rode burcht winter 2013

8
R o d e B u r c h t Ook in dit nummer: De plannen van uw sp.a ploeg om onze wijken nog beter te maken: De sleutel tot uw succes! De ploeg van sp.a Sint Andries nodigt je van harte uit op haar nieuwjaarsreceptie! Nationaal sp.a voorzitter Bruno Tobback zal graag met een motiverende speech deze mooie middag knap opstarten. Dirk Oscar Bohnen van Children of the Street zorgt met plezier voor een aangename muzikale opluistering. En bij een gezellige babbel - met een lekker hapje en drankje - kan je vernemen wat onze ploeg allemaal in 2013 samen met jou wil ondernemen om toffe wijken in onze mooie stad nog beter te maken. Want samen met jou maken we er in elk geval een supertof 2013 van! Zaterdag 2 februari 13:00 tot 17:00 Costa, Sint Andriesplaats 24, 2000 Antwerpen Januari 2013

description

political magazine

Transcript of rode burcht winter 2013

Page 1: rode burcht winter 2013

R o

d e

B

u r

c h

t Ook in dit nummer:

De plannen van

uw sp.a ploeg om onze wijken nog beter te maken:

De sleutel tot uw succes!

De ploeg van sp.a Sint Andries nodigt je van harte uit op haar nieuwjaarsreceptie!

Nationaal sp.a voorzitter Bruno Tobback zal graag met een motiverende speech deze mooie middag knap opstarten.

Dirk Oscar Bohnen van Children of the Street zorgt met plezier voor een aangename muzikale opluistering.

En bij een gezellige babbel - met een lekker hapje en drankje - kan je vernemen wat onze ploeg allemaal in 2013 samen met jou wil ondernemen om toffe wijken in onze mooie stad nog beter te maken.

Want samen met jou maken we er in elk geval een supertof 2013 van!

Zaterdag 2 februari

13:00 tot 17:00

Costa, Sint Andriesplaats 24, 2000 Antwerpen

Januari 2013

Page 2: rode burcht winter 2013

2

Beste buur,

Samen hebben we in 2012 goed gewerkt om onze mooie wijk nog beter te maken.

In de eerste plaats heel veel dank dus voor de sterke en moedige inzet van iedereen!

Het is immers door deze dagdagelijkse goede inzet dat we er samen in geslaagd zijn de vrij inhoudsloze hype - zonder bewijs van concrete realisaties - van cynisme en negativisme in de wijk meester te blijven.

Ons concreet en haalbaar sociaal programma om toffe wijken in een mooi district en goede stad nog sterker en beter te maken zullen onze leden, militanten en verkozenen samen met jou met nog meer overtuiging de komende jaren in praktijk brengen.

In de voorbije verkiezingscampagne hebben er zich ook nieuwe mensen aangemeld om onze ploeg mooi te versterken. Zet gerust zelf ook die stap, zodat nog beter een aangename en veilige wijk voor iedereen in zicht komt.

Want ik ben er zeker van dat we samen zullen slagen om ons juist verhaal van een open, warme en liefdevolle stad en wijk met nog meer slagkracht en diepgang in de toekomst waar te maken.

Uit naam van de ganse ploeg van sp.a Sint Andries wens ik u heel graag een gezond en gelukkig 2013!

Anton Geerts

Voorzitter sp.a Sint Andries

Page 3: rode burcht winter 2013

3

“Soms is het voldoende om te

weten dat je informatie kunt

opvragen”

Maya Detiège

Moet anoniem donorschap van zaadcellen verboden worden, omdat donorkinderen dat vragen? N-VA en sp.a willen een discrete registratie van donoren. Drie jonge vrouwen vertelden in de reportage van panorama ‘ Recht op roots’ van 20 december jl. hoe ontzet ze waren toen ze ontdekten dat ze verwekt zijn met donorsperma. Hun ouders hadden dat twintig jaar en langer verzwegen, onder meer op advies van de artsen. 'Want het was toch maar een zaadje.' Nu ze zelf volwassen zijn, denken die donorkinderen daar helemaal anders over. Ze zijn niet op zoek naar een nieuwe vader, want ze hebben er al een. Ze willen de man leren kennen van wie ze genetisch afstammen. 'Tot mijn 27ste dacht ik dat ik wist wie ik ben. Maar ik ben een leugen.'

N-VA-senatrice Elke Sleurs, van beroep gynaecologe, wil daar iets aan doen. 'We moeten deze kwestie regelen zoals het discreet bevallen. Daarvoor hebben we al een wetsvoorstel ingediend. In het ene geval wil de moeder anoniem blijven. In het andere de vader. Maar het kind heeft recht op informatie over zijn afstamming. Dat zegt ook het Kinderrechtenverdrag. Onze huidige regeling in verband met anoniem doneren is in strijd met dat verdrag.'

Sleurs pleit dus voor een discrete registratie van informatie over de donor, bij een onafhankelijke instantie. Op te vragen door het kind als het volwassen is, en alleen vrij te geven als de donor ook wil. Er zou een onderscheid kunnen worden gemaakt tussen anonieme informatie over fysieke en medische kenmerken en informatie over de identiteit. Financiële kwesties zoals erfenissen en alimentatie zouden worden uitgesloten.

sp.a -Kamerlid Maya Detiège, die het voorstel over discreet bevallen mee indiende, treedt die visie bij. Maar ze plaatst toch een kanttekening: 'We zouden best even navragen bij de anonieme donoren van vandaag of ze bereid zijn om zich discreet te laten registreren. Als ze hierdoor afgeschrikt worden, moeten we het toch maar niet doen.'

Ondanks de dwingende vraag van de donorkinderen? Detiège: 'Ik ben zelf opgegroeid zonder vader. Ik denk dat ik weet wat ze voelen. Soms is het voldoende om te weten dat je informatie kunt opvragen. Vaak is anonieme informatie genoeg. Zodat je kunt antwoorden op de vraag die dokters zo vaak stellen: zit dat in de familie?'

Lees het volledige artikel op http://www.mayadetiege.be/nieuws of klik hier om de

reportage ‘Recht op roots’ te (her-)bekijken.

Page 4: rode burcht winter 2013

4

“Onze samenleving heeft behoefte aan

realistisch optimisme”

Bruno Tobback

Uit de inspirerende speech van voorzitter Bruno Tobback op het jongste visiecongres van sp.a:

“Wij geloven in gezamenlijke vooruitgang. Maar die bereik je niet door te roepen, die bereik je door te luisteren en te handelen. Dat is wat de politiek moet doen. Dat is ook wat we met ons Visiecongres doen: luisteren en handelen.

Een jaar geleden zat ik hier op dezelfde plek in een van de congresdebatten met Frank Moreels van de socialistische vakbond. Hij hield een aanklacht tegen de schrijnende uitbuiting en de sociale wantoestanden in de transportsector. Deze week gaf John Crombez een persconferentie die duidelijk maakte dat onze aanpak van die praktijken vruchten afwerpt. Zelfs in heel moeilijke omstandigheden hebben we middelen in de begroting vrijgemaakt om de uitbuiting en de wantoestanden verder aan te pakken. Omdat we hebben geluisterd en gehandeld.

De transportsector is geen toevallig voorbeeld. Heel wat werknemers zien dat hun inkomen en hun werkzekerheid meer dan ooit onder druk staan. We hebben een Europese markt zonder sociale ondergrens. Dat creëert ongelijkheid en onvrijheid, in de eerste plaats voor zij die onderaan de ladder staan. Sla je de bodem weg uit het vat, dan loopt het vat leeg. Dat is een ijzeren wet uit de fysica, maar dat is ook zo in de maatschappij. Is er geen ondergrens en zorg je niet voor diegenen onderaan de ladder, dan zal het voor iedereen – een paar geprivilegieerden uitgezonderd – slechter gaan. Die oude linkse wijsheid moeten we meer dan ooit in ere herstellen.

Luisteren en handelen, dat is ook wat we moeten doen in de discussie over ons onderwijs. Luisteren naar ouders als ze het over de studierichting van hun kinderen hebben. Dan merk je dat algemeen technisch onderwijs niet hetzelfde respect krijgt als het algemeen secundair onderwijs, dat een technisch talent niet evenveel respect krijgt. Dat is niet alleen onrechtvaardig, het is ook niet verstandig voor onze samenleving. Want zo gaan veel teveel talenten verloren.

Maar het gaat niet alleen over onderwijs. We beleven moeilijke jaren, en er zitten er nog moeilijkere aan te komen. Wie vandaag luistert, hoort te vaak dat de jonge generatie de eerste zal zijn die het slechter zal hebben dan de vorige. Dat pessimisme is een zelfvervullende voorspelling. Onze samenleving heeft behoefte aan realistisch optimisme.

Page 5: rode burcht winter 2013

5

Niet blind zijn voor problemen of verouderde structuren, de dingen anders aanpakken en clichés verlaten, maar realisme koppelen aan optimisme.

Dat is wat we willen doen met ons congres in juni, rond het Vlaanderen van Morgen. In welke samenleving willen we onze kinderen groot zien worden? In welk land, welk systeem, welke gemeenschap? Het antwoord op die vraag moet in de allereerste plaats komen van een sociaaldemocratische partij. Optimisme en vooruitgang vormen de basis van ons geloof.”

De volledige speech kan je lezen op: http://www.s-p-a.be/artikel/optimisme-is-de-basis-van-ons-geloof . Bruno Tobback is op 2 februari te gast op onze nieuwjaarsreceptie.

In memoriam Bob Verbeeck

Op 21 november 2012 is in de Willem Lepelstraat in Antwerpen Bob Verbeeck, voorzitter van Buurtgroep Open Tuin Antwerpen (B.O.T.A.) overleden.

Met B.O.T.A. zette Bob zich in om de sociale huurders van de woonblokken samen te brengen op allerhande evenementen. Bob wist hoe hij de bewoners uit hun appartement moest krijgen. Hij organiseerde uitstappen, etentjes en andere feestelijkheden. Het hoogtepunt van deze activiteiten waren de Ramblas, een op Spaanse leest geschoeid volksfeest, waar groot en klein met plezier aan deel nam.

Bob was een echte Bourgondiër. Hij hield van reizen, van lekker eten en drinken, van feesten en van mensen samenbrengen. Bob hield van mensen.

We koesteren vele fijne herinneringen aan hem. Toen Prins Laurent de wijk kwam bezoeken was Bob uitgedost in een fijne

smoking en droeg hij de tricolore rond zijn borst als het ware als burgervader van Sint-Andries.

“Ja, er is plezier in Sint-Andrieskwartier” was het lijflied van Bob en het was hem ook op het lijf geschreven. Met Bob verdwijnt een van de bekendste figuren uit de Sint-Andrieswijk.

De ploeg van sp.a Sint Andries wenst zijn vrouw Greta en zijn familie heel veel sterkte toe.

Page 6: rode burcht winter 2013

6

Samen zorgen voor een positieve toekomst!

De sleutel tot uw succes!

werking sp.a Sint Andries 2013-2018: “ de wijk als uitkomst”

De komende 6 jaar zal onze ploeg alle actuele uitdagingen en kansen onderzoeken, belichten en uitwerken om een goede wijk beter te maken.

Met sp.a hebben we door ons vermogen om reële oplossingen te vinden die echt beantwoorden aan de verwachtingen/noden van de mensen immers unieke troeven in handen.

Door een slimme aanwezigheid in de wijk zorgen we ervoor dat de mensen nog beter te weten komen dat ze op ons beroep kunnen doen voor zaken die verband houden met wijkgeboden materie.

Dit wil niet zeggen dat wij alles kunnen oplossen, wel dat wij de keuze maken ons rijk uitgebouwd netwerk optimaal in te zetten om de gewone mensen in de wijk werkelijk op weg te helpen en haalbare perspectieven te bieden.

We vertrekken hierbij van een heldere visie, een specifiek sociaaldemocratische hoeksteen bij uitstek: mensen op een positieve manier samenbrengen, niet verdelen. Op die manier hopen we nog meer en beter interesse op te wekken bij - en een specifieke meerwaarde aan te bieden aan - mensen uit de wijk. Bovendien geeft deze aanpak ons de mogelijkheid de verankering van onze 3 prioriteiten effectief waar te maken. Dit doen we met concrete, zichtbare acties/projecten:

Page 7: rode burcht winter 2013

7

1. Sint Andries: wijk van aankomst

Met een frisse, dynamische en realistische kijk op kansen en mogelijkheden van plekken van aankomst – vaak ‘opgegeven’ wijken zoals de 2060 wijk of andere ‘parochies van miserie’ – zetten we ons op een creatieve manier aan het denken over de voordelen van een pragmatische aanpak om met de bestaande middelen het beste voor de mensen waar te maken.

Prioriteit 1: Betaalbaar en kwaliteitsvol wonen voor

iedereen

Prioriteit 2:Een

aangename en veilige

omgeving voor iedereen

Prioriteit 3:Een

dynamische wijk met alle kansen voor

iedereen

wijkprojecten: 1. Jong talent in de wijk, een kunst project:'Jong en in de schaduw'2. De kracht en schoonheid van van diversiteit in de wijk:'Iedereen een kans'3. Vooruit met die benen, een sport project:'Pedaleren in de wijk'4. Welvaart in de wijk:'Volkskeuken'

Onze prioriteiten en projecten

Page 8: rode burcht winter 2013

8

2. Sint Andries: wijk van samenkomst

Wijk van ontmoeting en kansen. Als uitgangspunt nemen we de mogelijkheden, uitdagingen en voordelen die een multiculturele wijk biedt.

We vertrekken van de vraag: Hoe kan het geheel meer zijn dan de som van de delen? Wat zijn de bedreigingen voor een open, multiculturele samenleving en hoe ermee omgaan?

3. Sint Andries: wijk van toekomst

Welke mogelijkheden en kansen biedt de wijk op lange termijn, wat zijn de prioritaire uitdagingen? Welke voorwaarden zijn nodig en welke acties zijn wenselijk om een warme, open wijk voor iedereen verder uit te bouwen en te verankeren?

Hoe concreet?

We organiseren in het voorjaar een eerste open bijeenkomst waarbij we onze 3 prioriteiten en de daaraan gekoppelde acties/projecten voor de komende 6 jaar voorleggen en samen met de mensen uit de wijk belichten. Vanuit historisch perspectief - aankomst, samenkomst, toekomst- gaan we dieper in op wat de goede realisaties op vlak van kwaliteitsvol wonen, een veilige en vertrouwenwekkende omgeving voor jong en oud, en toegankelijk openbaar domein zijn, wie ze tot stand heeft gebracht, hoe ze gegroeid zijn.

We bevragen de mensen wat ze goed vinden aan de 3 prioritaire domeinen en wat er beter, anders, meer of minder kan. Op basis van die input verfijnen en concretiseren we onze projecten/aanpak zodat ze perfect beantwoorden aan wat nodig is om samen een positieve toekomst waar te maken!