Rataplan & De Roma Nieuwsbrief 58 - zomer 2012

56
België-Belgique P.B. Antwerpen X 8/6007 VERSCHIJNT DRIEMAANDELIJKS / NUMMER 58 / MEI-JUNI-JULI 2012 / AFGIFTEKANTOOR ANTWERPEN X / P203616 / VU: PAUL SCHYVENS, TURNHOUTSEBAAN 327, 2140 BORGERHOUT Zomer 2012

description

Wilt u het programmaboekje - De Rataplan & Roma Nieuwsbrief - gratis thuis ontvangen, stuur dan uw naam en adres naar [email protected].

Transcript of Rataplan & De Roma Nieuwsbrief 58 - zomer 2012

Page 1: Rataplan & De Roma Nieuwsbrief 58 - zomer 2012

België-BelgiqueP.B.

Antwerpen X8/6007

Verschijnt driemAAndelijks / nUmmer 58 / mei-jUni-jUli 2012 / AFGiFtek AntOOr Ant WerPen X / P203616 / VU: PAUl schyVens, tUrnhOUtseBAAn 327, 2140 BOrGerhOUt

Zomer 2012

Page 2: Rataplan & De Roma Nieuwsbrief 58 - zomer 2012

mir A in r AtAPl An, 28/01/12 © PAUlien Verl Ack t

hAndjes dr A Aien in r AtAPl An, 28/03/12 © PAUlien Verl Ack t

Ult imA t hUle, 07/02 /12 © PAUlien Verl Ack t

OP de cOVer: schOOl is cOOl in de rOmA , 10/02 /12 © PAUlien Verl Ack t

er WA s eens in r AtAPl An,12 /02 /12 © PAUlien Verl Ack t

r Ack hAm in r AtAPl An, 16/03/12 © PAUlien Verl Ack t

jAclyn GUillOU in r AtAPl An, 21/0 4/12 © PAUlien Verl Ack t

Page 3: Rataplan & De Roma Nieuwsbrief 58 - zomer 2012

11

Het is een eer om te mogen spelen voor een publiek

dat bestaat uit zowel theaterkenners, liefhebbers,

als schoolkinderen en mensen die hun eerste passen in

het theater zetten. Als maker kan je daar veel uit leren.

Ook dit is uniek aan dit kunstencentrum: het houdt de

drempel laag, maar probeert de lat hoog te leggen.

Uit een brief aan de beoordelingscommissie kunstencentra opgesteld door een aantal jonge theatermakersgetekend door o.a. Sarah Moens, Leen Verheyen, Kaat Haest, Rebekka de Wit, Niko Deman,

Nathalie Lepage en Tessa Verbruggen (Tg. Elektra), Louis Janssen, Seppe Gebreurs, ‘ifa y xango’, Julia Emmery, Joke Van Canneyt, Corpus Ca. vzw, Steve Aernouts (Het Zesde Bedrijf), Kristin Mertens, Joost Van den Branden (Theater Tieret), Sandrine Verstraete, Sofie Palmers, Annelies Van Hullebusch,

Speelman vzw, La sieste du dromadaire, Lynn Bruggeman, Joke Emmers, Chryster Aerts, Vick Verachtert,Katrien De Schutter, Wouter Verbeken, Yves Willems, Mieke Proost, Wannes Cappelle, Dries Beugels,

Els Van Peborgh, Koen Boesman, Jef Van gestel, Tina Maervoet

Met grote steun van: Peter De Graef, Johan Petit, theatergezelschap Laika, Gert Jochems, Warre Borgmans, Dimitri Leue, Wouter Deprez, Wim Helsen, Stoffel Verlackt

Page 4: Rataplan & De Roma Nieuwsbrief 58 - zomer 2012

2

KALENDER RATAPLANmei 2012Vr 18 20u South of the Border (Vinyl - preSentatie)di 22 20u ConSerVatorium antwerpen: Breathingdo 24 20u Compagnie Kaiet: het lied (try-out)Vr 25 20u Compagnie Kaiet: het lied (try-out)Za 26 20u Quentin dujardin: KalaBan CouraZo 27 20u theateropleiding aCSentma 28 20u theateropleiding aCSentdi 29 20u theateropleiding aCSentwo 30 20u de Beloften Spelen:

toneelaCademie maaStriCht - ruth BaStiaenSen: de Zwijgende tweeling

do 31 20u de Beloften Spelen: toneelaCademie maaStriCht - CorpuS Ca & jelle de grauwe: lee

juni 2012Vr 1 20u BadenhorSt x6: Baloniwo 6 20u de Beloften Spelen:

ConSerVatorium antwerpen - woordKunStwo 6 20u30 het lortCher Syndroom

(in CC BerChem – uitverkocht)do 7 20u de Beloften Spelen:

ConSerVatorium antwerpen - woordKunStdo 7 20u30 het lortCher Syndroom

(in CC BerChem – uitverkocht)Za 9 20u Bai Kamara jrdo 14 20u de Beloften Spelen:

ConSerVatorium antwerpen - KleinKunStVr 15 20u de Beloften Spelen:

ConSerVatorium antwerpen - KleinKunStZa 16 20u de Beloften Spelen:

ConSerVatorium antwerpen - KleinKunStwo 20 20u+21u30 de Beloften Spelen:

KaSK gent - Sandrine VerStraete: hiVe

do 21 20u+21u30 de Beloften Spelen: KaSK gent - Sandrine VerStraete: hiVe

ma 25 20u BenefietConCert: muSidaagalwo 27 20u KunStennoord: haaKS op de Stad

(op loCatie: Café KieBoomS)

SePtemBer 2012Za 8 14u+16u ZonZo Compagnie:

Starend meiSje (première)(6+) Zo 9 14u+16u ZonZo Compagnie: Starend meiSje (6+) wo 19 20u KriStin mertenS:

een oefening in alleen Zijn (première)do 20 20u KriStin mertenS: een oefening in alleen ZijnVr 21 20u KriStin mertenS: een oefening in alleen ZijnZa 22 20u myrddinwo 26 14u+16u Vanelle: geen Voeten maar... (2,5+) do 27 20u BadenhorSt x6: oS meuS ShortS + high definitionZa 29 20u hanS mortelmanS: parima

oktoBer 2012do 4 20u de Kolonie mt & peter de graef: StanleyVr 5 20u de Kolonie mt & peter de graef: StanleyZa 6 20u de Kolonie mt & peter de graef: Stanleydi 9 20u de tijd: VeldwerKwo 10 20u de tijd: VeldwerKVr 12 20u joKKe SChreurS & aBdelKader Zahnoun:

diwanat / de grenZen (première)Za 13 20u jaZZlaB SerieS: nathalie lorierS new triodi 23 20u ConSerVatorium antwerpen: Breathingdo 25 20u firma rieKS Swarte & annelieS Van hulleBuSCh:

in KaartVr 26 20u firma rieKS Swarte & annelieS Van hulleBuSCh:

in KaartZa 27 20u lieVen taVernier & white VelVet

= Voor de hele familie

Page 5: Rataplan & De Roma Nieuwsbrief 58 - zomer 2012

3

Een dikke maand geleden sloten we het Theaterfestival Borgerhout af. Met 5607 bezoekers en 40 uitverkochte voorstellingen van de 88 een echt succes. Niet enkel de cijfers maar ook de artistieke kwaliteit maakte indruk, getuige de mooie recensies in de kranten en de succesvolle premières. Borgerhout heeft wat te vertellen in het Vlaamse theater. In het Theaterfestival Borgerhout speelde Rataplan opnieuw mooi zijn rol als vliegwiel voor podiumkunsten en als schakel tussen de makers en het publiek.

De start van het festival werd overschaduwd door gitzwarte wolken na het negatieve artistieke preadvies voor Rataplan. Vragen over het voortbestaan van het kunstencentrum waren gedurende het hele festival dan ook niet van de lucht. De motivatie voor het advies oogste enkel onbegrip. En de vragen blijven. Pas volgende maand mogen we nieuws verwachten over de toekomst van Rataplan.

We willen toch nog even aanhalen dat Rataplan niet het lokaal zaaltje voor het publiek uit Borgerhout is. Borgerhoutenaren meer dan welkom, maar een derde van de toeschouwers komt uit andere Antwerpse districten en een nog groter deel zelfs van buiten Antwerpen. En je weet, veronderstellen we, dat Rataplan steeds het kruim van de Belgische jazzmuziek én sterk en actueel theaterwerk voor jongeren en volwassenen op het programma zet. Daarnaast (co)-produceert Rataplan het werk van jong theatertalent en geeft hen het hele jaar door speelkansen en repetitiemogelijkheid.

Om nog even de werkzaamheden van Rataplan in deze periode te illustreren: nog tot begin juni is Rataplan op tournee door Vlaan-deren met ‘Het Lortcher-syndroom’, Rataplan zorgt mee voor de optredens van ‘Onze Rijkdom’ (o.a. tijdens het jongste Enterfestival in Gent maar ook in Mortsel, Antwerpen en Eindhoven). Rataplan zette ook mee het theaterproject op met KRAS (jeugdwelzijns-werk Borgerhout) op.

De voorbije maanden startten in Rataplan ook de voorbereidingen voor de co-productie met Zonzo-Compagnie en De Werf ‘Sta-rend Meisje’, naar teksten van Tim Burton en de nieuwe voorstel-ling ‘Een oefening in alleen zijn’ van Kristin Mertens. Voor beide voorstellingen wordt een zomer lang gerepeteerd in Rataplan. Ze gaan eind september in première. Natuurlijk zijn de commis-sieleden zoals altijd uitgenodigd op deze premières om het re-sultaat te beoordelen.

Mogen we op het huidige elan verder werken en ons programma voor 2013 volwaardig uitwerken? Of keert Rataplan binnenkort terug naar zijn statuut van 15 jaar geleden? (Een verjaardag die we half december alleszins met de nodig luister zullen vieren).

Meer verneem je zeker via de pers en onze website!

Stefan GevaertsArtistiek leider Rataplan

Rataplan in vlees en bloedDe leden van de raad van bestuur van Rataplan vzw zijn Barbara Wyckmans, Michel Price, Paul Schyvens, Robby Cleiren, Liesbet Loos.Samenstelling Rataplanteam: Chantal Verbeeck (boekhouding), Neil Cruysberghs (techniek), Sam Geerts (techniek), Stienus Keersmaekers (productie, scholen en buurtwerking), Stefan Gevaerts (artistieke en zakelijke leiding), Jasper Posson (pers & promotie), Luc Van Peer (productie & promotie), Mitte Scheldeman & Bart Bosch (stagiairs).Tenslotte blijven we onze vele vrijwilligers ontzettend dankbaar. Zonder hen zou Rataplan niet zijn wat het is.

Rataplan veRteltDuimEN (en vingers)

Page 6: Rataplan & De Roma Nieuwsbrief 58 - zomer 2012

4

muziEK & ThEATER in RATAPLAN

GoED om wETEN:• Dedeurenopenen30minutenvooraanvang

vanhetconcertofdevoorstelling.Uit res-pect voor de artiesten beginnen de voor-stellingen in Rataplan stipt op het aan-gegeven uur. Kom dus op tijd, zeker als je met de auto bent en nog een parkeerplaats moet zoeken. Je kan makkelijk parkeren op de parking van Carrefour aan Hof ter Loo. Als je in de buurt woont kom je best met de fiets. Sinds kort kan je ook gebruikmaken van de Velo; in de buurt van Rataplan zijn er verschillende stallingen. Rataplan is ook vlot bereikbaar met het openbaar vervoer. Meer informatie: p.50.

• Respectvooronzeburen.Elk jaar passeren er meer dan 20.000 mensen door de straat voor een bezoek aan Rataplan. Uit respect voor de buren vragen wij om ’s avonds stil te zijn op straat. Voor de rokers is er een rookzone voorzien op de binnenkoer van Rataplan, zodat je niet moet stoeproken. We starten om 20u, zo proberen we eveneens de geluidsoverlast te beperken. Bedankt ook aan onze buren voor het nodige begrip.

• Vooralleouders.Bij alle kindervoorstellin-gen staat een minimumleeftijd. De meeste ouders houden daar rekening mee. Dat doet ons plezier. Een te jong publiek creëert zo-wel voor acteurs, andere kinderen, ouders en het te jonge kind een ongemakkelijke situatie. De leeftijd die we aangeven bij voorstellingen is een minimumleeftijd, maar natuurlijk zijn oudere kinderen even-eens welkom. En we vallen in herhaling, maar een goede kindervoorstelling is ook altijd een goede volwassenenvoorstelling.

• WerkenaanhetTerloplein.Vanaf oktober wordt het Terloplein volledig heraange-legd. Een prachtige zaak voor de buurt, maar tijdens de werken kan het wel zijn dat Rataplan moeilijker te bereiken is. Vertrek dus zeker tijdig als je met de wagen naar een voorstelling komt.

• SouthoftheBorder (Vinyl - preSentatie)

Vr 18 mei: 20u • € 12/10 • rataplan

Tom Callens, één van die magnifieke zeven van Lady Lynn, bracht een groep bevriende muzikanten bij elkaar om zijn feestelijke composities te spelen. Met o.a. Bruno De Groote (Raymond, Axelle Red), Frederik Van den Berghe (Admiral Free-bee, Arno, Trixie Whitley) en Matthias Debusschere (Sioen) brengt hij een in-

drukwekkend lijstje van artiesten samen.De muziek is origineel, melodisch en ritmisch, beïnvloed door de Zuid-Ame-rikaanse en Afrikaanse cultuur. Hun energieke en levendige muziek herin-nert aan de jaren zestig en zeventig en swingt zo hard dat zelfs prins Filip er van zou beginnen dansen.

tOm cAllens (sAX); BrUnO de GrOOte (GitAAr); FiliP WAUters (GitAAr); mAtthiAs deBUsschere (BAs); Frederik VAn den BerGhe (drUms); cOré PArejA (PercUssie)WWW.sOUthOFtheBOrdermUsic.cOm

© A

riAn

chr

isti

Aens

Page 7: Rataplan & De Roma Nieuwsbrief 58 - zomer 2012

5

• ConServatoriumantweRpen: Breathing o.l.V. Ben SluyS

di 22 mei: 20u • gratiS • rataplan

Onder leiding van een ervaren coach krijgt nieuw aanstormend talent de kans om zesmaal per jaar, twee weken lang, intensief te repeteren. Het is een unieke kans om grote beloften te ontdekken en de toekomst van de Belgische jazz te ho-ren. Ditmaal is het de beurt aan Ben Sluys om als coach op te treden. Tickets zijn gratis, maar gelieve wel op voorhand te reserveren.

“Nauwelijks twintig is hij, en Bram De Looze geldt nu al als het belangrijkste pi-anotalent van de Belgische Jazz...” (jAzzmOzAiek 2011)

“Als één van de enige mannelijke zangers gooit Sander De Winne met zijn warme baritonstem nu al hoge ogen bij het pu-bliek. Liefhebbers van José James komen zeker aan hun trekken.” (jAzzlAB series)

BrAm delOOze (PiAnO); sAnder de Winne (zAnG); dAVid sOmmen (drUms); rAPhAel mAlFliet (BAs)

• hetLied door CompagnieKaiet!(try-out)

do 24 en Vr 25 mei: 20u • € 7 • rataplan

Eén microfoon, twee singer-songwriters en slechts één lied. Een lang lied. Ander-half uur lang. Ziedaar de voorstelling ‘Het Lied: Opus 1 in G-groot voor Opel Kadett en twee zangers’.Een modern verhaal van twee veertigers die met elkaar opgescheept zitten in een oude Opel Kadett op weg naar Johan-nesburg. Een clash tussen uitersten op amper vier vierkante meter, midden in het uitgestrekte decor van zwart Afrika. België-Nederland: the roadmovie.Geïnspireerd door de traditie bij Mongo-

len, Aboriginals en Malinezen om reizen te bezingen in lange liederen. Voor ze naar het Oerol Festival trekken, spelen ze twee try-outs in Rataplan.

tekst, mUziek & sPel: Geert hAUtekiet (BOrGerhOUt) en André mAnUel; decOr, mUziekinstrUmenten en -instAllAties: Geert hAUtekietWWW.kAiet.Be

• Quentindujardin: KaLaBanCouraZa 26 mei: 20u • € 14/12 • rataplan ooK tiCKetS in marKSound antwerpen

Quentin Dujardin is een begenadigd gitarist die met een open blik en de

gitaar in de hand de wereld afreist op zoek naar nieuwe geluiden, klanken en ontmoetingen. Hij gaf al twee prachtige concerten in Rataplan en heeft nu zijn groep en composities uitgebreid met Malinese invloeden. In Mali (Bamako) ontmoette hij de gitarist Kalil Sidy, een jonge muzikant met een stijl die nadruk-kelijk geïnspireerd is door een traditio-neel instrument: de n’goni (kleine kora). In de straten van Kalaban Coura (een drukke stadswijk) brachten ze hun da-gen spelend en musicerend door. Quentin vroeg aan Jalal El Allouli, een Marokkaanse violist met wie hij al eer-der samenwerkte, om met hen samen te komen spelen. De kruisbestuiving van Europese, Oosterse en Afrikaanse in-vloeden en geluiden leidde tot het album ‘Aigabani’, dat sinds december 2011 in de winkelrekken ligt. In Rataplan komen ze dit meesterwerkje voorstellen.

QUentin dUjArdin (GitAren en BAckinG VOcAls); kAlil sidy hAïdArA (GitAAr en zAnG); jAlAl el AllOUli (ArABische ViOOl en zAnG)WWW.kAlABAncOUrA.cOm

Page 8: Rataplan & De Roma Nieuwsbrief 58 - zomer 2012

6

• theateropLeidingaCSentZo 27, ma 28 en di 29 mei: 20u • € 7 • rataplan

Acsent is een driejarige deeltijdse ac-teer-docentenopleiding, bevolkt door 12 nationaliteiten, met gemiddeld 70 studenten per jaar. Ze komen hun ein-dejaarsvoorstelling in Rataplan voorstel-len, elke avond spelen zij twee stukken:

een bruiloft in het theater, naar elias CanettiNu de actrice Mevrouw Gierik ouder wordt wil iedereen voor het huis zorgen.Als blijkt dat onder die idealen hebzucht schuilgaat zien we waar dat in de kun-sten toe leidt. Over de illusie van solida-riteit in de kunsten.

prometheus, naar aeschylusPrometheus stal het vuur van de Goden om het aan de mensen te geven. Zeus strafte die eigenzinnigheid door hem aan de rotsen te klinken. Over een man die zijn lijden omzet in kracht, en die blijft staan voor waar hij in gelooft.

WWW.Acsent.Be

Joachim Badenhorst (30) is een van de grote jonge jazzta lenten van Belg ië. Nadat h ij 4 jaar in New York woonde is hij terug in A ntwerpen. Rataplan nodigt hem uit voor een concertreeks in 2012 en 2013. Met zijn herkenbare klank, een fluwelen toon met toch telkens een weerhaak, speelt hij in verschillende bezettingen en groepen en combineert hij allerlei genres. In 2011 bracht hij niet minder dan 7 cd’s uit.

Heel zijn muzikale palet kan je beluis-teren tijdens de concerten in Rataplan. We starten met Baloni. Een zijsprongetje maken we in Café Kiebooms op 27 juni, waar hij een soundscape zal creëren bij beelden uit de buurt. Later dit jaar vol-gen nog Os Meus Shorts en Han Bennink Trio, in 2013 volgen nog eens 3 concer-ten. Iets om naar uit te kijken!

“Hij heeft een prachtige fluwelen toon die soms even uitschuift. Hij maakt kleine krasjes die het geheel juist mooier en in-tensiever maken, zoals zijn leermeester Michael Moore dat ook kan. Badenhorst kan ook heel subtiel improviseren. Met groot melodisch vernuft en een prachtige timing die voor spanning zorgt zonder de rust van de song te verstoren.” (didier WijnAnts in de mOrGen)

“Badenhorst plays wonderfully with the same detached warmth and cool noncha-lance of a young Lee Konitz.” (jAkOB BAekGAArd, All ABOUt jAzz)

• BadenhoRst x6: baloniVr 1 jun: 20u • € 12/10 • rataplan ooK tiCKetS in marKSound antwerpen

Baloni is het verhaal van drie muzikanten uit verschillende landen: België, Frank-rijk en Duitsland. In 2008 lopen ze elkaar tegen het lijf in Brooklyn, New York. Een vriendschap ontstaat, ze ontdekken samen nieuwe muzikale horizonten en besluiten de groep Baloni op te richten. Dankzij het niet voor de hand liggende instrumen-tarium neemt Baloni de luisteraar mee op een muzikale reis waar door impro-visatie diverse timbres en kleuren met elkaar worden vermengd.De debuut-cd van Baloni `Fremdenzim-mer` is gereleased door het gerenom-meerde Portugese label Cleanfeed.

“De klankexcursies van Baloni zijn fragiel, verfijnd en voorzichtig. Naast de soms wat abstracte klanken, duikt plots een melancholische melodie of een flard be-toverende schoonheid op. Het slingert de luisteraar heen en weer tussen verwarring en bewondering.” (jerOen reVAlk OP cOBrA.Be)

jOAchim BAdenhOrst (klArinetten en sAXOFOOn); FrAntz lOriOt (AltViOOl); PAscAl niGGenkemPer (cOntrABAs)

BADENhoRsT x6 ConCeRtReeks

© G

Uy V

An d

e Pe

Ol

Page 9: Rataplan & De Roma Nieuwsbrief 58 - zomer 2012

7

• hetLortCher-Syndroom door WarreBorgmanS,dimitriLeue &antoonoffeCierSwo 6 & do 7 jun: 20u30 • CC BerChem uitverkocht

• BaiKamarajrZa 9 jun: 20u • € 10/8 • rataplan

Singer-songwriter en producer Bai Ka-mara Jr werd in Sierra Leone geboren, maar trok in 1990 naar Brussel om te studeren. Zijn zachte stem en rustige popmuziek doen denken aan Seal, maar zijn Afrikaanse roots blijven ook steeds doorklinken. Hij stond op festivals als Couleur Café en Manu Mundo en trad ook regelmatig op met Vaya Con Dios. Hij speelde in het voorprogramma van Youssou N‘Dour en werkte met die laat-ste ook samen aan het VN-project ‘Re-fugee Voices’.Zijn laatste album ‘This Is Home’ kwam begin dit jaar uit bij het gerenommeerde PIAS label, waar ze altijd al oog hadden voor kwaliteit. De plaat werd erg enthou-

siast ontvangen en zorgt steevast voor een onweerstaanbaar zomergevoel.

“De uit Sierra Leone ingeweken Brusse-laar heeft een zijdezachte stem, bedenkt heldere melodieën, en blijft opgewekt zonder gratuit te worden. ‘This is Home’ is een plaat die een breed publiek verdient.” (BArt steenhAUt in de mOrGen)

WWW.BAikAmArA.cOm

• BenefietConCert: evaderoovere,LadyLinn,mira,Buurman,LennaertmaeS&ngaariLaaW ConCert tegen VrouwenBeSnijdeniSSen

ma 25 jun: 20u • € 10 • rataplan • Staand + Zittend

De Senegalese groep Ngaari Laaw speelt samen met deze Belgische en Ne-derlandse toppers een benefietconcert tegen vrouwenbesnijdenissen. Ngaari Laaw stelt met muziek maatschappelijke kwesties aan de orde, zoals o.a. anal-fabetisme, watertekort, gezondheid en vrouwenrechten.Voor het voortzetten van hun Festival de l’Eau (‘waterfestival’) in Senegal zijn

ze afhankelijk van donaties. Het eerst-volgende waterfestival vindt plaats in december 2012. Het festival trekt elke keer enorm veel bezoekers en is een geweldig platform voor de boodschap van Ngaari Laaw.De CD-single ‘Oh, toi ma fille’, een aan-klacht tegen vrouwenbesnijdenissen, is te bestellen via [email protected] voor € 5,- (+ verzendkosten) en te koop in Rataplan.

WWW.nGAArilAW.nl

• deWoenSdagen vanKunStennoord: haaKSopdeStadwo 27 jun: 20u • gratiS • Café KieBoomS (de ConinCKplein)

De buurt rond het De Coninckplein is er steeds een van uitersten geweest. Eerst was er de beau monde die tijdens het weekend met gesteven kraag, vrouw en kind aan de arm over de ‘boulevard offerande’ paradeerde. Met het verstrij-ken der jaren gingen pooiers & prostitu-ees echter steeds meer het straatbeeld bepalen. Tijdens de afgelopen 10 jaar hebben de stad, de buurtbewoners en de lokale ondernemers talrijke initia-tieven ondernomen om het negatieve imago van de buurt in te dijken en het uitzonderlijk en ondernemend karakter te beklemtonen.Haaks Op De Stad, een project van De-signcenter | De Winkelhaak, biedt een terugblik op de vervlogen, extravagante en minder mooie tijden van de buurt rond het De Conickplein, aan de hand van foto- en videomateriaal. Voor de woensdagen van Kunstennoord vroeg Rataplan aan Joachim Badenhorst om aan de slag te gaan met stadsgeluiden en muziek om live een passende sounds-cape te creëren.©

mic

hAel

chi

A

Page 10: Rataplan & De Roma Nieuwsbrief 58 - zomer 2012

8

Elk jaar staan jonge honden klaar om zich op het podium te tonen. Ze zijn net niet af-gestudeerd maar tonen al prachtig theater-spel, volgens de regels of net daar voorbij, fris en rijp. Wij bieden hen graag een plaats op het podium van Rataplan. In Rataplan kan je samen met ons dat nieu-we talent ontdekken. Laat je hart door hen veroveren, laat je verbazen of ontroeren.Het kan soms wat gedurfder, nieuwer en avontuurlijker zijn. Daar zit net het plezier in. Rataplan is er voor zoekers, verkenners en ontdekkers; dat zijn zowel de artiesten op het podium als de mensen in de zaal.Vanuit de theateropleidingen in Gent (Ho-geschool Gent/Drama), Maastricht (To-neelacademie) en Antwerpen (Artesis /Conservatorium) treden beloften aan.Al deze voorstellingen zijn gratis, gelieve wel op voorhand te reserveren.

• deZWijgendetWeeLing door ruthBaStiaenSenwo 30 mei: 20u • gratiS • rataplan

Gebaseerd op het levensverhaal van June en Jennifer Gibbons. Een tweeling. Praten doen ze niet. Schrijven wel, dag-boeken vol. Wanneer ze 16 zijn, zeggen ze hun kamer vaarwel en gaan ze op zoek naar het echte leven. Ze verliezen zich in seks, drugs, diefstal en brand-stichting. Op zoek naar liefde. En dan worden ze gepakt.

sPel: FlO en linne BAstiAensen; reGie: rUth BAstiAensen (PArttime OPleidinG tOt dOcent/reGisseUr tOneelAcAdemie mAAstricht); kOstUUm: PetrA rietBerG; met de steUn VAn lAikA en tOneelAcAdemie mAAstricht

de BELofTEN spelen“Voor de tweede keer organiseert

Rataplan de reeks ‘De Beloften Spelen’. Jonge theatermakers

en podiumtalenten krijgen hiermee

een speelplek en een kans om hun

kunnen te tonen.”.

Page 11: Rataplan & De Roma Nieuwsbrief 58 - zomer 2012

9

• LeedoorCorpuSCa. &jeLLedegrauWedo 31 mei: 20u • gratiS • rataplan

“As a painter, I never thought of myself as anything but Lee Krasner. But I’m always going to be Mrs. Jackson Pollock. That’s a matter of fact.”

Corpus Ca. haakt zich vast in de levens-wandel van Lee Krasner, vrouw van Jack-son Pollock, een van de invloedrijkste Amerikaanse kunstschilders. Krasner raakte vanaf haar eerste ontmoeting be-dwelmd door Pollock’s persoon én werk. Ze koos voor een leven op de achter-grond, met maar één doel: haar man als kunstenaar op de wereldkaart plaatsen, tegen elke prijs ...Een voorstelling over onvoorwaardelijke liefde, zelfopoffering en de dunne grens daartussen. Na 'Manson/Mensen' en 'D.I.E.L' (Desalniettemin Is Er Liefde, in februari 2011 te zien in Rataplan), vormt 'Lee' het sluitstuk van de opofferingstri-logie waarmee Corpus Ca. zichzelf een smoel wil geven.

sPel: sAskiA VerstiGGel, sOFie VAn den BOssche en tOm VAn der Velde; cOncePt en reGie: jelle de GrAUWe (PArttime OPleidinG tOt dOcent/reGisseUr tOneelAcAdemie mAAstricht); met de steUn VAn tOneelAcAdemie mAAstricht, de WArAnde tUrnhOUt, kc de WerF BrUGGe, Gc de rOUte, WisPer Gent en de PrOVincie OOst-VlAAnderen.cOrPUscA.Be

• mappingtheStudiopart1 ConseRvatoRium antweRpen: WoordKunSt(3e BaCheloR)wo 6 en do 7 jun: 20u • gratiS • rataplan

Sara de Bosschere begeleidt vijf stu-denten bij hun eindproject Drama & Woordkunst.Elke student brengt een solo, een kort zelfportret vertrekkend van o.a. frag-menten uit ‘De Kleine Oorlog’ (L.P. Boon), ‘Magonia’ (kortverhaal van Arthur Ja-pin), ‘Dagboek van een Slapeloze’ (Pa-tricia De Martelaere), fragmenten uit de dagboeken van Nijinski, gedichten van Nolens en Italiaanse expressieve gebarentaal...

cAtherine cAllens, neAl leemPUt, emmA lesUis, mArjOlein VAn der meer en Anneleen VAn OFFel

• ConseRvatoRium antweRpen: KLeinKunSt(3e BaCheloR)do 14, Vr 15 en Za 16 jun: 20u • gratiS • rataplan

Mark Verstraete begeleidt de stu-denten Kleinkunst bij hun eindpro-ject.

BOris VAn seVeren, jOnAs VermeUlen, sAndrO rOssi en hAnne tOrFs

• hive door sandRine veRstRaetewo 20 en do 21 jun: 20u + 21u30 • gratiS • rataplan

“Uitgestreken plaatsen en een tijd die uit zijn kom is getrokken... Het decor mijn hoofd ge-worden, muren uit taal gesponnen.” Een installatieperformance van San-drine Verstraete. HIVE maakt deel uit van een groter onderzoek naar allerlei soorten cellen. In deze performance concentreert dit zich op het idee van de huid als grens tussen buitenwereld en binnenwereld. Het verkent de mogelijk-heden van ons lichaam als opslagplaats voor herinneringen en hoe we proberen die interne wereld in taal naar buiten te brengen en terug te laten bestaan. Vorig jaar was Sandrine ook al te gast tijdens De Beloften Spelen met haar project ‘Manifold’.

tekst, cOncePt en sPel: sAndrine VerstrAete (mAster mUltimediAle VOrmGeVinG, kAsk Gent); cOnstrUctie: WOUter decOrte, eVert deFrAncQ, rUtGer cOX en sAndrine VerstrAete

© t

hOm

As d

Aene

ns

Page 12: Rataplan & De Roma Nieuwsbrief 58 - zomer 2012

10

Op de laatste zondag van augustus zakt gans cultuurminnend Vlaanderen weer af naar de Antwerpse binnenstad voor de Cultuurmarkt van Vlaanderen. Tradi-tiegetrouw slaan De Roma en Rataplan op de Groenplaats hun tent op. Ook tijdens

• eenoefeninginaLLeenZijndoor KriStinmertenS(première)

wo 19, do 20 en Vr 21 Sep: 20u • € 10/8 • rataplan

Een meisje zoekt troost in rituele hande-lingen, kaarsen branden, handen was-sen, bidden,... Stukje bij beetje vervaagt de grens tussen rituele handelingen en het triviale of troostende. Ze is op zoek naar haar eigen ‘geloof’, naar iets waar-aan ze zich kan vastklampen. De toe-schouwer krijgt zicht op haar wereld en haar geschiedenis via objecten, luikjes, schuifjes, film- en geluidsfragmenten.De voorstelling vertrekt van het verhaal van de heilige Christina de Wonderbare. Zij stond op uit de doden om vervolgens in bomen te gaan wonen en wonderen te verrichten. We zien haar verhaal door de ogen van haar zus.Kristin Mertens studeerde in 2006 af aan Studio Herman Teirlinck. Voor deze voorstelling krijgt ze de steun van Com-pagnie Frieda en Jurgen Delnaet.

cOncePt, tekst en sPel: kristin mertens; cOAchinG: eVA BinOn en jUrGen delnAet; Film: tOm Willemyns. PrOdUctie: cOmPAGnie FriedA en rAtAPlAn

StarendmeiSje doorZonZoCompagnie (première) (6+)

Za 8 en Zo 9 Sep: 14u + 16u • € 7 • rataplan

Kom luisteren naar de wereld van Tim Bur-ton! Zijn betoverende films kent iedereen, maar Burton schrijft ook gedichten. Twee muzikanten en een zangeres nemen je mee in zijn donker maar kleurrijk univer-sum. Ze vertellen over het starend meisje, dat ronddwaalt door de stad, of over het kind dat op een dag in een bed veran-derde. Met vreemde verhalen, klanken en beelden creëren ze een sfeer tussen

droom en werkelijkheid, tussen griezelig en grappig. Een wereld waarin alles kan. Joris Caluwaerts maakte ook al 'Wagon', Frederik Meulyzer kennen we als gedre-ven drummer van Hamster Axis en Gol-den Glows.

Aline GOFFin (zAnG), jOris cAlUWAerts (tOetsen) en Frederik meUlyzer (drUms); mUziek: jAn VAn OUtryVe en jOris cAlUWAerts; VideO: nAthAlie teirlinck; PrOdUctie: zOnzO cOmPAGnie; cOPrOdUctie: rAtAPlAn en de WerF

deze zeventiende editie ontvangen we je met open armen, gratis thee en cake en beantwoorden we graag al je vragen. Die dag kan je voor een aantal concerten en voorstellingen ook tickets aan korting-prijs kopen.

WWW.cUltUUrmArkt.Be

• CuLtuurmarKtvLaanderen- de Roma en Rataplan op de GRoenplaatsZo 26 aug: 11u-18u • gratiS

Page 13: Rataplan & De Roma Nieuwsbrief 58 - zomer 2012

11

• myrddinZa 22 Sep: 20u • € 12/10 • rataplan ooK tiCKetS in marKSound antwerpen

Een virtuoze flamencogitarist die eerder al samenwerkte met grote namen als Wannes Van De Velde en Gabriel Rios. Het muzikale bloed van zijn vader Koen De Cauter stroomt duidelijk ook door zijn vingers, spelend op de gitaar kent Myrddin zijn gelijke niet.

“Luisterend naar Myrddin hoor ik veel meer dan gitaarspel. Gaandeweg word ik meegezogen, meegelokt op zijn zoek-tocht, alsof ik word uitgenodigd om eraan deel te nemen. Myrddins spel heeft ook iets van theater; het doek gaat open, de lampen gaan aan, de stilte treedt in en dan voel je dat àlles nu mogelijk is, dat er wonderlijke, onverklaarbare dingen te gebeuren staan. Ik luister naar Myrddin en laat me gewillig opnemen in zijn tastende meditatie, die anonimiteit suggereert en getuigt van een diep lyrisch ervaren.”(WAnnes VAn de Velde)

myrddin de cAUter (GitAAr)WWW.myrddinmUsic.cOm

• geenvoetenmaar... door vanelle (2,5+)

wo 26 Sep: 14u + 16u • € 7 • rataplan

Vingers die wrijven in ogen, handen die strelen, vinger in de neus, vinger in de mond, handen die wuiven, handen die handen geven, vinger tikt tegen voor-hoofd, vinger ongeduldig in de lucht, handen klappen...Vingers en handen vertellen een knots-gek verhaal voor koters en dromers. De voeten komen er dus niet aan te pas, maar Nelle De Maeyer heeft aan haar handen voldoende om simpele begrip-pen te vertalen in een mooi gebaar en een poëtisch verhaal. Met korte gedich-ten neemt ze de kleine theatergangers mee op ontdekkingstocht, net zoals ze met hun handen ook de wereld rondom hen ontdekken.

cOncePt en sPel: nelle de mAeyer; tekst: riet Wille en nelle de mAeyer; sPelcOAchinG: steFAn PerceVAl; BeWeGinGsAdVies: FrAnk de PeUterWWW.VAnelle.Be

• BadenhoRst x6: oSmeuSShortS &highdefinition(duBBelConCert)

do 27 Sep: 20u • € 12/10 • rataplan ooK tiCKetS in marKSound antwerpen

Os Meus Shorts is een kwartet dat draait rond korte, vinnige improvisaties. De nummers zijn als kattebellen in een no-titieblok: korte bedenkingen of bood-schappen. Een muzikale speeltuin vol nieuwe geluiden en muzikale ontdekkin-gen waarin Badenhorst en zijn gezellen zich volop kunnen uitleven.

“Buiten enkele kleine explosies van vir-tuositeit wordt het werk gedaan door de muziek op zich. Badenhorst is niet de man van de powerplay en blinkt uit in souples-se en gaafheid van toon.” (kOen VAn meel OP

kWAdrAtUUr.Be)

jOAchim BAdenhOrst (BAsklArinet); mArtí melià (BAs sAX, klArinet); nicO rOiG (BAritOn GitAAr); jOAO lOBO (drUms)WWW.mysPAce.cOm/OsmeUsshOrts

De Poolse groep High Definition, win-naar van Jazz Hoeilaart 2011, won al meerdere internat ionale prijzen en wedstrijden. Spannende, moderne jazz zonder complexen.

“In prachtig breed uitgesponnen num-mers, waaronder eigen werk Estampida en Hopasa, konden ze het publiek volle-dig overtuigen. Ze kregen een opvallend enthousiast applaus. En terecht!” (cOBrA.Be)

PiOtr OrzechOWski (PiAnO); mAteUsz sliWA (sAXOFOOn); AlAn WykPisz (cOntrABAs); PAtryk dOBOsz (drUms)

Page 14: Rataplan & De Roma Nieuwsbrief 58 - zomer 2012

12

• hanSmorteLmanS&groep:parimaZa 29 Sep: 20u • € 12/10 • rataplan

Kleinkunst met de grote K en Chanson met de grote C: ‘Parima’ is volks, we-relds en swingend. In de muziek van Hans Mortelmans hoor je de erfenis van verschillende grootheden doorklinken: de chansonnier Georges Brassens die hem leerde vertellen; de Belgische gita-rist Django Reinhardt van wie hij leerde swingen en improviseren; Wannes Van De Velde wiens metrum en scherpe zin-sneden hij in zijn bloed opgezogen lijkt te hebben en de Braziliaanse bossanova- legende João Gilberto.

“ (...) een begenadigde liedjesschrijver wiens muzikale universum spontaan refe-renties oproept aan mooi volk als Django Reinhardt, Wannes Van De Velde of San-severino. Voeg daar nog een enthousiaste begeleidingsgroep en verfijnde arrange-menten aan toe en je hebt goud in je han-den, wat ze zowel live als op hun derde cd ‘Parima’ meer dan waarmaken.” (cOBrA.Be)

hAns mOrtelmAns (zAnG, GitAAr, AccOrdeOn); lOdeWijk dedAin (GitAAr); lieVen keymOlen (klArinet, BAsklArinet); Benny VAn Acker (cOntrABAs)WWW.hAnsmOrtelmAns.Be Op vraag van Bo Spaenc en zijn muziek-

theatergezelschap DE KOLONIEMT schreef Peter De Graef een ijzersterke monoloog over de ontdekkingsreis doorheen de geschiedenis van onze psychologie en de zoektocht naar ons mens zijn. 'Stanley' ging vorig jaar bij ons in première en werd bedolven onder lovende kritieken.

“Geef Peter De Graef een podium en hij laat je twee uur lang niet meer los. (...) Neem hem nooit zijn podium af. Hij roert diep.” (**** WOUter hillAert in de stAndAArd)

“Stanley is magnifiek en puur theater. (...) Over hoe dit leven niet voor sissies is, maar

geluk soms toch te vinden valt. Twee uur lang dabben we in Stanley’s leven. Maar vooral in dat van ons.” (**** sOFie mUlders in de mOrGen)

“Het verteltheater van Peter De Graef schuurt, zalft en overtuigt een mens dat theater even noodzakelijk is als het dagelijks brood van die vroeger zo aanbeden Heer. Dank u, mijnheer De Graef.” (*** els VAn steenBerGhe in knAck)

tekst, sPel en reGie: Peter de GrAeF; cOmPOsitie en mUzikAle leidinG: BO sPAenc; liVe-mUziek: BO sPAenc, Peter merckX, kArin de Fleyt en dieter de mits; PrOdUctie: de kOlOniemt i.s.m. het hermesensemBle, met de steUn VAn rAtAPlAn en de PrOVincie AntWerPenWWW.dekOlOniemt.Be

sTANLEy doordeKoLoniemt &peterdegraefdo 4, Vr 5 en Za 6 oKt: 20u • € 14/12 • rataplan

© k

Oen

BrOO

s

© jO

nAs

lAm

Pens

Page 15: Rataplan & De Roma Nieuwsbrief 58 - zomer 2012

13

• veLdWerKdoordetijddi 9 en wo 10 oKt: 20u • € 12/10 • rataplan

Veldwerk - gesprokkelde momentopna-mes uit het leven van kwetsbare men-sen die onbeduidend bewegen in de maatschappij. Ze worden niet gehoord of slagen er niet in hun gevoelens en gedachten te formuleren. Een intieme voorstelling over schuld, liefde en opof-fering. Laura Devries (Laura Tèm) zorgt met haar heldere stem voor verlichting, en Bert Dockx (Flying Horseman) weet als geen ander de sfeer te vertalen in broeierig gitaarspel.Veldwerk ging in februari onder veel belangstelling in première in Rataplan en speelt nu een korte tournee door Vlaanderen.

“De Tijd kan als geen ander gezelschap theater tot zijn naakte essentie herleiden. Dat levert in het geval van ‘Veldwerk’ een prachtig kleinood op. (...) Wie houdt van stille fijnzinnigheid, broze sferigheid en gestripte schoonheid mag dit onder geen beding missen” (**** Griet OP de Beeck

in de mOrGen)

sPel: mieke de GrOOt, thOmAs jAnssens, rOsA VAnderVOst en lUcAs VAnderVOst; tekst: rAchel seiFFert; VertAlinG: meA FlOthUis; zAnG: lAUrA de Vries; GitAAr: Bert dOckX; cOPrOdUctie de tijd en rAtAPlAnWWW.detijd.Be

• diWanat/degrenZen doorjoKKeSChreurS &aBdeLKaderZahnoun(première)

Vr 12 oKt: 20u • € 12/10 • rataplan

Een ontroerende geschiedenis, waarbij muziek het bindmiddel vormt over de grenzen heen. De taal van de Berbers heeft zelfs geen woord voor ‘grenzen’. In het Arabisch zegt men ‘Diwanat’, en dat is dan weer afgeleid van het Franse ‘douane’. Vòòr de kolonisatie kende de Noord-Afrikaan het concept ‘grens’ niet. En toch hebben grenzen een belangrij-ke rol gespeeld in het jonge leven van Abdelkader Zahnoun. Hij heeft er veel overgestoken en dat was niet altijd zijn eigen keuze. Jokke Schreurs plaatst dit persoonlijke verhaal tegen de achtergrond van de grote Marokkaanse geschiedenis, de arabisering, de kolonisatie en de poli-tieke spelletjes van de Europese landen. Hoe het telkens de Berbers waren die het gelag betaalden, en waarom ze zo mas-saal naar Europa kwamen.Het verhaal wordt versierd door de oud

en stem van Abdelkader en de gitaar van Jokke.

ABdelkAder zAhnOUn (zAnG & OUd); jOkke schreUrs (GitAAr)

• nathaLieLorierSneWtriojazzLaB SerieS Za 13 oKt: 20u • € 12/10 • rataplan ooK tiCKetS in marKSound antwerpen

Met een schitterende nieuwe plaat on-der de arm is Nathalie Loriers helemaal terug van nooit echt weggeweest. Me-lodieus en toegankelijk maar tegelijk uitdagend en groovy, de pianiste van het Brussels Jazz Orchestra laat haar persoonlijke stem horen.

“Nathalie Loriers houdt van gestileerde, ingehouden uitvoeringen, waarbij de muziek je langzaam meevoert. Soms zijn haar melodieën klein en fijn, af en toe me-lancholisch en soms lichtjes opzwepend. Op haar eigen manier combineert ze een poëtische zeggingskracht met breekbaar-heid.” (kArel VAn keymeUlen in de stAndAArd)

nAthAlie lOriers (PiAnO); PhiliPPe Aerts (cOntrABAs) ; rick hOllAnder (drUms)WWW.nAthAlielOriers.cOm

© W

illy

Wtt

erW

UlGh

e

Page 16: Rataplan & De Roma Nieuwsbrief 58 - zomer 2012

14

• ConServatoriumantweRpen: Breathingdi 23 oKt: 20u • gratiS • rataplan

Voor jonge muzikanten is het vaak moei-lijk om goede repetitieruimte te vinden, laat staan een plek om op te treden onder goede omstandigheden. Rataplan en het Conservatorium Antwerpen slaan daar-om opnieuw de handen in elkaar voor ‘Breathing’. Beloftevolle jazzmuzikanten krijgen daarbij de kans om enkele weken intensief te repeteren onder begeleiding van een ervaren coach. In Rataplan kan vervolgens het resultaat van deze ses-sies gehoord worden. Een unieke kans om de toekomst van de Belgische jazz te beluisteren! Kaartjes zijn gratis, maar gelieve wel op voorhand te reserveren.

• inKaart doorfirmarieKSSWarte &anneLieSvanhuLLeBuSChdo 25 en Vr 26 oKt: 20u • € 12/10 • rataplan

Deze voorstelling vertrekt van het ge-dicht ‘Groet aan Vlaanderen’ van Ro-bert Passon. Het wordt een woordenloos commentaar met veel voetnoten, beden-kingen en kanttekeningen. Een visuele ode aan de herinnering. Annelies Van Hullebusch was eerder al in Rataplan te gast met het bijzonder goed onthaalde ‘Artefactotum’ en werkte samen met Vick Verachtert ook aan ‘De Wijsprocessie’.Met haar voorstelling ‘Dorp’ speelde ze in Vlaanderen, Nederland, Frankrijk en Duitsland. Ook werd de voorstelling ge-

selecteerd voor het Vlaamse Theaterfes-tival 2011. De jury: “Een inventieve vorm van objectentheater die de toeschouwer zelden onberoerd laat.”

“Met grote charme kletst Van Hullebusch haar fragmentarische en veelvormige il-lustraties aan elkaar.” (*** mArijn VAn der jAGt in Vrij nederlAnd)

“Ze neemt het publiek mee naar de ker-mis, die in pocketformaat onder de tafel staat opgesteld, roept een ontroerend beeld op van haar duivenmelkende opa en schetst een bingoavond in een typisch Vlaams café. Van hot naar her springt ze door haar decor, laat nieuwbouwwijken ontstaan en weer verdwijnen, zingt een lied en oreert poëzie.”(**** jOUk je AkVeld OP theAterkrAnt.nl)

cOncePt en sPel: Annelies VAn hUlleBUsch (BOrGerhOUt), jAcQUeline VAn eeden; mUziek: jOchem VAn tOlWWW.FirmAriekssWArte.nl

LiEvEN TAvERNiER & white velvetZa 27 oKt: 20u • € 14/12 • rataplan • Staand = Zittend

Lieven Tavernier is het best bewaarde geheim onder de Nederlandstalige sin-ger-songwriters. Zijn nummers ‘De eer-ste sneeuw’ en ‘De fanfare van honger en dorst’, bekend geworden door Jan De Wilde, zijn al jarenlang klassiekers. Voor zijn nieuwste CD ‘Witzand’ werkte Lieven samen met Koen Gisen (producer van The Bony King of Nowhere). Samen met An Pierlé en White Velvet komt hij deze prachtplaat voorstellen in Rataplan.

“Dylan en John Prine hebben een neefje in Vlaanderen” (dirk steenhAUt in de mOrGen)

lieVen tAVernier (zAnG en GitAAr); BrUnO deneckere (GitAAr); kOen Gisen (GitAAr); An Pierlé (VOcAls); cleO jAnse OF lOesje mAieU (VOcAls); klAAs delVAUX (BAs, cellO); Peter de BOsschere (drUms)WWW.lieVentAVernier.Be

Page 17: Rataplan & De Roma Nieuwsbrief 58 - zomer 2012

15

WordtverWaCht: vr 2 nov: Maggid za 3 nov: Badenhorst x6: Han Bennink Trio

vr 9 nov: Ifa Y Xango ( JazzLab Series) za 17 nov: De Ladder door Mark Reynaerts en Sarah Peeters vr 23 nov: Piet Verbist: Zygomatik wo 28 nov: Bert Joris Quartet do 13 dec: Flying Horseman (15 jaar

Rataplan) vr 14 dec: Jef Neve (15 jaar Rataplan) za 15 dec: Tuur Florizoone: L’amour des moules

• aChterdeSChermen van Rataplan:

• Op 19 mei brengt de academie van Borgerhout (Afdeling woord - middelbare graad) ‘Alice in Wonderland’.

• Op 28 juni komen de kinderen van de Floraschool uit Borgerhout naar Rataplan om het schooljaar af te sluiten en het begin van de zomervakantie op gepaste wijze te vieren!

• ‘Onze Rijkdom’ trekt opnieuw de baan op! Ze zullen op volgende data optreden: 7 okt in cc Mortsel, 13 okt in cc De Kollebloem in Puurs, 17 okt in cc Asse en 19 okt in Merksem.

Hun cd is nog steeds te koop via onze website. ‘Onze Rijkdom’ is een sociaal artistiek project dat mee ondersteund wordt door Rataplan. Een groep mensen die ervaring hebben met het leven in armoede brengen samen met zanger/acteur Hans Van Cauwenberghe een ontroerend liedjesprogramma.

• Het Lortcher-syndroom speelt 3 voorstellin-gen op Theater-aan-Zee! Ze spelen op 30 en 31 juli, meteen de aller-allerlaatste kans om deze voorstelling dit seizoen nog te zien. De voorstellingen zijn een mooie afsluiter van een zeer succesvolle tournee, waarbij haast alle voorstellingen uitverkocht waren.

een prachtige locatievoorstelling achter onze hoek!

• oreSteiadoor de RooveRsdi 22, do 24, Vr 25, Za 26 en Zo 27 mei: 20u30 • SlaChthuiS (SlaChthuiSlaan 70, 2060 antwerpen)

"Deze Oresteia is ijzersterk en brandend actueel theater. Het is de vrucht van een jarenlange samenwerking tussen deze spelers, van hun streven naar puurheid in taal en oprechtheid in spel. Het is een ontegensprekelijk bewijs dat theater te-gelijkertijd politiek en poëtisch, muzikaal en statig, groots en intiem kan zijn. Het is kunst die de honger naar schoonheid stilt maar de mensheid tevens een geweten schopt." (****els VAn steenBerGhe in knAck)

tickets te kOOP ViA WWW.mOnty.Be - 03 238 91 81 sPel: rOBBy cleiren, sArA de BOsschere, lUc nUyens, sOFie sente, ilse Uitterlinden en jerOen VAnder Ven

• fLamenCoLeSSen met ann wens ma 1, 8, 15 en 22 oKt, 5, 12, 19 en 26 noV, 3 en 10 deC prijS: € 70/€ 45 Voor Kinderen tot 14 j. reSerVeren Kan enKel Via de tiCKetBalie: 03 292 97 40

Ook dit najaar kan je in Rataplan voor een spotprijs flamencolessen bij Ann Wens volgen. Weinig dans-vormen zijn zo passioneel als de flamenco. Flamenco is op de eerste plaats een uiting van verlangens, verdriet en vreugde. Hartstocht en passie worden ritmisch vertolkt, waarbij de zang de dans voorafgaat. De flamenco dansen is kracht opne-men. Als je het aandurft om je open te stellen voor zijn rijkdom, word je er alleen maar beter van.

•17u30:kinderenbeginners: Fandangos de Huelva•18u25:kinderengevorderden (3j ervaring): Seguiriya•19u30:volwassenenbeginners: Fandangos de Huelva•20u35:volwassenengevorderden: El Café de Chinitas (petenera, con

manton)

Op maandag 10 december wordt de lessenreeks van het najaar af-gesloten met een open les. De ver-schil lende groepen organiseren een toonmoment dat plaatsvindt op de tijdstippen van de lessen. En natuurlijk voorzien we traditio-nele tapas.

Page 18: Rataplan & De Roma Nieuwsbrief 58 - zomer 2012

16

erfgoedwandeLingen: Ontdek Borgerhout, met de fiets of te voet!

Het is nog niet te laat - maar wel hoog tijd- om Borgerhout beter te leren kennen. Sinds Erfgoeddag kan je Borgerhout leren kennen met de fiets, met een kaart, met een gids of gewoon al ronddwalend in de straten van het district.

wandeLing Bougie is een geleide wande-ling met startplaats Moorkensplein. Een gids neemt je mee doorheen de rijke en turbulente geschiedenis van ons district en stopt op de plaatsen waar de tijd zijn sporen en littekens

heeft nagelaten. De wandelingen lopen tot eind september voor groepen vanaf 10 personen (volgens beschikbaarheid van gidsen op donderdag of zondag) en individuele deelnemers (de eerste zondag van de maand om 10u30). De wandeling duurt maximum 2 uur. Inschrijven is noodza-kelijk en kan bij onze ticketbalie (Turnhoutsebaan 327 + 03 292 97 40). De openingsuren vind je op pagina 51. De prijs bedraagt € 2 (drankje inbegrepen). Voor iedereen tot 18 jaar is de inschrijving gratis.

wandeLing PePerBuS is een wandeling die de nadruk legt op het zelf ontdekken van een stukje Borgerhout. Laat je achter elke hoek verrassen! Deze wandeling kan je individueel of in familieverband doen, met een brochure uit de Reuzenkrant. Wandeling Peperbus richt zich op scholen, families met kinderen en alle andere nieuwsgierige Borgerhoutenaren. Na deze wandeling kan je met de Reuzenkrant in de ticketbalie een cadeautje komen halen. Let wel op: de balie is enkel open tijdens de kantooruren.

fietStocht LaBo is een fietstocht die je langs de hoog-tepunten én verrassingen in extra-muros leidt. Je fiets met de kaart en handleiding die je in de Reuzenkrant vindt.Door deel te nemen aan deze fietstocht, kan je het boek over de Bor-gerhoutse geschiedenis winnen. Alle info over de wedstrijd vind je in de Reuzenkrant.

De foto’s die in het straatbeeld verschijnen kan je uiteraard ook zonder wandeling ontdekken. Op plaatsen die een belangrijke rol speelden in het verleden of tot op vandaag belangrijk zijn, kom je een stukje Bor-gerhout van vroeger tegen.

Zomer bij de vrienden:

Page 19: Rataplan & De Roma Nieuwsbrief 58 - zomer 2012

“Vooreerst wil ik zeggen dat we zondag met een goed gevoel naar huis zijn gegaan. Het was een plezier

en een voorrecht om in De Roma te kunnen optreden voor een ruim en warm publiek. Ik wil dan ook het hele

team danken voor het goede onthaal.”

JAN CAEYERS - ENSOR STRIJKKWARTET, NA DE PREMIèRE VAN ‘BEETHOVEN! EEN COMPONISTENPORTRET’

1717

Page 20: Rataplan & De Roma Nieuwsbrief 58 - zomer 2012

18

KALENDER DE ROMAmei 2012do 24 20u30 jef neVe & lieBreCht VanBeCKeVoort:

if moZart and monK were BrotherS - part iiVr 25 20u30 tango antwerp feStiVal:

enSemBle hyperion & roBerto herreraZa 26 20u30 will turado 31 20u30 jan Vermeulen & franCe Springuel:

BeethoVen & SChumann

juni 2012Vr 1 20u30 aZZeK nog Zou trouwenZa 2 20u30 aZZeK nog Zou trouwenZo 3 15u aZZeK nog Zou trouwendi 5 20u30 philippe geuBelS:

hoe moet het nu Verder? - uitverkochtwo 6 20u30 philippe geuBelS:

hoe moet het nu Verder? - uitverkochtdo 7 20u30 philippe geuBelS:

hoe moet het nu Verder? - uitverkochtVr 8 20u30 de nieuwe Snaar: K o Ñ e C - uitverkochtZa 9 20u30 de nieuwe Snaar: K o Ñ e C - uitverkochtZo 10 20u30 de nieuwe Snaar: K o Ñ e C - uitverkochtdo 14 20u30 jef neVe ‘SonS of the new world’Vr 15 20u30 helmut lotti & roland’S Super allStar

enlightening muSiC maChineZa 16 20u30 emmett tinley & douglaS firSZo 17 15u t-danSantdo 21 20u30 major tom, a daVid Bowie triButeVr 22 20u30 major tom, a daVid Bowie triButeZa 23 14u-18u Borgerrio: roma fantaSia

14u-18u Borgerrio: de CaraVan21u Borgerrio: afterparty

auguStuS 2012di 21 20u30 the KidSwo 22 20u30 winther

do 23 20u30 BalKanBeatS antwerp Vi: orCheStre international du Vetex + roBert SoKo

Vr 24 20u30 BarBara dex: i amZa 25 20u30 de held & roy aernoutSZo 26 11u-18u CultuurmarKt Vlaanderen:

de roma op de groenplaatSdi 28 20u30 federiCo ordoÑeZ Cuadrowo 29 20u30 het ZeSde metaal: ploegSteertdo 30 20u30 the antler King en renee Van BaVel:

helden/heroeS Vr 31 20u30 Khaira arBy

SePtemBer 2012Za 1 20u30 Bruno Vanden BroeCKe & de Bretellen: halfweg Zo 2 15u Boogie Boy & the woogieS: triBute to ray CharleS do 6 20u30 piet Van den heuVelVr 7 20u30 adrian younge preSentS ‘VeniCe dawn’Za 8 20u30 laïS: SongS we emBraCeZo 9 11u-17u open monumentendagdi 11 14u t-danSantwo 12 20u30 wolfert Brederode QuartetVr 14 20u30 amadou & mariamZa 15 14u-18u reuSKenSStoet

20u30 reuSKenSBal - 10 jaar diSCoBaar a moederZo 16 15u north Side Big Band: the BeSt of Swingwo 19 20u30 CultuurCafé Borgerhout: Bart Van loodo 20 20u30 eVa de rooVere: mijn huiS ‘intiem’Vr 21 20u30 defilharmonie o.l.V. philippe herreweghe:

BrahmS & mahlerZa 22 20u30 ademlooS Benefiet: Stef Kamil CarlenS, raymond

Van het groenewoud en internationalSZo 23 15u t-danSantdi 25 20u30 ZuidCafé: ameriKanen KieZen een preSidentdo 27 20u30 mouSSem: mohammed BajeddouB & enSemBleVr 28 20u30 liVing rootSZa 29 15u defilharmonie o.l.V. edo de waart:

StrauSS & proKofjeVZo 30 15u eriK en Sanne afSCheidSConCert

Page 21: Rataplan & De Roma Nieuwsbrief 58 - zomer 2012

19

BOLLEKE bij elk jazzconcert in De Roma!

Per gekocht ticket ontvang je een bon die je op de avond van het jazzconcert kan inruilen

voor een gratis Bolleke Koninck.

GRATIS

oktoBer 2012Vr 5 20u30 doe maar - uitverkochtZa 6 20u30 doe maar - uitverkochtZo 7 15u johny VonerS, liZ larSSen en wim de wulf:

aux ChampS-elySéeSwo 10 14u t-danSantdo 11 20u30 aire gitanoVr 12 20u30 nouVelle Vague: dawn of innoCenCeZa 13 20u30 radio modern met SliCK niCK & the CaSino SpeCialZo 14 15u jef neVe & BruSSelS philharmoniC

o.l.V. andrew littondo 18 20u30 BlaudZunVr 19 20u30 the SCaBS (dernière)Za 20 20u30 Ballroom & the Ballroom orCheStraZo 21 15u Bill haley orCheStra & new CometSdo 25 20u30 BouBaCar traoréVr 26 20u30 john SCofield trioZa 27 20u30 KattendijK tangonaCht met tango maSiVoZo 28 15u Kapitein winoKio Zingt hitS Van Vroeger (3+) di 30 14u geert BeullenS en johan de Kort:

pietje puK en de paKjeSdief (3+)

= Voor de hele familie

mei 2012di 22 14u epilogue (doCumentaire)

20u30 ZuidCafé: inCendieS wo 23 14u winnie the pooh (3+) di 29 14u Code 37

20u30 the ideS of marChwo 30 14u+20u30 jane eyre

juni 2012ma 4 14u SenSo

20u30 lenama 11 14u+20u30 leS neigeS du Kilimandjarodi 12 14u leS Bien-aiméS

20u30 tamBien la lluViawo 13 14u flamenCo, flamenCo

20u30 Contagionma 18 14u the SearCherS

20u30 raBatdi 19 14u leS femmeS du 6ème étage

20u30 touS leS SoleilSma 25 20u30 SuBmarinedi 26 14u le gamin au Vélo

20u30 in a Better worldwo 27 14u+20u30 midnight in pariS

Op 4 september start het nieuwe filmseizoen in De Roma. Het programma vind je vanaf 22 augustus in de volgende editie van deze nieuwsbrief, in de Cinema Roma filmbrochure en op www.deroma.be.

Page 22: Rataplan & De Roma Nieuwsbrief 58 - zomer 2012

20

BEWEEG MET DAT LIJF!De Roma is meer dan muziek, theater, circus en film. In een rasechte volksschouwburg mogen dansfeesten zeker niet ontbreken. Voor de dansers onder jullie zetten we alle dans-evenementen netjes op een rij.

•DansnamiDDagen met dj Piet KeizerRock ‘n’ roll, swing, jive, een rustig walske, de hucklebuck en zoveel meer. De meest dansbare hits van de afgelopen decennia worden vakkundig aaneengeregen door jouw favoriete Radio Minerva dj Piet Keizer. De inkom bedraagt slechts € 3. Boven-dien krijg je van De Roma een gratis kop koffie/thee en een stukje cake. De t-dansants zijn telkens weer een groot succes. Koop je ticket op voorhand en kom op tijd als je zeker wilt zijn van je plaats. De deuren openen drie kwartier voor aanvang. Stip alvast je favoriete dansnamiddagen aan in je agenda:

zO 17 juni (15U) di 11 septemBeR (14U) zO 23 septemBeR (15U) wO 10 OktOBeR (14U)

•BorgerrioafterpartyTijdens BorgerRio komen dj’s Kobe Louis Charles, Lieven Verstraete, Captain Steel + Sailors en Civalizee LIVE (ft. Asham Band) De Roma op z’n kop zetten. Een stomende party als afsluiter van een exotische dag! Kom je gratis uitleven op zaterdag 23 juni van 20u30 tot 01u (zie p.30).

•reuskensBalmet10jaarDiscoBaaraMoeDerDit fenomeen uit Borgerhout staat voor soul, funk, disco, reg-gae, schlagers en het betere ‘foute’ werk. De Ras en De Schele beloven een zot feestje voor hun tiende verjaardag. Trek zater-dag 15 september je plateauschoenen aan en kom shaken op de tonen van Discobaar A Moeder en hun vrienden (zie p.39).

•DansconcertenTijdens bepaalde concerten sporen muzikanten je ook aan om te bewegen met dat lijf. Wij zorgen ervoor dat je plaats hebt om de benen los te gooien.

vR 25 mei: tangO antweRp FestivaL: ensemBLe HypeRiOn & ROBeRtO HeRReRa (zie P.22)

dO 21 en vR 22 juni: majOR tOm, a david BOwie tRiBute (zie P.28)· dO 23 augustus: BaLkanBeats antweRp vi

met ORcHestRe inteRnatiOnaL du vetex en ROBeRt sOkO (zie P.32)· vR 31 augustus: kHaiRa aRBy (zie P.35)· vR 7 septemBeR: adRian yOunge pResence ' venice dawn' (zie P.37)· za 13 OktOBeR: RadiO mOdeRn

met sLick nick & tHe casinO speciaL (zie P.43)· za 20 OktOBeR: BaLLROOm & tHe BaLLROOm ORcHestRa (zie P. 44)· zO 21 OktOBeR: BiLL HaLey ORcHestRa & new cOmets (zie P.45)· za 27 OktOBeR: kattendijk tangOnacHt met tangO masivO (zie P.46)

DANSEN in dE ROmA

© m

elVi

n kO

Be

Page 23: Rataplan & De Roma Nieuwsbrief 58 - zomer 2012

21

VolksinVestering IN EEN VolksscHouWBurgactieMei-DeceMBer2012

Beste nieuwsbrieflezer,

Volgend jaar bestaat De Roma 10 jaar! En dat zal iedereen geweten hebben. Nu al werken we volop aan een mooi feestprogramma. Later meer hierover, eerst even de harde realiteit van vandaag.

Het succesverhaal van De Roma is genoegzaam bekend. Op kor-te tijd verwierf de oude Borgerhoutse bioscoop zijn plaats in het Vlaamse cultuurlandschap. Als volksschouwburg opteren we om dagelijks een breed programma tegen betaalbare prijzen aan te bieden. Kortom, De Roma scoort zowel op cultureel als op sociaal vlak. Dat De Roma het steeds moeilijker krijgt om het hoofd finan-cieel boven water te houden, is echter minder gekend ...

Enkele duizelingwekkende cijfers.

Maar liefst 75% van ons omzetcijfer halen we uit eigen inkom-sten! Het totale subsidiebedrag (€ 730.000) is onvoldoende om zelfs maar onze eigen medewerkers te betalen (€ 970.000). Kop-pel daaraan dat ons de volgende jaren een aantal noodzakelijke, grote investeringen wachten (dringende vervanging en aankoop van technisch materiaal, grote renovatie- en onderhoudskosten aan het gebouw en een nieuwe verwarmings - en luchtverver-singsinstallatie) en een spreekwoordelijke tekening is overbodig.

Gesprekken met verschillende overheden lopen én oplossingen zijn beloofd. Verder kunnen we op de inbreng van vele sympa-thisanten rekenen. Zo lanceerden we in 2007 het ‘1000 x 10-pro-ject’. De opzet: via een bestendige opdracht storten mensen elke maand 10 euro op onze projectrekening bij de Koning Boudewijn-stichting. Crowdfunding heet zoiets tegenwoordig. Alhoewel we de term volksinvestering, koppig als we zijn, beter bij De Roma vinden passen. Dit ‘1000 x 10-project’ blazen we nu nieuw leven in.

Volksinvestering, ook door u?

Maar elke investering moet finaal lonen.Daarom mag eenieder die elke maand € 10 op onze projectreke-ning stort, van ons iets terug verwachten:- eenmaal per jaar organiseert De Roma GRATIS een ‘belevings-

avond’ voor al zijn volksinvesteerders;- in 2013, het feestjaar van De Roma, hebben we bovendien nog

iets extra in petto; - uiteraard krijgt u een fiscaal attest en zo een belastingvoordeel;- maar bovenal steunt u op die manier een organisatie waarmee

u zich kunt identificeren!

Krijg ik de handen op elkaar?Fantastisch! Onnodig te zeggen dat ik u hiervoor, namens alle me-dewerkers en vrijwilligers van De Roma, uitermate dankbaar ben.

Hartelijk,Paul Schyvens, coördinator en ‘believer’ van De Roma vzw [email protected] - www.deroma.be

Projectrekening Koning Boudewijn-Stichting: 000-0000004-04 (of IBAN: BE10 0000 0000 0404 en BIC: BPOTBEB1) met vermelding van L 79499 - De Roma

P.S.: Kent u nog familie, collega’s, kennissen of vrienden die zich met De Roma willen identificeren? Aarzel niet en geef hen deze unieke kans! Zet deze oproep op uw Facebook, verspreid en ver-menigvuldig hem!

Page 24: Rataplan & De Roma Nieuwsbrief 58 - zomer 2012

22

MuziEk, thEAtEr & filMin dE ROmA

Hierna vind je chronologisch alle activiteiten in De Roma tot en met oktober 2012.Een overzicht van wat je vanaf november 2012 in onze zaal mag verwachten vind je op pagina 47 en lees je uitgebreid op www.deroma.be en in de volgende nieuwsbrief van 22 augustus 2012.

•JefNeve&LiebrechtvaNbeckevoort: ifMozartaNdMoNkwerebrothers-Partiivw SPring SeSSionS do 24 mei: 20u30 • € 18/16 • Zittend ooK tiCKetS in marK Sound antwerpen

Alle geïnspireerde muziek vertrekt van-uit individuen die op zoek gaan naar een vertaling van hun gevoelswereld en een verlegging van de muzikale grenzen. Voeg daarbij een grote persoonlijkheid, een eigenzinnig karakter en een niet-aflatende werklust en je krijgt het ideale recept voor muziek die de tijd overleeft. Thelonius Monk en Wolfgang Amadeus Mozart: de ene groeit op in een buiten-wijk van New York, de andere in een pro-vinciaal nest in Oostenrijk. Beiden heb-ben ze echter hetzelfde doel voor ogen, waarbij elk zijn eigen ‘taal’ hanteert.

Vorig seizoen brachten Neve en Van-beckevoort al een inspirerend optreden in De Roma en dit is het vervolg daarop. Ze verweven jazz en klassiek uit heden en verleden op een bijzondere manier.

jeF neVe (PiAnO); lieBrecht VAnBeckeVOOrt (PiAnO)WWW.jeFneVe.Be

tango antwerp feStiVal preSenteert:

•eNseMbLehyPerioN &robertoherreraVr 25 mei: 20u30 • € 16/14 • danSend + Zittend

De derde editie van het Tango Antwerp Festival start met een concert door een van de beste tango-orkesten in Europa: het Ensemble Hyperion uit Italië. Bo-vendien worden de maestro’s van het festival voorgesteld. Maestro Roberto Herrera uit Argentinië is een van de meest getalenteerde, vooraanstaande tangodansers en een tangodocent van wereldklasse. Hij zal alvast een voor-smaakje geven van zijn talent, samen met de nieuwe generatie jonge dansta-lenten waaronder de Argentijnse Anibal Lautaro & Valeria Maside en twee pittige Vlaamse danskoppels Sven & Sonia en Lieske & Yannick.Deze sfeervolle openingsavond zal echt gaan swingen bij de eerste tonen van een echte Argentijnse milonga, live begeleid door het Ensemble Hyperion en top-dj

Ben. Breng dus zeker je tangoschoenen mee. Het Tango Antwerp Festival loopt verder op 26, 27 en 28 mei in feestzaal Kielpark (St-Bernardsesteenweg 113, 2020 Antwerpen).

BrUnO FiOrentini (FlUit, mUzikAle leidinG); jOse lUis BetAncO (BAndOneOn); VAleriO GiAnnArelli (ViOOl); dAnilO GrAndi (cOntrABAs); nicOlA tOscAnO (GitAAr); GUidO BOttArO (PiAnO)WWW.tAnGOAntWerPFestiVAl.cOm

Page 25: Rataplan & De Roma Nieuwsbrief 58 - zomer 2012

23

•wiLLtura‘Live’ met heaVy hornS & StrijKerS

Za 26 mei: 20u30 • € 26/24 • Zittend

Will werd twee jaar geleden voor zijn 70ste verjaardag gevierd met het al-bum ‘Turalura2’, de release van een pianobox met 50 studioalbums, speci-ale uitzendingen op radio en tv en een megaconcert in de Ethias Arena in Has-selt. Meer dan 50 jaar staat hij intussen op de planken, maar aan stoppen denkt hij niet. In De Roma krijg je hem in vol ornaat te zien, met blazers, strijkers én nummers uit zijn gloednieuwe album ‘Ik ben een zanger’!

Will tUrA (zAnG, GitAAr); steVe WillAert (PiAnO, keyBOArds); jOhnny sAX (sAXOFOOn); BlUe jerry (GitAAr, zAnG); mArc cOrtens (GitAAr); AlAin Verriest (BAs); Gert meert (drUms); cArlO mertens (trOmBOne); FrAnk derUytter (sAXen); nicO schePers (trOmPet); jO hermAns (trOmPet); mArk steylAerts (ViOOl 1); GUdrUn VercAmPt (ViOOl 1); cristinA cOnstAntinescU (ViOOl 1); VérOniQUe Gilis (ViOOl 2); BArt lemmens (ViOOl 2); yVOnne VAndePOl (AltViOOl); liesBeth delOmBAert (AltViOOl); kArel steylAerts (cellO)WWW.WilltUrA.Be

•code37 di 29 mei: 14u • € 3 • BalKon Zittend

Een bekende schrijver wordt aangerand in een seksbioscoop. Hij had er een af-spraakje met Roos, een jonge studente die bijklust als prostituee. Al snel wordt duidelijk dat er wel meerdere studentes actief zijn in de prostitutie. Voldoende reden voor Hannah en haar team om undercover te gaan in club Sin City, een vrijhaven voor iedereen die het daglicht schuwt en voor meisjes die er hun klan-ten oppikken. Wanneer Hannah en haar team ontdekken dat de oom van Roos zo-wel de eigenaar is van de seksbioscoop als van de Sin City, neemt de hele zaak een persoonlijke wending.

reGie: jAkOB VerBrUGGen; Genre: thriller; met: Veerle BAetens, Gilles de schrijVer, michAel PAs; 2011; BelGiË; 100 min; ned. GesPr.

•theidesofMarch di 29 mei: 20u30 • € 4 • BalKon Zittend

Stephen Meyers is een ambitieuze pers-voorlichter die onder campagneleider Paul Zara meewerkt aan de campagne van de democratische presidentskan-didaat gouverneur Morris. Al snel valt Stephen, ondanks zijn goede intenties, ten prooi aan achterkamerpolitiek en

verraderlijke manipulatie. Hij probeert zich staande te houden terwijl een jour-nalist en de campagneleider van de an-dere grote kandidaat hem tegenwerken.

reGie: GeOrGe clOOney; Genre: drAmA; met: ryAn GOsslinG, PhiliP seymOUr hOFFmAn, GeOrGe clOOney; 2011; Vs; 101 min; enGels GesPr. ned. Ondertit.

•JaNeeyre wo 30 mei: 14u • € 3 en 20u30 • € 4 • BalKon Zittend

Jane Eyre ontvlucht in allerijl het statige landhuis Thornfield Hall, waar ze werkte als gouvernante van Adèle Varens. Het meisje staat onder de voogdij van de imposante en duistere landheer Edward Rochester. Haar verblijf op het mistroos-tige Thornfield Hall en haar ingewik-kelde relatie met Edward hebben Jane grondig door elkaar geschud.

reGie: cArry FUkUnAGA; Genre: rOmAntisch drAmA; met: miA WAsikOWskA, michAel FAssBender, jAmie Bell; 2011; Vk; 120 min; enGels GesPr. ned. Ondertit.

© d

irk

leem

Ans

Page 26: Rataplan & De Roma Nieuwsbrief 58 - zomer 2012

24

•JaNverMeuLeN &fraNcesPriNgueL:beethoveN&schuMaNNdo 31 mei: 20u30 • € 14/12 • Zittend ooK tiCKetS in marK Sound antwerpen

Celliste France Springuel en pianist Jan Vermeulen zijn beiden al enkele decen-nia lang toonaangevende Belgische mu-sici. Het is echter pas twee jaar geleden dat hun muzikale paden elkaar voor het eerst kruisen. Aanleiding was de eer-ste repetitie van Schubert’s beroemde ‘Sonate für Klavier und Arpeggione’ die ze, samen met het Forellenkwintet, even later op cd uitbrachten. Het we-derzijds gevoel van herkenning en de even zeldzame als wonderlijke chemie tussen de twee muziekpartners deden hen al gauw besluiten het repertoire voor cello en pianoforte aan te pakken: Beethoven, Schumann en Brahms. In hun uitvoeringen staat de componist centraal en wordt elke vorm van maniërisme zorgvuldig gebannen. Naast hun histo-risch gefundeerde aanpak is het vooral deze natuurlijke, integere houding die hun interpretaties het label ‘authentici-teit’ verleent.

WWW.jAnVermeUlen.Be

Drie vrouwen en drie mannen gaan op zoek naar liefde en hun ideale partner. Met vallen en opstaan ontdekken ze de voor- en nadelen van het andere geslacht. Wie draagt de broek en wie ligt onder de sloef? Wie denkt niet af en toe: ‘Azzek nog zou trouwen, dan zou ik het anders aanpakken.’ Kortom, een plezante kijk op het liefdesleven. Een plezante revue, gespeeld en gezongen door zes acteurs en vijf muzikanten, met meer dan zestig liedjes van de Strangers.

Na een meer dan geslaagde première-reeks met zes uitverkochte voorstellingen hernemen we deze revue, speciaal voor iedereen die er de vorige keer niet bij kon zijn én voor iedereen die maar niet genoeg krijgt van de muziek van de Strangers.

VAn: lOUis Welters en lUc VerBeeck; met: An VAnderstiGhelen, Ann de Winne, dAisy thys, lUc cAAls, mArc FrAnsen, sAm VerhOeVen; reGie: lOUis Welters; mUzikAnten: steVen mintjens, nicOle VerlOy, dAny de cOninck, dAny AelBrecht en jOhAn VAndenBerGhe; ArrAnGementen: steVen mintjens; PrOdUctie: BiG smile entertAinment BVBA met de steUn VAn de PrOVincie AntWerPen

Azzek nog zou trouwen (HERNEMING)Vr 1, Za 2 jun: 20u30 en Zo 3 jun: 15u • € 18/16 • Zittend

© B

Art

VAn

der

Perr

e

© B

Art

VAn

der

Perr

e

Page 27: Rataplan & De Roma Nieuwsbrief 58 - zomer 2012

25

•seNso ma 4 jun: 14u • € 3 • BalKon Zittend

Uit liefde voor een officier van het Oos-tenrijkse bezettingsleger verraadt een jonge gravin haar man, broer en vader-land. Als ze ontdekt dat de man voor wie ze dit alles heeft opgeofferd haar liefde niet beantwoordt, bewerkstelligt ze zijn ondergang.

reGie: lUchinO ViscOnti; Genre: rOmAntisch drAmA; met: FArley GrAnGer, AlidA VAlli, heinz mOOG; 1954; itAliË; 118 min; itAliAAns GesPr. ned. Ondertit.

•LeNa ma 4 jun: 20u30 • € 4 • BalKon Zittend

Lena is een mollig 17-jarig meisje van Poolse afkomst. Ze woont bij haar labiele moeder en zorgt voor haar. Maar Lena kan niets goed doen en voelt zich niet thuis. Eigenlijk is ze het gelukkigst als ze aan linedancing doet. Dansend vergeet ze al haar problemen. Ze droomt van een eigen plek en een leuke vriend.

reGie: christOPhe VAn rOmPAey; Genre: drAmA; met: emmA leVie, niels GOmPerts, jerOen Willems; 2011; BelGiË; 119 min; ned. GesPr.

•hoeMoethetNuverder?doorPhiLiPPegeubeLsdi 5, wo 6 en do 7 jun: 20u30 uitverkocht

•deNieuwesNaar: koÑecVr 8, Za 9 en Zo 10 jun: 20u30 uitverkocht

•LesNeiges dukiLiMaNdJaro ma 11 jun: 14u • € 3 en 20u30 • € 4 • BalKon Zittend

Ondanks het feit dat hij is ontslagen, is Michel tevreden met zijn leven. Hij is al meer dan 30 jaar samen met zijn vrouw Marie-Claire en beiden genieten van de liefde van hun kinderen, kleinkinderen en vrienden. Hun geluk wordt echter brutaal aan diggelen geslagen als ze op gewelddadige wijze overvallen worden door twee gemaskerde mannen. Hun ontzetting wordt nog groter als ze te weten komen dat de overval georgani-seerd werd door Christophe, een jonge collega van Michel, die samen met hem ontslagen werd.

reGie: rOBert GUédiGUiAn; Genre: drAmA; met: AriAne AscAride, jeAn-Pierre dArrOUssin And GérArd meylAn; 2011; FrAnrkijk; 90 min; FrAns GesPr. ned Ondertit.

•LesbieN-aiMés di 12 jun: 14u • € 3 • BalKon Zittend

Les Bien-Aimés vertelt het verhaal van een moeder en dochter die beiden tu-multueuze liefdeslevens lijden. We vol-gen eerst het leven van de moeder in de

jaren ’60 wanneer ze haar geliefde van-uit Parijs naar Praag achterna wil, maar door de Russen wordt tegengehouden. Dan maken we een sprong van 30 jaar. De dochter is ondertussen volwassen en smoorverliefd op een man uit Londen die niet in staat blijkt om haar gevoelens te beantwoorden.

reGie: christOPhe hOnOré; Genre: rOmAntisch drAmA/mUsicAl; met: chiArA mAstrOiAnni, cAtherine deneUVe, lUdiVine sAGnier; 2011; FrAnkrijk; 139 min; FrAns GesPr. ned. Ondertit.

•taMbieNLaLLuvia di 12 jun: 20u30 • € 4 • BalKon Zittend

De jonge en gedreven regisseur Sebas-tian is voor de opname van een film in het prachtige berglandschap van Boli-vië. De productiebudgetten zijn krap en producent Costa is verheugd beroep te kunnen doen op lokale en dus goedko-pere acteurs en figuranten. Maar al snel worden de opnamen stopgezet door een opstand, geleid door een van de belang-rijkste figuranten, tegen de overheid die de toegang tot stromend water wil privatiseren.

reGie: icíAr BOllAín; Genre: histOrisch drAmA; met: GAel GArcíA BernAl, lUis tOsAr, kArrA elejAlde; 2010; sPAnje; 103 min; sPAAns GesPr. ned Ondertit.

Page 28: Rataplan & De Roma Nieuwsbrief 58 - zomer 2012

26

•fLaMeNco,fLaMeNco wo 13 jun: 14u • € 3 • BalKon Zittend

Sinds de jaren ’80 probeert Saura voor-al de magie van de flamencocultuur in zijn thuisland op een interessante ma-nier naar het witte doek te vertalen met films als Bodas De Sangre (1981), Car-men (1983), El Amor Brujo (1986), en Flamenco (1995). Het vervolg daarop is Flamenco, Flamenco.Saura ensceneert een opeenvolging van cante in mooie decors. Reusachtige re-plica’s van schilderijen zorgen voor de sfeerzetting. De spanningsboog blijft ge-spannen door een afwisseling van trage en snelle liederen, wisselende combina-ties van dans, zang en gitaar, en een mi-nimale dramaturgie die de levenslijn van de mens volgt van geboorte tot dood.

reGie: cArlOs sAUrA; Genre: mUsicAl; met: sArA BArAs, jOsé miGUel cArmOnA, mOntse cOrtés; 2010; sPAnje; 97 min; sPAAns GesPr. ned Ondertit.

•coNtagioN wo 13 jun: 20u30 • € 4 • BalKon Zittend

Beth komt na een zakenreis naar Hong Kong sniffend en hoestend terug naar huis. Wat eerst l ijk t op een gewone verkoudheid, blijkt al gauw het prille begin te zijn van een wereldwijde epi-demie. Beth heeft een ongekend virus

opgescharreld dat zich razendsnel ver-spreidt. Haar man Mitch blijft vertwijfeld achter. Ondertussen probeert de over-heid wanhopig om een geneesmiddel te vinden.

reGie: steVen sOderBerGh; Genre: thriller; met: mAtt dAmOn, kAte Winslet, jUde lAW; 2011; Vs; 106 min; enGels GesPr. ned. Ondertit.

•JefNeve ‘soNsoftheNewworLd’vw SPring SeSSionS do 14 jun: 20u30 • € 18/16 • Zittend ooK tiCKetS in marK Sound antwerpen

“Sons of the New World is een nieuwe bundel composities die ik opdraag aan de Nieuwe Wereld van vandaag. Alles is in verandering: de Arabische Revolutie, veranderingen van het klimaat, de we-reldwijde economische crisis. We maken turbulente tijden mee. We staan voor een grote uitdaging om de wereld van morgen in goede banen te leiden. Dat alles laat op mij een diepe indruk na. Ik schrijf niet vanuit een ivoren toren, ik ben een maat-schappelijk geëngageerde artiest, en dat uit zich rechtstreeks in mijn muziek. Voor deze cyclus heb ik 11 nieuwe composi-ties geschreven. De bezetting betreft het jazztrio, uitgebreid met 5 blazers: klarinet, sax, hoorn, trompet en trombone. Behalve de saxofonist werk ik met Vlaamse mu-zikanten, voor de sax ga ik werken met Michael Campagna, een Italiaan die oor-

spronkelijk in Amerika heeft gestudeerd en gewoond. Ik hoorde hem voor het eerst spelen tijdens het Coltrane-project dat ik twee jaar geleden met José James gestalte gaf. Alle composities zijn gebaseerd op maatschappelijke thema’s. Enkele thema’s die aan bod komen zijn de ramp tijdens Pukkelpop, de kernramp in Japan, de re-volutie in het Midden Oosten,... De stuk-ken stralen ook een vorm van hoop uit: een naïef positivisme dat het goede in de mens kan aangesproken worden op een moment dat alles zwart wordt. Bij uit-breiding zou de titel dus kunnen worden ‘Sons of the New World, a sign of hope’”, aldus Jef Neve.

jeF neVe (PiAnO); seAn FAsciAni (cOntrABAs); teUn VerBrUGGen (drUms); myrddin decAUter (klArinet, GitAAr); michAel cAmPAGnA (sAXOFOOn); jO hermAns (trOmPet); Pieter kindt (trOmBOne); BArt indeVUyst (hOOrn)WWW.jeFneVe.Be

•heLMutLotti&roLaNd’s suPeraLLstareNLighteNiNg MusicMachiNevw SPring SeSSionS Vr 15 jun: 20u30 • € 18/16 • Zittend

“Nooit gedacht dat er in Helmut Lotti een bluesman verscholen zat!” jubelden de kranten na de Dranouter Radio 1 sessies 2011. Niemand minder dan Roland Van Campenhout, de Belgische verpersoon-lijking van de blues, nodigde toen een aantal muzikale vrienden uit om samen met hem in 60 jaar blues, roots en rock ’n’ roll-erfgoed te duiken. Je hebt deze Radio 1 sessie gemist? Geen nood! Door het grote succes besloot deze bende het hele project te hernemen onder de klinkende naam Helmut Lotti & Roland’s Super Allstar Enlightening Music Machi-ne. Samen met mondharmonicawonder Steven De bruyn (The Rhythm Junks, El

© l

ieVe

n di

rckX

Page 29: Rataplan & De Roma Nieuwsbrief 58 - zomer 2012

27

Fish,…), zanger/gitarist Pieter-Jan De Smet, snarengeselaar Elko Blijweert (Pawlowski), jong talent Nevada Fellow (Ruben Focketeyn), sterbassist Jasper Hautekiet en allround drummer Jeroen Stevens (I Love Sarah) brengen ze fan-tastische nummers als ‘I’ll sleep when I’m dead’ van de helaas te vroeg gestor-ven Warren Zevon (ooit in De Roma als begeleider van de Everly Brothers) of ‘Cindy Cindy’ van de grote Elvis Presley. Verwacht dus geen soloact van Helmut Lotti of Roland, want op het podium staat een collectief van muzikanten die één ding gemeen hebben: hun liefde voor goede muziek. Opgelet: dit unieke pro-ject wordt slechts driemaal hernomen en passeert langs drie kwaliteitshuizen: de Gentse Handelsbeurs (9 juni), de Brus-selse AB (10 juni) en De Roma (15 juni).

helmUt lOtti (zAnG, hArmOnicA); rOlAnd VAn cAmPenhOUt (zAnG, GitAAr); Pieter-jAn de smet (zAnG, GitAAr); steVen de BrUyn (hArmOnicA, zAnG); neVAdA FellOW (zAnG, GitAAr); elkO BlijWeert (GitAAr); jAsPer hAUtekiet (BAs); jerOen steVens (drUms)WWW.helmUtlOtti.Be WWW.rOlAndVAncAmPenhOUt.Be

Ireland’s Best Kept Secret... You either love him or you don’t know him.Damien Rice meets Jeff Buckley meets Arid. Dat is in het kort wat je kan ver-wachten tijdens een concert van de Ierse Emmett Tinley. Kleine, breekbare liedjes, prachtige teksten, vlijmscherpe zang, sub-tiele arrangementen en ijzingwekkend mooie melodieën. OOR vat het zo samen: “De songs zijn stuk voor stuk melodische en authentieke pareltjes, groots klinkend door Tinley’s schitterende stem”. Tinley, zanger en songschrijver van de Ierse cultband The Prayer Boat, bracht in okto-ber vorig jaar een langverwachte tweede soloplaat uit. Een akoestische plaat in de traditie van de American Recordings van Johnny Cash en Rick Rubin. De cd werd geproduceerd door Robert Shahnazarian Jr. die werkte met The Killers, David Cros-by/Graham Nash, John Legend, Keane en Snow Patrol.

“Met amper vier cd’s op vijfentwintig jaar kan je Emmett Tinley niet meteen een stre-ber noemen, maar de quality control die hij erop nahoudt zorgt ervoor dat zijn platen keer op keer de perfectie benaderen. Hij koppelt de melancholie van The Blue Nile aan het soort songs dat Radiohead schreef voor de groep popmuziek een lelijk woord ging vinden.” (BArt steenhAUt in de mOrGen)

emmett tinley (zAnG, GitAAr, PiAnO); seBAstiAAn WierenGA (cellO, zAnG)WWW.emmetttinley.cOm

Het voorprogramma wordt verzorgd door nieuwkomer Douglas Firs. De groep rbracht in maart zijn debuutsingle ‘Shim-mer & Glow’ uit. Met veel enthousiasme bij zowel Radio 1 als Stubru tot gevolg. Het debuutalbum volgt ergens in september. Ook columnist Marc Didden is verkocht:“Wat ons bezighoudt is de muziek en die van Douglas Firs klinkt zoals die welke zou gemaakt worden door het kind dat Gram Parsons en Lowell George samen gehad zouden hebben (...). Douglas Firs maakt hoogst persoonlijke, vaak louterende mu-ziek die vaak zo triest is dat je er vrolijk van wordt, denkend dat er mensen zijn die het nog beroerder hebben dan jijzelf. (…) Wordt Firs de nieuwe Phantom Monk of folk blues, zoals Kelly Joe Phelps, die trouwens samen met Dylan gename-checked wordt op het mooie Never Cared Enough? Is hij de next big thing? Wie zal het zeggen? Wij ho-pen eigenlijk alleen dat Douglas Firs vooral zichzelf blijft en nog tot een heel eind in de 21ste eeuw fijne plaatjes blijft maken vol ei-genzinnige songs.”

GertjAn VAn hellemOnt (zAnG, GitAAr); simOn cAsier (BAs); Frederik Vd BerGhe (drUms); senne GUns (tOetsen, zAnG); sem VAn hellemOnt (tOetsen) WWW.FAceBOOk.cOm/dOUGlAsFirs

EMMEtt tiNLEy Met vooraf DOuGLAS FIRSZa 16 jun: 20u30 • € 14/12 • CluB Zittend

© B

Art

VAn

mee

le

Page 30: Rataplan & De Roma Nieuwsbrief 58 - zomer 2012

28

de vriendschap steeds meer onder druk naarmate ze dichter bij Rabat komen.

reGie: VictOr POnten, jim tAihUttU; Genre: drAmA; met: Achmed AkkABi, mOhAmed BenBrAhim, jAcQUeline Bir; 2011; nederlAnd; 105 min; nederlAnds/FrAns/sPAAns/ArABisch GesPr. ned Ondertit.

•LesfeMMes du6èMeétage di 19 jun: 14u • € 3 • BalKon Zittend

Parijs, de vroege jaren ‘60: de tijd van cocktails, mantelpakjes en dure Che-vrolets. De rijke Jean-Louis Joubert is een brave maar nogal saaie man die niet echt van zijn leven geniet. Tot hij en zijn vrouw de mooie Spaanse María als werkster in dienst nemen. María laat hem kennis maken met de zesde verdieping van zijn burgerlijk appartementsgebouw waar zij samen met andere Spaanse werksters woont. De temperamentvolle

volksvrouwen, maar vooral de erg aan-trekkelijke María, leren Jean-Louis voor het eerst plezier te hebben in het leven.

reGie: PhiliPPe le GUAy; Genre: kOmedie; met: FABrice lUchini, sAndrine kiBerlAin, nAtAliA VerBeke; 2010; FrAnkrijk; 103 min; FrAns GesPr. ned Ondertit.

•tousLessoLeiLs di 19 jun: 20u30 • € 4 • BalKon Zittend

Alessandro doceert barokke muziek en leeft in Straatsburg met zijn broer en zijn vijftienjarige puberdochter Irina. Broer Crampone is een onschuldige anarchis-tische idioot die, sinds Berlusconi aan de macht kwam, probeert om politiek asiel te verkrijgen. Soms voelt het voor Alessandro alsof hij twee tieners moet opvoeden. Terwijl hij een modelvader probeert te zijn en geniet van het gezel-schap van zijn grote groep vrienden, is hij vergeten hoe hij een liefdesleven opbouwt. Wanneer zijn dochter voor het eerst verliefd wordt, komt Alessandro’s leven op zijn kop te staan.

reGie: PhiliPPe clAUdel; Genre: kOmedie; met: steFAnO AccOrsi, neri mArcOrÈ, clOtilde cOUrAU; 2011; FrAnkrijk; 105 min; FrAns GesPr. ned Ondertit.

•MaJortoM, adavidbowietributedo 21 en Vr 22 jun: 20u30 • € 14/12 • CluB danSend + Staand

Heb jij de laatste jaren nog veel gehoord van David Bowie? Zij ook niet! Hoog tijd om de grootste kameleon der rockgoden zelf neer te zetten, dachten ze. Met een onwaarschijnlijk respect voor de onder-tussen 65-jarige man zet Major Tom zijn tanden in het allerbeste van zijn carrière. Verwacht geen zoveelste cover- of tribu-teband. Dit is een totaalspektakel dat je terug in de tijd katapulteert. De gouden tijd van de jaren ‘70 en ’80 herrijzen in beeld, klank en kleur. Verwacht je aan de

•thesearchers ma 18 jun: 14u • € 3 • BalKon Zittend

Ethan Edwards, een ex-soldaat, komt op de ranch van zijn broer Aaron terecht na-dat hij een tijdlang heeft rondgezworven. Hij is nauwelijks een aantal dagen bij hen wanneer hij door een groep Texas Rangers wordt gevraagd mee op zoek te gaan naar een aantal indiaanse vee-dieven. Al snel wordt duidelijk dat de diefstal een afleidingsmanoeuvre was van een groep Comanches en dat het echte doelwit de familie Edwards was. Eens terug aanbeland bij het huis resten enkel nog wat smeulende resten.

reGie: jOhn FOrd; Genre: AVOntUrenFilm; met: jOhn WAyne, jeFFrey hUnter, VerA miles- 1956; Vs; 119 min; enGels GesPr. ned. Ondertit.

•rabat ma 18 jun: 20u30 • € 4 • BalKon Zittend

Als Nadir van de ene op de andere dag de oude taxi van zijn vader van Amster-dam naar Rabat moet rijden, nodigen zijn twee beste vrienden zichzelf uit om met hem mee te gaan. De reis voert het drietal door het Europese landschap naar de Marokkaanse hoofdstad. Nieuwe werelden, ontmoetingen onderweg en het geheime reisdoel van Nadir zetten

Page 31: Rataplan & De Roma Nieuwsbrief 58 - zomer 2012

29

glamrock extravanganza van ‘Zig-gy Stardust’ naast de onderkoeld-heid van de ‘Thin White Duke’, de vuile rock van de ‘Spiders from Mars’ naast de onweerstaanbare eighties funk van ‘Fame’ en ‘Let’s Dance’, het minimalisme van ‘Low’ naast weirdness van ‘Space Oddi-ty’. Vorig jaar walste Major Tom De Roma al plat. Dit jaar mikken ze op meer. Wees welgekomen!Niemand beter dan Tom Hannes om de transformatie naar Bowie te ondergaan. Met een bijna akelige nauwkeurigheid doet hij de rock-grootheid herleven. Even better than the real thing? Het komt er dicht bij! Aan zijn zijde twee be-koorlijke backingdames: Charlotte Vandermeersch en Marianne Loots. En de band? Niets dan ervaren rot-ten in de theater-, muziek- en film-wereld.

tOm hAnnes (zAnG); mAriAnne lOOts (zAnG); chArlOtte VAndermeersch (zAnG); Vincent Brijs (sAX); rOBBy cleiren (GitAAr, keys); chris cleiren (BAs); eric enGels (drUms); mike enGels (GitAAr); BArt PAlmers (keys, synths); BOOts ‘BUtzenseller’ (PercUssie, synth); lynn BrUGGemAn (kOstUUms)

Op de voorlaatste zaterdag van juni kan je voor het zesde jaar op rij de wereld ontdek-ken op en rond de Turnhoutsebaan. Kom met de ganse familie en laat je verleiden. Kuier gezellig over de Boulevard Bazar (Turnhoutsebaan) en geniet van allerlei kraampjes, infostands, terrassen en ar-tistieke acts. Handelaars en verenigingen komen buiten en speciaal voor deze dag worden er allerlei attracties uitgewerkt en originele hapjes en drankjes aangeboden. De Riodroom (Eliaertsstraat) vertelt u alles over duurzaamheid, samenleven, het noor-den en het zuiden. In de Drink wordt er een unieke mix van jeugd- en sportattracties georganiseerd: een echte urban Clash! Aan Place Leon mag u dan weer muziek en animatie verwachten met een hoek af. Over muziek gesproken, de BorgerRio Podia bieden ook dit jaar weer artiesten aan uit alle windstreken en van alle slag. Zowel lokaal, nationaal als internationaal ta-lent geeft het beste van zichzelf. Een abso-luut hoogtepunt is uiteraard de BorgerRio Parade, een exotische stoet met meer dan 200 muzikanten, dansers en danseressen. Kies op voorhand een gezellig plekje uit en geniet van dit unieke spektakel!

Hierna vind je de activiteiten van De Roma. Bovendien kan je tijdens deze namiddag in onze inkomhal terecht om tickets voor het nieuwe Romaseizoen aan kortingprijs te kopen. We verwennen je graag met film-bons en andere lekkere geschenken.

•roMafaNtasiaZa 23 jun: 14u+16u+18u • gratiS • op Straat aan de triBune ter hoogte Van fantaSia reptileS, turnhoutSerBaan 326

Circo Roma is al een vaste waarde ge-worden in het rijtje van circustheaterfes-tivals. Ook in de komende kerstvakantie mag je weer veel moois op het podium verwachten. Je leest het in onze volgende nieuwsbrief. Tijdens BorgerRio brengen we het circus (terug) naar de straat. Om 14u brengt ell Circo D’ell Fuego jong talentvol spektakel van Antwerpse bo-dem, twee uur later jongleert Maarten Meirhaeghe met kegels alsof het niets is, gevolgd door zijn vuurspuwende broer Pieter-Jan. Ropetastic verbaast tenslotte om 18u jong en oud met het knopen en ontknopen van touwen. Om 15u onder-breken we het programma voor de of-ficiële start van de BorgerRio Parade.

WWW.BOrGerriO.Be • WWW.ecdF.Be WWW.VUUrsPUWer.Be

BORGERRIOOntdek de wereld in de stadZaterdag 23 juni • turnhoutSeBaan en omgeVing

© m

iche

lhAk

im s

OFAm

Page 32: Rataplan & De Roma Nieuwsbrief 58 - zomer 2012

30

•decaravaNZa 23 jun: 14u-18u • op Straat Voor de roma, turnhoutSeBaan 286

De Caravan van De Koninck is een er-varing op zich. Je voelt de geschiedenis van de caravanoptredens van weleer, aan de kades van de Seine in Parijs, waar de mensen uit hun dak gingen op gipsy swing en jazzy muziek. De muzikanten, met hun imposante instrumenten, ge-propt in de sfeervolle ruimte van de ca-ravan, genieten zelf van deze ervaring. Het luik gaat open en ze veren op om hun publiek in vervoering te brengen met hun spetterende en authentieke muziek.

•borgerrioafterParty met dj’S KoBe louiS CharleS, lieVen VerStraete, Captain Steel + SailorS en CiValiZee liVe (ft. aSham Band)

Za 23 jun: 20u30 • gratiS • danSend + Staand

Oktober vorig jaar keerde Kobe Louis Charles het zonnige België zijn rug toe. Met een knallend laatste afscheidsfeest maakte hij samen met Captain Steel een einde aan Tsiganisation Project en ver-trok hij op wereldreis. In juni komt hij terug en zijn welkomstfeest is, jawel, Bor-gerRio! Zijn rugzak zit vol met de nieuw-ste albums die hij overal ter wereld heeft ingeslagen. Benieuwd naar de inhoud? Mis dit dan niet! Dat Lieven Verstraete een uitstekende presentator van Terzake is weten we allemaal. Maar dat hij ook plaatjes kan draaien kwamen we pas te weten toen hij alle kranten haalde als ‘de rebel van de VRT’. Lieven zijn grote passie is Brazillië, maar ook van andere stijlen is hij niet vies. Bereid je voor op de beste Bossa Nova, Kuduro, Brazil, La-tin, Funk en World-music. Vergis je niet. Deze swingende dj is wel degelijk jouw vertrouwde nieuwsanker! Ook Captain Steel stond in 2007 mee aan de wieg van

Tsiganisation Project. Wanneer Kobe Louis Charles op wereldreis vertrok doopte hij zichzelf tot kapitein, wendde de steven, scharrelde onderweg zijn matrozen mee en zet nu opnieuw koers richting de internationale wateren. Cap-tain Steel neemt je mee op een muzikale reis rond de wereld. Kom aan boord en feest mee. Van Angola langs Londen, over Brazilië tot Bratislava. Be prepa-red. Er is stormweer op komst, but the Captain will bring you home! Civalizee is al sinds 2000 een begrip in ‘t stad. In België staan ze gekend als één van de beste reggae-soundsystems. Ze hebben de origineelste dubplate’s, wonnen ver-schillende sound-clashes en speelden verschillende festivals plat. Hun sets zitten vol met drum n bass, dubstep, ku-duro, reggaeton en ragga met reggae en dancehall als rode draad. Voor Borger-Rio doen ze iets zeer exclusief: voor het eerst in hun 12-jarige geschiedenis gaat Civalizee volledig live! Hiervoor krij-gen ze de ondersteuning van de Asham Band, die een week later o.a. op Couleur Café te zien is!

met de steUn VAn het district BOrGerhOUt en VOOrstAd VzW. WWW.BOrGerriO.Be • WWW.tsiGAni.Be

•subMariNe ma 25 jun: 20u30 • € 4 • BalKon Zittend

Oliver Tate is een 15-jarige pientere puber met een fantasievolle kijk op de wereld. Omdat hij slimmer is dan de rest van zijn klasgenoten steekt hij met zijn hoofd boven het maaiveld uit en, zoals dat nu eenmaal gaat tussen tieners, wordt Oliver voortdurend ge-pest. Maar dat is het minste van zijn zorgen: Oliver heeft op dit moment twee doelen voor ogen. Allereerst het wankele huwelijk van zijn ouders redden. Ten tweede wil Oliver zijn maagdelijkheid verliezen, met als ui-terste deadline zijn naderende 16de verjaardag.

reGie: richArd AyOAde; Genre: trAGikOmedie; met: crAiG rOBerts, sAlly hAWkins, PAddy cOnsidine; 2010; Vk; 97 min; enGels GesPr. ned. Ondertit.

•LegaMiNauvéLo di 26 jun: 14u • € 3 • BalKon Zittend

De 11-jarige Cyril is een energieke gevoelige jongen die het niet gemak-kelijk heeft. Hij werd in de steek gela-ten door zijn vader en woont nu nood-gedwongen in een tehuis. Cyril kan het maar niet geloven dat zijn vader geen telefoonnummer of adres heeft achtergelaten en hij ontsnapt dan ook regelmatig uit het tehuis om op zoek te gaan naar zijn vader. Tijdens een van die ontsnappingspogingen leert hij Samantha kennen, een kapster met een groot hart die hem tijdens het weekend in huis neemt om op adem te komen.

reGie: jeAn-Pierre & lUc dArdenne; Genre: kOmedie, drAmA; met: cecile de FrAnce, jeremie renier, thOmAs dOret; 2011; BelGiË; 87 min; FrAns GesPr. ned. Ondertit.©

BAr

t VA

n de

r Pe

rre

Page 33: Rataplan & De Roma Nieuwsbrief 58 - zomer 2012

31

•iNabetterworLd di 26 jun: 20u30 • € 4 • BalKon Zittend

Anton en zijn vrouw Marianne zijn uit elkaar maar worstelen met de schei-ding. Hun oudste zoon, de 10-jarige Elias, wordt op school gepest. Hierin komt verandering als Christiaan, een net verhuisde klasgenoot uit Londen, het voor hem opneemt. De moeder van Christian is overleden aan kan-ker en hij heeft moeite dit verlies te verwerken. Al snel worden Elias en Christian hechte vrienden. Maar wanneer Elias door Christian betrok-ken wordt bij een gevaarlijke wraak-actie met tragische consequenties, wordt hun vriendschap op de proef gesteld en zijn hun levens in gevaar.

reGie: sUsAnne Bier; Genre: drAmA, thriller; met: mikAel PersBrAndt, trine dyrhOlm, mArkUs ryGAArd; 2010; denemArken/zWeden; 119 min; deens/zWeeds GesPr. ned Ondertit.

•MidNightiNParis wo 27 jun: 14u + 20u30 • € 4 • BalKon Zittend

Het Amerikaanse koppel Gil en Inez gaat met de ouders van Inez op za-kenreis naar Parijs. Gil is een schrij-ver die geen letter op papier krijgt, maar hij hoopt in Parijs inspiratie op te doen. Hij wordt verliefd op deze romantische stad en wil er zich nes-telen. Inez is beduidend minder en-thousiast over de lichtstad. Terwijl zij ’s avonds met haar vrienden gaat dansen zoekt Gil het nachtleven op. Wandelend door de straten van Parijs leeft hij in een totaal andere wereld dan die waaraan hij gewend is.

reGie: WOOdy Allen; Genre: rOmAntische kOmedie; met: OWen WilsOn, rAchel mcAdAms, mAriOn cOtillArd; 2011; Vs/FrrAnkrijk; 94 min; enG. GesPr. ned. Ondertit.

in De RomaMuziek in openlucht krijg je op het Mo-lenveld in Boechout, in het Rivierenhof in Deurne, in Park den Brandt in Wilrijk, aan de Kattendijksluis en de vele Ant-werpse pleintjes tijdens 'Muziek in de Wijk'. Maar misschien is het tijd gewor-den om de koelte (of droogte?) van die mooie oude zaal in Borgerhout terug op te zoeken. Welk weer het ook zal zijn, van 21 augustus tot 2 september 2012 bren-gen wij de zomer in De Roma met hart- of beenverwarmende concerten.

thE KiDs Met achteraf vertoning ‘thefiLthaNdthefury,asexPistoLsfiLM’ di 21 aug: 20u30 • € 14/12 • foyer Staand

Lang, heel lang geleden verscheen in Humo’s Uitlaat een briefje van een com-pleet onbekend groepje: “Wij zijn The Kids en wij zijn de eerste Belgische punk-groep, en niet Chainsaw, zoals u vorige week verkeerdelijk in uw blad hebt gezet. Dat jullie ons doodzwijgen, zal ons er niet van weerhouden door te breken, want we hebben jullie schijtbladen niet nodig. Als jullie niet over ons willen schrijven, maken we onze eigen bladen wel! Dat is

onze mentaliteit, en we gaan het maken!!!” Was getekend: The Kids, Provinciestraat, Antwerpen.De band werd opgericht in ‘76 en is de enige echte punkgroep die België tot vandaag heeft gekend. Een jaar later stonden ze al op het podium van De Roma, als voorprogramma van Iggy Pop nota bene! Hun debuut ‘Flabbergasted!’ verscheen in ‘78. Guy Mortier schreef hierover in Humo lovende woorden: “The Kids brengen punk zoals die goed om horen is: fel en snel, enthousiast en vinnig, en prima composities zonder pre-tentie.” Nummers als ‘Do You Love The Nazis’, ‘Bloody Belgium’, ‘There will be

vakantie: Hierna krijg je een overzicht van het komende seizoen. Zo kan je alvast je cultureel najaar plannen. Heb je nog vragen? Bel ons gerust of spring eens binnen in onze ticketbalie op de Turn-houtsebaan 327. Let wel: de ticketbalie is gesloten van maandag 9 tot en met zondag 22 juli 2012. Tijdens deze twee weken kan je natuurlijk je tickets gewoon online kopen via www.deroma.be, bij Mark Sound Antwerpen en in alle FNAC-winkels. Op maandag 23 juli 2012 zijn de ticketbaliemedewerkers terug paraat.

DE zOMER

Page 34: Rataplan & De Roma Nieuwsbrief 58 - zomer 2012

32

no next time’ en ‘Fascist Cops’ blijven onsterfelijk. Frontman/zanger Ludo Ma-riman liet na de split in ‘86 een oeuvre achter van 5 albums en één livealbum die in 2008 in een mooie box zijn uit-gebracht onder de noemer ‘Anthology’. The Kids zullen harder dan ooit te voren rocken, geen gezever, pure punkrock, energiek, loeihard, pure klasse.

lUdO mArimAn (zAnG, GitAAr); lUc VAn de POel (BAckinGs, GitAAr); FrAnk sAenen (drUm); yVes VAnlOmmel (BAs)WWW.thekidsPUnk.eU

Na het concert kan je op het balkon nog de documentaire ‘The Filth and the Fury, a Sex Pistols film’ zien. The Sex Pistols bestonden maar 26 maanden en namen slechts één album op, maar ze hebben het gezicht van de popmuziek voor al-tijd veranderd. ‘The Filth and the Fury’, een film van Julien Temple, is een re-alistisch, intiem en schokkend portret van een van de meest invloedrijke en meest beruchte rockgroepen aller tij-den. En route worden mythes onderuit gehaald en rekeningen vereffend. Aan de hand van liveoptredens, repetities, opnamesessies en interviews met de vier originele bandleden, schetst deze documentaire de ware essentie van de punkbeweging.

reGie: jUlien temPle; Genre; BiOGrAFie, dOcUmentAire; met: jOhnny rOtten, PAUl cOOk, sid ViciOUs; 2000; Uk; 108 min; enG. GesPr. ned. Ondertit.

wiNther(Cd-VoorStelling)

wo 22 aug: 20u30 • € 14/12 • CluB Zittend

Honingzoete klanken afgewisseld met vlijmscherpe, fel gierende snaren. Ly-rische, dronken teksten die opborrelen uit de roes van een romanticus, worden even later weer twijfelachtig onderbro-ken door de koude sceptische opmerkin-gen van een ontnuchterde cynist. “Wat wij zessen gemeen hebben is een zwak

voor verleiding, extremen en de eeuwige zoektocht naar balans.” Spilfiguur is zan-ger Wolfram Ghesquière die een opmer-kelijk samengestelde band aanvoert, die invloeden als blues, jazz, pop, rock tot oriëntaals moeiteloos door elkaar weeft. Momenteel werken ze aan hun eerste cd in de studio van Wouter Van Belle.

WOlFrAm GhesQUiÈre (zAnG); BUni lenski (ViOOl); tOm tiest (GitAAr); BrAm Weijters (PiAnO); Frederik meUlyzer (drUm); dries lAheye (BAs)WWW.Winther-mUsic.cOm

In december 2009 haalde het toenmalige Tsiganisation Project het internationale par-tyconcept Balkanbeats voor het eerst naar Antwerpen in samenwerking met Robert Soko, de grondlegger van dit genre. Al snel maakte Balkanbeats Antwerp deel uit van een internationale familie, met feesten

tSigANi EN DE roMA prESENtErEN: BAlkANBEAtS ANtwErp Vi: ORchEstRE iNtERNAtiONAL Du VEtEx & RObERt sOKOdo 23 aug: 20u30 • € 14/12 • danSend + Zittend

in onder andere Berlijn, Budapest, Parijs, Londen en zelfs Rome. 3 jaar later is Bal-kanbeats een begrip. Verschillende edi-tie’s waren uitverkocht en deejays als Ori Kaplan (Balkan Beat Box - New York), Gipsy Sound System (Genève) en Merdan Taplak (Antwerpen) reisden af naar de koekenstad.

© m

AriA

nne

hOm

mer

sOm

Page 35: Rataplan & De Roma Nieuwsbrief 58 - zomer 2012

33

Praktisch elke top-dj in dit genre stond al op Balkanbeats. Voor het eerst nodi-gen ze een liveband uit, en niet één van de minsten: het Orchestre International du Vetex! ‘Total Tajine’ is de titel van het langverwachte derde studioalbum. Het is meteen ook een dubbelalbum, met 28 nummers én een recept van een ei-gen ‘grensoverschrijdende’ tajine, met ingrediënten uit Vlaanderen, Wallonië en Noord-Frankrijk. Kwadratuur be-kroonde het album met vier sterren: “De intussen twintigkoppige formatie waagt zich ditmaal aan een dubbel-cd op het gevaar af dat deze overdaad schaadt: 100 minuten of 28 nummers lang met vers voer blijven boeien, welke groep doet het hun na? Alleen al hiervoor ver-dient dit stel ongeregeld een MIA, of gezien het volume misschien beter een forse Madeleine. (…) Een aanrader? Wie tot nu alles van Vetex in huis heeft, hoeft zich in deze crisistijden niet te haasten, al zullen de minst vrolijke dagen er toch mee opgefleurd worden. Alle anderen, in het bijzonder zij die beweren een neus en oor te hebben voor de betere Belgen-pop, moesten al op expeditie gaan naar de nog bestaande platenzaak en weige-ren te vertrekken zonder Vetex’ beste.”De uit Bosnië geëmigreerde Robert Soko maakte de Balkanbeats wereld-bekend. Als taxichauffeur startte hij in 1993 deze undergroundfeesten in Ber-lijn. Ondertussen staan er verschillende compilatie-cd’s op zijn naam, zette hij feesten op over heel Europa en wordt hij gerespecteerd door iedereen die met Balkanmuziek bezig is. Ook in België is hij een graag geziene gast. Niet alleen op Balkanbeats deed hij het publiek uit zijn dak gaan, ook op festivals als Polé Polé en Sfinks Mixed stond hij op het podium.

WWW.VeteX.OrG • WWW.tsiGAni.Be

barbaradex:I AmVr 24 aug: 20u30 • € 16/14 • CluB Zittend

I’m givin’ in, I’m changing course...Het mooie lied ‘I Am’ is heel toepasselijk op de carrière van Barbara Dex. Wie had kunnen denken dat haar samenwerking met Tom Helsen zo een impact zou heb-ben op haar muzikale leven? Het was een totale omwenteling. Plots kon je een heel andere kant van haar zien en horen. Een verdere samenwerking lag dan ook voor de hand. Samen met Tom Helsen en David Poltrock werkte Barbara vorig jaar aan een gloednieuwe cd. Een mooi gezelschap schreef nieuwe songs voor haar: Ozark Henry, An Pierlé, Tom Hel-sen zelf, enz. Met het programma ‘I Am’ wil ze het even stil maken en je laten meegenieten van deze nieuwe songs. Akoestisch gebracht onder begeleiding van piano en vier strijkers. Intiem, inge-togen, verfijnd. Gewoon anders.

BArBArA deX (zAnG); Andy Willems (PiAnO); eVA Vermeeren (ViOOl); steFAn Wellens (AltViOOl); Ann enGels (cellO); Peter VerhAeGen (cOntrABAs)WWW.BArBArAdeX.Be

deheLd&royaerNoutsZa 25 aug: 20u30 • € 14/12 • CluB Zittend

“Ik ben aan deze plaat begonnen in no-vember 1998.” zegt De Held, die gebo-ren is als Jo Jacobs. November 1998, een eeuwigheid geleden. Toen was Flip Kow-lier nog beginnend rapper bij ’t Hof van Commerce. Toen was Daan nog lid van Dead Man Ray. Toen spraken de dieren nog. Vele jaren later zijn ze er eindelijk: 13 liedjes. Ze zijn zo broos en zo teder dat ze lijken te zweven. Ze zijn op het juiste moment uit de lucht geplukt door Gaëtan Vandewoude van Isbells. Ze zijn uit het leven gegrepen van een doorden-ker uit de binnenlanden van Limburg. De Held maakt donkere slaapkamermuziek, maar met lichtpunten. Denk: Toon Her-mans ontmoet Mark Everett (Eels) op een herfstige dag. Zijn titelloze debuut verscheen eind januari 2012. Voorloper en eerste single ‘Typisch Belgisch Weer’ werd grijs gedraaid op Radio 1. En in De Morgen werd hij als cd van de week bekroond met 5 sterren. Bart Steenhaut: “Vlaamse songwriter werkt 14 jaar aan het perfecte debuut. (...) nog maar zelden een eerste cd gehoord waar de songs tot in de kleinste komma zijn uitgepuurd. (...) Je zou het kleinkunst kunnen noemen, maar dat is voorbij gaan aan het eigentijdse geluid dat de songs hebben meegekregen. Je zou

© k

Oen

BAUt

ers

© jO

jAcO

Bs

Page 36: Rataplan & De Roma Nieuwsbrief 58 - zomer 2012

34

het popmuziek kunnen noemen, al zijn de meeste liedjes daar net iets te broos voor. Je kan het ook gewoon mooi vinden. Dat zal trouwens weinig moeite kosten.”

WWW.deheld.Be

Ken je Roy Aernouts? De singer-song-writer die met zijn voorstellingen ‘Alles Altijd en Overal’ en ‘de Parabel Van Het Probleem’ vele avonden succesvol door Nederland en België toerde. Ondertus-sen werkte Roy in alle stilte aan een al-bum vol snedige teksten, gehuld in de meest uiteenlopende liedjes. Voor zijn debuut ‘Ik ben een meisje’ werkte hij sa-men met producer Tom Pintens en muzi-kanten als Craig Ward (ex-dEUS), Natha-lie Delcroix (LAIS) en Simon Lenski & Hannes d’Hoine (DAAU). De titeltrack van het album ‘Ik ben een meisje’ werd alvast een Youtube- en mediahit! Deze zomer zal Roy jullie harten warm maken met een gloednieuwe set, met zijn album als uitgangspunt. In het najaar komt zijn debuut uit bij PIAS en volgt aansluitend een tour langs de clubs in Vlaanderen.

WWW.rOyAernOUts.cOm

cuLtuurMarktvLaaNdereN de roma en rataplan op de groenplaatS

Zo 28 aug: 11u-18u • gratiS

Op de laatste zondag van augustus zakt gans cultuurminnend Vlaanderen weer af naar de Antwerpse binnenstad voor de Cultuurmarkt van Vlaanderen. Tradi-tiegetrouw slaan De Roma en Rataplan op de Groenplaats hun tent op. Ook tijdens deze zeventiende editie ontvangen we je met open armen, gratis thee en cake en beantwoorden we graag al je vragen. Die dag kan je voor een aantal concerten en voorstellingen ook tickets aan kor-tingprijs kopen.

WWW.cUltUUrmArkt.Be

federicoordoÑezcuadrodi 28 aug: 20u30 • € 14/12 • CluB Zittend

Flamencodans is in, zoveel is duidelijk. Talloze jonge dansers volgen in Andal-usië stage bij grote figuren als Angelita Gomez, La Chiqui en de familie Galván. Bij ons puilen de flamencodansscholen uit van enthousiaste jonge mensen die o zo graag in de voetsporen willen tre-den van een Torre de Montijo of recen-ter van Sofia Yero of Antonio Martinez. Dankzij deze grote interesse is het geen wonder dat zich bij die jonge generatie enkele grote talenten aandienen. Al van kindsaf volgt Federico Ordoñez intens les bij Antonio Martinez, die hem ook al snel opnam in zijn eigen gezelschap. Maar al snel ging Federico zijn eigen weg en speelde hij een belangrijke rol in prestigieuze programma’s als ‘Juana La Loca’ van en met Michel Gillain. Uniek bij Federico Ordoñez zijn de expressie en zijn uitstraling op het podium. Die uitstraling, het overbrengen van emo-tie, is immers het allerbelangrijkste bij flamenco. Reden genoeg om te komen

kennismaken met het grootste dansta-lent van de laatste jaren.

FedericO OrdOÑez (dAns); cArmen FernAndez (zAnG); AleXAnder GAVilAn; dieGO rOchA (GitAren)

hetzesdeMetaaL:PLoegsteertwo 29 aug: 20u30 • € 14/12 • CluB Zittend

De liedjes van Wannes Cappelle staan bol van poëtische en melodische pracht. ‘Akattemets’, het eerste album van zijn groep Het Zesde Metaal werd niet voor niets door Focus Knack tot ‘meest onder-schatte plaat van 2008’ gebombardeerd. Bijna vier jaar later heeft Het Zesde Me-taal een vervolg aan dat straffe debuut gebreid. En Cappelle heeft zijn unieke stijl niet verloochend. Integendeel, met ‘Ploegsteert’ graaft hij nóg dieper in hart en hoofd, zowel bij zichzelf als bij zijn

© V

ince

nt

till

ieUX

© t

Om r

OelO

Fs

Page 37: Rataplan & De Roma Nieuwsbrief 58 - zomer 2012

35

publiek. En met zijn schier onuitputtelijk arsenaal aan dichterlijke vondsten zorgt Wannes ervoor dat een glimlach uitein-delijk altijd de bovenhand haalt. Voor de tournee van ‘Ploegsteert’ zijn de liedjes speciaal gearrangeerd voor viool, altvi-ool, cello en contrabas. Het gastoptreden van de artistieke soulmate Roos Reber-gen (frontvrouw van de succesvolle Nederlandse band Roosbeef ) maakt de ontdekkingstocht nog opwindender.

WAnnes cAPPelle (zAnG, GitAAr, PiAnO); Wietse Beels (ViOOl); mArc PijPOPs (AltViOOl); FrAns GrAPPerhAUs (cellO); Ben FAes (cOntrABAs); rOOs reBerGen (zAnG en BAckinG VOcAls)WWW.hetzesdemetAAl.Be

theaNtLerkiNg eNreNeevaNbaveL:heLdeN/heroesdo 30 aug: 20u30 • € 14/12 • CluB Zittend

Een avond samen met The Antler King en Renee Van Bavel: drie stemmen en zes handen vertellen wat ze gevonden en verzonnen hebben tussen Gent en Amsterdam. Mijmerend uit ramen, zit-tend in treinen, lezend in kranten, wach-

tend in files. Kijkend naar wat mensen doen. Poëzie tussen de tegels van de straat. Een ontmoeting die resulteert in een sfeervol concert van kleine liedjes met grote vragen en degelijke popsongs met meerstemmige arrangementen. The Antler King ken je van de single ‘Alone’ die wekenlang blauw gedraaid werd op de radio en die zelfs opdook in een Eu-ropese reclamecampagne. Ze speelden dit voorjaar nog hun laatste theatertour-nee van de succesvolle muzikale road-movie ‘Send all your horses’. Volgend voorjaar komt de opvolger van hun goed ontvangen debuutalbum uit. De Neder-landse Renee Van Bavel verraste tijdens Nekka-Nacht 2011. Daar stond ze aan de zijde van Thé Lau, waarmee ze samen het duet ‘Vanavond’ opnam. Radio 1 stak het nummer meteen in hoogste rotatie. “Van Bavel heeft een stem die een ver-haal kan vertellen en beheerst de kunst om een tekst te schrijven die aan je hart blijft kleven”, schrijft De Morgen over haar nieuwe cd.

renee VAn BAVel (zAnG); esther lyBeert (ViOOl, PiAnO, zAnG); mAArten FlAmAnd (GitAAr, zAnG)WWW.theAntlerkinG.cOm • WWW.reneeVAnBAVel.nl

khairaarbyVr 31 aug: 20u30 • € 18/16 • CluB danSend + Zittend

Khaira Arby is het nichtje van Ali Farka Touré, maar ze staat veel dieper in de rijke Malinese muziektraditie dan louter via haar bloedbanden. Op haar eerste internationale release ‘Timbuktu Tarab’ laat ze zich horen met een stevige stem die autoritair in de muziek aanwezig is, meestal met een achtergrondkoor. Onder de stemmen zit een rijke en bor-relende onderbouw die naast authen-tieke instrumenten als de ngoni ook veel plaats laat voor elektrische gitaren en drums. Deze westerse inbreng, al decennia gebruikelijk in de Malinese muziek, zorgt niet noodzakelijk voor een verlies aan authenticiteit. Daarvoor heeft Arby’s muziek te veel oor voor de com-plexe ritmiek, de diepgang en vooral de variatie van de Afrikaanse muziekcul-tuur. De ‘Nachtegaal uit het noorden van Mali’, zoals ze beschreven wordt, werd onlangs in haar land bekroond met de prestigieuze onderscheiding ‘Tamani d’Or’. Met haar sterke, heldere stem verovert ze de wereld. Een fantastische vrouw, met fantastische muziek en een boodschap die zich vorig jaar ontpopte tot de revelatie op Sfinks.

khAirA ArBy (zAnG); drAmAne tOUre (GitAAr); mBArkA demBele (ritmeGitAAr); mOhAmed AG mOhAmed (BAs); mAhAlmAdAne ABBAnAssAne (drUms); mAhmOUd ArAWAne (PercUssie, dAns, zAnG)

Page 38: Rataplan & De Roma Nieuwsbrief 58 - zomer 2012

36

bruNovaNdeNbroecke &debreteLLeN:haLfweg (Cd-VoorStelling)

Za 1 Sep: 20u30 • € 18/16 • CluB Zittend

In de herfst van het jaar onzes Heeren 2012 brengt Bruno Vanden Broecke zijn Nederlandstalige debuutplaat HALF-WEG uit. Daaraan is een tour gekop-peld die hij op 1 september bij ons in De Roma aftrapt. Wat mag je verwachten? Ei zo na geen teksttheater en heel weinig televisie, maar wel een heus concert in een volle bezetting. Bruno heeft zich om-ringd met vier stralende musici, De Bre-tellen: Antoon Offeciers op toetsen, Tim Vandenbergh op bas, Ruben Focketyn op gitaar en Stoffel Verlackt op drums. Bruno zelf zal op zijn gitaar zingen en met de microfoon spelen. Vingervlug, harmonieus, bevlogen en liefst niet te vals. Twintig zelfgeschreven liedjes uit de loop der veel te snel voorbijgevlogen jaren, waarmee hij jou, vlak voor zijn midlifecrisis, muzikaal zal onderhouden. Samen met De Bretellen.

boogieboy &thewoogies: tributetoraycharLesZo 2 Sep: 15u • € 16/14 • CluB Zittend

Tijdens de laatste 40 jaar speelde hij op de grootste festivals als North Sea Jazz Festival, Montreux, Jazz à Juan, Orleans Jazz en speelde hij samen met zijn ‘mees-ters’ zoals BB King, John Lee Hooker, The Kings, Lionel Hampton, Alvin Lee en Ray Charles. Zijn goeie vriend Toots Thielemans noemt hem ‘a blues animal’. In dit eerbetoon aan Ray Charles speelt Paul ‘Boogie Boy’ Ambach met zijn be-geleidingsgroep the Woogies. Wippend op zijn pianostool terwijl hij ‘Letter for Elise’ speelt, heftig tekeer gaand in ‘I got a Woman’, zijn micro misbruiken als lasso, zijn vest weggooiend, van het podium springen om door het publiek te wandelen. Van begin tot einde een verbazend concert.

“Boogie Boy and his Woogies vallen de grootste jazz- en bluespodia aan, jammen met BB King, John Lee Hoker,Calvin Rus-sel en Johnny Lang. Hij speelt geen noten maar vibraties. Het is een verrukking!“ (VAr mAtin, FrAnkrijk)

BOOGie BOy (zAnG, PiAnO); herVe mArtens (hAmmOnd OrGel); chris VAn nAUW (GitAAr); tOtO POznAntek (drUms); mityA jAnsen (sAX); lOde jAnsen (sAX); rOBertO mercUriO (BAs); met sPeciAle GAst n8n en BOOGie Girls lUcindA slim & chArlOtte

•PietvaNdeNheuveL (Cd-VoorStelling)

do 6 Sep: 20u30 • € 16/14 • CluB Zittend

Piet Van den Heuvel is een singer-songwriter en sessiemuzikant die, naast zijn werk als sideman voor di-verse artiesten en bands (waaronder Arno, Bart Peeters,Tom Robinson, Frank van der Linden, Roland, Steven de Bruyn & The Rhythm Junks, The Scabs, Guy Swinnen, Clouseau), ook songs voor zichzelf en zijn solopro-jecten reserveert. Hij houdt van roots, americana, country, rock, chanson, tango, hip-hop, folk, soul, jazz, kortom alles met een ziel. JJ Cale, Ry Cooder, John Hiatt, the Boss & the great Bawb zijn nooit ver weg, maar qua invloeden delen ze de setlist met The Beatles, Chet Baker, Nina Simone en James Taylor. Piet brengt zijn nieuwe num-mers met heel f ijn volk van divers pluimage.

Piet VAn den heUVel (zAnG, GitAAr); dAVid PiedFOrt (elektrische GitAren, dOBrO, lAPsteel, mAndOline); mike smeUlders (Fender rhOdes, keyBOArd, AccOrdeOn, zAnG); BArt BUls (BAs); Pieter dOms (drUms, PercUssie); sAmmi VAn den heUVel (zAnG, PercUssie)WWW.PietVAndenheUVel.cOm

© h

UGO

VAn

BeVe

ren

Page 39: Rataplan & De Roma Nieuwsbrief 58 - zomer 2012

37

•adriaNyouNgePreseNts‘veNicedawN’Vr 7 Sep: 20u30 • € 16/14 • CluB danSend + Staand

Multi-instrumentalist, dj, producer, film editor, platenboer & ‘allround-renais-sanceman’ Adrian Younge is niet be-paald een bekende naam. Meest gekend is hij misschien door zijn soundtrack voor de blacxploitation-revival-movie ‘Black Dynamite’. Maar nu heeft hij een nieuwe telg in de rekken liggen: onder zijn project Venice Dawn presenteert Younge ‘Something About April’. “Black soul, with a sent of old Italian movies” zo-als hij het zelf omschrijft. Lome, donkere beats gemaakt met een duidelijke voor-liefde voor soundtracks van de jaren ‘60 en ‘70. De echo van Morricone is hoor-baar, maar ook David Axelrod is aanwe-zig. Alles is geproduceerd met een be-hoorlijke LoFi-sound en klinkt een beetje als Portishead. Naast de instrumentale tracks bevat dit project ook nummers met vocalen, waardoor het album nog meer tot leven komt. Die tracks lijken enigszins op het werk van Lee Fields of Charles Bradley, maar soms ook op dat van Curtis Mayfield of, meer recent, op Mayer Hawthorne. Adrian Younge is dé nieuwe generatie soulmuziek. Absoluut te ontdekken in De Roma!

WWW.WAXPOetics.cOm

•Laïs:soNgsweeMbraceZa 8 Sep: 20u30 • € 18/16 • Zittend

De dames van Laïs zijn al lang geen on-bekenden meer. Het publiek viel in de loop van de jaren voor hun engelachtige samenzang en hun frisse muzikale ener-gie. Ook vandaag blijven Jorunn Bau-weraerts, Annelies Brosens en Nathalie Delcroix nog steeds verrassen met een heel eigen geluid.In samenwerking met Maandacht bren-gen zij nu ‘Songs we embrace’: num-mers die ze altijd al eens hebben willen zingen, maar waar ze nooit toe kwamen. Eigen rootsy versies van bekende en minder bekende covers, bijna verge-ten parels, nummers met een verhaal. Opzwepend, broos, ontroerend, zwoel, pijnlijk en vrolijk; de dames schuwen geen emoties.

“De drie zongen - tegen hun gewoonte in - soms samen, soms in duo, vaak alleen, en die variatie is de grote rijkdom van deze tournee. (…) Omdat er prachtige

momenten te horen waren, nemen we aan dat de dames nog zullen groeien in dit programma. Maar zoals Songs we em-brace nu al geborgen zit in een smaakvol decor (‘onze living’) en een vijfkoppige, toegenegen band, staat de productie ga-rant voor een eenvoudige, warme en ook leerrijke liedjesavond.” (Peter VAntyGhem in de stAndAArd)

jOrUnn BAUWerAerts, Annelies BrOsens en nAthAlie delcrOiX (zAnG); rOn reUmAn (drUms, PercUssie en BAndleidinG); AXl PelemAn (AkOestische GitAAr, mAndOline, BAritOn, slide); BjOrn erikssOn (elektrische GitAAr); thOmAs de smet (BAs); serAPhine strAGier (cellO, ViOOl, hArP)WWW.lAis.Be

•oPeNMoNuMeNteNdag:woord-Muziek-beeLdZo 9 Sep: 11u•17u • gratiS

Vandaag vindt overal in Vlaanderen de 24ste editie van Open Monumentendag plaats. Ditmaal staat de dag helemaal in het teken van het thema ‘woord - muziek - beeld’. Voor het eerst is De Roma ook opgenomen in het officiële programma en daar willen we iets bijzonders van maken. Kom een kijkje nemen achter de schermen van onze majestueuze oude cinema- en variétézaal. Onze vrijwilli-gers vertellen je graag over de geschie-denis, het verval en de wederopbouw van hun droom op de Turnhoutsebaan. Tussendoor verrassen we je met een streepje muziek door het bombardo-noctet Bluts en op groot scherm kan je doorlopend foto’s en videobeelden van vroeger en nu bekijken. En natuurlijk kan je in onze foyer gezellig nakeuvelen met een frisse pint of een lekkere tas soep. Dit is ook het ideale moment om je tic-kets voor het nieuwe seizoen te kopen. Je krijgt immers op de meeste kaartjes twee euro korting.

WWW.OPenmOnUmenten.Be © s

tePh

An V

AnFl

eter

en

Page 40: Rataplan & De Roma Nieuwsbrief 58 - zomer 2012

38

•woLfertbrederodeQuartet12 Sep: 20u30 • € 18/16 • CluB Zittend ooK tiCKetS in marK Sound antwerpen

Na de release van hun enthousiast ont-vangen debuutalbum ‘Currents’ op ECM (2007) speelde het Wolfert Brederode Quartet op vele internationale podia. In de lente van vorig jaar verscheen hun tweede cd ‘Post Scriptum’, die o.a. be-kroond werd met een Edison Nominatie en lovende recensies kreeg in de inter-nationale pers. De muziek van dit kwar-tet zweeft heen en weer tussen tonale en abstractere klanken, tussen heldere melodielijnen en ongrijpbare harmo-nieën. Er is ruimte voor verrassende wendingen, collectieve improvisaties en spontane solo’s, overgoten met een speels sausje. Written in Music schreef “Het tweede album voor een prestigieus platenlabel is altijd de ware test voor een artiest: Bewijst hij zijn ware klasse door nogmaals een zo goed album te maken als het overrompelende ECM debuut? Pi-anist Brederode slaagt met glans. (…) De composities zijn nog rijker in melodie en arrangementopbouw en de muzikanten zijn ultiem op elkaar ingespeeld. (…) De diepte en emotie die hij in zijn spel legt zijn onberispelijk en gloedvol. Post Scriptum is daarmee een van de meest indrukwek-kende albums in lange tijd door een Ne-derlandse jazzpianist gemaakt.”

WOlFert BrederOde (PiAnO); clAUdiO PUntin (klArinet); mAts eilertsen (cOntrABAs); sAmUel rOhrer (drUms)WWW.WOlFertBrederOde.cOm

Amadou & MariamVr 14 Sep: 20u30 • € 28/26 • Staand + BalKon Zittend

Dit Malinese duo, ook wel eens ‘het blinde koppel uit Mali’ genoemd, verbindt al-lerlei invloeden (rock, pop, elektro, etc.) en traditionele Afrikaanse invloeden als percussie en Afrikaanse blues. In 2004 ontdekte het grote publiek hun album ‘Dimanche à Bamako’ en dat had vooral te maken met de bijstand die het duo kreeg van de populaire groep Manu Chao, zelf ook fan van het eerste uur. Sindsdien lag de weg naar internationaal succes open. Na hun laatste opvallende plaat ‘Welcome to Mali’ is er nu het gloednieuwe album ‘Folila’ dat zich laat opmerken door de cre-atieve bijdrage van artiesten als Santigold, Theophilus London, Tv On The Radio en Bertrand Cantat.

AmAdOU BAGAyOkO (GitAAr, zAnG); mAriAm dOUmBiA (zAnG); BOUBAcAr demBele (PercUssie); yAO demBele (BAs); yVO ABAdi (drUms); chArles-Frederik AVOt (keyBOArds); tAnti tOUnkArA (zAnG); AminAtA dOUmBiA (zAnG); mO dj (dj)WWW.AmAdOU-mAriAm.cOm

van Borgerhout natuurlijk, maar ook met nieuwe reuzen en heel veel Borgerhou-tenaren die meedoen en meelopen. Alle nieuwe reuzen vertellen op hun manier hun verhaal uit Borgerhout. Zoek je plekje op de stoep voor De Roma, plooi je klap-stoeltje open en geniet van het spektakel. Tijdens het wachten kan je je dorst lessen in de foyer van De Roma.

WWW.BOrGerhOUt.Be • WWW.reUzenjAAr.Be

•reuskeNsstoetZa 15 Sep: 14u•18u • gratiS • op Straat Voor de roma, met foyer doorlopend open

In 2011 is het 175 jaar geleden dat Bor-gerhout een zelfstandige gemeente werd (1836). Voordien hoorde Borgerhout bij Deurne. Dit jaar is het 300 jaar geleden dat de eerste Borgerhoutse Reuzenstoet uitging (1712). Men hoopte zo geld bijeen te krijgen voor het herstel van de kapel op het Laar. Kom op 15 september kijken naar de Reuzenstoet zoals je die nog nooit ge-zien hebt. Een stoet met de echte Reuzen

© k

eke

keUk

elAA

r

© B

enOi

t Pe

Vere

lli

Page 41: Rataplan & De Roma Nieuwsbrief 58 - zomer 2012

39

•reuskeNsbaL:10Jaar‘discobaaraMoeder’:feestiNderoMa!Za 15 Sep: 20u30 • € 5 • danSend + BalKon Zittend

2012 is niet alleen het jaar waarin de Reuzen van Borgerhout 300 jaar bestaan, maar ook het jaar waarin Discobaar A Moeder 10 kaarsjes mag uitblazen. Re-den genoeg voor een megafeest! Het wordt een legendarische avond met gastoptredens van Discobaarvrienden als Halve Neuro, Johan Petit, General Bob, Per Bört en een verrassingsoptre-den. Bovendien komen die van Bataclan vzw nog wat swaffelen. Je bent gewaar-schuwd! Kom op tijd want beginnen en eindigen doen de Ras en de Schele zelf. Discobaaaaaaaaar? A Moeder! Breng (een foto van) je moeder mee en maak kans op fantastische prijzen. Koop snel je ticket want ‘dees moogde ni missen’.

met de steUn VAn het district BOrGerhOUt WWW.BOrGerhOUt.Be • WWW.reUzenjAAr.Be WWW.discOBAArAmOeder.Be

•NorthsidebigbaNd: thebestofswiNg MetsofiedhoNdt &dirkcassiersZo 16 Sep: 15u • € 14/12 • Zittend ooK tiCKetS in marK Sound antwerpen

De North Side Big Band telt een 20-tal ervaren liefhebbers en professionele muzikanten. De band begeleidde al drie keer Toots Thielemans. Ze traden ook op met Will Tura, Sofie, Gene Summer, Sonia Pelgrims, Pieter Embrechts, Roel Vanderstukken, Eline Demunk, Raf Van Brussel en Pieter Douglass (Mr Frank Sinatra in Nederland). Drijvende kracht achter de North Side Big Band is Johan Coen die het orkest leidt. Op de jazzaca-

demie werd Johan sterk beïnvloed door zijn mentor Bert Joris die hem composi-tie, arrangementstechniek, improvisatie en bugel bijbracht. Hij deed de nodige ervaring op bij het voormalig BRT-jazz-orkest en de BRT-bigband van Etienne Verschueren en Freddy Sunder. 13 jaar lang was hij solotrompettist bij het mu-sicalorkest van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen. Op deze zondagse namid-dag wordt de band vocaal bijgestaan door Sofie Dhondt en Dirk Cassiers, al-lebei recent nog te zien in ‘The Voice van Vlaanderen’. Zij zullen onder meer num-mers brengen van Frank Sinatra, Micha-el Bublé, Natalie Cole, Sarah Vaughan, Burt Bacharach en … Robie Williams.

WWW.nOrth-side.Be

•cuLtuurcaféborgerhout: bartvaNLoo:chaNsoN.eeNgezoNgeNgeschiedeNisvaNfraNkriJkwo 19 Sep: 20u30 • gratiS (wel reSerVeren) • foyer Zittend

Met ‘Chanson. Een gezongen geschie-denis van Frankrijk’ wist Bart Van Loo zowel de pers als het grote publiek te verleiden. Zijn nieuwste boek is een originele en vermakelijke alternatieve geschiedenis van Frankrijk aan de hand van de bekendste Franse chansons. Zo dolt Serge Gainsbourg met de Marseil-laise, belandt Vanessa Paradis in de Eerste Wereldoorlog en opent Claude François het merkwaardigste disco-bal uit de geschiedenis. Bart Van Loo wandelt door de straten van Parijs, laat chansons in zijn hoofd weerklinken en brengt de geschiedenis van onze zui-derburen swingend tot leven. De bij-horende causerie is een vurig pleidooi voor het chanson. Met de bereidwillige

medewerking van Jacques Brel, Charles Aznavour, Joe Dasin, France Gall, Geor-ges Brassens, Barbara en vele anderen. Gelardeerd met muziek. Meezingen is toegestaan. Bart Van Loo maakte voor Klara een radioreeks op basis van zijn boek en stelde een cd samen die goud werd. Deze schrijvende en sprekende francofiel toert al jaren door Vlaande-ren en Nederland met allerlei lezingen en causerieën.

“Een ambitieus en harmonisch samen-gaan van toeristische gids, geschiede-nisles en goede verhalen. Lichtvoetig en doordacht, zoals we dat gewoon zijn van Bart Van Loo” (rUth jOOs OP rAdiO 1)

WWW.BArtVAnlOO.inFO

•evaderoovere: MiJNhuis‘iNtieM’do 20 Sep: 20u30 • € 18/16 • Zittend

Een nieuw seizoen, een ander geluid. Mijn Huis ‘Intiem’ is veel Eva: nummers uit het laatste album, maar ook songs uit ‘De Jager’ en ‘Over & Weer’ komen aan bod en hebben voor de gelegenheid een andere jas aan. Eva De Roovere nodigt je uit voor een intiem concert. Samen met haar 2 muzikanten laat ze je binnenkij-ken. In gedachten, in teksten, in liedjes, in haar muziek.

eVA de rOOVere (zAnG, keyBOArds); tim VAndenBerGh (BAs); kArel de BAcker (drUms)WWW.eVAderOOVere.Be

© d

idOi

er m

esse

ns

Page 42: Rataplan & De Roma Nieuwsbrief 58 - zomer 2012

40

•defiLharMoNie o.l.V. philippe herreweghe: brahMs&MahLerVr 21 Sep: 20u30 • € 18/16 • Zittend ooK tiCKetS in marK Sound antwerpen

Vanaf de zomer 2012 gaat de verbou-wing van de Koningin Elisabethzaal van start. De zaal sluit daarom een tijd de deuren en deFilharmonie wijkt uit naar deSingel en De Roma, naar eigen zeg-gen twee schitterende concertzalen die perfect aansluiten bij de sfeer van elke concertreeks. De Roma wordt het ideale decor voor een ontspannend concert op zaterdagnamiddag of een leuk concert met de (klein)kinderen. En dirigent Phi-lippe Herreweghe opent op deze vrij-dagavond het klassieke seizoen in De Roma met Brahms en Mahler.Als het aankomt op schoonheid en troost hadden ze van niemand iets te leren. Jo-hannes Brahms van zijn kant neigde een carrière lang naar de onuitsprekelijke pracht van herfstklanken. Zijn viool-loze, in Rembrandteske schaduwtinten geschilderde Serenade staat er naast de ontregelde polsslag van Gustav Mahler’s mijmeringen over dood en heropstan-ding. Als afsluiter: vier wandelliederen over de zin des levens om uw oriëntatie-gevoel terug op punt te zetten.

kristinA hAmmArstrÖm, mezzOsOPrAAn / jOhAnnes BrAhms trAGische OUVertÜre, OPUs 81 / jOhAnnes BrAhms serenAde nr. 2 in A, OPUs 16 / GUstAV mAhler tOdtenFeier / GUstAV mAhler lieder eines FAhrenden GesellenWWW.deFilhArmOnie.Be

•adeMLoosbeNefiet MetrayMoNd vaNhetgroeNewoud,stefkaMiLcarLeNs,iNterNatioNaLs,…Za 22 Sep: 20u30 • € 16/14 • Staand + BalKon Zittend

Dit wordt een blitse, snelle, felle be-nefietavond. Mix van zitten, staan en dansen. Mix van Stef Kamil, Raymond, Internationals en hun vrienden. Andere namen volgen nog. Dit dient om de kas te spekken van Ademloos & hun vrienden ten voordele van het Meccano-tracé van stRaten Generaal, ten voordele van de broodnodige overkapping van de Ring, het voorkomen van de dubbele Boomse sleuven, het voorkomen van die waan-zinnige “paperclip” met 19 rijvakken aan het sportpaleis, het behoud van het St. Annabos en het Noordkasteel. Op-nieuw de strijd tegen het nieuwe BAM-tracé dus. Want Antwerpen moet tegen 2020 eindelijk een gezonde stad zijn, daar moeten de verkiezingen over gaan. Steun daarom Ademloos & hun vrienden.

WWW.AdemlOOs.Be • WWW.zitAsWOOnGrOUP.Be WWW.rAymOndVAnhetGrOeneWOUd.Be WWW.internAtiOnAls.Be

•zuidcafé:aMerikaNeNkiezeNeeNPresideNt Beweegt er wat in de BuitenlandSe politieK Van de VS?

di 25 Sep: 20u30 • € 4 • foyer Zittend

Op 6 november 2012 trekken de Ameri-kanen naar de stembus. Wordt het een nieuwe ambtstermijn voor Obama, of krijgt hij een republikein als opvolger? En wat maakt dit uit voor de buitenlandse politiek van de VS, met name voor de verhoudingen met bepaalde landen en regio’s in het Zuiden?Professor Rik Coolsaet is onze gast. Hij is hoogleraar Internationale Betrek-kingen en voorzitter van de Vakgroep Politieke Wetenschappen aan de Uni-versiteit Gent. Vertegenwoordigers van democraten en republikeinen worden uitgenodigd voor een debat. De actua-liteit van het moment zal mee de keuze van de thema’s bepalen. VRT-journaliste Ann De Bie modereert. Paul Schrijvers is gastheer.

het zUidcAFé is een initiAtieF VAn de AntWerPse OXFAm-WereldWinkels en 11.11.11 i.s.m. de rOmA en met de steUn VAn de PrOVincie AntWerPen.WWW.OXFAmWereldWinkels.Be/zUidcAFé

© B

ert

hUls

elm

Ans

Page 43: Rataplan & De Roma Nieuwsbrief 58 - zomer 2012

41

De Arabo-Andalusische muziek staat aan de basis van alle klassieke Arabische mu-ziek in Marokko. Een van de onbetwiste meesters van het genre is ongetwijfeld Mohammed Bajeddoub. A ls muezzin van de moskee van Safi - een stad tus-sen Casablanca en Agadir - verdiende hij zijn sporen als zanger van religieuze liederen en als vertolker van het soefire-pertoire. Mohammed Bajeddoub heeft een krachtige, warme en diepe stem en een sterke podiumprésence. Hij vertolkt het repertoire op een instinctieve manier met een grote dynamiek. Velen vergelij-ken hem met Nusrath Fateh Ali Khan - de

overleden Pakistaanse qawwali-zanger. Hij brengt een programma met klassieke noubas - een reeks gezangen die volgens de Arabo-Andalusische traditie gecom-poneerd werden voor elk uur van de dag - en wordt bijgestaan door een orkest van negen klassiek geschoolde Marokkaanse muzikanten.

mOhAmmed BAjeddOUB (zAnG); hichAm BelGhiti (ViOOl); Ahmed Bennis (ViOOl); yAsser cherki (AltViOOl); thAmi BelhOUAt (QAnUn); nOUreddine AyssAmi (cellO); ABdelAli BOUssAkhrA (dArBUkA); Amine deBBi (tAr); mOUrAd BennAni (OUd) met de steUn VAn het district BOrGerhOUtWWW.mOUssem.Be

verde Sergej Prokofjev diens onver-woestbare liefdesklassieker om tot een sprankelend ballet. Van f luisterzoete liefkozingen tot hartverscheurende or-kestexplosies: deze met extremen flir-tende partituur verenigt het beste van wat Prokofjev ooit schreef. Alvorens je hart en ziel verliest laat Edo de Waart de piepjonge Richard Strauss aan het woord.

eliz erkAlP, hOOrn / richArd strAUss hOOrncOncertO nr. 1 in es, OPUs 11 / serGej PrOkOFjeV rOmeO en jUliA (selectie Uit de sUites)WWW.deFilhArmOnie.Be

mouSSem preSenteert:

MoHaMMeDBajeDDouB & ENSEMBLEdo 27 Sep: 20u30 • € 16/14 • Zittend

•LiviNgrootsVr 28 Sep: 20u30 • € 18/16 • Zittend

Het collectief Living Roots brengt op een heel eigen wijze klassiekers uit de mu-ziekgeschiedenis opnieuw tot leven. In deze zevende theatertour ziet de front er bijzonder boeiend uit met troubadours Raf Walschaerts, Tom Theuns, Gert Bettens en Brahim. Zij gingen op zoek naar songs die hen hebben beïnvloed of geïnspireerd. Ze staan er niet alleen voor want maar liefst negen klasbakken

delen het podium. Initiatiefnemer Koen Garriau leidt al ‘saxend’ alles in goede banen. Verwacht je aan geanimeerde vertolkingen van gekende en minder gekende mijlpalen, afgewisseld met in-tense kippenvelmomenten.

rAF WAlschAerts (zAnG, GitAAr); Gert Bettens (zAnG, GitAAr); BrAhim (zAnG); tOm theUns (zAnG, GitAAr, tOetsen); kOen GArriAU (sAXen); Bert VerschUeren (GitAren); lAUrens Billiet (drUms); sAm VAn inGelGem (BAs); Andries BOOne (mAndOline, ViOOl)WWW.liVinGrOOts.Be

•defiLharMoNie o.l.V. edo de waart: strauss&ProkofJevZa 29 Sep: 15u • € 18/16 • Zittend ooK tiCKetS in marK Sound antwerpen

Wie denkt aan Liefde met een grote L, komt al gauw bij Shakespeare terecht. Met vier dozijn vlinders in de buik to-

Page 44: Rataplan & De Roma Nieuwsbrief 58 - zomer 2012

42

neKKa VZw en de roma preSenteren:

•afscheidscoNcert ERIK &saNNe met maartje Van neygen, Carrie rodrigueZ & luKe jaCoBS en...

Zo 30 Sep: 15u • € 22/20 • Zittend

Wie er vorig jaar bij was op het ‘Erik wordt 60’- concert weet dat dit onge-twijfeld weer een mooie en ontroerende belevenis wordt. Daarvoor staan in de eerste plaats Erik en Sanne zelf garant, maar ook dochter Maartje en hun swin-gende zigeunerband Parfum Tzigane. Bovendien krijgen ze voor dit unieke afscheidsconcert de assistentie van een aantal onverwachte gasten én van een grote dame van de alternatieve country. De uit Austin (Texas) afkomstige Carrie Rodriguez is een van de meest toonaan-gevende jonge topinstrumentalisten (vi-ool en mandoline) en zangeressen van de hedendaagse country. Zij vormde samen met Chip Taylor een schitterend duo. Zij speelde onder meer ook in de

begeleidingsband van acteur-zanger Jeff Bridges en werkte met andere grote singer-songwriters zoals Lyle Lovett en John Prine. Samen met Erik tekende zij voor de productie van ‘De Fantastische Expeditie’, het laatste album van Erik en Sanne. Ze werd een echte Erik & Sanne- fan en de samenwerking tussen Erik, Sanne, Carrie en haar vriend gitarist Luke Jacobs zal op het podium dan ook vonken geven.

WWW.erikensAnne.Be

•doeMaar MetsyMfoNischorkest o.l.V. guido dieteren

Vr 5 en Za 6 oKt: 20u30 uitverkocht

•JohNyvoNers, LizLarsseN &wiMdewuLf: auxchaMPs-eLyséesZo 7 oKt: 15u • € 16/14 • Zittend

Wat u altijd al wou weten over de Ronde van Frankrijk…Wat zou de moeder van Lucien van Impe gevoeld hebben toen haar zoon de bol-letjestrui kreeg? Werd er echt iedere avond champagne gedronken worden na de rit? Nam men in de jaren ’50 ook al doping? Dit en zoveel meer kom je te weten in de voorstelling ‘Aux Champs-Elysées’ met Wim De Wulf, Johny Voners en Liz Larssen. Verhalen over de Tour en veel bekende Franse chansons met elk hun verhaal. Van Bécaud tot Aznavour. Van Adamo tot Brel. Liedjes, verhalen en een schat aan uniek beeldmateriaal met verhalen van mensen die het allemaal ‘echt’ beleefd hebben.

met: jOhny VOners, Wim de WUlF en liz lArssen; rAF VAn BrAndt (PiAnO); Peter VerhAeGen (BAs)

•airegitaNodo 11 oKt: 20u30 • € 18/16 • Zittend

De artiesten die samen Aire Gitano vor-men zijn allen afkomstig uit de bekende zigeunerwijken van Jerez de la Frontera: Barrio San Miguel en Barrio Santiago. Beide barrios zijn een begrip voor elke flamencoliefhebber. Hier leven zigeu-nerfamilies die al eeuwenlang, genera-tie op generatie, schitterende artiesten voortbrengen en aldus een heel belang-rijke rol spelen in de geschiedenis van de arte flamenco. Deze ‘ambachtelijke’ traditie is uniek in de muziekwereld. En het goede nieuws is dat deze bakermat van de flamenco talentvolle jongeren blijft produceren. Aire Gitano is het le-vende bewijs dat flamenco geen folklore is maar een actuele, levende kunstvorm. Het is een verademing en een geruststel-ling om te zien dat ook in deze moderne, flitsende tijden er jonge, getalenteerde artiesten zijn die de fakkel overnemen en een rijke traditie voortzetten. De formatie Aire Gitano heeft alles om een belangrijke vertegenwoordiger te wor-den van die buitengewone Jerezaanse flamencocultuur. Een optreden van Aire Gitano is flamenco op zijn best. Opwin-dend als ontroerend, enthousiast als diepgravend. Maar vooral wordt het een mooie avond.

jésUs méndez (zAnGer); FeliPA del mOrenO (zAnGeres); miGUel AnGel herediA (dAnser); mAnUel VAlenciA (GitArist)

Page 45: Rataplan & De Roma Nieuwsbrief 58 - zomer 2012

43

Met hun mix van new wave en bossanova herwerkten ze punk en new wave-klas-siekers uit de jaren ’70 en ’80 tot zomerse bossanova-versies. Tegenwoordig gooien ze het ook over een andere boeg en her-werken ze Franse nummers tot typische Nouvelle Vague-songs. Nouvelle Vague is het geesteskind van de Franse producers Marc Collin en Olivier Libaux. Voor hun Nouvelle Vague trommelden ze een do-zijn Franse en Braziliaanse zangeressen op om nummers zoals ‘Love Will Tear Us Apart’ van Joy Division en ‘A Forest’ van The Cure de gekende Nouvelle Vague-be-handeling te geven. De band kwam eind 2010 met het album ‘Couleurs Sur Paris’. In plaats van te kiezen voor internationale nummers gingen ze op zoek naar Franse

chansons uit die periode. Ze beperken zich al lang niet meer tot louter bossanova, maar reiken gezwind naar chanson, jazz, country, een vleugje reggae, etc. Ze von-den zichzelf opnieuw uit, maar ze blijven er in slagen om de verschillende genres hun typische Nouvelle Vague-stempel te geven . De zwoele formatie komt naar De Roma met het bijzondere project ‘Dawn of Innocence’, gedirigeerd door de be-kende modeontwerper Jean-Charles de Castelbajac.

“I used Nouvelle Vague as a time machine to take me back to the pop colours and the darker tones of the ‘80s, a decade that was both glamorous and somber at the same time.” Aldus Jean-Charles de Castelbajac.

WWW.nOUVellesVAGUes.cOm

•radioModerN metsLickNick &thecasiNosPeciaLZa 13 oKt: 20u30 • € 14/12 • danSend + BalKon Zittend

Swingen in De Roma, daarvoor gooit ie-dereen met plezier de rest van zijn agen-da om. De mambodansles van Lady Flo en George Bangable stoomt je klaar voor een zwoele nacht. Heren, dit is het ide-ale excuus om het aanwezige vrouwvolk iets dichter tegen je gilet te trekken en je aan enkele danspasjes te wagen. Daarna ruimen we plaats voor Slick Nick & The Casino Special. Slick Nick brengt je in no time aan het boppen, begeleid door twee stevige saxofoons, de zes snaren van Michel en rocker Christophe die de toetsen als een gek bespeelt. Voeg daar nog Jerry’s boppende beat aan toe en de groove van Johan’s contrabas en swing de ziel uit je lijf. Zijn je benen toe aan een pauze? Kom dan even je vaardighe-den testen op onze oude flipperkasten. De flikkerende lichtjes en mechanische geluidjes van de bumpers flitsen je terug naar de tijd waar de Belgische franken in je zakken begonnen te jeuken bij het zien van zo’n machine. Ook de Modernet-tes, schoonheidsprincessen in uniform, zijn erbij om je van de nodige poeders en rouges te voorzien. Deze retrospe-cialisten toveren je om in een rasechte pin-up. Manlief kan ondertussen in de Barber Shop terecht voor een scherpe scheerbeurt à l’ancienne. Maar zodra je eruit ziet als een plaatje verwachten we je terug op de dansvloer om in schoon-heid af te sluiten met dj Dr. Hirschfeld, rechtstreeks uit Berlijn.

nicO dUkOny, slick nick (zAnG); jAn schAeken (tenOrsAX); BArt Geysels (BAritOnsAX, AltsAX); michel VAndenBOsch (GitAAr); jOhAn kAers (cOntrABAs); jerry VAn den WeynGAert (drUms); christOPhe FOUlOn (PiAnO)WWW.rAdiOmOdern.Be • WWW.slicknick.Be

Nouvelle Vague: dawNofiNNoceNceVr 12 oKt: 20u30 • € 26/24 • Staand + BalKon Zittend

© d

Om s

eche

r

Page 46: Rataplan & De Roma Nieuwsbrief 58 - zomer 2012

44

•JefNeve &brusseLsPhiLharMoNicolV andrew litton

Zo 14 oKt: 15u • € 20/18 • Zittend ooK tiCKetS in marK Sound antwerpen

Dat f i lmmuziek en klassieke muziek hand in hand gaan, bewijzen de drie componisten in dit programma. Fré-déric Devreese, die furore maakte met zijn evocatieve filmmuziek voor onder meer André Delvaux, brengt met zijn ‘Benvenuta Suite’ de romance tussen een pianiste en haar oudere minnaar tot leven. Dat ook een grootheid als Dmitri Shostakovich zich aan filmmuziek wijd-de is minder bekend – maar zijn ‘Sym-fonie nr. 12, op. 112, Het jaar 1917’ is te beluisteren als de boeiende soundtrack bij het episch levensverhaal van Lenin, naar wie de componist erg opkeek. En dé blikvanger van dit programma is na-tuurlijk de creatie van het ‘Pianoconcerto nr. 2’ van Jef Neve. Het wordt een alles-behalve klassiek concerto, doorspekt met jazzy grooves en badend in een filmische sfeer, het resultaat van 3 jaar reizen, eindeloze uren in luchthavens, nieuwe hotelkamers en ontmoetingen met veel boeiende mensen.

WWW.jeFneVe.Be • WWW.BrUsselsPhilhArmOnic.Be

•bLaudzuNdo 18 oKt: 20u30 • € 14/12 • CluB Zittend

Singer-songwriter Blaudzun, echte naam Johannes Sigmond, overtuigde eerder met twee prachtige albums, waarvan het alombejubelde ‘Seadrift Soundma-chine’ en de daaropvolgende liveshows in 2010 en 2011 voor zijn doorbraak in Nederland zorgen. In januari verscheen opvolger ‘Heavy Flowers’ (V2 Records), waarop hij zijn karakteristieke zang en meeslepende melodieën combineert met een voorliefde voor folk en artrock.

Met zijn derde collectie liedjes overtreft hij opnieuw zijn vorige werk en lijkt hij de hooggespannen verwachtingen van fans en volgers in te lossen.

“De donkere gestalte met zijn raven-zwarte haar (...), zijn prachtige stem met breekbare snik. De estheet Blaudzun is een opvallende figuur in de Nederlandse popwereld.” (VOlkskrAnt)

“Blaudzun imponeert, klinkt dromerig als Beirut, weet te betoveren als Thom Yorke en neemt je mee naar een andere wereld.” (3VOOr12)

jOhAnnes siGmOnd (zAnG, GitAAr); jAkOBUs siGmOnd (GitAAr, zAnG); WOUter de WAArt (drUms); FrAnc timmermAn (BAs, zAnG); tOm sWArt (PiAnO, AccOrdeOn); jUdith VAn der kliP (ViOOl, zAnG, mAndOline); lAUrens m PAlsGrAAF (trOmPet, tOetsen)WWW.BlAUdzUn.cOm

•thescabs(dernière)

Vr 19 oKt: 20u30 • € 24/22 • Staand + BalKon Zittend

Het is zover! Eén van de meest suc-cesvolle rockgroepen van België zal deze zomer opnieuw een grootse tour afwerken. Na 15 jaar staan The Scabs terug op de Belgische podia en dat zal ongetwijfeld weer een hele reeks spet-terende liveshows opleveren. Als kers op de taart sluiten ze op 19 oktober hun tour af bij ons in De Roma! The Scabs maak-

ten hun vlammend debuut in 1981 met een aantal hitsingles en werden in hun beginperiode vaak met The Clash ver-geleken. Er volgden een reeks straffe en legendarische concerten. Alle hits pas-seren uiteraard de revue: ‘Hard Times’, ‘Don’t You Know’, ‘Robbin’ The Liquor Store’, ‘ I Need You’, ‘Matchbox Car’, ‘Nothing On My Radio’, ‘She’s Jivin’’ ... Be prepared for The Scabs: Belgian’s band with the highest degree of rock ‘n’ roll!

WWW.thescABs.Be

•baLLrooM& thebaLLrooMorchestraZa 20 oKt: 20u30 • € 16/14 • danSend + Zittend

Ladies & gent lemen, your at tention please: The Ballroom Orchestra neemt je mee voor een magische dansavond! The Ballroom Orchestra, enig in zijn soort, verbindt de melancholie van toen met de hype van nu. Tien klassemuzikanten spelen en zingen dertig songs uit vijftig jaar muziek. Een beetje last met tellen? Ballroom heeft de oplossing: om je len-den te smeren en je hoofd te kleuren geven Peter en Ellen Ekkart dansles en kneden ze je in no time tot sterren op de dansvloer. Ballroom staat voor stijl, voor

Page 47: Rataplan & De Roma Nieuwsbrief 58 - zomer 2012

45

feesten, voor jong en oud, voor charme en glamour, maar bovenal voor prach-tige dansmuziek. Swingen op een jive en passie bij de tango. Spelen bij de chacha-cha en verleiden met de rumba. Frivool is voor slowfox, up tempo bij de quick-step. De stijl is voor de wals, samba voor de glans. Nog adem over? Dj d Nimes plamuurt de pauzes en de showdemo’s je time-outs. En de paso doble? Die mag je freestylen. The Ballroom Orchestra. Strictly tempo is our business!Ballroom & The Ballroom Orchestra is een productie van fluXXus management & events.

lieVen cAmBré (AltsAXOFOOn, mUzikAle leidinG, ArrAnGementen); tim dAemen (trOmBOne, ArrAnGementen); Peter kOX (trOmPet, BUGel); elly Aerden (zAnG); hAnneke OOsterlijnck (zAnG); Pieter BAert (GrAnd PiAnO, keyBOrd, ArrAnGementen); jOsé lOUis mOntiel mAnerO (AkOestische & elektrische BAs, GitAAr); chryster Aerts (drUms); Peter VAn WOensel (PercUssie); Peter ekkArt (side PercUssie & chOreOGrAFie); ellen en Peter ekkArt (dAnsinitiAtie & -shOW -demO’s); mAthieU Vernimmen (POdiUmActs); Wim jAnseGers (PresentAtie); jAn-kris Vinken (GelUid); jerOen jAnseGers (licht)

•biLLhaLeyorchestra &NewcoMetsZo 21 oKt: 15u • € 18/16 • danSend + Zittend

Een vrolijke hommage aan de vader van de rock ’n’ roll. Niet alleen aan de com-ponist van de wereldhit ‘Rock around the clock’, maar ook aan rocklegendes zoals Little Richard, Caterina Valente en Alan Freed. Zowat 50 jaar na de ge-boorte van The Comets, heeft het Bill Haley Orchestra zich tot doel gesteld het swingende oeuvre van de grondlegger van de muziek die sinds het midden van de vorige eeuw de wereld beheerst, de plaats te geven die het verdient. Aan-vankelijk koos Bill Haley met zijn eerste band The Saddlemen voor de muziek waarmee hij was opgegroeid: hillbilly, western swing, country- en cowboy-songs en flink wat gejodel. Gaandeweg drong er meer en meer zwarte rhythm & blues door in hun muziek. Een tendens die gaandeweg dominanter werd. In 1952 ruilden The Saddlemen hun cow-boyhoeden voor ruitjesmaatpakken en The Comets waren een kleurrijk feit. Met hun eerste hit ‘Crazy Man Crazy’ bereikten ze een opvallend jong publiek en toen ze even later ook ‘Rock around the clock’ en ‘Shake, Rattle & Roll’ uit-brachten, stond er geen maat meer op hun succes. Het genre sloeg zo goed aan bij jongeren dat het een tijdlang als ‘duivelse muziek’ verbannen werd van de radio en zelfs verboden werd in be-paalde Amerikaanse Staten. Wist je dat Bill Haley midden jaren zestig al op het podium van De Roma stond te shaken? Verwacht je met het nieuwe en uitge-breide Bill Haley Orchestra aan een pit-tig en feestelijk overzicht van alle grote hits. Een middag met bruisende passa-ges van ‘Skinnie Minnie’, ‘See you later Alligator’ tot ‘Tutti Frutti’.

WWW.BillhAleyOrchestrA.cOm

•boubacartraorédo 25 oKt: 20u30 • € 18/16 • Zittend

Sinds het overlijden van de peetvaders van de Malinese blues, Ali Farka Touré en Lobi Traoré, is Boubacar ‘Karkar’ Traoré de vaandeldrager van het gen-re. Karkar heeft een diepe, hese stem, doordrongen van nostalgie. In Europa staat zijn muziek bekend als blues, maar hij vond de inspiratie voor zijn gitaarspel in eigen streek, bij de kora, een 21-snarige harpluit. In zijn stem ho-ren we zowaar de Niger en Mississippi samenvloeien. De bluestraditie uit het zuiden van de Verenigde Staten – denk aan Robert Johnson, Muddy Waters en Blind Willie McTell – komt samen met Malinese traditionele muziek. Wat je hoort zijn intieme liedjes, simpel maar geraff ineerd getokkel in combinatie met zonnige, melancholische zang. Het bluesgevoel in Traoré’s stem en muziek wordt versterkt door het gebruik van de mondharmonica. Tegelijk bewaart hij zijn Afrikaanse roots door de rustieke begeleiding op kalebas, balafon en luit. De koning van de Afrikaanse blues komt naar De Roma, met onder meer werk van zijn nieuwe,prachtige cd ‘Mali Denhou’.

BOUBAcAr trAOré (zAnG, GitAAr); lOsseni kOne (PercUssie); Vincent BUcher (mOndhArmOnicA)WWW.mysPAce.cOm/BOUBAcArtrAOre

© P

Atri

ce h

Orne

z

Page 48: Rataplan & De Roma Nieuwsbrief 58 - zomer 2012

46

•JohNscofieLdtrioSkoda jazz Vr 26 oKt: 20u30 • € 22/20 • Zittend ooK tiCKetS in marK Sound antwerpen

John Scofield kan prat gaan op een waan-zinnig curriculum. Hij speelde met Joe Henderson, Charles Mingus, Herbie Hancock, Mavis Staples, Medeski Martin & Wood, Brad Mehldau, maar allerbe-kendst werd hij als gitarist van de legen-darische Miles Davis. Scofield behoort tot ‘de grote drie hedendaagse jazzgita-risten’, naast Pat Metheny en Bill Frisell (op 8 november in De Roma). In zijn John Scofield Trio lijfde hij drummer en jonge snaak Bill Stewart en bassist en ervaren rot Steve Swallow in. “There is no other man like him in music,” zei Scofield over Swallow, die op zijn bas zo behendig kan soleren als een gitarist en zo ritmisch uit de hoek kan komen als een drummer. Over Stewart vindt Scofield: “I think he’s playing as good as any drummer in the history of jazz”. Het trio neemt jazz als vertrekpunt, maar maakt vlot de over-steek naar rock, soul, up-tempo swing en New Orleans-grooves.

jOhn scOField (GitAAr); steVe sWAllOW (BAs); Bill steWArt (drUms)WWW.jOhnscOField.cOm

•katteNdiJktaNgoNachtmettaNgoMasivoZa 27 oKt: 20u30 • € 20/18 • danSend + Zittend

Dansers en muziekliefhebbers treffen elkaar voor hun jaarlijkse hoogmis in De Roma waar tango thuis is. Kattendijk Tango ontvangt voor deze negende edi-tie Tango Masivo: een volbloed orquesta típica, met muzikanten uit Buenos Aires, Frankrijk, Spanje, Peru, Finland en Ne-derland. Je geniet van de instrumentale én gezongen lyriek van heimwee en ver-langen, met tangozangeres Maria José Ortiz. En van dansoptredens door een gerenommeerd tangopaar.

jUliAn PerAltA (PiAnO); mAriAnO GOnzAles cAlO (BAndOneOn); VictOr hUGO VillenA (BAndOneOn); clAUdiO cOnstAntini (BAndOneOn); mArtijn VAn der linden (ViOOl); sUVi myOhAnen (ViOOl); AliciA AlOnsO (ViOOl); eVA VAn de POll (cellO); kAy slekinG (cOntrABAs, GitAAr)

hErfStVAkANtiE

•kaPiteiNwiNokiozingt hitsvaNvroeger(3+)

Zo 28 oKt: 15u • € 12/10 • danSend + Zittend

Kapitein Winokio ging op zoek naar het geheim van de meest aanstekelijke hits aller tijden. Hij koos er zijn favorieten uit en vertaalde ze, samen met Frank Van-der linden, in het Nederlands.‘If I had a hammer’ wordt ‘Had ik maar

een hamer’, ‘Celebration’ kreeg de titel ‘Feest!’ en ‘Wild thing’ is een... ‘Wild ding’. Terwijl het jonge grut al dansend een snelcursus popgeschiedenis mee-krijgt, herbeleven de ouders hun jeugd. Kinderen en ouders samen laten genie-ten van muziek is immer de missie van Kapitein Winokio.

cOncePt: kAPitein WinOkiO; ArrAnGementen: WinOk seresiA en iVAn smeUlders; VertAlinGen: FrAnk VAnder linden en WinOk seresiA; mUzikAnten: mArie-Anne cOPPens, Peter PAsk, dAVid PiedFOrt, eric enGels, iVAn smeUlders en WinOk seresiA; reGie: Wim de WUlFWWW.kAPiteinWinOkiO.Be

•geertbeuLLeNs &JohaNdekort: PietJePukeNdePakJesdief(3+)

di 30 oKt: 14u • € 12/10 • Zittend

Wie kent er nog de verhalen van Pietje Puk, de vrolijke postbode uit Keteldorp? Veel volwassenen groeiden op met de avonturen van Pietje Puk, maar nu kun-nen ook kinderen weer volop genieten van zijn dolle streken. Zoals altijd maakt Pietje Puk zijn brieven en pakjes klaar om rond te brengen naar zijn vrienden uit Keteldorp. Maar dan verdwijnt er een gouden pakje uit het postkantoor. ‘Pietje Puk en de Pakjesdief ’ is een voorstelling voor jonge kinderen waar-in muzikant-verteller Johan de Kort en schrijver-acteur Geert Beullens een ver-haal van 45 minuten brengen, samenge-steld uit de vele boekjes van Pietje Puk. Het resultaat is een vrolijke, spannende kindervoorstelling vol muziek, grappige dorpsfiguren, spannende achtervolgin-gen, een gekke papegaai en nog veel meer dingen die de kinderen en hun ouders een onvergetelijk bezoek aan het kleurrijke Keteldorp zullen bezorgen.

sPel en mUziek: jOhAn de kOrt en Geert BeUllens

Page 49: Rataplan & De Roma Nieuwsbrief 58 - zomer 2012

47

VerWacHtnajaar2012 do 1 nov (20u30): Steve Harley (Cockney Rebel) vr 2 + za 3 nov (20u30): urbanus zelf! zo 4 nov

(15u): Hommage aan Miel Cools do 8 nov (20u30): Bill Frisell: The Great Flood zo 11 nov (13u30-18u): Kinderrommelmarkt wo 14 (20u30): Stef Bos do 15 nov (20u30): Oorlogs- en vredesliederen van Wannes

Van de Velde vr 16 nov (20u30): Don McLean 40th Anniversary Tour za 17 nov (15u): deFilharmonie o.l.v. Martyn Brabbins: De Boeck & Williams Za 17 nov (20u30): Bali zo 18 nov (15u): Arne vanhaecke

& Jan De Wilde wo 21 nov (20u30): Octurn & Gyuto Monks: Sonic Mandalas vr 23 nov (20u30): Nicole & Hugo za 24 nov (20u30): Caals zingt Hazes zo 25 nov (20u30): Danças Ocultas di 27 nov (20u30): Sit down

and listen 2 Hooverphonic do 29 nov (20u30): I Muvrini za 1 dec (11u+14u) + zo 2 dec (11u): deFilharmonie o.l.v. Steven Verhaert: Billy the kid (KIDconcert) do 6 dec (20u30): Das Pop vr 7 dec (20u30): Fernando

Lameirinhas & Maria de Fátima: Terno e terna do 13 dec (20u30): Philip Catherine 70th Birthday vr 14 dec (20u30): The Palestinian Circus zo 16 dec (20u30): Juan Martin za 22 dec (20u30): Andrea Croonenberghs:

Help me make it through the night!

VerWacHtVoorjaar2013 vr 4 + za 5 jan (20u30): De Roma nieuwjaarsconcert: deFilharmonie o.l.v. Philippe Herreweghe: Brahms & Strauss do 10 jan (20u30): Clara Cleymans, Barbara Dex, Gunther Verspecht & Kris De Bruyne:

Diep in mij - Ode aan Yasmine vr 11 jan (20u30): The Juliet Letters do 17 jan (20u30): Enrico Rava Quintet za 19 jan (15u): deFilharmonie olv Andrew Gourlay: Bennett, Sollima & Sjostakovitsj do 24 jan (20u30): Raymond van het Groenewoud za 26 jan (11u+14u) + zo 27 jan (11u): deFilharmonie o.l.v. Dirk Brossé: The three Musketeers (KIDconcert) zo 27 jan (20u30): Les Doigts de l’Homme wo 30 jan (20u30):

Bobo Stenson Trio do 31 jan (20u30): Riguelle: un Premier Amour De Luxe vr 1 feb (20u30): deFilharmonie o.l.v. Jaap van Zweden: Mendelssohn Bartholdy & Brahms zo 17 feb (20u30): Ragnhild Furebotten

wo 20 feb (20u30): Wim Mertens solo do 21 feb (20u30): Jackobond: Ik ga op een berg wonen za 23 feb (15u): deFilharmonie o.l.v. Edo de Waart: Korngold & van Beethoven wo 27 feb (20u30): Zita Swoon Group

do 28 feb (20u30): Fernando Lameirinhas, Mafalda Arnauth & Eric Vloeimans: Pessoa vr 1 mrt (20u30): Jim Cole, Tutu Puoane, Sofie & Kevin: Southern Soul za 2 mrt (11u+14u) + zo 3 mrt (11u): deFilharmonie o.l.v.

Ivan Meylemans: Assepoester (KIDconcert) zo 3 mrt (20u30): Marcin Wasilewski Trio di 5 mrt (20u30): Acoustic Africa vr 8 mrt (20u30): Helmut Lotti: Mijn hart en mijn lijf zo 10 mrt (15u): Dimitri Van Toren & De Vaganten wo 13 mrt (20u30): Ludovico Einaudi do 21 mrt (20u30): Buurman zo 24 mrt (20u30): deFilharmonie met Bert Joris Quartet & Tutu Puoane do 28 mrt (20u30): Ashton Brothers: Treasures

vr 29 mrt (20u30): John Hébert, ‘The Sound of Love’, the music of Charles Mingus feat. Tim Berne, Taylor Ho Bynum, Fred Hersch, Ches Smith za 30 mrt (20u30): Christina Branco zo 14 apr (20u30): Craig Taborn Trio

za 27 apr (15u): deFilharmonie o.l.v. Philippe Herreweghe: van Beethoven zo 28 apr (20u30): Frank Boeijen: 35 jaar in concert di 7 mei (20u30): Ensor Strijkkwartet, Liliana Rodriquez & Raphaella Smits: El Pasión

zo 26 mei (15u): Jef Vanuytsel & Micheline Van Hautem do 6 jun (20u30): Score Man zo 9 jun (15u): Voice Male: Ladies First di 25 + wo 26 jun (20u30): Wim Helsen: Spijtig spijtig spijtig

Dit is een voorlopige lijst. Voor al deze activiteiten kan je nu al tickets kopen. In onze volgende nieuwsbrieven krijg je telkens meer tekst en uitleg. Maar deze uitgebreide info vind je nu al op www.deroma.be.

Page 50: Rataplan & De Roma Nieuwsbrief 58 - zomer 2012

48

• Burendag! • di 29 mei VAnAF 16U’t Werkhuys brengt mensen graag samen! Kom tijdens de Burendag een praatje maken op onze stoep met een glaasje in de hand en een hapje binnen handbereik. Leer je buur op een plezante manier kennen. We zorgen voor een heerlijke saladbar en steken de BBQ aan. Voor de kinderen voorzien we sport & spel om op straat ‘samen’ te spelen. Alles gratis: maar voor de saladbar betaal je € 3. Breng je eigen vlees of vis mee.

• BaBeLut > kunSt voor de aLLerkLeinSten! • zA 7 jUl: 14U-17U & zO 8 jUl: 10U-13U Twee dagen lang kan je in ‘t Werkhuys verschillende workshops volgen samen met je baby en/of peuter; gaande van zingen, dansen tot ontdek-ken. Keuze uit drie workshops: Stemspelletjes, muzikale dialogen en dansen. Tussendoor kan je genieten met baby en/of peuter aan een heus muzikaal keukentje. De Gezinsbond van Borgerhout biedt op zaterdag massage- en knuf-felen aan. Een gezellige familiedag waar de relatie tussen kind & ouder centraal staat.

• dé kunStige amBachtenmarkt • zO 29 jUl: 9U-17U Ook dit jaar organiseren we weer een ambachtenmarkt, nog leuker en hipper dan voorheen. Wil je graag deelnemen? Stuur dan snel een mailtje naar [email protected]. Deelname en inkom zijn GRATIS!

• de faBuLatoriërS • Vr 10 + zA 11 AUG VAnAF 16UWas je oren uit want de Fabulatoriërs komen naar je toe! Mensen luisteren niet meer. De Fabulatoriërs vinden dit niet leuk, vooral omdat zij bestaan van het woord. Ze leven om te vertellen. Daarom reizen ze de wereld rond om hun fantastische verhalen in luisterende oren te strooien. Een vertel-festival, gegroeid uit de samenwerking tussen Wim Geysen Producties en De Huiskamer, het verteltheater van Luc Geysen. Gratis en voor iedereen toegankelijk!

Alle info & reservaties: ’t werkhuys, Zegelstraat 13, 2140 [email protected] • 03 289 72 97 • www.werkhuys.be

• roLand’S eLectric BLend (B) + the rhY thm chiefS (nl) + LiL’QueenieS (B) • Vr 25 meiDe in Boom geboren Roland Van Campenhout is niemand minder dan de pionier van de Belgische blues- en rockmuziek! Roland is een voorbeeld voor velen, de ontdekker van velen zoals Pieter Jan De Smet, Steven De Bruyn, maar ook de ideale sidekick van velen, zoals Jean Blaute, Wannes Van De Velde en Charles & Les lulus (Arno).

• YoungBLood BraSS Band (Us) • dO 31 meiRiot Jazz, zo omschrijven de leden van de 9-koppige hiphop fanfare Youngblood Brass Band hun eigen muziek. En dat is niet eens zo’n slechte benaming voor de vinnige mix van jazz, funk, hiphop en traditionele New Orleans brass band. De groep speelde eerder al op festivals als Roskilde, Lowlands, Pukkelpop en Glastonbury en komt op 31 mei de TRIX Club op stelten zetten!

• father john miSt Y (Us) + Love Like BirdS (B) • dO 7 jUnJosh Tillman, tot voor kort de drummer van Fleet Foxes, brengt op 1 mei het soloalbum ‘Fear Fun’ uit op het Sub Pop label. En dat doet hij niet onder zijn eigen naam, maar als ‘Father John Misty’. Phil Ek mixte de plaat die in Los Angeles werd opgenomen met niemand minder dan Jonathan Wilson, bekend van zijn werk met o.a. Bonnie ‘Prince’ Billy en Jonathan Rice en recent nog te bewonderen op het podium van de TRIX Club.

• reverend deadeYe (Us) + john henrY orcheStra (B) + dj SnakeBite • zA 9 jUnHet éénmansvuilnisbakkenorkest van Reverend Deadeye heeft zich gespecialiseerd in basale Deltablues, ranzige garage en schuimende rock ‘n’ roll met christelijke teksten. Deze domineeszoon lijkt het wel net zo serieus te nemen als een asceet als David Eugene Edwards (Woven Hand, 16 Horsepower).

muziekcentrum tRixNoordersingel 28-30 • 2140 Antwerpen (Borgerhout)[email protected] • www.trixonline.be

Page 51: Rataplan & De Roma Nieuwsbrief 58 - zomer 2012

49

In 2013 bestaat WCC Zuiderpershuis 20 jaar! Dat wil-len we heel graag vieren. Maar zoals je waarschijnlijk al vernam, dreigt dit feestje in het gedrang te komen. WCC Zuiderpershuis kreeg onlangs een negatief preadvies van de commissie. Die vindt dat WCC Zuiderpershuis niet langer subsidies van de Vlaamse Overheid verdient. Con-creet betekent dit dat de verdere werking, ja zelfs heel de toekomst van het kunstencentrum, op het spel staat!Dat vinden wij erg jammer. Vooral omdat we ons net op een historisch scharniermoment bevinden. Sinds 1 januari 2012 staat er een gloednieuwe directie aan het roer. Twee jonge, ambitieuze mensen, Markus de Bruin (artistiek directeur) en Barbara Porteman (zakelijk di-recteur), die samen met een gemotiveerde ploeg van 23 personen staan te popelen om WCC Zuiderpershuis verder te runnen, een nieuwe adem te geven, te verjon-gen én te vernieuwen. Wij zouden het erg jammer vinden als deze nieuwe ploeg geen kans krijgt zich te bewijzen.

Daarom deze petitie op www.petities24.com/lang_leve_het_zuiderpershuis

Draag jij WCC Zuiderpershuis ook een warm hart toe? Vind jij het ook rampzalig dat het Wereldculturencen-trum plots zou ophouden te bestaan? Aarzel dan niet om deze petitie te signeren. Wij zijn je alvast erg dankbaar!

Vele groeten,Alle medewerkers van WCC Zuiderpershuis

wcc zuiderpershuisWaalse Kaai 142000 Antwerpen

• cultureel Ontmoetingscentrum nova Schijfstraat 105,

2020 Antwerpen (Kiel) 03 259 04 20 [email protected] www.nova-kiel.be

• cultureel Ontmoetingscentrum sint-andries (costa)

Sint-Andriesplaats 24, 2000 Antwerpen

03 260 80 50 [email protected] www.cosintandries.be

• cultuurcentrum Berchem Driekoningenstraat 126,

2600 Berchem 03 286 88 20 [email protected] www.ccberchem.be

• cultuurcentrum de kern Kern 18, 2610 Wilrijk 03 821 01 20 [email protected] www.ccdekern.be

• cultuurcentrum de schelde De Keyserhoeve 66,

2040 Zandvliet 03 569 93 54 [email protected] www.ccdeschelde.be

• cultuurcentrum deurne Frans Messingstraat 36,

2100 Deurne 03 360 85 50 [email protected] www.ccdeurne.be

• cultuurcentrum ekeren Kloosterstraat 4, 2180 Ekeren 03 292 67 30 [email protected] www.ccekeren.be

• cultuurcentrum Link Willem Elsschotstraat 5,

2050 Antwerpen (Linkeroever) 03 543 90 30 [email protected] www.cclink.be

• cultuurcentrum Luchtbal Columbiastraat 110, 2030 Antwerpen 03 543 90 30 [email protected] www.ccluchtbal.be

• cultuurcentrum merksem Nieuwdreef 135, 2170 Merksem 03 641 62 10 [email protected] www.ccmerksem.be

• permeke De Coninckplein 25-26,

2060 Antwerpen 03 338 38 00 [email protected] www.permeke.org

• ’t werkhuys Zegelstraat 13, 2140 Borgerhout [email protected] www.werkhuys.be

• uithuis Hoboken Kapelstraat 64, 2660 Hoboken 03 292 65 30 [email protected] www.uithuishoboken.be

de antwerPSe cuLtuurcentraHET GROOTSTE PODIUM VAN ‘T STAD

Page 52: Rataplan & De Roma Nieuwsbrief 58 - zomer 2012

50

➔ZaalaDressen•Rataplan

Wijnegemstraat 27, 2140 Borgerhout

•De Roma

Turnhoutsebaan 286, 2140 Borgerhout

➔toegankelijkHeiDDe Roma is vlot toegankelijk voor mensen met een fysieke beperking. Rolstoelgebruikers kunnen zonder problemen in de zaal. Voor hen is ook aangepast sanitair voorzien. Het balkon is echter enkel via trappen toegan-kelijk. In de mate van het mogelijke kunnen we personen naar boven helpen.

De Roma beschikt over een ringleiding. Hierdoor kunnen men-sen met een slecht gehoor toch van onze activiteiten genieten. Een ringleiding versterkt namelijk het geluid op het podium zonder storende omgevingsgeluiden voor dragers van een speciaal hoorapparaat. Omdatweeensteedswisselendezaalopstellingheb-ben(stoelenoprijen,aantafels,…),moetenwederingleidingiederekeeropeenanderemanierinstalleren.Daaromvragenweaanslechthorendenomzichopvoorhand,bijhetreserveren,kenbaartemaken.

Helaas is Rataplan minder toegankelijk. Deze zaal is enkel via trappen be-reikbaar, beschikt niet over een aangepast toilet, noch over een ringleiding.

praktiscH

trix

➔BereikBaarHeiDKom bij voorkeur met het openbaar vervoer of de fiets! Je helpt ons op deze manier om de overlast voor onze buren te beperken. Bovendien is het in de straten rondom Rataplan en De Roma betalend parkeren, van maandag tot en met zaterdag, tussen 9u en 19u. Als je zelf geen 'velo' hebt, kan je een handige fiets van ‘t Stad gebruiken. De Velo is een vorm van openbaar vervoer en is bedoeld voor korte ritten. Daarom is het eerste halfuur van elke rit telkens opnieuw gratis, inbegre-pen bij de prijs van de jaarkaart, week- of dagpas. Alle info en reserveren via www.velo-antwerpen.be.

•Rataplan met het openbaar vervoer

Loopafstand vanaf Antwerpen Centraal Station (Kon. Astridplein):2 km - 25 min.tram 10: halte Turnhoutsepoort tram 24 en bus 31: halte StenenbrugBus 23: halte StuivenbergBus 30/34: halte Groeningerplein

•De Roma met het openbaar vervoer

Loopafstand vanaf Antwerpen Centraal Station: 1,6 km - 20 min.trams en bussen stoppen vlak voor de deur aan halte DE ROMA: tram 10 en 24, bus 31 en 30/34 en alle bussen uit richting Turnhout en Lier.

•De Roma en Rataplan met de auto

De Roma en Rataplan zijn vrij eenvoudig bereikbaar. De E313/E34 eindigt zowat op de Turnhoutsebaan. Als je uit richting Brussel, Gent of Breda/Ber-gen op Zoom komt, verlaat je de ring via afrit Borgerhout en kom je op de Noordersingel. Voor De Roma draai je aan de Stenenbrug richting centrum. Op de Turnhoutsebaan draai jelinks en na 100 m zie je aan je linkerkant De Roma. Voor Rataplan draai je aan de Statielei (daar waar de E313/E34 ook eindigt) richting centrum. Achter de spoorwegbrug blijf je rechts rijden totdat je aan het Terlooplein komt. Rataplan vind je in de vierde zijstraat.

parkeren in de omliggende straten is mogelijk, maar daarmee moet je geluk hebben. Om de overlast voor onze buren te beperken, raden we je bovendien aan om voor één van de parkeerplaatsen in de buurt te kiezen. Het over-zicht van parkings vind je op onze websites onder de rubriek ‘praktisch’.

Page 53: Rataplan & De Roma Nieuwsbrief 58 - zomer 2012

51

➔ticketskopenBij de meeste voorstellingen staan 2 prijzen vermeld. De laagste prijs is een kortingprijs voor:

• inwoners van postcode 2140 (Borgerhout) en 2060 (Antwerpen Noord) • leeftijdscategorieën -26 en +65 • groepen vanaf 10 personen • ticketverkoop bij Mark Sound Antwerpen, in FNAC-winkels en aan onze

eigen ticketbalie

•Online:www.deroma.be & www.rataplanvzw.be

Betaalmogelijkheden: VISA/Mastercard en bancontact (via een digipass kaartlezer).

•Ticketbalie

adres: Turnhoutsebaan 327, 2140 Borgerhout. Aan de tram- en bushalte ‘De Roma’, op 50 meter schuin tegenover de ingang van De Roma.Betaalmogelijkheden: cash, bancontact, VISA/Mastercard, cultuurcheques en cadeaubons (zie verder).

telefoon: +32 (0)3 292 97 40Betaalmogelijkheden: VISA/Mastercard of via overschrijving op het reke-ningnummer (BE 94)733 0261593 14 met in de gestructureerde mededeling je persoonlijk referentienummer dat je verkrijgt na telefonische reser-vatie. Indien we binnen 7 werkdagen je betaling niet ontvangen hebben, vervalt de reservatie.

Openingsuren: Elke werkdag van 9u30 tot 12u30 en van 13u30 tot 17u.sluitingsdagen: do 17 mei (O.h. hemelvaart), ma 28 mei (Pinkstermaan-dag), ma 9 t/m vr 20 juli (zomerverlof) en wo 15 augustus (O.l.V. hemel-vaart)

•Fnac

Je kan in de winkels van Fnac tickets kopen van voorstellingen en concerten in De Roma. Tickets voor filmvertoningen en T-Dansants zijn NIET te koop bij Fnac, enkel via onze eigen ticketbalie.

•MarkSoundAntwerpen

Voor de jazz en klassieke concerten in De Roma en Rataplan kan je ook te-recht bij Mark Sound (Wolstraat 6, Antwerpen). Openingsuren van 10u tot 13u en van 14u tot 18u30. Gesloten op zondag en maandag.

➔inkoMBeleiD• Tickets worden na betaling verstuurd. Indien je minder dan 7 werkdagen

vóór de voorstelling tickets koopt of reserveert, liggen ze klaar aan de inkomkassa.

• Onbetaalde reservaties moeten ten laatste een kwartier voor aanvang afgehaald worden, daarna worden de plaatsen terug vrijgegeven.

• We herinneren eraan dat we stipt op het aangegeven uur beginnen. Bij theatervoorstellingen, filmvertoningen en sommige concerten mogen laatkomers niet meer binnen omdat dit zeer storend is voor publiek en artiesten.

• De plaatsen zijn ongenummerd, je kiest dus zelf waar je zit.• De deuren van De Roma openen 45 minuten voor aanvang van de activiteit.• De avondvoorstellingen in Rataplan starten om 20u. Deuren openen om

19u30.• Tickets worden NIET terugbetaald, tenzij de voorstelling wordt afgelast.

➔cultuurcHeQuesWij aanvaarden SABAM-, Sport & Culture cheques van Sodexo en Accor en cultuur sjeks van Agrafa. We geven geen geld terug op deze cheques. De cultuurcheques van Antwerpen Studentenstad zijn geldig voor elke theater-voorstelling in Rataplan of concert in De Roma. Met de filmcheques van Ant-werpen Studentenstad kan je komen genieten van een film in Cinema Roma. Let op: de datum van de activiteit waarvoor je een cheque wilt gebruiken, moet vóór de vervaldatum van de cheque liggen.

➔Drank-,caDeauBonsenanderegeschenkenVermijd lange wachtrijen en bestel je drankbonnen op voorhand, aan de ticketbalie, telefonisch of online. Je kan fijne cadeaubons van Rataplan en De Roma kopen en zo iemand op een film, concert of voorstelling trakteren. Of misschien wil je wel een mooi boek, cd of dvd cadeau doen.

Meer uitgebreide praktische info vind je op www.rataplanvzw.be & www.deroma.be.

Page 54: Rataplan & De Roma Nieuwsbrief 58 - zomer 2012

De geldinzamelacties van De Roma, die sinds de oprichting in 2003 via de Koning Boudewijnstichting lopen, bezorgen ons ZEER NOODZAKELIJKE middelen om de zaal open te houden. Al deze gelden worden specifiek aangewend voor investeringen in de restauratie, inrichting en uitrusting van het historische zaalgebouw.

Tijdens de eerst drie maanden van 2012 mochten we van donateurs en mecenassen een totaalbedrag van € 69.612 ontvangen, waarvan € 4312 via giften en € 65.300 via sponsoring. De namen van deze vrijgevige donateurs vind je hieronder. Aan ieder van hen: een oprecht gemeende MERCI!

In onze oproep ‘Volksinvestering in een volksschouwburg’ op pagina 21 lees je dat ook jouw hulp broodnodig blijft. HELP MEE om de droom van De Roma overeind te houden. Je kan dat via kleine of grote giften, een permanente opdracht, een duo-legaat (alle info via www.testament.be) of diverse sponsoringformules. Heb je vragen over hoe je De Roma kan steunen, aarzel niet en bel Steven Warmenbol op 03 292 97 58 of mail naar [email protected].

We rekenen - letterlijk en figuurlijk - op jou!

Projectrekening van de Koning Boudewijnstichting 000-0000004-04 (of IBAN Be10 0000 0000 0404 en BIC BpOtBeB1) met vermelding L 79499 - de Roma

SYmPathiSantenABICT.BE / ALLCHIM / APOTHEEK DE ROMA / ARCHITECTEN ATELIER M.DEPREEUW / ARK VAN NOëL / BAKKERIJ – PATISSERIE B. VAN BOGAERT / BERT & ELS DE VROEY – DELANOEIJE / BLOEMENHAL STEVE / BOEKHANDEL DE MARKIES / BROUWERIJ HAACHT / DONAAT COSAERT / DRAYE-BUCK / ELEKTRO PLANNING / FACE / G4S EVENT SECURITY / HET GELUIDSHUIS / THE CHAIN GANG / HOOFDTECHNICI DER VORSING / HUIS VAN HAAZ / INGRID GOETSCHALCKX / JAN TIELEMANS / JG CONSULT / JO VERMEULEN / KOFFIE VERHEYEN / LITHOS PRINTING / MARK SOUND / MENUET / MUMBO JUMBO / O & A / PRIME TIME / RESTAURANT OVERVLOED / ROBERT VAN DEN KIEBOOM / ROB MARCELIS / RV PRODUCTIONS / SCHOENEN VOLLEBERGH / SLAGERIJ VAN CAMPFORT / SLOTENMAKERIJ CARDINAEL / STRINGS AND THINGS – BASS AND DRUMSTORE A’PEN / VIETNAMEES RESTAURANT MY LINH / VINCK & PARTNERS / ANONIEM 2X /

ziLverALFACAM / CAVINS / ZANZIBAR & KAN CREATIEVE CONSULTANTS / ANONIEM

BronSBEDTIME / BGR ALGEMENE AANNEMINGEN / PIANOMOBIL / ZENO X GALLERY / ANONIEM

LightACTIVA / AGRAFA COMMUNICATIONS / BUSKER BOOKINGS (44B) / CAFé ZEEZICHT / CULTURA / DEE SOUND & LIGHT EQUIPMENT / FRANK MAHIEU / GREENHOUSE TALENT / HACIENDA POPULAR / KLUS & CO / LANOYE / ONA / VERENIGDE WERKHUIZEN THASSOS / VERZEKERINGEN KEERSMAEKERS /

in naturaAKZO NOBEL – LEVIS VERVEN / ALLIFT MICHIELSEN / AUDIFOON HOORCENTRA BY VERANNEMAN / BOMA / BROUWERIJ DE KONINCK / BULO / DRANKENHANDEL DE KROON / EDGE.BE / HOLONCOM / HUIS ROMA / KPMG EN PARTNERS GENT / MULTIVISION SCREENS / PRO USED COMPUTERS / RAMADA PLAZA ANTWERP HOTEL / ANONIEM /

52

Deromadankzijhunenuwsteun

OOK ALS JE ER NIET MEER BENT, KAN JE VOORDE ROMA NOG MEER BETEKENEN DAN JE DENKT.

Neem een goed doel op inje testament en vergroot de erfenis van wie je dierbaar is.

[email protected] 76 00 76

TESTAM.2011_ADV_DEROMA_297X420:Opmaak 1 16-11-2010 15:03 Pagina 1

Page 55: Rataplan & De Roma Nieuwsbrief 58 - zomer 2012

ni t s in de rOmA ,20/0 4/12 © k At leen clé

deeP riVer QUArt e t in de rOmA , 22 /03/12 © s t e Ven s tAUsens

ArOmA in de rOmA , 11/03/12 © k At leen clé

circO rOmA - t he leGend OF t he z AtOichi in de rOmA , 26/02 /12 © PAUlien Verl Ack t

derrOll's dre Am in de rOmA , 29/03/12 © PAUlien Verl Ack t

liz z WriGh t in de rOmA , 11/0 4/12 © s t e Ven s tAUsens

Page 56: Rataplan & De Roma Nieuwsbrief 58 - zomer 2012

Turnhoutsebaan 286, 2140 Borgerhout

Wijnegemstraat 27, 2140 Borgerhout

TICKETBALIEvoor Rataplan & De Roma

Turnhoutsebaan 327, 2140 Borgerhout+32(0)3 292 97 40

u koopt ter plaatse aan kortingprijs!

De ticketbalie is open iedere werkdag van 9u30 tot 12u30 en van 13u30 tot 17u

TICKETS ONLINEwww.deroma.be • www.rataplanvzw.be

voor alle concerten

en voorstellingen in De Roma

sAmenstellinG PrOGrAmmA: het teAm VAn rAtAPl An en de rOmA

eindredActie nieUWsBrieF: rOB Gielen, jAsPer POssOn en mick Gijsels

VOrmGeVinG: rOB mArcelisdrUk: AlBe de cOker

GedrUk t OP Gerecycleerd PAPier

met de steun van: VerZeKeringen KeerSmaeKerS - BrandStoffen KemaCo - het StedenfondS

AnOO

in r

AtAP

lAn,

01/

03/1

2 ©

PAU

lien

Ver

lAck

t