Publicitair jaarverslag Voorschoten 2013

40
Publicitair jaarverslag 2013 Sportfondsen Voorschoten B.V.

description

Publicitair jaarverslag 2013 van Sportfondsen Voorschoten BV

Transcript of Publicitair jaarverslag Voorschoten 2013

Page 1: Publicitair jaarverslag Voorschoten 2013

Publicitair jaarverslag 2013

Sportfondsen Voorschoten B.V.

Page 2: Publicitair jaarverslag Voorschoten 2013

Sport bevordert sociale cohesie Sportfondsen Voorschoten B.V. heeft meerdere kernactiviteiten omdat zij een grote diversi-teit aan accommodaties in opdracht van de gemeente Voorschoten mag beheren en exploite-ren.

Echter de gemeenschappelijke deler van deze verschillende accommodaties is dat zij in beginsel gericht zijn op het verzorgen van zwemlessen aan particulieren, recreatief zwemmen, groepslessen en het verhuren van het zwembad, sportzalen etc. met name aan verenigingen. Daarnaast beheert SFV de horeca van sporthal de Vliethorst en het cultureel centrum. In deze laatstgenoemde worden beschikbare ruimtes ook gefaciliteerd ten behoeve van diverse groepen en instellingen, waardoor een maatschappelijke meerwaarde ontstaat. Ten aanzien van beheer en onderhoud van de verschillende accommodaties ondersteunt en adviseert SFV.

Multifunctioneel inzetbaarDoor diversiteit van de aan haar toevertrouwde accommodaties heeft SFV de mogelijkheid om door middel van combi-activiteiten het gebruik van deze accommodaties multifunctioneel te maken.Sportfondsen Voorschoten beheert : zwembad Het Wedde, sporthal de Vliethorst, 2 gymzalen, een gym- en turnzaal, een 9-holes golfbaan en een cultureel centrum. In genoemde accommodaties biedt Sportfondsen Voorschoten vele mogelijkheden om te sporten en te bewegen op individuele basis, maar ook in team of verenigingsverband.

Enthousiasme en gebruiker staan vooropOnze aandacht richt zich permanent t op bezoekers, verenigingen, leveranciers en medewerkers. De resultaten die wij afgelopen jaren hebben gerealiseerd zijn vooral het gevolg van de gezamenlijke inspanningen om burgers uit Voorschoten in beweging te brengen en te houden.

Verbinden & sociale participatieAlhoewel er in Voorschoten niet of nauwelijks topsport bedreven wordt, ziet Sportfondsen Voorscho-ten het als haar taak om op de juiste wijze te faciliteren in de breedtesport, waardoor verbinding tussen vakdocenten, vrijwilligers, trainers etc. onvermijdbaar is. Sport draagt bij aan talentontwikke-ling van de jeugd, verhoogt de schoolprestaties en stimuleert een gezonde leefstijl. Daarnaast vind Sportfondsen Voorschoten het belangrijk om een verbindende rol te hebben in de activiteiten van zorgorganisaties, ouderenorganisaties en diverse organisaties die zich bewegen in de gezondheids-zorg. Inmiddels is er daarom alweer een jarenlange sportieve relatie tussen zorgverzekeraar Zorg & Zekerheid en Sportfondsen Voorschoten. Net als het college van B & W van Voorschoten onderstreept ook Sportfondsen Voorschoten het belang om een positieve bijdrage van sport aan de diverse maatschappelijke taken zoals integratie, sociale participatie en ontspanning te leveren. In dit jaarverslag kunt u lezen welke activiteiten er in 2013 door Sportfondsen Voorschoten zijn ondernomen om sport en bewegen in Voorschoten te bevorderen.

Page 3: Publicitair jaarverslag Voorschoten 2013

Inhoudsopgave

Voorwoord

Historie

Beleid en strategie

Personeel en organisatie

Veiligheid en kwaliteit

Onderhoud en milieu

Maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Wat is er in de accommodaties gebeurd?

Kengetallen

Sportfondsen Nederland

Page 4: Publicitair jaarverslag Voorschoten 2013

Voorwoord

Voor het eerst heeft Sportfondsen Voorschoten ervoor gekozen om naast de jaarrekening ook een publicitair jaarverslag te maken, waarin niet wordt “ingezoomd” op financiële prestaties, maar vooral wordt beschreven op welke wijze Sportfondsen Voorschoten voor u van betekenis is geweest in het afgelopen jaar. Eerder zijn er publicaties onder de noemer “achtergrondinformatie” verschenen, waarin beschreven werd welke activiteiten Sportfondsen zoal verzorgt en organiseert binnen de haar gestelde kaders.

De verschillende accommodaties zijn voor iedereen toegankelijk en hebben allen tot doel om garant te staan voor plezier en ontspanning in een veilige en schone omgeving. Door het aanbieden van kwalitatief hoogwaardige faciliteiten en activiteiten, goed geschoold personeel ten behoeve van begeleiding, onderhoud en hygiëne, dragen wij bij aan een maatschappelijk verantwoord sport- en cultuurbeleid binnen de gemeente Voorschoten. De leidraad wordt ingegeven door lokaal politiek beleid.

Middels een continu proces van innovatie, verbetering van dienstverlening willen wij alle bezoekers van de verschillende accommodaties een goed verzorgd verblijf kunnen blijven aanbieden. Hierbij zal herkenbaarheid van productformules en kwaliteit hoog in het vaandel staan. Ons personeel wenst haar mogelijkheden op dit gebied verder uit te breiden en realiseert zich dat het einde van de mogelijkheden nog lang niet in zicht is.

Met dit verslag willen wij graag al onze stakeholders een beter inzicht geven over de vele georganiseerde activiteiten van het afgelopen jaar. Hiermede leggen wij verantwoording af over het maatschappelijk functioneren van onze organisatie. De financiële verantwoording wordt door ons verantwoord in de reguliere jaarrekening.

Via dit publicitair jaarverslag willen wij namens Raad van beheer en directie alle medewerkers en diverse betrokkenen zoals onder andere de gemeente Voorschoten zeer hartelijk danken voor hun inzet ten aanzien van de dienstverlening die verleend is aan alle bezoekers van de verschillende accommodaties.

Gerard van Hal,Directeur

Page 5: Publicitair jaarverslag Voorschoten 2013

Historie

Sportfondsen Voorschoten B.V. heeft sinds 1980 haar “roots” in de gemeente Voorschoten lig-gen. In opdracht van de gemeente heeft deze organisatie de exploitatie van zwembad Het Wedde uit handen genomen van de gemeente. Met veel expertise op het gebied van zwembadexploitatie en dienstverlening heeft Sportfondsen haar sporen binnen de gemeentelijke grenzen van Voorschoten ruimschoots verdiend.

In 1997 is het beheer en onderhoud van golfbaan Het Wedde toegevoegd aan de exploitatie. Deze was voorheen in handen van een particuliere organisatie. Sportfondsen Voorschoten heeft deze golfbaan zonder subsidie van de gemeente gezond weten te maken en te houden. In 2013 is het vaste ledenbestand van de golfbaan geteld op bijna 400 golfleden.

In het jaar 2001 heeft de gemeente ook het beheer en exploitatie van de gehele binnensport, bestaande uit een sporthal en 4 gymzalen overgedaan aan Sportfondsen Voorschoten.

Tot slot is aan de totale exploitatie ook het beheer van het Cultureel centrum toegevoegd. Voor deze laatste accommodatie werd aanvankelijk verwacht dat wij deze voor slechts enkele jaren in de lucht zouden houden totdat er een nieuw Cultureel centrum onder de naam Huis van Voorschoten voor in de plaats zou komen. Dit idee is echter enkele jaren geleden als niet haalbaar geacht.

Naast het doel de samenwerking tussen de verschillende accommodaties in Voorschoten te versterken, hecht Sportfondsen Voorschoten ook belang bij een goede samenwerking met de verschillende buitensportverenigingen op en rondom sportpark Adegeest. In 2012/2013 is er op basis hiervan onder andere een samenwerkingsverband ontstaan aangaande het uit te voeren grasonderhoud van de Honk en softbalvereniging.

Middels collectieve afspraken en het inkopen van expertise via Sportfondsen Nederland lukt het Sportfondsen Voorschoten om op meerdere gebieden zoals personeelsbeleid, onderhoud, veiligheid en kwaliteit, marketing en communicatie de kosten voor de plaatselijke exploitatie zo laag mogelijk te houden. Uiteraard zal er altijd geanticipeerd worden op lokaal beleid van de gemeente Voorschoten.

Page 6: Publicitair jaarverslag Voorschoten 2013

Beleid en strategie

Het beleid en de strategie van Sportfondsen Voorschoten is afgestemd op de lokale wens en ver-wachting van de politiek. Hierin zal onder andere het sportbeleid, maar ook een coalitieprogramma van verschillende politieke partijen gevolgd worden. In samenwerking met de lokale overheid wordt een gezamenlijke missie en visie gevolgd.

MissieSportfondsen Voorschoten biedt een breed pakket aan activiteiten en faciliteiten voor recreatieve, educatieve en sportieve vrijetijdsbesteding, met als hoofddoel: het bereiken van een Optimale waarde voor de verschillende stakeholders. Dit alles dient gerealiseerd te worden in schone en veilige accom-modaties.

VisieLangs welke weg willen wij onze missie bereiken:• Herkenbare productformules met een hoge belevingswaarde.• Veiligheid en hygiëne dienen voorop gesteld te worden.• Op professionele wijze invulling geven aan de maatschappelijke functie.• De medewerkers permanent uitdagend werk blijven bieden.

Door onze visie te volgen willen wij graag gezien worden als een innovatieve en toonaangevend organisatie die zich op een positieve wijze onderscheidt als dienstverlener in de sport- en welzijns-sector, maar natuurlijk ook in de recreatiebranche. Uitgangspunt hierbij zal zijn dat wij het maat-schappelijke ondernemen willen en dienen uit te voeren binnen de aan ons opgelegde financiële kaders.

Welke doelen hadden wij ons voor 2013 gesteld:• Voor 2013 is de focus richten op meer reclame en publiciteit.• Nieuwe samenwerkingsmogelijkheden binnen de zorgsector.• Afleveren en openen van een passende oefen- en trainingsfaciliteit voor 2 vooraanstaande gym- en

turnverenigingen van Voorschoten.• Voorbereidende exploitatiemogelijkheden treffen in het kader van rigoureuze bezuinigingen.• Netwerk van stakeholders uitbreiden via buitensportverenigingen.

Jaarlijks terugkerende aandachtspunten:• Streven naar jaarlijkse groei van 2 a 3 %. • Structurele aandacht en behoud van keurmerk Veilig en schoon.• Uitvoering geven aan het jaarplan groot onderhoud, welke voortkomt uit een met de gemeente

Voorschoten overeengekomen Meer Jaren Onderhoudsplan.• Aandacht hebben voor minimaal 2 goede doelenorganisaties middels het beschikbaar stellen van

faciliteiten of personeel.

Page 7: Publicitair jaarverslag Voorschoten 2013

Personeel en organisatie

OrganisatieIn de vrijetijd markt is de inzet van kwalitatief goed geschoold en vriendelijk personeel onontbeerlijk. Zij zijn van doorslaggevend belang voor het succes van onze organisatie. Een stabiele werkomgeving en uitdagend en wisselend werk dragen bij aan een gemotiveerde werknemer. Vervolgens zal dit ertoe leiden dat ook de bezoekers aan onze accommodaties zich prettig en welkom zullen voelen. Sportfondsen Voorschoten wil een aantrekkelijke werkgever zijn, die haar personeel goede arbeids-voorwaarden en arbeidsomstandigheden blijft bieden. Hiertoe behoort ook de mogelijkheid tot persoonlijke ontwikkeling en een loopbaanontwikkeling.

Sportfondsen Voorschoten wil blijvend blijven investeren in haar werknemers van de verschillende accommodaties omdat daarmede het toekomstige succes van de organisatie en dus ook voor de bezoekers een garantie zal zijn.

Sportfondsen Voorschoten B.V. werd in 2013 bestuurd door een Raad van Beheer en een operatio-neel directeur.

De samenstelling van de Raad van Beheer per 31 december 2013: Drs. A.van der Gaag voorzitter L.Edzes lid R.Knijnenburg lidA.Draijer lidP.de Groot lid en adviserend namens Sportfondsen Nederland

Directie: G. van Hal operationeel directeur

In een organogram ziet bovenstaande er als volgt uit:

Page 8: Publicitair jaarverslag Voorschoten 2013

PersoneelPer 31 december bestond het personeelsbestand uit 39 personen, welke een Fte formatie betekende van +/- 21 formatieplaatsen verdeeld over zwembad, golfbaan, sporthal, horeca en cultureel centrum. Alle medewerkers zijn in dienst van de lokale besloten vennootschap en vallen allen onder de cao Verblijfsrecreatie en Zweminrichtingen van de Recron. Evenals voorgaande jaren hebben onze medewerkers ook in 2013 weer een buitengewone prestatie voor onze organisatie gele-verd.

Opleiding en trainingHet is overbodig om te melden dat alle medewerkers over de voor hun taakuitvoering vereiste vaar-digheden en diploma’s beschikken. Op het sportieve vlak betekent dit dat deze medewerkers een afge-ronde opleiding Lifeguard hebben ten behoeve van het mogen uitvoeren van toezichthoudende taken. Voor het geven van zwemles of doelgroep activiteiten zijn de betreffende medewerkers geschoold en gediplomeerd om bevoegd de elementaire lessen te mogen geven. Voor horecapersoneel geldt dat zij minimaal het diploma sociale hygiëne in hun bezit dienen te hebben of de bereidheid om dit te gaan behalen.

Voor alle medewerkers geldt dat wij een aan hun functie gerelateerde verklaring omtrent gedrag vereisen. Tevens hebben wij voor de medewerkers reeds jarenlang een samenwerking met een EHBO-opleider en een BHV-opleider.

Sportfondsen Voorschoten biedt haar zwembad als faciliteit aan de opleiding Sport en Bewegen van het ROC-Leiden. Dit blijkt afgelopen jaren een prima opleiding te zijn geweest die ons enkele gewaar-deerde stagiaires en later ook werknemers heeft opgeleverd.

Voor alle medewerkers is er een inwerkprotocol van toepassing, en zij voeren met direct leidingge-vende een startgesprek aangaande hun functie. Met alle medewerkers van de verschillende afdeling wordt minimaal één keer per jaar een functioneringsgesprek gehouden.

Wajongmedewerkers en… de tegenprestatie!In het werknemersbestand van Sportfondsen Voorschoten zijn ook 2 werknemers opgenomen die onder de Wajongregeling vallen. Intern worden zij gekoppeld aan geroutineerde werknemers. Wij zijn zeer tevreden over deze 2 collega’s. Het is ons zelfs gelukt om beiden te laten opleiden tot Bedrijfs-hulpverlener.

Naast genoemde Wajongcollega’s heeft Sportfondsen Voorschoten zich vanaf begin 2013 ingezet voor het bieden van arbeidsmogelijkheden in het kader van de “tegenprestatie”. Vanaf 2013 wordt aan 4 personen één of meerdere dagdelen arbeid geboden op basis van de tegenprestatie zoals deze in het samenwerkingsverband tussen Leidschendam/Voorburg en Voorschoten beschreven staat.

Page 9: Publicitair jaarverslag Voorschoten 2013

VrijwilligersIndien veiligheid niet in het geding komt, wordt er in de verschillende accommodaties ook gebruik gemaakt van vrijwilligers. Overigens is dit vaak ten behoeve van incidentele activiteiten.

Nieuwe huisstijlOm uitstraling, herkenbaarheid en saamhorigheid tussen de verschillende afdelingen te bevorderen en te behouden is er vanaf najaar 2013 gekozen voor om over te gaan naar de nieuwe huisstijl van Sportfondsen Nederland.

Marketing tools, Sportfondsen 3.0Sportfondsen Voorschoten is permanent op zoek naar nieuwe manieren om meer mensen enthou-siast te maken voor een bezoek aan het zwembad, sporthal of 1 van de andere accommodaties die zij onder haar beheer heeft. Wie is dan die bezoeker? Hoe bereiken we die bezoeker en voor welke vorm van communicatie is deze bezoeker gevoelig?Ieder zwembad beschikt over een ruime data-base aan bezoekersgegevens, maar doet daar eigenlijk te weinig mee. Daarom neemt Sportfondsen Voorschoten deel aan het Sportfondsen 3.0 project. Dit is een nieuwe online marketing- en com-municatiestrategie van Sportfondsen Nederland.Deze online strategie gaat uit van de zogenaamde Customer Lifecycle, waarbij optimaal gebruik wordt gemaakt van de inzichten in klantgedrag van (potentiele) bezoekers. Door het koppelen van diverse klantsystemen worden het gedrag, de wensen en behoeften van elke doelgroep duidelijk in beeld gebracht. Dit inzicht wordt gebruikt om, met de inzet van e-mail, online campagnes en informatieve content, de (potentiele) bezoekers op het juiste moment te benaderen met relevante informatie. Hierbij wordt natuurlijk ook gebruik gemaakt van diverse sociale media technieken zoals facebook en twitter. Een online platform voor heel zwemmend Nederland: www.zwemmen.nl, maakt deel uit van het totaalconcept.

Voor de begeleiding en ondersteuning van accommodaties bij Sportfondsen 3.0 heeft Sportfondsen Nederland content-, community en campagnemedewerkers in dienst op de afdeling Marketing & Communicatie. Zij regelen ook de technische infrastructuur die hiervoor nodig is. Kassaregistratie-systemen worden gekoppeld aan de lokale website, waardoor in de toekomst ook online betalen mo-gelijk wordt. Naast het kassaregistratiesysteem wordt ook het digitaal leerlingenvolgsysteem gekop-peld. Hierdoor kunnen ouders/verzorgers van leskinderen via de “mijn kind” pagina op www.zwemmen.nl de vorderingen van hun kind(eren) volgen.

Page 10: Publicitair jaarverslag Voorschoten 2013

Workforce ProIn 2013 zijn de voorbereiding gestart voor deelname aan het door Sportfondsen Nederland geïntroduceerde Workforce Pro programma. Dit is een digitaal roosterprogramma dat bedoeld is om het inroosteren van de vele medewerkers met hun verschillende arbeidsovereenkomsten te vereenvoudigen. Dit programma houdt rekening met verschillende ingevoerde variabelen per medewerker zoals beschikbare dagen, aantal uren per week, opleiding, mogelijke functies, salaris, competenties etc. Het systeem geeft aan wanneer iemand te veel of te weinig in een bepaalde week is ingeroosterd. Op deze wijze kan er veel effectiever geroosterd worden op basis van bezetting van accommodaties.

Daarnaast kan er op korte termijn binnen dit systeem ook door medewerkers zelf worden ingelogd door middel van:• Een web module waarbij betreffende medewerker online kan bekijken wanneer hij/zij ingeroosterd

is.• Een melding per sms of mail waardoor medewerker op de hoogte wordt gebracht van wijzigingen.• Financiële informatie voor de werkgever: Hoeveel kost de medewerker per uur, hoeveel ervoor be-

groot is en welke alternatieve keuzes er gemaakt kunnen worden.• De verwachting is dat dit programma in 2014/2015 verder geïmplementeerd zal gaan worden.

Page 11: Publicitair jaarverslag Voorschoten 2013

Veiligheid en kwaliteit

Sportfondsen Voorschoten B.V. heeft veiligheid hoog in het vaandel staan. Het is dan ook niet voor niets dat zwembad Het Wedde reeds sinds de invoering van het speciale keurmerk voor openbare zwemgelegenheden in het bezit is van het predicaat Veilig & schoon. Dit keurmerk geeft aan dat accommodaties aan strenge wettelijke eisen voldoen zoals o.a. het in bezit hebben en uitvoeren van een calamiteitenplan, ontruimingsplan en toezichtplan. Uiteraard dient dit aantoonbaar ook jaarlijks geoefend en bijgesteld te worden. Om te voldoen aan de vele honderden strenge regels heeft Sport-fondsen Voorschoten B.V. sinds 2013 het programma Systeem gericht toezicht geïmplementeerd.

Met dit systeem wordt er toezicht gehouden op alles wat betrekking heeft op de veiligheid binnen de Sportfondsenaccommodaties. Via dit digitale dossier wordt op afstand door controlerende instanties, bijvoorbeeld Stichting Zwembadkeur®, toezicht gehouden op de actuele stand van zaken in zwembad Het Wedde. Deze stichting ziet er op toe dat Sportfondsen Voorschoten het interne auditsysteem toepast conform de richtlijnen.

VeiligheidsnormenOnze accommodaties beschikken over een actueel ontruimingsplan en toezichtplan. Hiervoor wor-den dan ook jaarlijks oefeningen georganiseerd om dit bij te houden. Sportfondsen Voorschoten BV beschikt tevens over een eigen EHBO vereniging alwaar werknemers jaarlijks geschoold worden om EHBO en AED vaardigheden update te houden en daarmede ook hun volledig EHBO diploma geldig te houden. Ook beschikken we in alle accommodaties over werknemers die in het bezit zijn van hun diploma Bedrijfs Hulp Verlener (BHV).

Naast de hierboven genoemde audits en bijscholingen van het personeel vinden er ook nog eens diverse (on) aangekondigde controles plaats door: • Omgevingsdienst West Holland• Voedsel – en Warenwet (VWA)• GGD• KBBL ( zwemwatercontrole, legionellacontrole en vloeroppervlakte controles)• Brandweer

Page 12: Publicitair jaarverslag Voorschoten 2013

Onderhoud en milieu

OnderhoudOp het terrein van onderhoud is er door Sportfondsen Voorschoten B.V. voor iedere accommodatie een Meerjarig Onderhoud Plan opgesteld (MOP). Dit plan is goedgekeurd door de gemeente Voor-schoten en vanuit deze meer jaren planning wordt jaarlijks een werkplan opgesteld. In het jaar 2013 is een bedrag ad € 194.896 geïnvesteerd in zwembad, sporthal, gymzalen en cultureel centrum.

Zwembad Het Wedde: • Diverse vloerafwerkingen• Diverse schilderwerkzaamheden• Hang- en sluitwerk• Betonreparaties in machinekamer• Vervanging rvs schoonmaakleidingen.

Sporthal de Vliethorst:• Aanpassingen aan Cv-installatie• Divers schilderwerk• Renovatie/vervanging sportvloer• Vervanging riolering• Vervanging hemelwaterafvoeren.

Gymzalen:• Niet geïnvesteerd in oude zalen als Friso, Noord Hofland en Vlietzaal vanwege het feit dat deze

zalen op termijn gesloopt gaan worden.• Plaatsen van plintwerk in Krimwijkzaal.

Cultureel centrum:Ten aanzien van het cultureel centrum dient vermeld te worden dat in opdracht van de gemeente niet veel geïnvesteerd is in groot onderhoud vanwege de onzekere toekomst van deze accommodatie. Eind 2013 is bepaald dat het huidige Cultureel centrum de komende jaren alsnog enig achterstallig groot onderhoud behoeft en dat daarvoor dan ook middelen beschikbaar gesteld zullen en moeten worden.• Impregneren van gordijndoeken i.v.m. brandveiligheid• Plaatsing van hekwerk.

Page 13: Publicitair jaarverslag Voorschoten 2013

Zodra de werkzaamheden van het jaarplan groot onderhoud zijn uitgevoerd, wordt dit ter controle voorgelegd aan de afdeling bouw en woningtoezicht van de gemeente. Na goedkeuring wordt ver-volgens het jaarplan groot onderhoud voor het opvolgende jaar in overleg met de gemeente vastge-steld.

Golfbaan:In 1998 is de exploitatie van de golfbaan door de gemeente ( was in handen van een particulier) overgedragen aan Sportfondsen. Er wordt op de exploitatie van de golfbaan geen subsidie verstrekt. In de beginjaren heeft Sportfondsen Voorschoten haar minimale overschotten op de exploitatie van de golfbaan gebruikt voor het aflossen van de door de gemeente verstrekte lening voor de overname van het materieel. Daarna zijn eventuele overschotten op deze exploitatie ingezet voor de vervanging en aanschaf van nieuw materieel en voor groot onderhoud op de baan. Afgelopen jaren is er o.a. geïnvesteerd in:• Nieuwe kooimaaimachine, tractor, greenmaaier, bosmaaier etc.• Drainage onder golfbaan• Beplanting ter verfraaiing• Clubhuis + inventaris

Page 14: Publicitair jaarverslag Voorschoten 2013

MilieuDoor toepassing van nieuwe technologische ontwikkelingen en duurzaam ondernemen wil Sportfond-sen Voorschoten een substantiële bijdrage leveren aan het milieu. Een voorbeeld hiervan is onder andere het gebruik van zout in plaats van chloor voor het desinfecteren van zwemwater. Ten aanzien van de inkoop van energie heeft Sportfondsen Voorschoten zich aangesloten bij het collectieve inkoop-contract van Sportfondsen Nederland. Op deze wijze wordt er door middel van collectieve inkoop met meer dan 100 accommodaties zowel “voordelig” als “groen” ingekocht. Het Wedde heeft hiervoor dan ook een certificaat in haar bezit.

In het najaar van 2013 heeft Sportfondsen Voorschoten de gemeente enkele voorstellen gedaan om ten aanzien van het zwembad enkele energiebesparende maatregelen te gaan toepassen.

Page 15: Publicitair jaarverslag Voorschoten 2013

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Sportfondsen Voorschoten voelt zich mede verantwoordelijk voor iedere maatschappelijke ontwikke-ling in de gemeente en haar directe omgeving. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen is dan ook een zeer belangrijk onderdeel van de totale bedrijfsvoering. De bedrijfscultuur is gebaseerd op maatschappelijk verantwoord ondernemerschap en het leveren van een Optimale Waarde voor alle belanghebbenden die bij Sportfondsen Voorschoten betrokken zijn.

Enkele voorbeelden zijn:• Organisatie van Voorschoten Open ten behoeve van goed doel ( t.b.v. kinderhoek in bibliotheek

Voorschoten).• Enveloppenactie tijdens Weekend van Voorschoten ( t.b.v. Kinderboerderij).• Gereduceerd zwemmen voor jeugdige deelnemers Voorschoten Loop.• Gereduceerd zwemmen in kader van School van de week.• Spinningmarathon t.b.v. Stichting ALS.• Activiteiten t.b.v. Stichting Spieren voor Spieren.• Activiteiten t.b.v. dierenasiel in regio.• Gratis beschikbaar stellen van Beachvolleybalvelden voor plaatselijke vereniging.• Gratis deelname aan diverse beweegactiviteiten in sporthal/gymzaal.• Deelname aan “burenoverleg” sportpark Adegeest. Het betreft hier een overleg tussen de

verschillende gebruikers van sportpark Adegeest die gezamenlijk invulling wensen te geven. aan de integrale sportnota van Voorschoten.

• Sportstimulering in de breedste zin van het woord.• Deelname aan de jaarlijkse vrijwilligersmarkt. • Medewerking aan sportuitwisseling.• Arbeidsplaatsen beschikbaar stellen in kader van project “Tegenprestatie”.• Arbeidsplaatsen beschikbaar stellen ten behoeve van Wajong-medewerkers.• Deelname aan zwemlessen in kader van minimabeleid.• Deelname aan zwemles via vangnetregeling.• Deelname aan zwemles via het Jeugd Sportfonds.• Verkoop van badkleding voor senioren zonder winstoogmerk.

Page 16: Publicitair jaarverslag Voorschoten 2013

Wat is er in de accommodaties gebeurd?

Speerpunten 2013Sportfondsen Voorschoten BV stelt jaarlijks een plan van enkele te behalen doelstellingen op. In de vorm van enkele van tevoren benoemde “speerpunten” wordt een verlanglijstje gemaakt van zaken die in het betreffende jaar gerealiseerd moeten worden/zijn.

Wat waren de hoofdzaken uit het jaarplan van Sportfondsen Voorschoten ook al weer?• Uitbreiding van productaanbod in zwembad en sportzalen.• Uitvoering en gevolg geven aan het Bedrijf Opleidingsplan.• Deelnemen en invulling geven aan het fenomeen “Tegenprestatie”.• Realisatie, voltooiing en opening van een gym- en turnzaal.• Verbeteren van gebruik van Sociaal media technieken.• Opstellen van een energiebesparingsplan zwembad.• Realisatie van een overdekte speelserre.• Realisatie van exploitatiebegroting 2013.

Enkele voorbeelden van activiteiten per afdeling:ZwembadHet Wedde heeft een 25-meter wedstrijd bad, een recreatie bad en een peutervoorziening. In dit zwembad kan van maandag tot en met zondag op diverse tijden gezwommen worden. In 2013 zijn er 60.746 recreatieve bezoekers geweest. Dit is helaas een lichte daling ten opzichte van 2012. Aan de diverse doelgroep activiteiten die Het Wedde te bieden heeft, hebben we 16.328 bezoekers naar het zwembad weten te krijgen. Dit is een lichte stijging ten opzichte van 2012. De corebusiness, het verzorgen van particuliere zwemlessen voor het zwem-ABC heeft ons 23.147 lesbezoeken opgele-verd., welk aantal min of meer gelijk is aan 2012.

De verenigingen die gebruik maken van het Wedde hebben gezorgd voor 56.491 bezoekers In 2013 hebben bezoekers gebruik kunnen maken van:Recreatief zwemmen: vrij zwemmen, banen zwemmen, discozwemmen, verjaardagsfeestjes

Groepsactiviteiten: aquarobic’s, aquajogging, aqua vitaal, aquaspinning, aquaslank, Ouder & Kind, zwangerschapszwemmen, allochtonen, aquafit, Meer bewegen voor Ouderen, Aquavitaal etc.

Zwemlessen: zwemopleiding voor zwemdiploma A, B, C, maar ook zwemvaardigheid en snorkelen. Het betreft zwemlessen van 45 minuten welke 1 of 2 x per week gevolgd worden. Tevens verzorgt Het Wedde ook zwemlessen in de vroege ochtenduren tijdens de zomervakantie.

Verenigingen: diverse verenigingen en instellingen huren badwater in op verschillende tijden in avon-duren of weekend. Hierbij kan gedacht worden aan bijvoorbeeld het GOV, Pinguïns, EVZV, Palmare, zwemscholen, Stichting Participas (allochtone vrouwen), stichting de Ervaring en de Walnoot ( licha-melijk en geestelijke beperking) etc.

Incidentele activiteiten: discozwemmen, activiteiten voor een goed doel, extra activiteiten tijdens schoolvakanties, vrijwilligersmarkt, Voorschoten Open etc.

Page 17: Publicitair jaarverslag Voorschoten 2013

Speelserre een verrijking voor zwembad Het WeddeAangrenzend aan het zwembad is een heuse speelserre gerealiseerd. Een ruimte van 25 x 10 meter welke is ingevuld met klimtoestellen, een zandbak met waterpomp, een televisiehoek etc. Voor de ouders en begeleiders zijn er diverse relaxbanken alwaar u in een veilige omgeving van uw spelende kind(eren) gebruik kunt maken van een stabiele gratis WIFI-verbinding. De serre is ook te gebruiken als unieke ruimte voor het organiseren van kinderfeestjes. De speelserre heeft een dak dat met mooi weer open geschoven kan worden, maar heeft daarnaast ook nog een heerlijke buitenruimte alwaar met mooi weer van de zon genoten kan worden.

Verjaardagsfeestjes voor uw kindHet personeel van Sportfondsen heeft in 2013 diverse mogelijkheden voor het vieren van een kinderfeestje op de kaart gezet. Wat dacht u van een feestje in het zwembad al dan niet met een heerlijke Hippomeal als afsluiting of een feestje waarbij de kinderen mogen boogschieten in de sporthal. En dan hebben we ook nog het bioscoopfeestje geïntroduceerd, waarbij de kinderen in het cultureel centrum een film kunnen kijken en daarna kunnen afsluiten met Jip’s Hippomeal.

Zwemles in Het Wedde is een feestjeIn het jaar 2013 hebben wij bijna 24.000 zwemlesbezoeken mogen registreren. Dat betekent dus 2000 bezoeken gemiddeld per maand. Ook in de zomervakantie wordt er zwemles gegeven. In 2013 hebben ruim 500 kinderen hun zwemdiploma A, B en/of C behaald.

Provinciebokaal 2013Zwembad Het wedde heeft van de Koninklijke Nederlandse Zwembond, via Kring Haaglanden, de provinciebokaal uitgereikt gekregen. Deze is gekregen omdat geoordeeld werd dat wij het meest gastvrije bad in de provincie Zuid-Holland zijn, waarbij het personeel geroemd werd om haar klantgericht handelen en meedenken met de hurende zwemverenigingen.

KlanttevredenheidsonderzoekEnkele 4e jaar studenten van de opleiding Sport & Management van de Haagse Academie Lichamelijke Opvoeding hebben voor hun afstudeer scriptie een klanttevredenheidsonderzoek uitgevoerd. Hierbij kwam het gemiddelde rapportcijfer uit op een 7.8.

Page 18: Publicitair jaarverslag Voorschoten 2013

Meezwemlessen voor ouders tijdens zwemlesAls afsluiting van weer een zwemles seizoen mochten de ouders van alle leerlingen tijdens de zwem-les meezwemmen. Dit werd door zowel ouders en zwemonderwijzers als zeer positief bevonden dat er vanaf september 2013 een vast rooster voor is gemaakt. De kijkdagen zijn hierdoor vervallen en hiervoor zijn de meezwemlessen voor in de plaats gekomen.

Succesvolle Sport je fit cursusBij zwembad het Wedde kon er vanaf maart 2013 deel genomen worden aan de cursus Sport je Fit. Sporten en afslanken tegelijk. Deelnemers kwamen wekelijks bijeen met de diëtiste( 10 weken Lang) en konden daarnaast sporten in het zwembad. Uiteindelijk zijn 15 deelnemers gestart aan de cursus en hebben deze met succes afgerond.

Aquadisco’s voor de jeugdZwembad het Wedde organiseert 6 keer per jaar speciaal voor de jeugd een Aquadisco. Elke disco is er een ander thema aan de beurt. Met als echte uitschieter de Halloween disco waar zo’n 300 kinderen op af komen.

Jip de mascotte van de zwemlessen is jarigDe kinderen die in Zwembad het Wedde deelnemen aan de zwemlessen worden daarbij gestimuleerd door een mascotte: Jip het Nijlpaard. Deze was afgelopen zomer weer jarig en gaf een groot feest in het zwembad. Het was een feestelijke bedoeling met muziek en traktatie en mega-stormbaan waar de kinderen overheen konden klimmen en klauteren.

Nieuwe Activiteit: ClubAquabootcampIn oktober 2013 is begonnen met een nieuwe activiteit in het zwembad: ClubAquabootcamp. Per-soneel van Zwembad het Wedde is hier speciaal voor op cursus geweest om deze lessen goed te kunnen verzorgen. Er is nu elke week een vaste groep van ongeveer 10 a 12 personen die fanatiek worden uitgedaagd met verschillende oefeningen om de conditie en spierkracht te verbeteren.

Sinterklaas in Zwembad het WeddeIeder jaar vind Sinterklaas en zijn Pieten tijd om langs te komen in het zwembad en hier alle kinderen te vermaken met leuke spellen en een klein presentje. Hij vergeet ook de jongste bezoekers van het zwembad niet en zorgt dat er ook tijdens de lessen ouder en kind een Pietje langskomt.

Page 19: Publicitair jaarverslag Voorschoten 2013

Gratis Special Christmas WorkoutHet personeel van Zwembad het Wedde organiseerde een workout speciaal voor de feestdagen. Uiteraard was onze levende sneeuw pop ook even aanwezig. Alle bezoekers mochten gratis naar binnen en werden getrakteerd op een 1 uur lang sporten en konden na afloop genieten van een heerlijk stukje stol met een drankje.

Iedere vakantie een feest in Zwembad het WeddeIedere kleine vakantie zorgt het personeel van Zwembad het Wedde weer voor een spetterend vakantie programma met verschillende soorten spellen en uitdagingen voor alle bezoekers. Natuurlijk worden al onze opblaasmaterialen ook niet vergeten zoals; Jip stormbaan, Opblaasglijbaan, Waterrat, Speeleiland en de loop mat.

Iedere bezoeker is welkomIn zwembad het Wedde is iedereen welkom, met of zonder beperking kan elke bezoeker terecht in het zwembad. Voor de lichamelijk beperkten hebben wij speciale voorzieningen waardoor deze heerlijk kunnen vertoeven in het zwembad.

Binnensport ( sporthal en gymzalen)Sporthal de Vliethorst is reeds meer dan 40 jaar oud en zal in komende jaren veel onderhoud behoeven om haar functie ten behoeve van onderwijs en verenigingen te kunnen blijven behouden. De sporthal wordt van maandag tot en met vrijdag meer dan 30 uur per week gebruikt ten behoeve van basisonderwijs. Dit betekent dat er per week ruim 750 kinderen schoolgymnastiek volgen. De sporthal is door het wegvallen van 1 van de 4 oude gymzalen veel intensiever in gebruik. Van maandag tot en met zondag wordt de sporthal vooral gebruikt door de plaatselijke binnen-sportverenigingen zoals basketbal, volleybal, handbal, zaalvoetbal, badminton etc. De 2 gymzalen en de gym- & turnzaal worden doordeweeks ingezet voor de verzorging van basisonderwijs en in de avonduren zijn het vooral de plaatselijke gym- en turnverenigingen, volleybal etc. die de zalen inhuren. Daarnaast zijn er ook veel ongeorganiseerde clubjes die 1 of meerder uren inhuren om een uurtje te kunnen bewegen. Het spreekt voor zichzelf dat wij leegstand zoveel als mogelijk willen voorkomen. Het inzetten van uren ten behoeve van bijvoorbeeld buitenschoolse sport is daarom een “must”.

Wij trachten de sporthal (omwille van de exploitatie) daarnaast ook in te zetten voor evenementen. Voorbeelden hiervan zijn onder meer een postzegelbeurs, Vlietloop, markten etc.

Page 20: Publicitair jaarverslag Voorschoten 2013

Sportfondsen Voorschoten B.V. opent gym- en turnzaal O.A.laanSportfondsen Voorschoten B.V. (SFV) heeft van de gemeente Voorschoten de opdracht gekregen om een gymnastiekzaal te ontwerpen en de bouw hiervan te gaan realiseren. Dit was voor SFV aanleiding om hierbij ook de 2 gymnastiek- en turnverenigingen te betrekken om gezamenlijk tot een plan te komen om de gymzaal uit te breiden met een trainingszaal voor de turnafdeling. Uiteindelijk is er in mei 2012 een start met de bouwwerkzaamheden gemaakt en kon de nieuwe gym- en turnzaal in maart 2013 haar deuren definitief openen. Zo op het eerste gezicht zou je vanaf de buitenkant niet vermoeden dat er aan de O.A.laan een mooie en functionele gym- en turnzaal gebouwd is. SFV heeft in overleg met een architecte gekozen voor een project dat in de omgeving past. Het is met het oog op de monumentale boerderij namelijk een prachtig mooie “boerenschuur” geworden, die van binnen alles in zich heeft voor gym en turntrainingen. Er wordt overdag vooral gymnastiek voor basisscholen gegeven, terwijl de uren na vieren vooral gevuld worden door gymnasten en turners. Uiteraard is de zaal ook geschikt voor diverse andere sporten.

Metamorfose sportcafé de VliethorstIn de zomervakantie van 2013 heeft het horecapersoneel van SFV zich ingezet om de horecaruimte van sporthal De Vliethorst een ware gedaantewisseling te laten ondergaan. Er werd geschuurd, geverfd en getimmerd om de horecaruimte een modernere uitstraling te geven en dat is met hier en daar een kleine aanpassing in het meubilair zeer zeker gelukt.

Sociale en maatschappelijke functie van sportcaféTijdens de uren dat diverse verenigingen gebruik maken van de zaalruimte van de Vliethorst staat de horeca vnl. leeg. SFV is er met haar personeel in geslaagd om juist de uren aan het begin van de avond ook in het sportcafé gevuld te krijgen. Enkele keren per week wordt er door een dartvereniging getraind op meer dan 10 dartborden. Ook is er 1 x per week een kaartclub met zo’n 40 personen actief. Op deze wijze heeft het sportcafé een zeer behoorlijke sociale en maatschappelijke functie gekregen en heeft het horecapersoneel ook tijdens de trainingsuren van de sportverenigingen een effectieve functie gekregen.

Senioren zijn sportief, sociaal en maatschappelijk actief in sporthal de VliethorstIedere donderdagochtend zijn er tussen de 30 en 40 senioren zeer actief in sporthal de Vliethorst. Het meest enthousiast is men over het spelen van een potje badminton, maar er kan ook gekozen worden voor andere sportactiviteiten. Deze activiteit speelt zich tussen 09.30-12.30 af. Uiteraard is er tussendoor en na afloop voldoende gelegenheid om onder het genot van een kopje koffie of thee eens even lekker bij te kletsen. Deze sportieve ochtend heeft zeer zeker een hoog sociaal en maat-schappelijk karakter. Jaarlijks worden ongeveer 1500 bezoeken voor deze activiteit geregistreerd.

Page 21: Publicitair jaarverslag Voorschoten 2013

Multifunctionele inzet van De VliethorstZowel op initiatief van eigen personeel als op initiatief van derden wordt de Vliethorst met regelmaat ook ingezet ten behoeve van “het goede doel”. Zo is er door SFV een 6 uur durende Spinningmara-thon georganiseerd, welke een bedrag van bijna € 3.000 voor de stichting ALS heeft opgeleverd. Ook is de sporthal enkele keren het vertrekpunt geweest van een fietstocht door het Groene Hart van Zuid-Holland en kwam de opbrengst ten goede aan dierenasiel Leiden. Zelfs is het sportcafé een keer het vertrekpunt geweest van een 20-tal toertochtfanaten op de motor. Onder aanvoering van perso-neel van SFV werden motorliefhebbers getrakteerd op een mooie motortocht door Noord-Holland.

BeachvolleybalOp het voormalig buitenbadterrein van zwembad Het Wedde zijn door onze greenkeeper 2 beachvol-leybalvelden aangelegd. Deze heuse volleybalvelden in de buitenlucht en natuurlijk op zand, zijn in de zomermaanden een geheel gratis sportfaciliteit voor Beach volleyballers uit onze plaatselijke volleybal-vereniging Gemini Kangeroes. Als tegenprestatie organiseert deze volleybalvereniging nog wel eens een middagje zwemmen in Het Wedde.

Sponsoring Dames 1 Gemini KangeroesSportfondsen Voorschoten B.V. is reeds 3 jaar lang ook maatschappelijk betrokken bij de plaatse-lijke volleybalvereniging. Het eerste damesteam van Gemini ( spelen op divisie niveau) wordt door Sportfondsen Voorschoten voorzien van hun wedstrijdkleding + trainingspakken. Het geeft in de druk bezochte thuiswedstrijden van deze dames in ieder geval een zeer sociale en maatschappelijk betrok-kenheid van de plaatselijk sport aan.

Horeca sportcafé VliethorstSporthal de Vliethorst heeft aangrenzend een sportcafé, welke bedoeld is als dienstverlenend aan de gebruikers van de sporthal. In het verre verleden werd deze voorziening geëxploiteerd door enkele verenigingen. Uit de archieven is gebleken dat dit absoluut geen succes is geweest. Vervolgens is er door de gemeente een commerciële exploitant voor aangetrokken die tegen een huursom de horeca mocht uitbaten. Deze uitbater kwam echter alleen indien er iets te verdienen viel, waardoor de ser-vice van een hapje en een drankje na het sporten niet al te groot was. Vervolgens heeft de gemeente aan Sportfondsen verzocht om de horeca erbij te gaan doen. Hierbij heeft Sportfondsen ervoor geko-zen om het beheer van de sporthal en de horeca te combineren. Jaarlijks wordt er een horecaomzet gerealiseerd van ongeveer € 70.000 per jaar.

Page 22: Publicitair jaarverslag Voorschoten 2013

2 nieuwe gymzalen in gebruik genomenIn het jaar 2012 en 2013 zijn er in opdracht van de gemeente Voorschoten nog 2 nieuwe gymzalen gerealiseerd. Zo hebben gymzaal Krimwijk en de Frans de Vettezaal haar deuren geopend en mag Sportfondsen Voorschoten BV de regie voeren over de exploitatie van deze 2 zalen en natuurlijk ook de gym- en turnzaal aan de O.A.Laan. Deze 3 nieuwe voorzieningen zijn in de plaats gekomen voor 4 verouderde gymzalen: Vlietzaal, Adegeestzaal, NoordHoflandzaal en Frisozaal. De 3 nieuwe gymzalen worden zeer intensief ingezet ten behoeve van het basisonderwijs gymnastiek. In een heel schooljaar wordt er in deze 3 zalen 75.000 keer een gymnastiekles door een basisschoolleerling gevolgd.

Skate in disco’sDat een sporthal niet alleen gebruikt wordt voor orthodoxe sporten als volleybal, basketbal, bad-minton, zaalhockey etc. mag wel duidelijk worden uit het programma dat Sportfondsen Voorschoten ook in de schoolvakanties te bieden heeft. In bijna alle schoolvakanties organiseert SFV een skate inn disco in de sporthal. Onder begeleiding van eigen personeel met een heuse disco en sfeervolle verlichting rijden vaak meer dan 70 kinderen hun rondjes in de sporthal.

GolfbaanGolfbaan Het Wedde kent zijn historie vanaf 1994. Een particulier exploiteerde destijds een drivingrange en enkele jaren zelfs een 9-holes par 3 baan. In 1997 failleerde deze exploitant en heeft de gemeente de exploitatie hiervan overgedragen aan Sportfondsen Voorschoten. De golfbaan wordt geheel zonder bijdrage geëxploiteerd. De eerste jaren heeft Sportfondsen de behaalde positie-ve resultaten afgerekend met de gemeente ter voldoening van de verkregen lening. De overschotten van de afgelopen jaren worden ingezet voor het onderhoud van de baan, het opvangen van exploita-tietekorten op de golfbaan en het vervangen van de onderhoudsmachines.

Voorschoten Open 2013Elke 2 jaar wordt er een golftoernooi georganiseerd in samenwerking met de Voorschotense Golf-club (VGC). Onze greenkeeper zorgt er dan voor dat er in diverse plantsoenen en parken gegolfd kan worden. De opbrengsten uit dit toernooi worden gedoneerd aan een goed doel. In 2013 is er bijna € 20.000 gedoneerd aan de plaatselijk bibliotheek.

Page 23: Publicitair jaarverslag Voorschoten 2013

Aanschaf handicart voor golfbaanGolfbaan Het Wedde is sinds 2013 ook in het bezit van een elektrische golfkar. Golfliefhebbers die minder goed ter been zijn, maar wel een rondje willen golfen kunnen op deze wijze uitstekend uit de voeten op onze baan.

Werkgelegenheid voor Wajongmedewerker(s)Al meerdere jaren begeleiden wij op de golfbaan ook 1 of meerder Wajongmedewerkers. Samen met de greenkeeper zorgen zij voor al het groenonderhoud op de golfbaan en rondom het zwembad en gym- en turnzaal O.A.laan. Daarnaast verzorgen zij tevens het veldonderhoud bij Honk- en Softbalclub Adegeest

Taakstraf projectJaarlijks biedt Sportfondsen Voorschoten BV gelegenheid aan de Raad van Kinderbescherming om jeugdige delinquenten hun opgelegde taakstraf bij ons ten uitvoer te brengen. Daarnaast wordt ook aan het ministerie van justitie gelegenheid geboden om opgelegde taakstraffen aan volwassenen bij ons onder te brengen. In 2013 hebben 4 jeugdigen hun taakstraf bij ons mogen uitvoeren.

Stormschade op golfbaanEind 2013 zijn er op de golfbaan ruim 100 coniferen van meer dan 15 meter hoog door een decem-berstorm omgewaaid. Dit had grote schade tot gevolg. Het is Sportfondsen gelukt om de schade binnen een periode van 1 maand geheel te herstellen. Er staat weer een nieuwe ballenvanger die 3 meter hoger is dan de oude en er is weer enige nieuwe aanplanting gerealiseerd.

Green key labelIn 2013 heeft de greenkeeper een start gemaakt met de overgang van diverse machines die op ben-zine werken naar elektrische machines. Hiermee trachten wij een start te maken naar het verkrijgen van een green key label. Tevens is het gebruik van onkruid bestrijdingsmiddelen in het jaar 2013 gereduceerd met 50%.

Self supportingDe 9-holes par 3 golfbaan, welke zeer aantrekkelijke en uitdagend is, wordt volledig zonder bijdrage van de gemeente geëxploiteerd. Dit betekent tevens dat alle onderhoudsmachines uit de opbreng-sten van de golfbaan bekostigt worden. Voor gebruik van het golfterrein wordt wel jaarlijks huur afgedragen aan de gemeente.

Page 24: Publicitair jaarverslag Voorschoten 2013

Cultureel centrum In oktober 2003 heeft de gemeente aan Sportfondsen verzocht om ook de exploitatie van het Cultureel centrum Voorschoten voor haar rekening te nemen. Hierbij was de opdracht om het gebouw te beheren. De plaatselijke bevolking zou middels een op te richten platform zelf voor culturele activiteiten gaan zorgdragen. Helaas is dit er nooit van gekomen en heeft Sportfondsen het gebouw met minimale middelen kunnen onderhouden en daarnaast toch ook enkele activiteiten op het culturele vlak kunnen (laten) organiseren. Ook in het Cultureel centrum is er gekozen voor een constructie om beheer en horeca te combineren waardoor er op kosten bespaard kan worden.

Herstart Avondbioscoop door Filmtheater VoorschotenNa afwezigheid van een kleine drie jaar van een Avondbioscoop in Voorschoten, werd in februari 2013 de Avondbioscoop in het Cultureel Centrum nieuw leven ingeblazen met medewerking van gemotiveerde vrijwilligers van het Filmtheater. Er worden wekelijks films vertoond, van films met een cultureel tintje of echte kaskrakers tot films uit ‘de oude doos’. Sinds de heropening weten meer en meer bezoekers de weg naar het Cultureel Centrum te vinden.

Grandioze Lindehoeve reünieOp deze datum precies 50 jaar geleden werd de boerderij Lindehoeve in Voorschoten geopend en in gebruik genomen als jongerencentrum. Ter gelegenheid hiervan werd door de oudere jongeren van toen een zeer geslaagde Lindehoeve reünie georganiseerd in het Cultureel Centrum waar meer als 400 bezoekers bij aanwezig waren. De Reünie werd officieel geopend door burgemeester Staatsen.

15-jarig bestaan Popcore All SoundsOnder de titel “Da’s PAS anders” werd het een heel bijzonder jubileumconcert omdat naast het eigen repertoire, het publiek na de pauze uitgenodigd werd mee te zingen in een “sing along” met verras-sende liedjes. In de pauze brachten de “Bierbengels” de stemming er alvast flink in en werd deze jubileumavond een feest van formaat.

Streetdance cursus Voorschoten4Kids en andere jeugd activiteitenOok de Voorschotense jeugd kan in het Cultureel Centrum terecht voor diverse activiteiten. De door Voorschoten4Kids nieuw georganiseerde cursus Streetdance was een groot succes. Daarnaast wordt er jaarlijks in het Cultureel Centrum o.a. een schaaktoernooi voor leerlingen van de Voorscho-tense basisscholen gehouden en worden de uitvoeringen van de schoolmusicals van groepen 8 leer-lingen van de basisscholen opgevoerd vanaf het podium in de Grote Zaal.

Page 25: Publicitair jaarverslag Voorschoten 2013

Algemeen

380 activiteiten met 13755 deelnemersSinds februari 2012 heeft Sportfondsen Voorschoten B.V. 2 combinatiefunctionarissen in haar werknemersbestand mogen opnemen. Het betreft hier een verenigingsondersteuner en een collega die zich vooral richt op de georganiseerde sport. Eind 2013 is het takenpakket van de verenigings-ondersteuner komen te vervallen door bezuinigingen binnen de gemeente. Gelijker tijd is het gehele gemeentelijke takenpakket aangaande de buitenschoolse sportactiviteiten ondergebracht bij Sport-fondsen en is daardoor een aanzienlijke uitbreiding van het takenpakket van de huidige combinatie-functionaris geworden. Vanaf de start van de werkzaamheden van de combinatiefunctionarissen zijn er 380 activiteiten in Voorschoten georganiseerd, waaraan 13755 kinderen hebben deelgenomen. en is het pakket aan buitenschoolse sportactiviteiten gegroeid van 50 naar 85 cursussen.

BurenoverlegSportfondsen Voorschoten BV hecht er waarde aan om in goed overleg met het gemeentelijke ap-paraat te voldoen aan de kernvoorwaarden op het gebied van facilitaire dienstverlening, bieden van sportmogelijkheden voor jong en oud en te participeren in de lokale samenleving. Juist hierom meent Sportfondsen er goed aan te doen om deel te nemen aan het in 2013 opgestarte “burenoverleg”. Dit overleg wordt gevoerd met alle buitensportvereniging van sportpark Adegeest en heeft als doel om gezamenlijk een rol te spelen en invulling te geven aan het gemeentelijke sportbeleid.

Buitenschoolse SportIn de exploitatie van Sportfondsen Voorschoten is sinds 2012 ook een plaatsje ingeruimd voor een combinatiefunctionaris. Aanvankelijk is gestart met 2 functionarissen. Helaas heeft de verenigings-ondersteuner in het kader van bezuinigingen afscheid moeten nemen. In samenwerking met de vele Voorschotense sportverenigingen en instellingen heeft de overgebleven combinatiefunctionaris een zeer indrukwekkend activiteiten aanbod op de speciale website www.Voorschoten4kids.nl weten te zetten. Vele basisschoolleerlingen weten hun weg op deze site te vinden en schrijven zich jaarlijks in voor de vele activiteiten die aangeboden worden.

Project “Tegenprestatie”Eind 2013 heeft Sportfondsen Voorschoten BV ingestemd met deelname aan het project de Tegen-prestatie. Via het samenwerkingsverband tussen Leidschendam-Voorburg en gemeente Voorschoten wordt er aan personen die langdurig werkloos zijn werkgelegenheid geboden om een tegenprestatie aan de maatschappij te leveren.

Page 26: Publicitair jaarverslag Voorschoten 2013

Weekend van VoorschotenOok voor Sportfondsen Voorschoten is het inmiddels bijna een traditie geworden om deel te nemen aan de vrijwilliger- en verenigingsmarkt die tijdens het jaarlijkse Weekend van Voorschoten wordt georganiseerd. Op deze zaterdag in september stuurt het team van SFV natuurlijk ook Jip ( mascotte van de Jip zwemlessen) er op uit om alle bezoekers aan de markt te verwelkomen en met hen op de foto te gaan. Jip is bij dit jaarlijkse evenement niet meer weg te denken en inmiddels een graag ge-ziene gast. Uiteraard zorgt SFV dat zij in haar presentatiekraam natuurlijk diverse leuke aanbiedingen heeft voor de diverse bezoekers aan de verschillende sportaccommodaties. In 2013 heeft de enve-loppenstand van SFV haar opbrengsten gedoneerd aan de plaatselijke kinderboerderij

Page 27: Publicitair jaarverslag Voorschoten 2013

Kengetallen

Energieverbruik accommodaties

Page 28: Publicitair jaarverslag Voorschoten 2013
Page 29: Publicitair jaarverslag Voorschoten 2013

Bezoekersaantallen accommodaties

Procentuele verdeling bezoekersgroepen zwembad

Page 30: Publicitair jaarverslag Voorschoten 2013

Verdeling bezoek zwembad op basis van kaartsoort

Bezoekers sporthal

Page 31: Publicitair jaarverslag Voorschoten 2013

Bezoekers gymzalen

Medewerkersbestand

Page 32: Publicitair jaarverslag Voorschoten 2013

Deelname sportstimulering ( activiteiten combinatiefunctionaris)

Page 33: Publicitair jaarverslag Voorschoten 2013

Compilatie van enkele persberichten in het jaar 2013

Page 34: Publicitair jaarverslag Voorschoten 2013
Page 35: Publicitair jaarverslag Voorschoten 2013
Page 36: Publicitair jaarverslag Voorschoten 2013
Page 37: Publicitair jaarverslag Voorschoten 2013

Sportfondsen Nederland

Geschiedenis Sportfondsen NederlandIn 1923 werd Sportfondsen opgericht door Mr. J.A.C. (Han) Bierenbroodspot en op 22 juni 1927 werd het eerste Sportfondsenbad in Amsterdam geopend. Onder de leiding van Bierenbroodspot werden in Nederland 19 overdekte zwembaden gebouwd. Hij deed dit zonder steun van de over-heid in de jaren van grote crisis. “Mensen moeten kunnen (leren) zwemmen”, was toen en is nu nog steeds, een belangrijke drijfveer van Sportfondsen.

Tijdens de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog voerde de rijksoverheid een streng beleid voor het verlenen van bouwvolume. De sportsector kwam pas aan de beurt na woningbouw en indus-trie. Wassenaar was de eerste gemeente na de oorlog die een overdekt zwembad mocht bouwen. Sportfondsen werd ingeschakeld voor de bouw en de exploitatie. De gemeente Wassenaar nam het exploitatietekort van het nieuwe zwembad voor haar rekening. Dit was typerend voor de gemeenten in die tijd. Het aanbieden van sport en recreatie werd in de jaren zestig gezien als een overheidstaak. De Sportfondsenbaden kwamen geleidelijk in de gesubsidieerde sector. Het aantal accommodaties groeide. Sportfondsen ontwikkelde zich tot dienstverlener op het gebied van bedrijfsvoering en tech-nisch advies. Sinds de jaren tachtig verbreedde de Sportfondsen dienstverlening zich naar sporthal-len en andere maatschappelijke functies. Deze verbreding van de dienstverlening gaat steeds sneller en hangt samen met de trend van deze tijd: de terugtrekkende overheid. Gemeenten zien het aanbie-den van voorzieningen van accommodaties niet meer als kerntaak. In toenemende mate besteden zij exploitatie en beheer van de accommodaties uit. Wel nemen de gemeenten financiële verantwoorde-lijkheid voor de totstandkoming van haar voorzieningen. Sportfondsen heeft de expertise om gemeen-ten daarbij te ondersteunen.

Missie van de Sportfondsen groepDe Sportfondsengroep is dienstverlener én exploitant in de sport- , welzijns- en recreatiebranche. Als dienstverlener biedt Sportfondsen Nederland ondersteuning aan de bedrijfsvoering van accommoda-ties en instellingen. Als exploitant beheert Sportfondsen Exploitatie Beheer B.V. en exploiteert Sport-fondsen Deelnemingen B.V multifunctionele accommodaties. Het doel van Sportfondsen Exploitaties is om een Optimale Exploitatie te bereiken, waardoor Optimale Waarde ontstaat voor het totaal aan belanghebbenden: consument, gemeente, personeel en bestuur. Sportfondsen dienstverlening initi-eert en ondersteunt de Optimale Exploitatie.

Sportfondsen als ExploitantSportfondsen exploiteert meer dan 300 uiteenlopende accommodaties in alle delen van Nederland. Van bescheiden sportvoorzieningen tot multifunctionele leisure centra. Elk passend bij de lokale behoefte, marktomvang en exploitatiemogelijkheden. Sportfondsen is marktleider, maar ook toon-aangevend in flexibiliteit en benadering van kleinschalige projecten. Beproefde exploitatieformules die Sportfondsen op steeds meer locaties in Nederland met succes invoert zijn onder meer Sportfond-sen, altijd een belevenis en SportPlaza, sportplezier & ontspanning.

Sportfondsen als DienstverlenerIn de meer dan 90 jaar van het bestaan van Sportfondsen heeft de organisatie altijd nauw samen-gewerkt met overheden. Sportfondsen is dan ook een vertrouwde naam in Nederland als dienstver-lener en exploitant van zwembaden, sportrecreatie- en welzijnsaccommodaties. Als dienstverlener biedt Sportfondsen zowel publieke als private exploitanten. De zorg voor bouwkundige en installa-tietechnische zaken, personeelsmanagement, verzekeringen, IT, financiën, accountancy en andere branche-specifieke onderwerpen is daarbij in handen van ervaren, slagvaardige specialisten. Verder is Sportfondsen actief als dienstverlener voor welzijns- en de cultuursector onder de naam Cultura Shared Services.

Page 38: Publicitair jaarverslag Voorschoten 2013

Sportfondsen Shared ServicesHet Sportfondsen Shared Services Center biedt aan alle sport en recreatie organisaties de gelegen-heid mee te delen in schaal- en efficiencyvoordelen die een collectieve benadering met zich mee-brengt. Hierbij is Sportfondsen niet de exploitant, maar biedt ondersteuning op tal van vakgebieden. Men heeft hierbij de keuze uit exploitatie, expertise, bouw & techniek, financiële administratie, salaris-verwerking, accountancy, personele diensten, verzekeringen, pensioenservices en ICT-Services. Door de krachten te bundelen wordt er gestreefd naar een beter maatschappelijk perspectief.

KwaliteitsmanagementSportfondsen Nederland is zich ervan bewust dat kwaliteit één van de belangrijkste pijlers van haar functioneren is. Sportfondsen laat zich in haar visie leiden door het INK-managementmodel en streeft daarbij naar constante verbetering. Een voorbeeld uit het verleden toont aan dat Sportfondsen staat voor kwaliteit. Zo heeft Sportfondsen een voortrekkersrol gespeeld bij de introductie van het Keur-merk Veilig & Schoon in 2001, een belangrijk initiatief voor kwaliteitsverbetering in de zwembadbran-che. De kwaliteitsdiensten van Sportfondsen Nederland zijn in 2009 als eerste in de branche ISO 9001 gecertificeerd.

Maatschappelijk betrokkenSportfondsen wordt geassocieerd met het leren van een vaardigheid die voor Nederlanders van levensbelang is: zwemmen. Sportfondsen ziet een toekomst voor zich waarin deze solide basis onver-minderd wordt voortgezet. Sportfondsen is zich ervan bewust dat de dienstverlening en exploitaties een maatschappelijk belang dienen en ziet het als haar taak deze maatschappelijke functie te continu-eren, zodat optimale waarde kan worden geboden aan alle belanghebbenden.Sportfondsen biedt de basis voor een excellente exploitatie van maatschappelijke voorzieningen die gemeenten niet meer tot hun kerntaken rekenen. Sportfondsen vult professioneel de leemte op die een zich terugtrekkende overheid heden ten dage achterlaat.

ToekomstgerichtWie de geschiedenis kent, gaat goed voorbereid de toekomst in... Onder dat motto zijn wij trots op onze lange bedrijfshistorie. Onze blik is gericht op de toekomst, maar onze geschiedenis is daarbij leerzaam en inspirerend. De Sportfondsenorganisatie staat met beide benen in de 21e eeuw en richt zich op exploitatieconcepten en productformules met een goed perspectief op lange termijn. Exploitatie is immers een continu proces, geen incidentele actie. Ons doel is duurzame Optimale Waarde®.

Page 39: Publicitair jaarverslag Voorschoten 2013
Page 40: Publicitair jaarverslag Voorschoten 2013

Sportfondsen Voorschoten B.V.R. Wagnerlaan 85 - 2253 CD Voorschoten

Tel: (071) [email protected]

www.sportfondsenvoorschoten.nl