Programma Kunstgras 2010

28
PROGRAMMA 2 JUNI 2010

description

Het programmaboekje van het netwerkevent Kunstgras 2010 dat 2 juni '10 plaatsvond in Utrecht. Hier staan alle partners van de organisatie (HKU).

Transcript of Programma Kunstgras 2010

Page 1: Programma Kunstgras 2010

PROGRAMMA

2 ju

ni 2

010

Page 2: Programma Kunstgras 2010

PARtneRs

a k i m ot o

Page 3: Programma Kunstgras 2010

vOORwOORd

‘Nobody talks of entrepre-neurship as survival, but that’s exactly what it is and what nurtures creative thinking’Anita Roddick (oprichtster van The Body Shop)

Welkom op kunstgras 2010!

Kunstgras 2010 is hét netwerkevenement dat ondernemers uit het bedrijfs-leven en de creatieve sector samenbrengt om elkaar te ontmoeten en ideeën uit te wisselen. De Toonkamer is speciaal voor deze avond omgetoverd tot een podium voor creativiteit, ontmoeting en innovatie.

De Hogeschool voor de Kunsten Utrecht organiseer-de in 2007 de eerste editie van Kunstgras: een feestelijk (netwerk)evenement met als doel de creatieve sector en het zakelijk bedrijfsleven dichter bij elkaar te brengen en de waarde van creativiteit in ondernemerschap te laten

zien. Dit resulteerde in een evenement waarbij zo’n 350 ondernemers uit de regio elkaar op een laagdrempe-lige en verrassende manier konden ontmoeten en inspi-reren. De Kunstgras-formule bleek te werken; er werden afspraken gemaakt, ideeën uitgewisseld en contacten gelegd. Drie jaar later weten veel bezoekers zich die avond in de Toonkamer nog goed te herinneren.

Dit jaar steekt de HKU (Xpert CMKB) Kunstgras in een nieuw jasje met speciale aandacht voor de thema’s Dare (ondernemen en inno-veren), Care (aandacht voor de regio Utrecht), Share (delen van inspiratie en netwerken) en Fair (een duurzame en verantwoorde manier van ondernemen).

Ruimte bieden aan creativi-teit en innovatie is de afge-lopen jaren meer en meer onderdeel geworden van de ondernemersfilosofie in zo-wel kleine als grote organisa-ties. Het op een open manier delen van nieuwe ideeën, het inzetten van creatieve methoden en het verbreden van netwerken is onderdeel van de strategie geworden. Juist hier ligt de meerwaarde

die creatieve denkers kunnen bijdragen in een bedrijf dat wil groeien. Van product-design tot creatieve oplos-singen op strategisch niveau; het begint met een goed en inspirerend idee dat een on-verwachte stroomversnelling teweeg kan brengen.

Door ondernemers uit ver-schillende sectoren bij elkaar te brengen in de verrassende omgeving van de Toonkamer, hopen we opnieuw een steentje bij te dragen aan de Utrechtse voedingsbodem voor innovatief ondernemer-schap en creativiteit.

Veel plezier gewenst!

Page 4: Programma Kunstgras 2010

19.00 19.15 19.30 19.45 20.00 20.15 20.30 20.45

19.25-20.05 DeepDive 1

19.30-19.50 Boekpresentatie ‘We love Creatief Utrecht’

19.30-19.50 Showcase 2

19.30-19.50BlockBlazers

20.10-20.30 BlockBlazers

19.50-20.10Co Creation Point Utrecht 2018

19.50-20.10Greenwashing workshop

19.50-20.10‘Pecha Kucha’

20.10-20.30Showcase 2

20.30-20.50 Co Creation Point Utrecht 2018

20.30-20.50 Greenwashing workshop

20.10-20.50 DeepDive 2

Deloitte Innovation

lectoraat kunst en economie (Hku)

Designkaas en amersfoort Creatieve stad

Fourcelabs

Vrede van utrecht

morgen

the Creative learning lab

1e e

tAGe

2e

etA

Ge

> > > > > > > verder zijn alle programmaonderdelen doorlopend te bezoeken > > > > > > >

BlOkkenscheMA

Page 5: Programma Kunstgras 2010

Vrede van utrecht

morgen

the Creative learning lab

PROGAMMA plenair

Opening

Welkomstwoord door Annechien Steenhuizen + introductie Creativity-2Business

grazen en grOeien Interactieve presentaties en installaties

OOgsttijd

Een korte terugblik + prijsuitreiking Picknick + uitslag Deloitte Innovation DeepDive

erwin BlOm

Social media: parels en de zwijnen

startschOt clean drinks Utrecht Met Ikenna Azuike (Strawberry Earth)

delOitte innOvatiOn pitches

Presentaties van vraag-stukken die om creatieve oplossingen vragen

BOrrel

Arts the Beatdoctor, VJ Lottez & Sustainable Dancefloor

19.15

21.0018.30

21.1518.40

21.4019.00

Page 6: Programma Kunstgras 2010

Kunstgras 2 juni 2010

Plenair programma deel IZagerij, 18.30 -19.15 uur OpeningWelkomstwoord door Annechien Steenhuizen

Creativity2Business biedt een andere manier om ideeën voor bedrijfsvraagstuk-ken te genereren. Het laat bedrijven vanuit onverwacht perspectief en originele invalshoeken naar zichzelf kijken door hen kennis te laten maken met de werk- en denkwijzen van kunstenaars en andere creatieven. Creativity2Business past de kwaliteiten van creatieven zoals ‘anders kijken’, verbeeldingskracht en scheppend vermogen toe op de aanpak van bedrijfsvraagstukken. Deze werkwijze leidt tot verrassende inzichten en oplossingen voor vraagstukken variërend van hoofdpijn-dossiers tot innovatievraagstukken. Janne Vereijken, projectmanager Creativity-2Business, zal op Kunstgras 2010 de aanpak van Creativity2Business toelichten.Creativity2Business is onderdeel van Stichting Kunst & Zaken. Per 1 juli 2010 vormt Kunst & Zaken samen met Kunstenaars&CO de nieuwe organisatie ‘Cultuur & Ondernemen’.

Creativity2Business www.creativity2business.nl

Page 7: Programma Kunstgras 2010

Erwin Blom is de keynote spreker op Kunstgras 2010. Hij leidde bijna tien jaar de afdeling Digitaal van de VPRO en is oprichter en mede-eigenaar van The Crowds, een bedrijf dat gespecialiseerd is in social media. Daarnaast is Erwin onder meer venture partner bij investeerder Solid Ventures, zit hij in de jury van Spin Awards, in de adviesraad van e.Day van Emerce en in de opleidingsadviesraad van het Instituut voor Interactieve Media van de Hogeschool van Amsterdam.In 2009 kwam zijn boek ‘Handboek Communities’ uit. Dit boek gaat in op de kracht van social media en laat aan de hand van ‘best practices’ zien hoe je deze succesvol kunt inzetten voor je onderneming of organisatie. Met de titel ‘Social media: de parels en de zwijnen; hoe ze helpen en hoe ze kun-nen hinderen’ belooft Erwin Blom tijdens Kunstgras 2010 een zeer interessante presentatie te geven die je zeker niet mag missen!

Aan het begin van deze avond pitchen twee ondernemers uit het bedrijfsleven elk een casus dat vraagt om een creatieve input. Wil jij deze ondernemers helpen innoveren? Sluit dan na dit onderdeel aan bij de DeepDive-sessie van Deloitte Innovation.

Erwin Blom

Deloitte Innovation pitches

www.erwinblom.nl

www.deloitte.nl

Page 8: Programma Kunstgras 2010

Creative Learning Lab en Media Guild, twee zusterorganisaties uit Amsterdam, hosten samen een ‘Pecha Kucha’-blok van 20 minuten. Drie à vier projecten van ondernemers, waaronder Mediagenius en Jibly, worden gepresenteerd.

Creative Learning Lab is een expertisecentrum op het gebeid van technologie, creativiteit en onderwijs. Creative Learning Lab inspireert en stimuleert het onderwijs meer gebruik te maken van digitale leermiddelen. In het lab krijgen talentvolle afstudeerders bovendien de kans aan de slag te gaan met creatieve onderwijsapplicaties. Een aantal van deze jonge starters zal het podium betreden.Media Guild is een ‘business incubator’ voor nieuwe media toepassingen. Media Guild begeleidt startende ondernemers, door hen zakelijk te ondersteunen en bijvoorbeeld ook door een kantoorpand ter beschikking te stellen.

Kunstgras 2 juni 2010

Grazen en GroeienEerste en tweede etage Toonkamer, 19.15 – 21.00 uur

1. ‘Pecha Kucha’ www.creativelearninglab.orgwww.mediaguild.com

Page 9: Programma Kunstgras 2010

Op Kunstgras 2010 zal een team van de afdeling internetcoördinatie van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) een aantal nieuwe projecten presenteren:

Uitzending Gemist op Hyves en iPadDe Uitzending Gemist-gadget op Hyves biedt gebruikers de mogelijkheid pro-gramma’s van Nederland 1, 2 en 3 terug te kijken en op te slaan via Hyves, maar ook om te zien wat de favoriete tv-programma’s van vrienden zijn en anderen te tippen over leuke uitzendingen.In 2009 is Uitzending Gemist voor mobiele toestellen zoals de iPhone en iPod Touch gelanceerd. Momenteel is de Nederlandse Publieke Omroep bezig met het ontwikkelen van een prototype om deze toepassing ook aan te bieden op de iPad.

Z@PPzoneZ@PPzone is een virtuele spelwereld voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar. In deze wereld kunnen ze gamen en met elkaar communiceren. Bovendien is er een spaarsysteem aan gekoppeld. De gespaarde punten kunnen de kinderen vervol-gens weer investeren in de verschillende games. www.omroep.nl

2. Showcase 1: Nederlandse Publieke Omroep

www.omroep.nl

Page 10: Programma Kunstgras 2010

BlockBlazers is een spel waarbij je met acht spelers tegelijk niet één maar twee schermen in de gaten moeten houden. De schermen staan met de ruggen tegen elkaar, dus de spelers moeten heen en weer lopen om alles te overzien. Het doel is het verzamelen van zoveel mogelijk blokjes. Bij een topscore komt jouw foto in de spotlight te staan. BlockBlazers is een game van Fourcelabs. Fourcelabs ontwerpt fysieke spellen en speelse omgevingen die een brug vormen tussen de spelers en de wereld van de klant, voor bijvoorbeeld evenementen, musea en cross-mediacampagnes. De games spelen zich af in de publieke ruimte.

Ontwerpbureau Akimoto zal vanavond met aanwezige gasten een ‘live magazine’ realiseren. Aan het begin van de avond is er nog niets, enkel een raamwerk dat gevuld gaat worden. Aan het einde is er een compleet magazine met tekst en beeld, allemaal ter plekke gemaakt. En jij kunt hieraan meehelpen! Gedurende de avond zal een kernteam van professionals klaarstaan om samen met jou de lege pagina’s van content te voorzien. Een vormgever/artdirector, een journalist en een fotograaf begeleiden de teams bij de producties. Er zal zelfs een korte redactie-vergadering plaatsvinden. Akimoto is een eigenzinnige ontwerpstudio en staat in de colofon van menig tijd-schrift, magazine en boek. Akimoto houdt zich onder meer bezig met redactionele vormgeving, custom publishing, brand development en advertising.

3. BlockBlazers

4. Live Magazines

www.fourcelabs.com

www.akimoto.nl

Page 11: Programma Kunstgras 2010

Utrecht heeft de ambitie om Culturele Hoofdstad van Europa te zijn in 2018. Stichting Vrede van Utrecht heeft van gemeente en provincie de opdracht gekre-gen om dit traject voor te bereiden. En jij kan hierover meedenken! Vrede van Utrecht wil de krachten bundelen om tot een goed verhaal te komen en maakt daarbij graag gebruik van jouw expertise. Wat moet Utrecht doen om in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa te worden? Wat heeft Utrecht Europa te bieden? Denk mee en schuif aan tafel bij Utrecht 2018.

Amersfoort Creatieve Stad organiseert in 2011 ‘I Salone aan de Eem’, een meer-daags design-evenement waarbij de stad als podium wordt gebruikt. Tijdens dit evenement gaat het om design en de commerciële waarde ervan. ‘I Salone aan de Eem’ is een ontmoetings- en marktplaats voor ondernemers uit de reguliere en creatieve economische sectoren. DesignKAAS houdt van puur Hollands: polders, vergezichten, dijken, rivieren en koeien. En ook van oer-Hollandse producten als ambachtelijk gemaakte kaas en mooie ontwerpen van Dutch design. DesignKAAS heeft daarom deze twee werel-den gecombineerd tot een lekkere Hollandse eerlijke boerenKAAS in een mooi jasje.Amersfoort Creatieve Stad en DesignKAAS laten jou op Kunstgras 2010 aan de hand van concrete voorbeelden in 20 minuten ervaren wat de combinatie van design en business kan betekenen.

5. Co Creation Point Utrecht 2018

6. Showcase 2: DesignKAAS & Amersfoort Creatieve Stad

www.utrecht2018.nl

www.amersfoortcreatievestad.nl

Page 12: Programma Kunstgras 2010

Zet je creatieve denkkracht in om een onderneming te helpen met een actuele uitdaging in de Deloitte Innovation DeepDive! In een brainstorm sessie bedenk je diverse ideeën, ontwikkel je een oplossing en pitch je deze aan de onderneming. De bedenkers van de ideeën met de meeste potentie zullen gezamenlijk vervolg-stappen afstemmen.De vraagstukken die gepresenteerd zijn in het eerste plenaire deel worden in deze sessie behandeld. Deloitte Innovation is als zelfstandige BV 100% onderdeel van Deloitte. Het doel is om organisaties te helpen duurzame groei te realiseren door middel van inno-vatie. Duurzame groei ontstaat immers pas wanneer creativiteit, leiderschap en doorzettingsvermogen worden ingezet.

Wat betekenen de vier thema’s van Kunstgras 2010, Dare, Care, Share en Fair, voor jou en jouw bedrijf? De Kamer van Koophandel nodigt je graag uit om daarover te komen sparren met andere ondernemers. We noemen dat de Bank of Knowledge, omdat jij samen met andere ondernemers en een batterij aan experts een enorme hoeveelheid kennis in huis hebt. Genoeg om morgen jouw bedrijf weer naar een hoger plan te tillen!

De Kamer van Koophandel Midden-Nederland profileert zich in de regio als een verrassende verbinder tussen partijen die elkaar niet zo snel zouden tegenkomen. De KvK adviseert je bij het starten van je eigen onderneming, maar staat je ook graag terzijde als je op het punt staat regionale uitdagingen aan te gaan.

7. Deloitte Innovation DeepDive

8. Bank of Knowledge

www.deloitte.nl

www.kvk.nl

Page 13: Programma Kunstgras 2010

BeamLab is een tweemaandelijkse avond in Pakhuis de Zwijger te Amsterdam vol ontmoetingen, uitwisselingen en inspiratie op het terrein van mediakunst. Het is de plaats voor artistiek en technisch experiment, voor debat en feedback, voor uitwisseling van innovatieve ideeën, voor marktonderzoek en voor het toetsen van toekomstplannen. Mediakunst staat centraal en de avonden richten zich op videokunstenaars, vj’s, filmmakers, gameontwikkelaars en reclamemakers ener-zijds en fabrikanten, ontwikkelaars, (commerciële) afnemers, technici en produ-centen van audiovisuele apparatuur anderzijds. Er valt immers veel kennis uit te wisselen; creatieven proberen het uiterste uit technische middelen te halen en zij inspireren fabrikanten met hun creatie of wensen om tot nieuwe toepassingen te komen. BeamLab is een initiatief van BeamSystems en Cultuurfabriek.Tijdens Kunstgras 2010 zal techkunstenaar Matthias Oostrik een typische Beam-Lab showcase presenteren waarin tijd en ruimte een relatie aangaan met de aanwezigheid van de toeschouwer, genaamd ‘The Mirror of Broken’ en ‘Time Cor-rogated Time’.

Catch your Match is de creatieve werkplaats voor vraag en aanbod. Als bezoeker van Kunstgras 2010 krijg je hier de kans om zelf jouw advertentie op te maken aan de tekentafel en op zoek te gaan naar een match. Dus neem plaats, knutsel een mooie advertentie in elkaar, geniet van een hapje en een drankje. Intussen gaan de medewerkers van Taskforce Innovatie Regio Utrecht (TFI) en CCAA voor je op zoek naar een geschikte match!De Taskforce Innovatie Regio Utrecht (TFI) wil het innovatievermogen van bedrij-ven in de regio Utrecht versterken om zo economische groei te stimuleren. CCAA (Creative Cities Amsterdam Area) is opgericht om de creatieve industrie in zeven steden in de Noordvleugel te stimuleren en te versterken. Dat zijn Amsterdam, Utrecht, Almere, Haarlem, Zaanstad, Amersfoort, Hilversum en Alkmaar.

9. BeamLab

10. Catch your Match

www.beamsystems.nl

www.taskforceinnovatie.nlwww.ccaa.nl

Page 14: Programma Kunstgras 2010

Lotte Zuydwijk is actief als allround videojockey (vj) sinds 2004. In 2006 behaalde ze haar European Master of Media and Art-diploma met een onderzoek naarsynergie in audiovisuele producties. LotteZ heeft sindsdien samengewerkt met een indrukwekkende lijst van dj’s, dansers, schrijvers en zelfs een operazangeres om de spanning en interactie tussen beeld en geluid verder te onderzoeken. In 2006 won ze de vj-contest van Redbull en in 2008 en 2009 werd ze geplaatst in de World VJ Top 20 van het Engelse vakblad DJ Magazine.

Wat zijn de do’s and don’ts op het gebied van marketing en communicatie voor MVO-ondernemers; Wanneer noem je jouw onderneming ‘MVO’ en wanneer is jouw product duurzaam? Moet je hier nu wel of juist niet mee te koop lopen? Wat is de waarde van transparantie en welke bedrijven zijn goede voorbeelden van hoe het wel of niet moet?Tijdens Kunstgras 2010 organiseert netwerkorganisatie Morgen een workshop/debat over greenwashing, tijdens twee sessies van 20 minuten. Morgen is de landelijke studentenorganisatie voor een duurzame toekomst. Morgen informeert, inspireert en activeert studenten en werkt met ze samen aan vraagstukken voor duurzame ontwikkeling in zowel studie als in het dagelijks leven.

11. Videowall

12. Greenwashing workshop

www.lottez.com

www.studentenvoormorgen.nl

Page 15: Programma Kunstgras 2010

Wil je rustig even alle indrukken op je laten inwerken? Kom naar het Grand Café voor een verfrissend drankje, ontspannen sfeer en laagdrempelige ontmoetingen. Het Grand Café wordt mogelijk gemaakt door U-Design. U-Design wil een interactief platform voor creatieve ontwerpers, opdrachtgevers, de industrie en kennisinstellingen in de regio Utrecht creëren. U-Design zet zich in voor kennisuitwisseling en het profileren van Utrecht als designregio op zowel lokaal, regionaal als nationaal niveau.

JongeHonden presenteert op Kunstgras 2010 CleanDrinks Utrecht, hét netwerk voor duurzaam ondernemen. Na de succesvolle edities in Rotterdam en Amster-dam gaat CleanDrinks in samenwerking met JongeHonden ook in Utrecht plaats-vinden. CleanDrinks Utrecht staat samen met JongeHonden voor jong onderne-merschap in duurzaamheid en voor het nieuwe imago van groen.Tijdens ‘Groeien en Grazen’ zal Jongehonden samen met CleanDrinks in een cre-atieve sessie deelnemers aansporen hun grenzenloze ideeën voor een duurzaam groen product kenbaar te maken. Uitvinderslab ZininZelfdoen zal de deelnemers hierbij ondersteunen. Het beste idee wordt getoond en beloond tijdens de lance-ring van CleanDrinks in het tweede deel van het plenaire programma.

13. Grand Café

14. CleanDrinks

www.u-design.nl

www.cleandrinks.com www.jongehonden.com

Page 16: Programma Kunstgras 2010

Het Lectoraat Kunst en Economie van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht stimuleert kennisuitwisseling. Om informatie en inspiratie te delen is er de Li-brary met interviews, boekpresentaties en actualiteiten over het e-book. Ga met elkaar in gesprek over het (on)nut van lezen, vind artikelen op de multitouch table en ga op digitale zoektocht via het interactieve verhalenverteller meubel van ImproVive. Daarnaast zijn inspirerende interviews met Matthijs Theben Terville (Source Events BV) en Miro Lucassen (Miluc Media en hoofdredacteur MacFan). De Library opent met de presentatie van het boekje ‘We love Creatief Utrecht’, een initiatief van de Xpert CMKB (HKU). In dit boekje vertellen Utrechtse crea-tieve talenten waar ze van dromen, wat hen inspireert en welke ondernemerstips ze hebben voor anderen. Speciaal voor alle bezoekers van Kunstgras 2010 is een exemplaar bijgevoegd in het programmatasje.

Het Lectoraat Kunst en Economie van de HKU doet onderzoek naar cultureel ondernemerschap en stelt het resultaat in dienst van het onderwijs en het beroe-penveld.

15. Library www.hku.nl

Page 17: Programma Kunstgras 2010

Samen ondernemen kan heel leuk, zinvol en vaak ook lucratief zijn. Bij deze Pick-nick kun je in kleine groepjes (twee à drie personen) aan een mogelijk samenwer-kingsidee of -concept werken. Met je eigen picknickmandje onder je arm kun je aan de slag!

Een jury zal vervolgens alle ideeën beoordelen en bepalen welke samenwerkende ondernemersgroep wint. Voor de winnaar zijn er twee prijzen: de Good Partner-ships Award 2010 en een prijs door Syntens beschikbaar gesteld. De Good Part-nerships Award bestaat uit een begeleidingstraject ter waarde van €1000,-. Een kans die je niet wilt missen!

De Picknick wordt verzorgd door Good Partnerships en mede mogelijk gemaakt door Syntens. Good Partnerships begeleidt ondernemers in samenwerkingsver-banden bij de fundamentele aspecten van het gezamenlijk ondernemen en zal bij deze opdracht ook vanuit onze hoedanigheid ondersteuning bieden. Syntens is een onafhankelijk klankbord voor MKB-ondernemers. Syntens is specialist in vernieuwing in alle bedrijfsaspecten en weet waar kennis en kennissen te vinden zijn. Dit alles zonder de MKB-ondernemer een rekening te sturen.

Picknicken kan op het Baby Carpet, het kleine zusje van het Flying Grass Carpet. Dit ontwerp van HUNK-design en ID Eddy is een verplaatsbaar park van kunst-gras. Kortom: de perfecte plek om te picknicken.

16. Picknick www.goodpartnerships.nl www.syntens.nl

Page 18: Programma Kunstgras 2010

De Virtual Flag is een smalle buis met een verticale rij met LED-lampjes en een flinke lading elektronica. Als je er voorbij loopt verschijnt er opeens heel even een afbeelding als een hologram in de lucht. De Virtual Flag is raadselachtig en fascineert vooral omdat je hersenen je eigen ogen voor de gek houden. Ervaar het zelf en neem een kijkje!De Virtual Flag is een innovatie van reclamebureau Everybody likes Penguins.

Ben jij benieuwd of je portfolio wel goed in elkaar zit? Of wil je weten waar je op moet letten bij het opstellen van je cv? Kom dan naar de Portfolio Check van Kunstenaars&CO. Hier zullen deskundigen je tips & trucs geven over je portfolio en/of je cv.

Kunstenaars&CO stimuleert en ondersteunt kunstenaars en culturele organisaties bij hun professionalisering en ontwikkeling naar economische zelfstandigheid. Om geld te verdienen moet een kunstenaar meer in huis hebben dan alleen talent en vakmanschap. Misschien wel net zo belangrijk: professioneel communiceren, een netwerk onderhouden, plannen smeden, begrotingen maken en onderhandelen. Kunstenaars&CO helpt daarbij. Met als uitgangspunt dat de kunstenaar zijn crea-tieve eigenheid behoudt.

17. Virtual Flag

18. Portfolio Check

www.everybodylikespenguins.nl

www.kunstenaarsenco.nl

Page 19: Programma Kunstgras 2010

Door de hele ruimte van de Toonkamer vind je plekken waar Utrechts creatief talent zich presenteert. Je kunt hen herkennen aan de groene karren die ze hiervoor gebruiken. Een groot aantal van deze professionals komt ook terug in het boekje ‘We love Creatief Utrecht’ dat zich in het programmatasje bevindt. Allen hebben ze de beperkte ruimte van een kar weer anders ingericht. Maak daarom een rondje door de Toonkamer en ontdek wat Creatief Utrecht allemaal te bieden heeft!

De volgende professionals zullen aanwezig zijn op Kunstgras 2010: Detour, By-Wire.net, Frrry, Ellen Deckwitz, Robbie Networks, Awo Film & TV, Rolf Reichardt, HIK ontwerpers, Workshop of wonders, Cowboy bij Nacht, De Vechtclub, Das BilT, Triomf.

Na twee geslaagde edities in Groningen heeft Xpert CMKB samen met Kunstenaars&CO 4×4 naar Utrecht gehaald. In het beproefde traject van 4×4 werken bedrijven samen met kunstenaars aan het oplossen van een bedrijfsvraag-stuk. 4×4 is daarmee de uitgelezen kans om op een innovatieve manier in een kort tijdsbestek naar concrete oplossingen te werken.

Het innovatietraject 4x4 is speciaal voor bedrijven met een lastig vraagstuk, waar-bij ze creatief inzicht kunnen gebruiken. En voor kunstenaars die out of the box denken en graag wat meer zakelijk inzicht willen krijgen.

Tijdens Kunstgras 2010 zullen er twee dames rondlopen om te polsen hoe out of the box jij denkt.

19. Creative Utrecht

20. 4x4 www.xpertcmkb.nl www.vierkeervier.nl

Page 20: Programma Kunstgras 2010

Het feestelijke startsein van het duurzaamheidsnetwerk CleanDrinks Utrecht zal worden gegeven door Ikenna Azuike. Ikenna is een van de enthousiastelingen die met Strawberry Earth het heft in eigen handen neemt om de wereld duurzaam te veranderen. Met zijn Dutch Environmental Film Festival (DEFF) weet hij eigen-handig het nieuwe imago van groen toe te passen in de filmindustrie. CleanDrinks Utrecht biedt hem een podium om zijn succesverhaal te vertellen en de eerste editie van CleanDrinks Utrecht te openen.

Kunstgras 2 juni 2010

Plenair programma deel IIZagerij, 21.00 – 23.00 uur

Startschot CleanDrinks Utrecht

www.strawberryearth.com

Page 21: Programma Kunstgras 2010

Bewoners in de omgeving van Utrecht hebben gerapporteerd dat er zich een ob-scuur figuur schuilhoudt in het plaatselijke ziekenhuis. Het gerucht gaat dat hij de medische staf heeft weten te infiltreren, verwijzend naar zichzelf als ‘een nieuw soort medisch deskundige’, genaamd een ‘Beatdoctor’. Het enige wat tot nu toe bekend is, is dat hij zonder onderscheid ongezonde doses van filmische, donkere en melancholische hiphop beats aan nietsvermoedende patiënten voorschrijft. Nu lijkt het dat zijn muzikale plannen eindelijk kunnen worden onthuld... Mis het niet!

De Sustainable Dance Floor is de eerste dansvloer die gebruik maakt van de ener-gie van de dansers. Deze energie wordt omgezet in elektriciteit. De intelligente vloer maakt gebruik van LED-lampen en gerecycled materiaal.De Sustainable Dance Floor biedt vele mogelijkheden tot interactie tussen danser, vloer en eventueel de dj booth. Bovendien draagt de vloer bij aan de beleving van de mens zelf een steentje bij te kunnen dragen aan een meer milieuverantwoorde wereld. Hierdoor worden de dj en de dansers gemotiveerd het hoogst haalbare energieniveau te bereiken!

Arts the Beatdoctor

Sustainable Dance Floor

www.artsthebeatdoctor.com

www.sustainabledanceclub.com

Page 22: Programma Kunstgras 2010

Annechien SteenhuizenAnnechien Steenhuizen is de host van Kunstgras 2010. Sinds maart 2009 is An-nechien een van de vaste presentatoren van het NOS Journaal op Nederland 3. Daarvoor was ze onder meer werkzaam bij RTV Utrecht en werkte ze mee aan het VARA programma ‘De Wereld Draait Door’.

Kunst&KitchenSpeciaal voor Kunstgras 2010 heeft Kunst&Kitchen een biologisch buffet samen-gesteld dat voorafgaand aan het hoofdprogramma kan worden genuttigd. Boven-dien verzorgt Kunst&Kitchen alle andere catering gedurende de avond, zoals de heerlijke grascocktail!

Kunst&Kitchen is een culinaire cateraar geworteld in de culturele en festival-wereld. Het bedrijf geeft een culinaire bijdrage aan creatieve evenementen als Festival a/d Werf, Into the Great Wide Open en Springdance en organisaties als Poppodium Ekko.

Catering www.kunstenkitchencatering.nl

Host

Page 23: Programma Kunstgras 2010

ToonkamerDe locatie voor Kunstgras 2010 is de Toonkamer in Utrecht. De Toonkamer is gevestigd in De Pastoe Fabriek. Op de meer dan 5.000 m2 zijn bijna alle facet-ten van het interieur te zien, zoals verlichting, kasten, banken en stoelen, textiel, karpetten, gordijnen, vloeren en meubelstoffen als ook een keuken en buitenmeu-bilair. Regelmatig vinden er inspirerende presentaties, lezingen en evenementen plaats op het gebied van design, kunst en vormgeving.

Idealize: alles over creativiteit en innovatieIdealize is een online platform rondom creativiteit en innovatie in Nederland en daarbuiten. Idealize geeft de creatieve klasse een podium om lifestyle en creatieve ideeën te tonen.

Locatie

Mediapartner

www.toonkamer.nl

www.idealize.nl

Page 24: Programma Kunstgras 2010

Het Kunstgras 2010 team wil graag iedereen bedanken die een bijdrage heeft geleverd aan het programma en met de organisatie van het evenement. In het bijzonder: Toonkamer, Heldergroen, Akimoto, Derk Blijleven, Nicole Bakker, Syntens, U-design, Jerry van Heerikhuize, Erwin Slegers, Diego Montero Ris, Viona Janssen, Ilse Haak, Marieke den Heijer, Sven Wijk, Eva Slierendrecht, Angelina Reijkers, Laura Siecker, Lian Schouten, Jurrian de Klerk, Utrechts Uitburo, Fokke Uiterwaal, Mariska van de Riet, Tino Schuijt. Barbara Schueler en Susanne Nieuwland.

Kunstgras 2010 team: Iris Loos, Ingrid Dinnissen, Gabriëlle Kuiper, en Marijn van Thiel.

Redactie: Iris Loos, Ingrid Dinnissen, Tessel van Aalst

Ontwerp programmaboekje: Akimoto grafisch ontwerpers

Ontwerp logo Kunstgras 2010: Heldergroen

Aankleding Kunstgras 2010: Diego Montero Ris, Viona Janssen en Ilse Haak.

Drukkerij: Patria

Uitgever: Faculteit Kunst en Economie van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht

Oplage: 500 stuks

Contact: Voor meer informatie over het programma van Kunstgras 2010 of over Xpert CMKB

kunt u contact opnemen met: [email protected]

Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (Xpert CMKB)

www.xpertcmkb.nl

Postadres: Postbus 1520

3500 BM Utrecht

Bezoekadres: Lange Viestraat 2b, Utrecht

© Juni 2010

Dankwoord

Page 25: Programma Kunstgras 2010

Kunstgras 2 juni 2010

Leuk dat je er was!Graag zien we je terugop www.xpertcmkb.nl

Page 26: Programma Kunstgras 2010

PlAtteGROnd etage 1

11

12

13

1415

1. Live Magazine / Akimoto2. Co Creation Point Utrecht 2018 / Vrede van Utrecht3. Showcase 2 / DesignKAAS & Amersfoort Creatieve Stad4. DeepDive / Deloitte Innovation5. Bank of Knowledge / Kamer van Koophandel & partners6. Beamlab / Beamsystems & Mattias Oostrik7. Catch your Match/ Taskforce Innovatie Utrecht & CCAA8. Videowall / VJ Lottez9. Greenwashing workshop / Studenten voor Morgen 10. Grand Café / U-Design11. Clean Drinks / Clean Drinks & Jonge Honden12. Library / Lectoraat Kunst en Economie 13. Picknick / Good Partnerships & Syntens 14. Virtual Flag / Coryfeeën 15. Portfolio Check / Kunstenaars&CO

Creative UtrechtStandhouders

Etage 1

5

WC14

6

78 9

Page 27: Programma Kunstgras 2010

PlAtteGROnd etage 2

2 3

1

Creative UtrechtStandhouders

Etage 2

1. BlockBlazers / Fourcelabs 2. Showcase 1 / Nederlandse Publieke Omroep3. Pecha Kucha / The Creative Learning Lab (Waag Society)

ENTREE

WC

Page 28: Programma Kunstgras 2010