Theater de Koornbeurs Programma 2010-2011

60
programma 10 | 11 Theater & Film Koornbeurs de

description

Theater de Koornbeurs Programma 2010-2011 Theater en film

Transcript of Theater de Koornbeurs Programma 2010-2011

Page 1: Theater de Koornbeurs Programma 2010-2011

programma 10|11Theater & Film

Koornbeurs

de

Page 2: Theater de Koornbeurs Programma 2010-2011

Sponsoren van

ColofonTheater de KoornbeursPostbus 978800 AB Franeker

Telefoon (0517) [email protected]

Navigatie: Noord 2, 8801 KP Franeker

ProgrammeringRob Roos

RedactieGriet Scheen en Rob Roos

Met dank aanEbo Del Grosso, Alrik Bosgraaf

Vormgeving, opmaak en drukwerkTelenga drukkerij bv, Franeker

Fotografie omslagAlek Bruessing

Oplage10.000 exemplaren, mei 2010

FotografenErwin Olaf, Piek, KarsTuinder,Tyche Tjebbes, Ben van Duin,Patricia Steur, Jaap Reedijk,Onstage, Ringel Goslinga,copyrighted by Cho-In Theatre,Jeroen W. Mantel, Leo Verger,Kees Tabak, Astrid Verhoef,Roy Soetekouw, Sinds 1972,Enno Keurentjes, Rob Webster,Piter Wilkens, Joan v.d. Brug

InhoudsopgaveVoorwoord 1

Theater te huur 2

Voordelig Uit 3

Smakelijk eten 4

Theaterdiner 5

Van A t//m Z 6

Genreoverzicht 7

Film & Theatervoorstellingen 8

Advertenties 51

Theater & FilmKoornbeurs

de

Bent accountants & adviseurs

BKF Kraanbedrijf BV

Joan van de Brug fotografie

Gemeente Franekeradeel

Metaalbewerkingsbedrijf Th. Bakker

Noord Nederlandse Schrootverwerking

Provinsje Fryslân

Rabobank Noordwest Friesland

Wierdsma Franeker beheer

12

Filmvoorstelling

Leeftijd fi lm

Leeftijd voorstellingen

Friese productie

Theaterdiner

Trio arrangement3+

Page 3: Theater de Koornbeurs Programma 2010-2011

1side 1

Theater en film, een wereld vol magie

Alstublieft, de programmabrochure van Theater de Koornbeurs 2010-2011 ligt voor u. Een handzamer formaat, met meer informatie, zodat u zich nog beter kunt oriënteren op wat u dit seizoen wilt gaan zien. Onze vernieuwde website, de eerste Nederlands-Friestalige van Friesland, voorziet u van meer informatie door de toegevoegde voorstelling- en fi lmtrailers.

We presenteren u dit seizoen meer dan 70 theaterproducties en 40 fi lmhuisfi lms, met bijzondere aandacht voor Friese voorstellingen, talentscouting, cultuureducatie en jongeren. We beginnen het fi lmseizoen in de Martenatuin met fi lm op locatie. Maar we zijn ook trots dat het Chinese Nationaal Circus Franeker bezoekt, Candy Dulfer het dak er af blaast, De Kast komt met het enige sta-concert in Friesland, Barrage het seizoen opent en Freek het seizoen sluit. We programmeren een kamermuziekserie Klein Klassiek in de schilderijenzaal van Museum Martena. Deze trilogie vindt plaats in een speciale samenwerking met het Noord Nederlands Orkest. Voor de jongeren zijn er fi lms en voorstellingen en ze kunnen tijdens Franeker Danst zelf ervaren hoe het is om te dansen. it Brûst van Tryater zet de tent op in de binnenstad en speelt McBeth. Natuurlijk hebben we ook rekening gehouden met de kleinere portemonnee van het moment en bieden u meer kortingsarrangementen dan ooit tevoren.

Kortom, er valt te kiezen uit veel nieuwe initiatieven, die volgens ons uw bezoek meer dan waard zijn. Bladert u rustig in deze brochure, bezoek onze website, bekijk de trailers, laat u inspireren en verleiden. Wij zijn er klaar voor.Het publiek zit, het zaallicht loopt. De magie kan beginnen.Ik wens u een fi jn theater- en fi lmseizoen.

Rob Roosdirecteur

Page 4: Theater de Koornbeurs Programma 2010-2011

side 2

Bedrijfsfeesten en congressenMidden in het historisch centrum van Franeker, stad van het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium, de PC, het Museum Martena en de Elfstedentocht, vindt u Theater de Koornbeurs. Het theater is 7 dagen per week geopend en voorzien van alle moderne faciliteiten voor professionele theatervoorstellingen, bedrijfsfeesten, vergaderingen, presentaties, congressen, seminars, workshops en recepties.

Receptie, borrel- en feestarrangementen Theater de Koornbeurs beschikt over drie foyers, een theater- of evenementenzaal. De wensen bij recepties lopen altijd sterk uiteen. Alle onderdelen worden vooraf met u doorgesproken, zoals het budget, zaalkeuze, welkomstdrankjes, buffet, borrelhapjes, parkeren enz. Ook bij een huwelijksfeest staan we garant voor absolute kwaliteit. Omdat iedere bruiloft een unieke gebeurtenis is, worden voorafgaand alle specifi eke wensen met het bruidspaar zorgvuldig geïnventariseerd en tot in de kleinste details uitgevoerd. Zo kunnen bruidsparen zonder zorgen volop genieten van ‘de mooiste dag in hun leven’.

ContactU kunt ons bereiken van maandag t/m zaterdag van 09.00 uur tot 21.00 uur, telefoonnummer(0517) 396363 of ga naar:www.theaterdekoornbeurs.nl en klik op horeca & verhuur.

Theater te huurWijn- en spijsarrangementUw gereserveerde tafel staat voor u klaar bij binnenkomst. Het arrangement bestaat uit thee of koffi e met zoete lekkernijen voor de voorstelling. In de pauze staat uw wijnkeuze voor u klaar, begeleid door olijven met nootjes. Na de voorstelling complementeren wij uw wijn met noten, druiven en een trio Franse kazen. Dit arrangement wordt standaard geserveerd met onze huiswijn.Prijs € 15,75

Beurscafé arrangementDe garantie voor een zorgeloos avondje uit. Uw gereserveerde tafel staat voor u klaar bij binnenkomst. Het arrangement bestaat uit koffi e of thee voorafgaand aan de voorstelling en in de pauze koffi e of thee met wisselende zoete lekkernijen. Na afl oop van de voorstelling ontvangt u een consumptie met een bittergarnituur. Prijs € 11,75

Pannenkoekenpretbuffet Bij een aantal familievoorstellingen is er voor de kinderen een speciaal Pannenkoekenpretbuffet. Onbeperkt pannenkoeken eten na de voorstelling. Misschien een leuk idee voor een kinderfeestje?Prijs € 8,50 per kind

Page 5: Theater de Koornbeurs Programma 2010-2011

3side 3

Voordelig UitCJPHouders van een CJP pas krijgen in ons theater10% korting op de entreeprijs.

CultuurpasGebruik kan in samenwerking met de school of individueel. De Cultuurpas is te besteden bij iedere voorstelling.

Trio FriesDit arrangement bestaat uit:• Katterpillaar• Piter Wilkens• Doede VeemanUw voordeel is € 7,50 op de totale entreeprijs.

Trio DansDit arrangement bestaat uit:• La Dance (fi lm)• Rhythm of the Dance• Noord Nederlandse Dans (Rock Paper Sciccors)Uw voordeel is € 7,50 op de totale entreeprijs.

Trio KlassiekDit arrangement bestaat uit 4 voorstellingen waaruitu er drie kunt kiezen:• Klein Klassiek met het Wega Trio• Klein Klassiek met Trio Gioacchino• Klein Klassiek met Ensemble Nouveau• Noord Nederlands OrkestUw voordeel is € 7,50 op de op de totale entreeprijs.

Trio KleinkunstDit arrangement bestaat uit:• AKF (Concours Wim Sonneveldprijs)• Pieterse & Van Pamelen• Frédérique SpigtUw voordeel is € 7,50 op de totale entreeprijs.

Trio JazzDit arrangement bestaat uit:• Jeroen Zijlstra• Kim Hoorweg• Frank GroothofUw voordeel is € 7,50 op de totale entreeprijs.

Trio JongerenDit arrangement bestaat uit:• Fryske Popbelofte• De Nacht van de Nasmaak• Kim HoorwegUw voordeel is € 7,50 op de totale entreeprijs.

Het 15 voorstellingenarrangementIndien u voor 1 oktober 2010 meer dan 15 theatervoorstellingen reserveert ontvangt u van ons 43 entreekaarten voor de fi lmvoorstellingen, vrij op naam, zodat u deze ook en of meerdere entreekaarten aan iemand cadeau kunt geven. Normaal € 283,50.Uw voordeel is dus € 283,50.

Sparen voor een 35 mm projectorTheater de Koornbeurs wil in het seizoen 2011-2012 beschikken over een professionele 35 mm projector voor ons fi lmhuis. Daarmee kunnen we aansluiten op de actuele programmering van Filmhuis Leeuwarden. U kunt ons daarbij helpen.

In dit theaterseizoen vertonen we 43 fi lms op DVD. Voor de toegang van alle 43 fi lmvertoningen betaalt u slechts € 69,50 (normaal € 283,50). De 43 entreekaarten zijn vrij op naam, zodat u het ook aan iemand cadeau kunt geven. Uw aankoopsom wordt volledig in het projectorspaarfonds gestort. Zodra het bedrag van€ 20.000,- is bereikt kunnen we de projector aanschaffen. U helpt ons dus sparen, u steunt daarmee het theater, bent aandeelhouder van de fi lmprojector en u beschikt over 43 originele cadeautjes. Voor bedrijven bestaat de mogelijkheid om een bedrag te doneren. U ontvangt in dat geval het aantal entreekaarten t.w.v. het gedoneerde bedrag. De fi lmcadeautjes, ingepakt in mooi papier, zijn zeer geschikt als relatie- of personeelsgeschenk. Indien u meer dan 15 x 43 entreekaarten bestelt vernoemen wij u op het nieuwe sponsorbord bij de entree van het theater en in de brochure van 2011-2012 als donateur van het theater.

Namens alle fi lmliefhebbers bij voorbaat onze hartelijke dank!

Speelman & Speelman3 maart 2011

Page 6: Theater de Koornbeurs Programma 2010-2011

side 4

Smakelijk etenPizzeria ToscaniniBij mooi weer kunt u sfeervol dineren in de stadstuin achter het restaurant

Theatermenu Voorgerecht: Naast een versgebakken mandje stokbrood met kruidenboter keuze uit twee soepen of gemengde saladeHoofdgerecht: Keuze uit verschillende pasta’s, lasagne of een pizzaNagerecht: Koffi e of ijs

De keuken is 7 dagen per week geopendvan 12.00 - 21.00 uur.

Reserveren: (0517) 392686Fax: (0517) 398095www.stadsherbergfraneker.nlOud Kaatsveld 88801 AB Franeker

Prijs € 18,50

Prijs € 26,50

OpeningstijdenMei t/m oktober:Dinsdag t/m zondag vanaf 16.30 uurNovember t/m april:Woensdag t/m zondag vanaf 16.30 uur

Reserveren: (0517) 395356www.toscanini.nlNoord 308801 KP Franeker

Hotel RestaurantDe StadsherbergDineren aan het water van de Elf Steden Tochtmet uitzicht op de stadswallen van Franeker.

TheatermenuVerrassingsmenu met keuze(vlees/vis/vegetarisch)VoorgerechtHoofdgerechtGrand Dessert

Page 7: Theater de Koornbeurs Programma 2010-2011

5side 5

TheaterdinerWij completeren graag uw avond theater met een heerlijk theaterdiner. Voor u hebben wij een serie voorstellingen geselecteerd waarbij u voorafgaand onbezorgd kunt dineren met uitzicht op de historische stad. Alle theaterdiners beginnen om 18.30uur.

Het Barrage ViolendinerWarm buffet • Kalfssucade in tuinkruidenjus • Kipschotel met rozemarijn/knofl ook en citroen • Gestoomde zalmzijde met bijpassend garnituur • Aardappelgratin • Rijstschotel • Prei gestoofd in roomsaus • Gemengde groene salade en appelcompote

24 september 2010 | € 22,50

Het Warme Chippendales TheaterbuffetProeverij van rundvlees (carpaccio/rosbief en gedroogd rundvlees) • Visschotel met Hollandse garnalen en zalm uit eigen rookrerij • Aardappelsalade • Kalfssucade met brunoise van groenten • Victoriabaars met roomsaus en gestoofde prei • Aardappelgratin • Broccolischotel • groene gemengde salade • Grand dessertbuffet met chocoladefonteinen • Diverse likeuren • Huisgemaakte bonbons • Diverse taarten • Erotische XL Chocoladebrownies • Roomijs • Om te dippen in de chocolade hebben wij slagroomsoesjes • ananas • aardbeien • meloen en bananen 3 november 2010 | € 32,50

Het Lenette van Dongen LachbuffetKalfssucade met groene peperroomsaus • Winterkabeljauw met bijpassend garnituur • Preischotel gestoofd met room • AardappelgratinAppel compote • Groene gemengde salade

29 januari 2011 | € 22,50

Het Crazy Piano’s TheaterdinerVarkensmedaillons in spek gerold met zachte mosterdsaus • Pittig gekruide kipstukken met kerriedip geserveerd • Black tigergarnalen in kreeftensaus met feta • Aardappelgratin met tomaat en lenteui • Broccoli schotel • Groene salade en appelcompote

12 februari 2011 | € 22,50

Het Brigitte Kaandorp PretbuffetSoepen • Tomatensoep met basilicum • Boerengroentesoep met gehaktballetjes • Huisgebakken brood met kruidenboter Warme gerechten • Varkenshaas met champignonroomsaus • Kip piri piri schotel geserveerd met rijst • Zalmzijde in de oven gegaard met romige vissaus • Gebakken aardappelen met spek en ui • Rauwkostsalade • Appelcompote • Dessert • Omelet Siberienne met bosvruchtensaus en geslagen room

11, 12 en 13 maart 2011 | € 28,00

Het Motel Westcoast MuziekdinerSpareribs met bijbehorende koude sauzen • Kip saté •Cajun style black tigergarnalen • Gepofte aardappelen met crème fraîche • Coleslaw • Maiskolven

9 april 2011 | € 22,50

Het Wibi Soerjadi PianobuffetOlijven • worstsoorten • diverse kazen • peppadew • brood • boters en tapenadesDiverse quiches • Diverse soepen • Minigarnalencocktailtjes • Mini carpaccio’s

14 mei 2011 | € 22,50

Page 8: Theater de Koornbeurs Programma 2010-2011

side 6

Van A t/m ZAanvangstijden Avondvoorstelling: 20.15 uur. Matineevoorstelling: 15.00 uur. Familievoorstellingen: 15.00 uur of 19.00 uur. Afwijkende tijden worden in de programmabrochure en op de entreekaart vermeld.

Algemene bezoekersvoorwaardenTheater de Koornbeurs verklaart de algemene bezoekersvoorwaarden van de VSCD van toepassing.

Beeld-en geluidsopnamesHet is niet toegestaan beeld- of geluidsopnames te maken zonder toestemming van de directie.

Betalen1. Via een automatische incasso in

één termijn.2. Via een automatische incasso in

twee termijnen vanaf € 100,00.3. Via een automatische incasso in

vier termijnen vanaf € 200,00.

BetaalwijzeContant, pinbetaling en automatische incasso.

ConsumptiesHet is niet toegestaan om meegebrachte consumpties te nuttigen of consumpties mee te nemen in de theaterzaal.

[email protected]

GarderobeWij beschikken over een onbewaakte garderobe en rekenen geen garderobekosten. Theater de Koornbeurs is niet aansprakelijk voor vermissing, beschadiging of diefstal van goederen.

GroepsarrangementenHet is mogelijk om in groepsverband te reserveren voor voorstellingen.

LocatieTheater de KoornbeursNoord 2, 8801 KP Franeker

EntreekaartU kunt bij verlies van uw entreekaart bij de kassa een kopiekaart verkrijgen. Per kaart rekenen wij € 2,50 servicekosten.

LaatkomersKom op tijd. Te laat komen is storend voor het publiek en de artiest. Na aanvang wordt u alleen naar binnen gelaten wanneer de voorstelling dit toelaat.

Mobiele telefoonU bent verplicht uw mobiele telefoon volledig uit te zetten bij het betreden van de theaterzaal.

Openingstijden kassaVanaf 1 juni 2010 t/m 31 mei 2011 is de kassa geopend van woensdag t/m zaterdag van 13.00-17.00 uur en drie uur voorafgaand aan de fi lm- of theatervoorstelling. Op algemeen christelijke feestdagen, nationale feestdagen en in juli en augustus is de kaartverkoop alleen via de website.

ParkerenU kunt onbetaald parkeren op de parkeerplaats aan de Leeuwarderweg of de Hertog van Saxenlaan. De looptijd naar het theater bedraagt 5 minuten. In de binnenstad van Franeker kunt u tegen betaling parkeren.

PostadresTheater de KoornbeursPostbus 97 8800 AB Franeker

PlaatstoewijzingWij komen graag tegemoet aan uw wensen tot de placering in de zaal. U kunt dit op het bestelformulier kenbaar maken.

RokenIn Theater de Koornbeurs is het niet toegestaan te roken.

Podium CadeaukaartZijn verkrijgbaar van: € 5,00 - € 7,50 € 12,50 en € 25,00.

TelefoonU kunt ons telefonisch bereiken op nummer (0517) 39 63 63

Uitverkochte voorstellingenIndien een voorstelling is uitverkocht, kunt u 14 dagen voor de speeldatum op een wachtlijst geplaatst worden.

VerhinderdTot 24 uur voor aanvang van de voorstelling kunt u uw entreebewijs inleveren voor een tegoedbon. Per entreebewijs betaalt u €2,50 servicekosten. De tegoedbon is één jaar geldig na dagtekening.

VerzendkostenDit zijn de kosten voor het versturen van de entreekaarten. Kosten €3,75

Vrije verkoopVrije verkoop vanaf 1 juni 2010 t/m 31 mei 2011

Websitewww.theaterdekoornbeurs.nl

Wijzigingen en drukfoutenWijzigingen en drukfouten van vermelde voorstelling- en programmagegevens geven geen recht op restitutie.

Candy DulferZaterdag 5 februari 2011

Page 9: Theater de Koornbeurs Programma 2010-2011

7side 7

GenreoverzichtFAMILIE pag

Zandkasteel 3+ 10Matilde Castro 0+ 12Sesamstraat 3+ 17101 Dalmatiërs 7+ 22Otje 4+ 26Unieke Zaken 6+ 35Tierelijn 3+ 41René Groothof 10+ 45Frank Groothof 2+ 46

MUSICAL pag

Thom Hoffman e.a. 31Vera Mann e.a. 39 AMUSEMENT pag

Chippendales 15Ellen Pieters e.a. 20Schaatsbaan 24

KLASSIEK pag

Wega Trio 13Trio Gioacchino 27Ensemble Nouveau 39NNO 43Wibi Soejadi 47 WERELD pag

Mother Africa 28Cho-Inn Theatre 32Chinees Nat. Circus 38 SHOW pag

Jeans 20 15The Soul of Motown 18London Comm. Choir 19Crazy Piano’s 32

DANS pag

Rhythm of the Dance 23NND 44

CONCERT pag

Barrage 9Maarten v. Roozendaal 10KatterPillaar 12Stef Bos 16Jeroen Zijlstra 18Percossa 21Pater Moeskroen 29Piter Wilkens 29Harry Sacksioni 33Kim Hoorweg 35Normaal 38Rocking on Heavens... 39Miss Montreal 40Motel Westcoast prt.3 42Frederique Spigt 43Doede Veeman 47Dana Winner 48

TONEEL pag

Rients Gratema 11Toneelgroep Maastricht 14Joost Prinsen e.a. 16Doris Baaten e.a. 19Het Thriller Theater 21Sherlock Holmes 23Tryater 26Renée Soutendijk e.a. 30Marisa van Eyle e.a. 33Tryater 37Het Volk 42 MUZIEKTHEATER pag

Poppescu 17 LEZING pag

Vincent Icke 11 POP (staconcerten) pag

Fryske Popbelofte 13De Kast 20Candy Dulfer 31

CABARET pag

AKF 13Ronald Smink 16Claudia de Breij 19Theatergroep Oeloek 21Schudden 22Pieterse & Van Pamelen 25Vrouw Holland 27Lenette van Dongen 29Katinka Polderman 30Jeroen van Merwijk 32Speelman en Speelman 34Brigitte Kaandorp 36Dames voor na Vieren 40Ronald Goedemondt 41Diederik van Vleuten 43Joep Onderdelinden 45Freek de Jonge 48

FILM pag

Water 8I served the King… 8The wind that shakes 8House of the Flying 9Troubled water 10La Dance 12Buddha 14Mannen die vrouwen... 14The Reader 15Into Great Silence 17Partir 18Whisky 20

Das Weissen Band 21Chéri 22Stardust 23Micmacs 24Snowcake 24Codero de Dias 254 Maanden, 3 Weken... 25De Hel van ‘63 26Milk 27The Imaginarium of... 30Tree Monkeys 31The Chinese Botanist’s 33Kandahar 34Lebanon 34Unmistaken Child 35The Return 37Les Choristes 38Pranzo di Ferragosta 40Defi nance 41Iklimler 42How She Move 44Altiplano 45Anonyma 46Los Ambrazos Rotos 46Veronica Guerin 47Uzak 49Involuntary 49Y tu Man Tambien 19Lady Chatterley 50Fish Tank 50Publieks Keuzefi lm 50

Chinees Nationaal CircusWoensdag 23 maart 2011

Page 10: Theater de Koornbeurs Programma 2010-2011

side 8 |septimber|2010|

Praag in de jaren dertig. De jonge kelner Jan Dítě is piepklein van gestalte maar koestert torenhoge ambities. Hij leert al vroeg om nooit en nergens iets te horen of te zien, maar altijd en overal alles gehoord en gezien te hebben. Gewapend met deze chantagetechniek, een uitzonderlijk aanpassingsvermogen en een onverzadigbare drang om te behagen, beklimt Jan rap de maatschappelijke ladder. Van kelner in een café wordt hij het hulpje in een als hotel vermomd luxebordeel, om door te groeien naar een chic Praags Art Nouveau restaurant.

‘The Wind That Shakes the Barley’ was in 2006 de grote winnaar op het Film Festival van Cannes. Ierland, 1920. Arbeiders vormen een guerrillaleger om weerstand te bieden aan de Engelse knokploegen, die worden gestuurd om Ierlands roep om onafhankelijkheid in de kiem te smoren. Gedreven door plichtsbesef en liefde voor zijn land, geeft Damien (Cillian Murphy) zijn carrière als dokter op. Hij voegt zich bij zijn broer Teddy die voor een vrij Ierland strijdt. Wanneer de vrijheidsstrijders de Engelsen op hun knieën dwingen, is er eindelijk ruimte voor een wapenstilstand. Ondanks deze schijnbare overwinning breekt er een burgeroorlog uit. Families, die zij aan zij tegen de Engelsen vochten, staan elkaar nu naar het leven. Hun loyaliteit wordt tot het uiterste op de proef gesteld.

In het India van 1938 is de achtjarige Chuyia, die nauwelijks weet of begrijpt dat ze ooit is uitgehuwelijkt, zojuist weduwe geworden. Volgens de religieuze wetten wordt ze naar een Hindoestaans tehuis gestuurd waar weduwen boete moeten doen voor het overlijden van hun echtgenoot. In het tehuis krijgt Chuyia allerlei sociale beperkingen opgelegd, maar haar onbevangen persoonlijkheid heeft een diepgaand effect op de andere weduwen die daar vertoeven. Eén van hen is de mooie Kalyani (Lisa Ray), die gedwongen wordt tot prostitutie. Via Chuyia ontmoet zij rechtenstudent Narayan (John Abraham) op wie ze verliefd wordt, terwijl dat strikt verboden is. De gebeurtenissen die hieruit voortvloeien hebben grote gevolgen voor alle betrokkenen.

fi lm | 21.00 uur | toegang € 7,50 | Martenatuin

fi lm | 21.00 uur | toegang € 9,00

Koornbeurs op locatie | The Wind That Shakes the Barley

vr |17

fi lm | 21.00 uur | toegang € 7,50 | Martenatuin

Koornbeurs op locatie | I served the King of England

vr |10

Koornbeurs op locatie | Water

vr |03 12

12

16

Page 11: Theater de Koornbeurs Programma 2010-2011

|septimber|2010| side 9

Opening theaterseizoen - theater en film vr |24

Het theaterseizoen gaat van start. En hoe! In het theater kunt onderdompelen in een mix van muzikale virtuositeit en opzwepende muziek van Barrage, en in de tuin van Museum Martena kunt u genieten van de indrukwekkende fi lm House of the fl ying Dekkers. Na afl oop is er live muziek in de foyer.

House of the Flying Daggersfi lm | 21.00 uur | toegang € 7,50 | Martenatuin

China in de 9e eeuw na Christus. De twee soldaten Jin en Leo krijgen de opdracht om de leider van het House of Flying Daggers, een revolutionaire groepering, op te sporen. Leo denkt dat Mei, een mooie blinde danseres, de dochter van deze leider is. Om haar vertrouwen te winnen gaat Jin undercover. Hij doet zich voor als een sympathisant voor hun zaak. Samen vertrekken ze naar het hoofdkwartier van het House of Flying Daggers. Wat echter niemand kon voorzien is dat Mei en Jin onderweg verliefd op elkaar worden. Wanneer Jin dan om Mei te beschermen zijn eigen soldaten moet vermoorden en Mei wordt opgedragen Jin te vermoorden, staan ze door hun verdeelde loyaliteiten voor een zwaar dilemma.

Barrage | High Strungconcert | 20.15 uur | toegang € 24,00

De violisten, drummer, bassist en gitarist van Barrage zijn jong, uitdagend en onweerstaanbaar. Al meer dan tien jaar slepen ze zalen over de hele wereld mee in een wervelende muzikale show. Hun muziek is een mengeling van alles wat ze maar tegenkomen - van folk, popsongs, bigband klassiekers en latin jazz tot wereldmuziek uit alle windstreken. Ze brengen hun muziek met een energie die je als toeschouwer zo nu en dan ademloos achterlaat. Recensenten schreven over Barrage als violisten op raketbrandstof. Het maakt Barrage tot een muzikaal en visueel spektakel voor jong en oud.

Barrage | High Strung

16

Page 12: Theater de Koornbeurs Programma 2010-2011

za |02

di |05

do |07

Het Zandkasteel

Troubled Water

Maarten van Roozendaal | Zonder vrienden

familie| 14.00 en 16.00 uur | toegang € 13,50

fi lm | 20.15 uur | toegang € 6,50

theater| 20.15 uur | toegang € 17,00

Wegens het grote succes van deze familiemusical is er nu weer een geheel nieuwe voorstelling van Het Zandkasteel! Een gezellige en bovendien leerzame voorstelling voor de allerkleinsten. Na afl oop van de voorstelling kunt u met uw kind op de foto met de hoofdrolspelers. Vorig jaar vierden Prinses Sassa en Toto de verjaardag van Koning Koos, dit jaar stappen ze samen met Koning Koos in een geheel nieuw en spannend piratenavontuur. Als Koning Koos, Prinses Sassa en Toto tijdens het avontuur zand in hun neus krijgen, dansen ze natuurlijk de neuzenkriebeldans. De kinderen worden uitgenodigd om mee te dansen, springen, draaien en bewegen. Het Zandkasteel daagt peuters uit tot spel, want spelen is leren! Toto en Sassa willen alles zelf oplossen en dat kan wel eens mis gaan, maar als het lukt, glimmen ze van trots

Jan Thomas is vrijgelaten uit de gevangenis waar hij acht jaar heeft gezeten voor kindermoord. Hoewel hij deze moord altijd heeft ontkent, ziet hij zijn vrijlating hij als een nieuwe kans om iets van zijn leven te maken. Hij is een getalenteerd orgelspeler en wordt aangenomen bij een kerk in Oslo. Door zijn talent en zachtaardig karakter, wordt hij al snel gewaardeerd door zijn omgeving. Zo weet hij ook de harten van de pastoor Anna en haar zoontje Jens te veroveren. Hoewel Jan zijn verleden geheim heeft weten te houden, komt de waarheid boven water wanneer op een dag lerares Agnes met haar klas de kerk komt bezoeken. Ze herkent de orgelspeler Jan als de man die veroordeeld was voor de moord op haar zoon.

Na de tournee van Maarten van Roozendaal en noem het maar vrienden, die Maarten met een band in de grotere zalen speelde in najaar 2009, was het tijd voor bezinning: terug naar de basis. Terug naar zijn kunst in de puurste vorm. Maarten van Roozendaal Zonder Vrienden is een theaterconcert dat hij solo speelt. Maarten presenteert de liederen zoals ze ooit geschreven zijn: een man, een piano en een stem. Eenvoudig van opzet, overdonderend in uitvoering. Een blauwdruk van het werk waarmee hij al zeventien jaar door Nederland toert, met een tipje van de sluier over waar hij op dat moment mee bezig is. Maarten van Roozendaal won de Poelifi nario 2008 - voor het meest indrukwekkende cabaretprogramma van het seizoen. Er lijkt geen einde te komen aan de ontwikkeling van Maarten van Roozendaal.

side 10 |oktober|2010|

12

3+

Page 13: Theater de Koornbeurs Programma 2010-2011

za |09

zo |10

Vincent Icke | Eisinga 2010, de planeten voorbij

Rients Gratema | De Goudfisk

lezing | 15.00 uur | toegang € 9,50

toneel | 15.00 uur | toegang € 16,00

Vorig jaar zijn we gestart met een serie lezingen waarbij Eise Esinga, de trots van Franekeradeel en Friesland, centraal staat. Dit jaar is de beurt aan Vincent Icke om ons meer te vertellen over het fenomeen Eisinga en ons universum.

Hoe aardig zou het zijn om de asteroide 5530-Eisinga ook aan te brengen in Eise’s planetarium! Als Eise nu geleefd had, hoe zou hij dan het Heelal hebben weergegeven? Om daarop een antwoord te vinden, moeten we ons beseffen dat het allang niet meer voldoende is om ons daarbij te beperken tot de sterrenkunde. Astronomie is astrofysica geworden, en zo ongeveer alle takken van wetenschap vinden we weerspiegeld in de kosmische orde. Wat moeten we dan bouwen? Op deze vraag zal Vincent proberen een antwoord te geven.

Met uw entreebewijs kunt u deze dag ook een bezoek brengen aan Museum Martena en het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium.

Rients Gratama spilet, mei as gefolch fan it grutte sukses dat hy hân hat mei syn earste stik “Eintsje Libben”, in opnij troch him skreaun Frysktalich solo-toanielstik, mei as titel:

De Goudfi sk In âlde man, dyt lang ferlyn in jonge wie, fertelt it ferhaal fan in âlde frou dyt likelang lyn in famke wie. It is in poëtysk-dramatyske skiednis oer leafde en lot, dyt beide ynkleure binne

|oktober|2010| side 11

troch in barren yn de Twadde Wrâldkriich op in doarp yn Fryslân. Neist tûzenden fertelde ferhalen oer dy oarloch, binne der likefolle ferhalen dyt noch net ferteld binne. Dit is san ferhaal.

Mar it is ek de skiednis fan in doarp, fan dingen en minsken dyt feroarje, fan âld wurden, fan laitsjen en tinken.

Page 14: Theater de Koornbeurs Programma 2010-2011

di-zo |12-17

wo |13

di |12

do |14

Een Veelbelovende Week

Matilde Castro | Babyconcert

La Dance

Katterpillaar | Bruggenbouwer

fi lm | 20.15 uur | toegang € 6,50

familie | 9.30, 10.30 en 11.30 uur | toegang € 7,50

concert | 20.15 uur | toegang € 11,00

Documentairemaker Frederick Wiseman geeft een fascinerende kijk in de wereld van de befaamde Parijse opera. Denk je dat je als je talentvol bent en misschien ook ontdekt bent op je lauweren kunt gaan rusten? Vergeet het maar. Het harde werken begint dan pas. Aan de top komen is moeilijk maar aan de top blijven is moeilijker.

Wanneer en hoe raak je geïnspireerd? Daar weten we eigenlijk weinig van af. Wat we wel weten is dat je er niet vroeg genoeg mee kunt beginnen. Matilde Castro en haar muziekanten hebben een nieuwe norm gezet in de muzikale oriëntatie van de allerkleinsten. In De Veelbelovende Week presenteren wij dan ook graag: Het Babyconcert! Dit concert is uniek, zinnenprikkelend en educatief en is bedoeld voor baby’s tot 14 maanden.

Verrassende en vernieuwende kleinkunstmuziek van drie Friese broers. De drie broers van Katterpillaar vertellen hun verhalen en visie op de wereld het liefste met muziek. Van stoer tot kwetsbaar, van melancholisch tot hilarisch en van boos tot lief. Alles zit er in. Dankzij hun omvangrijke, oorspronkelijke repertoire en de aansprekende wijze waarop ze de liedjes brengen, slepen ze je mee in een heel eigen wereld, waarin ze vele emoties bij je losmaken.

side 12 |oktober|2010|

Talent gezocht! Talent dat een kans verdient om te ontluiken, te rijpen en uiteindelijk ontdekt te worden. Theater de Koornbeurs gaat dit week op zoek naar dat talent. Aan u de taak om dit talent te ontdekken. In alle genres kunt u opteredens bijwonen. Film, inspiratiemomenten, cabaret, klassiek, theaterconcerten en natuurlijk talentvolle Friese popbandjes treden aan.

0+

Page 15: Theater de Koornbeurs Programma 2010-2011

vr |15

za |16

zo |17

AKF | Concours Wim Sonneveldprijs

Fryske Popbelofte

Koornbeurs op locatie | Klein Klassiek met het Wega Trio

kleinkunst | 20.15 uur | toegang € 16,00

pop (staconcert) | 20.15 uur | toegang € 9,50

klassiek | 20.15 uur | toegang € 10,00 | Museum Martena

Het Amsterdams Kleinkunst Festival startte 23 jaar geleden het Concours om de Wim Sonneveldprijs, dat aanstormende cabaretiers en kleinkunstenaars deze kans biedt. Ontdekt u hierin de nieuwe Thomas Acda of Maarten van Roozendaal? Eerdere grote namen als de Vliegende Panters, Droog Brood, Dames Voor Na Vieren en Mike & Thomas kregen hier hún kans.

Op de eerste editie van de Fryske Popbelofte kun je maar liefst 5 bands horen en zien.

Barry Nice en The Nice GuysTe gekke Rock en Roll talenten die weten hoe je deze muziek moet vertolken. De versterkers op volume 10 en de zanger op volume 11! Toch hebben Barry en z’n jongens een perfecte eigen sound.

Billy Benton & The BirddogsDat Rock en Billy het uitstekend met elkaar kunnen vinden, bewijzen deze jongens met de zeer energieke zanger en opzwepende strakke band. Stil zitten? Vergeet het maar!

Alpine PackZe zijn net begonnen en nu al een succes. Luister naar de zanger en je bent om. Hoe je van Kings of Leon? Nou zoiets, maar dan met een wave jasje.

De BasisDeze vette Nederhop band van hoogstaande kwaliteit valt vooral op door uitstekende muziekanten en de raps van de zanger.

The Pioneers of loveHou je van Editors, Snow Patrol of Killers Thea? Dan mag je Pioneers of Love zeker niet missen. Deze veelbelovende band sluit de avond af. Mis het niet!

In een coproductie met Museum Martena presenteert Theater de Koornbeurs vanmiddag de eerste editie van de concertserie Klein Klassiek. In deze vierdelige concertserie staat de viool centraal. Vanmiddag spelen voor u ter afsluiting van de veelbelovende week het Wega Trio. Dit talentvolle trio bestaat uit Marijke Hester Mulder op viool, Merel Willers-Hunfeld op de altviool en Dana de Vries, 17 jaar en geboren in Franeker, op de cello. Deze drie bijzonder getalenteerde violisten spelen voor u o.a. werken van Bach, Mozart, Beethoven en Bruch. Het concert vindt plaats in de schilderijenzaal van het museum.

Met uw entreebewijs heeft u ook toegang tot het museum. De concertserie Klein Klassiek sluit af met een groot concert met 11 violen op 17 april in Theater de Koornbeurs.

|oktober|2010| side 13

Page 16: Theater de Koornbeurs Programma 2010-2011

di |19

wo |20

di |26

Buddha

Toneelgroep Maastricht | De opgaande zon

Mannen die vrouwen haten

fi lm | 20.15 uur | toegang € 6,50

toneel | 20.15 uur | toegang € 15,00

fi lm | 20.15 uur | toegang € 6,50

In de vallei van Bamiyan, Afghanistan, bij de brokstukken van de Boeddhabeelden die in 2001 door de taliban werden vernietigd, woont Bakhtay, een meisje van zes. Ze wil net als haar buurjongen naar school, maar eerst moet ze geld vinden om een schrift en een pen te kopen. Onderweg wordt ze tegengehouden door spelende jongens die haar uitschelden voor heiden en haar dreigen te stenigen omdat ze naar school wil gaan. Zal de kleine Bakhtay kunnen ontsnappen en haar doel bereiken?

Auteur: Herman Heijermans, regie: Arie de Mol

In regie van artistiek leider Arie de Mol speelt Toneelgroep Maastricht deze tekst uit 1908 van Herman Heijermans, waarin op ongekend menselijke wijze de ondergang van een klein familiebedrijf getekend wordt. Dit prachtige verhaal over de mens die wankelt zonder zijn waardigheid te verliezen, wordt gespeeld door een groot ensemble van negen acteurs, in een levenslustige, rauwe speelstijl. Winkelier Mathijs de Sterke staat op het punt van faillissement. Het grote, moderne warenhuis De opgaande zon heeft alle omliggende panden al in bezit en aast nu ook op het zijne. Mathijs gaat het naderend onheil te lijf.

Twee tegenpolen, Mikæl Blomkvist en Lisbeth Salander. Hij is een charmante man en een kritische journalist van middelbare leeftijd en uitgever van het tijdschrift Millennium. Zij is een jonge, gecompliceerde vrouw met zwartgeverfd haar, piercings en tatoeages en een uitermate goede hacker. Samen vormen ze een ongewoon, maar sterk team. Mikæl wordt benaderd door oud-zakenman Henrik Vanger. Veertig jaar geleden is de zestienjarige Harriët Vanger op mysterieuze wijze verdwenen en vermoedelijk vermoord. Aanvankelijk lijkt het onderzoek nergens op uit te lopen. Totdat Mikæl met hulp van Lisbeth op een spoor stuit dat rechtstreeks naar een zeer duister en bloedig familiegeheim voert.

side 14 |oktober|2010|

6

16

Page 17: Theater de Koornbeurs Programma 2010-2011

za |30

di |02

wo |03

Jeans 20 | Let’s Celebrate

The Reader

The Chippendales | Only The Best

show | 20.15 uur | toegang € 25,00

fi lm | 20.15 uur | toegang € 6,50

Ze zouden toch stoppen? Niets is minder waar. Dit seizoen ziet u de 20ste Jeansshow, en dat is feest! Als er één show is die in de theaters het meest succesvol is en jaar in jaar uit veel publiek heeft getrokken, dan is het wel Jeans. Geen wonder, want wat zou het Nederlandse theater zijn zonder deze wervelende productie? Al meer dan 20 jaar een merknaam in de theaterwereld met altijd mooie, feestelijke, afwisselende en swingende voorstellingen. Ook Jeans 20 Let’s Celebrate belooft weer een ultiem feest der herkenning te worden.

In Duitsland, na de Tweede Wereldoorlog, begint de 15-jarige Michael een gepassioneerde maar heimelijke affaire met de veel oudere Hanna. Hun relatie wordt intenser wanneer ze hun gezamenlijke liefde voor boeken ontdekken. Elke avond leest Michael zijn geliefde Hanna voor uit de wereldliteratuur. Ondanks hun innige band is Hanna op een dag spoorloos verdwenen. Michael blijft aangeslagen achter. Jaren later komt Michael haar opnieuw tegen, wanneer hij als rechtenstudent een proces tegen oorlogscriminelen bijwoont. Hanna is een van de beklaagden. Michael ontdekt een diep geheim over de vrouw die hij ooit liefhad.

Bestaan ze nog? Jazeker! En komen ze naar Franeker? Jazeker! Zij laten vrouwenharten sneller kloppen en bezorgen hun fans een fl inke blos op de wangen. The Chippendales zijn nog steeds ‘s werelds populairste spierbundels, die garant staan voor een bijzondere Girls Night Out. Ze dansen, zingen en verleiden. Steeds in een nieuwe verrassende samenstelling. Met de nieuwe avondvullende show “Only The Best” met spannende choreografi eën laten de The Chippendales zien waarom zij nog steeds wereldwijd nummer 1 zijn op het gebied van vrouwen entertainment.

|okt-nov|2010| side 15

amusement | 20.15 uur | toegang € 37,00 | Live muziek in de foyer

12

Page 18: Theater de Koornbeurs Programma 2010-2011

do |04

za |06

zo |07

Ronald Smink | Bor Knok

Stef Bos | In een ander licht

Joost Prinsen, Waldemar Torenstra e.a. | Karakter

cabaret | 20.15 uur | toegang € 13,00

concert | 20.15 uur | toegang € 21,00

toneel | 15.00 uur | toegang € 23,00 | inleiding € 2,50

Ronald ligt urenlang op bed. Dat zit zo,…hij komt uit Joure en daar is weinig te beleven. Dus staart hij urenlang naar het plafond en laat zijn gedachten de vrije loop. Dit levert koffers vol absurdistisch materiaal op die, in combinatie met fysieke gebaren en Friese tongval, hem tot een karakter op het podium maken. Ronald heeft de dynamiek van een stand-upper met het avondvullende programma van een cabaretier. In 2007 won Smink zowel de publieks- als de juryprijs op het Groninger Studenten Cabaret Festival en was hij te zien in Theater de Koornbeurs tijdens de Nacht van het Cabaret. Ook toen zette hij de zaal op zijn kop. Het Dagblad van het Noorden noemde hem een dorpskomiek van het zuivere water en roemde hem voor zijn lef en timing Ronald Smink maakt deel uit van de Comedy Explosion van het Comedy Theater in Amsterdam en is één van de gezichten van het Groningse stand-up comedycollectief De Hyenas.

Stef schreef twaalf nieuwe composities geïnspireerd op twaalf fi guren uit de Bijbel los van geloof, kerk en dogmas. Het moesten mensen van deze tijd worden. Het project werd een groot succes. De cd werd zeer goed onthaald en een aantal van deze composities worden tot het beste gerekend wat hij tot nu toe heeft geschreven. Het project werd eenmalig in het theater uitgevoerd voor een tv opname met het Metropole orkest. Maar de oorsprong van dit nieuwe werk lag bij Stef Bos thuis waar de teksten ontstonden en waar hij later met zijn band bijna alle composities schreef. Het zijn deze oorspronkelijke versies met band die nu door de lage landen reizen, aangevuld met nieuw materiaal en oudere songs, die aansluiten bij dit unieke project dat recht uit hart komt.

Auteur: F. Bordewijk, bewerking en regie van Ger Thijs Cast: o.a. Joost Prinsen, Waldemar Torenstra, Marie-Louise Stheins, George van Houts, Vincent Croiset, Ad Knippels, Jules Croiset, Jara Lucieer en Randy Fokke

Dreverhave is een alom gevreesde deurwaarder, Katadreuffe zijn onechte zoon, verwekt bij de dienstbode Joba. Met blinde ambitie en ijzeren discipline probeert de jonge Katadreuffe zich uit zijn eenvoudige milieu op te werken tot advocaat. In zijn streven wordt hij consequent tegengewerkt door een geheimzinnige fi guur. Het blijkt zijn eigen vader te zijn. Karakter is een botsing tussen drie koppige Hollanders. Dreverhave, die denkt dat hij zijn zoon sterk maakt door hem dwars te zitten. Joba, die ondanks herhaalde aanzoeken weigert de vader van haar kind te trouwen en Katadreuffe, die alles opoffert aan zijn ambitie en daarmee de liefde van zijn leven misloopt.

side 16 |novimber|2010|

Page 19: Theater de Koornbeurs Programma 2010-2011

di |09

wo |10

do |11

Into Great Silence

Sesamstraat

Poppescu | De Illusionist

fi lm | 20.15 uur | toegang € 6,50

familie | 14.00 en 16.00 uur (succesoptie) | toegang € 17,00

muziektheater | 20.15 uur | toegang € 17,00

Into Great Silence is een zeer nauwkeurige, gedeeltelijke stille meditatie over het kloosterlijke leven in een zeer pure vorm. Geen muziek, behalve de liederen in het klooster, geen interviews, geen commentaar, geen extra materiaal. Het veranderen van de tijd, de seizoenen en de steeds terugkerende elementen van de dag, van het gebed. Een fi lm die bijna een klooster wordt, in plaats van er één weer te geven. Een fi lm over bewustzijn, absolute aanwezigheid en het leven van mannen die hun leven hebben gewijd aan God in de allerpuurste vorm.

Sesamstraat is zonder twijfel de bekendste straat uit de televisiegeschiedenis. Het populaire kinderprogramma is al meer dan dertig jaar een fenomeen over de hele wereld. Nu komen je favoriete Sesamstraat bewoners naar Theater de Koornbeurs. Kom ook op bezoek en geniet van een vrolijke, gezellige en muzikale familievoorstelling met mooie Sesamstraat avonturen en liedjes die je zomaar mee kunt zingen. Sjoerd Kuyper schrijft het script en de liedteksten voor deze eigentijdse Nederlandse theaterversie van het wereldberoemde kinderprogramma. Tjeerd Oosterhuis componeert de muziek en Albert Jan van Rees tekent voor de regie.

Een spectaculaire combinatie van variété, theater en illusie.Dit moet u zien. De fl amboyante Illusionist Poppescu verliest zijn lieftallige assistente in een mislukte doorzaagtruc. Maar was dit een ongeluk? Of was er kwade opzet in het spel? In deze voorstelling neemt Poppescu u nog een keer mee naar die noodlottige avond dat alles mis ging. De Illusionist is een unieke mix tussen comedy, theater en een echte illusieshow. De voorstelling, naar een idee van illusionist Luc Poppe en acteur Servé Hermans, is in België een groot succes. Nu te zien in Theater de Koornbeurs.

|novimber|2010| side 17

AL

3+

Page 20: Theater de Koornbeurs Programma 2010-2011

vr |12

zo |14

di |16

Jeroen Zijlstra | Liefde & Dorpsgevoel

The Soul of Motown III | The feel-fantastic Sensation

Partir

concert | 20.15 uur | toegang € 18,00

show | 20.15 uur | toegang € 26,00

fi lm | 20.15 uur | toegang € 6,50

Jazzy popsongs en puur Hollandse blues… met hier en daar een golfje hoop. Dat zijn de kenmerken van deze unieke Oer- Nederlandse muzikant. In de voorstelling Liefde & Dorsgevoel vormen onrust, pijn, ontrouw en afscheid de wrange basis voor prachtige nummers. Ongepolijst en rauw sijpelt het via de onderbuik door naar het hart. Hollandse blues; doorleefd maar subtiel. Zanger en trompettist Jeroen Zijlstra maakt met zijn band Nederlandstalige jazzy popsongs, waarin hij een stevige sound laat horen afgewisseld met prachtige, gevoelige ballads. Zijn stem verraadt het ruwe leven op zee, de eenzaamheid, het verlangen naar huis. Rauw en ongepolijst van uitstraling, fi jn en subtiel van afwerking. Jeroen Zijlstra behoort tot de top van de Nederlandse kleinkunst-jazz.

Motown, oorspronkelijk Tamla Records, is de naam van een platenmaatschappij die begin 1959 in Detroit werd opgericht door Berry Gordy. Motown is een afkorting van Motor Town, een bijnaam voor de stad Detroit met haar bloeiende auto-industrie. Motown gaf een heel eigen sound aan de soulmuziek en werd wereldwijd een begrip. Artiesten van Motown zijn o.a. The Jackson Five, Supremes, Marvin Gaye, The Temptations, Martha Reeves and the Vandellas. Motown draagt een tijdloos karakter en is ook nu niet meer weg te denken uit onze hedendaagse muziekbeleving. Motown touches heart & soul! Iedereen, alle artiesten en muzikanten op het podium hebben Soul of Motown-heart en dat willen ze u laten zien maar vooral laten horen!

Samen met haar man (Yvan Attal) brengt Suzanne (Kristin Scott Thomas) in harmonie en luxe haar dagen door. Toch mist ze haar vroegere werk als fysiotherapeute. Na de nodige overtuigingskracht helpt haar man haar bij het opnieuw opstarten van een praktijk. Haar leven wordt volledig overhoop gegooid met de komst van klusjesman Ivan (Sergi Lopez). Een instinctieve liefde dringt zich op. De aantrekkingskracht tot hem is zó sterk dat Suzanne haar perfect uitgestippelde leven achter zich laat en hem volgt in een gepassioneerd avontuur. Haar man weigert zich neer te leggen bij de nieuw ontstane situatie. In zijn frustratie en onwil om zijn verlies te nemen, besluit hij alle registers open te trekken om zijn vrouw weer terug te krijgen.

side 18 |novimber|2010|

12

Page 21: Theater de Koornbeurs Programma 2010-2011

wo |17

do |18

vr |19

London Community Gospel Choir | Songs from Sister Act

Doris Baaten e.a. | Schone Schijn

Claudia de Breij | Hete Vrede

show | 20.15 uur | toegang € 32,00

toneel | 20.15 uur | toegang € 24,00

cabaret | 20.15 uur | toegang € 18,00

De succesfi lm Sister Act over de zingende nonnen, o.l.v. Whoopi Goldberg, was begin jaren negentig een regelrechte hit. Niemand kan stil blijven zitten bij nummers als I will follow him, en Aint no mountain high enough! In Engeland gaat het publiek al sinds 2008 dansend door de zaal bij de swingende en feestelijke R&B / gospelshow Songs from Sister Act. Het wereldberoemde London Community Gospel Choir, zet de theaters op z’n kop met alle hits uit beide Sister Act fi lms! Trek je habijt en dansschoenen aan en dompel je onder in het energiekste R&B en gospelconcert van het seizoen. Meezingen is gewenst! The London Community Gospel Choir zong o.a. met grootheden als Madonna, sir Paul McCartney en Diana Ross. Tijdens de FA Cup Final bezorgde het koor met Abide With Me iedereen in het Wembley Stadion kippenvel. Het koor ondersteunde ook Elton John bij het prachtige Disneynummer The Circle of Life uit The Lion King.

Na het succes van Allo Allo! , vorig seizoen presenteren wij u nu een heuse wereldpremière. U bent van harte welkom bij de toneelversie van de regelrechte hitcomedy Schone Schijn (Keeping Up Appearances) . Nog steeds zijn in Nederland de perikelen rondom Hyacinth Bucket (lees: Bouquet) reden voor torenhoge kijkcijfers. Bij iedere uitzending kunnen de avonturen van deze echte dame rekenen op meer dan een miljoen kijkers. Hyacinth, de enige echte Lady of the House, staat straks ook in Theater de Koornbeurs. Naast Hyacinth ziet u al die andere bekende personages als haar sullige echtgenoot Richard, haar op seks beluste zussen Daisy en Rose, haar intens luie zwager Onslow en haar neurotische buurvrouw Elizabeth. Hyuacinth Bucket wordt gespeeld door rascomédienne Doris Baaten.

Wie begrijpt de tijd waarin hij zelf leeft? Achteraf, ja, over vijftig jaar, als Geert Mak in een mooi zondagavondprogramma heeft uitgelegd hoe het allemaal zat, in de jaren 0 van deze eeuw.Dan weten we wie goed was en wie fout, tijdens de Hete Vrede. Want zo heeft Claudia de Breij (zelf zat ze in het verzet tijdens de Koude Oorlog) deze tijd genoemd, en haar nieuwe voorstelling dus ook. In deze tijd waarin gelijk hebben het grootste goed is, twijfelt De Breij aan alles. En daar maakt ze grappen over. Wat ze zeker weet, dat zingt ze. Claudia de Breij, als altijd met de band, de grote bek en misschien wel met een jurkje. Claudia de Breij is genomineerd voor de Poelifi nario 2010 voor het meest indrukwekkende cabaretprogramma van het seizoen.

|novimber|2010| side 19

Page 22: Theater de Koornbeurs Programma 2010-2011

za |20

di |23

za |27

De Kast | Welkom Thuis

Whisky

Ellen Pieters, Han Oldigs e.a. | Lichtjes In Je Ogen

pop (staconcert) | 20.15 uur | toegang € 22,50

fi lm | 20.15 uur | toegang € 6,50

amusement | 20.15 uur | toegang € 21,50

De Kast gaat in de originele bezetting op tournee. Vanavond ziet u De Kast niet vanuit uw theaterstoel maar met de voetjes op vloer, bar achterin de zaal en het volume op peil. Zo komt deze oer-Friese band het best tot zijn recht. De Kast is nog steeds de meest populaire Friese popformatie, verkreeg grote populariteit door krakers als: In Nije Dei, Hart van mijn Gevoel, Eltse Grins Foarby, Woorden Zonder Woorden, In de Wolken en Raak. De Friezen waren in de jaren 90 één van de populairste popbands van Nederland. Nu zijn ze terug in originele bezetting met: Syb van der Ploeg, Kees Bode, Peter van der Ploeg, Sytse Broersma en Nico Outhuijse.

De zwijgzame zestiger Jacobo Köller is eigenaar van een kwijnend sokkenfabriekje. Dag in dag uit gaat hij in alle vroegte naar zijn werk, waar zijn trouwe assistente Marta tegelijk met hem arriveert. Steevast groeten ze elkaar met weinig woorden en gaan vervolgens aan de slag met hun dagelijkse bezigheden. Aan deze regelmaat komt een einde als Jacobo’s succesvolle en vlotte broer Herman uit Brazilië overkomt. Jacobo heeft zijn broer, die hij jarenlang niet gezien heeft, wijsgemaakt dat hij getrouwd is.

Met Ellen Pieters, Han Oldigs, Koert-Jan de Bruijn, Turan Furat, Sinan Vural en Cystine Carreon als Petcharin. Tekst en regie: Haye van der Heyden

De komedie “De Woonboot” van begin jaren negentig, is volgens de beproefde Mussen & Zwanenmethode omgewerkt tot een muzikaal feest, vol van oer-Hollands repertoire van Corrie Konings tot Marianne Weber en weer terug en heet nu: “Lichtjes In Je Ogen”. Bijna 20, in Nederland wereldberoemde songs, ondersteunen het hilarische verhaal van de man die genoeg heeft van de geëmancipeerde westerse vrouw en in Thailand iemand gaat halen die nog ouderwets lief voor hem wil zijn. Met alle gevolgen van dien. “Lichtjes In je Ogen” is een dijk van een komedie die bestormd wordt door een vloed van de mooiste Hollandse levensliederen.

side 20 |novimber|2010|

12

Page 23: Theater de Koornbeurs Programma 2010-2011

di |30

do |02

vr |03

Das Weissen Band

Theatergroep Oeloek | De Nacht van de Nasmaak

Percossa | 10 Jaar van de Straat

fi lm | 20.15 uur | toegang € 6,50

jongerentoneel/cabaret | 20.15 uur | toegang € 12,50

concert | 20.15 uur | toegang € 19,50

Net voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog wordt een rustig protestants Duits boerendorpje opgeschrikt door een aantal onverklaarbare gebeurtenissen. Een kabel wordt gespannen om de dokter met zijn paard ten val te brengen, een schuur vliegt in brand en twee kinderen worden ontvoerd en gemarteld. De schoolleraar observeert en onderzoekt de gebeurtenissen, die steeds meer neigen naar rituele straffen, en komt steeds dichter bij de verschrikkelijke waarheid

Regie : Martin van Waardenberg

Begrijp ik jou niet? Of begrijp jij mij niet?De Nacht van de Nasmaak toont een wereld waarin mensen elkaar niet kunnen verstaan. Niets gaat zoals verwacht, elke conclusie is de verkeerde en geen oplossing is de juiste. Tragische fi guren en meelijwekkende types blinken allen uit in onmacht en miscommunicatie, met alle hilariteit van dien. Uiteindelijk is geweld toch niets anders dan een vorm van communicatie? Dus...wat wil je me nu eigenlijk vertellen?, vroeg hij, terwijl zijn strot werd afgesneden. De Nacht van de Nasmaak is een kermis, een nachtclub, een illegaal casino vol uitverkorenen, paranoïde goochelaars, bastaards en onschuldige banketbakkers.

Begonnen als brutale schoffi es op straat, maar uitgegroeid tot een wereldwijde, onbeschrijfelijke theatersensatie: PERCOSSA. Na 10 jaar bloed zweet en tranen, wereldreizen en internationale successen, trakteren deze Rebels of Rhythm het publiek op de show der shows. Geen compromis, geen adempauze, geen genade, maar een bulderende percussieachtbaan vol rake klappen, scherpe humor en acrobatische capriolen, verpakt in theatrale fi jnzinnigheid. Want Percossa benadert slagwerk als middel om tot een voorstelling te komen, niet als doel. Percussion will never be the same. De pers roemt Percossa om de afwisseling in hun voorstelling. Gigantische Japanse trommels worden gecombineerd met minuscule attributen; dampende sambaritmes wisselen af met oorverdovende stilte; hilarische grappen staan oog in oog met ontroerende ballads. Onder regie van Karel de Rooij (Mini & Maxi) en Hans Minnaert (Internationaal Danstheater) gaan de mannen van Percossa tot het uiterste van hun fysieke kunnen, waarbij blauwe plekken en bloedneuzen geen uitzondering zijn.

|nov-des|2010| side 21

12

Regie : Martin van Waardenberg14+

Page 24: Theater de Koornbeurs Programma 2010-2011

di |07

do |09

za |11

Chéri

Schudden | Noorderzon

101 Dalmatiers

fi lm | 20.15 uur | toegang € 6,50

cabaret | 20.15 uur | toegang € 17,00

familie | 15.00 en 19.00 uur (succesoptie) | toegang € 17,00

Parijs van de jaren `20. De knappe, verwende jonge rijkeluiszoon Fred Peloux - alias Chéri - heeft al jaren een passionele relatie met de vijftigjarige, beeldschone courtisane Léa de Lonval. Dankzij haar leert hij de liefde kennen. Maar na zes gelukkige jaren vol genot en plezier, zonder aan de toekomst te denken, regelt zijn moeder een huwelijk tussen hem en de negentienjarige Edmée, de enige dochter van de rijke Marie-Laure. Terwijl het onontkoombare afscheid nadert, proberen Léa en Chéri zich te schikken in de situatie. Maar de liefde tussen hen blijkt dieper geworteld dan ze zelf ooit voor mogelijk hadden gehouden. Het verlangen blijft groot. Na een half jaar wederzijdse heimwee, treffen de ex-geliefden elkaar nog ‘n keer.

Schudden spreekt zelf tot u.Weltschmerz… De wereld is onvolmaakt en dat doet pijn. Om die pijn te bestrijden kunt u terecht bij psychologen, psychiaters, haptonomen en de apotheker. U kunt zoeken naar uw goeroe of online coach. Of doorbreek de lijn en de pijn met uw dierbaren aan de hand van een familie-opsteller. Een optie kan zijn u zich te verliezen in uw werk tot u er dood bij neervalt. En drugs en alcohol zijn zeer beproefd en hun werking is gegarandeerd verdovend. Maar wij zijn de oplossing die u nodig heeft. Vluchten kan weer, wij weten hoe, vluchten mag en wij weten waar naar toe. Pak uw koffer en volg ons. Wij wijzen u de weg. Sterker nog, we gaan met u mee. Wees op tijd in het theater. We vertrekken met de noorderzon. De twee laatste voorstellingen van Schudden werden beide genomineerd voor de Poelifi nario.

Deze wereldberoemde klassieker voor de hele familie komt met de kerstdagen naar Franeker. 101 Dalmatiërs is een onweerstaanbare voorstelling voor de hele familie vanaf 7 jaar. Al sinds de jaren zestig geniet jong en oud van dit hartverwarmende en oerspannende verhaal over de meest aandoenlijke én dappere viervoeters van de wereld. Modeontwerpster Gruwella de Vil maakt het liefst bontjassen van hun schattige puppies. Dus alle zwart/wit gevlekte honden zijn in groot gevaar! De Dalmatiërs Pongo en Teefje gaan de strijd aan, met hulp van honden en katten uit het hele land. Dat levert heel wat avonturen op!

side 22 |desimber|2010|

12

7+

Page 25: Theater de Koornbeurs Programma 2010-2011

ma |13

di |14

wo |15

Rhythm of the Dance | 10-Year Jubilee Tour

Stardust

Thriller Theater | Sherlock Holmes en de hond van de Baskerville

dans | 20.15 uur | toegang € 32,00

jongerenfi lm | 20.15 uur | toegang € 6,50

toneel | 20.15 uur | toegang € 21,50 | livemuziek in de foyer

Rhythm of the Dance vierde vorig jaar haar 10-jarig jubileum en komt wegens succes weer naar Nederland met een indrukwekkende voorstelling waarin Ierse volksmuziek en tapdans centraal staan. Een vocale bijdrage wordt geleverd door onder andere The Champions Irish Tenors. Ook dit jaar brengt men een aantal dansers en danseressen mee uit de befaamde Riverdance shows. In Rhythm of the Dance brengen Ierse topartiesten de meest oorspronkelijke vorm van hun cultuur op spectaculaire wijze voor het voetlicht.

In het magische land Stormhold, net aan de andere kant van het alledaagse Victoriaanse dorpje Wall, is een verblindende ster uit de lucht komen vallen. Deze ster is geen gewone meteoor, maar een mooie jonge vrouw. En haar diepe val door de kosmos betekent voor haar een groot gevaar: haar geheime krachten worden nu gezocht door een bonte schare zoekers.

Cast: o.a. Genio de Groot, Wivineke van Groningen, Ad van Kempen, Jasper Stokman en Johnny Kraaijkamp jr.

Wat is er nog leuker dan onderdompelen in een echte Dickens voor de kerstdagen? De hulp van Sherlock Holmes en zijn trouwe assistent Dokter Watson wordt ingeroepen vanwege een eeuwenoude legende over een monsterachtige hond. Het spookachtige beest maakt de heide van Dartmoor onveilig en lijkt het voorzien te hebben op de familie Baskerville. Lukt het Holmes en Watson het geheim van de hond te ontrafelen? Tegelijkertijd vertelt deze voorstelling een verhaal over acteren en over de kracht van de suggestie. Het stuk speelt zich namelijk af in het hedendaagse Engeland, waar een groep bevriende acteurs op een avond besluit het beroemdste verhaal van Sherlock Holmes na te spelen.

|desimber|2010| side 23

12

Page 26: Theater de Koornbeurs Programma 2010-2011

do-do |16-23

di |21

di |28

Schaatsbaan

Micmacs à tire-larigot

Snowcake

amusement | van 13.00 tot 21.00 uur | toegang € 2,50

fi lm | 20.15 uur | toegang € 6,50

fi lm | 20.15 uur | toegang € 6,50

Wierenzwaaien! Schaatsen en Franeker zijn aan elkaar verbonden voor het leven. De Elfstedentocht, en Franeker Elfestedentochtwinaars hebben daar fl ink aan bijgedragen. In Theater de Koorbeurs kun je een week lang schaatsen. De tribune maakt plaats voor ijsplezier en voor € 2,50 mag je hele dag schaatsen. Natuurlijk zijn er broodjes met warme worst, stamppot van zuurkool met vette jus, glühwein voor de ouderen en warme chocolademelk met slagroom. Op naar de feestdagen!

Surreële komedie van Jean-Pierre Jeunet waarin een jongeman besluit om samen met een groep vreemde vogels twee grote wapenfabrikanten omver te werpen. Jaren geleden overleed de vader van Bazil bij het onschadelijke maken van een bom midden in de Marokkaanse woestijn, zijn moeder raakte totaal gestoord en Bazil werd naar een weeshuis gestuurd. Nu werkt de volwassen Bazil bij een videotheek, als hij door een bizar toeval in zijn hoofd wordt geraakt door een kogel. Hij overleeft het ongeval maar de kogel blijft zitten, met rare bijwerkingen als gevolg. Wanneer Bazil hierdoor zijn baan verliest is de maat vol. Hij heeft het helemaal gehad met de wapenindustrie, waarvan zijn vader en hijzelf het slachtoffer zijn. Samen met zijn nieuwe vrienden bedenkt Bazil een briljant plan om twee wapenfabrikanten te gronde te richten.

Nadat Alex (Alan Rickman) de pittige liftster Vivienne heeft oppikt, raken ze betrokken bij een vreselijk ongeluk waarbij Vivienne op slag dood is. Alex bezoekt haar autistische moeder Linda (Sigourney Weaver) die, hoewel ze heel goed begrijpt wat er gebeurd is, vrijwel geen emotie toont. Terwijl hij bij Linda verblijft begint Alex een relatie met haar buurvrouw Maggie (Carrie-Anne Moss). Alex begint Linda steeds beter te begrijpen en zorgt voor haar, maar als de begrafenis van Vivienne dichterbij komt, vinden de donkere geheimen van Alex een weg naar de oppervlakte. Alex weet zijn verleden bloot te leggen, waardoor hij de confrontatie aan kan gaan met de bitterheid en woede die in hem is gegroeid.

side 24 |desimber|2010|

12

6

4-14

Page 27: Theater de Koornbeurs Programma 2010-2011

di |04

di |11

do |13

Cordero de Dias

4 Maanden, 3 Weken, 2 Dagen

Pieterse & Van Pamelen | Schrijven Geschiedenis

fi lm | 20.15 uur | toegang € 6,50

fi lm | 20.15 uur | toegang € 6,50

cabaret | 20.15 uur | toegang € 15,00

Tijdens de economische crisis van 2002 in Argentinië, wordt de 77-jarige dierenarts Arturo ontvoerd. Er wordt losgeld geëist bij zijn kleindochter Guillermina, die zich genoodzaakt ziet om de hulp van haar moeder Teresa in te roepen. Teresa woont al sinds het eind van de jaren zeventig in ballingschap in Frankrijk, gedwongen door politieke omstandigheden. Nu moet ze echter naar Buenos Aires komen en de terugkeer valt haar erg zwaar. Stukje bij beetje herhaalt de geschiedenis zich en worden huidige ontwikkelingen in een ander daglicht geplaatst.

Roemenië in de nadagen van het communisme. Otilia en Gabita zijn twee studenten die op kamers wonen in Boekarest. De twee meisjes willen zich terugtrekken op een hotelkamer voor een illegale abortus voor Gabita, die al vier maanden, drie weken en twee dagen zwanger is. Het loopt uiteraard niet zoals verwacht: het hotel zit vol, de arts die ze bereid hebben gevonden eist meer geld en Otilia wordt opeens op een familiefeest verwacht.

Weg met de voorgekauwde canon! De heren schrijven zélf de geschiedenis wel! Voor taalkunstenaars Pieterse & Van Pamelen is geen onderwerp veilig. In hun historisch denken verbinden zij alles met alles: politiek met popmuziek en het koningshuis met andere natuurrampen; naadloos gekoppeld aan de actualiteit van de dag. Nooit eerder lagen historie en hysterie zo dicht bij elkaar. Pieterse & Van Pamelen herzien de gehele vaderlandse historie. Frank van Pamelen en Jan J. Pieterse brachten traditiegetrouw de Open Dichtshow; hilarisch tekstueel cabaret met een muzikale gast.

|jannewaris|2011| side 25

12

12

Page 28: Theater de Koornbeurs Programma 2010-2011

vr-za |14-15

di |18

wo |19

Tryater | Drang

De Hel van ‘63

Otje, de muzikale familievoorstelling

toneel | 20.15 uur | 14 april succesoptie | toegang € 15,00 (freon € 13,50)

fi lm | 20.15 uur | toegang € 6,50

familie | 14.00 en 16.00 uur | toegang € 14,00

In komeedzje oer de gefolgen fan in nacht út in skier ferline fol lust en leafde.It sil dy mar oerkomme… Op in dei stiet der in freondinne fan eartiids op ‘e stoepe mei har hast-folwoeksen soan. Se beweart datsto de heit bist, ferwekt op in feestje, stikem achter de boskjes. En no freget se dyn help! Peter Tuinman regissearret dizze wrange komeedzje. Juliette en Wouter binne in echtpear fan hast sechtich, sûnder bern. Hy hat it kontakt ferlern mei syn tiid, sy sjocht, nei in slimme sykte, mei skrik werom op har libben. As de freondinne mei har soan harren libben ynstapt, wurdt de rin fan it libben op ‘e nij tsjin it ljocht holden en wurde leagens ûntmaskere. Komysk, bitter en leafdefol tagelyk.DRANG begjint dêr’t it televyzjeprogramma Spoorloos ophâldt: hoe geane minsken mei elkoar om as se ûnferwachts wer by mekoar brocht binne. In foarstelling fol ûnmacht, dwazens, en nettsjinsteande grimmitigens, dochs leafde.De voorstelling wordt op de 15 januari Nederlandstalig boventiteld.

Vandaag is het op de kop af 48 jaar geleden dat de De Tocht der Tochten werd gereden. Ondanks het barre weer besluit het bestuur van het Friese Elfstedencomité, onder druk van de media, met de kleinst mogelijke meerderheid van stemmen, dat de Elstedentocht doorgaat. Tussen de duizenden die een startbewijs veroveren bevinden zich soldaat Henk Buma, boerenzoon Sjoerd Lelkama, Kees Ferwerda en verpleegkundige Annemiek.

Naar het boek van Annie M.G. Schmidt met de tekeningen van Fiep Westendorp. Ze is grappig, vindingrijk en een tikkie eigenwijs. Otje is een typisch Annie M.G. Schmidt-meisje, een vrolijk zusje van Pluk en Floddertje. Met haar vader Tos, kok en brokkenmaker, loopt de boel af en toe fl ink in het honderd. Maar Otje zou Otje niet zijn als ze daar geen oplossing voor wist te bedenken. Theater Familie bewerkte Schmidts klassieker (bekroond met de Gouden Giffel 1981) tot een muzikale familievoorstelling, waarin realistische elementen en sprookjesachtige avonturen hand in hand gaan. Klokhuiscoryfeeën Gijs de Lange, Niek Barendsen en Rutger de Bekker tekenden voor de regie, de (lied)teksten en de muziek. Niek Kortekaas ontwierp een decor in de geest van Fiep Westendorp en Sesamstraat-acteur Rik Hoogendoorn zet, te midden van een jonge, energieke cast, een heerlijk opvliegende kok Tos neer.

side 26 |jannewaris|2011|

AL

4+

Page 29: Theater de Koornbeurs Programma 2010-2011

vr |21

zo |23

di |25

Vrouw Holland | Vrijheid van de Slechte Smaak

Koornbeurs op locatie | Klein Klassiek met Trio Gioacchino

Milk

cabaret | 20.15 uur | toegang € 16,00

klassiek | 15.00 uur | toegang € 15,00 | Museum Martena

fi lm | 20.15 uur | toegang € 6,50

Aan de vooravond van het songfestival komt Vrouw Holland bijeen. Dit is het moment waarop een lang gekoesterde droom werkelijkheid wordt. Om het gevoel van een hele natie te kunnen vertolken maken ze dankbaar gebruik van Oost-Europese charmes, veel make-up en valse kitsch. Happend naar sensatie en gewokte lucht gooien ze alles in de strijd, desnoods met de broek op de knieën. Manloos, kinderloos en moederloos, maar het grote publiek zal daar niets van merken. Zij komen voor de verpakking. Vrouw Holland is de smaakmaker!

In samenwerking met het Noord Nederlands Orkest en in coproductie met Museum Martena presenteert Theater de Koornbeurs vanmiddag de eerste editie van de concertserie Klein Klassiek. In deze concertserie, bestaande uit vier concerten, staat de viool centraal. Vanmiddag spelen voor u Regina Strodthoff op altviool, Kasimir Weertman op cello en Sven Otte op Contrabas. Zij spelen voor u: Henry Eccles met een sonate voor contrabas, cello en altviool. Teven staat op het programma Luigi Boccehrini met een sonate voor cello en bas. Na de pauze kunt u luisteren naar het werk van Mauricicio Kagel met een trios voor altviool, cello en bas. We sluiten de middag stijlvol af met Johan Sebastian Bach met een bewerkte sonate voor viola di gamba en klavercimbel. Het concert vindt plaats in de schilderijenzaal van Museum Martena. Met uw entreebewijs heeft u ook toegang tot het museum. De concertserie Klein Klassiek sluit af met een groot concert met 11 violen op 17 april in Theater de Koornbeurs.

New York, 1970. De homoseksuele veertiger Harvey Milk leidt een onopvallend bestaan tot hij in een metrostation de jonge, aantrekkelijke hippie Scott ontmoet. Het tweetal vertrekt samen naar San Francisco, waar ze in het bruisende hart van de homogemeenschap een winkel openen. Harvey gaat zich ook met politiek bezighouden. Met vrienden en sympathisanten gaat hij de gevestigde orde te lijf. Als openlijk homoseksueel stadsbestuurder botst hij met Dan White, die als katholiek gezinshoofd en oud-politieagent Harvey Milk liever kwijt dan rijk is.

|jannewaris|2011| side 27

12

Page 30: Theater de Koornbeurs Programma 2010-2011

wo |26 Mother Africa | Wild! Exotisch! Erotisch! Anders!

Mother Africa neemt je mee op een reis over het Afrikaanse continent. Een wervelende circusshow vol adembenemende acrobatiek, kleurrijke kostuums en betoverende dansen. De bandleden van “Inafrica” uit Tanzania begeleiden het spektakel met meeslepende ritmes uit Afrika en de rest van de wereld. Menselijk piramides, jongleurs, de slangenmens en trapeze acrobaten betoveren het publiek met hun snelheid en energie. Spectaculaire choreografi e, een opzwepende band en indrukwekkende circusacts zorgen voor een onvergetelijke avond. U komt ogen te kort om alles op het podium te volgen !! Mother Africa is momenteel de theaterhit in Europa!

side 28 |jannewaris|2011|

wereldkunst | 20.15 uur | toegang € 37,00

Page 31: Theater de Koornbeurs Programma 2010-2011

do |27

vr |28

za |29

Pater Moeskroen | Pater Moeskroen en de Kelten

Piter Wilkens | De Fleanende Hollanner

Lenette van Dongen | Hoogseizoen

concert | 20.15 uur | toegang € 19,50

concert | 20.15 uur | toegang € 16,00

cabaret | 20.15 uur | toegang € 18,00

‘Er zijn heel wat mogelijkheden om een neerslachtige bui in vrolijkheid te laten omslaan. Maar ze vallen allemaal in het niet bij een avondje Pater Moeskroen’, aldus de Volkskrant over een theatershow van het vrolijkste muziekgezelschap dat ons land rijk is. De zes multi-instrumentalisten van Pater Moeskroen verstaan de kunst om Ierse en Schotse folkmuziek naadloos te integreren in Nederlandstalige liedjes, zoals goed te horen is in grote hits als Hela hola en Laat maar waaien. Met een compleet Keltisch programma viert de groep haar 25-jarig bestaan. Uiteraard gaan de opzwepende deunen, melancholische ballades en vrolijke drinkliederen gepaard met een portie oer-Hollandse humor. Pater Moeskroen zal het publiek doen lachen en ontroeren. Daarbij zetten de bandleden traditiegetrouw, na afl oop van de show, de foyer op zijn kop met een medley van hun allergrootste hits!

Na het succes van de Friese theatertournee It fûgeltsje yn myn gitaar, nam Frieslands succesvolle troubadour Piter Wilkens het besluit om een tweede cd met naar het Fries vertaald werk van Cornelis Vreeswijk op te nemen. En ditmaal, uit het rijke oeuvre van Vreeswijk puttend, ook buiten Friesland te gaan optreden. En met succes. Naam van het programma en de in het voorjaar van 2010 verschenen cd De Fleanende Hollanner. Piter Wilkens (1959) is op dit moment de best verkopende Friestalige artiest van Nederland. Deze avond kunt u hem horen en zien in Theater de Koormbeurs.

Lenette is een innemende showvrouw met humor en mooie poëzie, met échte emoties en zonder poespas. Niet voor niets dat haar voorstellingen overal zijn uitverkocht. Lenette heeft haar publiek vanaf het allereerste moment in de hand en dat houdt ze anderhalf uur vol, met groot overwicht en bewonderenswaardige souplesse. Geen groot orkest, geen groots decor, maar simpele hulpmiddelen. Haar ongeremde energie en kracht om het publiek te laten huilen van het lachen en diep te ontroeren, mag ze na de grote schoonmaak in haar nieuwe voorstelling eindelijk met vakantie. In het Hoogseizoen van haar leven hoopt Lenette die ene ongekende bestemming te bereiken, maar loopt ze al snel vast in een defi lé van opblaaskrokodillen, koelboxen, kindergeluk en andere menselijke onmacht op badslippers. Als je het geluk zoekt, zul je het niet vinden en als je niet oplet loop je er met een knal tegenaan.

|jannewaris|2011| side 29

Page 32: Theater de Koornbeurs Programma 2010-2011

di |01

wo |02

do |03

The Imaginarium of dr. Parnassis

Katinka Polderman | Polderman Tuigt Af

Renée Soutendijk e.a. | Zadelpijn en ander damesleed

fi lm | 20.15 uur | toegang € 6,50

cabaret | 20.15 uur | toegang € 16,00

toneel | 20.15 uur | toegang € 23,00

Dr. Parnassus reist al honderden jaren met zijn theater over de wereld, waarbij hij in de fantasie van zijn publiek kan binnendringen zodra ze door de magische spiegel zijn gestapt. De ervaring die ze daar opdoen is verbluffend: al hun wildste ideeën worden voor even werkelijkheid. Parnassus zit echter met een probleem: zodra zijn dochter Valentina zestien is, moet hij haar afstaan aan de cynische Mr. Nick. Ondertussen denkt Tony, een mysterieuze jongeman met een Australisch accent, te kunnen ontsnappen aan zijn schimmige verleden door in de magische spiegel te stappen. Maar in de wonderlijke werelden waarin hij verzeild raakt blijkt dat nog niet zo eenvoudig.

Pers en publiek waren laaiend enthousiast over Polderman en opvolger Polderman Kachelt door. De laatste werd zelfs genomineerd voor de VSCD Cabaretprijs Neerlands Hoop. En nu is er de derde; Polderman Tuigt Af. Lachend kijkt Polderman naar de opsmuk om zich heen en vraagt zich af: “Is dit nou normaal?” Tijd om de boel eens fl ink af te tuigen. Tijd om de chaos terug te brengen tot overzichtelijke, menselijke proporties. Met de ronkende shovel en de zachte plumeau, met de Franse slag en gezond Zeeuws verstand. Met de gratie van een havenarbeider en het karakter van een goed biertje: stevig in het begin, daarna prikkelend en met een zachte, verfrissende afdronk.

Regie: Bruun Kuijt. Cast: Margo Dames, Debby Petter, Esther Roord, Lieneke le Roux, Renée Soutendijk, Wimie Wilhelm

Een bijtende en hilarische tragikomedie met zes topactrices die u niet mag missen! In Zadelpijn en ander damesleed maken we kennis met zes eigenzinnige vrouwen van rond de vijftig. Ze hebben er een traditie van gemaakt één keer per jaar een week in Frankrijk te fi etsen en een berg te bedwingen. De winnares van deze Tour de Tiet krijgt een wisselbeker in de vorm van een vrouwenborst. Tijdens het Franse fi etsuitje krijgt hun vriendschap fl inke klappen te verduren. De vrouwen worstelen met hun eigen problemen op het gebied van werk, liefde, ziekte of verlies. Het stuk is een achtbaan van emoties, het is onthutsend en komisch tegelijk en het is herkenbaar voor vrouwen én mannen. Een ontroerende fi etsreis met grote gevolgen voor alle deelnemers.

side 30 |febrewaris|2011|

12

Page 33: Theater de Koornbeurs Programma 2010-2011

vr |04

za |05

di |08

Je Anne | Musical gebaseerd op het Dagboek van Anne Frank

Candy Dulfer

Three Monkeys

musical | 19.00 uur | toegang € 30,00

pop (staconcert) | 20.15 uur | toegang € 26,00

fi lm | 20.15 uur | toegang € 6,50

Cast: Thom Hoffman, Marloes van den Heuvel, Frans Maas, Levi van Kempen, Sanne Bosman, en Abke Bruins.

Films, boeken, ‘n rockopera, ‘n stripboek, toneelstukken en een musical; op vele manieren wordt de herinnering aan Anne in stand gehouden. Nooit mag vergeten worden wat Anne, haar medebewoners en miljoenen anderen is overkomen. ´Je Anne´is een integere musical die trouw blijft aan de feiten. De vele moeilijke momenten, de spanning en onzekerheden, maar ook de warmte en het eeuwige optimisme van Anne, worden op ontroerende wijze in deze musical weergegeven. Op 4-jarige leeftijd verhuisde Anne met haar familie naar Nederland. Op 6 juli 1942, Anne was 13 jaar oud, dook de familie onder samen met de familie van Pels, hun zoon Peter en tandarts Fritz Pfeffer. Ruim 2 jaar later, op 4 augustus 1944, werden zij verraden. Anne stierf in maart 1945, slechts 2 weken voor de bevrijding van het concentratiekamp, nu 65 jaar geleden.

De Nederlandse saxofoniste Candy Dulfer heeft een ongekend veelzijdige carrière opgebouwd. Ze werkt samen met de beroemdste sterren, speelt met haar band over de hele wereld in uitverkochte zalen en ontving een Grammy Award nominatie voor haar cd ‘Saxuality’ waarvan er sindsdien ruim 2.5 miljoen wereldwijd zijn verkocht. Ook scoorde ze meerdere nummer 1 hits in de USA. Iedereen weet van haar veelbesproken samenwerking met Dave Stewart en Prince. Ter promotie van haar recente cd ‘Funked Up & Chilled Out’ tourt Candy met haar band over de hele wereld. Wegens overweldigend succes keert ze in het najaar opnieuw terug naar Rusland voor nog meer concerten. Net als ze terug is uit de Verenigde Staten is ze te zien in Theater de Koornbeurs, met een eenmalig optreden in Friesland.

Net voor een cruciale verkiezing rijdt Servet door na een dodelijk auto-ongeluk. Verwikkeld in een vuile strijd met de islamitische partij vreest hij voor het einde van zijn politieke carrière. In ruil voor geld wil zijn chauffeur Eyüp voor het misdrijf opdraaien. Terwijl Eyüp in de gevangenis zit, worstelt zijn zoon Ismael met het verdere uiteenvallen van zijn familie en raakt hij op het slechte pad. Moeder Hacer zoekt hulp bij Servet, maar dat leidt tot meer verraad en geweld. Als Eyüp terugkeert uit de gevangenis, is zijn rol als hoofd van het gezin uitgespeeld. Zijn eer wordt bloedig gewroken, maar daarmee laadt hij een nieuwe schuld op zich.

|febrewaris|2011| side 31

AL

Page 34: Theater de Koornbeurs Programma 2010-2011

wo |09

vr |11

za |12

Jeroen van Merwijk | Le Big Bazar

Cho-In Theatre | The Angel and the Woodcutter

Crazy Pianos | Lets Go Crazy

cabaret | 20.15 uur | toegang € 17,00

wereld | 20.15 uur | toegang € 19,00

show | 20.15 uur | toegang € 25,00

teksten en zang: Jeroen van Merwijk gitaar: Wouter Planteijdt en René van Barneveld

Alleen is maar alleen. Na ruim twintig jaar solo op het podium, treedt Jeroen van Merwijk dit seizoen op met de voor de gelegenheid in het leven geroepen formatie Le Big Bazar, die bestaat uit de virtuoze gitaristen Wouter Planteijdt (SJAKO!) en René van Barneveld (SJAKO!, ex-Urban Dance Squad). De drie spelen nummers uit het rijke repertoire van Van Merwijk. De melodieuze slidegitaar van Van Barneveld en de onnavolgbare solos van Planteijdt geven Van Merwijks liedjes een geheel nieuwe lading. Zij komen dankzij de begeleiding van deze twee iconen uit de Nederlandse popmuziek als het ware thuis. Het programma Le Big Bazar bestaat voornamelijk uit liederen, afgewisseld met nu en dan een anekdote, een column of een luchtig gedicht van de hand van maestro Van Merwijk. De beeldend kunstenaar Van Merwijk tekent voor het toneelbeeld.

Cho-In Theatre is een fysiek theatergezelschap uit Zuid-Korea. The Angel and The Woodcutter is één van de bekendste traditionele volksvertellingen in Korea en gaat over een engel die de aarde bezoekt en wordt ontdekt door een houthakker en zijn moeder. Zij beroven de engel van haar vleugels waardoor ze niet meer naar de hemel kan terugkeren. Ze wordt de vrouw van de houthakker en moeder van zijn kind. Regisseur Chung-euy Park plaatst deze love story in het raamwerk van een gruwelijke oorlog, geïnspireerd door de Japanse overheersing en de Koreaanse Oorlog.De houthakker wordt gedwongen dienst te nemen en een tot dan toe gelukkig en harmonieus leven slaat om in een afschuwelijke tragedie, die bol staat van geweld en uithongering. De vrouwen doen er alles aan om het kind in leven te houden. The Angel and the Woodcutter is een niet gesproken vertelling die zeer succesvol was in de Avignon, Edinburgh en San Francisco festivals.

Zin in een spetterende rollercoaster van piano-entertainment? Het internationaal vermaarde muziekconcept Crazy Pianos staat dit seizoen opnieuw in het theater met een twee uur durende show. Om de zaal plat te krijgen is er niet meer nodig dan twee brandweerrode piano’s, een saxofonist en een drummer. Ook dit jaar bevat de show veel nieuwe en swingende songs! Laat een traan bij de sensuele songs van Alicia Keys, ga uit je dak met Saturday Night Fever of zing uit volle borst mee bij André Hazes, Bløf en Robbie Williams. Alle zintuigen worden ingezet voor een zinderende muziekavond. Stilzitten is onmogelijk!

side 32 |febrewaris|2011|

Page 35: Theater de Koornbeurs Programma 2010-2011

di |15

wo |16

do |17

The Chinese Botanist’s Daughters

Harry Sacksioni | Adrenaline

Marisa van Eyle, Cees Geel e.a. | De Meeuw

fi lm | 20.15 uur | toegang € 6,50

theaterconcert | 20.15 uur | toegang € 17,50

toneel | 20.15 uur | toegang € 21,00 (inleiding € 2,50)

China tijdens de jaren ‘80. De jonge wees Min gaat studeren bij de befaamde botanist Chen, die op een luxe verlaten eiland leeft. Zijn dochter An, die het beu is haar leven in eenzaamheid te slijten, kijkt dan ook vol verwachting uit naar de komst van de studente. Al snel ontwikkeld de vriendschap tussen de dames zich tot een sensuele, gecompliceerde en verboden relatie. Ze kunnen niet meer zonder elkaar. Als Min wordt uigehuwelijkt aan Ans broer Dan zijn ze dan ook opgelucht, omdat de duur van Mins stage daarmee wordt opgerekt tot een permanente status. Toch blijkt de druk om hun liefde geheim te houden steeds moeilijker vol te houden.

In het splinternieuwe soloprogramma Adrenaline van Nederlands meest gedreven akoestisch gitaarvirtuoos Harry Sacksioni, staan de composities van zijn gelijknamige nieuwe cd centraal en laat hij zich in uitersten zien en horen. Van zeer ingetogen nummers als Geland en het landschappelijke Borgo Migliorinni, tot aan het topje van zijn technisch kunnen in stukken als Adrenaline en My engine is running. Met dit nieuwe programma maakt Harry zijn reputatie volledig waar: hij bespeelt één gitaar maar je hoort een volledige band. Zijn veelgeprezen drie partijen techniek moet u gezien (en gehoord!) hebben om het te geloven. Harry pakt zijn publiek op en sleurt het zijn bevlogen muzikale wereld binnen. Zijn nimmer afl atende drive op het podium, zijn schitterende techniek op de gitaar en zijn contact met het publiek staan borg voor een avond uit de allerhoogste muziekcategorie.

Regie en bewerking: Gerardjan Rijnders Cast; Marisa van Eyle, Saskia Temmink, Eline ten Camp, Paul R. Kooij, Titus Muizelaar, David Lucieer, Cees Geel en René van Zinnicq Bergmann.

Deze tragikomedie is het eerste deel van de unieke serie Tsjechov van Gerardjan Rijnders die wij de komende jaren zullen vertonen. De Meeuw speelt zich af op het landgoed van Sorin. Zijn zuster Arkadina, een gevierd actrice, komt daar de zomer doorbrengen met haar minnaar, de beroemde schrijver Trigorin. Haar zoon, Kostja heeft net een modern stuk geschreven voor zijn geliefde Nina maar zijn nieuwe visie op toneel wordt beantwoord met onbegrip en minachting van de heersende garde. Wanneer Nina er vervolgens vandoor gaat met Trigorin blijft Kostja gedesillusioneerd achter. Twee jaar later blijkt hoe het cynisme en de verbittering bij iedereen naar binnen is gesijpeld en blijft er voor Kostja maar één uitweg over.

|febrewaris|2011| side 33

12

Page 36: Theater de Koornbeurs Programma 2010-2011

di |22

di |01

do |03

Kandahar

Lebanon

Speelman & Speelman | Wakker

fi lm | 20.15 uur | toegang € 6,50

fi lm | 20.15 uur | toegang € 6,50

cabaret | 20.15 uur | toegang € 21,00

Nafas, een naar Canada gevluchte Afghaanse journaliste, passeert illegaal de Iraans-Afghaanse grens en begeeft zich, geleid door gidsen, op weg naar haar in Kandahar wonende zus. Nafas heeft van haar zus een brief ontvangen waarin zij schrijft over haar plannen om zelfmoord te plegen. Een levensgevaarlijke reis door het rijk van de Taliban begint. Gaandeweg worden de gevolgen van de twintig jaar durende (burger)oorlog zichtbaar; de Afghaanse bevolking is straatarm, verminkt en wordt verscheurd door haat en onderling wantrouwen. Vooral de Afghaanse vrouw, die door radicale Taliban-heersers met harde hand uit het maatschappelijk leven werd verdreven, heeft het zwaar te verduren.

Juni 1982, de Eerste Israëlische-Libanese Oorlog. Een eenzame tank krijgt de opdracht om terroristen in een vijandige stad op te sporen. In de tank zitten vier Israëlische soldaten: Shmuel, Assi, Herzl en Yigal, jongens van rond de twintig die nooit iets met geweld te maken hebben gehad. Gegrepen door angst en het fundamentele instinct om te overleven, proberen ze wanhopig om zichzelf niet te verliezen in de chaos van de oorlog. De hele fi lm blijft de camera bij vier soldaten in een tank, de kijker ziet alleen wat zij waarnemen.

“Nu de liefde kouder wordt, wat moet ik dan beginnen, knap ik nog wat woorden op, of laat ik de lege zinnen”

Wakker is het nieuwe theaterprogramma van Speelman & Speelman. De broers Daan en Joost Speelman zingen in dit programma meer liedjes dan ooit, waarbij zonderlinge ontmoetingen als kraaienpoten op een weg tussen de nummers verspreid zijn. In Wakker zoeken de Speelmannen naar nieuwe liefdes, naar onbekende wegen en naar contact. Zo af en toe moet je wakker geschud worden, omdat je mensen ontmoet waardoor je leven wordt veranderd en niets meer is wat het lijkt. Wakker is een kijk op de wereld om je heen vanuit een nachtelijk perspectief. Want ‘s nachts voel je je anders, denk je anders en gebeuren er andere dingen. Je droomt om te verwerken. Slapen gaat niet, voordat er rust is.

side 34 |feb-mrt|2011|

16

AL

Page 37: Theater de Koornbeurs Programma 2010-2011

vr |04

di |08

wo |09

Kim Hoorweg

Unmistaken Child

Unieke Zaken | Op Stapel

concert | 20.15 uur | toegang € 16,00

fi lm | 20.15 uur | toegang € 6,50

familie | 15.00 uur | toegang € 13,00

Inmiddels wordt de 16 jarige Kim Hoorweg binnen de jazzwereld gezien als één van de grootste talenten. “Some might call me a chick with a mission” zingt Kim Hoorweg in de titeltrack van haar debuutalbum “Kim is Back”. Haar band bestaat uit pianist Erwin Hoorweg, altist Rolf Delfos, bassist Marius Beets, Lean Robbemont en trompettist Jan van Duikeren. Kim brengt een intiem theaterprogramma met groovy jazz en eigen nummers, waarbij ze naast de muziek van George Gershwin uitstapjes maakt naar Johnny Cash, John Legend, the Police en Herman van Veen. Door dit gevarieerde programma en haar frisse kijk op muziek heeft ze fans van alle leeftijden. Voorafgaand aan het concert (van 18.30 tot 19.30 uur) geeft Kim met de pianist van haar band een workshop, waarbij 20 deelnemers ‘s avonds het ingestudeerde met Kim en haar band voor het publiek zingen. Tijdens deze workshop wordt gewerkt aan improvisatie, solozang en backingvocals. Vraag aan je CKV leraar hoe je mee kunt doen.

In 2001 sterft Meester Lama Konchog, één van de grootste Tibetaanse bemiddelaars van onze tijd. Zijn verlegen en toegewijde leerling, Tenzin Zopa, wordt onverwacht door de Dalai Lama aangesteld om de reïncarnatie van zijn overleden meester te vinden. Met behulp van astrologie, droomduiding en het gefl uister van dorpsbewoners reist Tenzin per helicopter, op een ezel en te voet op zoek naar het unmistaken child.

Spel: Peter Bolten en Mirjam Morsch

Deze productie heeft weinig tekst en zit vol visuele grappen.Meneer en mevrouw Schoonoord lijden aan zeer ernstige vorm van verzamelwoede. Hun huis is tot de nok toe gevuld met dozen, stellingkasten, zakken en tassen vol spullen. Vandaag komt de heer des huizes thuis met nog meer! Hij worstelt zich naar binnen en dat is de druppel die de emmer doet overlopen. Ze zitten vast, kunnen nergens meer bij en de deur niet meer uit. Het is nu de hoogste tijd om orde op zaken te stellen.

|maart|2011| side 35

AL

6+

Page 38: Theater de Koornbeurs Programma 2010-2011

vr-zo |11-13 Brigitte Kaandorp | Cabaret voor Beginners

side 36 |maart|2011|

Cabaret, hoe moet dat eigenlijk? Niemand weet het precies. De één heeft de hele avond daverend succes, de ander druipt al na tien minuten huilend af. De één trekt volle zalen, de ander speelt na jaren nog steeds voor anderhalve man en een paardenkop. Brigitte Kaandorp, de Grande Dame van het Nederlandse cabaret, is niet te beroerd om de geheimen van haar vak bloot te leggen en u uit te leggen hoe het allemaal werkt. “Het is zo makkelijk, je moet het alleen even weten.”, aldus de cabaretière. Hoe je opkomt, wat je vervolgens zegt, waar het de hele avond verder over gaat, wat charisma is, hoe timing werkt en hoe je een geslaagde grap maakt, u krijgt het allemaal op een presenteerblaadje aangeboden, zodat u zelf ook aan de slag kunt. “Iedereen kan het, het is een fl uitje van een cent”, zegt Brigitte, “ik begrijp niet dat er nog meisjes zijn die bij de Hema werken…”

cabaret | toegang € 23,00vrijdag 11 maart | 20.15 uur | live muziek in de foyerzaterdag 12 maart | 20.15 uur | live muziek in de foyerzondag 13 maart | 20.15 uur | live muziek in de foyer

Page 39: Theater de Koornbeurs Programma 2010-2011

Brigitte Kaandorp | Cabaret voor Beginners

di |15

wo |16

di-wo |15-16

Tryater | it Brûst

Tryater | Tomke, foar beukers en pjutten

The Return

Tryater | Mac Beth voorpremière

fi lm | 20.15 uur | toegang € 6,50

toneel | 14.00-15.30 uur | toegang € 10,00 (freon € 7,50)

toneel | 20.15 uur | 15 maart try-out | toegang € 15,00 (freon € 13,50)

Prachtig gefi lmd Russisch familiedrama. Twee Russische jonge broertjes, Ivan en Andrej, worden van de ene op de andere dag geconfronteerd met de terugkomst van hun vader die vele jaren geleden weg was gegaan, zonder dat de jongens weten waarom.

Wy geane op reis yn in tinte en yn dy tinte lûke de Dingen, de Wurden, de Klanken en in Jonge en syn Hûn oan dy foarby. In foarstelling om as folwoeksene en bern tegearre mei te meitsjen. Tegearre sjen en wize, freegje en beneame, sitte en dûnsje en sjen en wize. En dan noch in kear. Klear. Op. In foarstelling foar heiten en memmen, pakes en beppes en harren bern en bernsbern fan 2 jier ôf. Bram de Goeij makket fi sueel teater, mei in soad humor.

tekst: frij nei Shakespeare, oersetting: Nynke Lavermanregy: Ira Judkovskaja, dramaturgy: Ines Sauerspilers: Arnold Dijkstra, Nynke Heeg, Tamara Schoppert, Eelco Venema e.o.

Folksfermaak oer de meast kwalike driften fan de minske.As Bonny en Clyde twinge Macbeth en Lady Macbeth harren lot ôf. En dat foldocht goed! Se ûntdekke it lok en genot fan dizze oerjefte. Se klimme tegearre nei de top…, om dêrnei hiel hurd te fallen. Macbeth en Lady Macbeth libje yn in wrâld fol modder, goud, eangst en fage takomstfoarsizzingen, dêrt se as keningspear oer regeare wolle. De klim en de fal binne beide sa dûzeljend dat de moraal fan alle dagen derby ferblikt. Se stjerre, begelaat troch arias út de Lady Macbeth fan Mzensk fan Shostakovitch.Wat harren dronken makke, makke my moedich, wat harren dôve, joech my fjoer.

|maart|2011| side 37

12

di-wo |15-16||15-1615-16De voorstellingen vinden plaats in een tent in de binnenstad van Franeker

Page 40: Theater de Koornbeurs Programma 2010-2011

do |17

di |22

wo |23

Normaal | Tien X Theater Tour

Les Choristes

Het Chinees Nationaal Circus | TAO

concert | 20.15 uur | toegang € 24,00

fi lm | 20.15 uur | toegang € 6,50

wereld | 20.15 uur | toegang € 32,00

Normaal is hét exportprodukt van de Achterhoek, bekend van Oerend hard en tientallen topveertig hits. Maar misschien nog wel meer van de energieke concerten, het bier en de onderbroekenlol die daar bij horen. Kortom: høken! Maar Normaal is meer dan dat, ontdekten velen tien jaar geleden tot hun grote verbazing. Normaal kan ook romantisch zijn, subtiel en komisch en is vooral ook heel erg muzikaal. De bijzondere sfeer was kenmerkend voor de theatershow, maar steeds meer bepaalde het hoge muzikale niveau de kracht van de voorstelling. De bandleden bewezen de afgelopen jaren dat hun muzikale horizon niet ophield bij de blues en de rock’n roll, ze konden net zo goed uit de voeten met cajun, country-folk, jazz en, zoals zanger en voorman van Normaal Bennie Jolink het graag noemt, knipoog-klassiek.

Het is het jaar 1949 wanneer Clement Mathieu, een werkloze muziekleraar, wordt benoemd tot surveillant in een heropvoedinginternaat voor minderjarigen. Directeur Rachin van het internaat houdt er nogal strenge methoden op na om lastige leerlingen onder de duim te houden. Met zijn bijzondere muziek weet Mathieu het leven van de leerlingen te veranderen.

Het Chinees Nationaal Circus komt naar weer naar Nederland en... naar Franeker! Het publiek kan met volle teugen genieten van een onvergetelijke show. ’s Werelds beste acrobaten nemen u mee naar de fascinerende wereld van een eeuwenoude cultuur, waarbij de eenheid van lichaam, geest en ziel tot topprestaties leidt. Al sinds 1989 trekt het Chinees Nationaal Circus volle zalen, doordat het niet te vergelijken is met een standaard circusact. Actie, spanning, kleurrijke kostuums en vijftig van de beste circusartiesten ter wereld zorgen voor een schouwspel dat zijn weerga niet kent. De acrobaten beheersen het jongleren, turnen, klimmen, de luchtacrobatiek en het balanceren tot in de puntjes. Het geheel wordt overgoten met een mystiek Oosters sausje. Het Chinees Nationaal Circus voorziet Cirque du Soleil al vele jaren van de meest bijzondere acts en artiesten. Deze betoverende show mag u dit seizoen dus zeker niet missen!

side 38 |maart|2011|

6

Page 41: Theater de Koornbeurs Programma 2010-2011

do |24

za |26

zo |27

Rob van de Meeberg, Vera Mann e.a. | In de schaduw van Brel

Rocking on Heavens Door

Koornbeurs op locatie | Klein Klassiek met Ensemble Nouveau

musical | 20.15 uur | toegang € 24,00

concert | 20.15 uur | toegang € 25,00

klassiek | 15.00 uur | toegang € 15,00

Indringend muziektheater over Jacques Brel. In In de Schaduw van Brel volgen we Jojo George Pasquier, vriend, bodyguard en chauffeur van Jacques Brel. Na dertig jaar vergetelheid komt hij aan in het Voorportaal. Jojo kan zich na al die tijd niet meer herinneren wie hij is en probeert daar via liederen en zijn herinneringen aan Brel achter te komen. Hij wordt daarbij geholpen door de muziektherapeute die is aangesteld om hem te laten kiezen tussen Hemel of Hel. Naast de bekendste chansons van Brel zoals: Laat me niet alleen, Bruxelles, Vlaamse vrouwen, Madeleine en Marieke, schreven Martin van Dijk en Lars Boom nieuwe chansons voor deze voorstelling. De oerversie van deze vernieuwde productie werd destijds juichend ontvangen en leverde hoofdrolspelers Vera Mann en Rob van de Meeberg een John Kraaijkamp Musical Award op.

Voorlopige nieuwe line up: Jerry Lee Lewis, Roy Orbison, Elvis, Everly Brothers en Eddie Cochran.

Rockin On Heavens Door verovert elk jaar meer harten onder het Nederlandse publiek. Dit seizoen is er zelfs een heuse Nederlandse fanclub voor deze productie opgericht! Met wederom een nieuwe line up wordt het weer ouderwets terug in de tijd naar de jaren 50: back to the future. Elke seizoen weet Rockin On Heavens Door weer de beste acts uit de UK vast te leggen voor een onvergetelijke avond swingen, boppen, rocken en jiven. Dus: start de cadillac, kuif in het vet, blue suède shoes aan, stap in de petticoat, gooi het haar in de suikerspin… Lets Rock!

In samenwerking met het Noord Nederlands Orkest en in coproductie met Museum Martena presenteert Theater de Koornbeurs vanmiddag de derde editie van de concertserie Klein Klassiek. In deze concertserie, bestaande uit vier concerten, staat de viool centraal. Vanmiddag spelen voor u Justyna Mrozek op viool, Ulrike Adam op altviool en Marius van Delden op cello. U kunt luisteren naar Maurice Ravel met een sonate voor viool en cello en naar Zoltan Kodaly met eeb duo voor viool en cello. Na de pauze kunt u luisteren naar de de serenade in D-majeur van ludwig van Beethoven. Het concert vindt plaats in de schilderijenzaal van het Museum Martena. Met uw entreebewijs heeft u ook toegang tot het museum.

De concertserie Klein Klassiek sluit af met een groot concert met11 violen op 17 april in Theater de Koornbeurs.

|maart|2011| side 39

Page 42: Theater de Koornbeurs Programma 2010-2011

di |29

do |31

vr |01

Pranzo di Ferragosta

Dames voor na Vieren | Koude Kermis

Miss Montreal

fi lm | 20.15 uur | toegang € 6,50

cabaret | 20.15 uur | toegang € 17,00

concert | 20.15 uur | toegang € 18,00

Gianni is een man van middelbare leeftijd, die met zijn tirannieke moeder in een oud huis in het centrum van Rome woont. De dag voor een lang weekend vrij in de zomer vraagt de huisbaas hem om diens moeder in huis te nemen voor de twee dagen. In ruil hiervoor zal hij het bedrag dat Gianni hem nog schuldig is voor de huur wat verminderen. Gianni kan niet anders dan ingaan op dit voorstel, maar de huisbaas komt echter op de proppen met twee vrouwen. Gianni is overweldigd en verpletterd door de botsing tussen deze drie dominante vrouwen, maar heldhaftig doet hij zijn best het hen naar de zin te maken. Gianni moet een helse 24 uur doorstaan. Wanneer het eindelijk tijd is om afscheid te nemen, hebben de vrouwen hier heel andere ideeën over...

Komt dat zien! Komt dat zien! Dames voor na Vieren: een kermisrit om niet te vergeten!In “Koude Kermis” stap je in een wereld vol grilligheid, absurditeit en humor. Clowneske scènes worden afgewisseld met slapstick, absurde sketches en ontroerende liedjes over mensen, die op zoek zijn naar maar één ding: Geluk. Vinden ze dat? Of komen ze van een koude kermis thuis... Anne van Rijn en Hanneke Drenth wonnen in 2004 de jury- en publieksprijs van het Amsterdams Kleinkunst Festival. Dames voor na Vieren heeft zich inmiddels gevestigd als duo in de toplaag van de huidige kleinkunstwereld. Met hun nominatie voor de VSCD Neerlands Hoop Prijs in 2007 bewijzen deze twee vrouwen dat ze geen eendagsvliegen zijn, maar twee podiumbeesten in hart en nieren.

Sanne Hans - zang, gitaar, Thijs Rensink – drum, Michi Schwiemann – gitaar en Kobus Groen - basgitaar

Het Nederlandse publiek leert Sanne Hans, de frontvrouw van Miss Montreal, in 2008 kennen via een reclame, maar al snel mag ze in De Wereld Draait Door eigen materiaal komen spelen. Haar optreden en droge humor maken veel indruk bij de kijkers en al snel heeft Giel Beelen de radioprimeur van Sanne’s debuutsingle Just A Flirt. Op 1 november van 2008 komt de single de hitlijsten binnen om daar 33 weken onafgebroken in te blijven staan. Sanne Hans mag dan wel het boegbeeld zijn, Miss Montreal is wel degelijk een band. Miss Montreal treedt op tijdens Lowlands, Parkpop, Beatstad en Zwarte Cross. In het Goffertpark voor maar liefst 70.000 bezoekers. Nu te zien met band in Theater de Koornbeurs.

side 40 |mrt-april|2011|

AL

Page 43: Theater de Koornbeurs Programma 2010-2011

za |02

zo |03

di |05

Ronald Goedemondt | Binnen de lijntjes

Tierelijn | Jan Klaasen

Definance

cabaret | 20.15 uur | toegang € 17,00 | live muziek na de voorstelling

familie | 15.00 uur | toegang € 8,50

fi lm | 20.15 uur | toegang € 6,50

Als u een liefhebber bent van cabaret mag u Ronald Goedemondt zeker niet missen. Ronald is het beste dat het nieuwe Nederlandse cabaret nu te bieden heeft. Vanavond staat hij in Franeker. In zijn vierde avondvullende voorstelling verkent Ronald Goedemondt het thema conformisme. Dat zou je als cabaretier kunnen doen door het brengen van een lineair en chronologisch verteld betoog met steekhoudende, logische verhalen over herkenbare dingen uit onze maatschappij, om uiteindelijk een duidelijk punt te maken. Maar helaas, dat kan Goedemondt niet. Hij springt, huppelt, duikt en pareert zowel fysiek als verbaal door zijn stof met achter hem de blaffende hond die logica heet. U gaat lachen.

Met zijn vorige voorstelling Dedication was Ronald Goedemondt winnaar Neerlands Hoop 2008, winaar Edison Comedy 2009 én genomineerde Poelifnario 2009.

Jan Klaassen, Katrijn en hun ontroerende dochtertje Tierelijntje hebben een nieuwe buurvrouw. Ze heet Lola en is hoedenmaakster. Het is een heel eigenaardig vrouwtje dat de baas wil spelen in de poppenkast en overal haar hoedjes ophangt. Maar sinds haar komst gebeuren er vreemde dingen.. Het zondagse hoedje van Katrijn wordt van haar hoofd gestolen en de dorpsagent raakt zijn politiepet kwijt. Rarara? Wat is er toch aan de hand? Van wie is toch die hand die alles pakt? Wie is de dief ? Gelukkig zit Tierelijntje op de toverschool en kan ze al een beetje toveren. Daarom lukt het haar uiteindelijk alle problemen op te lossen met haar toverkracht.

In de winter van 1941 worden de Joden in Oost-Europa met duizenden tegelijk de dood in gejaagd. Drie Joodse broers willen niet langer schuilen in de bossen van Wit-Rusland en organiseren het enige gewapende Joodse verzet in dit epische en waargebeurde verhaal over menselijkheid, trots, redding en wraak tijdens de Tweede Wereldoorlog.

|april|2011| side 41

16

3+

Page 44: Theater de Koornbeurs Programma 2010-2011

vr-za |08-09

di |12

wo |13

Motel Westcoast Part 3 | California Dreaming

Iklimler

Het Volk | De Drie Verdrietige Eenzame Mannen

concert | 20.15 uur | toegang € 21,00(zondag 10 april succesoptie)

fi lm | 20.15 uur | toegang € 6,50

toneel | 20.15 uur | toegang € 18,00

Tijdens hun zomervakantie aan de Turkse kust verbreekt Isa zijn relatie met Bahar. Zij gaat alleen terug naar Istanbul. Een druilerige herfst volgt waarin Isa zijn eenzaamheid afwisselt met bezoeken aan Serap, een ex-vriendin. Van haar hoort hij dat Bahar in Oost-Turkije aan een televisieserie werkt. Hij wil naar haar toe en reist af naar verre winsterse contreien. Zal het een laatste ontmoeting zijn of juist een nieuwe lente?

Elke volgroeide, rijpe man gaat in dit aardse leven per defi nitie gebukt onder een kolossale existentiële eenzaamheid en een daarmee gepaard gaand diep fundamenteel verdriet. De gruwzame eenzaamheid van zijn bestaan is een vaststaand en onomkeerbaar gegeven. Elke man weet diep in zijn hart dat hij uiteindelijk hopeloos en ongeneeslijk alleen is. Hetgeen natuurlijk niet vanzelfsprekend wil zeggen dat zijn leven dus zinloos is en niet waardevol kan zijn. Integendeel. Hoop, aspiraties en de moed om door te gaan op zijn eenzame lijdensweg houden menige man bij de les en bieden perspectieven op zijn moeizame levensreis.

In Franeker zijn de concerten van Motel Westcoast steeds weer tot de nok toe uitverkocht. Het zeer succesvolle Motel Westcoast gezelschap dat de grootste hits van de Amerikaanse Westcoast brengt, gaat op veler verzoek weer het theater in. Naar het afsluitende concert in samenwerking met Radio 2 in de Heineken Music Hall, luisterden meer dan 1,1 miljoen mensen! Syb van der Ploeg, Julian Thomas, Mirjam Timmer en Edward Reekers spelen met hun vijfkoppige live band, nummers van o.a. The Eagles, The Beach Boys, Venice en The Doobie Brothers.

side 42 |april|2011|

16

Page 45: Theater de Koornbeurs Programma 2010-2011

do |14

vr |15

zo |17

Diederik van Vleuten | Daar werd wat groots verricht

Frédérique Spigt | Alles is vreemd

Noord Nederlands Orkest | 11 violen op een rij

cabaret | 20.15 uur | toegang € 17,00

concert | 20.15 uur | toegang € 18,50

klassiek | 15.00 uur | toegang € 12,00

De geschiedenisleraar die je je wenste en dan nog leuker.Vijftien jaar lang stond Diederik naast Erik van Muiswinkel op de planken. Nu staat hij er alleen voor. In Daar werd wat groots verricht is hij onder meer uw vastberaden gids door de krankzinnige geschiedenissen van zijn voorouders. In ruim anderhalf uur ontsluit hij een uniek familiearchief. Een kist vol dagboeken, memoires en fotoalbums. Een schat aan tropenhelmen, opwaaiende avondjurken, schipbreuken, overspel en dubieuze oorlogen. Diederik blaast zijn voorvaderen nieuw leven in. Hij sleept ze mee naar de 21e eeuw. En zo krijgt u een confronterend lesje maatschappijleer dat u nog lang zal heugen. Een cabaretvoorstelling zoals je ze niet meer ziet. Met ragfi jn pianospel en verzorgde taal in Correct Nederlands. U bent gewaarschuwd.

Na de tournee Alles moest er een vervolg komen maar, deze keer in een andere samenstelling. De Antwerpse Gwen Cresens op accordeon, bandoneon en vleugel is weer van de partij, zodat de andere kant van het repertoire in de schijnwerpers komt. Samen met Jan van der Meij (gitaar), en Hein Offermans (bas) heeft Frédérique Spigt haar mannen van Een Kus en Vreemd weer bij elkaar. De harmonieuze samenwerking tussen deze muzikale vrienden is een genot voor het theaterpubliek. Uiteraard zullen liedjes als Isis, Mans Genoeg en vele andere favorieten niet ontbreken. En zoals Maria Goos bij Opium tv meldde: ik wist dat zij kon zingen maar verassend is dat zij zo’n goede entertainer is en de zaal meeneemt en ontroerd.

Ter afsluiting van de kamermuziekserie Klein Klassiek waarbij de viool centraal staat, kunt u in Theater de Koornbeurs genieten van prachtige vioolconcerten met maar liefst 11 violisten behorend tot het Noord Nederlands Orkest. In deze unieke samenstelling kunt luisteren naar de werken van Telemann met een concert voor vier altviolen, Palestrina met Hodie christus est voor 8 altviolen, Bizet met een l’Arlesienne suite voor 7 altviolen, York Bowen met een fantasie voor 4 altviolen. Daarnaast hoort u vanmiddag bewerkte composities van Piazolla, Scott Joplin en West Side Story.

Met uw entreebewijs heeft u vandaag ook toegang tot Museum Martena.

|april|2011| side 43

Page 46: Theater de Koornbeurs Programma 2010-2011

ma-wo |18-20

di |19

ma |18

wo |20

Franeker Danst!

How She Move

Noord Nederlandse Dans | Jongerendans en workshops

Noord Nederlandse Dans | Rock Paper Sciccors

fi lm | 20.15 uur | toegang € 6,50

dans | besloten voorstelling voor het voortgezet onderwijs

dans | 20.15 uur | toegang € 14,00

In samenwerking met Noord Nederlandse Dans presenteren we drie dagen dans in Theater de Koornbeurs. In deze dansdagen staat niet alleen de uitvoering centraal maar ook de educatie. Hoe is het om te dansen?.

Om aan de ellende van haar oude achterbuurt te ontsnappen, doet Raya mee aan een stepdanswedstrijd. De talentvolle en intelligente Raya Green kreeg als enige in haar familie de kans om uit haar misdaadvolle buurt te komen en wordt aangenomen op een exclusieve school. Als haar zus aan een drugsoverdosis overlijdt, moet Raya echter van haar sjieke school af en terug naar haar oude buurt. Dat valt niet mee, vooral omdat haar oude vrienden haar als een verrader zien omdat zij hun buurt verliet. Om aan deze ellende te ontsnappen, doet Raya mee aan een danswedstrijd met $50.000 prijzengeld, in de hoop dat haar leven zal veranderen. De dansstijl waar het in deze Canadese fi lm om gaat heet step-dance.

Dit programma biedt jongeren een dansvoorstelling die speciaal is gericht op een jong publiek, uitgevoerd door de Studio Group van Noord Nederlandse Dans. Daarnaast bestaat het programma uit workshops, een inleiding en nagesprekken. Vraag aan je CKV leraar hoe je mee kunt doen.

Dit seizoen presenteert Noord Nederlandse Dans wederom een programma waarin een nieuwe lichting choreografi etalent het podium deelt met artistiek leider Stephen Shropshire. Rock Paper Scissors omvat een danspalet van drie choreografi eën met een experimenteel karakter. De jonge choreografen krijgen de kans om dans te mengen met fi lm, nieuwe media en live muziek. Een ideale mogelijkheid om kennis te maken met nieuwe hedendaagse dansmakers binnen een spannend totaalprogramma.

side 44 |april|2011|

12

Page 47: Theater de Koornbeurs Programma 2010-2011

do |21

di |26

wo |27

René Groothof | De Tuinen van de Herinnering

Altiplano

Joep Onderdelinden | NAT

familie | 20.15 uur | toegang € 6,50

fi lm | 20.15 uur | toegang € 6,50

cabaret | 20.15 uur | toegang € 18,00

De tienjarige Michel schaamt zich dood voor zijn vader, die de eigenaardige gewoonte heeft om zich te verkleden als clown. Dan onthult de broer van zijn vader hem een familiegeheim. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn de broers na het plegen van een verzetsdaad in een leemput geworpen en overgeleverd aan de Duitse bewaker. Een onaangenaam avontuur krijgt echter een onverwachte wending. De essentie van het leven wordt blootgelegd met de dood in het vizier.

Vriendschap en loyaliteit maken een wezenlijk onderdeel uit van het leven van een kind. Wat als deze onder druk komen te staan door angst en agressie, welke keuze maak je dan? In ‘De Tuinen van de Herinnering’ reikt Michel Quint humor als wapen aan.

In het afgelegen bergdorp Turubamba in de Andes verliest de jonge Peruaanse Saturnina haar prille geliefde Ignacio aan het door kwik vergiftigde water van de rivier. In haar onstelpbare verdriet om het verlies van haar geliefde, besluit Saturnina zich op te offeren. Zij tekent hiermee eenzaam protest aan tegen de corruptie van buitenaf. Haar plaats wordt ongewild ingenomen door de getraumatiseerde Belgische oorlogsfotografe Grace, die op zoek is naar de doodsoorzaak van haar man Max, een arts van een dokterspost nabij Turubamba. In een mystieke ervaring herontdekt Grace voor zichzelf de waarde en de kracht van beelden.

Bewonderd en geroemd om zijn eigen stijl. Joep is verteller, acteur, entertainer, zanger en danser ineen. Zijn vorige programma Worst was een klapper en trok, tot zijn eigen verbazing, overal volle zalen. En terecht. De kranten waren unaniem lovend over zijn vorige voorstelling. Joep is een meeslepende verteller en met zijn expressieve lijf en mimische talenten heeft hij in visueel opzicht meer te bieden dan in het cabaret gebruikelijk is. Na een jaar geschitterd te hebben als Opa en Gerrit in de musical Ja Zuster Nee Zuster, staat Joep dit seizoen weer alleen op het toneel. Als geen ander neemt hij het publiek mee in zijn wereld vol muzikale vondsten, absurde bewegingsacts en poëtische overpeinzingen. Mis Nat niet, want droger kun je het niet krijgen! Tip: Watervaste mascara en solide zuidwesters zijn geen overbodige luxe.

|april|2011| side 45

16

10+

Page 48: Theater de Koornbeurs Programma 2010-2011

di |03

di |10

wo |11

Anonyma

Los Ambrazos Rotos

Frank Groothof | JazzBabar

fi lm | 20.15 uur | toegang € 6,50

fi lm | 20.15 uur | toegang € 6,50

familie | 15.00 uur | toegang € 9,50

April 1945. Het Rode Leger bezet Berlijn. In een half verwoest huis worden vrouwen gevangen gehouden en stelselmatig verkracht. Een van hen is Anonyma. Voor de oorlog begon was zij journaliste en fotografe. In haar wanhoop besluit ze op zoek te gaan naar een offi cier die haar kan beschermen. Dan gebeurt wat ze het minst had verwacht: Anonyma ontwikkelt een relatie met de Russische offi cier Andrej - een relatie die zou voelen als ware liefde als deze niet werd begrensd door de krachten die hen dwingen vijanden te zijn tot het bittere eind.

Harry Caine, of Mateo Blanco zoals zijn echte naam luidt, schrijft en leeft in het donker. Hij wil niet meer herinnerd worden aan die gruwelijke dag veertien jaar geleden, toen hij in een bruut auto-ongeluk verzeild raakte. Tot aan die fatale dag was hij een succesvol regisseur en schrijver, die een grote liefde koesterde voor zijn grote muze Lena (Cruz). Na het ongeluk veranderde alles voor hem. Niet alleen verloor hij zijn gezichtsvermogen, maar - nog erger - ook Lena. Het is een even ontroerend als afschuwelijk liefdesverhaal, dat wordt gedomineerd door fataliteit, jaloezie en verraad.

Thearer de Koornbeurs presenteert Jazz voor beginners. Voor de allerkleinsten, hun broertjes en zusjes, vaders en moeders, opa’s en oma’s, vriendjes en vriendinnetjes heeft Frank Groothof voor het komend seizoen een speciale peutervoorstelling gemaakt met jazzmuziek als bijzondere omlijsting. Er verschijnt een lijn op het achterdoek…. Frank: Hé, wat is dat? Wat zeg je? Is dat een tak? Een slang? Nee, het lijkt een beetje een slurf… Ja, het is de slurf van een olifantje!… Ach, net geboren, in het grote bos…. Zo begint de nieuwe peutervoorstelling van Frank Groothof vanuit de interactie met de kinderen. JazzBabar is een heel toegankelijk verhaal over een klein olifantje dat allerlei avonturen beleeft. Marius Beets arrangeerde muziek van Poulenc naar een toegankelijke jazzbewerking. Gerard de Bruyne tekent live tijdens de voorstelling op een groot scherm. Hierdoor ontstaat er een dialoog tussen Frank en de kinderen en komt het verhaal tot leven.

side 46 |maaie|2011|

12

16

2+

Page 49: Theater de Koornbeurs Programma 2010-2011

vr |13

za |14

di |17

Doede Veeman | Troubadour

Wibi Soerjadi

Veronica Guerin

concert | 20.15 uur | toegang € 13,00

klassiek | 20.15 uur | toegang € 27,00

fi lm | 20.15 uur | toegang € 6,50

RemoliNo wurdt foarme troch Herman Peenstra, Carel van Leeuwen en Marcel Prins, trije fryske muzikanten dy”t de wrâldmuzyk opsûgje en harren eigen draai dêr oan jouwe. It binne ambachtelike muzikanten, dyt master binne op ferskate ynstruminten en soargje foar in muzyk dyt dûnset en draait, mar soms ek hiel mankelyk en dreamerich is. Hja nimme de harkers mei op reis fan in Bulgaarsk plein dêrt dûnsers harren útlibje yn ûnregelmjittige metryske dûnsen oant yn Finlân. Dizze tradysjonele folksmuzyk dyt rjocht út it hert komt hat ek altyd in ynspiraasje west foar Doede Veeman, dyt dan ek gauris jiddyske, ierske, skotse of sigeunerwyskes brûkt foar syn lieten.

Wibi Soerjadi begon op zijn elfde met het bespelen van de piano. Op 15-jarige leeftijd won hij de eerste prijs op het Prinses Christina Concours in Den Haag. Al na vier jaar studie bij het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam deed hij vervroegd eindexamen en behaalde het hoogst haalbare resultaat, een tien met onderscheiding. Wibi Soerjadi weet met zijn indringende en beeldende pianospel een groot publiek te raken en weet als geen ander zowel kenners als minder ervaren luisteraars te imponeren met zijn fabelachtige pianotechniek. Dit maakt hem bij uitstek geschikt als vertolker van het grote romantische pianorepertoire van meesters als Liszt en Chopin. Zijn eigen transcripties van eigentijdse populaire muziek uit musicals als ‘Beauty and the Beast’ en de ‘Lion King’ passen naadloos in de traditie die Franz Liszt twee eeuwen geleden startte met zijn soms bijna onspeelbare bewerkingen en fantasieën op bekende thema’s uit die tijd.

Halverwege de jaren ‘90 vormde Dublin het decor van een hevige strijd tussen een klein aantal machtige drugsbaronnen. Hun grote vijand was niet de politie, maar de moedige journaliste Veronica Guerin (Cate Blanchett), die de veldslag met ongekende intensiteit registreerde. Haar onderzoek en onthullingen omtrent de drugsdealers maakten maakten haar tot een heldin in de ogen van het Ierse volk. Elke aanslag op haar leven droeg bij tot de legendevorming rond haar persoon. Gedurende haar werk zocht ze voortdurend een balans tussen haar privé-leven en haar verantwoordelijkheid ten opzichte van haar lezers en vaderland.

|maaie|2011| side 47

16

Page 50: Theater de Koornbeurs Programma 2010-2011

za |21 Freek de Jonge | NEVENcabaret | 20.15 uur | toegang € 23,00 | live muziek in de foyer

Na een muzikaal intermezzo, waarin het Nederlandse en Belgische publiek getrakteerd werd op het zeer persoonlijke werk van het studioalbum Van A naar Z, brengt Freek in 2011 een splinternieuwe avondvullende conference met frappante familiebanden als leidraad.

Het nieuwe programma ‘NEVEN’ handelt over Freeks twee neven. De ene geadopteerd, de andere een echte bloedverwant. Toch delen ze een opzienbarende geschiedenis met elkaar. Voer voor een onderhoudend verhaal vol opmerkelijke overeenkomsten met de tijd van nu.

side 48 |maaie|2011|

vr|20 Dana Winner | Parels uit de Noordzeeconcert | 20.15 uur | toegang € 27,50

In haar carrière reed Dana Winner honderdduizenden kilometers door Vlaanderen en Nederland. Onderweg hoorde ze op de autoradio prachtige liedjes in haar moedertaal, ontmoette ze bij tankstations en in wegrestaurants verrassende mensen en hoorde ze allerlei verbazende verhalen. Al deze ervaringen hebben Dana Winner geïnspireerd tot de theatervoorstelling “Parels uit de Noordzee”. In deze voorstelling verbaast en verrast Dana de toeschouwers met de prachtigste muzikale pareltjes uit Vlaanderen en Nederland. Tussen de liedjes vertelt de zangeres over haar grappige en ontroerende belevenissen in de Lage Landen en strooit ze gul in het rond met leuke, opvallende en soms hilarische weetjes over Nederlanders en Vlamingen. Frieten, fi erljeppen, ons typische weer, inspirerende meisjesnamen, het zit allemaal verwerkt in “Parels uit de Noordzee”.

Page 51: Theater de Koornbeurs Programma 2010-2011

di |24

di |31

di |06

Uzak

Involuntary

Y tu Man Tombien

fi lm | 20.15 uur | toegang € 6,50

fi lm | 20.15 uur | toegang € 6,50

fi lm | 20.15 uur | toegang € 6,50

Winters Istanbul vormt het decor voor een vertelling over vervreemding en eenzaamheid. Een gedesillusioneerde fotograaf wordt gedwongen zijn appartement te delen met een neef uit zijn geboortedorp, die werk hoopt te vinden in de scheepvaart. Mahmut woont alleen en werkt als reclamefotograaf, onder meer voor een tegelfabriek. Zijn vroegere ambities om kunstfoto’s en fi lms te maken heeft hij volledig laten varen. Hij is gescheiden van Nazan en heeft nauwelijks contact met zijn naaste familie.

Het is bijna zomer in Zweden en voor sommige mensen is dit aanleiding om zich vreemd te gaan gedragen: Leif steelt graag de show bij zijn vrienden met gore spelletjes, een overijverige basisschoollerares denkt haar collega’s de les te moeten lezen en twee tienermeisjes poseren halfnaakt voor een webcamera.

Tieners Tenoch en Julio worden door hun vriendinnetjes gedumpt voor de zomer. Dan ontmoeten ze de oudere Luisa op een bruiloft. Om indruk te maken, vertellen ze haar dat ze een reis gaan maken naar een prachtig, geheim strand, genaamd Boca del Cielo. Geïntrigeerd door hun verhaal en wanhopig om aan de wereld te ontsnappen, vraagt Luisa of ze met de jongens mee mag naar het strand. Al snel gaat het trio op pad richting Mexico City, naar hun fi ctieve eindpunt.

|maaie-juny|2011| side 49

12

16

AL

Page 52: Theater de Koornbeurs Programma 2010-2011

di |13

di |20

di |27

Lady Chatterley

Fish Tank

Publieks Keuzefilm

fi lm | 20.15 uur | toegang € 6,50

fi lm | 20.15 uur | toegang € 6,50

fi lm | 20.15 uur | toegang € 6,50

Oktober 1921. De jonge Constance woont met haar man Sir Clifford Chatterley op zijn familielandgoed Wragby Hall, midden in de Engelse mijnstreek. Hij is tijdens de Eerste Wereldoorlog verlamd geraakt en zij verzorgt hem. Ze krijgen weinig bezoek en Constance brengt haar dagen eenzaam door, opgesloten in haar huwelijk en plichtsbesef. Maar spoedig breekt de lente aan en tijdens een boswandeling maakt ze kennis met mijnwerkerszoon Parkin, die als jachtopziener voor de Chatterleys werkt en teruggetrokken in het bos leeft. Omringd door een uitbundige natuur groeit hun seksuele relatie in intensiteit en tederheid. Een ervaring die tot ware liefde leidt.

De 15-jarige puber Mia brengt zichzelf regelmatig in de problemen. Ze is van school geschopt en verstoten door haar vriendinnen. Samen met haar 11-jarige zusje en moeder woont ze in een kleine fl at in een buitenwijk van Essex. Op een zomerse dag brengt haar moeder een mysterieuze en aantrekkelijke nieuwe minnaar mee naar huis. Deze man lijkt liefde en verandering in hun leven te brengen.

De laatste fi lm van het seizoen mag u zelf kiezen. U kunt van alle fi lms die op DVD zijn verschenen uw favoriete fi lm selecteren en bij een meerderheid van stemmen wordt uw fi lm vertoont op de laatste fi lmavond 2010-2011. Het enige wat u hoeft te doen is een mailtje te sturen met de titel van uw favoriete fi lm [email protected] kunt ook nog iets winnen. Indien uw fi lm wordt gekozen bent u uiteraard onze VIP gast. Samen met uw vrienden bent u van harte welkom tijdens de fi lmavond en hebben wij een wijn-en spijstafel voor u gereed staan met heerlijke kazen en natuurlijk... Champange! Proost! Op een mooi en succesvol fi lmseizoen in Franeker. Wij zien u graag terug.

side 50 |juny|2011|

12

?

16

Page 53: Theater de Koornbeurs Programma 2010-2011

Vakantiewoning huren in Franeker?

Kijk op: www.hofhuysjefraneker.nl

Midden in het centrum van Franeker

staat het Hofhuysje. Het Hofhuysje is

van alle gemakken voorzien, zelfs een

sauna. Op de begane grond bevinden

zich de woonkamer, inclusief keuken,

bijkeuken en badkamer. De badkamer

geeft toegang tot de sauna. Op de ver-

dieping, onder het schuine dak, is aan

de achterzijde het slaapvertrek, aan de

voorzijde staat een heerlijk ligbad.

Achter de woning ligt - te bereiken mid-

dels een schuifpui - een besloten tuin

met een houten terras. Het Hofhuysje is

geschikt voor twee personen.

Harlingerweg 14, 8801 PA Franeker, tel. (0517) 380 980, Fax (0517) 380 987, www.telenga.nl

Bij Telenga drukkerij kunt u gerust naar binnen stappen. Wij adviseren u graag hoe en op welke manier wij met u tot een perfect resultaat kunnen komen. Zonder “theater”.

Drukkenzondertheater...

maar wel met applaus!

Page 54: Theater de Koornbeurs Programma 2010-2011

Onze motivatie, uw motor

“De totale schoonmaak bij De Koornbeurs in Franeker wordt al jaren via Empaselect verzorgd.”

Empaselect traint, begeleidt en plaatst mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt voor een specifi ek bedrijf of specifi eke sector. Daarvoor zijn er verschillende instrumenten zoals Begeleid Werken, Detachering en Leer-werkplekken. Empaselect heeft medewerkers met de juiste motivatie die bijdragen aan het geolied draaien van de motor van uw bedrijf.

Bent u ook geïnteresseerd? Bel vrijblijvend voor meer informatie of kijk op onze website.

Empaselect, Tingietersstraat 1, Postbus 280, 8600 AG Sneek T 0515 484999 E [email protected] www. empaselect.nl

Cultuur

oogst applaus.

in de GemeenteFranekeradeel

Harlingerweg 18

8801 PA Franeker

tel.: (0517) 380 380

fax: (0517) 380 388

www.franekeradeel.nl

[email protected]

Boddeüs zien en horen | Raadhuisplein 10-12 | Franeker

T 0517 39 20 01 | E [email protected] | www.boddeus.nl

z e t d e p u n t j e s o p u

090293-BODFRA A7 FC.indd 1 10-02-2009 15:39:12

Oostelijke Industrieweg 2, Franeker t. 058 - 233 06 60

TALENT FOR TASTE

www.steensma.com

Page 55: Theater de Koornbeurs Programma 2010-2011
Page 56: Theater de Koornbeurs Programma 2010-2011

Iedere bezoeker krijgt uitleg in de Planetariumkamer!

Openingstijdenhet gehele jaar: dinsdag t.m. zaterdag 10.00 – 17.00 uurzondag 13.00 – 17.00 uur tussen 1 april en 31 oktober ook: maandag 13.00 - 17.00 uur

Het oudst werkende planetarium ter wereld!

adv 4 x 8 b.pdf 1 22-4-2010 22:34:24

Raadhuisplein 3-11, 8801 KX FranekerTelefoon (0517) 39 27 80

zensa adv f.indd 1 05-04-2007 14:10:56

Page 57: Theater de Koornbeurs Programma 2010-2011

aanvang: 14.00 uur Toegang � 11,- incl. adm. kosten

Zaterdag 25 september Theater De Koornbeurs

Zaterdag 25 september Theater De Koornbeurs

Page 58: Theater de Koornbeurs Programma 2010-2011

www.rabobank.nl/lnwf

Groenfinanciering-Duurzaam beleggen-Rabo Groenobligaties-Coöperatiefonds

Rabobank. Een bank met ideeën.

Duurzaam investeren in de toekomst. Dat is het idee.

ondergoed van de hema. voor iedereen

hema Voorstraat 24 - 26 Franeker

soms voor de show, altijd voor de kwaliteit

Page 59: Theater de Koornbeurs Programma 2010-2011

adv_LODEWIJK&LODE_210x297_2010.indd 1 05-03-10 12:39

Page 60: Theater de Koornbeurs Programma 2010-2011