Programma excursiegroep Architectuurfotografie 2016/2017

9
Gerda van Ekris Fotografie Architectuurfotografie 2016-2017 Organisatie Vijf nieuwe excursies, gevolgd door vijf bespreek-avonden in de studio Stadsring 96 in Amersfoort. Alle excursies zijn op zondag en we ontmoeten elkaar op een gemakkelijk bereikbare plek, zoals bijvoorbeeld een stationsrestauratie, rond half elf in de ochtend. Eerst koffie en bijpraten, dan fotograferen! De bespreekavonden zijn circa 15 dagen later op donderdagavond in de studio in Amersfoort. Een selectie uit de gemaakte foto's wordt gepresenteerd en besproken, andere nabewerkingen overwogen, we nemen en passant stromingen in de architectuur mee en stellen een fotografisch thema aan de orde. Programma Dit seizoen komen bij toeval een aantal religieuze gebouwen naar voren. Onder meer van architect Dom Helder van der Laan, die samen werkt met Aldo van Eyck. De betreffende gebouwen variëren van kerk tot abdij en tot klein kapelletje nabij Keulen. Zie het programma voor meer informatie. In de buitenlandexcursie twee onderwerpen van de zwitserse architect Peter Zumthor, wegbereider van een belangrijke stroming in zowel de fotografie als de architectuur: het minimalisme. Heel bijzonder is de presentatie/ lezing van mijn studiegenoot Katja Effting over samenhang tussen architectuurfotografie en beeldende kunst. Deze avond gaat buiten het reguliere programma om. Katja is architect én fotograaf en is lid van het gerenommeerde fotografenagentschap 'DAPh'.

Transcript of Programma excursiegroep Architectuurfotografie 2016/2017

Page 1: Programma excursiegroep Architectuurfotografie 2016/2017

Gerda van Ekris Fotografie Architectuurfotografie 2016-2017

OrganisatieVijf nieuwe excursies, gevolgd door vijf bespreek-avonden in de studio Stadsring 96 in Amersfoort. Alle excursies zijn op zondag en we ontmoeten elkaar op een gemakkelijk bereikbare plek, zoals bijvoorbeeld een stationsrestauratie, rond half elf in de ochtend. Eerst koffie en bijpraten, dan fotograferen!

De bespreekavonden zijn circa 15 dagen later op donderdagavond in de studio in Amersfoort. Een selectie uit de gemaakte foto's wordt gepresenteerd en besproken, andere nabewerkingen overwogen, we nemen en passant stromingen in de architectuur mee en stellen een fotografisch thema aan de orde.

ProgrammaDit seizoen komen bij toeval een aantal religieuze gebouwen naar voren. Onder meer van architect Dom Helder van der Laan, die samen werkt met Aldo van Eyck. De betreffende gebouwen variëren van kerk tot abdij en tot klein kapelletje nabij Keulen. Zie het programma voor meer informatie. In de buitenlandexcursie twee onderwerpen van de zwitserse architect Peter Zumthor, wegbereider van een belangrijke stroming in zowel de fotografie als de architectuur: het minimalisme.

Heel bijzonder is de presentatie/lezing van mijn studiegenoot Katja Effting over samenhang tussen architectuurfotografie en beeldende kunst. Deze avond gaat buiten het reguliere programma om.

Katja is architect én fotograaf en is lid van het gerenommeerde fotografenagentschap 'DAPh'.

Page 2: Programma excursiegroep Architectuurfotografie 2016/2017

ArcHItEctuurFOtOGrAFIE -Programma

Deelname aan de cursusHet minimum aantal deelnemers is vijf en het maximum is twaalf. De cursus is bedoeld voor iedereen die niet alleen van fotografie houdt, maar ook van moderne architectuur of wat meer van dat laatste wil weten. Je dient in het bezit te zijn van een camera waarmee je diafragma en sluitertijd zelf kunt instellen. De basiskennis hiervan wordt als bekend verondersteld.

De kosten van deze cursus bedragen € 240,00 incl. BtW. consumpties tijdens de bespreekavonden zijn inbegrepen, tijdens de excursies zijn deze en andere kosten voor eigen rekening.Incidenteel zijn er aan excursies extra kosten verbonden. In bovenstaand programma komt bj de excursie naar Kootwijk een bedrag van circa € 17,50 tbv entree/gids. Van de buitenlandexcursie zijn begin 2017 de kosten bekend.

Bestemming Praktijkles Bespreekavond Doel

1 Utrecht 02 oktober 20 oktober Papendorp en Wolvenplein

2 Kootwijk/Apeldoorn 31 oktober 24 november

Radio Kootwijk Belastingcomplex en Coda

3 Den Haag 15 januari 02 februari Stations en Past.v.Arskerk

4Groningen 26 februari 16 maart Duogebouw en Zernike

5 Maastricht&Keulen 22 april 04 mei

Benedictijnerklooster Vaals

Kolumba Rheinauhafen

Aan

mel

den

kan

via

: ger

dav

anek

ris@

gm

ail.c

om o

f m

obie

l 06

.120

3003

5

Minimalisme

Het minimalisme begon in de jaren zestig in de beeldende kunst en werd al snel overgenomen door de fotografie én de architectuur. Eenvoud en objectiviteit zijn de kernwoorden. Fotograaf: Franco Fontana. Architect: Peter Zumthor (zie Keulen), Muziek: Philip Glass.

Page 3: Programma excursiegroep Architectuurfotografie 2016/2017

utrEcHt- WOLVEnPLEIn &PAPEnDOrP

Bedrijventerrein Papendorp Het bedrijven- en kantorenterrein Papendorp is gelegen aan knooppunt Oudenrijn (A2-A12) en valt binnen de gebiedsontwikkeling Leidsche rijn. uniek voor een bedrijventerrein in nederland is de manier waarop het merendeel van de auto's onder landschap en gebouwen is verstopt. Dat overheersende beeld van een landschap waarin gebouwen zijn opgenomen valt ook op vanaf de snelwegen. Minimalisme in de stedenbouw? We zullen er dieper op ingaan.

2 OKtOBEr

Gevangenis Wolvenplein, utrechtDe voormalige bajes in het centrum van

utrecht is onderwerp in onze excursie naar utrecht.

Fotografisch is dit geen gemakkelijke opgave met al die horzontale en verticale lijnen. En niet te vergeten al de grote ramen: zij

zorgen voor voldoende tegenlicht om hier een fotografische uitdaging in te zien.

Prins clausbrug (Ben van Berkel)

Page 4: Programma excursiegroep Architectuurfotografie 2016/2017

radio Kootwijk Het gebouw oogt als een geheimzinnige

kathedraal en wordt wel De Sphinx genoemd.Dit imposante radiozendstation op de

Veluwse heide is in 1922 ontworpen door Jules Maria Luthmann. Het was een van de

eerste nederlandse gebouwen opgetrokken uit beton.

Gebouw A is gebouwd als onderkomen voor de radioverbinding tussen nederland en

Bandung (het toenmalige nederlands-Indië).

KOOtWIJK-APELDOOrn

Belastingdienst Waterbosgebied Het Walterboscomplex is het grootste belastingkantoor van nederland. Het complex is in de jaren 2002-2007 ingrijpend aangepast. neutelings riedijk realiseerde een nieuw plintgebouw en DP6 twee nieuwe torens.

31 OKtOBEr-2016

cODAApeldoorn heeft drie gebouwen van de hand van Abel Herzberg: centraal Beheer, Schouwburg Orpheus en de nieuwbouw van cODA. Het is dus de moeite waard om hier eens een kijkje te gaan nemen. Ons excursieprogramma is met een week vervroegd om de afsluiting van Apeldoorn Fotoweek nog mee te kunnen maken.

Blikvanger is een vijver waar op enkele plaatsen lichthappers uitsteken. Deze met roesvast stalen platen beklede elemen-ten hebben draken en waterspuwers naar ontwerp van kunstenaar rob Birza.

Page 5: Programma excursiegroep Architectuurfotografie 2016/2017

Belastingdienst Waterbosgebied Het Walterboscomplex is het grootste belastingkantoor van nederland. Het complex is in de jaren 2002-2007 ingrijpend aangepast. neutelings riedijk realiseerde een nieuw plintgebouw en DP6 twee nieuwe torens.

DEn HAAG14 OF 15 JAnuArI 2017

Stations Den Haag: Holland Spoor en cSWe starten bij station Holland Spoor, dit renaissancistische gebouw heeft diverse rampen en restauraties overleefd. Van oudsher is het station een tramknooppunt. In 2000 is de tramtunnel onder de treinsporen geopend waardoor nu veel tramlijnen rechtstreeks het station kunnen bedienen. We gaan met de tram naar station Marktstraat (Sousterrein), vanwaar we via het Muzenplein naar het vernieuwde Den Haag centraal kunnen lopen. In de wandelgang komen we veel hoogbouw (Ministeries) tegen.

Als we voldoende tijd hebben, kunnen we nog even langs De Passage lopen, sfeer proeven.

Pastoor van Arskerk

De Pastoor van Arskerk (1964-1969) is een door de architect Aldo van Eyck ontworpen kerkgebouw in Loosduinen, Den Haag. Het labyrintachtige gebouw is door zijn vernieuwende plattegrond en ruimtelijke indeling van een niet te onderschatten invloed geweest op de (nederlandse) kerkbouw in de tweede helft van de twintigste eeuw.

Om mogelijke argwaan van de geestelijkheid te voorkomen, koos de ongelovige Van Eyck de architect/monnik Dom Hans van der Laan als zijn projectmentor.

Onze buitenland-excursie voert ons naar Van der Laans belangrijkste project.

Den Haag - Hoftoren 'De Vulpen' (Min.OcW).

Page 6: Programma excursiegroep Architectuurfotografie 2016/2017

Ook hier weer een belastinggebouw. Het DuO-gebouw is ook een project van Ben van Berkel ( ook Erasmus- en Prins clausbrug). Hier worden belastingen geïnd en studiefinanciering uitgegeven. De stadstuin en het paviljoen zijn publiekelijk toegankelijk, de dakterrassen vormen een verbindingmet het hoofdgebouw.

GrOnInGEn 26 FEBruArI 2017

De Zernike campus, bevat een concentratie van gebouwen van de rijksuniversiteit Groningen (ruG) en de Hanzehogeschool Groningen, alsmede vestigingen van bedrijven, zoals transcom, Biblionet en Google. Het terrein bevat een keur aan moderne architectuur.

Het Wiebengacomplex, Groningenis het eerte gebouw in nederland dat werd gebouwd in de stijl van de nieuwe Zakelijkheid, ook wel Het nieuwe Bouwen" genoemd. Het ontwerp moest snel, modern en goedkoop zijn. Er werd veel staal en beton gebruikt. Destijds nieuwe materialen.

Page 7: Programma excursiegroep Architectuurfotografie 2016/2017

VAALS-KEuLEn

Dom Helder van der Laan was een nederlandse benedictijner monnik en architect. Hij was een van de leidende figuren van de Bossche School. Zijn theorieën over getalsmatige verhoudingen in de bouwkunst, onder andere over het plastisch getal, hadden een grote invloed. Heel bijzonder dus, ook in zijn samenwerking met architect Aldo van Eyck.

22 APrIL 2017

Mijn voorstel voor onze buitenlandexcursie is onder voorbehoud. Beschouw dit weekend als mijn voorstel: het voert ons naar de grensstreek van Zuid-Limburg en er over heen: naar Vaals en Keulen. In Vaals bezoeken we abdij Sint Benedictusberg, de kerk en een deel van het klooster gelden als belangrijke voorbeelden van de Bossche School en het werk van Dom Hans van der Laan. In Keulen staat het schitterende Kolumba en óók daar (evenals we zagen in Hamburg) wordt de haven prachtig gerenoveerd.

Buitenlandexcursie Vaals en Keulen

Het is nog te vroeg om julie een kant en klaar programma aan te bieden. Daarnaast is gevraagd om ideeën gezamenlijk te genereren én uit te werken. Antwerpen wordt bijvoorbeeld genoemd. We zetten het dus op de agenda.

Page 8: Programma excursiegroep Architectuurfotografie 2016/2017

VAALS-KEuLEn

Keulen De Dom staat op de Werelderfgoedlijst en de brug over de rijn is natuurlijk fameus. Onze bestemmingen liggen in het Kolumba (museum) en in renovatiewijk rheinauhafen, met zijn historische en moderne architectuur.

Als we het Kolumba gaan bezoeken, moeten we eigenlijk ook de Bruder-Klaus-Kapel in Wachendorf (ten zuiden van Keulen) gaan zien. Deze kleine kapel is ook van de hand van de zwitserse architect Peter Zumthor. De kapel werd in 2005-2007 gebouwd

Kolumba museumOp de restanten van verschillende kerken heeft de zwitserse architect Peter Zumthor een museum gebouwd. Hij heeft halve muren, zwart geblakerde vensters, afgebrokkelde fundamenten en eenzame gewelven aaneen gesmeed. WO II liet alleen een houten Madonnabeeld in tact. De begane grond vormt een sprookjesachtige ruimte, een rode loopbrug zigzagt door de ruïnes, de uitgegraven crypen en de kapel van Böhm.

Page 9: Programma excursiegroep Architectuurfotografie 2016/2017

rheinauhafen

De rheinauhafen wast de belangrijkste haven van de stad. Vanaf 1998 wordt dit gebied nieuw leven ingeblazen. Evenals in Hamburg ontstaat hier moderne architectuur naast historische panden. Voor elk wat wils dus! Daarnaast vind je er de promenade en de winkels, de horeca en twee musea. Belangrijke moderne gebouwen zijn de drie "Kranhäuser" van 40 meter hoog. Ook hier vinden we weer gerenoveerde pakhuizen, waaronder het historische SILO23, het culturele hart van dit deel van Keulen.

VAALS-KEuLEn