postgraduaat familiale bemiddeling

download postgraduaat familiale bemiddeling

of 6

 • date post

  19-Feb-2016
 • Category

  Documents

 • view

  214
 • download

  0

Embed Size (px)

description

aan de VIVES Hogeschool meer info hierover (113) campus Kortrijk

Transcript of postgraduaat familiale bemiddeling

 • postgraduaatfamiliale bemiddeling

 • Meer en meer komt men tot het inzicht dat bemiddeling een zeer doeltreffende en humane manier is om conflicten op te lossen. Bemiddeling is een vrijwillig en vertrouwelijk proces waarbij de betrokken partijen een beroep doen op een onafhankelijke en onpartijdige derde, de bemiddelaar, om tot een door hen gezamenlijk gedragen oplossing te komen. Meer dan vele andere geschillen zijn familiale conflicten en echtscheidingen pijn-lijk, emotioneel en ingrijpend. Naast de emotionele problematiek ontstaan er in die context vaak ook materile, praktische en financile problemen. De tussenkomst van een erkend bemiddelaar kan ervoor zorgen dat het conflict niet escaleert en dat de partijen zelf een duurzaam akkoord bereiken dat rekening houdt met hun behoeften. De Wet van 21 februari 2005 heeft een duidelijk wettelijk kader gecreerd voor de familiale bemiddeling. Na de homologatie ervan door de rechtbank bindt het bemid-delingsakkoord de partijen op dezelfde wijze als een vonnis dat pas na een lange, dure en emotioneel belastende procedure tot stand komt. De familiale bemiddeling is dan ook een waardevol alternatief voor een procedure voor de rechtbank.

 • ProgrammaHet programma van het postgraduaat familiale bemiddeling bestaat uit twee modules waarin telkens gekozen wordt voor een praktijkgerichte aanpak en een evenwichtige combinatie van theorie en oefeningen.

  Basismodule bemiddeling (74u.)In de basismodule komen onder meer de juridische, sociologische en psychologische aspecten van bemiddeling aan bod. Naast het aanbieden van de nodige theoretische kennis voorziet de basismodule ook een uitgebreide praktische vorming.

  Specialisatiemodule familiale bemiddeling (60u.)De specialisatiemodule gaat dieper in op de juridische, sociologische en psychologische aspecten van familiale conflicten. Een erkend bemiddelaar met ruime ervaring geeft training waarbij de kennis en vaardigheden die in de basismodule verworven werden, in de specifieke context van familiale conflicten toegepast worden.

  InschrijvingsvoorwaardenVoor de basismodule en de specialisatie-module kan afzonderlijk ingeschreven worden. Om tot de specialisatiemodule toegelaten te worden, moet je eerst de basismodule of een gelijkwaardige basisopleiding over bemidde-ling gevolgd hebben.

  Toegelaten worden: masters, licentiaten of gelijkgestelde

  diplomas in de humane wetenschappen; andere masters of licentiaten kunnen, na een orinteringsgesprek, toegelaten worden op grond van relevante ervaring of professionele motivatie.

  academische of professionele bachelors, of gelijkgestelde diplomas in de humane we-tenschappen; andere bachelors kunnen, na een orinteringsgesprek, toegelaten worden op grond van relevante ervaring of professio-nele motivatie.

 • InschrijvingsgeldHet inschrijvingsgeld bedraagt 1200 voor de basismodule en 950 voor de specialisatie-module. Indien je tegelijkertijd voor de beide modules inschrijft, betaal je 2000.

  De minimumduur om de opleiding te voltooien bedraagt n academiejaar. Je kan er ook voor kiezen om de modules over meer dan twee jaar te spreiden.

  Data 2014-2015De lessen gaan telkens door op vrijdag.

  Basismodule bemiddeling - colleges en practicum: 26 september,

  03-10-17-24 oktober, 07-14-21-28 november, 05 en 12 december - evaluatiemomenten op n van volgende

  momenten (wordt individueel afgesproken): 09-16-23-30 januari Specialisatiemodule familiale bemiddeling

  - colleges en practicum: 06-13-27 februari, 06-13-20-27 maart en 03 april - evaluatiemomenten: Het examen bestaat uit twee delen. 24 februari: schriftelijk examen

  08-22-29 mei: rollenspel op n van deze momenten (wordt individueel afgesproken).

 • EXIT XPO KORTRIJK

  EXIT 2 ZUIDXPO KORTRIJK

  VIVEScampus Kortrijk

  KORTRIJK

  BRUGGEROESELAREBRUGGE

  DOORNIK DOORNIKE403

  R8

  N8

  E17

  A19

  GENTANTWERPEN

  LILLEPARIS

  IEPER

  MENEN

  MOUSCRON

  GENT

  E403

  N43

  N43

  N50

  N50

  campus Kortrijk Sociaal-Agogisch WerkDoorniksesteenweg 1458500 Kortrijk

  vives.be

  MEER INFORMATIE EN INSCHRIJVING

  Katja Laveytkatja.laveyt@vives.betel. 056 27 05 72

  Natalie Uyttenhovenatalie.uyttenhove@vives.betel. 056 26 41 50

  www.vives.be/inschrijvenwww.vives.be > permanente vorming > postgraduaten