podiumaanbod 2010-2011

16
Podiumprogramma Voilà! Het nieuwe podiumprogramma van CultuurPAD en ZienenZo. Een reeks voorstellingen voor alle doelgroepen voortgekomen uit de samenwerking tussen twee bovenschoolse coördinato- ren cultuureducatie van Prisma, SAAM (Akkoord!-po en Fortior), Dynamiek en Kerobei. Alle scholen in de regio Noord- en Midden Limburg kunnen zich inschrijven voor deze voor- stellingen. Inschrijven kan vanaf 1 juli 2010. INSCHRIJVEN ZienenZo Inschrijven kan via [email protected] www.zienenzo.nl CultuurPAD Inschrijven kan via [email protected] www.cultuurpad.nl Vergeet niet de naam van de school, je eigen naam, e-mailadres, telefoonnummer, voorstel- ling, groep, aantal leerlingen en begeleiders erbij te vermelden. 2010 2011

description

podiumaanbod 2010-2011 CultuurPAD

Transcript of podiumaanbod 2010-2011

Po

diu

mp

rogr

am

ma

Voilà!Het nieuwe podiumprogramma van CultuurPAD en ZienenZo. Een reeks voorstellingen voor

alle doelgroepen voortgekomen uit de samenwerking tussen twee bovenschoolse coördinato-

ren cultuureducatie van Prisma, SAAM (Akkoord!-po en Fortior), Dynamiek en Kerobei.

Alle scholen in de regio Noord- en Midden Limburg kunnen zich inschrijven voor deze voor-

stellingen.

Inschrijven kan vanaf 1 juli 2010.

INSCHRIJVEN

ZienenZoInschrijven kan via [email protected]

www.zienenzo.nl

CultuurPAD

Inschrijven kan via [email protected]

www.cultuurpad.nl

Vergeet niet de naam van de school, je eigen naam, e-mailadres, telefoonnummer, voorstel-

ling, groep, aantal leerlingen en begeleiders erbij te vermelden.

20102011

MarieDoor: Jean-Philippe Rieu

Jeugdvoorstelling MARIEMultimediale beleving voor iedereen vanaf 4 jaar

Jean-Philippe Rieu is een virtuoos en veelzijdig musicus, een levenskunstenaar, die nu voor het eerst een veelzij-dig project voor kinderen uitvoert. Hij creëerde voor hun MARIE.

Een betoverend verhaal over een elfje dat samen met haar vriendjes van alles beleeft.

In oktober 2009 is het prentenboek MARIE met dvd van Jean-Philippe Rieu op de markt gekomen. Jean-Philippe Rieu schreef een prachtig verhaal over dromen en waar-den, maar vooral over echte pure vriendschap. Jean-Phi-lippe schreef niet alleen het verhaal maar componeerde er ook muziek bij en samen met de kleurrijke illustraties van Mark Janssen brengt hij Marie helemaal tot leven op de dvd.

Hier bleef het niet bij: MARIE bleef Jean-Philippe inspi-reren en hij ging met haar verder… Last but not least, bleken al deze ingrediënten de voedingsbodem voor de verrassende jeugdvoorstelling MARIE, geproduceerd en uitgevoerd door Jean-Philippe zelf.

Reactie van een leerkracht van groep 4:‘Hoe bijzonder de voorstelling was besefte ik pas achter-af. In mijn groep zitten 14 jongens en 7 meisjes. Het is een zeer pittig groepje dat moeilijk te boeien is of heel kortstondig.Mijn complimenten: het is u gelukt! Ik heb tijdens de voorstelling niet een keer hoeven te waarschuwen en ik was de enige begeleider van de hele groep. Dat zegt voor mij iets over die voorstelling! Het was magisch. Bedankt.’

Groep 1-2-3

DATUM EN TIJD 11 en 12 oktober

10.30 en 13.30 uur

LOCATIEBotanische tuin

Steijl

KOSTEN6 euro per leerling

Clown Zapp Solo Simpel Door: Ruut van Hooft

DATUM EN TIJD 4 april 2011

10.30 en 13.30 uur

LOCATIE

DOK6 Panningen

KOSTEN

7 euro per leerling

Clown, acteur, regisseur Ruut van Hooft creëerde meer dan 17 clownsfiguren en typetjes en in de loop der jaren een groot aan-tal voorstellingen (Solo Simpel, Moes etc.). Clown Bafff (bekend van het Wereldcircus), de Baloenenknakker en Madam Moisa, Hoofdagent Henk Hoek en Professor Dokter W.T.P. van der Stulk, de Vogelman, Jan Tenne, Boswachter Vogelaar en de Nar zijn een greep uit Ruut’s creaties.Clown Zapp met Solo Simpel

Daar staat hij dan: Clown Zapp. Met zijn koffertje. Geheel opgaand in de muziek van de fanfare is hij afgedwaald. Op zijn vraag aan het publiek: Wat zijn jullie aan het doen’ wordt gerea-geerd met ‘aan het kijken’! Zapp neemt plaats tussen de kinde-ren. Nieuwsgierig vraagt hij: ‘Wat komt er dan? We komen naar jou kijken!’Uiteindelijk komt Zapp op het podium terecht en maakt met al-les wat daar voorhanden is een dwaze voorstelling. Ruimt op zijn manier de kranten op, maakt ruzie met een elastiek en tuimelt over de vloer. Gelukkig maakt hij gebruik van de aanwezig-heid van de kinderen, anders zou de boel aardig in het honderd lopen.

Een bijzondere voorstelling die vanwege de metamorfose van Ruut naar Clown Zapp, geschikt is voor de kleintjes en tegelijk educatief voor de ouderen.

Groep 1-2-3

Ik & de rest Door dansleerlingen Valuas

Groep: 4-5-6

DATUM: 4 november 2010

LOCATIE‘t Raodhoes Blerick

KOSTEN5 euro per leerling

De nieuwe grote dansproductie van de Vooropleiding Dans Venlo van het Valuascollege is een bijzondere kennismaking met dans!

De leerlingen van het Valuascollege die de Vooropleiding Dans Venlo volgen brengen alweer voor het tiende jaar op rij een verrassende danstheaterproductie voor jong en oud.

Alle dansers van deze professionele opleiding, waar danstalent al vanaf 10 jaar getraind wordt voor de dans van de toekomst, geven dit jaar acte de présence in “Ik & de Rest”.

De nieuwe grote dansproductie van de Vooropleiding Dans Venlo van het Valuascollege is een familievoorstelling bij uitstek. Het verhaal is als volgt:

Stel je voor....

Je wilt een nieuwe familie.Je wilt een pappa in plaats van een bemoederende moeder en 14 kakelende zussen.Dan gaat je wens in vervulling. Is dit echt wat je wilt?Ik is Robert. Robert is ook echt Robert, maar in dit verhaal natuurlijk een andere Robert.De Robert uit dit verhaal is de enige jongen uit een hele grote familie. Dat zou heel gezellig kunnen zijn maar hij heeft 14 zussen, een moeder en geen vader. De 14 zussen vormen een front tegen Robert. Robert plagen is een van hun meest geliefde bezigheden.Zijn moeder is werkelijk dol op Robert, hij is immers haar enige zoon. Ze is zo dol op hem dat ze nog steeds alles voor hem wil regelen en hem iedere wens van de lippen af probeert te lezen. Dat zijn wensen intussen heel anders zijn geworden als toen hij klein was heeft ze helaas tot nu toe nog niet gemerkt.Robert’s liefste wens voor zijn verjaardag is een andere familie en vooral een vader, want die mist hij heel erg.Aan de vooravond van zijn verjaardag vindt hij in zijn kamer de toegang tot een andere wereld. Aanvankelijk voelt Robert zich blij verrast en er heel erg op zijn gemak, maar er blijken langzamerhand toch wel verdacht rare dingen aan de hand te zijn.

You’re Special Door: Theater Kleinkunst van Dichterbij

Groep 4-5-6

DATUM EN TIJD 26 oktober 2010

10.30 en 13.30 uur

LOCATIE‘t Raodhoes Blerick

KOSTEN6,50 per leerling

Theater Kleinkunst is een professionele theatergroep die voorstellingen maakt met acteurs met een verstandelijke beperking.

You`re special

Medio juni 2009 is Theater Kleinkunst benaderd door de organisatie van de Special Olympics om een theaterstuk te maken. Een theaterstuk op maat wat op scholen, theaters en op bijna elke plek kan worden gespeeld. Deze kans hebben zij met beide handen aangegrepen en ze zijn flink aan de slag gegaan.

Na een half jaar kei hard werken en na een aantal try outs, is het dan zover. In januari 2010 is de tour van ongeveer een half jaar dan echt van start gaan. De premiere heeft plaats gevonden op woensdag 20 januari voor sponsoren en geno-digden.

You’re specialGaat over ... eigenheidje bloot durven gevenen het hebben vande moed om jete durven onderscheiden... Helemaal zijn wie je bent, laten zien wat je kunt,laten merken wat je voelten zeggen wat je denkt.

Don Juan vs Giselle Door: Ballet van Leth

Groep 6-7-8

DATUM 14 en 15 maart 2011

LOCATIEDOK6 Panningen

KOSTEN7 euro per leerling

Dansvoorstelling

Giselle en Don Juan zijn elkaars buren en wonen in een weerhuisje. Zij hebben elkaar na al die jaren nog nooit ontmoet, maar hebben wel erg veel overlast van elkaar. Don Juan komt s’avonds tot leven en feest de hele nacht door. Giselle zingt overdag als een nachtegaal terwijl zij de tuin vol met mooie bloemen bijwerkt. Zij een geordend, opgeruimd, bijna saai meisje, hij een trots rondlopend kraaiend haantje. De irritaties en frustraties lopen hoog op. Op een dag vindt er een zonsverduiste-ring plaats waardoor Don Juan veel te vroeg zijn huis uitkomt. Beiden kunnen niet helpen dat er een vonk overspringt; de twee worden verliefd. Don Juan probeert overdag, al zingend, braaf zijn tuin-tje te doen en gaat in de weer met potten en bloemen en Giselle probeert op haar beurt, met grote moeite, haar ogen open te houden en niet in slaap te vallen als ze s’ avonds samen de bloemetjes buiten zetten. Beiden proberen zich aan het ritme van de ander aan te passen uit liefde voor elkaar. Maar, kun je jezelf veranderen voor de liefde van je leven?

Een zeer verrassende dansvoorstelling voor onze leerlingen.

Met Stip Door: Hippe Gasten

Groep 6-7-8

DATUM: 1, 2 en 8 november 2010

LOCATIEDOK6 Panningen

KOSTEN6 euro per leerling

Wie wil er nou géén popster zijn? - de rode draad van de nieuwe theatershow Met Stip! Een concert over de geschiedenis van de popmuziek gespeeld door Hippe Gasten, voor velen bekend door het liedje Blootblad.

Humoristisch, kindgericht en met liedjes die zijn gebaseerd op de geschiedenis van de popmuziek, bekeken vanuit het Idols-tijdperk waarin we nu leven. Dit alles in de vorm van een quiz, waarbij de Hippe Gasten zowel deelnemer als vertolker van de popgeschiedenis spelen. En alles met een flinke dosis gekkig-heid. Een popconcert voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. Het accent van het programma ligt op de muzikale beleving.

Enkele typische fasen uit de popgeschiedenis passeren de revue, van de blues in de jaren 30-40 tot aan de hedendaagse gekte rondom Idols, Popstars en So You Wanna Be a Popstar. De kin-deren worden meegevoerd in een spetterende show. Hierin kan de hoofdpersoon als hoofdprijs van de quiz een auditie op de felbegeerde rode stip winnen. Kan hij het, durft hij het, wil hij het?

De herkenbaarheid van de liedjes en thema’s staat ga-rant voor een prettige en leerzame belevenis die kinderen nieuwsgierig maakt naar de verschillende soorten stijlen in de popmuziek. Ouders worden gelijktijdig mee terug geno-men in de tijd van toen. De blues die oorsprong vindt in de tijd van de slavernij, de stijl van Elvis, The Beatles, Doe Maar, Disco, jaren 80 rock, House etc.

Wat ons betreft hoort deze show bij de opvoeding van de kinderen: hij stimuleert tot het verkennen van de ont-staansgeschiedenis van de popmuziek.

De Ondergang van

Huys ter Horst Door Puur Cultuur

Stichting de Tiendschuur

Groep 4-5-6-7

DATA maart/april 2011

(datum in overleg)

LOCATIERuïne Ter Horst

KOSTEN7,50 per leerling

Een verhalentocht door de kasteelruïne van Horst

Jullie brengen een bezoek aan Huys ter Horst, de ruïne in Horst aan de Maas. Jullie worden ontvangen bij de kasteel-boerderij waar een verteller de leerlingen meeneemt op een 45 minuten durende verhalentocht door de kasteelruïne. Na afloop klimmen we nog op de toren om de wijde omgeving te bekijken!

Het dak is door de tijd verslonden, de kasteelmuren zijn afge-brokkeld tot op zo’n tien meter hoogte, maar het passionele verhaal dat achter deze ruïne schuilgaat laat je de tijden van weleer herleven.Een verteller neemt jullie mee tussen de afgebrokkelde stenen naar de gloriedagen van dit prachtige kasteel dat door wrok, familiehaat en gezworen wraak verviel tot een pijnlijke

open wond van stenen en balken .

Eens stond er in Horst een prachtig kasteel, met stoere torens en wapperende banieren.Nu rest er alleen een ruïne - woonplaats van ratten en vleermuizen.Ergens ging het fout met Huys ter Horst. Maar waar? En hoe? En waarom?Op zoek naar een antwoord neemt de vertel-ler je mee terug in de tijd, naar de drama-tische laatste jaren van het kasteel. Beleef wraak en liefde, wanhoop en heldenmoed... En dwaal door de zalen, kelders en torens van deze eens zo trotseburcht…

De Ondergang van

Huys ter Horst Door Puur Cultuur

Stichting de Tiendschuur

De Kleine PrinsDoor: Dance Project

Groep 3-4-5

DATUM januari / februari

2011

LOCATIEOp of nabij school

KOSTEN7 euro per leerling

Max. 60 leerlingen

per voorstelling

Een bijzondere dansvoorstelling rondom het thema Ruimte. Het boek ‘De kleine Prins’ van Antoine De Saint-Exupéry is uitgangspunt voor deze voorstelling, speciaal gemaakt door Dance project.

Over de kleine prins:

Een piloot maakt een noodlanding in de woestijn. Daar ont-moet hij een kleine prins. De prins vertelt betoverende ver-halen over de planeet waar hij woont. Op weg naar de aarde is de kleine prins langs vele planeten gekomen. Hij heeft daar vreemde mensen ontmoet die alle een eigen kijk op de wereld hebben. Zo is er een koning die over alle sterren regeert. En een zakenman die alle sterren bezit. Een verwaande man voor wie alle anderen bewonderaars zijn. En een wetenschapper die alleen niet-vergankelijke dingen vastlegt. Helaas voor het prinsje is zijn kostbaarste bezit – de enige, unieke roos die op zijn miniplaneetje leeft – vergankelijk en daarom niet de moeite waard om vast te leggen.

De kleine prins verbaast zich onderweg meer en meer over die vreemde volwassenen en de dingen die zij belangrijk vinden. Omgekeerd hebben de dingen die voor de kleine prins belangrijk zijn geen enkele waarde in de ogen van de volwassenen. De kleine prins filosofeert over de betekenis van vriendschap, over hoe je naar dingen kijkt. Ogen zijn blind, weet de kleine prins. Je moet kijken met je hart. Vriend-schap gaat niet alleen om gezelligheid en plezier, maar veel meer nog om de energie die je in die vriendschap steekt. Juist die moeite die je voor iets of iemand doet maakt dat een ding of een per-soon waardevol en uniek voor je wordt.

Benieuwd hoe Dance Project het thema en het boek vertaald heeft naar een interactieve dans-voorstelling? Kom dan kijken en beleven!

Mega-maaltijd-machine Door Kunst uit het Vuistje

Kunst uit het Vuistje nodigt uw school uit deel te nemen aan een uniek kunstpro-ject. In dit project gaan jullie met de hele school actief aan de slag met de voe-dingsindustrie in eigen dorp of stad en leren de leerlingen over voeding in het algemeen. De resultaten van de leerlingen worden verwerkt in een een kunst-installatie van wel 2,5 bij 2,5 bij 4 meter, de Mega Maaltijd Machine (MMM)! De MMM reist mee met MENU2010 een kunstmanifestatie die de vijf gemeenten in Noord Limburg zal bezoeken. Hier kunnen bezoekers van binnen en buiten de gemeente jullie kunstwerk bewonderen.

Menu 2010Menu 2010 is een reizende culturele manifestatie die langs gaat bij de vijf ge-meenten in Noord Limburg in de periode van 2 tot en met 31 oktober 2010. Deze manifestatie is een voorproefje op de Floriade in 2012. Voor dit festival hebben diverse kunstenaars zich laten inspireren door dat waar Noord Limburg goed in is: voedselproductie. Nergens ter wereld zit namelijk zoveel kennis en produc-tiecapaciteit op het gebied van voedselproductie, -distributie en -verwerking bij elkaar als in Noord Limburg. De Mega Maaltijd Machine / de MMM In de Mega Maaltijd Machine brengt Kunst uit het Vuistje de agrosector, erfgoed, cultuur en beeldende kunst samen in één kunsteducatieproject. Deleerlingen leren over voeding in het algemeen en gaan actief aan de slag met de voedselindustrie in hun eigen dorp of stad. Ze bezoeken waar mogelijk boeren-bedrijven, interviewen boeren over hun ‘boerenleven’. Ze maken animatiefilm-pjes, hoorspelen, soundbites, en bewegende installaties, over hoe ons eten tot stand komt. De Mega Maaltijd Machine komt er uit te zien als een grote fabriek/installatie van 2,5/2,5/4 met veel buizen, lampjes, schermen, speakers, lopendebanden en tandwieltjes. Deze fabriek hangt als een ‘gedachtenwolk’ boven een klein gedekt tafeltje waarop uiteindelijk de maaltijd, in de vorm van een anima-tie wordt geprojecteerd.

Post van de Mega Maaltijd MachineU kunt zich met de hele school inschrijven om mee te werken aan de Mega Maaltijd Machine. Kunst uit het Vuistje zal de MMM introduceren op school en gedurende twee weken ontvangt iedere klas post van de machine. Hierin krijgen de klassen per post de opdrachten, samen met de benodigde apparatuur op school bezorgd. De opdrachten kunnen in de klas worden uitgevoerd en variëren van een interview doen met boer x, het maken van een filmpje, het opnemen van dierengeluiden, een animatie maken van de groei van groente of fruit, of het maken van tekeningen voor op de lopende bandjes. Voor elke klas wordt een een passende opdracht ontwikkeld. Het resultaat van de opdrachtstuurt elke klas terug naar de machine. In één klas komen de kunstenaars van Kunst uit het Vuistje om samen een stopmotion animatie te maken die op de tafel wordt geprojecteerd. Kunst uit het Vuistje verwerkt alle resultaten in de MMM die op het festivalterrein, samen met de makers, feestelijk wordt onthuld.

Groep 1 t/m 8

DATA september/

oktober 2010

KOSTEN1,50 per leerling

Mega-maaltijd-machine Door Kunst uit het Vuistje

Boek zoekt jou!Door: Openbare bibliotheek Venlo

Groep 7- 8

Periode:

Week 11 en 12 in 2011.

Afsluiting:

30 maart 2011

(in het Julianapark)

KOSTEN5 euro per leerling

Alleen voor de scho-

len in Venlo, Blerick,

Belfeld en Tegelen

SfeersettingJulianapark te Venlo op een zonnige woensdagochtend in het voorjaar 2011. In het park staat een groot podium waarop mu-zikanten al muziek aan het maken zijn. Bij alle paden van het park staan hele grote boeken opgezet waar iedereen doorheen moet voordat ze het evenementenveld betreden. Alle kinde-ren komen uit N (north) E (east) W (west) S (south) naar het park getrokken om mee te doen aan het grootste pulserende en energieke leesproject van Venlo. Het veld staat vol met kinderen die allemaal een boek in de hand hebben. De band begint met het inzetten van de muziek. Verdeeld op het terrein staan dansers met opvallende t-shirts aan die aangeven wat de kinderen moeten gaan doen. Vanuit alle hoeken van het veld staan camera’s die de gebeurtenis vastleggen. Door de voorbereiding op school zingt iedereen mee en stuk voor stuk danst iedereen op het veld mee. Eind van het lied: het hele veld gaat uit zijn dak. Beweging + lezen + muziek = plezier = cultuur = delen = Boek zoekt jou. Ter voorbereiding op deze afsluiting zijn deelnemende kun-stenaars met de campagnebus langs alle scholen getrokken met verschillende soorten workshops voor de leerlingen. Dit zijn workshops die in relatie staan tot een onderdeel van het project (muziek, dans, erfgoed, kunst, lezen) met steeds het boek / een verhaal als centraal uitgangspunt. De bedoeling is dat de leerlingen niet weten dat zij die dag workshops gaan volgen. Zij worden letterlijk overvallen tijdens hun les en mee getrokken naar de workshops. Alle workshops beginnen met een verhaal dat als inspiratie zal gaan dienen voor het uitein-delijke product. Verschillende onderdelen die met het boek en lezen te maken hebben zullen door de fotovakschool vooraf creatief worden gefotografeerd en in het groot in het park te zien zijn. Dit om bewoners te prikkelen en aan de praat te krijgen. Om de stad en zijn bewoners / bezoekers te teasen en aan de praat te krijgen zullen wij steeds aanwezig zijn bij grotere evenementen. Dit door een groepje kinderen te laten zitten / staan met een boek in de hand die aan het lezen zijn. Dit steeds maximaal15 minuten, als een soort van stilzwijgende performance / flashmob .

Flashmob: Een flashmob is een (grote) groep mensen die plotseling op een openbare plek samenkomt, iets ongebruikelijks doet en daarna weer snel uiteenvalt. Flashmobs worden veelal georganiseerd via moderne communica-tiemiddelen zoals het internet.

Daantje Danstdoor Potitco

DATA oktober 2010

LOCATIEOp school

KOSTEN bij 80 lln: 6 per leerling

bij 100 lln: 5 per leerlingbij 200 lln: 4,00 per

leerlingbij 300 lln: 2,50 per

leerling

Voorstelling in het kader van de kinderboeken-week

Het maantje schijnt, de nacht is aanEn Daantje moet nu slapen gaanMaar dansen is wat Daantje wil...

Zo beleeft Daantje in de avond-uren de mooiste dans-avontu-ren met de knuffels: Panda beer, Kaketoe en mevrouwtje Koe.

En dansen doe je niet alleen .... daarom dansen de kinderen ook mee!

Daantje Danst is een productie van de stichting Potitco.

Deze totaaltheatervoorstelling is gebaseerd op:het prentenboek (geschreven en getekend door Wim Dam)met bijbehorende muziek-cd (gecomponeerd door Harry Koop-man)Vormgeving van de poppen (Marijke Brommer en Marieloes Koopman)

Soort voorstelling: totaaltheaterThema’s: reizen, dans, prentenboekLesmateriaal: prentenboek + CD

Groep 1-2

MissiemuseumPassietijd Wereldwijd

In het Missiehuis in Steyl is in de periode 14 mei t/m 26 sep-tember de tentoonstelling Passietijd Wereldwijd te zien.

Inhoud:Als inleiding gaat de medewerker van het missiehuis met de leerlingen in gesprek over het passieverhaal. Er wordt een vertaalslag gemaakt naar de eigen leefwereld van het kind: delen van leed, kleine verdrietjes,enz.Vervolgens gaan de leerlingen gezamenlijk de tentoonstelling bekijken. Hieraan is een speurtocht gekoppeld “rarara….”

Als tweede deel van het bezoek aan het missiehuis gaan de leerlingen de kloostertuin bezoeken. Ze gaan naar :- De hof van Olijven- de start van de lijdensweg- De berg van Golgota- het einde van de lijdensweg- De Verrijzeniskapel

Duur: 2 uurBijzonderheden: per 5 leerlingen is 1 begeleider gewenst.

Kersttentoonstelling en Kerstproject

In de tentoonstelling van dit jaar zullen de Drie Koningen cen-traal staan. Het kerstverhaal en de bouw- en kleurplaten zijn hier op toegespitst.

Ons project voor de basisscholen omvat:- ontvangst met muziek- een kerstverhaal- een rondgang door de tentoonstelling met een vragenlijst knutselen

PERIODE

14 mei t/m

26 september

LOCATIE

Op school

KOSTEN1,75 per leerling

Groep 4 t/m 7

PERIODE 7 t/m 21 december 2010

LOCATIEOp school

KOSTEN2,50 per leerling

Alle groepen

KlassefilmDATUM 20 mei t/m 1 juni 2011

LOCATIEFilmtheater

de Nieuwe Scène

KOSTEN1,75 per leerling

groep 3-4

Ponyo Hayao Miyazaki / Japan 2008 / 101’ / NL nagesynchro-niseerd

Het goudvisje Ponyo wil graag een mens worden. Dat lukt opeens zomaar! Samen met het vijfjarige jonge-tje Sösuke dat ze heel leuk vindt, beleeft ze span-nende avonturen. Maar Ponyo’s vader wil dat ze weer een vis wordt. Sösuke wacht juist op zijn vader die op zee is en maar niet naar huis komt. Ponyo is een prachtige animatiefilm, best spannend maar vooral ook schattig. De kleuren spatten van het doek! Dit keer heeft de regisseur van de Oscarwin-nende Spirited Away een echte film voor de jongste groepen gemaakt. Een sprookjesachtig verhaal over vriendschap, soms op mysterieus wijze verteld.

Thema’s: verschillende leefculturen, natuur

Jaarlijks nemen duizenden kinderen in Nederland deel aan het unieke project Klassefilm. Leerlingen leren beelden ‘lezen’, leren media begrijpen en leren me-dia inzetten om zich uit te drukken. Kortom, Klassefilm leert kansen te benutten die media bieden! Klassefilm verwerkt al deze aspecten van mediaonderwijs in haar aanpak. Met kijk – en doe opdrachten, interactieve games op de Klassefilm website en met een gratis dvd waarop fragmenten staan uit andere media. Klassefilm is een initiatief van het Nederlands Instituut voor Filmeducatie (NIF). In Venlo wordt Klassefilm uitgevoerd in samenwerking met Stichting Kunstencen-trum Venlo en Filmhuis De Nieuwe Scène.

Klassefilm kost slechts € 1,75 per leerling. U ontvangt daarvoor een toegangs-bewijs voor de filmvoorstelling én een lespakket, bestaande uit filmkrant met poster en lessuggesties. Nieuw dit jaar is de aparte Klassefilm multomap met kopieerbare werkbladen voor de leerlingen. Hierin is ook de DVD met begelei-dende filmfragmenten opgenomen. Met dit lesmateriaal kunt u vóór en na de filmvertoning een filmles geven.

Groep 4-5

KikkerdrilSimone van Dusseldorp / Nederland 2009 / 75’ / NL gesproken

Max is 6. Hij zoekt kikkerdril omdat zijn oudere broer zegt dat nodig te hebben omdat hij anders nooit meer kan praten. Maar kikkerdril ‘vangen’ is zo makkelijk nog niet. Gelukkig komt Max het meisje Jesse tegen. Samen gaan ze op zoek kikkerdril. Ze ondernemen een hele reis, waarin ze ontdekken dat ze niet zonder moeder in de bus mogen, hoe je dorst kunt lessen met melk uit een koe en hoe je ruzie goed maakt. Kikkerdril is een vrolijke film, dat helemaal vanuit het perspectief van kinderen het verhaal verteld. En het is nog leerzaam ook! Nog bijzonderder wordt de film door de liedjes die de kinderen zelf zingen.

Thema’s: familie, natuur, vriendschap

Groep 5-6

Iep!Nederland, België 2010 / 81’/ NL gesproken

Iep! vertelt over Viegeltje, het vogelmeisje. Op een dag vinden Warre, een vogelaar, en zijn vrouw Tine haar. Ze steelt gelijk hun hart, ze beschouwen haar als hun kind. Toch vliegt ze weg, want dat is wat vogels doen. Ze gaan haar achterna en steeds meer mensen volgen. Kinderen, brandweermannen, ieder-een is gek op Viegeltje!Iep! is naar het beroemde boek van Joke van Leeu-wen. Met een speciale hoofdrolspeelster, een meisje uit Canada met primordiale dwerggroei. Het acteer-werk, het hartverwarmende verhaal en de prachtige art direction maken Iep! een bijzondere kijkervaring.

Thema’s: liefhebben, afscheid

Met voorfilm Hard boiled chicken, een detective-ani-matie. Een haan is op zoek naar de dief die het ei van zijn kip stal. Arjan Wilschut / Nederland 2006

Groep 6-7

Mijn vader is een detectiveWil Wissink / Nederland 2009 / 90’ / NL gesproken

Sam’s vader Max heeft veel pech. Hij is een werkeloze detective en als hij eindelijk een klus krijgt om een gestolen, zeldzame papegaai op te speuren, wordt hij gekidnapt. Sam gaat samen met zijn leeftijdsge-nootjes Sterre en Ortwin achter de criminelen aan. Ze ontdekken dat op het verlaten eiland waar ze Max vasthouden, ook andere misdadige dingen gebeuren…. Mijn vader is een detective is een spannende actiefilm voor kinderen met echte ontploffingen en speedboot-achtervolgingen! De drie vlotspelende kinderen en Cees Geel stelen de show.

Thema’s: beschermde dieren, gescheiden ouders

Met voorfilm Chicken Wings, een Western-animatie. Een cowgirl en een weerwolf trekken door het Wilde Westen. Als een kip hun pad kruist, krijgen ze ruzie over het meest geschikte gebruik ervan. Pauline Kort-mann / Duitsland 2008 / 6’

Groep 7 / 8

Where the Wild Things AreSpike Jonze / VS 2009 / 101’/ NL ondertiteld

Max is boos. Boos op zijn zus die hem pest, zijn moeder die het te druk heeft. En boos op het idee dat de zon sterft. Hij fantaseert er goed op los. Als hij op een dag wegloopt, worden zijn fantasieën werkelijkheid. Met een bootje vaart hij naar een eiland waar monsters wonen. Ze dreigen hem eerst op te eten, maar besluiten hem toch tot koning te kronen. Max is blij, want eindelijk is hij eens de baas. De monsters laten zich maar moeilijk leiden en na een tijdje krijgt Max heimwee. Maar terug-gaan is zo makkelijk nog niet.Where the wild things are is geregisseerd door Spike Jon-ze naar het beroemde prentenboek uit 1963 van Maurice Sendak. Jonze maakte geen kinderfilm met zoete liedjes en heldere kleuren. Hij laat juist kinderen zien zoals ze zijn: soms uitgelaten en blij, soms droevig en tobberig.

Thema’s: familie, (on)macht en verzoenen