Personeelskrant feb 2016

2
Vertrouwenspersonen in Stichting Delacroix Sinds 2004 zijn er in de Stichting MM Delacroix 3 vertrouwenspersonen aangesteld. De vertrouwenspersonen zijn het aanspreekpunt voor werknemers die zich slachtoffer voelen van ‘PSYCHOSOCIALE RISICO’S OP HET WERK’. Bij hen kan je terecht voor een persoonlijk gesprek, advies en ev. een bemiddeling. Voor 1 september 2014 spraken we nog van ‘GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG’. Dit omvatte geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag. In het jaar 2014 zijn er enkele aanvullingen en wijzigingen op de bestaande wetten gekomen nl: de wet van 28 fe- bruari 2014 (aanvulling op de Welzijnswet), de wet van 28 maart 2014 (wijzigingen in de gerechtelijke procedures) en het K.B. van 10 april 2014 (concrete uitwerking van de wet van 28 februari 2014) Vanaf 1 september 2014 spreken we dan van ‘PSYCHOSOCIALE RISICO’S (PSR) OP HET WERK’. Dit houdt in dat je vanaf dan niet alleen bij de vertrouwenspersonen terecht kunt wat betreft geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag, maar ook wat betreft burn-out, stress/overbelasting, conflicten, enz. Deze PSR moeten echter wel te maken hebben met de volgende arbeidsfactoren: • arbeidsorganisatie (vb. manier waarop het werk verdeeld wordt binnen de organisatie, …) • arbeidsvoorwaarden (vb. verlofregeling, verloning, …) • arbeidsomstandigheden (vb. lawaai, onveiligheid, …) • arbeidsinhoud (vb. hoge werkdruk, eentonig werk, …) • arbeidsverhoudingen (vb. contacten, communicatie, conflicten,…) Nog een verandering in de procedure sinds 1 september 2014, is dat je nu enkel met informele klachten bij de vertrouwenspersonen terecht kunt, voordien kon je ook een formele klacht indienen bij hen. Indien je toch een formele klacht wenst in te dienen, dan moet dit steeds via de Preventie Adviseur Psychosociale Aspecten (PAPA). Voor de Stichting MM Delacroix is dit bij PREMED te Leuven (adres en telefoonnummer zijn terug te vinden in het arbeidsreglement). Naast de uitbreiding naar PSR zijn er nog enkele andere belangrijke nieuwigheden uitgewerkt. Een werknemer heeft enkel recht op ontslagbescherming indien er een formele klacht wordt ingediend met betrekking tot geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag. De procedure i.v.m. ongewenst gedrag door derden (vb. ouders, leveranciers, …) is niet gewijzigd. Hiervoor kan je nog steeds terecht bij de vertrouwenspersonen. Zij noteren de klacht in het ‘register voor externe feiten’, deze melding mag anoniem gebeuren. Indien u meer informatie wenst, kan je de nieuwe brochure van ‘Psychosociale risico’s op het werk’ raadplegen. Deze is te verkrijgen bij de vertrouwenspersonen, de leidinggevende, het onthaal, de personeelsdienst en via het intranet. nr.: 1 | jaargang 1 februari 2016 Marguerite-Marie vertelt V.U. Fabienne Van Dam | Stichting Marguerite-Marie Delacroix - Delportestraat 2 - 3300 Tienen

description

 

Transcript of Personeelskrant feb 2016

Page 1: Personeelskrant feb 2016

Vertrouwenspersonen in Stichting Delacroix

Sinds 2004 zijn er in de Stichting MM Delacroix 3 vertrouwenspersonen aangesteld.De vertrouwenspersonen zijn het aanspreekpunt voor werknemers die zich slachtoffer voelen van ‘PSYCHOSOCIALE RISICO’S OP HET WERK’. Bij hen kan je terecht voor een persoonlijk gesprek, advies en ev. een bemiddeling.Voor 1 september 2014 spraken we nog van ‘GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG’. Dit omvatte geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag.In het jaar 2014 zijn er enkele aanvullingen en wijzigingen op de bestaande wetten gekomen nl: de wet van 28 fe-bruari 2014 (aanvulling op de Welzijnswet), de wet van 28 maart 2014 (wijzigingen in de gerechtelijke procedures) en het K.B. van 10 april 2014 (concrete uitwerking van de wet van 28 februari 2014)Vanaf 1 september 2014 spreken we dan van ‘PSYCHOSOCIALE RISICO’S (PSR) OP HET WERK’.Dit houdt in dat je vanaf dan niet alleen bij de vertrouwenspersonen terecht kunt wat betreft geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag, maar ook wat betreft burn-out, stress/overbelasting, conflicten, enz.

Deze PSR moeten echter wel te maken hebben met de volgende arbeidsfactoren:• arbeidsorganisatie (vb. manier waarop het werk verdeeld wordt binnen de organisatie, …)• arbeidsvoorwaarden (vb. verlofregeling, verloning, …)• arbeidsomstandigheden (vb. lawaai, onveiligheid, …)• arbeidsinhoud (vb. hoge werkdruk, eentonig werk, …)• arbeidsverhoudingen (vb. contacten, communicatie, conflicten,…)

Nog een verandering in de procedure sinds 1 september 2014, is dat je nu enkel met informele klachten bij de vertrouwenspersonen terecht kunt, voordien kon je ook een formele klacht indienen bij hen.Indien je toch een formele klacht wenst in te dienen, dan moet dit steeds via de Preventie Adviseur Psychosociale Aspecten (PAPA). Voor de Stichting MM Delacroix is dit bij PREMED te Leuven (adres en telefoonnummer zijn terug te vinden in het arbeidsreglement).Naast de uitbreiding naar PSR zijn er nog enkele andere belangrijke nieuwigheden uitgewerkt. Een werknemer heeft enkel recht op ontslagbescherming indien er een formele klacht wordt ingediend met betrekking tot geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag.De procedure i.v.m. ongewenst gedrag door derden (vb. ouders, leveranciers, …) is niet gewijzigd. Hiervoor kan je nog steeds terecht bij de vertrouwenspersonen. Zij noteren de klacht in het ‘register voor externe feiten’, deze melding mag anoniem gebeuren.Indien u meer informatie wenst, kan je de nieuwe brochure van ‘Psychosociale risico’s op het werk’ raadplegen. Deze is te verkrijgen bij de vertrouwenspersonen, de leidinggevende, het onthaal, de personeelsdienst en via het intranet.

nr.: 1 | jaargang 1 februari 2016

Marguerite-Marie vertelt

V.U

. Fab

ienn

e Va

n D

am |

Stic

htin

g M

argu

erite

-Mar

ie D

elac

roix

- D

elpo

rtestr

aat 2

- 33

00 T

iene

n

Page 2: Personeelskrant feb 2016

Getuigenis over het Project ICD

van Ellen

De vraag werd gesteld: wie wil er mee werken in de werkgroep rond communicatie?Subtiele blikken kwamen mijn kant op. Jij bent toch heel sterk op de hoogte van facebook, twitter, insta-gram, etc. Euh, niet zo echt maar ik ken het wel en het interesseert me wel. Dus al snel zit ik mee in de werk-groep. We zullen wel zien waar ik kan helpen. We werken rond de kernvraag: hoe krijgen we zo snel en juist mogelijk de informatie tot bij iedereen. En liefst tegelijkertijd voor iedereen. Want nu weet die persoon ‘dat’ al voor die en dat zorgt toch al eens voor ongenoe-gen. Eerst werkten we de definities uit rond de verschillende soorten informa-ties (achtergrond info met impact en zonder impact) en de verschillende communicatiemiddelen binnen onze voorziening werden uitgespit. En er worden er digitale aan toegevoegd! Het digitaal prikbord en de kiosk.Immers hoe meer middelen we kun-nen gebruiken hoe meer mensen we kunnen bereiken toch? Toch is het nog wel wat moeilijk om er altijd aan te denken om de informa-tie ook door te geven om te plaatsen op de kiosk, prikbord / tikklok. Het is nog geen dagelijkse handeling. Maar beetje bij beetje zal dit wel be-teren. De Stichting heeft nu trouwens ook haar eigen officiële pagina op face-book. We hebben heel lang zitten uitpluizen hoe we moesten werken met facebook. We willen jullie im-mers informeren over de grote eve-nementen, maar niet jullie privacy schenden. Het was wel eens leuk om te facebooken tijdens de werkuren! En ook wel leerrijk trouwens! De volgende uitdaging is dit per-soneelskrantje. Hier zullen we mis-schien ook nog een aantal dingen moeten bijschaven. Maar al doende

leert men toch? Mijn ervaring met de werkgroep ICD is dat het een fijne, leerrijke werk-groep is waarbij we steeds gaan blij-ven bij leren en evalueren! En probe-ren iedereen zo goed mogelijk op de hoogte te houden met alle middelen die we kunnen aanwenden.

Getuigenis over het Project ICD van Thomas

Allereerst had ik nooit gedacht dat we dit resultaat zouden bekomen. Dit project beschouw ik toch als een mijlpaal in de ontwikkeling van com-municatie binnen onze voorziening.

Ik ben trots en tevreden dat ik heb mogen meewerken aan dit project. Toen er mij gevraagd werd om erin mee te stappen, was ik wel wat wan-trouwig. Ik had geen idee wat ik als bijdrage zou kunnen brengen. Daar we een sterk team hadden, hebben we toch iets moois verwezenlijkt. Ie-dereen deed zijn uiterste best en had genoeg input om tot die mooie resul-taat te komen. Bedankt om dit project te lanceren.

Getuigenis over het Project ICD

van Cindy

Schrijf iets over jouw ervaring als lid van de werkgroep “communicatie”… dat was de opdracht: Wat moet ik daar over schrijven, dacht ik…, ‘Communicatie, dat is wel een heel breed begrip he… cursussen vol’. Maar… het gaat over MIJN ervaring dus, Ok, dat moet wel lukken!

Tot nu toe hebben we binnen de werkgroep gewerkt rond communi-catie in de vorm van INFORMEREN, heel belangrijk!Hoe brengen we de mensen op de werkvloer op de hoogte, hoe ver-talen we deze info, welk medium/kanalen gebruiken we? Enz.… Velen onder jullie hebben hier al een mooie presentatie rond gekregen… Zover zijn we reeds!

Doch, wij, en nu spreek ik uit naam van onze vakbondsploeg, het BBTK, vinden dat heel het proces van com-municatie over meer gaat dan enkel informeren. Communicatie gaat ook over INTERACTIE, hoe verloopt die op de werkvloer, hoe verloopt die onderling?

Die interactie, daar willen we ook nog verder over nadenken. We heb-ben ondertussen wel de bevestiging gekregen dat de werkgroep ICD blijft bestaan en dit in een volgende fase als focus gaat opnemen. Hierover dus binnenkort meer!

Hallo Medewerker van Stichting Delacroix, ijverige lezer van het personeelskrantje

Het krantje dat je momenteel vast hebt, is een nieuw initiatief om informatie en kennis over de werking van Stichting Delacroix dichter, juister en sneller tot bij jullie te krijgen. Het is een realisatie binnen het ICD (InformatieCommunica-tieDoorstromings)-project, waar er de laatste 14 maanden hard rond communicatie gewerkt werd en waar de kiosk en het digitaal prikbord ook uit voortgekomen zijn.

‘Marguerite-Marie Vertelt:’, zo gaan we jullie in de toekomst een 8-tal keer per jaar aanspreken met dit personeels-krantje. Informatie over alles wat de organisatorische werking binnen onze voorziening aangaat, zal U hierin kunnen terug gaan vinden, en dit over alle domeinen: zorg, kwaliteit, preventie, personeelsbeleid, logistiek, administratie, Ondernemingsraad, Comité preventie en bescherming, evoluties van het zorglandschap, bouwprojecten, verbete-ringsprojecten, ….. .

Dit is maar een beperkte opsomming, alle informatie die in de toekomst onze wegen kruist, die met de organisatie en de werking te maken heeft en die nuttig is om te delen met alle personeelsleden, zal zijn weg en plaats kunnen vinden in dit krantje. Aankondigingen van activiteiten, gebeurtenissen, feesten en andere leuke dingen zullen er ook hun stek vinden.

Naast het personeelskrantje blijft de nieuwsbrief bestaan als belangrijk communicatiemedium, zowel voor jullie als perso-neel als voor al onze partners extern, ouders, sympathisanten, etc… . De klemtoon en inhoud van de nieuwsbrief blijft be-staan zoals die heden ten dage is; namelijk een informatieve bron zijn met artikels en getuigenissen van zorginhoudelijke aspecten. Dit gaat van een artikel over een vakantie, tot het verslag van de gebruikersraad, over een voorstelling van een dienst, de toelichting van een visietekst of een project, tot een cursiefje en een interview met een betrokkene in onze werking.

Het personeelskrantje is een nieuw kanaal langs waar we intern informatie willen verspreiden en is principieel enkel bestemd voor het personeel dat tewerkgesteld is bij Stichting Delacroix. Het zal in foldervorm in displays aan de tikklokken gelegd worden om mee te nemen. ‘Marguerite-Marie vertelt:’ zal ook digitaal ter beschikking gesteld wor-den via het digitaal prikbord en via het nieuwe intranet, MyDelacroix , maar daarover in een volgende editie meer nieuws….

Veel leesplezier, de redactie