Over opvoeden gesproken 2012

10
“Over opvoeden gesproken” 2012 V.U.: Monique Van der Straeten, p.a. Dr. H. Folletlaan 28, 1780 Wemmel Informatie- en ontmoetingsmomenten rond opvoeden voor (groot)ouders en kinderen Wemmel

description

Informatie- en ontmoetingsmomenten rond opvoeden voor (groot)ouders en kinderen

Transcript of Over opvoeden gesproken 2012

“Over opvoeden gesproken”

2012

V.U.: Monique Van der Straeten, p.a. Dr. H. Folletlaan 28, 1780 Wemmel

Informatie- en ontmoetingsmomenten rond opvoeden voor (groot)ouders en kinderen

Wemmel

Voorwoord Als ouder of opvoeder kent u ze wel, de vragen waar alle ouders wel eens mee zitten: kijkt mijn kind niet te veel televisie? Hoe ga ik om met de driftbuien van m’n peuter? Hoe stel ik grenzen voor mijn kind? Kan ik beter straffen of belonen? Hoe reageer je op een slecht rapport? Is zakgeld noodzakelijk? Hoe zorg ik voor een evenwicht tussen werk en gezin? Ik maak me zorgen over het gedrag van m’n pu-ber… Kortom: doe ik het goed als ouder?

Gezinnen van nu zijn bovendien in vele opzichten anders dan de gezinnen van vroeger, waardoor ouders en opvoedingsverantwoordelijken veel minder kunnen terugvallen op de oude zekerheden en tradities. De oplossingen uit het verleden bieden geen garanties meer voor de toekomst en ouders moeten op zoek naar nieuwe antwoorden op steeds weer nieuwe vragen.

Vandaar dat het gemeentebestuur, in toepassing van het decreet opvoedingson-dersteuning van 13 juli 2007, de (groot)ouders en opvoedingsverantwoordelijken wil helpen bij hun zoektocht naar betrouwbare informatie over opvoeden door de organisatie van de informatie- en ontmoetingsmomenten “Over opvoeden gespro-ken”.

Tijdens elk van deze informatiemomenten komt u als vader, moeder, grootouder, opvangouder, kinderoppas, vrijwilliger of professional meer te weten over een verscheidenheid aan opvoedingsthema’s. Na elke activiteit wordt u een drankje aangeboden en kan u in een ongedwongen sfeer ervaringen uitwisselen en wat napraten met de begeleiders en de andere deelnemers. U kan tevens bijkomende informatie krijgen over het onderwerp of over andere opvoedingsthema’s aan de gemeentelijke informatiestand of de boekenstand van de bibliotheek.

In deze brochure vindt u een overzicht van de gemeentelijke activiteiten in 2012 rond opvoeding. Op het einde van de brochure krijgt u ook een beknopt overzicht van het opvoedingsondersteunend aanbod in de gemeente en de regio.

Tot slot wil het gemeentebestuur de Wem-melse verenigingen bedanken die inhoudelijk en/of organisatorisch hebben meegewerkt aan dit project, namelijk Gezinsbond, Jong KAV, 3Wplus, Markant, de Sociaal-Culturele Vereniging van Vlaamse Liberale Vrouwen en de ouderverenigingen van de gemeentelijke basisscholen. Dankzij de subsidie in het kader van de Week van de Opvoeding vanwege de provincie Vlaams-Brabant kreeg het project bovendien een flinke duw in de rug.

Monique Van der StraetenSchepen van Nederlandstalig Onderwijs, Kinderop-vang en Sociale Zaken

Meer info en inschrijvingen:Dienst vrije tijd en welzijnDr. H. Folletlaan 28, 1780 Wemmel02/[email protected]

De informatiemomenten zijn gratis, maar vooraf inschrijven is wel verplicht. Indien u inge-schreven bent voor een activiteit maar toch verhinderd zou zijn, gelieve dan de dienst vrije tijd en welzijn op de hoogte te brengen zodat iemand van de wachtlijst kan worden verwittigd.

Drugstories: omgaan met drugs Tips voor ouders en gebruikers

Eén op vier jongeren experimen-teert vandaag met illegale drugs en meer dan de helft komt wel eens op een plaats waar drugs gebruikt worden. De kans dat uw kinderen hiermee vroeg of laat ge-confronteerd worden, is dus zeer reëel.Luc Rombaut is zowel ervarings-deskundige, schrijver als leraar. Hij vertelt niet alleen boeiende en herkenbare verhalen tijdens Drug-stories, maar legt ook uit hoe je als ouder zelf aan drugpreventie

kan doen. Het wordt een interactieve presentatie met film, foto’s en verhalen. Luc vertelt ook over zijn eigen ervaringen met drugs. U krijgt niet alleen praktische en doorleefde informatie over de meest gebruikte (il)legale drugs, maar ook tips om over dit taboe-onderwerp te praten met uw kinderen.

In samenwerking met 3W-plus.

Wanneer? Woensdag 18 april om 19u30 (in het Nederlands)

Maandag 23 april om 19u30 (in het Frans)

Waar? Villa Beverbos, Haagdoornlaan 15 in Wemmel

“Luister nu eens naar mij”Over signalen opvangen van kwetsbare kinderen Vaak zijn kinderen veel kwets-baarder dan op het eerste ge-zicht wordt gedacht. Zeker als de veilige grond op één of an-dere manier onder hun voeten wegschuift. Het kan gaan van onlust over kleine kwetsuren tot groot verlies. Wat kan kin-deren en jongeren vandaag overkomen? Hoe beleven ze dat? Signalen die ze hierover geven, zijn voor volwassenen niet altijd even begrijpelijk. Hoe helpen we hen om ang-sten, emoties en onzekerheden te uiten? En hoe kunnen kinderen en jongeren deze gevoelens een plaats geven en positief ombuigen? Welke rol kunnen we hier als ouder in spelen?

Lezing in het Nederlands, door Gwendolyn Van Cauwelaert.

Wanneer? Dinsdag 8 mei om 19u30

Waar? Villa Beverbos, Haagdoornlaan 15 in Wemmel

Moet je een held zijn om ouder te zijn in onze maatschappij?Over de rol van ouders van vandaag

Ouder zijn is vandaag een stuk moeilijker dan vroe-ger. De redenen daarvoor zijn talrijk en tijdens deze gespreksavond proberen we ze te achterhalen. We maken van de gelegenheid ook gebruik om na te denken over onze rol als ouders en staan stil bij de zware druk die we onszelf opleggen om perfecte ouders te zijn. Kinderen hebben eigenlijk vooral menselijke ouders nodig en helden zijn geen men-sen. Helden bestaan alleen in onze verbeelding…

Gespreksavond in het Frans met een presentatie door psychotherapeute Véronique Lebe.

Wanneer? Dinsdag 15 mei om 19u30

Waar? Villa Beverbos, Haagdoornlaan 15 in Wemmel

“Het zijn soms kleine ettertjes”Hoe omgaan met driftbuien en protesten?

Liam weigert zijn jas aan te doen, Lise werpt zich op de grond als ze aan ta-fel moet, Jelle heeft net zijn jongere broertje gebeten, Sander bonkt tegen de deur als hij zijn zin niet krijgt. Hoe kan ik als opvoeder, begeleider of ou-der best reageren?

Deze avond richt zich naar ouders en professionals met kinderen in de kin-deropvang of in het kleuter- en basis-onderwijs. Kinderen weten uit zichzelf niet wat kan en niet kan. Ouders moe-ten hen dat geleidelijk aan leren door duidelijke grenzen te stellen. Regels en afspraken helpen kinderen om zich aan de grenzen te houden. Het geeft hen een veilig gevoel en zorgt ervoor dat niet alles telkens weer ter discussie staat. Grenzen aangeven is noodzakelijk. Maar hoe doe je dat? En wat als kinde-ren de grenzen niet respecteren?

Een organisatie van de provincie Vlaams-Brabant in samenwerking met de gemeentelijke bibliotheek Wemmel en de dienst Vrije Tijd en Welzijn van Wemmel. Lezing in het Nederlands, door Maurits Wysmans.

Wanneer? Dinsdag 20 november om 20u

Waar? Gemeentelijke Bibliotheek, J. De Ridderlaan 49 in Wemmel

Stress in huisHandvatten in het omgaan met zorgen en conflicten

Kinderen opvoeden kan heel wat stress teweegbrengen. Je maakt je zorgen over het gedrag van je pu-ber, je bent het oneens met je part-ner over de huisregels, elk gesprek met je zoon eindigt met slaande deuren, de schoolresultaten van je dochter zijn ondermaats… Om de lastige gevolgen van die stress tegen te gaan, leer je best je eigen stresspatronen kennen. In deze vorming leer je signalen die wijzen op stress herkennen, je over-

tollige stress loslaten en omgaan met de stress die eigen is aan kinderen opvoeden. Lezing in het Nederlands, door Hendrik Gaublomme.

Wanneer? Donderdag 22 november van 14u tot 17u

Waar? Villa Beverbos, Haagdoornlaan 15 in Wemmel

Opvoedingswinkel Leuven Charles Deberiotstraat 2 3000 Leuven www.opvoedingswinkel-leuven.be

Opvoedingswinkel Brussel

Colignonplein 171030 Schaarbeek

www.groeimee.be/minisite/opvoedingswinkel-brussel

Waar vind ik informatie over opvoeden?Wie met opvoedingsvragen zit, kan steeds terecht bij deze gespecialiseerde organisaties:

In Wemmel:

• Gemeentelijke openbare bibliotheek In de gemeentelijke bibliotheek vindt u actuele boeken rond opvoeding.

• Consultatiebureau Kind en Gezin (spreekuur opvoedingsondersteuning)Ouders met kinderen tot drie jaar kunnen met hun eigen verhaal en vragen over opvoeding terecht op het spreekuur opvoedingsondersteuning. Je kan je situatie bespreken met de regioverpleegkundige van Kind en Gezin, die geschoold is in pedagogisch advies. Dit kan in één of meerdere gesprekken van ongeveer een uur. Wil je meer informatie over het spreekuur opvoedingsondersteuning of wil je een afspraak maken? Contacteer de Kind en Gezin-lijn op het nummer 078 150 100, elke werkdag van 8 tot 20 u.

In de regio:

• Opvoedingswinkel (in Brussel of Leuven)De opvoedingswinkel wil een plaats zijn waar je zoveel mogelijk informatie rond opvoeding van kinderen kan opvragen. Vertrekkende vanuit het geloof in ouderlijke vaardigheden wordt er vraaggericht gewerkt en wordt samen met de ouders vrijblijvend, anoniem en gratis naar een antwoord op maat gezocht.

Bij de gemeentelijke dienst vrije tijd en welzijn kan u terecht voor informatie over o.a.:

• Kinderopvang (voorschoolse kinderopvang voor 0-3-jarigen, voor- en naschoolse kinder-opvang voor lagereschoolkinderen, buitenschoolse activiteiten, vakantieopvang, thuisop-vang zieke kinderen, …).• Jeugdbewegingen en andere verenigingen met een kinder- of jongerenwerking.• Een overzicht van leuke activiteiten die je als (groot)ouder met de kinderen in Wemmel kan doen.• Een overzicht van organisaties en websites rond opvoeding.• …

Afdeling vrije tijd en welzijn

Dr. H. Folletlaan 281780 WemmelTel. 02/[email protected]