Op Weg / Underweis - Nr. 8 - Juli/Augustus 2011

16
40 e jaargang nr 08 - Juli / Augustus 2011 Contactblad voor de Protestantse gemeente AKKRUM RUST OM UIT TE RUSTEN. De zomer is voor velen terecht een wat rus- tiger periode om te ontspannen en weer op adem te komen. Tijdens de vakantie probe- ren we weer nieuwe energie op te doen, want af en toe moet een mens in dit jachtige en stressvolle bestaan de gelegenheid krijgen om uit te rusten. Maar komen we werkelijk tot rust aan drukke stranden en op overvolle kampeerterreinen? Komen we tot rust als we ons door lange files heen van bestemming tot bestemming haasten en soms in enkele uren een hele stad willen bekijken of binnen een week door een heel land hebben gereisd met het fototoestel vast in de hand? Net als in het leven van elke dag moeten we ook in de vakantietijd bewust momenten van rust en stilte creëren, als je daar tenminste behoefte aan hebt. Omdat de wereld 24 uur per dag doordraait, betekent dat niet dat wij dat ook moeten doen. Rust is een oerverlan- gen van de mens… rust is ook van levens- belang. Want we leven niet om te werken, maar we werken om goed te kunnen leven. En het is fijn als we daarin het juiste even- wicht vinden....balans tussen inspanning en ontspanning…tussen geven en ontvangen… tussen werk en vrije tijd. En misschien kan juist de vakantieperiode ons helpen om die balans te versterken, zodat we voelen dat we leven en niet geleefd worden en dat we God, onze naaste maar ook onszelf niet uit het oog verliezen. Kerkvader Augustinus zei lang geleden: “De mens maakt grote reizen om zich te verbazen over de hoogte van de bergen, over de geweldige golven van de zee, over de lange loop van de rivieren, over de uitge- strektheid van de oceaan, over de eeuwige kringloop van de sterren, maar aan zichzelf gaat de mens zonder verbazing voorbij”. En daarom hebben wij mensen regelmatig rust nodig, echte rust waartoe Jezus ons uitnodigt. ”Kom tot Mij allen die vermoeid zijn en onder lasten gebukt gaan. Ik zal jullie rust geven.” Kom naar mij, jullie die vermoeid zijn en onder lasten gebukt gaan, dan zal ik jullie rust geven”. (Matteüs 11:28)

description

Contactblad Protestantse Gemeente Akkrum - jaargang 40

Transcript of Op Weg / Underweis - Nr. 8 - Juli/Augustus 2011

40e jaargang nr 08 - Juli / Augustus 2011

Contactblad voor de Protestantse gemeenteAKKRUM

RUST OM UIT TE RUSTEN.

De zomer is voor velen terecht een wat rus-tiger periode om te ontspannen en weer op adem te komen. Tijdens de vakantie probe-ren we weer nieuwe energie op te doen, want af en toe moet een mens in dit jachtige en stressvolle bestaan de gelegenheid krijgen om uit te rusten. Maar komen we werkelijk tot rust aan drukke stranden en op overvolle kampeerterreinen? Komen we tot rust als we ons door lange files heen van bestemming tot bestemming haasten en soms in enkele uren een hele stad willen bekijken of binnen een week door een heel land hebben gereisd met het fototoestel vast in de hand?

Net als in het leven van elke dag moeten we ook in de vakantietijd bewust momenten van rust en stilte creëren, als je daar tenminste behoefte aan hebt. Omdat de wereld 24 uur per dag doordraait, betekent dat niet dat wij dat ook moeten doen. Rust is een oerverlan-gen van de mens… rust is ook van levens-belang. Want we leven niet om te werken, maar we werken om goed te kunnen leven.

En het is fijn als we daarin het juiste even-wicht vinden....balans tussen inspanning en ontspanning…tussen geven en ontvangen… tussen werk en vrije tijd. En misschien kan juist de vakantieperiode ons helpen om die balans te versterken, zodat we voelen dat we leven en niet geleefd worden en dat we God, onze naaste maar ook onszelf niet uit het oog verliezen.

Kerkvader Augustinus zei lang geleden:“De mens maakt grote reizen om zich te verbazen over de hoogte van de bergen, over de geweldige golven van de zee, over de lange loop van de rivieren, over de uitge-strektheid van de oceaan, over de eeuwige kringloop van de sterren, maar aan zichzelf gaat de mens zonder verbazing voorbij”.

En daarom hebben wij mensen regelmatig rust nodig, echte rust waartoe Jezus ons uitnodigt. ”Kom tot Mij allen die vermoeid zijn en onder lasten gebukt gaan. Ik zal jullie rust geven.”

“Kom naar mij, jullie die vermoeid zijn en onder lasten gebukt gaan, dan zal ik jullie rust geven”. (Matteüs 11:28)

2 Contactblad voor de

Underweis

Hoe concreet? Nou, het kan ons rust geven als we erop vertrouwen dat we er nooit alleen voor staan. Jezus is met ons tot de voltooi-ing van deze wereld. God zelf is erbij op al onze wegen. Het kan ons echte rust geven te voelen dat Jezus nooit meer van ons vraagt dan bij ons past. Dat we er mogen zijn zoals we zijn en dat we ons niet beter voor hoeven te doen. Het kan ons echte rust geven te ervaren dat Gods liefde onvoorwaardelijk is en dat we allemaal gezien, gekend, bemind en aanvaard zijn. Het kan ons rust geven te beseffen dat we mensen tot vrijheid ge-roepen zijn en dat de zachte krachten het uiteindelijk zullen winnen van alle hardheid en onverschilligheid. Het kan ons rust geven te voelen dat het leven meer is dan werk

alleen en dat we het leven ook mogen vie-ren. Het kan ons echte rust geven te weten dat we elkaars lasten samen kunnen dragen. Dat we onze zorgen en moeite met elkaar mogen delen.

Jezus zelf zal ons rust geven. En in die be-lofte mogen wij de ware rust vinden.

Ik wens u allen een fijne zomer met goede ervaringen en ontmoetingen, maar ook mo-menten van stilte en rust om weer op adem te komen en uit te rusten.

Ds. Reinhart Wollenberg

3Protestantse Gemeente te Akkrum

Op Weg

KERKDIENSTEN IN DE TERPTSJERKEOpp: Oppasdienst tijdens de kerkdienst in “de Lantearne”, voor de allerkleinsten

Kind: Kindernevendienst tijdens de kerkdienst in “de Lantearne”, voor: 1/4 Groep 1 t/m 4 van de basisschool 5/8 Groep 5 t/m 8 van de basisschool

Auto: Autorijden Kerk. Iedere zondagmorgen staat er een chauffeur klaar om u naar de kerk te brengen. Alles wat u hoeft te doen is op zondagochtend voor 9.00 uur het juiste nummer te bellen. Bij geen gehoor kunt u bellen met G.H. de Bos, tel.: 652833..17 juli 9.30 uur Jeugddienst – afscheid kindernevendienst.

Ds. R. Wollenberg.Collecte: Jeugdraad.Oppas: Jitske en Sjoukje.Kind.: voor groep 1/4 en voor groep 5/8.Koster: A. Visser.Auto: J. de Vos, tel. 650628..

24 juli 9.30 uur Ds. A. Wiebenga, Sneek.Collecte: Diaconie en kerk.Oppas: Hilda en Petra.Kind.: voor groep 1/4 en voor groep 5/8.Koster: A. v.d. Berg.Auto: F. Heerschop, tel. 652291.

31 juli 9.30 uur

19.00 uur

Ds. J.D. de Haan, Beetsterzwaag.Collecte: Diaconie en kerk.Oppas: Romkje en Daniëlle.Kind.: voor groep 1/4 en voor groep 5/8.Koster: B.Sieperda.Auto: Tj. v.d. Heide, tel. 651462.

Leppehiem, Ds. J. v.d. Meer, Akkrum.Collecte: Raad van Kerken.

7 augustus

“Koffie-drinken”

9.30 uur Ds. T. v.d.Schaaf, Gorredijk.Collecte: Diaconie en kerk.Oppas: Jantsje en Jeltje Hoekstra.Kind.: voor groep 1/4 en voor groep 5/8.Koster: K. v.d. Schaaf.Auto: G. Hiemstra, tel. 652113.

4 Contactblad voor de

Underweis

14 augustus 9.30 uur Ds. T. v.d.Vlugt, Delfstrahuizen.Collecte: Diaconie en kerk.Oppas: Rommie en Maaike.Kind.: voor groep 1/4 en voor groep 5/8.Koster: A. Visser.Auto: A. Strooisma, tel. 652431.

21 augustus 9.30 uur Heilig Avondmaal.Ds. R. Wollenberg.Collecte: diaconie.Deurcollecte: Hongarijecommissie.Oppas: Francis en Jitske.Kind.: voor groep 1/4 en voor groep 5/8.Koster: S. Kroes.Auto: G. de Bos, tel. 652833.

28 augustus 9.30 uur

19.00 uur

Ds. J.D. Kamerling, Franeker. Collecte: Kerk in Actie - zending.Oppas: Sjoukje en Jeltsje Hiemstra.Kind.: voor groep 1/4 en voor groep 5/8.Koster: G. de Jong.Auto: J. Schilstra, tel. 652702.

Leppehiem, Mw. B. Bosscha, Nes.Collecte: Raad van kerken.

4 september

“Koffie-drinken”

9.30 uur Ds. R. Praamsma, Easterein.Collecte: Diaconie en kerk.Oppas: Mirjam en Jetske.Kind.: voor groep 1/4 en voor groep 5/8.Koster: J. Schilstra.Auto: J. de Vos, tel. 650628.

11 september 9.30 uur Ds. J.D. de Haan, Beetsterzwaag.Collecte: Diaconie en kerk.Deur: Missionair werk en kerkgroei.Oppas: Petra en Romkje.Kind.: voor groep 1/4 en voor groep 5/8.Koster: K. v.d.Schaaf.Auto: F. Heerschop, tel. 652291.

18 september 9.30 uur Vredeszondag / Bevestiging ambtsdragers.Ds. R. Wollenberg.Collecte: Diaconie en kerk.Deurcollecte: Vredeswerk.Oppas: Hilda en Daniëlle.Kind.: voor groep 1/4 en voor groep 5/8.Koster: A. v.d. Berg.Auto: Tj. v.d. Heide, tel. 651462.

5Protestantse Gemeente te Akkrum

Op Weg

21 augustus - Tiende zondag van de zomer.VIERING VAN DE MAALTIJD VAN DE HEER (lopend).

Liturgische kleur: Wit

Schriftlezingen: Jesaja 51: 1-6 Matteüs 16: 21-27

28 augustus - Elfde zondag van de zomer.

Liturgische kleur: Groen

Schriftlezingen: Jeremia 7: 23-28 Matteüs 17: 14-2

4 september - Twaalfde zondag van de zomer.

Liturgische kleur: Groen

Schriftlezingen: Ezechiël 33: 7-11 Matteüs 18: 15-20

11 september - Dertiende zondag van de zomer.

Liturgische kleur: Groen

Schriftlezingen: Exodus 32: 7-14 Matteüs 18: 21-35

18 september - Eerste zondag van de herfst.Vredeszondag / Bevestiging en afscheid ambtsdragers.

Liturgische kleur: Rood

Schriftlezingen: Jona 3:10-4:11 Matteüs 20: 1-16

VOORUITBLIK

Vooruitblik op de erediensten van 17 juli t/m 18 september 2011.

17 juli - Vijfde zondag van de zomer.Jeugddienst – afscheid kindernevendienst.

Thema: Hoe loopt je levensweg?

Schriftlezing: Exodus 3

24 juli - Zesde zondag van de zomer.

Liturgische kleur: Groen

Schriftlezingen: 1 Kon. 3: 5-12 Matteüs 13: 44-52

31 juli - Zevende zondag van de zomer.

Liturgische kleur: Groen

Schriftlezingen: Nehemia 9: 15-20 Matteüs 14: 1-21

8 augustus - Achtste zondag van de zomer.

Liturgische kleur: Groen

Schriftlezingen: Jona 2: 1-11 Matteüs 14: 22-36

15 augustus - Negende zondag van de zomer.

Liturgische kleur: Groen

Schriftlezingen: Jesaja 56: 1-7 Matteüs 15: 21-31

6 Contactblad voor de

Underweis

STILTEKRING met ds. Wollenberg.

In het nieuwe seizoen komen we wekelijks voor een moment van stilte en bezinning samen. We luisteren naar Bijbelteksten en oefenen ons in eenvoudige vormen van christelijke meditatie. Midden in de week laten we de drukte even los en maken we bewust ruimte voor God en stilte in onszelf.

Start: 28 september.Tijd: elke woensdag van 19.00-19.45 uur.Plaats: pastorie Feansterdyk 3.Info en opgave bij ds. Wollenberg.

KLOOSTERREIS

In januari 2012 zal ik voor belangstellenden een Kloosterreis organiseren. Daarvoor heb ik het gastenhuis van de Emmauspriorij te Maarssen (Utrecht) voor het weekend 20-22 januari 2012 voor een groep van max. 15 gemeenteleden gereserveerd. De kosten zijn € 117 p.p. voor twee overnachtingen, alle maaltijden en koffie . We volgen de gebedstijden van het klooster en er wordt een klein bezinningsprogramma voorbereid. Daarnaast is er ook vrije tijd en de mogelijkheid om in de prachtige natuur te wandelen. Belangstellenden kunnen zich vanaf nu opgeven bij ds. Wollenberg.

AFWEZIGHEID PREDIKANT

Van vrijdag 22 juli tot maandag 15 augustus heeft ds. Wollenberg zomervakantie en van 25 augustus tot 1 september is ds. Wol-lenberg afwezig i.v.m. de gemeentereis naar Tiszainoka. In de eerste periode van afwezigheid kunt u contact opnemen met de voorzitter (Joh. Terpstra 652507) of de scriba (Mien van der Meer 651367) van de kerkenraad.Gedurende de tweede periode is alleen de scriba bereikbaar.

VOLGENDE DOOPDIENST

De volgende doopdienst is gepland op zon-dag 16 oktober. Wilt u uw kind laten dopen, neem dan contact op met ds. Wollenberg.

BIJ DE COLLECTES

28 augustus:Collecte Kerk in Actie - Zomerzending.

Het zendingswerk van Kerk in Actie richt zich op verschillende vlakken. Het betreft niet alleen gemeenteopbouw en interreligieuze dialoog, maar ook bijbelvertalingen en pro-jecten voor christenen die in hun land een kwetsbare minderheid vormen. Dit jaar schenken we in het bijzonder aan-dacht aan het werk van de Reformatus Kerk die met name actief is in het gebied Trans-carpathië in de Oekraïne.

11 september:Missionair werk en Kerkgroei.

Missionair betekent: Gods liefde delen. Deze maand is het startzondagmaand, de maand waarin het kerkelijk seizoen weer begint. Bij uitstek een maand waarin gemeenten aan mensen van buiten kunnen laten zien wat ze in huis hebben.

18 september:Collecte Kerk in Actie - Vredeswerk.

Kerk in Actie en IKV Pax Christi ondersteu-nen over de hele wereld vredesinitiatieven die tot doel hebben bruggen te slaan, begrip te kweken en verstoorde relaties in conflict-gebieden te verbeteren.

7Protestantse Gemeente te Akkrum

Op Weg

UIT DE KERKENRAAD

Op de laatste kerkenraadsvergadering van dit seizoen hebben we ons weer bezig gehouden met de vraag: wat voor kerkge-meenschap willen we zijn? Waar willen we de nadruk op leggen en hoe gaan we dit de komende tijd invullen? De verschillende raden hadden een keuze gemaakt uit ver-schillende missionaire modellen aangereikt vanuit het dienstencentrum van de PKN. De keuze’s die gedaan zijn hadden sterk met het werk van de raden te maken. De rentmees-ters kozen het kerkgebouw als startpunt van hun acties terwijl de jeugdraad er voor koos om de jongeren vooral in de acties mee te nemen.Pastoraat en diaconie zagen vooral een die-nende en betrokken gemeente in hun plan-nen. Het is goed om, als kerkenraad, zo met elkaar bezig te zijn met gemeenteopbouw. Alleen maar hosanna?

Dat is echter nog maar de vraag. Als voorzit-ter heb ik toch wat opmerkingen wat betreft de activiteit van de gemeente in dit geheel. In het kerkblad van maart 2011 had ik een oproep gedaan aan de gemeente, om mee te denken wat voor kerk we willen zijn. Er is geen enkele reactie, via mijn mailadres, op deze oproep binnen gekomen. Dat geeft te denken. Willen we niks veranderen? Hoe zien we de nieuwe ontwikkeling van huiskamer- bijeenkomsten? Wat betekent de kerk voor jou? We zijn zo vaak alleen met ons eigen stukje binnen de kerk bezig of staan lauw afzijdig. Jong en oud zouden veel meer voor elkaar kunnen betekenen. De kerkenraad zou graag wat meer reactie vanuit de gemeente zien welke koers we de komende jaren als gemeente moeten varen. Misschien moet de kerkenraad een betere communicatie met de gemeente voeren. Al-lemaal vragen waar we samen over kunnen praten. De zomervakantie staat voor de deur. We kunnen weer even op adem komen in ons hectisch bestaan. Misschien even tijd om over bovenstaande vragen na te denken.

Soms is het goed om je levenspatroon eens om te gooien en nieuwe uitdagingen aan te gaan.

Zo’n uitdaging zou kunnen zijn om zitting te nemen in de kerkenraad. Op dit moment is er weer wisseling van ambtsdragers en zoe-ken we nieuwe mensen om onze kerkelijke gemeenschap mee te besturen. Mocht u de vraag krijgen om mee te besturen……? Denk er dan rustig over na en zeg niet te snel: dat is niks voor mij.Durf ook eens in een vreemde vijver te sprin-gen en de uitdaging aan te gaan.Ik wens allen een fijne vakantie om na de zomer er weer fris tegenaan te gaan.

Groeten uit de kerkenraad,Joh. Terpstra.

MERKE / TENTDIENST

Wim Anker had een praatje met ons gemeen-telid, dhr. Andries Wedzinga, over de fantas-tische medewerking van een groep jongeren die op zondagmorgen al om 7.00 uur present was om de ‘rommel’ in het centrum van het dorp en in en om de tent op te ruimen.Positieve dingen vermelden wij graag en be-danken hierbij deze jongeren van harte voor hun geweldige inzet!

8 Contactblad voor de

Underweis

UIT DE GEMEENTE

Op het moment van dit schrijven ben ik me er van bewust dat er een zekere stilte is ontstaan. Dat zal wel door de zomerperiode komen of is het dat je momenteel met het vakantiegevoel bezig bent? Al met al ben je toch iets anders bezig met de dingen om je heen, wat betreft het gemeentewerk. Wij hebben als pastoraat even een rustpauze in onze werkzaamheden rondom de gemeente. Even iets anders.

Deze “Uit de gemeente” zal daarom waar-schijnlijk iets korter uitvallen, door die rustpauze.

Er zijn uiteraard de nodige gebeurtenissen in onze gemeente en daarom hieronder de opsomming daarvan.

Allereerst is het goed om te weten dat Hyltsje Hilverda weer in ons midden is vanuit een moeilijke periode, ontstaan door een gebeur-tenis die niet had moeten plaatsvinden.Wij wensen hem vanuit onze gemeente veel sterkte en kracht toe om verder te gaan. Velen van ons zijn hem niet vergeten en heb-ben hem in dit opzicht tijdens zijn afwezig-heid ook de steun gegeven die hij nodig had en nu nog heeft.

Er was even grote schrik bij Piet en Thea ten Hoor. Een klein herseninfarct bij Piet zorgde voor een korte opname in het zieken-huis. Na enkele onderzoeken betreffende het functioneren na het infarct is gebleken dat het gelukkig erg meevalt, waar ze zeer dankbaar voor zijn. Door rust te houden en zich in acht te nemen gaat het de goede kant weer op. Sterkte toegewenst en houdt goede moed voor de toekomst.

We kregen bericht dat dhr. Mello Sevinga opnieuw voor onderzoek is geweest en dat er locaal weer iets is gevonden. Gelukkig is dit behandelbaar door middel van bestraling. Wij hopen dat deze behandeling tot een goed

resultaat mag leiden. Wij wensen Mello en Thea sterkte toe voor de komende periode.

Het is soms moeilijk om voor iedereen de juiste woorden te vinden, maar ook door onze aandacht en aanwezigheid kunnen wij bij allen zijn die dit nodig hebben.Dat geldt ook voor onze gemeenteleden die hun ziekte met zich meedragen of met verdriet en problemen zitten waardoor ze moedeloos worden en niet kunnen begrijpen waarom dit hen overkomt.Laten we allen in onze diensten en gebeden hen nabij zijn en waar dit mogelijk is hulp geven.

Vreugde is er ook door het ontvangen van een nieuw leven.Er is bij de fam. Gaastra-Westerdijk aan de Lange Miente 9 op 18 juni 2011 een zoon geboren met de naam : Watze Hylke. Heel veel geluk en onze felicitaties voor jullie nieuw gezinslid.

Wij wensen jullie allen een goede zomerperi-ode toe en uiteraard ook de rust die daaraan verbonden is.

Namens de Pastorale RaadHeerke Willemsma

VAN DE DIACONIE

Misschien heeft u tijdens de tentdienst al vernomen dat er een verdrietige en roerige periode aanbreekt voor Nina en Emil. Nina en Emil hebben te horen gekregen dat ze per 25 juli moeten verhuizen naar vertrek-centrum Ter Apel.

In 2000 is Nina, alleen, op 16-jarige leeftijd vanuit Georgië in Nederland aangekomen. Via veel AZC’s zijn ze in september 2009 in Akkrum komen wonen. Vanuit stichting Respons (welke vluchtelingen opvangt in Leeuwarden) is aan de diaconie gevraagd Nina en Emil in Akkrum te ondersteunen,

9Protestantse Gemeente te Akkrum

Op Weg

zodat ze rust, het vertrouwen en stabiliteit in hun hectische bestaan konden terugvinden en dit is gelukt.

Met een aantal gemeenteleden hebben we een woning opgeknapt en voorzien van meu-bilair. Helaas moesten Nina en Emil in het voorjaar van 2010 uit deze woning en heb-ben we hen binnen Akkrum verhuisd naar hun huidige adres.

Emil is ingestroomd in groep 3 van de Ds. Hasperschool en de school is voor Emil een veilige plek geworden, waar hij zichzelf kan zijn en vrienden heeft kunnen maken. Emil kan eindelijk dingen doen die normale kin-deren van zijn leeftijd ook doen. Zo heeft hij zijn zwemdiploma’s gehaald, zit Emil op de voetbalvereniging en doet het daar erg goed.

Door de advocaat worden nu andere pro-cedures opgestart welke zijn blijven liggen. Echter de uitslag hiervan mogen ze niet in Akkrum afwachten. Daarom zijn de handen ineen geslagen door de Ds. Hasperschool, de jeugdafdeling van de voetbalvereniging en de diaconie om via diverse wegen ope-ningen te vinden om Nina en Emil in Akkrum te laten blijven totdat er definitief een uitslag is.

Willen jullie Emil en Nina een kaartje sturen om hen een hart onder de riem te steken, dan is het adres:Nina en Emil GatsjatoerjanSinnebuorren 218491 EC Akkrum

Heeft u vragen, dan ben ik bereikbaar:werk: 651383 / thuis: [email protected]

Frieda van der Meulen

IN LINTSJE !

Overdonderd werd ik, en ook Janny, op 29 april j.l. door dochter Christina naar de doopsgezinde kerk geloodst, naar later bleek voor het ontvangen van een koninklijke onderscheiding. Dit paste ons helemaal niet omdat deze dag De Lantearne besproken was voor een begrafenis van een familie van buiten Akkrum en we Jan en Harmke zouden helpen bij het verhuizen.Bovendien waren ds. en mw. Osinga bij ons op de koffie om nog even over de reis naar Israël te praten!!Ook deze mensen zaten, naar later bleek, met vele anderen in het complot om ons naar bovengenoemde locatie te lokken.En dan het lintje. Maar wat graag deel ik deze onderscheiding (in figuurlijke zin) met allen die ook actief zijn als vrijwilliger in onze gemeente en dorpsgemeenschap. Hier wordt weer duidelijk dat je alleen niets bent, maar samen staan we sterk!Een woord van dank is hier dan ook op zijn plaats aan allemaal die aan dit gebeuren hebben meegewerkt. Wat een geweldige organisatie! Grote bewondering dat zo velen dit zolang voor ons stil hebben kunnen houden.(Onze kinderen vonden het maar wat fijn dat deze tijd van ‘liegen’ voorbij was).Tot slot zou ik kunnen zeggen: Een mooi mo-ment van afsluiting, maar ds. Osinga gooide roet in het eten. “Cor, noch net achteroer leune want dizze ûnderskieding is allinne mar in oanmoedigingspriis!”Mei oare wurden: Trochgean salang as it noch kin.Begrepen, dûmny!

Cor Oosterhoff

10 Contactblad voor de

Underweis

11Protestantse Gemeente te Akkrum

Op Weg

ONBEDOELD VAN HUIS

Mogelijk had u ervan gehoord, gelezen of mij misschien gemist. Vijf maanden duurde mijn verblijf in een gesloten inrichting in Leeuwarden.Door de voortdurende moeilijkheden met mijn voormalige vriendin Akke Tine, moeder van onze zoon Anno, is het mij eind vorig jaar allemaal te veel geworden. Haar wispel-turigheid in het dan weer wel en dan weer niet kiezen voor relatieherstel en/of gezins-situatie, heeft mij zoveel verdriet gedaan en ook gefrustreerd, dat ik daardoor in een negatieve spiraal beland ben, waardoor het fout is gegaan.

Ik wil iedereen heel hartelijk bedanken voor de geweldige steun die u mij heeft gegeven in deze moeilijke periode. De vele kaarten, ook met mijn verjaardag aldaar en via de website een kaarsje laten branden met een berichtje erbij. Dit alles heeft mij bijzonder goed gedaan om deze periode door te komen en heeft mij ook weer vertrouwen gegeven om weer terug te kunnen keren in de kerkelijke gemeente en de gemeenschap van ons dorp.

Met vriendelijke groet,Hyltsje Hilverda, Meskenwier 6

HAREN IS VOORBIJ !

Ineke heeft inmiddels 11 weken in Haren verbleven op de afdeling longrevalidatie. Aan haar longziekte zelf is niets te doen, maar wel aan alle omgevingsfactoren, reden voor deze langdurige opname, waaraan op vrijdag 28 mei een einde kwam.

Wij zijn Haren dankbaar voor de bijzonder positieve en fijne behandeling, we zijn jullie in Akkrum dankbaar voor de vele blijken van belangstelling, in de kerk, middels kaarten en de bloemen van de kerk: het heeft ons goed gedaan!

De komende tijd zal Ineke in Winterswijk verblijven om verder op krachten te komen en Haren om te zetten in de nieuwe levens-wijze. Akkrum vergeten we niet, maar we zullen de komende tijd daardoor niet veel in Jirnsum zijn.

Met hartelijke groet,Ineke Peters en Cees de Withp/a Verlengde Morsestraat 5,

7101 ND Winterswijk

12 Contactblad voor de

Underweis

CURSUS THEOLOGISCHE VORMING IN LEEUWARDENMeer weten over geloven.

Kennismaken met wat mensen de eeuwen door hebben gezegd over God: in verhaal en lied, in kunst en ritueel? Niet alleen binnen het Christendom, maar ook in andere gods-diensten. En zo helder krijgen wat geloven waard is? Dat kan op de cursus Theologi-sche Vorming in Leeuwarden.

Van wie gaat de cursus uit?De cursus gaat uit van de PKN, is oecume-nisch van aard en open van opzet. U leert niet wat u moet geloven, maar ontdekt hoe mensen kunnen geloven.

VakkenOude Testament, Nieuwe Testament, We-reldgodsdiensten, Pastoraat, Spiritualiteit, Dogmatiek, Ethiek/Filosofie, Kerkgeschiede-nis, Liturgiek, Jodendom.

TijdsbeslagDe cursus ‘Theologische Vorming’ duurt 1 jaar. Wie dat wil, kan vervolgens meedoen aan de 2-jarige vervolgcursus. De cursus is op iedere donderdagavond vanaf 15 septem-ber 2011 t/m 19 april 2012 met uitzondering van de schoolvakanties.

CursuslokatieComeniuscollege, Achter de Hoven 118 te Leeuwarden.

Nadere informatieBij drs. Hinke Post - Knol, Hearewei 35, 9035 EJ Dronrijp (0517 233606), e-mail: [email protected], of via de website www.theologischevorming.eu.

KennismakingsavondWilt u meer weten, kom dan naar de kennismakingsavond op donderdagavond 8 september 2011 om 19.30 uur in het

Comeniuscollege, Achter de Hoven 118 in Leeuwarden.Via diverse workshops kunt u dan nader ken-nismaken met de cursus.

ISRAËL IN WOORD EN BEELD

Met medewerking van de Israël reizigers uit Akkrum, ds. T.T. Osinga uit Oudermirdum (reisleider), dhr. Tj. v/d Heide (beamer), dhr. A. Wijnia (orgel).

Voor wie: Iedereen is van harte welkom!

Wanneer: Zondag 9 oktober a.s. om 16.00 uur in de Terptsjerke.

Noteer dit alvast in uw agenda !

13Protestantse Gemeente te Akkrum

Op Weg

WEET U HET NOG ?

2004. Een (N)ieuwe (B)ijbel (V)ertaling,inmiddels de NBV.De NBV kanselbijbel ligt op de lessenaar van de Terptsjerke. Een aantal mensen uit onze gemeente leest zondags ook letterlijk uit die Bijbel en daar is die Bijbel dan ook voor. Overigens, met alle respect voor diegenen die thuis op een A-4tje de tekst(en) uitprin-ten en voorlezen!!

OVER DE NBV

Nieuwsgierig kopte het Friesch Dagblad: “NBV haalde zelfs de ‘Donald Duck”.

Nog voor de NBV uitkwam werd “lucht en leegte” een tekst uit Prediker 1 vers 2 en 12 vers 8 verwerkt in de Donald Duck en ook Metro en NRC lieten zich niet onbetuigd over teksten uit de NBV.Is het een stimulans geweest voor mensen om de Bijbel te gaan (her)lezen?De vertaling werd een verkoopsucces, maar heeft dat ook echt geleid tot meer in de Bijbel te lezen? Het zou absoluut niet verkeerd zijn!

Meer dan een miljoen verkochte exemplaren in 5 jaar tijd is buitengewoon veel, maar over het feitelijke gebruik zwijgen helaas de getallen.

BIJBELCAMPAGNE IN HET KADER VAN DE BIJBEL-10-DAAGSE 2011

In het najaar start de bijbelcampagne. Tien dagen lang vinden er in het hele land

activiteiten plaats die te maken hebben met de Bijbel. Op televisie is de grote bijbelquiz te zien en in tientallen plaatsen in Nederland worden quizavonden georganiseerd. De laatste zondag van oktober is de Nationale bijbelzondag, een fenomeen met een lange geschiedenis.

Bijbelquiz in HeerenveenVoor ons rayon is een bijbelquiz gepland op:dinsdag 8 november in de Fonteinkerk aan de Pres. Kennedylaan te Heerenveen.De werkgroep Akkrum zoekt hiervoor deelne-mers. Durft u de uitdaging aan? Het is goed uw bijbelkennis ietwat te verrijken!!!

Wilt u ook meedoen aan een aantal “trai-ningsavonden” vooraf? Een beetje bijbelstu-die is noodzakelijk, ons inziens. Wij horen of zien graag uw positieve reactie.

De Werkgroep van het NBG Petra Adema / Tj. van der Heide

[email protected]

14 Contactblad voor de

Underweis

KERKELIJKE STAND

Binnenverhuizing:

Mw. Tj. te Velde, De Oper 4, Nes, naar Leije 5, Terherne.Fam. J.Oosterhoff, Ljouwerterdyk 45, naar Sinnebuorren 59.Fam. M. Otten, Mienewei 6, naar De Oper 4, Nes.Fam. J. Hoekstra, Heechfinne 5, naar Fean-sterdyk 41.Mw. N. Bergsma, Ljouwerterdyk 11, naar Koarte Miente 20.

Vertrokken:

Mw. A.C.Rinsma, De Opstekker 11, Nes, naar Aldeboarn.Dhr. J. IJtsma, Burdinewei 2, naar Burgum.

Huwelijksbevestiging en inzegening:

Op 16 juni van Willem Poiesz en Hielkje Landman, De Oper 30, Nes.

FAKÂNSJE

Foar de kommende fakânsjetiid in pear stik-jes út it boekje fan dûmny Marten de Boer: ”Dûmny, jo hawwe my wolris mear ferfeeld as fan ‘e moarn”.

Net by in dûmny

Dokter fan de Westerein waard ris by in húshâlding roppen. Der wiene wat swierrich-heden, mar se wiene neffens dokter mear geastlik as lichaamlik. Dat hy sei tsjin dy frou: “Jo soene ris mei jimme dûmny prate moatte”. Dat waard wol in toer, want de frou andere: ”Mar dokter, wy binne net by in dûmny, wy binne al jierren by ’t fuotbaljen!”

Mattéus

Ien kear yn’t jier kaam de beppesizzer by beppe te húshimmeljen. Middeis nei it waarm iten, moast it fanke mar út de kapotlêzen bibel lêze.“No”, sei beppe dan, “moatst sels marris sjen watsto lêze silste, mar moatst mar net om Mattéus sykje, want dy is der allang tusken útknypt”.

Se hiene dy der wol útstjoerd

Immen rekke ûnder de preek yn sliep en foel út de bank wei.Hy kladdere gau oerein en skeat wer yn de bank.De tsjerke lei “plat”.Immen efter him sei: “Grutte mokses, wie liz-zen bleaun, dan hiene se dy der wol útsjoud.”

Hjir moat mear bidden wurde

De presidente fan provinsjaal bestjoer wie altiten o sa drok yn praat en gebearten. Jo waarden der suver raar fan, sa drok!By ’t middeisiten frege se eefkes stilte foarôf!Nei dy stilte sei ien fan de froulju:Ik stel út, hjir moat faker en langer bidden wurde, men komt der suver fan by.

15Protestantse Gemeente te Akkrum

Op Weg

FINANCIËN - OPBRENGST COLLECTENBijzondere

Datum: Diaconie: Kerk: Collecte: Doel: 8 mei 2011 € 105,32 € 100,78 15 mei 2011 € 79,84 € 83,38 € 92,05 Hongarije commissie 22 mei 2011 € 138,18 Jeugdraad 29 mei 2011 € 240,75 Werelddiaconaat 2 juni 2011 € 40,60 € 39,10 5 juni 2011 € 79,64 € 60,10 € 67,05 Werk eigen gemeente 12 juni 2011 € 247,49 ZWO Gift Diaconie € 50,00 Nagekomen paascollecte 2011 € 219,18

Allen hartelijk dank voor uw giften en collecten.

BLOEMEN UIT DE DIENST

De bloemen van de zondag gingen als groet van de gemeente naar:

22 mei, mw. J. Sierdsma, app.11, Leppehiem; 29 mei, mw. J. Hettinga, It Weidlân 14; 5 juni, dhr. en mw. Santema, Ombocht 11; 12 juni, mw. A. Koning, Ljouwerterdyk 32; 19 juni, dhr. en mw. ten Hoor, Tuolle 1, Terherne; 3 juli, dhr. H. Hilverda, Meskenwier 6.

Contactblad voor de Protestantse Gemeente te Akkrum

Algemene gegevensPredikant: Ds. R. Wollenberg, Feansterdyk 3, 8491 BT Akkrum

Tel 0566 - 840101, [email protected] predikant: U heeft de meeste kans mij telefonisch te be-reiken op iedere werkdag tussen 9.00 - 9.30 uur en 18.30 - 19.00 uur (840101). Donderdag is mijn vrije dag.

Voorzitter: Johannes Terpstra, W. J. Koopmansstrjitte 7a, Akkrum. tel. 652507Scriba: Mw. W. v.d. Meer-v.d. Wolf, It Finlân 10, 8491 GR Akkrum, tel. 651367Koster: Contactpersoon: Sytse Kroes : tel: 650509Verhuur ‘de Lantearne’ Cor Oosterhoff, Ljouwerterdyk 57-B, tel. 652483 of 06-44916481.Kerkelijk Bureau: Mw. W. v.d. Meer-v.d. Wolf, It Finlân 10, 8491 GR Akkrum, tel. 651367Administratie: S.P. Hannema, Adam Hurdriderstrjitte 2, 8491 DR Akkrum, tel. 652393Op Weg: Administratie: Mw. M. de Jong-de Bruin, Sake Visserstrjitte 6, tel. 652753Hongarijecommissie: Mevr. Loes Hardeman (voorzitter), It Weidlân 36, tel. 652392Collectebonnen Collectebonnen kunnen worden besteld door het overmaken van het

gewenste bedrag ( € 10 per vel) op bankrekening 34.83.02.584 t.n.v. Pro-testantse Gemeente Akkrum o.v.v. collectebonnen.

BankgegevensDiaconie: bankrekening 34.83.07.411

t.n.v. Diaconie Protestantse Gemeente AkkrumZending: bankrekening 348318995

t.n.v. ZWO Commissie PKN AkkrumJeugdraad: bankrekening 34.83.15.635

t.n.v. Jeugdraad AkkrumUnderweis: Postbank 697845

t.n.v. Administratie Op WegCollege van Kerkrentmeesters

bankrekening 34.83.02.584, Postbank 831771t.n.v. Protestantse Gemeente Akkrum

Hongarijecommissie: bankrekening 34.83.27.129t.n.v. Hongarijecommissie

Projectenfonds bankrekening 34.83.02.207 t.n.v. Projectenfonds Protestantse Gemeente Akkrum

Redactie

E-mail / Website

Aris Hardeman, tel.: 652392 Janny Oosterhoff, tel.: 652483Johannes Terpstra, tel.: 652507 Adri Stevens, tel.: 841007Jan Schilstra, tel.: 652702Mail : [email protected] Internet : www.pgakkrum.nl

It kommende nûmer fan Underweis komt út op 16 septimber.(kopij ynleverje uterlik 4 septimber)