Oosteeklo Vandaag januari 2015

8

Click here to load reader

description

 

Transcript of Oosteeklo Vandaag januari 2015

Page 1: Oosteeklo Vandaag januari 2015

1

Foto Kurt Sesselle

17de jaargang - Nr 3 - januari 2015 - oplage 1267 ex. - Verschijnt de eerste week van de maand. - Teksten voor volgende uitgave binnen ten laatste vrijdag 23 jan. 2015

Apotheker geeft de vijzel door…

OosteekloVandaag

Lieven Rummens (64) stopte deze week als apotheker. Zijn levenswerk wordt voortgezet door Oosteeklonaar Ann-Rose De Pauw (29). Reden genoeg voor een babbel vonden we.

Lieven, die opgroeide in Kortrijk, trok voor zijn studies naar Gent. Hij leerde er tijdens zijn opleiding Nadine Victor kennen, wiens vader apotheker was in Kaprijke. Dokter De Vos vroeg na hun studies aan de familie Victor om een apotheek op te starten in Oosteeklo.Lieven en Nadine startten in 1975 een apotheek, eerst in het gebouw waar nu de fotozaak Perspektief is gevestigd. Later bouwden ze een nieuw huis met apotheek op de huidige locatie.

Foto: Maarten Lippens

Veel veranderdLieven Rummens: “Ik ben apotheker ge-worden omdat dit een richting was met veel mogelijkheden, maar ik had ook in-teresse om landbouwingenieur of tuinar-chitect te worden. De job van apotheker is, net als zoveel dingen, enorm geëvolu-eerd. We gebruikten in de beginjaren geen computer, alles werd netjes genoteerd en één keer per dag werd de bestelling te-lefonisch doorgegeven. Het werk verliep minder gejaagd en de lat lag minder hoog. Twintig procent van de geleverde werktijd

ging naar het maken van bereidingen op voorschrift en de huisspecialiteiten. Nu kruipt er, door de zeer strenge veilig-heidsvoorschriften, bijna dubbel zoveel tijd in het maken van eigen bereidingen. Daarnaast is het administratief werk enorm toegenomen.De prijzen van de producten daalden jaar-lijks met ongeveer 2 %, terwijl de kosten toenamen. In de plaats daarvan kregen we wel een honorarium. Als je tot de za-terdagmiddag open bent, blijft er weinig tijd over voor gezin en hobby’s. In een groot deel van mijn beroepsloopbaan gin-gen wij dan ook weinig op reis.”

Tevreden terugblikkenLieven blikt, ondanks de intensieve job, tevreden terug.Lieven Rummens: “Ik werkte zes dagen op zeven en de apotheek was nooit meer dan twee dagen na elkaar gesloten, door-dat we beroep konden doen op een goe-de vervangster.Door de jaren heen bouwde ik een goede band op met de vele klanten. Je hebt veel contacten met de mensen uit het dorp en door de toename van de mobiliteit kwamen er ook veel niet-Oosteeklonaren langs. Je bent als apotheker ook de ver-trouwenspersoon en soms de biechtva-der van veel mensen. Het doet dan ook enorm veel deugd om, vaak uit onver-wachte hoek, bedankt te worden voor de goede raad, de hulp, maar ook voor de leuke babbels.”Lieven heeft nog plezier als hij terugdenkt aan die keer dat hij tijdens zijn wacht-dienst iemand om 5.00 u. uit de nood hielp met viagra.

Tussen de koeienLieven gaat samen met zijn partner, Mu-riel Thienpont, tussen de koeien gaan wo-nen in hun nieuw huis in de Krekelmijt, net over de grens met Bassevelde. Met zijn neus blijft hij dus een varken. Lieven: “Nu zal ik meer tijd hebben voor de kinderen en kleinkinderen en om die-ren te kweken, met Deense dog Ianos te wandelen, te bridgen en hopelijk ook opnieuw wat meer met de motor erop uit trekken. Hoewel dat niet zo evident is met een jonge vrouw die als arts één weekend op vier… van wacht is.”

Apotheker, Lieven, bedankt om al die ja-ren de mensen te helpen om beter te wor-den, door ook een luisterend oor voor hen te zijn. Het ga je goed!

Nieuw jaar!Tot en met woensdag 24 december kreeg iedere Oosteeklonaar de kans om zijn stem uit te brengen op de genomineerden voor de Oosteeklonaar 2014. Op vrijdag 9 januari is iedereen vanaf 19.00 u. verwacht in de parochiezaal. Tijdens een gezellige bijeenkomst huldigen we Annette Meulewaeter, Danny Camer-linck, de Orde van de Smoutpot, Marleen De Buck, Remi Van de Veire, Stefan De Decker en Ria Danneels en Voetbalploeg VK ’t Zawezijn voor hun inzet voor de Oos-teeklose gemeenschap, voor de manier waarop ze Oosteeklo op de kaart zetten of voor een uitzonderlijke prestatie.Als apotheose wordt de winnaar van de verkiezing bekend gemaakt. De nieuw-jaarsreceptie wordt dit jaar georganiseerd met medewerking van Bewonersplatform, Feestcommissie, Gezinsbond, Haantjes-vrienden, KVLV, KWB, Landelijke Gilde, OKRA, Oxfam Wereldwinkel, Scoutsgroep Houtekiet, Visclub De Goudkarper, VK ’t Zawezijn, Vrije Vrouwenbond en niet te vergeten de vzw Parochiale Werken.

Alle medewerkers wensen u

een gezond en gelukkig

2015

oN

oN

Page 2: Oosteeklo Vandaag januari 2015

2

Rebecca(w)eet het

Lief en Leed

U I T V A A R T V E R Z O R G I N G

De Wyn -Taxi Daisy

Oosteeklo-Dorp 17, 9968 Oosteeklo

Altijd bereikbaar op: 09 373 70 97

Voor iedere ceremonie een verzorgde begeleiding

We melden de geboorte van:

Wout Grammens (°5/9/2014) zoon van Bjorn en Eveline Wauters

Foto: familie Grammens

OOsteekLO Leeft

(ave)Recht(s)Goed verzekerd?

Het nieuwe jaar zet haar eerste stappen, dus wordt het dringend tijd voor het ma-ken van snode plannen voor de halfvas-tenstoet in Oosteeklo en stoeten in de om-streken. Naast het vinden van een ludiek thema en het uitwerken ervan in de kledij en de praalwagen, is het goed even stil te staan bij de risico’s die om de hoek loeren bij vieren van carnaval. Je herinnert je misschien nog de Aal-sterse carnavalgroep ‘Geloeif me goed’, wiens praalwagen in 2004, gestockeerd 2 uur na de optocht, aan de oorzaak lag van het afbranden van de door haar ge-huurde loods. Alle leden samen konden meer dan € 1 500 000 ophoesten zonder tussenkomst van de verzekering. Lees dus goed de kleine lettertjes van de verzeke-ringspolis van de organisatie, die meestal enkel dekking biedt tijdens de optocht, soms met uitbreiding voor de weg van en naar de standplaats. Wat indien er iets ge-beurt tijdens het testen aan de vooravond van de parade? Heeft de vereniging een

De Pittige Terters: Berechtingstocht: 60 km wandelen; start op zaterdag 11 juli om 6.00 u. op het dorpsplein van Oosteeklo. Info: [email protected].

Kunst: Oogspanning: maandelijks wisse-lende fototentoonstelling door Pieter De Maertelaere, Wim Dhaese en Kurt Sesselle in de vitrine van de parochiezaal

OKRA:-bestuursvergadering: dinsdag 6 januari van 13.30 u. tot 16.30 u. in de parochiezaal-ledenvergadering: nieuwjaarswens op dinsdag 20 januari van 13.30 u. tot 16.30 u. in de parochiezaal met pannenkoeken-bak, bingo en diavoorstelling jaaroverzicht 2014. Nadien is er nog tijd om te kaarten en een gezellige babbel. Inschrijven (€ 5,00) bij Annette Meulewaeter, Stroomstraat 28.

Rode Kruis: bloedinzameling vrijdag 23 januari van 17.00 u. tot 19.30 u. in de sporthal te Assenedevrijdag 30 januari van 17.30 u. tot 19.30 u. in de parochiezaal te Basseveldemaandag 9 februari van 17.30 u. tot 20.00 u. in Vrije Basisschool De Kameleon, Oos-teeklo-Dorp 58a te Oosteeklo

Voetbal: op het sport- en recreatiedomein Ter WalleVK Matroosje om 13.45 u.: tegen FC De Kilo (17/01) en FC Piccoboys (31/01)VK ’t Zawezijn om 13.30 u.: tegen FC Sport Lovendegem (10/01), VK Bruggeman (24/01), FC Retro (7/02)

Vrije Vrouwenbond: Ledenvergadering maandag 5 januari en 2 februari van 13.30 u. tot 16.30 u. in de parochiezaal met koffietafel, kaarting en tombola. Info en inschrijven bij Annette Meulewaeter tel. 09 373 77 77.

brandverzekering voor de loods waar ze haar wagen bouwt, last, schildert? Komt een gezinsaansprakelijkheidsverzekering (de familiale) tussen in dergelijke situatie? Om het eigen vermogen van elk individu-eel carnavalslid uit de wind te zetten, is het oprichten van een vereniging zonder winstoogmerk (vzw) ook een aanrader. Zo blijft de kater de dag na carnaval beperkt tot wat hoofdpijn en eindigt dit niet in een financiële kater.Heb je zelf een juridisch ‘hoe zit dat nu?’-tje? Aarzel niet en stuur het naar [email protected].

Investeer in je gezondheid!

Investeren... Het wordt door de vastgoed-makelaars dikwijls gezegd. In deze tijden van financiële onzekerheid voor vele men-sen moet men dubbel denken aan onze toekomst. Wat met ons spaargeld, hoe zit het met ons pensioen? Grote zorgen, pre-ventief denken. Dit geldt echter ook voor onze gezondheid. Met de start van het nieuwe jaar steeds weer die voornemens... ‘Nu ga ik er eens eindelijk werk van ma-ken’. Toch zie ik zoveel mensen starten met initiatieven maar het zijn maar de hap-py few die het volhouden en wachten tot ze moeten van de dokter.Investeren in je gezondheid is kunnen in-vesteren in je toekomst! Vele mensen heb-ben geen motivatie of vinden dit niet nuttig, maar wacht niet tot je bloeduitslag negatief is of de eerste tekenen van cholesterol en suiker verschijnen, hoge bloeddruk, hart-ritmestoornissen... wees op jonge leeftijd al aandachtig wat voeding en beweging betreft. Leef, eet, drink... alle-maal geen probleem, maar met mate. Beweging kan op diverse manieren: trap-pen lopen, een wandeling ‘s middags... hoeft niet veel te zijn als je elke dag maar een beetje inspanning doet en niet op je stoel of in je zetel blijft zitten. Het is een weerkerend feit, maar in deze tijd zijn er meer en meer mensen én kinderen met obesitas dus er moet wel aan de alarm-bel getrokken worden. Wacht niet tot het te laat is en denk preventief! Heb je een nieuwjaarsvoornemen, hou je er dan aan, wees gemotiveerd en hou vol want alleen jij kan jezelf helpen!Een gelukkig en gezond 2015!

Stuur je vragen of suggesties naar [email protected].

Huisarts van wacht:St.-Laureins, St.-Margriete, St.-Jan-in-Eremo, Waterland-Oudeman, Water-vliet, Kaprijke, Lembeke, Oosteeklo en Bassevelde: 09 228 02 22Apotheker van wacht: Assenede, Kaprijke en Sint-Laureins 0903 922 48Tandarts van wacht: 09 378 66 46

Verantwoordelijke uitgever: drukkerij Stoop bvba, Kon. Albertstr. 13, 9968 Oosteeklo - Tel. 09 373 74 57 - Fax 09 373 92 11 - Redactie: [email protected]

Rebecca De Muynck, Kurt Sesselle, Myriam Stan-daert, Maarten Lippens en al wie ons informatie bezorgde.

Alle teksten en foto’s vind je ook terug op www.oosteeklo.be, www.oosteeklo.com, www.9968.be.Het is verboden zonder toestemming teksten, foto’s en/of ontwerpen over te nemen of te kopiëren, deze blijven volle eigendom van de uitgever.

humOR

◊ De nieuwe werknemer stond wat hulpe-loos bij de papierversnipperaar. “Kan ik u helpen?”, vraagt een secretaresse. “Ja”, zegt hij, “hoe werkt dat ding?”.“Heel simpel,” zegt ze, en ze pakt het dik-ke dossier en stopt het in de versnipperaar.“Bedankt, maar waar komen de kopieën er nu uit?”

◊ Een dienstmeisje laat de eerste de bes-te dag een antieke chinese vaas vallen. Roept de heer des huizes: “Wat doe je nu toch, dat was een vaas uit 1610”. Zegt het meisje: “Oh gelukkig, ik dacht dat het een nieuwe was”.

◊ Een man komt een winkel binnen waar dieren worden verkocht. “Ik zou graag een aantal dieren bestellen: 4 ratten, 10 mui-zen, 21 spinnen en 1 kilo vliegen.” “Houd u slangen?” vraagt de verkoper. “Nee! Maar ik ga verhuizen en ik moet het huis achter laten in dezelfde staat als toen ik er ben ingetrokken.”

Page 3: Oosteeklo Vandaag januari 2015

3

Den Broaven, wie is dat? Centraal in Oosteeklo, in de schaduw van de vrijheidsboom, staat het oorlogsmonu-ment, met daarop een prachtig standbeeld van een soldaat. Dit gedenkteken werd oorspronkelijk opgericht ter herdenking van de gesneuvelden van de Eerste We-reldoorlog en werd op zondag 12 juni 1921, bijna drie jaar na het einde van de oorlog, feestelijk onthuld. De soldaat houdt een geweer in rusthouding vast. Het beeld is van de hand van kunstenaar Aloïs De Beu-le. Deze beeldhouwer maakte meer dan 20 oorlogsgedenktekens in heel Vlaanderen.De soldaat op het standbeeld heeft al ja-renlang een bijnaam. De mensen in Oos-teeklo vinden namelijk dat hun soldaat nooit lastig doet of klachten heeft en altijd netjes op post blijft. Daarom wordt de sol-daat op dit standbeeld wel eens geksche-rend ‘Den Broaven’ genoemd. En na al die jaren is deze naam terecht een soort ereti-tel geworden.

Den Broaven goad uit

de vOORzitteRDeze maand hebben we een babbel met Georges De Roo, voorzitter van de Gezins-bond afdeling Oosteeklo en al tien jaar de drijvende kracht achter de nieuwjaarsre-ceptie.

Georges (64) is afkomstig uit Sint-Laureins waar hij opgroeide als de oudste van ze-ven kinderen, een kroostrijk gezin dus. Na zijn huwelijk met Godelieve De Beuf kwam hij in 1972 in de Kerrestraat wonen.

Bezige bij Stilzitten is niet aan Georges besteed. Naast zijn drukke beroepsbezigheden in de betonindustrie, eerst bij Interbeton Gent en vanaf het jaar 2000 als projectmedewerker aan de bouw van het Deurganckdok te Antwerpen, de Roertunnel in Roermond en nu de Waaslandsluis te Antwerpen, ... zet Georges zich ook al ruim 35 jaar in voor de gemeenschap.

Georges: “Orpha Saey vroeg mij eind ja-ren 70 om bestuurslid te worden van de Bond van de Grote en de Jonge Gezinnen (BGJG). Ik werd nadien ook bestuurslid en later voorzitter van de Landelijke Gilde en was lid van de kerkraad.”

In 1998 werd Georges voorzitter van de BGJG en zette hij het werk van Georges Van Vooren voort. Omwille van professio-nele redenen bouwde hij vanaf 2000 het engagement voor de Landelijke Gilde en de kerkraad af.

GezinsbondDe BGJG, sinds 2002 kortweg Gezins-bond, is een pluralistische vereniging met maar liefst 962 afdelingen in Vlaanderen en Brussel. Ze verdedigen de belangen van de gezinnen, los van religieuze, ide-ologische of politieke opvattingen en los van de samenstelling van het gezin (grote en jonge gezinnen, grootouders, gezinnen met veel of weinig kinderen, éénouder- gezinnen, gehuwden of samenwonenden, nieuw-samengestelde gezinnen...).

Foto: Maarten Lippens

Georges: “Er zijn ongeveer 180 gezinnen lid van de Oosteeklose afdeling. De mees-

te mensen kennen de Gezinsbond door het gratis lidmaatschap bij de geboorte van hun eerste kind, maar bijvoorbeeld ook van de spaarzegeltjes en de kinderop-pasdienst. Terwijl je vroeger als lid pas van de vele voordelen kon genieten vanaf drie kinderen, gelden die voordelen vandaag de dag voor alle gezinnen. Daarbij denk ik aan de lidkaart, die nu een spaarkaart is, het kortingsboekje, de vermindering voor gsm belkrediet…”

Nationaal is Gezinsbond een sterke spe-ler in de middenveldorganisaties, die zich regelmatig laat horen tegenover het beleid van de Vlaamse en de federale regering, zoals recent nog over het kindergeld, al-leenstaande ouders en de besparingsplan-nen van De Lijn. Zij geven ook een aantal publicaties uit zoals Brieven aan jonge ou-ders, Botsing (tieners), Brieven aan jonge grootouders en Focus (over gezinspoli-tiek).

Georges: “Momenteel telt ons bestuur zes leden, daarin heeft ieder zijn verantwoor-delijkheid. Ondervoorzitter Antoinette Criel is verantwoordelijk voor de ledenadmini-stratie, broer Arseen De Roo is secretaris en is verantwoordelijk voor de spaarkaar-ten, Marleen De Smet (jonge gezinnen en grootouders), Ann Planckaert (kinderac-tiviteiten) en Ann De Roo (kinderoppas-dienst). We organiseren een aantal acti-viteiten alleen (Halloweenknutselen voor kinderen, wijnproeverij en Zumba), maar ook in samenwerking met KVLV (kinder-crea en bloemschikken), Landelijke Gilde (paaseierenzoektocht). Grotere activiteiten zoals het schaatsen, de wandeldag en een activiteit voor grootouders organiseren we samen met het Gewest Eeklo-Zelzate.”

Georges: “Net als de meeste verenigingen is het ook voor Gezinsbond Oosteeklo niet zo makkelijk om nieuwe bestuursleden te vinden, daarom doe ik een warme oproep aan dorpsgenoten die zich willen enga-geren voor de gezinnen in Oosteeklo om contact met ons op te nemen via [email protected] of met een van onze bestuursleden.”

Georges, bedankt voor je jarenlange inzet en nog veel succes met de Gezinsbond! (ML)

humOR

◊ Jantje komt thuis van school en vertelt trots: “Ik heb vandaag mijn eerste Engel-se les gehad. Nu kan ik ook “dank je wel” zeggen in het Engels.” Zijn moeder ant-woordt: “Dat is goed, want tot nu toe kon je dat nog niet eens in het Nederlands.”

◊ Thomas is een vrij slechte leerling. Op een dag probeert zijn vader hem wat aan te moedigen: het mooiste geschenk dat je mij op mijn verjaardag kunt geven is een goed rapport. “Dat is jammer pa”, zegt Thomas, “ik heb al een stropdas voor je gekocht!”

◊ De muzieklerares laat de leerlingen een piano zien. “Wie van jullie weet wat die witte en zwarte toesten betekenen?” Kees steekt zijn vinger op: “De witte toetsen zijn

voor bruiloften en de zwarte voor begrafe-nissen!”

◊ Sam komt Dirk tegen. Zegt Sam tegen Dirk: “Hé Dirk, wat zie jij er slecht uit.” Zegt Dirk: “Ja vind je het gek. Werk in de haven, sjouwen, om vijf uur beginnen, om drie uur weer thuis...’” Vraagt Sam: “Goh Dirk, hoe lang doe je dat al?” Zegt Dirk: “Ik moet maandag beginnen.’”

◊ Er komt een wc-pot bij de opticien. Zegt de wc-pot: “ja meneer ik zie geen reet.” Zegt de opticien: “ja dan moet je je bril vervangen!”

◊ Wat is het toppunt van arrogantie Denken dat je op mij lijkt.

Page 4: Oosteeklo Vandaag januari 2015

4

H. Wauters-Ingels cvba

Oosteeklo-Dorp 30 – 32 9968 Oosteeklo

Wijnspaaractie 2 0 1 4

Prettig eindejaar, beste wensen voor 2015

*Pension-plan is een spaarverzekering tak 21/23 van AXA Belgium. Infofiche beschikbaar in ons kantoor of op www.axa.be

Naar goede gewoonte richten wij van 25.11.2014 tot 31.01.2015 een wijnspaaractie in, niet alleen voor bank- maar ook voor verzekeringsproducten: BANK: Bij opening van een nieuwe zichtrekening met loondomiciliëring: 2 flessen Alle leningen & woonkrediet: 2 flessen per gerealiseerd dossier 1 fles wijn per aangroeischijf van 7.500 EUR in ons uitgebreide gamma spaar- en

beleggingsproducten

VERZEKERINGEN: Pensioen- of lange termijnsparen: 1 fles per nieuw contract

Pension Plan (*)met minimum storting van 950 EUR of met domiciliëring. of Axa B Pension Fund

U ontvangt 1 fles wijn per (aangroei)schijf van 7.500 EUR bij intekening of bijstorting in onze (verzekerings-) beleggingsproducten.

2 flessen per nieuwe zaak auto – brand – leven 2 flessen per nieuwe zaak D@ylife protect Als onafhankelijk verzekeringsmakelaar werken wij voor de meeste maatschappijen. Actiereglement beschikbaar in ons kantoor – max 6 flessen wijn per gezin Kom vlug even langs, contacteer ons of bezoek onze website! Met vriendelijke groeten, Hendrik Wauters, Rita Ingels, Dries & Bert Wauters H. Wauters-Ingels CVBA | AXA Bankagentschap en onafhankelijk verzekeringsmakelaar Oosteeklo-Dorp 30 - 32 | 9968 Oosteeklo | Tel. 09 373 72 82 | Fax. 09 373 78 49 http://www.zakenkantoorwauters.be | [email protected] IBAN BE 79 8002 1182 4133 | BIC AXABBE22 | FSMA 013881A - cB | KBO Nr. 0437.102.487 Open: van ma t/m zat. van 8.30 u – 12.00 u & van 13.30 u. – 18.30 u Gesloten: dinsdagnamiddag, donderdagnamiddag, zaterdagnamiddag en zondag

Verzekeringsmakelaar

Bankagent

H. Wauters - Ingels N.V.

Kredietmakelaar

Page 5: Oosteeklo Vandaag januari 2015

5

wist je dat?

Foto: familie Buysse # Een paar maand geleden ving Luc Buys-se uit de Abdijstraat een witte mol.

# De Meetjeslandse band The Evil Pony’s heeft na vijf jaar een nieuw album klaar. Het heet ‘Klof in den trok’. The Evil Pony’s is een vierkoppige band met naast drum-mer en Oosteeklonaar Steven Mervielde, ook Manu Vermeersch uit Kaprijke op zang, Sven Bauwens uit Eeklo op bas en Gentenaar Willem Depraet op gitaar. Ze staan voor regelrechte Meetjeslandse polderrock in sappig dialect. Vijf jaar geleden lanceerden ze hun eer-ste album ‘Mee een muile gelijk ons, ist alle doagen keirmesse’. Hun nieuw album ‘Klof in den Trok’ staat bol van de stevige gitaarnummers met teksten in het Meetje-slandse dialect. Onderwerpen uit het leven gegrepen, overgoten met twee camions zout en een ongezonde portie humor zor-gen voor 50 minuten luisterplezier.De muzikanten lieten ook heel wat vrien-den meewerken op de cd waaronder Wouter Maréchal (mondharmonica), Bart Soens, Mike Claeys en Wim De Roeck die Telefoenk nog eens lieten herleven. Info: www.evilponys.be.

# Eind december was er een eerste overleg tussen het gemeentebestuur, de carna-valsverenigingen en de organisatoren van de stoeten over het al dan niet opnieuw toelaten van confetti.

# Het voetbalterrein op het Sport- en jeud-domein Ter Walle kan vanaf nu ook verlicht worden.

# Hilde Baetslé is vanaf 1 januari schepen in de gemeente Assenede. Zij volgt David Vercauteren op. Ze is verantwoordelijk voor feestelijkheden, lokale economie en sport.

# De Rode Kruiskernen van Groot-Asse-nede danken alle inwoners die een Rode Kruiskaart bestelden door middel van de folder met overschrijvingsformulier die in elke bus van het dorp werd bezorgd. De Rode Kruiskaart is een proefproject van de hoofdzetel en vervangt de vertrouwde lidkaart. Wie nog geen kaart heeft besteld, kan dat nog steeds doen door een gift over te maken op rekening BE83 7360 0801 7015. Voor elk ontvangen bedrag, bezor-gen wij een Rode Kruiskaart aan huis en de opbrengst gaat naar de lokale werking

binnen onze gemeente. Zoals de organi-satie van een cursus eerste hulp-helper. Daarin leer je kleine en grotere wonden verzorgen, omgaan met verslikking, breu-ken, verstuikingen, leer je reanimeren en een defibrillator gebruiken… De lessen-reeks telt in totaal slechts twaalf avondles-sen. Alle praktische info vind je op http://groot-assenede.rodekruis.be of krijg je bij Koen Hesta tel. 0478 492 162.

Foto: Bernard Beert# De Feestcommissie organiseerde de voorbije maand een kartingkampioen-schap ‘De beste piloot’. Steffen De Wulf won voor Kenny Heyman en Dries Wau-ters. Bij de jongeren haalde Serge Beert het van Lleyton Verbeeke en Joran Bae-tens.

# Op vrijdag 20 en zaterdag 21 maart is er grote zwerfvuilopruimactie. De leerlingen van het vierde, vijfde en zesde leerjaar van Vrije Basisschool De Kameleon pakken op vrijdag al de centrumstraten aan. Op zater-dag 21 maart helpt Scoutsgroep Houtekiet om de andere straten op te ruimen. Vereni-gingen die ook willen meewerken nemen contact op met Luc De Witte of sturen een e-mail naar: [email protected]. Achteraf wordt een financiële ondersteu-ning verdeeld.

es ‘t eetn aw gReed?

Rode paprikasoep met scampispiesjeBenodigdheden5 rode paprika’s1 ui2 teentjes knoflook1 prei1 limoeneen kruidentuiltje (tijm, laurier, peterselie)1,5 l kippenbouillon400 g gepelde tomaten (blik)een klontje boterpeper en zout4 scampi’s½ limoen4 blaadjes basilicumeen scheutje olijfolie

BereidingSpoel de papri-ka’s, verwijder de zaadjes en snijd ze in grove stukken.Spoel de prei en snijd hem in ringen. el en snipper de ui. Stoof de groenten in de boter. Voeg er de bouillon, de gepelde to-maten en het kruidentuiltje bij. Laat 30 mi-nuten pruttelen op een zacht vuurtje.Was de limoen, rasp de schil (alleen het groen) en pers het sap eruit. Voeg beide bij de soep. Mix en zeef de soep (neem de zeef niet te fijn, het is de bedoeling om al-leen de velletjes te verwijderen). Breng op smaak met peper en zout.Snijd de 1/2 limoen in 4 partjes voor de af-werking. Bak de scampi’s in de olijfolie op een hoog vuur en kruid met peper en zout. Prik een citroenpartje, een basilicumblaad-je en een scampi op een spiesje. Vul de borden en werk af met een spiesje.Stuur je vragen of suggesties naar [email protected]

Smakelijk!

Foto: Maarten Lippens

Page 6: Oosteeklo Vandaag januari 2015

6

Garage Marc Van de VoordeRijkestraat 50A, Oosteeklo - tel. 09 373 81 71

Profiteer van gratis Technology Opties en fantastische stockacties op het ganse gamma !Kom eens langs in onze vernieuwde zaak.

SYNC met ApplinkDe compacte SUV waarmee u

onderweg uw smartphone Appskunt bedienen met uw stem.

Page 7: Oosteeklo Vandaag januari 2015

7

Als ’t kindeken is geboren,heeft de raap haar kracht verloren.

Een geheugensteuntje om niet te vergeten dat tegen kerstdag de rapen volgroeid zijn en moeten geoogst worden, zo niet zullen ze in de grond uitdrogen en verschrom-pelen. Maar waarom de noodzaak om dat in gedachten te houden? Ja nu is dit niet meer zo noodzakelijk, maar vroeger wel!

Vóór de aardappel bij ons als mensen-voedsel algemeen in gebruik kwam, zowat vanaf 1750, werden veel graangewassen, bonen en allerlei kool- en wortelsoorten gegeten. Wanneer heden iemand een voorgeschotelde groente niet lust, uit die nog al eens zijn ongenoegen met: Bid voor de kruiden der aarde, behalve voor de rode peen. Deze zegswijze refereert duidelijk nog naar de periode vóór de aardappel. Diegene die destijds, als eerste, deze uit-spraak weggaf had blijkbaar geen voor-keur voor rode wortelen. Maar het hoofdbestanddeel van het voed-sel, dat onze verre voorouders op hun bord kregen, was ongetwijfeld de raap. Naast het in de titel geciteerde rijmpje zijn er nog een paar bestaande zegswijzen die daar naar verwijzen. In iemand zijn rapen schijten: ongenoegen bij iemand opwekken. Iemand een raap stoven: iemand een peer stoven. Trekt u een raap uit en steekt de groeze op uw hoed: vergeet uw afkomst niet.

Ik heb in Schellebelle ook nog een spotrijm op het Onze Vader genoteerd en hierbij is er geen sprake van: ‘het dagelijks brood’.

Onze Vader, Pier Vanzelen

’t avond gaan we rapen stelen,komt den boer, we zullen gaan lopenkomt zijn vrouw, we zullen ze stropen

komt er niemand nietw’ hebben den boer al zijn rapen

voor niet.

Op het stelen van rapen stonden destijds zware straffen.

Rapen bevatten relatief weinig calorieën, dus moest men er veel van eten en niet alleen de knollen, maar ook het loof, klaar-gemaakt als spinazie, werd gegeten. De vertering van een grote portie rapen brengt slappe stoelgang mee. Dit werd als darm-zuiverend ervaren. Daarnaast werd de on-vermijdelijke winderigheid, die met rapen eten gepaard gaat, nogal gerelativeerd. Dit maakte het voorwerp uit van volkse humor:

Rapendoen ’t gat gapen

ieder beet is een scheet,

hoe harder dat ge knabbelthoe meer dat uw gat rammelt

en hoe meer dat ze klinkthoe harder dat ze stinkt.

kaantjes uit de smOutpOtDeze bijdrage wordt verzorgd door de Orde van de Smoutpot.

Ook als dierenvoer was de raap dienstig, maar oorspronkelijk werd enkel het loof hiervoor benut. Na de roggeoogst werden ‘stoppelrapen’ heel dicht ingezaaid en dit werd door het vee afgegraasd. Eind 16de begin 17de eeuw brachten de boeren van het Waasland hier verandering in. Ze hiel-den de dieren op stal, lieten de rapen tot volle wasdom komen en voederden het ganse gewas aan hun dieren. Meteen was er veel meer stalmest beschikbaar en hier-door konden alle beschikbare landbouw-gronden bemest en in cultuur gebracht worden. Dit bracht een ware revolutie in de landbouw met zich mee, wat zich over gans Europa zou verspreiden: het dries-lagstelsel (waarbij men een perceel grond twee jaar bebouwt en dan een jaar laat rusten) werd opgeheven. Niet te verwon-deren dat zowat elk dorp en elke stad uit het Waasland een afbeelding van de on-volprezen raap in haar wapenschild voert. In opdracht van de Franse regering in-ventariseerde de botanicus Augustin de Candolle de toenmalige landbouwtechnie-ken. In 1811 bezocht hij onze contreien. In zijn verslag schreef hij: “Ik heb het Land van Waas bezocht, dat is het best be-bouwde deel van Vlaanderen en bijgevolg van de gehele wereld”. “... en bijgevolg van de gehele wereld”! Als dat geen statement is! Een mooiere ode aan de kunde van onze Vlaamse boeren is ondenkbaar! Zeker als dit door een bui-tenlander, en dan nog wel een Fransman, gesteld wordt.

Guido Van der Eecken

Heb je als lezer een heemkundig item dat je verduidelijkt of uitgelegd wil zien? Stuur het naar ‘De Orde van de Smoutpot’ Ledestraat 38; e-mail: [email protected].

ACTIE!Print Papier Motif80 gr - wit

€13,80 (incl. BTW)per doos (2500 vellen)

Page 8: Oosteeklo Vandaag januari 2015

8

0 EUROIS 0 EUROEN GEENFRANK MEER.

Open hier uw gratis zichtrekening en win 100 euro op nuleuro.be

Gratis afhalingen aan onze automaten.Info en voorwaarden op nuleuro.beGratis zichtrekening: aanbod voor particulieren en onder voorwaarden. Tarieven beschikbaar in alle Record-kantoren. Gratis verrichtingen: behalve geldafhalingen aan automaten van andere banken (uitgezonderd ING) – dat kost 70 cent per geldafhaling – en geldafhalingen met Visa (zie tarieven). Rekeninguittreksels digitaal beschikbaar via Record@Home. Max. 2 gratis Bancontact-kaarten en 1 gratis Visa-kaart. Tombola SOB, K.B. III/42/CD.585.13-234, trekking op 13/03/2015. Een cadeaucheque ter waarde van 100 euro te winnen per dag. Reglement beschikbaar op www.nuleuro.be. Record Bank nv Maatschappelijke zetel: Henri Matisselaan 16, 1140 Evere ~ RPR Brussel - BTW BE 0403 263 642 BIC (SWIFT): HBKABE22 ~ IBAN: BE36 6520 4089 5181 ~ www.recordbank.be V.U.: N. Schor, Henri Matisselaan 16, 1140 Evere. REC 45.351 - 11/14.

Hoeksken 23/8 Oosteeklo-Dorp 13 Boelare 789940 EVERGEM 9968 OOSTEEKLO 9900 EEKLOT 09 258 05 38 T 09 373 41 46 T 09 377 42 75

www.kantoorbogaert.be [email protected]