Onderweg november 2016

22
ONDERWEG Kerkblad van de Protestantse Gemeente Elst (Gld.) 37e jaargang nr. 9 november 2016

Transcript of Onderweg november 2016

Page 1: Onderweg november 2016

ONDERWEGKerkblad van de Protestantse Gemeente Elst (Gld.)

37e jaargang nr. 9 • november 2016

Page 2: Onderweg november 2016

ONDERWEG nr. 9 • november 2016 • p. 2

MEDITATIE

De wijsheid van Job

Gij hebt, o Vader van het leven,de aarde aan de mens gegeven,het land, de zee is zijn domein.Gij hebt hem aan het woord doen komenom tussen werkelijkheid en dromengetuige van uw Geest te zijn.

Uw wijsheid en uw welbehagenbepalen ’s mensen levensdagenen wijzen hem zijn woonplaats aan.Hij is ten prooi aan duizend vrezen,toch mag hij vrij en veilig wezenen heersen over het bestaan.

Hij overmant de wilde dieren,vaart uit op zeeën en rivieren,doorzoekt der aarde donkere schoot.Ja, hij snelt voort op hoge windenom de allerlaatste grens te vinden.Zo vindt hij onverhoeds de dood.

Door een geheimenis omsloten,door alle dingen uitgestoten,gaat hij op alle dingen in.Alleen uw woord geeft aan zijn falen,zijn rustloos zoeken en verdwaleneen onuitsprekelijke zin.

O God, wij bouwen als ontheemden,wij wonen en wij blijven vreemden,bestemd voor hoger burgerrecht.Wil ons, o koning der getijden,een woning in de stad bereidenwaar Gij het fundament van legt.

Liedboek lied 823

Vier weken lang ben ik bezig geweest met hetBijbelboek Job. Voor die tijd kende ik ditBijbelboek niet zo goed. Het verhaal en deopbouw kende ik zo’n beetje. Job heeft alles enhij raakt alles kwijt, zonder oorzaak. En ik wistdat de vrienden van Job in wollige taal zeggendat ze denken dat hij een grote zonde moet hebben begaan. En dat Job bij hoog en bij laag

volhoudt dat hij geen zonde heeft begaan en dathij aan het eind weer rijk is en lang leeft.

In die vier weken van studie ben ik onder deindruk geraakt van de knappe opbouw van detekst, het verloop van de toespraken (eengesprek kan ik het niet noemen) en de dieptevan het inzicht van de schrijver. Dat vind ik mooiverwoord in Lied 823. Het lied spreekt over dekansen, mogelijkheden en grenzen van mensen.

Mensen doorzoeken de hele aarde, aan de opper-vlakte, in de diepte en in de lucht. Van alleswordt opgedolven onder moeilijke omstandig-heden. We hebben de techniek daarvoor. En ookhebben we de techniek om door het heelal tegaan met ruimtevoertuigen die onvoorstelbaar verinformatie verzamelen over sterren en planeten.

Maar waar vinden we op aarde of in het heelalwijsheid? Hoe weten we hoe we zullen leven enhoe we goede mensen zijn? Door het woord vanGod dat aan ons rusteloos zoeken en verdwaleneen onuitsprekelijke zin geeft.

Het lied spreekt over de mensheid, niet over watindividuele mensen kan overkomen. Het verhaalvan Job wijst ons erop dat het leven onbereken-baar kan zijn. Het kwaad treft ook goede mensen,zonder reden. Telkens opnieuw is dat een schok.En als we over de eerste schok heen zijn een uitdaging. Een uitdaging om ermee om te gaan.Om dan toch het hoofd niet te laten hangen.

Job vindt troost voor zijn moeilijke leven, nadathij God tot hem heeft horen spreken. De God diezich ‘Ik ben’ laat noemen, omdat Hij een verbondmet mensen aangaat ín hun situatie. De God diehet niet allemaal voor ons oplost, maar er wel bijis en ons vrijspreekt van schuld. Het ligt niet aanons en niet aan de anderen. Soms is het levengewoon zo en loopt het zo.

Helemaal thuis raken we hier nooit. Er is ookaltijd wat te wensen. Of in de woorden van hetlied: we wonen als ontheemden, bouwen en blijven vreemden. Tegelijk zijn we bestemd vooriets hogers. We zijn mensen onderweg. Het isaan ons om te kiezen wat we willen zien en ervaren, wat we zoeken en willen vinden.Ds. Dick Snijders

Page 3: Onderweg november 2016

ONDERWEG nr. 9 • november 2016 • p. 3

KERKDIENSTEN

Zondag 6 november Dankdag voor gewas en arbeid

10.00 uur KERK Ds. P.J.G. Jeroenseorganist: IJ. ter Haar

19.00 uur KERK Ds. D.J.A. Snijders ademvieringorganist: D. Luijmes

Zondag 13 november10.00 uur KERK Ds. D.J.A. Snijders

organist: J. Jansma10.15 uur TERTZIO De heer L.J. Stout

organist: M. den Does10.00 uur THE MEETING 10R-uur

Zondag 20 november Zondag Voleinding10.00 uur KERK Ds. D.J.A. Snijders

Ds. P.J.G. Jeroensem.m.v. St.M.K.K.organist: D. Luijmes

Zondag 27 november 1e Advent10.00 uur KERK Ds. P.J.G. Jeroense

organist: IJ. ter Haar12 + groep

10.15 uur TERTZIO mw. H. Overduinorganist: P. de Leeuwerk

Zondag 4 december 2e Advent10.00 uur KERK Ds. D.J.A. Snijders

organist: IJ. ter Haar19.00 uur KERK Ds. D.J.A. Snijders

ademvieringorganist: D. Luijmes

Bijbelleesrooster november 2016

6 november Genesis 43:26-44:1313 november Lucas 20:27-4020 november Lucas 21:5-1927 november Romeinen 12:1-84 december Romeinen 15:1-13

TOELICHTING DIENSTEN

AdemvieringOp 6 november om 19.00 uur in de Grote Kerkhouden we een meditatieve viering onder denaam ‘ademviering’. Je kunt denken aan op ademkomen, lucht krijgen. Je kunt ook denken aanwat je met de adem kunt doen: stil zijn. Of eraandacht aan geven. In deze viering staat de stilte van twaalf minutencentraal. Daarvoor en daarna lezen we teksten enzingen we met elkaar mooie kleine liederen uithet Liedboek. Een verademing. Ieder is van hartewelkom.Ds. Dick Snijders

UIT DE GEMEENTE

OMZIEN NAAR ELKAAR

Wilt u bezoek? Laat het ons weten.U kunt te allen tijde contact opnemen met

één van onze predikanten.

Ds. Dick Snijders, 0481 – 453978,[email protected]

Ds. Jeroen Jeroense, 0481 – 452978,[email protected]

SAMEN DELENHeeft u iets bijzonders meegemaakt dat u wiltdelen met andere gemeenteleden? Stuur eenberichtje naar [email protected] of brenghet even langs bij het kerkelijk bureau.

Informatie: Theo Overduin, tel. 0481-375229, e-mail: [email protected]

Page 4: Onderweg november 2016

Onze jarigen van 90 jaar en ouderOp 10 november hoopt mevr. G.M. Kapel, 93 jaar te worden. Op 11 november hoopt mevr. M. Palmers, 97 jaar te worden.

Het redactieteam van Onderweg feliciteert hen van harte met deze feestelijke dag. Natuurlijkkunnen gemeenteleden een kaartje sturen. Onze ouderen stellen dat zeer op prijs.

GeboorteOp 3 oktober is geboren Sen. Zoon van Patrick en Miranda Janssen-Gijsberts. En broertje van Tim.‘Wat zijn we blij….Weer een prachtig ventjeerbij!’ Nieuw leven is altijd iets om je over teverwonderen en van te genieten.

UniekKleinLiefHeel bijzonderOns wonder

We wensen hen een hele mooie tijd samen!

Ds. Jeroen Jeroense

HuwelijkOp vrijdag 4 november geven Edwin Vermeulen en Willy van Loopik elkaar het jawoord.Allereerst in Slot Loevestein en daarna in de kerk te Brakel. Het is voor mij een huwelijk met een bijzonder verhaal. Edwin en Willy hebben elkaar leren kennen tijdens een zelfhulpgroep voormensen die hun partner hebben verloren aan een hartstilstand. Tijdens de gesprekken is de vonk

van liefde overgeslagen en willen ze samen door het leven verder. Niet alleen een nieuwe fase in het leven van Edwin en Willy, maar ook voor hun kinderen die een nieuwe toekomst gaan maken. De viering zal in het teken staan van het wonder van de liefde die zoals in het Hooglied staat:sterker is dan de dood. Als gemeente wensen we Edwin en Willy een heel mooie tijd en eengezegend samenzijn. Ook wensen we hen eenheel mooie dag met hun kinderen, familie envrienden. Op de huwelijkskaart staat geschreven:Met elkaar verwevenDe rest van ons levenIn een wereld vol geloof, hoop en liefdeZullen wij elkaar het jawoord gevenDs. Jeroen Jeroense

In memoriamWij gedenken Ankie Tuinstra - Visser, 14 januari 1940 – 10 oktober 2016

Ankie werd geboren in Heerenveen, ging inLeeuwarden naar het gymnasium. Als scholiere en studente waren muziek en zingen haar grote passie naast haar studie psychologie, studentenleven incluis. Hierdoorhad ze veel vriendinnen, waarvan verschillende levenslang.

Ze trouwde met Evert Tuinstra die ook inGroningen studeerde en trok met hem en hunbeide zoons naar Ambon, waar ze nog twee kinderen kregen. Op Ambon legde Ankie zich met veel enthousiasme toe op vele taken alsvoorlichting op het gebied van opvoeding en het opzetten van een boekvoorziening voor studenten en het geven van Engelse les. Ookdoceerde ze daar ontwikkelingspsychologie aan de universiteit. Ze genoot van de mensen en de mensen van haar. Na zes jaar keerden ze terug naar Nederland, waar Ds. Tuinstra beroepen werd in Elst. Maar naast haar taken als moeder endomineese volgde ze haar verlangen en studeer-de ze orthopedagogiek in Nijmegen. Later werd ze ouderling en voorzitter van een beroepings-commissie.

Als orthopedagoge legde ze zich toe op hetbegeleiden van kinderen met een bijzonderemoeilijkheid om te leren, zoals dyslexie, Asperger

ONDERWEG nr. 9 • november 2016 • p. 4

Page 5: Onderweg november 2016

ONDERWEG nr. 9 • november 2016 • p. 5

en vele andere beperkingen die nu een naamhebben maar toen nog niet onderkend werden als aandoening. Met veel aandacht en grote vasthoudendheid bracht ze deze beperkingenonder de aandacht van de mensen en pleitte zevoor een juiste begeleiding. Maar vooral legde zezich toe op het begeleiden van kinderen metleerproblemen. Ze heeft zo vele kinderen en ookhun ouders geholpen hun eigen weg te volgenondanks hun beperkingen. Ze werd pleitbezorgervan het kind in Elst en verre omtrek.

Toen ze 70 was, nam ze afscheid. Een niet tenegeren aandoening eiste steeds meer aandachten energie. Lange tijd kon haar man haar verzor-gen, maar drie jaar geleden werd dit te zwaar enmoesten ze het moeilijke besluit nemen dat dezorg voor Ankie aan een verzorgingshuis moestworden toevertrouwd. En daar, in Tertzio, bezochthaar man haar elke dag; zo deelden ze nog velegoede uren ondanks de voortschrijdende achter-uitgang. De laatste weken ging het ineens heelsnel. Ze kon niet meer, was uitgeput en stierf,omringd door haar lieven.

Boven de rouwbrief stond een frase uit Psalm 57:‘bij U schuilt mijn ziel’. Uit deze psalm lazen weenkele verzen in de afscheidsdienst. Er warenvelen die in de Grote Kerk aanwezig waren bij het afscheid van deze bijzondere vrouw. Eenpleitbezorger voor het kind; een vrouw die mensen wist te bemoedigen en verbinden, metbetrokkenheid en optimisme. Tot de laatsteademtocht.

Haar weg hier is voltooid. Haar ziel is terug-gekeerd naar haar Schepper Wij gedenken haar met eerbied en respect. Moge het vertrouwen dat haar ziel schuilt bij de Bron van alle Leven haar man, kinderen enkleinkinderen en allen die haar liefhadden, troosten. En mogen de herinneringen aan haarhen de kracht geven om verder te gaan.Zij werd gecremeerd in Nijmegen.Ds. Aukje Jensma

KERKENRAAD

KERKRENTMEESTERS

Nog even en het is weer zover, de actieKerkbalans komt er aan. De actie Kerkbalans wordt in 2017 gehouden inde periode van zaterdag 21 januari tot en metzondag 5 februari 2017. Het motto is: ‘Mijn kerkverbindt’.

Een kerk die verbindt, daar staan we voor in deProtestantse Gemeente in Elst. We staan er nietalleen voor, we gaan er ook voor. We gaan ervoorde straat op om een open en verbindende kerk tezijn. We laten zien dat we er geloof in hebben.We openen onze deuren en vertellen onze verhalen. Om te inspireren en om verbindingen te zoeken en te leggen. En als we langskomen met de enveloppe; openook dan gastvrij úw deur.

OPROEP: We hebben dit jaar weer medewerkersnodig die de deuren langs gaan om onze kerk-balansfolder te brengen en binnen ongeveer tweeweken het antwoord weer op te halen. Wilt u ookmeedoen? Het is leuk om op een andere maniergemeenteleden te ontmoeten.

Graag opgeven bij ondergetekenden. Ook hiergeldt ‘Vele handen maken licht werk’.Voor degenen die al hebben toegezegd mee tewillen werken: de uitgifte van uw ‘wijk’ is opdonderdag 19 januari en de inleverdag is donderdag 9 februari in De Ruimte.

Namens het College van Kerkrentmeesters,Arie Kattouw tel. 356501Huib Weernekers tel. 371320

Page 6: Onderweg november 2016

De echte prijsVeel artikelen die we kopen zijn eigenlijk tegoedkoop. We betalen niet voor milieuschade ofonderbetaalde werknemers in verre landen. Er issprake van veel verborgen kosten. De organisatieTrue Price onderzoekt wat de echte prijs van producten is en hoeveel wij meer zouden moetenbetalen als er geen sprake zou zijn van kinder-arbeid, uitbuiting, onveilige werkomstandig-heden, milieuvervuiling. Het blijkt dat als wijiets meer betalen (retail price) de echte prijslager uitvalt, doordat we veel besparen oponzichtbare kosten. Meer informatie hieroverkunt u vinden op www.trueprice.org.

God in de supermarktTijdens de Groene Kerkendag van 8 oktober werdeen korte versie gegeven van de workshop ‘Godin de supermarkt’. De workshop ging over keuzesdie je maakt bij je dagelijkse boodschappen.Koop je bijvoorbeeld kiloknallervlees, biologischof plantaardige vleesvervangers? Welke impactheeft dat op het milieu? Waarom koop je speciaaldat product? Ook werd gevraagd wat je doet meteen appel met een rot plekje: weggooien of plekje wegsnijden en de rest opeten? Wat doe je met de buitenste plakjes brood? Weggooien ofopeten? Op deze manier werd snel duidelijk

hoezeer duurzaam handelen onderdeel uitmaaktvan je dagelijks handelen. Hoe gaat ú daarmeeom?

Kerk in Actie inspiratieavonden: Geloven in Delen‘Samen zijn we de kerk in actie.Geïnspireerd door Jezus Christus,willen we delen wat ons gegeven is.Om in Nederland en wereldwijdmensen hoop te bieden en tot hun recht te latenkomen.’Heeft u dat ook? Het gevoel om te willen delen?Ervaringen, verhalen uit de gemeenten of actiesvoor partnerorganisaties? Kom dan naar de Kerk in Actie-inspiratieavond inElst (Gld) op donderdagavond 10 november 2016in De Ruimte, Sint Maartenstraat 32b.Op deze avond worden vier workshops gegeven. - U kunt zich verdiepen in Karamojong kinderen.Kinderen in de knel in Oeganda.

- Een kijkje nemen achter de schermen vanafdeling Noodhulp.

- Kennis maken met Contextueel Bijbellezen.- En je alvast voorbereiden op de Kerst- en40-dagentijd campagne.

Verder kan de kinderkerkleiding kennismaken metKids in Actie, de kinderclub van Kerk in Actie.Er zal een informatiebeurs zijn met verschillendematerialen om mee te nemen. En er is uiteraardtijd voor ontmoeting!Niets is mooier dan om aan het begin van eennieuw kerkelijk seizoen met andere diakenen,ZWO- en zendingscommissieleden van gedachtente wisselen. Samen nadenken over manieren omgemeenteleden bij het zendings- en (wereld)diaconale werk te betrekken. Samen de 40-dagentijdcampagne invullen én manieren ontdekken om ook op andere manieren in actie te komen.Graag aanmelden bij Paul Peters, e-mail: [email protected]

ONDERWEG nr. 9 • november 2016 • p. 6

DuurZSaamheidstip

Koop bewust; voor een duurzamere wereld.Reacties en meer tips graag naar

[email protected]

Page 7: Onderweg november 2016

ONDERWEG nr. 9 • november 2016 • p. 7

Buitenlandse gasten in Elst

In het weekend van 15 en 16 oktober ontvingenwij als kerk twee buitenlandse gasten. NadimMasih uit Pakistan en Delphine Fongeh uitKameroen nemen deel aan het project BridgingGaps van de Vrije Universiteit Amsterdam en Kerkin Actie. Zij zijn van begin september tot eindnovember in Nederland, om een theologischonderwerp te bestuderen, om ervaring uit te wisselen met andere studenten die deelnemenaan het project en om een aantal lokale kerken in Nederland te bezoeken.

De leden van de ZWO-groep hebben het bezoekgeorganiseerd en geprobeerd in dit weekend zoveel mogelijk aspecten van onze kerkgemeen-schap te laten zien. Op zaterdag hebben we kennis gemaakt tijdens de lunch. Daarna zijn wenaar het Openlucht Museum in Arnhem gegaan.Vooral Delphine herkende gebruiksvoorwerpen die bij haar thuis in Kameroen nog gewoongebruikt worden, maar die bij ons al lang nietmeer gebruikt worden en alleen nog in het museum te zien zijn.

Na de avondmaaltijd (oer-Hollandse pannenkoe-ken) hebben Delphine en Nadim kennis gemaaktmet onze jeugd. Zij waren heel enthousiast overwat er zoal met de jeugd gedaan wordt. Onzeeigen jeugd was ook onder de indruk van watonze gasten vertelden. Zo vertelde Delphine dathet in Kameroen heel bijzonder is om een keereen film te zien, dat doet de jeugd van haar kerk1 of 2 keer per jaar. Ook hebben scholen inKameroen geen computers en de kinderen thuis al helemaal niet. Delphine vertelde ook over haar kerk. Ieder lid probeert bij te dragen en op die manier proberen ze een klein gebouw te bouwen. Alle materialen die ze zelf kunnenmaken, maken ze ook zelf. Materialen die besteldmoeten worden, daarvoor proberen ze geld teverzamelen.

Op zondagmorgen hebben onze beide gastendeelgenomen aan de dienst. Nadim zong een deel van psalm 139, vers 7 tot 12 in het Punjab.Hij begeleidde zichzelf op een soort trommel.Delphine hield een prachtig gepassioneerdbetoog over hoe wij de fakkel van het geloofbrandend kunnen houden. Zij moedigt ons aanom vooral tijd te nemen voor onze jeugd en hun te betrekken bij het kerk zijn. Wij moetenuiteindelijk ons vuur doorgeven aan de jeugd.

Na de dienst en diverse ontmoetingen tijdens het koffiedrinken, hebben onze gasten het kerkmuseum bezocht. Zij waren erg onder deindruk van de lange historie die er onder onzekerk bewaard ligt. Tenslotte nog een lunch entoen zijn onze gasten weer terug naar Amsterdamgereisd. Het was voor ons een weekend vanprachtige ontmoetingen en veel inspiratie.De ZWO-commissie

Page 8: Onderweg november 2016

ONDERWEG nr. 9 • november 2016 • p. 8

DIACONIECOLLECTE NOVEMBER 2016

Kerstdiner voor alleenstaandenIeder jaar organiseert de Rotary rond de kerstdagen een kerstdiner voor ouderen enalleenstaande mensen in Elst. Voor veel mensen zijn de feestdagen moeilijk.Daarom is het fijn dit voor hen te kunnen doen. De mensen worden opgehaald en weerthuisgebracht, er is muziek, een kerstverhaal,lekker eten en veel gezelligheid. Veel Rotaryleden zetten zich daar al jaren voorin.Wij als diaconie willen hen daarbij ondersteunenen bevelen deze collecte van harte bij u aan.

BESTEMMING UITGANGSCOLLECTE NOVEMBER

6 november Dankdag Gewas en Arbeid,Voedselbak Arnhem e.o.Wekelijks eten ongeveer twintigduizend gezin-nen, ruim vijftigduizend mensen in Nederlandvan het voedselpakket dat zij gratis van de voedselbank krijgen. Om in aanmerking te komen voor een voedselpakket mag men alsalleenstaande niet meer dan € 175 per maandoverhouden na aftrek van vaste lasten zoalshuur, gas, water, licht en verzekering. Voorgezinnen gelden andere richtlijnen. Elk jaar worden meer dan negenhonderdduizend pakket-ten uitgedeeld. De voedselbank betaalt niet voorvoedsel. Het werk wordt op dit moment verrichtmet zo’n zesduizend onbetaalde vrijwilligers.

13 november JeugdwerkIn de Protestantse Gemeente Elst bestaat eenactieve groep vrijwilligers voor het jeugdwerk.Elke zondagochtend zorgen twee crèche-mede-werkers voor een veilige speelplek voor uw kindvan 0 tot 4 jaar, zodat u deel kunt nemen aan dekerkdienst. Voor de kinderen van 4 -12 jaar is er elke zondag kinderkerk. Tijdens de kinderkerk lerenkinderen op een leuke en inspirerende wijzebezig te zijn met het geloof. The Meeting is dé plek van jongeren vanaf 12 jaar. Zij ontmoeten elkaar op een open enontspannen manier, en bevragen elkaar overgeloof en zingeving. We collecteren om dit werk te ondersteunen.

20 november Zondag Voleinding, St. MaartenskerkkoorHet St. Maartenskerkkoor is sinds 1942 verbon-den aan de Protestantse Gemeente van Elst. Elke donderdagavond oefent het koor enthousiastonder leiding van dirigent Herman Schimmel. Zestot achtmaal per jaar werkt het koor mee aan dekerkdienst in de Grote Kerk. Tijdens de bijzonderediensten zoals Pasen, Zondag Voleinding en Kerstbrengt het SMKK bijzondere koormuziek tengehore. Tijdens de andere diensten begeleidt hetkoor de gemeente met nieuwe liederen uit hetliedboek, gezongen liturgische onderdelen ofzingt het vernieuwende muzikale stukken.

27 november 1e Advent, Leger des HeilsOp veel punten is de hulpverlening van het Leger des Heils vergelijkbaar met die van andereorganisaties. Bijzonder is de grote variatie ingebieden waarop het Leger des Heils actief is:maatschappelijke opvang, jeugdzorg, (geeste-lijke) gezondheidszorg, ouderenzorg, verslavings-zorg, reclassering, preventie en maatschappelijkherstel. Het Leger des Heils kenmerkt zich voor-al, dat het zich richt op mensen die nergensanders terechtkunnen. Vijf tot tien procent vande mensen in ons land dreigt tussen wal en schipte vallen. Mensen zonder helper! Het zijn er zoveel dat ze het niet alleen aankunnen. Daaromvragen zij steeds vaker aandacht bij het publieken de politiek.

4 december 2e Advent, OrgelfondsHet prachtige van Leeuwenorgel is in 2002 grondig gerenoveerd. Het orgel, met een monumentaal uiterlijk, kreeg toen ook eenmonumentaal klankbeeld. Op 22 september 2002 werd het vernieuwde instrument officieelingewijd tijdens de ochtenddienst en een middagconcert.Elk jaar wordt er aan het orgel onderhoudgedaan. Hiervoor bestaat het orgelfonds, de kosten voor dit onderhoud worden voor een deel uit dit fonds betaald. De Orgelstichting Elst organiseert jaarlijks concerten Met name het concert op Tweede Kerstdag mag zich in een grote belangstelling verheugen.

Page 9: Onderweg november 2016

DE RUIMTE

Christelijke meditatieSta stil bij wie je bent en wat je wilt. Ervaar watGod voor jou betekent. Kom dichter bij je eigenhart. Ontdek hoeveel innerlijke ruimte je krijgt.Zie hoe rijk je leven is.Op 14 en 28 november is er gelegenheid omsamen te mediteren van 20.15-21.15 uur. Tussen 20.15 en 20.30 drinken we met elkaareerst thee of koffie. Dan gaan we in stilte naarde Grote Kerk en houden daar de meditatie ophet koor. Wie wil kan zijn eigen meditatiebankjemeenemen; er zijn ook bankjes, krukken en stoelen aanwezig.Op 24 november is er een meditatiebijeenkomstin Tertzio in de activiteitenruimte van Pleyadeom 15.00 uur.Ds. Dick Snijders

Samen eten in De RuimteGezelligheid kent geen tijd. Lekkeren gezond. Eten wat de pot schaft.Gesprek aan tafel. Dit zijn de kernwoorden voor degezamenlijke maaltijden in DeRuimte. Jong, oud, arm, rijk, alleenof met meer, lid van de kerk of geenlid van de kerk; ieder kan aanschuiven. Elke tweeweken op donderdag om 18.00 uur: 10 en 24november. Voor de kosten gaat een mandje rondvoor een vrijwillige bijdrage. Aanmelden kan tot12.00 uur op de woensdag vooraf bij het kerkelijkbureau, 0481-371357.Ds. Dick Snijders

Stop op bij JobHet Bijbelboek Job gaat over de vraag van het lijden van de mens en het zoeken naar het‘waarom?’ Overkomt het ons zomaar of is hetonze eigen schuld? Of is er nog een derde mogelijkheid? In vlammende dialogen werkt deschrijver deze vragen op een intrigerende manieruit. Tijdens mijn studieverlof heb ik me verdieptin het Bijbelboek Job. Wat ik geleerd heb, wil ikgraag met u delen. De eerste gespreksavond wasop 25 oktober. De tweede zal zijn op 22 november, 20.00-21.30 uur in De Ruimte.Ds. Dick Snijders

Bijbelkring TertzioOp 10 november om 10.00-11.00 uur is er inTertzio de Bijbelkring. In de Bijbelkring lezen wemet elkaar wat er in de Bijbel staat. We lezen nude eerste brief van Paulus aan de gemeente inKorinte. We gebruiken de Bijbel in Gewone Taal.Met elkaar bespreken we dan wat we gelezenhebben. Daarvoor en daarna zingen we een lied.U bent welkom.Ds. Dick Snijders

Kerstviering Eerste KerstdagDit jaar zullen we op Eerste Kerstdag een vieringhouden voor jong en oud. De kinderen zijn vanharte welkom in de kerk en we zullen gezamenlijkde geboorte van Jezus vieren. Er zal niet eenaparte kinderkerstviering gehouden worden.Graag wil ik voor 10 november in contact komen met mensen die de viering mee willenvoorbereiden, zodat we er met elkaar een mooifeest van kunnen maken.Ds. Dick Snijders

Theologisch café: woensdag 16 november: ‘Het goede doen’In het theologisch café willen wij het in informele setting hebben over ‘Het goede doen’.Geloof uit zich niet alleen maar in woorden maar ook in daden. We zijn geroepen om nietonverschillig te zijn aldus Elie Wiesel.‘Ik geloof in één God de almachtige Vader,Schepper van hemel en aarde, van al wat zicht-baar en onzichtbaar is’, luidt de eerste strofe uitde geloofsbelijdenis van Nicea-Constantinopel.God heeft dus van den beginne af aan van doenmet de aarde, de Schepping. De God die wij in deopenbaring van Israël en in Christus ontmoetenis de schepper van de wereld.

Martin Buber zet God als Schepper principieel inbij de wederkerige relatie tussen God en mens.God wordt juist tot deze God doordat hij zich alsSchepper heeft willen manifesteren. ‘Laten wij deaardeling (Adam) maken als onze afschaduwingtot ons evenbeeld’, luidt Genesis 1: 26. Ditbesluit wordt onmiddellijk uitgevoerd: ‘En Godschiep de aardeling als zijn afschaduwing, alsafschaduwing van God schiep Hij hen, mannelijken vrouwelijk schiep Hij hen’, aldus Genesis 1:27. Het woord ‘afschaduwing’ duidt op eensubstantiële betrekking tussen het beeldende en

ONDERWEG nr. 9 • november 2016 • p. 9

Page 10: Onderweg november 2016

het afgebeelde. God schiep de mens als zijnevenbeeld, dat wil zeggen: als zijn verbonds-partner. Samen, in dialoog, in relatie dragen zezorg voor het voortbestaan van de Schepping. Inde betrekking heffen ze elkaars eenzaamheid op.God en mens zijn niet onverschillig naar elkaar,ze brengen elkaar juist tot voltooiing. Voor de liefhebbers is er in de loop van de avondeen (speciaal) biertje of wijntje om de creatievegedachten te stimuleren. Om de discussie eengoede aftrap te geven is er voor die avond eenstuk geschreven onder de titel: ‘Het goede doen’dat op de website te vinden is. Mocht hetonvindbaar zijn, stuur even een mailtje naaronderstaande en u krijgt de tekst toegestuurd.Ds. Jeroen Jeroense, [email protected]

Documentaire: ‘Tot in het derde geslacht’Woensdagavond 9 novemberDit is de titel van een indringende documentaireover de gevolgen van een NSB verleden voor jongere generaties. Wat betekent de keuze vaneen vader en moeder voor de NSB voor het leven van hun kinderen? Generaties wordenopgescheept met twijfel, angst en geheimen.Regisseur Emile van Rouveroy van Nieuwaal isbekend geworden met zijn documentaire: ‘HoudtGod van vrouwen?’ Na zeventig jaar besluit hij deconfrontatie met zijn familieverleden aan tegaan dat gekenmerkt is door stilte en schaamte.Zijn vader en broers waren fanatieke Nazi’s. BroerJan sneuvelde in Rusland aan het front enEmile’s vader en zijn andere broers zaten flinkegevangenisstraffen uit. Emile, een nakomer, wasnog te jong om te begrijpen wat voor een impactdit zou hebben op de rest van zijn leven. Na deoorlog viel het gezin uit elkaar. Thuis begon hetgrote zwijgen.‘Tot in het derde geslacht’ is een persoonlijkefilm over de complexiteit van familiebanden, hetdoorbreken van een leven lang zwijgen en hetoverwinnen van diepgewortelde schaamte.Deze avond is Emile van Rouveroy, de regisseur,zelf aanwezig! Na de film is er alle gelegenheidtot discussie.

De maaltijd voorafgaande aan de documentaire isvolgeboekt!Ds. Jeroen Jeroense

Spiritualiteit van het Jodendom - Marianne van Praag: rabbijn20 novemberPlaats: koor Grote Kerk19.30 uur: koffie thee20.00 uur-21.30 uur: lezing en muziek

Marianne van Praag is rabbijn van de LiberaalJoodse Gemeente in Den Haag, Gelderland enFlevoland. Van Praag (1956) was een van de eerste vrouwelijke liberaal joodse rabbijnen inNederland met een rabbinale bevoegdheid, die zij vijf jaar geleden kreeg. Voor Van Praag is deJoodse mystiek een manier om de Tora en dewereld te begrijpen. De kern van het leven, allelevensvragen, worden beantwoord in de Tora. ‘Je moet die verhalen leren lezen; de Bijbel isgeen geschiedenisboek, maar een blauwdruk vanhet leven. Wat wordt er bedoeld? Daar gaat hetom in de joodse mystiek.’ De kern van Joodsemystiek is samen te vatten als ‘Wees mens metandere mensen.’ In de lezing gaat Van Praagnader in op de essentie van Joodse spiritualiteit.Het is heel bijzonder dat Marianne tijd neemt omhier in Elst met ons over de spiritualiteit van hetJodendom van gedachten te wisselen!Ds. Jeroen Jeroense

ONDERWEG nr. 9 • november 2016 • p. 10

Page 11: Onderweg november 2016

ONDERWEG nr. 9 • november 2016 • p. 11

AGENDA LEREN EN INSPIREREN NOVEMBER 2016

Datum Activiteit Locatie Informatie bij

1 november Samen de Bijbel door De Ruimte Trijnie Nielen4 november Ruimte wandeling De Ruimte Jeroen Jeroense6 november Ademviering Koor Grote Kerk Dick Snijders7, 14, 21, 28 november Kring Hebreeuws De Ruimte Nel Pieper9 november Film De Ruimte Jeroen Jeroense10 november Bijbelkring Tertzio Tertzio Dick Snijders10, 24 november Eten en Ontmoeten De Ruimte Dick Snijders14 november Vrouw in Kerk en Samenleving De Hoeksteen Janine Kallen14 november Filosofiekring De Ruimte Henk Minnema14, 15 november Wat je leest ben je zelf? De Ruimte Bert Verbeek14, 28 november Christelijke meditatie De Ruimte Dick Snijders14, 28 november Raphaëlgroep De Hoeksteen Janine Kallen15, 29 november Raphaëlgroep Par. Centrum, Bemmel Janine Kallen16 november Theologisch Café De Ruimte Jeroen Jeroense17 november Zinnige gesprekken De Ruimte Jeroen Jeroense17 november Zinnige Lunch De Ruimte Jeroen Jeroense20 november Spiritueel Café Koor Grote Kerk Jeroen Jeroense22 november Het Bijbelboek Job De Ruimte Dick Snijders23 november Themamiddag seniorenpastoraat De Hoeksteen John Rademakers24 november Waarde(n)vol Opvoeden De Ruimte Gerlinde Wibbelink

Woensdagmorgen Crea(t)uur De Ruimte Mien FloorsVrijdagmorgen De Stamtafel actueel De Ruimte Jeroen JeroenseElke werkdag Morgengebed De Ruimte Dick Snijders

CollectebonnenKerkgangers die gebruik willen maken van collectebonnen kunnen deze in de volgende coupures bestellen:Kaarten met 20 bonnen van € 0,50 (€ 10,-) of € 0,75 (€ 15,-) of € 1,- (€ 20,-) of € 2,- (€ 40,-) door storting op bankrekeningNL15FVLB0635817578 ten name vanCollectebonnen Protestantse Gemeente Elst,onder vermelding van adres, aantal en soort.

U zult zien dat op zeer korte termijn uw bestelling bij U thuis wordt bezorgd.Voor eventuele nadere informatie A.M. Brandt,tel. 376384 (bij voorkeur na 19.00 uur).

Page 12: Onderweg november 2016

ONDERWEG nr. 9 • november 2016 • p. 12

COLUMN

Gezien, gehoord, gekend Op de valreep van een weekendje Madrid met ons gezin – om onze 35-jarige echtvereniging te vieren – snelde ik rond het middaguur door deDorpsstraat om een bestelling bij de drogist opte halen. Ik kwam langs de slager en bedacht mij ineens dat we geen vleeswaren meer in huis hadden, terwijl we nog wel thuis zoudenlunchen. Dus dit keer geheel op eigen initiatiefstapte ik de slagerij binnen om een klein onsjevoor op de middagboterham te kopen. Katja Uitde Bosch zag mij binnenkomen, keek me verrastaan en riep mij toe: ‘Je vrouw is vanmorgen algeweest hoor!’ Een paar weken later deden Marjaen ik samen een paar boodschappen. Zo stapteachter ons een kennis de kaaswinkel binnen, eenoudere dame, sinds een jaar weduwe, die we allang kennen maar met wie we niet vaak contacthebben, zoals dat gaat als je ergens al meer dan 30 jaar woont en heel veel mensen je padhebben gekruist. Direct werd duidelijk dat zij om een praatje verlegen was. En zo kwam hetdat wij gedurende twintig minuten met haarspraken over leven en dood, over ouder wordenen oud zijn, en dat op een drukke zaterdagmid-dag middenin een overvolle winkel, vlak voor dewinkeldeur. En iedereen, personeel en klanten,liet ons met rust en niemand die het in zijnhoofd haalde om ons gesprek te onderbreken.

Waarom vertel ik deze twee kleine verhaaltjes?Natuurlijk ook om even te kunnen vertellen datMarja en ik onlangs 35 jaar getrouwd waren en dit met ons gezin feestelijk hebben mogenvieren. Iets om heel dankbaar voor te zijn, endat zijn we dan ook. Het feit dat Marja al bij deslager was geweest voordat ik er maar aan kondenken, is in elk geval een klein bewijs van hetfeit dat we in die 35 jaar ‘naar elkaar zijn toege-groeid’ zoals dat zo mooi heet. Daarbij laat ikeven in het midden wie de meeste stappen heeftgezet om dit te bereiken. Ik vertel het in elkgeval niet om duidelijk te maken dat ik eengoede klant van de slager ben of om aan tetonen dat wij best weleens samen boodschappendoen. Nee, de reden is een geheel andere. Hetzijn namelijk kleine voorbeeldjes van een heel

groot goed. Het goed van het universele en tijdloze gevoel van gezien, gehoord en gekend tezijn. Het zijn voorbeeldjes van de grote behoeftein ieders leven aan persoonlijke aandacht, aanhet ertoe doen, niet zoals jij denkt dat anderenvinden dat je moet zijn, maar gewoon zoals je bent. Dat realiseerde ik mij op deze twee alledaagse momenten, gegrepen uit het doodgewone dagelijkse leven.

Deze column zou niet in Onderweg geplaatstmogen worden als ook de verbinding met onzekerkelijke gemeente niet gemaakt zou worden.Maar gelukkig is dat niet zo moeilijk. In de kerkenraadsvergadering van een paar wekenterug, kwam ter sprake dat er steeds vaker mensen deelnemen aan onze kerkelijke activiteiten, aan kerkdiensten én activiteiten in De Ruimte, die we nog niet kennen. Dat isnatuurlijk mooi, maar wij vinden dat juist in een kerkelijke gemeenschap mensen zich gezien,gehoord en gekend moeten voelen.

Door ‘verdunning’ van het ‘kerkvolk’ in onze lokale samenleving en de aangescherpte regelsrond privacybescherming wordt dat steeds moeilijker. Maar juist daardoor dus ook steedsbelangrijker! Daarom moeten we actief en creatief zijn om zo veel mogelijk mensen te zien,te horen en te kennen. Dat is volgens mij nietalleen een opdracht voor de professionele envrijwillige kerkenwerkers, maar ook voor de‘gewone’ kerkleden. We hebben onlangs eennieuwe website gelanceerd; wat zou het mooizijn - denk ik weleens - als we de traditionele,op vertrouwen gebaseerde kerkelijke gemeen-schapsgevoel slim zouden kunnen combinerenmet moderne middelen. We komen elkaar opstraat dan wel niet meer zo vaak tegen, maarmet behulp van de elektronische snelweg zoudenwe elkaar veel vaker kunnen ontmoeten en veelmeer tot steun kunnen zijn. En meer dan ooit is het ook nodig elkaar te zien, te horen en te kennen. Om te ervaren waar het in het leven echt om draait, zeker in een wereld waarin twee mensen die president willen worden van het machtigste land ter wereld er alles aan doen om elkaar te minachten, te kwetsen en door het slijk te halen. Peter de Leeuwerk

Page 13: Onderweg november 2016

ONDERWEG nr. 9 • november 2016 • p. 13

JEUGD

Van de Jeugd- & Jongerenwerkster

‘Time Flies, When You’re Having Fun’ (de tijdvliegt als je het leuk hebt) is een veel gebruiktezin. Dit geldt ook voor het jeugdwerk! We hebben alweer de Onderweg van november inhanden. Terwijl gevoelsmatig we pas net weerbegonnen zijn.

En wat hebben we het goed met elkaar! En watmogen we daarvan genieten! Geweldig! Zoveelmooie mensen, zoveel mooie ontmoetingen,zoveel mooie gesprekken, zoveel hilarische lachbuien. En ook zoveel tranen, waar we danzoveel armen om heen kunnen leggen. We zienelkaar, we zijn SAMEN!

Na het bezoek van Nadim Masih uit Pakistan en Delphine Fongeh uit Kameroen beseften weons even weer hoe rijk gezegend we zijn in ons jeugdwerk. Zoveel betrokken mensen, zulkefantastische faciliteiten en mogelijkheden. Wat ishet dan goed om ook eens te horen hoe het aande andere kant van de wereld eraan toe gaat. En wat is het fijn en leuk om in een diaconaalproject daar dan aandacht aan te kunnen besteden en concreet iets te kunnen gaan betekenen. Verderop leest u hier meer over.

Deze maand is er weer van alles moois te belevenin het jeugdwerk! We hopen je te mogen ontmoeten!

Hartelijke groet, Gerlinde WibbelinkJeugd- & Jongerenwerkster

Jeugdwerk programma van de maand november: 1 november MC Klein2 november Jeugdraad5 november Kick-off diaconaal

project jeugdwerk11 november Sint Maartenviering12 november 12 uur van…13 november 10R uur17 november Zinnige gesprekken18 november Sirkelslag KIDS24 november Waarde(n)vol Opvoeden25 november 16- activiteit26 november 16+ activiteit

Daarnaast is er iedere zondag crèche en kinder-kerk. Iedere maandagavond basiscatechese enwoensdag- en donderdagavond meetkring, metuitzondering van de vakantie.

Voor het meest actuele programma, en het programma voor de komende maanden kun je kijken op de website www.pg-elst.nl/jeugd

Diaconaal project JeugdwerkDit seizoen start een nieuw diaconaal projectvoor het jeugdwerk. In het project richt hetjeugdwerk zich op één van de PG Elst diaconie-projecten voor de komende jaren. Jeugd wordtbetrokken bij het werk van Kerk in Actie inOeganda voor straatkinderen.

In de hoofdstad Kampala leven duizenden kinderen op straat. Ze bedelen, hebben amper te eten en krijgen dagelijks te maken metgeweld. Vijf partners van Kerk in Actie hebben de handen in één geslagen en werken samen met de kinderen aan een betere toekomst. Zijzoeken contact met hun familie, helpen kinderenaan een dak boven hun hoofd en begeleiden kinderen naar school.

Het gehele jeugdwerk gaat hiermee aan de slag,dus kinderen en jongeren. In het project krijgt dejeugd informatie over het werk dat de diaconieen Kerk in Actie doen voor dit project. Jeugdwordt bewust gemaakt van de omstandighedenwaarin jeugd in Oeganda opgroeit en hoe zijzelfin Nederland opgroeien. Daarnaast zal er geldopgehaald worden om aan dit project te kunnen

Page 14: Onderweg november 2016

Thema: Pubers& GeloofDonderdag 24 november 2016

Start: 20.00 uur (inloop: vanaf 19.45 uur) De Ruimte, Sint Maartenstraat 32B, Elst

ONDERWEG nr. 9 • november 2016 • p. 14

schenken. Dit alles gebeurt in de komende tijddoor allerlei acties en activiteiten.

De kick-off voor het 12-plus jeugdwerk, in devorm van The Meeting, is op 5 november 2016.Jongeren zijn uitgenodigd vanaf 19.30 uur in The Meeting. We starten om 20.00 uur. Tijdens deze avond krijgen jongeren informatie over het project en gaan we op ludieke wijze eenbeetje kennismaken met Oeganda.Het 12-min jeugdwerk zal in februari aansluiten.Zij ronden eerst het huidige project van ‘Manege zonder Drempels’ af.

Momenteel bestaat de diaconaal projectgroepjeugdwerk uit drie personen. Mocht u het leuk vinden om aan te sluiten, meld u dan graag bij ons.

Hartelijke groet, Gerlinde Wibbelink, Sigrid Michielsen en Carla Otter

Waarde(n)vol opvoedenInspiratie en ontmoetingsavonden over (geloofs-)opvoeding.

Beste ouder(s), opa(s), oma(s), verzorger(s),belangstellenden,Iedereen is van harte uitnodigd voor de inspiratie en ontmoetingsavonden over (geloofs-)opvoeding.De spreker van deze avond komt vanuit JOP;Jeugdorganisatie van de Protestantse Kerk.

Thema: Pubers & Geloof Opvoeden is een proces of een weg die je metkinderen gaat. Opvoeden met geloven betekent je kind iets meegeven van God en geloof. Vaakwordt dan vooral gedacht aan nadrukkelijkegeloofsuitingen zoals bidden, Bijbellezen en naar de kerk gaan. Dat is het allemaal ook, maarhet is ook meer. In deze bijeenkomst spreken weover hoe je in het dagelijks leven van je eigengezin met pubers vorm en inhoud kunnen gevenaan geloven. Naast informatie zal er uitgebreid ruimte zijnvoor een praktische en interactieve koppelingaan de gezinspraktijk.

Start: 20.00 uur (inloop vanaf 19.45 uur)Adres: De Ruimte, St. Maartenstraat 32B, ElstInfo & opgeven: Gerlinde ([email protected]) of Marije ([email protected])Een bijdrage in de kosten wordt op prijs gesteld.Opgave is prettig.

Hartelijke groet, Gerlinde Wibbelink

CRÈCHEElke zondagmorgen zijn uw kinderen (0-4 jaar)van harte welkom bij de crèche in De Ruimte. U kunt uw kind voor de dienst (tussen 9.45-10.00 uur) brengen en na de dienst weer ophalen.

Page 15: Onderweg november 2016

God ervarenHet thema ‘God ervaren’ van de vierochtend vanzondag 25 september, hebben we in de crècheaangepakt door ons op alle mooie kleuren terichten die God voor ons bedacht heeft. We hebben met kleurrijke ballonnen gespeeld, liedjes over kleuren en de regenboog geluisterden lekker met de vingers regenbogen geverfd.Vooral dat laatste werd vol overgave gedaan. Het was een gezellige ochtend.Namens de crèche, Rianne Swart

KINDERKERKTijdens de kerkdienst is erkinderkerk voor kinderenvan 4 t/m 12 jaar.We beginnen in de kerk en gaan daarna naar DeRuimte.

Op 4 september was het weer zo ver. De start vanhet kinderkerk seizoen. Ook dit jaar gaan we ermet elkaar weer een heel leuk jaar van maken. Inde kerk hebben we naar een filmpje gekeken vande Manege zonder Drempels, het collectedoel vande kinderkerk van 2016.

In de kinderkerk ruimte zijn we gestart met allekinderen van de basisschool bij elkaar.Annemieke heeft een prachtige ‘paardenmeter’gemaakt. Hierop kunnen we de komende maan-den laten zien hoeveel geld we voor de Manegehebben gespaard. Alle kinderen zijn creatief metelkaar aan de slag geweest met wensen, geschre-ven of getekend, voor de bezoekers of werkersvan Manege zonder Drempels in een rozet teschrijven en deze te versieren met mooie linten.En we hebben paardjes gemaakt van wasknijpersen ijsstokjes. Deze hebben we op een geschilderdgroen doek geplakt en staat in De Ruimte tepronken.Frederiek, Annemieke en Froukje

Adventsperiode Kinderkerk 2016 - Maak het mee!In de adventsperiode leven we van de verwach-ting. Vier Bijbelse figuren vertellen daarover. De eerste zondag zullen we lezen uit Jesaja, diezegt dat de vrede zal komen. We horen op detweede zondag van advent Johannes de Dopervertellen over een nieuw begin. Op de derde zondag lezen we uit de brief van Jakobus, dieschrijft: Heb geduld tot de Heer komt. En op devierde zondag van advent horen we een verhaalover Jozef, de aanstaande man van Maria. Hijhoort in een droom dat de Zoon van God geboren zal worden.Hun verhalen zijn vol verwachting. Net als wijwachten zij op wat er komen gaat.

Elke zondag zul je zien dat de ster, die in de kerkhangt een beetje mooier wordt.Een ster laat mensen weten:De nacht gaat snel voorbij.God zal ons niet vergeten,Hij houdt van jou en mij.

ONDERWEG nr. 9 • november 2016 • p. 15

Page 16: Onderweg november 2016

ONDERWEG nr. 9 • november 2016 • p. 16

Jesaja, Johannes, Jakobus en Jozef maken hetmee en vertellen het mij. Vier J’s die samen devijfde verwachten. En de zesde J, dat ben Jij!Maak jij het ook mee in de kinderkerk?

Namens de kinderkerkleiding,Ineke, Marianne en Carla

Sirkelslag KIDSDit jaar gaan we met de Protestante GemeenteElst voor de tweede keer meedoen aan Sirkelslag!

Op vrijdagavond 18 november om 19.30 zittenwe met onze eigen groep bij elkaar in TheMeeting en worden we via een dvd uitgedaagdom allerlei opdrachten uit te voeren, we wetenvan te voren dus niet welke opdrachten we krijgen! Het enige dat we weten, is dat honder-den andere kinderen op hetzelfde tijdstip ookklaar zitten om de strijd aan te gaan met onzegroep.

Het thema van dit jaar is:GEEF LIEFDE

Iedereen die in groep 6,7 of 8 zit is van hartewelkom om mee te spelen. Het spel begint om 19.30 en duurt tot 21.15,vanaf 19.15 is The Meeting open! Zorg dat je op tijd bent!!

Houd je van spelletjes? Houd je van een uitdaging? Of heb je gewoon zin in een gezelligeavond? Doe dan mee! Geeft je snel op [email protected] maar uiterlijk dinsdag 15 november, daarna sluit de inschrijving.Gerlinde (Jeugd-& Jongerenwerkster) en Sigrid (Jeugddiaken)

Sint MaartenNog even en kinderen zingen weer: ’11 novemberis de dag!’ We gedenken dan de heilige SintMaarten die op die dag is gestorven in 397.

Hij is geboren in 317 in het tegenwoordigeHongarije. Als kind van Romeinse ouders nam hijdienst in het leger en werd een goed veldheer.Volgens een verhaal gaf hij een keer een deel van zijn mantel aan een arme die langs de wegbedelde. Als Romeins soldaat mocht hij niet dehele mantel geven, want die was bezit van hetleger. Later bekeerde Martinus zich tot het christendom en werd zelfs tot bisschop van Tours gewijd. Hij is vooral bekend geworden alsbisschop die zorg draagt voor de armen. Hij deelde voedsel aan hen die geen eten hadden.

Het feest van Sint Maarten is het eerste ‘winter-feest.’ Het is voor ons nog maar nauwelijks voorte stellen dat de winter vroeger een moeilijkeperiode was.

In de zomer was iedereen bezig om voedsel teverzamelen voor die koude periode. Groente envlees werden ingemaakt, gerookt, gedroogd ofgezouten. Van fruit werd jam of siroop gemaaktom het goed te houden. Als het winter was,moesten mensen zuinig zijn met het eten dat zein de kelders hadden. Want als ze in januari huneten helemaal hadden opgegeten, dan konden ze niet zomaar naar de winkel gaan om een potgroente of een diepvriesmaaltijd te kopen.

Pas de afgelopen eeuw werd het mogelijk ometen lang goed te houden. De dag van Sint

Page 17: Onderweg november 2016

ONDERWEG nr. 9 • november 2016 • p. 17

Maarten was de laatste dag dat mensen nog even hun buik konden vol eten. Daarna begoneen sobere tijd waarin gevast moest worden.

Sint Maarten is dus eigenlijk een combinatie van een oogstfeest en een gedachtenisfeest. Alskerk vragen we vooral aandacht voor het delenvan rijkdom. Het schenken van onze oogst aanmensen die weinig of niets hebben. Het verhaalvan Maarten die een deel van zijn mantel gaf aaneen arme, wil ons stimuleren ook oog te hebbenvoor mensen die aandacht en zorg nodig hebben.

Daarom vieren we in de kerk op 11 november het Sint Maartensfeest. Kinderen en hun oudersen grootouders zijn van harte welkom vanaf18.00 uur op het plein voor de Grote kerk. Als de klokken gaan luiden lopen we met SintMaarten twee keer om de kerk. We bellen aan bij een paar mensen, er is muziek en we zingenonze Sint Maartensliedjes. In de kerk wordt hetverhaal van Sint Maarten gespeeld. Aan heteinde is er natuurlijk de bekende verrassing.Namens het kinderwerk, Maarten Biesheuvel, Geri Smit en Gerlinde Wibbelink

BASISCATECHESEDe basiscatechese is elke maandagavond om18.45-19.30 uur en wordt gegeven door ds. Dick, meester Rien en juf Magreet. Spelen dus vanaf 18.30 uur en tot 19.45 uur.We leren over de Bijbel, wat de verhalen betekenen, wat een kerk is en wat we er doen.En natuurlijk is er ook tijd voor gezelligheid, telkens een kwartier voor de les en een kwartierna de les in de speelruimte van The Meeting.

The Meeting is dé plek voor jongeren vanaf 12 jaar. Het is een plek om elkaar te ontmoetenop een ontspannen manier, maar ook om goedegesprekken te voeren en met zingeving bezig tezijn. In The Meeting is iedereen welkom, het iser altijd gezellig en je mag zijn wie je bent!

Wil jij je aanmelden bij The Meeting? Vraag hetinschrijfformulier dan op bij Gerlinde (Jeugd- enJongerenwerkster).

Contactpersonen voor The MeetingGerlinde Wibbelink Jeugd- en Jongerenwerker E-mail: [email protected]

André Kuenen voorzitter MeetingcommissieInternet: www.jeugdwerkpgelst.nl

Muntjes in The MeetingBeste jongeren en ouders, Als er een activiteit in The Meeting is krijg je in principe geen drinken aangeboden. Daarom:Neem muntjes (of je pinpas om muntjes tekopen) mee, om drinken te kopen!We nemen geen contant geld aan. De muntjes zijn gelijk aan de muntjes die in de Ruimte gebruikt worden. Ouders, wil je liever niet dat je zoon/dochter depinpas meeneemt? Je mag ook aan het begineven binnen komen om muntjes voor je kind tekopen. Barcommissie The Meeting en Gerlinde

Terugblik 17+ Kamp In het weekend van 30 september t/m 2 oktoberzijn de 17+ jongeren van The meeting op zeil-kamp geweest. Aniek, Miriam, Elize, Mark en Jelle hebben daarvoor super leuke activiteitenbedacht! Zaterdag zijn we van Enkhuizen naar

Page 18: Onderweg november 2016

ONDERWEG nr. 9 • november 2016 • p. 18

Medemblik gezeild op een prachtige bootgenaamd Grietje. Die avond hebben we het caféKraaiennest volledig in meeting stijl op z’n kopgezet met onze eigen liedjes. We hebben er metz’n allen er een top weekend van gemaakt.Iedereen heeft ervan genoten en is nog steedsaan het na genieten. Het is heel speciaal hoe wehet samen gehad hebben, hier moeten we zuinigop zijn en blijven.Eva Buurman

Zeilkamp reünie en after MovieVan 9-11 september is de jeugd van 12-16 jaarvan The Meeting op Zeilkamp geweest, in de vorige Onderweg heeft u een verslag hiervan kunnen lezen. Op 8 oktober, 4 weken na het zeilkamp, vond dezeilkamp reünie plaats. De avond waar we terugkeken op een super zeilkamp! We begonnen deavond met een gezellige spelletjes ronde in hetthema vrijheid, waarbij de jongeren in teams verdeeld waren. Dit jaar hadden we ook een speciale première van de zeilkamp film, een film gemaakt tijdens dit geweldige weekend. Met dank aan Jan, de cameraman.

Natuurlijk hebben we met z’n allen deze filmbekeken inclusief popcorn! Na het programmahebben we er een feestje van gemaakt! We kijkenterug op een geslaagde avond en hebben zin inhet volgende zeilkamp!Foto’s van de zeilkamp reünie kunt u bekijken opde website.

Via deze QR code kunt u de film (op een vastdevice) bekijken. Daan, Romanie, Marit, Hannah, Thijs en Sophie.

Page 19: Onderweg november 2016

ONDERWEG nr. 9 • november 2016 • p. 20

DIVERSEN

KerstsamenzangHet comité van de Kerstsamenzang is al weerbezig met het organiseren van de editie 2016.Deze zal gehouden worden op zondag 18 december van 19.00 tot 20.00 uur in de Grote Kerk. Noteer dit alvast in jullie agenda's.

Dit jaar zal er een voorganger zijn vanuit deMolukse Kerkelijke gemeenschap van Elst.Na afloop is er, net als vorig jaar, gelegenheidom met elkaar na te praten onder het genot van een warm drankje en Molukse lekkernijen.

Muzikaal zal er ook weer het een en ander te genieten zijn. Nadere details volgen in deOnderweg van december en in de Blikvanger.

Ook u kunt een bijdrage leveren aan deze dienst:Hebt u nog kerstkaarten over die u niet zelf meerdenkt te versturen, nieuw of gerecycled of zelfge-maakt - maar wel gebruiksklaar, wilt u die daninleveren in de daarvoor bestemde doos op hetKerkelijk Bureau? Wij gaan er dan voor en tijdens de dienst ietsmoois mee doen.We hopen jullie te zien op 18 december,Aartje Boks en Esther Nijholt,namens de Kerstsamenzang-commissie

INGEKOMEN

Vakantieweek in het Roosevelt-paviljoenHydepark

Langdurig ziek of gehandicapt en toch op vakantie? Dat kan!In opdracht van de Classicale DiaconaleCommissie organiseert de Werkgroep RecreatieGehandicapten regio Nijmegen, in 2017 voor de49e keer een volledig verzorgde vakantieweekvoor mensen met een lichamelijke handicap ofchronische ziekte die niet zelfstandig op vakantiekunnen gaan. De vakantieweek is bedoeld voormensen in de leeftijd vanaf 45 tot ongeveer 75 jaar.

De vakantieweek wordt gehouden van zaterdag11 maart tot en met zaterdag 18 maart 2017 inhet geheel aangepaste Roosevelt-paviljoenHydepark, een vakantiehuis gelegen midden in de prachtige bossen bij Doorn.

Voor het aanvragen van een aanmeldings-formulier of nadere informatie over de vakantie-week kunt U voor 15 december 2016 contactopnemen met Ineke Nab, tel: 0481-371450, e-mail: [email protected] of metThea Dorrestijn, tel. 0481-373747,e-mail: [email protected] Dorrestijn

Aktie wasbaar maandverbandDe dames van crea(t)uur, die elke woensdag-morgen vanaf 10.00 uur bij elkaar komen in DeRuimte, zijn in oktober bezig geweest met hetvervaardigen van wasbaar maandverband. U heeft hierover kunnen lezen in de eerste twee Blikvangers van afgelopen oktober. Ik heb toen een oproep gedaan om mee te helpennaaien en badstofdoeken in te leveren.

Hoe was het ook al weer begonnen. RiaSpanbroek uit Herveld ken ik al vele jaren alsenthousiaste vrijwilliger van het Roosevelthuis inDoorn tijdens ‘onze vakantieweek’. In maart vandit jaar vroeg Ria aandacht voor de kinderen vanOeganda. Heelveel straatarme meisjes gaan nietnaar school tijdens de menstruatieperiode. Zijzijn dan onrein en weten niet wat maandverbandis. Veel jonge meisjes (tussen de 12 en 13 jaar isheel normaal) zijn zwanger, veelal door incest enverkrachting. Ze komen dan terecht in eenopvanghuis voor zwangere meisjes in Kampala

Page 20: Onderweg november 2016

ONDERWEG nr. 9 • november 2016 • p. 19

Page 21: Onderweg november 2016

ONDERWEG nr. 9 • november 2016 • p. 21

de hoofdstad van Oeganda. De christelijke organisatie Wakisa Ministries, Crisis PregnancyCenter, ontfermt zich over deze meisjes. Googleop internet en u ziet wat voor goed werk zijdoen.

Deze meisjes hebben geen geld. Zij gaan voor debevalling naar een ziekenhuis. Om de kosten zolaag mogelijk te houden worden de baby’s met dekeizersnede gehaald, waarna de meisjes weerteruggaan naar het opvanghuis. Een natuurlijkebevalling is er niet bij. Ook voor de periode nade bevalling is er wasbaar maandverband nodig.Wegwerpmaandverband is niet aan de orde. Er isgeen afvalverwerking. Wel water om te reinigen.Waarom oktober? Op 6 november 2016 gaat eenfamilielid naar Oeganda en kan dan het maand-verband meenemen. Geringe transportkosten enzekerheid dat het op de bestemming aankomt. Bij het inleveren van deze kopij waren er vijf setjes vervaardigd. Een setje bestaat uit eentasje, waarin tien stuks. Als u dit leest zijn ertien setjes gemaakt, zodat tien meisjes kunnenworden blij gemaakt.Iedereen van harte bedankt die zich voor dezeactie heeft ingespannen.Arjen Faber

Ontmoetingsdag voor allen die geraakt zijndoor kanker De Stichting ‘Als kanker je raakt’ organiseert een ontmoetingsdag voor iedereen die wordtgeconfronteerd met kanker. De bijeenkomst vindt plaats op maandag 7 november van 10.30 uur tot 15.30 uur in deOntmoetingskerk, Bentincklaan 7, 6865 WC Doorwerth.

De dag staat in het teken van ontmoeting, herkenning, erkenning en (geloofs)bemoediging.Het programma is gericht op de impact van kanker en de levens- en zingevingvragen die deze ziekte oproept. Vragen die zich genadelooskunnen opstapelen en die gaan over kwetsbaar-heid, over sterfelijkheid, over hoe nu verder? De dag wordt geleid door Dorien Koetsier enHenriëtte Brilman. Beiden zijn zeer deskundig en weten vanuit eigen ervaring wat het betekentom te leven met kanker. U bent, alleen of samen met anderen, van hartewelkom.

Informatie of aanmelden.Graag vooraf aanmelden. Ga naar www.alskankerjeraakt.nl of stuur een e-mail naar [email protected] een lunch en koffie of thee wordt gezorgd.Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

Op 6 november gaat de orgelstichting vreemdOrgelstichting Elst maakt op zondag 6 novembereen uitstapje naar Russische koormuziek. Daartoeis het Oost-Gelders Projectkoor te gast, dat deprachtige, maar zelden uitgevoerde Liturgie vanSt. Johannes Chrysostomus uitvoert van PiotrIlich Tchaikovski. Tchaikovski zelf zei over dezemuziek: ‘De liturgie van de heilige JohannesChrysostomus is een van de meest verhevenkunstwerken. Iedereen die aandachtig de liturgievan de Grieks-orthodoxe kerkdienst volgt en de betekenis van elke ceremonie probeert tebegrijpen, zal geraakt zijn door de diepte ervan’.Het koor bestaat uit 48 zeer geoefende zangersuit alle hoeken van Gelderland met veel ervaringmet het uitvoeren van Russische muziek. Dirigentvan het koor is Hans de Wilde, een bevlogenmusicus die het maximale uit de uitvoerendenweet te halen. Wordt er deze keer dan helemaalgeen orgel gespeeld? Zeker wel. Dirk Luijmes, de meest gevraagde harmoniumspeler van Nederland(hoewel hij dat in zijn bescheidenheid niet zalbeamen), zal op zijn drukwindharmonium stuk-ken spelen van twee Russische tijdgenoten vanTchaikovski, te weten van Sergei Rachmaninoffen César Antonovich Cui. Het concert begint op 6 november zoals altijd om 12.00 uur. De toe-gang is gratis. Aan het einde wordt een collectegehouden.

Meldpunt Overbetuwe/Steunpunt MantelzorgVoor al uw vragen betreffende vrijwillige thuishulp.Telefonisch spreekuur: maandag t/m vrijdag 9.00-11.00 uur.

Page 22: Onderweg november 2016

Collectes

AugustusDiaconie/St. Leergeld Oost Betuwe €. 547,34Kerk 448,33Kinderkerk/manege zonder drempels 18,1007-aug PVD 198,8814-aug Alg. Hulpdienst Elst 145,20

21-aug Zwerfjongeren 184,2828-aug Jeugdwerk 152,4624-jul nagekomen collecte

Tertzio/onderhoud kerkgebouw 42,00

Totaal augustus €. 1.736,59

SeptemberDiaconie/Exodus Nederland €. 609,82Kerk 479,42Kinderkerk/manege zonder drempels 54,30

04-sep Dreigende hongersnoodEthiopië 182,26

11-sep St. Naaste 135,1218-sep Avondmaal/

Chr. Gemeenschappen Bangladesh 194,05

25-sep Vredesweek 171,36

Totaal september €. 1826,33

Lucia Zoutman

ONDERWEG nr. 9 • november 2016 • p. 22

DE TORENHAAN ZEGT ER

HET ZIJNE VAN...

MANNEN MET BAARDEN

Ik laat mijn kam staan!

Openingstijden Tempel|Kerkmuseum ElstHet Tempel|Kerk Museum is elke eerste zaterdag vande maand geopend van 13.30 – 16.30 uur. Om 14.30 uur is er een rondleiding (kosten € 3,- per persoon).Andere afspraken via dekoster.