NWB Wandelagenda, uitgave mei/juni 2012

36
1 NUMMER 2 | MEI - JUNI 2012 MAGAZINE VAN DE NEDERLANDSE WANDELSPORT BOND | WWW.NWB-WANDELAGENDA.NL 125 WANDELTOCHTEN VERRUKKELIJK VOORJAAR! “Sportdrankjes zijn niet nodig” Dr. Stephan Peters van het Voedingscentrum “Eigenlijk loop ik veel te weinig” Jan Slagter van Omroep Max “De Avond4Daagse past echt goed bij ons” Marijke Roskam van KiKa “De Apeldoornse Vierdaagse hoort er gewoon bij!” Vierdaagseveteranen Henny en Foka van Baak NATUUR: EEN NIEUWE LENTE, EEN NIEUW GELUID MET EEN OVERZICHT VAN ALLE WANDELINGEN IN DE KOMENDE MAANDEN

description

Magazine van de Nederlandse Wandelsport Bond, uitgave mei/juni 2012

Transcript of NWB Wandelagenda, uitgave mei/juni 2012

Page 1: NWB Wandelagenda, uitgave mei/juni 2012

1

NUMMER 2 | MEi - jUNi 2012

Magazine van de nederlandse Wandelsport Bond | W W W.nWB-Wandelagenda.nl

125

Wandeltochten

VerrukkelijkVoorjaar!

“sportdrankjeszijn niet nodig”

Dr. Stephan Peters van hetVoedingscentrum

“Eigenlijk loop ik veel te weinig”Jan Slagter van Omroep Max

“de avond4daagse past echt goed

bij ons”Marijke Roskam

van KiKa

“de apeldoornse vierdaagse hoort er

gewoon bij!”Vierdaagseveteranen

Henny en Foka van Baak

Natuur: eeN Nieuwe leNte, eeN Nieuw geluid

Met een overzicht van alle Wandelingen in de koMende Maanden

Page 2: NWB Wandelagenda, uitgave mei/juni 2012

2

sportieve prestatie

wij maken uw herinnering

www.vanveluw.nlwww.begeer.nl | 0343 492210voor producten naar prestatie

Adv_KB_VanVeluw_15x11cm_final:Layout 1 27-07-2009 13:35 Pagina 1

start dagelijks vanaf café-zaal ‘t vöske in

berg en terblijt.

info 043 60 40 885www.heuvelland4daagse.nl

VILT - VALKENBURG9 - 12 augustus 2012

Vier dageN waNdeleN

eN geNieteN!

de wandelingen tijdens deze Heuvelland4daagse voeren u elke

dag via een andere route, veelal over veldwegen en bospaden, langs

de mooie natuur en schitterende panorama’s van zuid-limburg.

er is keuze uit vijf afstanden: 7,14,21,28 en 42 km.

Bij opgave vóór 1 juli a.s. korting op het inschrijfgeld.

Page 3: NWB Wandelagenda, uitgave mei/juni 2012

Door het hele land worden tochten georganiseerd, kijk maar eens in de agenda in het hart van dit magazine. Keuze genoeg! Welke tocht(en) u ook gaat lopen, u zult ongetwijfeld genieten van het vrolijke voorjaar.

Over vrolijkheid gesproken: wat een hartverwarmende reacties op het eerste nummer van de NWB Wandelagenda! Natuurlijk moeten we op punten nog verbeteren, een eerste nummer is nooit het beste, maar u blijkt de vernieuwing in grote getale te waarderen. Dáár doen we het voor!

Uw enthousiasme geeft ons de energie om het blad te blijven verbeteren. Uw suggesties zijn van harte welkom. Uw foto’s ook! Mail ze naar [email protected]. U maakt dan automatisch kans op een paar Lowa wandelschoenen!

Henk van DelftHoofdredacteur

P.S. Oh ja, natuurlijk ook nog gewandeld, midweekje Texel, bos, duinen, strand, natuurgebieden, dorpjes, havens. Texel, ‘overzee’ en toch Nederland, maar dan in het klein.

leve de lente!lente! alles groeit en bloeit, overal kleur en nieuW leven. heerlijk! Wat een genoegen om eropuit te trekken voor een flinke Wandeling.

de deskundige 4terugklik 5 impressie 6intervieW jan slagter 78 op 8 8langs ‘t pad 10vierdaagseveteranen 12Wandelagenda mei 15Wandelagenda juni 19dits&dats 23lopen voor kika 25prikbord 26WondereWandelWereld 30oud&nieuW 32vooruitblik 33voetnoten 34

colofonBondsbureau:

Pieterskerkhof 22

3512 JS Utrecht

T. 030 231 94 58

F. 030 23 00 159

[email protected]

www.nwb-wandelen.nl

Hoofdredacteur:

Henk van Delft

redactie:

Gerda Boode

Marco Holzhauer

Linda Sluis

Matthijs Becker

Sofie van Haaren

regioredacteuren:

GWB Lou Vader

LWB Gerrit Jansen

NBWB Natasja v/d Steijn-van Daal

NHWB Dick Janneman

OWB Jan Vukkink

SGWB Wytze Dijkstra

ZHWB René Janssen

ZWB Aldert Verhelst

wandelagenda:

Mei - Juni 2012

uitgave:

Nederlandse

Wandelsport Bond

Vormgeving en

bladmanagement:

For Sale Communicatie

Amsterdam

Stuur in en win!Heeft u leuke wandelfoto’s?

Historische wandelfoto’s, foto’s

van eerste stapjes of bijzondere

wandelevenementen? Mail ze dan

naar [email protected].

Onder alle inzenders verloten we

een paar Lowa wandelschoenen!

3

Page 4: NWB Wandelagenda, uitgave mei/juni 2012

de deskuNdige

dr. stepHaN peters,voedingscentrum

Wandelen voor ofna het eten? Het beste is om een (lange) wandeling te plannen tussen twee maaltijden in. Dat komt voor de meeste wandelaars neer op: tussen ontbijt en lunch óf tussen lunch en avondeten. Zo krijgt je lichaam vooraf energie en vul je de voorraad na afloop weer aan.

Waar haal je de energie vandaan? Je lichaam heeft koolhydraten hard nodig om inspanningen aan te kunnen. Koolhydraten zijn de belangrijkste bron van energie. Eet daarom elke dag genoeg brood, ontbijtgranen, aardappelen, rijst, pasta, couscous of peulvruchten. Kies liefst vezelrijke, vullende soorten, dus volkorenbrood, volkorenpasta en zilvervliesrijst.

“Als je dorsThebT, is heTeigenlijk Al Te lAAT.”

Water of sportdrank? Een flesje water is prima. Sportdrankjes zijn niet nodig en leveren bovendien extra calorieën. Zorg dat je genoeg drinkt tijdens en na het wandelen. Zeker op een warme dag. Als je dorst hebt, is het eigenlijk al te laat. Voldoende drinken is minstens even belangrijk als een goede maaltijd.

MeeR WeTeN? Meer over gezond eten voor

actievelingen lees je in het boek ‘Alles over sport en voeding’, te bestellen voor € 7,95 op www.voedingscentrum.nl

4

Page 5: NWB Wandelagenda, uitgave mei/juni 2012

de deskuNdige

Stuur uw wandelfoto’s naar [email protected] mooi, bijzonder, ontroerend, opvallend of opmerkelijk wandelmoment geklikt? Stuur uw foto naar [email protected] en wie weet staat uw foto in de volgende uitgave! Vermeld wanneer de foto genomen is, door wie en wat er te zien is. Onder alle inzenders verloten we een paar Lowa wandelschoenen!

Zicht op Deventer tijdens 7e ‘over de IJssel’ wandeltocht (28 januari).Foto: Lou Vader

terUgKLIK

Wandelaars lopen in een winterzonnetje nabij de IJsseldijk bij Deventer (28 januari).Foto: Aria Scholtens

‘Rondom de Dom’Foto: Hennie Roelofsen

3e Bookstepswandeltocht, Wijk bij Duurstede (17 maart).Foto: Hennie Roelofsen

OWB/NWB stand op de Stichting Vrije Recreatie-beurs (11 februari).Foto: Jan Vukkink

bijzondere foTo’s vAn wAndelmomenTenuiT de Afgelopen periode.

5

Page 6: NWB Wandelagenda, uitgave mei/juni 2012

mooiste WandeltochtDe wandeling die toch wel de meeste indruk op me gemaakt heeft was tijdens Missie Max in Afghanistan, toen ik met Nederlandse militairen meeliep op voetpatrouille.

Jan Slagtervoorzitter en presentator van omroep max

impressie

bijzondere ontmoetingTijdens die voetpatrouille in Afghanistan ben je de hele tijd omringd door militairen, maar toen ik even van het pad afweek raakte ik in gesprek met Afghaanse mannen. Ik vroeg ze wat ze nou eigenlijk willen. En dat was geen Islamitische republiek of zoiets, maar gewoon heel simpel: werk, gezondheidszorg en vrede. Ze wilden gewoon rust.

kilometrageOp en neer naar de koffie-automaat en ‘s avonds een ommetje met de hond, hoeveel is dat samen? Nee, ik loop eigenlijk veel te weinig.

hoopt ooit nog te lopenIk zou eigenlijk nog best wel eens de Apeldoornse Vierdaagse willen lopen. Lekker met een groepje door het bos wandelen. Maar dan moet ik wel eerst de tijd nemen om te trainen. Dat loop je immers niet zomaar.

gaat nooit op pad zonderTja, toch mijn telefoon, ik wil natuurlijk wel bereikbaar blijven!

6

Page 7: NWB Wandelagenda, uitgave mei/juni 2012

behalve de kleur oranje, delen omroep max en de nWb ook voor een deel dezelfde achterban. hoofdredacteur henk van delft sprak met jan slagter, het boegbeeld van max, over Wandelen, ouderen en Wereldverbeteren.

omroep max Besteedt Heel Veel aaNdacHt aaN waNdeleN, BewegeN eN gezoNdHeid. Veel meer daN aNdere omroepeN. waarom ViNdt max dit zo BelaNgrijk?“We willen mensen, en vooral onze oudere doelgroep, stimuleren om gezonder te leven. Bewegen is daarbij heel belangrijk. Het is gewoon onze taak als publieke omroep om daarvoor de informatie te geven. Bovendien, samen wandelen kan ook helpen om uit een sociaal isolement te komen. Je wilt niet weten hoeveel ouderen eigenlijk heel eenzaam zijn. Als je dan meedoet aan een wandeltocht ontmoet je anderen, raak je in gesprek en het is ook nog eens goed voor je. Als we daarbij kunnen helpen is dat toch alleen maar mooi?”

waNdel je zelf eigeNlijk? “Om heel eerlijk te zijn wandel ik eigenlijk veel te weinig. Ik heb er gewoon te weinig tijd voor. Of neem er te weinig tijd voor. Ik wandel wel met Ruby, onze hond, maar da’s meestal pas ‘s nachts om een uur of een. En dan ga je geen hele wandeltocht maken. Op vakantie vind ik het wel heerlijk om langs de vloedlijn te lopen. Goeie tip: dan word je ook sneller bruin! Tot een jaar of 8 geleden wandelden we overigens wel veel meer. Toen zeiden we op een zondag nog wel eens tegen de kinderen: “Kom laten we een wandeling maken”. Maar nu ze 13 en 18 zijn hoef ik daar niet meer mee aan te komen. En ik heb natuurlijk de Avond4daagse gelopen met mijn jongens. Gezellig beppen met andere ouders, maar het wandelen is dan meer slenteren en daar heb ik het niet zo mee.”

met max maakt slagter zicH Niet alleeN sterk Voor de oudereN iN NederlaNd, maar ook Voor oNtwik-keliNgsprojecteN iN Het BuiteNlaNd. is slagter eeN wereldVerBeteraar?“Nee, helemaal niet. Maar als je bijvoorbeeld in Moldavië komt, waar ik was voor ‘Max maakt Mogelijk’, dan wandel je daar letterlijk door de ellende. Dat laat je niet los. Dan móet je gewoon wat doen. Wij hebben met de omroep de mogelijkheid óm wat te doen. We geven aandacht, we initiëren en roepen de kijkers op om te helpen. En dat lukt. Dankzij onze kijkers hebben we al veel tot stand kunnen brengen. Hulp- en opvangcentra voor ouderen, tafeltje-dekje projecten, complete renovatie van een ziekenhuis, allemaal dingen die echt het verschil gemaakt hebben.” eN iN NederlaNd? “We zijn er voor onze doelgroep, de ouderen. Maar we zijn geen belangenorganisatie. Wel kunnen we een podium bieden, zoals met de themadag ‘Ouderen in de Knel’. Zeker als publieke omroep is het je taak om aandacht te geven aan dat soort onderwerpen. Om mensen, of de ouderenbonden, hun verhaal te laten vertellen. Tegelijkertijd blijven we ook gewoon leuke spelletjes uitzenden. Dat kan prima naast elkaar.”

Welkom!Het gesprek over wandelen maakte Jan Slagter zo enthousiast, dat hij ter

plekke lid werd van de NWB. Welkom bij de club Jan!

“als je waNdelt oNtmoet je aNdereN

eN Het is ook Nog eeNs goed Voor je”

7

Page 8: NWB Wandelagenda, uitgave mei/juni 2012

AchT geAgendeerdewAndelingenuiTgelichT8 OP 8

Wandel door de Zeepe duinen, waar de Shetland pony’s vrij rondlopen, door de Boswachterij en over het mooie strand van Westenschouwen. Info: 06-23481446 e-mail: [email protected]

05 eN 06 mei (zwB)12e BOS- eN DUiNTOCHT5 t/m 50 km

Verken het noordelijk deel van de Zaanstreek en wandel door polders, langs Molens en Meren.e-mail: [email protected]

12 mei (NHwB)30e MOLeN eN MeReNWANDeLTOCHT5-10-15-20-25-30-40 km

Wandel door de prachtige natuur in de omgeving van Soest. Via de Duinen en het Monniken Bosch naar De Stompert. Info: 035-6018270 e-mail: [email protected] www.brothers4sistershope.nl

28 mei (sgwB)3e BROTHeRS4SiSTeRSHOPe WANDeLTOCHT 5-10-15-20-30 km

2 juNi (sgwB)PALeiZeNWANDeLTOCHT12-20 kmVanaf kasteel Groeneveld in Baarn wandelt u door de prachtige, afwisselende natuurgebieden van de Vuursche en Pijnenburg, langs Paleis Soestdijk en Kasteel Drakensteyn.Info: 035-5415593; e-mail: [email protected] www.kiwanis.nl/hilversum-baarn

Wandel door de vele idyllische kleine buurtschappen in het landelijke en natuurrijke gebied rond Echt. Info: 0475-534015e-mail: [email protected]

13 mei (lwB) 26STe ASPeRGeSWANDeLTOCHTeN 25STe ROeRDAL MARATHON6-12-18-23-32w-42 km

26 eN 27 mei (NHwB)10e ZUiDeRZeeWANDeLTOCHT5-10-15-25-40 kmWandel door de oude kernen van Volendam, Edam en Monnicken-dam met hun prachtige gebouwen en karakteristieke havens.Info: 06-24593990 e-mail: [email protected]

16 juNi (lwB)“NACHT VAN GULPeN” 70 kmEen heuse 3-landentocht met als hoogtepunt een nachtelijke stop op de markt in Aken (D). En zoals gebruikelijk zullen de nodige heuvels in het parcours niet ontbreken. Info: 043-4502838 e-mail: [email protected] www.nachtvangulpen.nl

22 eN 23 juNi (sgwB)63e iNTeRNATiONALe AMeRSFOORTSe TWeeDAAGSe, 30-40-50 kmOok dit jaar zijn er weer prachtige parkoersen uitgezet richting o.a. Soesterberg, Leusden, Landgoed Den Treek en Woudenberg.Info: 033-4804984/033-4334235 e-mail: [email protected]; www.amersfoortse2daagse.nl

8

Page 9: NWB Wandelagenda, uitgave mei/juni 2012

9

Naam/Voorltr. M / V

Adres Postcode

Woonplaats Telefoon

Datum Handtekening:

Ja, ik wil graag op de hoogte gehouden worden over voor mij relevante producten diensten en aanbiedingen van de ANWB.

De verzending is eenmalig en stop automatisch. Hierna krijgt u eenmalig een (telefonisch) actieaanbod.Actie is geldig van 27 april 2012 t/m 14 mei 2012

Een GRATISToeractief of Op Pad

Speciaal voor lezers van de NWB Wandelagenda

• Fietsen & Wandelen in Nederland

• Gratis routeboekje• Tests• Cultuur & natuur• Sfeervolle reportages

• Ultieme outdoorgids

• Reisreportages• Tests • Dichtbij en ver weg • Routes

••••‘t Is lente,

TEST 10 isoleerfl essen

Bloesemland Langs de Linge

DrentenierenVoorjaar op de

Hondsrug

Pink omhoogKoninklijke route

Den Haag

Gratis

Fietsen 2012:

special bomvol

vakantie-

inspiratie

NU

MM

ER

2 /

MA

AR

T 2

012

/ €

5,8

0 /

WW

W.T

OE

RA

CT

IEF.

NL

NU

MM

ER

2 / M

AA

RT

20

12 eropuit!

wandel- &fi etsroutes

in een handigrouteboekje5

Het wandel- en fietsseizoen is begonnen

D E M O O I S T E R O U T E S , D E L E U K S T E T I J D

13-03-12 12:04

g

2

B E L E E F H E T Z E L Foppad #2 - 2012

FIETSEN N

OO

RW

EGEN

Q

UEYR

AS

NO

OR

D-IER

LAN

D

KR

OA

TIË TEU

TOB

UR

GER

WA

LD

FOTO

VER

KIEZIN

G

TESTS:AD

EMEN

DE

REG

ENJA

Queyras Meest geïsoleerde stukje Frankrijk

Noorwegen

ADEMENDE REGENJACKS FIETSHELMEN

TESTS

FIETSEN LANGS EEN LINT VAN LICHT

Zuidkust van

Kajakken rond

Sumatra

Noord-Ierland:Mourne Mountains

De 26 beste outdoor-productenvan 2012

OP1202_Cover.indd 1

Vul de bon in of schrijf u in via

www.nwb-wandelen.nl

Reageer vóór 14 mei

Normale prijs € 5,80

Ja, ik wil een gratis nummer Op Pad / Toeractief (alleen 1 keuze wordt verwerkt)

Verstuur de bon in een envelop zonder postzegel naar: Op Pad Contact Center, Antwoordnummer 10500, 4870 WB Etten-Leur

Naamloos-2 1 27-03-12 16:56

De verzending is eenmalig en stopt automatisch. Hierna krijgt u eenmalig een (telefonisch) actieaanbod.Actie is geldig van 27 april 2012 t/m 14 mei 2012

Page 10: NWB Wandelagenda, uitgave mei/juni 2012

langs ’T PAD

een nieuWe lente en een nieuW geluidik Wil dat dit lied klinkt als het gefluitdat ik vaak hoorde voor een zomernachtin een oud stadje, langs de Watergracht.uit ‘mei’ van herman gorter (1864-1927)

vroege vogelsEen mooi zangprogramma voor een vroege ochtendwandeling in mei: de nachtegaal zingt vanaf een uur of vier, de boompieper een uurtje later en de grote bonte specht zal rond zes uur optreden.

10

Page 11: NWB Wandelagenda, uitgave mei/juni 2012

srie-srie!Heeft u de gierzwaluwen al gezien? Ze zijn weer terug uit tropisch Afrika. Let tijdens uw wandeling op groepen vogels die langs de daken scheren, waarbij het lijkt of ze elkaar achterna zitten en ze een schel, doordringend ‘srie-srie’ laten horen.

bijzonder beukenMei is de mooiste tijd voor een wandeling door beukenbos. Het jonge beukenblad begint zich te ontplooien en het lichte groen steekt schitterend af tegen de donkere stam. Heel bijzonder!

kamperfoelieAlleen al de wilde kamperfoelie maakt een late wandeling door bos en duin de moeite waard. De trompetbloemen gaan ‘s avonds open en geuren er dan heerlijk op los. Dit trekt vooral de grote pijlstaartvlinder aan.

bambiIn deze tijd krijgen de reeën hun kalveren. Meestal 1 of 2, maar soms ook wel eens 3 tegelijk. Als u een glimp wilt opvangen heeft u de meeste kans rond schemertijd, als de reeën zich in open gebied wagen om te grazen.

mini-helikoptertjesAls u deze maanden langs water loopt, dan zult u zonder twijfel mini-helikoptertjes zien rondvliegen. Het zijn de waterjuffers. Welke is lastig te zeggen, want in Nederland komen maar liefst 15 soorten voor.

Foto: J. Dietrich

Foto: Klaus Roggel

Foto: Toubib

Foto: M. Betley

Foto: Przykuta

Foto: Malene Thyssen

11

Page 12: NWB Wandelagenda, uitgave mei/juni 2012

“Hoe slecHter Het weer, hoe groTer de sAAmhorigheid”

henny en foka van baak zijn een Écht Wandelpaar enverknocht aan de apeldoornse vierdaagse. fokaloopt ‘m dit jaar voor de 27e keer en henny zelfs alvoor de 44e keer. Ware vierdaagseveteranen dus!

wat trekt jullie zo aaNiN de apeldoorNse? Henny: “Toch het wandelen door de natuur. Dat gaat grotendeels over onverharde wegen, wat ik het prettigste vind om te lopen”. Foka liep ook de Nijmeegse en maakt de vergelijking: “De Apeldoornse is veel gemoedelijker, veel intiemer. In Nijmegen ben je deel van een grote massa, dat heeft me nooit zo gelegen. Het mooie van Apeldoorn is ook dat de routes echt met liefde en zorg door kenners zijn uitgezet. Je kunt heerlijk rustig wandelen door de natuur en tot jezelf komen.”

wat was de meestmemoraBele Vierdaagse?“1980!”, zeggen ze tegelijk. Henny legt uit: “Op de derde dag in 1980 was het zúlk verschrikkelijk extreem weer. Echt, op een gegeven moment zag je gewoon mensen in plassen verdwijnen. De rust was toen nog in de kantine van Radio Kootwijk. Die leek wel een wasdrogerij! Alle radiatoren hingen vol met natte kleding. Niet het leukste wandelweer, maar hoe slechter het weer, hoe groter de saamhorigheid. Nou, die dag was de saamhorigheid héél groot!”

vierdaagseveteranen henny en foka van baak:

Foto’s: Privécollectie Foka van Baak, ansichtkaarten via Hans Verbeek.

12

Page 13: NWB Wandelagenda, uitgave mei/juni 2012

keNNeN jullie elkaar ookVaN de Vierdaagse? Henny: “Nee, maar wel van het wandelen. De eerste jaren dat we de Vierdaagse allebei liepen kenden we elkaar nog niet, maar vanaf 1989 liepen we ‘m samen. Nu niet meer, omdat we andere afstanden lopen. Foka de 20 en ik de 40”. Foka daarover: “Het toevoegen van de 20 is echt heel goed geweest. Heel veel mensen die anders hadden moeten afhaken, kunnen nu nog meedoen. Ik ben daar zelf ook heel blij mee”.

kijkeN jullie alweer uit Naarde komeNde Vierdaagse?“Weet je, voor ons hoort de Vierdaagse er gewoon bij”, zegt Henny relativerend. “Wij wandelen elke week, het is onze sport. Net zoals voetballers elke week een wedstrijd spelen, gaan wij elke week op pad. En zoals je bij voetbal toernooien hebt, hebben wij de Vierdaagse”. “Vroeger leefde je er wel meer naar toe hoor”, vult Fokaaan. “Toen had je nog niet zoveel meerdaagse tochten. Maar nu heb je van april tot oktober volop keuze, dat maakt het wel minder bijzonder”.

“de rouTes zijn echT meT liefde en zorg doorkenners uiTgezeT”

BereideN jullie je Nog speciaal Voor?Henny: “Omdat we het hele jaar door wandelen, hoeven we niet echt te trainen voor de Vierdaagse. Gewoon zorgen dat je voldoende kilometers in de benen hebt en het komt goed. En vooral niet te hard van stapel lopen. Elk jaar zie je weer mensen die de eerste dag als hazen van start gaan en weinig rust nemen. Vanaf de tweede dag maken ze van élke rustgelegenheid gebruik!”

wat is er VeraNderd iNde loop der jareN?“Nou best veel”, zegt Foka, “de opening, de startlocatie, de gezamenlijke intocht. Maar de mooie routes door de natuur zijn gelukkig gebleven”. “Ik ben wel blij dat die intocht niet meer gezamenlijk is”, verzucht Henny. “Dan stond je met z’n allen te wachten in de wind, tot je met de muziekkorpsen eindelijk naar het eindpunt mocht. Nu kun je gewoon lekker doorlopen en je eigen gang gaan. Veel prettiger. Wat wel jammer is, is dat we niet meer door Vaassen gaan, waar we wonen. Die wandeldag was het parkoers open en landelijk, waardoor er meer afwisseling was dan nu het geval is. Voorheen ging de tweede dag door het dorp en liep de route langs het huis van mijn moeder. Dan gingen we daar natuurlijk op de koffie! En wij niet alleen hoor, ze had de hele dag aanloop. Dan bleef je wat langer zitten dan op een normaal rustpunt. En soms ging je pas na de nodige wandelolie weer op pad!”“voor ons hoorT

de vierdAAgse er gewoon bij”

Nog Niet iNgescHreVeN?

ga snel naar:

WWW.4daagseapeldoorn.nl

13

Page 14: NWB Wandelagenda, uitgave mei/juni 2012

14

De echte wandelaar kiest voor ‘te voet’. Actueel, informatief en inspirerend.

Neem een abonnement op ‘te voet’ en steun daarmee tevens het

goede doel. Want van elk nieuw jaar abonnement in 2012 (€ 22,-)

wordt door ‘te voet’ € 5,- overgemaakt aan Natuurmonumenten.

Zo helpen we mét elkaar een handje mee. En kunnen wij én onze

kinderen ook in de toekomst blijven genieten van wandelen in

de natuur. Gewoon doen dus...

Ga naar: www.wandelkrant.nl/nu-abonnee-worden

De echte wandelaar kiest voor ‘te voet’. Actueel, informatief en inspirerend.

Neem een abonnement op ‘te voet’ en steun daarmee tevens het

22,-)

5,- overgemaakt aan Natuurmonumenten.

Zo helpen we mét elkaar een handje mee. En kunnen wij én onze

kinderen ook in de toekomst blijven genieten van wandelen in

Word nu abonnee voor slechts € 22,-(waarvan € 5,- voor

Natuurmonumenten)

Word abonnee en steun daarmee onze natuur

001-201205[adv_WandelagendaA4].indd 1 22-03-12 10:05

Page 15: NWB Wandelagenda, uitgave mei/juni 2012

meiwoeNsdag 02 meimidweek wandeltocht mokerheide (gld.) 25 km 0318-637494; e-mail: [email protected]: wandelsnelheid 5 km/uur!

zaterdag 05 eN zoNdag 06 meilentetocht stichting omloop Beek (gld.) 5-10-15-20-30-40 km0316-531543; www.sob-beek.nl woeNsdag 09 meimidweek wandeltocht Velp (gld.) 5-10-15 km0316-263867; e-mail: [email protected] zaterdag 12 eN zoNdag 13 meiVeluwse lentetocht oosterbeek (gld.) 5-10-15-25 km0318 - 417556; e-mail: [email protected] zaterdag 12 eN zoNdag 13 mei26ste eurotocht dinxperlo (gld.) 5-10-15-20-35 km06-10421503; e-mail: [email protected]

zaterdag 19 eN zoNdag 20 mei44e montferlandtocht (gld.)5-10-15-20-35 km06-22650165; e-mail: [email protected] zaterdag 26 mei groene longtocht Varik (gld.)5-10-15-20-30-40-50 km0344-652042/ 0344-652027 maaNdag 28 mei9de andries wandeltocht groessen (gld.)6,5-15- 20-30-40 [email protected]; [email protected] maaNdag 28 meirekreatiewandeltocht zelhem (gld.) 5-10-15-20-30-40 km 0314-641531; e-mail: [email protected]

mei limburgse Wandelsport bondlimBurg

mei gelderse Wandelsport bondgelderlaNd

zaterdag 05 op zoNdag 06 meimergelland route, Bocholtz (l.)135 km045-5441040; e-mail: [email protected]; home.versatel.nl/wsv.noad;nachttochteen van de mooiste en zwaarste wandeltochten van Nederland!

zoNdag 06 meilentewandeltocht, schimmert (l.)8-12-18-24 km045-4042069; e-mail: [email protected]

zoNdag 06 meilentewandeltocht, ubachsberg (l.) 5-10-15-20 km045-5753338/5753568; e-mail: [email protected]

maaNdag 07 mei6e avondwandeling, echt (l.) 10 km046-4492029; e-mail: [email protected]

zaterdag 12 mei t/m maaNdag 14 mei3 en 2 daagse 69e wandelronde van zuid-limburg, Heerlen (l.)1e dag 30 km; 2e dag 40 km (resp.30 km); 3e dag 30 km045-7510271; www.wandelronde-zuid-limburg.nlwandel door de mooiste natuurgebieden van limburg!

zoNdag 13 meiaspergeswandeltocht en roerdal marathon, st. odiliënberg (l.)6-12-18-23-32-42 km0475-534015; e-mail: [email protected]

15 15 15

De echte wandelaar kiest voor ‘te voet’. Actueel, informatief en inspirerend.

Neem een abonnement op ‘te voet’ en steun daarmee tevens het

goede doel. Want van elk nieuw jaar abonnement in 2012 (€ 22,-)

wordt door ‘te voet’ € 5,- overgemaakt aan Natuurmonumenten.

Zo helpen we mét elkaar een handje mee. En kunnen wij én onze

kinderen ook in de toekomst blijven genieten van wandelen in

de natuur. Gewoon doen dus...

Ga naar: www.wandelkrant.nl/nu-abonnee-worden

De echte wandelaar kiest voor ‘te voet’. Actueel, informatief en inspirerend.

Neem een abonnement op ‘te voet’ en steun daarmee tevens het

22,-)

5,- overgemaakt aan Natuurmonumenten.

Zo helpen we mét elkaar een handje mee. En kunnen wij én onze

kinderen ook in de toekomst blijven genieten van wandelen in

Word nu abonnee voor slechts € 22,-(waarvan € 5,- voor

Natuurmonumenten)

Word abonnee en steun daarmee onze natuur

001-201205[adv_WandelagendaA4].indd 1 22-03-12 10:05

Page 16: NWB Wandelagenda, uitgave mei/juni 2012

mei noord-brabantse Wandelsport bondNoord-BraBaNt

maaNdag 14 mei7e avondwandeling, echt (l.)10 km046-4492029; e-mail: [email protected]

woeNsdag 16 meimidweekwandeltocht, gulpen (l.)5-10-15 km045-5752700/043-4502807; e-mail: [email protected]; www.veldlopersgulpen.nl

doNderdag 17 mei int. margratentocht, st. geertruid (l.)8-15-21-29-42 km043-4081556; e-mail: [email protected]; www.margratentocht.nlcultuur staat centraal tijdens deze tocht.

zoNdag 20 meilentewandeling, geulle (l.)6-12-18-24 km043-3644977; e-mail: [email protected]; www.buurtoostbroek.nl

zoNdag 20 meilar wandeltocht, Nieuwstadt (l.)7-14-21-30 km; tel. 046-4854724

zoNdag 20 meimiVo lentewandeltocht, Voerendaal (l.)9-15-21 km045-5753721; e-mail: [email protected]

maaNdag 21 mei 8e avondwandeling, echt (l.)10 km 046-4492029; e-mail: [email protected]

maaNdag 28 mei9e avondwandeling, echt (l.)10 km046-4492029; e-mail: [email protected]

maaNdag 28 meiroderlandwandeltocht, Holtz-kerkrade (l.)9-12-18-25 km045-5324387/5411448; e-mail: [email protected];www.roderlandstappers.nleen afwisselende wandelroute over vnl. duits grondgebied.

maaNdag 28 meipinksterwandeltocht, mechelen (l.)6-12-18-24 km043-4551518; e-mail: [email protected]

zaterdag 12 mei op zoNdag 13 meide 80 van oosterhout, oosterhout (NB.)80 km06-30790549; e-mail: [email protected]; www.80vanoosterhout.nl

zaterdag 12 mei eN zoNdag 13 mei2 daagse lentetocht, gemert (NB.)5-10-15-20-30-42-50 km0492-366564; www.wsvzuth.nl

zoNdag 13 meide 80 van oosterhout, oosterhout (NB.)20-40-60 km06-30790549; e-mail: [email protected]; www.80vanoosterhout.nluitdagende routes door de landelijke en bosrijke omgeving van oosterhout.

zoNdag 20 meigroot wandelevenement achtmaal, achtmaal (NB.)7-12-18-25-40 km076-5985985; e-mail: [email protected]; www.wandelcomite-achtmaal.nl

zaterdag 26 mei eN zoNdag 27 mei15e pinkster2daagse, ossendrecht (NB.)6-12-18-24-30-36-42 km0164-614084/06-22043878; e-mail: [email protected]; www.dewandelendekrabben.nl

maaNdag 28 meiBossentocht, someren dorp (NB.)7-12-20-30-40-50 km0495-625700/06-53323813; e-mail: [email protected]; www.hermode.nl

16 16

Page 17: NWB Wandelagenda, uitgave mei/juni 2012

mei noord-hollandse Wandelsport bondNoord-HollaNd

mei oostelijke Wandelsport bond oVerijssel/fleVolaNd/gelderlaNd

Vrijdag 04 mei t/m zoNdag 06 meiBloeiende Bangertwandeltochten, Hoorn-Blokker (NH.)5-10-15-20-30-40 km0229-853306; e-mail: [email protected]; www.udi-sos.nl

Vrijdag 04 mei t/m zoNdag 06 mei42e int. 2- en 3-daagse van west-friesland, Hoorn-Blokker (NH.)20-30-40 km0229-853306; e-mail: [email protected]; www.udi-sos.nl

diNsdag 08 mei t/m Vrijdag 11 meiwandel4daagse van Haarlem, Haarlem (NH.)10-15-20-30-40-50 km0229-239447; e-mail: [email protected]; www.wandel4daagsehaarlem.nl

zaterdag 12 eN zoNdag 13 mei 30e molen- en merenwandeltocht, krommenie (NH.)5-10-15-20-25-30-40 kme-mail: [email protected]; www.wsvdelaatsteloodjes.nleen schitterend parcours door het noordelijk deel van de zaanstreek.

doNderdag 17 mei dauwtrapperswandeltocht, Bovenkarspel (NH.)5-10-15-25 km0228-514729; e-mail: [email protected]; www.nhwb.nl

doNderdag 17 mei dauwtrappen op het strand, camperduin (NH.)enkel 26-19½-12½-7½ km; retour 60-43-33-17 km0229-239447; e-mail: [email protected]; www.sportwandelschool.nl

doNderdag 17 mei NHwB-Vogelwandeltocht, de koog (texel) (NH.)5-10-15-20-30 km0222-313087; e-mail: [email protected]; www.hetgoudenboltje.nl

zoNdag 20 mei1e Natuurlijke muggentocht, Haarlem (NH.)5-10-15-25 km023-5293527; e-mail: [email protected]; www.destekendemuggen.nl

zoNdag 20 meiBeiaard wandelmarathon, Hoorn (NH.)10,5-21-42 km0229-239447; e-mail: [email protected]; www.sportwandelschool.nl

Vrijdag 25 meimidweekse wandeltocht, wormer (NH.)10 kme-mail: [email protected]; www.wsvdelaatsteloodjes.nl

zaterdag 26 mei eN zoNdag 27 mei 10e zuiderzeewandeltocht, Volendam (NH.)5-10-15-25-40 km06-24593990; e-mail: [email protected]; www.nloopie.nlwandel door de karakteristieke havens van Volendam, edam en monnickendam.

diNsdag 29 meiderde pinksterdag wandeltocht, zaandam (NH.)15 [email protected]; www.wsvdelaatsteloodjes.nl

zaterdag 05 mei66e Bevrijdingstocht, enschede (oV.)5-10-15-20-30 km053-4306672 (na 20.00 uur)/4350447; e-mail: [email protected]; www.wsv-ewb.nl

zaterdag 12 mei4e zeearend wandelmarathon, lelystad (fl.)10,5-21-42 km0320-233731/06-54957392; e-mail: [email protected]; www.peripatoo.nl; www.staatsbosbeheer.nl

zaterdag 12 meikroondomeinwandeltocht, Vaassen (gld.)5-10-15-20-30 km0578-574117; www.dekouwenaar.nl

zaterdag 19 eN zoNdag 20 mei sallandse Voorjaarstocht, Nieuw Heeten (oV.)5-10-15-20-30-40 km06-10440752; e-mail: [email protected]; www.wandelgroep-raalte.nl

zaterdag 26 mei 12e essenwandeltocht, tubbergen (oV.)10-15-25-40 km0546-621928; e-mail: [email protected]; www.sbn-tubbergen.nl

17 17

Page 18: NWB Wandelagenda, uitgave mei/juni 2012

mei zuid-hollandse Wandelsport bondzuid-HollaNd

mei zeeuWse Wandelsport bondzeelaNd

doNderdag 03 mei st. janstochten, sint-jansteen (zld.)6-12-18 km0114-315014; e-mail: [email protected]

zaterdag 05 meirondje sluis, sluis (zld.)5-15-30 km0117-462001; e-mail: [email protected]

mei sticht gooise Wandelsport bondNoord-HollaNd/gelderlaNd/utrecHt

zaterdag 05 meiBos- en Heidewandeltocht, Hilversum (NH.)5-10-15-20-30 km06-47818584; e-mail: [email protected]; www.sgwb.nl

zaterdag 12 mei Veluwe wandeltocht, Nijkerk (gld.)5-10-15-20-40 kme-mail: [email protected]; www.svwn.net geniet van de mooie Nijkerkse omgeving, de bruisende binnenstad en de meelopende fanfarekorpsen.

zaterdag 19 mei 21e gerrit maarseveentocht doorn (ut.)5-10-15-20-25-30-40 km06-53419626; e-mail: [email protected]; www.gerritmaarseveentocht.nl

zaterdag 19 meiwNf-walkathon, lage Vuursche (ut.)5-10-15-20 km06-48114661; e-mail: [email protected]; www.wnf.nl/gooienvechtstreek

zoNdag 20 mei Voetpaden wandeltocht, Hilversum (NH.)5-25 km035-6220383/06-30015446 (na 19.00 uur); e-mail: [email protected]; www.voetstappenpad.nl

zaterdag 26 mei rondje spakenburg, Bunschoten-spakenburg (ut.)7-15-25-40 km06-15647842/06-36153000; e-mail: [email protected]; www.rondjespakenburg.nl

maaNdag 28 mei 3e Brothers4sistersHope wandeltocht, soest-zuid (ut.)5-10-15-20-30 km035-6018270 (19.00 – 21.30 uur); e-mail: [email protected]/[email protected]; www.brothers4sistershope.nl

woeNsdag 30 mei2e eemland, soest (ut.)groepswandeling 25 km035-6025687 (’s avonds); e-mail: [email protected]; www.wc-samenoppad.nl

zaterdag 12 meide 25 van pijnacker, pijnacker (zH.)25-40 km015-3692293/3698278; e-mail: [email protected]; www.weppijnacker.nlde 40 van pijnacker is helaas komen te vervallen.

zaterdag 12 meiVijfheerenlandentocht, schoonrewoerd (zH.)5-10-15-20-30-40-50 km0345-615648/06-25155111; e-mail: [email protected]

zaterdag 26 mei16e scouting Berkel wandeltocht, Berkel en rodenrijs (zH.)5-10-15-20-30-40 km

06-43092467; e-mail: [email protected]; www.scoutingberkel.com

zaterdag 26 mei67e glasstadmars, leerdam (zH.)3,5-6-10-15-20-30-40-50 km0345-617296/612310; e-mail: [email protected]; www.glasstadmars.nl

zaterdag 26 mei eN zoNdag 27 mei13e tweedaagse van de lachende leeuw, leiden (zH.)30-40 km0252-412982; www.wsvleo.nl

18 18

Page 19: NWB Wandelagenda, uitgave mei/juni 2012

mei nederlandse Wandelsport bondgroNiNgeN/gelderlaNd/dreNtHe

diNsdag 15 meisemslinie tocht, ter apel (gr.)5-10-25 km0599-657456; e-mail: [email protected]; www.bewegingscentrumterapel.nl

woeNsdag 16 mei2e woestijntocht, Harskamp (gld.)groepswandeling; 27 km0318-514586; e-mail: [email protected]; www.wc-samenoppad.nl

woeNsdag 16 mei op doNderdag 17 mei 12e kennedymars, odoorn (dr.)80 km0591-512345; e-mail: [email protected]; www.dw4d.nl

doNderdag 17 mei t/m zoNdag 20 mei24e drentse wandelvierdaagse, odoorn (dr.)10-20-30-40 km0591-512345; e-mail: [email protected]; www.dw4d.nl

doNderdag 17 mei t/m zoNdag 20 mei14e drentse jeugd wandelvierdaagse, odoorn (dr.)5-10 km0591-512345; e-mail: [email protected]; www.dw4d.nl

doNderdag 24 mei t/m zoNdag 27 mei18e drents friese woud wandelvierdaagse, diever (dr.)10-20-30-40 kmna 18.00 uur 0592-414764/0521-592466; e-mail: [email protected]; www.dieversportief.nl

zaterdag 05 mei eN zoNdag 06 mei12e Bos- en duintocht, Burgh-Haamstede (zld.)5-10-15-20-25-30-40-50 km06-23481446; e-mail: [email protected] door bos, duin en over het mooie strand van westenschouwen!

doNderdag 17 mei t/m zaterdag 19 mei21e ganzestaddagtochten, goes (zld.)10-20-30-40-50 km0164-265282; e-mail: [email protected]; www.3zwd.nl

doNderdag 17 mei t/m zaterdag 19 mei21e 3 zeeuwse wandeldagen, goes (zld.) 10-20-30-40-50 km0164-265282; e-mail: [email protected]; www.3zwd.nl

juNijuni gelderse Wandelsport bond

gelderlaNd

zaterdag 02 juNi8e schuitema accountants wandelfestijn, Voorthuizen (gld.)5-10-15-25-30-40 km0342-417356/840295; e-mail: [email protected]; www.wandelactiviteiten.nl

diNsdag 05 juNi t/m doNderdag 07 juNiavonddriedaagse lunteren, lunteren (gld.)5-10 km0318-843924; e-mail: [email protected]

zaterdag 09 juNizuid Veluwetocht, wageningen (gld.)5-10-15-20-30-40 km06-25224767; e-mail: [email protected]

zaterdag 09 juNi eN zoNdag 10 juNiBetuwetocht, tiel (gld.)5-10-15-20-30-40-50 km0344-683001; e-mail: [email protected]

19 19

Page 20: NWB Wandelagenda, uitgave mei/juni 2012

juni limburgse Wandelsport bondlimBurg

juni noord-brabantse Wandelsport bondNoord-BraBaNt

zoNdag 10 juNi25e Betburgwandeltocht, Babberich (gld.)10-15-20-30 km06-2085241; e-mail: [email protected]

zaterdag 16 juNi40e grenslandtocht, zevenaar (gld.)12½-20-30-40-50 km0316-526231; e-mail: [email protected]; www.swkz.nl

zaterdag 30 juNi eN zoNdag 01 juligelderse poort wandeltocht, pannerden (gld.)5-10-15-25-40 km06-44474681; e-mail: [email protected]; www.natuurlijkrijnwaarden.nl

zaterdag 30 juNi eN zoNdag 01 juliwageningse tweedaaagse, wageningen (gld.)20-30-40-50 km06-25224767; e-mail:[email protected]

zoNdag 03 juNigemzentocht, maastricht (l.)5-10-15-20 km043-3213334/06-20028941; e-mail: [email protected]; members.home.nl/wsv.degemzen

maaNdag 04 juNi10e avondwandeling, echt (l.)10 km046-4492029; e-mail: [email protected]

maaNdag 04 juNi1e zomeravondwandeling, odiliënberg (l.)10 km0475-534015; e-mail: [email protected]

zoNdag 10 juNigrenslandtocht, Banholt (l.)8-10-15-20-25 km06-51561182; e-mail: [email protected]

zoNdag 10 juNismoûzetocht, weert (l.)16 km0495-632586; e-mail: [email protected]

maaNdag 11 juNi2e zomeravondwandeling, odiliënberg (l.)10 km0475-534015; e-mail: [email protected]

zaterdag 16 juNi op zoNdag 17 juNi36e Nacht van gulpen, gulpen (l) 70 kmzoNdag: 1e Neubourgtocht gulpen, 35 km043-4502838/4581815; e-mail: [email protected]; www.nachtvangulpen.nl

zoNdag 17 juNi19e Heuvellandtocht, Beek (l.)8-12-16-20-25 km046-4371790

maaNdag 18 juNi3e zomeravondwandeling, odiliënberg (l.)10 km0475-534015; e-mail: [email protected]

woeNsdag 20 juNimidweekwandeltocht, gulpen (l.)5-10-15 km045-5752700/043-4502807; e-mail: [email protected]; www.veldlopersgulpen.nl

woeNsdag 20 juNizomeravondwandeling, weert (l.)5-10-15 km0495-524720

zoNdag 24 juNikeiendorptocht, Bocholtz (l.)7-12-17-22-30 km045-5441040; e-mail: [email protected]; www.home.versatel.nl/wsv.noadwandelen over de vroegere “smokkelweggetjes”!

maaNdag 25 juNi4e zomeravondwandeling, odiliënberg (l.)10 km0475-534015; e-mail: [email protected]

zoNdag 03 juNisponsortocht leende, leende (NB.)10-20-40 km040-2061793/2261713/06-27288034; e-mail: [email protected]; www.sponsortocht-leende.nl

zoNdag 03 juNiwsv de eekhoorn, odiliapeel (NB.)5-10-15-20-30-40 km0413-273263/273854/06-20856671

20 20

Page 21: NWB Wandelagenda, uitgave mei/juni 2012

juni noord-hollandse Wandelsport bondNoord-HollaNd

juni oostelijke Wandelsport bond oVerijssel/fleVolaNd/gelderlaNd

zoNdag 03 juNiwandeling in en rond de Beemster, zuidoostbeemster (NH.)5-10-15-20-30-40 km0299-424473; e-mail: [email protected]; www.beemsterswelvaart.nl

woeNsdag 20 juNimidweekse wandeltocht, Bovenkarspel (NH.)5-10-15 km06-44954698; e-mail: [email protected]; www.nhwb.nl

zaterdag 23 juNi op zoNdag 24 juNide 28e Nacht van Blokker, Hoorn-Blokker (NH.)20-30-40 km0229-853306; e-mail: van [email protected]; www.udi-sos.nl

zaterdag 30 juNi eN zoNdag 01 juligooiwandeltocht, Bussum (NH.)5-10-15-25-30-40-50 km0294-264268; e-mail: [email protected]; www.nhwb.nl

zaterdag 30 juNi eN zoNdag 01 julidrommedariswandeltocht, enkhuizen (NH.)5-10-15-25-40 km0228-514729; e-mail: [email protected]; www.nhwb.nl

zaterdag 02 juNirabo-Noord Veluwetocht Heerde, Heerde (gld.)5-10-15-20-25-30-40 km038-4479476/4479095

zaterdag 16 juNi eN zoNdag 17 juNisalland jubileumwandeltocht, deventer (oV.)5-10-15-20-30-40-50 km06-53329960; e-mail: [email protected]; www.wandelverenigingdeventer.nl

zaterdag 16 juNi eN zoNdag 17 juNi18e zuigerplaswandeltocht, lelystad (fl.)8-15-20-30-40 km 0320-233731; e-mail: [email protected]; www.peripatoo.nl

zaterdag 16 eN zoNdag 17 juNiraamdalwandeltocht, escharen/grave (NB.)5-10-15-20-30-42 km0486-473527/472467; e-mail: [email protected]; www.dew-escharen.nl

zoNdag 17 juNiwandelevenement fen dur rucphen, willebrord (NB.)20-30-40 km 06-55906764/43161146; e-mail: [email protected]; www.ses-events.nl

zaterdag 23 juNi50e suikerstadmars, dinteloord (NB.)5-10-15-25-40 km0167-524054/523137; e-mail: [email protected]; www.suikerstad-sportief.nl

zaterdag 23 juNi eN zoNdag 24 juNirondje Bernheze Vierdaagse, loosbroek (NB.)5-15-30-40-50 kme-mail: [email protected]; www.trv-bernheze.nl

zoNdag 24 juNircl wandeltocht, lieshout (NB.)10-15-20-30-40 km0499-840769/06-51170375; e-mail: [email protected]; www.runnersclublieshout.nl

zoNdag 24 juNimaashorstwandeltocht, schaijk (NB.)5-10-15-20-30-42 km0486-851415; e-mail: [email protected]; www.wandel-og.nl

zaterdag 23 juNi t/m maaNdag 25 juNi11e minironde van twente, lonneker (oV.)15-20 km053-4306672 (na 20.00 uur)/053-4350447; e-mail: [email protected]; www.wsv-ewb.nl

zaterdag 23 juNi t/m maaNdag 25 juNi56e kleine ronde van twente, lonneker (oV.)30-35-40-45-50 km053-4306672 (na 20.00 uur)/053-4350447; e-mail: [email protected]; www.wsv-ewb.nl

zaterdag 30 juNi5e ko-kalf Boerderijenwandeltocht, ’t Harde (gld.)5-10-20-30-40 km0525-688899; www.ko-kalf.nl

21 21

Page 22: NWB Wandelagenda, uitgave mei/juni 2012

juni zuid-hollandse Wandelsport bondzuid-HollaNd

juni zeeuWse Wandelsport bondzeelaNd

juni sticht gooise Wandelsport bondNoord-HollaNd/gelderlaNd/utrecHt

zaterdag 02 juNipaleizenwandeltocht, Baarn (ut.)12-20 km035-5415593; e-mail: [email protected]; www.kiwanis.nl/hilversum-baarn

zaterdag 09 juNitour de forcewandeltocht, Barneveld (gld.)10-25-40 km0342-414315/06-50737937; e-mail: [email protected]; www.sgwb.nl

zaterdag 09 juNi1e cunera prestatiewandeltocht en 4e cunera wandeltocht, rhenen (ut.)5-10-15-30-60 km0343-442028/06-10805241; e-mail: [email protected]; www.cunerawandeltocht.nl

zaterdag 09 juNi12e Brandblarentocht, utrecht (ut.)5-10-15-25-40 km030-2442431/06-53522883; e-mail: [email protected]; www.debrandblarentocht.nl

zaterdag 16 juNisgwB ontmoetingstocht, soest (ut.)10-20-30-40 km035-6018270; e-mail: [email protected]; www.sgwb.nl Nieuw: dit jaar is er ook een 10 km tocht!

Vrijdag 22 juNi eN zaterdag 23 juNi63e int. amersfoortse tweedaagse, amersfoort (ut.)30-40-50 km033-4804984/4334235; e-mail: [email protected]; www.amersfoortse2daagse.nl

zaterdag 30 juNisos kinderdorpen, doorn (ut.)6½-10-15-20-30 km06-16360699; e-mail: [email protected]; www.soskinderdorpen.nl

zaterdag 02 juNi57e marijketocht, Barendrecht (zH.)5-10-15-20-30-40-50-60 km010-5014646; e-mail: [email protected]; www.wandelsportmarijke.nl

zaterdag 02 juNimolenwaardtocht, kinderdijk (zH.)5-10-15-20-30-40-50 km0184-684375/078-6158842/06-20412064; e-mail: [email protected]; www.wsvkinderdijk.nl

zoNdag 03 juNi13e wandeltocht ondernemend aardenburg, aardenburg (zld.)6-12-18-25 km06-51471479; e-mail: [email protected]

zoNdag 24 juNi4e eenhoorntocht, oostburg (zld.)6-9-14-19-26-36 kme-mail: [email protected]

zaterdag 30 juNirillandse scheldetocht, rilland (zld.)5-10-15-20-25-30-40-50-80 km0113-551879; e-mail: [email protected]; www.scheldetochten.nl

22

zaterdag 30 juNide Vierwindstrekentocht, pijnacker (zH.)15-25-40 km015-3692293/3698278;e-mail: [email protected]; www.weppijnacker.nlde 50 km tocht is helaas komen te vervallen.

22 22

Page 23: NWB Wandelagenda, uitgave mei/juni 2012

ice-pHoNeGaat u op pad met een mobiele telefoon? Zet dan in het adresboek onder de naam ‘ICE’ het telefoonnummer dat gebeld moet worden in geval van nood. ICE staat voor ‘In Case of Emergency’: een begrip dat bij alle hulpdiensten bekend is.

Wist u dat u tijdens een Wandeling van

15 kilometer zo’n

20.000 stappen zet!?

teekNu het warmer wordt is het zaak om op teken te letten. Voorkomen van een beet is het beste: blijf op de paden en draag goed sluitende kleding. Controleer na de wandeling uw lichaam. Toch gebeten? Als u de teek binnen 24 uur op de juiste manier verwijdert is de kans op ziektes minimaal. Gebruik daarvoor een tekentang en lees vooraf goed de instructies.

spoorzoekeNMaak van een wandeling met uw (klein-)kinderen een ware ontdekkingstocht! Dit vrolijk geïllustreerde boek daagt ze uit om verder te kijken dan hun neusje lang is.

David Melbeck, De jonge sporenzoeker, Tirion Natuur, iSBN 9789052108315.

primeur: Het Vierdaagse t-sHirt!Elk jaar brengt de Apeldoornse Vierdaagse een eigen t-shirt op de markt. Het nieuwe shirt ziet u hier. Het is te koop tijdens de Vierdaagse, van 10 t/m 13 juli in Apeldoorn. Nog niet ingeschreven? Het kan nog: www.4daagseapeldoorn.nl of bel 030 231 94 58.

23 23

Page 24: NWB Wandelagenda, uitgave mei/juni 2012

24

Page 25: NWB Wandelagenda, uitgave mei/juni 2012

lopen voor kika!

wat is ‘loop Voor kika’?“Met ‘Loop voor KiKa’ kunnen kinderen van hun Avond4Daagse een sponsorloop maken. Opa’s en oma’s, ooms en tantes, buren en bekenden, geven een bepaald bedragje voor het uitlopen van de Avond4Daagse en zo zamelen de kinderen geld in voor KiKa.”

eN iedereeN die de aVoNd4daagse loopt doet mee? “Dat zou mooi zijn zeg! Maar kinderen doen niet auto- matisch mee. Ze schrijven zich via hun school, of via de lokale wandelclub in voor de Avond4Daagse, net zoals dat altijd al ging. En daarnaast kunnen ze zich nog apart inschrijven om te lopen voor KiKa.” Hoe kuNNeN kiNdereN zicH iNscHrijVeN? “Heel gemakkelijk via loopvoorkika.nl, waar je ook kunt komen via deavond4daagse.nl. Bij inschrijving kunnen ze een formulier downloaden om sponsors te werven. De kinderen hoeven niet met geld over straat, alles gaat veilig via automatische incasso’s. Kinderen, ouders en organisatie hebben er verder geen omkijken naar. Bovendien krijgen alle kinderen die zich in-schrijven gratis een stoere KiKa-polsband, waarmee ze kunnen laten zien dat ze zich inzetten voor het goede doel.”

waarom sameNwerkeN met de NwB?“Via de NWB lopen ruim 225.000 kinderen de Avond-4Daagse. Voor ons een mooie manier om in één keer heel veel kinderen te bereiken. Daarbij hopen we natuurlijk dat er zoveel mogelijk kinderen meedoen aan de actie. En we zorgen in elk geval voor aandacht voor KiKa en voor ons doel. Het leuke is dat de Avond4Daagse ook echt goed bij ons past. Dat gaat over kinderen, over plezier, over met elkaar iets tot stand brengen. En dat is precies waar wij ook voor staan. Niet zwaarwichtig en ingewikkeld, maar juist lekker opgewekt. Helemaal onze toon!”

tijdens de avond4daagse kunnen deelnemers Weer lopen voor kika. over het hoe en Waarom van deze actie spraken We met marijke roskam, die zich bij kika bezighoudt met sponsoring en projecten.

kika: kiNdereN kaNkerVrijKiKa werft fondsen die ten goede komen aan de zeven kinderkankercentra in Nederland. Om precies te zijn: aan onderzoek waarmee deze centra versneld therapieën beschikbaar willen maken voor een betere behandeling en genezing van kinderkanker. Minder pijn en strijd. En meer genezing en kwaliteit.

“de Avond4dAAgse pAsT echT goed bij ons”

mArijke roskAm, kikA

25 25

Page 26: NWB Wandelagenda, uitgave mei/juni 2012

45 Bourgondische

wandelingen door

mooi nederland

45 Bourgondische

wandelingen door

mooi nederland

WandelWandelpareltjespareltjesJoop DuiJs

Joop DuiJs

aanbevolen Door

Nu VerkrijgBaar iN de Betere BoekHaNdel!

De heer Dedel uit Baarn is enthousiast wandelaar,

maar ook visueel gehandicapt. Hij zoekt daarom

iemand die hem wil begeleiden op wandeltochten.

Dedel loopt graag tochten van 10-20 kilometer van de

SGWB en kan, via speciaal vervoer, wel zelfstandig

naar de start komen. Wilt u het nuttige met het

aangename verenigen en hem begeleiden op tochten?

Bel dan 035-5422607 of e-mail [email protected]

meeloper gezocht!

18e Internationale Drents Friese Woud

WandelvierdaagseDiever (NL)

Ligging: Diever ligt in zuidwest

Drenthe en is omgeven door twee natio-

nale parken, het ‘Drents Friese Wold’ en

het ‘Dwingelderveld’ met een schitterende

natuur. Organisatie: Stichting Sport Promotie

Diever. Motto: Rust, ruimte en natuur.

Informatie en opgave: Jan Winters,

Kraaiheide 13, 9421 NE Bovensmilde

Tel.: 0592 – 414764 en/of

0521 – 592466 (na 18.00 uur)

E-mail: [email protected]

Internet: www.dieversportief.nl

Inschrijfgeld:

to

t 1 mei 2012 tijdens de vierdaagse

Vierdaagse € 11,- € 13,-

Driedaagse € 9,- € 11,-

Tweedaagse € 6,- € 8,-

Eén dag € 3,50 € 4,50

Op vertoon van uw lidmaatschapskaart van de

wandelsportbond NWB of KNBLO-NL krijgt u een

korting van €0,25 per dag.

Hoofdsponsor:

Rabobank Zuidwest-Drenthe

24, 25, 26 en 27 mei 2012

40 - 30 - 20 en 10 km

Prik bord

Gezien in gezond.nu, Toeractief en Bever 360!

26

Limburgse Wandel Driedaagse69e ‘RONDE VAN ZUID-LIMBURG’12, 13 en 14 mei 2012

Door de mooiste natuurgebieden van Zuid-Limburg, o.a. de eerste dag door de Brunssummerheide en de natuurgebieden erenstein en Strijthagerbeekdal. De tweede dag het ‘Heuvel-land’, met o.a. Nyswiller, de Vijlenerbossen, epen, Wahl-willer en de derde dag het ‘Geuldal’; o.a. Schin op Geul en Valkenburg. Afstanden: zaterdag 30 km; zondag 40 km (c.q. 30 km voor 65+); maandag 30 km. Start elke dag van 8.00 uur tot 8.30 uur.

Vertrek: ’De Spuiklep’, Parallelweg, (NS-emplacement), Heerlen. inlichtingen:Adm. Ronde van Zuid-Limburg J. Ampts, Ringoven 8, 6372 DA Landgraaf. [email protected]

drie- en tweedaagse wandeltocht

26

Page 27: NWB Wandelagenda, uitgave mei/juni 2012

Winterberg-Zues

chen in de zome

r!

• Door omstandigheden is "De 40 van Pijnacker" op 12 mei aanstaande helaas komen te vervallen.

• De Eilandspoldertocht wordt dit jaar niet op 18 augustus gelopen, maar al op 15 juli. De afstanden die gelopen kunnen worden zijn 7, 17 en 27 km.

• Erratum Wandelprogramma: Per abuis is de Grenslandtocht in Zevenaar bij de verkeerde maand geplaatst. Deze tocht wordt gelopen op 16 juni aanstaande. www.swkz.nl

Wandel Wijzigingen

Gezien in gezond.nu, Toeractief en Bever 360!

de 80 VaN oosterHout

12 mei 2012 om 21.00 uur start de 3e editie van de 80 van

Oosterhout. Maar er is meer dan alleen een Kennedymars,

ook 60 km, 40 km en 20 km staan op het menu en voor

de zeer snelle lopers 'long distance walkers' is er als extra

mogelijk om binnen 20 uur 100 km of zelfs 120 km te

volbrengen. Door de landelijke en bosrijke omgeving van

Oosterhout met zijn kerkdorpjes is het mogelijk om met 4

verschillende routes van 20 km te wandelen.

Inschrijven kan nog via www.80vanoosterhout.nl

Publicatie :Veluws NieuwsDatum :20-03-2012Pagina :6 Oplage :28.300Frequentie :wekelijks Advertentiewaarde : €308,22Regio:Epe e.o.

NEDERLANDSE WANDELSPORT BOND - NWBalleen voor intern/eigen gebruik

8338 04012 040 00 00

Bij zijn afscheid als bestuurslid van de Oostelijke Wandelsport Bond, tijdens de jaarvergadering op zaterdag 17 maart, werd Jan Olthuis niet alleen benoemd tot erelid van de OWB, maar ook tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Olthuis heeft zich bijna een halve eeuw ingezet voor de wandelsport. Eerst voor de wandelsportvereniging WIOS Epe, onder meer als voorzitter, secretaris

en penningmeester, daarna sinds 1997 als bestuurslid van de OWB, waar hij zich onder andere inzette voor het 55+ wandelen. Ook was hij lid van het jurykorps (toen dat nog bestond) en van Technische Zaken van de OWB. Voor deze laatste commissie blijft hij nog actief. Daarnaast was Olthuis als vrijwilliger betrokken bij de Vierdaagse van Apeldoorn. (Foto: John Verbeten)

Koninklijke onderscheiding voor Jan Olthuis

WandelWeekend mythen en sagen in Winterberg-zueschen

Weekendarrangement vrijdag-zondagIncl. 1x driegangen-diner en 2x ontbijtOp zaterdag de gelegenheid om deze unieke Mythen en Sagen wandelroute te lopen. Hij leidt u over bergen, kloven en valleien en een indrukwekkende verscheidenheid aan landschappen.

Speciaal voor NWB-leden: € 89,50 p.p. (excl. toeristenbelasting)

Kijk voor meer informatie op www.waldhotelwinterberg.nl of bel met 0049 2981 820 7401

LeZersaan

BiedinG!!

Op zaterdag 17 maart jl. heeft burgemeester Hanselaar de Koninklijke Onderscheiding Lid in de Orde van Oranje Nassau, uitgereikt aan de heer Jos van der Vorst uit Sint Odiliënberg. De heer van der Vorst ontving de onderscheiding vooral voor zijn inzet voor de wandelvereniging Roerdal ’87. Hij is o.a. promotor voor en coördinator van de vele wandeltochten die de vereniging organiseert. Tevens was hij medeoprichter van de vereniging. Ook namens de Limburgse Wandelsport Bond van Harte Gefeliciteerd met deze verdiende Koninklijke Onderscheiding. (foto: Han Wolfs)

Koninklijke Onderscheiding voor Jos van der Vorst

27

Page 28: NWB Wandelagenda, uitgave mei/juni 2012

28

De eerste wandel4daagse van HaarlemVan 8 t/m 11 mei vindt de eerste Wandel4daagse van Haarlem plaats. Vier dagen wandelen in en rondom de prachtige omgeving van Haarlem. Bijna iedereen kan meedoen, want er zijn 7 verschillende afstanden per dag mogelijk: 10, 15, 20, 25, 30, 40 en 50 kilometer per dag.

dinsdag 8 t/m vrijdag 11 mei 2012

Voor meer informatie over de wandel4daagse, voor inschrijving of de mogelijkheid om als sponsor te participeren in dit evenement, kunt u contact opnemen met beide organisaties. Meldt u aan voor de nieuwsbrief: [email protected] of via www.wandel4daagsehaarlem.nl

Mannen met geboortejaar1997-2000 30km1994-1996 40km1963-1993 50km1953-1962 40km1952 of eerder 30km

Vrouwen met geboortejaar1997-2000 30km1953-1996 40km1952 of eerder 30km

Deelnemers aan nevenstaande prestatie afstanden ontvangen een speciale medaille ter herinnering.

Deelname aan de 10, 15, 20, en 25 km wandeltochten is niet gebonden aan sekse en leeftijd. Iedereen kan zich voor deze afstanden inschrijven en ontvangt een passende medaille aan de Finish op de Grote Markt.

Organisatie:Sportwandelschool SportSupportwww.sportwandelschool.nl www.sportsupport.nl

Deelname per dag is mogelijk!

drentSe WandelVierdaagSe odoorn

hemelvaartWeekend17 t/m 20 mei 2012

start en finishplaats: Grote vierdaagsetent aan de Torenweg naast nr. 20. • Gratis parkeren• Live muziek en catering

afstanden: 10, 20, 30 en 40 km

de starttijden zijn:40 km. vanaf 07.00 tot 09.00 uur30 km. vanaf 08.00 tot 10.00 uur20 km. vanaf 09.00 tot 11.00 uur10 km. vanaf 10.00 tot 12.00 uur

finishtijd: 17.00 uur

14e jeugd Wandel 4-daagse 17 t/m 20 mei - 5 en 10 km.Speciaal voor de jeugd van de basisschool. Onderweg zijn er spelletjes met als thema: “De wonderlijke waterwereld”.

starttijd: 10.00 uur finishtijd: 15.00 uur

12e kennedymars 16 op 17 mei - 80 km. (combi met Drentse Wandel 4-daagse mogelijk)

starttijd: woensdag 16 mei om 22.00 uur finishtijd: donderdag 17 mei 18.00 uur

nieuW: 1e kennedymars-plus 16 t/m 20 mei - 200 km.Loop de ultieme uitdaging! Begin ‘s avonds met een Kennedymars van 80 km en daarna drie dagen 40 km. Totaal 200 km!

starttijd: woensdag 16 mei om 22.00 uurfinishtijd: zondag 17.00 uur

inschrijfgeld: inschrijven is mogelijk op de dagen zelf, maar voorinschrijven met een aantrekkelijke korting kan ook t/m 19 april.

iNformatie eN aaNmeldeN:

www.dw4d.nl

200 km

Page 29: NWB Wandelagenda, uitgave mei/juni 2012

29

nwb hArTsTochTenloop mee tegenhart- en vaatziekten

zat. 29 & zon. 30 september 2012diverse afstanden

kijk voor uitgebreide informatie op www.nwb-wandelen.nl

Page 30: NWB Wandelagenda, uitgave mei/juni 2012

WONDEREWandelWereld

eeN kijkje iN de medaille-keukeN

30

Page 31: NWB Wandelagenda, uitgave mei/juni 2012

de medailles voor de nWb Worden geproduceerd door koninklijke begeer bv. ambachtelijk, met veel vakmanschap en oog voor detail. We bezochten de medaillefabriek in zeist, om met eigen ogen te zien Wat erbij komt kijken. en dat is meer dan u Wellicht dacht!

1. ONTWeRPeN Het begint met een

ontwerp. Voor de NWB is dat een kwestie van het cijfer aanpassen, dat aangeeft hoe vaak er gelopen is.

2. GRAVeReN Het ontwerp wordt met uiterste precisie gegraveerd in de persmatrijs die gebruikt wordt om de medaille te 'slaan'.

3. SLAAN Het ontwerp dat in de matrijs is gegraveerd, wordt onder een druk van vele tonnen 'geslagen' in het medaille-metaal (meestal messing).

4. GALVANiSeReN Nu de medaille z'n vorm heeft, krijgt 'ie z'n kleur in een goudbad. Het begint al ergens op te lijken!

5. iNKLeUReN Met vaste hand en kunstenaarsoog, worden de medailles stuk voor stuk ingekleurd met glaspoeder (emailleren).

6. BAKKeN De medailles worden bij meer dan 800 graden gebakken: het glaspoeder smelt en vormt een harde, egale kleurlaag.

7. MONTeReN De medailles worden voorzien van lint en speld en stuk voor stuk nauwkeurig nagekeken.

8. De COLLeCTie Het eindresultaat mag er zijn!

31

Page 32: NWB Wandelagenda, uitgave mei/juni 2012

ook op deze pagina?stuur uw foto(s) naar [email protected]

Uit de fotocollectie van het Soesterkwartiermuseum door: Rolf Craanen Amersfoort.

Uit de fotocollectie van het Soesterkwartiermuseum door: Rolf Craanen Amersfoort. UDI-SOS aan de wandel,

Hoorn 1938door: W. van de Biezenbos

40-jarig jubileum NHWB, 05 februari 1977door: Dick Janneman

Melvin, Lieve en Stan, Goes

Kleinkinderen van onze hoofdredacteur

32

Lize, Hoorn

beelden uit de rijke historie van de nWb

zelfs de langste Wandelingbegint met een eerste stap

32

Page 33: NWB Wandelagenda, uitgave mei/juni 2012

Vooruit

blik15 juli:eilaNdspoldertocHtEen prachtige dorp-tot-dorp wandeltocht rond Oost-Graftdijk. Keuze uit 7, 17 en 27 kilometer. Opstapmogelijkheden in verschillende dorpen rond Oost-Graftdijk.

Voorinschrijving niet nodig, u kunt zich gewoon aanmelden bij het opstappunt van uw keuze.Kijk voor meer informatie op www.deeilandspoldertocht.nl of bel 0299-671478 / 06-53165717.

nieuWe datum!was 19 augustus, Nu 15 juli!

nWB Wandelagenda Juli/auguStuS

het nieuWe nummer van denWb Wandelagenda zal grotendeels in het tekenstaan van de vierdaagse

van apeldoorn. het nieuWe nummer verschijnt in de

laatste Week van juni.

9-12 augustus:HeuVellaNd 4daagse Vierdaagse wandeltocht over veldwegen en bospaden, door het heuvelachtige Limburgse landschap rond Valkenburg aan de Geul. Elke dag genieten van mooie natuur, schitterende vergezichten en schilderachtige dorpjes. Keuze uit 7, 14, 21, 28 en 42 kilometer. Kijk voor meer informatie en inschrijving op www.heuvelland4daagse.nl of bel 043-6040885.

10-13 juli:apeldoorNse 4daagseDe groenste vierdaagse van Nederland: de Apeldoornse! Vier dagen heerlijk genieten van geweldige natuur, met een internationaal deelnemersveld. Een wandelevenement dat u niet mag missen! Keuze uit 20, 30, 40 en 50 kilometer. Inschrijven kan nog tot en met 16 juni. Kijk op 4daagseapeldoorn.nl of bel het bondsbureau op 030-2319458.

kortiNg bij inschrijving vóór 1 juli!

Stuur uw wandelfoto’s naar [email protected]

Onder alle inzendingen verloten we een paar Lowa wandelschoenen!

33 33

Page 34: NWB Wandelagenda, uitgave mei/juni 2012

Tijdens de jaarvergadering op 3 maart, reikte de voorzitter van de jubileumcommissie het jubileum-boek ‘50 jaar ZWB’ uit aan onze vier ere-leden.

De Zeeuwse Wandelsport Bond heeft de jaarlijkse algemene ledenvergadering weer achter de rug. De jaarverslagen over jaar 2011 zijn aan de leden voorge-legd en goedgekeurd. Het aantal wandelaars op de gewone wandeltochten is in 2011 gestegen van 13.814 in 2010 naar 18.846. Een geslaagd jaar dus! Hiervoor dank aan de diverse organisaties en uiteraard aan de wandelaars en de vrijwilligers.

voet-notenBerichten van de Bonden

ik geef het stokje over aan…

Na ruim 12,5 jaar gewerkt te hebben op het bonds-bureau ben ik zo gelukkig gebruik te kunnen maken van een prepensioen-regeling en mag ik per 1 mei stoppen met werken. Ik ben op mijn 16e begonnen met werken, dus het is heel riant om nu de ruimte te hebben om o.a. meer met mijn grote hobby, sacrale dans (= meditatieve dans), bezig te kunnen zijn. Ik volg regelmatig workshops hierin en heb ook een eigen groep, waaraan ik lesgeef.

De tijd op het bondsbureau kenmerkt zich voor mij met hollen of stilstaan. Begin januari leek het altijd of de knop omging en werd het hectisch met de verzending van de aanmeldformulieren voor de Vierdaagse, de vragen die hierover binnenkwamen, en de verzending van o.a. de Avondvierdaagsematerialen. De 2e helft van het jaar was altijd wat rustiger, de tijd om alles weer een beetje op een rijtje te zetten. In die 12,5 jaar heb ik met verschillende collega’s samengewerkt, waarvan de laatste 2 jaar heel plezierig met Annemiek. Nu zijn Judith en Gerda erbij gekomen. Ik heb er alle vertrouwen in dat het bondsbureau bij hen in goede handen is.

Ik wens hen toe dat ze samen een goede tijd zullen hebben.

Mareille Carton

v.l.n.r. Gerda Boode, Annemiek de Boer, Mareille Carton, Judith van de Bos

gWB www.gwb-wandelen.nlsecretari [email protected]

zWB [email protected]

34

zhWB [email protected]

In de folder van de NWB Hartstochten zijn de kilometer afstanden bij de tocht te Leerdam d.d. 29 september 2012 weggevallen. De juiste gegevens zijn:Leerdam: afstanden 6 /10 /20 /40 km info: 0345-617196Vlaardingen: afstand 25 km info: 0252 - 521022De algemene ledenvergadering wordt ieder jaar in maart en de najaarsvergadering in oktober gehouden, in de regel in Cultureel Centrum “Landvast” te Alblasserdam.Dit jaar bestaat de ZHWB 75 jaar. Dit vieren wij met een jubileumtocht op 8 september 2012. Volg de ZHWB via Linkedin, Hyves en Facebook.

Zaterdag 17 maart 2012 was voor de Gelderse Wandelsport Bond een lange vergaderdag.’s-Morgens werd een vergadering met de verenigingen gehouden, waarin het Wandelprogramma van 2013 werd besproken en vastgesteld. ‘s-Middags werd de Jaarlijkse Algemene Ledenvergadering gehouden, waarin het bestuur verantwoording aflegde over het jaar 2011 en de lijn voor 2012/2013 werd besproken en toegelicht. Na een openingswoord van de voorzitter en de herdenking van de in het afgelopen verenigingsjaar overleden leden werd de agenda afgewerkt. De goedkeuring van de diverse jaarverslagen leverde geen problemen op. Tijdens de vergadering werd er door het bestuur op geattendeerd dat de GWB in 2014 75 jaar bestaat en dat het bestuur hiervoor een jubileumcommissie wil instellen. Gelukkig hebben drie leden zich hiervoor aangemeld. Helaas werden geen leden gevonden om de overige vacatures op te vullen. Weer kwam naar voren dat het besturen van een regionale bond moeilijk wordt door de eisen, die door het NOC*NSF aan de zittingsduur van een bestuurslid worden gesteld. De vergadering sprak dan ook de wens uit dat deze eisen weer worden versoepeld.

34

Page 35: NWB Wandelagenda, uitgave mei/juni 2012

Goed jaar voor de OWBTijdens de jaarvergadering op 17 maart kon voorzitter Joop Achterkamp melden dat de OWB een goed 2011 achter de rug heeft. De deelname aan tochten steeg met 1.200 tot 12.508, het totale ledental was 1.731 en de Avondvierdaagse telde ruim 30.000 deelnemers. Financieel kon het jaar voor de OWB weer met een positief saldo worden afgesloten.

nhWB [email protected]

35

Op 24-3 werd de jaarvergadering van de LWB gehoud-en. De jaarverslagen werden allen goedgekeurd en het nieuwe HR en contributieregeling werden aangenom-en. De aftredende bestuursleden Harrie Reijnen jr. en Jan Hacking werden herkozen.

nBWB [email protected]

Secretaris: mw. N. van der Steijn-Van Daal.Hopveld 15. 5473 JC Heeswijk-Dinther.

lWB [email protected]

sgWB [email protected]

oWB [email protected]

Terugblik op JaarvergaderingTijdens de Jaarvergadering van 25 februari, was de zaal zoals gewoonlijk goed gevuld. Er werd rap doorvergaderd, om tijd te hebben voor de receptie vanwege het 75-jarig bestaan van de NHWB. Toch werd er de nodige tijd besteed aan het huldigen van allen die zich in de afgelopen jaren verdienstelijk hebben gemaakt voor de bond en de sport. Jaap Schippers, Annie Janneman, Albert Grin en zijn partner Marja Hoekstra, Chris en Marian van Lom, Henny van Heerwaarden en penningmeester Jan Mulders ontvingen de Gouden Speld, als dank voor hun bewezen diensten. Wim van de Biezenbos en Dick Janneman werden onderscheiden met het lidmaatschap van Verdienste. Dick Janneman trad na 37 jaar af als bestuurslid. Dat hij zijn taken wegens gebrek aan opvolgers voorlopig gewoon blijft vervullen is een andere zaak. Vanwege het 50 jarig bestaan in 2011 werd wsv ‘Het Gouden Boltje’ vereerd met de J.P. Lubberspenning. De receptie na afloop bleek toch meer een gezellig onderonsje dan een echte formele aangelegenheid.

Mei en juni, Avondvierdaagse maandenMet uitzondering van Monnickendam-Waterland, waar al in april de Avondvierdaagse is gehouden en Volendam, die pas in september organiseert, staan alle overige 39 Avondvierdaagse commissies in de startblokken om dit wandelfeest weer gestalte te geven. Soms hing de organisatie aan een zijden draadje, zoals bijvoorbeeld in Zwanenburg, waar op het laatste moment Stichting Jeugdbeweging Don Bosco bereid werd gevonden het stokje over te nemen. Problemen zijn er ook in Uithoorn-de Kwakel, waar nog naarstig wordt gezocht naar mensen die in 2013 de kar willen gaan trekken; het huidige organisatieteam ziet er na dit jaar geen kans meer toe. En soms maken gemeentelijke regeltjes en eisen het de uit vrijwilligers bestaande organisatie lang niet gemakkelijk om de lieve jeugd vier avonden lang op een gezonde manier bezig te houden.

Op onze Algemene Vergadering van 18 februari 2012 is ons oudste lid mevrouw M.J. Achterberg-Gerritsen in het zonnetje gezet. Zij kreeg uit handen van onze voorzitter, P. Soels, een oorkonde voor 75 jaar lidmaatschap, een cadeaubon en ze werd benoemd tot lid voor het leven. De jaarlijkse Teus Achterberg Trofee werd uitgereikt aan Jan Veldhuizen, secretaris en penningmeester van PRC Woudenberg, wegens zijn inzet voor de wandelsport en de Avondvierdaagse.

We hebben een aantal jubilerende Plaatselijke Regelings Commissies (PRC) Avondvierdaagse binnen de SWGB. De PRC’s van Bussum-Naarden en Hilversum bestaan 65 jaar en die van Driebergen-Rijsenburg 30 jaar. Gefeliciteerd! Uiteraard wensen wij alle PRC’s veel succes met de voorbereidingen en organisatie van de Avondvierdaagse.

Op vrijdag 27 januari 2012 is het oud bestuurslid van de Nederlandse Wandelsport Bond, mevrouw Hanny van Roosmalen–Beerthuizen overleden. Het was al langer bekend dat zij ernstig ziek was, maar haar overlijden kwam toch nog onverwachts.Hanny was bestuurslid vanaf oktober 1998, tot zij in maart 2008 door haar ziekte genoodzaakt was af te treden. Gedurende die tijd was zij tevens lid van de LPTC en het Organisatiecomité Vierdaagse Apeldoorn. Daarnaast was zij van 1996 tot 2007 eveneens secretaris en tot 2008 bestuurslid van de Gelderse Wandelsport Bond. Bovendien is zij een aantal jaren vice-voorzitter geweest.

Niet haar werk alleen maar vooral haar vriendelijke en belangstellende aanwezigheid zullen gemist worden. Steeds weer wist zij op vriendelijke wijze de scherpe kantjes glad te strijken, zodat de vergaderingen over het algemeen in een ontspannen sfeer werden gehouden.

Wij wensen haar man en kinderen veel sterkte toe, want voor hen is het verlies zoveel groter.

Moge Hanny rusten in vrede.

Het bestuur van de Nederlandse Wandelsport Bond

in m

emo

riam

Indien u het jubileumboek (verkoopprijs € 25,-) in uw bezit wil krijgen kunt u het bestellen bij de secretaris dhr. A.G. Verhelst. E-mail [email protected] met opgaaf van uw adresgegevens. Of stuur een briefje naar A.G. Verhelst, Knol 33, 4542 PV Hoek.

35

Page 36: NWB Wandelagenda, uitgave mei/juni 2012

36

VIER DAGEN GENIETENVAN GEWELDIGE NATUUR!LOOP MEE MET DE GROENSTE 4DAAGSE

VAN NEDERLAND!

10 T/m 13juLI 2012

KIjK op www.4DAAGsEApELDooRN.NLof bEL mET hET boNDsbuREAu TEL: 030 231 94 58