Franciscus parochie uitgave mei 2012

22
SAMEN stromen Maandelijks katholiek infoblad Vrijheid geef je door Dauwtrappen Hemelvaartsochtend Volg ook de Pinksternoveen Aarlanderveen Langeraar Nieuwkoop Nieuwveen Noorden Zevenhoven Hoogmade/Woubrugge Leimuiden/Rijnsaterwoude Oud Ade/Rijpwetering Oude- en Nieuwe Wetering/Roelofarendsveen JAARGANG 2 NUMMER 4 mei 2012

description

Samenstromen nummer 4 - 2012

Transcript of Franciscus parochie uitgave mei 2012

Page 1: Franciscus parochie uitgave mei 2012

SAMENstromenMaandelij ks katholiek infoblad

Vrij heid geef je door

Dauwtrappen Hemelvaartsochtend

Volg ook de Pinksternoveen

Aarlanderveen Langeraar Nieuwkoop Nieuwveen Noorden Zevenhoven

Hoogmade/Woubrugge Leimuiden/Rij nsaterwoude Oud Ade/Rij pwetering Oude- en Nieuwe Wetering/Roelofarendsveen

JAARGANG 2 • NUMMER 4 • mei 2012

Page 2: Franciscus parochie uitgave mei 2012

2

Koningsoord De zusters Trappistinnen hebben een nieuw klooster gebouwd in Oosterbeek bij Arnhem. Ik ben er vier dagen naar toe gegaan, op zoek naar stilte en op zoek naar God.

De derde dag stond ik om 5 uur op en liep in de vroege ochtendnevel een oude landweg op. De schemer was aan het wegtrekken en opeens zag ik tussen de kale boomtoppen de gele zon opkomen, eerst een witgeel pauspetje en daarna de hele bol. Verderop zag ik drie jonge haas-jes door het natte gras buitelen en elkaar achterna zitten. Die zon en die haasjes raakten me, samen met de ademloze stilte van de vroege morgen.

Diep getroffen wandelde ik terug, hoorde het klokje luiden voor het ochtendgebed, en liep naar de grote witte kapel. Ik ging zitten en zag hoe de zusters binnen kwa-men in hun witte ruisende habij ten, met zwarte kappen. Ze bleven staan, maakten een kruisteken en begonnen te zingen, met hoge ij le stemmen. Hun stemmen zweefden door de hoge ruimte, klommen naar boven en vervloeiden. Ik zat achterin, maar de witte ruimte, het binnenvallende licht door de ramen, en de ingetogen zingende zusters in vier strakke rij en, raakten me opnieuw.

Na het ontbij t in stilte ging ik opnieuw naar buiten. Ik wilde de indrukken van de morgen vasthouden en inprenten. Wat heeft me het meeste getroffen? Waar

vond ik meer God, wat vervulde mij het meest? De zon of de zusters?Het opkomen van de zon, de natuur en de buitelende haasjes brachten me mak-kelij ker en vanzelfsprekender naar God.Het koorgebed raakte me dieper. God was er intenser aanwezig. Ik kon hem meer aanraken.

Als ik God wil zoeken in mij n dagelij ks bestaan in Noorden, dan kan ik Hem ook vinden in de bloesems van mij n tuin, in het ‘goedemorgen’ van mij n buurman, en in de emails die ik wil gaan beant-woorden. Niet dat Hij meteen om de hoek komt kij ken maar Hij is er wel, als je er voor open wil staan. Alles is één met Hem. Hoe meer ik dat besef, des te meer kan ik in vrede leven en des te meer kan ik bloeien waar ik geplant ben.

Dirk Koster osfs

Meimaand, is Mariamaand, is herdenking van oorlogsslachtoff ers, vieren van vrijheid. Er zijn volop activiteiten in de buitenlucht te doen, zoals dauwtrappen op de ochtend van Hemelvaart. Begint u deze wandeling op eigen kracht, na afl oop weet u zich gesterkt door de Heilige Geest. Prikkelt bij u ook de nieuwe energie? Mogen wij er wat van gebruiken? Op verschillende plekken in de kerk kan uw hulp en talent goed van pas komen. Voor onze redactie zoeken we versterking bij de leuke ‘Spraakwater’ pagina voor jonge kinderen. Hee� u een fotografi sch talent? Als u foto’s beschikbaar wilt stellen aan het blad laat u veel streekgenoten meegenieten. Knoopt u gemakkelijk een gesprek aan en kunt u dit opschrijven in een boeiend interviewverhaal? Wij willen u er graag bij hebben. De nieuwe website van onze parochiefederatie zoekt enthousiaste mensen die informatie graag doorgeven aan andere mensen. Kunt u komen meehelpen in de webredactie? Met 1 eenvoudig berichtje naar onze bladredactie brengen wij u verder bij de juiste persoon. Veel leesplezier met deze uitgave, hetzij binnenshuis of misschien al wel onder een lekkere lentezon!

De centrale redacteuren van deze uitgave, Anja Niemöller en � eo Nieuwenhuizen

Van de redactie

Clara & Franciscus federatie

Stroomopwaarts

I N H O U D FEDERATIENIEUWS

Van de Redactie

Stroomopwaarts

Overweging Pastoraal

Pastorale Noten

Maandkalender

Een Ontmoeting Met

PAROCHIENIEUWS

Nieuws uit de verschillende kernen

VERDER FEDERATIE

Spraakwater Vragenrubriek Leesrooster Kerkrooster Samen onderweg Jongeren Fotografi e: PJG Design.nlPatrick Deters/Saskia van der Meer

Voorcover foto: Mariabeeld in de Lourdesgrot naast de H. Johannes Geboorte kerk in Zevenhoven.

Page 3: Franciscus parochie uitgave mei 2012

3SAMENstromen • mei 2012

OVERWEGING Pastoraal

In de dominante cultuur van deze tij d probeert de mens alles te verklaren vanuit een natuurwetenschappelij ke weg. Het boek ‘Wij zij n ons brein’ van Dick Swaab probeert langs die weg te redeneren. Ondanks de secularisatie en de vooruitgang in de wetenschap en technologie is de mens nog steeds op zoek naar de ziel, getuige de vele artike-len die verschenen zij n in de maand van de fi losofi e, afgelopen april.Is de mens niet anders dan de andere levende wezens en niet meer dan een louter natuurproduct? Als de mens louter een natuurproduct zou zij n en het resultaat van allerlei natuurlij ke proces-sen en energiestromen in de hersenen dan zou dat betekenen dat er eigenlij k geen vrij e keuze mogelij k is. Dan zou er geen geweten meer zij n, maar ook geen echte kunst, geen goedheid, geen schoonheid en geen waarheid.

We bevinden ons midden in de Paastij d. Vij ftig dagen op weg naar Pinksteren. We lezen in de liturgie allerlei verschij -ningsverhalen. Gebeurtenissen die bij de leerlingen hun innerlij k verlangen naar God wakker roepen. De leerlingen kenden Jezus en zij n lij den en sterven hadden hen geraakt, maar ook de hoop op leven eigenlij k verdreven. Dan ont-moeten zij de verrezen Heer en worden zij tot in hun ziel geraakt. De Geest van God raakt hen aan en doet hen beseffen dat Jezus werkelij k de opgestane Heer is, de Messias, en daardoor verandert hun leven op Paasmorgen. Volkomen!!

Het geraakt worden door Jezus Chris-tus, de Messias, is niet louter een par-ticuliere zaak, maar juist ook om jouw medemens als jouw broeder en zuster te zien en je te binden in gemeenschap

met hen. Om zo verantwoordelij kheid te dragen voor en met elkaar.‘En zij waren één van hart en één van ziel’, lezen wij in de Handelingen van de Apostelen.

Kent U hem nog, Thomas? Wij noemen hem de ongelovige Thomas. Hij had zich losgemaakt van de groep en deelt niet in de ervaring van Pasen. Hij accep-teert niet de boodschap van de verrij ze-nis, totdat Hij zelf tot in het diepst van zij n ziel geraakt wordt en hij uitroept: ‘Mij n Heer en mij n God.’

Mij n kinderen mogen zelf bepalen of ze gedoopt willen worden….. lij kt een mooie gedachte, maar wie brengt onze kinderen bij Christus en laat hen raken door zij n Geest? De samenleving, de media, die alles proberen te verklaren vanuit natuurwetenschappelij k inzicht? De sport, de politiek? De kroeg?Geraakt worden door de verrezen Heer en zij n boodschap bindt, mensen aan God en aan elkaar. Ik zie het zo vaak gebeuren in de zondagse vieringen, maar ook bij bij zondere vieringen, zoals een uitvaart. Mensen die geraakt wor-den door de liturgie en de boodschap en met veel respect en overtuiging ter

communie gaan. Hun ziel verbindt zich dan met de eeuwige Vader zelf. Dat verandert de mens en stelt de mens in staat ja te zeggen tegen Christus en Hem na te volgen. Het zij n mensen die je vaak terug ziet in de zondagse litur-gie, maar ook passanten, die af en toe eens komen. Ook zij worden geraakt. Het blij ft mij n gebed, dat ook zij hun kinderen eens mogen brengen bij Chris-tus en door het Heiliig Doopsel hun ziel doen verbinden aan de eeuwige Vader zelf, opdat ook zij mogen genieten van de verrezen Christus en delen in de sacramentenbeleving. Waarom niet?

Pastoor W.P.L. Broeders

Mijn kinderen mogen zelf bepalen of ze gedoopt willen worden…

Ouders die zelf zij n gedoopt en als passant en gedoopte meevieren in bij zondere vieringen en daardoor ook participeren in de sacramenten aarzelen vaak om hun eigen kind te laten dopen. Hun kind zal nooit kunnen participeren in de sacramenten, wanneer het niet gedoopt is. Hieronder een beschouwing.

Page 4: Franciscus parochie uitgave mei 2012

4

Clara & Franciscus federatie

Pastorale NOTEN

Gefeliciteerd!In de komende weken zullen verschil-lende emeriti pastores hun priesterju-bileum vieren. Pater D. Koster viert op 1e Pinksterdag in Noorden zij n 55-jarig jubileum, pastor M. Jagerman op 17 juni in Rij pwetering de 50e dag van zij n priesterwij ding en pastor B. van der Meer is op 31 mei 65 jaar priester. Allemaal van harte gefeliciteerd!

Niet alleen jubilerende pastors vieren feest. Ook jubilerende bruidsparen vieren graag hun jubileum met een ker-kelij ke viering. Dat kan op een door-de-weekse dag, maar ook in de parochiële zondagsviering. We vragen u om tij dig contact op te nemen met het lokale secretariaat zodat u kunt overleggen wat de meest geschikte datum is. Het rooster van vieringen in de hele fede-ratie is zodanig ingewikkeld dat daar nauwelij ks ruimte is om te schuiven. Ook koren, dirigenten en musici hebben een langlopende planning. Wensen ten aanzien van datum, koor én soort viering kunnen niet zo gemakkelij k meer gehonoreerd worden. Het lokale secre-tariaat kan samen met u in de planning zien wat de meest geschikte gelegen-heid zal zij n. De voorganger draagt zorg voor een passende felicitatie in de viering.

Dauwtrappen RoelofarendsveenBij goed weer zal er op 17 mei, feest van Jezus’ Hemelvaart, gelegenheid zij n om met elkaar te gaan dauwtrappen in Roelofarendsveen. De wandeling begint vertrekt om kwart over zeven vanaf het plein van de Mariakerk, pastoor Onelplein 1. Tegen half negen is er een korte pauze in het veld met zang en gebed en daarna een koffi estop om de inwendige mens te sterken. Tegen half tien wordt de tocht hernomen om voor de viering van tien uur weer bij de Mariakerk te arriveren.

Training ’bezoekers nieuwe stijl’ voltooid!De vrij willigers voor de bezoekgroe-pen nieuwe stij l hebben hun training voltooid. Zij hebben zich onder leiding van mevrouw Marianne Hoogervorst – een gepensioneerde pastoraal werker – bekwaamd in vaardigheden voor dit bezoekwerk. Het was een leuke, zinvolle en inspirerende training en de bezoekers hebben er zin in!

In de loop van mei zullen de afspra-ken voor de eerste bezoeken worden gemaakt. Mocht u daarvoor benaderd worden, dan hopen wij van harte dat u bereid bent het gesprek aan te gaan. Het gaat om één gesprek; vrij wel alle mensen die de afgelopen jaren in Roelofarendsveen en Oude Wetering hebben meegedaan, vonden dat een heel positieve ervaring. De bezoeker zal u vragen naar de levensvragen waar u zoal mee bezig bent, en naar uw kij k op kerk, parochie en geloof. Uw antwoor-den zullen anoniem en vertrouwelij k worden verwerkt. We hopen ervan te leren, zodat we onze parochie – samen met u – levendig en bij -de-tij d kunnen houden!Diaken George Brink

Herdenking 4/5 meiOp verschillende plaatsen in onze fede-ratie wordt op 4 mei stilgestaan bij de dodenherdenking. Ook leden van het pastoraal team zullen daar een bij drage aan geven. Meer informatie vindt u in de kolommen van Leimuiden, Noorden, Roelofarendsveen en Hoogmade/Wou-brugge.

Verliesverwerkingsgroep in H. Franciscus parochieVerlies en rouw, het staat soms zo dicht bij ons. Toch vergeten we het snel wanneer het niet onszelf betreft. Het dagelij kse leven gaat gewoon door, maar voor diegenen die het van dichtbij meemaken is het wel even anders.Voor deze personen wordt een aantal bij eenkomsten ( 4 á 5) gehouden om met elkaar in gesprek te gaan. We spre-ken samen over rouw bij en het verlies van een dierbare.

De groep wil elkaar tot steun zij n bij de verwerking van het verlies. Kerkelij ke verbondenheid is geen voorwaarde; wel is het wenselij k dat de deelnemers zich verwant voelen met het christelij k geloof en dat men naar elkaar luistert en wederzij ds begrip kan opbrengen.Indien mogelij k willen wij eind mei beginnen met de bij eenkomsten in de pastorie van de Petruskerk, Noordeinde 187 te Roelofarendsveen.

Indien u wilt deelnemen aan deze bij eenkomsten of wat meer informatie wilt hebben, dan kunt u zich wenden tot Elly van den Boom 0172 509972 of Trees Zandvliet 071 3315458.Per mail zij n zij bereikbaar op [email protected]

Page 5: Franciscus parochie uitgave mei 2012

5SAMENstromen • mei 2012

Verhuizing parochianen Koetshuis en AarhoeveIn de komende maanden zullen heel wat oudere parochianen in de parochie H. Clara een ingrij pende verhuizing meemaken. De bewoners van het Koetshuis in Nieuwkoop gaan in mei verhuizen naar het nieuwe gebouw Kaleidoscoop. De bewoners van de Aarhoeve in Langeraar krij gen op den duur een nieuw gebouw. De oude Aarhoeve wordt afgebroken, daarom zullen de bewoners tegen de zomer tij delij k verhuizen naar het Koetshuis in Nieuwkoop. Voor alle bewoners is dit een tij d van ingrij pende veranderingen. Een andere kamer op een andere plek, je weg pro-beren te vinden in een vreemd gebouw, nieuwe geluiden, nieuwe afspraken. Maar ook voor de verzorgenden en leidinggevenden is het een enerverende tij d. We wensen iedereen veel sterkte daarbij .

VieringenPastores en vrij willigers zij n intussen met elkaar en met de beheerder in overleg om ook in het nieuwe gebouw met de bewoners ons geloof te kun-nen vieren. Voor veel bewoners is het prettig en soms ook noodzakelij k dat ze worden begeleid naar de ruimte voor de viering. Wie als vrij williger daarin wil mee draaien, kan zich melden bij Agaath Pietersen, (0172) 57 05 25.

Week Nederlandse Missionaris 2012De Nederlandse missionarissen en mis-sionair werkers wereldwij d zetten zich, geïnspireerd door ons geloof, in voor de arme en uitgesloten medemens. Zij gaan naast hen staan, leven samen met hen en weten zo als geen ander wat er nodig is. Maar zij kunnen dat niet zonder steun van de Week Nederlandse Missionaris. Dit jaar loopt de Pinkster-actie van 17 mei t/m 28 mei.

KALENDER Mei

Di 1 Schriftinstuif, H. Adrianuskerk Langeraar, 19.30 uur

Di 8 Meer over Maria, Priester Hendrikzaal Leimuiden, 20.00 uur

8 Schriftinstuif, Petruskerk Roelofarendsveen, 19.30 uur

Woe 9 Overleg Secretariaatsmedewerkers, Priester Hendrikzaal Leimuiden, 13.30 uur

9 Vesperviering, Petrus en Pauluskerk Aarlanderveen, 19.15 uur

Di 15 Schriftinstuif, Petruskerk Roelofarendsveen, 19.30 uur

Do 17 Dauwtrappen, Mariakerk Roelofarendsveen, 07.00 uur

Di 22 Schriftinstuif, Petruskerk Roelofarendsveen, 19.30 uur

Vrij -zon 25 t/m 27 Kloosterweekeinde

Zo 27 Pater Koster viert 55-jarig priesterjubileum in Noorden

Iedere dinsdag: Stille meditatie in de Jozefzaal in Noorden (van 19.15 tot 19.45 uur)

Ook in de Pastorale Noten staat informatie en op de pagina’s van de parochiekernen. Kij k achterop voor jongerennieuws. Ook kunt u bellen naar het secretariaat of kij ken op de website.

U kunt de WNM steunen door: - deel te nemen aan de

Pinkstercollecte; - uw bij drage over te maken op giro

676 t.n.v. de Week Nederlandse Missionaris in Den Haag;

- het WNM-boekje te bestellen (15 euro incl. verzendkosten) (070) 31 36 731. Of via www.weeknederlandsemissionaris.nl.

Paasverhalen Een van de collega’s maakte ons er op attent dat op de website van youtube allerlei fi lmpjes over het Paasverhaal zij n gezet. Het Paasverhaal met lego-fi guurtjes, met playmobile, enz. Leuk om te zien hoe creatief mensen zij n geweest.

Bijbel tapes De hele Bij bel wordt in 7 jaar tij d in 20 delen uitgebracht op audio-CD. Diverse acteurs, zoals Bram van der Vlugt en Matteo van der Grij n doen mee aan het project. De bij belverha-len worden vertelt als een hoorspel, met muziek en geluidsfragmenten. De stukken die ik heb gehoord waren indrukwekkend mooi. Het is een staaltje vakmanschap van regisseur Peter te Nuyl. Voor meer informatie www.debij beltapes.nl

Page 6: Franciscus parochie uitgave mei 2012

66

Clara & Franciscus federatie

Op school was dat minder. Gerard was een bedeesde jongen en geen vlotte leerling, een jongen die geplaagd werd. Gerard hield zich op de achtergrond. Hij erfde dat van zij n moeder die uit een stil gezin kwam met nogal wat vrij gezellen. Ook Gerard leidde z’n eigen leven. Na schooltij d wilde hij de tuinbouw in. Hij werkte 24 jaar bij Puck van de Hoorn en 24 jaar bij Joop van Veen, graag alleen. Vaak was hij al om 5 uur bezig bij de anjers en fresia’s en gerbera’s, want de bloemen moesten om 9 uur in Aalsmeer bij de afslag zij n. Gerard werkte graag in de stilte van Gods natuur.Vanaf zij n jeugd ging hij elke zondag keurig in pak naar de kerk. Daar voelde hij zich thuis.Zij n ontspanning vond hij vele jaren in het hardlopen. In zij n huis staan twee kasten vol met bekers en trofeeën. Het was geen winnaar, maar hij zat wel meestal in de voorhoede. Overal ging hij naar toe, zelfs naar Zeeland en vaak fi etste zij n moeder naast hem bij de halve marathon. Maar waar de wedstrij d ook was, hij ging altij d in het weekend naar de kerk. Rond zij n 35e stopte hij met hardlopen vanwege blessures. Al gauw vond hij een andere besteding voor zij n vrij e tij d. Pastoor Leo Peeters zocht kosters en bloemversierders. Gerard gaf zich op en toen zij n moeder

stierf en hij een mooi gedicht voorlas bij haar begrafenis, vroegen ze hem eveneens als lector. En al gauw begon er een nieuwe wereld voor hem open te gaan, sterker nog, hij vond er een nieuwe roeping. De kerk werd zij n tweede thuis, zeker na zij n vroege pensionering. Het kosterschap omvat meer dan we denken, van de kerk openen en sluiten, klokken luiden en kaarsen aansteken, gewaden en togen, afspraken en lij sten, organisten en orgelstemmers, koren en dirigenten. Dan is er de bloemversiering elk weekend, vanaf bloemen kopen tot toepasselij ke liturgische versieringen, Gerard zorgt overal voor, hij bedingt zelfs lage prij zen, die hij uit eigen zak betaalt. Hij is er uren mee bezig, vooral rond feestdagen.En dan is er nog de Mariagrot buiten, bekend in de hele regio. Ook die vraagt onderhoud, en moet opgeruimd worden. Gerard heeft zich aangesloten bij de landelij ke Lourdesorganisatie en is al elf keer mee geweest naar Lourdes, en heeft er goede vrienden en vriendinnen aan overgehouden in heel het land.Gerard is elke dag in de kerk en omgeving te vinden, komt mensen tegen die de grot willen bezoeken op hun Marskramerroute en die wel even een praatje willen en Gerard laat ze graag de kerk zien. Mensen op

We spreken af in de kerk. Gerard is er bezig de paasversiering weg te halen. Hij trekt de gele bloemen van de doopvont en ik vraag hem of hij daarin gedoopt werd. Ja, zei Gerard met een glimlach. Op 19 september 1947 werd hij boven dat water gehouden door zij n meter en gedoopt. Zij n vader was Siem de kapper en zij n moe-der Marietje Hoogenboom. Vanaf zij n vroege jeugd trok hem de kerk, het was er stil en je was er veilig.

het kerkhof spreken hem aan, of zien hem in de kerk scharrelen en lopen er even langs. Hij assisteert bij het koffi e schenken en opruimen in de prachtige Orangerie, die de parochie Zevenhoven al enkele jaren heeft, en die dit jaar zelfs door de gemeente gevraagd is als ruimte voor de uitverkorenen van de lintjesregen op Koninginnedag.Hij schat dat hij meer dan 40 uur per week in de kerk en omgeving doorbrengt. Hij is er graag, houdt van de stilte, is er vaak alleen bezig, en wil beschikbaar zij n. Hij komt er tot rust voelt zich gezond en wil nog jaren mee.En als om 12 uur de klok luidt voor de Engel des Heren, dan bidt hij mee, en kij kt naar de muurschilderingen waar de geheimen van Maria afgebeeld staan. ‘Is het jouw kerk, Gerard’, vraag ik hem tenslotte. ‘Nee’, zei Gerard, ‘maar ik voel me er wel thuis en ik wil behulpzaam zij n.’

Dirk Koster, osfs

Een ontmoeting metGerard van den Ham, de ‘pastoor’ van Zevenhoven

Gerard van den Ham

Page 7: Franciscus parochie uitgave mei 2012

7SAMENstromen • mei 2012 7SAMENstromen • mei 2012

Van het parochiebestuur H. FranciscusVanuit het bestuur informeren wij u over de vorderingen die wij maken in het bijzonder met het samenvoegen van de fi nanciën van de parochie.

De beleggingen en spaargelden van de vier parochiekernen zijn nu centraal onder het beheer van het parochiebestuur gebracht. Voor de beleggingen hebben wij sinds kort te maken met richtlijnen die zijn vastgelegd in een beleggings-statuut van het Bisdom Rotterdam. Hieraan willen wij voor het eind van het jaar voldoen.

Eind vorig jaar zijn de aparte begrotingen 2012 van de pa-rochiekernen bij het bestuur ingediend. Wij hebben deze tot één gezamenlijke begroting omgezet.Helaas moeten wij constateren dat het heel moeilijk is om een sluitende begroting in te dienen bij het Bisdom. Oorzaken hiervan zijn onder andere:• teruglopende opbrengsten uit spaargelden en beleggingen;• minder opbrengsten uit kerkbijdragen en andere bijdragen

van parochianen;• stijgende prijzen voor onderhoud, energie en overige kosten.In samenspraak met de beheercommissies van de parochie-kernen zullen wij plannen moeten maken om de inkomsten proberen te verhogen en de kosten verder te beperken, maar wel met instandhouding van de pastorale zorg.

Het parochiebestuur hee� met de penningmeesters van de parochiekernen regelmatig overleg om de voortgang te bespreken. Het resultaat hiervan is dat we na de fusie tot parochie H. Franciscus alle bankzaken constructief hebben kunnen regelen: alle bankrekeningen lopen door met de nieuwe tenaamstelling en alle fi nanciële zaken kunnen netjes op tijd worden afgewikkeld.

Afgelopen weken zijn door de penningmeesters van de parochiekernen de jaarcijfers 2011 ingeleverd, die net als de begroting samengevoegd worden tot één geheel. Deze zullen voor 1 mei aan het Bisdom worden aangeboden.

Jan Zandvliet,penningmeester H. Franciscus parochie

In memoriamOp donderdag 5 april werd José Elstgeest vermist. José werd op 22 juli 1956 als vijfde in het gezin Elstgeest van de Vlietmolen in Hoogmade geboren. Na de lagere school en het VWO in Leiden ging zij Engels studeren. Zij had een eigen methode om les te geven: zij gebruikte de teksten van de Engelstalige liedjes uit de top 40. En menig leerling was zeer verbaasd dat zij ondersteboven kon lezen en schrijven en dat bovendien in spiegelschri� .Henny en José hebben samen hun droomhuis getekend en verwezenlijkt. Zeilen, schaatsen en skiën waren hun beider favoriete sporten. Handbal, aerobics en bodytraining waren haar ding: sporten waarin ze goed was en haar lerares-zijn goed naar voren kwam. Vele jaren hee� zij met veel plezier en terdege voorbereid trainingen en lessen gegeven.

Ook voor anderen was zij veel in de weer zoals onder andere voor haar schoonmoeder, voor wie zij een fi jne plek in Zorg-centrum Woudsoord vond. Zij had dan ook een chronisch tijdgebrek en kwam vaak te laat.

In de zomer van 2010 werd borstkanker geconstateerd en hoewel ze zelf hoopte binnen drie maanden weer gewoon al-les te kunnen doen, lukte dat niet meer. Aerobicslessen geven mocht even niet en de Engelse bijlessen werden op een laag pitje gezet. Ze werd steeds onzekerder en leefde in haar eigen wereldje. Geen uitgestoken hand kon ze meer pakken. Knuf-fels te over, maar hebben we goeiedag gezegd?Op 12 en 13 april hebben wij in de kerk afscheid van José genomen en haar te rusten gelegd op het kerkhof.

Margré Volwater-Elstgeest

Op 14 april is overleden op zijn geboorteplek aan de Does-polderkade in Hoogmade, Cornelis Gerardus (Kees) van der Meer.

Kees is geboren op 29 januari 1938, in een groot gezin van 13 kinderen. Al vroeg had hij interesse in de boerderij. In 1965 hee� hij het bedrijf van zijn ouders overgenomen en is daar met zijn vrouw Riet gaan wonen. Het was hard werken: kaas maken, voor het vee en de landerijen zorgen en dat allemaal zonder elektriciteit, water en gas.

H. Franciscus parochie

SAMENstromen • mei 2012

Hoogmade/Woubrugge

Page 8: Franciscus parochie uitgave mei 2012

88

den. Ze wensen de nieuwe groep ouders net zoveel plezier met de volgende serie familievieringen in het nieuwe seizoen!

Vastenmaaltij dHet was 28 maart een gezellige drukte in De Drieluik van Hoogmade. Zestig mensen schoven aan voor de Vasten-maaltijd.De vrijwillige koks hadden ook dit jaar weer een heerlijke maaltijd bereid voor het goede doel. Pannen met heerlijk stoofvlees stonden klaar om opgediend te worden. Dit jaar werd er gekookt én gegeten om geld op te halen voor de mensen in de sloppenwijken van Addis Abeba, Ethio-pië. Zuster Brenda hoopt daar het leven van deze mensen te verbeteren. Deze actie helpt om haar wens in vervulling te laten gaan.Wij, de M.O.V., helpen graag mee. De grote opkomst voor de maaltijd hee� ruim € 800,- opgeleverd en daar zijn we trots op!

Opbrengsten Vastenaktie:Koffi e-Stop € 410,75Schooldoosjes € 609,83Melkbus € 329,70Deurcollecte € 384,70Maaltijd € 955,07Totaal opbrengst € 2690,05We willen iedereen van harte bedanken voor zijn bijdrage.

M.O.V., Ploni Disseldorp, Jeanne Borst en Betty Bank

In 1966 werd de eerste dochter gebo-ren. Daarna volgden nog drie zonen en twee dochters. Kees kreeg lichamelijke klachten en in 2002 werd de diagnose MS vastgesteld. Dit zorgde ervoor dat hij vanaf 2006 niet meer zonder zijn rolstoel kon. Veel mensen hebben hem voorbij zien rijden in zijn scootmobiel en Kees maakte er ondanks zijn be-perkingen toch nog het beste van. De laatste maanden leken de klachten toe te nemen en ging hij fl ink achteruit. Kees is overleden door een hartstilstand. Wij herdenken Kees als een man die altijd hard hee� gewerkt en bijzonder trots was op zijn vrouw en gezin. Wij hebben hem na de afscheidsviering op 19 april naar het kerkhof gedragen. Moge hij rusten in vrede. We zullen hem missen.

Familie van der Meer

Werkgroep familievieringenHet is al bijna een maand geleden dat we Palmzondag vierden. Met deze viering sloot de werkgroep de cyclus fa-milievieringen van dit jaar af. Als ouders van de communicanten van vorig jaar hebben zij zich sterk gemaakt voor deze vieringen. Samen met pastor Hoogen-bosch zijn de vieringen steeds voorbe-reid. Het was elke keer een uitdaging om in het Bijbelverhaal een kern te vinden die verbonden kon worden met de belevingswereld van de kinderen. Maar ze zijn daar toch goed in geslaagd. Wat minstens zo belangrijk was, is dat het voor hen erg leerzaam was en natuurlijk het plezier dat ze er met elkaar in had-

Oecumenische 4 mei herdenking in WoubruggeOp vrijdagavond 4 mei zal een her-denkingsdienst worden gehouden namens de vier geloofsgemeenschap-pen van Woubrugge. Dit gebeurt in het gemeenschapscentrum bij de sporthal. De dienst begint om 19.00 uur, waarna om 19.40 uur wordt aangesloten bij de optocht naar het oorlogsmonument bij de Ned. Hervormde kerk, waarvan u een mooie foto ziet op de voorkant van dit parochieblad, waarvan u hieronder een mooie foto ziet staan.

Welkom bij seniorenochtendOp woensdag 30 mei is om 10.00 uur de seniorenviering, waarin pastoor W. Broeders zal voorgaan. Het King’s Kombo verzorgt de muzikale begelei-ding. Daarna is er koffi e in De Drieluik.

Eerste Heilige Communie: “Blij f dit doen!”Veertien kinderen en hun ouders zijn er klaar voor. Op 29 maart kwamen ze samen naar de pastorie om met elkaar de start te maken van de voorbereiding op de Eerste H. Communie.

We staken de kaars aan, waarbij Trudy alle namen van de kinderen had gezet, en we begonnen met het kruisteken. Daarna werden de kleurige boeken van het project “Blijf dit doen!” uitgedeeld. De titel verwijst naar de opdracht van Jezus aan zijn leerlingen. Daarna mochten de ouders en de kinderen een puzzel maken over de eucharistie. We sloten af met het gebed van het Onze Vader, dat we deze weken nog veel zullen oefenen.

Op 22 april hebben ze in de zondagsviering al even in de spotlights gestaan en zich voorgesteld. Het feest van de Eerste H. Communie is op 10 juni.

Oorlogsmonument Woubrugge

Page 9: Franciscus parochie uitgave mei 2012

9SAMENstromen • mei 2012 9SAMENstromen • mei 2012

Leimuiden/Rij nsaterwoude

Van de PastoraatsgroepDe leden van de pastoraatsgroep zijn bezig om, na een geslaagde viering van het Paasfeest in onze kerk, de activiteiten voor de komende weken vorm te geven. Allereerst is op 13 mei de Eerste Heilige Communieviering in onze kerk.

De voorbereidingen zijn al in volle gang en in de kerk zelf is er al het nodige te zien hiervan. Wij wensen de kinderen, hun ouders en verdere fami-lie natuurlijk een heel mooie viering en een gezellige dag. De vormselvie-ring in Oude Wetering is een mooie viering geweest. Ook de kinderen heb-ben het als goed ervaren. Hen wacht nog het evenement van de Vuurdoop, een ontmoeting met de bisschop in de kathedrale kerk te Rotterdam op zaterdag 26 mei a.s. samen met alle vormelingen uit het bisdom. Ook dit jaar wordt de Pinksternoveen gehou-den in het Groene Hart. In diverse kerken worden tussen Hemelvaart en Pinksteren gebedsbijeenkomsten gehouden ter voorbereiding op het Pinksterfeest.

Dit jaar zal ook onze kerk hier actief aan mee doen. Op vrijdag 25 mei is er ’s avonds een noveenviering. En tot slot zijn we als pastoraatsgroep bezig om het St. Jansfeest in juni voor te bereiden. We hopen dat het ook dit jaar weer een gezamenlijk parochiege-beuren mag worden.

We hopen u bij de diverse vieringen te mogen begroeten.

De Pastoraatsgroep

Wij zij n gevormd!Op 17 maart zijn zeven kinderen uit de parochiekern St.Jan de Doper gevormd in de Jacobuskerk te Oude Wetering. In het vorige nummer van Samenstromen hee� de werkgroep hier al iets over geschreven. Nu willen ook de kinderen hun ervaringen met u delen.

MAURITS: Wij zijn dit jaar gevormd. We waren met 7 vormelingen, 5 meisjes en 2 jongens. Vaak was het heel gezellig, maar soms waren er ook minder leuke momenten (tijdens de voorbereiding), als we het bijvoor-beeld over mensen hebben, die gestor-ven zijn. Maar alles bij elkaar was het heel leuk.

JARI: Wij zijn de afgelopen weken bezig geweest met het vormsel. We waren met 7 vormelingen. We zijn gevormd in Oude Wetering en dat was leuk, want je mocht ook allemaal iets doen. Ook waren de voorbereidingen vaak erg gezellig.

NIKITA: Ik heb mijn vormsel ge-daan op 17 maart 2012 met 6 andere vormelingen uit Leimuiden. Ik heb verschillende dingen gedaan zoals: naar een school gegaan en kaarsen aangestoken voor mensen, die in vuur en vlam staan of stonden (voor iets). We zijn in Oude Wetering gevormd in plaats van in de kerk in Leimuiden. Het was een grote ervaring. Ik heb de heilige Geest ontvangen.

SHAYNA: We zijn gevormd in Oude Wetering. Eigenlijk vond ik het wel jammer, maar het was ook een erva-ring. Ik vond het erg gezellig.

H. Franciscus parochie

AILEEN: Ik vond het H. Vormsel van de afgelopen weken heel mooi. Ook toen we aan de minder leuke dingen dachten. Ik vond het een geweldige dag.

JANINE: Ik heb dit jaar vormsel gedaan. Ik vond het erg gezellig met de groep. Jammer genoeg waren we maar met 7 kinderen. Omdat we met zo weinig waren, werden we in Oude Wetering gevormd met 37 andere kinderen. Dat vond ik wat minder, maar de voorbereiding en het Vormsel waren leuk.

Pinksternoveen dit jaar ook in onze kerk Al jarenlang trekken we tussen Hemelvaart en Pinksteren avond aan avond in twee kringen door het Groene Hart langs negen kerken om te bidden en te zingen om de komst van de H. Geest. Dit jaar gebeurt dat ook in onze Sint Jan de Doperkerk en wel op vrijdag 25 mei om 19.30 uur. ‘Een gids voor onderweg’ is het thema van dit jaar. We komen allemaal momenten tegen in ons leven dat we een Gids kunnen gebruiken, momenten waarop we houvast zoeken; momenten waarop de weg vóór ons onduidelijk en angstig lijkt.

We willen u van harte uitnodigen om aan deze noveen deel te nemen, zeker in onze eigen kerk. Elders in dit blad vindt u een overzicht van de vierin-gen.

De liturgiecommissie

Page 10: Franciscus parochie uitgave mei 2012

1010

Resonans zoekt dirigent!Resonans is een enthousiast en gezel-lig koor, dat bestaat uit 25 leden en een pianist. We zingen moderne liturgische- en popliedjes en gospels. Onze repeti-tieavond is op dinsdag van 20.00 uur – 21.30 uur in de St. Jan de Doperkerk in Leimuiden/Rijnsaterwoude.Vergoeding is volgens de richtlijnen van het bisdom. Bent u de persoon die wij zoeken kom dan gewoon eens kijken en luisteren of neem contact op met Irma Mourits 0172-508602.

H. Franciscus parochie

Eerste Heilige CommunieZoals u in eerdere edities van Samen-stromen hee� kunnen lezen, vieren op 13 mei om 10.00 uur, 14 com-municantjes het feest van hun Eerste Heilige Communie. Het Kinder- en Tienerkoor zal de muziek verzorgen. U ben van harte uitgenodigd om dit feest mee te vieren, want Samen zijn wij parochie!

- Lief en Leed -Op 27 april zijn getrouwd:Peter Koot en Ellen v.d. Hoorn

Dienst in PeppelhofOp vrijdag 11 mei zal pastor Van Zoelen de dienst in het Peppelhof verzorgen.

CommunievieringVanwege de Eerste H. Communie-viering op zondag 13 mei is er die dag geen koffi edrinken na de mis. In plaats hiervan bent u 28 mei, Tweede Pinksterdag, na de viering van harte welkom voor een kopje koffi e.

St. Barbara neemt afscheid van Jan de BoerDonderdagavond 19 april is er na de algemene ledenvergadering van uit-vaartvereniging St. Barbara afscheid genomen van Jan de Boer. Voorzitter Antoon Kea hee� hem bedankt voor het vele werk, dat hij al die jaren voor de St. Barbara gedaan hee� . Deze avond, waar ook zijn familie aanwezig was, werd bezocht door vele oude bekenden van Jan.Jan dankt iedereen hartelijk voor het mooie afscheid en de gezellige avond.

Jan de Boer en Antoon Kea

Hallo jongeren!Als jullie nog meewillen met de ‘Stap mee op 4’ reis kunnen jullie verdere informatie en een in-schrijff ormulier vinden bij jullie parochiekernredactie.

Page 11: Franciscus parochie uitgave mei 2012

11SAMENstromen • mei 2012SAMEN

Dinsdagmorgen

15 mei 9.45 uur Rozenkransgebed en aansluitend om 10.00 uur Eucharistieviering voor de KBO in Oud Ade, met het herenkoor. Voorganger is pastoor W. Broeders.Vandaag is er een communieronde.

29 mei is er géén viering.

MededelingenIn het weekend van 19 en 20 mei is de collectie tijdens de vieringen voor de Nederlandse missionarissen.In het weekend van 2 en 3 juni is de plaats van de vieringen omgewisseld, dus zater-dagavond in Rijpwetering en zondagmor-gen in Oud Ade. Zondagmorgen is er na de viering een koffi econcert van koor Joy in de tuin bij de kerk van Oud Ade.

PinksternoveenOp zaterdag 19 mei is er Pinksternoveen in Oud Ade, met medewerking van een gelegenheidskoor. Symbolisch komt het Pinkstervuur vanuit Aarlanderveen naar Oud Ade en vervolgens gaat het de dag daarna naar Hazerswoude Dorp. Voorganger is de heer Jan van Leeuwen, gebedsleider te Hoogmade. Koorleden en anderen worden van harte uitgenodigd om mee te zingen. We oefenen vanaf 18.00 uur. Meezingen kan zonder aanmel-ding vooraf. Informatie en aanmelding van instru-mentalisten bij het parochiesecretariaat. Na de viering is er gelegenheid voor koffi e en ontmoeting.

Een verrassende vastenmaaltij dAchter in de kerk lag zoals ieder jaar een intekenlijst voor de vastenmaaltijd. Er waren in totaal wel 40 mensen, die zich hadden ingeschreven! Ik werd erg verrast toen het eten op tafel kwam, een heerlijke maaltijd met rundvlees, kip en groenteschotel. Helaas was ik vergeten om mijn eigen bordje en bestek mee te nemen, maar gelukkig was er nog wat op voorraad. Als toetje kregen we nog een fruitsalade. We hebben heerlijk gegeten en ieder was natuurlijk bereid om een off er te geven. Dit keer niet door sober te eten maar door geld te geven om de Ethiopi-sche moeders te steunen. Deze hele maal-tijd was verzorgd door Gerrie Meerstadt. Zij stond er dit jaar door omstandigheden helemaal alleen voor. Nou Gerrie compli-menten hoor! Ik vond het super.

Cobi van der Meer

Rij pwetering/Oud Ade

InformatieavondSinds een jaar zijn wij één parochie, H. Franciscus, ontstaan uit de vijf parochies van federatie De Doortocht. Vorig jaar was er een informatieavond over de parochiefusie. Nu organiseren wij weer een avond om u op de hoogte te brengen van de huidige situatie en al uw vragen te beantwoorden. We nodigen alle parochianen van Rijpwetering en Oud Ade dan ook graag uit voor de informatieavond op woensdag 30 mei om 20.00 uur in het dorpshuis van Oud Ade.

Beheercommissie parochiekern en Pastoraatsgroep

Page 12: Franciscus parochie uitgave mei 2012

1212

H. Franciscus parochie

Op 15 april zij n in de kerkvan Oud Ade gedooptBas Verhaar, zoon van Lucas en Saskia Verhaar-Hexspoor;Ee� e Zoetemelk, dochter van Wim Zoetemelk en Monique Meulenberg.Dat zij zich welkom voelen in onze gemeenschap.

Pastor M. Jagerman 50 jaar priesterOp zaterdag 16 juni 2012 is het vij� ig jaar geleden dat emeritus-pastor Michel Jagerman in Rotterdam door Mgr. Mar-tinus Jansen, de toenmalige bisschop van Rotterdam, tot priester werd gewijd. In september 1999 werd pastor Jagerman door Mgr. Adrianus van Luyn benoemd tot parochie-administrator voor Rijpwe-tering en Oud Ade. En nu nog komt hij regelmatig naar Rijpwetering en Oud Ade om bij ons voor te gaan in de eucharistie-vieringen. We zijn hem daar zeer dank-baar voor.Pastor Jagerman wil graag zijn vij� ig jarig priesterjubileum bij ons vieren op zondag 17 juni 2012.Mede namens hem nodigen wij alle paro-chianen uit voor de eucharistieviering op zondag 17 juni om 10.00 uur in Rijp-wetering. En ook direct daarna voor een gezellig samenzijn in het dorpshuis van Oud Ade tot ongeveer 15.00 uur waar u pastor Jagerman kunt feliciteren.

Beheercommissie parochiekern en Pastoraatsgroep

In memoriam Waar vriendschap is en liefde, daar is God. Pas nu bereikte ons het bericht dat in augustus 2011, op de lee� ijd van 97 jaar, zuster Maggi (Maria Magdalena Laurentzen) in Schijndel is overleden. Zij werd geboren in Hamborn (Dld) en was sinds 1933 lid van de congregatie Zusters van Liefde. Samen met zuster Sophie werkte ze jarenlang in kinderte-huizen in Duitsland. Wij kennen haar van de jaren dat ze samen met zuster Sophie op de pastorie van Rijpwetering steun en toeverlaat en gezelschap betekende voor pastoor J. Nijman. Zij nam een belangrijk deel van de interne gang van zaken in de pastorie waar. Hartelijk en vol interesse volgde ze wel en wee van vele vrijwilli-gers. Toen ze in 1992 verhuisde volgde ze vanuit Schijndel trouw het wel en wee van Rippers en Oud Adenaren. In Schijndel was haar wijsheid en mildheid van groot belang voor de opbouw van de gemeen-schap van oudere zusters in de Annahof. De zusters ontvingen veel van haar per-soon en zijn dankbaar voor haar inbreng. Zo herinner ik haar ook: op moeilijke momenten klonk vanuit Schijndel een bemoedigend woord en was er een gebed voor ons in stilte.

� ea Dingjan-Zonneveld

Op 10 maart is mevrouw Johanna Ca-tharina Straathof - Borst overleden. 88 Jaren mocht zij haar licht laten schijnen in haar leven. Komend uit een groot gezin ging zij met haar man Nic naar Trinidad om daar een nieuwe toekomst te begin-nen. Heimwee bracht hen terug. Duister-nis en licht wisselden elkaar af in haar leven. Duisternis om de dood van hun eerste zoontje in Trinidad, ver van huis en haard, en om de dood van hun zoon Rob en haar man Nic. Het licht had ze nodig om de duisternis de baas te kunnen. Licht van de paaskaars, vanuit haar geloof, het licht door de liefde van haar kinderen en hun gezinnen. Op het einde van haar leven mocht ik haar de ziekenzalving toedienen: ‘Want mijn herder is de Heer’, bad ik en zij antwoordde volmondig: ‘het zal mij nooit aan iets ontbreken’. Met de bede, dat dit voor haar waarheid mag worden, hebben wij haar op 16 maart vanuit haar paro-

chiekerk in Rijpwetering ter ruste gelegd.Wij wensen haar gezin veel kracht en sterkte toe.

pastoor W. Broeders

Op 17 maart overleed mevrouw Cornelia van Veen - van der Star in de lee� ijd van 91 jaar. Geboren en getogen in Rijpwete-ring was zij het op twee na jongste kind in het grote schippersgezin van Willem van der Star. In de oorlogsjaren leerde zij Aart kennen, een Veender, met wie ze in 1945 trouwde. Samen kregen zij vier kinderen,� eo, Wil, Marijke en Ruud. Na periodes in Oud Ade, Oude Wetering en Roelofarendsveen, keerde het gezin terug naar de vertrouwde Rip.Cor was een harde werker, die er voor zorgde dat haar kinderen niets tekort kwamen. Twee van haar zussen kwamen jong te overlijden en zij hee� toen jaren-lang geholpen in de huishouding van haar zwagers. In de zeventiger jaren kreeg Aart last van longklachten en moest hij stop-pen met zijn werk bij de Hoogovens. Hij overleed in 1977. Cor ging toen zelf weer aan het werk buitenshuis. Naast al het werk had ze gelukkig ook ontspanning, als ze fi etstochtjes maakte met vriendin-nen. Ze genoot erg van haar kleinkinde-ren en was een lieve oma.Toen haar gezondheid achteruit ging, verhuisde zij in 1995 naar Huize Liduina in Warmond. Daar had ze een goede tijd, maar altijd bleef ze nieuwsgierig naar de gebeurtenissen op de Rip.Op 22 maart hebben wij afscheid geno-men van Cor in de kerk van Rijpwetering, en haar ter ruste gelegd op de begraaf-plaats bij de kerk. Moge de Heer Cor nu thuisbrengen in het hemelse huis en mogen haar dierbaren troost vinden in de goede herinneringen die blijven.

pastor G. Brink

Page 13: Franciscus parochie uitgave mei 2012

13SAMENstromen • mei 2012 13SAMENstromen • mei 2012

Oude- en Nieuwe Wetering/Roelofarendsveen

Rozenkrans biddenIn mei is er weer gele-genheid om samen de rozenkrans te bidden:Mariakerk: dinsdag 09.00 uur vóór de vie-ring. Intenties opgeven vóór het bidden.Petruskerk: dinsdag 09.00 uur vóór de viering. Intenties opgeven bij de heer Johan Bakker.Jacobuskerk: vrijdag 09.00 uur. Inten-ties kunt u opschrijven in het intentie-schri� dat bij Maria ligt.

Dauwtrappen17 mei, Hemelvaart, wordt er vooraf-gaande aan de eucharistieviering een heerlijke ochtendwandeling gehouden. Om 07.00 uur is het verzamelen bij de Mariakerk aan het Pastoor Onelplein in Roelofarendsveen en om 07.15 uur is het vertrek om gezamenlijk in de natuur de Hemelvaart van Jezus te gedenken.Een kort meditatief moment ontbreekt niet tijdens de wandeling. Na het bidden en zingen wordt de wandeling voortge-zet tot de locatie waar een koffi epauze gehouden wordt. Na nog een klein half

uurtje lopen zijn we rond 10.00 uur bij de Mariakerk waar de eucharistieviering zal beginnen. Het Petrus-Mariakoor zal de viering muzikaal ondersteunen. Na afl oop van de viering wordt er een kopje koffi e of thee geschonken. Bij mooi weer zal dit in de tuin zijn. Ook voor kinde-ren is dit een leuke, spannende wande-ling: lekker over hekken klimmen!Bij slecht weer gaat de wandeling niet door, de viering uiteraard wel.Voor inlichtingen: Sjef en Riet Bouwmeester, tel. 06 25595344 of 071 3315191.

4 mei dodenherdenking Kaag en BraassemDit jaar zal de herdenkingsdienst niet in de Mariakerk plaatsvinden maar zijn alle activiteiten gepland vóór het gemeentehuis en bij het monument op de Noordhoek in Roelofarendsveen. Mooie muziek, gedichten voorgedragen door een aantal jongeren en een toe-spraak van wethouder Van Velzen. Deze bijeenkomst die om 19.00 uur begint staat open voor iedereen uit Kaag en Braassem. Voor het gemeentehuis zullen rijen stoelen worden geplaatst, zodat velen zittend de bijeenkomst kunnen bijwonen. Er zullen door Scala mooie liederen worden gezongen en door twee muziekverenigingen zullen een aantal toepasselijke muziekstukken worden ge-speeld. Na acht uur zal de gebruikelijke kranslegging plaatsvinden.

Heilig VormselOp 17 maart werden in twee vierin-gen in de Jacobuskerk 37 kinderen gevormd.In de tweede viering waren er ook 7 kinderen bij uit Leimuiden. In het Vormselproject werd aandacht be-steed aan andere mensen: hoe kun-nen wij wat voor anderen betekenen.Op 7 maart zijn er stroopwafels, plantjes en KiKabeertjes verkocht voor kinderen die niet alles kunnen

doen wat ze willen. De kinderen uit Leimuiden hadden een andere actie. Het bedrag dat door de vormelingen van Emanuel is opgehaald was € 700,00 ! De families Bakker en Kuipers van de Floraweg, hartelijk bedankt voor het leveren van de plantjes.

De vormelingen en het vormselteam

Page 14: Franciscus parochie uitgave mei 2012

1414

In memoriamDonderdag 15 maart is Petrus Antonius (Piet) van Hameren op 73-jarige lee� ijd overleden. Hij was iemand die van de natuur hield, ging er vaak op uit. Maar nog meer hield hij van mensen om zich heen. Hij kon ook goed met kinderen opschieten, vaak als “kind onder de kin-deren”, zeker met zijn eigen kleinzoon Tim. Velen kennen hem van de vele dingen die hij maakte, zoals zelfs nog kort voor zijn overlijden: de kerststal-letjes voor school en de kruisjes voor de Eerste Communie. Hij wilde niet ziek zijn, maar toch kroop zijn ziekte voort en uiteindelijk won die ziekte het en moest hij het opgeven. Op 20 maart hebben we in de Jacobuskerk afscheid van hem genomen en hem daarna op de begraafplaats achter de Petruskerk zijn laatste rustplaats gegeven. Dat hij moge rusten in vrede. We wensen zijn familie veel sterkte met hun verlies!

Pastor Jack Glas

Op 22 maart hee� Johannes Cornelis van (Jan) der Wereld afscheid van ons genomen. Hij is 73 jaar geworden. Een geliefd man: opgewekt, sportief en hij had altijd wel iets om van te genieten. Zelfs toen hij ziek werd verloor hij de moed niet. Maar... “Gods wegen zijn ondoorgrondelijk” hoorden we lezen in de afscheidsviering. En zo was het: juist toen het weer beter leek te gaan met zijn gezondheid kwam het einde zo plotse-ling en onverwacht. Niet te begrijpen....Na het afscheid in de Jacobuskerk op dinsdag 27 maart hebben we hem te ruste gelegd op de begraafplaats achter de Petruskerk. Dat hij moge rusten in vrede. Wij wensen zijn vrouw, kinderen, kleinkinderen veel sterkte met hun verlies.

Pastor Jack Glas

Op 22 maart is Anthonius Sebastiaan Joseph (Ton) Volwater op 76-jarige lee� ijd overleden. Duisternis en licht wisselden elkaar af in zijn leven: het licht van de liefde voor mens en natuur, de sport en de muziek; de duisternis van ziekte en teleurstelling.Zijn broer Jan schreef in het in me-

moriam: het is een hele kunst in weer en wind van het leven op de been te blijven. Is het vaak niet om wanhopig van te worden? Je zult steeds maar weer vastlopen, verliezen moeten incasseren, teleurstellingen moeten verwerken. De nachtzijde van het bestaan kan je lelijk in haar greep krijgen. Zo lelijk dat je aan de lichtzijde niet meer toekomt. Daar begon het een beetje op te lijken. Maar, nu jij letterlijk onder het kruis bent doorgegaan, mogen wij voor je hopen en bidden dat je het hemelse licht bent bin-nengegaan. De verrijzenis op de jongste dag kan nu aanbreken. Rust in alle vree bij je Schepper, die jou lie� ee� !Op woensdag 28 maart hebben wij Ton vanuit de Petruskerk op het kerkhof ter ruste gelegd.Wij wensen Ria, zijn partner en de ge-zinnen veel kracht en sterkte toe.

Pastoor W. Broeders

Omgeven door de warmte en het mee-leven van familie en vrienden namen Franklin en Mary Grace van der Hoorn op 3 april afscheid van hun kindje Dirk. Nog maar nauwelijks aan het licht gekomen, hee� hij zijn ouders verrast met zijn kracht. Ze hebben naar hem uitgekeken, hem gekend en van hem gehouden. Dat het hun niet is gegeven om voor hem te zorgen is intens verdrie-tig, maar hun liefde voor de kleine Dirk blij� .We deelden in de afscheidsviering het diepe verdriet en de pijn van de ouders en grootouders en vertrouwden Dirk toe aan Gods liefde, voor wie ieder leven telt.

Pastor M. Hoogenbosch

Op 6 april is op 68 jarige lee� ijd Nico-laas Leonardus Jozef (Nico) van Berkel overleden. Niet zo lang geleden zat hij in zijn tuin voor zijn caravan: de wijze en geduldige man, de mens met weinig woorden, wijs en eigenwijs door het leven zelf. Hij keek naar zijn vermogen: zijn zes kleinkinde-ren. Hij had de tuin goed gesnoeid. Hij voel-de aan zijn lichaam dat het niet helemaal goed zat. Ziekte nam bezit van zijn leven, veel te vroeg. He� ige pijnen, bijna niet te

H. Franciscus parochie

dragen. Hij kende de schoonheid van de bloem, hoe prachtig de bloemen kunnen bloeien, maar ook wist hij als geen ander dat iedere bloem die bloeit, eens uitge-bloeid raakt. In dit besef accepteerde hij zo goed en kwaad als dat ging, het einde van zijn eigen bloeiperiode. Op donderdag 12 april hebben wij af-scheid van hem genomen in de Petrus-kerk en de bloem toevertrouwd aan de tuin van God en hem ter ruste gelegd op het kerkhof.Wij wensen Anneke en haar gezin veel kracht en sterkte toe.Pastoor W. Broeders

- Lief en Leed -

Geboren1 april Sem Jacob Kuipers, zoon van Marco en Loes Kuipers-Verdel

GedooptJovani Turk, Caelen Mooijekind, Novi Lubbe

Huwelij ksjubilea5 mei: 45 jaar getrouwd � eo en Mien Volwater-Droogh7 mei: 60 jaar getrouwd Gerard en Nel Roos-Zoetendaal(viering 7 mei om 14.00 uur in de Mariakerk)13 mei: 50 jaar getrouwd Gerard en Riet Hogenboom-Straathof

Overleden15 maart Petrus Antonius (Piet) van Hameren – 73 jaar22 maart Johannes Cornelis (Jan) van der Wereld – 73 jaar22 maart Anthonius Sebastianus Joseph (Ton) Volwater – 76 jaar30 maart Dirk Johannes Maria van der Hoorn – 17 dagen6 april Nicolaas Leonardus Joseph (Nico) van Berkel – 68 jaar13 april Engelina Cornelia Maria (Inge) Hoogenboom-Zaal – 52 jaar

Page 15: Franciscus parochie uitgave mei 2012

15SAMENstromen • mei 2012

Spraakwater

Clara & Franciscus federatie

van en vóór ouder en kind

Vraag aan God:

Waren er ook vrouwen die leerling van Jezus werden?

“Natuurlij k waren er ook vrouwen onder de leerlingen van Jezus! Een heleboel zelfs. Denk maar aan Maria, Jezus’ moeder. De moeders van verschillende apostelen waren zij n leerling. En dan natuurlij k Maria Magdalena. Verder de zussen Ma-ria en Martha, Salome, noem maar op. Bij na altij d waren er vrouwelij ke leerlingen bij . Je vindt daar veel verhalen over in de bij bel. Zeker op belangrij ke momenten. Zij bleven bij Jezus toen hij aan het kruis hing. Zij waren op de Paasmorgen het eerste bij het lege graf. En wie waren de eersten die de verrezen Heer ontmoetten? Inderdaad … vrouwen.

Misschien dat jullie die vrouwelij ke leerlingen wat vergeten omdat de twaalf apostelen mannen waren. Ja, dat was zo. Zo ging dat in die tij d. Als Jezus nu had geleefd was dat misschien anders geweest. Maar vrouwelij ke leerlingen had hij ook en zij waren heel erg trouw. En dat is altij d zo gebleven. Vroeger zaten de kloosters vol met zusters, allemaal leerlingen van Jezus! En kij k eens om je heen in de kerk. Veel mensen daar zij n vrouwen. Ook allemaal leerlingen van Jezus! Voor Jezus maakte het niet uit of je man of vrouw was, oud of jong, wit of zwart, Jood of iets anders. Hij hield van iedereen, praatte met iedereen en écht iedereen mocht zij n leerling zij n. En dat mag nog steeds.

Charles Horsthuis

Maria en de rozenkrans Zie ook: www.rkactiviteiten.nl

Wat is een rozenkrans?Een rozenkrans is een soort ketting met kraaltjes, die als hulp wordt gebruikt bij het rozenkransgebed. Dit gebed is bij zon-der: terwij l je bij elk kraaltje een Onze Va-

der of Wees Gegroet Maria bidt, denk je na over belangrij ke gebeurtenissen in het leven van Jezus en Maria.

Waarom heet het een rozenkrans?Heb je wel eens bloemen geplukt voor je moeder? En was ze er blij mee?Elke keer dat je een Wees Gegroet Maria bidt, is dat voor Maria als een mooie roos die je haar geeft. Stel je eens voor dat je bij alle kleine kraaltjes van de rozenkrans-ketting een Weesgegroet bidt. Wat een prachtige krans van rozen wordt dat voor Maria!

Waarom de rozenkrans bidden?Op 13 mei 1917 gebeurde er iets heel bij zonders in de buurt van Fatima, een klein dorpje midden in Portugal. Maria kwam vanuit de hemel en sprak met

3 herderskinderen. Het was de tij d van de Eerste Wereldoorlog. Maria vertelde deze kinderen hoeveel verdriet het God doet wanneer mensen slechte dingen doen. Ook vertelde zij dat bidden veel goed kan maken. Zij vroeg aan hen om elke dag de rozenkrans te bidden en te bidden om vrede.

Rozenkransboekje voor kinderenEr is speciaal voor kinderen een rozen-kransboekje geschreven met uitleg en korte gebeden bij mooie afbeeldingen van de belangrij kste momenten in het leven van Jezus en Maria. Het is te bestellen voor € 2,50 bij stichting Samuel of uitgeverij Colomba.

Wij zij n blij met jouw kopij !

Tips, ideeën en kopij voor deze pagina zij n van harte

welkom! Stuur het naar [email protected]

o.v.v. Spraakwater.

Wie weet het juiste antwoord?Deze maand geen puzzel, maar een prij svraag:

Hoeveel kraaltjes zitten er aan een rozenkrans?

Dat wordt dus tellen bij opa of oma…. maar misschien heb je er zelf thuis wel één? Mail je antwoord naar [email protected] en geef je naam, adres en leeftij d even door.

En de winnaar is...De 6-jarige Jordy uit Ter Aar!! Hij loste de alfabetpuz-zel van de maand maart goed op: Wat zit er in jouw vastentrommel? kwam eruit. Hij won een doe-boek over Pasen met verhalen en spelletjes over het leven van Jezus én twee lekkere chocoladepaashazen. De winnaar(s) van de Paaspuzzel van de maand april zullen in de volgende Samenstromen worden vermeld.

Page 16: Franciscus parochie uitgave mei 2012

16

UITNODIGING Pinksternoveen

Je kunt wel eens verloren lopen, niet goed wetend waar of hoe te gaan. Je kunt in de war raken door de dingen die je hoort en niet begrij pen wat je ziet. De weg vóór je kan onduidelij k, misschien zelfs angstig lij ken. Kortom, je kunt soms wel wat hulp gebruiken, een gids voor onderweg.Zo luidt dan ook het thema voor de Pinksternoveen 2012, die begint op vrij dag 18 mei a.s. in Aarlanderveen en afgesloten wordt op zaterdag 26 mei met een feestelij ke viering in de Bonifacius kerk in Alphen aan den Rij n.Wij willen u allen van harte uitnodigen deel te nemen aan deze noveen. Om samen met ons, net als de volgelingen van Jezus, tussen Hemelvaart en Pinksteren, biddend bij een te zij n.Iedere avond in een andere kerk of kapel, in woord- en gebedsvieringen, waarin vrij willigers uit de verschillende parochies en gemeentes voorgaan. Zo willen wij ons voor-bereiden op de komst van de beloofde Helper, de Heilige Geest; onze gids voor onderweg, die wij verwachten op het Hoogfeest van Pinksteren. U bent van harte welkom om één of meer avonden met ons mee te trekken. U zult verrast worden door de diversiteit en de creativiteit waar-mee de vieringen tot stand zij n gekomen. Na afl oop van iedere viering is er ook gelegenheid om elkaar persoonlij k te ontmoeten en met elkaar na te praten bij een kopje koffi e of thee. Hieronder een overzicht van de vieringen, noteer ze alvast in uw agenda en graag tot ziens!

Werkgroep Pinksternoveen Het Groene HartDiaken Gilion Greeve en Willie Toor

Clara & Franciscus federatie

Vrij dag 18 mei 19.30 uur H. H. Petrus en Paulus - Noordeinde 26 – Aarlanderveen

Zaterdag 19 mei 19.00 uur H. Bavo – Leidseweg 4 – Oud Ade 19.00 uur H.H. Engelbewaarders – Dorpstraat 248 – Hazerswoude-dorp

Zondag 20 mei 11.00 uur Ipse de Bruggen, locatie Hooge Burch Spoorlaan 19 - Zwammerdam 10.00 uur Kerkeklij k centrum De Bron Troubadourweg 2 - Alphen a.d. Rij n

Maandag 21 mei 19.30 uur H. Willibrordus – Overtocht 20 - Bodegraven 19.30 uur O.L. Vr. Hemelvaart - Dorpstraat 37 - Nieuwkoop

Dinsdag 22 mei 19.30 uur St. Jans Onthoofding - Zuidbuurtseweg 13 – Zoeterwoude 19.30 uur De Lichtkring - Amerikalaan 91 - Alphen a.d. Rij n

Woensdag 23 mei 19.30 uur Ipse de Bruggen, locatie Ursula – A.H. Kooistrastraat 130 - Nieuwveen 19.30 uur H.H. Petrus en Paulus – Dorpsweg 24 - Reeuwij k

Donderdag 24 mei 19.30 uur O.L.Vr. Geboorte – Meij e 137 – Meij e-Zegveld 19.30 uur H. Adrianus – Langeraarseweg 90 - Langeraar

Vrij dag 25 juni 19.30 uur H. Johannes de Doper – W.v.d. Veldenweg 24 - Leimuiden 20.00 uur Samenwerkende kerken - Kerkplein Ned. Herv.Kerk Haastrecht – centrum

Zaterdag 26 mei 19.00 uur H. Bonifacius – Paradij slaan 6 – Alphen a.d. Rij n

Route Pinksternoveen 2012

Vanuit het Oecumenisch beraad Oude Wetering en Roelofarendsveen

Een pelgrimreis naar Oriëntalis, een reis door de wereld van de drie heilige boeken.

Op 9 juni a.s. zal de jaarlij kse pelgrimreis of voor anderen: ‘het kerkelij k dagje-uit’ plaats vinden. Het belangrij kste punt uit het programma is een bezoek aan het Museumpark ‘Oriëntalis’. We zullen in het Museumpark ook een viering houden. Gezien de pelgrimreizen in de afgelopen jaren zij n de ont-moetingen zeer belangrij k. We zullen naast elkaar in de bus zitten, samen koffi e drinken en tot slot gezamenlij k eten. De ervaringen van de pelgrims waren zeer positief. In het kerkblad ‘Langs de Wetering’ en het parochieblad ‘Samen-stromen’ in juni komt het volledige programma te staan en de kosten van deze dag.

U bent van harte uitgenodigd! Voor de mensen die zich grondig willen voorbereiden: www.museumparkorientalis.nl

Vertrek: 9.00 uur. Thuiskomst: ongeveer 22.00 uur. U kunt zich opgeven bij Anneke Rietbroek, tel. 071-3313057 E-mail [email protected]

Ds. Martin van der Velden, [email protected] Anneke Rietbroek, gebedsleider parochiekern Emanuel

Page 17: Franciscus parochie uitgave mei 2012

17SAMENstromen • mei 2012 17SAMENstromen • mei 2012

Wat wij lezen op de zondagen in mei

6 mei 5e Zondag van Pasen

Handelingen 9, 26-31 1 Johannes 3, 18-24 Johannes 15, 1-8

13 mei 6e Zondag van Pasen Handelingen 10, 25-26.34-35.44-48 1 Johannes 4, 7-10 Johannes 15, 9-17

17 mei Hemelvaart van de Heer

Handelingen 1, 1-11 Efeziërs 4, 1-13 of: 4, 1-7.11-13 (eventueel Efeziërs 1, 17-23) Marcus 16, 15-20

20 mei 7e Zondag van Pasen

Handelingen 1, 15-17.20a.20c-26 1 Johannes 4,11-16 Johannes 17,11b-19

27 mei Hoogfeest van Pinksteren Handelingen 2, 1-11 Galaten 5, 16-25 Johannes 15, 26-27; 16, 12-15

28 mei Pinkstermaandag

Handelingen 19, 1b-6a

0fwel;Joël 3, 1-5

Johannes 14, 15-17

Clara & Franciscus federatie

Musical JosephZondag 15 april kwamen zo’n zestig mensen naar de Jacobuskerk om te horen wat er precies gaat gebeuren rond de musical ‘Joseph and the amazing tecnicolor dreamcoat’. (Zie Samenstromen april 2012 pagina 16/20). Er werd een en ander verteld over de musical en uitleg gegeven over de wij ze waarop een en ander gestalte zal krij gen. De repetities beginnen op zondag 13 mei. Tij d: van 19.00 tot 21.00 uur. Bij de laatste repe-tities zal dat langer zij n, bij voorbeeld al vanaf zondagmiddag. In de grote vakantie wordt er niet gerepeteerd. Na de uitleg kregen de aanwezigen de kans om alvast te proeven van de musical, er werd een nummer ingestudeerd, met choreografi e. Dit om een indruk te krij gen van wat de bedoeling is. Er werd enthousiast meegedaan door de aanwezigen.Zin om mee te doen? U bent van harte welkom op zondag 13 mei. Iedereen uit onze fe-deratie is welkom maar vooral mannen wordt gevraagd om mee te doen, daarvan waren er nog niet genoeg. Kunt u of wilt u niet zingen maar bent u handig en creatief? Dan kunt u ook een steentje bij dragen. Timmerlui, schilders, mensen die handig zij n met naald en draad, ook voor u is er genoeg te doen. Wilt u meer informatie of wilt u zich alvast aanmelden, dat kan. Mail dan naar: [email protected]

Dit jaar hebben de PCI-en in de paro-chie H. Clara besloten om een project te kiezen dat ten dienste staat van de bestrij ding van de armoede. Dit jaar viel de keuze op de Voedselbank Alkemade.In het weekend van 9 en10 juni is het Sacramentsdag. Dit betekent dat de tweede collecte binnen de kerk bestemd is voor de Parochiële Caritas Instelling (PCI) vroeger bekend als het armbestuur. Tevens zet de PCI in iedere kerk van de parochie H. Clara een winkelwagentje of mandje achter in de kerk of kerkpor-taal, zodat de mensen ook (houdbare) producten mee kunnen nemen voor de voedselbank. Door organisatorische omstandigheden wordt deze viering in de kerk Zevenhoven gehouden op zaterdag-avond 2 juni. De voedselbank In Roelofarendsveen is in 2006 opgericht. Het idee was afkomstig van de oprichtster Anneke Loos, die door

haar werk in de thuiszorg, stille armoede en schrij nende situaties tegenkwam. Toen in haar omgeving werkeloosheid ontstond vond zij dat er een voedselbank moest komen in Roelofarendsveen, in de toenmalige gemeente Alkemade. Met behulp van enthousiaste vrij wil-ligers is ze nog steeds actief. Inmiddels spreiden de vleugels van de voedselbank Alkemade zich uit over de gemeenten Kaag en Braassem en Nieuwkoop. De opbrengst van de tweede collecte zal worden besteed bij de lokale winkeliers in Nieuwveen en Zevenhoven. Zij zullen op hun beurt producten leveren aan de Voedselbank Alkemade. Uiteraard zij n extra fi nanciële giften ook welkom op bankrekening 1206.70.186 van Voedsel-bank Alkemade. Afgelopen jaar was de collecteopbrengst voor de voedselbank € 1800,-. Vorig jaar moest de Voedselbank verhuizen. Deze is

nu gevestigd in een groot pand aan De Lasso 12 in Roelofarendsveen.Mocht u armoede weten of mensen die in fi nanciële nood zitten dan kunnen zij contact opnemen met de PCI van de parochiekern of als het om voedsel gaat, kunnen zij een beroep doen op de Voedselbank Alkemade via de website www.voedselbankalkemade.nl

De PCI-en van de parochie H. Clara

Weekend van 9/10 juni Sacramentsdag collecte voor de Voedselbank Alkemade

Pinkstervoettocht Franciscaanse BewegingJaarlij ks organiseert de Franciscaanse Beweging een Pinkstervoettocht, dit jaar van 25 t/m 28 mei. De afstand per dag is 16 of 8 kilometer. Dit jaar is het vertrekpunt in Denekamp. We zij n te gast bij de Franciscaanse Zusters huize Elisabeth. Er wordt iedere dag eerst een viering gehouden, waarna we op weg gaan. Onderweg wisselen we van gedachten over diverse

thema’s en gespreksonderwerpen. Juist nu wij H. Franciscus en H. Clara parochie zij n geworden, zij n er misschien wel onder u meer mensen die geïnteresseerd zij n in Franciscus en Clara. In zo’n weekend komt u heel veel te weten. Daarnaast is het altij d bij zonder inspirerend om zo’n weekend mee te maken.

Wilt u meer informatie, kij k op www.franciscaansebeweging.nl of bel Joke van Tol (0172) 53 97 48.

Page 18: Franciscus parochie uitgave mei 2012

Pastoor W. [email protected]. (071) 331 24 59

Pastor A. [email protected]. 06 107 433 94

Pastor G. [email protected]. 06 307 803 64

Pastor J. [email protected]. (0172) 508 304

Pastor M. [email protected]. (0172) 408 128of evt. 06 283 284 04

Pastor Ch. [email protected]. (0252) 372 597

w

Petrus en PauluskerkNoordeinde 26Aarlanderveen

AdrianuskerkLangeraarseweg 90Langeraar

O.L.V. Hemelvaartkerk Dorpsstraat 35Nieuwkoop

NicolaaskerkDorpsstraat 41Nieuwveen

Martinuskerk Simon van Capelweg 62Noorden

Johannes Geboortekerk Noordeinde 26/28Zevenhoven

Sint Jan de Doperkerk W. v.d. VeldenwegLeimuiden

MariakerkPastoor Onelplein 1Roelofarendsveen

Petruskerk Noordeinde 187Roelofarendsveen

JacobuskerkMeerkreuk 3Oude Wetering

O.L.V. GeboortekerkPastoor van der Plaat-straat 17 Rij pwetering

BavokerkLeidseweg 4 Oud Ade

O.L.V. Geboortekerk Kerkstraat 57Hoogmade

zaterdag 5 mei

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Lords Voice• Ch. Horsthuis

19.00 uur• Eucharistieviering• Waimbaji• J. Glas

19.00 uur• Eucharistieviering• Revival• D. Koster

19.00 uur• Eucharistieviering• A. Vij ftigschild

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Dameskoor OA• A. Beenakker

zaterdag 5 mei

zondag 6 mei

9.30 uur• Eucharistieviering• Gemengd Koor• D. Koster

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Allegro• Kinderwoorddienst• Ch. Horsthuis

10.00 uur• Eucharistieviering• Caecilia• F. Steenman

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Resonans• Koffi edrinken• A. Beenakker

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Petrus-Mariakoor• Parochiaan

10.00 uur• Eucharistieviering• Samenzang• H. van Zoelen

10.00 uur• Eucharistieviering• Joy• A. Vij ftigschild

10.00 uur• Eucharistieviering• Inspiratie• J. Glas

zondag 6 mei

zaterdag 12 mei

19.00 uur • Eucharistieviering• Gemengd Koor• W. Broeders

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Voorzanggroep• M. Hoogenbosch

19.00 uur• Eucharistieviering• Samenzang• D. Koster

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Samenzang• Parochiaan

19.00 uur• Eucharistieviering• Samenzang• J. Glas

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Gemengd Koor OA• G. Brink

zaterdag 12 mei

zondag 13 mei

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Kinderkoor• Terugkomviering Communicanten• Parochiaan

10.00 uur• Eucharistieviering• Samenzang• D. Koster

10.00 uur• Eucharistieviering• Gelegenheidskoor• Eerste Heilige Communie• W. Broeders + M. Hoogenbosch

10.00 uur• Eucharistieviering• Kinder- & Tienerkoor• Eerste Heilige Communie & Crèche• J. Glas + A. Beenakker

10.00 uur• Eucharistieviering• JUMP• H. van Zoelen

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Jacobuskoor• Parochiaan

10.00 uur• Eucharistieviering• Jeugdkoor• Eerste Heilige Com- munie / Kindercrèche• M. Jagerman + G. Brink

10.00 uur• Eucharistieviering• Nederlands Koor• J. Velthuyse

zondag 13 mei

donderdag 17 meiHemelvaarts-dag

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Cantorij • M. Hoogenbosch

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Parochiaan

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Samenzang• A. Beenakker

10.00 uur• Eucharistieviering• St. Caeciliakoor• A. Vij ftigschild

10.00 uur• Eucharistieviering• Petrus-Mariakoor en Jacobuskoor• J. Glas

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Gemengd Koor RW• Ch. Horsthuis

10.00 uur• Eucharistieviering• Familiekoor Enjoy• H. van Zoelen

donderdag 17 meiHemelvaarts-dag

zaterdag19 mei

19.00 uur• Eucharistieviering• Cantorij • T. van Steekelenburg

19.00 uur• Eucharistieviering• Cantabo• J. Glas

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Caecilia• A. Beenakker

19.00 uur• Eucharistieviering• Jacobuskoor• A. Vij ftigschild

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Gelegenheidskoor• Pinksternoveen• Parochiaan

zaterdag19 mei

zondag 20 mei

9.30 uur• Woord- & Communieviering• Dameskoor• Kinderwoorddienst• Parochiaan

10.00 uur• Eucharistieviering• Voorzanggroep• T. van Steekelenburg

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Samenzang• Kinderwoorddienst & Crèche• A. Beenakker

10.00 uur• Eucharistieviering• St. Caeciliakoor• J. Glas

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Samenzang• Ch. Horsthuis

10.00 uur• Eucharistieviering• Faith• A. Vij ftigschild

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Gemengd Koor RW• Parochiaan

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Samenzang• Parochiaan

zondag 20 mei

vrij dag25 mei

19.30 uur• Eucharistieviering• H. Vormsel• Bisschop J. van den Hende + J. Glas

vrij dag25 mei

zaterdag26 mei Eerste Pinksterdag

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Gemengd Koor• G. Brink

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Horizon• A. Beenakker

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Caecilia• M. Hoogenbosch

19.00 uur• Eucharistieviering• St. Caeciliakoor• A. Vij ftigschild

19.00 uur• Eucharistieviering• Cadans• W. Broeders

19.00 uur• Eucharistieviering• Joy• J. Glas

zaterdag26 mei Eerste Pinksterdag

zondag27 mei Eerste Pinksterdag

10.00 uur• Eucharistieviering• Cantorij • Kinderkerk• J. Glas

10.00 uur• Eucharistieviering• Waimbaji• Pater Koster 55 jaar priester / Koffi edrinken• D. Koster + M. Hoogenbosch

10.00 uur• Eucharistieviering• Revival• T. van Steekelenburg

10.00 uur• Eucharistieviering• Petrus-Mariakoor• W. Broeders

10.00 uur• Eucharistieviering• Jacobuskoor• H. van Zoelen

10.00 uur• Eucharistieviering• Herenkoor• A. Vij ftigschild

10.00 uur• Eucharistieviering• Ritmisch Koor• J. Velthuyse

zondag27 mei Eerste Pinksterdag

maandag 28 mei Tweede Pinksterdag

10.00 uur• Eucharistieviering• Cantors• J. Glas

10.00 uur• Eucharistieviering• Samenzang• W. Broeders

maandag 28 mei Tweede Pinksterdag

zaterdag2 juni

19.00 uur • Woord- & Communieviering• Lords Voice• Diaconie• Ch. Horsthuis

19.00 uur• Eucharistieviering• Samenzang• Diaconie• J. Glas

19.00 uur• Eucharistieviering• Samenzang• Diaconie• D. Koster

19.00 uur• Eucharistieviering• Cadans• A. Vij ftigschild

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Samenzang• A. Beenakker

zaterdag2 juni

zondag3 juni

9.30 uur • Eucharistieviering• Spirit• Diaconie• W. Broeders

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Flos Campi • Diaconie• Parochiaan

10.00 uur• Eucharistieviering• Caecilia• Diaconie• D. Koster

10.00 uur• Woord- & Communieviering• St. Caeciliakoor• Koffi edrinken• A. Beenakker

10.00 uur• Woord- & Communieviering• JUMP• Ch. Horsthuis

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Samenzang• Parochiaan

10.00 uurvervalt

10.00 uur• Eucharistieviering• Dameskoor OA• A. Vij ftigschild

10.00 uur• Eucharistieviering• Cantoren• J. Glas

zondag3 juni

Wekelij ks Iedere woensdag een viering om 9.00 uur

Iedere dinsdag een viering om 19.00 uur

Iedere donderdag een viering om 9.00 uur

Iedere dinsdag een viering om 9.00 uur

Iedere vrij dag een viering om 9.00 uur

Iedere vrij dag een viering om 9.00 uur

Iedere donderdag (behalve de 2de van de maand) een viering om 9.00 uur

Iedere dinsdag een viering om 9.00 uur

Iedere donderdag een viering om 9.00 uur

Iedere vrij dag een viering om 9.30 uur in Gogherweide

Een keer per 2 weken een viering op dinsdag om 9.30 uur

Elke 1ste woensdag van de maand om 10.00 uur in Woudsoord Woubrugge

Wekelij ks

ROOSTER MEI 2012 H. CLARA PAROCHIE

Uitzendingen kerkradio Aarlanderveen5 + 19 mei 2 juni

Uitzendingen kerkradio Langeraar12 + 26 mei

Page 19: Franciscus parochie uitgave mei 2012

w

Petrus en PauluskerkNoordeinde 26Aarlanderveen

AdrianuskerkLangeraarseweg 90Langeraar

O.L.V. Hemelvaartkerk Dorpsstraat 35Nieuwkoop

NicolaaskerkDorpsstraat 41Nieuwveen

Martinuskerk Simon van Capelweg 62Noorden

Johannes Geboortekerk Noordeinde 26/28Zevenhoven

Sint Jan de Doperkerk W. v.d. VeldenwegLeimuiden

MariakerkPastoor Onelplein 1Roelofarendsveen

Petruskerk Noordeinde 187Roelofarendsveen

JacobuskerkMeerkreuk 3Oude Wetering

O.L.V. GeboortekerkPastoor van der Plaat-straat 17 Rij pwetering

BavokerkLeidseweg 4 Oud Ade

O.L.V. Geboortekerk Kerkstraat 57Hoogmade

zaterdag 5 mei

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Lords Voice• Ch. Horsthuis

19.00 uur• Eucharistieviering• Waimbaji• J. Glas

19.00 uur• Eucharistieviering• Revival• D. Koster

19.00 uur• Eucharistieviering• A. Vij ftigschild

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Dameskoor OA• A. Beenakker

zaterdag 5 mei

zondag 6 mei

9.30 uur• Eucharistieviering• Gemengd Koor• D. Koster

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Allegro• Kinderwoorddienst• Ch. Horsthuis

10.00 uur• Eucharistieviering• Caecilia• F. Steenman

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Resonans• Koffi edrinken• A. Beenakker

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Petrus-Mariakoor• Parochiaan

10.00 uur• Eucharistieviering• Samenzang• H. van Zoelen

10.00 uur• Eucharistieviering• Joy• A. Vij ftigschild

10.00 uur• Eucharistieviering• Inspiratie• J. Glas

zondag 6 mei

zaterdag 12 mei

19.00 uur • Eucharistieviering• Gemengd Koor• W. Broeders

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Voorzanggroep• M. Hoogenbosch

19.00 uur• Eucharistieviering• Samenzang• D. Koster

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Samenzang• Parochiaan

19.00 uur• Eucharistieviering• Samenzang• J. Glas

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Gemengd Koor OA• G. Brink

zaterdag 12 mei

zondag 13 mei

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Kinderkoor• Terugkomviering Communicanten• Parochiaan

10.00 uur• Eucharistieviering• Samenzang• D. Koster

10.00 uur• Eucharistieviering• Gelegenheidskoor• Eerste Heilige Communie• W. Broeders + M. Hoogenbosch

10.00 uur• Eucharistieviering• Kinder- & Tienerkoor• Eerste Heilige Communie & Crèche• J. Glas + A. Beenakker

10.00 uur• Eucharistieviering• JUMP• H. van Zoelen

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Jacobuskoor• Parochiaan

10.00 uur• Eucharistieviering• Jeugdkoor• Eerste Heilige Com- munie / Kindercrèche• M. Jagerman + G. Brink

10.00 uur• Eucharistieviering• Nederlands Koor• J. Velthuyse

zondag 13 mei

donderdag 17 meiHemelvaarts-dag

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Cantorij • M. Hoogenbosch

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Parochiaan

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Samenzang• A. Beenakker

10.00 uur• Eucharistieviering• St. Caeciliakoor• A. Vij ftigschild

10.00 uur• Eucharistieviering• Petrus-Mariakoor en Jacobuskoor• J. Glas

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Gemengd Koor RW• Ch. Horsthuis

10.00 uur• Eucharistieviering• Familiekoor Enjoy• H. van Zoelen

donderdag 17 meiHemelvaarts-dag

zaterdag19 mei

19.00 uur• Eucharistieviering• Cantorij • T. van Steekelenburg

19.00 uur• Eucharistieviering• Cantabo• J. Glas

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Caecilia• A. Beenakker

19.00 uur• Eucharistieviering• Jacobuskoor• A. Vij ftigschild

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Gelegenheidskoor• Pinksternoveen• Parochiaan

zaterdag19 mei

zondag 20 mei

9.30 uur• Woord- & Communieviering• Dameskoor• Kinderwoorddienst• Parochiaan

10.00 uur• Eucharistieviering• Voorzanggroep• T. van Steekelenburg

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Samenzang• Kinderwoorddienst & Crèche• A. Beenakker

10.00 uur• Eucharistieviering• St. Caeciliakoor• J. Glas

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Samenzang• Ch. Horsthuis

10.00 uur• Eucharistieviering• Faith• A. Vij ftigschild

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Gemengd Koor RW• Parochiaan

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Samenzang• Parochiaan

zondag 20 mei

vrij dag25 mei

19.30 uur• Eucharistieviering• H. Vormsel• Bisschop J. van den Hende + J. Glas

vrij dag25 mei

zaterdag26 mei Eerste Pinksterdag

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Gemengd Koor• G. Brink

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Horizon• A. Beenakker

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Caecilia• M. Hoogenbosch

19.00 uur• Eucharistieviering• St. Caeciliakoor• A. Vij ftigschild

19.00 uur• Eucharistieviering• Cadans• W. Broeders

19.00 uur• Eucharistieviering• Joy• J. Glas

zaterdag26 mei Eerste Pinksterdag

zondag27 mei Eerste Pinksterdag

10.00 uur• Eucharistieviering• Cantorij • Kinderkerk• J. Glas

10.00 uur• Eucharistieviering• Waimbaji• Pater Koster 55 jaar priester / Koffi edrinken• D. Koster + M. Hoogenbosch

10.00 uur• Eucharistieviering• Revival• T. van Steekelenburg

10.00 uur• Eucharistieviering• Petrus-Mariakoor• W. Broeders

10.00 uur• Eucharistieviering• Jacobuskoor• H. van Zoelen

10.00 uur• Eucharistieviering• Herenkoor• A. Vij ftigschild

10.00 uur• Eucharistieviering• Ritmisch Koor• J. Velthuyse

zondag27 mei Eerste Pinksterdag

maandag 28 mei Tweede Pinksterdag

10.00 uur• Eucharistieviering• Cantors• J. Glas

10.00 uur• Eucharistieviering• Samenzang• W. Broeders

maandag 28 mei Tweede Pinksterdag

zaterdag2 juni

19.00 uur • Woord- & Communieviering• Lords Voice• Diaconie• Ch. Horsthuis

19.00 uur• Eucharistieviering• Samenzang• Diaconie• J. Glas

19.00 uur• Eucharistieviering• Samenzang• Diaconie• D. Koster

19.00 uur• Eucharistieviering• Cadans• A. Vij ftigschild

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Samenzang• A. Beenakker

zaterdag2 juni

zondag3 juni

9.30 uur • Eucharistieviering• Spirit• Diaconie• W. Broeders

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Flos Campi • Diaconie• Parochiaan

10.00 uur• Eucharistieviering• Caecilia• Diaconie• D. Koster

10.00 uur• Woord- & Communieviering• St. Caeciliakoor• Koffi edrinken• A. Beenakker

10.00 uur• Woord- & Communieviering• JUMP• Ch. Horsthuis

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Samenzang• Parochiaan

10.00 uurvervalt

10.00 uur• Eucharistieviering• Dameskoor OA• A. Vij ftigschild

10.00 uur• Eucharistieviering• Cantoren• J. Glas

zondag3 juni

Wekelij ks Iedere woensdag een viering om 9.00 uur

Iedere dinsdag een viering om 19.00 uur

Iedere donderdag een viering om 9.00 uur

Iedere dinsdag een viering om 9.00 uur

Iedere vrij dag een viering om 9.00 uur

Iedere vrij dag een viering om 9.00 uur

Iedere donderdag (behalve de 2de van de maand) een viering om 9.00 uur

Iedere dinsdag een viering om 9.00 uur

Iedere donderdag een viering om 9.00 uur

Iedere vrij dag een viering om 9.30 uur in Gogherweide

Een keer per 2 weken een viering op dinsdag om 9.30 uur

Elke 1ste woensdag van de maand om 10.00 uur in Woudsoord Woubrugge

Wekelij ks

ROOSTER MEI 2012 H. CLARA PAROCHIE ROOSTER MEI 2012 H. FRANCISCUS PAROCHIE

20SAMENstromen • juni 2011

w

Petrus en PauluskerkNoordeinde 26Aarlanderveen

AdrianuskerkLangeraarseweg 90Langeraar

O.L.V. Hemelvaartkerk Dorpsstraat 35Nieuwkoop

NicolaaskerkDorpsstraat 41Nieuwveen

Martinuskerk Simon van Capelweg 62Noorden

Johannes Geboortekerk Noordeinde 26/28Zevenhoven

Sint Jan de Doperkerk W. v.d. VeldenwegLeimuiden

MariakerkPastoor Onelplein 1Roelofarendsveen

Petruskerk Noordeinde 187Roelofarendsveen

JacobuskerkMeerkreuk 3Oude Wetering

O.L.V. GeboortekerkPastoor van der Plaat-straat 17 Rij pwetering

BavokerkLeidseweg 4 Oud Ade

O.L.V. Geboortekerk Kerkstraat 57Hoogmade

zaterdag 5 mei

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Lords Voice• Ch. Horsthuis

19.00 uur• Eucharistieviering• Waimbaji• J. Glas

19.00 uur• Eucharistieviering• Revival• D. Koster

19.00 uur• Eucharistieviering• A. Vij ftigschild

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Dameskoor OA• A. Beenakker

zaterdag 5 mei

zondag 6 mei

9.30 uur• Eucharistieviering• Gemengd Koor• D. Koster

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Allegro• Kinderwoorddienst• Ch. Horsthuis

10.00 uur• Eucharistieviering• Caecilia• F. Steenman

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Resonans• Koffi edrinken• A. Beenakker

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Petrus-Mariakoor• Parochiaan

10.00 uur• Eucharistieviering• Samenzang• H. van Zoelen

10.00 uur• Eucharistieviering• Joy• A. Vij ftigschild

10.00 uur• Eucharistieviering• Inspiratie• J. Glas

zondag 6 mei

zaterdag 12 mei

19.00 uur • Eucharistieviering• Gemengd Koor• W. Broeders

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Voorzanggroep• M. Hoogenbosch

19.00 uur• Eucharistieviering• Samenzang• D. Koster

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Samenzang• Parochiaan

19.00 uur• Eucharistieviering• Samenzang• J. Glas

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Gemengd Koor OA• G. Brink

zaterdag 12 mei

zondag 13 mei

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Kinderkoor• Terugkomviering Communicanten• Parochiaan

10.00 uur• Eucharistieviering• Samenzang• D. Koster

10.00 uur• Eucharistieviering• Gelegenheidskoor• Eerste Heilige Communie• W. Broeders + M. Hoogenbosch

10.00 uur• Eucharistieviering• Kinder- & Tienerkoor• Eerste Heilige Communie & Crèche• J. Glas + A. Beenakker

10.00 uur• Eucharistieviering• JUMP• H. van Zoelen

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Jacobuskoor• Parochiaan

10.00 uur• Eucharistieviering• Jeugdkoor• Eerste Heilige Com- munie / Kindercrèche• M. Jagerman + G. Brink

10.00 uur• Eucharistieviering• Nederlands Koor• J. Velthuyse

zondag 13 mei

donderdag 17 meiHemelvaarts-dag

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Cantorij • M. Hoogenbosch

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Parochiaan

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Samenzang• A. Beenakker

10.00 uur• Eucharistieviering• St. Caeciliakoor• A. Vij ftigschild

10.00 uur• Eucharistieviering• Petrus-Mariakoor en Jacobuskoor• J. Glas

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Gemengd Koor RW• Ch. Horsthuis

10.00 uur• Eucharistieviering• Familiekoor Enjoy• H. van Zoelen

donderdag 17 meiHemelvaarts-dag

zaterdag19 mei

19.00 uur• Eucharistieviering• Cantorij • T. van Steekelenburg

19.00 uur• Eucharistieviering• Cantabo• J. Glas

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Caecilia• A. Beenakker

19.00 uur• Eucharistieviering• Jacobuskoor• A. Vij ftigschild

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Gelegenheidskoor• Pinksternoveen• Parochiaan

zaterdag19 mei

zondag 20 mei

9.30 uur• Woord- & Communieviering• Dameskoor• Kinderwoorddienst• Parochiaan

10.00 uur• Eucharistieviering• Voorzanggroep• T. van Steekelenburg

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Samenzang• Kinderwoorddienst & Crèche• A. Beenakker

10.00 uur• Eucharistieviering• St. Caeciliakoor• J. Glas

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Samenzang• Ch. Horsthuis

10.00 uur• Eucharistieviering• Faith• A. Vij ftigschild

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Gemengd Koor RW• Parochiaan

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Samenzang• Parochiaan

zondag 20 mei

vrij dag25 mei

19.30 uur• Eucharistieviering• H. Vormsel• Bisschop J. van den Hende + J. Glas

vrij dag25 mei

zaterdag26 mei Eerste Pinksterdag

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Gemengd Koor• G. Brink

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Horizon• A. Beenakker

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Caecilia• M. Hoogenbosch

19.00 uur• Eucharistieviering• St. Caeciliakoor• A. Vij ftigschild

19.00 uur• Eucharistieviering• Cadans• W. Broeders

19.00 uur• Eucharistieviering• Joy• J. Glas

zaterdag26 mei Eerste Pinksterdag

zondag27 mei Eerste Pinksterdag

10.00 uur• Eucharistieviering• Cantorij • Kinderkerk• J. Glas

10.00 uur• Eucharistieviering• Waimbaji• Pater Koster 55 jaar priester / Koffi edrinken• D. Koster + M. Hoogenbosch

10.00 uur• Eucharistieviering• Revival• T. van Steekelenburg

10.00 uur• Eucharistieviering• Petrus-Mariakoor• W. Broeders

10.00 uur• Eucharistieviering• Jacobuskoor• H. van Zoelen

10.00 uur• Eucharistieviering• Herenkoor• A. Vij ftigschild

10.00 uur• Eucharistieviering• Ritmisch Koor• J. Velthuyse

zondag27 mei Eerste Pinksterdag

maandag 28 mei Tweede Pinksterdag

10.00 uur• Eucharistieviering• Cantors• J. Glas

10.00 uur• Eucharistieviering• Samenzang• W. Broeders

maandag 28 mei Tweede Pinksterdag

zaterdag2 juni

19.00 uur • Woord- & Communieviering• Lords Voice• Diaconie• Ch. Horsthuis

19.00 uur• Eucharistieviering• Samenzang• Diaconie• J. Glas

19.00 uur• Eucharistieviering• Samenzang• Diaconie• D. Koster

19.00 uur• Eucharistieviering• Cadans• A. Vij ftigschild

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Samenzang• A. Beenakker

zaterdag2 juni

zondag3 juni

9.30 uur • Eucharistieviering• Spirit• Diaconie• W. Broeders

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Flos Campi • Diaconie• Parochiaan

10.00 uur• Eucharistieviering• Caecilia• Diaconie• D. Koster

10.00 uur• Woord- & Communieviering• St. Caeciliakoor• Koffi edrinken• A. Beenakker

10.00 uur• Woord- & Communieviering• JUMP• Ch. Horsthuis

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Samenzang• Parochiaan

10.00 uurvervalt

10.00 uur• Eucharistieviering• Dameskoor OA• A. Vij ftigschild

10.00 uur• Eucharistieviering• Cantoren• J. Glas

zondag3 juni

Wekelij ks Iedere woensdag een viering om 9.00 uur

Iedere dinsdag een viering om 19.00 uur

Iedere donderdag een viering om 9.00 uur

Iedere dinsdag een viering om 9.00 uur

Iedere vrij dag een viering om 9.00 uur

Iedere vrij dag een viering om 9.00 uur

Iedere donderdag (behalve de 2de van de maand) een viering om 9.00 uur

Iedere dinsdag een viering om 9.00 uur

Iedere donderdag een viering om 9.00 uur

Iedere vrij dag een viering om 9.30 uur in Gogherweide

Een keer per 2 weken een viering op dinsdag om 9.30 uur

Elke 1ste woensdag van de maand om 10.00 uur in Woudsoord Woubrugge

Wekelij ks

ROOSTER MEI 2012 H. FRANCISCUS PAROCHIE

Uitzending kerkradio Leimuiden6 mei

Uitzending kerkradio Roelofarendsveen17 mei

Uitzending kerkradio Hoogmade27 mei

Page 20: Franciscus parochie uitgave mei 2012

20SAMENstromen • juni 2011

w

Petrus en PauluskerkNoordeinde 26Aarlanderveen

AdrianuskerkLangeraarseweg 90Langeraar

O.L.V. Hemelvaartkerk Dorpsstraat 35Nieuwkoop

NicolaaskerkDorpsstraat 41Nieuwveen

Martinuskerk Simon van Capelweg 62Noorden

Johannes Geboortekerk Noordeinde 26/28Zevenhoven

Sint Jan de Doperkerk W. v.d. VeldenwegLeimuiden

MariakerkPastoor Onelplein 1Roelofarendsveen

Petruskerk Noordeinde 187Roelofarendsveen

JacobuskerkMeerkreuk 3Oude Wetering

O.L.V. GeboortekerkPastoor van der Plaat-straat 17 Rij pwetering

BavokerkLeidseweg 4 Oud Ade

O.L.V. Geboortekerk Kerkstraat 57Hoogmade

zaterdag 5 mei

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Lords Voice• Ch. Horsthuis

19.00 uur• Eucharistieviering• Waimbaji• J. Glas

19.00 uur• Eucharistieviering• Revival• D. Koster

19.00 uur• Eucharistieviering• A. Vij ftigschild

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Dameskoor OA• A. Beenakker

zaterdag 5 mei

zondag 6 mei

9.30 uur• Eucharistieviering• Gemengd Koor• D. Koster

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Allegro• Kinderwoorddienst• Ch. Horsthuis

10.00 uur• Eucharistieviering• Caecilia• F. Steenman

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Resonans• Koffi edrinken• A. Beenakker

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Petrus-Mariakoor• Parochiaan

10.00 uur• Eucharistieviering• Samenzang• H. van Zoelen

10.00 uur• Eucharistieviering• Joy• A. Vij ftigschild

10.00 uur• Eucharistieviering• Inspiratie• J. Glas

zondag 6 mei

zaterdag 12 mei

19.00 uur • Eucharistieviering• Gemengd Koor• W. Broeders

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Voorzanggroep• M. Hoogenbosch

19.00 uur• Eucharistieviering• Samenzang• D. Koster

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Samenzang• Parochiaan

19.00 uur• Eucharistieviering• Samenzang• J. Glas

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Gemengd Koor OA• G. Brink

zaterdag 12 mei

zondag 13 mei

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Kinderkoor• Terugkomviering Communicanten• Parochiaan

10.00 uur• Eucharistieviering• Samenzang• D. Koster

10.00 uur• Eucharistieviering• Gelegenheidskoor• Eerste Heilige Communie• W. Broeders + M. Hoogenbosch

10.00 uur• Eucharistieviering• Kinder- & Tienerkoor• Eerste Heilige Communie & Crèche• J. Glas + A. Beenakker

10.00 uur• Eucharistieviering• JUMP• H. van Zoelen

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Jacobuskoor• Parochiaan

10.00 uur• Eucharistieviering• Jeugdkoor• Eerste Heilige Com- munie / Kindercrèche• M. Jagerman + G. Brink

10.00 uur• Eucharistieviering• Nederlands Koor• J. Velthuyse

zondag 13 mei

donderdag 17 meiHemelvaarts-dag

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Cantorij • M. Hoogenbosch

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Parochiaan

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Samenzang• A. Beenakker

10.00 uur• Eucharistieviering• St. Caeciliakoor• A. Vij ftigschild

10.00 uur• Eucharistieviering• Petrus-Mariakoor en Jacobuskoor• J. Glas

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Gemengd Koor RW• Ch. Horsthuis

10.00 uur• Eucharistieviering• Familiekoor Enjoy• H. van Zoelen

donderdag 17 meiHemelvaarts-dag

zaterdag19 mei

19.00 uur• Eucharistieviering• Cantorij • T. van Steekelenburg

19.00 uur• Eucharistieviering• Cantabo• J. Glas

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Caecilia• A. Beenakker

19.00 uur• Eucharistieviering• Jacobuskoor• A. Vij ftigschild

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Gelegenheidskoor• Pinksternoveen• Parochiaan

zaterdag19 mei

zondag 20 mei

9.30 uur• Woord- & Communieviering• Dameskoor• Kinderwoorddienst• Parochiaan

10.00 uur• Eucharistieviering• Voorzanggroep• T. van Steekelenburg

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Samenzang• Kinderwoorddienst & Crèche• A. Beenakker

10.00 uur• Eucharistieviering• St. Caeciliakoor• J. Glas

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Samenzang• Ch. Horsthuis

10.00 uur• Eucharistieviering• Faith• A. Vij ftigschild

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Gemengd Koor RW• Parochiaan

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Samenzang• Parochiaan

zondag 20 mei

vrij dag25 mei

19.30 uur• Eucharistieviering• H. Vormsel• Bisschop J. van den Hende + J. Glas

vrij dag25 mei

zaterdag26 mei Eerste Pinksterdag

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Gemengd Koor• G. Brink

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Horizon• A. Beenakker

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Caecilia• M. Hoogenbosch

19.00 uur• Eucharistieviering• St. Caeciliakoor• A. Vij ftigschild

19.00 uur• Eucharistieviering• Cadans• W. Broeders

19.00 uur• Eucharistieviering• Joy• J. Glas

zaterdag26 mei Eerste Pinksterdag

zondag27 mei Eerste Pinksterdag

10.00 uur• Eucharistieviering• Cantorij • Kinderkerk• J. Glas

10.00 uur• Eucharistieviering• Waimbaji• Pater Koster 55 jaar priester / Koffi edrinken• D. Koster + M. Hoogenbosch

10.00 uur• Eucharistieviering• Revival• T. van Steekelenburg

10.00 uur• Eucharistieviering• Petrus-Mariakoor• W. Broeders

10.00 uur• Eucharistieviering• Jacobuskoor• H. van Zoelen

10.00 uur• Eucharistieviering• Herenkoor• A. Vij ftigschild

10.00 uur• Eucharistieviering• Ritmisch Koor• J. Velthuyse

zondag27 mei Eerste Pinksterdag

maandag 28 mei Tweede Pinksterdag

10.00 uur• Eucharistieviering• Cantors• J. Glas

10.00 uur• Eucharistieviering• Samenzang• W. Broeders

maandag 28 mei Tweede Pinksterdag

zaterdag2 juni

19.00 uur • Woord- & Communieviering• Lords Voice• Diaconie• Ch. Horsthuis

19.00 uur• Eucharistieviering• Samenzang• Diaconie• J. Glas

19.00 uur• Eucharistieviering• Samenzang• Diaconie• D. Koster

19.00 uur• Eucharistieviering• Cadans• A. Vij ftigschild

19.00 uur• Woord- & Communieviering• Samenzang• A. Beenakker

zaterdag2 juni

zondag3 juni

9.30 uur • Eucharistieviering• Spirit• Diaconie• W. Broeders

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Flos Campi • Diaconie• Parochiaan

10.00 uur• Eucharistieviering• Caecilia• Diaconie• D. Koster

10.00 uur• Woord- & Communieviering• St. Caeciliakoor• Koffi edrinken• A. Beenakker

10.00 uur• Woord- & Communieviering• JUMP• Ch. Horsthuis

10.00 uur• Woord- & Communieviering• Samenzang• Parochiaan

10.00 uurvervalt

10.00 uur• Eucharistieviering• Dameskoor OA• A. Vij ftigschild

10.00 uur• Eucharistieviering• Cantoren• J. Glas

zondag3 juni

Wekelij ks Iedere woensdag een viering om 9.00 uur

Iedere dinsdag een viering om 19.00 uur

Iedere donderdag een viering om 9.00 uur

Iedere dinsdag een viering om 9.00 uur

Iedere vrij dag een viering om 9.00 uur

Iedere vrij dag een viering om 9.00 uur

Iedere donderdag (behalve de 2de van de maand) een viering om 9.00 uur

Iedere dinsdag een viering om 9.00 uur

Iedere donderdag een viering om 9.00 uur

Iedere vrij dag een viering om 9.30 uur in Gogherweide

Een keer per 2 weken een viering op dinsdag om 9.30 uur

Elke 1ste woensdag van de maand om 10.00 uur in Woudsoord Woubrugge

Wekelij ks

ROOSTER MEI 2012 H. FRANCISCUS PAROCHIE

• J. Velthuyse

Uitzending kerkradio Leimuiden6 mei

Uitzending kerkradio Roelofarendsveen17 mei

Uitzending kerkradio Hoogmade27 mei

Page 21: Franciscus parochie uitgave mei 2012

21

Clara en Franciscus federatieCentraal secretariaatLangeraarseweg 90, 2461 CL Langeraartel. (0172) 60 95 38info@claraenfranciscusfederatie.nlwww.claraenfranciscusfederatie.nl

Openingstij den: Maandag/dinsdag van 8.00 tot 13.00 uur.Donderdag van 8.30 tot 12.30 uur.

Colofon

RedactieSamenstromen is een uitgave van de Clara en Franciscus federatie.Hiertoe behoren de RK parochie H. Clara met parochiekernen in Aarlanderveen,Langeraar, Nieuwkoop, Nieuwveen, Noorden en Zevenhoven;en de parochie H. Franciscus met parochiekernen Hoogmade/Woubrugge; Leimuiden/Rij nsaterwoude; Oude- enNieuwe Wetering/Roelofarendsveen; Rij pwetering/Oud Ade.

Het blad verschij nt tien maal per jaar.Oplage: 11.250 exemplaren.Centrale redactie: Anja Niemöller-van Bentum, Harry Veenman,Sonja van Smoorenburg-Kuij f, Bep Verdel, Theo Nieuwenhuizen, Gerda Lieverse, Pater Dirk Koster en Jessica Keij zer.

Redactieadres: via de locale kerkkernredacties.Overkoepelend naar: [email protected]

De redactie behoudt zich het recht voor om te lange teksten in te korten.

Realisatie: GHS uitgeverij bv, Nieuwkoop

Kopij voor nummer 5 kunt u uiterlij k op 14 mei aanleveren. Het blad verschij nt omstreeks 2 juni 2012.

De e-mailadressen van de parochiekern-redacties staan vermeld op deze servicepagina.

parochiekernen H. Clara

Aarlanderveen - Petrus en Pauluskerk -Noordeinde 26, 2445 XE AarlanderveenSecretariaat:di. 9.00-12.00 uur, wo. 9.00-12.30 uurtel. (0172) 57 13 23 [email protected]: Gerda Baak, Mij sstraat 6, Ter Aartel. (0172) 60 43 95, [email protected]

Langeraar - Adrianuskerk -Langeraarseweg 90, 2461 CL LangeraarSecretariaat: R. van der Vlugt, di. t/m vrij . 9.00-12.00 uurtel. (0172) 60 21 [email protected]: C.M. Bakker en R. van der [email protected]

Nieuwkoop - O.L.V. Hemelvaartkerk -Dorpsstraat 35, 2421 AV NieuwkoopSecretariaat: di.- en do. 9.30-12.00 uur, wo. 19.00-21.00 uurtel. (0172) 57 11 01 [email protected]: I. Tensen, tel. (0172) 57 11 [email protected]

Nieuwveen - Nicolaaskerk -Dorpsstraat 41, 2441 CG NieuwveenSecretariaat: di.- en do. 09.30-11.00 uurtel. (0172) 53 81 [email protected]: J.P.A.M. van [email protected]

Noorden - Martinuskerk -Simon van Capelweg 62, 2431 AH NoordenSecretariaat: wo. t/m vrij . 9.30-12.00 uurtel. (0172) 40 81 [email protected]: J.J. Baas, tel. (0172) 40 81 [email protected]

Zevenhoven - Johannes Geboortekerk-Noordeinde 26/28, 2435 AG ZevenhovenSecretariaat: vrij . 9.00-11.00 uurtel. (0172) 53 82 [email protected]: via het secretariaat

parochiekernen H. Franciscus

Roelofarendsveen/ Oude- en Nieuwe Wetering- Jacobuskerk - Meerkreuk 3, 2377 VA Oude WeteringSecretariaat:di. en vrij . 9.30-11.00 uurtel. (071) 331 22 [email protected]

- Mariakerk - Pastoor Onelplein 1, 2371 EZ RoelofarendsveenSecretariaat:di. 9.00-10.30 uur en do. 14.00-16.00 uurtel. (071) 331 24 [email protected]

- Petruskerk - Noordeinde 187, 2371 CR RoelofarendsveenSecretariaat:ma. 14.00-16.00 uur en do. 9.30-10.45 uurtel. (071) 331 09 [email protected]

Parochiekernredactie:via secretariaat Petruskerk

Hoogmade/Woubrugge - OLV Geboortekerk - Kerkstraat 57, 2355 AG HoogmadeSecretariaat:do. 13.30-15.00 uurtel. (071) 501 82 [email protected]:via secretariaat

Leimuiden/Rij nsaterwoude- Jan de Doperkerk - W. v.d. Veldenweg 24, 2451 BB LeimuidenSecretariaat:do. 9.00-12.00 uurtel. (0172) 50 81 [email protected]:L. v.d. Meer-Hogeboom (tel (0172) 50 72 95)[email protected]

Rij pwetering/Oud Ade - OLV Geboortekerk en Bavokerk -Pastoor van der Plaatstraat 17, 2375 AE Rij pweteringSecretariaat:ma. en wo. 9.00-10.30 uurtel. (071) 501 82 78info@rkkerkrij pwetering.speedlinq.nlOud Ade, tel. (071) 501 82 19Parochiekernredactie:via secretariaat

SAMEN onderweg

Voor afspraken over ziekenzalving:

H. Clara 06-11853352H. Franciscus 06-25447348

Page 22: Franciscus parochie uitgave mei 2012

jONgerEn

FRANS & KLAAR

Doo

r Le

en

We keken naar 3 fi lms en speelden ook nog een paar twister.We hebben nieuwe soorten chips uitgevonden zoals: Dienbladchips.Op het laatst viel bij na iedereen in slaap.Dit was het einde van het ‘waken’.

Gina, Caitlin en Karlij n

The Passion in RotterdamOp Witte Donderdag verzamelden we om vij f uur met de Rock-solid groep om naar Rotterdam te vertrekken. In de auto was het al een en al feest met muziek! Daar aangekomen was het een leuk gezicht om zoveel mensen bij elkaar te zien. We moesten ongeveer zo’n half uur wachten tot The Passion begon en we stonden te popelen van de spanning. (volgens mij vielen we nogal op!) Toen The Passion dan echt begon kwam er een doodse stilte, iedereen luisterde naar de presentator die het verhaal vertelde. En blij kbaar was het toen al ingrij pend, want een vrouw achter me stond al te snikken, maar ik begreep haar helemaal! Van al die prachtige liedjes en de goede

Passion in NieuwveenWe begonnen deze Goede Vrij dag-avond met een viering.Iedereen deed een eigen stukje tij dens het lij densverhaal.Wij deden een gedicht en we lazen een songtekst op, die tegelij kertij d werd uitgebeeld.Na de viering deden we nog een paar spelletjes.1: gedenkenkoord maken. Dit vonden

we leuk omdat het erg creatief was. 2: een liedje zingen vonden we iets

minder. 3: altaarspel. Was leuk maar hadden

we al eens gedaan met het Heilig Vormsel.

4: over de streep vonden we heel leuk. Het was de bedoeling dat je persoonlij ke vragen beantwoordt. Je hebt 2 kanten ja of nee waar je naartoe kon lopen.

Daarna kwamen we nog een keer met zij n allen bij elkaar in de kerk.We schreven op briefjes waar we spij t van hadden en gooiden dat in het vuur. Een aantal Nieuwveners bleven ‘waken’.

acteurs kreeg ik echt kippenvel! Het gaf zo’n kick! Ik voelde Jezus’ verdriet gewoon op het moment dat hij werd gekruisigd, ik moest dan ook echt even slikken. En het mooiste moment van The Passion vond ik dat Jezus helemaal bovenop de toren van die brug stond en een super mooi liedje zong! Dat was echt heel gaaf, iedereen keek ernaar en zong mee met het liedje. Maar alles kort samengevat: het was een ingrij pende, geweldige en fantastische avond!!!

Romy van Egmond, Rock Solid Ter/Aarlanderveen

Rock solid in NieuwkoopOp vrij dag 17 februari j.l. was het weer Rock solid avond in het parochiehuis in Nieuwkoop. Het thema van de avond was: Pik jij dat?Wij zij n in Nieuwkoop vorig najaar gestart met de Rock solidgroep en we doen dit nu vierwekelij ks. Tij dens deze avond werden de jongeren via spelle-tjes bewust gemaakt dat er regels zij n in de wereld om hen heen.

Zo moesten ze met hun neus een ballonnetje langs een streep(grens) rollen zonder erover heen te gaan. Ook een spel waar bij de ene helft van de jongeren wist wat er ging gebeu-ren, terwij l de rest van niets wist. Zo kwamen zij er achter dat regels ervoor zorgen dat je weet waar je aan toe bent. Ook het leren “nee” zeggen kwam ter sprake en in de preek van de week ging het over een iPod met regels voor gebruik. Hierbij werd de vergelij king getrokken met een aantal regels die God stelt aan ons gedrag hier op aarde. Tot slot hadden we nog een leuk en hilarisch spel om af te sluiten. Het was een leuke en leerzame avond.Vrij dagavond 18 mei om zeven over zeven is er weer een Rock solidavond in het parochiehuis in Nieuwkoop. Jullie zij n van harte welkom!