Notitie - adorp.com Molenweg Adorp 2... · Notitie Datum Kenmerk 09-02-2016 342644 Betreft...

17
Notitie Datum Kenmerk 09-02-2016 342644 Betreft Maatregelen kruising Molenweg noord Adorp 1 Aanleiding Er wordt al sinds de jaren 70 nagedacht en gesproken over de ontsluitingsstructuur van Noord- west Groningen en – meer specifiek – over de verkeersproblematiek op de N361. Dit heeft in de afgelopen tien jaar onder andere geresulteerd in de studie ontsluitingsstructuur Noordwest Gro- ningen (2002), de MER-studie N361 (2008) en het uiteindelijke besluit om geen nieuwe N361 aan te leggen, maar verkeersveiligheidsmaatregelen te treffen op de huidige N361 (2011). In 2013 is een Quickscan alternatieven N361 en Bedum opgesteld. Mede op basis van deze Quickscan hebben Provinciale Staten in juni 2013 door middel van een opnamebesluit besloten een verkenning te starten naar het volgende maatregelenpakket op het huidige tracé van de N361: 1. Maatregelen op de N361 buiten de bebouwde kom. Doel van deze maatregelen is het verbe- teren van zowel de verkeersveiligheid als de doorstroming. Hiervoor is in 2014 de verken- ningsfase uitgevoerd. Dit heeft geresulteerd in een concreet maatregelenpakket dat zich pri- mair richt op maatregelen op kruispuntniveau (zie afbeelding op de volgende pagina). 2. Herinrichting van de bebouwde kommen van Adorp, Sauwerd en Winsum. Hoofddoelstelling van de herinrichting van de komtraversen Adorp en Sauwerd is verbetering van de verkeers- veiligheid, leefbaarheid en ruimtelijke kwaliteit in de dorpen, waarbij de kwaliteit van de door- stroming op de N361 gehandhaafd blijft. Hiervoor wordt momenteel de verkenning uitgevoerd (waarbij Winsum een apart traject volgt). 3. Realisatie van een nieuwe volledige aansluiting op Ring Groningen bij Noorderhoogebrug. Hiervoor is in 2014-2015 een verkenning uitgevoerd wat heeft geresulteerd in een aantal al- ternatieven voor de wijze waarop de aansluiting vormgegeven kan worden. Daarbij is de inzet om een eventuele negatieve impact van de maatregelen op de omgeving zo- veel mogelijk te voorkomen. Het maatregelenpakket wordt uiteindelijk vastgesteld door Provinci- ale Staten. 2 Doel notitie In deze notitie wordt specifiek aandacht besteed aan de aansluiting Molenweg Noord in Adorp. In eerste instantie maakte de kruising Molenweg Noord onderdeel uit van het maatregelenpakket voor de N361 buiten de bebouwde kom en werd voorgesteld om de kruising Molenweg Noord op te heffen en samen te voegen met de kruising Molenweg Zuid (zie afbeelding op de volgende pa- gina). Vanwege de samenhang met de herinrichting van de komtraverse Adorp is de keuze voor de kruising Molenweg Noord heroverwogen. In voorliggende notitie wordt achtereenvolgens ingegaan op de problematiek, nut en noodzaak en beoordeling van mogelijke oplossingsrichtingen.

Transcript of Notitie - adorp.com Molenweg Adorp 2... · Notitie Datum Kenmerk 09-02-2016 342644 Betreft...

Notitie

Datum Kenmerk09-02-2016 342644

BetreftMaatregelen kruising Molenweg noord Adorp

1 AanleidingEr wordt al sinds de jaren 70 nagedacht en gesproken over de ontsluitingsstructuur van Noord-west Groningen en – meer specifiek – over de verkeersproblematiek op de N361. Dit heeft in deafgelopen tien jaar onder andere geresulteerd in de studie ontsluitingsstructuur Noordwest Gro-ningen (2002), de MER-studie N361 (2008) en het uiteindelijke besluit om geen nieuwe N361 aante leggen, maar verkeersveiligheidsmaatregelen te treffen op de huidige N361 (2011). In 2013 iseen Quickscan alternatieven N361 en Bedum opgesteld.

Mede op basis van deze Quickscan hebben Provinciale Staten in juni 2013 door middel van eenopnamebesluit besloten een verkenning te starten naar het volgende maatregelenpakket op hethuidige tracé van de N361:1. Maatregelen op de N361 buiten de bebouwde kom. Doel van deze maatregelen is het verbe-

teren van zowel de verkeersveiligheid als de doorstroming. Hiervoor is in 2014 de verken-ningsfase uitgevoerd. Dit heeft geresulteerd in een concreet maatregelenpakket dat zich pri-mair richt op maatregelen op kruispuntniveau (zie afbeelding op de volgende pagina).

2. Herinrichting van de bebouwde kommen van Adorp, Sauwerd en Winsum. Hoofddoelstellingvan de herinrichting van de komtraversen Adorp en Sauwerd is verbetering van de verkeers-veiligheid, leefbaarheid en ruimtelijke kwaliteit in de dorpen, waarbij de kwaliteit van de door-stroming op de N361 gehandhaafd blijft. Hiervoor wordt momenteel de verkenning uitgevoerd(waarbij Winsum een apart traject volgt).

3. Realisatie van een nieuwe volledige aansluiting op Ring Groningen bij Noorderhoogebrug.Hiervoor is in 2014-2015 een verkenning uitgevoerd wat heeft geresulteerd in een aantal al-ternatieven voor de wijze waarop de aansluiting vormgegeven kan worden.

Daarbij is de inzet om een eventuele negatieve impact van de maatregelen op de omgeving zo-veel mogelijk te voorkomen. Het maatregelenpakket wordt uiteindelijk vastgesteld door Provinci-ale Staten.

2 Doel notitieIn deze notitie wordt specifiek aandacht besteed aan de aansluiting Molenweg Noord in Adorp. Ineerste instantie maakte de kruising Molenweg Noord onderdeel uit van het maatregelenpakketvoor de N361 buiten de bebouwde kom en werd voorgesteld om de kruising Molenweg Noord opte heffen en samen te voegen met de kruising Molenweg Zuid (zie afbeelding op de volgende pa-gina). Vanwege de samenhang met de herinrichting van de komtraverse Adorp is de keuze voorde kruising Molenweg Noord heroverwogen.

In voorliggende notitie wordt achtereenvolgens ingegaan op de problematiek, nut en noodzaaken beoordeling van mogelijke oplossingsrichtingen.

Datum Pagina09-02-2016 2 van 17

Overzicht integrale opgaven en locatie maatregelen N361 (paars kader: komtraverse Adorp)

Datum Pagina09-02-2016 3 van 17

3 Huidige situatie en problematiek

Regionaal verkeersnetwerkDe N361 is – samen met de N355 – de belangrijkste regionale ontsluitingsweg (gebiedsontslui-tingsweg A) voor Noordwest Groningen. Andere provinciale wegen in dit gebied hebben eenmeer lokale betekenis. Voor de ontsluiting van Noordwest Groningen en specifiek voor het Lau-wersmeergebied is het van belang dat deze weg van hoogwaardige kwaliteit is en bij voorkeurvoldoet aan de eisen die gesteld worden aan dit type weg. Deze wegverbinding is één van demeest onveilige provinciale wegen in Groningen. Daarnaast wordt de doorstroming op deze wegals onvoldoende ervaren door de grote hoeveelheid (erf)aansluitingen en de aanwezigheid vanlandbouwvoertuigen.

Komtraverse AdorpDe N361 is gecategoriseerd als een gebiedsontsluitingsweg (GOW) A, maar voldoet op dit mo-ment niet aan alle kenmerken. Specifiek ten aanzien van de dorpskernen Adorp en Sauwerd spe-len de volgende problemen die aanleiding vormen om de huidige inrichting kritisch te beschou-wen:· De weg gaat door de bebouwde kom waar

vermenging optreedt tussen doorgaand ver-keer en verblijfsverkeer. Dit blijkt onder meeruit de grote hoeveelheid (erf)aansluitingen dieleiden tot verkeersonveilige situaties.

· Door de hoge intensiteit en snelheid van hetwegverkeer en de lokaal hoge ligging van hetwegdek staat de leefbaarheid in de dorpenonder druk (geluid- en lichthinder, slechte op-rijdbaarheid en oversteekbaarheid van deN361).

· De ruimtelijke kwaliteit van de komtraversenlaat te wensen over.

De komtraverse door Adorp heeft een lengte vancirca 1 kilometer en wordt afgebakend door debebouwde komgrens aan de noord- en zuidzijde.Over de gehele lengte van de komtraversen lig-gen vrijliggende fietspaden.

Inclusief de Molenweg Noord sluiten in Adorp vijfzijwegen aan op de N361. Uit verkeerstellingen(uitgevoerd in 2015) blijkt dat de intensiteit opdeze zijwegen varieert tussen de 100 en 900 mo-torvoertuigen per etmaal (zie hiernaast):· ± 100 op Molenweg Noord;· ± 200 op Molenweg Zuid;· ± 900 op Wierumerschouwsterweg.

Overzicht komtraverse Adorp met intensiteiten

Adorp

Datum Pagina09-02-2016 4 van 17

De uitwisseling van verkeer in Adorp concentreert zich op enkele punten op de N361. Deze kruis-punten zijn veelal kleinschalig en vaak is sprake van zichtbelemmering door bebouwing en/ofgroenstructuren. Dit leidt tot verkeersonveilige situaties en een matige oprijdbaarheid op metname de Molenweg Noord en Molenweg Zuid. Op de Molenweg Noord is de situatie potentieelonveiliger omdat deze kruising buiten de bebouwde kom is gelegen. De hogere rijsnelheid leidtsneller tot ongevallen met ernstige afloop. Ter plaatse is vanwege deze onoverzichtelijke kruisingde snelheid teruggebracht tot 60 km/uur.

4 Ontwerp herinrichting komtraverse AdorpVoor de komtraverse Adorp zijn de volgendetypen maatregelen uitgewerkt:· Maatregelen op wegvakniveau:

° Herinrichting wegprofiel;° Snelheid remmende maatregelen

· Maatregelen op kruispuntniveau:° Opheffen en/of samenvoegen kruisingen;° Aanpassen vormgeving kruisingen.

Hieronder is de stand van zaken van het ont-werp aangegeven. Hierin zijn de opmerkingenvanuit de consultatieronde verwerkt.

4.1 Herinrichting wegprofiel AdorpSauwerd en Adorp zijn beide dorpen met de-zelfde cultuurhistorische identiteit (wierdendor-pen met radiale structuur). Met het oog op deherkenbaarheid is daarom op basis van de ken-merkende ruimtelijke opbouw voor de herin-richting van de komtraversen voor beide dorpendezelfde basis gekozen:1. inleidend deel,2. dorp,3. dorpshart

Inleidend deel Adorp NoordIn tegenstelling tot de andere komgrenzen ligtde komgrens in Adorp Noord – gelet op de om-liggende bebouwingsstructuur – op de juisteplaats. In het inleidende deel Adorp Noord isvoor de volgende oplossingen gekozen (zie pro-fiel op de volgende pagina):· Terugbrengen snelheid door:

° Optische versmalling van het wegprofieldoor toepassing van een overrijdbaremiddenberm en toevoegen van hagen;

° Daar waar mogelijk herstellen van gatenin de bomenrij;

° Het toepassen van een snelheid remmende maatregel ter plaatse van de komgrens in devorm van een middengeleider (zie principeontwerp op de volgende pagina)

· De bestaande fietspaden blijven zoveel mogelijk gehandhaafd met het oog op de relaties enhet fietsverkeer tussen de dorpen.

Visie herinrichting komtraverse Adorp

1

1 en 2

3

Datum Pagina09-02-2016 5 van 17

Dwarsprofiel ter hoogte van Speelweide Adorp Snelheid remmer (middengeleider)

DorpshartKenmerkend voor de noordzijde van Adorp is dat de weggebruiker direct vanaf de komgrens inhet dorpshart terecht komt. De problematiek van het dorpshart is als volgt:· De gebrekkige herkenbaarheid voor de doorgaande weggebruikers;· Onoverzichtelijke kruispunten;· Matige oversteekbaarheid (barrièrewerking). Om de oversteekbaarheid ter verbeteren is ter

plaatse van het Witte Hoes een VRI aanwezig.

In het dorpshart is voor de volgende oplossingen gekozen:· De overzichtelijkheid (en daarmee de oprijdbaarheid en veiligheid) van de kruising Molenweg

Zuid wordt sterk verbeterd door het verplaatsen van de N361 in westelijke richting en de Mo-lenweg Zuid in noordelijke richting. Ter plaatse van het tankstation wordt de rijbaan N361 inoostelijke richting verlegd over de bestaande bushalte heen (zie profiel op de volgende pa-gina). Hiermee wordt bereikt dat het hoogteverschil tussen tankstation en de N361 overwon-nen kan worden met een flauwere helling. Dit komt de oprijdbaarheid ten goede en is tevenspositief voor de bereikbaarheid van het tankstation voor tankauto’s.

· Om bovenstaande maatregelen mogelijk te maken worden de bestaande tegenover elkaargeplaatst ter hoogte van de speelweide (westelijke bushalte: circa 50 meter, oostelijke bus-halte: circa 150 meter). Het OV bureau heeft aangegeven dat het wenselijk is om de haltestegen over elkaar te plaatsen. Voor de omgeving Spoorlaan betekent dit een extra loopaf-stand (maximaal 1 à 2 minuten extra lopen). Voor de omgeving Molenweg betekent dit juisteen kortere loopafstand. Daarnaast worden tevens de bestaande bushaltes in Adorp Zuid innoordelijke richting verplaatst (over een afstand van circa 250 meter). Hierdoor ontstaat eenbetere spreiding van de bushaltes over Adorp.

· Een centraal plein met daar overheen de rijloper van de N361 in dezelfde kleurstelling als hetplein (door middel van streetprint). Voor fietsers en voetgangers wordt een strook ingerichtvan circa 5,5 meter breed (zie dwarsprofiel op de volgende pagina) waarbij een duidelijk on-derscheid wordt aangebracht tussen fietsers en voetgangers.

· Handhaven van de bestaande VRI ter plaatse van het Witte Hoes en de fietsoversteek terplaatse van de Wierumerschouwsterweg.

· Terugbrengen van de rijsnelheid door optische versmalling van het wegprofiel. Dit vindt plaatsdoor de rijbaan te begeleiden met leilindes en het aanbrengen van een middenberm aan hetbegin en einde van het dorpshart. De middenberm verbetert tevens de oversteekbaarheid.Toepassing van een middenberm over de gehele lengte van het dorpshart is naar aanleidingvan de reacties losgelaten vanwege de beperkte fysieke ruimte en de opgave om het zichtvanaf de Molenweg Zuid op de N361 zo veel mogelijk te verbeteren.

Datum Pagina09-02-2016 6 van 17

Dwarsprofiel ter hoogte van Witte Hoes

Dwarsprofiel ter hoogte van het tankstation (boven huidige situatie, onder: schetsontwerp)

Referentie toepassing printasfalt in dorpshart Loppersum

Datum Pagina09-02-2016 7 van 17

Ontwerp inloopavond Aangepast ontwerp naar aanleiding van reacties(ontwerplijnen op huidige situatie)

Datum Pagina09-02-2016 8 van 17

5 Nut en noodzaak aanpassen kruising Molenweg NoordZoals beschreven in paragraaf 1 zijn de doelstellingen van de aanpak van de N361 het verbete-ren van de doorstroming en het verbeteren van de verkeersveiligheid. Vanuit deze doelstellingenen vanuit de provinciale taak om proactief te zorgen voor een Duurzaam Veilig wegennet is kri-tisch gekeken naar nut en noodzaak van de kruising Molenweg Noord. Dit om de volgende rede-nen:· Het verminderen van het aantal (ondergeschikte) aansluitingen buiten de bebouwde kom leidt

tot een verbeterde doorstroming, namelijk minder verstoring door afslaand en oprijdend ver-keer.

· Kruispunten zijn conflictpunten. Vanuit verkeersveiligheid is het gewenst om op gebiedsont-sluitingswegen te streven naar het beperken van het aantal conflictpunten. Concreet betekentdit dat gestreefd wordt naar het beperken van het aantal aansluitingen van erftoegangswe-gen, met name buiten de bebouwde kom.

· Voor zowel de doorstroming als de verkeersveiligheid is het wenselijk dat de uitwisseling vanhet verkeer met de N361 gebundeld plaatsvindt op een beperkt aantal herkenbare en veiligingerichte kruispunten. Dit is een basisprincipe voor gebiedsontsluitingswegen en dit houdt indat de uitwisseling van verkeer geconcentreerd plaatsvindt op veilig ingerichte kruispunten.

5.1 Principes Duurzaam VeiligEen veilig weggedrag wordt in grote mate bepaald door een herkenbaar en verkeersveilig weg-ontwerp. De weggebruiker moet in een oogopslag kunnen bepalen op welk wegtype hij rijdt enwelk gedrag nodig is om veilig te kunnen rijden. Voor de aanpak van verkeersonveiligheid heeftNederland al jaren de aanpak Duurzaam Veilig Verkeer. Het doel van duurzaam veilig wegver-keer is om ongevallen te voorkomen en daar waar dat niet kan, de kans op ernstig letsel (nage-noeg) uit te sluiten.

Een belangrijk uitgangspunt van Duurzaam Veilig is dat de mens de maat der dingen is. Dathoudt in dat de mogelijkheden en vooral de beperkingen van de mens maatgevend zijn voor hetontwerp van verkeersvoorzieningen. Er wordt dan ook uitgegaan van de feilbare weggebruiker;een weggebruiker die fouten maakt als gevolg van zijn beperkingen. De verkeersveiligheidsvisieDuurzaam Veilig is gebaseerd op vijf principes (zie onderstaand schema). Het is een belangrijketaak van de wegbeheerder (in dit geval de provincie) om proactief actie te ondernemen bij hetverwezenlijken van deze Duurzaam Veilig-principes door bestaande (potentiële) veiligheidsknel-punten op te heffen.

De basis van een duurzaam veilig verkeersysteem is de functionaliteit van wegen. Enerzijds isdat 'het afwikkelen van verkeer' (stroomwegen), anderzijds 'het toegang verschaffen tot bestem-mingen' (erftoegangswegen). Om een goede overgang van 'stromen' naar 'toegang verschaffen'mogelijk te maken, is er een derde categorie ingesteld: de gebiedsontsluitingsweg, die zowel let-terlijk als figuurlijk de verbinding vormt tussen de twee andere wegcategorieën. Ook de N361heeft deze functie: de schakel tussen de woonstraten en het (inter)nationaal hoofdwegennet(vanaf Ring Groningen).

Datum Pagina09-02-2016 9 van 17

Gebiedsontsluitingswegen verbinden gebieden binnen en buiten de bebouwde kom. Er geldt bui-ten de bebouwde kom in principe een maximumsnelheid van 80 km/h. Op een gebiedsontslui-tingsweg komen idealiter geen erfaansluitingen voor. De kruispunten hebben een hogere dicht-heid dan op stroomwegen en zijn gelijkvloers. Kruispunten op gebiedsontsluitingswegen liggenidealiter op de hoofdwegen binnen een netwerk. Dit kunnen stroomwegen, gebiedsontsluitings-wegen of de belangrijkere erftoegangswegen zijn. Gegeven het feit dat de snelheid buiten de be-bouwde kom (relatief) hoog ligt in combinatie met het feit dat de kruispunten potentiële conflict-punten zijn (vanwege verschillen in massa, richting en snelheid), vindt het aansluiten van onder-geschikte wegen bij voorkeur plaats door het bundelen er van richting de gebiedsontsluitingswegof door het aansluiten van ondergeschikte wegen op parallelwegen.

5.2 Basiskenmerken WegontwerpEen herkenbaar en continu wegbeeld draagt positief bij aan een veilig rijgedrag van de wegge-bruiker. Dit wordt bereikt door het herkenbaar indelen en vormgeven van wegen. De vormgevingen verkeersregeling van kruispunten en aansluitingen dragen hier in belangrijke mate aan bij.Daarnaast is een kruispunt te beschouwen als een potentieel gevarenpunt en is het noodzakelijkdat de weggebruiker een optimale veiligheid wordt geboden door een passend ontwerp en in-richting. Daarom moet een kruispunt aan een aantal algemene ontwerpeisen voldoen:· Herkenbaarheid: door een beperkt aantal kruispuntvormen met uniforme (hoofd)kenmerken

herkent de weggebruiker de situatie eerder en beantwoordt deze aan zijn verwachtingspa-troon.

· Waarneembaarheid: een kruispunt moet tijdig zichtbaar, opvallend en als zodanig herken-baar en lokaliseerbaar zijn. Om iets op afstand te kunnen zien, moet het ten minste een be-paalde grootte hebben. De aandacht en perceptie van de weggebruiker moet kunnen wordengestuurd. Contrast, kleur, vorm en beweging zijn factoren die hierbij van belang zijn. Tenslottemoeten informatiedragers op logische en goed zichtbare plaatsen in het gezichtsveld zijn ge-plaatst.

· Overzichtelijkheid: bij nadering van een kruispunt moet de weggebruiker tijdig het kruispunten een gedeelte van de toeleidende wegen met eventueel daarop aanwezig verkeer kunnenoverzien.

· Begrijpelijkheid: een kruispunt is voor de weggebruiker begrijpelijk wanneer hij bij het nade-ren ervan zijn waarnemingen omtrent vormgeving, bebakening, bewegwijzering, markering enverkeersregeling snel, juist en ondubbelzinnig interpreteert.

· Berijdbaarheid: berijdbaarheid van een kruispunt betekent dat de verschillende ontwerpele-menten voldoende geleidelijk op elkaar aansluiten. Verder zijn de elementen zelf goed berijd-baar.

· Evenwichtigheid: de diverse ontwerpelementen van het kruispunt (inclusief de toeleidendewegen) en de verkeersmaatregelen vormen een geïntegreerd geheel.

· Compleetheid: hiervan is sprake als het verkeer ter plaatse van het kruispunt zijn weg in allevoorkomende richtingen kan vervolgen.

5.3 Toepassing op Molenweg NoordSpecifiek ten aanzien van de kruising Molenweg Noord wordt het volgende geconcludeerd:· In de huidige situatie is een deel van Adorp plaats via de kruising Molenweg Noord ontsloten

op een gebiedsontsluitingsweg buiten de bebouwde kom. Dit is onwenselijk vanuit het oog-punt van verkeersveiligheid en doorstroming

· De Molenweg en omgeving beschikt in de huidige situatie over twee aansluitingen op deN361, namelijk Molenweg Noord en Zuid. In het geval van calamiteiten kan gebruik wordengemaakt van een derde ontsluitingsmogelijkheid via de Spoorlaan-Onder de Wieken. De krui-sing Molenweg Noord is dan ook niet strikt noodzakelijk voor de ontsluiting van de bewoners.De omrijdbewegingen via de Molenweg Zuid zijn klein. Aandachtspunt hierbij is wel de zichtsi-tuatie op deze kruising. Deze laat in de huidige situatie te wensen over. Onderdeel van de

Datum Pagina09-02-2016 10 van 17

plannen voor de herinrichting van de komtraverse is in ieder geval dat deze situatie verbeterdwordt (onafhankelijk van het al dan niet opheffen van de kruising Molenweg Noord).

· De kruising Molenweg Noord wordt beperkt gebruikt. Uit de 2015 gehouden tellingen blijkt datgemiddeld 130 motorvoertuigbewegingen per etmaal en circa 1 per 5 minuten in de spits ge-bruik maken van de kruising. Indien deze voertuigbewegingen via de kruising Molenweg Zuidgaan (2015: 220 motorvoertuigbewegingen per etmaal, circa 1 per 5 minuten in de spits), issprake van circa 350 motorvoertuigbewegingen per etmaal (circa 1 per 2 minuten in de spits.Opheffing van de kruising zal dan ook niet leiden tot verkeersonveiligheid of doorstromings-problemen.

· De aspecten herkenbaarheid, waarneembaarheid en overzichtelijkheid zijn aandachtspuntenvoor de kruising Molenweg noord. In de huidige situatie voldoet de inrichting onvoldoende aandeze aspecten:° De overzichtelijkheid van de kruising is matig. Dit wordt veroorzaakt door de niet-haakse

aansluiting van de Molenweg op de N361, zichtbelemmering door aanwezig groen en deligging in de bocht van de N361. Gecombineerd met de ligging buiten de bebouwde kom isdeze kruising een potentieel onveilig punt. Dit geldt met name voor verkeer vanuit het noor-den (hogere rijsnelheid) en links afslaand verkeer (flankongevallen). De afloop van aanrij-dingen met afslaand verkeer (flankongevallen) zijn vaak ernstiger dan kop-staart ongeval-len. Daarom is in het verleden op dit punt een snelheidsbeperking van 60 km/uur ingesteld.

° Indien de kruising gehandhaafd wordt is opwaardering van de inrichting nodig voor het ver-beteren van de overzichtelijkheid, herkenbaarheid en waarneembaarheid.

· Ten aanzien van het aspect compleetheid is de aanwezigheid van twee bedrijven aan de Mo-lenweg (molenbouwer Doornbos en meubelmaker Keijer) een aandachtspunt. Door de molen-bouwer is aangegeven dat voor incidentele transportbewegingen (1-4 x per jaar transportenmet een lengte tot 27 meter) voor de Molenweg Noord een belangrijke schakel omdat kerenop de Molenweg problematisch is. Tijdens deze transporten is de Molenweg enkele uren af-gesloten. Tevens wordt de Molenweg soms geblokkeerd voor laden en lossen.

Conclusie: Voor de doorstroming en bereikbaarheid van de aangelegen woningen is het handha-ven van de Molenweg niet noodzakelijk. Aandachtspunt is de bereikbaarheid van bedrijven. In-dien de kruising toch gehandhaafd wordt, is opwaardering gewenst om de overzichtelijkheid, her-kenbaarheid en waarneembaarheid te verbeteren.

Kruising Molenweg Noord

Datum Pagina09-02-2016 11 van 17

6 Varianten kruising Molenweg NoordVoor de kruising Molenweg Noord zijn de volgende varianten onderzocht (in alle varianten wordter van uitgegaan dat Molenweg Zuid wordt opgewaardeerd zoals beschreven in paragraaf 4.1):1. Handhaven van de huidige situatie en beperkt opwaarderen van de huidige kruising (met

name verbeteren overzichtelijkheid);2. Handhaven van de huidige situatie en volledig opwaarderen van de huidige kruising conform

uitgangspunten Duurzaam Veilig;3. Selectieve toegang: Aansluiting beperken voor bepaalde rijrichtingen (bijvoorbeeld linksaf-

slaan verboden) of bepaalde voertuigen (bijvoorbeeld personenauto’s);4. Opheffen aansluiting en samenvoegen met Molenweg Zuid conform uitgangspunten Duur-

zaam Veilig.

Variant 1: handhaven en beperkt opwaarderen kruisingIn deze variant wordt de kruising Molenweg Noord gehandhaafd conform de huidige situatie. Welvindt enige optimalisatie van de overzichtelijkheid plaats door het snoeien van groen en het ver-plaatsen van het bord bebouwde komgrens. Deze variant heeft de volgende effecten (positief,neutraal, negatief):+ De huidige ontsluitingssituatie voor bewoners en bedrijven blijft gehandhaafd (zowel gemotori-

seerd verkeer als fietsers);- Met het handhaven van de kruising blijft het conflictpunt bestaan en daarmee het risico op

(ernstige) verkeersongevallen;- Met het handhaven van de kruising vindt geen verbetering van de doorstroming op de N361

buiten de kom plaats.

Variant 2: handhaven en reconstrueren kruising conform Duurzaam VeiligIn deze variant wordt de kruising Molenweg Noord gehandhaafd. Tevens wordt de huidige krui-sing gereconstrueerd conform de uitgangspunten Duurzaam Veilig en het Handboek Wegont-werp (zie afbeelding op de volgende pagina). Dit betreft onder meer het toevoegen van een links-afvak voor afslaand verkeer vanuit noordelijke richting en een midden geleider. Hierdoor wordthet profiel van de N361 circa 7 meter breder (inclusief verleggen sloot en fietspad westzijde). Te-vens wordt de Molenweg voor een haakse aansluiting in zuidelijke richting verplaatst en wordt hetfietspad aan de oostzijde uitgebogen om voldoende opstelruimte te creëren.

Omdat het verbreden van de N361 in oostelijke richting niet haalbaar is (dit zou namelijk leidentot een verslechtering van de akoestische situatie) wordt de N361 verbreed in westelijke richting(inclusief omlegging watergangen en fietspad). Vanwege de ligging in de buitenbocht betekent diteen relatief grote ruimtelijke ingreep (circa 7 meter richting het westen over een lengte van circa250 meter).

Deze variant heeft de volgende effecten (positief, neutraal, negatief):+ De huidige ontsluitingssituatie voor bewoners en bedrijven blijft gehandhaafd;+ Potentiële verkeersonveiligheid van het conflictpunt neemt af, tevens enige verbetering van

de doorstroming op de N361 buiten de kom;- Forse realisatiekosten in verhouding tot het beperkte gebruik;- Extra ruimtebeslag op agrarisch landbouwperceel westzijde N361 (circa 1.300 m2).- Aantasting van de cultuurhistorisch waardevolle dorpswierde ten westen van de N361. Dit be-

treft een archeologisch monument van zeer hoge waarde dat een beschermde status heeftals Rijksmonument.

- Aantasting van de bomenrij langs de N361.

Datum Pagina09-02-2016 12 van 17

Schetsontwerp variant 2 Schetsontwerp variant 3 (inclusief in blauwgearceerd optioneel een overrijdbare middenbermen bermverharding ten behoeve van zwaartransport)

Datum Pagina09-02-2016 13 van 17

Variant 3: Selectieve toegankelijkheid Molenweg NoordIn deze variant wordt de kruising Molenweg Noord deels afgesloten door de linksafslaande bewe-gingen te verbieden en fysiek onmogelijk te maken. Dit betekent dat men de Molenweg alleennog maar kan gebruiken om rechts te slaan richting Sauwerd en Winsum. Incidenteel zwaartransport richting Groningen kan dan keren bij de nieuw te realiseren rotonde in Sauwerd. Hier-voor is het noodzakelijk om een fysieke rijbaanscheiding aan te brengen in de N361 (zie afbeel-ding op de vorige pagina). Dit bekent een beperkte verbreding van het profiel van de N361 inwestelijke richting (circa 4,5 meter, inclusief verleggen sloot en fietspad westzijde).

Deze variant heeft de volgende effecten (positief, neutraal, negatief):+ Enige verbetering van de doorstroming op de N361 buiten de kom.+ Potentiële verkeersonveiligheid neemt enigszins af doordat kans op kop-staart ongevallen

weggenomen wordt voor verkeer vanuit het noorden. Tevens wordt de kans op flankongeval-len beperkt doordat links afslaan niet meer mogelijk is.

o De huidige ontsluitingssituatie voor bewoners en bedrijven wordt gehandhaafd voor verkeerrichting het noorden (zwaar verkeer richting het zuiden kan keren bij de rotonde in Sauwerd).Dit betreft echter niet de belangrijkste rijrichting, het grootste deel van het verkeer gaat rich-ting het zuiden en zal gebruik gaan maken van de kruising Molenweg Zuid. Het nut van dezeoplossing is dan ook beperkt. Omdat de zichtsituatie van deze kruising sowieso wordt verbe-terd zal er geen sprake zijn van toename van verkeersonveiligheid op deze kruising. Het extraverkeer op de Molenweg Zuid is beperkt (220+130 verkeersbewegingen per etmaal) en leidtniet tot conflicten met langzaam verkeer of doorstromingsproblemen.

o De bewoners van de Molenweg blijven beschikken over een tweede ontsluitingsmogelijkheid(Spoorlaan-Onder de Wieken) de die in het geval van calamiteiten gebruikt kan worden (hulp-diensten, blokkade van de Molenweg door laden en lossen of tijdens evenementen). Gelet ophet incidentele karakter en het geringe aantal verkeersbewegingen leidt dit niet tot onveiligesituaties.

o Fietsers vanuit Sauwerd richting de Molenweg kunnen oversteken bij de kruising Wierumer-schouwsterweg. Dit betekent een kleine omrijdbewegingen die echter acceptabel wordt ge-acht.

- Extra ruimtebeslag op agrarisch landbouwperceel westzijde N361 (circa 450 m2).- Aantasting van de cultuurhistorisch waardevolle dorpswierde ten westen van de N361. Dit be-

treft een archeologisch monument van zeer hoge waarde dat een beschermde status heeftals Rijksmonument.

- Aantasting van de bomenrij langs de N361.

Naast het opheffen van de links afslaande bewegingen is onderzocht in hoeverre de toegankelijk-heid voor bepaalde voertuig categorieën beperkt kan worden. Gedacht kan worden aan het toe-passen van een sluis voor landbouwverkeer richting enkele percelen aan de Wethouder Krui-erlaan. Uit de verkeerstellingen blijkt echter dat het landbouwverkeer relatief beperkt is (6 bewe-gingen per etmaal), maar dit kan hoger liggen tijdens piekperioden. Gelet op het beperkte aantalpercelen, de relatief lage intensiteit en de beperkte omrijdbeweging is het vanuit verkeersveilig-heid en doorstroming aanvaardbaar dat dit verkeer via de Molenweg Zuid de N361 oprijdt. Hettoepassen van een landbouwsluis is daarmee niet noodzakelijk.

Daarnaast kan overwogen worden om het voor incidenteel zwaar transport (die niet kunnen ke-ren op de Molenweg) mogelijk te maken om wel in zuidelijk richting de N361 op te rijden. Dit kandoor middel van het overrijdbaar maken van het zuidelijke deel van de rijbaanscheiding (zie af-beelding op de vorige pagina). Het risico is echter dat overig verkeer hier ook gebruik van gaatmaken. Elders in de dorpskern zal na de herinrichting immers sprake zijn van overrijdbare mid-denbermen die door alle verkeersdeelnemers gebruikt mogen worden. Dit komt de begrijpelijk-heid van deze oplossing niet ten goede.

Datum Pagina09-02-2016 14 van 17

Variant 4: Afsluiten kruising en samenvoegen met Molenweg Zuid conform Duurzaam VeiligIn deze variant wordt de kruising Molenweg Noord opgeheven en samengevoegd met de kruisingMolenweg Zuid. Concreet betekent dit dat de huidige rijbaan opgebroken wordt en de huidigeberm (inclusief de bomenrij) doorgetrokken wordt. Tevens wordt de huidige fietsoversteek opge-heven. Het fietspad aan de oostkant wordt aangesloten op de Molenweg Noord. Het verkeer datin de huidige situatie gebruik maakt van de Molenweg Noord is in deze variant aangewezen opde kruising Molenweg Zuid. Het huidige 60 km/uur regime zal worden gehandhaafd.

Deze variant heeft de volgende effecten (positief, neutraal, negatief):+ Met het opheffen van de kruising wordt een potentieel conflictpunt geheel weggenomen en

daarmee het risico op (ernstige) verkeersongevallen. Doordat de overzichtelijkheid van krui-sing Molenweg Zuid sterk wordt verbeterd neemt de verkeersonveiligheid op dit punt niet toeals gevolg van het toegenomen verkeer.

+ Verbetering van de doorstroming op de N361 buiten de kom.o Voor verkeer richting het noorden is sprake van een beperkte omrijdbeweging. Dit betreft ech-

ter niet de belangrijkste rijrichting, het grootste deel van het verkeer gaat richting het zuidenen zal gebruik gaan maken van de kruising Molenweg Zuid. Omdat de zichtsituatie van dezekruising sowieso wordt verbeterd zal er geen sprake zijn van toename van verkeersonveilig-heid op deze kruising. Het extra verkeer op de Molenweg Zuid is beperkt (220+130 verkeers-bewegingen per etmaal) en leidt niet tot conflicten met langzaam verkeer of doorstromings-problemen.

o De bewoners van de Molenweg blijven beschikken over een tweede ontsluitingsmogelijkheid(Spoorlaan-Onder de Wieken) de die in het geval van calamiteiten gebruikt kan worden (hulp-diensten, blokkade van de Molenweg door laden en lossen of tijdens evenementen). Gelet ophet incidentele karakter en het geringe aantal verkeers-bewegingen leidt dit niet tot onveilige situaties.

o Fietsers vanuit Sauwerd richting de Molenweg kunnenoversteken bij de kruising Wierumerschouwsterweg. Ditbetekent een beperkte omrijdbeweging.

o Landbouwverkeer gaat gebruik maken van de kruisingMolenweg Zuid. Gelet op het beperkte aantal percelen,de relatief lage intensiteit en de beperkte omrijdbewe-ging is het vanuit verkeersveiligheid en doorstromingaanvaardbaar dat dit verkeer via de Molenweg Zuid deN361 oprijdt.

- Zware transporten (1-4x per jaar met een maximalelengte van 27 meter) kunnen niet meer via de MolenwegNoord rijden. Uit een eerste verkenning blijkt dat er opde kruising Molenweg – Wethouder Kruierlaan fysiekemogelijkheden zijn om het keren van zware transportenmogelijk te maken door het aanleggen van grasbeton inde binnenbocht (in de huidige situatie is keren niet mo-gelijk, zie afbeelding op de volgende pagina). Een an-dere optie is om het uitrijden van de Molenweg Noordtoe te staan voor zware transporten (door middel vaneen grasbetonstrook met verwijderbare paal). Overigensmoet hierbij opgemerkt worden dat de logistiek van aan-en afvoer en laden en lossen ook mede een verant-woordelijkheid is van de betrokken bedrijven (laden enlossen in principe op eigen terrein en zo min mogelijkgebruik maken van de openbare weg, bij incidentelezware transporten inschakelen van verkeersregelaars).

Datum Pagina09-02-2016 15 van 17

Rijcurve extra lange oplegger huidige situatie kruising Molenweg-Wethouder Kruierlaan

Uitrijden zware transporten mogelijk met verwijderbare paal en bermverharding (grasbeton)

Datum Pagina09-02-2016 16 van 17

ConclusiesOp basis van de beoordeling van de varianten wordt het volgende geconcludeerd (zie onder-staande tabel voor een samenvatting van de beoordeling ten opzicht van de huidige situatie):· Met het handhaven van de kruising Molenweg Noord in de huidige vorm (variant 1) wordt de

huidige verkeersonveilige situatie in stand gehouden. Er wordt geen bijdrage geleverd aan dedoelstellingen van het project N361 Groningen-Winsum (geen verbetering van de doorstro-ming en verkeersveiligheid).

· Met het reconstrueren van de kruising (variant 2) wordt de verkeersveiligheid en de doorstro-ming enigszins verbeterd ten opzichte van de huidige situatie. De kosten voor de reconstruc-tie van de kruising zijn echter aanzienlijk. Daarnaast gaat de reconstructie gepaard met aan-tasting van de wierde ten noorden van Adorp (beschermd archeologisch Rijksmonument).

· Met het toepassen van selectieve toegankelijkheid (variant 3) wordt de verkeersveiligheid ende doorstroming eveneens enigszins verbeterd ten opzichte van de huidige situatie. Ook dezereconstructie gaat gepaard met aantasting van de dorpswierde ten noorden van Adorp (eenbeschermd archeologisch Rijksmonument), zij het in mindere mate. Wel kan geconcludeerdworden dat het nut van deze oplossing beperkt is en dat de begrijpelijkheid te wensen overlaat.

· Het opheffen van de kruising en samenvoegen met Adorp Zuid (variant 4) levert een substan-tiële bijdrage aan de doelstellingen van het project N361 Groningen-Winsum omdat hiermeeeen potentieel conflictpunt geheel wordt weggenomen. Het levert geen nieuwe knelpunten opten aanzien van de bereikbaarheid en verkeersveiligheid omdat de verkeersaantallen relatieflaag zijn, er in de directe nabijheid een goed alternatief voorhanden is (het te verbeterenkruispunt Molenweg Zuid) en een tweede ontsluitingsmogelijkheid die gebruikt kan wordentijdens calamiteiten, evenementen of laden en lossen. Nadeel van variant 4 is de afnemendebereikbaarheid voor bedrijven (zware transporten). Er zijn echter enkele maatwerkoplossin-gen voorhanden waarmee de bereikbaarheid voor goederenverkeer kan worden gegaran-deerd.

Datum Pagina09-02-2016 17 van 17

Verantwoording

Projectnummer : 342644

Referentienummer : 342644

Revisie : 2.1

Datum : 9 februari 2016

Auteur(s) : drs. Hans Praamstra, ing. Richard van der Velde, ing. ElviraJonkers

E-mail adres : [email protected]

Gecontroleerd door :

Paraaf gecontroleerd :

Goedgekeurd door :

Paraaf goedgekeurd :