Nieuwsbrief KOW Eindhoven 1 - 2011

4
Nieuwsbrief 1 - KOW Eindhoven, jaargang 1 - 2011 Woningen Drunen Wijkcentrum Vlijmen Brede school Werkhoven Duurzame wijk Vlijmen Brede school de Rips Eindhoven

description

Nieuwsbrief

Transcript of Nieuwsbrief KOW Eindhoven 1 - 2011

Nieuwsbrief 1 - KOW Eindhoven, jaargang 1 - 2011

Woningen Drunen Wijkcentrum Vlijmen Brede school Werkhoven Duurzame wijk Vlijmen Brede school de Rips

Eindhoven

Dit project in Drunen laat zien dat ook in dorpen mogelijkheden liggen om het centrum te versterken en daarmeeschaarse grond te besparen. In opdracht van woningbouwvereniging Woonveste en in samenwerking met de gemeente Heusden hebben we een plan ontwikkeld voor 98 woningen en 198 parkeerplaat-sen op 1,2 hectare. De nieuwbouw is een forse impuls voor het centrum. Er zijn zowel huur als koopwoningen gerealiseerd. Bovendien dragen openbare parkeerplaat-sen bij aan de aanpak van het parkeerprobleem in het centrum. Op het terrein aan de Joost van den Vondellaan zijn in totaal 83 appartementen, 12 eengezinswoningen, 2 atelierwoningen en 1 patiowoning gebouwd. Het gaat daarbij om koop- en huurwoningen voor verschil-lende doelgroepen. Om veel verschillende bewoners de kans te geven betaalbaar op deze mooie centrale locatie in Drunen te wonen zijn er vele verschillende woningtypen ontwikkeld. Door het gemêleerde programma van de woningen en de bijzondere opzet van het complex ontstaat er op een beperkt oppervlak een zeer aantrekkelijk woonklimaat. De gebouwen volgen de rondingen van de locatie en er is ruimte gemaakt voor een autovrij binnengebied. Bij de woningen zijn 2 groene binnenhoven aangelegd, waar zowel bewoners als cen-trumbezoekers hun auto kunnen parkeren. In de architectuur is aansluiting gezocht bij de ‘dorpse karakteristiek’ van Drunen. De kloeke zinken kappen op de meeste

woningen zorgen niet alleen voor ruime zolders op de eengezinswoningen. Ze bieden ook ruimte aan bijzondere apparte-menten met een entresol met zicht naar de Drunense Duinen. Er is ontworpen vanuit de filosofie van eenheid in verscheidenheid. In het ontwerp van de gevels is veel aandacht besteed aan de verfijning van het gebouw. De gevels zijn opgetrokken in een baksteen in een gemêleerde zandkleur met accenten in stucwerk en geolied hout.

Roel Jansen

De autovrije binnenstraat verbindt de bestaande fiets en voetpaden in het centrum

In het hart van DrunenDuurzame inbreidingswijk in het centrum

Locatie: Joost van den Vondellaan, DrunenProgramma: 98 woningen in 28 types: 83 appartementen, 12 eengezinswoningen, 2 atelierwoningen, 1 patiowoning; 198 parkeerplaatsen waarvan 98 in een ondergrondse parkeergarage en 50 openbareOpdrachtgever: Woonveste, DrunenConstructie: bureau Ulehake, OssInstallaties (advies en uitvoering): van Delft groep, DrunenBouwkundig aannemer: Wijnen, Someren

Vogelvluchtimpressie van het plangebied

Nieuwsbrief 1 - KOW Eindhoven, jaargang 1 - 2011

Autovrij binnengebied met koop en huurwoningen

“De temperatuur en het klimaat zijn hier perfect”, zegt leerkracht Lies van Eggelen (Brabants Dagblad, juni 2010). En dat midden in de hete zomer van 2010. Dat is de winst van een duurzaam concept en samenwerking in een breed bouwteam.

Om de leefbaarheid in Vliedberg te verbe-teren is de vervangende nieuwbouw voor Buurthuis de Mand en basisschool ’t Palet breed ingestoken. Naast een brede basis-school en het buurthuis is er een wijkwinkel. Daarnaast zijn er voor Woonveste in totaal 42 appartementen gerealiseerd, waarvan 14 in de vorm van 2 groepswoningen voor ver-standelijk gehandicapten.

School zonder hekkenEr is veel aandacht besteed aan een veilige omgeving voor kinderen, en een laagdrem-pelige voorziening voor volwassenen. Zo zijn de speelruimten voor de kleintjes in patio’s gesitueerd en is het speelplein van

Wijcentrum met de hoofdentree en de opgetilde gymzaal

de bovenbouw en de bso openbaar. De auto’s worden alleen aan de randen van het perceel toegelaten en het trottoir is naar de binnenzijde verplaatst. Zo is het aantal kruisingen van voetgangers en autoverkeer geminimaliseerd en zijn de hekken vervan-gen door banken, bomen en aaistenen.

Duurzaam gebouw met een gezonde exploitatieEen centrum voorziening met tal van func-ties vraagt om een duurzame aanpak. Niet alleen om een fris gebouw te realiseren met een gezonde exploitatie en minimale impact op het milieu. Het is ook erg belangrijk dat het gebouw kan meebewegen met veran-derende ideeën en wensen in de toekomst.

Daarom is het gebouw opgezet met een kolommenstructuur en niet dragende bin-nenwanden. Deze flexibiliteit wordt ook nog vergroot door een aantal vouwwanden. Bij de brede school zijn de verschillende leeftijdsgroepen van school, peuterspeel-zaal en kinderdagverblijf geclusterd, zodat

Een duurzame impuls voor de wijkWijkcentrum Vlijmen geopend: woningen, brede school en buurthuis

Locatie: Jan Steenstraat, VlijmenProgramma: 8 klassige school, peuterspeelzaal, kinderdagverblijf, bso, buurthuis de Mand, gymzaal, wijkwinkel, maatschappelijk werk, 28 huurwoningen,2 groepswoningen voor 14 verstandelijk gehandicapten (totaal 8600 m2 bvo)Status: in gebruik genomen, zomer 2010Opdrachtgever: Woonveste, DrunenOntwerp en directievoering: KOW Architectuur, EindhovenConstructie: bureau van de Laar, EindhovenInstallaties(bouwteam): van Delft groep, DrunenBouwkundig (bouwteam): Bonth van Hulten, Nieuwkuijk

Nieuwsbrief 1 - KOW Eindhoven, jaargang 1 - 2011

Patio Caleidoscoop Vlijmen

er maximaal gebruik kan worden gemaakt van elkaars ruimten. Het gebouw is kleiner in oppervlak en de bezettingsgraad van de ruimten is hoog.

Daarnaast is er gewerkt vanuit een duurzaam installatieconcept gebaseerd op energiezui-nige laagtemperatuurverwarming en koeling. Deze is gekoppeld aan warmte en koude opslag in de bodem. In de brede school wordt dit gecombineerd met een mechani-sche toe- en afvoer van de ventilatielucht volgens het concept van “de frisse school”.

Breed bouwteam met lage faalkostenVanaf het begin van het ontwerpproces is in opdracht van woningbouwvereniging Woonveste gewerkt in een breed bouwteam met een bouwkundig aannemer en een installatietechnisch aannemer. Dit heeft bij-gedragen aan een efficiënt proces met per fase goed inzicht in kwaliteit en kosten.

3d modelplaatje met functies

BREDE ScHOOL DE RIpS: vaN ScHEtS tOt BOuW IN REcORDtEmpO

Voor Groensteeg, de 1ste fase van de nieuwe woonwijk Geerpark, is de markt uitgedaagd om voor het maximale te gaan op het gebied van duurzaamheid. In totaal zijn er 3 com-binaties geselecteerd voor deze 1ste fase. KOW werkt samen met de Bonth van Hulten en de van Delft Groep aan een 11-tal huur- en koopwoningen. Bijzonder aan het project is dat duurzaamheid op een breed terrein wordt ingevuld. Onze combinatie zet in op minimalisering van het energiegebruik en de

GEERpaRK vLIjmEN: DE DuuRzaamStE WIjK vaN NEDERLaNDcOLOfON

De brede school in Werkhoven is om meer-dere redenen een bijzonder project. Niet eer-der zijn we gevraagd om een brede school te realiseren buiten de bebouwde kom. De inspiratie voor het gebouwontwerp vonden we in de veelvuldig aanwezige herenboerde-rijen en landerijen in de directe omgeving. Ook de combinatie van gebruikers is bijzon-der. Zo starten er na de zomer 2 basisscho-len in het gebouw, een katholieke en een protestantse. De sportverenigingen kunnen terecht in de sportzaal. Ook buiten schooltijd kunnen kinderen van 9 tot 16 jaar terecht in het gebouw: ’s avonds en in het weekend opent Jong Nederland haar deuren op de kop van het gebouw.

BREDE ScHOOL WERKHOvEN: EEN BIjzONDERE cOmBINatIE Op EEN OpvaLLENDE LOcatIE

KOW Eindhoven Klokgebouw 111 5617 AB Eindhoven

contactpersoonRoel JansenE [email protected]

t 040 250 32 32f 040 250 32 33E [email protected]

KOW duurzaam, veelzijdig en gedrevenAmsterdam / Den Haag / Eindhoven / Rotterdam / Shanghai - www.kow.nl

Impressie van de nieuwe school bij de onthulling van het

bouwbord

bijbehorende kosten door te werken volgens het ‘passiefhuis’. Om ruimte te besparen in de woning is een collectieve installatie ont-wikkeld, het minicollectief. Deze is centraal tussen de woningen geplaatst naast de par-keerplaatsen voor de huurwoningen en de bezoekers. Door de parkeerplaatsen te over-dekken staan niet alleen de auto’s droog. De zonnepanelen op dit dak leveren de energie die het minicollectief verbruikt voor de 11 woningen. Als optie wordt een oplaadpunt voor elektrische auto’s voorzien.

Kan de nieuwbouw voor de brede school bin-nen 15 maanden gereed zijn? Dat was de eerste vraag die we kregen bij de architec-tenselectie van MFA de Rips, maart 2010. En of de bestaande gymzaal dan ook nog kon worden uitgebreid met nieuwe kleedruimten aan de voorzijde. Dit allemaal in verband met een subsidie deadline van de provincie Noord Brabant. Natuurlijk kan dat, was ons antwoord. En het lijkt zowaar te gaan lukken.

Impressie koopwoningen

De brede school aan de Achterdijk is wind- en waterdicht

Van eerste schets tot indiening bouwaan-vraag in 3 maanden. Vervolgens heeft de gemeente ook haar werk gedaan door binnen 6 weken de bouwaanvraag af te handelen. Inmiddels is ook de aanbeste-ding afgerond en is Manders van Doorne volop aan het bouwen. Nu maar hopen dat we van de vorst verlost zijn. Dan kan na de zomervakantie 2011 de nieuwe brede school in gebruik worden genomen.

Impressie huurwoningen