NICO 12 najaar 2015

24
NUMMER 12 - NAJAAR 2015 PROTESTANTSE GEMEENTE WIJHE WWW.PkNWIJHE.Nl jeugdige passie WAAR liGT HuN TOEkOMST? zOEkT HET uiT NicO . Via deze NICO. wil de Protestantse Gemeente Wijhe op een overzichtelijke manier duidelijkheid geven over tal van zaken die betrekking hebben op de kerk in uw gemeente. Echtpaar Wennekes Twee geloven op een kussen... Alianne en Mandy Zomer Orgel spelen is onze passie Broers Bourquin Let’s Go is het een mooie manier om iets goeds te doen voor een ander 12 inclusief Activiteiten agenda 2015 / 2016 ‘winterwerk’

description

De vraag ‘Waar ligt jouw passie?, en nog enkele vragen die hier mee te maken hebben werden aan mij voorgelegd. En natuurlijk om hier in het voorwoord van het blad ‘Nico’ over te schrijven. Enthousiast zei ik ‘ja’ tegen een van de redactieleden, maar het zette mij wel aan denken. Tijdens mijn opleiding theologie kwam ook deze vraag naar voren. Nu enkele jaren later is er door mijn werk en levenservaring een verandering ontstaan. Het woord passie zal voor veel mensen en ook vooral jongeren, grote vragen oproepen. Ik zag het leven als jongere als een uitdaging; aan het leven ruiken en ontdekken.

Transcript of NICO 12 najaar 2015

Page 1: NICO 12 najaar 2015

NUMMER 12 - NAJAAR 2015 PROTESTANTSE GEMEENTE WIJHEWWW.PkNWIJHE.Nl

jeugdige passieWAAR liGT HuN TOEkOMST? zOEkT HET uiTNicO.

Via deze NICO. wil de Protestantse Gemeente Wijhe op een overzichtelijke manier duidelijkheid geven over tal van zaken die betrekking hebben op de kerk in uw gemeente.

Echtpaar Wennekes

Twee geloven op een kussen...

Alianne en Mandy ZomerOrgel spelen is

onze passie

Broers Bourquin Let’s Go is het een mooie

manier om iets goeds te doen voor een ander

12inclusief

Activiteiten

agenda

2015 / 2016

‘winterwerk’

Page 2: NICO 12 najaar 2015

ColofonDeze NICO. is tot stand gekomen mede dankzij de inspanning van de volgende personen:

RedactieHeleen HollakRita van de StreekJasper HofmanBen WiltinkBep Teunissen

Teksten interviewsWalter de Boer

FotografieHeleen Hollak

Vormgeving & conceptJasper Hofman

AdvertentiesJacco Jonkman

Bijzonder bedanktJeannet Berents, Arianne & Maurice Wennekes, Albert Jan & Rosette BoksJanniek Klein Zandvoort, de broers Bourquin en Alianne en Mandy Zomer

Vragen of [email protected]

www.pknwijhe.nl

Groeien Groeien lijkt een vanzelfsprekend gebeuren te zijnOok als je al van jaren bentMaar de richtingWaarin je leven zich ontroltBepaal je maar ten dele zelf.Je hebt bijgevolgEen niet onbelangrijke invloedOp de groeikansen van mensen rondom jou!Begrip en respectFijngevoeligheid en openhartigheid...Zijn vaak stille voeding voor je medemens.Ze doorbreken de onverschilligheidDie mensen vaak klem zet.

Het is daarom goedOm in alle rustJezelf te bevragen of jij je medemens-of hij nu jong is of oud-De nodige ruimte geeft om te groeien.

Page 3: NICO 12 najaar 2015

VoorwoordDe vraag ‘Waar ligt jouw passie?, en nog enkele vragen die hier mee te maken hebben werden aan mij voorgelegd. En natuurlijk om hier in het voorwoord van het blad ‘Nico’ over te schrijven. Enthousiast zei ik ‘ja’ tegen een van de redactieleden, maar het zette mij wel aan denken. Tijdens mijn opleiding theologie kwam ook deze vraag naar voren. Nu enkele jaren later is er door mijn werk en levenservaring een verandering ontstaan. Het woord passie zal voor veel mensen en ook vooral jongeren, grote vragen oproepen. Ik zag het leven als jongere als een uitdaging; aan het leven ruiken en ontdekken.

Bij het woord passie denk ik veelal aan compassie; begaan zijn met, maar ook woorden zoals liefde, geloof, God, vrijheid, gerechtigheid, verbondenheid en gelijkheid passen hier bij. Het woord ‘passie’ roept bij mij een beeld van gedrevenheid op. Het is een drijfveer, een inspiratie om met liefde je roeping of je innerlijke kracht om te zetten in het ‘doen’. Je kunt dit ook wel het handelen of het werken in het dagelijkse leven noemen. Voor een ieder is zijn of haar passie anders, maar wel iets wat je met je hart doet en vol overgave voor wilt gaan. Het is fijn als je dit bij jezelf ontdekt en je dit in enthousiasme wilt delen met mensen die je dierbaar zijn: mensen op de werkvloer, leeftijdgenoten, vrienden en noem maar op.En dan komen voor mij de woorden verbondenheid, gelijkheid en gerechtigheid bij elkaar. Passie is net als geloof niet alleenstaand op zichzelf, op het eigen ik. Nee, dat is in samenhang of wel verbondenheid met andere mensen, zoals het leven in de samenleving, in een relatie, gezin, vrienden maar ook in de kerk. Je kunt niet in verbondenheid met alleen jezelf zijn. Je hebt hierbij de ander nodig, om je te spiegelen, te ontwikkelen en te groeien.

Passie is voor mij het omgaan met de Ander, de mens en de medemens die je mag ontmoeten in je leven. Mensen roepen wel eens: je komt als geroepen! Misschien verwachten mensen dit van mij als de kerkelijke werker die onverwachts op bezoek komt. Ik ben mij hiervan niet bewust, maar alleen op dat moment zie ik het stukje van de grote puzzel. De schakel die ik mag zijn in de ontmoeting met mensen en samen zoeken naar woorden van liefde, echtheid, waarheid en zinbeleving van het leven. Passie vind ik alleen in liefde en vrede voor elkaar. Haat, macht en eigenbelang noem ik de duivel van het leven. Het heeft een verwoestende werking in ons leven, van de ander, de medemens. Enkele punten van wat ik zojuist beschreven heb over mijn passie heeft zijn wortels gevonden in het geloof. Zoals je samen mag bidden in de kerk, bij een huisbezoek; mijn eigen persoonlijk gebed geeft daarbij voeding aan mijn passie. Ik zie ook het samen zingen, het(Bijbel) lezen, gesprekken, teksten en woorden die mij raken als een voedingsbron voor mijn geloof.

Passie heeft iedereen, passie doet leven.

Lenie van Geenen, Kerkelijk werker PG Wijhe

NicO. | pagina 3

Inhoud NicO. #12

84

6

22

4. Jeannet Berents5. NICO. jeugd6. Arianne & Maurice Wennekes

8. Albert Jan & Rosette Boks9. Activiteitenagenda17. De Nicolaaskerk in beeld

18. Janniek Klein Zandvoort 20. De broers Bourquin22. Alianne en Mandy Zomer

Activiteiten agenda 2015 / 2016‘winterwerk’

18

9

Page 4: NICO 12 najaar 2015

NicO. pagina 4 |

Het liefst is Jeannet Berents aan het werk in het schuurtje van haar tuin. Van onder andere speksteen maakt ze niet alleen beelden of herden-kingsstenen voor overledenen, maar ook de doopstenen voor de pasge-borenen in het dorp. Het werk voor anderen geeft haar voldoening. Ook zet zij zich als stuurgroeplid al jaren met veel passie in voor Let’s Go!

Meedoen Met Let’s Go!? Grijp die kans!

Haar leven lang is ze al betrokken bij de Wijhese Nicolaaskerk, Jeannet Berents (41). De geboren en getogen Wijhese groeide op in een hervormde familie en ging altijd met haar ouders mee naar de kerk. De normaalste zaak van de wereld totdat zij zich op 18-jarige leeftijd ging afvragen wat ze nog met de kerk wilde doen. “Op dat moment was de catechisatie voorbij. Voor jongeren was er destijds niet veel te doen in de kerk.” Daarop besloot ze een brief te sturen naar de kerkenraad met de vraag hoe ze zich kon inzetten voor de kerk. Uit een enquête die vervolgens onder jongeren in Wijhe werd gehouden kwam naar voren dat jongeren zich graag willen inzetten voor een ander. Daaruit ontstond Let’s Go!. Een goed idee, zo bleek.

Zeven keer ging Jeannet in totaal mee op reis naar Letland. “De eerste keer was in 1996 en het was meteen een geweldige ervaring voor mij. Tijdens een reis naar Letland leer je elkaar écht kennen”, legt Berents uit. Ze vervolgt: “Je kunt je niet anders voor doen dan je bent, je bent erg op elkaar aangewezen. Ik heb ervaren dat eerlijkheid en oprecht-heid dan ook van groot belang zijn om met elkaar een klus te klaren. “ Bovendien leerde ze veel klussen te doen. “Ik was wat dat betreft als vrouw een uitzondering maar wel in staat om allerlei klussen aan te pakken. Uiteindelijk had men dat in de gaten en kreeg ik ook jongeren bij elkaar in een groepje om bepaalde klus te klaren.” En daar heeft ze tot op de dag van vandaag wat aan. “Ik heb onder andere het straatje gelegd in mijn eigen tuin. Je kunt wel zeggen dat ik er nog zelfredza-mer door geworden ben. Dat heb ik maar mooi meegepikt.”

Berents is na zoveel ervaring met de Let’s Go! reizen overtuigd van het belang van een reis. “Jongeren leren respectvol met elkaar om te gaan en iets te betekenen voor een ander die het vaak met veel minder moeten doen dan wij.” De Wijhese roept dan jongeren uit het dorp ook vooral op om ook mee te gaan naar Letland. “Grijp je kans, zou ik zeggen. Het is een mooie manier om echt iets nuttigs voor een ander te doen en als je in de gelegenheid bent om jezelf te ontplooien en vaardigheden te leren. Bovendien is het ontzettend gezellig.”

En niet alleen zet ze zich in voor Lets Go! ook maakt ze herinnering-stenen voor de kerk. “Een aantal jaar geleden ben ik door de commissie Liturgie en Eredienst gevraagd om herdenkings- en doopstenen te maken. De doopstenen zijn een herinnering aan het feit dat je er als pas gedoopte bij mag zijn. Voor altijd. Een steen is iets blijvends. Een mooie gedachte vind ik dat.” Berents zet zich er met hart en ziel voor in en is elke week wel een aantal uur bezig met het maken van de stenen. In het schuurtje in haar tuin hakt, zaagt en beitelt de stenen totdat ze naar haar tevredenheid zijn. Vrijwillig doet ze dat, maar ze heeft het er graag voor over. “Ik doe het met volle overgave en het komt vanuit mijn hart.”

De kerk en het kerkbezoek zijn belangrijk voor haar. “Als ik kan ga ik dan ook naar de kerk. Geloof is voor mij iets dat ik met anderen beleef. Dat zit onder andere in het samen zingen met mijn koor Impress ” Ook het gevoel om iets met anderen te delen is een reden voor haar om de kerk te bezoeken. “Naar de kerk gaan is voor mij dè manier om even tot mezelf te komen. Dat is heerlijk.” •

Jeannet Berents:

Page 5: NICO 12 najaar 2015

NicO. | pagina 5

jeugdSamen zijn wij er voor de jeugd in Wijhe! Wilt u/jij meedoen ? Heb je vragen of ideeën?

Mail naar de jongerenwerker (Agnes Oostendorp) voor informatie: [email protected]

NicO.

Het nieuwe seizoen van 2G@ther:

Op vrijdagavond 18 september, 9 oktober

13 november, 11 december, 8 januari

12 februari, 11 maart, 8 april, 14 mei

en 10 juni

Lijkt het je leuk om een keer aan te

schuiven of wil je meer informatie?

Neem dan contact op met Judith Stoter

([email protected])

of Marieke van Ravenhorst

([email protected] /

tel.: 524947).

Dit keer rondom het verhaal van Noach. Heb je thuis een mooie dierenknuffel? Deze mag je meenemen naar de dienst! Hou voormeer informatie het kerkblad in de gaten!

Wij zijn Marjolein Soepenberg en Lieneke Oosterink,

en wij zijn al 6 jaar schoonzusjes.

Marjolein: ‘Lieneke is geboren in Wijhe, is 25 jaar oud en woont samen met Jasper in Wijhe. Haar beroep en tevens haar hobby is omgaan en werken met kinderen. Ze werkt in Deventer op een basisschool. Vanaf dit jaar gaat zij naast club ook Rock Solid geven. Haar talent is het organiseren van evenementen en ze is stress-bestendig. Ze kletst graag een eind weg met iedereen. In haar vrije tijd shopt ze graag en houdt ze van series kijken op Netflix.

Lieneke: ‘Marjolein is 23 jaar oud en heeft iedere dag heel veel kinderen over de vloer omdat zij werkt als gastouder. Marjolein komt oorspronkelijk uit Dalfsen, maar woont nu 2 jaar samen met mijn broer in Wijhe. Verder vindt ze het leuk om te sporten en is ze creatief. Marjolein geeft nu al 4 jaar club en doet dit met veel plezier. Eigenschappen die bij haar passen zijn: enthousiast, spontaan en gedreven.

Wij misten het samenkomen van leeftijdsgenoten en het met elkaar in gesprek gaan over normen en waarden en het geloof. We raakten hierover met Martje aan de praat en zij gaf aan dat 2G@ther misschien iets voor ons was. Wij waren eerlijk gezegd eerst niet heel enthousiast omdat wij jonger zijn dat de rest van die groep en de drempel lag ook hoog omdat het thuis bij mensen werd gehouden die je nog niet kent.

We hebben besloten om toch eens een avond bij te wonen. Deze avond werden we warm ontvangen. Iedereen heeft zichzelf kort voorgesteld en zo ontstonden er vanzelf goede gesprekken. Deze avond was Martje uitgenodigd om te vertellen over Taizé, dit was erg interessant en indrukwekkend. Nadat Martje weg was, hebben we nog heerlijk geborreld en gekletst. Toen wij naar huis liepen waren we blij verrast over de avond. Er hing een fijne sfeer, we voelden ons welkom en de groep was heel geïnteresseerd. Dit was voor ons de reden om iedere maand te gaan.

Wij raden anderen om ook eens een avond te komen, omdat de drempel lager is dan hij lijkt. De groep staat open voor iedereen en dat voel je meteen. Ben je opzoek naar een fijn gesprek, een goede discussie, of een leuke activiteit onder het genot van een kopje thee/ koffie of een alcoholische versnapering dan ben je van harte uitgenodigd!

Kinderdienst op zondag 4 oktober!

2G@ther, iets voor jou?

Inspiratieworkshop Communiceren met kinderen.

Page 6: NICO 12 najaar 2015

Pas getrouwd zijn ze. Arianne en Maurice Wennekes uit Wijhe. Het huwelijk was een logische stap voor het stel. Elkaar trouw beloven is een mooie gedachte voor de twee. NICO ging bij ze langs en sprak met hen over hun huwelijk en het geloof.

NicO. pagina 6 |

Page 7: NICO 12 najaar 2015

De huwelijksreis van twee weken naar Bali hebben ze net achter de rug en ze stralen nog helemaal. Arianne (28) en Maurice Wennekes (35). Een reis vol zon, zee en strand. Een prachtig begin voor het pasgetrouwde koppel. De twee leerden elkaar kennen via een datingsite en hebben allebei een andere achtergrond. Arianne groeide op in Elspeet en verhuisde later naar Harderwijk. Als gereformeerd meisje ging ze iedere zondag vaak twee keer naar de kerk. Heel anders dan haar man. Maurice zijn wortels liggen in het katholieke Brabant. Vanuit Brabant verhuisde hij naar Wijhe vanwege het huwelijk van zijn moeder. Hij kocht er een huis en dus een logische stap dat Arianne, het gevolg van hun liefde, anderhalf jaar geleden introk bij Maurice.

Afgelopen jaar kwam het idee om te gaan trouwen. Hoewel het stel pas twee jaar bij elkaar was toch het juiste moment. Maurice: “Als je al wat ouder bent hoef je er niet eerst een lange tijd over heen te laten gaan. We horen bij elkaar en zijn volwassen genoeg om het aan te kunnen.” Arianne vult aan: “We wilden graag aan elkaar bevestigen dat we het leven met elkaar willen delen. Dan is er niets mooiers dan elkaar de trouw te beloven.”

Het huwelijk liep uiteindelijk anders dan gedacht. Door de ziekte van Maurice zijn moeder werd het burgerlijk huwelijk naar voren gehaald. Van 22 mei naar 7 maart. Een heel geregel. “Je kunt wel zeggen dat we in een soort van achtbaan belandden. Gelukkig is het allemaal op tijd geregeld. Zowel de feestlocatie in Boerhaar als de fotograaf. Zelfs alle gasten die we op

22 mei hadden uitgenodigd konden komen. Iedereen was zich heel erg bewust van de situatie en alles is uiteindelijk gelopen zoals we het wilden”, legt Maurice uit. Het kerkelijk huwelijk werd alsnog op 22 mei voltrokken in een volle Nicolaas-kerk. Het werd een dienst waarin hun beider achterban samenkwam.

Het geloof en de beleving daarvan was voor beiden heel anders, maar beiden gaan nu graag naar de Nicolaaskerk. Iets wat voor de van oorsprong katholieke Maurice niet direct in de lijn der verwach-ting lag. “Als kleine jongen ging ik naar de kerk en ben ik zelfs nog misdienaar geweest. Toen ik naar de middelbare school ging heb ik niks meer met het geloof gedaan. Het interesseerde me niet meer. Maar mij uit laten schrijven heb ik nooit gedaan.” Heel anders was het voor Arianne die uit de Reformatorische kerk komt. “Het geloof is voor mij iets waar je mee leeft. Het bepaalt hoe je met anderen omgaat. De normen en waarden krijg je mee.” Als nieuwe inwoner van Wijhe vond Arianne de Nicolaaskerk de plek waar je samenkomt. Haar plezier in het geloof inspireerde ook Maurice. “Het was voor mij een herintroductie van het geloof. Nu gaan we samen (als er geen voetbal is) en dat bevalt prima. We voelen ons zeer welkom”, aldus Maurice.”

Naar de kerk gaan is voor het stel een moment van bezinning in de drukke

werkweek. Maurice werkt op de wijnafde-ling van de Hanos in Zwolle en Arianne vult haar dagen als medisch assistent in het ziekenhuis in Harderwijk. Een druk bestaan, maar het kerkbezoek op zondag zorgt voor een rustpunt. “We nemen dan allebei geen mobiel mee. De rust is heerlijk. Een moment van bezinning, daar ben ik echt aan toe”, legt Arianne uit. De twee zijn blij met de diensten in de Nicolaaskerk. Dat was voor het stel ook de reden om de trouwdienst in de kerk te houden. Een dienst om aan vrienden en familie te laten zien wat het geloof voor hen betekent en welke kracht zij er uit halen. “Het was een mooie dienst waarin we hebben willen laten zien hoe we in het geloof staan en dat we mensen in hun waarde willen laten. We wilden graag de vooroordelen weghalen. Zeker mijn vrienden waren toch wel verbaasd dat ik weer naar de kerk ga”, aldus Maurice. De twee zijn erg blij met de goede reacties die ze na afloop kregen. “Iedereen was erg positief. We maakten ons er van tevoren wel druk om, maar achteraf was dat nergens voor nodig.”

Maurice en zijn vrouw Arianne hebben het naar hun zin in de Nicolaaskerk. En met z’n tweeën zeker. Arianne: “De basis is gewoon goed. We trekken steeds meer naar elkaar toe en dat bevalt prima.” De eerste relatietest hebben de twee in ieder geval goed doorstaan. “Ruzie maken op de huwelijksreis was niet aan de orde.” •

NicO. | pagina 7

Het geloof is voor mij iets waar je mee leeft. Het bepaalt hoe je met anderen omgaat.

Twee geloven op een kussen…Dat gaat prima!

Arianne & Maurice Wennekes

Page 8: NICO 12 najaar 2015

Albert Jan en Rosette Boks zijn ruim een half jaar geleden de trotse ouders geworden van zoon Morris. Een ingrijpende gebeurtenis die veel met hun leven doet. Veel veranderingen, maar vooral in positieve zin. Ook is Morris gedoopt. Zo hopen de ouders hun kind een mooie opvoe-ding te kunnen geven. NICO ging langs en sprak met de twee ouders.

Het vijf maanden oude mannetje slaapt net, dus tijd voor een interview hebben Albert Jan (49) en Rosette (37) wel even. Ze stralen als het gaat om de nieuwste aanwinst in hun huishouden. Beiden zijn heel erg blij met de komst van zoontje Morris. Het is het eerste kind van de twee, die sinds 2010 in Wijhe wonen en twee jaar geleden in de echt met elkaar verbonden zijn. De van oorsprong Zwolse Albert Jan en de in Vilsteren geboren Rosette vonden elkaar in Wijhe.

Sinds een paar maanden is er dus een derde lid van de familie toegevoegd aan het Wijhese huishouden. Heel gezellig, maar een kindje krijgen zorgt wel voor verande-ring in het leven, maar het stel zag dat niet als een bedreiging of als beperking van hun vrijheid. “In het begin weet je niet wat je te wachten staat. Maar ons zorgen maken deden en doen we niet”, begint Albert Jan. “We zijn allebei eigenlijk wel nuchter en kunnen nu nog steeds alles doen wat we daarvoor ook konden. Als zelfstandig ondernemer in de verbouw van auto’s heb

ik flexibele werktijden en mijn vrouw die in het Deventer Ziekenhuis werkt heeft ook onregelmatige werktijden, dus de tijd is goed in te plannen.” Rosette vult aan: “We moeten uiteraard meer rekening houden met elkaar, maar dat hoort erbij. We zijn de afgelopen tijd ook meer naar elkaar toe gegroeid. We krijgen er allebei veel voor terug. Het is fijn dat ik mijn hobby van paardrijden nog steeds kan uitoefenen.”

Ondanks de nuchterheid zorgde de geboorte wel voor de nodige emoties. Rosette: “In de aanloop was ik er vrij gelaten over, maar toen het eenmaal zover was, kwamen de emoties wel. Alle spanning kwam er uit.” Haar man vult aan: “Zo’n geboorte is heel bijzonder en het laat zien dat het allemaal niet zo vanzelfsprekend is als het soms lijkt. Het was bijna iets magisch.” En het gaat goed met Morris. “Het is een heel vrolijk en tevreden ventje. Hij lacht heel veel, huilt weinig en slaapt goed. En met de ontwikke-ling gaat het ook goed.”

Net als in hun eigen jeugd willen ze het geloof ook bij de opvoeding van hun eigen kind een rol laten spelen. Daarom werd hij de zaterdag voor Pasen gedoopt. Een dienst waar zowel de van huis uit katholieke Rosette en de van oorsprong gereformeer-de Albert Jan zich in konden vinden. “We hebben ervoor gekozen Morris te laten dopen omdat we vinden dat hij dan normen en waarden meekrijgt die wij belangrijk vinden”, legt Albert Jan uit. Ook Rosette vindt dat belangrijk. “Ik wil dat hij beleefd is en respect voor anderen heeft. De kerk en de verhalen uit de (kinder)Bijbel spelen daar wat ons betreft een belangrijke rol bij.”

Ze komen beiden in de kerk, maar het is vooral Albert Jan die grote waarde hecht aan het bezoeken van de Nicolaaskerk. “In het dagelijks leven is het al druk genoeg. Je wordt tegenwoordig zo ongeveer ‘geleefd’. Om dan even een moment in de week te hebben waarin ik tot rust kan komen en tot nieuwe inzichten kom is wel heel erg fijn. Daar komt het thuis niet altijd van.” Het jonge stel is blij met de geboorte van hun kind en geniet nog meer dan vroeger van de kleine dingen in het leven. “Want wat is er nou mooier dat als je thuis komt, je een lachend kindje ziet. Dat geeft zoveel positieve energie. De geboorte van Morris heeft ons allemaal dichter bij elkaar gebracht.” •

Genieten van de kleine dingen

NicO. pagina 8 |

AlbERT JAN & ROSETTE bOkS

Page 9: NICO 12 najaar 2015

VOORWOORDVoor u ligt het nieuwe Winterwerk-programma voor het seizoen 2015-2016. Het is ieder jaar weer een zoeken, schikken, passen en meten om een gevarieerd en interessant programma samen te stellen. Een antenne voor wat er leeft in de maatschappij en in onze gemeente is daarbij nodig.Suggesties en ideeën uit de gemeente zijn dan ook van harte welkom.

De avonden in Wijhe worden in ’t Langhuus gehouden, tenzij anders vermeld. Net als vorig jaar doet PKN Olst mee, evenals de RK-gemeente. Maar ook de predikanten van de PG Wesepe en Raalte zullen meewerken aan ons programma.

Het opgaveformulier kunt u inleveren bij de buurtwerker of z.s.m. rechtstreeks bij Ria van Lenthe, Stationsweg 52-E, aanmelden via de mail kan ook: [email protected]

PAstORAAt

Persoonlijk contactAls u graag persoonlijk huisbezoek wilt, dan kunt u dat aangeven op het opgaveformulier. De predikant kunt u het beste bereiken tussen 8.00 en 9.00 uur. Of ’s avonds tussen 18.30 en 19.00 uur op tel. 545842. De pastoraal werker Lenie van Geenen is bereikbaar op dinsdag en donderdag op tel. 866840 (’t Langhuus).

GemeenteavondenDe gemeenteavonden worden zoals gebruikelijk gehouden na de viering op dankdag 4 november 2015 en op biddag 9 maart 2016. Op woensdag 4 november komt iemand van de Stichting Present ons iets vertellen over het werk dat zij doen, onder andere over de Veranderdagen (zie hiervoor ook activiteit ‘Klein Salland leert elkaar kennen door actief te zijn voor stichting Present’). Het thema van woensdag 9 maart is nog niet bekend, maar daarover kunt u t.z.t. lezen in Onderweg. Ook wordt u op de gemeenteavonden geïnformeerd over allerlei zaken in onze gemeente.

OuderenbijeenkomstenJaarlijks worden er door de taakgroep ouderen in samenwerking met predikant en pastoraal werker enkele bijeenkomsten georganiseerd, waaronder een kerst- en paasbijeenkomst.

Begeleiding: taakgroep ouderen, Lenie van Geenen of Martje Veenstra-OvingData: woensdagmiddag 30 september, 9 december en 16 maartTijd: 15.00 - 18.00 uurPlaats: ‘t Langhuus

Bijeenkomsten in Het Weijtendaal Het komende seizoen wordt er door de taakgroep ouderen en de pastoraal werker ochtenden met een thema georganiseerd in de tuinzaal van het Weijtendaal op de maandagmorgen.

Begeleiding: taakgroep ouderen en Lenie van GeenenData: maandagmorgen 2 november, 1 februari en 30 meiTijd: 10.00 – 11.30 uurPlaats: tuinzaal In het Weijtendaal

Gespreksgroep Wie wil deelnemen, jong en oud, aan een gespreksgroep met een thema is van harte welkom.De eerste gespreksgroep heeft plaats gevonden op 23 april j.l. rond het thema “Vrijheid.” De reactie van de deelnemers( 65- 88 jaar) was positief en ze wilden verder in het najaar.Het thema is vooraf aan te geven door de deelnemers en/of geïnteresseerden.

Begeleiding: Lenie van Geenendata: donderdagmiddag 12 november, 21 januari, 3 maartTijd: 15.30 – 17.00 uurPlaats: ‘t Langhuus MEDItAtIE-MOMENtENDe belangstelling voor christelijke meditatie is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Er zijn steeds meer mensen die hier belangstelling voor tonen. Mediteren is een oefening in openheid voor wat zich aan je voordoet en wat in je omgaat. Er zijn verschillende vormen van mediteren.

Activiteiten agenda 2015 / 2016‘winterwerk’

Page 10: NICO 12 najaar 2015

In de sfeer van Taizé Een daarvan is het zoeken naar de stilte in de vieringen in de sfeer van Taizé. Door een bepaalde opzet van luisteren naar lezingen en het herhalen van liederen groei je toe naar stilte en meditatie. In samenwerking met de Rooms Katholieke parochie worden er 6 vieringen in de sfeer van Taizé georganiseerd.

Begeleiding: Verschillende leden van kerk en parochie onder leiding van Thom Letteboer en Martje Veenstra- OvingData: woensdag 30 september, 28 oktober, 25 november, 20 januari, 17 februari en 16 maartTijd: 19.00 - 19.30 uurPlaats: Dagkapel Rooms Katholieke kerk Wijhe (op 16 maart in de Nicolaaskerk)

Verstilling in beweging Een avond vol stil staan, stil zijn, beweging en ontspanning.Ervaar hoe je door kalm en aandachtig bewegen en andere meditatieve oefeningen tot rust en stilte kunt komen.Neem warme sokken mee en eventueel een matje en/of deken en kussentje.

Begeleiding: Annelies OosterbroekData: dinsdag 19 januari 2016Tijd: 20.00 uur – 21.45 uurPlaats: ’t Langhuus

PELGRIMEREN GEERt GROOtEPAD

Afgelopen jaar hebben de voorgangers van Klein Salland de wandelschoenen aangetrokken en mensen uitgenodigd om met hen het Geert Grootepad te lopen. Deze tocht, in het voetspoor van de moderne devotie, loopt van Deventer naar Zwolle. Inmiddels zijn er 3 etappes gelopen (ongeveer 15 km per etappe). We starten elke etappe samen en we krijgen wat woorden voor onderweg mee.Het doel van het pelgrimeren is vooral een gelegenheid om samen wat te doen en elkaar te ontmoeten als Klein Sallanders! De eerste etappe wandelen we op zaterdag 19 september. Houd het kerkblad van september in de gaten voor meer info.

Begeleiding: Martje Veenstra-Oving en de andere collegae van Klein Salland

Data: zaterdag 19 september en 9 januari Tijd: 9.00 uur Plaats: De eerste etappe vanuit ’t Langhuus Wijhe Kosten: reiskosten eventueel bus, auto en koffie

ZINGEN UIt HEt NIEUWE LIEDBOEKOp deze avond is het de bedoeling de kennis van, de aandacht voor en, naar we hopen, het enthousiasme voor het nieuwe liedboek verder te vergroten. Dit kan maar op één manier en dat is het boek openen en eruit zingen, lezen en bidden. Zo is het ook bedoeld door de samenstellers.Op deze avonden zullen we vooral zingen uit het liedboek, eventueel met ondersteuning van de cantorij en zal er over verschillende liederen ook uitleg worden gegeven.Het is dan praktisch als je zelf een liedboek hebt, deze mee te nemen.

Begeleiding: Carien Duursema, Johannes Dijkstra, Eibert TeunissenData: donderdag 8 oktober en 25 februariTijd: 20.00 uurPlaats: Nicolaaskerk

FILMs DIE ERtOE DOEN

BlindnessWanneer in een niet nader genoemde stad de mysterieuze blindheid om zich heen grijpt, plaatst de overheid alle geïnfecteerden in quarantaine in een zwaar bewaakte kliniek. De vrouw (Julianne Moore) van een blind geworden oogarts laat zich met haar man opsluiten. Ze tracht haar medemensen — een Aziatisch koppel, een dief, een kind, een vrouw en een oudere zwarte man — te helpen, maar houdt voor hen verborgen dat zij wél kan zien. Binnen de kortste keren puilen de ziekenzalen uit. Eten, wc-bezoek, de doden begraven: alles moet op de tast. Iedereen schuifelt door de vuiligheid. In die misère geldt al snel het recht van de sterkste. Een man (Gael García Bernal) roept zich uit tot de ‘Koning van Zaal 3’.Verfilming van de Portugese roman: Stad der blinden uit 1995.

Begeleiding: Leo GeurtsDatum: dinsdag 10 novemberTijd: 20.00 -22.00 uurPlaats: De Bastiaan in Olst

Page 11: NICO 12 najaar 2015

Tree of lifeHet verhaal wordt verteld door Jack O’Brien (Sean Penn), een veertiger die terugkijkt naar momenten uit zijn jeugd waarin een strenge vader (Brad Pitt) leert dat je behalve godsvruchtig vooral ook keihard moet zijn om succes te hebben. Die kadaverdiscipline bepaalt de sfeer in het gezin. Andere flarden van herinneringen lijken verteld te worden door de ogen van de veel zachtaardigere moeder (Jessica Chastain), waarschijnlijk omdat Jack zich daarmee als kind het meest identificeerde. Op een dag ontvangt het gezin een telegram met slecht nieuws, een gebeurtenis die bepalend zal blijken voor de levens van alle betrokkenen. Een gebeurtenis die regisseur Malick ook in werkelijkheid is overkomen en die bepalend is gebleken voor zijn hele denken.

Begeleiding: Leo GeurtsDatum: dinsdag 8 maart 2016Tijd: 20.00 -22.00 uurPlaats: ’t Langhuus

AVOND VOOR OUDERs VAN PUBERs: REIsGENOtEN In deze workshop gaan ouders van pubers volop in gesprek over hun vragen en ideeën, zorgen en verlangens rondom het thema ’geloofsopvoeding’. Als reisgenoten ben je met elkaar onderweg, als ouders, als gezin, met elkaar. En hoe ziet dat eruit? Overal is dat namelijk anders. Daarom bestaat een groot deel van deze workshop uit een gespreksspel, waarin men elkaar vertelt hoe geloven er in hun gezin uit ziet en hoe men dit met elkaar kan delen en elkaar zo kan helpen/stimuleren.

Begeleiding: Margreet Berends Datum: donderdag 26 novemberTijd: waarschijnlijk van 19.30 – 20.00 uur (hou hiervoor het kerkblad in de gaten)Plaats: ‘t Langhuus

LEVEND KLANKBORDHet levend klankbord is geen vaste groep mensen, maar een inloopuur waar elke keer weer andere mensen elkaar kunnen ontmoeten rond de Bijbelgedeelten voor de eerstvolgende zondag. Wat roepen ze op het eerste gehoor op? En hoe verbinden wij ze met ons leven van alledag? Kortom, een uur geloofsgesprek. Inspirerend en het draagt bij aan de invulling en beleving van de zondagsviering. Nieuwsgierig? Schuif dan eens aan!

Begeleiding: Ds. Martje Veenstra-OvingData: maandag 26 oktober, 8 februari en 7 maartTijd: 19.00 - 20.00 uur Plaats: ’t Langhuus

BIJBEL IN GEWONE tAAL, IEts VOOR MIJ? In 2014 verscheen de Bijbel in Gewone Taal (BGT). De vertalers hebben niet alleen vertaald vanuit het Hebreeuws en Grieks. Ze hebben keuzes ook gemaakt om de tekst duidelijk en begrijpelijk te maken. Welke keuzes hebben ze gemaakt en waarom? De Bijbel is een betekenisvol boek. Is het niet te simpel verwoord in de BGT?

Ds. Martje Veenstra (PG Wijhe) en ds. Karolien Zwerver (PG Raalte) staan allebei stil bij deze en meer vragen. Ook kiezen ze een Bijbelgedeelte en nemen verschillende vertalingen mee. Zo bestuderen we samen de tekst en kijken we wat ons het meest aanspreekt.

Begeleiding, data, plaats en tijd: 29 oktober: ds. Martje in het Annahuis en ds. Karolien in het Langhuus5 november: ds. Karolien in het Annahuis en ds. Martje in het Langhuus.Tijd: 20:00 - 21:30uur

stENEN BEWERKENVoor wie het leuk lijkt een speksteen te bewerken zullen er 2 (indien nodig 3) dagdelen in november zijn om hier mee bezig te gaan. Dit kan een herinneringssteen zijn naar aanleiding van een verlies of geboorte, maar ook zonder specifieke reden. Misschien vindt u of jij het fijn om iets te vervaardigen uit steen om cadeau te geven, of zomaar om eens met steen aan het werk te zijn.De aanschaf van de stenen wordt voor u of jou gedaan, de eigen bijdrage hiervoor zal € 15,00 bedragen. Er wordt voor het benodigde materiaal gezorgd.

Begeleiding: Jeanet BerendsDatum, tijd en plaats: na opgave in overleg met Jeanet Berends WIE GOD VERLAAt HOEFt NIEt tE VREZEN Dat is de titel van een boek dat Maarten ‘t Hart heeft geschreven. Maarten ‘t Hart is uiterst kritisch ten aanzien van zijn gereformeerd verleden. Echter hij kent de Bijbel grondig. Hij weet waar hij over spreekt. Op 18 november wil ik graag met u van gedachten wisselen over sommige van zijn uitspraken ten aanzien van geloven en ons kerk-zijn. Tevens wil ik ter sprake brengen het gedachtengoed van ds. Klaas Hendrikse, die het boek schreef ’Geloven in een God die niet bestaat’. Van recenter datum is het gedachtengoed van ds. Edward van der Kaay. Hij schreef ‘De ongemakkelijke waarheid van het Christendo’. Daarin ontkent hij het bestaan van de historische Jezus Christus. Laten we deze drie kritische heren eens nader voor het voetlicht bezien. Het gaat er niet om of de heren het gelijk aan hun zijde hebben met hun standpunten t.a.v. kerk, God en Jezus Christus. Zeker van belang is de vraag waarom onze PKN zo in verwarring gebracht wordt door hun ideeën. De synode moet eraan te pas komen, predikanten worden tijdelijk uit het ambt gezet. Is dat allemaal wel zo nodig? Hoe verdraagzaam zijn wij nog, gelet op het feit dat o.m. deze heren op hun eigen wijze wel gelovig zijn en zeker nagedacht hebben voordat zij iets te berde brengen. Voor de pauze geef ik een korte samenvatting van de ideeën van de heren. Na de pauze praten we er samen over.

Begeleiding: C. BoonDatum: woensdag 18 novemberTijd: 20.00 - 22.00 uurPlaats : ’t Langhuus

Page 12: NICO 12 najaar 2015

BIBLIODRAMAIn het kerkblad van november 2015 volgt meet info over deze avond.

Begeleiding: Ate KlompDatum: woensdag 8 decemberTijd: 20.00 – 21.30 uurPlaats: ’t Langhuus

NAPRAtEN OVER DE PREEK Op een zondag na het levend klankbord is er na de kerkdienst gelegenheid om nog wat na te praten over de preek. Dat doen we onder het genot van een kop koffie in de kerk.

Begeleiding: Ds. Martje Veenstra-OvingData: zondag 14 februari Tijd: Omstreeks 11.00 uur na de dienst Plaats: Nicolaaskerk

LEEsKRING DOORNsE LEVENsKUNstNa het lezen van de Doornse Catechismus, dat voor velen een verademing bleek, willen we dit jaar de Doornse Levenskunst lezen. Dit boek, geschreven door 16 dominees van Op Goed Gerucht, probeert puntige en moderne antwoorden te geven op oude levensvragen. Het boek bevat 52 thematische hoofdstukjes uit het leven gegrepen en te verdelen over de drieslag ‘omgaan met God, mijzelf en de ander’. De hoofdstukken bestaan steeds uit twee delen, waarin in het eerste het geleefde leven en in het tweede het doordachte leven centraal staan, de praktijk en de Bijbelse en theologische theorie.

Informatie: Hans Schreuder, tel. 525355 Begeleiding: Ds. Martje Veenstra-OvingData: woensdag 25 november, 16 december, 13 januari, 10 februari, 16 maart Tijd: 20.00 - 21.45 uurPlaats: ‘t LanghuusMateriaal: Doornse Levenskunst (ISBN 978 90 435 1523 8) PLAAtJEs KIJKEN . BIJBELVERHALEN VAN EEN sCHILDER!Rembrandt van Rijn schilderde niet alleen de Nachtwacht en andere grote stukken, hij tekende ook. En hoe! Talloos veel Bijbelverhalen dienden hem tot inspiratie. Het is leuk om de Bijbelverhalen áchter die prenten terug te vinden. Bovendien volgt Rembrandt vaak zijn eigen uitleg bij het tekenen van al die Bijbelverhalen. Het is verrassend om samen naar zulke Rembrandt-prenten te kijken en het Bijbelverhaal erbij te zoeken, te vinden, te lezen en dan je gedachten erover met

anderen te wisselen. Er kunnen maximaal 10 deelnemers per groep meedoen.

Begeleiding: Ds. Reinier Gosker (Wesepe) Data: woensdag 27 januari en 3 februari Tijd: 20.00 - 22.00 uurPlaats: ‘t Langhuus

sAMEN BIJBELs CULINAIRIn de bijbel staan vele verhalen over samen eten. Goed om dit ook in Wijhe te organiseren en samen Bijbelse recepten uit te proberen. We koken zelf met behulp van de Bijbelse kookboeken van Wina Born, Han Wilmink en Rena Rossner. Wilt u meekoken? Gezellig, dat kan vanaf 17.00 uur. Geen tijd om te koken, maar wel graag mee-eten? Dan bent u welkom vanaf 19.00 uur. Maar houd er dan rekening mee dat we misschien nog niet klaar zijn met de voorbereidingen voor de maaltijd en u dus niet meteen aan tafel kunt schuiven. Uiteraard kunt u dan wel al een drankje drinken. De gemaakte kosten delen we samen. Gaat u uit van ongeveer € 20,00 per persoon voor eten en drinken.

Begeleiding: Zwanette Pol, Klaas Jilderda, Martje Veenstra-Oving Datum: vrijdag 22 januari Tijd: 17.00 - 21.30 uurPlaats: ’t Langhuus

Let op: in verband met gemaakte kosten voor aanschaf ingrediënten en dergelijk gaan we ervanuit dat als u zich heeft opgegeven, u ook meedoet. Mocht blijken dat u niet kunt, dan kunt u zich tot 4 dagen voor genoemde data afmelden. Anders zijn we genoodzaakt om de kosten alsnog in rekening te brengen. KERKGEsCHIEDENIs, sEIZOEN 2015 – 2016Door het lezen van de roman ‘De Afvallige’ van Jan van Aken kwam het idee op om ons eens te verdiepen in de eerste eeuwen van het bestaan van het Christendom. We hebben het wel eens zijdelings gehad over de vervolgingen en over keizer Constantijn de Grote, die het Christendom erkende (in het begin van de 4e eeuw). Maar wist u dat tijdens zijn regering de eerste officiële geloofsbelijdenis werd geformuleerd, die van Nicea, in 325? En waarom? En dat na zijn dood het Christendom door zijn opvolgers anders werd geïnterpreteerd of zelfs weer werd tegengewerkt? En wist u, dat door de eeuwen heen steeds weer vergelijkbare situaties zich voordeden, waardoor opnieuw kerkvergaderingen gehouden werden, waar opnieuw het geloof moest worden vastgelegd in een belijdenis? Ook in ons land!Dit onderwerp begint heel ver weg, in tijd, maar het komt dichtbij!

Begeleiding: Dieneke van HoegeeData: dinsdag 16 februari, 1 en 15 maartTijd: 20.00 – 22.00 uurPlaats: ‘t Langhuus

KLEIN sALLAND LEERt ELKAAR KENNEN DOOR ACtIEF tE ZIJN VOOR stICHtING PREsENtWil je als gemeenteleden uit Olst, Raalte, Wesepe en Wijhe (Klein Salland) elkaar op een andere manier leren kennen dan

Page 13: NICO 12 najaar 2015

via een vergadering, kerkdienst, pelgrimstocht of kerkendag? En je dan ook nog inzetten voor een goed doel? Dan zijn de Veranderdagen van de stichting Present iets voor je! Present, die samenwerkt met Kerk-in-Actie van de Protestantse Kerk Nederland biedt als ‘vrijwilligers-makelaar’ ons de mogelijkheid om aan de slag te gaan bij de kwetsbare medemens door de Veranderdagen te organiseren in de Veertigdagentijd. Ben je goed in het praktische werk zoals het opknappen van een huis of tuin of heb je liever een sociale activiteit, zoals een middag op stap met ouderen of gehandicapten? Beide is mogelijk en de ervaring leert dat elk project voldoening en plezier geeft.

Begeleiding: Predikanten van Klein Salland en diaconieën Data: zaterdag 20 februari en 19 maart Tijd en waar we gaan werken wordt nader bekend gemaakt. Hou hiervoor ook het kerkblad in de gaten.

CREAtIEF MEt CHRIstIEN

Dit jaar is Christien weer creatief!Hebt u zin om met haar mee te doen? Gezellig, onder het genot van een kopje koffie komen er prachtige werkstukken uit uw handen. U hoeft niet creatief te zijn, dat komt vanzelf. Iedereen is van harte welkom.

Begeleiding: Christien de JongData : dinsdag 9 en 23 februariTijd: 9.30 - 11.30Plaats : ‘t Langhuus

ALVAst VOOR UW AGENDA

Kruit, een waar gebeurd verhaal over strijd en verzoening.Kruit een verhaal over terug in de tijd en eigentijds. Hoe een orgel een belangrijke rol speelt in het leven van mensen en de geschiedenis van ons land. Muziektheatergezelschap Deltadua geeft het gerestaureerde orgel in de Nicolaaskerk in Wijhe extra glans. Een internationaal gezelschap uit Indonesië en Nederland besluit hun tournee in schouwburgen zowel in ons land als op de Molukken met een afsluitend optreden in de Nicolaaskerk in Wijhe op 26 februari 2016 De avond begint om 20.00 uur. Verder publicaties volgen in het kerkblad en de media.

VAstENMAALtIJD IN DE VEERtIGDAGENtIJD MEt AANsLUItEND EEN KORtE VIERINGDe veertigdagentijd is bij uitstek de tijd van bezinning, inkeer, van af en toe wat minder eten en drinken, van stilstaan bij wat

met Jezus gebeurde, maar ook stilstaan bij het leed in de wereld van vandaag. Het is goed om hier niet alleen in de zondagse eredienst aandacht aan te besteden, maar ook door de week. Daarom is er de mogelijkheid om samen een sobere maaltijd te gebruiken. Aansluitend is er een korte viering met onder andere muziek uit Taizé en beelden van een kruiswegstatie. Deze maaltijd en viering is voor jong en oud.

Begeleiding: Martje Veenstra-Oving in samenwerking met ZWODatum: woensdag 16 maartTijd: 18.00 - 19.30 uurPlaats: Nicolaaskerk

KENNIsMAKINGsAVOND NIEUW-INGEKOMENVoor de mensen die de laatste jaren in onze gemeente zijn komen wonen organiseren wij deze avond. Want als je nieuw in een gemeente komt is het soms wennen om (letterlijk en figuurlijk) gesproken binnen de gemeente en kerk je plaats te vinden. Als u dit herkent is dit iets voor u. Op deze avond krijgt u het een en ander te horen over ons kerkelijk leven en onze kerkelijke gebouwen. Zo is er ook de mogelijkheid om uw eigen vragen te stellen.

Begeleiding: Martje Veenstra en anderen Datum: woensdag 6 aprilTijd: 20.00 - 21.30 uurPlaats: Nicolaaskerk

POEZIE

Nog even over GodNog even over God, dat is de titel van een gedicht van de jonge schrijfster en theatermaker Marjolijn van Heemstra. Daarnaast schrijft ze elke zaterdag een column in Trouw. Twee dichtbundels heeft ze de afgelopen jaren geschreven: Als Mozes had door-gevraagd (2009) en Meer hoef dan voet (2014). Gedichten uit de eerste bundel kun je vinden op You Tube, waar ze worden voor-gedragen door bekende Nederlanders. Een debuut dat er mag zijn, met gedichten die je vaak op het puntje van je stoel doen zitten. Meer hoef dan voet gaat over de plaats van de mens in het heelal. Onbekommerd spreekt ze over God, vrede, het heelal en astronauten. In haar gedichten reikt ze naar het hogere, maar wel vanuit het besef dat wij gevangen zitten in de tijd, in een soort tussenstadium van de evolutie – tussen hoef en voet. Spannende, humoristische poëzie, verrassende beelden, kortom: gedichten die je aan het denken zetten.Deze avond zullen we een aantal gedichten lezen en daarover met elkaar in gesprek gaan. Begeleiding: Els Deenen, gemeenteadviseur van de Protestantse Kerk in Nederland en neerlandica.Datum: dinsdag 12 aprilTijd: 20:00 -22:00 uurPlaats: ’t Langhuus

KERKENDAG KLEIN sALLANDNa de succesvolle Kerkendag Klein Salland wordt er een tweede kerkendag georganiseerd voor de leden van de Protestantse gemeente Raalte, Olst, Wesepe en Wijhe. Het thema van deze dag is nog niet bekend, maar wel weten we dat we elkaar nodig hebben om het vuur van het geloof te laten branden. En als we

Page 14: NICO 12 najaar 2015

dat vinden dan is het goed om elkaar (weer) op te zoeken en te leren kennen door middel van workshops, netwerken of gewoon samen koffie te drinken. In Onderweg zal er t.z.t. steeds uitvoerig over te lezen zijn en via een formulier in Onderweg kun je/kunt u zich opgeven.

Informatie: Dicky van der Leeuw, Martje Veenstra-OvingDatum: zaterdag 23 aprilTijd: inloop 9.30 uur; aanvang 10.00 uurPlaats: De kerk van Wesepe en het wapen van Wesepe

JEUGD- EN JONGERENWERK

DoopvoorbereidingenVoor het komende seizoen staan er doopdiensten gepland op 20 september, 1 november, 10 januari en 10 april. Ook in het kerkblad Onderweg wordt er melding van deze data gemaakt. Voor de doopdienst komen de doopouders, de jeugdouderling en de voorganger een avond bij elkaar om met elkaar in gesprek te gaan over de doop en de doopdienst. Je kunt je hiervoor opgeven via de wijkouderling of rechtstreeks bij Martje Veenstra-Oving.Contactpersoon: Martje Veenstra-Oving

OppasdienstElke zondagmorgen is er tijdens de kerkdienst oppas voor de kinderen van 0 tot 4 jaar in een zaal in ’t Langhuus. Na de overweging in de kerkdienst kunnen de ouders die dat wensen hun kinderen uit de oppasruimte halen, zodat deze het laatste gedeelte van de dienst meemaken.Contactpersoon: Tineke Geerligs-van Httersum, tel. 523296

Kerk op schoot-vieringen Als kerk willen we de allerjongsten en hun ouders meer bieden dan alleen de kinderoppas. Daarom willen we ook dit seizoen twee keer een kerk op schoot viering organiseren voor baby’s, peuters en hun ouders/verzorgers. Met deze vieringen maken jonge kinderen op een speelse manier kennis met geloof en kerk en tevens is er voldoende ruimte voor de ouders om op informele manier elkaar te ontmoeten met een kop koffie/thee en/of een broodje. Want voor dat moment zal er oppas zijn voor de kleinen. Ouders en kinderen worden persoonlijk uitgenodigd. De eerste viering is op 29 november en de tweede viering op 13 maart.Contactpersonen: Tineke Geerlings-van Hittersum en Martje Veenstra-Oving

Rondom 4In september worden de ouders van de kinderen die eind 2015 of in 2016 vier jaar worden uitgenodigd om met elkaar in gesprek te gaan over hoe dat eigenlijk is: je kind opvoeden met het geloof. We zullen die avond ook een kerkdienst voor rondom de 4-jarigen voorbereiden. De dienst wordt gehouden op 2 oktober 2016. In Onderweg zal er over worden geschreven en de ouders en kinderen krijgen persoonlijk een uitnodiging.Contactpersonen: Tineke Geerlings-van Hittersum en Martje Veenstra-Oving

KindernevendienstElke zondag, tijdens de morgendienst, wordt er kindernevendienst gehouden voor de kinderen van vier tot en met twaalf jaar waarbij het Bijbelverhaal centraal staat. Voor de Schriftlezingen verlaten de kinderen de kerk en gaan naar hun eigen ruimte in ’t Langhuus. Tijdens de inzameling van de gaven komen ze terug in de kerk. Met Advent/Kerst en Veertigdagentijd/Pasen zijn er speciale projecten. Om dit alles goed te laten verlopen zijn er voor het begeleiden van de kindernevendienst en het opzetten van de projecten nog enkele enthousiaste leidinggevenden nodig, eventueel op ad-hoc basis.Contactpersoon: Lina Olinga, email: [email protected]

ClubwerkVanaf groep 5 tot en met groep 8 is er vanaf de Startzondag elke week club voor de kinderen van deze groepen van de basisschool.Contactpersonen: Berdien Klein-Ovink

Eat and meet groep 8 Bij kinderen/jongeren leven er ten aanzien van kerk en geloof nogal eens wat vragen. Waarom brandt altijd die Paaskaars? Waarom collecteren we eigenlijk? Waarom doen we altijd hetzelfde in de kerk? Kortom: waarom doen we dingen zus of zo in de kerk? Daarom worden er eat en meet-momenten aangeboden. We komen een aantal keren bij elkaar meteen na schooltijd op woensdagmiddag. We eten samen en praten over dingen die we zoal doen in de kerk en waarom we het doen. Begeleiding: Martje Veenstra-OvingData: woensdag 6, 13 en 20 januariTijd: 12.30 uur (meteen na schooltijd)Plaats: ‘t Langhuus

Kindercatechese over de Maaltijd van de Heer In onze gemeente kennen wij een Open Avondmaal. Dat betekent dat kinderen ook mee mogen doen. Maar wat vieren we eigenlijk met het Avondmaal? Kun je dat wel uitleggen? Misschien goed om daar eens over te praten met de kinderen van groep 3 tot en met groep 7 van de basisschool en ook hun ouders. En uiteraard bespreken we met elkaar de kerkdienst en gaan er ook iets voor maken.

Begeleiding: Martje Veenstra-OvingDatum: zaterdag 16 januariTijd: 16.00 uur tot 17.00 à 17.15 uur Plaats: ’t Langhuus

Page 15: NICO 12 najaar 2015

Rondom 12Evenals afgelopen jaar zal ook het komende jaar weer een speciale overstapdienst worden gehouden voor de jongeren van twaalf jaar. In Onderweg valt er t.z.t. wel over te lezen. Ook worden de ouders en kinderen persoonlijk uitgenodigd. De dienst wordt gehouden op 3 of 10 juli.De voorbereiding voor de dienst wordt t.z.t. via kerkblad en persoonlijke uitnodiging bekend gemaakt.

Plaats: ´t Langhuus en de kerk Begeleiding: Martje Veenstra-Oving

Rock SolidVoor de jongeren van 12 tot 16 jaar die naar het voortgezet onderwijs gaan zijn er Rock Solid-bijeenkomsten 2 x per maand. in ‘t Langhuus. Leuke bijeenkomsten waar afwisselend een thema wordt besproken, maar ook met verschillende activiteiten. Contactpersonen: Jannet Haan-van Munster

Club- en Rock SolidvieringHet afgelopen jaar hebben we de Club- en Rock Solidviering op een zondagochtend in de kerk gehouden. Dat willen we het komende seizoen ook weer doen op

Datum: zondag 7 februariPlaats: NicolaaskerkTijd: 10.00 uur

Eat and meet voor de 1e klas voortgezet onderwijsAls voortzetting op onze bijeenkomsten op woensdagmiddag in januari en rondom 12 viering gaan we dit komend seizoen weer enkele keren met elkaar om tafel. Dat willen we nu ’s avonds doen. Van 18.00 uur tot 19.00 uur. Er zal via mail contact met jullie gezocht worden over een geschikte avond.

Plaats: Pastorie aan de Pimpernel 14Begeleiding: Martje Veenstra-Oving

Koken door jongeren vanaf 17 jaar bij de Nassaukerk in AmsterdamDe protestantse Nassaukerk in Amsterdam doet al jaren aan opvang voor verslaafden, daklozen en mensen met een smalle beurs. Een onderdeel van deze opvang is dat zij tegen een kleine betaling een paar keer per week koken voor deze mensen. Deze kookactiviteit wordt ook vaak overgenomen door catechesegroepen of jongerengroepen van diverse kerken of scholen. Het zou leuk zijn als we dit jaar ook weer naar Amsterdam kunnen met een groep jongeren uit Wijhe om daar te koken.

Je kunt dit ook doen voor je maatschappelijke stage.Datum: donderdag 3 maart Begeleiding: Martje Veenstra-Oving

Reis naar het jongerenklooster in TaizéIn Taizé, een klein plaatsje tussen Dyon en Lyon in Frankrijk ligt een jongerenklooster. Jaarlijks trekken vanuit de hele wereld vele jongeren naar dit klooster om elkaar te ontmoeten, om te praten, maar ook om zich te bezinnen op het leven. Wie eenmaal

in Taizé is geweest, heeft daar iets ervaren van rust, maar ook respect voor elkaar en respect voor mensen die anders denken. De kosten voor een reis naar Taizé in de meivakantie bedragen ongeveer € 175,00. Minimale leeftijd is 16 jaar. Begeleiding: Martje Veenstra-OvingDatum: meivakantie: 30 april tot 8 mei en daaraan voorafgaand een voorlichtingsavond in overleg.

Eat and meet voor jongerenEvenals vorig jaar zullen er weer eat and meet-avonden worden georganiseerd voor verschillende jongerengroepen. We eten omstreeks 18.00 uur in de pastorie aan de keukentafel. Tijdens en na de maaltijd kunnen we wellicht een ‘boom’ opzetten over zaken die jullie bezig houden. De data zijn nog niet bekend, maar de jongeren krijgen een persoonlijke uitnodiging.

Begeleiding: Martje Veenstra-OvingTijd: 18.00 – 19.00 uur

2G@therEen groep jongvolwassenen (leeftijd ongeveer 20 tot 40 jaar) die op zoek zijn naar verdieping in geloof en dit met anderen willen delen en / of nieuwsgierig zijn naar hoe anderen hierover denken. De avonden worden ingevuld en geleid door mensen die zich betrokken voelen bij 2G@ther. Van september t/m juni wordt er maandelijks op vrijdagavond een avond bij iemand thuis gehouden. Belangstelling? Neem contact op met een van onderstaande personen. Contactpersonen: Marieke van Ravenhorst ([email protected]) of Judith Stoter ([email protected])

Let’s GoHet Let’s Go! project werkt vanuit de opdracht van het geloof dat we ‘kerk in de wereld’ horen te zijn. Daarom wordt er daadwerkelijk hulp geboden aan mensen in een achterstandsituatie. Doel hiervan is: -jongeren uit Wijhe en omgeving bewust maken van de nood in de wereld door hen hierbij actief te betrekken (door o.a. te helpen bij oliebollenactie, flessenactie, rommelmarkt en zo meer)-de jeugd vanaf 17 jaar in de gelegenheid stellen daadwerkelijk hulp te bieden aan mensen. (eind juni/begin juli 2016 gaat er

een groep jongeren een week naar Letland om daar aan een project te werken)

Contactpersoon: Herman Scholten, tel. 522348. Zie ook website: www.lets-go-wijhe.nl

Page 16: NICO 12 najaar 2015

Wat kunnen wij voor u betekenen:- Schuifwandkasten- Spanplafonds- Klussen in en om het huis- Grafmonument onderhoud

Ereprijs 29 | Wijhe | [email protected] | 06 254 350 55 | www.hdmontage.eu

De gezelligste vloerenspeciaalzaak in de wijde omgeving,

gespecialiseerd in tegels en natuursteenvloeren, keramische houtlooktegels, de nieuwste trends in vloerverwarming en…

de lekkerste koffie! Van harte welkom, Joke, Karin en Sandra

www.tegelhuys.nl

NUMMER 12 - NAJAAR 2015 PROTESTANTSE GEMEENTE WIJHE

WWW.PkNWIJHE.Nl

jeudige passieWAAR liGT HuN PASSiE? zOEkT HET uiTNicO.

Via deze NICO. wil de Protestantse Gemeente Wijhe op een overzichtelijke manier

duidelijkheid geven over tal van zaken die betrekking hebben op de kerk in uw gemeente.

Echtpaar WennekesTwee geloven op een kussen...Alianne en Mandy ZomerOrgel spelen is onze passie

Broers Bourquin Let’s Go is het een mooie manier om iets goeds te doen voor een ander

12inclusief

Activiteiten agenda

2015 / 2016‘winterwerk’

Dag en nacht bereikbaar op: T 0570 60 62 66

Werkzaam in Olst-Wijhe, Heino en Raalte

[email protected] www.dwuitvaartverzorging.nl

Kluswijs van GurpBoerhaar 9 - 8131 ST Wijhe T: 0570 52 12 86

KOM KIJKEN NAAR ONZE NIEUWE NAJAARSMODEIVM 50 JARIG BESTAAN LEUKE AANBIEDINGEN

& ELKE KLANT ONTVANGT BIJ AANKOOP VANAF 50,- EURO EEN MOOIE LINNEN TAS!

1965 - MICO BODYWEAR 50 JAAR IN WIJHE - 2015LANGSTRAAT 37 - 8131 BA WIJHE - 0570-52 13 90

vormgevertekstschrijver fotograafof ...

en wil je mee helpen in het team van de NICO?

Laat het weten via:[email protected]

Page 17: NICO 12 najaar 2015

NicO. | pagina 9NicO. | pagina 17

De Nicolaaskerk IN BeeLDDe doop centraal. De doop is ten diepste een teken van de inlijving van de mens in Gods heil.

Het is dit teken dat Jezus aan zijn discipelen meegeeft wanneer hij hun de opdracht geeft alle volken tot zijn leerlingen te maken, “door hen te dopen in de naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest, en hun te leren dat ze zich

moeten houden aan alles wat ik jullie opgedragen heb”. (Mattheüs 28: 19-20).

Page 18: NICO 12 najaar 2015

Muziek maken is de grote passie van Janniek Klein Zandvoort. Sinds een aantal jaar speelt hij piano. Hij begeleidt koren, kerk-diensten en gaat zich komend jaar toeleggen om zijn hoogste doel te bereiken: toelating tot het conservatorium.

De zomervakantie is net begonnen voor de 18-jarige Janniek Klein Zandvoort. Het vijfde jaar atheneum aan het Carmel College in Raalte heeft hij net succesvol afgerond en nu is het tijd voor ontspan-ning. Nog even, maar dan gaat hij zich volledig concentreren op hét doel voor komend jaar: toegelaten worden tot het conservatorium. Zijn passie is; de piano.Janniek werd geboren in Zwolle, maar verhuisde toen hij 10 was met zijn ouders naar de rand van Wijhe. Een woonboerderij aan de Raalterweg. Zijn passie voor muziek heeft hij niet van zijn ouders meegekregen. Het was meer bij toeval dat hij met de piano in aanraking kwam. “Door ruimte gebrek bij vrienden van mijn ouders kregen wij een piano in huis.

Het is voor mij een kunstuiting waarin ik mijn gevoel kwijt kan

Page 19: NICO 12 najaar 2015

Beetje bij beetje leerde ik er op te spelen en het bleek dat ik wel aanleg had”, legt Janniek uit. Al snel bleek dat hij meer aandacht had voor de muziek dan voor sport. “Ruim 4,5 half jaar les heb ik nu en het gaat telkens beter. Ik heb elke week privéles in Wijhe.” Ook heeft hij een tijdje kerkorgel gespeeld, maar piano heeft echt zijn voorkeur. Het gaat zo goed zelfs dat Janniek na de middelbare school door wil in de muziek. En dan zit er maar een ding op, toelatingsexamen doen voor het conservatorium.

Een keuze waar hij lang over nagedacht heeft, maar waar hij volledig achter staat. “Ik heb een grote passie voor muziek. Het is voor mij een kunstuiting waarin ik mijn gevoel kwijt kan. Ik kan er echt heel gelukkig van worden en bovendien kan het mensen tot steun zijn.” Het toelatingsexamen doen voor het conservatorium is niet zomaar wat. “Het is de bedoeling dat ik verschillende interpretaties geef van 16e eeuwse- tot hedendaagse pianostukken. Dat duurt zo’n drie kwartier. Daarbij komt dat ik een kritisch publiek heb. Ieder foutje kunnen zij horen. Daarom stop ik dit jaar met bijbaantjes zodat ik mij hier helemaal op kan focussen.”

Ervaring deed Janniek onder andere op met optredens in de Nicolaaskerk. “Vooral met erediensten in de kerk heb ik meerdere malen de cantorij begeleid. Erg leuk om te doen en het heeft mij geholpen een naam op te bouwen.” Ook voor het kerkkoor Impress en de zangvereniging Zanglust/Excelsior verzorgde hij wel eens de begeleiding. Met het begeleiden van de koren in Wijhe is hij nu gestopt. Alleen het Christelijke mannenkoor in Zwolle heeft hij nog onder zijn hoede. “Dat is voor nu mijn enige bijbaantje. Klasgenoten werken in de supermarkt en ik begeleid een koor om bij te verdienen.”Hoewel de van huis uit protestantse Janniek veel in kerken komt voor optredens is Janniek zelf geen vaste bezoeker. “Ik ga zoals zoveel mensen één keer per jaar met kerst.

Verder heb ik de kerk op dit moment in mijn leven niet echt nodig, alhoewel ik er wel een binding mee heb. Mijn vrienden zie ik wel op school of in de kroeg. Dat is ook een leuke plek om samen te komen.” Toch heeft hij wel wat met het samen-komen in de kerk, maar dan wel met andere muziek. “In de muziekkeuze mag van mij wel wat meer variatie zitten. Een popliedje is prima te matchen tijdens een dienst. Het hoeft heus niet allemaal religieuze muziek te zijn.”

Janniek wil graag verder in de muziek. Een groot musicus worden met volle concertzalen hoeft van hem niet per sé. Maar een combinatie van optreden en lesgeven lijkt hem wel wat. En als het niet lukt om op het conservatorium te komen? “Dat is nog niet aan de orde. Maar anders wordt het een studie muziektherapie of muziekgeschiedenis. Dat het iets met muziek gaat worden is wel duidelijk.” •

Janniek Klein Zandvoort

Mijn doel is om naar het conservatorium te gaan

NicO. | pagina 7

Muziek maken is de grote passie van Janniek Klein Zandvoort. Sinds een aantal jaar speelt hij piano. Hij begeleidt koren, kerk-diensten en gaat zich komend jaar toeleggen om zijn hoogste doel te bereiken: toelating tot het conservatorium.

Page 20: NICO 12 najaar 2015

NicO. pagina 20 |

Zoeken naar een voordeur is lastig als je op zoek bent naar de familie Bourquin aan de Langstraat. Ze wonen niet zoals veel andere Wijhenaren in een ‘gewoon’ huis, maar boven de drogisterij. Voor anderen is het misschien vreemd, maar voor de broers Marnick (15) en Jules (13) de gewoonste zaak van de wereld. Jules: “Ik vind het wel leuk. We wonen midden in het dorp.” Broer Marnick vult aan: “Het is ook hartstikke makkelijk. We wonen hier centraal en zijn overal zo.” Af en toe helpen de broers mee in de winkel van hun ouders. “Soms helpen we met de wagen uitpakken of producten tellen voor de inventarisatie.” Een leuk klusje vindt Jules dat. Ook doen de broers samen een folderwijk en verdienen zo een beetje bij.

Naar school gaan de broers in Wijhe en Raalte. Marnick doet vmbo op de Capellenborg en broer Jules net als zijn andere broer Ludo (die net zijn diploma gehaald heeft) atheneum op het Carmel College. In zijn vrije gaat Marnick graag met zijn visvrienden op pad. “Ik zat ook

nog op voetbal, maar daar ben ik nu mee gestopt. Volgend schooljaar moet ik examen doen en daar moet ik nu alle aandacht op vestigen.” Ook Jules heeft op voetbal gezeten, maar is nu liever aan het hardlopen en ook gamen en tv kijken zijn favoriet.

Ondanks dat de kerk zo dichtbij is gaan de broers er maar nauwelijks naar toe. “Hooguit met kerst, maar anders komen we er eigenlijk allebei niet.” Bidden doen ze thuis voor- en na het eten. Maar een rol in hun leven speelt de kerk niet echt. “Op de basisschool gingen we wel eens naar de kerk, maar sinds we op de middelbare school zitten gaan we eigenlijk niet meer”, laat Jules weten. Bovendien vindt Marnick het zingen

vervelend. Het is niet aan hem besteed. Hoewel de broers niet in God geloven, begrijpen ze toch dat andere mensen er kracht uit kunnen putten. “Ik heb wel respect voor het geloof van anderen, maar het spoort voor mij niet met de evolutietheorie”, zegt Jules. “Het is een beetje ongeloofwaardig, vind ik.”

De jongens zijn dus niet in de kerk te vinden, maar Jules gaat wel af en toe naar de Rock Solid avonden in het Langhuus. “Dat is hier vlakbij. We kijken een film of hebben een discussie. Leuk om bij te zijn. Marnick schuift af en toe aan bij de bijeenkomsten bij dominee Martje Veenstra-Oving. “Met vrienden begint de avond dan met het voorlezen van een gebed en kaarten neerleggen en bespreken. Ook hopen beiden mee te gaan op de reis met Let’s Go! naar Letland. Marnick: “Mijn ouders zijn ook meegegaan en ze zouden het leuk vinden als wij ook gaan. Bovendien is het een mooie manier om iets goeds voor een ander doen. Daar willen we graag aan

meewerken.”•

BuREN VAN DE NICOLAASKERK

Broers Bourquin

let’s Go is het een mooie manier om iets goeds te doen voor een ander

Bijna naast de Nicolaaskerk woont het gezin Bourquin. Welbekend als de eigenaar van de

DA Drogist aan de Langstraat. NICO ging langs en sprak met twee van de drie zonen van het

echtpaar. Over de kerk, over hun hobby’s en meer.

Page 21: NICO 12 najaar 2015

NicO. | pagina 21

Page 22: NICO 12 najaar 2015

Alianne en Mandy Zomer

Op het orgel spelen is voor de zusjes Alianne en Mandy Zomer de gewoonste zaak van de wereld, maar hoe eenvoudig het soms ook lijkt, makkelijk is het zeker niet. Er komt veel bij kijken. De zusjes treden af en toe op in de Nicolaaskerk tijdens een kinder-kerstfeest of met een kinderdienst. steeds met veel plezier.

NicO. pagina 22 |

Page 23: NICO 12 najaar 2015

Orgel spelen is onze passie

NicO. | pagina 23

Recht tegenover de Wijhese kinderboer-derij woont de familie Zomer. Een muzikale familie en dat geldt zeker voor de zusjes Alianne (11) en Mandy (9). De zussen zitten op de Matzerschool. Alianne in groep 7 en Mandy in groep 6. Het gaat goed op school. Zoals veel andere kinderen in hun klas zitten zij op muziekles, maar niet op piano-, blokfluit-, of keyboardles, maar het orgel is hun favoriete instrument. En dat komt niet zomaar uit de lucht vallen. Vader Herman is de drijfveer achter de hobby van zijn dochters. “Ik ben enkele jaren terug ook zelf weer orgel gaan spelen, maar zo snel als mijn dochters het oppakken lukt mij niet. Dat gaat nu eenmaal makkelijker als je jonger bent”, legt hij uit.

Orgel spelen is niet makkelijk. Anders dan bij een piano zijn er meestal twee of meer klavieren. Ook zijn er registers en pedalen. Bij de pedalen - het zogenaamde voetklavier - kunnen de twee nog niet, maar dat deert ze niet. Oefenen doen ze elke week. Alianne: “Iedere maandag worden mijn zusje en ik naar orgelles in Raalte gebracht. Daar studeren we allebei een half uurtje.” De lessen worden gegeven door orgeldocent Gerard Keilholtz uit Raalte, die onder andere organist is van de Onze Lieve Vrouwenbasiliek in Zwolle. Het is hard studeren. De twee spelen verschillende liedjes. “We hebben een hoofdlesboek voor kerkorgel, uit een ander boek spelen we ‘uitstapjes’ of bijzondere liedjes”, legt Alianne uit. Zij heeft iets meer ervaring dan haar zus

Mandy en speelt zelfs werken van Bach. “Dat zijn ingewikkelde stukken, maar ik vind ze heel leuk om te spelen.”

Orgel spelen brengt naast de grootte van het instrument en de registratie nog iets anders met zich mee, want net zoals bij piano is het samenspelen met beide handen eerst best lastig. Hoe je dat moet oefenen? Mandy: “Eerst leer ik de noten voor de rechterhand en dan die voor de linkerhand. Daarna als ik beide handen goed onder de knie heb dan oefen ik ze samen.” Ook thuis wordt vaak geoefend, maar niets is voor de meiden leuker dan spelen op een echt kerkorgel. Daarom neemt vader Herman zijn dochters tijdens de open orgeldagen mee naar de Boven-kerk in Kampen.

Naast de orgellessen zijn de zussen regelmatig op de kinderboerderij tegen-over het huis te vinden. Vooral Mandy is daar op woensdagmiddag vaak. “Ik help met eieren rapen, graan voeren en hooi en water verversen.” Vooral op de geiten is ze gek. Zus Alianne komt ook wel op de boerderij, maar liever gaat ze voetballen.Ook zijn de twee regelmatig in de kerk te vinden. Meestal gaan ze mee met hun ouders. “Dominee Martje doet veel met de kinderen en betrekt ze ook in de dienst”, vertelt vader Herman. En ze helpen tijdens de dienst met allerlei klusjes. “We mogen de kaarsen aansteken, soms een zin voorlezen en helpen met collecteren”, zegt Alianne enthousiast. De zussen treden bovendien op in de Nicolaaskerk met

kinderkerstfeest of tijdens de kinderdien-sten. Beide meiden vinden dat spannend, maar wel heel leuk om te doen. Bovendien levert het een trotse vader op. De zussen willen graag beter worden in hun orgelspel en later zelfs organist worden, zo besluiten

ze het interview. •

We MOGeN De KAARSeN AANSTeKeN, SOMS eeN ZIN VOORLeZeN eN HeLPeN MeT COLLeCTeReN

Page 24: NICO 12 najaar 2015

Voor een goede, betrouwbare fiets gaat u naar dè fietsspecialist waar

vakmanschap en service voorop staat.

Afscheid is iets heel persoonlijks. Bloemen kunnen uw gevoelens uitdrukken.

Veel is mogelijk en juist daarom bezoeken wij u thuis. Zo kunt u in uw eigen

omgeving, in alle rust, uw keuze maken. Aan de hand van uw wensen en onze

voorbeelden komen we samen tot een passende laatste groet.

Dag & nacht bereikbaar

Afscheid Bloemen

www.afscheidenbloemen.nl T 06 3600 8090 [email protected]

Afscheid & Bloemen

Omdat het zó persoonlijk is

Afscheid Bloemen

Kijk wat u kunt doen op www.hartstichting.nl/doe-mee

Elke dag schoppen hart- en vaatziekten honderden levens overhoop.