Netto Fondsen 12/03/2016

12
Zaterdag 12 maart 2016 Pag. 52 Winnaars De gelauwerde fondsbeheerders per categorie Pag. 53 Strategie Zo kiest u het juiste fonds Pag. 54 Wetgeving Nieuwe regelgeving verontrust fondsenwereld Pag. 55 Aanbod Beleg in fondsen van verschillende fondsenhuizen via fondsensupermarkten Pag. 57 10 geldvragen aan Peter De Proft, voorzitter Efama Spaar gespreid in de tijd met beleggingsfondsen De nulrentes op spaarboekjes verleiden steeds meer spaarders tot beleggingsfondsen. Maar beleggen is niet zonder risico, bewezen de calamiteiten op de financiële markten de voorbije maanden. Met een fondsenspaarplan belegt u gespreid in de tijd en zet u op die manier uw spaarcenten zonder emotie aan het werk. LEES VERDER PAGINA 50 Netto ADVERTENTIE © Pieter van eenOge

description

 

Transcript of Netto Fondsen 12/03/2016

Page 1: Netto Fondsen 12/03/2016

Zaterdag12 maart 2016

Pag. 52 Winnaars De gelauwerde fondsbeheerders per categorie Pag. 53 Strategie Zo kiest u het juiste fonds Pag. 54Wetgeving Nieuwe regelgeving verontrust fondsenwereld Pag. 55 Aanbod Beleg in fondsen van verschillende fondsenhuizenvia fondsensupermarkten Pag. 57 10 geldvragen aan Peter De Proft, voorzitter Efama

Spaar gespreid in de tijd metbeleggingsfondsenDe nulrentes op spaarboekjes verleiden steeds meer spaarders tot beleggingsfondsen. Maar beleggenis niet zonder risico, bewezen de calamiteiten op de financiële markten de voorbije maanden. Met eenfondsenspaarplan belegt u gespreid in de tijd en zet u op die manier uw spaarcenten zonder emotieaan het werk. LEES VERDER PAGINA 50

Netto

ADVERTENTIE

© pieter van eenoge

Page 2: Netto Fondsen 12/03/2016

CHRISTOPHE DE RIJCKE

Wie inschrijft op eenfondsenspaarplanheeft één zekerheid.Hij zal zowel bij lageals bij hoge beurs-koersen kopen en dat

komt het rendement ten goede. Hij moetzich ook nooit bekommeren om de vraag die veel mensen bezighoudt maar niemand kan beantwoorden: gaat het verder zakken of zijn we erdoor? Niemand slaagt erin systematisch te kopenop dieptepunten en te verkopen op een piek.

Honderdduizenden Belgen zijn al inge-schreven op een fondsenspaarplan: de pen-sioenspaarders. De meesten opteren ervoorhet jaarlijks aftrekbare bedrag van 940 eurote spreiden over twaalf maanden. Via eenklassiek fondsenspaarplan kunt u rekenenop een extra appeltje voor de dorst als u depensioenleeftijd bereikt hebt, maar dan welzonder fiscale stimulus.

StortingenBij elke netwerkbank kunt u tegenwoordigterecht voor een fondsenspaarplan. Enkelbij Argenta kan dat uitsluitend via eentak23-verzekeringsproduct (zie inzet). Bij deonlinespelers bieden Keytrade Bank en Me-Direct een plan aan.

De minimale storting varieert van 25euro tot 100 euro (zie tabel), maar die hoeftin de meeste gevallen niet maandelijks tegebeuren. U kunt zich ook engageren totdriemaandelijkse, halfjaarlijkse of zelfs jaar-lijkse stortingen. Alleen gaat dan de achter-liggende reden van het spaarplan verloren:het zorgvuldig spreiden van de beleggingin de tijd. Beobank en MeDirect zijn de eni-ge spelers die uitsluitend met maandelijksestortingen werken.

KeuzeHet aantal fondsen waaruit u kunt kiezen ineen spaarplan wordt doorgaans beperkt.BNP Paribas Fortis biedt met 190 fondsen inFlexinvest de meeste keuze. ‘Zowat elk fondsdat we aanbieden, kan je in Flexinvest stop-pen’, klinkt het bij de grootbank.

De keerzijde is dat u per plan slechts éénfonds kunt kiezen. Wilt u de beleggingspreiden over meerdere fondsen, dan moetu bij BNP Paribas Fortis verschillende plan-nen opmaken met telkens de minimalestorting van 30 euro per plan. Ook bijDeutsche Bank en Nagelmackers komt éénplan overeen met één fonds. ‘Het kan ookgaan om een dakfonds (fonds van fondsen,red.), waardoor je met één plan toch inmeerdere fondsen zit’, benadrukt DeutscheBank. De meeste netwerkbanken laten toeom vijf fondsen te combineren in één plan.

Keytrade Bank en Beobank zijn hetstrafst in fondsencombinaties. In theoriekunt u alle 40 fondsen die beschikbaar zijnvoor Key plan kopen a rato van 25 euro permaand (of over een langere periode). Bij Beobank kunt u 60 fondsen combineren ineen bedrag van 50 euro per maand. U krijgtin beide gevallen dan fracties van deelbewij-zen op uw effectenrekening.

Beobank biedt normaal 300 fondsenaan. Voor het spaarplan wordt dat beperkttot 60. ‘Dat is het resultaat van een analysedie we elke kwartaal uitvoeren. Die 60 fond-sen behoren in elke activaklasse tot de besteen we denken dat ze in de huidige markt-context het best zullen blijven renderen’,stelt Beobank.

Hoewel ING als enige grootbank in Bel-gië fondsen van derden aanbiedt aan het re-tailpubliek (beperkte open architectuur),bestaat het fondsenspaarplan uit amper ze-ven fondsen van ING of NN, de afgesplitstefondsendochter. Het betreft allemaal gemengde fondsen in functie van het beleggingsprofiel van de klant, zoals NN Patrimonial Defensive en NN PatrimonialAgressive.

Voordelen?Spaarplannen bezorgen de banken regel-matige instromen in fondsen. Toch zien weweinig lokkertjes om in een spaarplan testappen, behalve dan dat een plan steedsgratis is en zeer flexibel (zoals kosteloos opzeggen). Maar de instapkosten in eenspaarplan bijvoorbeeld zijn bij de netwerk-banken identiek als die bij een gewone aankoop van een fonds. Bij Belfius is er zelfs

een klein nadeel, want de 10 procent kor-ting op instapkosten bij een online aan-koop van fondsen geldt niet voor Flex InvestPlan.

Bij Deutsche Bank is het aankopen vanfondsen sowieso gratis waar het kan. Som-mige beheerders, zoals Petercam, eisen al-tijd 1 procent instapkosten. Tot eind dezemaand loopt bij de bank een actie voor het

fondsenspaarplan ‘Periodiek Beleggen’. Wiezich gedurende minstens 18 maanden en-gageert om maandelijks 100 euro te beleg-gen, krijgt een premie van 100 euro. Demaximale ‘cashback’ bedraagt 500 euro alsu vijf zulke plannen ondertekent. In hetfondsenspaarplan van Deutsche Bank kuntu ook maar één fonds selecteren. Enkelklanten die nog geen effectenrekening heb-ben bij Deutsche Bank kunnen van de actiegebruikmaken.

Bij Keytrade Bank betaalt u normaal 9,95euro voor de aankoop van een fonds. In hetfondsenspaarplan vallen die instapkostenweg. Er zijn wel uitstapkosten van 9,95 europer fonds als u het plan binnen vijf jaarstopzet.

Zowel in het plan van Deutsche Bank alsin dat van Keytrade kunt u gratis instappenin de Carmignac-fondsen. De Franse be-heerder heeft zijn eis van 1 procent instap-kosten laten vallen als het gaat om eenspaarplan.

Zuiver financieel bekeken - en los vanpromotionele acties - is uitdager MeDirecthet interessantst. MeDirect is de enige dienoch instapkosten, noch uitstapkosten (on-voorwaardelijk), noch bewaarloon vraagt.Het spaarplan is echter niet voor iedereenweggelegd. MeDirect eist een maandelijksestorting van minstens 100 euro en een begininleg van 2.500 euro. Daar is een sim-pele reden voor. Door het ontbreken vaneen transactie- en een bewaarvergoedingkan het spaarplan voor MeDirect enkelwinst gevend zijn als er voldoende ‘volume’gedraaid wordt. Want verkopers van fond-sen krijgen een stukje van de beheerskostenin een fonds doorgestort (de distributiever-goeding).

Geen emoties meer met het fondsenspaarplanVERVOLG VAN PAGINA 49

VOOR DE(KLEIN)KINDEREN

KBC biedt in het fondsenspaarplan demogelijkheid van een derdenbeding.Dat betekent dat u een begunstigdekunt aanwijzen en een datum waarophij eigenaar wordt van de effecten.Het derdenbeding kan interessantzijn voor bijvoorbeeld grootoudersdie willen sparen voor hun kleinkinde-ren. Bij een vroegtijdig overlijdenwordt het plan geblokkeerd tot dedatum die is opgenomen in het plan.Uiteraard ontslaat die de begunstig-de er niet van successierechten tebetalen. in vergelijking met recht-streeks een plan te openen op naamvan de kleinkinderen biedt het der-denbeding het voordeel dat de spaar-der de volledige controle behoudt.tot de voorziene datum kan de spaar-der het geld nog opvragen of een an-dere begunstigde aanwijzen.

Belfius

Beobank

BNP Paribas Fortis

Crelan

Deutsche Bank

ING

KBC

Nagelmackers

112

60

190

64

40

7

150

31

25

50

30

25

100

25

25

50

FONDSENSPAARPLANNEN

In een kantoor of onlineAantal mogelijke fondsen

5

60

1

5

1

5

5

1

Maximaal aantal fondsenper plan

Minimale storting

Mogelijkefrequentie

2,50%

Max. 3%

2,50%

2,50%

0

Max. 3%

Max. 3%

Max. 2,5%

40

60

25

100

40

8

0

0

Instap-kosten

Keytrade Bank

MeDirect

Flex Invest Plan

Periodiek beleggingsplan

Flexinvest

Beleggingscontract

Periodieke Beleggingen

Focus Plan

Beleggingsplan

Future Invest Plan

Keyplan

Modelportefeuille Kapitalisatie

Online

1 2 3 4 6 12in maanden

FONDSENSPAARPLANIN VERZEKERINGS -CONTRACT

Een fondsenspaarplan bestaat ookmet een tak23-strik, met als voor-deel dat er geen roerende voor-

heffing verschuldigd is, en dus geenReynders-taks op de obligatiemeer-waarde van gemengde fondsen. Boven-dien gaat om een levensverzekering enkunt u een begunstigde aanwijzen diebij overlijden van de verzekerde dewaarde van het contract ontvangt.

Sparen via een verzekeringscontractheeft ook nadelen. Het vroegtijdigstopzetten is niet goedkoop, enerzijdsdoor de uitstapkosten (vaak tijdens deeerste vijf jaar), anderzijds door de ver-zekeringstaks van 2 procent op de stor-tingen die bij een korte looptijd zwaarweegt. Hou er ook rekening mee dateen tak23-product tot extra beheers-kosten leidt, boven op de beheerskos-ten van de onderliggende fondsen.

Bij Argenta is een spaarplan enkelmogelijk in een tak23-product. Uspaart dan minstens 600 euro per jaar,maar dat kan in maandelijkse, trime-striële of halfjaarlijkse schijven. Deklant heeft een keuze uit fondsen vanCarmignac, Petercam en Edmond deRothschild. Dat zijn ook de fondsen diegewoon verkrijgbaar zijn bij Argenta.

Bij Belfius krijgt u via een tak23-pro-duct toegang tot fondsen van topbe-heerders zoals Fidelity en Invesco, diebij de bank anders niet verkrijgbaarzijn voor het retailpubliek.

Maandag reikten de zakenkranten De Tijd en L’Echo awardsuit aan de best presterende fondsen op de Belgische fondsenmarkt. De winnaars van de overkoepelende awards van links naarrechts: Wim Nagler (Schroder Investment Management,beste beheerder vastrentende fondsen), StephanDesplancke (BlackRock Investment Management, beste beheerder over alle categorieën), Hugo Lasat enJan Longeval (Degroof Petercam Asset Management,Jubileum Award), Lodewijk van der Kroft en Rob Deneke(Comgest, beste beheerder aandelenfondsen). © Dieter telemans

50 DE TIJD ZATERDAG 12 MAART 2016

NettoFund Awards

Uitreiking Fund Awards

Page 3: Netto Fondsen 12/03/2016
Page 4: Netto Fondsen 12/03/2016

52 DE TIJD ZATERDAG 12 MAART 2016

NettoFund Awards

INTERNATIONALE AANDELEN1 Vector Navigator (Vector Asset Management)2 Amonis Equity World (Amonis)3 Robeco BP Global Premium Equities (Robeco Groep)

EUROPESE AANDELEN1 Invesco Pan European Equity Income Fund (Invesco Asset Management)2 JPMorgan Funds Europe Equity Plus (JP Morgan Asset Management)3 CPR Silver Age (CPR Asset Management)

EUROPESE SMALL- & MIDCAPAANDELEN1 Comgest Growth Mid Caps Europe (Comgest Gestion)2 Parvest Equity Europe Small Cap ( BNP Paribas Investment Partners)3 Threadneedle Pan European Smaller Companies Fund (Threadneedle Investments)

NOORD-AMERIKAANSE AANDELEN1 Legg Mason Clearbridge US Large Cap Growth (Legg Mason Investments)2 Degroof Equities US Index (Degroof Petercam Asset Management)3 Degroof Equities US Flexible (Degroof Petercam Asset Management)

GROEIMARKTAANDELEN1 RAM (Lux) Emerging Markets Equities (RAM Active Investments) 2 Fidelity Funds Emerging Markets Fund (Fidelity Investments)3 Amundi Funds Equity Emerging Focus (Amundi Asset Management)

BELGISCHE AANDELEN1 KBC Institutional Fund Belgian Equity (KBC Asset Management)2 KBC Equity Fund Belgium (KBC Asset Management)3 Petercam B Equities Belgium (Degroof Petercam Asset Management)

OBLIGATIES IN EURO GEDIVERSIFIEERD1 BlackRock Global Funds Euro Bond Fund (BlackRock Investment Management)2 KBC Renta Medium EUR (KBC Asset Management)3 Schroder International Selection Fund Euro Bond(Schroder Investment Management )

BEDRIJFSOBLIGATIES IN EURO1 Kempen (Lux) Euro Credit Fund (Kempen Capital Management)2 HSBC GIF Euro Credit Bond (HSBC Asset Management)3 Fidelity Funds Euro Corporate Bond (Fidelity Investments)

OBLIGATIES INTERNATIONAAL GEDIVERSIFIEERD 1 Invesco Funds Global Bond Fund-A (Invesco Asset Management)2 Pimco Global Bond Fund (Pimco Global Advisors)3 Legg Mason West. Ass. Global Core Bond (Legg Mason Investments)

GROEIMARKTOBLIGATIES1 Goldman Sachs Funds Growth & Emerging Markets Debt Portfolio(Goldman Sachs Asset Management)

2 NN (L) Emerging Markets Debt(NN Investment Partners)

3 Candriam Bonds Emerging Markets (Candriam)

MONETAIRE FONDSEN IN EURO1 Aqua-Rend Monetary EUR (Degroof Petercam Asset Management)2 BL-Short Term Euro (Banque de Luxembourg Investments)3 Carmignac Court Terme (Carmignac Gestion)

GEMENGDE FONDSEN MET NEUTRAAL RISICO: INTERNATIONAAL1 Triodos Sicav I Sustainable Mixed Fund (Triodos Investment Management)2 NN (L) Patrimonial Balanced (NN Investment Partners)3 Nagelmackers Multifund Balanced (Bank Nagelmackers)

GEMENGDE FONDSEN MET FLEXIBEL RISICO1 Vector Flexible (Vector Asset Management)2 M&G Dynamic Allocation Fund (M&G Securities Limited)3 Degroof Global Ethical (Degroof Petercam Asset Management)

PENSIOENSPAARFONDSEN1 BNP Paribas B Pension Balanced (BNP Paribas Investment Partners)2 Metropolitan Rentastro Growth (BNP Paribas Investment Partners)3 Argenta Pensioenspaarfonds (Degroof Petercam Asset Management)

FONDSEN MET KAPITAALBESCHERMING 1 AXA Investment Managers2 KBC Asset Management 3 Candriam

De beste fondsenper categorievolgens De Tijd & L’Echo Awards Fondsnaam (Fondsbeheerder)

Maandag hebben de zakenkrantenDe Tijd en L’Echo 19 Fund Awardsuitgereikt. De Awards werden ver-deeld over 14 beleggingsfondsen en5 fondsenhuizen.

14 fondsenawardsDe veertien individuele awards wor-den toegekend in veertien duidelijkomlijnde beleggingscategorieën.De fondsen die in aanmerking ko-men, moeten minstens vijf jaar be-staan en ze moeten geregistreerdzijn in België. Tak23-fondsen wor-den niet in de berekening meegeno-men. De fondsen worden telkensvergeleken met fondsen in hun ca-tegorie. Ze worden beoordeeld opbasis van vier criteria. Regelmaat tij-dens de voorbije vijf jaar is met eengewicht van 40 procent in de scorehet belangrijkste criterium. De focusop regelmaat betekent dat één posi-tieve uitschieter niet volstaat om deaward te winnen en dat één barslecht jaar nefast kan zijn. Dat bete-kent dat het fonds elk jaar opnieuwgoed moet scoren. De drie anderecriteria, die elk 20 procent van descore voor hun rekening nemen,zijn de return op vijf jaar, de risico-gewogen return op vijf jaar en deprestatie in een dalende markt. Opbasis van de vier criteria krijgt elkfonds een eindscore. Het fonds metde hoogste eindscore in zijn catego-rie is de winnaar van de award.

De eindscores vormen ook de ba-sis voor de toekenning van de Tijd-kronen die op www.tijd.be/fondsente raadplegen zijn. De 15 procentfondsen met de hoogste eindscorein hun categorie krijgen drie kro-nen. De 15 procent fondsen met delaagste eindscore krijgen nul kro-nen. Daartussen situeren zich defondsen met twee kronen en metéén kroon. Het voorgaande bete-kent dat niet noodzakelijk de fond-sen met de hoogste return eenaward winnen, maar wel de fondsendie het meest regelmatig hebbengepresteerd zonder al te veel risicote nemen.

3 awards voor beste beheerdersOp basis van de voorgaande scoresworden gemiddelde scores perfondsenhuis berekend. De SuperAward gaat naar de beheerder diemet al zijn fondsen gemiddeld dehoogste score voorlegt. Voorwaardeis wel dat de beheerder in minstenszeven van de veertien categorieënvertegenwoordigd is. Hetzelfdeprincipe geldt voor de beste beheer-der van aandelenfondsen. Hiermoet de beheerder in minstens viervan de zes aandelencategorieën ver-tegenwoordigd zijn. Voor de vast-rentende fondsen moet de beheer-der in minstens drie van de vijf cate-gorieën fondsen aanbieden.

1 award voor kapitaalgarantie -fondsenDe award voor de fondsen met kapi-taalbescherming gaat naar de be-heerder die gemiddeld het hoogsterendement met zijn fondsen voor-legt. Daarvoor komen enkel fond-sen in aanmerking die een kapitaal-bescherming van 100 procent bie-den en die in 2015 hun eind-vervaldag kenden. Het rendement isdan het geannualiseerde rende-ment van het fonds van oprichtingtot eindvervaldag, uitgedrukt ineuro.

1 Jubileum AwardDe Jubileum Award wordt uitge-reikt naar aanleiding van de twin-tigste verjaardag van de FundAwards. De award gaat naar de fi-nanciële instelling die het hoogsteaantal De Tijd & L’Echo Awards heeftverzameld tijdens de voorbije twin-tig jaar.

METHODOLOGIE

Hoe wordenFund Awardstoegekend?

SUPER DE TIJD & L’ECHO AWARD1 BlackRock Investment Management2 Goldman Sachs Asset Management3 Threadneedle Investments

Lees het interview met de Super Award-winnaar op www.tijd.be/superaward

JUBILEUM AWARD 1 Degroof Petercam Asset Management2 BNP Paribas Investment Partners3 KBC Asset Management

BESTE BEHEERDER AANDELEN1 Comgest Gestion2 Threadneedle Investments3 MFS Investment Management

BESTE BEHEERDER VASTRENTEND1 Schroder Investment Management2 Deutsche Asset Management3 Blackrock Investment Management

De beste fondsenhuizenvolgens De Tijd & L’Echo Awards

Page 5: Netto Fondsen 12/03/2016

PETER VAN MALDEGEM

De Fund Awards die De Tijden L’Echo maandag uitreik-ten, zijn gebaseerd op eenunieke methodologie.Daarbij wordt gekeken naarde prestatie van de fondsen

tijdens de voorbije vijf jaar. De regelmaatvan de prestatie is het belangrijkste criteri-um. Enkel fondsen die het elk jaar opnieuwbeter doen dan gemiddeld kunnen eenaward in de wacht slepen.

Door te focussen op regelmaat vergrootde kans dat de winnaars het ook in de toe-komst goed zullen doen. Want een prestatiedie uitblinkt door regelmaat is in vele geval-len gebaseerd op een consequente beleg-gingspolitiek. Wie echter een fonds wil ko-pen, kiest beter niet zomaar blind voor eenawardwinnaar. Neem deze vier belangrijkevragen in overweging.

1 Past het fonds in mijn risicoprofiel?

Fondsen mogen dan wel professioneel be-heerd worden en het toonbeeld van sprei-ding zijn, dat betekent niet dat uw spaarcen-ten altijd veilig zijn. Ook fondsen kunnenfors onderuitgaan. Wie wil beleggen in eenfonds moet zich dus op voorhand afvragenof het fonds bij zijn profiel past. Op de Bel-gische markt is een brede waaier van beleg-gingsfondsen beschikbaar met de meest uit-eenlopende risicoprofielen.

Grosso modo worden de fondsen in ze-

ven cate gorieën onderverdeeld. Zo zijn eraan delenfondsen, obligatiefondsen, ge-mengde fondsen (aandelen en obligaties),geldmarktfondsen, vastgoedfondsen, kapi-taalgarantiefondsen en fondsen die een ab-solute return nastreven. Maar zelfs binnendie categorieën kunnen de verschillen grootzijn. Een gemengd fonds dat nooit meerdan 35 procent in aandelen belegt, is door-gaans minder risicovol dan een gemengdfonds dat meer dan 60 procent in aandelenbelegt.

De risico-indicator geeft u een idee vanhet risico van een fonds, op een schaal van 1 tot 7. Elke fondsbeheerder is verplicht dieindicator op te nemen in de essentiële be-leggersinformatie. Hou er wel rekeningmee dat die indicator gebaseerd is opkoersschommelingen uit het verleden. Deene beleggingsvorm kan zich in een be-paalde periode risicovoller gedragen daneen andere beleggingsvorm. In laagrenten-de tijden in obligaties beleggen kan bij-voorbeeld risicovoller zijn dan in hoogren-tende tijden.

Ga daarom verder dan de risico-indicatoralleen. Kijk ook of u de werking van hetfonds begrijpt en ga na in welke waardenhet kan beleggen. Die gegevens zijn ook terug te vinden in de essentiële beleggers -informatie.

2 Hoeveel risico neemt het fonds?

Het risico van een fonds wordt niet alleenbepaald door de onderliggende waarden

waarin het kan investeren. Ook de stijl vande beheerder kan een rol spelen. De ene be-heerder zal bijvoorbeeld meer inzetten op kleinere aandelen of groeiaandelen, ter-wijl de andere meer oog heeft voor stabieledividendaandelen. Er zijn enkele statistischewaardemeters, zoals volatiliteit, die dekoersschommelingen van fondsen uitdruk-ken. Die parameter helpt u het risico vanfondsen met elkaar te verge lijken, maar erbestaat nog een handigere manier.

Door te kijken hoe fondsen in dalendemarkten presteren, krijgt u een goed zichtop de risico’s die de fondsbeheerder durft tenemen. Vergelijk daarom de prestatie van defondsen in bar slechte jaren en beoordeelwelke fondsen in die slechte jaren het meestovereind bleven. Zo hebt u een indicatie vande risico’s die een fondsbeheerder durft tenemen.

3 Hoe groot is de kans op toekomstig succes?

Zodra u de beleggingscategorie hebt be-paald en het risico hebt beoordeeld, komthet erop aan die fondsen te selecteren die inhun categorie zullen uitblinken. Het is nietevident dat te voorspellen. Niemand heefteen glazen bol. Bovendien kan het mislei-dend zijn op de winnaars van de vorige jarenvoort te bouwen. Want soms blijken de win-naars uit het verleden de verliezers van detoekomst.

Net daarom is het cruciaal de regelmaatvan het fonds in het verleden te beoordelen.Hoe beter het fonds erin slaagde het elk jaar

beter te doen dan het gemiddelde fonds,hoe groter de kans dat het fonds dat in detoekomst zal volhouden. Want achter eenregelmatige prestatie schuilt vaak een gedis-ciplineerde en vastomlijnde beleggingsstra-tegie. In de essentiële beleggersinformatiekunt u die zaken vaak terugvinden. Als hetfonds in zijn prospectus een referentie-indexopneemt waarmee het zich wil meten, danmoet het in het rendementsoverzicht in deessentiële beleggersinformatie aangeven ofhet de voorbije tien jaar telkens beter ofslechter presteerde dan de index. Ga dus ze-ker op zoek naar die informatie.

4 Welke kosten betaal ik?

Wie de voorgaande stappen heeft door -lopen en nog twijfelt tussen verschillendefondsen, kijkt het best ook naar de kosten.Die kunnen worden opgedeeld in kosten ei-gen aan het fonds en fiscale kosten. HoewelBelgen de neiging hebben vooral naar fisca-liteit te kijken, kunnen de andere kostenzwaarder wegen. De fondskosten vindt u inde essentiële beleggersinformatie.

Probeer te onderhandelen over de instap-kosten. Voor sommige fondsen kunnen dieoplopen tot 5 procent. Zelfs met een beleg-gingshorizon van tien jaar betekent dat eenafroming van uw rendement met 0,5 pro-cent per jaar. Geef bij twijfel ook de voorkeuraan een fonds dat prestatiekosten aanrekentboven een fonds met hoge jaarlijkse be-heerskosten. Het eerste fonds heeft er allebelang bij dat het goed presteert.

4 onvermijdbare vragen bij de keuze van een beleggingsfonds

Awardwinnaars oppikken vraagt enige voorzichtigheid. Wie een fonds zoekt voor zijn portefeuillehoudt het best rekening met de volgende vier vragen.

1-7Voor elk fonds moet een risico-indica-tor opgenomen zijn in de essentiëlebeleggersinformatie. Die indicatorgeeft op een schaal van 1 tot 7 aan hoe risicovol het fonds is.

Het rendementvan een fonds in een dalendemarkt geeft goedaan hoeveel risico’s de fonds-beheerder durftte nemen.

DE TIJD ZATERDAG 12 MAART 2016 53

NettoFund Awards

ADVERTENTIE

Page 6: Netto Fondsen 12/03/2016

54 DE TIJD ZATERDAG 12 MAART 2016

NettoFund Awards

JENNIFER NILLE

De wereld van de Eu-ropese beleggings-fondsen dreigt in2018 te veranderen.Dan worden nor-maal twee nieuwe

richtlijnen van kracht: MiFID2, eenEuropese richtlijn rond financiëlediensten, en PRIPS, een richtlijn diede essentiële beleggersinformatiebepaalt.

Eigenlijk werd verwacht dat MiFID2 volgend jaar al van kracht

zou zijn. Maar de financiële sector isnog niet klaar en heeft uitstel ge-vraagd. De fondsbeheerders wetenwel al wat ze mogen verwachten. Derichtlijn bepaalt dat particuliere enprofessionele klanten met een ver-blijfplaats in de EU onafhankelijkbeleggingsadvies moeten krijgen.Dat onafhankelijk advies bestaaterin dat financiële consultants geencommissie meer mogen ontvangenvan de fondsenemittenten.

In Nederland en het Verenigd Ko-ninkrijk werden zulke commissies alin 2014 afgeschaft. Maar de impact

ervan verschilde tussen beide lan-den. Boven de Moerdijk werden deklanten voor de volgende keuze ge-steld: ofwel een commissie betalenom advies over fondsen te kunnenkrijgen, ofwel zelf beleggingsbeslis-singen nemen. Velen hebben voorhet laatste gekozen. Resultaat: zehebben massaal een beroep gedaanop ETF’s, ook wel trackers genoemd.Dat zijn beursgenoteerde fondsendie de prestatie van een index scha-duwen. ‘In het begin waren de be-heerders van actieve fondsen zeerenthousiast’, zegt San Lie, directeur

onderzoek voor de Benelux bij Mor-ningstar. ‘Ze dachten dat ze met la-gere kosten aantrekkelijker zoudenworden. Maar hun distributiepart-ners beslisten zich meer te richtenop ETF’s omdat die minder duurzijn. De gevolgen waren allesbehalvepositief, noch voor de plaatselijkebeheersvennootschappen, nochvoor de buitenlandse spelers.’

San Lie merkt ook op dat verde-lers zoals ABN AMRO, die vroegeralle fondsen van verschillende be-heersvennootschappen verdeelden,nu beheer onder mandaat toepas-

De fondsenwetgeving ondergaat de komende jaren twee wijzigingen. De Europese richtlijn MiFID2 zal volgens expertsslechts een beperkte impact hebben, maar PRIPS wekt meer bezorgdheid.

Nieuwe regelgevingverontrust fondsenwereld

sen. Zij kopen daarbij fondsen vandie vennootschappen, maar verko-pen ze onder eigen naam.

In het VK daarentegen is van de verandering veel minder te mer-ken. ‘Het afschaffen van commissiesvoor fondsenverdelers geldt alleenvoor nieuwe beleggers. Voor nieuwgeld dus. Het geld dat al onder be-heer is, werd eerder al gestort infondsen die wel nog retrocessies vancommissies aan de verdelers ervanverlenen’, zegt San Lie. ’Voor 99 pro-cent van de markt is dus niets veran-derd’.

Volgens hem is het niet zeker datde MiFID2-richtlijn in 2018 in allelanden van de Europese Unie op de-zelfde manier zal worden toegepast.‘Er blijven vragen rond onafhan -kelijk en niet onafhankelijk be -leggingsadvies. Voor die laatste categorie blijft het voor de fond -senverdelers nog altijd mogelijk om commissies te ontvangen’, zegthij.

Guillaume Prache, voorzitter vanBetter Finance, een Europese belan-genvereniging voor beleggers, ver-wacht dat er met MiFID2 niet veel zalveranderen. ‘Die regel viseert geens-zins de geïntegreerde netwerkenvan de bank-verzekeraars’, zegt hij.’70 tot 80 procent van de verkoopvan fondsen in Europa is afkomstigvan grote banknetwerken die daar-door niet geraakt worden.’

ZenuwachtigToch zijn de beleggingsvennoot-schappen zenuwachtig en hebbenze zich al aangepast aan de wij -ziging. Vennootschappen zoalsAmundi hebben hun aanbod aanETF’s uitgebreid. Maar ETF’s omvat-ten niet alle beleggingsthema’s.Sommige analisten menen boven-dien dat de gespecialiseerde fond-sen nog een rol te spelen hebben inhet nieuwe fondsenlandschap.

De PRIPS-richtlijn die uiterlijkeind 2019 van kracht moet worden,is volgens zowel de verenigingenvan fondsenbeheerders als Better Fi-nance een stuk verontrustender.‘Het is een echte ramp, want dierichtlijn riskeert alle informatie overde prestaties uit het verleden en re-ferentie-indexen van een fonds tedoen verdwijnen. Die informatie isnochtans belangrijk om na te gaanof een beleggingsproduct al danniet geld opbrengt en om te kunnenvergelijken met prestaties van ge-lijkaardige fondsen’, zegt GuillaumePrache.

‘De richtlijn wil de prestaties uit het verleden vermeld op het do-cument met essentiële beleggers -informatie vervangen door scena-rio’s voor toekomstige prestaties.Dat is veel bedrieglijker’, voegt hijeraan toe. Er zijn drie scenario’s:gunstig, ongunstig en neutraal.‘Mensen gaan de neutrale scenario’sals meest waarschijnlijk beschou-wen, wat bedrieglijk is’, vindt Pra-che.

De fondsensector heeft gevraagdde richtlijn uit te stellen tot 2020.Better Finance heeft gevraagd vooruitstel tot 2022. ‘Als de tekst nietwordt aangepast, wordt die regeleen ramp’, benadrukt Prache.

De grote lijnen van PRIPS moetende volgende maanden worden vastgelegd. Momenteel is het de wijziging van de gegevens vermeldop het document met essentiële beleggersinformatie die bijzonderverontrustend is’, benadrukt devoorzitter van Better Finance.

ADVERTENTIE

Als er geen aanpassingen gebeuren aan de tekst, wordt de PRIPS-richtlijn een ramp.

GUILLAUME PRACHEBETTER FINANCE

2019Uiterlijk eind 2019 moeten nieuwe regels van kracht zijn voor de verplichte informatie die beleggers moeten krijgen over fondsen.

Page 7: Netto Fondsen 12/03/2016

Wie een prijswinnend fonds wil kopen van een Britse of Franse beheerder kan daarvoor gemakkelijker terecht bij zijn grootbank dan je zou denken. Alleen zal dat fonds niet in de etalage tentoongesteld worden.

CHRISTOPHE DE RIJCKE

Belfius, BNP Paribas Fortis en KBCpromoten bij het grote publiek enkel fondsen van één gelieerdevermogensbeheerder, respectieve-lijk Candriam, BNP Paribas Invest-ment Partners en KBC Asset Ma-

nagement. Ze zeggen dus duidelijk ‘neen’ tegenopen architectuur ten aanzien van retailklan-ten. Maar dat betekent niet dat klanten er nietterechtkunnen voor fondsen van andere be-heerders, benadrukken ze.

‘Als we beschikken over alle wettelijke docu-menten van een fonds, zoals het prospectus,dan kan elke klant probleemloos het fonds ko-pen. We rekenen in dat geval de maximale in-stapkosten aan die vermeld staan in het pros-pectus’, legt Hilde Junius, woordvoerster vanBNP Paribas Fortis, uit. Ook bij Belfius bent uwelkom om een fonds van een derde partij tekopen, meldt de woordvoerster. De bank rekentdaarbij dezelfde instapkosten aan als voor eigenfondsen. (zie tabel).

Ook bij KBC kunnen retailklanten extern be-heerde fondsen kopen. ‘Dat kan wel enkel ‘zon-der advies’. Dat betekent dat de klant zichzelfheeft geïnformeerd en is nagegaan of het fondsin overeenstemming is met zijn profiel’, bena-drukt KBC. De toetredingskosten bedragen indit geval 2 procent.

Hou er rekening mee dat de grootbankenvoor fondsen van derden doorgaans bewaar-loon zullen aanrekenen, de huisfondsen zijndaar meestal van vrijgesteld.

ING is onder de grootbanken een buiten-beentje in open architectuur. Naast de fondsenvan het gelieerde NN Investment Partners kaneen retailklant ook fondsen kopen van Amundi,AXA IM, BlackRock en Franklin Templeton. ‘Wehebben gekozen voor beperkte (‘guided’) openarchitectuur. We hebben vijf beheerders geko-zen die groot en stabiel zijn, sterk verankerd zijnin België en een gevarieerd aanbod hebben. Bovendien zijn die vijf complementair: de eneis beter in obligaties, de andere in multiassets-beheer enzovoort’, klinkt het bij ING.

Het valt op dat de keuze van vijf beheerdersniet leidt tot een groot aanbod aan fondsen. Met56 fondsen in de etalage heeft ING het kleinsteaanbod onder de grootbanken. ‘Uit het heleaanbod van de vijf beheerders kiezen we voorelke categorie het beste fonds. We doen zelf eenanalyse van de fondsbeheerder en het fonds, enwe maken ook gebruik van de ratings van Mor-ningstar.’ Buiten het geselecteerde aanbod vanING is het voor een retailklant dan weer nietmogelijk andere fondsen te kopen.

LangetermijnrelatieDe middelgrote banken Argenta en Crelan heb-ben een vrij gelijkaardige aanpak. Beide biedenze fondsen aan van drie beheerders, al is hetaantal fondsen een pak groter bij Crelan (193)dan bij Argenta (37). ‘We streven met onze partners naar een langetermijnrelatie’, merktArgenta op. ‘Carmignac bieden we aan sinds2008 en met Petercam werken we samen sinds1999 via het pensioenspaarfonds.’ Edmond deRothschild is de derde beheerder waarvan Argenta fondsen aanbiedt.

Crelan werkt samen met Amundi, Econopo-lis en het gelieerde Crédit Agricole Luxem-bourg. ‘We sluiten niet uit dat dat aanbod nogwordt uitgebreid.’ Zowel bij Argenta als bij Cre-lan is het onmogelijk fondsen te kopen van an-dere beheerders.

De andere banken met agentschappenomarmen open architectuur. Beobank en Na-gelmackers werken samen met respectievelijk11 en 14 vermogensbeheerders. Naar fondsen-aanbod werpt Beobank (300 fondsen) zich eer-der op als supermarkt en Nagelmackers (31) alsboetiek. ‘De vermogensbeheerders waarmee wesamenwerken zijn grondig doorgelicht. Zemoeten complementair zijn, fysiek aanwezigzijn in België en we moeten op elk moment toe-gang hebben tot informatie en eventueel de

Belfius

BNP Paribas Fortis

KBC

Crelan

Argenta

ING

Beobank

Nagelmackers

Deutsche Bank

1

1

1

3

3

5

11

14

27

AANBOD VAN ACTIEF GEPROMOTE BELEGGINGSFONDSEN IN BELGIË

*10% korting online, lagere instapkosten vanaf 50.000 euro. **20% korting online. ***Lagere instapkosten vanaf 25.000 euro en voor Nagelmackers Premium.

Bron: De Tijd

In een kantoor of onlineAantal fondsbeheerders

Rabobank.be

Fortuneo

Binck

Keytrade Bank

MeDirect

12

30

44

45

60

75

264

335

193

37

56

300

31

1.605

Aantal fondsen

Instapkosten…

115

1.617

144

500

600

2,5%*

2,5%

2,5%

2,5%

2,0%

3,0%**

2,5%

2,5%***

0

Obligatie-fondsen

0

9,95€

Min. 9,75€

9,95€

0

2,5%*

2,5%

3,0%

2,5%

2,0%

3,0%**

3,0%

2,5%***

0

Aandelen-fondsen

0

9,95€

Min. 9,75€

9,95€

0

Online

Vrije fondskeuze breekt door in België

OPEN ARCHITECTUUR BIJ GROOTBANKEN

Voor zeer vermogende klanten trekkende vier Belgische grootbanken het fond-senblik volledig open. Binnen privatebanking (vanaf 1 miljoen euro) biedt KBC‘third party funds’ aan. ‘Het gaat om 100compartimenten van een tiental gere-nommeerde vermogensbeheerders’, zegtde woordvoerder. ING hanteert dezelfdedrempel voor een fondsenaanbod datveel ruimer is dan de vijf beheerders inretail. Hetzelfde verhaal bij BNP ParibasFortis, met dat verschil dat de drempelvoor private banking met 250.000 euroeen heel stuk lager ligt dan bij KBC enING. ‘We werken in dit segment samenmet 86 vermogensbeheerders’, laat BNPParibas Fortis weten. Ook Belfiusomarmt open architectuur, maar dan inhet verzekeringssegment. Via een tak23-product kan je gespreid beleggen in vijffondsen van JPMorgan, M&G, Fidelity, NNInvestment Partners en Invesco.

ONLINE-SUPERMARKTEN

De vijf Belgische onlinespelers bieden elkminstens 100 fondsen aan. Binckwerktaan een forse uitbreiding van het fond-sengamma van 145 naar 600. Fortuneoprofileert zich als een hypermarkt meteen aanbod van ruim 1.600 fondsen van30 beheerders. Keytrade en MeDirectbieden minder fondsen aan, maar veelmeer beheerders, respectievelijk 45 en60. ‘We zouden veel meer kunnen aanbie-den door verschillende compartimentenvan één fonds aan te bieden (anderemunt, distributiemogelijkheid, muntaf-dekking), maar we willen onze klanten inde eerste plaats een ruime keuze gevenin beheerders’, zegt Steven Van Gaevervan Keytrade Bank.In vergelijking met de 2 à 3 procent in-stapkosten bij de meeste netwerkbankenzijn de toetredingstarieven bij alle online-spelers heel laag, hetzij gratis (MeDirect,Rabobank.be), hetzij tegen betaling vaneen klein forfaitair bedrag. Keytrade laatde kosten vallen als de aankopen gebeu-ren via een spaarplan dat minstens vijfjaar wordt aangehouden. De onlineban-ken rekenen evenmin bewaarloon aan.

DE TIJD ZATERDAG 12 MAART 2016 55

NettoFund Awards

fondsbeheerders’, zegt Beobank-woordvoersterSandrine Roberti de Winghe.

Deutsche Bank is onder de netwerkbankenzonder twijfel de primus in open architectuurmet 1.605 aangeboden fondsen van 27 beheer-ders. ‘Bovendien maken we geen onderscheidtussen klanten. De fondsen zijn beschikbaarvoor alle klanten, groot en klein’, zegt woord-voerder Jean-Michel Segers. Evenmin onbelang-rijk is dat Deutsche Bank geen instapkostenaanrekent, behalve als het moet. Zo eisen Car-mignac en Petercam dat de verdeler 1 procentinstapkosten inhoudt. Deutsche Bank rekentwel een jaarlijks bewaarloon aan: 8 euro per lijn,met een maximum van 80 euro.

Verschillende huizen zijn ‘onder begeleiding’van Deutsche Bank naar België gekomen. ‘Devoorbije jaren hebben we gefocust op multi- assetoplossingen van kleinere huizen zoalsEthna en Flossbach. Eerder werkten we rondgroeimarkten (Aberdeen) en obligaties (Pim-co).’ Deutsche Bank herinnert er graag aan dathet in 2007 als eerste retailbank Carmignac-fondsen aanbood.

Als we beschikken over alle wettelijke documenten van een fonds, dan kan elke klant probleemloos een fonds van een ander fondsenhuis kopen. Hilde JuniusWoordvoerster BNP Paribas Fortis

©PIETER VAN EENOGE

Page 8: Netto Fondsen 12/03/2016

CHRISTIAN DE GREEF

ETF’s (Exchange Traded Funds),ook wel trackers of indexfond-sen genoemd, zijn zogenaamdpassieve fondsen. Ze trachtenindexen uit diverse domeinenzoals aandelen, obligaties,

grondstoffen, valuta,... na te bootsen. Hunbenadering kan indexgericht zijn (Bel20,CAC40, DAX), sectorieel (banken, indus-trie), geografisch (Europa, Azië, VS) of stra-tegisch (spreiding, speculatie, hedging).ETF’s bieden kersverse beursbeleggers demogelijkheid om met een beperkte inleg enlage kosten te beschikken over een gesprei-de waaier van aandelen.

VoordelenDe populariteit van trackers is de voorbijejaren fors toegenomen. In de eerste plaats isdat te danken aan de lage kosten. De aan-en verkoopkosten zijn identiek aan die vanaandelen en de beheerscommissies liggentot tien keer lager dan die van klassieke be-leggingsfondsen. In 2014 doken de jaarlijk-se kosten van de ETF Vanguard S&P 500, diede Amerikaanse beursgraadmeter S&P500schaduwt, onder de grens van 0,1 procent.Dankzij de doorgedreven automatiseringvan het beheer bedragen de gemiddeldekosten in Europa 0,35 procent per jaar, ter-wijl de jaarlijkse kosten van een klassiekaandelenfonds vaak oplopen tot 2 procent,of zelfs meer als er een prestatievergoedingis. Op lange termijn kunnen die kosten een

belangrijke impact hebben op het rende-ment. Vandaag bieden maar weinig bankenspontaan een tracker aan omdat ze daarniet veel aan verdienen. Een tweede voordeel van trackers is de

eenvoud van beheer. Trackers zijn beurs-genoteerd en zijn dus verhandelbaar zoalsaandelen. Bovendien kunt u met een enkelemuisklik beleggen in tientallen of zelfs hon-derden verschillende aandelen. Een derde voordeel is dat er geen specu-

latietaks op wordt geheven. De regeringvoerde begin dit jaar een meerwaardetaksvan 33 procent in voor beleggers die hunaandelen binnen zes maanden met winst

verkopen. Omdat trackers gespreide beleg-gingen zijn, werden ze van de speculatie-taks uitgesloten. Een laatste voordeel is de transparantie:

ETF’s zijn mature en gereglementeerde pro-ducten die onderworpen zijn aan de Euro-pese UCITS-richtlijnen. U kunt hun samen-stelling, liquiditeitswaarde en kosten dussteeds raadplegen.

Zo kiest u een trackerWilt u de beste tracker eruit pikken, dankiest u in de eerste plaats best een kwalita-tieve emittent met voldoende omvang. iShares (VS - BlackRock), Lyxor (Frankrijk -Société Générale), Dbxtrackers (Duitsland -Deutsche Bank), EasyETF (Frankrijk - BNPParibas), Amundi (VS) zijn voorbeelden vangrote spelers in de trackersmarkt. Vervolgens informeert u naar het be-

heerd vermogenvan de ETF en het verhan-deld volume. Het beheerd vermogen staatvermeld op de websites van de emittenten.Een drempel van 100 miljoen euro wordtvaak als een minimum beschouwd. Voortsgarandeert een hoog verhandeld volumeeen zeker liquiditeitsniveau en beperktespreads, waardoor ETF’s makkelijk verkoop-baar zijn en ‘stop’ orders efficiënt kunnenworden uitgevoerd. Let ook op de datumvan uitgifte: de oudste trackers zijn vaakdiegene die het meeste beleggers hebbenaangetrokken. Nog een belangrijk element is hoe goed

de ETF erin slaagt de onderliggende index tevolgen. Beleggers durven twee begrippenwel eens met elkaar te verwarren. Enerzijdsis er de tracking error, dat is de volatiliteitvan de koers van een ETF op jaarbasis ten op-zichte van zijn index. De tracking error geeftdus aan hoe trouw de tracker de index volgt.Anderzijds is er de tracking difference, dieweergeeft in welke mate er een positief ofnegatief verschil is in de prestatie van de ETFvergeleken met de index. Ga dus op zoeknaar een ETF met een positieve en stabieletracking difference.

LettersoepDe naam een ETF is soms nogal een letter-soep. Vaak treft u daarin de acroniemen PR,TR of NR aan. Om appelen met appelen te

kunnen vergelijken, moet u weten dat dePrice Return (PR) slechts rekening houdtmet de evolutie van de onderliggende koer-sen van de aandelen. De Total Return (TR)geeft de koersevolutie weer inclusief divi-denden. De index gaat dan uit van een her-belegging van de brutodividenden. De NetReturn (NR of NTR)gaat uit van een herbe-legging van de nettodividenden en houdtdus rekening met de fiscaliteit. Het voorgaande betekent dat u bijvoor-

beeld de Euronext BEL 20 NR EUR-index nietkunt vergelijken met de ETF Lyxor UCITS ETFBEL 20 TR.

Fysiek of synthetisch? Het verschil tussen beide ETF-types zit in deonderliggende waarden. Bij fysieke trackerswordt de tracker effectief samengesteld metde fysieke componenten van de index. EenBel20-tracker zal dan de 20 Belgische aande-len kopen. Synthetische ETF’s daarentegen doen

niets anders dan het rendement volgen doorgebruik te maken van afgeleide producten,en dat op basis van swapovereenkomstenmet tegenpartijen (swap-based ETF). Somshebben de beheerders geen keuze, bijvoor-beeld wanneer ze een ‘exotische’ index wil-len volgen waarvan de onderliggende waar-den niet altijd toegankelijk zijn. Het tegen-partijrisico van de swap is beperkt tot 10procent van de belegging (UCITS 3-richtlijn). Fysieke en synthetische trackers nemen

elk ongeveer de helft van de totale marktvoor hun rekening, maar het beheerd ver-mogen van fysieke trackers lag begin vorigjaar drie keer zo hoog. Dat komt ten deleomdat de benaming ‘fysiek’ voor veel beleg-gers geruststellender klinkt, ook al zijn dekosten hoger en is zo’n ETF niet noodzake-lijk minder risicovol. Want sommige fysieketrackers lenen de onderliggende aandelenuit, waardoor een bijkomend tegenpartij -risico ontstaat en het risiconiveau vergelijk-baar is met dat van een swap. Het onderscheid tussen een fysieke en

een synthetische ETF is niet terug te vindenin de benaming, behalve dan op de beursvan Hongkong. U moet dus de informatievan de emittent erop nalezen om dat te weten.

Universum aan trackers herbergt grote verschillen

De populariteit van trackers, beursgenoteerde indexfondsen, is devoorbije jaren sterk toegenomen. Oorspronkelijk waren trackers

eenvoudige producten, maar vandaag is dat lang niet altijd het geval. Ga daarom ook bij trackers niet

over één nacht ijs.

56 DE TIJD ZATERDAG 12 MAART 2016

NettoFund Awards

DRIE SOORTEN ETF’S

· KLASSIEKE OF LANGE ETF’SZe trachten de referentie-index te volgen en de prestatiete kopiëren.Voorbeelden: Lyxor UCitS etF BeL 20 tr of amundi etF CaC 40 UCitS etF C (eUr)

· LEVERAGED ETF’SDeze trackers maken het mogelijk de prestatie van een index (winst of verlies) via een hefboomeffect te vermenig-vuldigen. Voorbeeld: Lyxor Daily LevDaX UCitS etF: als de DaX-index met 1 procent stijgt (of daalt), creëert deetF 2-hefboom een winst (of verlies) van 2 procent.U herkent zulke etF’s aan de vermelding ‘Leverage of lev’in de benaming.

· SHORT ETF’Seen Short etF levert het omgekeerde rendement van degevolgde index door à la baisse te gaan. Die etF’s kunt uherkennen aan hun naam, waarin meestal ‘Short’ of ‘DS’(Daily Short) vervat zit.Voorbeeld: Lyxor eUro StoXX 50 Daily Short: als de eurostoxx50-index 1 procent wint, verliest de etFDS 1 procent (en omgekeerd).

Let wel: short en Leveraged etF’s zijn voorbehouden voorervaren beleggers. Ze zijn af te raden als langetermijnbe-legging. Want bij volatiele markten wordt het initiële kapitaalonvermijdelijk aangetast. De universele regel is: koop geenproducten waarvan u de werking niet volledig begrijpt.

©P

iete

r V

an

ee

no

ge

Page 9: Netto Fondsen 12/03/2016

DE TIJD ZATERDAG 12 MAART 2016 57

NettoFund Awards

SVEN VONCK

1Wat hebt u geleerd uit uw jarenlange ervaring in de wereldvan vermogensbeheer?‘Dat mensen makkelijker uit de kleren gaan bij de dokter dan dat ze aan hun vermogens -beheerder alles over hun geld -zaken vertellen. Het is heel moei-lijk een volledig zicht te krijgen op het vermogen van mensen.nochtans kan meer transparantieheel wat problemen vermijden.Want hoe kan je een vermogenveilig structureren als je maar éénpuzzelstukje in handen hebt?’

2Wat is uw beleggings -strategie?‘ik ben rotsvast overtuigd van dekracht van vakkundig beheerdebeleggingsfondsen, terwijl ik nietgeloof in markttiming. ik belegmaandelijks een vast bedrag ineen selectie van gemengde fond-sen met een wereldwijde activa-spreiding. Mijn ervaring leert datje meer rendement haalt uit eengoede verdeling van je vermogenover verschillende activaklassendan uit pure stockpicking.’

3 Hoe selecteert u een beleggingsfonds?‘ik kies enkel fondsenhuizen waar-mee ik vertrouwd ben en fondsen

die een constante performancekunnen voorleggen. Veel mensenkijken ook naar wie het fonds be-heert, maar de focus op de vedet-tenstatus van sommige beheer-ders laat ik liever aan me voorbij-gaan. De strategie van een fondsmoet vooral aansluiten bij mijnbeleggingsstrategie.’

4 Belegt u via trackers?‘trackers bieden wel voordelen,maar ik heb er zelf nog niet ingeïnvesteerd. Je moet dan zelftrackers selecteren om daarmeeeen gediversifieerde beleggings-portefeuille samen te stellen metverschillende activa en een opti-male regionale spreiding. Dat laatik liever aan anderen over. ik wilmijn geld wegzetten zonder dat ik er nog naar moet omkijken.’

5Wat is uw slechtste financiële beslissing?‘in het midden van de jaren ne-gentig heb ik geïnvesteerd infondsen met een achterliggendefiscale constructie die het moge-lijk maakte de verliezen van deel-bewijzen af te trekken van de be-lastingen. Bij het beurshuis waarik toen werkte, was dat de nieuwefiscale spitstechnologie. Dat wasofficieel en volledig volgens defiscale regels, maar het gaf tochaltijd aanleiding tot discussies

met de fiscus. Die heisa was hetme niet waard.’

6 Hebt u een tweede verblijf?‘We hebben lang een apparte-ment aan zee gehad, maar dat isintussen ingeruild voor een huis inoostenrijk. in dat land spendeer-den we toch al het gros van onzezomer- en wintervakanties. Voormijn job moet ik zo veel reizen,dat ik mijn vakanties liefst door-breng in een vertrouwde omge-ving. Het is dus vooral een inves-tering in mijn eigen vrije tijd, wanthet huis wordt niet verhuurd.’

7 Voor welke uitgaven hebt u een zwak?‘ik ben niet krenterig als het overmijn comfort gaat. ik heb geennood aan een buitenzwembad,maar ik heb wel een fitnessruimtezodat ik ondanks mijn drukkeagenda toch wat aan mijn condi-tie kan werken. en bij speciale gelegenheden ga ik met mijnechtgenote graag naar een heelgoed restaurant. Dat hoevengeen sterrenzaken te zijn, maarwe komen er wel eens.’

8Wat is uw zotste uitgave?‘De reis die ik mijn ouders cadeauheb gedaan voor hun veertigstehuwelijksverjaardag. Samen metmijn vrouw en drie kinderen heb

ik hen meegenomen naar Venetië.We verbleven in grand Hotel desBains, wat toen nog een luxehotelwas en waar de film ‘Death in Ve-nice’ is opgenomen. Dat was eenbijzondere ervaring.’

9 Kregen uw kinderen als tiener zakgeld?‘ik ben daar nooit een voorstan-der van geweest. als ze iets nodighadden, kregen ze dat. Zo was er tenminste de kans om bij elkeuitgave stil te staan en te discus-siëren over het nut. Dankzij diedialoog heb ik mijn kinderen veelkunnen bijbrengen over de waar-de van geld.’

10Waagt u wel eens een gokje in een casino?‘ik kan geen euro spenderen aan kansspelen. De twee keer dat ik in een casino ben geweest,werd ik bloednerveus en ben ik zo snel mogelijk weer vertrokken.er heerst een grote spilzucht eneen sfeer waar ik kotsmisselijkvan word.’

© S

oFi

e V

an

Ho

oF

Meer interviews opnetto.be/geldvragen

De vedetten -status van sommige fonds-beheerders laatik liever aan mijvoorbijgaan.

10geldvragen aan Peter De Proft

Peter De Proft (62) is de topman van Efama, de Europese federatie van fondsen beheerders. Hij heeft een broertje dood aan spilzucht. ‘In casino’s hangt een sfeer die me kotsmisselijk maakt.’

ADVERTENTIE

Page 10: Netto Fondsen 12/03/2016

Inflatiegelinkte obligaties vormenvandaag een opportuniteit.

FONDSBEHEERDER BLACKROCK GLOBAL FUNDS EURO BOND MICHAEL KRAUTZBERGER

FRÉDÉRIC LEJOINT

De kosten die gepaard gaanmet de aankoop van fond-sen kunnen in drie groepenonderverdeeld worden: dis-tributiekosten (in- en uit-stapkosten), beheerskosten

(en prestatiecommissies) en de fiscale kos-ten (beurstaks en roerende voorheffing).

DistributieDe distributiekosten bestaan meestal uit in-en uitstapkosten en arbitragekosten. Dielaatste zijn kosten die u betaalt wanneer uvan compartiment wil veranderen. Somskunnen de instapkosten oplopen tot 5 pro-cent. Tekent u online in, dan kunnen kortin-gen toegestaan worden. Voor de meestefondsen in de onlinesupermarkten zijn ervaak geen of sterk verlaagde kosten. Uitstap-kosten worden doorgaans slechts aangere-kend voor fondsen met een vaste vervaldag,en wanneer de belegger vervroegd uitstapt.Die kosten schommelen tussen 1 en 2 pro-cent.

Soms worden ook arbitragekosten afge-houden als de belegger overstapt van hetene fonds naar het andere. ‘Al die kosten sa-men zetten het rendement onder druk. Als

u 100.000 euro in een fonds belegt en uwbankier 3 procent instapkosten inhoudt,bent u bijna een heel jaar rendement kwijt’,merkt Knut Huys, beheerder bij DeutscheBank, op.

BeheerDe beheerscommissie is een vergoedingvoor de inspanningen die de fondsbeheer-der levert om rendement te behalen. Hijheeft bijvoorbeeld een analistenteam indienst dat speurt naar beleggingsopportu-niteiten. De gebruikelijke beheerscommissievoor obligatiefondsen bedraagt ongeveer0,80 procent. Voor aandelenfondsen is dat1,5 tot 2 procent en voor gemengde fondsen1 tot 1,5 procent. De beheerskosten wijkenlicht af van de algemene kosten vermeld in de essentiële informatiedocumenten bestemd voor de belegger. Want die be -vatten ook de transactiekosten, het be -waarloon van de effecten of de publicatie ervan.

Boven op de algemene kosten kan defondsbeheerder ook een prestatiecommissieheffen. ‘Ik heb geen enkel probleem metzo’n kostenstructuur die onder meer doorCarmignac en Ethna Aktiv wordt toegepasten goede beheerders beloont wanneer zeeen goed jaar hebben. Maar niet alle com-

missies zijn in het belang van de beleggers’,zegt Knut Huys. ‘Sommige aandelenfondsenkennen zich al een prestatiecommissie toeals ze beter presteren dan een monetaire be-legging. Dan krijgen beheerders een extraa-tje, ook al presteren ze een stuk minder goeddan hun concurrenten.’ Besteed dus aan-dacht aan die commissiestructuren.

Vermijd ook actieve fondsen waarvan desamenstelling dicht aanleunt bij de referen-tie-index. 2 procent beheerskosten betalenvoor een echt gespreid fonds is zeker aan-vaardbaar, maar 1,5 procent voor een zoge-naamd actief fonds dat nauwgezet een in-dex volgt, is een ander paar mouwen. In datgeval is het veel interessanter een tracker tekopen in plaats van ‘index huggers’.

Beheerscommissies verschillen ook sterktussen verschillende fondsenklassen ennaargelang het land waar u verblijft. In Zuid-Europa is 2 procent geen uitzondering. Maarin het Verenigd Koninkrijk of Nederlandwerden naar aanleiding van het verbod opretrocessies klassen gecreëerd met zeer lagebeheerscommissies (0,75 procent). De retro-cessie is het deel van de beheerskosten datwordt toegekend aan de finale distributeurvan het fonds. Doorgaans bedraagt die 40tot 60 procent van de beheerskosten. Bij deretrocessievrije fondsen moet apart betaald

worden voor het advies van de distributeur.‘In de praktijk moet de klant vandaag de dis-tributiekosten betalen los van de beheers-commissie. Daardoor wordt vergelijken welheel moeilijk’, benadrukt Knut Huys.

‘Voor mij primeert vooral de kwaliteit vanhet fonds. Pas als de kwaliteit gelijk is, is hetinteressant de kosten te gaan vergelijken.Het is trouwens interessant om vast te stellendat fondsen die veel commissies aanrekenenop lange termijn meestal niet het hoogsterendement realiseren.’

Fiscaliteit Vergeet ook de fiscaliteit niet. Bij distributie-fondsen is dat de roerende voorheffing van27 procent die jaarlijks of driemaandelijksop het dividend wordt aangerekend. Bij ka-pitalisatiefondsen is dat de beurstaks (1,32procent) die bij de uitstap wordt geheven.‘Als algemene regel geldt: hoe langer de be-leggingshorizon, hoe interessanter hetwordt om voor kapitalisatiefondsen te kie-zen.’

Bij fondsen die meer dan 25 procent inobligaties of andere vastrentende productenbeleggen, geldt ook een meerwaardetaks ophet vastrentende gedeelte bij verkoop. Deroerende voorheffing daarop bedraagt 27procent.

Let op voor de kostenFondsen kopen brengt kosten met zich mee. Maar er zijn manieren om die te beperken.

58 DE TIJD ZATERDAG 12 MAART 2016

NettoFund Awards

Van de 14 winnende fondsbeheer-ders beleggen er 12 in hun eigenfonds, leert een rondvraag. De be-heerder van KBC Institutional Fund,een fonds weggelegd voor institu -tionele beleggers, kan per definitieniet voor het eigen fonds kiezen.Daarnaast belegt ook de beheerdervan Triodos Sustainable Mixed nietin zijn fonds. Verschillende weten-schappelijke studies bevestigden aleerder een positief verband tussende prestatie van het fonds en het feitdat de beheerder zijn centen in hetfonds parkeert.

Awardwinnaars beleggen in eigenfondsen

BEHEER

Wie een fonds koopt, betaalt zowelinstapkosten als jaarlijkse beheers-kosten. Sommige fondsen rekenenechter ook nog prestatiekosten aan.Dat zijn kosten die betaald moetenworden als het fonds beter presteertdan de referentie-index of een risi-covrije rente. Van de 14 winnendefondsen rekenen er drie prestatie-kosten aan: twee fondsen van VectorAsset Management en het groei-marktenfonds van RAM Active In-vestments. De drie fondsen wordensamengesteld op basis van wiskun-dige modellen.

Weinig fondsen rekenen prestatie-kosten aan

KOSTENRENDEMENT

18,8%Van de 14 fondsenhuizen diemet hun fonds een award won-nen, boekte Legg Mason methet Amerikaanse aandelenfondsUS Large Cap Growth het hoog-ste rendement over vijf jaar. Het fonds won gemiddeld 18,8 procent per jaar.

2%Voor aandelenfondsen kunnen de jaarlijkse kosten, die in de inventaris-waarde verrekend worden, al snel oplopen tot 2 procent.

©P

IETE

R V

AN

EE

NO

GE

Het Europese financiële systeem is veel robuuster dan vijf jaar geleden.

FONDSBEHEERDER INVESCO PAN EUROPEAN EQUITY INCOME FUNDSTEPHANIE BUTCHER

WINNAAR OBLIGATIES IN EURO

WINNAAR EUROPESE AANDELEN

Volgens cijfers van de Europesefondsenfederatie Efama was 2015een recordjaar. De netto-instroomin fondsen kwam op 725 miljardeuro. Daarmee totaliseerden Euro-pese fondsen een belegd vermogenvan meer dan 12.581 miljard euro. Dezogenoemde multi-activafondsenzagen een netto-instroom van 236 miljard euro. Aandelenfondsenkenden een instroom van 134 mil-jard euro. Voor geldmarktfondsenzat er voor het eerst sinds 2008 opnieuw een netto-instroom in (77 miljard euro).

Recordjaar voor instroom in Europese fondsen

BELEGD VERMOGEN

Page 11: Netto Fondsen 12/03/2016

1 PENSIOENSPAARFONDS

Ik lees dat de spreidingsregelsvan mijn pensioenspaarfondsveranderd zijn. Heeft dat ookgevolgen voor mijn fonds?

Pensioenspaarfondsen moeten inruil voor het fiscaal voordeel dat zebieden voldoen aan strenge sprei-dingsregels. Tot enkele jaren gele-den moesten de fondsen minstens30 procent in Belgische aandelenbeleggen. Toen Europa ons landdaarvoor op de vingers tikte, moesthet de regels bijsturen. Zo mochthet fonds maximaal 30 procent be-leggen in aandelen van bedrijvenuit de Europese EconomischeRuimte (EER) met een beurswaardevan minder dan 1 miljard euro. Gro-tere aandelen, die een beurswaardehebben van meer dan 1 miljardeuro, mochten niet meer dan 70procent van het pensioenspaar-fonds innemen.

Sinds begin dit jaar is de drempelverhoogd van 1 miljard naar 3 mil-jard euro. Door de sterke prestatievan de beurzen de voorbije jarenbotsten de pensioenspaarfondsengeregeld op hun limieten. Door hetoptrekken van de drempel is diedruk nu weg. Niet alleen is de vijverom in te vissen wat groter gewor-den, ook voor de verhandelbaar-heid is de hogere drempel een ver-betering. Aandelen van bedrijven

met een beurswaarde van minderdan 1 miljard euro zijn vaak erg illi-quide.

De limiet van 1 miljard euro werddestijds vastgelegd om de Belgischemarkt, die veel kleine en middelgro-te aandelen telt, te beschermen. Nudie drempel is opgetrokken dreigende Belgische aandelen uit de boot tevallen en kan uw pensioenspaarpotdus wat meer de internationale toeropgaan, maar fondsbeheerders ont-kennen dat. Voor de belegger heb-ben de nieuwe spreidingsregels dusniet meteen gevolgen.

2 ABSOLUTE RETURN

Ik overweeg de aankoop vaneen absolutereturnfonds. Wat iseigenlijk het verschil met eenkapitaalgarantiefonds?

Het verschil tussen beide fondsenligt in de kapitaalbescherming. Eenkapitaalgarantiefonds heeft door-gaans een eindvervaldag en garan-deert op die eindvervaldag dat uminstens een afgesproken deel(doorgaans de volle 100 procent)van uw inleg - vóór kosten - recupe-reert, ongeacht de marktomstan-digheden. Bij dat soort fonds is hethopen dat u een meerwaarde op-strijkt door het achterliggende me-chanisme van het fonds.

Bij een absolutereturnfonds is de

situatie anders. Doorgaans is ergeen eindvervaldag en belangrijkernog, is er geen kapitaalgarantie. Hetfonds streeft weliswaar over een af-gesproken periode een absolute re-turn na, maar een garantie geeft hetfonds niet. In de praktijk blijkt datde meerderheid van die fondsenniet in zijn doelstelling slaagt.

3 TAK23

Als awards aan beleggingsfond-sen worden uitgereikt, wordenverzekeringsfondsen (tak23)vaak niet in de berekening mee-genomen. Waarom niet?

Een tak 23-fonds is een levensverze-kering gekoppeld aan een beleg-gingsfonds. Met andere woorden:een fonds in een verzekeringskleed-je. Dit product is ook op naam, netzoals een tak21-product. Maar in te-genstelling tot een tak21-product iser bij een tak23-product doorgaansgeen garantie op kapitaalbehoud ofrendement. Het onderliggendefonds is in de meeste gevallen eenfonds in aandelen, obligaties ofcash (of een combinatie daarvan).De waarde van uw belegging is dusvolledig afhankelijk van de presta-ties van het fonds. Wie bijvoorbeeldeen tak23-product met onderlig-gend een wereldwijd aandelen-fonds heeft, zal de waarde van zijn

fonds zwaar zien zakken bij eenbeurscrash of beurscorrectie. Hetvoordeel van een tak23-fonds is weldat u geen roerende voorheffingmoet betalen, ook niet als u uw be-legging minder dan acht jaar zoubijhouden.

Beleggingstechnisch is eentak23-fonds dus perfect vergelijk-baar met een bancair fonds. Een be-langrijk verschil is evenwel dat detak23-fondsen aan minder strengespreidingsregels zijn onderworpendan bancaire fondsen. Dat verklaartook waarom u via de tak23-formulewel de mogelijkheid hebt om hef-boomfondsen te kopen. Via de ban-caire fondsen is die mogelijkheid erniet. De verschillen in spreidings -regels verklaren waarom tak23-fondsen veelal niet in de award -berekeningen worden meegeno-men.

4 PASPOORT

Wat is het verschil tussen een fonds met een Europeespaspoort en een fonds zonderpaspoort?

Een Europees paspoort laat toe dateen fonds dat een vergunning kreegvan de toezichthouder in een landvan de Europese Unie in elke anderelidstaat van de EU kan worden gecommercialiseerd. De toezicht-

houder in het land waar het fondswordt verdeeld moet geen bijko-mende vergunning afleveren. Hijbehoudt wel de controle op hoe hetfonds aan beleggers wordt voorge-steld en aangeprezen (marketingen publiciteit). Het Europees pas-poort werd in het leven geroepenom bij te dragen tot de creatie vaneen Europese eenheidsmarkt voorbeleggingsfondsen.

Het belang van een Europees pas-poort is voor de Belgische beleggerminder groot. Fondsen met pas-poort vallen onder Europese regels,maar fondsen zonder paspoort zijnin België aan minstens even strengeregels onderworpen.

Vroeger speelde het Europeespaspoort nog een rol bij de meer-waardetaks op obligatiefondsen.Enkel fondsen met paspoort wer-den aan die taks onderworpen.Sinds 1 juli 2013 is die discriminatieopgeheven en zijn ook obligatie-fondsen zonder paspoort aan demeerwaardetaks onderworpen.

Zit u met eenvraag over

uw beleggings -fondsen?

Onze redacteursbeantwoorden uw vraag ofschakelen eenexpert in.

Hebt u een vraag?Stuur ze naar [email protected]

DE TIJD ZATERDAG 12 MAART 2016 59

NettoFund Awards

ADVERTENTIE

De meest gestelde vragenvoor onze experts

Vanlezersvoorlezers

Page 12: Netto Fondsen 12/03/2016