Mystery Quest Bibliotheekblad

download Mystery Quest Bibliotheekblad

of 3

 • date post

  21-Feb-2016
 • Category

  Documents

 • view

  223
 • download

  0

Embed Size (px)

description

De Mystery Guest artikelen in het tijdschrift Bibliotheekblad zijn inmiddels berucht. In deze artikelen worden openbare bibliotheken kritisch besproken. Dit keer was de bibliotheek Brinkhuis Laren aan de beurt. Lees het verslag!

Transcript of Mystery Quest Bibliotheekblad

 • 10 11www.bibliotheekblad.nlwww.bibliotheekblad.nl

  MYSTERY GUEST>>

  Bibliotheekblad 2 2013

  Ideale snuffelbIblIotheek In hart van

  Laren In de nacht van 13 november 2011 brandde de bibliotheek laren af. het overgrote deel van de collectie ging in vlammen op of werd onherstelbaar beschadigd door rook- en waterschade. na een tijdelijk onderkomen in het gemeentehuis ging de nieuwe bibliotheek in september 2012 open, met een nagenoeg nieuwe collectie van 16.000 banden. de goodwill bij de inwoners was en is na de brand enorm: zij doneerden

  historische banden aan de laren Collectie en zamelden geld in onder het motto Help

  de bibliotheek uit de brand.

  Bibliotheekblad 2 2013

 • AAnBevelingen

  De omvangrijke roze en lila plastic stoelen verwijderen. Iedereen doet wel eens een miskoop Een (scherm)instructie bij de catalogus maken, altijd nuttig, maar zeker als je regelmatig onbemand bent. Afspraken maken met het balie personeel dat zij duidelijk maken dat zij geen bibliotheekmedewerkers zijn. Nu lijken het medewerkers die slecht op de hoogte zijn. De bemande uren meer op vaste tijden plannen, nu zijn ze lastig te onthouden.

  12 13www.bibliotheekblad.nlwww.bibliotheekblad.nl Bibliotheekblad 2 2013

  MYSTERY GUEST>>

  Bibliotheekblad 2 2013

  Laren is een prachtig dorp, dat er ook in hartje winter, met een ijsbaan op De Brink, erg gezellig uitziet. Aan die Brink ligt het sinds september geopende Brinkhuis, gevestigd in een in 1881 gebouwd klooster. Het Brinkhuis, ook Het Hart van Laren genoemd, verenigt diverse functies in zich, zoals: horeca, bibliotheek, volksuniversiteit en (filmhuis)theater. Wie door de automatische deuren binnen komt, ziet meteen dat de biblio-theek, anders dan in veel andere multifunctionele gebouwen, een promi-nente plek heeft gekregen op de begane grond. De sfeer van het oude gebouw is zowel buiten als binnen bewaard gebleven. Een groot deel van de bibliotheek is in een nieuwe uitbouw gevestigd, met alle voordelen vandien. Door de duidelijke bewegwijzering in de hal en een gedeelde welkomstbalie vind je heel makkelijk je weg. Doordat deze balie is bemand met vrijwilligers is het mogelijk dat de bibliotheek op weekdagen maar liefst van 9.00 tot 23.00 uur open is. Een groot deel van deze uren is de bibliotheek onbemand, maar het blijft een geweldige service.

  leescAfLinks van de ingang bevindt zich een aantrekkelijk leescaf, dat gerund wordt met hulp van leerlingen die een horecaopleiding volgen bij het naast-gelegen college De Brink. De kaart is niet uitgebreid, maar wel aantrekkelijk en vergeleken met de in Laren ruim aanwezige horecavoorzieningen zijn de prijzen zeer schappelijk. Wie er alleen wil lezen, hoeft niets te bestellen en wordt niet lastig gevallen. Het aanbod aan kranten en tijdschriften is zeer aantrekkelijk. Plexiglazen houders tegen de wand bevatten ongeveer 80 tijdschriften en de voornaamste kranten, zoals de Volkskrant, Telegraaf, NRC, Financieel Dagblad en natuurlijk de Gooi- en Eemlander. De inrichting is sfeervol en sober: houten tafels en lekker zittende stoelen met zwarte zittingen en een lange zwarte bank onder het raam. Een echt Larens schil-derij Kerkgang in Laren van Johan Cohen Gosschalk geeft een bijzonder tintje aan de ruimte. Het zou nog wel wat drukker mogen zijn in het leescaf, maar het voordeel nu is dat je er heerlijk rustig kunt zitten lezen. De bediening (geen leerling) is uiterst vriendelijk en de koffie ( 2) is lekker.

  HAArdWie in de hal rechtsaf gaat, komt in de jeugdafdeling voor kinderen van 6 tot 12 jaar, die daar los van de rest van de bibliotheek hun eigen ruimte hebben. De houten kasten zijn duidelijk voor deze ruimte gemaakt en bie- den veel gelegenheid tot frontale plaatsing. Ze staan helaas wel gedeel-

  cijfers & feiten

  - Opening nieuwe bibliotheek: 10 september 2012- Architect gebouw: Ben Kraan architecten- Architect inrichting: Wim La Feber- Oppervlakte: 425 m2

  - Werkgebied: 16.000 inwoners (Laren en helft Blaricum)- Percentage leden: 23%- Aantal leden tot 18 jaar: 1829- Aantal leden 18 jaar en ouder: 1838- Totaal aantal leden: 3667- Openingsuren: totaal 75 uur: 26 uur bemand, 49 onbemand- Omvang collectie: 20.000 banden- Aantal uitleningen eerste 3 maanden: 47.000

  reActie BiBliotHeek

  De nieuwe bibliotheek draait nu vier maanden en heeft al veel nieuwe enthousiaste bezoekers en leden mogen ontvangen. Natuurlijk moet een aantal zaken nog nader worden uitgewerkt, in nauw overleg met de andere bewoners van het Brinkhuis.

  We zullen de tips van de mystery guest over de herkenbaarheid van de Brinkhuismedewerkers, over de catalogus en over de indeling van de openingstijden ter harte nemen!

  Naast de bibliotheek en foyer bevat het Brinkhuis ook nog een prachtig theatertje, in de ambiance van de voormalige kloosterkapel, met een elektrisch inschuifbare tribune met 65 stoelen. De bibliotheek heeft hiermee een ideale plek voor lezingen en filmvoorstellingen.

  Zo heeft Laren een prachtig bruisend cultuurhuis, mt bibliotheek, in een historische entourage!

  Pauline GmeliG meylinG, directeur

  bibliotheek huizen-laren-blaricum

  telijk voor de ramen. Doordat er een (gas)haard midden in de ruimte staat, met een grote voorleesstoel ernaast en moderne blokzitjes in een kring er omheen, heeft de ruimte een knusse uitstraling. Op de vloer ligt gespikkelde vloerbedekking, waar je voorlopig niet veel op ziet. In de andere ruimtes is laminaat met vloerkleden gebruikt, wat minder besmettelijk is, maar deze jeugdafdeling is klein genoeg om daar over een paar jaar iets anders neer te leggen. De roedeverdeelde ramen, die uitkijken op de Brink, geven veel sfeer. De lichte kleur groen van de muren, gecombineerd met wat hardere kleuren voor de meubels en lampen, geeft de ruimte een eigentijdse uitstraling. De jeugd non-fictie is ingedeeld op PIM, de fictie op auteur.

  MAdonnAsVia een doorgang of via de hal komt de bezoeker in de afdeling voor volwas-senen en kinderen tot 6 jaar, die een open en zeer aantrekkelijke indruk maakt; je kunt het Brinkhuis eigenlijk niet bezoeken zonder er even binnen te lopen. Een prachtig rondlopende muur wordt gebruikt voor exposities van (lokale) kunstenaars. Nu hangen er levensgrote madonnas, geschilderd door Nico Bierlaagh, die voor de ruimte gemaakt schijnen te zijn. Via de hoge ramen valt veel licht naar binnen en is zichtbaar dat er aan tuin en terras nog gewerkt wordt. De naastgelegen kerk geeft veel sfeer en neemt minder licht weg dan je zou verwachten. Alleen langs de wanden staan hoge kasten, uitgevoerd in hout met glazen planken, wat een chique uit-straling geeft. In het midden zijn de lage kasten driehoekig, met veel fron- taal geplaatste media en bovenop mooie en duidelijke bewegwijzering. Dat deze bibliotheek met vrijwel uitsluitend nieuwe boeken is ingericht, maakt de collectie extra aantrekkelijk. Al rondlopend valt de grote hoeveel-heid kunstboeken op, ongetwijfeld aansluitend bij de lokale belangstelling. De bibliotheek kan zich gelukkig prijzen met de na de brand door de bevolking geschonken collectie boeken over de geschiedenis van Laren en Blaricum, met veel aandacht voor het lokale kunstleven. Er ontbreken vast nog wel titels, maar het is er al heerlijk snuffelen.

  WinkeltjeDe romans staan op genre ingedeeld en zijn door duidelijke aanduidingen boven op de kasten erg makkelijk te vinden. Een zitje in het midden van de bibliotheek met een zwart bankje en stoelen is een prettige plek om even te lezen. Op de bijbehorende tafel ligt een collectie dwarsliggers. Op de kop van de kasten zijn displays gemaakt, die ruimte bieden aan actuele boeken of toptitels. De non-fictie staat op SISO-nummer, maar is goed vindbaar door duidelijke aanduidingen op de kasten. Hier is het een voordeel dat de collectie niet zo groot is: de ideale snuffelomvang. De collectie Engelstalige titels is zeer aantrekkelijk, ook weer allemaal heerlijk nieuw!Net als in Huizen heeft deze bibliotheek een klein winkeltje met kaarten, boekenleggers en andere leuke hebbedingen. Daarin is ruimte gemaakt voor afgeschreven boeken van goede kwaliteit. Dat is andere koek dan de obligate Centraal Boekhuis doos die je in de meeste bibliotheken aantreft!

  AppOp tien pcs met grote beeldschermen kan men de catalogus bekijken, digi- tale bestanden raadplegen, internetten tegen betaling of MS office gebrui- ken. De catalogus biedt ouderwets zoeken op achternaam aan, wat met Google opgegroeide gebruikers natuurlijk niet begrijpen. Als de catalogus een titel als aanwezig meldt, moet men doorklikken, want dat betekent slechts dat deze in n van de vestigingen - Huizen, Laren of Blaricum - aanwezig is. In een meestal onbemande bibliotheek is dat niet zo praktisch.

 • 14

  MYSTERY GUEST