Missiepost Kilangala/Kantembo Juli 2013

2

Click here to load reader

description

Missiepost Kilangala/Kantembo door ZZg en Stichting Trijntje Beimers

Transcript of Missiepost Kilangala/Kantembo Juli 2013

Page 1: Missiepost Kilangala/Kantembo Juli 2013

Nieuwsbrief

Kilangala/Kantembo

missiepost

nr. 1 - 2013

De toekomst wacht

Foto: ZZg

Samenwerking

Sinds 2013 werken de Stichting Trijntje Beimers en het Zeister Zendingsgenootschap nauw samen aan de ontwikkeling van de missieposten in Kilangala en Kantembo. Woorden uit Jakobus 2:14-18 inspireren ons daarbij, vrij vertaald: Vanuit geloof met woorden én daden oog hebben voor de nood van onze naasten, ook al is dat ver weg.

Giften

Voor het in stand houden van het werk op de missieposten Kilangala en Kantembo is financiële steun uit Nederland voor-lopig nog onontbeerlijk. Elk bedrag helpt om het levenswerk van Trijntje Beimers voort te zetten.Uw gift is welkom op banknr. NL74 RABO 0375 216 936, t.n.v. ZZg te Zeist. Vermeld ‘Kilangala/Kantembo’. En bij voorbaat zeggen wij u hartelijk dank, mede namens alle Tanzaniaanse medewerkers op de missieposten.

Contact

Voor Stichting Trijntje BeimersMw. Pytsje KampenKoaidyk 6, 8724 LJ It Heidenskiptel. (0514) 521770 | [email protected]

Voor het ZZgMw. Dinie DonzeZusterplein 20, 3703 CB Zeisttel. (030) 692 71 82 | [email protected]

Kantembo missie

De Kamtembo missiepost is ook door Trijntje Beimers op-gericht, in 1976. Kantembo ligt 110 km van Kilangala en heeft net als Kilangala een kinderhuis, maar hier komt er met de baby ook een oudere zus mee. Deze meisjes van 12 tot 14 jaar) krijgen les in naaien, voeding, hygiëne en gezondheidszorg. Verder worden er in Kantembo varkens en melkvee gehouden en verbouwt men voedsel op de akkers. Met de aanwezige persmachine kunnen mensen hun zonnebloempitten tot olie laten persen.Christopher Masanga is de manager en hij is ook verant-woordelijk voor patiëntenvervoer naar het ziekenhuis in Sumbawanga, 75 kilometer verderop. Bij de Kantembo Missie zijn 12 dorpen betrokken.

Nieuwsbrief Kilangala/Kantembo

Enkele keren per jaar brengen we een nieuwsbrief uit met het laatste nieuws uit Tanzania. Wilt u hem ook (gratis) ontvangen, geef dan uw adresgegevens door aan het ZZg. Op www.zzg.nl/kilangala vindt u extra informatie en foto’s.

Wilt u meer weten over de missieposten, er zelf eens op bezoek? Een presentatie of filmavond over Trijntje Beimers bij uw kerk, school of vereniging? Neem contact op met mw. Pytsje Kampen.

"Wij, de mensen van Tanganyika, willen een kaars aanstekenen die zetten op de top van de Kilimanjaro,

zodat het licht over onze grenzen zal schijnen,om hoop te geven waar wanhoop was, liefde waar haat was,

en waardigheid waar voorheen alleen vernedering was."

De woorden rechts staan op een plaquette op de top van de Kilimanjaro, daar geplaatst bij de onafhankelijkheid van Tanzania in 1961.Stichting Trijntje Beimers en ZZg onderschrijven ze van harte.

Fotografie: STB, ZZg, W. Brandsma, Vera Geling © 2013 ZZg, Manschot Grafimedia mis

siep

ost K

ilan

gal

a/K

ante

mb

o

Deze folder vertelt u over het werk op de Kilangala- en Kantembo missiepost in Tanzania, die respectievelijk in 1967 en 1976 werden opgericht door de Friese zendelinge Trijntje Beimers (1922-2006).

Hoewel Trijntje zelf niet meer onder de mensen is, is haar levenswerk nog spring-levend. Met bezieling en doorzettings-vermogen wordt het voortgezet, meer en meer door de Tanzanianen zelf.

Page 2: Missiepost Kilangala/Kantembo Juli 2013

Het begin van de Kilangala Missie

Trijntje Beimers reisde eind 1953 naar Tanzania en sloot zich aan bij het zendelingenechtpaar Deming, dat werkzaam was in Tatanda, in het uiterste zuidwesten. Na twaalf jaar was de tijd rijp voor een nieuwe stap en ging ze zelfstandig verder. Ze zocht een plaats waar haar hulp nodig was en vond dat in de provincie Rukwa, in het gebied Kipanda. In de wijde omgeving waren geen medische voorzieningen. De arme bevolking leef-de (en leeft nog) van kleinschalige landbouw. Trijntje vestigde er een bijbelschool, een kinderhuis, een medische post en een evangelisatiekantoor met drukkerij.

Een groepje Tanzanianen uit Tatanda kwam met Trijntje mee. Onder hen haar geadopteerde kinderen en de ouders van Moses Siame. Ze woon-den eerst in hutjes met een grasdak en bouwden daarna huizen van zelf- gebakken stenen, met golfplaten daken.

Kilangala nu

Het is een bloeiende gemeenschap te midden van de schrij-nende armoede van de bevolking in de provincie Rukwa. De Kilangala Missie is een ‘licht’ voor zijn omgeving en ontwik-kelt zich steeds verder, onder de bezielende leiding van Tanza-nianen, met Moses Siame aan het hoofd (sinds 1997). De activiteiten die Trijntje begon zijn er nog steeds (evangeli-satiekantoor, ziekenhuis en kinderhuis), nu aangevuld met een vaktrainingscentrum voor timmer- en bouwtechniek en naaien, een school en landbouw. Bij de Kilangala Missie zijn 21 omliggende dorpen betrokken.

Kinderhuis Katalina Beimers

Al vanaf het begin is er een kinderhuis, waar de oudste adoptie-dochter van Trijntje, Roza Beimers-Simgala, samen met Jane Siame de scepter zwaait. Zo’n 10 tot 15 baby’s verblijven daar meestal. Ze worden opgenomen omdat ze te vroeg zijn geboren of omdat hun moeder bij de geboorte is overleden. De kinderen blijven tot ze bijna drie jaar zijn. Is ook de vader overleden en is de rest van de familie niet in staat het kind groot te brengen, dan mag het op de missiepost blijven.

Kilangala gezondheidscentrum

Er is een ziekenhuis met 30 bedden, 2 goed opgeleide dokters en 7 verpleegsters. Als een operatie nodig is, gaat de patiënt met een van de twee ziekenauto’s naar het ziekenhuis in de provinciehoofdstad Sumbawanga, 40 km verderop. Om hulp en vervoer van het gezondheidscentrum in Kilangala in te roepen beschikken 15 omliggende dorpen over radioapparatuur. Zo wor-den mensenlevens gespaard. Gezondheidsteams geven in de dorpen voorlichting over ziektepreventie en geboortebeperking.

Ineke Alberda basisschool

In 2008 startte een drieklassige kleuterschool die tot stand kwam dankzij de stichting ProTanz, ondersteund door het ZZg.In februari 2013 is klas 1 van de lagere school van start gegaan en de bedoeling is om elk jaar de school verder uit te breiden totdat de basisschool compleet is. Dat betekent lokalen bouwen, maar ook dienstwoningen en toiletten.

Vaktrainingscentrum

In 2002 werd begonnen met een vaktrainingscentrum, want wie een vak leert kan zelf geld verdienen. Eerst waren er 20 leerlingen, nu 56, zowel jongens als meisjes. Het zijn officiële driejarige opleidingen in timmeren, bouwtechniek en kleren maken. De meeste leerlingen wonen tijdens hun opleiding op de missiepost, omdat het te ver en te kostbaar is om naar huis heen en weer te reizen.

Evangelisatiewerk

Trijntje was tot het eind van haar leven verantwoordelijk voor het evangelisatiewerk en schreef het evangelisatieblaadje Nuru (‘Licht’). Christopher Masanga, de manager van de missiepost in Kantembo doet dat nu. Net als Moses Siame, de manager van Kilangala, is hij opgeleid aan een Theolo-gische School van de Evangelische Broedergemeente.De Nuru bereikt een groot gebied in Tanzania en gaat zelfs over de grens. Daarnaast geeft men op scholen bijbelles en worden in de dorpen evangelisatiefilms vertoond.

Landbouw

Het landbouwproject startte in 2004. Inmiddels lopen er zo’n 20 vlees- en melkkoeien, maar de aandacht gaat op dit moment vooral uit naar de akkerbouw. Die moet profes-sioneler en grootschaliger worden en in de toekomst gaan zorgen voor financiering van een groot deel van de activitei-ten van de missiepost. Met hulp van Nederlandse boeren, verenigd in de stichting SOLKO (www.solko.nl), werken we hieraan en proberen we de opbrengsten uit de landbouw elk jaar te vergroten.