Merlet college Jouw school! 2015

28

description

Brochure Merlet college 2015

Transcript of Merlet college Jouw school! 2015

niveau plaats

Hallo groep 8 Jouw school!

Er is meer Open Avond

Eindelijk van de basisschool af! Na alle toetsen, adviezen en gesprekken met meesters, juffen en ouders naar de middelbare school.

Maar wat wil jij? Heb je al een keuze kunnen maken? Weet je wat je te wachten staat? Wil je meteen met je neus in de boeken of wil je liever met je handen werken? Of zie je meer in een combinatie van die twee? Vmbo, mavo, havo, vwo? Het Merletcollege heeft je van alles te bieden.

Lees gauw verder en kijk welke opleiding het best bij je past.

Veel plezier!

Het Merletcollege wordt jouw school om dat wij willen dat jij je kunt ontwikkelen in een vertrouwde omgeving waarin je je veilig voelt en waarin je met andere leerlingen een onvergetelijke tijd zult beleven. Het is tenslotte ‘jouw’ middelbare schooltijd, die je beleeft samen met je medeleerlingen en de mensen van het Merletcollege. Leren doe je immers samen, met en van elkaar.

Het Merletcollege heeft buiten de lessen veel te kiezen en er wordt veel georganiseerd. Neem dit ook mee in je keuze. Denk aan:ExcursiesMusicalsSportdagenSchoolfeestenWerkwekenSchoolkampSchoolbandLeerlingenparlementUitwisseling met buitenlandse scholenEn nog veel en veel meer!

De data van de Open Avond op de verschillende locaties van het Merlet-college kunt u vinden op de website: www.merletcollege.nl.

Gelukkig hoef je niet meteen te kiezen welke opleiding je uiteindelijk op het Merletcollege zult gaan afronden. De eerste twee jaar gebruiken we om erachter te komen wat het beste bij je past. We noemen dat de brugperiode. Leerlingen die ongeveer even goed zijn komen samen in een klas en na twee jaar bepalen we met jou en je ouders welk diploma je wilt gaan halen.

In die twee jaar zit je meestal in een zogenaamde combinatieklas met leerlingen van twee verschil-lende niveaus (bijvoorbeeld vmbo basis/kader of havo/vwo), maar soms ook in een klas waar de niveaus ongeveer hetzelfde zijn (vmbo basis, mavo of vwo). Zo kunnen we de klassen ongeveer even groot houden en dat is wel zo fijn voor iedereen.

de brugperiode

brugperiode

Bij het bezoeken van de Open Dagen twijfelde ik tussen Uden en Mill. In Mill is het wat minder druk volgens mij. Ik heb niet echt gelet op wat de andere leerlingen van de basisschool kozen. Je moet vooral je eigen school kiezen vind ik.Toen ik één maand in de brugklas zat kreeg ik een enorme migraine-aanval. Ik werd opgenomen in het ziekenhuis en nu heb ik nog constant lichte hoofdpijn. Maar het gaat wel weer, ik kan zelfs drummen tijdens de muziekles! Mijn start in de brugklas was dus niet gemakkelijk. Mijn mentor is ook mijn leraar wiskunde. Met hem heb ik een

klik omdat hij mij en mijn ouders enorm heeft ge­holpen. Ik ben steeds meegegaan naar de ouder-gesprekken. Hij weet alles over mijn situatie en dat is in mijn geval erg fijn.

Wat ik zou veranderen op deze school? Geen idee... eigenlijk niets! Ik voel me hier heel prettig. De sfeer is goed en gezellig. Er wordt niet gepest. Daar wordt op deze school écht op gelet. Verder is het hier allemaal heel relaxed: een laptop bijvoor-beeld mag je aanschaffen en gebruiken, maar is niet verplicht.

Ik ben Sem en ik zit in de brugklas

mavo

Veel leerlingen die een theoretisch opleiding volgen zitten op de mavo. De mavo is onderdeel van het vmbo (voorbereidend middelbaar beroepsonder-wijs) en heet officieel vmbo­theoretische leerweg. Je krijgt hier alleen theorie en geen praktijk. Uitein-delijk doe je examen in minimaal 6 vakken, zoals talen, geschiedenis, wiskunde enz. Wij stimuleren dat je examen doet in 7 vakken, iets extra’s geeft je immers meer mogelijkheden. Een mavodiploma kun je in vier jaar halen. Ga je na de brugperiode naar de bovenbouw (klas 3 en 4) mavo, dan kies je een leerrichting (sector) die met de volgende beroepsomgevingen te maken hebben:• Economie• Landbouw• Zorg en welzijn• Techniek

In de lessen praktische sectororiëntatie bereiden we je op die keuze voor. Met een mavodiploma kun je verder studeren op het middelbaar be-roepsonderwijs of op de havo.

havo-eXceL-leerrouteWil je na de mavo de havo doen? Dan heeft het Merletcollege in je mavotijd hiervoor al een prima oplossing. Naast het mavoprogramma kun je dan in de derde en vierde klas al een aantal dingen doen, die je goed voorbereiden op wat er daarna op de havo van je gevraagd wordt. We noemen dat de ‘havo­eXceL­leerroute’. Zo wil de school je stimuleren het beste uit jezelf te halen en kun jij het Merletcollege mooi met twee diplo-ma’s op zak verlaten.

mavo

Ik vind het vooral fijn dat ik hier op het Merlet-college helemaal mezelf kan zijn. Ik heb een vrij uitgesproken kledingsmaak en ik verf mijn haar in de kleur die ik leuk vind. Vorige week heb ik in Amsterdam een bril gekocht met beren-oortjes, die zet ik ook op naar school. Ik heb hier heel veel vriendinnen en die moeten soms enorm om mij lachen. Daar trek ik me niets van aan, we zijn goede vrienden. Je hebt hier trouwens heel veel soorten en maten mensen rondlopen. Daartussen voel ik me thuis.

De mentaliteit op het Merletcollege is prima. De leraren zijn streng maar rechtvaardig. We worden gecorrigeerd op verkeerd taalgebruik. Brutaal zijn wordt niet getolereerd. Tijdens de les moeten

telefoons in de tassen. Als je hem toch uit je tas haalt dan moet je hem inleveren. Maar sommige leraren geven ons soms zelfs even de tijd om op je mobiel te kijken. Dat moet kunnen. Die balans is erg fijn.

Het leukste vak vind ik tekenen. Ik heb goed nieuws: ik ben begonnen op de mavo en kan na de zomervakantie de 3 havo­eXceL­leerroute doen. Dat is me gelukt omdat ik daar enorm mijn best voor heb gedaan. Ik heb bijles en huiswerk-begeleiding gevolgd. Dat wordt allemaal hier op school georganiseerd. Dat is super natuurlijk. Mijn plan is om met mijn havodiploma naar een hbo mode-academie te gaan. Ik wil van tekenen en ontwerpen mijn beroep maken. Dat weet ik nu al!

Ik ben Kiki en ik zit in mavo 2

De afkorting havo staat voor ‘hoger algemeen voortgezet onderwijs’. Een havodiploma kun je in vijf jaar halen.

In de eerste drie leerjaren (brugperiode en klas 3 havo) krijg je ongeveer 13 vakken. Na de derde klas moet je voor de bovenbouw (klas 4 en 5) een zogenaamd profiel kiezen. Met dat profiel kun je na de havo een vervolgopleiding kiezen die past bij jouw mogelijkheden en belangstelling. De keuze voor een profiel is een belangrijke, want het bepaalt voor een groot deel wat je in je verdere leven zult gaan doen. Natuurlijk heb-ben we veel aandacht voor het maken van een passende keuze.

Er zijn vier profielen:• Cultuur en maatschappij• Economie en maatschappij• Natuur en gezondheid• Natuur en techniek

Als je een havodiploma hebt kun je naar het hoger beroepsonderwijs (hbo), maar als je goede cijfers hebt en naar de universiteit wilt, dan kun je ook naar de vijfde klas van het vwo.

havo

havo

Ik ben heel erg blij dat ik voor het Merletcollege heb gekozen! Tijdens de Open Dagen ben ik op scholen in Oss, Heesch en Grave gaan kijken. Ik woon in Schaijk dus ik kon kiezen in mijn omge-ving, want fietsen moet ik toch. Van al die scholen leek het Merletcollege me het leukst. De docenten vond ik meteen heel aardig en ik kende ook al wat kinderen die op het Merlet-college zaten. De sfeer hier is goed. Altijd gezellig. Iedereen behandelt elkaar met respect. Je krijgt heel snel vrienden en de leraren zijn altijd bereid je te helpen.

Ik ben begonnen in een havo-vwo klas. Ik moet best veel huiswerk maken om goede resultaten te behalen. Maar een 6 vind ik niet voldoende.

Ik doe dat huiswerk ook voor mezelf, omdat ik veel wil leren. Mijn droom is om onderwijzeres te worden op een basisschool. Ik vind alle vakken even leuk en interessant. En op een basisschool komen alle vakken aan bod.

Als ik dan toch een lievelingsvak moet kiezen? Dan kies ik Nederlands. Het is best pittig maar je leert er heel veel over werkwoordsvormen en hoe je vragen uit een tekst moet halen. Er zijn lastige woorden bij, maar het leuke is dat je woorden-schat zich bijna dagelijks uitbreidt.

Biologie vind ik ook een mooi vak. Je komt veel te weten over planten, mensen en dieren. En je leert er cellen onder een microscoop bestuderen.

Ik ben Mariska en ik zit in havo 2

niveau plaats

technasium

technasium

Voor nieuwsgierige havo­ en vwo­leerlingen heeft het Merletcollege in Cuijk het technasium. We laten je allemaal er in de eerste klas mee kennis maken en vanaf klas twee is het een keuze.

Wat is het?Nu eens niet luisteren en uitleg krijgen, maar zelf kijken, (be)studeren, denken en dan doen. Met moderne middelen en technieken oplossingen zoeken voor praktische problemen. Vaak doe je dat aan de hand van een echt bestaand probleem dat door een bedrijf of organisatie wordt aange-dragen. Het kan een puur technisch probleem zijn, maar veel vaker spelen allerlei vakgebieden (bijvoorbeeld gezondheid, milieu, maar ook taal en communicatie) een rol.

Iets voor jou?Vind je het leuk de wereld om je heen te ontdek-ken? Ben je nieuwgierig naar hoe iets zit of werkt? Ben je creatief en werk je graag samen?

Word je uitgedaagd door steeds betere oplossingen te bedenken? Dan is technasium echt iets voor jou. Overigens hoef je geen ‘techneut’ te zijn om technasium leuk te vinden, het gaat immers om techniek in de bestaande wereld van mensen en dan komt er veel meer om de hoek kijken. Dat maakt het ook super interessant voor meisjes.

Wat kun je ermee?Technasium is een prima – wellicht de beste –voorbereiding op een meer technische vervolg-opleiding. Je kennis van techniek komt op hoog niveau en je kunt die kennis ook toepassen in de praktijk. Maar je leert meer: samenwerken, oplossingen zoeken, zelfstandig werken, plannen, organiseren, informatie verzamelen en ook werk-processen overzien. Daarbij leer je ook presen-teren, want van elk project doe je verslag aan je klasgenoten en opdrachtgever. Allemaal vaardig-heden die in de 21ste eeuw belangrijk zijn voor studie en beroep.

havo-vwo technasium

vwo

vwo

Vwo staat voor ‘voorbereidend wetenschappelijk onderwijs’. Een vwo­diploma kun je in zes jaar halen.

In de eerste drie leerjaren (brugperiode en klas 3 vwo) krijg je ongeveer 13 vakken. Na de derde klas moet je voor de bovenbouw (klas 4, 5 en 6) een zogenaamd profiel kiezen. Met dat profiel kun je na het vwo een vervolgopleiding kiezen die past bij jouw mogelijkheden en belangstelling.

De keuze voor een profiel is een belangrijke, want het bepaalt voor een groot deel wat je in je verde-re leven zult gaan doen. Natuurlijk hebben we veel aandacht voor het maken van een passende keuze.

Er zijn vier profielen:• Cultuur en maatschappij• Economie en maatschappij• Natuur en gezondheid• Natuur en techniek

Met een vwo-diploma kun je gaan studeren op een universiteit. Op het Merletcollege kun je prima terecht voor een waardevol vwo- diploma. Wil je wat extra dan hebben we voor jou bovendien enkele interessante, uitdagende en aantrekkelijke programma’s. Kijk maar eens bij:• Tweetalig Onderwijs• gymnasium• technasium

Ik heb voor het Merletcollege gekozen omdat ik hier technasium kan doen. Techniek is mijn lievelingsvak. Bij het technasium krijgen we veel creatieve opdrachten. We leren onderzoeken, ontwerpen en samenwerken. We krijgen echte praktijkopdrachten. Voor een oude legerkazerne in Arnhem moesten we een open-bare ruimte ontwerpen. Het resultaat werd beoor-deeld door de echte opdrachtgevers. Ik wil graag architect worden of ontwerper van medische apparatuur voor in ziekenhuizen. Mijn oom doet dit werk ook en ik wil absoluut iets met techniek doen. Ik heb op de basisschool een hele tijd in het ziekenhuis gelegen. Er moesten heel veel scans gemaakt worden. Daardoor kwam ik in aanra-king met scanapparatuur en werd mijn interesse

gewekt. Het lijkt me fantastisch om ontwerpen te mogen maken voor scanapparatuur die lichamen kan bekijken.

Ik doe naast technasium ook Tweetalig Onderwijs. Dat gaat heel goed. Afgelopen zomer was ik met mijn ouders op vakantie en toen merkte ik, dat ik het gesprek met de taxichauffeur overnam van mijn ouders. In het Engels natuurlijk!

Ik kijk ook erg uit naar het nieuwe gebouw in Cuijk, omdat ik geïnteresseerd ben in architectuur. Maar daarnaast denk ik dat een nieuwe omgeving een nóg positievere invloed heeft op de gehele sfeer in de school. Leren in een nieuw gebouw is gewoon prettig.

Ik ben Pepijn en ik zit in 2 vwo, technasium

TTO

TTO (Tweetalig Onderwijs)

Voor vwo­leerlingen die wat extra’s willen heeft het Merletcollege onder andere Tweetalig Onder-wijs. Als je hiervoor kiest dan kom je vanaf klas 1 samen met andere leerlingen die dit kiezen in één klas. Je zit dan direct op het niveau dat past bij de uitdaging die je zoekt. En voor wie nog breder opgeleid wil worden: combinatie van TTO met gymnasium of technasium is ook mogelijk.

Op het TTO krijg je ruim de helft van je lessen vanaf het begin in het Engels. De inhoud van de vakken blijft hetzelfde als bij Nederlandstalig onderwijs, maar de leraren geven les in het Engels en jij praat ook Engels in de klas. Ook de school-boeken en toetsen zijn in het Engels. Geschiede-nis heet dan History en tekenen heet Art. Dat is natuurlijk even wennen in het begin, maar daar

houden we rekening mee. Je zult merken dat het snel beter gaat. Je leert heel snel goed Engels op het TTO en dat is handig want Engels is de wereldtaal. Naast lessen in het Engels is er ook veel aandacht voor inter-nationalisering. Je leert dan meer over mensen in andere landen door projecten, excursies naar het buitenland of uitwisselingen met buitenland-se scholen. TTO-leerlingen worden dus opgeleid om in een internationale wereld te kunnen leren, leven en werken.

Voel je je uitgedaagd? Kom dan naar onze speciale voorlichtingsavond voor TTO. De data vind je op www.merletcollege.nl.

See you soon!

Ik woon in Oeffelt en heb veel scholen in de om geving bekeken. Mijn keuze is op het Merlet-college gevallen omdat ik alleen hier Tweetalig Onderwijs kan volgen. Ik zou graag rechten willen studeren omdat ik vind dat mensen recht hebben op hulp. Het liefst zou ik dan op een internationaal bureau werken. Vandaar mijn keuze voor Twee­talig Onderwijs.

Hoe dat in de praktijk gaat hier? We spreken tijdens alle vakken Engels, zelfs bij gym! Alleen bij Frans en Duits niet. Daar is de regel ‘doeltaal is voertaal’. In het eerste jaar is Engels spreken natuurlijk heel erg wennen. Je weet nog weinig woorden en je durft nog niet vrijuit te spreken. Maar na de kerstvakantie merk je al dat je niet

alleen woorden gaat vertalen maar dat je ook Engels gaat denken. De projecten die we doen helpen daar enorm bij. We hebben mensen in Engeland geïnterviewd om accenten te leren onderscheiden en we leren het verschil tussen Amerikaans en Brits Engels.

Je wordt écht gecorrigeerd. Er bestaat zoiets als ‘the bottle of doom’. Die krijg je nadat je drie Nederlandse woorden hebt gebruikt tijdens de les. De volgende dag moet je dan een presentatie geven over een kunstwerk. In het Engels uiter-aard!

Het Tweetalig Onderwijs op het Merletcollege maakt mijn school, mijn school!

Ik ben Rochelle en ik zit in 2 vwo, Tweetalig Onderwijs

Je kunt goed leren en wilt iets extra’sDan kun je op het Merletcollege kiezen voor het gymnasium en dat is beslist niet saai! Ben je geïn-teresseerd in geschiedenis en mooie verhalen? Of lijkt het je leuk vreemde talen te leren? Misschien is dan het gymnasium iets voor je. Je maakt kennis met de oude Grieken en Romeinen en ontdekt dat die jongens eigenlijk nog springlevend zijn. Denk bijvoorbeeld aan de namen van de maanden van het jaar, de vorm van een bekend voetbalstadion ‘De Arena’, Ajax, de voetbalclub die daar speelt, andere clubs zoals Heracles en Sparta en natuur-lijk de Olympische Spelen. En wat dacht je van het computervirus met de naam Trojan Horse.

Je gaat naar school, waar je les krijgt van een docent, die jouw fouten corrigeert. Thuis zit je achter je computer, je gebruikt je rekenmachine of smart phone of je kijkt in je agenda. In het weekend ga je misschien naar de bioscoop of je kijkt digitale televisie.

De cursief gedrukte woorden zijn allemaal afkom-stig uit het Latijn of Grieks en er zijn er nog veel meer. Ook in het Frans, Italiaans, Duits en Engels.

In de lessen Latijn en Grieks leer je heel precies die oude talen te vertalen in het Nederlands en je moet dan goed over woorden en hun betekenis leren nadenken. Dat helpt je weer bij het leren van de moderne vreemde talen.

Wil je dokter worden of met taal of geschiedenis verder gaan? Dan is het gymnasium daarvoor een prima basis.

We vinden het gymnasium zo waardevol dat we alle vwo-leerlingen in klas 1 hiermee kennis laten maken. Aan het einde van het eerste jaar kun je ervoor kiezen ook een gymnasiumdiploma te gaan halen.

gymnasium

gymnasium

Voor mij was de keuze voor het Merletcollege vanzelfsprekendheid. Mijn ouders zaten op deze school en ook mijn twee zussen en mijn broer. Ik kom uit een echte ‘Merletfamilie’.

Ik weet dat Latijn een beetje ‘nerdy’ overkomt maar het is eigenlijk heel leuk en niet moeilijk. Als je er wat tijd in stopt en er moeite voor doet dan wordt het steeds gemakkelijker. Als je de basis eenmaal kent van de grammatica en enkele woordjes, dan wordt het steeds leuker. Ik vind alle talen interessant. Vooral de Romaanse. Ik houd

van het ‘gepuzzel’ met taal en dat je zo goed kunt zien dat oude woorden lijken op de woorden van nu. In het tweede jaar krijg je voor het eerst Grieks. Dat zijn in het begin vooral verhalen.

Ik houd van films, alle soorten films. Mijn interes-se ligt vooral bij taal en film. Ik keek eens samen met mijn moeder een film over de Sixtijnse Kapel en hoorde de tekst ‘mea culpa’ ik wist dat dat ‘door mijn schuld’ betekende, nog voor de onder-titeling verscheen en mijn moeder het voor me kon vertalen!

Hoi ik ben Silvana en ik zit in 2 gymnasium

Vmbo staat voor voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs. Naast de theoretische leerweg van het vmbo (de mavo) kent het vmbo ook een beroepsgerichte leerweg, die op het Merletcollege twee niveaus heeft: kader en basis. Beroepsge-richt onderwijs sluit prima bij je aan als je beter vanuit de praktijk dan vanuit de theorie kunt en wilt leren.

De eerste twee leerjaren (de brugperiode) volgen alle leerlingen dezelfde vakken. Het gaat dan voor-al om Nederlands, Engels, wiskunde, geschiedenis, aardrijkskunde e.d. Om te beginnen best wat veel theorie, maar daarnaast wordt er veel aandacht besteed aan het verkennen van de beroepsmoge-lijkheden, waar je dan in de bovenbouw (klas 3 en 4) uitgebreider mee kennis gaat maken.

Dienstverlening en ProductenDe bovenbouw van het beroepsgericht onderwijs gaat, als jij er straks aan toe bent, veranderen ten opzichte van nu. Alle vmbo-scholen in Nederland zijn nu bezig zich daarop voor te bereiden. Omdat het als je 14 of 15 jaar oud bent vaak niet moge-lijk is om al een goede definitieve keuze voor één beroepsrichting te maken, wil het Merletcollege je in de bovenbouw goed uitrusten met brede kennis en vaardigheden om daarna een studie in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) te gaan volgen. We doen dat aan de hand van het profiel ‘Dienstverlening en Producten’.

Binnen dit profiel kun je kiezen uit beroepsge-richte keuzevakken. Zo kun je je eigen opleiding samenstellen. Door het uitvoeren van allerlei opdrachten leer je jezelf kennen, leer je waar je goed in bent en leer je keuzes te maken.

Op het Merletcollege kun je kiezen uit:• Horeca, bakkerij en recreatie (H,B & R)• Techniek• Zorg en Welzijn (Z&W)• Sport, Veiligheid en Dienstverlening• Economie en Ondernemen (E&O) • Podium

De foto’s op de volgende pagina’s geven je een idee van de verschillende beroepsomgevingen waar je met het vmbo- diploma van het Merlet-college op het mbo in verder kunt gaan.

vmbo

vmbo sport

vmbo horeca, zorg en welzijn

vmbo techniek, metaal

vmbo techniek, bouw

vmbo techniek, bouw

podium Grave

leerlingbegeleiding

Het is natuurlijk hartstikke fijn als je dan bij iemand terecht kunt met je vragen en problemen.Die iemand is je mentor. Hij of zij is de vraagbaak voor jou en je ouders.

En zo zijn er meer mensen die je kunnen helpen bij zaken waar je tegen aan loopt. Zo is er bijvoorbeeld de decaan, die helpt je bij keuzes maken van je profiel en vervolgopleiding.Bij de receptie en de schooladministratie weten ze alles over de ortho, ziek melden, kluisjes, straf… en nog veel meer.

Als je wat extra ondersteuning of zorg nodig hebt omdat je dyslectisch bent of omdat je je nog niet zo veilig voelt tussen al die (grotere) jongens en meiden, of misschien zit je even niet zo lekker in je vel; dan is er een uitgebreid pakket van zorg en zijn er veel mensen die voor jou klaar staan.

Op het Merletcollege hebben we voor alles een oplossing!

Alles is vreemd op een nieuwe school

Wij verheugen ons op een nieuw gebouw in Cuijk, net als Pepijn!

‘Ik kijk erg uit naar het nieuwe gebouw in Cuijk, omdat ik geïnteresseerd ben in architectuur. Maar daarnaast denk ik dat een nieuwe omgeving een nóg positie-vere invloed heeft op de gehele sfeer in de school. Leren in een nieuw gebouw is gewoon prettig.’

nieuwbouw Cuijk

Telefoon (0485) 336 336www.merletcollege.nl

Cuijk (mavo, havo, vwo, technasium, gymnasium, tweetalig onderwijs)Grotestraat 1445431 DM Cuijk

Cuijk (vmbo, basis en kader)Robijnlaan 775431 ZN Cuijk

Grave (vmbo, basis en kader, havo, vwo klas 1 t/m 3)Stoofweg 45361 HZ Grave

Mill (vmbo, basis en kader, mavo, havo klas 1 t/m 3)Langenboomseweg 35451 JH Mill