MAATWERK IN DE KIJKER - FARYS...V.U. Marleen Porto-Carrero - Stropstraat 1 - 9000 Gent - 2020/03/03...

3
Sinds 2006 helpt FARYS|TMVW steden, gemeenten en andere publieke spelers bij het beheer van zwembaden en sportinfrastructuur. FARYS|TMVW investeert ook in maatwerk, inclusief financiering. Elk project is uniek en vertrekt vanuit de behoefte van de betrokken partner. BEHEER OP MAAT VAN SPORTINFRASTRUCTUUR MAATWERK IN DE KIJKER

Transcript of MAATWERK IN DE KIJKER - FARYS...V.U. Marleen Porto-Carrero - Stropstraat 1 - 9000 Gent - 2020/03/03...

Page 1: MAATWERK IN DE KIJKER - FARYS...V.U. Marleen Porto-Carrero - Stropstraat 1 - 9000 Gent - 2020/03/03 - SPORT- Maatwerk in de kijker CONTACTGEGEVENS catherine.meyvaert@farys.be 09 240

Sinds 2006 helpt FARYS|TMVW steden, gemeenten en andere publieke spelers bij het beheer van zwembaden en sportinfrastructuur.

FARYS|TMVW investeert ook in maatwerk, inclusief fi nanciering. Elk project is uniek en vertrekt vanuit de behoefte van de betrokken partner.

BEHEER OP MAAT VANSPORTINFRASTRUCTUUR

MAATWERK IN DE KIJKER

Page 2: MAATWERK IN DE KIJKER - FARYS...V.U. Marleen Porto-Carrero - Stropstraat 1 - 9000 Gent - 2020/03/03 - SPORT- Maatwerk in de kijker CONTACTGEGEVENS catherine.meyvaert@farys.be 09 240

CIJFERS TENNISHALKost: 23 500 euro

Branduren per jaar: 4.015

Terugverdientijd: 1,7 jaar

CO2-reductie: 9,87 ton

Subsidies: 4 000 euro

CIJFERS SPORTHALKost: 85 000 euro

Branduren per jaar: 4.380

Terugverdientijd: 5,9 jaar

CO2-reductie: 13,18 ton

Subsidies: 11 000 euro

In 2016 wordt de verlichting van het Derooverstadion en sporthal Robusta aangepakt.

EIGENSCHAPPEN De verlichting in de sporthal is via detectie aanpasbaar in drie zo-nes. De hoeveelheid Lux gaat van 70, tot 300 en zelfs 500.

In de tennishal kan de verlichting per terrein bediend worden en is ze automatisch aangepast aan het daglicht. Hier is er gemiddeld 450 Lux.

SPORTHAL BOSVELD TENNISHALMACHELEN-DIEGEMLED-VERLICHTING

Machelen-Diegem doet inspanningen om te voldoen aan het burgemeestersconvenant voor de reductie van CO

2. Kiezen voor LED-verlichting

helpt de gemeente niet enkel de CO2-uitstoot te

reduceren, maar heeft ook positieve financiële gevolgen. Zowel voor de sporthal als voor de tennishal werd reeds LED-verlichting geïnstalleerd.

SPORTHAL FLABBAERT - KNESSELARESPORTVLOER FORBO DOOR SPORTIMPEX: PRIMEUR IN BELGIË

Flabbaert biedt een ruim aanbod sporten: turnen, vechtsporten, ropeskipping, omnisport, yoga, sport voor kinderen, voor senioren … Voor de vernieuwing van de sportvloer koos Knesselare bewust voor een vloer die aantrekkelijk is voor een divers sportpubliek. Veiligheid en kwaliteit staan centraal.

EIGENSCHAPPENDe vernieuwde sportvloer is vlak elastisch, geeft minder risico op blessures, is EN14904 en DIN 18032-2 gecertificeerd.

SNELLE PLAATSINGDe vloer van 187 m² werd volledig geplaatst in 2,5 dagen. Tegen de randen werd een watervast bord geplaatst. De gepatenteerde voorgefabriceerde multiplexplaten werden bovenop de schuim-laag geplaatst. Daarop kwam de toplaag, in casu linoleum - ook PVC, PU of parket zijn mogelijk. Afwerking gebeurde met liggende plinten en deurprofielen.

BUDGET14 500 euro

TECHNISCHE MOEILIJKHEIDDe bestaande armaturen en bekabeling konden niet gerecupe-reerd of omgebouwd worden. Ze konden enkel vervangen worden door identieke armaturen, door type T5 (inductie), door gasontla-dingslampen of door LED-armaturen.

OPLOSSINGDe meest logische oplossing was het vervangen van de TL-arma-turen door LED-armaturen. Dankzij een testopstelling hebben we de ervaringen van de sporters afgetoetst. De verlichting gebeurt nu gecompartimenteerd, in drie delen, via bewegingsmelders.

TOEGEVOEGDE WAARDE• De voorgestelde oplossing is het voordeligst in onderhoud en

scoort best qua bedrijfszekerheid.

• De investering betaalt zichzelf terug op 6 jaar, louter door de gerealiseerde energiewinst.

• Het gebruik van LED-lampen levert REG-subsidies op.

• Terugverdientijd: 5 jaar.

BUDGET39 000 euro

SPORTHAL DEN AKKER - BEERNEMRELIGHTING

In sporthal Den Akker was de verlichtingsinstallatie verouderd. Het lichtniveau dat de sportfederaties opleggen werd niet langer gehaald.

Voor de oplossing ging FARYS|TMVW niet over één nacht ijs. De oplossing moest tegelijk praktisch, functioneel en kostefficiënt zijn. Ook duurzaamheid was belangrijk. Daarom werd de TCO (total cost of ownership) gesimuleerd over een periode van 20 jaar, rekening houdend met investeringskost, energiewinst, onderhoudskosten en subsidies.

SPORTCOMPLEX NEPTUNUS - GENTVOETBALVELD IN KUNSTGRAS

De ladies van KAA Gent hadden nood aan een terrein voor de nationale en provinciale wedstrijden. In sneltempo werd een terrein gezocht en voorzien van kunstgras. Uitvoering gebeurde in amper anderhalve maand.

EIGENSCHAPPEN• De kunstgrasmat is Desso iDNA-X Smart 45. Er is een infill in

zand en SBR-rubber.

• Er is drainage voorzien.

• Er is nieuwe verlichting van 200 Lux.

• Minimumgarantie: het veld moet vijf jaar aan de FIFA**-kwaliteitseisen voldoen.

BUDGET340 000 euro

DE VOORDELEN VAN LED-VERLICHTING

• Meer lichtopbrengst met minder energie

• Gaat tien keer langer mee dan een klassieke TL-lamp

• Lage onderhoudskost dankzij de lange levensduur van de armatuur.

Page 3: MAATWERK IN DE KIJKER - FARYS...V.U. Marleen Porto-Carrero - Stropstraat 1 - 9000 Gent - 2020/03/03 - SPORT- Maatwerk in de kijker CONTACTGEGEVENS catherine.meyvaert@farys.be 09 240

V.U

. Mar

leen

Po

rto

-Car

rero

- S

tro

pst

raat

1 -

90

00

Gen

t -

20

20

/03

/03

- S

PO

RT

- M

aatw

erk

in d

e k

ijker

CONTACTGEGEVENS

[email protected] 09 240 05 70

[email protected] 09 240 04 80