LBA Infobulletin, juni 2012

16
Hans Schelling Hendry Bosch Corniel Groenen Nummer 101, juni 2012 Elrie Bakker-Derks

description

 

Transcript of LBA Infobulletin, juni 2012

Page 1: LBA Infobulletin, juni 2012

Hans Schelling Hendry Bosch Corniel Groenen

Nummer 101, juni 2012

Elrie Bakker-Derks

Ter herinnering aan de

zwaluwenjeugd acTie

2012

oorkondeZWALUWen JeUGd ACTIe

Onder auSPiciËn Van de a.n.V.V. “de zwaluwen”

www.zwaluwenjeugdacTie.nl

BedankT VOOr je inzeT

Page 2: LBA Infobulletin, juni 2012

sonodruk.nl

L.J. Costerstraat 11 Postbus 10 8140 AA Heino

t 0572 391 700 e [email protected]@sonodruk

Indrukmetkleur

2

Page 3: LBA Infobulletin, juni 2012

3

Van de voorzitter InhoudVan de voorzitter

S-PORT benut de sportieve kracht van ’s Hertogenbosch

“LBA leidde ons langs lastige fusieobstakels’’

Zaalvoetballers op zoek naar de top

Kosten rijzen de pan uit

Opzetten scheidsrechters-commissie bij een amateurvoetbalclub

Digitalisering is basis voor vernieuwing in voetbal

Zwaluwen Jeugdactie ook dit jaar weel volop actief

Colofon, adressen

3

4

6

8

10

12

13

14

15

I n het vorige nummer van ons infobul-letin, de 100e uitgave, werd mij in een interview de vraag voorgelegd

of een fusie met de BZV nog een optie was voor de komende jaren. Als u mijn antwoord daarop nog eens even naslaat (dat jubileumnummer hebt u ongetwij-feld bewaard!) dan zult u waarschijnlijk niet zo verbaasd zijn geweest over de inhoud van de gezamenlijk brief van BZV en LBA van 23 mei jongstleden.

Hierin komen beide organisaties voor de dag met hun voornemen om besprekingen te starten, met als uiteindelijk doel verre-gaande samenwerking, uitmondend in één krachtige belangenorganisatie van ama-teurvoetbalclubs in Nederland per -uiterlijk- 1 januari 2014. Deze datum is natuurlijk niet willekeurig gekozen maar hangt nauw samen met de per die datum in te voeren nieuwe bestuurlijke structuur binnen de KNVB. Een ons inziens passend moment om met nieuw elan verder te gaan dus.De banden tussen BZV en LBA zijn de laatste jaren, na een wat koelere periode, dusdanig aangetrokken dat we kunnen spreken over wederzijds vertrouwen en respect en dat zijn toch onmisbare gegevens als je een derge-lijk traject met kans van slagen wilt ingaan. Uiteraard zullen we best nog stoten op pun-ten die niet zonder discussie de revue gaan passeren, maar als uw bestuur hebben we niet alleen vertrouwen in een goede afloop, maar zien we ook het belang in van deze stap.Een éénduidig en krachtig geluid richting KNVB en andere partners is waar u als onze achterban recht op heeft en wij zullen probe-ren de structuur daarvoor zo optimaal moge-lijk in te richten. U hoort nader van ons.Dan lijkt de vakantieperiode zo langzamer-hand in zicht te komen en als het komende

EK achter de rug is trekt u zich waarschijn-lijk terug, om de in de afgelopen competi-tie opgelopen wonden nog eens te likken dan wel de behaalde successen nog eens even dunnetjes te vieren. Geniet van dat laatste en als u onder de eerste catego-rie moet worden geschaard bedenk dan niet alleen dat er volgend jaar een nieu-we ronde is met nieuwe kansen , maar ook dat er in het leven zaken zijn die nog belangrijker zijn dan voetbal. Probeer vooral ook te relativeren!Uw bestuur gaat ondertussen gewoon nog even door. Zo vergadert een dele-gatie op 2 juli a.s. samen met de andere belangenorganisaties met de KNVB over de positie die we straks innemen binnen die nieuwe KNVB-structuur. Hopelijk zijn de plannen daaromtrent nu dusdanig concreet van inhoud dat we het gevoel hebben ermee vooruit te kunnen. We zijn benieuwd! Ook vergaderen we als bestuur in juli nog en tevens is in juli een vervolgoverleg gepland met onze BZV-companen. Onderwerp van gesprek genoegzaam bekend denk ik.Niet onvermeld mag blijven dat we als bestuur in de maand juni ook acte de pré-sance zullen geven op een bijeenkomst ter gelegenheid van het neerleggen van een advocatenpraktijk. Dat moet dan wel die van Fred Kollen zijn, onze huisjurist, die gaat genieten van een welverdiend pensioen. Weest u gerust, in overleg met Fred hebben we goede afspraken over continuering van onze juridische achter-vang; geen paniek dus. Op deze plaats wil ik toch vast een zeer verdiend woord van dank uitspreken aan Fred’s adres voor de wijze waarop hij de LBA en haar leden gedurende vele jaren op juridisch gebied van dienst is geweest!Nog even op ons jubileum-infobulletin terugkomend kan ik melden dat ik daar diverse spontane, positieve reacties op heb gehad. De complimenten schuif ik graag door naar het verantwoordelijke duo. Met het blad zijn we op de goede weg en we moeten proberen dit vast te houden en uit te bouwen.Dan deel 3 en voor het vervelend wordt ook slot van de rubriek “mijn cluppie” die zo stiekem weg in deze rubriek is geslo-pen. Het ging slecht, toen beter met een nieuwe trainer en uiteindelijk zo goed, dat er in Kampen mogelijk weer een club als hoofdklasser aan de nieuwe competitie zou kunnen deelnemen. We zien het wel, op 2 juni is het beslist dus als u dit leest weet u dat ook ik misschien moet relative-ren. De hand van de nieuwe trainer heeft in ieder geval de bekende mysterieuze krachten in de sport weten los te maken.Tot slot beste LBA-ers wens ik u namens het bestuur van uw volop in beweging zijnde organisatie een plezierige vakantie-periode en bovenal gezondheid toe. Tot in het nieuwe seizoen!

Theo Piederiet

Page 4: LBA Infobulletin, juni 2012

4

’S-PORT benut de sportieve kracht van ’s-Hertogenbosch

V oetbalclubs hebben het steeds moeilijker. Gebrek aan bestuursleden, gebrek aan vrijwilligers en leden (soms), gebrek aan financiën, gebrekkige accom-modatie, weinig medewerking van de overheid. Problemen stapelen zich

op, Niet alleen de clubs, maar ook de gemeentebesturen zitten soms met de handen in het haar als een voetbalclub weer eens aan het gemeentelijk loket verschijnt om hulp.

veranderende rol van de ‘traditionele’ sportvereniging zijn hier belangrijke oor-zaken van. Sportclubs komen in de proble-men met hun kader, hun financiën, hun rol, hun ambities, hun accommodaties. Wij hebben met het project Sport Support gekeken hoe we sportclubs kunnen ondersteunen door een makelaarsrol te creëren tussen enerzijds het bedrijfs leven en anderzijds de sport in ’s-Hertogen-bosch: hoe kunnen we kennis, expertise en middelen van het bedrijfsleven koppe-len aan vragen en projecten vanuit en ten behoeve van de sport. Dat gaat niet alleen om vragen om geld, maar ook om vragen om kennis en dienstverlening. We spreken bedrijven ook aan op hun professionali-teit. Daar zijn ze gevoelig voor, zeker als wij ze publiciteit kunnen geven.”

Kunnen jullie een voorbeeld noemen?“Een voorbeeld is een accountantskantoor dat een nieuwe, jonge medewerker erva-ring wil laten opdoen. Het kantoor laat de junior accountant een opdracht uitvoeren

bij een sportvereniging zoals het op orde brengen en digitaliseren van de boekhou-ding. Hij doet werkervaring en een nieuw netwerk op én de sportclub is geholpen.”

Wat moet het de sport in ’s-Hertogenbosch opleveren?“We willen met name bijdragen aan een actievere en gezondere stad. Om dat te kunnen bereiken, zijn sterkere sportver-enigingen met veel leden en tevreden vrijwilligers een belangrijke voorwaarde. En we willen dat meer mensen van ‘bij-zondere’ doelgroepen zoals mensen met een beperking, allochtonen en senioren, gaan sporten en bewegen. Verenigingen hebben de juiste kennis, expertise en mid-delen nodig om dat te kunnen realiseren.”

En wat is de winst voor het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties?“Door te participeren en de publiciteit die ze krijgen, kunnen ze hun maatschappelijke betrokkenheid laten zien, investeren in hun wijk en stad en in een duurzaam sportief

Ook voor de overheid is het zoeken naar manieren, modellen en middelen om de sportverenigingen en dus ook de eigen stad gezonder en actiever te krijgen. Het is een uitdaging waar vele gemeenten voor staan. ’s-Hertogen-bosch heeft een methode ontwikkeld om nieuwe krachtbronnen te lokalise-ren en te versterken, zodat iedereen kan bijdragen aan een gezondere stad. De aanpak, ’S-PORT geheten, begint z’n vruchten af te werpen: steeds meer bedrijven, sportclubs en maatschappe-lijke organisaties sluiten aan.

’S-PORT komt voort uit het project Sport Support van de gemeente ’s-Hertogenbosch. Waar staat Sport Support voor?Corniel Groenen, hoofd Sport en Recreatie van de gemeente ‘s Hertogenbosch: “We constateren in ’s-Hertogenbosch, zoals bij vele gemeenten, dat onze sportverenigin-gen het steeds moeilijker hebben. Een teruglopend aantal leden en vrijwilligers, toegenomen wet- en regelgeving en de

Page 5: LBA Infobulletin, juni 2012

5

klimaat, en kunnen ze hun imago verster-ken. Daarnaast maken ze deel uit van een netwerk met andere bedrijven, dat biedt nieuwe zakelijke contacten. En andersom: als er meer en betere sport- en beweegmo-gelijkheden in ’s-Hertogenbosch komen, krijgen werknemers van de bedrijven in de stad ook meer faciliteiten om te werken aan hun gezondheid en fitheid. Daar profi-teren bedrijven dan ook weer van.”

“Als we de sportieve kracht van de stad optimaal willen benutten, zullen we álle partners en betrokkenen moeten aan-spreken, niet alleen de gemeente of het bedrijfsleven. Samen kunnen we een klimaat ontwikkelen van ontmoeten, lek-ker bewegen en een actieve bijdrage leveren aan een mooiere wijk en een gezonder ’s-Hertogenbosch. Inwoners kunnen actief deelnemen aan een sport-activiteit of evenement, zelf een activiteit organiseren, als vrijwilliger meehelpen of als sponsor een financiële of materiële bij-drage leveren. Kortom: deelnemen, mee-werken of sponsoren.”

Wat maakt jullie aanpak zo bijzonder?“De dwarsverbanden die we leggen tus-sen alle betrokkenen en de kansen die we bieden aan iedereen die wil meedoen. We leggen verbindingen tussen sport, onder-wijs en bedrijfsleven, we bevorderen de sociale samenhang en leefbaarheid in de wijken, we stimuleren jongeren om andere jongeren te helpen met sporten en bewegen. Samen dragen alle partners bij aan het bevorderen van gezondheid, het tegengaan van overgewicht en het stimu-leren van participatie.”

“Iedereen kan een bijdrage leveren op eigen niveau en naar eigen mogelijk-heden: bedrijfsleven, sportverenigingen, vrijwilligers, deelnemers, woningbouw-corporaties, onderwijs, zorginstellingen, maatschappelijke partners als de GGD.”

Is het in deze economische moeilijke tijd lastig om bedrijven als sponsors te werven? “Ik zou liegen als ik zeg dat het ons gemakkelijk afgaat. Bedrijven en instellin-gen zijn kritischer, maar dat juich ik alleen maar toe. Dat houdt ons scherp en maakt ons inventief. Het is een uitdaging om een arrangement zo te ontwikkelen, dat spon-sors willen meedoen. Dat gaat veel verder dan alleen de hand ophouden. Met bij-voorbeeld een woningcoöperatie kun je

VoorbeeldEen voetbalvereniging ziet het leden-aantal dalen en zoekt naar oplossingen hiervoor.

Vanuit ’S-PORT SUPPORT wordt vanuit het bedrijfsleven een adviseur organi-satiemanagement naar voren gescho-ven die met de vereniging het huidige beleidsplan doorneemt. Er wordt beslo-ten op korte termijn in te zetten op 2 speerpunten:

AccommodatieDe kantine is verouderd waardoor men-sen er niet graag verblijven en kantine-inkomsten worden misgelopen. Een bouwbedrijf uit het ’S-PORT SUPPORT netwerk maakt een ontwerp voor een nieuwe kantine waarbij slim gebruik gemaakt wordt van de ruimte. Naast dat het een prettige plek is voor het beleven van een derde helft, bestaan in de nieu-we opzet mogelijkheden om niet-voetbal

gerelateerde activiteiten te huisves-ten, zoals bingo-avonden voor de wijk en na-schoolse kinderopvang. LedenwervingOm nieuwe leden te werven gaat de vereniging samenwerken met de afde-ling Sport en Recreatie. Ze gaan clinics verzorgen op basisscholen en een scho-lentoernooi organiseren. Ook zoeken ze naar een nieuwe doelgroep, mogelijkhe-den tot het opzetten van 45+ voetbal.Vanuit ’S-PORT SUPPORT sluit een com-municatiedeskundige aan die adviseert over het bereiken van de nieuwe doel-groep. Vervolgens worden via een ont-werper flyers en posters ontworpen en verspreid. Een automatiseringsbureau neemt de website onder de loep.

Naast de speerpunten op korte termijn besluiten 4 leden van de commissie PR en sponsoring deel te nemen aan de workshop “omgaan met de pers” en “geld zoeken loont” die worden verzorgd door partners van ’S-PORT SUPPORT.

Corniel Groenen, hoofd Sport en Recreatie van de gemeente ’s Hertogenbosch.

samen werken aan een plan om met sport- en beweegactiviteiten de leefbaarheid in een buurt of wijk positief te beïnvloeden. Daar heeft de woningcoöperatie voordeel bij én het doet recht aan de doelstelling

van ’S-PORT. En als je in een wijk iets orga-niseert, kan dat ook interessant zijn voor de lokale middenstand, school en sport-club. Zo kun je rondom een evenement meerdere verbindingen leggen.”

Page 6: LBA Infobulletin, juni 2012

6

‘LBA leidde ons langs lastige fusieobstakels’

Door Hendry Bosch,

I n het infobulletin van de LBA las ik in maart een artikel over de voetbalclub Linne dat onlangs, fluitend, een nieuw sportcomplex heeft betrokken en dat met alle hulp en zonder veel moeite heeft kunnen doen. Eerder al las ik een

artikel over de v.v. DVOL die hetzelfde heeft meegemaakt. Allemaal zeer lovens-waardig maar dat het ook heel anders kan is zeker een onderwerp dat in een artikel aan de orde mag komen. Mijn club, DVO ’71 uit Almelo heeft geen goede ervaringen met de gemeentelijke overheid en dat is een eerste vereiste om zaken te doen slagen. Wat waren wij blij met de hulp van de LBA en vooral van onze regiovertegenwoordiger Anton van Gurp, met in zijn kielzog Gerard Lipman.

Op 22 mei 2007 werd sportminnend Almelo verrast met een rapport van de wethouder van sportzaken met als titel; “Herindeling buitensportaccommodaties in de gemeente Almelo”. Daaruit blijkt dat de gemeente Almelo ons sportcomplex, ’t Maatveld wilde sluiten omdat elders in de stad voldoende ruimte aanwezig is om onze kleine club te huisvesten. Er was ook al een plaats bepaald: sportcomplex De Riet waar asv Rietvogels is gehuis-vest. Verhuizen, we hebben er veertig jaar op gewacht, veertig jaar gehoopt en gesmeekt. Steeds als we een gaatje zagen binnen de stadgrenzen dan meldde DVO ’71 zich als eerste aan. Daarom ook ston-den we te juichen toen bekend werd dat ons sportcomplex dicht ging en wij einde-lijk de stap naar de stad Almelo konden gaan maken. Om alles in goede banen te leiden hebben we contact gezocht met de LBA. i.c. Anton van Gurp. Er zijn twee clubs, Rietvogels en DVO ‘71 die in de toekomst samen een sport-complex moesten delen, terwijl de eerste er altijd alleenheerser is geweest. Hoe verhouden zich de culturen van beide clubs, waar moeten we allemaal over-heen stappen? Beide clubs stelden een vertrouwenscommissie aan en die begon-nen, samen met de gemeente Almelo en de LBA aan een gesprekkenreeks. Op die eerste bespreking nodigde de gemeente Almelo vertegenwoordigers uit van de KNVB (Jack Mulstege van de afdeling Oost) die, naar later bleek, de fusiepapie-ren al ingevuld bij zich hadden. Toen werd ons duidelijk waar de gemeente Almelo op uit was: een fusie van beide clubs. Wat hebben we veel overleg gepleegd met LBA’ers Van Gurp en Lipman, en wat heb-

clubs één sterke vereniging te maken. De ledenvergaderingen zijn achter de rug en de besluiten tot fusie zijn erdoor en gete-kend.Straks in september gaat er onder de naam sv DRC 2012 een nieuwe club ont-staan op de Riet, en moeten we proberen alle goodwill en succes dat de afgelopen jaren als sneeuw voor de zon is verdwe-nen door toedoen van de gemeente Almelo, weer terug te winnen.Achterom kijkend vragen wij ons af waar-om de gemeente Almelo zich zo vervelend heeft opgesteld? Hoe kun je een club wegsturen van een sportcomplex en geen poot uitsteken om die club op een nieuw sportcomplex goed te huisvesten?Al met al komt het allemaal goed dank zij de LBA die ons met raad en daad via de jurist Fred Kollen en regiovertegenwoor-digers Anton van Gurp en Gerard Lipman hebben geholpen. Niet aflatend was hun inzet en daarvoor zijn we hen zeer dank-baar.Hulde aan de LBA, die haar uiterste best heeft gedaan ons zo goed mogelijk ter-zijde te staan.

ben we een plannen opgesteld om een fusie te voorkomen. DVO ‘71, tweede klasser zaterdagvoetbal, financieel kerngezond, bijna 200 leden (geen jeugd) moet samengaan met sv Rietvogels, bijna 300 leden, een kleine en gezonde jeugdafdeling, dat er financieel een stuk minder voorstond, maar geen prestatieteam in de competitie heeft. Wel beschikt de club over een topaccommoda-tie met vier speelvelden, een schitterend clubhuis dat, evenals de kleedkamers, wel aan renovatie toe is en een prachtige over-dekte tribune.Hier voel je het verschil tussen beide clubs en breng die maar eens één, twee, drie bij elkaar. Dat lukte in het begin dan ook van geen kant. De gemeente zette op de gesprekken tot drie keer toe een onafhan-kelijke voorzitter en alle drie beten zij hun tanden daarop stuk en dat was niet in de laatste plaats te danken aan de LBA, dat heel vaak met ons meeging naar de verga-deringen en ons altijd maar weer scherp hield in de discussies en samen met ons vocht voor onze idealen.We wilden als zelfstandige vereniging naar de Riet en voelden er niets voor samen te gaan met een club die er minder florissant voorstaat.Begin 2011 krijgt DVO ’71 een brief waarin de gemeente aankondigt haast te willen maken met de ontruiming van ons complex en al in de zomer van 2011 DVO ’71 te willen verhuizen naar sportpark de Riet. De gemeente Almelo zegt op geen enkele wijze op welke manier dit dan zou moeten gebeuren.Inmiddels zijn de gesprekken tussen DVO ’71 en sv Rietvogels zover gevorderd dat we niet anders kunnen dan van onze twee

Hendry Bosch is secretaris a.i. DVO’71

Page 7: LBA Infobulletin, juni 2012

7

[email protected]

- meterkast wordt gekeurd volgens Nen 1010 (verzekeringsnorm);- machines worden gekeurd volgens Nen 3140 en reparaties worden gelijk uitgevoerd;- noodverlichting wordt getest;- keukenapparatuur wordt gekeurd volgens Nen 3140;- klimmaterialen (ladders, trappen) worden gekeurd volgens Nen 2484;- kleine blusmiddelen worden nagekeken en eventueel aangevuld;- zichtbare risico's worden in kaart gebracht;- zichtbare risico's worden in kaart gebracht;- de juiste, verplichte, pictogrammen worden gemonteerd of aangevuld;- verzekeringen worden inzichtelijk gemaakt.Na dit alles uitgevoerd te hebben ontvangt u van Accocheck een map met alle bijbehorende certificaten en adviezen.

De Risicoscan van Accocheck, inclusief uitvoering plan van aanpak:

De complete Risico Scan wordt voor een vast bedrag uitgevoerd.

NORMALE PRIJS € 995,- EX BTW

VOOR LBA LEDEN € 750,- EX BTW

Tel: 085 - 40 10 232Mob: 06 - 537 81 640

* Wilt u alleen een Risicoscan en voert u zelf het Plan van Aanpak uit?Normale prijs € 450,- LBA leden € 375,- ex BTW

VOOR HET KEUREN VAN UW GEHELEACCOMMODATIE

UNIEK IN NEDERLAND

Page 8: LBA Infobulletin, juni 2012

8

De KNVB telt momenteel ongeveer 78.000 geregistreerde zaalvoetballers. Dat moeten er binnen vier jaar 130.000 worden. Hans Schelling heeft vorig jaar de opdracht gekregen als manager zaalvoetbal van de KNVB

deze missie te volbrengen. Bovendien moet hij ervoor zorgen dat het nationale zaalvoetbalteam in 2016 bij de beste tien teams van de wereld behoort (nu staat Oranje op een 22e plaats in de FIFA-ranking). “Een pittige opdracht’’, geeft Schelling toe. “Maar zeker geen onmogelijke.’’ De sprong van 78.000 leden naar 130.000, onderdeel van het rapport Contouren Masterplan Zaalvoetbal 2010 – 2014, lijkt zeer ambitieus. “Maar er is een enorm potentieel aan zaalvoetballers’’, weet de KNVB-manager.

“Zaalvoetbal behoort tot de grootste indoorsporten van Nederland. Ons land telt 330.000 beoefenaars van het indoor-voetbal. Alleen…., ze spelen niet allemaal onder de vlag van de KNVB. Schelling: “Ons land kent een groot alternatief, zwart circuit. Ontstaan omdat we als KNVB in het verleden het zaalvoetbal onvoldoende aandacht hebben gegeven Het vizier van

KNVB wil in 2016 bij de beste tien landen ter wereld behoren

Zaalvoetballers op zoek naar de top

de bond was vooral gericht op het veld-voetbal.’’Daardoor ontstonden competities buiten de KNVB om, die onder eigen vlag wer-den georganiseerd. Je kon je aanmelden bij de plaatselijke slager. Een hal of een gymnastiekzaal huren was lokaal geen probleem. Studenten en bedrijven gingen hun eigen wedstrijden organiseren. Er

ontstonden overal in het land ‘wilde’ bon-den.’’ Zelfs scholen voetbalden in de zaal onder eigen vlag.De KNVB wil nu samen met alle zaalvoet-balverenigingen de handen ineenslaan om het Nederlandse zaalvoetbal van spelletje naar volwassen (top)sport te transformeren. Met meer en betere zaal-voetbalspelers, goed opgeleide coaches en clubteams die zaalvoetbal op hoog niveau kunnen spelen. Zo wordt dit jaar voor de tweede maal het Nederlands kampioenschap zaal-voetbal voor MBO-scholieren gehouden. Onder auspiciën van de KNVB. Er wordt contact gezocht met de organisaties die buiten de KNVB om competities organise-ren om te bezien op welke wijze samen-werking mogelijk kan zijn, bijvoorbeeld op het gebied van arbitrage, opleidingen, talentontwikkeling etc..

Maar in sport geldt slechts een adagium: the winner takes it all. En zaalvoetbal spreekt de grote voetbalmassa de laatste jaren al lang niet meer tot de verbeelding. De tijden van de excentrieke John de Bever zijn voorbij. Het Nederlands zaal-voetbalteam telt internationaal nauwelijks mee. Ook op het WK van dit jaar zal ons land ontbreken. In tegenstelling tot lan-den als Italië, Spanje en Portugal, waar op professionele wijze zaalvoetbal wordt gespeeld, is het in ons land soms nog te amateuristisch. Te vrijblijvend.’’Het niveau van de Nederlandse Topdivisie en ere-divisie moeten snel omhoog. En dat is hard nodig om het Europees kampioen-schap van 2014 in België als deelnemer te halen. Schelling: “Dat is de lakmoesproef voor ons beleid. Want als we het EK niet halen, weten we zeker dat we in 2016 niet bij de beste tien zaalvoetballanden Hans Schelling, manager zaalvoetbal KNVB,

“Er is een enorm potentieel aan zaalvoetballers.’’

Page 9: LBA Infobulletin, juni 2012

9

van de wereld zullen behoren.’’Daarom is hem er veel aan gelegen om het peil van de Nederlandse zaalvoet-ballers snel te verbeteren. Maar daarbij wordt hij- naar zijn mening- nog te vaak in de wielen gereden door bestuurders en begeleiders van veldvoetbalverenigin-gen. Die verbieden hun beste jeugdspe-lers om ook in de zaal te spelen. Schelling: “Jeugdtrainers en bestuursleden zeggen dat ze in de zaal sneller blessures oplo-pen. Dat is echt onzin. Ik zou denken dat spelers er juist heel veel baat bij kunnen hebben om naast het veld ook in de zaal te voetballen. Je ontwikkelt een betere techniek. De Spaanse selectie, die twee jaar geleden in Zuid-Afrika ten koste van Oranje wereldkampioen werd, zaten een aantal spelers die als zaalvoetballer zijn begonnen. Ook spelers als Messi, Kaka, Ronaldinho en Zico hebben in hun jeugd in de zaal gespeeld, om maar eens een paar sterren te noemen.Omgekeerd is het zaalvoetballers op het hoogste niveau ook verboden om voor standaardteams op het veld uit te komen. Spelen in het tweede team van Spakenburg mag wel, maar in de hoofd-macht van een zaterdag zesdeklasser is

taboe. (Seizoen 2011/12 geldt de beper-king voor de gehele A-Categorie en per seizoen 2012/13 geldt de beperking voor A- Categorie Standaardteams)Schelling: “Wie in de zaal aan de top voet-balt traint zeker drie maal per week. Dan is er echt geen ruimte je ook nog eens op het veld te manifesteren. Een kwestie van keuzes maken.’’Het gaat Schelling niet zozeer om veldspe-lers in de Top- of Hoofdklasse, maar veel meer om jongere spelers die in de C1, B1 of A1 van hun vereniging uitkomen. “Die zouden de ruimte moeten krijgen om zowel voor het veld als voor de zaal te kiezen.’’ Als eerste aanzet van de professionalise-ring in het zaalvoetbal werden in 2008 zes Regionale Zaalvoetbal Centra (RZC) opgericht. In Amsterdam, Eindhoven, Heerenveen, Wijchen, Rotterdam en Sittard staan wekelijks trainingen op het programma voor regionale talenten. “We proberen hiermee de eerste stappen te zetten naar een topsportcultuur’’, zegt Schelling.En die is nodig om in de nabije toe-komst goede resultaten te boeken. “Dan

pas worden we ook interessant voor de media.’’ Die toonden de afgelopen jaren maar matig belangstelling voor de man-nen en vrouwen van Schelling, die behal-ve manager zaalvoetbal van de KNVB ook interim-directeur was van de Nederlandse Rugby Bond. “Zolang De Telegraaf wel duivenuitslagen publiceert, maar niets over het zaalvoetbal hebben we nog een weg te gaan.’’Hij geeft toe dat die opdracht bij de zaal-voetballers zelf ligt. Wie presteert haalt de media. Schelling: “Het imago en bekendheid van het zaalvoetbal moet omhoog. We hebben onlangs gesprekken gevoerd met het televisieproduktiebedrijf Eyeworks. Maar dat is op dit moment nog een brug te ver. Wel gaan we trachten om met ingang van het nieuwe seizoen de beelden van de hoogste divisie van het zaalvoetbal via onze nieuwe website te verspreiden’’ De nieuwe websitemoet het centrale plat-form voor zaalvoetballers in Nederland worden. De bond wil met zijn tijd mee. En de zaalvoetballers horen daar bij.

Peil zaalvoetballers moet snel verbeteren

Page 10: LBA Infobulletin, juni 2012

10

ENQUETE District Noord % District West 1 % District West 2 % District Oost% District Zuid 1 % District Zuid 2 % Totaal % Aantal verenigingen

1 Overheidslasten 65 75 66 70 79 71 72 418

2 Huur 36 29 40 40 51 43 42 241

3 OZB 36 46 41 31 46 37 39 223

4 Andere belastingen 19 19 21 31 16 20 20 118

5 Energielasten 42 48 65 61 32 53 49 281

6 Andere lasten 35 13 30 28 16 26 26 140

7 Inkoop kantine 1 0 2 2 5 4 3 15

8 Eredivisie live 2 0 2 1 4 9 4 21

9 Lagere subsidies 57 72 44 55 60 63 58 334

10 Terugloop sponsoring 63 74 70 82 63 70 68 395

11 Begroting op orde 75 76 81 85 81 88 78 451

12 Verhoging contributie 34 41 42 28 32 35 36 207

13 Verlaging salarissen 19 13 29 27 17 20 22 125

14 Verdere bezuinigingen

28 36 31 28 22 28 28 163

15 Financiele positie zeer goed

10 10 5 6 10 6 8 50

16 Goed 33 22 25 28 32 28 30 175

17 Voldoende 37 63 36 50 50 50 51 293

18 Onvoldoende 4 4 9 13 7 9 7 41

19 Slecht 2 6 0 1 1 2 3 16

20 Zeer slecht 0 1 2 2 0 1 1 4

21 Verzoeken om ondersteuning

18 13 14 12 17 26 21 120

0

10

20

30

40

50

60

70

80

90

District Noord % District West 1 % District West 2 % District Oost% District Zuid 1 % District Zuid 2 %

UITSLAG ENQUETE FINANCIELE POSITIE LID VERENIGINGEN, MEI 2012

Overheidslasten Huur OZB Andere belastingen Energielasten Andere lastenInkoop kantine Eredivisie live Lagere subsidies Terugloop sponsoring Begroting op orde Verhoging contributieVerlaging salarissen Verdere bezuinigingen Financiele positie zeer goed Goed Voldoende OnvoldoendeSlecht Zeer slecht Verzoeken om ondersteuning

Verenigingen zuchten onder hogere overheidslasten, verlaging subsidie en terugloop sponsoring

Kosten rijzen de pan uit

E ind maart heeft de LBA onder haar 1.732 lid verenigingen een enquête uitgezet teneinde enig inzicht te verkrijgen in de financiële positie waar-in onze lidverenigingen zich op dit moment bevinden. 579 verenigingen

(= ruim 33%) hebben de moeite genomen de enquête ingevuld naar ons te retourneren, waarvoor onze dank. Uit de uitslag kan herleid worden dat geluk-kig vele verenigingen, 78%, ondanks de door hun aangegeven verhogingen van de kosten en verlaging van subsidies en sponsoring, hun zaakjes goed op orde hebben. Ook is duidelijk geworden dat 11% van onze lidverenigingen in finan-cieel zwaar weer zitten.

Vele verenigingen hebben aangegeven dat zij hun contributie extra hebben ver-hoogd, de salarissen/vergoedingen naar beneden hebben bijgesteld en andere bezuinigingen hebben doorgevoerd. Dit

om hun begroting op orde te houden. Een aantal opmerkingen van verenigin-gen waren;"Wij hebben tijdig maatregelen getrof-fen". "De KNVB kosten stijgen de pan

uit". "Vrijwilligerswerk wordt steeds meer betaald werk". "De gemeente verhoogt gewoon de huur en verlaagt de subsi-dies". "Huur wordt drie jaar lang jaarlijks met een extra 5% verhoogd, bovenop de jaarlijkse indexering van gemiddeld 2%". "Regulier onderhoud velden komt steeds meer terecht op de schouders van vrijwil-ligers". "Er kan onvoldoende gereserveerd worden voor het onderhoud aan de accommodatie". "Kosten huur en energie dit jaar extra gestegen door nieuw kunst-grasveld met verlichting". "Gemeenten willen de verenigingen laten bloeden voor het wanbeleid wat zij jarenlang hebben gevoerd". "Gemeenten dienen de vereni-gingen meer te ondersteunen". "Om de breedtesport betaalbaar te houden zou-den er vrijstellingen moeten komen".

Er zijn zowel positieve als negatieve opmerkingen te horen, maar overduidelijk is dat het voor vele verenigingen momen-teel moeilijk is het hoofd boven water te houden.

KRIMPOok een belangrijk signaal uit de distric-ten Noord, Oost en Zuid II is de krimp die daar bij vele verenigingen zichtbaar is. Op termijn zullen ook de andere districten daar last van krijgen, zo is onze inschat-ting. Voor zover wij hebben begrepen is dat ook binnen de KNVB een belangrijk aandachtspunt.

Dat ook de energielasten bij 49% van onze verenigingen extra is gestegen, is niet zo'n verrassing. Wel de afbouw door de overheid van de bedragen aan energiebe-lasting ,die verenigingen via de KNVB kun-nen terugvorderen. Dus het mes snijdt zo aan twee kanten, hogere lasten en lagere compensatie. De LBA roept de KNVB op er alles aan te doen om druk bij de overheid uit te oefenen, zodat de verlaging van de tegemoetkoming tot een minimum wordt beperkt.

Wat ons tegenviel, ook gezien de reac-ties tijdens de AVAV van de KNVB van het najaar van 2011, was dat slechts 21 verenigingen aangaven problemen te hebben met de kosten voor Eredivisie Live. Of de meeste verenigingen hebben

Page 11: LBA Infobulletin, juni 2012

11

UITSLAGEN  ENQUETE  FINANCIELE  POSITIE  LID  VERENIGINGEN  PER  1  MEI  2012  

  OMSCHRIJVING   NOORD  %  

OOST  %  

WEST  I  %  

WEST  II  %  

ZUID  I  %  

ZUID  II  %  

TOTAAL  %  

AANTAL  VERENIGINGEN  

579  

1   OVERHEIDSLASTEN   65   75   66   70   79   71   72   418  2   HUUR   36   29   40   40   51   43   42   241  3   OZB   36   46   41   31   46   37   39   223  4   ANDERE  

BELASTINGEN  19   19   21   31   16   20   20   118  

5   ENERGIELASTEN   42   48   65   61   32   53   49   281  6   ANDERE  LASTEN   35   13   30   28   16   26   26   140  7   INKOOP  KANTINE   1   0   2   2   5   4   3   15  8   EREDIVISIELIVE   2   0   2   1   4   9   4   21  9   LAGERE  SUBSIDIES   57   72   44   55   60   63   58   334  10   TERUGLOOP  

SPONSORING  63   74   70   82   63   70   68   395  

11   BEGROTING  OP  ORDE  

75   76   81   85   81   88   78   451  

12   VERHOGING  CONTRIBUTIE  

34   41   42   28   32   35   36   207  

13   VERLAGING  SALARISSEN  

19   13   29   27   17   20   22   125  

14   VERDERE  BEZUINIGINGEN  

28   36   31   28   22   28   28   163  

15   FINANCIELE  POSITIE                            

ZEER  GOED  

10   10   5   6   10   6   8   50  

16   GOED   33   22   25   28   32   28   30   175  17   VOLDOENDE   37   63   36   50   50   50   51   293  18   ONVOLDOENDE   4   4   9   13   7   9   7   41  19   SLECHT   2   6   0   1   1   2   3   16  20   ZEER  SLECHT   0   1   2   2   0   1   1   4  21   VERZOEKEN  OM  

ONDERSTEUNING  18   13   14   12   17   26   21   120  

 

zich daarbij neergelegd en/of hebben de kosten doorbelast in de prijzen van de consumpties in de kantine.

Wij staan aan de vooravond van nog een bezuinigingsronde van de overheid, het-geen ook door een aantal verenigingen is aangegeven, waardoor u als vereniging alle zeilen zult moeten bijzetten en tijdig maatregelen zult moeten treffen om te overleven.

Bijgaand treft u de uitslagen aan, gesplitst per district. Er zitten wel verschillen in per district, maar over het algemeen ligt het even boven of onder het landelijk gemid-delde. Totaal hebben een 120 verenigin-gen aangegeven ondersteuning door de LBA te willen en met deze verenigingen is inmiddels of wordt op korte termijn con-tact opgenomen. Bij vragen en/of opmer-kingen kunt u per e-mail contact opnemen met Wim Dirks [email protected] of met uw districtscoördinator (zie colofon op de voorlaatste pagina van dit infobulletin).

Van de penning meesterOp dit moment zijn er nog een aantal verenigingen die de contributie over het afge lopen jaar nog niet hebben voldaan.Wilt u even nazien of uw vereniging ook tot deze categorie behoort? Zo ja, dan wordt u vriendelijk verzocht om het verschuldigde bedrag per omgaand over te maken op bankreke-ningnummer 1022.66.301 ten name van Bestuur LBA te Wolvega.

Digitale strategie Mijn schoondochter heeft onlangs een nieuwe garderobe gekocht. Dat doet ze wel vaker, want er is volgens haar altijd wel een reden voor. Of het is winter, of het is lente, of het is uitverkoop, of er is een nieuwe collectie, of de vijftien paar schoenen in de kast passen niet meer bij de stand van de zon. Dat winkelen gebeurt alleen maar online, vanuit haar luie stoel. Ze heeft dan gegarandeerd de laagste prijs, exact de schoenen die ze wil en de volgende dag worden er dozen vol afgeleverd bij haar thuis. Ze hoeft alleen de deur open te doen. En als het niet mooi is of de stand van de zon pakt toch anders uit, stuurt ze het gewoon gratis weer terug. Volgens haar berekeningen bespaart ze zo honderden euro's per jaar, én vooral een hoop tijd.Ze behoort tot de nieuwe generatie waar Elrie Bakker-Derks, de voorzitter van het district Oost, het in dit nummer over heeft. Wie tegenwoordig niet de razendsnelle ontwikkelingen in de digi-tale wereld bijhoudt, loopt steeds vaker achter. Die struint nog twee dagen lang de stad af naar koopjes, om er thuis uitgeput achter te komen dat dezelfde schoenen een dorp verderop toch goed-koper waren.Bakker-Derks pleit ervoor dat voetbal-clubs snel een inhaalslag maken op de digitale snelweg. Maar hoe? En wat zou-den ze dan kunnen doen om kosten en tijd te besparen en misschien zelfs nieu-we inkomstenbronnen aan te boren. Alvast een paar hersenspinsels.1. Maak een app. Er zal altijd wel een

whizzkid op de club te vinden zijn die daar de kwaliteiten voor heeft. Vraag er drie euro per maand voor in de appstore (waarvan er een euro naar Apple gaat) en vindt vrijwilligers die de app van nieuwe content voorzien.

2. Maak een collectieve app. Nog veel beter. Als alle amateurclubs van Nederland samen een digitale stra-tegie ontwikkelen (uitslagen/tussen-standen van álle elftallen, ranglijsten, video's, statistieken, interviews, etcetc) zijn de mogelijkheden ongekend. Bovendien kunnen er dan eventueel landelijke advertenties op verkocht worden.

3. Social media. Over vijf jaar haalt meer dan vijftig procent van de mensen nieuws binnen via social media. Het is een goedkoop en uitstekend middel

om te communiceren met de achter-ban. Zoek specialisten binnen de ver-eniging die zich daar nu al mee bezig houden.

4. Digitale scoutingrapporten. Scout alle tegenstanders van het eerste elftal en maak er een mooi digitaal bestandje van. De mogelijkheden zijn enorm. Looplijnen kunnen worden uitge-tekend, spelhervattingen, er kunnen zelfs - als we echt een beetje gaan overdrijven - video's gemonteerd wor-den en aan het bestand toegevoegd worden. Gooi alle scoutingrapporten achter een betaalmuur en laat overige clubs er een kleine bijdrage voor beta-len. Zij blij, de eigen hoofdtrainer blij en de penningmeester kan ook weer even vooruit.

Het zijn slechts een paar (vergezochte) ideeën. Voor iedereen die er niets in ziet, nog één tip waarvan ik weet dat ze zeker werkt. Koop nieuwe voetbalschoenen online. Je kunt er een hoop geld en tijd mee besparen, en ze worden bij je aan de deur afgeleverd.

Henk Wageman

Henk Wageman

Page 12: LBA Infobulletin, juni 2012

12

Opzetten scheidsrechterscommissie bij een amateurvoetbalclub

Het opzetten van een scheidsrechterscommissie bij een amateurvoetbalclub is niet een eitje. Sommige clubs hebben moeite om via een scheidsrechterscommissie hun eigen arbiterskorps op te leiden.Coördinator Scheidsrechterszaken Betaald voetbal, Dick van Egmond van de KNVB, geeft hierbij een handleiding voor de clubs.

Het stappenplan ziet er als volgt uit: - Benoem een bestuurslid scheidsrechterszaken;- Stel een grote commissie samen van minimaal zes mensen onder wie mensen met gewicht of een groot aanzien: bijv. de voorzitter, de jeugdvoorzitter, secretaris, penningmeester of de topscorer van het eerste!!! Dat geeft de commissie aanzien bij het bestuur en de leden.

Het spreekt voor zich dat die mensen affiniteit moeten hebben met arbitrage!! Een grote commissie voorkomt dat al het werk op de schouders van een enkeling komt die dat nooit lang kan volhouden;

- Budget;- Communicatie (aandacht op de website, elke week, structureel, gericht, met waardering);

- Opleiding voor alle scheidsrechters; snel contact opnemen met KNVB voor opleiding;

- Kleding;- Vlaggetjes, kaarten, fluitjes, notitiekaarten;- Ontvangst en begeleiding; zorg voor een geschikte ruimte voor samenkomst, rust tussen wedstrijden door, catering en coaching; een eigen ruimte voor de arbitrage motiveert!!;

- Begeleiding op elke wedstrijddag; dus ook een constante bezet-ting door commissieleden;

- Selectie (niet iedereen is geschikt, dus niet iedereen mag fluiten!!;

- Beoordeling van de fluitisten. Doen ze het goed en zijn geschikt om wellicht oudere jeugd

(moeilijker wedstrijden) te fluiten (vorm van waardering)?;- Talenten aanmelden bij de KNVB (vorm van waardering!!);- Scheidsrechters die het niet goed doen gaan eruit (anders zor-gen ze voor een slecht imago, ook van de mensen die het wél goed doen; is ook een vorm van waardering voor de anderen!!);

- Instructie naar alle eigen spelers, leiders, bestuursleden en ouders én die van de tegenstanders dat ‘onze’ scheidsrechters op een zeer correcte wijze bejegend dienen te worden;

- Leiders van teams zijn verantwoordelijk voor begeleiding en fatsoenlijke bejegening van scheidsrechters tijdens en na wed-strijden; tot in de bestuurskamer aan toe;

- Ingrijpen als die instructies niet worden opgevolgd;- Sancties tegen de overtreders;- Waardering/beloning voor scheidsrechters (met name bij oude-re jeugd en senioren);

- Werf mensen door ze persoonlijk te vragen. Geen algemene oproep! Vraag de C- én B-junioren, leiders, ouders en anderen die je geschikt acht om wedstrijden te fluiten.

- Verplicht ze niet om de cursus te volgen. Zolang ze zich beper-ken tot het fluiten van de F- en lage E-teams hoeft dat niet. Willen ze hoger op en hebben ze er beetje gevoel voor dan moeten ze een cursus volgen. De mensen mét een opleiding hebben een streepje voor, zijn een beetje meer (waardering!!).

Organisatie Zwaluwen Jeugdactierekent ook dit jaar op voetballers

H et is al bijna niet meer weg te denken uit de voetbalsport. De Zwaluwen Jeugdactie. Onder

het motto: Gezonde maatjes voetballen voor hun gehandicapte kameraadjes, worden jaarlijks fikse sommen geld voor het goede doel, i.c. gehandicapte sporters en sportverenigingen bijeen gevoetbald door jeugdige spelers en speelsters.

In 1960 werd voor de eerste keer 8363 euro bij elkaar gespeeld. Vorig jaar stond de teller pas stil bij 258.000 euro. Bijeen gevoetbald door zo’n 300.000 jeugdige voetballers.

Als een van de vele voorbeelden van de activiteiten voor de Zwaluwen Jeugdactie

hebben een aantal E-pupillen van een gecombineerd team van Leeuwedorpse Boys en Nieuwdorp, twee plaatselijke verenigingen uit het zaterdag en zondag-voetbal zaterdag 7 april een cheque uit-gereikt aan de Stichting Ons Zeeland in Nieuwdorp. Dit is een Stichting waar mensen gebruik van maken die ofwel helemaal blind zijn ofwel gedeeltelijk visueel gehandicapt zijn. De club heeft ongeveer 60 leden. Het geld is bestemd voor een tandem met elektri-sche ondersteuning. De bewoners waren opgetogen over hun nieuwe fiets. Nu maar hopen op een mooie zomer, zodat de fiets heel wat kilometers kan maken in het mooie Zeeland. De jeugdspelers gingen tevreden naar huis. Ze hebben met eigen ogen gezien

waarvoor ze gevoetbald hebben tijdens de activiteiten in het kader van de Zwaluwen Jeugd Actie

Het rolstoelhockeyteam, The E-Team, van de Gehandicapten Sport Club te Emmen heeft op 8 mei j.l. een cheque van maar liefst € 7500 van de Zwaluwen Jeugd Actie in ontvangst mogen nemen. Dit geld wordt besteed aan een aangepaste aanhanger.

Op vrijdag 27 januari heeft de coördinator van het KNVB district Oost, Ton Meekers, een cheque van € 2500 uitgereikt aan de Stichting Aangepast Paardrijden te Kampen. Van het bedrag heeft de stich-ting een paard met een bijpassend zadel aangeschaft.

Page 13: LBA Infobulletin, juni 2012

13

Elrie Bakker-Derks, enige vrouwelijke districtsvoorzitter binnen de KNVB

Digitalisering is basis voorvernieuwing in voetbal

Z e verontschuldigt zich voor haar verkoudheid. Sporen van een uitbundig tweedaags kampioensfeest van haar club Achilles’29. Kampioen van de zondag Topklasse. De Groesbeekse Elrie Bakker-Derks (1961), sinds november vorig jaar voorzitter van de KNVB district Oost, is opgegroeid bij de club uit Groesbeek (dit ligt in de regio Nijmegen).

Opgericht in het café van haar opa. “Het eerste kampioenschap dat ik als klein kind meemaakte was in 1964. Ik sta op alle kampioensfoto’s. Samen met de beker ging ik als driejarige van hand tot hand.’’

Inmiddels is ze de enige vrouwelijke voor-zitter binnen de KNVB. “Blijkbaar nog steeds iets ongewoons, want het is het eerste waar mensen over beginnen. Ik vind het niets bijzonders.’’Besturen ligt haar blijkbaar, want behal-ve bij de KNVB vervult ze ook het voor-zitterschap van de bedrijfschappen Detailhandel en Ambachten en bekleedt ze nog een handvol nevenfuncties. Als moeder van vier kinderen vervult ze voor veel vrouwen een rolmodel. Zo ziet ze het zelf allerminst. “Van huis-uit heb ik meege-kregen om te werken. Mijn ouders had-den een horecabedrijf en brachten acht kinderen groot, die allen de handen uit de mouwen moesten steken. Carrière maken hoefde niet per se, maar je moest wel je talenten ontwikkelen.’’Van een glazen plafond of vrouwen-quota hoor je haar niet reppen. “Als ik ook maar even het gevoel zou hebben dat ik ergens

voor was gekozen om mijn vrouw-zijn, had ik de functie geweigerd.’’ Al heeft haar voorganger Co van de Berg wel uit-drukkelijk naar een vrouwelijke opvolgster gezocht. En gevonden.Elrie Bakker, een van de weinige KNVB- bobo’s met een full time baan, heeft alle disciplines bij haar club doorlopen. Ze kent de klappen van de zweep en ziet ook met lede ogen de verruwing langs de vel-den aan. Dit jaar alleen al kregen 37 spe-lers een levenslange schorsing opgelegd, waarvan maar liefst 12 uit haar eigen dis-trict Oost.Bakker: “Dat relatief hoge aantal heeft meer te maken met de nog ongelijke han-tering van de nieuwe strafmaten binnen de diverse districten. Onze tuchtcommissie houdt zich, terecht, stipt aan de strengere straffen die de KNVB voor excessen op en rond het veld heeft uitgevaardigd. We werken, in tegenstelling tot voorgaande

seizoenen, met maximale straffen als uit-gangspunt. Dat kan uitsluiting van een vereniging zijn, punten in mindering of een levenslange schorsing.’’Maar niet alle districten hanteren volgens haar dezelfde strengere normeringen. “We hebben op dat gebied nog wel wat stap-pen te maken.’’ Verder worden clubs, die veelvuldig in de fout gaan door de KNVB wekelijks in de gaten gehouden, gemoni-tord. Wie niet horen wil moet voelen. Al gaat het al jaren om vaak dezelfde vereni-gingen. “Er is een top 15 te maken van las-tige verenigingen. Soms halen we ze even uit de competitie. Mogen ze een weekend niet voetballen. De impact is enorm heb ik gemerkt. Bij menige vereniging, die daardoor wordt getroffen, speelt eerge-voel een belangrijke rol. Je ziet plots leden opstaan, die herhaling willen voorkomen. “Dat zal mijn club niet meer overkomen’’, hoor je dan.’’ De harde hand van de KNVB

Elrie Bakker-Derks, voorzitter KNVB district Oost, pleit voor meer bezinning.

Page 14: LBA Infobulletin, juni 2012

14

is een eerste aanzet. “Verenigingen die niet willen verbeteren zullen hard worden aangepakt.’’Langs de kant van de voetbalvelden valt ook haar het soms (te) fanatieke gedrag van veel ouders op. “Prinsjes en prin-sesjes in de ogen van vader en moeder. Nederland staat als tolerant land te boek. Alles moet kunnen, wordt gedacht. Maar je kunt ook te ver gaan.’’ De oostelijke districtspreses pleit voor meer bezinning. “Want je zit snel tegen grensoverschrij-dend gedrag aan.’’ Een taak van bestuurs-leden om ouders, die zich misdragen, daar op aan te spreken. “Daar is moed voor nodig, maar het moet gebeuren.’’In een tijd dat verenigingen alle zeilen moeten bijzetten om hun kader op peil te houden, lieten KNVB-kopstukken als Michael van Praag (bondsvoorzitter) en Bernard Fransen (voorzitter amateursectie) publiekelijk weten dat de amateurclubs moeten veranderen. En wel zo snel moge-lijk. Elrie Bakker sluit zich bij haar KNVB-collega’s aan. “Verenigingen moeten, evenals het bedrijfsleven 2.0 worden’’. De digitale revolutie is al enkele jaren gaande, maar veel verenigingen zijn, volgens haar, niet met hun tijd meegegaan. Met de gevolgen, wordt zij als voorzit-ter van de bedrijfschappen Detailhandel en Ambachten dagelijks geconfronteerd. “Wie had gedacht dat fotografen in een tijdsbestek van vier tot vijf jaar hun nering volledig kwijt zouden raken. Niemand laat nog een foto ontwikkelen. Alles gaat per computer. De teloorgang geldt niet alleen voor de fotograaf. Er zijn zoveel

detailhandelsbedrijven, die inmiddels het loodje hebben gelegd of binnenkort zul-len leggen, omdat de computer, de digi-tale wereld, ze heeft ingehaald. Iedereen bestelt tegenwoordig via de elektronische snelweg. Mensen raken van het ene op het andere moment hun bestaan kwijt. Maar het is een ontwikkeling, die niet meer is tegen te gaan.’ Ook voetbalvereni-gingen zullen hierin mee moeten.’Volgens haar vormt digitalisering de basis van de vernieuwing. Ze is niet bang dat verenigingen daardoor definitief de boot zullen missen. “Vergeet niet dat er een nieuwe generatie bestuursleden opstaat, die met die digitale wereld is opgegroeid. Zij weet niet anders.’’De samenstelling van besturen, die toe-komstgericht willen werken, vergt ook een andere benadering, zegt ze. “Onderzoek eerst wat voor soort vereniging je wilt zijn. Dat kan een dorpsclub zijn, waarin gemeenschappelijk activiteiten worden ontwikkeld en de zorgfunctie een belang-rijke rol spelen. En dan wordt er ook nog gevoetbald. Of je gaat als vereniging vooral voor de prestaties. Het ene uitgangspunt is niet beter dan het andere. Je moet in je beleid wel aangeven welke kant je op wilt. Dan kun je gericht zoeken naar bestuursleden, die de eigen cultuur van de vereniging kan bewaken. Je moet ook actief op zoek naar bestuurders, die meestal al een maat-schappelijke functie vervullen. En ja, ieder mens vindt het leuk om gevraagd te wor-den. Voor bestuursleden in spe is dat niet anders.’’

StellingDe stelling van de maand die vanaf 4 april 2012 op onze site www.lba-voetbal.nl stond luidde" De algeheel kampioen van de Topklasse moet verplicht promoveren naar de Jupiler League. De meningen waren nogal verdeeld, het-geen blijkt uit onderstaande resultaten:Eens: 32%Oneens: 55%Geen mening:13% Je zult ook maar moeten promoveren naar het betaalde voetbal, met al zijn voorwaar-den en regeltjes.Als Topklasser speel je toch "geregeld" in de regio, meestal op een vaste dag, zaterdag of zondag, terwijl je als Jupiler Leagist op de vrijdagavond speelt. Ik kan me dan ook heel goed voorstellen dat vooral Topklassers tegen deze stelling zijn. Daar deze stelling maar een korte tijd op de site heeft gestaan, kunt u tot twee weken na het verschijnen van Infobulletin 101, nog steeds uw mening kwijt op onze site. Doe mee, de LBA wil graag weten, hoe er onder hun leden gedacht wordt. Webmaster LBA

Toen zijn vrouw Alie vorig jaar september overleed, beloofde hij al tijdens de condo-leance dat hij wat meer tijd aan de LBA zou gaan besteden. En toen Bob op onze najaarsvergadering eind oktober in Sneek weer aanwezig was werd dat nog een keer door hem bevestigd. Snel daarna sloeg het noodlot toe bij Bob. Eerst zijn hart en toen hij thuis aan het herstellen was ontstonden de andere pro-blemen die er toe hebben geleid dat Bob op 72 jarige leeftijd is overleden.Bob, de LBA zal je gaan missen en wij danken je voor jouw grote inzet voor onze organisatie.Donderdag 31 mei 2012 hebben wij afscheid genomen van Bob.

In memoriam Bob KnieseDe LBA heeft met grote verslagenheid kennis genomen van het bericht dat, zoals wij dat onder elkaar zeggen, onze Bob Kniese (afgevaardigde district West I) vrijdagavond 25 mei jl. aan hartfalen is overleden.Bob was sinds 1998 via Harrie Otter, waarmee Bob en zijn reeds ook overleden vrouw Alie met hun caravan in Voorthuizen stonden, betrokken bij de LBA. Eerst als bestuurslid van het district West A, zoals dat bij de LBA werd genoemd, en na de reorganisatie bij de LBA in 2003 is Bob afgevaardigde geweest van de LBA district West I.Ook was Bob vanaf 1999 regioafgevaar-digde bij de KNVB district West I. In 2007 is hij daarmee gestopt, omdat zijn vrouw

zijn steun nodig had en hij te weinig tijd meer aan het werk voor de KNVB kon besteden.Vooral in de jaren 2005 tot 2007 heeft Bob het druk gehad met de LBA en de LBA had bijzonder veel steun aan Bob. Hij verzorgde de facturering naar onze lid verenigingen van de BUMA. Hij is daarom terecht gehuldigd en heeft dan ook de waarderingsspeld van de LBA opgespeld gekregen tijdens de festiviteiten t.g.v. ons 50 jarig bestaan in 2006.Vanwege de grote zorg om zijn demente-rende vrouw Alie was het de laatste jaren moeilijk voor Bob om ook voor de LBA zijn werk goed te verrichten. Maar door zijn collegae-afgevaardigden in het district West I werd dat met liefde waargenomen.

Page 15: LBA Infobulletin, juni 2012

15

Aan- en afmelden als lid van de (LBA) Landelijke Belangenorganisatie van Amateurvoetbalverenigingen kan uitsluitend geschieden via het secretariaat:

P.P. LangkemperZeemansstraat 1121506 CW Zaandamtel.: 075-6845185E-mail: [email protected]

Voor vragen, verzoeken voor mogelijke juridische ondersteu-ning, enz. dient de secretaris van de vereniging zich bij voor-keur schriftelijk te wenden tot de coördinator-secretaris van het district waaronder de vereniging ressorteert.

ColofonINFO-bulletin LBA is een uitgave van de Landelijke Belangenorganisatie van Amateurvoetbalverenigingen (LBA)Verschijnt minimaal 4x per jaar.

Bankrekeningnummer:1022.66.301 t.n.v Bestuur LBA Wolvega.

Secretariaat LBA:P.P. LangkemperZeemansstraat 1121506 CW Zaandamtel.: 075-6845185E-mail: [email protected]

Eindredactie:Henk Wageman.

Redactie:Bernard Jansen enDDDKA Mediabureau

Fotografie:DDDKA Mediabureau

Redactieadres:Schelpkreek 208032 JG Zwolletel.: 038-4539205 06-51269586E-mail: [email protected]

Web-site:www.lba-voetbal.nlwebmaster: [email protected]

Vormgeving en Druk:Sonodruk Heino.Oplage: 2250 exemplaren

Bestuur LBAVoorzitter:J.T.M. PiederietZilverschoon 528265 HB Kampentel.: [email protected]

Secretaris:P.P. LangkemperZeemansstraat 1121506 CW Zaandamtel.: 075-6845185E-mail: [email protected]

Penningmeester:G.H. StuivenvoltPaulus Potterstraat 318471 VM Wolvegatel.: [email protected]

Portefeuillehouder Reglementen en verenigingsrecht:M.H. Dinkelberg Bartoklaan 962102 ZH Heemstedetel.: [email protected]

Portefeuillehouder Voetbalzaken:W.J. Dirks Noorderwijkweg 331943 DH Beverwijktel.: [email protected]

Portefeuillehouder Infobulletin en website:B.J. JansenWestdorplaan 798101 BC Raaltetel.: 0572-353536fax: [email protected]@home.nl

Algemeen adjunct:D.J. IJsselstijnBleulandweg 344, 2803 HN Goudatel.: 0182-520180fax:[email protected]

Adressen districtscoördinatoren/secretarissen:

District Noord:G.Th.E. Mebius,Bredyk 61,9084 AG Goutum.tel.: [email protected]

District Oost:A.B. van Gurp,Nieënhof 86 8111CG [email protected]

District West I:J.G. Elleswijk,Corn. Beerninckstraat 43,3641 DB Mijdrecht.tel.: [email protected]

District West II:C. van der Weck,Avenue Carré 92,2994 DB Barendrecht.tel.: [email protected]

District Zuid I: (ad interim)P.F. TuytelaarsBoschhovenseweg 245111 XH Baarle Nassautel.: 013-5079390email: [email protected] District Zuid II:H. Peeters,W. Alexanderstraat 12,6155 LL Puthtel.: [email protected]

Page 16: LBA Infobulletin, juni 2012

Ter herinnering aan de

zwaluwenjeugd acTie

2012

oorkondeZWALUWen JeUGd ACTIe

Onder auSPiciËn Van de a.n.V.V. “de zwaluwen”

www.zwaluwenjeugdacTie.nl

BedankT VOOr je inzeT