Kwb-activiteiten 2011-2012

38

description

kwb activiteitenboekje 2011-2012

Transcript of Kwb-activiteiten 2011-2012

2

Duurzaamleven 4

Gezondleven 10

Iedereenmee 15

Toppers&blijvers21

Diensten 27

• Draag je boompje bij 5• Klimaatchaos in het Zuiden 6• Bezoek Neeltje Jans en Nausicaá 7• Werken aan een speelse tuin 8• Moestuinieren in potten 9

• Pluk je geluk in je buurt 11• EHBO bij je thuis 12• Gezond koken 13• Fit op de fiets 14

• Armoede op de planken 16• Armoedewandelingen 17• De rijke woordenschat van armen 18• De gevaren van de kredietkaart 19• Soep op de stoep 20

• Wandelen onder satellieten 22• Buurtborrel en buurtpicknick 23• Gezelschapsspellen 24• Samenaankoop 25• Vakantie in mijn straat 26

• KUBB 28• Hart voor het Zuiden 29• Startpakket vrije begeleiding 30• Zot van Turnhout 31

• Kwb zomert! 32• Buurtbox Jong & Actief 33

DagZonderKrediet 34

Bestekwb’er,

Kwb voorstellen, hoe moet dat nu precies? Wel, dit activiteitenboekje geeft hier een goed antwoord op. Een waaier van ontspannende en interessante activiteiten, sportactiviteiten en daguitstappen, een kritische actie en een knap gemeenschappelijk initiatief. En dit voor jong én oud, voor alleenstaanden, mannen, vrouwen en gezinnen. Voor iedereen die houdt van een bruisende buurt en warme samenleving.

Kwb is met velen aan de slag gaan, een heel werkjaar lang rond knappe, plaatselijke initiatieven met een grote uitstraling. Op deze manier smeden we hechte vriendschapsbanden en betekenen we voor mekaar meer dan louter dorpsgenoten of buren.

Kwb is ook de uitdaging aangaan, een kritische blik op onze samenleving werpen en samen de handschoen opnemen. Zie jij het ook? Stijgende armoede, mensen rondom jou die ziek zijn en een groene economie die te moeizaam uit de startblokken schiet. Dit programma biedt je stof tot nadenken en tot actie, op weg naar een warmere, duurzame samenleving.

Ik wens jullie veel inspiratie met het activiteitenaanbod, op naar alweer 15.000 activiteiten het komende werkjaar!

Koenraad CoppensAlgemeen voorzitter kwb

De aarde warmt sneller op dan de stoutste voorspellers voor mogelijk houden. De water- en voedselcrisis verscherpt en brengt nieuwe migratiegolven op gang. De factuur begint door te wegen. Vooral voor de mensen in het Zuiden en voor de gewone mensen bij ons. Alleen een snelle ommekeer naar een wereld die de rijkdommen eerlijk verdeelt en de grenzen van de aarde respecteert is realistisch. Het zal dit decennium moeten gebeuren.

Als het niet lukt, zal de natuur zelf zijn wetten opleggen. Zullen de politici de ommekeer aandurven? Alleen als de druk van onderuit groot genoeg is. Elke kwb-afdeling en de kwb in zijn geheel staat voor een grote verantwoordelijkheid.

Waarom in jouw afdeling?Het milieu is en blijft een bijzonder actueel thema. Veel mensen en jonge gezinnen beseffen dat er iets moet gebeuren en zijn dan ook bereid om inspanningen te doen en duurzamer met onze aarde om te gaan.

Als jouw afdeling kiest voor ‘Duurzaam leven’, neem je niet enkel je maatschappelijke opdracht op, maar speel je actief in op wat de mensen bezighoudt. Met een aantal van de activiteiten die je kan organiseren, krijg je zelfs de kans om je afdeling nog verder uit te bouwen en nieuwe mensen aan te trekken.

Kiezen voor ‘Duurzaam leven’ is kiezen voor de toekomst. De toekomst van onze aarde én de toekomst van je kwb-afdeling.

Activiteiten• Draag je boompje bij• Filmavond ‘De klimaatchaos in het Zuiden’ • Uitstap naar Neeltje Jans of Nausicaá• Moestuinieren in potten• Werken aan een speelse tuin

4

Er is heel weinig bos in Vlaanderen. Erger nog: de beboste oppervlakte krimpt. Dat moet en kan snel verbeteren. Elke afdeling kan een boompje bijdragen.

Luik 1. Wandel mee met PASAR op zondag 6 november!

Wellicht organiseert de PASAR-afdeling van jouw gemeente een wandeling op zondag 6 november in het teken van meer bos! De wandeling mondt uit in een boeiend actiemoment. Neem contact op met je Pasar-buren en werk samen.

Luik 2. Nodig de Schepen van Leefmilieu uit of organiseer een hoorzitting.

Laat hem/haar op je bestuur de gemeentelijke plannen voor meer bos en groen in je gemeente toelichten. Zien die plannen er goed uit? Des te beter. Zijn ze te mager? Vraag dan om meer. En geef in elk geval aan iedereen in de zaal de kans om plaatsen voor te stellen waar meer bos en groen mogelijk is.

Je hoeft het niet bij babbelen te laten: de meeste Vlaamse gemeenten organiseren elk najaar de ‘Behaag Natuurlijk’-actie van Natuurpunt. Maak er promotie voor bij je leden. En richt voor die gelegenheid een ‘plantploeg’ op die nieuwe bomen en struiken deskundig helpt aanplanten bij wie hulp nodig heeft.

Kostprijs: gratis.

DraagjeboompjebijMaakmetjeafdelingwerkvanmeerbosinjegemeente

5

Ledenvoordeel

Bruisende buurt

Uitbouw

Sterke inhoud

De aarde warmt sneller op dan de stoutste voorspellers voor mogelijk houden. De factuur begint door te wegen. Vooral voor de mensen in het Zuiden en voor de gewone mensen bij ons. Toekijken helpt niet. Elke kwb-afdeling en de kwb in zijn geheel staan voor een grote verantwoordelijkheid.

Documentaire

De documentaire “Klimaatchaos in het Zuiden” (53 min) laat de slachtoffers zelf aan het woord en toont wat er aan de hand is in Burkina Faso, Togo, Ecuador en Bangladesh, landen waar de partners van Wereldsolidariteit actief zijn.

Het tij kan maar keren als er een eerlijke verdeling van de rijkdom komt, binnen de grenzen van wat de aarde kan dragen. Daar zijn vooral sterke sociale organisaties voor nodig. Wereldsolidariteit steunt die sociale organisaties in het Zuiden. Daarom vragen we aan de kwb-afdelingen zich te engageren voor Wereldsolidariteit. De documentaire is een oproep om een activiteit uit jouw jaarprogramma het label ‘Hart voor het Zuiden’ te geven. De opbrengst geef je aan Wereldsolidariteit. Het is ook een oproep om mee te doen aan de lentecampagne van Wereldsolidariteit in mei 2012.

De begeleiding van deze documentaire is in handen van WS-inleefreizigers.

Kostprijs: het bedrag dat we voor het begeleidingswerk aan de afdelingen zullen aanrekenen (€ 60) wordt integraal overgemaakt aan Wereldsolidariteit.

KlimaatchaosinhetZuidenDeslachtoffersvragenonzesolidariteit

6

Ledenvoordeel

Bruisende buurt

Uitbouw

Sterke inhoud

Bezoek de stormvloedkering

De stormvloedkering en de Deltawerken in Nederland zijn hét schoolvoorbeeld van de clash tussen de mens en de zee. Met een bezoek aan (en in!) de stormvloedkering en aan het Deltapark Neeltje Jans, leren we alles over dit huzarenstukje. Maar er is meer: in het pakket steekt ook een rond-vaart op de Oosterschelde, verschillende exposities in het Deltapark, attracties voor de kleintjes (zeehonden- en zeeleeuwenshows, waterspeelplaats, walvisexpo), verschillende filmvoorstellin-gen, een bezoek aan Aquapolis...

Bezoek Nausicaá en Boulogne-sur-Mer

Ben je nog op zoek naar een onvergetelijke daguitstap , waar toerisme, cultuur en duurzaamheid hand in hand gaan? Dan ben je in Boulogne-sur-Mer aan het juiste adres. Bezoek deze historische, ommuurde stad en breng een bezoek aan Nausicaà, een ongewoon educatief centrum waar je kennis maakt met de geheimen van de onderwaterwereld. De knappe exposities rond duurzaamheid laten je de ‘vervelende waarheid’ ontdekken over de impact van de mens op onze na-tuur. Eén dag of twee dagen: Govaka, kwb op vakantie, biedt jouw afdeling een onvergetelijk programma aan tegen een scherpe prijs!

Kostprijs: een mooie kwb-korting, de prijs is afhankelijk van de grootte van de groep (zie activiteitenmap)

BezoekNeeltjeJansof NausicaáBezoekdestormvloedkering(NL)of hetparkNausicaá(FR)

7

Ledenvoordeel

Bruisende buurt

Uitbouw

Sterke inhoud

Zorg voor de natuur begint van jongs af aan. Jammer genoeg spelen kinderen steeds minder buiten. En dat is niet noodzakelijk de schuld van de kinderen zelf: het openbaar groen verdwijnt, op straat spelen is ronduit gevaarlijk geworden, er is amper nog speelruimte om te ravotten en ook in de eigen tuin valt vaak maar weinig te beleven. Met de activiteit ‘Speeltuinen’ wil kwb daar verandering in brengen. Je kan je leden helpen om de eigen tuin onder handen nemen. Of je kan samen een pleintje inrichten waar iedereen uit de wijk terecht kan.

Maak van je tuin een speeltuin

‘Werken aan een speelse tuin’ bestaat uit 10 modules om je tuin kindvriendelijk te maken, zonder al te grote inspanningen. Jouw afdeling kiest zelf welke module(s) je aanbiedt en op welke manier je alles organiseert: je kunt er een reeks van maken, verschillende zaken op één namiddag aanbieden, één module aanbieden... En dit alles op eigen tempo met bijzonder sterk uitgewerkte handleidingen.

Een greep uit de verschillende modules: een wilgenhut bouwen, muziekinstrumenten maken uit de natuur, een insectenhotel bouwen, een totempaal maken, een echte boomhut in elkaar steken, je eigen nestkastje maken,... Kwb voorziet knappe handleidingen, zodat je zelf deze activiteit kan begeleiden.

Kostprijs: gratis

Werkenaaneenspeelsetuin10doe-activiteitenomtuinof pleintjekind-enspeelvriendelijktemaken

8In samenwerking met NME

Ledenvoordeel

Bruisende buurt

Uitbouw

Sterke inhoud

Eén derde van onze ecologische voetafdruk wordt veroorzaakt door het feit dat ons voedsel op agro-industriële schaal geproduceerd wordt. Dat vergt steeds meer energie, kunstmest en pestici-den. Zo kan het niet verder. De ommekeer is dringend en haalbaar. Starten met tuinieren in potten kan een keerpunt zijn. De kwb werkt voor dit initiatief samen met VELT.

Doel1. Ervaren dat je zelf groenten kan kweken op een milieuvriendelijke manier.2. Op het einde van de workshop zicht krijgen op nieuwe mogelijkheden: een tuiniersclub van kwb’ers en/of Velt-leden met een eigen moestuin, groepstuinen, enz.

DoelgroepDe workshop richt zich tot iedereen die geen ervaring met een moestuin heeft maar wel goesting krijgt om er op een originele manier aan te beginnen.

Timing en planningKwb en Velt voorzien 25 workshops (5 per provincie). Een workshop bestaat uit twee dagdelen. Tussen het eerste en het tweede dagdeel moet minstens 1 maand tijd liggen. Het eerste dagdeel kan vanaf maart 2012 tot eind juni 2012 doorgaan. Voor details: zie activiteitenmap.

KostprijsAls kwb-afdeling betaal je voor elk dagdeel 125 euro + vervoersonkosten van de lesgever. Samen-werking met de Velt-afdeling maakt de vorming goedkoper. De kosten van materiaal en de zaal draag je als afdeling rechtstreeks. Reken voor het materiaal op ongeveer 2 euro/pot.

MoestuiniereninpottenZelf groentenkweken:zinnigenlekker

9

Ledenvoordeel

Bruisende buurt

Uitbouw

Sterke inhoud

Gezond leven

Gezondheid is een kostbaar goed dat bovendien erg ongelijk verdeeld is. Arbeiders bijvoorbeeld hebben een veel groter risico om hart- en vaatziekten te krijgen dan bedienden. De kans dat iemand met een lage scholing obesitas krijgt is zelfs vier keer groter dan bij een hoger geschoolde. Waar komen die verschillen vandaan?

• Geld speelt een rol: een groeiende groep mensen stelt een doktersbezoek of de aankoop van geneesmiddelen uit omwille van financiële redenen.• Ongezond, zwaar en stresserend werk ondergraaft de gezondheid.• Hoger opgeleiden vinden makkelijker de weg naar de juiste informatie over gezondheid.

De inkomensongelijkheid groeit in ons land en de ongelijkheid op het vlak van gezondheid groeit mee. De kost van die

ongelijkheid voor de sociale zekerheid loopt uit de hand. Passief toekijken helpt niet.

Waarom in jouw afdeling?

Alle organisa-ties van ACW werken dit jaar rond gezond-heid. Met kwb bekijken we het thema gezond-heid heel ruim. We denken niet enkel aan onze persoonlijke gezondheid, maar vinden bijvoorbeeld een gezonde buurt ook belangrijk. Door activiteiten uit dit thema op te nemen kan je hier aan meewerken. De activiteiten bieden je de kans om lokaal samen te werken, binnen en buiten onze beweging.

Activiteiten

• Gezond koken• Fit op de fiets• Pluk je geluk in je buurt• EHBO bij je thuis

10

Gelukkige mensen leven langer en gezonder. Ze presteren beter en hebben meer vrienden. Eén Vlaming op zes is echter niet gelukkig. Reden genoeg dus om met je afdeling aan het werk te gaan.De campagne “Pluk je geluk” is meer dan een eenmalige activiteit. Je hebt in je afdeling het hele werkjaar aandacht voor geluk bij je leden en in je buurt. Geluk is maakbaar. Een vereniging zoals kwb is meer dan gelijk wie in staat warme en bruisende relaties tussen mensen tot stand te brengen.

Samen met de CM

We werken samen met de CM en hun “Pluk je geluk” campagne. In de activiteitenmap vind je alle mogelijkheden om samen te werken en je buurt te betrekken. Kwb leidt een afgevaardigde van je afdeling op, die voor de campagne de verantwoordelijkheid zal nemen. In de campagne zit ondermeer een infosessie “Geluk kan je leren!”. Je krijgt knappe materialen zoals een gelukplan, een gelukzak, een campagnewebsite… Heel bruikbaar om er met je afdeling veel plezier aan te beleven.

Kostprijs voor infosessie en materialen: € 100 + km-vergoeding.

PlukjegelukinjebuurtZorgmetjeafdelingvooreengelukkigeenbruisendebuurt

11

Ledenvoordeel

Bruisende buurt

Uitbouw

Sterke inhoud

Met deze infosessie willen we je leden en buurtbewoners informeren over de dagdagelijkse wondverzorging en EHBO bij je thuis.

De infosessie kan je op een avond of namiddag plannen. In de infosessie willen we ouders en grootouders informeren over EHBO bij je thuis. We overlopen hoe je best wondverzorging aanpakt, wat je kan doen bij kleine ongevallen en wat je in je apotheekkastje moet hebben om dit thuis op een goede manier aan te pakken.

Hoe verwijder ik nu weer een teek? Hoe herken ik brandwonden en wat kan ik doen om ze te voorkomen? Problemen waar we allemaal wel eens mee geconfronteerd worden. Tijdens de infosessie krijgen de deelnemers een kortingbon waarmee ze in de apotheken van CM een EHBO-

koffer kunnen aankopen. Een leuk voordeel en een extra stimulans om deel te nemen.

Iedereen is welkom. We zetten deze activiteit niet enkel op voor onze eigen leden. Kwb is een gezinsbeweging: deze activiteit zal zowel mannen als vrouwen aanspreken en geeft jouw afdeling de kans om vrouwen te betrekken of samen te werken met andere organisaties in je buurt.

Kostprijs: €60

EHBObijjethuisEeninfosessieoverdedagdagelijkseEHBObijjethuis

12

Ledenvoordeel

Bruisende buurt

Uitbouw

Sterke inhoud

Met deze activiteit willen we mensen bewust maken van het belang van gezonde voeding en de relatie tussen voeding en milieu. We reiken alternatieve manieren, voedingsgewoontes en tips aan om gezond en milieuvriendelijk te eten. In de activiteit “Gezond koken” bieden we drie lessen aan. Je afdeling kiest zelf of ze één van die lessen aanbiedt of een lessenreeks van drie:

Vegetarisch kokenOnze voedingsgewoontes hebben grote gevolgen voor het milieu. Zelfs als we maar één keer in de week vegetarisch zouden koken, maakt dat voor het milieu een groot verschil. Wij leren je de basisstappen, zodat vegetarisch vanaf nu ook verrassend lekker is.

Cholesterolarm kokenMinder zout, minder verzadigd vet, meer groenten en fruit en meer volkoren producten! Het is gemakkelijker dan je denkt. Je leert alles over lekkere en cholesterolarme gerechten.

Snel en gezond kokenWerken, de kinderen afhalen, in de file staan, aan kwb-activiteiten deelnemen, de film ‘die je niet mag missen’ meepikken, ‘quality time’ beleven met je gezin en nog zo’n honderd dingen. Mooi. Maar hoe kan je dan in de 30 minuten die je resten nog lekker en gezond eten op tafel toveren? Tijdens deze kookworkshop leer je een reeks heerlijke toverformules.

Kostprijs: € 60 per lesavond

GezondkokenDriekeerlekkereengezondemenu’smaken

13

Ledenvoordeel

Bruisende buurt

Uitbouw

Sterke inhoud

Fietsen is immens populair in kwb-afdelingen. Met een 10-weken trainingsperiode willen we meer mensen aan het fietsen krijgen. Fietsen is gezond, ontspannend en neemt stress weg. In dit werkjaar kan je ook in jouw afdeling een trainingsreeks opzetten. Zo kunnen ‘puur’ recreanten tot 50 km leren fietsen zonder bijzonder veel inspanningen.

Ook voor wielertoeristen hebben we een aanbod. Want geef nu toe, hoe graag je ook bij een club zou aansluiten, 100 km fietsen op een zondagvoormiddag schrikt je af als beginner. En misschien kunnen we binnen de afdeling wel een eigen wielertoeristenclub uit de grond stampen.

Opleiding voor begeleiders De begeleider (liefst 2 personen) wordt verwacht op één van de 5 opleidingsavonden van kwb in beweging. We hebben het er over promotie, het 10-weken

trainingsschema, wegcode en veiligheid, verzekering, uitstippelen van de fietstochten en het starten van een fietsclub.

De deelnemers krijgen 10 weken training met afdelingsbegeleider, een handige folder, een trainingsschema voor de groepstrainingen én individuele trainingen, een fluo armband, een fietsbidon van kwb in beweging, de info-avond en een fietsverzekering.

Kostprijs per deelnemer basisverzekering inbegrepen: kwb-leden: € 15, niet kwb-leden: € 25.

FitopdefietsOp10weken50of 100kmlerenfietsen!

Ledenvoordeel

Bruisende buurt

Uitbouw

Sterke inhoud

Vlaanderen is rijk, maar de ongelijkheid groeit. Eén op tien Vlamingen moet het stellen met een inkomen onder de armoedegrens (€ 966/maand voor een alleenstaande, € 2.028 voor een gezin met 2 kinderen). 15,2 procent van de Vlamingen zegt dat ze het moeilijk hebben om de eindjes nog aan elkaar te knopen. In 2007 was dat nog ‘maar’ 9,6%. Zowat 115.000 mensen doen momenteel beroep op voedselbedeling. De sociale uitkeringen blijven te laag. Voor een alleenstaande vertegenwoordigt het leefloon maar 74 procent van de armoedegrens. Bij een koppel met kinderen gaat het om 64 procent. Twintig procent van de kinderen in dit land, leeft in een gezin waarvan het inkomen lager is dan de armoedegrens.

Niemand is immuun tegen ziekte, werkloosheid, echtscheiding of ouderdom. Als ‘Ieder voor zich!’ de regel wordt, zijn we allemaal bedreigd. Kwb kiest voor bewustwording en solidariteit.We sluiten hiermee aan bij de overkoepelende campagne IEDEREEN MEE van ACW en deelorganisaties. We werken nauw samen met Welzijnsschakels en leggen linken met het jeugdwerk dat in 2011-2012 van armoede en uitsluiting hun gezamenlijk jaarthema maakt.

Waarom in jouw afdeling?

Eén van de eerste zaken die wegvallen als mensen in armoede terecht komen, is het sociale weefsel. Veel mensen in armoede plooien op zichzelf terug, sluiten zich af van de rest van de maatschappij.

Kwb koos er met de Nieuwe Richtpunten bewust voor om werk te maken van sociale contacten, sociale cohesie, ook (en misschien wel vooral) voor deze mensen. Door voor het thema ‘Armoede’ te kiezen, kan jouw kwb-afdeling duidelijk maken dat dit geen loze woorden zijn. Een kwb die opkomt voor de mensen in armoede, is een kwb die zijn plaats in de gemeente meer dan waard is.

Activiteiten

• De rijke woordenschat van armen• Soep op de stoep• Armoede op de planken• Het gevaar van de kredietkaart• Actie ‘Dag zonder krediet’• Armoedewandelingen 15

Toneel is een uitstekend middel om de armoedethematiek tot bij de leden te brengen. We bieden twee mogelijkheden aan.

Leven in een krabbenmand

Met de theatermonoloog “Leven in een krabbenmand” brengt Marleen Merckx een beklijvend verhaal gebaseerd op de waar gebeurde roman “Ik ben iemand/niemand” van Guy Didelez en Lieven De Pril.

In samenwerking met ACW organiseert kwb op verschillende plaatsen in Vlaanderen voorstellingen van deze theatermonoloog. Aan jullie om de voorstelling in je buurt op je afdelings-kalender te zetten en met zoveel mogelijk mensen naar die voorstelling te trekken.

Poppentheater PedrolinoDe optredens van Poppentheater Pedrolino vonden vorig jaar zoveel bijval dat kwb ze ook in het nieuwe werkjaar aanbiedt. Bij Poppentheater Pedrolino kan je kiezen uit twee voorstellingen rond de armoedeproblematiek.

Prijs: afhankelijk van het theaterstuk dat je kiest. Kijk in de activiteitenmap en op www.kwb.be/toneel voor verdere informatie.

ArmoedeopdeplankenOrganiseereentoneelvoorstellingrondarmoede

16

Ledenvoordeel

Bruisende buurt

Uitbouw

Sterke inhoud

Ervaringsdeskundigen aan het woord

‘Onbekend is onbemind’. Dit geldt ook voor armoede. Met de armoedewandelingen in de stad wil kwb mensen in armoede een gezicht en een stem geven. Dit doen we door hen als ervaringsdeskundige in te schakelen bij de begeleiding van de wandelingen. We komen in contact met het leven van de armen in de stad en leren wat de oorzaken, remedies en vluchtplaatsen zijn.

Het opzet is eenvoudig: naast een ‘officiële’ stadsgids worden bijna alle wandelingen mee-gegidst door mensen die armoede aan den lijve ondervonden: (ex-)daklozen, ervaringsdeskundigen, ex-gevangen…

Nu ook in Gent, Mechelen en Brugge

Kwb biedt armoedewandelingen aan in Brussel, Vilvoorde, Kortrijk, Antwerpen, Tongeren en -nieuw dit werkjaar!- ook in Gent, Mechelen en Brugge! Elke wandeling is anders, maar het uitgangspunt is hetzelfde: armoede past niet in een rijk land als België.

Kostprijs: afhankelijk van het pakket dat je afdeling kiest.

ArmoedewandelingenMaakkennismethetlevenvanmensendieinarmoedeleven

17

Ledenvoordeel

Bruisende buurt

Uitbouw

Sterke inhoud

“Een dictee is een taalkundige opgave, waarbij personen op hun kennis van spelling en interpunctie worden getest. De voorlezer leest een (stuk) tekst hardop voor; de toehoorder probeert het foutloos te noteren.” Dat is ook zo bij kwb.

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal kennen we als dé wedstrijd in het correct schrijven van de Nederlandse taal. Die wedstrijd wordt jaarlijks in december gehouden. Na februari 2012 kennen we allemaal het Groot Armoededictee van kwb: dé wedstrijd die de rijke woordenschat van arme mensen centraal stelt en tegelijk hun armoede aanklaagt. Kwb heeft het dictee opgesteld in samenwerking met Welzijnsschakels en brengt een getuigenis van iemand die in armoede leeft.

Februari 2012: dictee in jouw afdeling

Februari 2012 is dé dicteemaand van kwb. We vragen dat alle lokale kwb-afdelingen het Groot Armoededictee organiseren. Nodig zoveel mogelijk mensen en andere verenigingen uit. Mensen samenbrengen en doen stilstaan bij de problematiek van armoede is trouwens het begin van de grote verandering die nodig is om armoede de wereld uit te helpen.

Finale

De winnaars van elke afdeling (waarschijnlijk de eerste 2) nodigen we uit op de nationale finale van het Groot Armoededictee op zaterdag 17 maart 2012 in Schaarbeek. Daar nemen de finalisten het tegen elkaar op. Het dictee wordt voorgelezen door een bekende persoonlijkheid.

Kostprijs: gratis

Derijkewoordenschatvanarmen

HetGrootArmoededictee

18

Ledenvoordeel

Bruisende buurt

Uitbouw

Sterke inhoud

Meer en meer gezinnen komen in financiële problemen terecht omdat ze hun opgestapelde schul-den niet langer kunnen betalen. En dit zijn heus niet enkel ‘arme’ gezinnen. Een kleine tegenvaller kan al genoeg zijn om zwaar in de problemen te komen.

Infoavond met lesgever

Kwb werkte een infoavond uit rond de gevaren van consumentenkredieten. Op die avond maken we – begeleid door een lesgever – kennis met de verschillende soorten kredieten en kredietkaar-ten en de gevaren die ze elk met zich meebrengen. We denken ook na over kredieten en belang-rijke technische zaken zoals JKP (jaarlijks kostenpercentage), lenen, contracten… Ook minder bekende, maar even riskante, verborgen kredieten komen aan bod.

Deze activiteit vormt de perfecte voorbereiding op de gemeenschappelijke actie van kwb: de dag zonder krediet op zaterdag 26 november 2011.

3 per provincie

Per provincie hebben we drie data vastgelegd waarop een begeleider ter beschikking is. Je vindt deze data in de activiteitenmap. Als je zin hebt om deze boeiende bijeenkomst te organiseren, neem dan snel contact op met het algemeen secretariaat (Oost: Martine Struelens, 02/246.52.54; West: Martien Stevens 02/246.52.53)

Kostprijs: 60 euro.

Degevarenvandekredietkaart

Eeninfo-avondoverdegevarenvandekredietkaarten

19

Ledenvoordeel

Bruisende buurt

Uitbouw

Sterke inhoud

Welzijnszorg werkt aan armoedebestrijding in Vlaanderen en Brussel. Waarom? Omdat armoede een onrecht is. Tijdens de decembermaand zet Welzijnszorg de strijd tegen armoede extra in de kijker met soep op de stoep. Duizenden vrijwilligers trekken de straat op en verkopen dampende, lekkere soep voor de armoedebestrijding in eigen land.

Maar het is meer. Soep op de stoep is gezellig. Het brengt mensen samen. Ze praten over de armoedeproblematiek in eigen land en maken kennis met de campagne van

Welzijnszorg.

Kies de beste gelegenheid

Organiseer een soep op de stoepactie en verkoop soep tijdens een grote kwb-activiteit, aan de schoolpoort, op de wekelijkse markt, … Kies maar uit. Registreer je op www.soepopdestoep.be en je krijgt een gratis promopakket toegestuurd waarmee je onmiddellijk aan de slag kan.

Vraag kwb-leden, vrienden, familie, collega’s, buren en voorbijgangers om in ruil voor een dampende beker soep een vrije bijdrage te leveren en samen armoede uit te sluiten.

Kostprijs: gratis

SoepopdestoepDoemeemetdejaarlijkseactievanWelzijnszorg

20

Ledenvoordeel

Bruisende buurt

Uitbouw

Sterke inhoud

Wat zijn ‘toppers en blijvers’?

Sommige activiteiten zijn zo goed en zo sterk dat het zonde zou zijn om ze niet langer aan te bieden omdat ze toevallig niet binnen één van de thema’s passen. Daarom vind je dit werkjaar opnieuw een apart pakket onder de naam ‘toppers en blijvers’. Dit zijn stuk voor stuk activiteiten die een bijzondere waarde voor kwb hebben.

Het gaat om activiteiten die je af-deling een imagoboost geven in je gemeente, om activiteiten waar-mee we een grote groep nieuwe mensen bereiken, om activiteiten die een unieke samenwerking mogelijk maken…

Waarom in jouw afdeling?

De ‘toppers en blijvers’ hebben hun naam niet gestolen: het zijn allemaal activiteiten die ook in jouw afdeling een succes kunnen worden. Deze activiteiten zijn immers reeds uitgebreid getest en goedgekeurd door verschillende kwb-afdelingen. En wat meer is: het zijn ook activiteiten die je afdeling de kans geven om een stapje vooruit te zetten op het vlak van imago, verjonging,samenwerking... . Maak je er ook in jouw afdeling een topper van?

Activiteiten

• Vakantie in mijn straat• Wandelen onder satellieten• Gezelschapsspellen• Buurtborrel en buurtpicknick• Samenaankoop

21

Al vele jaren blijft wandelen onder satellieten een topper. Ook dit jaar kan je de koffer met 8 GPS toestellen huren. Zo maak je van je traditionele wandeling een leuke uitdagende variant.

Afdelingen die ‘Wandelen onder satellieten’ de voorbije jaren organiseerden, maakten er soms een dropping, een zoektocht of een spokentocht van. Ook geocaching valt in de smaak: schatten of ‘caches’ zoeken die iemand anders (of de afdeling) verstopt heeft.

Wandelen onder satellieten blijft een topper in het kwb-programma. Maar liefst 64 afdelingen organiseerden vorig werkjaar deze activiteit. We krijgen ook erg positieve signalen over de nieuwe koffers met Garmin toestellen. Ook dit werkjaar staan de koffers ter beschikking van de afdelingen aan dezelfde voorwaarden als vorig werkjaar.

Huurprijs koffer voor een volledige week: 50 euro (met 120 euro waarborg). Wie de koffer huurt, kan een opleiding volgen om met de toestellen te leren werken (data in het activiteitenboek).

Koffer te huur per provincie

Antwerpen: jan – feb – maart – april – juli - augLimburg: sept – okt – nov – mei -juniOost-Vlaanderen: dec – jan – febr – mei - juniVlaams Brabant en Brussel: febr – maart – april – juli - augWest-Vlaanderen: sept – okt – nov – dec - juni

WandelenondersatellietenOpstapmetgps-toestellenalsgids

22

Ledenvoordeel

Bruisende buurt

Uitbouw

Sterke inhoud

Kwb zorgt voor bruisende buurten. Een buurtborrel of buurtpicknick zijn twee activiteiten die niet veel voorbereiding vragen en die je kwb een gezicht in de buurt geven. Je organiseert een buurt-borrel of picknick voor de hele straat of buurt. Met je afdeling breng je zo buren dichter bij elkaar.

Je kiest zelf hoe hoog je de lat voor je afdeling legt. Van gewoon een drankje onder een partytentje tot een feestelijke namiddag met een heleboel activiteiten.

Gezellig samenzijn én buurtfeest in één activiteit

Samen picknicken of borrelen is meer dan eten en drinken alleen, het is een gezellig samenzijn én buurtfeest waar jong en oud plezier aan beleven.

Om het geheel extra gezinsvriendelijk te maken kan je het new-games pakket uitlenen. Dit pak-ket bevat een aantal materialen en spelideeën om op je buurtborrel of buurtpicknick te spelen.

Kostprijs: gratis

Buurtborrel&buurtpicknickEenbruisendekennismakingmetkwbinjebuurt

23

Ledenvoordeel

Bruisende buurt

Uitbouw

Sterke inhoud

Deze avonden zijn goed op weg om de nieuwe klassiekers in ons aanbod te worden. Heeft jouw afdeling nog geen kennis gemaakt met De Kolonisten van Catan, Jungle Speed en andere Alham-bra’s? Dan wordt het de hoogste tijd om de gezelschapsspellenkoffer naar je afdeling te halen!

Een topper voor jong en oud

Twintig nieuwe spellen dagen je buurt uit om gespeeld te worden. Wees gerust, deze namiddag, avond of waarom niet een heel weekend zal de plaatselijke geschiedenis ingaan als één van de meest plezante activiteiten van de laatste jaren! Wedden dat jouw afdeling bovendien heel wat nieuwe gezichten zal verwelkomen op dit initiatief? En dat dit meer dan waarschijnlijk jonge gezinnen zullen zijn?

Een uitdaging

Tot slot, nog een leuke uitdaging voor de afdelingen die met deze avonden vertrouwd zijn: ga voor de langste spel-tafel in het dorp op een zomeravond! Kies een jonge buurt uit, maak de straat autovrij en begin met één speltafel. Telkens er mensen bijkomen, zet je een tafel bij tot aan het einde van de straat.

Kostprijs: € 20

GezelschapsspellenEenspelavondmetdegezelschapsspellenkoffervankwb

24

Ledenvoordeel

Bruisende buurt

Uitbouw

Sterke inhoud

Door een samenaankoop te organiseren met je afdeling, zorg je ervoor dat je leden een aantal pro-ducten aan een bijzonder aantrekkelijke prijs kunnen kopen: dit kunnen bloemen zijn, luiers voor de kleintjes, of stookolie... Je kunt inspelen op bovenlokale samenaankoopinitiatieven of zelf aan de slag gaan in je afdeling.

Een samenaankoop is de ideale manier om je leden hun lidgeld in veelvoud terug te laten verdie-nen! Het principe is eenvoudig: doordat kwb een grote hoeveelheid dezelfde producten afneemt, kan de prijs heel sterk gedrukt worden. Een voorbeeld: een jong gezin met twee kleine kinderen spaart op jaarbasis vele tientallen euro’s uit door mee te doen met een samenaankoop van luiers.

Veel mogelijkheden

Kies zelf welke samenaankoop interessant en haalbaar is voor jouw afdeling en doe je leden een groot financieel plezier! Heel wat kwb-afdelingen hebben ervaring met de samenaankoop van stookolie, potgrond, gewone en biologische geteelde appels, peren, aardappelen, brandhout, schoorsteenvegen, vis, brood, speculaas, bloemen, zaad- en plantgoed, wijn, chocolade paaseieren, tuingerief, zonnepanelen, dakisolatie, boomschors, kip-pen, kerstbomen.

Wat interesseert jouw leden? Je hoeft niet altijd de vertrouwde paden te bewande-len. Kijk ook eens naar nieuwe producten of diensten: elektrische fietsen bijvoor-beeld of de keuring van de cv-ketels.

Kostprijs: gratis

Samenaankoopvoorbeginners

Enormledenvoordeel

25

Ledenvoordeel

Bruisende buurt

Uitbouw

Sterke inhoud

Op zoek naar een reuzegezellige activiteit waar heel veel volk op afkomt? Een activiteit waar je de hele gemeente mee in beweging krijgt? Een activiteit waar de deelnemers jaren later nog over spreken? Dan is ‘Vakantie in mijn straat’ precies wat je zoekt: een kampeeravond in je eigen gemeente, waar iedereen welkom is. Kwb zorgt voor het kampeerterrein, eventueel voor wat drank of hapjes (barbecue!), voor de sfeer, wat volksspelen… En de deelnemers zorgen voor de tentjes en de ambiance. Je kunt je ‘Vakantie in mijn straat’ zo beperkt of uitgebreid maken als je zelf wilt: van één avondje kamperen tot een heus kampeerweekend met alles erop en eraan.

Samen sterk!

Eén van de eerste partners die je beslist moet aanspreken als je dit doet is de Chiro van je gemeente. Kwb en Chiro bieden deze activiteit immers samen aan. Maar beperk je zeker niet tot Chiro. Met deze activiteit zul je zeker nog op andere partners kunnen rekenen: Pasar, andere jeugdverenigingen, KAV, ACW,… De ervaringen van de voorbije jaren hebben ons geleerd dat ‘Vakantie in mijn straat ‘ nog heel lang een topper zal blijven!

Kostprijs: gratis

VakantieinmijnstraatEenkampeerweekendonderdeeigenkerktoren

26

Ledenvoordeel

Bruisende buurt

Uitbouw

Sterke inhoud

De diensten van kwb

Binnen kwb zijn ook een aantal diensten actief met een eigen aan-bod. Een aanbod dat vaak het afdelingsprogramma niet haalt. Niet omdat het niet goed is. Wel omdat het aanbod en de dienst niet gekend zijn in de afdeling. Op de volgende pagina’s vind je dan ook enkele activiteiten uit het aanbod van deze diensten:

• Kubb (Kwb in beweging)• Vrije begeleiding (dienst rijbewijs)• Hart voor het Zuiden (Wereldsolidariteit)• Zot van Turnhout (Kwb op vakantie)

Wil je meer weten over deze dien-sten? Neem een kijkje op www.kwb.be voor alle info.

Waarom in jouw afdeling?

Er zijn verschillende redenen om een activiteit uit de diensten op je programma te plaatsen. De kwb diensten bieden voor elk wat wils en geven je de kans om nieuwe mensen aan te trekken voor je afdeling en om het aanbod voor je bestaande ledengroep te vernieuwen en te verruimen.

Binnen de diensten vind je ook een aantal activiteiten die waar-maken waar kwb voor staat. De geschifte wereldquiz bijvoorbeeld vraagt - op een ludieke manier - aandacht voor de wereldproblema-tiek. Het aanbod rond vrije begeleiding is al jaren een strijdpunt voor kwb. Door deze activiteiten op je programma te zetten, werk je mee aan een sterke kwb. En niet te vergeten: het zijn ook ge-woon steengoede activiteiten!

Activiteiten:• Zot van Turnhout• Startpakket voor vrije begeleiding• Kubb• Hart voor het Zuiden

27

Kubb is een oud spel dat nog stamt uit de tijd der Vikingen. Sterk of zwak, jong of oud, iedereen beleeft plezier aan dit spel. Het spel met de 10 blokjes (= kubbs), de koning en de werpstokken werd al op de startdagen gedemonstreerd. Ook dit jaar kan je kubb-spelen ontlenen.

Tornooi

Organiseer een tornooi onder verenigingen of wijken. Of nog leuker, een interfamilie-tornooi in een bepaalde buurt. Op een grasveld met een tapkraan/bak bier erbij kom je al heel ver.

Inbouwactiviteit

Je kunt Kubb eveneens inbouwen in een andere buitenactiviteit die je organiseert. Zo past het perfect in Vakantie in mijn Straat, op de buurt-picknick of gewoon op een plaatselijk buurtfeest.

Kwb in Beweging zorgt voor een koffer met 5 kubb-spelen die kan ont-leend worden voor € 25. Je kan ook opteren voor één of twee spelen. Dan betaal je € 10 voor 1 spel, € 20 voor 2 spelen of € 25 voor 3, 4 of 5 spelen. Zo kunnen 10 ploegen tegelijkertijd spelen (een ploeg bestaat uit 2 tot 6 personen). Ploegen kunnen gemengd zijn en variëren van leeftijd. Het terrein is 5 meter breed en 8 meter lang. Het spel wordt in principe op gras gespeeld. Het kan ook op zand, op beton, op gravel of zelfs op sneeuw. In de Kubb-pakketten zitten hoekstokjes om elk ter-rein af te bakenen.

KubbEenbuitenspelvoorjongenoud

28

Ledenvoordeel

Bruisende buurt

Uitbouw

Sterke inhoud

Bruisende buurten maken waar niemand uitgesloten wordt. Daar gaat het om in de kwb. Hier bij ons. En wereldwijd. Daar zijn sterke sociaal-culturele verenigingen, onafhankelijke vakbonden en mutualiteiten voor nodig. Wereldsolidariteit is onze hefboom om die organisaties in het Zuiden volop te ondersteunen. Ook financieel. Jouw afdeling kan helpen door de opbrengst van één van je activiteiten aan Wereldsolidariteit over te maken.

Welke activiteit geef je het label ‘Hart voor het Zuiden’?

Geef een van jouw activiteiten het label ‘Hart voor het Zuiden’. Waarom niet de activiteit die het meeste geld opbrengt ? De noden van onze partners in het Zuiden zijn minstens even dringend dan die van de eigen afdelingskas… Overloop dus je nieuwe jaarkalender en prik dat label vast. Minstens op één activiteit. Het mogen er ook meer zijn.

Een aantrekkelijke methodiek om op een van je activiteiten extra middelen voor Wereldsolidariteit te verzamelen is het organiseren van een Fruitshake! Bied je leden, voorbijgangers of bezoekers een verfrissend drankje of hapje aan. Zolang het hoofdingrediënt fruitig is, zit je goed. Wat dacht je van fruitsapjes, smoothies, fruitsla of fruitthee? Of vertrouw op je eigen shake-kwaliteiten en bied hen iets aan dat ze niet kunnen weigeren! De opbrengst is voor Wereldsolida-riteit. Succes gewaarborgd!

HartvoorhetZuidenDeopbrengstvanjegrootsteactiviteitvoorWereldsolidariteit

29

Ledenvoordeel

Bruisende buurt

Uitbouw

Sterke inhoud

We richten ons volop op de vrije begeleiders. Pa, ma, oom, tante, vriend of vriendin die een kandidaat-bestuurder willen begeleiden in de voorbereiding op het praktisch rijexamen moeten voldoende achtergrond hebben om van de periode van vrije begeleiding een succes te maken.

In het startpakket vrije begeleiding zitten 2 infoavonden voor begeleiders

In de eerste les frissen we de kennis van het verkeersreglement op. Dat is broodnodig. Het aanleren van veilig en correct rijgedrag veronderstelt een actuele kennis van de wegcode. Maar we blijven niet hangen bij de theorie. De aandacht gaat vooral naar het overbrengen van de juiste toepassing van de verkeersregels in concrete verkeerssituaties.

In de tweede les vernemen de begeleiders hoe ze de proefperiode stap voor stap kunnen opbouwen. Ze leren hoe ze moeten omgaan met stress en faalangst, hoe ze de manoeuvres moeten uitleggen, hoe het praktisch examen in elkaar zit, welke fabeltjes over examinatoren de ronde doen, enz.

De begeleiders krijgen een praktische leidraad met een stap-penplan, evaluatierooster en rittenblad. In dit startpakket vinden begeleiders de kennis en de instrumenten om hun begeleidingstaak met groot succes op te nemen.

Kostprijs: € 150

StartpakketvrijebegeleidersTweeinfoavondenvooriedereendieiemandleertautorijden

30

Ledenvoordeel

Bruisende buurt

Uitbouw

Sterke inhoud

Telt jouw kwb-afdeling samen met de stad Turnhout mee af naar het feestjaar 2012? Want dan mag Turnhout zich met trots Cultuurstad van Vlaanderen noemen. Alsof dat nog niet genoeg is viert de stad ook haar 800 jaar bestaan. Redenen genoeg om Turnhout als gaststad voor daguit-stappen en afdelingsweekends naar voor te schuiven in het werkjaar 2011-2012! Je zal versteld staan van de ontelbare mogelijkheden in en rondom Turnhout. Kwb op vakantie werkte twee daguitstappen en een weekend op maat uit, met exclusieve voordelen. Nu enkel nog een datum vinden en wedden dat je nadien zot van Turnhout zal zijn?

DoelAlle wegen leiden in het werkjaar 2011 – 2012 naar Turnhout. Daarom zorgen we voor goed uit-gewerkte daguitstappen en/of een bijzonder leuk weekendje met de kwb-afdeling in de Kempen. Hierbij maak je kennis met de stad en de wijde omgeving (de Antwerpse Kempen). Kwb op vakan-tie doet voor je afdeling alle reservaties, jij kan volop genieten.

Zot van Turnhout richt zich tot alle afdelingen die graag er op uit trekken, of het nu op daguitstap of op weekend is. Hierbij heeft jouw afdeling keuze zat uit toffe activiteiten in en rond Turnhout.

Timing en planningHet hele werkjaar. Bepaalde activiteiten naar aanleiding van 800 jaar Turnhout zijn wel pas in 2012 toegankelijk.

Kostprijs: daguitstappen zijn beschikbaar vanaf € 12,50 per persoon (inkom-gelden en gidsen inclusief). Weekends vanaf € 94 per persoon.

ZotvanTurnhoutDaguitstapnaardeculturelehoofdstadvanVlaanderen

31

Ledenvoordeel

Bruisende buurt

Uitbouw

Sterke inhoud

Een gezonde kwb-afdeling durft af en toe het vertrouwde pad verlaten en gaat een nieuwe uitdaging niet uit de weg.

Dat doen we ook met de dag van de kwb in 2012. Al heel wat jaren vindt deze dag traditiegetrouw plaats op de eerste zondag van mei. In 2012 betreden we andere paden.

Met ‘kwb zomert!’ gaan we niet voor ‘de dag van kwb’ maar voor ‘de zomer van kwb’!

Een hele zomer lang kan je op verschillende plaatsen in Vlaanderen deelnemen aan allerlei leuke en zomerse activiteiten. Kwb zomert brengt een combinatie van een uniek toeristisch aanbod én heel wat bruisende kwb-activiteiten.

Een aanbod dat een grote groep mensen aanspreekt: lid of nog geen lid, jong en oud, man of vrouw, spring in ’t veld of de stiltezoeker,…

In de zomer van 2012 zal Vlaanderen geweten hebben dat kwb een bruisende beweging is die kwaliteitsvolle activiteiten aanbiedt in de vrije tijd.

Kwbzomert!Overtenemeninjeafdelingsagenda

32

De buurtbox Jong & Actief is een doosje met leuke activiteiten die je als afdeling aan jongeren uit de buurt kan geven. Jullie kennen vast en zeker jonge mensen die vroeger lid waren van de lokale jeugdbeweging en nu met een aantal vrienden een oud-leidingclubje vormen.

Onze bedoeling is om met de Buurtbox “Jong & Actief” deze jongeren aan te spreken. Om hen te laten kennismaken met kwb en de mogelijkheden van het sociaal-cultureel

volwassenen-werk.

In de box zitten zes leuke activiteiten die de jongeren zelf kunnen organiseren. De box geeft recht om één activiteit uit de box gratis uit te proberen. De groep jongeren zoekt zelf een

locatie (en dat kan gerust ook thuis!), maakt de uitnodigingen en zorgt voor een werkbare groep. Kwb levert de nodige materialen en/of begeleiders-lesgevers.

De laatste jaren heeft de kwb de kaart getrokken van samenwerking met het jeugdwerk of jongeren uit je buurt. Vakantie in mijn straat is daar een succesverhaal in. Tientallen kwb-afdelingen hebben reeds één of meerdere “vakantie in mijn straat”-activiteiten georganiseerd. Gebruik de buurtbox zeker voor de jongeren met wie je al samengewerkt hebt. Je kan bijvoorbeeld de box cadeau doen na een geslaagde organisatie van vakantie in mijn straat, of bij de start van een nieuw werkjaar van de jeugdbeweging. Oud-leiders komen dan vaak een kijkje nemen!

De jongerenbuurtbox kan je aankopen aan € 20 op het algemeen secretariaat of via de website www.buurtbox.be. De jongeren of oud-leiding van de jeugdbeweging zullen een aangename kwb-activiteit beleven!

BuurtboxJong&ActiefDebuurtboxomjongerentebereiken

33

Alle lokale kwb-besturen nodigen op hun bestuursvergadering van september, oktober of november 2011 de schepen voor sociale zaken of de voorzitter van het OCMW uit.

Het gaat bij voorkeur om een open bestuursvergadering, waar ook de bestuursleden van andere verenigingen op uitge-nodigd worden (bv. een delegatie van het bestuur van KAV, Gezinsbond, Welzijnsschakels, Verenigingen waar armen het woord nemen,…)

Doel van de (open) bestuursvergadering is om de Dag zonder Krediet (zaterdag 26 november 2011) van onderuit te versterken en een grotere impact te geven door:

1. Op de vergadering een stand van zaken te geven van de schul-denproblematiek in de eigen gemeente. De bevoegde schepen van sociale zaken of de voorzitter van het OCMW geeft uitleg.

2. Meteen het schepencollege en de gemeenteraad te vragen de 12 aanbevelingen van het Platform Dag zonder Krediet mee te onderschrijven en zo bondgenoot te worden van het Platform.

3. En ten slotte het schepencollege uit te nodigen om, voorzien van hun sjerp, mee te doen aan de provinciale persmomenten van het Platform (eentje in elke provincie en eentje in Brussel op zaterdag 26 november).

DagZonderKredietGemeenschappelijkekwb-actie2011-2012

34

Vouw uit en kies je activiteiten

Hieronder vind je een overzicht van alle activiteiten uit dit activiteitenboekje, per thema.

Tijdens je programmatie vouw je dit blad best uit, zodat je de hele tijd het overzicht van alle activiteiten behoudt. Als een activiteit voorgesteld wordt, die interessant lijkt om te organiseren in je afdeling, duid deze dan aan op het overzicht hieronder. Vind jij het belangrijk dat jouw kwb-afdeling werk maakt van één van de thema’s, duid het aan op dit overzicht.

Op het einde van de programmatie leg je alle voorkeuren van iedereen rond de tafel samen. Zo heb je onmiddellijk een duidelijk overzicht van de thema’s en activiteiten die op

jullie programmatie kwamen bovendrijven.

Veel succes!

36

Duurzaamleven

Gezondleven

Iedereenmee

Toppers&blijvers

Diensten

• Draag je boompje bij • Klimaatchaos in het Zuiden • Bezoek Neeltje Jans en Nausicaà • Werken aan een speelse tuin • Moestuinieren in potten

• Pluk je geluk in je buurt • EHBO bij je thuis • Gezond koken • Fit op de fiets

• Armoede op de planken • Armoedewandelingen • De rijke woordenschat van armen • De gevaren van de kredietkaart • Soep op de stoep

• Wandelen onder satellieten • Buurtborrel en buurtpicknick • Gezelschapsspellen • Samenaankoop • Vakantie in mijn straat

• KUBB • Hart voor het Zuiden • Startpakket vrije begeleiding • Zot van Turnhout

• Kwb zomert! • Buurtbox Jong & Actief

DagZonderKrediet

Verantwoordelijke uitgever: Koenraad Coppens, kwb vzw, U. Britsierslaan 5 - 1030 Brussel