Kom en Zie magazine 1-2011

16
Magazine Jaargang 3 - voorjaar 2011 Het getuigenis van Riet van Briemen In gesprek met Ann Mandos Op bezoek bij Fons en Caroline Lutz

description

Het magazine van Kom en Zie Rotterdam Nummer 1 van 2011

Transcript of Kom en Zie magazine 1-2011

Page 1: Kom en Zie magazine 1-2011

Magazine

Jaargang 3 - voorjaar 2011

Het getuigenis vanRiet van Briemen

In gesprek metAnn Mandos

Op bezoek bijFons en Caroline Lutz

KEZ Magazine 1-2011_DEF.pdf 1 29-03-2011 21:17:32

Page 2: Kom en Zie magazine 1-2011

2

Nieuwe bezoekers van Kom en ZieBijna iedere week zijn er nieuwe mensen in de zondagsdienst. Allen zijn op zoek naar de waarheid, verlossing en warmte van Jezus. Na afloop van de dienst wordt er aan deze gasten van Kom en Zie gratis een kopje koffie en thee aangeboden.

InloopgroepIn een zaal links van de hoofdingang (NB: trapje naar beneden) wordt er voor nieuwe Kom en Zie bezoekers ook iedere woensdagavond van 20.00 tot 22.00 uur een inloopavond georganiseerd, om: - nader kennis te maken met broeders en zusters uit Kom en Zie

- eventuele vragen te kunnen stellen - ervaringen te delen over christen zijn in de dagelijkse praktijk.

GetuigenisRegelmatig komen zeer verschillende Jezus-volgelingen uit Kom en Zie ook hun getuigenis geven. Verder wordt elke

inloopavond het offer van Jezus herdacht en een kleine bijbelstudie gegeven over allerlei aspecten van het volgen van Jezus en de rol van de gemeente daarin. Het team van de inloopgroep is er op gericht nieuwelingen te helpen hun weg in de gemeente te vinden en een volledig geïntegreerd Kom en Zie lid te worden.

Lid wordenBezoekers die besluiten Jezus te gaan volgen en lid te worden van onze gemeente, hebben na verloop van tijd de inloopgroep niet meer nodig en kunnen dan na onderling overleg, deel gaan uitmaken van één van de andere kleine groepen in Kom en Zie.

Hartelijk welkom namens de medewerkers van het inloop-team, John en Carol-Ann Malaihollo en Ferdinand en Astrid Smulders.

Voor meer informatie kunt u terecht bij de informatiebalie in de hal of bel met 010-4560837.

welkom

GEESTELIJK LEVEND?Door Jan de Geus

De Bijbel geeft een 3-tal definities voor geestelijk leven.1. "Er is jou, mens, gezegd wat goed is, je weet wat de HEER van je wil: niets anders dan recht te doen, trouw te betrachten en nederig de weg te gaan van God." (Micha 6:8)2. "God liefhebben boven alles en je naaste als jezelf" (Deut. 6:5; Markus 12:30)3. " Voor God, de Vader, is alleen dit reine, zuivere godsdienst: weduwen en wezen bijstaan in hun nood, en je in acht nemen voor de wereld en onberispelijk blijven." (Jakobus 1:27)

Samengevat is Bijbels geestelijk leven moreel en relationeel van aard. Het zwaartepunt ligt op de zuiverheid van het handelen (heiliging, navolging, ethiek, gehoorzaamheid) in liefde tot God en de naaste (relatie, samen, gemeenschap). Daarbij schrijft Paulus in 1 Timotheüs 4:1, “Maar de Geest zegt nadrukkelijk dat in de eindtijd sommigen het geloof zullen verlaten, doordat ze luisteren naar

dwaalgeesten en naar wat demonen hun leren". Dit schrijft Paulus dus aan gelovigen.

Het woord ‘nadrukkelijk’ geeft aan dat God Zelf er groot belang aan hechtte, dat de gemeente dit ter harte zou nemen. De "afval" is ook te herkennen, want hij wordt benoemd: mensen zullen ‘dwaalgeesten en leringen van boze geesten’ volgen. Afval betekent dus niet alleen dat men niet meer gelooft, maar dat het geloof bederft. Men verlaat niet de gemeente, maar de waarheid.

We worden beïnvloed door het relativerende denken van de wereld om ons heen. We laten Gods Woord niet meer met autoriteit spreken over onze verlangens en gewoontes. In plaats daarvan interpreteren we Gods Woord aan de hand van onze eigen verlangens en onze eigen normen, om onze eigen wil te rechtvaardigen. Of we leggen het zo uit, dat we in harmonie blijven met de wereld om ons heen. Waarmee de scheiding tussen heilig en onheilig vervaagt. Dit is waar de Geest nadrukkelijk voor waarschuwt.

Laten we daarom - net als de jonge gemeente - alert blijven en “blijven volharden bij het onderwijs der apostelen.” (Handelingen 2:42). Goed, dat we elkaar hebben, vindt u niet?

van de oudstenraad

2 Welkom

2 Van de oudstenraad

3 Van de redactie

3 Wegwijzer pastorale zorg

4 Vrouwenbijeenkomst

6 In gesprek met Ann Mandos

8 Op bezoek bij Fons en Caroline

10 Voor de kinderen

11 7 vragen aan Annick vd Spoel

12 De jeugd van tegenwoordig

12 Opvoedgroep

13 Getuigenis

14 Muziek en boeken

15 Kom en Zie in bedrijf

16 Column

16 In the picture

16 Colofon

inhoud

KEZ Magazine 1-2011_DEF.pdf 2 29-03-2011 21:17:32

Page 3: Kom en Zie magazine 1-2011

Diaconale zorg Ellen vd Berg [email protected] spreekuur op maandag 09.30 -12.30 uur 010-4115450 Ziekenbezoek Ingrid de Geus 010-8889268

Ouderen bezoek Annelies Jongepier 06-46090900 [email protected]

Pastoraal Team Klaske Hendriks 010-4518042 en Connie Pasma 0168-328158 [email protected]

Soms kan het zijn dat u extra ondersteuning nodig heeft op financieel terrein. Naast het geven van praktische hulp heeft diaconie ook een adviserende taak. Voor deze zaken kunt u zich wenden tot Ellen vd Berg. Zij coördineert de diaconie.

Is er iemand ziek die lid is van de gemeente dan kunt u zich wenden tot Ingrid de Geus, zij coördineert het ziekenbezoek. Voor ouderenbezoek is dit Annelies Jongepier.

Heeft u geestelijke hulp of advies nodig van het Pastoraal Team dan kunt u contact opnemen met Klaske Hendriks of Connie Pasma. Bent u lid van een groep dan is het wenselijk dat u eerst overlegt met de groepsleider.

De hulp kunnen wij alleen aanbieden voor mensen die lid zijn van de gemeente Kom en Zie.

Heeft u een vraag voor het pastoraal team mail ons dan gerust. Het mailadres is [email protected]. Hiervoor hoeft u geen lid te zijn van onze gemeente.

Tekst ter overdenking:1 Petrus 4 vers 8Heb elkaar vóór alles innig lief, want liefde bedekt tal van zonden.

wegwijzer pastorale zorg

3

Wat hoorden we elkaar toch geregeld klagen over het koude winterweer. Mocht u zich hier in herkennen dan heb ik goed nieuws voor u, de lente komt eraan! Dat betekent dat de dagen langer worden, bloemen weer gaan bloeien het groen weer op komt en de lammeren er weer aan komen. Het is alsof de wereld wil zeggen: ‘Het leven komt tot bloei’. Zelf heb ik niets tegen de winter maar, het bijna kunnen zien groeien van de planten en de elke dag warmer wordende zon op je gezicht, heerlijk! Ik verheug me al op mooie wandelingen door de natuur zodat ik dit grote Gods wonder elke dag bewust mag meemaken.Mooi vind ik dan ook de symboliek van het

gras en de bloemen die in het Woord terug te vinden zijn en meerdere malen terug komen. Enkele voorbeelden waarin dit te lezen is zijn; Jacobus 1:11, Jesaja 28:1-4 en Jesaja 40:6-8. Wanneer ik 1 Petrus 1:24-25 lees in mijn tuin en rondkijk denk ik altijd weer, wat een grote God die er is en zal zijn tot in alle eeuwigheid!

1 Petrus 1:24-25 “Want alle vlees is als gras en al de heerlijkheid van de mens is als een bloem in het gras. Het gras is verdord en zijn bloem is afgevallen. Maar het Woord van de Heere blijft tot in eeuwigheid. En dit is het Woord dat onder u verkondigd is.”

U zal wel denken leuk maar wat heeft dit met het magazine te maken. Welnu, het magazine in het huidige vorm is natuurlijk nog jong en maakt pas z’n eerste lente mee. Wij als redactie streven naar een zo goed mogelijk resultaat. Voor dit magazine hebben we bijvoorbeeld weer uitgepakt met twee prachtige interviews. In dit magazine leest u over Ann Mandos, Fons en Carolien Lutz, de opvoedgroep, Annick van der Spoel en nog veel meer. Heeft u vragen, opmerkingen of verbeterpunten dan horen wij dat natuurlijk graag!

van de redactie

v.l.n.r.: Bram, René, Tim, Lizzy, Petra, Rein

KEZ Magazine 1-2011_DEF.pdf 3 29-03-2011 21:17:32

Page 4: Kom en Zie magazine 1-2011

4

Houdt u ook zo van koffie met wat erbij?

Ik eigenlijk niet, maar gelukkig schenken ze ook thee, heel veel thee! Speciaal voor mij en al die anderen die niet van koffie houden. Maar natuurlijk zijn er ook echte koffieleuten, die slobberen zo het ene na het andere bakkie weg, heerlijk. En elke keer is het weer een verrassing wat we erbij krijgen. Een lekkere koek, een stuk appeltaart, zelfgebakken of vers gekocht, het is iedere keer weer een feest!

Maar waar we allemaal steeds weer voor komen, is toch eerlijk gezegd niet de koffie, thee of wat lekkers, maar dat andere “wat erbij”. Want dat is waar het om gaat op de koffieochtend, 1x in de maand bij Marie-Helene thuis (en er zijn er meer, kijk achterop het maandblad). Wat we bij de koffie krijgen is een stuk gezelligheid, saamhorigheid en een mooi stukje bijbelstudie, speciaal geschreven voor (en door) vrouwen. Dan denk ik zo gauw alleen al even over onderwerpen als ‘eerlijkheid’, ‘bescherming’, ‘vol verwachting…’ (het thema van december), ‘wat maakt God blij’, en ‘over schoonheid gesproken’. Wat kunnen wij leren over de vrouwen in de bijbel. Waren die echt zoveel meer bijzonder dan wij?! Hadden zij het veel makkelijker of juist veel moeilijker dan wij? Leefden ze dichter bij God, hoorden ze Zijn stem werkelijk in hun oren galmen? Daar krijgen we op de koffieochtenden allemaal antwoorden op!!

Natuurlijk zitten we niet alleen maar braaf te luisteren, er wordt van ons verwacht dat we er zelf over nadenken en misschien onze mening of onze ervaring met anderen durven te delen. Daarbij lachen we soms heel wat af, leren we elkaar steeds meer waarderen en gaan emoties over leeftijdsgrenzen heen. De jongsten zijn nog (lang) geen veertig, de oudsten al over de tachtig!!! Dat is heel bijzonder, maar toch ook weer niet. Want in het lichaam van Christus maken leeftijd, emoties, opvoeding, achtergrond enz. geen verschil. Bij God mogen we zijn hoe we zijn, en wie we zijn, maar worden ook de scherpe kantjes van ons karakter bijgevijld. Daarom geeft God ons aan elkaar, om door elkaar tot mooiere mensen voor Hem te worden.

Wil jij nou ook een mooiere vrouw worden, kom dan gerust eens op een koffieochtend. (Of mannen, willen jullie dat je vrouw nog mooier wordt dan ze al is, stuur haar er dan gewoon eens op af!!!) Er zijn verschillende dagen, tijden en ontmoetingsplaatsen, dus er is er altijd wel ergens een in de buurt.

door Inge de Witte

Vraag de folder aan van ‘Zij aan Zij’ bij de infobalie voor alle data van vrouwenbijeekomsten bij u in de buurt.

ingezonden door Ellen van den Berg

Stel je eens voor wat er zou gebeuren als we op dezelfde manier met onze Bijbel omgaan als met onze mobiele telefoon?

Het zou betekenen dat we:- onze Bijbel constant op zak zouden hebben,- er meerdere malen per dag een blik in werpen,- wanneer we hem vergeten, weer terug naar huis of kantoor gaan om hem te halen,- hem gebruiken voor het verzenden van berichten naar onze vrienden,- hem behandelen alsof we nooit zonder hem hadden kunnen leven,- hem aan onze kinderen meegeven, voor hun veiligheid en om met hen te communiceren.

In tegenstelling tot een mobieltje heeft de Bijbel nooit storing op het netwerk. Op elke locatie is er verbinding. We hoeven ons geen zorgen te maken over het beltegoed, want Jezus heeft de rekening al betaald en we kunnen onbeperkt bellen. Laten we er dan ook volop gebruik van maken!

Enkele ‘alarmnummers’:- als je verdrietig bent, bestudeer dan Johannes 14,- als je nerveus bent, bestudeer dan Psalm 51,- als je bezorgd bent, bestudeer dan Mattheus 6:19-34,- als je in gevaar bent, bestudeer dan Psalm 91,- als God ver weg lijkt, bestudeer dan Psalm 63,- als je vertrouwen moet worden versterkt, bestudeer dan Hebreeën 11,- als je alleen en doodsbang bent, bestudeer dan Psalm 23,- als je hard en kritisch bent, bestudeer dan 1 Korinthiërs 13,- als je het geheim van geluk wilt kennen, bestudeer dan Kolossenzen 3:12-17,- als je verlangt naar vrede en rust, bestudeer dan Mattheus 11:25-30.

Vergelijking tussen de Bijbel en een mobiele telefoon

KEZ Magazine 1-2011_DEF.pdf 4 29-03-2011 21:17:32

Page 5: Kom en Zie magazine 1-2011

5

Samen zingen van

gospels & hymns

25 juni 2011Stadion De Kuip

Rotterdam

25 juni 2011Stadion De Kuip

Rotterdam

Tickets slechts

€ 17,50

www.preez.nl

Kijk voor info en tickets op www.preez.nl

DAGVULLEND PROGRAMMA MET:!"#$%&'()*#+()',*"!"-...",&&'/+0+$"!"&1*'+0+$2"3)$"4+,+$0+")'*#+2*+$

Een evenement om te 4+/+3+$ !

PreeZ adv Churchlife_215x265mm_fc.indd 1 08-02-11 16:11

KEZ Magazine 1-2011_DEF.pdf 5 29-03-2011 21:17:32

Page 6: Kom en Zie magazine 1-2011

Door Petra Vermeer

U kent haar vast wel Ann Mandos. Al 34 jaar getrouwd met Ton en in die tijd zijn er 4 kinderen bij gekomen: Vito, Sophia, Teresa en

Sergio. Het zijn echte Nieuwerkerkers en komen al jaren in Kom en Zie. Ann is een echte business woman. Ze heeft bij verschillende multinationals gewerkt en is vanaf 1997 werkzaam binnen de Telecom. Daar is zij betrokken geweest bij diverse reorganisaties. In 2009 is Ann haar eigen bedrijf gestart, FromChallengeToChange. Ook heeft ze twee boeken geschreven. Bij de familie Mandos zijn de rollen omgedraaid. Ton is huisman en Ann is aan het werk.

Hoe is deze rolverdeling ontstaan?Toen wij onze kinderen kregen was ik fulltime moeder. Maar op een

gegeven moment kreeg ik ernstige rugklachten. Ik kon onze zoon Vito, die lichamelijk gehandicapt is, niet meer verzorgen en hij zou niet meer thuis kunnen wonen. Dat was verschrikkelijk, want ik wilde onze familie bij elkaar houden. Ook de huishoudelijke taken zoals stofzuigen gingen niet meer. Onze huisarts kwam toen met de vraag of we misschien de rollen zouden kunnen omdraaien aangezien het steeds zwaarder zou worden. Dus Ton thuis en ik aan het werk. Het was een moeilijke tijd en heb God echt om hulp gevraagd. En God heeft dit gebed ook beantwoord. Ik wist gewoon niet dat ik in me had om te doen wat ik nu doe. Hij heeft mij de wijsheid en inzicht gegeven

om dit te kunnen.

En toen moest jij je weer in het bedrijfsleven mengen. Hoe is dat gegaan?Het was heel erg wennen om weer aan het werk te zijn en in die 6 jaar was er veel veranderd. Er was bijvoorbeeld ineens een computer en een fax. Het eerste jaar was moeilijk omdat je bij je kinderen wilt zijn. Maar ook dat went en is goed gekomen. Ton is een grote steun voor me geweest en nog steeds natuurlijk. Hij heeft veel vertrouwen in me en hij motiveert me om iets aan te pakken als ik

twijfel.

Hoe maakte je tijd voor God in je drukke werkleven?Nou ik ben niet het type dat elke ochtend om 6 uur aan het bidden gaat hoor! Ik had mijn momenten met God gewoon tussendoor. Tijdens mijn werk ging ik even naar het toilet en ging daar bidden. Daar vroeg ik God om wijsheid en hoe ik met bepaalde dingen of collega’s om moest gaan. In de auto bad ik tot God om bij me aanwezig te zijn bij een vergadering.We bezochten ook de bidstond en de donderdagavonddiensten.

Daar moest ik gewoon heen om even uit de drukte te ontsnappen en samen met de gemeenteleden God te aanbidden.

Na 22 jaar als People & Project Manager te hebben gewerkt ben je nu eigen baas. Hoe bevalt het?Ik had al een tijd het idee om voor mezelf te beginnen. Maar de kinderen woonden toen nog thuis en tja je bent toch de kostwinnaar. Dus die stap vond ik toen te groot. Nu zijn de 2 meiden het huis uit en vond ik dat het tijd was om de gok te wagen. Je bent 22 jaar aan het rennen en vliegen. Waarschijnlijk vond God het ook tijd dat ik

in gesprek met AnnMandos

KEZ Magazine 1-2011_DEF.pdf 6 29-03-2011 21:17:33

Page 7: Kom en Zie magazine 1-2011

7

eens iets rustiger aan zou doen. Mijn bedrijf FromChallengeToChange - Interim Professionals is een bedrijf dat zich bezig houdt met het stroomlijnen van

bedrijfsprocessen en verandermanagement zowel binnen Sales, Marketing & Communicatie als ook de technische operationele omgeving.

Je hebt 2 boeken geschreven ‘The Challenge Cycle Check Methodiek’ en ‘The Business ABC Booklet’. Hoe ben je op het idee gekomen om een boek te gaan schrijven?Mijn eerste boek ‘The Challenge Cycle Check’,

kortweg CCC genoemd, is eigenlijk het verlengde visitekaartje voor mijn bedrijf. Al mijn ervaring en werkwijze zijn in dit boek opgenomen. Dit boek is ook echt voor zakenmannen en vrouwen bedoeld. In CCC staat een werkwijze beschreven voor de gehele dienstverlening en zorgt voor een eenduidige, uniforme manier van werken en kan helpen efficiënt bedrijfsprocessen op orde te krijgen en te houden.

Mijn tweede boek heet ‘The Business ABC Booklet’ en is in eigen beheer uitgegeven. Dit vind ik een geweldig boek geworden. Het eerste gedeelte is The Wise Advise ABC met persoonlijke eigenschappen en levenshouding die ons positief kunnen beïnvloeden. En het tweede gedeelte zijn uitspraken van personen vanuit verschillende werelddelen. Ik noem het ook een reis om de wereld. Ik heb een aantal maanden uitspraken van succesvolle personen

verzameld. En heb dit op internet geplaatst en kreeg regelmatig reacties van mensen. Dus ik dacht dat daar misschien wel vraag naar zou zijn. Het boek is voorzien van prachtige foto’s die merendeel gemaakt zijn door mijn aanstaande schoonzoon Juan uit Brazilië.

Wat zijn je plannen voor de toekomst?Nou misschien volgt er nog wel een boek en ik wil graag mijn eerste boek ‘The Challenge

Cycle Check Methodiek’ vertalen in het Engels. Daarmee hoop ik een breder publiek te bereiken.

En wat ik zeker ga doen, is op Braziliaanse/Portugese les. Ons hart ligt in Brazilië en onze dochter Teresa gaat trouwen met haar vriend Juan uit Brazilië. En ik wil heel graag met zijn ouders kunnen praten op de bruiloft.

De boeken van Ann zijn te verkrijgen via haar website www.fromchallengetochange.nl of via onze eigen boekenwinkel.

7

KEZ Magazine 1-2011_DEF.pdf 7 29-03-2011 21:17:33

Page 8: Kom en Zie magazine 1-2011

Bestemming bereikt! Geheel zonder navigatiesysteem, maar met sublieme uitleg van Fons. Het is een uur of zeven en het begint al donker te worden. Ik spiek alvast even door het raam naar binnen, het ziet er warm en gezellig uit. Ik haast mij naar de deurbel. Caroline doet open. Meteen voel ik mij op mijn gemak als zij mij begroet met haar brede glimlach.

Vorkje meeprikken in de soepIk prik een vorkje mee bij Fons (55) en Caroline Lutz (51). Hoewel, vorkje? Zelfs een goedgevulde linzensoep als deze, eet ik toch liever met een lepel. Een enorme pan soep vult de eettafel, terwijl we als ik goed tel, toch echt maar met z’n drieën zijn. Eigenlijk zijn we met zijn vieren. Sjors, de poes, krijgt vanavond geen hap door zijn keel. Hij is ziek.  Al snel raken we met elkaar aan de praat over van alles en nog wat. Fons bruist van verhalen,  gedachten en ideeën. Grappend meldt hij mij herhaaldelijk dat wat hij zegt absoluut ‘off the record’ moet blijven. Zo dreigt hij ook de pittige Worcestersaus over mijn laptop heen te kiepen, mocht ik het wagen belastende informatie op te

tekenen. De warme huiskamersfeer, de vrolijke gezelligheid en het interessante gesprek zegt alles over deze vriendelijk mensen.

Romantiek in de kantineFons en Caroline zijn in ‘93 getrouwd. Caroline woonde in Dordrecht en kwam 28 jaar geleden voor haar studie naar Rotterdam. Vanaf dat moment bezocht zij Kom en Zie. Fons kwam in 1990 binnen wandelen. ‘Voor dat ik tot bekering kwam was ik zo’n filosofeer figuur’, zegt Fons. Waarop ik Caroline vroeg: Waarom trouwde je met deze filosoof en kunstenaar? ‘Tja, ik had vrede in mijn hart en wist dat het goed was.’ Caroline was hoofd van de kantinedienst toen ze Fons leerde kennen. Want ook Fons zag in het koffie schenken zijn roeping. De uitjes met de kantinemedewerkers en de gezelligheid tijdens de afwas vormden voor het stel de basis van wat later uit zou monden in een officiële huwelijksvoltrekking.

Trouw en toegewijdKom en Zie is niet perfect, weten ook Fons en Caroline. ‘Toch genieten wij enorm van de vriendschappen en de humor die wij in

de gemeente ervaren.’ Op dit moment zijn ze samen huisgroepsleider van een huisgroep in Rotterdam. Fons is ook het vertrouwde gezicht op het podium, je ziet hem puur genieten op de basgitaar. Leuk om te vertellen is dat Caroline in het verleden ook wel Hal Oxley heeft mogen vertalen. Een vrouw op het podium vond men in die tijd nog wel wat eng, vertelt Caroline. ‘Maar Hal Oxley zelf was erg tevreden en vroeg zelfs speciaal om Caroline’, vult Fons aan. Tijdens het gesprek wordt mij duidelijk dat we hier te maken hebben met twee hele trouwe en toegewijde mensen.

Hart voor kinderenCaroline heeft hart voor kinderen. Net als Fons zit ze in het onderwijs en doet ze de PABO. Ook is zij al lange tijd actief met het kinderwerk in de gemeente. Hoe dubbel is het dan om te horen dat ze geen kinderen kunnen krijgen. ‘We hebben wel nagedacht over adoptie en een IVF behandeling. Maar het is een lastige discussie. Doe je zoiets nu wel, of niet?’ Fons en Caroline hebben het uiteindelijk niet gedaan. ‘Als je iets voor jezelf, naar God en naar anderen, niet voor 100%

Op bezoek bij Fons en Caroline

8

KEZ Magazine 1-2011_DEF.pdf 8 29-03-2011 21:17:33

Page 9: Kom en Zie magazine 1-2011

GrootNieuwsRadio: een uniek christelijk geluid

GrootNieuwsRadio 1008 AM is een christelijk radiostation

dat 24 uur per dag, 7 dagen in de week uitzendt.

GrootNieuwsRadio is te beluisteren via de middengolf 1008 AM en via internet www.grootnieuwsradio.nl

GrootNieuwsRadio is uniek als het gaat om een continu

christelijk geluid in de vrije ether. GrootNieuwsRadio is er voor iedereen die de Bijbel als uitgangspunt ziet voor het

dagelijks bestaan. Het programma-aanbod op

GrootNieuwsRadio is heel gevarieerd. Verschillende presentatoren met elk hun eigen specialiteit maken

programma’s die variëren van lifestyle en actualiteiten tot

verzoekplaten en Bijbelstudie. Met daarnaast natuurlijk heel veel muziek! De muziek die wordt gedraaid op

GrootNieuwsRadio is uitsluitend van christelijke artiesten.

GrootNieuwsRadio wil een zender zijn waar mensen zich thuis voelen. Een zender waar luisteraars elkaar ontmoeten

en zich verbonden weten met elkaar. Iedere dag laten vele

luisteraars weten dat de uitzendingen hen opbouwen, bemoedigen of helpen. Het verlangen van GrootNieuwsRadio

is een platform te zijn voor artiesten, bedrijven en organisaties die God willen dienen.

GrootNieuwsRadio bestaat vanaf 1 september 2007 en is een zelfstandig radiostation dat rond moet komen van giften

van luisteraars en verkoop van reclamezendtijd.

GrootNieuwsRadio behoort niet tot het publieke bestel en krijgt geen subsidie. Gelukkig geven heel veel luisteraars aan

‘zo’n mooie christelijke zender’ niet meer te kunnen missen

en melden zich aan als donateur. Er is nog steeds veel geld nodig om de vaste maandlasten van GrootNieuwsRadio te

bekostigen. Een eigen etherfrequentie kost veel geld. Word

daarom ook donateur van GrootNieuwsRadio!

Voor meer informatie kijk op www.grootnieuwsradio.nl of bel

0909-1231008.

9

kunt verantwoorden, dan kun je het misschien maar beter niet doen’, vindt Caroline. Het verklaart misschien ook waarom ze allebei zo vol zijn van hun Compassion en Dorcas kinderen. Ook spreken ze vol vuur en enthousiasme over hun avonturen in Brazilië. Ze hebben daar hard gewerkt op een semi-internaat bij Jaap en Jennie Wiersma. Fons wil graag nog eens terug. Caroline benadrukt dat ze het ook belangrijk vindt dat we als gemeente meedoen aan bijvoorbeeld de Dorcas voedselactie.

De kunst van het levenNatuurlijk gaat het gesprek ook over de schilderijen van Fons. Ik kijk van Fons, naar de muur achter hem. Er hangt een groot kleurrijk schilderij. ‘Mijn schilderijen moeten een positief levensgevoel uitstralen, als reactie op zoveel negatieve kunst die je ziet’, legt hij uit. ‘Het tekenen begon al op de kleuterschool. Mijn tekeningen mochten altijd op het bord blijven staan. En de juf, die hoog boven hem uit toornde, zei dan: Denk erom Fonsje, dat jij daar wat mee gaat doen’. Nu is Fons docent 2D vormgeven op de vakschool Schoonhoven voor goud en zilversmeden, een unieke opleiding in Nederland. Inmiddels heeft Fons in Kom en Zie zijn schildermaat Peter Hofland gevonden. Peter heeft hem geïnspireerd om iets grotere schilderijen te maken. Samen zijn ze pas ook in de kinderdienst geweest om met de kinderen te schilderen. Ik heb met Fons afgesproken dat ze binnenkort ook eens met de jeugd gaan kwasten, zoals hij dat zo mooi zegt.

Nog lang niet uitgesprokenIk ben nog lang niet uitgesproken met deze twee leuke mensen. In het volgende magazine spreek ik met Fons over ‘kunst in de kerk’. Daar is natuurlijk nog veel meer over te vertellen. Dat om je alvast nieuwsgierig te maken. Voor nu wil ik Fons en Caroline heel hartelijk bedanken dat ik zomaar langs mocht komen. Een verrassend leuk bezoek!

door Tim Hendriks

KEZ Magazine 1-2011_DEF.pdf 9 29-03-2011 21:17:33

Page 10: Kom en Zie magazine 1-2011

10

'Kijk eens wat opa heeft getimmerd voor de cavia's’, zegt Stefan

tegen Shirley. 't Is een hok met een tussenschot. Er zit een

schuifdeurtje in, dat kun je zelf open en dicht doen. ‘Waarom staat

het eten aan de andere kant, opa?' vraagt Shirley, ‘zo kunnen ze toch

niet gaan eten?'. 'O jawel, hoor!' legt opa uit, 'ik leer de cavia's goede

manieren.' Stefan en Shirley kijken ongelovig. Maakt opa een grapje?

'Ja, kijk, dit is de moedercavia, Truus, en dit is haar zoon Bibber.

Zoals jullie weten moeten kinderen hun ouders altijd netjes voor laten

gaan als ze samen door een deur moeten. Nou, stel dat ze honger

hebben en ze gaan beiden voor het deurtje staan, dan... kijk... nu staat

Truus ervoor en Bibber achter haar. Nu doe ik het schuifje open, zie

je?'. De cavia's beginnen te piepen en te bibberen. Achter elkaar

schuiven ze door het deurtje om bij de etensbak te komen. Bibber

wil toch weer zijn moeder opzij duwen. ''t Wordt niks!' zucht Stefan,

'zo werkt het niet bij dieren.' 'Ik denk dat diegene voorgaat die het

meeste honger heeft...' denkt Shirley hardop, 'of de sterkste. In de

natuur wint de sterkste altijd.’ Opa heeft goed geluisterd naar hun

commentaar. 'Mmm, jullie kunnen het weten, jullie zijn per slot

geleerder dan ik. Maar volgens mij is het niet alleen bij dieren zo.

Laatst nog wilde ik door de draaideur bij het warenhuis en toen

kwam er zo'n joch van jullie leeftijd. Die duwde mij opzij!’.

Stefan is bij de tafel gaan zitten. Met twee handen onder zijn hoofd

zit hij in zijn zwamhouding zoals moeder het noemt. 'Dat klopt opa',

antwoordt hij zonder zijn handen van z'n hoofd vandaan te halen. 'De

meester zegt dat wij eigenlijk dieren zijn.’ Shirley zit nog steeds bij de

kooi. Ze aait met haar vinger de stugge vacht van Bibber. Hij heeft

van die leuke kruintjes in zijn haar. Voorzichtig pakt ze hem op en

houdt hem tegen zich aan. 'Je bent een prachtbeest, Bibber', zegt ze

bewonderend. 'Ik zal een tekening van je maken voor in ons dagboek.

Mag dat, opa?'. Opa vindt het best. Maar hij vraagt zich wel af,

waarom dieren geen tekeningen maken voor in hun dagboek.

Als Stefan de volgende dag de klas binnen wil stappen, tegelijk met

Japie, bedenkt hij zich plotseling. Met een zwierige buiging spreekt hij

de gedenkwaardige woorden: 'Gaat uw gang... Brrr!'

'Brrr!' zegt ook Japie, want hij kent het geheim van opa's cavia's. Al

spoedig bibbert de hele klas bij elke gelegenheid dat ze elkaar voor

kunnen laten gaan. De juf snapt er alleen niks van. Ze denkt dat ze in

een dierentuin verzeild geraakt is.

voor de kinderenGoede manieren - www.mijnbijbelverhalen.nl

KEZ Magazine 1-2011_DEF.pdf 10 29-03-2011 21:17:33

Page 11: Kom en Zie magazine 1-2011

11

1. Voor wie je nog niet kent, wil ik je vragen jezelf voor te stellenIk ben Annick van der Spoel en ik ben 23 jaar oud/jong. Ik woon in Dordrecht, maar op dit moment woon ik voor mijn studie al bijna een maand in Buenos Aires. Ik studeer culturele antropologie, wat op z’n breedst gezegd zoveel inhoud als de studie naar de verscheidenheid aan menselijke samenlevingen en culturen.  2. Hoe kom je in Kom en Zie Rotterdam?Toen ik een jaar of vier was kwam ik met mijn ouders al in Kom en Zie Rotterdam en een paar jaar later ging ik met hen mee naar Kom en Zie Dordrecht. Tot drie jaar geleden had ik het daar prima naar m’n zin, maar bij een gebrek aan mede-jeugdigen ben ik toen naar de donderdagavonden bij Arie en Sunita gegaan. Vanaf toen ben ik een tijd lang de ene week in Dordrecht en de andere week in Rotterdam naar de kerk gegaan. Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om helemaal naar Kom en Zie Rotterdam over te gaan.

3. Je bent nu in Argentinië, waarom ben je in het buitenland en waarom Argentinië?Klopt! Ik ben hier in eerste instantie voor mijn afstudeeronderzoek en moet dus gewoon aan het werk hier. Ik moet hier al mijn informatie verzamelen en als ik

terugkom in Nederland moet daar een scriptie uit voortkomen. En waarom Argentinië? Eigenlijk vooral omdat het een heel mooi land is, van gletsjers tot regenwoud het is hier allemaal. Maar Argentinië is, met veel verschillende nationaliteiten en Europese invloeden, ook voor mijn studie een heel interessant land. Ik heb het namelijk zo bedacht dat ik mijn onderzoek best kan combineren met wat door het land reizen en probeer zo het nuttige het aangename te combineren.  4. Krijg je iets mee van de geloofsbelevenis van een gemiddelde Argentijn? Hoe is dat?Argentinië is een overwegend katholiek land, maar van wat mensen mij vertellen begrijp ik dat heel veel mensen de kerk verlaten. Evangelische kerken zijn wel in opkomst, evenals een soort folkloristisch geloof. Ik woon hier bij een familie die naar een evangelische kerk gaat, waar ik zelf ook al een aantal keer ben geweest. De diensten komen eigenlijk vrijwel op hetzelfde neer als in Nederland, er wordt zelfs opwekking gezongen (in het Spaans dat dan wel). Natuurlijk zijn er wel verschillen, maar dat ligt denk ik grotendeels aan een verschil in cultuur, uiteindelijk geloven we in dezelfde God.

5. Waar kan iemand je blij mee maken?Hmm, even denken. Ik zou heel graag een keer gaan paragliden, maar dat is nogal duur en ik zou er zelf nooit zoveel geld aan uitgeven. Dus als iemand me dat cadeau zou doen zou ik wel heel blij zijn. Maar ik word van heel veel (ook minder prijzige) dingen blij hoor, zolang het maar uit een goed hart komt.  6. Wat is de grootste toekomstdroom die je hebt?Oei, dat vind ik altijd een lastige vraag! Ik geloof dat ik meer van het hier en nu ben. Maar ik heb wel altijd verre reizen willen maken. Als kind had ik zelfs een spaarpot waar ik dan af en toe een gulden in deed voor ‘mijn verre reis’ die ik ooit ging maken. Dus ik zou kunnen zeggen dat ik op dit moment een toekomstdroom aan het waarmaken ben, living the dream. En verder… geen grootste dingen, ik denk dat ik met een gewoon huisje-boompje-beestje heel gelukkig wordt. De inhoud van die spaarpot ben ik overigens vergeten mee te nemen. 7. Wat wil je zelf nog toevoegen?Nou, ik vond het zo wel genoeg eigenlijk! Hasta dos meses! (= tot over twee maanden)

vragen aan Annick van der Spoel7

KEZ Magazine 1-2011_DEF.pdf 11 29-03-2011 21:17:33

Page 12: Kom en Zie magazine 1-2011

12

Steeds vaker verschijnen er berichten over wat de ‘jeugd van tegenwoordig’ allemaal uitvoert. Jongeren worden luier, brutaler, asocialer en noem maar op. Zoals u waarschijnlijk wel weet, hebben we in Kom en Zie ook behoorlijk wat jeugd. Maar waar houden die zich dan zoal mee bezig? Wat doen zij toch in hun weekenden en dan vooral op zaterdagavond?

Onze ‘Kom en Zie- jeugd van tegenwoordig’ is op zaterdagavond vaak te vinden in het jeugdhonk. Sinds januari 2011 is er elke week jeugd, waardoor er nog meer gepraat, gezongen, gegrapt en gerelaxt kan worden. Zo hebben we de afgelopen tijd al een praisenight gehad. Tijdens deze praisenight werd de muziek verzorgd door zowel jongere als oudere jeugd. Fantastisch dat we zo met elkaar kunnen samenwerken. Ook zijn we met de hele groep naar de bowlingbaan geweest om elkaar eens te laten zien hoe het zit met ons richtinggevoel. Dat het richtinggevoel van de tieners behoorlijk goed is was te verwachten, maar ook de jeugdleiders moesten eraan geloven. Uiteindelijk werd er met veel enthousiasme en inzet gebowld.

Verder wordt de groep nu regelmatig gesplitst in 12-15 en 15+. De 15+ gaat vaak naar het gezellige onderkomen van onze eigen Tim Hendriks. Hij is bereid zijn gezellige huis voor ons open te stellen en daar kunnen we dan onder het genot van een kopje thee of glaasje fris met elkaar praten, naar elkaar luisteren en er voor elkaar zijn.

Natuurlijk hebben we voor de komende tijd nog veel op het programma staan. Activiteiten en praisenights, maar ook Teenstraining. Dit evenement mag uw tiener zeker niet missen en misschien u als volwassene ook niet. In de afgelopen tijd hebben we als jeugd al cakes gebakken en verkocht om naar Teenstraining te kunnen gaan. Wilt u meer weten over dit kamp, kijk dan even op www.teenstraining.be voor informatie, foto’s of om uzelf of uw tiener op te geven.

Kortom, ben je een tiener van 12 jaar of ouder kom dan naar de jeugdavonden. Jeugdavonden zijn er elke zaterdag vanaf 19:30 uur tot 21:30 uur. De locatie? De jeugdkelder. Ingang? Via het hek het holletje af.

de jeugd van tegenwoordig

Kent u dat kinderliedje ook? Het wordt door de kinderen wel eens op het podium gezongen. En zoals voor wel meer dingen, geldt dit zeker ook voor opvoeden. Samen praten, nadenken over opvoeden is veel leuker dan alles zelf maar zien uit te vinden. Als de kinderen nog klein zijn, krijg je van het consultatiebureau adviezen over flesjes, hapjes, luiers, slaapjes enz. Je zet ze in een kinderstoel en leest, bijvoorbeeld na het fruithapje, een verhaaltje voor uit de kinderbijbel die je van je ouders hebt gekregen, en omdat zij dat vroeger ook zo deden. Maar wat als je die kinderbijbel nou al drie keer helemaal uit hebt, en je krijgt er zelf een beetje genoeg van…. Wat nou, als je kind bij elk plaatje dat het ziet, al roept dat het Jozef is, of Mozes, en het nog goed is ook! Wat nou, als je kind gaat zeuren dat het eens een ander verhaal wil horen, omdat het ‘alles al kent’?

Je krijgt bij je kind bij de geboorte geen bijsluiter, en al helemaal geen christelijke…. Of toch wel?! Tijdens de avonden van de opvoedgroep gaan we op zoek naar de bijsluiter die God ons bij ons kind heeft gegeven. En gelukkig kunnen we elkaar helpen! Het is geen kant en klare bijsluiter, anders was ik al stinkend rijk geweest!!!

En ook hierbij geldt weer: hoe groter het kind, hoe groter de vragen. Doe ik het wel goed? Ben ik wel een goede ouder? Ben ik niet te streng of juist te gemakkelijk?

Waar we met elkaar over nadenken zijn vragen als: Hoe ga je om met afspraken? Wie maakt de regels in huis en wie moeten zich eraan houden (en waarom)? Accepteer jij je kind zoals het is? Hoe gaat mijn kind om met geld? Hoe en wanneer hebben we het over seksualiteit? We zien dat wij een voorbeeld voor onze kinderen zijn, bij alles wat we doen. Gelukkig komen we er ook achter dat we onze kinderen mogen zegenen, zoals Jezus dat deed. Dat we voor onze kinderen kunnen bidden, op momenten dat we verder niks kunnen doen. Dat we ze los moeten laten, veilig in Gods handen.

Al met al zijn het hele leerzame, vruchtbare avonden. Elke keer komen we er gesterkt en bemoedigd vandaan.

Zie jij, als ouder van (bijna) schoolgaande kinderen deze avonden wel zitten? Geef je dan gerust op bij de infobalie of rechtstreeks bij Dirk en Inge de Witte. Je krijgt dan te horen waar en wanneer de eerstvolgende avond gepland staat. Heel graag tot ziens!

opvoedgroep‘Samen is veel leuker, alleen is maar alleen.Iemand die je helpen kan dat wil toch iedereen.’

KEZ Magazine 1-2011_DEF.pdf 12 29-03-2011 21:17:33

Page 13: Kom en Zie magazine 1-2011

13

Lieve mensen, beste broeders en zusters,

Door de redactie is mij gevraagd om een stukje te schrijven naar aanleiding van mijn ziekte.

Ik had wat last van mijn mond en kon mijn ondergebit niet meer indoen door de pijn in mijn onderkaak. Dus heb ik een afspraak gemaakt bij de huisarts die eerst een smeerseltje gaf en later een antibiotica kuur voorschreef.

Omdat deze beide niet hielpen ben ik terug gegaan en de huisarts verwees me door naar de kaakchirurg. Deze stuurde mij direct door naar het Erasmus MC. De oncoloog heeft me onderzocht en vertelde direct dat ik kanker had in mijn onderkaak, zowel links als recht. Ik moest er rekening mee houden dat ik spoedig geopereerd zou worden. De kans op herstel was groot maar ik moest me voorbereiden dat ik het gevoel zou krijgen aangereden te zijn door een vrachtwagen en na de bestraling nog eens door 2 vrachtwagens.

Vanwege mijn leeftijd van toen 85 jaar moest ik eerst nog wel langs 2 plastische chirurgen omdat men dit op hoge leeftijd niet veel meer doet. Deze hebben een gesprek met me gevoerd en besloten om de operatie toch voort te zetten.Daarnaast legde men de keuze voor om het wel of niet te doen. Je kunt daar over discussiëren maar ik heb in vertrouwen op God de stap genomen.Binnen 3 weken na constatering ben ik (in augustus 2010) geopereerd. Men is met 2 ploegen ongeveer 11 uur bezig geweest met mij op de operatietafel.

Er is een stuk uit mijn onderbeen, met bot en vlees in mijn kaak gezet waar het deel met kanker eerst was verwijderd. De lap met vlees was opgezwollen net als mij gezicht.

Het herstel is sneller verlopen als de doktoren me hadden voorspelt. De voorspelling was dat ik ca. 3 dagen in coma zou blijven, ik naderhand opnieuw moest leren praten en lopen en dat in het begin ook slikken een gevaar voor verstikking was.

Toch was ik al de volgende dag bij kennis en kon ik via sondevoeding alweer een beetje eten. Binnen een week liep ik alweer, al is het aan de rollator, maar al snel liep ik ook weer zonder dat ding.

Ik heb in het ziekenhuis veel gehad aan de kaarten die jullie stuurden en aan het bezoek van een aantal gemeenteleden en mijn kinderen. Op zich is dit al een getuigenis en een kans om mijn geloof te uiten.

Na ca. 2 weken mocht ik alweer naar mijn eigen huis ondanks dat ze hiervan voorspelt hadden dat het 3 tot 6 weken zou duren.

Het gat in mijn been herstelde ondanks de suiker zeer snel en dat is maar goed ook want ik moest nog 33 bestralingen krijgen en dan is genezing niet zo makkelijk meer.

Nu ben ik daar ook doorheen en het gaat iedere dag een stukje beter. Ik doe alweer mijn eigen boodschappen en het huishouden.

Wel moet ik nog een nieuw boven- en ondergebit krijgen en is mijn mond nog niet geheel hersteld van de bestralingen.

Het is wonderbaarlijk dat God me zo heeft geholpen in deze strijd. Volgens de verpleging en de doktoren is het een wonder. Mensen van 50 jaar deden het niet zo goed als ik.

God is goed en ik ben blij met zoveel genade en de gemeente als familie. Zo’n grote familie is een geweldige steun in moeilijke tijden.

Bedankt voor gebed, de kaarten en het bezoek!

Riet van Briemen

het getuigenis van Riet van Briemen

KEZ Magazine 1-2011_DEF.pdf 13 29-03-2011 21:17:33

Page 14: Kom en Zie magazine 1-2011

14

muziek en boekente koop bij de Christelijke boekhandels of te bestellen in onze eigen boekwinkel

The business ABC Booklet - Ann MandosHoewel dit boek in eerste instantie is geschreven en samengesteld voor de zakenvrouw en man van nu, is het door zijn unieke “reis om de wereld” insteek zeker ook interessant voor een breder publiek. Het boek bestaat uit 2 delen: 1. Het ‘Wise Advice ABC’  alfabet met o.a. op wijsheden uit Galaten 5 en Spreuken 3 gebaseerde persoonlijke eigenschappen en levenshouding, die een ieder en zijn/haar omgeving positief beïnvloeden als men ze toepast in het leven van alledag.2. De ‘Global Citations & Proverbs’ met uitspraken van mensen vanuit de verschillende werelddelen, mensen zoals U en ik, die het verschil kunnen maken in deze wereld…. Het geheel is rijk geïllustreerd met vele mooie foto’s, zoals bijv. de omslag/cover, foto’s van de Braziliaanse Pataxós Indianen. Er wordt bij het betreffende gedeelte over Brazilië specifieker geschreven over de algemene bezienswaardigheden en over Rio de Janeiro in het bijzonder. Dit omdat de schrijfster hier een speciale bewogenheid en betrokkenheid heeft voor het Zendingswerk daar en omdat Brazilië ook wel “De Nieuwe Economie” wordt genoemd.

And if our God is for us - Chris TomlinChris Tomlin is terug met dit prachtige album, met liederen als ‘I will follow’ en een nieuwe studio opname van ‘Our God’, een uitroep van geloof dat een aantal weken in de top van de Christelijke radio hitlijst heeft gestaan. Het nieuwe nummer ‘And if our God is for us’ komt van Chris’ ervaring als een aanbiddingsleider tijdens de afgelopen jaren. Als een songwriter van de favoriete nummers ‘How great is our God’, ‘Jesus Messiah’, ‘Holy is the Lord’ en ‘Forever’, Chris blijft liederen schrijven die mensen dichterbij het hart van Jezus brengt en leidt hen tot een grotere aanbidding van Hem.

Aftermath - Hillsong UnitedWorshipleader Joel Houston zegt: “In 2011 verleggen we grenzen en dagen we onszelf uit; muzikaal, tekstueel en we geloven dat God dingen gaat doen die Hij nog nooit heeft gedaan.“ Het nieuwe album Aftermath is een mooie verzameling geworden van liedjes die ieder seizoen van het leven laat zien. Liedjes die de mooie en minder mooie kanten van de Christelijke levensreis beschrijven. “De boodschap van Jezus Christus is eeuwig. Toch laat Hij zichzelf iedere keer weer op ander manieren zien. Hij geeft ons wat we nodig hebben, zodat we discipelen en volgelingen van Christus kunnen zijn in deze tijd. Het leven met God is leuk, het is een avontuur, het is genade, vrijheid, vrede en alles daartussen. Of je nu naar ons nieuwe album luistert of ons eerste album. Het is ons gebed en onze passie dat je bekrachtigd wordt in je leven met God. Uitgedaagd om op de weg te blijven en opgewonden over wat Hij in de toekomst voor je heeft klaarliggen.”

Kom en Zie gadgetsIn onze boekwinkel (en op de bazaar) zijn diverse Kom en Zie gadgets te verkrijgen. De opbrengst van de verkochte gadgets gaat regelrecht naar het verbouwingsfonds van ons gebouw.Dus kom nu voor mokken, paraplu’s, pennen, caps of polo-shirts in alle maten.

KEZ Magazine 1-2011_DEF.pdf 14 29-03-2011 21:17:34

Page 15: Kom en Zie magazine 1-2011

‘het lijkt wel een bedrijf’ ‘moet dat nou allemaal zo formeel’ ‘ik weet niet bij wie ik moet zijn’

In het oude testament wordt beschreven dat Mozes er 4000 jaar geleden al moeite had om zijn volk te leiden en er zijn voorbeelden van de structuur die hiervoor nodig was. Nu zegt u misschien ‘ja, maar dat was een volk en niet een gemeente, ik ben hier gewoon om God te eren en niet om gemanaged te worden’. Daar heeft u natuurlijk gelijk in, maar toch, als u zich

eens realiseert wat er allemaal aan vooraf gaat voordat u op een goede stoel in een warme en veilige kerk kunt zitten, waar u kunt genieten van harmonieuze muziek en waar u de spreker kunt verstaan. U zou versteld staan van de hoeveelheid werk die er wekelijks door alle vrijwilligers van Kom en Zie verzet wordt.

Omdat we in Kom en Zie niet werken met betaalde krachten legt dit een hoge druk op de vrijwilligers en ik denk dat het goed is dat we hen van tijd tot tijd laten weten dat we hun inzet enorm waarderen. Om de tijd die al die vrijwilligers geven zo efficiënt mogelijk in te kunnen zetten is er een structuur nodig.

In de eerste christengemeente zagen de apostelen ook dat het nodig was een goede structuur in de gemeente te hebben. Om te voorkomen dat er mensen tussen de wal en het schip terecht zouden komen (Handelingen 6) werden er Diakenen aangesteld. Kijk maar eens op Wikipedia (de internet encyclopedie) op http://nl.wikipedia.org/wiki/Diaken.

Samen met de ouderlingen en voorganger(s) vormen de diakenen het dagelijks bestuur van de kerk. Nu is de naam diaken een beetje oubollig geworden en daarvoor hebben wij in Kom en Zie gekozen voor een wat meer alledaagse naam namelijk hoofdcoördinator. Elke hoofdcoördinator heeft de zorg voor een specifiek aandachtsgebied

Een aantal jaar geleden hebben we het leidersteam opnieuw vorm gegeven en onderverdeeld in 4 sectoren, te weten: - Oudstenraad- Uitvoeringsteam- Pastoraat & Zorg - Ondersteuning team

Recentelijk hebben we het functioneren van het uitvoeringsteam weer eens tegen het licht gehouden. De conclusie was dat we een aantal punten moesten verbeteren.Er zijn binnen Kom en Zie voor wat het dagelijkse bestuur betreft 5

aandachtsgebieden voor het uitvoeringsteam: - Samenkomsten - Evangelisatie- Evenementen-Verhuur-Onderhoud - Communicatie en Public Relations- Opname Beeld en Geluid.

Het Pastoraat & Zorg team heeft 4 aandachtsgebieden: - Groepen - Zorg (Pastoraal Team, Ouderen Zorg, Ziekenzorg en Diaconie)

- Jeugd - Kinderwerk

Het Ondersteuning Team zorgt voor: - Secretariaat - Financiën

De hoofdcoördinatoren hebben ieder hun eigen team met coördinatoren die op hun beurt weer verantwoordelijk zijn voor deelgebieden.

Bij de infobalie in de hal kunt u het overzicht vinden van de structuur waarin dit is opgezet. U vindt daarbij ook de namen en contactgegevens van de hoofdcoördinatoren en de coördinatoren van de deelgebieden. Vanzelfsprekend kunt u voor vragen en ideeën altijd bij hen terecht.

15

Getrouwheid

Een vlinder vliegt

naar mijn balkon

en warmt zijn vleugels

in de zon.

Roerloos zit hij daar

voor even

tot ik hem weer

weg zie zweven.

Een wondertje, zo elegant,

een kleurig wezen

van Gods hand.

God heeft oog

voor kleine dingen,

voor detail,

voor het geringe;

aandacht hebben vaak

de meesten

voor wat opvalt,

grote geesten

maar waar onze God op let:

dat wij trouw zijn

in gebed.

Mia

gedicht

Kom en Zie in bedrijfDe gemeentelijke organisatie die altijd in beweging is

KEZ Magazine 1-2011_DEF.pdf 15 29-03-2011 21:17:34

Page 16: Kom en Zie magazine 1-2011

Wachtjongerendoor Tim Hendriks

Hangjongeren, wij hebben ze ook in de kerk. Beter in de kerk dan op straat zal de optimist nu zeggen. Zelf ben ik ook liever positief. Ik wil specifiek deze jongeren een hart onder de riem steken. Maar laten we om te beginnen de situatie van deze minderheid in de gemeente in kaart brengen. Daarvoor dienen we een aantal belangrijke vragen te beantwoorden.

Vraag één is natuurlijk: Waarom ‘hangen’ deze

jongeren? Het antwoord op deze vraag is simpel. Ze wachten! Laten we het woord ‘hangjongeren’ dan ook meteen maar vervangen door ‘wachtjongeren’. Dat woord zegt ook meer over de aard van de problematiek.

Vraag twee: Op wie of wat wachten ze eigenlijk? Nou, ze wachten op pap en op mam. Want pap en mam hebben namelijk een belangrijke vergadering. Pap en mam zijn even aan het praten met iemand. Pap en mam willen graag koffiedrinken. Pap en mam zingen in het koor. Pap

en mam… ga zo maar door.

Maar pap en mam! Je kunt je kinderen toch niet zomaar als wezen laten rondlopen in de kerk? Sommigen wachtjongeren zoeken beschutting onder de vleugels van de pap en mam van een vriend of vriendin. Laten we zeggen, een pleeggezin. Anderen moeten het helemaal alleen zien te rooien. Het eerste geval van adoptie moet ik gelukkig nog tegenkomen.

Je begrijpt, de wachtjongeren zijn de dupe van pap en mam die zo nodig in de kerk actief moeten zijn. Maar, we moeten denken in oplossingen. Ik zou de wachtjongeren willen aanraden om net als pap en mam een taak in de kerk te gaan doen. Dan ben jij straks degene die moet vergaderen. Leer koffie drinken. Zing mee in het koor. Draai de rollen om en doe iets!

column

colofon

in the picture

Kom en Zie Magazine is een uitgave vanPinkstergemeente Kom en ZieBoezemweg 1663031 BP RotterdamT 010-4115450Giro [email protected]/rotterdamwww.jongkomenzie.nl

EindverantwoordelijkenBram de Jong jrRené Pasma

Redactie, fotografie en opmaakLizzy LockTim HendriksPetra VermeerRein Kaufmann

Oplage400 stuks

DrukwerkNetzoDruk Gorinchem

Kopij magazineUiterste aanleverdatum is 5 juni via [email protected] onder vermelding van magazine nummer 2-2011

Het kledingwinkeltje ‘Sijt’ is helemaal ingericht en er is voor ieder wat wils.

KEZ Magazine 1-2011_DEF.pdf 16 29-03-2011 21:17:34