Kayhan Kalhor & Rolf Lislevand 14.12.12

4
14.12.12 | 20:00 | KRAAKHUIS ROLF LISLEVAND KAYHAN KALHOR IRAANSE VERSUS EUROPESE IMPROVISATIES de puur muziek

description

Kayhan Kalhor en Rolf Lislevand kijken al jarenlang over de muzikale grenzen en combineren westerse en niet-westerse muziek. Improvisaties zijn voor hen vanzelfsprekend. Kayhan Kalhor doet dat op de Iraanse spijkervedel, Rolf Lislevand op luit, theorbe en barokgitaar. Bij dit concert brengen ze voor de eerste keer hun instrumenten en muzikale creativiteit samen. We mogen naast vuurwerk ook ragfijne riedels verwachten, hoogtepunten uit de Iraanse en Europese klassieke traditie. Samen willen ze onvermoede klanklandschappen creëren, verdwalen en uiteindelijk toch de weg terugvinden.

Transcript of Kayhan Kalhor & Rolf Lislevand 14.12.12

Page 1: Kayhan Kalhor & Rolf Lislevand 14.12.12

14.12.12 | 20:00 | KRAAKHUIS

ROLF LISLEVANDKAYHAN KALHOR

Iraanse versus europese ImprovIsatIes

de de

de

puur muziek

bistro

de

jong

de

Muziekcentrum Gent

de

manufactuur

Page 2: Kayhan Kalhor & Rolf Lislevand 14.12.12

2

pROgRAmmA

Bij het drukken van deze toelichting hadden beide uitvoerders het definitieve programma nog niet bepaald. Om hun muzikale ontmoeting in alle vrij-heid verder vorm te geven, leggen ze pas twee uur voor het concert de details vast.Duo-improvisaties zullen in beide delen het hoofdbe-standdeel vormen, gelardeerd met solowerk (Iraans en Europees klassiek).

DEEL 1

Rolf Lislevand & Kayhan KalhorDuo-improvisaties op luit/theorbe/barokgitaar & kemanche (Iraanse spijkervedel)

Kayhan KalhorIraanse traditionele composities voor kemanche

Rolf LislevandComposities en improvisaties voor luit, theorbe en barokgitaar

PAUZE

DEEL 2

Rolf Lislevand & Kayhan KalhorDuo-improvisaties op luit/theorbe/barokgitaar) & kemanche (Iraanse spijkervedel)

Kayhan KalhorIraanse traditionele composities voor kemanche

Rolf LislevandComposities en improvisaties voor luit, theorbe en barokgitaar

Kayhan Kalhor | kemanche (spijkervedel)Rolf Lislevand | luit, theorbe, barokgitaar

Bespreekbureau muziekcentrum De Bijloke gentJ. Kluyskensstraat 2, 9000 GentDi - vr 10:00 - 12:00 & 13:00 - 17:00 | Za 13:00 - 17:0009 269 92 92 | [email protected] | www.debijloke.be

Colofontekst programmaboekje | Johan van ackerv.u. | Daan Bauwens© muziekcentrum De Bijloke Gent

muziekcentrum De Bijloke is mobiel dankzij het partnership met Gent motors (www.gentmotors.be)

UItVOERDERS

Page 3: Kayhan Kalhor & Rolf Lislevand 14.12.12

3

Kayhan Kalhor (°1963, Teheran) is binnen de Iraanse klassieke traditie al jaren één van de voortrekkers van de muzikale ver-nieuwingsbeweging. De intensiteit waar-mee hij de kemanche  –  de viersnarige vedel  –  aanstrijkt, is buitengewoon fas-cinerend. Voor muzikanten blijft het een uitdaging om de techniek onder de knie te krijgen. De klankkast van de kemanche scharniert op een metalen pin. Wanneer de uitvoerder van snaar wil veranderen, draait hij de kemanche tot de juiste snaar naar de strijk-stok wijst. Grote meesters doen dat met groot gemak; ze kunnen zelfs de kleur van de toon veranderen door de spanning op de paardenharen van de strijkstok met de vingers te variëren.

Zestig jaar geleden was de kemanche bijna verdwenen. Door de fascinatie voor de westerse muziek, verdrong de viool samen met de piano de traditionele instrumen-ten. Rond 1950 bleef er in Iran nog slechts één belangrijke kemanchespeler over, namelijk Ustâd Bâhari. Gelukkig werkte zijn voorbeeld inspirerend, en vanaf 1975 nam een nieuwe generatie de kemanche ter hand. Onder hen Kayhan Kalhor, die ondertussen zelf tot een meester is uit-gegroeid. Hij vernieuwde niet alleen de techniek  –  de manier van spelen  –  maar probeert het repertoire ook met eigen composities te verruimen. Opvallend is de plaats die de eigen inbreng krijgt. Geen dwingend model, geen loze techniek maar

wel een terugkeer naar de essentie van de muziek.

Echt samenspelen op een podium voor een actief luisterend publiek vindt Kayhan Kalhor het mooiste wat er is. Het is de reden van zijn bestaan; studio-opnames missen nu eenmaal de zindering van een voorstelling. Over zijn optreden met Rolf Lislevand zegt hij: "De ontmoeting met een groot luitspeler als Rolf Lislevand is een uitdaging. Ik heb er echter alle vertrou-wen in, want ook Rolf improviseert graag. Binnen de Europese luitmuziek uiteraard, maar – voor mij erg belangrijk – de laat-ste jaren ook binnen de jazz. Die uitstap-pen en openheid, gecombineerd met een geniale muzikaliteit, hebben mijn inte-resse gewekt. Toen De  Bijloke voorstelde samen een muzikaal verhaal te schrijven, was m'n besluit snel genomen. Het Duitse platen label  ECM waar we beiden onder dak zitten is zo enthousiast dat ze op basis van ons concert nu al aan een cd-opname denken."

Rolf Lislevand  (°1961, Oslo) studeerde klassieke gitaar en luit aan het conserva-torium van Oslo. Terzelfdertijd trad hij op als jazzgitarist. Van 1983 tot 1987 specia-liseerde hij zich in barokgitaar en luit bij Hopkinson Smith en Eugène Dombois aan de Schola Cantorum Basiliensis. Op vraag van Jordi Savall treedt hij sinds 1986 regel-matig op met Hespèrion  XX, La Capella

KAYHAN KALHOR & ROLF LISLEVANDIraanse versus europese ImprovIsatIes

Page 4: Kayhan Kalhor & Rolf Lislevand 14.12.12

Reial de Catalunya en Concert des Nati-ons. Via Savall raakte hij vertrouwd met de 17de-eeuwse Franse muziek voor viola da gamba; Montserrat Figueras was dan weer de ideale gids in de wereld van het 16de- en 17de-eeuwse Spaanse vocale repertoire.

Rolf Lislevand woont sinds  1987 in Verona  (Italië), waar hij een authentieke manier tracht te reconstrueren om Ita-liaanse muziek uit de eerste helft van de 17de  eeuw uit te voeren. Hij is professor aan de Staatliche Hochschule für Musik in Trossingen (Duitsland).

De opnames van Rolf Lislevand verschij-nen sinds 1993 bij het label Naïve/Astrée. Met het Ensemble Kapsberger stelt hij een herziening voor van de uitvoerings-praktijk van oude muziek in het alge-meen, én een nieuw artistiek concept bij de presentatie van instrumentale muziek uit de 17de  eeuw in het bijzonder. Zijn eerste cd  (1994) met werk van de Itali-

aanse luit speler Hieronymus Kapsber-ger (1580-1651) was meteen een schot in de roos: in 1994 de Franse 'Diapason d'Or de I'année', en de prijs 'Meilleur Disque de musique instrumentale d'avant  1650' op de MIDEM-beurs (Marché Internatio-nal du Disque et de l'Édition Musicale) in Cannes, én in 1995 de 'Gramophone Cri-tics' Choice'.

In  2000 kreeg de opname 'Codex Santi-ago de Murcia' van Rolf Lislevand en het Kapsberger Ensemble de prijs 'Meilleur enregistrement de musique des  XVIIe et XVIIIe siècles' op de MIDEM-beurs, én de 'Diapason d'Or de l'Année'. De ritmische inbreng is sprekend, de beheersing van de klankkleuren en klankruimte treffend.

Naast zijn concertactiviteiten doceert Lis-levand luit en barokgitaar aan het conser-vatorium van Toulouse en geeft hij regel-matig masterclasses en zomercursussen in Spanje, Oostenrijk en Noorwegen.

mEER EASt OF EDEN | CROSS OVERWo | 20.02.13 | 20:00 | KraakhuisGraindelavoix & Marokkaans soefigenootschap voor vrouwenrepertoires uit het 13de-eeuwse Cambrai & uit marokko

Do | 23.05.13 | 20:00 | KraakhuisRicercar Consort & Qing Mei Wei Hui KwartetBarok met Chinese inslag | met traditioneel Chinees werk voor duet en kwartet, marais, Couperin, monsieur de sainte-Colombe, Defresne