kaaskrabber 09 2014

12
KAASKRABBER DROGENBOS • JAARGANG 15, NR 4 • SEPTEMBER 2014 • TWEEMAANDELIJKS TIJDSCHRIFT (NIET IN JULI-AUGUSTUS) UITGAVE VAN GEMEENSCHAPSCENTRUM DE MUSE EN VZW ‘DE RAND’ België - Belgique P.B. - P.P. 1630 Linkebeek BC 3352 4-5 Hoe zou het zijn met … piloot Willem Schellings 10-11 Sport- en jeugdbeleid in Drogenbos Samenwerking als rode draad 6-7 Sint-Niklaaskerk in de steigers TDW afgiftekantoor linkebeek 1 P 004769

description

kaaskrabber gemeenschapskrant september 2014 Drogenbos

Transcript of kaaskrabber 09 2014

Page 1: kaaskrabber 09 2014

KAASKRABBERDROGENBOS • JAARGANG 15, NR 4 • SEPTEMBER 2014 • TWEEMAANDELIJKS TIJDSCHRIFT (NIET IN JULI-AUGUSTUS) UITGAVE VAN GEMEENSCHAPSCENTRUM DE MUSE EN VZW ‘DE RAND’

België - BelgiqueP.B. - P.P.

1630 Linkebeek BC 3352

4-5Hoe zou het zijn met …piloot Willem Schellings

10-11Sport- en jeugdbeleid in Drogenbos

Samenwerking als rode draad

6-7Sint-Niklaaskerk

in de steigers

TD

W

afgiftekan

toor lin

kebeek 1

P 004769

Page 2: kaaskrabber 09 2014

2

UIT DE GEMEENTE

> Op de gemeenteraad van juni maakte Corinne François (UF) bekend dat ze vanaf 1 juli zou stoppen als schepen en gemeenteraadslid. Zij wordt aangesteld als directrice van de Vereniging van Steden en Gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, en dat is niet verenigbaar met een politiek mandaat.

Jean Luc Mazy (UF), die bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 68 voorkeurstemmen behaalde, volgt haar op als gemeenteraadslid. Haar opvolging als schepen verloopt binnen het Franstalige kartel van UF heel wat minder vlot. Eerste opvolger Grégory Boen (UF - 143 voorkeurstemmen) ziet een schepenambt niet zitten, officieel om professionele redenen, officieus omdat hij te weinig Neder-lands kent. Tweede opvolger Paul Grenier (UF - 137 voorkeurstemmen) ziet een schepenambt eveneens niet zitten omwille van zijn pensioen. Uiteindelijk wordt Nahyd Meskini (UF - 123 voorkeurstemmen) bereid gevonden om François als schepen op te volgen.

Meteen doet de nieuwe schepen van zich spreken. In een brief aan het college en de gemeenteraad betreurt zij dat de schepenen, ‘zonder enig geza-menlijk overleg’, een nieuwe verdeling van bevoegdheden wordt opgelegd. Zij vraagt een aantal punten van de dagorde af te voeren, om ze eerst in het college te bespreken. Het zijn punten over financiën, onderwijs en een mandaat bij de watermaatschappij IWVB.Burgemeester Alexis Calmeyn (Dro-genbos Plus-LB) en zijn meerderheid gaan hier niet op in. De burgemeester stelt niet verantwoordelijk te kunnen zijn voor het feit dat UF zo lang heeft gewacht met de vervanging van schepen François. Hij wijst erop dat de meeste punten er kwamen na geza-menlijk overleg met de vroegere schepen en dat er op haar aanraden wijzigingen in de bevoegdheden zijn doorgevoerd. Dat de UF hier blijkbaar niet van op de hoogte werd gebracht, kan de burgemeester niet worden aangerekend.

De mistevredenheid van de UF-fractie uit zich in het stemgedrag van haar raadsleden. Zij onthouden zich bij de goedkeuring van het reglement en de gebruiksovereenkomst van het voetbal-terrein in de Bosstraat, de aanpassing van het schoolreglement van de Nederlandstalige basisschool, de jaarrekening 2013 en de budgetwijzi-ging 2014.

> Het schoolreglement en de school-brochure van de Nederlandstalige basisschool worden aangepast. De taaltoets verdwijnt voor de kinderen van de derde kleuterklas die naar het eerste leerjaar overgaan. Voortaan worden de kinderen in het eerste leerjaar gescreend op hun taalkennis. Als die ontoereikend is, kunnen de kinderen bijkomende lessen volgen.

> Het reglement en de gebruiks-overeenkomst van het voetbal in de Bosstraat werden vooraf besproken in de commissie Sport. Het gaat over het gebruik, waarborgen en tarieven. Verbroedering Beersel-Drogenbos betaalt vanaf dit jaar drie vierde van de nutsvoorzieningen. Vanaf het nieuwe seizoen komen er twee ploegen bij. Beersel-Drogenbos baat de kantine uit en zorgt voor het onderhoud van de accommodatie en het speelklaar maken van de terreinen.

> Van de gemeenteraad van 19 juni onthouden we nog het akkoord over de samenwerkingsovereenkomst voor de uitbreiding van de crèche Boterham & Tartine. Het aantal opvangplaatsen wordt opgetrokken van 21 naar 28.

> De gemeentelijke bijdrage van Drogenbos voor de sportregiowerking Zuidwest Rand bedraagt 126,55 euro per jaar. Schepen Myriam Claessens (Drogenbos Plus-LB) wijst erop dat de gemeente hierdoor voor heel wat activiteiten kan rekenen op ondersteu-ning en begeleiding van de sportregio Zuidwest Rand en gebruik kan maken van allerhande materiaal. De gemeen-teraad keurt de gemeentelijke bijdrage unaniem goed.

Hugo Devillé

Nieuwe schepenUit de gemeenteraad van 11 augustus

VERENIGINGSNIEUWS

Start dansjaarDansgroep DoSiDo

Na een deugddoende en hopelijk zonnige zomervakantie vliegt dansgroep DoSiDo er weer in. We starten op vrijdag 12 september van 18.30 tot 19.30 uur in de Regenboog (naast de Aldi) met een auditie voor de hiphoppers A en B en nieuwe leden die aan willen sluiten.

Het nieuwe dansjaar begint op woensdag 17 september. Dit is de eerste dansles voor de hiphoppers van Tina. Alle andere groepen beginnen op vrijdag 19, zaterdag 20 of maandag 22 september. Iedereen van 3 tot … jaar is welkom bij onze dansgroep.

Activiteiten waaraan we dit seizoen zullen deelnemen:> maandag 29 september: start wafelverkoop (tot 3/11)> zaterdag 18 oktober: wafelverkoop van deur tot deur (namiddag)> zaterdag 25 oktober: optreden jaarmarkt (rond 16 uur)> vrijdag 31 oktober: deelname Halloweenavond Drogenbos> zaterdag 13 december: optreden kerstmarkt Drogenbos> zaterdag 7 februari: themadag - knutselen voor ons dansfeest> 13-14-15 februari: verkoop valentijnsmanden> donderdag 30 april: optreden lenteavondmarkt Drogenbos (vanaf 18 uur)> 8-9-10 mei: deelname revue Van Droogenbosch tot Drogenbos> 16-17 mei: jaarlijks dansfeest dansgroep DoSiDo

Meer info en inschrijven: Nouche, 02 377 12 31, [email protected] en andere informatie vind je ook op onze website www.dosido.be of op de Facebookpagina dansgroep DoSiDo.

Page 3: kaaskrabber 09 2014

3

De kritikasterCalichesap

Wil je mee zijn met je tijd, dan moet je aan je voorgevel een uithangbord in het Engels hangen. Of is het beter in het Frans, zoals een winkelier vroeger deed om meer aanzien te hebben? Hij was toch iemand die het verder had gebracht dan de doorsneearbeider? Wat er ook van aan is … naamborden in andere talen zijn gegeerd. En ook het dialect beleeft een opmars in het straatbeeld. Maar zijn er geen grenzen?

Onze verbazing was groot toen enkele jaren geleden de naam ‘Kzegamoda’ op de gevel van de bekende ‘Cher Ami’ verscheen. Het was even zoeken naar de betekenis, maar gelukkig konden we dankzij de sappige uitspraak van echte Brusselaars de betekenis vatten: ‘Ik zeg u maar dat’, een mooi Brussels gezegde om verbazing onder woorden te brengen. Net ons gevoel! Waarschijnlijk onverstaanbaar voor heel veel mensen en onuitspreekbaar voor de meesten, maar wel goed gevonden.

Maar wie dacht dat de hoofdvogel daarmee was afge-schoten, heeft het mis. Die prijs gaat naar ‘Cali che zap’, de nieuwe naam van het voormalige café-restaurant Centrum. Hopelijk kunnen de stamgasten en de bezoe-kers er iets anders drinken dan calichesap. De naam verwijst naar een ver verleden, toen frisdranken als cola en icetea nog niet bestonden, en alleen water in de beker zat. Gezond, goedkoop en dorstlessend, maar eentonig qua smaak. Maar onze voorouders vonden er iets op. Zij kochten zwarte ‘calich’ (kalisse), een product gewonnen uit zoethout. Dat werd in een metalen kruik met water vermengd. En dan was het heel hard schudden voor gebruik, want zwarte ‘calich’ smelt niet zomaar. Als resultaat kreeg je een lekker schuim dat gretig werd ‘opgeslurpt’. De kruik ging van hand tot hand. Leve het ontbreken van te veel regeltjes voor hygiëne. Leve de verhoogde weerstand tegen ziektes. Wij waren niet vies van elkaar. Het ‘calichesap’ was een plezier voor de smaakpapillen en de vriendschap. Het was niet ingewik-keld, niet duur en smeedde een band.

We zijn benieuwd of dit ‘calichesap’ ook echt zijn weg naar de kaart van de taverne vindt. Wij komen het met plezier proeven. Wie het recept wil, kan het gratis verkrijgen bij …

Kritik Aster

Samen op bedevaartZiekenzorg Drogenbos

Op een regenachtige zaterdag eind juni trokken we met 30 bedevaarders naar de abdij van Bois-Seigneur Isaac in Ophain.

In het klooster van Saint-Charbel wonen Libanese paters. Het klooster werd gesticht in 1414. Het viert dit jaar zijn 600e verjaardag. De hoofdbroeder heette ons welkom en vertelde meer over het ontstaan van de abdij en het klooster. Hij leidde ons rond in de kerk. Daarna kregen we de kans om iets te kopen in het kloosterwinkeltje. De broeders zorgden voor een vieruurtje.

Na de misviering trakteerde Ziekenzorg iedereen op een ijsje.

***Zangkoor Serenata zingt voor Ziekenzorg Drogenboszaterdag 20 september15 uur – gemeentelijke feestzaal

Op zaterdag 20 september brengt zangkoor Serenata een benefietconcert ten voordele van Ziekenzorg Drogenbos. Het concert vindt plaats in de gemeentelijke feestzaal en start om 15 uur. Tijdens de pauze kan je genieten van een hapje en een drankje voor een schappelijke prijs.

De inkomsten van het benefiet gaan naar de werking van Ziekenzorg Drogenbos en al haar leden.

Kaarten zijn verkrijgbaar bij kernleden van Ziekenzorg of bij Patricia Motten in GC de Muse tussen 9 en 13 uur. Kostprijs: 7 euro (vvk), 9 euro (kassa).

KookdemoVerslag afsluiter werkjaarFemma Drogenbos

Op donderdag 26 juni sloot Femma Drogenbos het werkjaar af met een kookdemo. Jeanine Toelen maakte een koud komkommersoepje met mierikswortel en snippers gerookte zalm, gebakken asperges met chili-tomatensalsa en chorizo. Als dessert was er een rabarbersoepje met geitenkaas en bosbessen. De demonstratie eindigde om 21.45 uur, ruim op tijd om de winnende match van onze Rode Duivels tegen de VS te zien.

Page 4: kaaskrabber 09 2014

4

© T

ine

De

Wild

e

HOE ZOU HET ZIJN MET …

Piloot Willem Schellings over zijn vliegopleiding

‘Elke dag was als een examen’

Willem Schellings werd in mei 1951 geboren in Etterbeek, maar zijn ouders woonden in Drogenbos. Zijn vader Pierre was chemisch ingenieur en werkte in de kartonfabriek Catala. Hij was er het brein achter alle chemische processen. Daarnaast was hij gemeente-raadslid, later schepen, en trainer van de voetbalploeg van Catala. Het bedrijf bood zijn werknemers immers de kans om op woensdag-namiddag, tijdens de werkuren, te voetballen. Zoon Willem koos voor een ander beroep: piloot. Lees verder en ontdek in deze kaaskrabber deel 1 van het boeiende vliegverhaal van Willem Schellings.

Zijn kindertijd bracht Willem Schellings door in Drogenbos. Zijn moeder woont er nog altijd: een kwieke negentiger die haar eigen huis en tuintje onderhoudt. Schellings zelf woont sinds 1980 in Kampenhout, maar heeft levende herinneringen aan zijn tijd in Drogenbos. ‘Ik ging naar de kleuterschool bij de nonnetjes op de Grote Baan. Daarna trok ik naar de jongensschool van de gemeente, op de ‘Drogenbosschesteenweg’, met meester Aaseloos en Smolders, om later in het Sint-Victorinstituut in Alsemberg te belanden. Oorspronkelijk zou ik naar het Sint-Jan-Berchmanscollege in Brussel gaan, zoals veel van mijn vrienden uit Drogenbos, maar de verplaatsing per tram was voor mij niet ideaal. Ik leed toen aan astma, waardoor men oordeelde dat de buitenlucht van Alsemberg beter voor mij was dan de stadslucht van Brussel.’

‘Een van mijn medeleerlingen en vrienden was Guido Gryseels, die nu directeur is van het Afrikamuseum in Tervuren. Hij droomde ervan piloot te worden en bracht een folder mee over een carrière als jachtpiloot bij het leger.

Page 5: kaaskrabber 09 2014

5

Guido koos uiteindelijk voor een andere richting, maar hij had mij wel aangestoken met het vliegvirus.’

‘Na mijn humaniora, in 1969, schreef ik mij in als kandidaat-leerling-piloot bij de luchtmacht en ik legde tijdens de vakantie medische, psychotechnische en sporttesten af. Resultaat: ik was één van de 25 geselecteerden op ongeveer 900 gegadigden. Ik tekende een contract van 12 jaar als hulpofficier en begon mijn opleiding in Goedsenhoven. Van mijn astma was op dat moment geen sprake meer. Zo zie je maar, je moet nooit wanhopen.’

Over je straat vliegen‘Na enkele weken dril en andere legertoestanden die een militair moet ondergaan, mocht ik beginnen aan mijn opleiding als piloot. Die bestond uit een halve dag theorie en een halve dag praktijk, waaronder dus ook vliegen. Eerst vloog ik op een twee-dekker, de SV 4: een Belgisch oplei-dingsvliegtuig met plaats voor twee man. Daarna kwam de Marchetti, waarmee ik ongeveer 100 uur moest vliegen: twee derde van de tijd in dubbel, een derde solo. Daar beleefde ik veel plezier aan. Tijdens mijn navigatievluchten ging ik als leerling-piloot af en toe goeiedag zeggen aan buren en familie in de Kerkstraat. Het gebeurde wel eens dat een duivenmelker mijn vader aansprak omdat ik te laag overgevlogen was. De oudere generatie Drogenbossenaren herinneren zich nog altijd het lawaai van mijn overvliegende vliegtuig. Het was een grandioze tijd. Wat ik toen deed, zou nu onmogelijk zijn.’

‘Na de Marchetti mocht ik eindelijk op jet vliegen. Met de Fouga Magister moest ik, net als met de Marchetti, slagen in ‘general flight’. Acrobatie en formatie, instrumentvluchten, nacht-vluchten, navigatievluchten en schiet-oefeningen hoorden erbij. Ik slaagde en mocht verder de ladder opklimmen. De T33, T-bird genoemd, was het laatste opleidingsvliegtuig dat ik moest bedienen vooraleer ik mijn vleugels van piloot behaalde in 1972. Daarna volgde mijn opleiding als jachtpiloot op de Mirage, op de basis van Bierset.’‘De pilotenopleiding was zwaar en vooral stressvol. Elke vlucht werd geanalyseerd en beoordeeld. Wie drie vluchten na elkaar een onvoldoende

kreeg, moest voor de commissie verschijnen en kreeg eventueel maar één herkansing. Wie slaagde, kon verder, zo niet vloog je zonder pardon buiten. Het was op de tippen van de tenen lopen. Elke dag was examendag. Uiteindelijk zijn er maar 9 van de 25 kandidaten luchtmachtpiloot geworden.’ ‘Ook de leefomstandigheden waren niet altijd ideaal. Als militairen sliepen we met 25 personen in een gemeen-schappelijke slaapzaal. In de winter hadden we een houtkachel die ’s nachts moest worden gedoofd. En dan had je het eerste jaar ook nog de plagerijen van de oudere leerling-piloten. Ik denk bijvoorbeeld aan de dopen, of aan het elkaar de duivel aandoen zoals dat bij jongeren de gewoonte was in het leger.’

10.000 vlieguren‘Toen ik in 1973 eindelijk dacht dat mijn vliegtoekomst vast lag, werd mij opgedragen te muteren naar het 20e smaldeel van de 15e Wing in Mels-

broek om met de C130 te vliegen. Er was plots een grote hervorming in het leger, met als gevolg dat veel oudere piloten en boordmecaniciens die met de C130 vlogen met pensioen of naar Sabena gingen. In 1974 werd ik dus C130-piloot. Dat heb ik tot in 1995 gedaan.’

‘In de C130 vlogen we 700 à 800 uren per jaar met 5 man aan boord: twee piloten, een navigator, een boordwerk-tuigkundige en een loadmaster (verant-woordelijke voor het laden en lossen van het vliegtuig). In totaal heb ik 9.800 vlieguren op de C130; toen bijna een record in Europa. Ik was graag tot de club van de 10.000 vlieguren toegetreden, maar mijn overste gunde mij dat niet. Het laatste anderhalf jaar voor ik afzwaaide heb ik in de Wing-Ops in Beauvechain moeten werken en mijn vlieguren met een Marchetti gevlogen.’(André en Niko Lerminiaux)

Page 6: kaaskrabber 09 2014

6

Grondige renovatie Sint-NiklaaskerkBegin mei werd gestart met de restauratie van de middeleeuwse Sint-Niklaaskerk van Drogenbos: een beschermd monument sinds 1938. Aan de renovatie hangt een prijskaartje van 1,7 miljoen euro. 80% van de kosten wordt gedragen door de Vlaamse overheid; de gemeente en kerkfabriek betalen elk 10%. Met dit budget wordt vooral de buitenzijde aangepakt. De werken zullen een jaar in beslag nemen. Tijdens de restauratiewerken blijft de kerk gesloten.

In een eerste fase wordt de dakbedekking vernieuwd, het timmerwerk in onder meer de klokkentoren wordt hersteld. Daar ontstond houtrot door waterinsijpeling. Daarnaast krijgen de gebrandschilderde glasramen van Samuel Coucke en zijn zonen een opknapbeurt. Stabiliteitswerken zijn ook nodig, omdat er een scheur is tussen de benedenkerk en een later bijgebouwd stuk. Verder worden de gevelstenen hersteld.

Buitenkant aanpakkenDe gerenommeerde architect Karel Breda volgt de werken op, en is opgetogen dat de kerk in de negentiende eeuw gespaard is gebleven van grote verbouwingen en prutswerk. ‘Dat komt omdat de stenen die hier uit de grond kwamen bij wijze van spreken onverslijtbaar waren. Het is dan ook onze bedoeling de restauratie aan te grijpen om de lokale natuur-steensoort in ere te herstellen. Over het algemeen zijn de kalkzandstenen goed bestand tegen onze weersinvloeden. Een groot deel van dit steenwerk is dan ook slechts opper-vlakkig verweerd en aangetast door mos en algen. Een stoomreiniging zal volstaan om de algengroei te beperken. De verweerde voegen worden met kalkmortel hersteld. Gebarsten stenen worden gelijmd en gewapend met roestvrij

staal of keramische doken en/of ankers. De gebrandschilderde glasramen halen we volledig weg en we plaatsen ze drie centimeter dieper terug. Een voorzetbeglazing moet dienen als bescherming. Ook de dakbedekking is aan vervanging toe. De leien zijn te broos geworden door biologische aantasting en het roesten van interne pyrietkristallen. De vervanglei is afkomstig uit een groeve in Galicië. De afvoeren worden vernieuwd in duurzaam koper.’

Gesloten voor het publiekTijdens de restauratiewerken blijft de kerk gesloten. Johan Dereymaeker, voorzitter van de kerkfabriek: ‘We hadden dat oorspronkelijk niet willen doen, maar het lijkt ons toch het beste. Voor de zondagsdiensten stelt de gemeente het Paviljoen ter beschikking. Elke tweede en vierde zaterdag is er om 17 uur een viering in het Nederlands, elke zondag om 9.30 uur is er een mis in het Frans. De wekelijkse viering vindt elke donderdag om 9 uur plaats in de pastorie. Begrafenissen, huwelijken en dopen verhuizen naar naburige parochies in Beersel, Ukkel, Linkebeek en Ruisbroek. We hopen wel dat de communies in het voorjaar in onze kerk kunnen plaatsvinden. Door het feit dat ook in Drogenbos het aantal kerkgangers achteruit is gegaan, willen we het

© T

ine

De

Wild

e

© T

ine

De

Wild

e

Page 7: kaaskrabber 09 2014

7

VERENIGINGSNIEUWS

gebouw in de toekomst voor meer openstellen dan alleen maar godsdien-stige activiteiten. Zo zullen ook concerten en tentoonstellingen een plaats in de kerk vinden.’

BroodnodigWat vindt de Drogenbossenaar van de renovatie? Bob Vander Oost uit Frankveld: ‘Ik ken de kerk van kleins af. Het is een mooi en waardevol gebouw waar we fier op mogen zijn. Tegen een grondige restauratie zeg ik volmondig ja. En ook het feit dat de kerk voor andere activiteiten dan misvieringen en andere kerkelijke diensten gebruikt zal worden, vind ik goed.’ Tony Colpaert uit de Vrijheids-straat vindt het een mooie kerk die renovatie verdient. Dat ‘het te veel zou kosten’, daar heeft hij geen oordeel over. Voor hem is het allemaal OK. Julien Timmerman uit de Nieuwstraat zegt geen kerkganger meer te zijn, maar vindt de kerk de moeite waard om zowel van binnen als van buiten te bekijken. ‘Ik was geschrokken dat ze zo vervallen was. Een grondige renovatie is nodig. Dit mooie patrimo-nium moet in ere gehouden worden.’

De restauratiewerken worden uitge-voerd door Group Monument. Dat is de belangrijkste Belgische bouwonder-neming voor het restaureren van bouwwerken met kunsthistorische waarde. Het bedrijf, met hoofdzetel in Ingelmunster, verenigt een aantal gespecialiseerde ondernemingen die naam en faam hebben in de wereld van restauratie en renovatie.

Na afloop van deze eerste fase zijn ook een tweede en derde fase gepland, met o.a. de restauratie van het interieur en de omgevingswerken. Maar daar is momenteel nog geen budget voor.

Hugo Devillé

Lier is de stad van Felix Timmermans. Deze Vlaamse schrijver drukte zijn stempel op de hele stad, of beter, de stad heeft een enorme invloed gehad op Timmermans zelf. Je vindt die terug in titels en beelden van zijn werk.

Een gids wachtte ons op de Grote Markt op om samen met ons te genieten van een Liers vlaaike en een drankje. Alle uitleg die erbij werd gegeven, met een grappige noot, was zeer interessant. Zelden hebben wij zo genoten van zowel de uitleg als het decor. Het schitterende begijnhof, de kantmaaksters, de nauwe straatjes en de groene long rond de stad kwamen tot leven. Met open mond keken we ook

naar het unieke uurwerk op de majestueuze Zimmertoren: een meesterwerk van de geniale Lierse uurwerkmaker Zimmer.

De sfeer van een kleine stad die leeft en bloeit, een lekker en gezellig middag-maal onder vrienden, een feeststoet en even kunnen zitten op een stoel van 20.000 euro in de trouwzaal maakten van deze dag een fantastische beleving. Op een klein buitje na liet zelfs het weer ons niet in de steek. We maken volgend jaar graag opnieuw een afspraak voor een wandeling in Waterloo.

Tekst: André Lerminiaux

Na meer dan twee jaar voorbereiding tellen we stilaan af naar de revue Van Droogenbosch naar Drogenbos. Het koor, de dansers en toneelspelers zijn volop aan het repeteren om je een fantastische avond te brengen rond de geschiedenis van Drogenbos. Kom langs en ontdek hoe ons dorp en zijn gemeenschapsleven de afgelopen 135 jaar evolueerden. Aan het evenement werken alle verenigingen van onze gemeente mee, met als doel: Drogenbos laten bruisen op 9 en 10 mei.

Tickets voor dit creatieve, theatrale en muzikale feest kan je nu al bestellen bij Patricia Motten in GC de Muse.

Prijs: 6 euro. Je kan ook kaarten kopen door te storten op rekening-nummer BE88 7360 0936 7941 van

Van uitstel komt geen afstel. Dachten we. Want na de annulering van onze filmavond in maart moeten we nu ook onze filmavond van 19 september uitstellen. De audiovisuele zaal van het FeliXart Museum kreeg immers te maken met wateroverlast. Gevolg: die

is tot eind december buiten gebruik. Een goed alternatief is er niet. Dus wordt het wachten tot volgend jaar in maart voor een vertoning. Of zal er weer iets tussenkomen?

cultuurraad Drogenbos revue 2015, met vermelding van je naam en adres en de dag van de revue. Wees er snel bij, want een herhaling komt er niet. Het is nu of nooit. Wie trouwens wacht tot mei 2015 om een kaartje aan te schaffen, betaalt – als er dan nog tickets zijn – op dat moment 8 euro.

Op Facebook en YouTube kan je nu al een voorsmaakje bekijken van de toneeltjes. Veel plezier.

Van Droogenbosch naar DrogenbosBestel nu je tickets9 en 10 mei sporthal Drogenbos

Davidsfonds Drogenbos wandelt door Lier

Filmavond Davidsfonds uitgesteld

© T

ine

De

Wild

e

Page 8: kaaskrabber 09 2014

WEKELIJKSE ACTIVITEITENKALENDER

DANSGROEP DOSIDODe Pattotterkes dansen wekelijks op zaterdag in de Regenboog van 10 tot 10.45 uur o.l.v. Marijke.

De Giechels dansen op zaterdag van 9.45 tot 10.45 uur in de gemeentelijke feestzaal o.l.v. Ines.

De Shakers dansen op zaterdag van 11 tot 12 uur in de Regenboog o.l.v. Ines.

De Groovers dansen op zaterdag van 10.45 tot 11.45 uur in de gemeentelijke feestzaal o.l.v. Elke en Lieze.

De Hiphop A dansen op vrijdag van 18.30 tot 19.30 uur in de Regenboog o.l.v. Elke.

De Hiphop B dansen op vrijdag van 17.30 tot 18.30 uur in de Regenboog o.l.v. Lieze.

De Hiphop C dansen op woensdag van 20 tot 21.30 uur in het Paviljoen o.l.v. Tina.

De Jemenieters dansen op maandag van 20 tot 21.30 uur in de gemeentelijke feestzaal o.l.v. Nouche.Meer info: Nouche Sents, 02 377 12 31 en www.dosido.be

DJEMBÉGROEP DOSIDODe djembébeginners spelen op woens-dag van 18.30 tot 19.30 uur in het Paviljoen o.l.v. Mozes.De djembévolwassenen spelen op woensdag van 19 tot 20 uur in het Paviljoen o.l.v. Mozes.Meer info: Nouche Sents, 02 377 12 31 en www.dosido.be

DANSGROEP DE ZANDLOPERElke vrijdag van 14 tot 17 uur dansen de leden van dansgroep De Zandloper in de gemeentelijke feestzaal onder leiding van Jean-Pierre Bulté.Meer info: Gust Guillaume, 02 377 05 96 of Jean-Pierre Bulté, 02 377 05 97

KONINKLIJKE FANFARE SINT-NIKLAAS DROGENBOS (KOFASIND)KoFaSiND heeft wekelijks repetities:op zaterdag om 10 uur in de Franstalige basisschool: jeugdorkest van de muziekschoolop woensdag om 20 uur in de Regen-boog: KoFaSiND

ONTMOETING TUSSEN SENIORENDe senioren zijn van harte welkom, elke maandag en woensdag van 13 tot 17 uur in het Paviljoen, om er een kaartje te leggen, een koffie of een pintje te drinken en samen een babbeltje te slaan.Meer info: Chantal Troch in het Paviljoen, 02 377 63 19

SINT-SEBASTIAANSGILDEDe schutters van deze gilde komen wekelijks op maandag samen in café Oud Drogenbosch om 18 uur, waar zij hun pijlen kunnen richten op de liggende wip, maar niet als het regent en tot eind oktober.Meer info: Bob Vander Oost, 02 377 02 55

BIBLIOBUSDe bibliobus van Beersel komt drie keer per week naar onze gemeente:op woensdag aan GC de Muse van 16 tot 17 uur,op donderdag en vrijdag achteraan op de parking aan het Paviljoen van 14 tot 15.30 uur.Meer info: GC de Muse, 02 377 05 70 (9-12 uur)

ZANGKOOR SERENATAZangkoor Serenata komt op woensdag samen om te zingen in de gemeentelijke feestzaal, van 19.30 tot 21.30 uur. Meer info: Myriam Claessens, 0475 36 97 08 of [email protected]

8

ACTIVITEITENKALENDER

WANNEER WAT / WIE WAAR

SEPTEMBERwo 17 18.30 Start djembélessen beginners / dansgroep DoSiDo Paviljoen

wo 17 19.00 Start djembélessen gevorderden / dansgroep DoSiDo Paviljoen

wo 17 20.00 Start hiphop C / dansgroep DoSiDo Paviljoen

do 18 13.30 Praatgroep / Café Combinne GC de Muse

vr 19 17.30 Start hiphop B / dansgroep DoSiDo Regenboog

vr 19 18.30 Start hiphop A / dansgroep DoSiDo Regenboog

za 20 09.45 Start Giechels / dansgroep DoSiDo Feestzaal

za 20 10.00 Start Patotterkes / dansgroep DoSiDo Regenboog

za 20 10.45 Start Groovers / dansgroep DoSiDo Feestzaal

za 20 11.00 Start Shakers / dansgroep DoSiDo Regenboog

za 20 15.00 Benefietconcert Serenata voor Ziekenzorg Feestzaal

ma 22 20.00 Start Jemenieters / dansgroep DoSiDo Feestzaal

di 23 19.00 Vergadering / DDDD Feestzaal

vr 26 17.00 Kaasavond / Serenata Feestzaal

za 27 17.00 Kaasavond / Serenata Feestzaal

di 30 19.00 Marokkaans koken / Femma Regenboog

OKTOBERdo 2 13.30 Praatgroep / Café Combinne GC de Muse

do 9 13.30 Praatgroep / Café Combinne GC de Muse

di 14 14.30 Ledenvergadering met koffietafel / Okra Feestzaal

za 18 14.00 Wafelverkoop / dansgroep DoSiDo Deur tot deur

za 25 16.00 Optreden jaarmarkt / dansgroep DoSiDo Centrum Drogenbos

zo 26 14.30 Kermiszondag FeliXart Museum

Page 9: kaaskrabber 09 2014

9

NIEUWS UIT DE MUSE

Theatruc vzwTrucabracwoensdag 8 oktoberfamilie

Een grillig heerschap met maffe tred en koffers gevuld met heel wat: een saxofoon die bellen blaast, een ei dat vogeltjes legt, ballonnen die de wereld herscheppen en waarom niet: een toeschouwer die zich uitgeeft voor een vliegend oosters tapijt? Het geflipte personage sleurt je mee in de wondere wereld van magie en fantasie! Voor kinderen van 4 tot 12 jaar. De voor-stelling duurt 50 minuten.

www.goochelaar-illusionist-adrian.be

14 uurop locatie: GBS de Wonderwijzer (Steenweg op Drogenbos 252)

Tickets: 7 euro (basisprijs), 6,65 euro (minibuurtabo), 5,95 euro (midibuurtabo), 5,25 euro (maxibuurtabo), 5 euro (groep). 1 euro korting op basisprijs voor leden Gezinsbond.

Tentoonstelling Den Grooten Oorlog in DrogenbosSicca Silva Droogenboschdinsdag 11 novembervanaf 10 uur gemeentelijke feestzaal

Heem- en geschiedkundige kring Sicca Silva Droogenbosch organiseert in samenwerking met het gemeente-bestuur een tentoonstelling rond het thema Den Grooten Oorlog in Droogen-bosch 1914-1918. De expo vindt plaats in de gemeentelijke feestzaal op dinsdag 11 november van 10 tot 13 uur en van 14 tot 18 uur. De inkom is gratis.

Ook dit seizoen verwelkomt Patricia Motten je elke week in GC de Muse. Elke donderdag van 13.30 tot 15.30 uur kan je er een kopje koffie of thee drinken en praten, in het Neder-lands.

Iedereen is welkom, Nederlandstaligen en anderstaligen. In Café Combinne komen mensen van diverse culturen en met verschillende interesses samen. Anderstaligen oefenen er hun Nederlands. Mensen die liever luisteren, zijn ook welkom. Deelnemen en een drankje (water, koffie en thee) zijn gratis.

Locatie: GC de Muse, Kuikenstraat 4, Drogenbos

Meer info: 02 333 05 70, [email protected], www.demuse.be

Café Combinne is een samenwerking van Arch’educ en vzw ‘de Rand’.

Nieuw seizoen Café Combinne

VERENIGINGSNIEUWS

Kermiszondag26 oktobervanaf 14.30 uur – lounge FeliXartNaar jaarlijkse traditie nodigen Okra, Davidsfonds, Femma en de Gezinsbond, onder de vleugels van de cultuurraad van Drogenbos, hun leden uit op een kermiszondag. Vanaf 14.30 uur worden de mensen van de verenigingen getrak-teerd op taart en koffie. Daarna zullen wij de namiddag vullen met enkele ludieke dingen, want het plan om naar oude films en foto’s over Drogenbos te kijken is letterlijk in het water gevallen. De audiovisuele zaal is ondergelopen en onbruik-baar tot eind dit jaar.

Zoals altijd wordt de dag afgesloten met een stevig en smakelijk etentje, met liefde bereid door Géry en Hilde, onze culinaire specialisten in Drogenbos.

Ben je geen lid van een vereniging, maar wil je graag deelnemen aan deze activiteit? Neem contact op met Patricia Motten in GC de Muse, 02 333 05 70. Ze is bereikbaar op maandag, dinsdag en donderdag, van 9 tot 13 uur.

Page 10: kaaskrabber 09 2014

10

Wat mogen we de volgende jaren verwachten op het vlak van jeugd- en sportbeleid in Drogenbos? Vzw ‘de Rand’ dacht mee na over de concrete doelstellingen voor jeugd in de gemeente en goot de doelstellingen in een jeugd-beleidsplan. Zowel voor het jeugd- als het sportbeleid is ‘samenwerking’ het sleutelwoord.

Wat met het sport- en jeugdbeleid in Drogenbos?

Samenwerking als rode draad

Waar het begonBij het begin van de nieuwe legisla-tuur, in januari 2013, kregen de burgemeesters en schepenen van alle Vlaamse steden en gemeenten de opdracht om een beleids- en beheers-cyclus (BBC) op te stellen. Dat is een becijferd actieplan met speerpunten, doelstellingen, projecten en ambities voor de periode 2014-2019, met ruimte om het jeugd- en het sportbeleid uit te tekenen, gekoppeld aan financiële steun van de Vlaamse overheid. In de faciliteitengemeenten rond Brussel – waar Nederlandstalige jeugd- en sportclubs het vaak moeilijker hebben om het hoofd boven water te houden – kan vzw ‘de Rand’ de taak van de gemeente overnemen als die geen sport- en/of jeugdbeleidsplan indient bij de Vlaamse overheid. Dat is in Drogenbos het geval voor jeugd. Voor het sportbeleid is het gemeentebestuur zelf verantwoordelijk. De gemeente diende echter geen officieel sport-beleidsplan in bij de Vlaamse overheid.

Het primaire doel van de beleidsplannen voor sport en jeugd is om lokale verenigingen financieel en inhoudelijk te ondersteunen. Tegelijk is het ook een plan met richtlijnen en concrete streefdoelen. Wat dat in Drogenbos voor de jeugd precies betekent, licht Dirk Craps toe. Hij is stafmedewerker bij vzw ‘de Rand’ en is verantwoordelijk voor de jeugd- en sportwerking in de Moelie (Linkebeek) en de jeugdwerking in de Muse (Drogenbos). Schepen Myriam Claessens vertelt wat de plannen in verband met sport zijn in de gemeente.

Werking uitbreiden ‘Drogenbos telt twee jeugdverenigingen: dansgroep DoSiDo en speelplein De

Krabbers’, begint Dirk Craps. ‘Voor de organisatie van activiteiten werken de Moelie en de Muse soms samen. We mikken dan op deelnemers uit beide gemeenten. Ik denk bijvoorbeeld aan de Kinderhoogdag (een dag vol activiteiten, workshops en voorstellingen voor kinderen, om de twee jaar in Drogenbos) en Ezelsoor (een gratis boekenkaftdag aan het begin van het schooljaar in de Moelie). Door een nauwere samenwerking met de gemeente aan te gaan, hopen we in Drogenbos meer te kunnen verwezen-lijken. Er is bijvoorbeeld nood aan een ontmoetingsplaats voor de jeugd. Daarnaast plannen we één keer per maand een namiddagactiviteit in de Muse, waarbij kinderen kunnen knutselen en zich creatief kunnen uitleven. Dat initiatief bestaat al, maar moet verder worden uitgebouwd. Zo willen we ook een aanbod voor jongeren lanceren. Een grote danswed-strijd is een eerste organisatie waarbij we mikken op tieners’, blikt Craps vooruit. ‘In de regio zijn heel wat dansscholen en veel jongeren dansen graag. Dus gaan we in 2016 een wedstrijd organiseren waarin ze hun talent kunnen demonstreren. Die zal plaatsvinden op … in de Moelie in Linkebeek. Over de precieze invulling denken we nog na.’

Wat met sport?De afgelopen jaren heeft vzw ‘de Rand’ geen initiatieven ondersteund met betrekking tot sport in Drogenbos. Er was immers geen Nederlandstalig sportoverleg waarin acties uitgewerkt konden worden. De gemeente voert een eigen beleid, maar diende geen officieel sportbeleidsplan voor de volgende vijf jaar in. ‘Wij hebben dat inderdaad niet gedaan’, stelt schepen

voor Sport Myriam Claessens. ‘We hebben een vzw sporthall Drogenbos die het sportleven in Drogenbos in goede banen leidt. Wat we wel gerealiseerd hebben, is een nieuwe overeenkomst met de gemeente

Page 11: kaaskrabber 09 2014

11

DE KAASKRABBER is een uitgave van gemeenschaps-centrum de Muse en vzw ‘de Rand’. De kaaskrabber komt tot stand met de steun van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap en de provincie Vlaams-Brabant.

REDACTIEJoke Dondeyne, André Lerminiaux, Niko Lerminiaux,Patricia Motten, Paul Smets, Rositta Van Herpe

EINDREDACTIEVeerle Weeck, Kaasmarkt 75, 1780 Wemmel, [email protected]

HOOFDREDACTIEGeert Selleslach, 02 456 97 [email protected]

REDACTIEADRESGC de Muse, Patricia MottenKuikenstraat 4, 1620 Drogenbostel. 02 333 05 [email protected] op ma, di, do en vr van 9.00 tot 12.00 uur

VERANTWOORDELIJKE UITGEVEREddy FransKaasmarkt 751780 Wemmel

Je vindt deze editie en het volledige archief van kaaskrabber op www.demuse.be.

RAND-NIEUWS

Wat met het sport- en jeugdbeleid in Drogenbos?

Samenwerking als rode draad

Sint-Genesius-Rode. Voortaan kunnen inwoners van Drogenbos gebruik maken van het zwembad Wauterbos, tegen hetzelfde voordeeltarief als de inwoners van Sint-Genesius-Rode. Voor de rest staan er geen bijzondere initiatieven op de agenda.’

Wim Troch

© F

ilip

Cla

esse

ns

Page 12: kaaskrabber 09 2014

PORTRET UIT DROGENBOS©

Tin

e D

e W

ilde

Café Oud Drogenbos is sinds begin vorige eeuw een vaste waarde in Drogenbos. Heel wat verenigingen hadden hier hun vaste stek. Nennen (93) staat al jaren achter de toog in het café van haar kleinzoon. ‘Thuis zit ik alleen, hier ben ik tussen de mensen, hoor ik verhalen en lachen we wat af. Het is ook hier dat Stromae zijn eerste clip Alors on danse opnam. Ja, hier is het alle dagen vaudeville.’

Tekst en foto: Tine De Wilde