Ondernemers 09 2014

32
Alles begint bij passie Franky Devos - BUDA kunstencentrum Katrien Van Eeckhoutte - Concertgebouw Brugge Zquadra pakt uit met nieuwste generatie digitale drukpers Reportage Probleemdossiers in West-Vlaanderen Dossier Milieu en Energie 9 mei 2014 • Jaargang 22 • Prijs 8 euro • Afgiftekantoor Gent X • Verschijnt tweewekelijks (uitgezonderd juli en augustus) 09

description

Ondernemers 9-2014 met Franky Devos (BUDA Kunstencentrum en Katrien Van Eeckhoutte (Concertgebouw Brugge)

Transcript of Ondernemers 09 2014

Page 1: Ondernemers 09 2014

Alles begint bij passieFranky Devos - BUDA kunstencentrumKatrien Van Eeckhoutte - Concertgebouw Brugge

Zquadra pakt uit met nieuwste generatie digitale drukpers

Reportage Probleemdossiers in West-Vlaanderen

Dossier Milieu en Energie

9 mei 2014 • Jaargang 22 • Prijs 8 euro • Afgiftekantoor Gent X • Verschijnt tweewekelijks (uitgezonderd juli en augustus)

09

Page 2: Ondernemers 09 2014

Slijkensesteenweg 2 - 8400 OOSTENDE - Tel. 059/340.711 - Fax 059/340.710e-mail [email protected] - www.portofoostende.be

Energy Port Oostende zet in op ontwikkeling van Blue Energy

Visieontwikkeling en masterplan voor een eco-vriendelijke gebouwencluster in Energy Port Oostende

In het kader van het Europese Interreg project “Duurzame Zeehavens” werkte een consortium van bedrijven (3E, MOP Urban Design, i-propeller en Rebel) in opdracht van het Autonoom Havenbedrijf Oostende een visie en masterplan uit voor de verdere ontwikkeling van de Energy Port Oostende. Met deze studie wil de Haven van Oostende een antwoord vinden op de groeiende toestroom aan bedrijven en wil ze een strategie uitwerken voor de organisatie op het land van de blue energy sector. Met de Energy Port speelt de Haven van Oostende in op de groei van de ‘blue energy sector’.

Blue Energy is de verzamelnaam voor alle energie afkomstig uit zee: wind-, golf- en getijdenenergie. De Energy Port Oostende is ondertussen uitgegroeid tot een regionale trekpleister voor bedrijven actief in deze sector. In de voorhaven van de haven van Oost-ende worden windmolens geassembleerd. Vanuit de gebouwen op deze site wordt het beheer en onderhoud gecoördineerd. Beheer en onderhoud nemen stilaan een belangrijke plaats in beslag.

Dat is een gezonde evolutie, omdat hierdoor contracten worden afgesloten voor 10-15 jaar en dit dus werkgelegenheid op lange termijn verzekert voor de regio. De gebruik-seisen veranderen evenwel mee met deze evolutie. De gebouwenzone dient daarom te evolueren van een werfzone naar een bedrijvenzone. De nood aan gebouwen wordt bere-kend door middel van een rekentool die voor dit masterplan werd ontwikkeld. Hiermee krijgt de haven een beter zicht op de nood aan gebouwen en toekomstige werkgelegen-heid in functie van de windmolenparken waarvoor het beheer en onderhoud vanuit de haven van Oostende zal gebeuren. Om de gebouwenzone in lijn te krijgen met de ambi-ties van Haven Oostende wordt geopteerd voor een masterplan die volgende ambities nastreeft: - Een overkoepelend veiligheidsplan waardoor alle gebouwen op de site als eerstelijns

kunnen aanzien worden ten opzichte van de kade en waardoor werknemers en bezoe-kers zich op een veilige manier over de site kunnen bewegen.

- Een leesbare organisatie van gebouwen gebaseerd op enkele visuele assen en macro-blokken waarrond de wegenis is gestructureerd.

- Een mobiliteitsplan gebaseerd op het campusmodel: gebundeld parkeren aan de toegang van het terrein en interne loop- en fi etspaden die de gebouwen met elkaar verbinden. Wegenlussen voor zwaar verkeer en speciale transporten.

- Een kosteneffi ciënt afvalbeheer met een centraal ophaalpunt.- Prestatiecriteria voor energie-effi ciënte gebouwen en duurzame bouwmaterialen. Deze

criteria zijn ambitieus maar zowel budgettair als technisch afgetoetst op hun haalbaar-heid.

Maar de Energy Port wil meer zijn. Ze wil een platform creëren tussen de bedrijven en de onderzoekswereld om van de Energy Port dé plek te maken voor offshore wind O&M in de regio, waar in deze jonge sector samen met de bedrijven gezocht wordt naar opti-malisatie van bedrijfsprocessen en een grotere effi ciëntie op het terrein. Vanuit die optiek wordt de site ook opgevat als een campus en ontluikende cluster, zodat meer spontane contacten ontstaan tussen mensen uit verschillende bedrijven en onderzoeksorganisa-ties. Zo vergroot de kans op kennisuitwisseling, samenwerking en nieuwe initiatieven. Dit alles samen moet leiden tot een site die ’Blue Energy’ ademt en uitstraalt en die zowel voor de haven als de bedrijven verder bouwt aan de fundamenten van duurzame werkgelegenheid.

Het masterplan is geen verre droom, maar actiegericht. Via focusgesprekken is de haal-baarheid van de Energy Port ambitie afgetoetst met de gebruikers om zo tot een realistisch ontwikkelingsplan te komen. De eerste stappen richting een duurzame ontwikkeling van de Energy Port zijn reeds genomen. Voor de realisatie van 2 nieuwe gebouwen (Vestas-gebouw en Falck-gebouw) werden bepaalde duurzaamheidscriteria reeds meegenomen in het ontwerp en uitvoeringstraject.

Page 3: Ondernemers 09 2014

Maandag 28 april. Het grote verkiezingsdebat van Voka, Unizo, De Hanze en de Brugse Persbond in het Brugs Concertgebouw gaat van start. Al vrij vroeg komt de netelige vraag over het Schipdonkkanaal. Groen opent als eerste de dans en zegt tegen te zijn. Er moet gekozen worden voor ontsluiting via de weg, het spoor, de estuaire vaart over zee en de verbetering van de ringvaart in Brugge voor schepen tot 2.500 ton. Een Schipdonkkanaal is ecologisch (!) en economisch niet zinvol. En dan volgen de reacties. Open Vld zegt dat het Schipdonkkanaal er nooit zal komen want de huidige minister van Openbare Werken en Mobiliteit, de West-Vlaamse Hilde Crevits, heeft het dossier in 7 jaar beleid niet verder gekregen en als zij het niet gestart krijgt, dan niemand! Sp.a ziet geen vooruit-gang in Frankrijk voor de Seine-Schelde-verbinding en zet in op de alternatieven, CD&V zegt dat studies heb-ben uitgewezen dat er nu geen Schipdonkkanaal nodig is en N-VA zegt dat er door het Vlinderakkoord nu geen geld is voor dergelijk project. Vlaams Belang sluit de rij en poneert dat er nu eens duidelijkheid moet komen, ook voor de omwonenden. Na 7 minuten einde debat.

Dinsdag 29 april. De eerste artikelen staan in de kran-ten. “West-Vlaamse politieke partijen zeggen njet aan Schipdonkkanaal.” Een paar uur later wordt het op Radio 2 nog een beetje straffer. “Schipdonkkanaal dood en begraven.” Om 22 uur op Radio 1 dezelfde boodschap, voor heel Vlaanderen.

Zo gaan we in deze provincie om met dossiers die de toekomst uitmaken van onze Zeebrugse haven, goed voor 20.000 arbeidsplaatsen. Ze zullen in het vuistje lachen in Antwerpen en Gent. Daar vragen ze veel om te krijgen wat ze nodig hebben. Wij vragen gewoon niet meer. En blijkbaar dansen sommige West-Vlaamse politici naar de pijpen van andere regio’s in hun partij om geen ruzie te maken. En ze zullen con-tent zijn in Europa dat wij West-Vlamingen de centen (40% subsidie) niet zullen gebruiken om aansluiting te maken op de nieuwe snelweg voor binnenscheep-vaart in West-Europa. We moderniseren wel de Leie voor schepen tot 4.500 ton, maar voor de haven van Zeebrugge volstaan vandaag schepen van 1.000 ton en in de toekomst 2.500 ton.

En ze hebben allemaal gelijk. Natuurlijk moet er eerst gewerkt worden aan de andere ontsluitingen. Via de weg is er al een grote vooruitgang door de moder-nisering van de Expresweg en de aanleg van de A11. Maar nu moet het spoor volgen met het derde en

vierde spoor en moet de estuaire vaart ondersteund worden. Ook de verbetering van de binnenscheepvaart en de vernieuwing van de Boudewijnsluis in Brugge zijn essentieel. Maar dat had jaren geleden al moeten gebeuren. Ook Voka staat 100% achter die ontsluitin-gen en zal de politici herinneren aan hun beloftes op het verkiezingsdebat.

Maar we moeten verder durven kijken naar de toe-komst. Binnenvaart wordt dé transportmodus van de toekomst: ecologisch en economisch. Daarom moeten alle opties open gelaten worden en moet het Schipdonkkanaal verder in overweging genomen wor-den. Een moderne zeehaven die naam waardig heeft een hinterlandverbinding nodig voor binnenschepen van 4.500 ton. Dat is niet voor ons, maar voor de komende 50 jaar, voor onze kinderen en kleinkinderen. Jammer genoeg is er in een verkiezingsperiode maar een perspectief van 5 weken strijd en 5 jaren beleid.

Daarom vragen we aan onze West-Vlaamse partijen om alle opties met het Schipdonkkanaal open te laten en de reservatiezones niet op te heffen. Er wordt daarbij telkens verwezen naar het draagvlak, maar voor de bouw van de Eiffeltoren in Parijs was er ook geen draagvlak. In dit land is er voor niets nog een draagvlak. Ik ben benieuwd naar het draagvlak van de inwoners van Assebroek, Sint-Kruis, Oostkamp als er een nieuwe sluis in Brugge wordt gebouwd, de Ringvaart wordt aangepast en de wegenwerken met grote hinder zullen aanvangen. Wedden dat dan het graven van een Schipdonkkanaal meer draag-kracht zal hebben.

Daarom vragen wij aan onze West-Vlaamse partijen om over de grote West-Vlaamse dossiers die in het memorandum van Voka, maar ook van Unizo en andere middenveldorganisaties worden aangehaald, samen rond de tafel te gaan zitten. Gaan we omtrent ons hoger onderwijs, onze bedrijventerreinen, de fusies van gemeenten enz. ook ons “gemeenschap-pelijk” standpunt bepalen in een debat van 7 minuten?

Nee, we moeten samen gaan voor West-Vlaanderen, onze bedrijven en onze burgers en als één stem in Brussel spreken. Over delicate dossiers met minder draagvlak moeten we ook nagels met koppen durven slaan… en geen rekening houden met een stem meer of minder.

Hans MaertensDirecteur-generaal, Voka West-Vlaanderen

Politiek op z’n West-Vlaams

STAN

DPU

NT

Ondernemers 09 9 mei 2014 3

Wilt u reageren?Mail dan naar [email protected] me op twitter VOKA_HMaertens

Page 4: Ondernemers 09 2014

Ondernemers verschijnt tweewekelijks en wordt gratis toegestuurd aan alle leden van Voka West-Vlaanderen. ISSN 1378-9511

Verantwoordelijke uitgever: Hans Maertens, Pres. Kennedylaan 9A, 8500 Kortrijk, [email protected], www.voka.be/west-vlaanderen - Maatschappelijke zetel: Havenhuis De Caese, Hoogstraat 4, 8000 Brugge, [email protected] Hoofdredacteur: Dirk Van Thuyne - Webredacteur: Tinny Capiau - Grafische vormgeving: Bart Vandaele - Mediaregie: Filip Deckmyn, Chris Lens, Marijke Vanthuyne, Meriam Ziane, Fotografen: Dries Decorte, Kurt Desplenter, Patrick Holderbeke, Michel Vanneuville, Els Verhaeghe - Journalisten: Karel Cambien, Marc Dejonckheere, Patrick Demarest, Johan Depaepe, Stef Dehullu, Roel Jacobus, Bart Vancauwenberghe, Jan Bart Van In, Joke Verbeke - Druk: Goekint Graphics.

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvuldigd, opgeslagen of openbaar gemaakt, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

10

6

24

20

14

4 Ondernemers 09 9 mei 2014

STANDPUNT

INHOUD

BLIKVANGERZquadra

BEDRIJVENVideoLine I Dimabel I Condor Safety I SCE

REPORTAGEProbleemdossiers in de provincie

VERKIEZINGEN 2014Sp.a I Open Vld

ONDERNEMERS & COSanders Accounting I Delboo Deknudt I Optima

HAVENNIEUWSMiddlegate Europe

INTERVIEWKatrien Van Eeckhoutte en Franky Devos

DOSSIER MILIEU & ENERGIECebeo I RSK Benelux I Charter Duurzaam Ondernemen

VOKA-NIEUWSInternational Trade Executive Programme

AGENDA

PROSIT

3456

101416192024282930

Download de Voka-appen lees Ondernemers online

Page 5: Ondernemers 09 2014

Een digitale pers voor het drukken van grote formaten: tot voor kort was dat een gat in de markt, maar dat wordt nu vak-kundig opgevuld door Zquadra. De specia-list in digitaal drukken uit Kortrijk is naar eigen zeggen de eerste en enige in België en Frankrijk die kan pronken met de HP Indigo 10000, een nagelnieuwe machine die vanaf nu operationeel is. “De groeipijnen nemen we er graag bij want met deze oppor-tuniteit zetten we ons marktleiderschap in commercieel digitaal drukwerk extra in de verf”, zegt bestuurder Bruno Lambrecht.

Toen Bruno Lambrecht in 1995 een kopieercenter annex boekhandel overnam, leek dat aanvankelijk een cadeau met een zwart randje. “De boekhandel bleek al snel een lege doos te zijn, die we dan ook zo snel mogelijk hebben afgestoten. Al snel beslisten we om ons voluit op de reprografie te focussen.”

Introductie van IT

Drie jaar later startte het tijdperk van digitaal printen. “Ik behoorde tot de believers van het eerste uur”, zegt Lambrecht. “Wat begon met de reproductie van kleur op hard copy, leidde al snel tot de integratie van IT in de productieflow, met de mogelijkheid om printwerk rechtstreeks van de pc naar de drukpers te sturen. Hoewel daar toen nog geen specifieke toepassingen voor bestonden, leek de technologie me razend inte-ressant. Daarom hebben we daar meteen in geïnves-teerd en met mondjesmaat kwamen de klanten over de brug. Het bleek een succesvolle strategie want op vandaag zijn we geëvolueerd tot een bedrijf dat in drie ploegen drukwerk verzorgt op de meest geavanceerde digitale drukpersen.”

Op die manier groeide Zquadra naar eigen zeggen tot de marktleider in de commerciële digitale wereld. “We bieden de markt onder meer catalogi, brochures, jaarverslagen, uitnodigingen, visitekaartjes, enzovoort aan. Voor één vrij acute klantenbehoefte bestond tot voor kort nog geen digitale technologie: printwerk op groot formaat. Met onze nieuwe digitale drukpers kunnen we nu wel aan die vraag tegemoetkomen. Die innovatie laat ons toe om de hele productportfo-lio van de traditionele offsetdrukkers aan te bieden, en dat tegen betere prijzen.”

Groeipijnen

De introductie van de HP Indigo 10000 in het produc-tieproces van Zquadra is allesbehalve een sinecure geweest. “De opstart van zo’n machine gaat automa-tisch gepaard met groeipijnen. Serieuze structurele ingrepen waren nodig om deze pers bij ons binnen te krijgen. Zo hebben we onder meer de bestaande machines moeten verplaatsen, waardoor het tijdelijk een forse uitdaging was om al onze levertermijnen te respecteren. Na een installatieperiode van twee weken zijn we gaan proefdraaien. Eindelijk kunnen we nu aan de volwaardige opstart beginnen en het volume stelselmatig opdrijven. Met deze technologie moet het mogelijk zijn om binnen een jaar ons volume te verdubbelen. Dat zal ook leiden tot de aanwerving van nog extra personeel.”

Nieuwe, competente medewerkers vinden is een pro-ces van lange adem. “Gelukkig is dit toestel zodanig vernuftig gebouwd, dat een intensieve opleiding van twee weken volstaat om ermee te kunnen werken. Door het specifieke karakter van dergelijke machines - op lange termijn zullen er maar ongeveer vier in Bel-gië draaien - kan je er in de gewone vormingscentra

geen cursus voor volgen. Daarom staan we, via onze leveranciers, zelf in voor die opleiding. Gemotiveerde, leergierige mensen mogen zich altijd aanmelden. Erva-ring in de drukwereld is mooi meegenomen, maar is geen vereiste.”

Direct Print

Ook op andere vlakken komt Zquadra tegemoet aan de verzuchtingen van haar b2b-cliënteel. “Met Direct Print hebben we een veelzijdige webtool ontworpen waarmee klanten meteen hun prijs kunnen berekenen. De tool is ook heel geschikt om kleine bestellingen betaalbaar te maken. Bovendien spelen we ermee in op de toekomst: de nieuwe generaties die nu op de arbeidsmarkt komen, zijn namelijk al sterk vertrouwd met bestellingen via internet. In tegenstelling tot een klassieke webshop, hebben we werk gemaakt van een overzichtelijk en eenvoudig opgebouwde structuur, waarin de klant vlot wegwijs geraakt.”

Zquadra, dat er een erezaak van maakt om de sportbe-leving in Kortrijk te steunen via sponsoring, zorgt voor een verfrissend signaal vanuit de lijdende grafische sector. “Het bloedbad in de traditionele offsetwereld is deels veroorzaakt door het feit dat velen niet, of veel te laat, hebben geloofd in het digitale tijdperk. Daardoor zijn ze ofwel al van de markt verdwenen, ofwel hebben ze een ernstige achterstand opgelopen, waardoor ze ook de mogelijkheden niet hebben om in zo’n kapitaal-intensieve machine te investeren. Bovendien moet je er ook het volume voor hebben. Wij voelen ons in elk geval voldoende gewapend om een mooi stuk van de koek te veroveren. Ook in Frankrijk. Nu al komt 30% van onze omzet van verkoop aan onze zuiderburen.” (BVC – Foto Hol)

www.zquadra.be

BLIK

VAN

GER

Ondernemers 09 9 mei 2014 5

BRUNO LAMBRECHT:

“DE NIEUWE DRUKPERS BETEKENT EEN ENORME INVESTERING, MAAR

BIEDT WEL DE KANS OM ONZE CAPACITEIT OP KORTE TERMIJN TE

VERDUBBELEN.”

Kortrijkse drukker investeert 1,4 miljoen euro

Zquadra pakt uit met nieuwste generatie digitale drukpers

Page 6: Ondernemers 09 2014

Elke dag meer mogelijkheden

Cisco en het Cisco-logo zijn handelsmerken of gedeponeerde handelsmerken van Cisco.© Belgacom 2014. Alle rechten voorbehouden. Belgacom NV van publiek recht, Koning Albert II-laan 27, B-1030 Brussel.

Ontdek Cisco Business Edition 6000: het “alles-in-1” communicatieplatform voor middelgrote bedrijven.

Vraag vrijblijvend uw demo: [email protected]

Vandaag zijn uw mensen meestal georganiseerd rond uw business. Morgen zal het omgekeerde de maatstaf zijn. Hoe kunt u hen de juiste communicatietools aanbieden? En deze op een makkelijke manier integreren en beheren in uw bestaande IT-omgeving? Belgacom biedt unified communication oplossingen die spraak, messaging en video naadloos integreren, overal en op eender welk toestel. Resultaat: een sterke verhoging van de productiviteit en de flexibiliteit van uw mensen, samen of apart.

Meer info?Surf naar www.belgacom.be/uc

Working apart together

UC_O_Vl_220x310.indd 1 8/04/14 09:22

Page 7: Ondernemers 09 2014

Na de omvorming van de oude elek-triciteitscentrale van La Brugeoise in Brugge tot evenementenlocatie enkele jaren geleden, opent VideoLine achter de hoofdzetel in het hart van Ichtegem nu een volledig nieuw EventHouse. “We staan erop dat elk evenement uniek is. Het mag geen eenheidsworst worden. Met die nieuwe unieke locatie willen we daar op inspelen”, vertelt Rik Maertens.

In een parkomgeving van 7.500 m² in het centrum van Ichtegem staat een gloednieuw gebouw van 800m2. Rik Maertens: “Boven is er een plenaire zaal van 200m² die uitgerust is met de modernste tech-nieken zoals projectie met 4K-resolutie (Ultra HD). Beneden zijn er vier break-outruimtes waar in totaal 80 mensen kunnen zitten. Alle faciliteiten voor catering zijn voorzien. In elke ruimte stroomt het licht overvloedig binnen en door de hoge plafonds is er voldoende ademruimte. Ook het kader is uniek: een oase van groen met zwembad en een grote, eco-logische zwemvijver zorgt voor een extra dimensie terwijl de privacy volledig gegarandeerd is. Iedereen kan hier terecht: van bedrijven die productpresenta-ties, meetings of incentives willen organiseren tot particulieren voor een babyborrel of een receptie.”

Hoewel Ichtegem bij de meeste West-Vlamingen wellicht niet top-of-mind is als het over evenemen-ten organiseren gaat, is de locatie niet toevallig gekozen. Rik Maertens: “We zijn ook van Ichtegem en we weten uit ervaring dat als een plek goéd is, het weinig uitmaakt waar die gelegen is. Ichtegem is centraal gelegen tussen de belangrijke steden in West-Vlaanderen en op een goeie vijf minuten van de autosnelweg. En we zijn ook de enige in de regio die dergelijke dienstverlening aanbiedt op dit niveau.”

Biennale Interieur 2008

VideoLine ging in 1987 van start met camerawerk en het maken van documentaires en reportages voor onder meer VRT en VTM. “Al heel vlug had ik door

dat het niet alleen draait om het maken van con-tent, maar ook over hoe je die presenteert”, vertelt Rik Maertens. “Daarom investeerden we al vlug in de verhuur van materiaal, maar altijd gekaderd in een concept. In feite zijn we architecten die mee zorgen voor de invulling van een evenement. Na een kwar-teeuw evenementen verzorgen in diverse externe locaties, konden we in 2010 de opgedane kennis integreren bij de aankoop van La Brugeoise, samen met architect Johan Verborgh. Met EventHouse breien we daar nu een vervolg aan. We zijn uniek in het integreren van zowel productie als technische faciliteiten en eventlocaties. Het is belangrijk dat de boodschap van een klant goed wordt overgebracht en dat de presentatie slaagt. De locatie speelt daar een heel belangrijke rol in.”

EventHouse bevindt zich niet alleen in een groene omgeving, ook voor milieu-aspecten was er veel aandacht. “Zonnepanelen met een totale capaciteit van 22 kilowatt zorgen voor alle verwarming en ver-lichting in het gebouw. De verlichting is volledig met led-technologie uitgevoerd. Maar we hebben ook aan hergebruik van materialen gedacht. De monu-mentale blikvanger in de inkomhal is een beursstand die Vincent van Duysen in blauwe steen uit Hene-gouwen ontwierp voor de Biennale Interieur 2008. Al te vaak worden dergelijke waardevolle zaken na de beursweek gewoon weggegooid. Nu krijgt het een blijvende plaats en zorgt het voor extra cachet in EventHouse”, besluit Rik Maertens. (SD – Foto Kurt)

www.videoline.be

RIK MAERTENS:

“WE ZIJN UNIEK IN HET INTEGREREN VAN ZOWEL

PRODUCTIE ALS TECHNISCHE FACILITEITEN EN EVENTLOCATIES”

UITGELEZENOverheidssteun voor innovatief Iepers bedrijf

Bergobelt, dochterbedrijf van Ieperband, krijgt 412.000 euro steun van de Vlaamse regering. Bergobelt pakte vorig jaar uit met de eerste veiligheidsgordel met air-bag: een wereldprimeur. De nieuwe gordel zorgde voor 32 extra jobs en werkzekerheid de komende vijf jaren. Om de gordel te produceren, moest het bedrijf een weefgetouw uitdokteren in samenwerking met Picanol en machinebouwer Meeschaert uit Kuurne. Met een Duitse firma werd ook een strijkmachine ontwikkeld. Samen goed voor een serieuze investering, waarvoor Bergobelt nu een duwtje in de rug krijgt van de Vlaamse overheid. (HN)

D-Motor wil in Azië doorbreken

Het bedrijf D-Motor uit Sint-Lodewijk, dat zich toelegt op de fabricage van hoogtechnologische vliegtuigmo-toren, bereikte een samenwerkingsakkoord met het Chinees bedrijf Continental Aviation. D-Motor ont-wikkelde een vliegtuigmotor, een viercilindermotor is geschikt voor lichte vliegtuigen en helikopters. ‘Omdat hij 15 kilogram lichter is dan de concurrenten, wekken we wereldwijd interesse. De Chinezen zorgen door deze overeenkomst niet alleen voor de distributie in Azië maar nemen ook een participatie in ons bedrijf. Wij hebben al projecten in onder meer Duitsland, Zweden, Thailand, Australië en Zuid-Afrika’, verduidelijken de initiatiefnemers. (HLN)

Xpo Kortrijk ontvangt Angela Merkel

Het meetingcenter van Xpo krijgt op 26 juni de Eu-ropean People’s Party (EPP) over de vloer. Dat is de Europese partij die sinds het overlijden van minister van staat Wilfried Martens geleid wordt door Jean-Claude Juncker. De Duitse bondskanselier Angela Merkel en eerste ministers Mariano Rajoy uit Spanje, Fredrik Reinfeldt uit Zweden, Erna Solberg uit Noorwegen en Donald Tusk uit Polen tekenen eveneens present. Ook voorzitter van de Europese Commissie Jose Manuel Barrosso en Europees president Herman Van Rompuy zijn aangekondigd. (HLN)

Uitgelezen: Voka’s socio-economisch persoverzicht, een samenvatting van de belangrijke West-Vlaamse krantenartikels van de voorbije week. U kunt dit overzicht wekelijks via post of mail ontvangen. Wenst u een proefnummer of info over een abonnement? Contacteer Nele Demets tel. 056-23 50 66,[email protected]

Wekelijks persoverzicht van Voka West-Vlaanderen 20e jaargang(verschijnt niet in de kerstvakantie en gedurende 6 weken in juli & augustus)Verantwoordelijke uitgever Hans MaertensAfzender Voka West-Vlaanderen, President Kennedylaan 9a, 8500 KortrijkAfgiftekantoor 8500 Kortrijk - P509109

België - BelgiqueP.B.

8500 Kortrijk4/257

gelezenUITWEST-VLAANDEREN

VideoLine opent nieuwe evenementenlocatie in Ichtegem

Page 8: Ondernemers 09 2014

Vijf jaar geleden investeerde peperkoek-fabrikant Vondelmolen uit Lebbeke in een fotovoltaïsche installatie (PV). Winst verzekerd. Maar is dat vandaag nog zo? Of knabbelen slijtage en technische pro-blemen aan de opbrengst? Vondelmolen nam alvast de proef op de som en liet een Check-up PV uitvoeren door Electrabel. Jan Borms, Afgevaardigd Bestuurder van Vondelmolen, vertelt hoe het in zijn werk gaat.

Waarom hebt u een Check-up PV laten uitvoeren?“Onze 1.200 zonnepanelen produceren 35% van onze energie. Enkel tijdens de weekends en op zonnige middagen hebben we een overschot. Tot nu toe hebben we eigenlijk nog geen onder-houd gehad aan onze zonnepanelen. Ik volg wel dagelijks het rendement op en dat blijft goed. Maar na vijf jaar wou ik eigenlijk wel weten in welke staat de panelen en de installatie zijn. Ik ga regelmatig eens kijken op het dak, maar ik ben een producent van peperkoek, geen fotovoltaïsche deskundige. En die heb je daar toch wel voor nodig. Na overleg met mijn Electrabel-accountmanager, koos ik daarom voor de dienst Check-up PV.”

Hoe is de audit verlopen?“Ik moet zeggen dat de controle van de installatie zeer grondig verlopen is. Elk paneel en elke string werd gecontroleerd, omvormers en andere elektri-sche componenten werden nagekeken, enz. Ik heb nu een duidelijk beeld van de staat van de installatie en ik ben blij dat mijn investering nog altijd in goede staat is. Onze installatie kreeg zowel een techni-sche als een performantie-analyse. De Check-up PV bevatte eveneens een thermografisch onderzoek van de zonnepanelen en van het netontkoppelbord.

En als resultaat, een duidelijk begrijpbaar inspec-tierapport met foto’s en een actieplan. Wat betreft tijdsinvestering, is dit voor mij minimaal geweest.”

Welke adviezen in het rapport hebben u verrast?“Het rapport is zeer duidelijk. De foto’s spreken voor zich. Adviezen betreffende de aanhechting van bepaalde panelen, aardingen die al verroest zijn, connectoren die vocht opnemen waardoor het ren-dement van de string lager ligt had ik niet verwacht en tonen aan dat de analyse grondig gebeurd is. Ook had ik niet verwacht dat een aantal panelen zo vuil zouden zijn. Het laten reiningen van de zon-

nepanelen kan mijn opbrengst met 5% verhogen. Dus dat gaan we zeker doen. Als ik alle adviezen volg, kan ik 5.000 euro per jaar recupereren op mijn rendement. Ik had niet verwacht dat dit zo hoog ging oplopen”.

Zou u de dienst aanraden? “Zeker wel. Ik zou andere bedrijven zeker aanra-den regelmatig hun zonnepanelen te laten keuren omdat het belangrijk is voor het rendement en de levensduur van de installatie. Het is immers een grote investering op lange termijn. Je bent ook gerustgesteld op gebied van veiligheid. Ik zie GDF SUEZ ook als een betrouwbare partner met ervaring die nog vele jaren op de markt actief zal zijn.”

Geïnteresseerd? www.electrabel.be/fvpanelen of contacteer uw accountmanager. Hij helpt u graag verder.

Maximaliseer uw rendement met een Check-up PV

JAN BORMS, AFGEVAARDIGD BESTUURDER VONDELMOLEN:

“ONZE ZONNEPANELEN PRODUCEREN 35% VAN ONZE ELEKTRICITEITSVERBRUIK.”

5.000 euro minder verlies35% zelf geproduceerd

Partnerinfo

JAN BORMS, AFGEVAARDIGD BESTUURDER VONDELMOLEN:

“MET HET ADVIES VAN ELECTRABEL KAN IK 5.000 EURO

PER JAAR VERLIES VERHINDEREN.”

Page 9: Ondernemers 09 2014

BEDR

IJVEN

Ondernemers 09 9 mei 2014 9

Op schitterende zichtlocatie, dichtbij grote handelszaken. Voorzijde industriepark - R8 vlakbij E17. Ligging en bereikbaarheid zijn grote troeven! 5.379 m2 milieubelastende industriegrond

Toplocatie ! Laatste 140m2 - Reeds 1800m2 verhuurd! Uitstekende ligging en goede zichtbaarheid: op 200 m van E17. Ruime parking – Goede lichtinval

Totaal 3000m2 opdeelbaar in kleinere oppervlaktes – wind- en waterdicht – aparte inrijpoorten – oplossing op maat

TE KOOP: TE KORTRIJK: Prachtig gelegen industriegrond

TE HUUR: TE WAREGEM: kantoor met klasse-uitstraling!

TE HUUR: TE ANZEGEM: Magazijnruimtes opdeelbaar

Bedrijfsvastgoed en residentiële investeringspandenwww.maesconceptimmo.be

056/722 180 – Kantoor te AnzegemGedetailleerde waardebepaling? Onze specialisatie!

Vanaf volgende maand ligt er een nieuw chocoladewafeltje van Weight Watchers met minder suiker en vet in de super-markten. “Het is geen dieetproduct, maar wel een smaakvol en evenwichtig alterna-tief”, getuigen Didier Clarisse en Marleen Devrome van de Ieperse wafelbakkerij Dimabel, die de wafel produceert. “We werken nog aan een nieuw assortiment verse wafels en zijn ook nog met tal van andere innovatieve projecten bezig.”

Wafelbakkerij Dimabel uit Ieper specialiseert zich in nichemarkten zoals bio, fairtrade, dieet & suikervrij en conventionele delicatessewafels en galetten. Het bedrijf doet dat met het eigen merk Biscovit, maar ook met diverse private labelconcepten.

Na de overname van een kleine, Waalse wafelbak-kerij in 1996 zette Didier Clarisse de familiale eier- en zuivelhandel stop. Hij verhuisde de productie naar Reningelst en koos ervoor om zich op nichemarkten te richten met aangepaste recepturen voor suikervrije, dieet-, biologische en fairtrade wafeltjes. In 2009 verhuisde Dimabel naar de Ieperse Rozendaalstraat. De eerste jaren werden er twee lijnen uitgebouwd: voor wafels en voor fijne galetjes. Sinds 2 jaar is er

nu ook een derde lijn operationeel voor biologische suikerwafels en daarmee is Dimabel uniek in de markt.

Twee jaar geleden legde marketing manager Alex Leupe contact met de mensen van Weight Watchers om voor hen een nieuwe, innovatieve wafel te ontwik-kelen. “Na ruim een jaar van onderzoek, ontwikkelden we een vanillewafel met een laagje pure chocolade, die aan al hun vereisten voldoet. Een lekker product met dezelfde smaak als een traditionele wafel, zon-der zoetstoffen, met minder suiker en minder vet. Het voordeel van Dimabel is dat we heel flexibel op specifieke vragen van klanten kunnen inspelen en kleine volumes kunnen draaien. Zo zijn we nog met

andere innovatieve projecten bezig en werken we aan de ontwikkeling van nieuwe verse wafels.”

Artisanale wafelbakkerij Dimabel exporteert zijn assortiment nicheproducten naar de belangrijkste Europese buurlanden, maar ook naar bijvoorbeeld Japan, China, Rusland, de VS en Qatar. Later dit jaar wordt de nieuwe Weight Watchers-wafel te koop aan-geboden in de supermarkten in België en Luxemburg, om na verloop van tijd internationaal door te groeien. Dimabel werd door BioForum voorgedragen als Bio-ambassadeur 2014 en houdt naar aanleiding van de Bioweek een opendeur op zaterdagnamiddag 7 juni. (MD – Foto DD)

www.dimabel.be

DIDIER CLARISSE EN MARLEEN DEVROME:

“HET VOORDEEL VAN DIMABEL IS DAT WE HEEL FLEXIBEL

OP SPECIFIEKE VRAGEN VAN KLANTEN KUNNEN INSPELEN EN KLEINE VOLUMES KUNNEN

DRAAIEN.”

Dimabel bakt wafels voor Weight Watchers

Page 10: Ondernemers 09 2014

REP

ORTA

GE

Blauwpoort Waregem

Wat?De stad Waregem gaf begin 2012 uiteindelijk een positief advies voor het omvormen van de zone Blauwpoort langs de E17 – eigendom van het Kortrijkse OCMW – tot een bedrijvenzone van netto een 30-tal ha groot. Ondanks een negatief advies van de provin-ciale commissie voor ruimtelijke ordening (Procoro) en een 1.000-tal bezwaarschriften, keurde de provincie-raad later in 2012 de komst van het bedrijventerrein Blauwpoort goed. Maar dat was niet naar de zin van een buurtcomité, daarin gesteund door de partij Groen, dat al langer gekant was tegen de komst van de bedrij-venzone langs de snelweg. Zij vochten de beslissing aan bij de Raad van State, die het provinciaal ruim-telijk uitvoeringsplan (PRUP) halfweg 2013 schorste. Volgens de argumentering “is er geen nood aan een extra bedrijventerrein in Waregem”.

Sinds wanneer?Een tiental jaar, sinds het toenmalige Waregemse stadsbestuur met het Gemeentelijk Ruimtelijk Struc-tuurplan (GRS) de deur openzette voor de mogelijke ontwikkeling van de zone Blauwpoort.

Belang van het dossier?Kurt Vanryckeghem, burgemeester Waregem: “De ont- wikkeling van de zone Blauwpoort tot industrieter-rein is erg belangrijk voor onze stad en haar onder-nemingen. We hebben een hele waslijst namen van Waregemse bedrijven die willen uitbreiden, wat op hun huidige locatie niet kan, of verhuizen. Maar er is ook veel interesse van nieuwe bedrijven, die zich daar willen komen vestigen. Dat er geen nood zou zijn aan het bedrijventerrein Blauwpoort klopt volgens ons dus niet. Als het ontwikkeld kan worden, zal het binnen de kortste keren uitverkocht zijn.”

Stand van zakenKurt Vanryckeghem: “Na de schorsing van het deelluik Blauwpoort in het provinciaal ruimtelijk uitvoerings-plan door de Raad van State, buigt die zich nu over de vernietiging ervan. Maar we hebben geen zicht op een timing voor die beslissing. Toentertijd was het audi-teurverslag bij de Raad positief voor het project Blauw-poort, maar de raadsheren hebben het niet gevolgd. Inmiddels blijft de zone eigendom van het OCMW van Kortrijk, waarmee er wel een principeovereenkomst voor de aankoop is. Uiteraard gaat de intercommunale Leiedal, die de zone Blauwpoort zal ontwikkelen, niet

over tot de aankoop zolang het niet duidelijk is dat het bedrijventerrein er effectief kan komen.”

ToekomstKurt Vanryckeghem: “Die is natuurlijk onzeker voor de zone Blauwpoort. Tot aan de uitspraak van de Raad van State kunnen we daar weinig over zeggen, en we hebben momenteel geen zicht op de timing daarvan. Sowieso is de provincie West-Vlaanderen een nieuw dossier aan het voorbereiden. Mocht de Raad van State tot de vernietiging van het deelluik Blauwpoort in het PRUP overgaan, zal de provincie de draad weer opnemen, maar sowieso kijken we dan aan tegen een uitstel van alweer minstens twee jaar. Wordt het besluit niet vernietigd, dan kunnen we – mits enkele aanpassingen – de plannen verder uitvoeren.”

West-Vlaanderen zit geblokkeerd

REPORTAGE | Probleemdossiers in West-Vlaanderen

10 Ondernemers 09 9 mei 2014

, BURGEMEESTER WAREGEM:

“ALS DE ZONE BLAUWPOORT INDUSTRIETERREIN KAN

WORDEN, ZAL ZE BINNEN DE KORTSTE KEREN UITVERKOCHT

ZIJN – ZO GROOT IS DE INTERESSE.”

Broedplaatsen van zeldzame vogels, het archeologische belang van een site, bestem-mingswijzigingen die uitblijven, protest van buren of actiegroepen, ... Het zijn maar enkele oorzaken waardoor belangrijke infrastructuurprojecten niet van de grond gera-ken. Ook onze provincie heeft enkele van die hopeloze dossiers, die al jaren geblokkeerd zitten of slechts met muizenstapjes vooruitgaan. Wij kozen er drie uit en peilden naar de stand van zaken.

Page 11: Ondernemers 09 2014

REP

ORTA

GE

Nieuw voetbalstadion Brugge

Wat?Club Brugge heeft al jaren plannen voor een gloed-nieuw stadion. Maar door burenprotest, disputen over de locatie, getalm bij de Vlaamse regering en beslissingen van de Raad van State blijft het project steken in de planningsfase. Een eerste voorgestelde locatie in de Zedelgemse deelgemeente Loppem werd door de Raad van State afgeketst. In het kader van ‘het ruimtelijk afbakeningsproces voor het stedelijk gebied Brugge’ werd een nieuwe plaats voorgesteld in het Chartreusegebied, maar ook die locatie werd door het rechtscollege niet weerhouden. De Raad van State vond dat de overheid haar keuze onvoldoende

had gemotiveerd en vernietigde daarom in september vorig jaar het deelplan in kwestie van het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP). Daardoor zit niet alleen de bouw van een nieuw voetbalstadion in het slop, maar ook de ontwikkeling van nieuwe regionale bedrijventerreinen.De Stad Brugge steunt inmiddels een nieuw voorstel van de voetbalclubs om twee stadions te bouwen langs de Blankenbergstesteenweg, één met een capa-citeit van 40.000 toeschouwers voor Club en één met 12.000 zitjes voor Cercle Brugge. Maar aangezien de site langs de Blankenbergstesteenweg voorzien was als bedrijventerrein, moet men nu wel uitkijken naar een compensatie daarvoor.

Sinds wanneer?Sinds begin 2006

Belang van het dossierRenaat Landuyt, burgemeester Brugge: “Het huidige stadion is eigendom van de stad en moet eigenlijk gerenoveerd worden. Voor de stad Brugge is dat een kostenpost. Daarom is de stad enkele jaren geleden al het engagement aangegaan om in nauwe samenwer-king met Club en Cercle Brugge een nieuw stadion te realiseren.”

Stand van zakenRenaat Landuyt: “Aan ons standpunt is niets veran-derd. Vorig jaar is de beslissing gevallen om te kiezen voor een stadion langs de Blankenbergsesteenweg. Het is nu aan de Vlaamse regering om het MER-rapport

te hernemen en een nieuw GRUP op te maken. Binnen de regio zijn we met allerlei partners ook aan het uit-kijken hoe we het verlies aan bedrijventerreinen door de inplanting van het stadion daar kunnen opvangen.”

ToekomstRenaat Landuyt: “Wanneer de Vlaamse overheid zich akkoord verklaart, kan ik niet zeggen. Er moe-ten bepaalde procedures worden gevolgd en de Raad van State moet worden overtuigd. Intussen hebben we het contract voor het gebruik van het huidige Jan Breydelstadion met de beide clubs voor vijf jaar ver-lengd. Als elke betrokken partij zich akkoord verklaart, kan het snel gaan, maar het is dan aan de clubs zelf om de timing van de bouwwerkzaamheden vast te leggen. Een concrete timing kan ik dus nog niet meegeven, laat staan wanneer het nieuwe stadion speelklaar zal zijn.”

Ring rond Tielt

Wat?Van de ringweg rond Tielt is al decennialang sprake. In 2009 werd de zogenaamde zuidoostelijke tangent (of randweg) gerealiseerd, maar om de ring te sluiten moet ook de zuidwestelijke tangent worden aange-legd. De aanleg daarvan stond even ingeschreven in het investeringsbudget voor wegeninfrastructuur van de Vlaamse overheid, maar sinds de gemeenteraads-verkiezingen van 2012 is het weer geschrapt, wegens ‘niet prioritair’. Zowel de stad Tielt, de buurgemeen-ten, de bedrijven en de provincie zijn vragende partij om dit deel van de ring nu dringend aan te leggen. In de tussentijd onderzoekt het stadsbestuur of er tus-senoplossingen mogelijk zijn.

Sinds wanneer?De jaren 1960, toen de eerste plannen voor een volle-dige ringweg werden uitgetekend.

Belang van het dossierEls De Rammelaere, burgemeester Tielt: “Na de reali-satie van de zuidoostelijke tangent had de Vlaamse administratie Wegen en Verkeer tellingen uitgevoerd, waaruit volgens haar bleek dat Tielt vooralsnog niet verzadigd is als het gaat om zwaar vervoer, en de zuid-westelijke tangent dus niet nodig is. De dagelijkse rea-liteit leert ons iets anders. Die cijfers houden trouwens geen rekening met de veiligheid en leefbaarheid in het stadscentrum. Zolang wij het zware verkeer daaruit niet kunnen weren, kunnen wij de straten ook niet herinrichten voor veiliger fietsverkeer. Niet onbelang-rijk, gezien het grote aantal scholieren en studenten in onze stad. Maar de administratie houdt vooral geen rekening met het bovenlokale belang van een volledige

ring. Zo heeft Meulebeke een plan klaarliggen voor de ontwikkeling van een nieuw lokaal bedrijventerrein, De Haandeput, en ook het vrachtverkeer van dat ter-rein naar de E40 toe zal door Tielt worden gestuurd.”

Stand van zakenEls De Rammelaere: “Onze ergernis ligt vooral in het feit dat er zo veel onduidelijkheid is geweest en blijft over het aanleggen van de zuidwestelijke tangent. De zuiderring staat ingetekend op alle structuur-plannen, er was een politieke belofte en er was geld voorzien voor de laatste fase in het investeringspro-gramma, zo hoorde het stadsbestuur bij de Vlaamse administratie Wegen en Verkeer. Maar op vandaag is het blijkbaar geen prioriteit meer. Intussen zoeken wij zelf naar tussenoplossingen om het zwaar verkeer, niet alleen vrachtwagens maar ook grote landbouw-voertuigen, uit het stadscentrum te weren. Zo hebben we suggestieborden voor alternatieve routes langs de invalswegen geplaatst. En in het meerjarenplan van de stad hebben we een investeringsbudget opgeno-men om de Sint-Amandsstraat, tussen de bestaande tangent en de tangent die er nog zou moeten komen, zelf te verbreden en zo het zwaar verkeer langs daar af te leiden.”

ToekomstEls De Rammelaere: “Vanuit de stad blijven we druk op de ketel zetten. We zullen de officiële overlegorganen bijeenroepen, waarin ook onze buurgemeenten Meule-beke en Pittem vertegenwoordigd zijn. Ook zij hebben alle belang bij een volledige ringweg. Een groot deel van de ring zou bovendien over het grondgebied van Pittem komen, dat daarvoor een deel landbouwgrond moet opofferen. Een goed overleg is dus noodzakelijk. Vanwege het bovenlokale belang trekt ook de provin-

cie verder mee aan de kar. Maar het is frustrerend dat we geen enkel perspectief hebben op een beslissing, laat staan een timing voor de realisatie van de zuid-westelijke tangent.” (JD - Foto’s archief)

Ondernemers 09 9 mei 2014 11

ELS DE RAMMELAERE, BURGEMEESTER TIELT:

“HET IS ERG FRUSTREREND DAT WE GEEN ENKEL PERSPECTIEF HEBBEN OP EEN BESLISSING,

LAAT STAAN EEN TIMING VOOR DE REALISATIE VAN DE ZUIDWESTELIJKE TANGENT.”

RENAAT LANDUYT, BURGEMEESTER BRUGGE:

“VORIG JAAR WERD GEKOZEN VOOR EEN STADION LANGS DE

BLANKENBERGSESTEENWEG. HET IS NU AAN DE VLAAMSE REGERING

OM HET MER-RAPPORT TE HERNEMEN EN EEN NIEUW GRUP

OP TE MAKEN.”

Page 12: Ondernemers 09 2014

BEDR

IJVEN

Onlangs nam Condor Safety zijn nieuwe bedrijfsgebouw in Menen officieel in gebruik. De zaak is gespecialiseerd in valbescherming en andere persoonlijke beschermingsmiddelen voor professione-len en sportklimmers. Uniek is de combi-natie met een opleidingscentrum.

Wegwijzers naar het nieuwe bedrijfsgebouw van Condor Safety in de Menense bedrijvenzone Krom-mebeekstraat zijn niet nodig. Het valt meteen op door zijn originele architectuur, maar vooral door zijn hoogte van 15 meter. “Op de meeste bedrijvenzones mag je niet hoger bouwen dan 8 meter, maar hier was er een minimumhoogte van 10 meter. Ideaal voor ons”, zeggen Wouter en Patsy Verplancke. Want naast een ruim aanbod aan valbeschermings- en persoonlijke beschermingsmiddelen, verzorgt Condor Safety ook opleidingen in het correcte gebruik ervan. Het oplei-dingscentrum met zijn opvallende toren laat toe om zo realistisch mogelijk allerlei hoogtesituaties te simuleren.

Comfortabele valbeveiliging

Condor Safety bestaat sinds 2008, maar eigenlijk zijn de activiteiten al begonnen binnen het ouderlijke bedrijf GMV Machines. “Klanten zoals boomverzorgers

kwamen bij ons al hun kettingzagen kopen en lieten vallen dat ze hun klim- en beschermingsmateriaal in het buitenland moesten bestellen”, zeggen Wouter en Patsy Verplancke. “Dat deed ons besluiten om te star-ten met een klein rek beschermingsmateriaal. Binnen de kortste keren was dat leeg. Het ene na het andere rek kwam erbij tot we op een bepaald moment met Condor Safety als apart bedrijf zijn gestart.”

Door de jaren heen is Condor Safety mooi kunnen meegroeien met de klanten, in een markt die voor een groot deel open lag. “En die nog steeds open ligt want het bewustwordingsproces rond het belang van valbe-veiliging is nog in volle gang”, benadrukt Wouter Ver-plancke. “Vroeger werd het door veel professionelen aanzien als iets hinderlijk. Vandaar dat wij uitdrukke-lijk gezocht hebben naar persoonlijke beschermings-middelen die naast veiligheid ook het nodige comfort

bieden. De huidige markten – zoals boomverzorging of hulpverlening – groeien, maar we kunnen er nog nieuwe aanboren. Zo is er in de bouwsector toch nog wat sensibiliseringswerk.”

Geen gelijke in Europa

Sinds 2013 heeft Condor Safety ook een aanbod pro-ducten voor sporters die grote hoogtes niet schuwen, zoals materieel en kledij voor klimmers. “Twee jaar geleden hebben we bovendien beslist om technische kledij – zoals interventiepakken en kledij voor ambu-lanciers – in huis te halen, volledig op maat gemaakt. Ook dat heeft succes.” Door het erg ruime gamma en de combinatie met het opleidingscentrum, is Condor Safety een unieke zaak. “Op het openingsfeest van ons nieuwe gebouw wisten onze internationale leve-ranciers te vertellen dat we in Europa geen gelijke hebben. Dat is natuurlijk fijn om te horen”, besluiten Wouter en Patsy Verplancke. (JD)

www.condorsafety.be

Nieuwe uitvalsbasis voor Condor Safety

Het zijn drukke tijden voor Silo Construc-tion & Engineering uit Lichtervelde. In 2013 vierde het bedrijf zijn 25e verjaardag en deze maand opent SCE een verkoopkantoor in Singapore. De specialist in industriële opslag voor voeder- en voedingsbedrijven gaat dus verder de internationale toer op.

In 1988 startte Gilbert Vanparys met de bouw van veevoederprocessen, even later schakelde hij over op silobouw. In 2007 namen de beide zonen Andy en Francky het bedrijf over. “Francky is verantwoordelijk voor personeel en productie, ikzelf voor de verkoop en engineering”, zegt Andy Vanparys. “SCE staat voor industriële opslag voor voeder- of voedings-bedrijven en agro commodities. Het gaat altijd over los te stockeren goederen, granulaten van vorm, geen vloeistoffen. Samen met de klant zoeken wij naar een efficiënte manier van productie en opslag. Onze rechthoekige en modulair opgebouwde silo’s

zorgen er alvast voor dat we maximaal gebruik kunnen maken van de beschikbare oppervlakte.”

Focus op ASEAN

“Onze basismarkt is Europa”, gaat Andy Vanparys ver-der. “We vertrekken vanuit België en gaan mee met onze klant. Als het moet, leidt ons dat ook naar Azië. Onze omzet bedraagt 13 miljoen euro en 85% daarvan wordt in het buitenland gerealiseerd. Engineering is een sterke troef, maar de bijna volledig geautomati-seerde productie in Lichtervelde is dat ook. Tel daar de relatief lage transportkosten bij en zo kunnen we op een efficiënte en snelle manier overal in de wereld silo’s bouwen.”

Jaarlijks streeft het bedrijf naar een organische groei van 3 tot 4%. “Om dat te realiseren, moeten we ver-der kijken dan Europa. In Azië en Afrika zullen er op termijn een miljard mensen bijkomen en die moeten ook worden gevoed. Dat zijn dus duidelijke groeimark-ten. Via een beurs in Thailand zetten we een eerste stap in Azië waardoor we enkele referenties in de regio konden realiseren. Ondertussen waren we ook

al actief in Vietnam, Maleisië, Indonesië en zelfs in Papoea-Nieuw-Guinea. Begin mei openen we in Sin-gapore een verkoopkantoor van waaruit we Zuid-Oost-Azië willen bewerken. We focussen ook op ASEAN, een economisch partnerschap tussen Indonesië, Maleisië, Singapore, Filipijnen, Thailand, Cambodja, Vietnam, Laos, Myanmar en Brunei dat in 2015 van start gaat en handelsovereenkomsten wil sluiten met Australië, India, China, Japan, Korea en Nieuw-Zeeland. Als familiebedrijf hebben wij in Azië – een regio waar familiewaarden heel belangrijk zijn – alvast een mooi visitekaartje.” (PD – Foto Kurt)

www.sce.be

Silobouwer SCE opent kantoor in Singapore

12 Ondernemers 09 9 mei 2014

PATSY EN WOUTER VERPLANCKE:

“IN DE BOUWSECTOR IS ER NOG WAT SENSIBILISERINGSWERK ALS HET OM VALBESCHERMING GAAT.”

ANDY EN FRANCKY VANPARYS:

“ENGINEERING IS EEN STERKE TROEF, MAAR DE BIJNA VOLLEDIG GEAUTOMATISEERDE PRODUCTIE

IN LICHTERVELDE IS DAT OOK.”

Page 13: Ondernemers 09 2014

* Ter

mijn

reke

nin

g v

an 4

maa

nd

en m

et e

en r

ente

van

4%

op

jaar

bas

is,

on

der

wo

rpen

aan

de

roer

end

e vo

orh

effi

ng

van

25

%. Ti

jdel

ijk a

anb

od

gel

dig

to

t 31

au

gu

stu

s 2

01

4, b

eho

ud

ens

verv

roeg

de

afsl

uit

ing

, vo

or

elke

nie

uw

e st

ort

ing

tu

ssen

10.0

00 e

uro

en

50.0

00 e

uro

per

rek

enin

go

pen

ing

, p

er p

erso

on

en

per

g

ezin

, en

en

kel i

n d

e Fi

nan

cial

Cen

ters

van

Deu

tsch

e B

ank

in B

elg

ië.

Aan

bo

d u

itsl

uit

end

gel

dig

vo

or

Bel

gis

che

inw

on

ers.

Alle

vo

orw

aard

en v

an d

e ac

tie

en v

an d

e te

rmijn

reke

nin

g z

ijn b

esch

ikb

aar

op

ww

w.d

euts

cheb

ank.

be/

vier

. D

euts

che

Ban

k A

G, Ta

un

usa

nla

ge

12, 60325 F

ran

kfu

rt a

m M

ain

, D

uit

slan

d, R

C

Fran

kfu

rt a

m M

ain

HR

B 3

00

00.

Bijk

anto

or

Bel

gië

, M

arn

ixla

an 1

7,

1000 B

russ

el, R

PM

Bru

ssel

, B

TW B

E 0

41

8.3

71

.09

4. V

.U.: G

reg

ory

Ber

leu

r, M

arn

ixla

an 1

7, 1

00

0 B

russ

el.

Kennismaken

Aangenaam kennismaken

4 maanden lang 4%*

op jaarbasis

We willen u graag laten kennismaken met een andere aanpak voor uw geld:

Zonder standaardprofi elen, zodat we onze diensten en oplossingen kunnen afstemmen op uw specifi eke doelstellingen en risicoprofi el.

Met onpartijdig advies geven we u toegang tot de beleggingsfondsen van een twintigtal fi nanciële partners, zelfs die van onze concurrenten.

We kiezen voor een transparante aanpak zonder nutteloze kosten en zonder in- en uitstapkosten voor de meeste fondsen.

Alles in functie van uw tevredenheid en uw rendement. Maak 4 maanden lang kennis met onze andere aanpak en krijg 4% bruto op jaarbasis. Geef toe, er zijn ergere manieren om elkaar te leren kennen.

Maak snel een afspraak in ons Financial Center Roeselare, Meensesteenweg 315 (tel. 051 25 10 50) of surf naar deutschebank.be/vier.

Page 14: Ondernemers 09 2014

Felix d’Hoopstraat 121 • B-8700 TieltT 051 42 30 80 • F 051 40 59 08 • [email protected]

www.axon.be

BUSINESSCONTACT SERVICES24-UREN TELEFONISCHEPERMANENTIE EN DISPATCHINGVOOR BEDRIJVEN EN VRIJE BEROEPEN

TELEMARKETING

ENQUÊTES

ON-LINE AGENDABEHEER

ww

w.k

liek.

be 12-22

56

UW EVENT IN EEN ADEMBENEMEND KADERBinnen een uitzonderlij k architecturaal kader biedt Concertgebouw Brugge u zij n uitstekende infrastructuur om uw congres, meeting of evenement te organiseren. De hedendaagse Concertzaal, met uitmuntende akoestiek en 1289 plaatsen, is de grootste congreszaal in de regio. De Kamermuziekzaal geeft uw event dan weer een meer intiem karakter.

› hedendaagse architectuur › centrale ligging in de Brugse binnenstad › stij lvolle en betaalbare zalen › ruim aanbod van arrangementen voor events en feesten van elk formaat

› technische en logistieke ondersteuning door een ervaren team › kies uit de bestaande formats of laat een aanbod uitwerken op maat, volgens uw wensen en buget

Contact Concertgebouw ‘t Zand 34 - 8000 Brugge - België[email protected] www.concertgebouw.beT +32 (0)50 47 69 68

BUSINESS

& EVENTS

© David Samyn © Sightways

VER

KIEZ

INGE

N

“Ondernemerschap moet nadrukkelijk in het onderwijs komen, met onder meer richtingen die aanhaken op wat de West-Vlaamse economie uniek maakt: textiel, landbouw en toerisme”, zegt Open Vld. De liberalen zijn ook voorstander van stads-gewesten in plaats van provincies.

Voka ging in eigen huis aan tafel met Open Vld-man-datarissen Vincent Van Quickenborne (burgemeester Kortrijk), Bart Tommelein (fractieleider Vlaams parle-ment en schepen in Oostende), Franscesco Vander-jeugd (burgemeester Staden) en Arne Vandendriessche (gemeenteraadslid Kortrijk).

Infrastructuur, mobiliteit en ruimte“Ruimtelijke ordening is een zodanig kluwen geworden dat vaak niemand nog begrijpt wat de Vlaamse admini-stratie wil. Wij zouden dit graag decentraliseren zodat de steden en gemeenten meer zelf kunnen beslissen. Daarbij moet de aandacht in de eerste plaats gaan naar

reconversie van verlaten sites en zogenaamde “paarse sproeten” of kleine zones voor milieubelastende industrie. De hoge kwaliteitseisen op Evolis in Kortrijk mogen we zeker niet laten vallen.”“Het is een goede zaak dat werklozen voortaan een job binnen de 60 km niet meer mogen weigeren. Maar mobiliteit binnen West-Vlaanderen blijft een pro-bleem: hoe geraak je met het openbaar vervoer vanuit Oostende op pakweg een industrieterrein in Tielt?”

Onderwijs en arbeidsmarkt“De associaties met universiteiten blijken voor de West-Vlaamse hogescholen geen zegen. Succesvolle leerstoelen worden overgezet naar de universiteit. We zullen dus meer moeten inzetten op richtingen die aanhaken op wat de West-Vlaamse economie uniek maakt: landbouw, textiel en toerisme.”“Ondernemerschap vormt in ons onderwijs een pro-bleem. Al te veel leerkrachten hangen een negatief beeld op van ondernemingen in plaats van de leerlingen te vertellen hoe voedsel, kledij, gebruiksvoorwerpen,

enzovoort gemaakt worden. We kunnen daaraan ver-helpen door meer mensen te stimuleren om vanuit de praktijk deeltijds les te gaan geven. Ook het deeltijds onderwijs moet meer gewaardeerd worden op zijn ver-diensten.”

Overheidsefficiëntie“Er is meer Maggie De Block nodig: pas toe wat beslist is. De Vlaamse regering voerde de voorbije jaren slechts 6 van de 55 missing links uit. Ook over de luchthaven van Oostende wordt al 30 jaar gediscussieerd en nog steeds draait het daar niet zoals het hoort.”“Wij willen een echte decentralisatie, zoals in Denemar-ken, Nederland en Duitsland. Dus geen provincies meer, maar wel grotere stadsgewesten die onder andere bevoegd zijn voor ruimtelijke ordening. Een recente enquête leert dat de West-Vlamingen het minst gekant zijn tegen grotere gemeentelijke entiteiten.”“Overheden moeten efficiënt gerund worden, maar mogen niet stoppen met investeren: dan pas krijgt de economie een klap.” (RJ – Foto Hol)

In aanloop naar de verkiezingen van 25 mei peilt Voka West-Vlaanderen naar de intenties van de vijf voornaamste partijen. In dit nummer: sp.a en Open Vld.

“Onderwijs de richtingen die onze economie uniek maken”

14 Ondernemers 09 9 mei 2014

Page 15: Ondernemers 09 2014

VER

KIEZ

INGE

N

Ondernemers 09 9 mei 2014 15

MenenHogeweg 245 8930 Menen

KortrijkNoordstraat 5 8500 Kortrijk

RoeselareWestlaan 1428800 RoeselarePARKET | LAMINAATPARKET | VINYLPARKET | WAND | PLAFOND | TERRAS | GEVEL

WWW.WOODSTOXX.BE

EEN BUITENPARKETVOOR IEDERS BUDGET

Robberthaalde zijn terras bij Woodstoxx,

volgde daar een korte opleiding enplaatste die zelf met vrienden.

TERRAS EXOTISCH HARDHOUT CUMARU

Moniquevond het terras van haar dromen bij Woodstoxx en liet hun plaatsingsdienstdoen waar ze het best in zijn.

TERRAS EXOTISCH HARDHOUT IPÉ

Industriebouw Govar uit Ardooie is een dynamisch bouwbedrijf dat bekend staat om zijn professionele realisatie van kwalitatief hoogstaande gebouwen. Creatief en innovatief waar het kan. Steunend op een jarenlange ervaring en een aanzienlijke knowhow waar het nodig is.

Izegemsestraat 33 - Ardooie - T 051 74 40 80 - www.govar.be

“We stellen onze grootste overheidsbespa-ring ooit voor, maar daarmee alleen zal het land het niet redden. Wij pleiten voor meer stimulansen voor ondernemerschap en innovatie”, stelt sp.a. En heel opmerkelijk: “Nog meer vermogensbelasting werkt con-traproductief.”

Na een bedrijfsbezoek aan Pattyn Packing Lines in Brugge ging Voka aan tafel met sp.a-politici John Crom-bez (staatssecretaris voor Fraudebestrijding), Renaat Landuyt (burgemeester Brugge), Ann Vanheste (burge-meester De Panne) en Simon Bekaert (schepen Tielt).

Infrastructuur, mobiliteit en ruimte“Politieke consensus in eigen streek is de beste manier om grote projecten te realiseren. Daarom sturen wij bewust burgemeesters naar de parlementen en werken ze regionaal graag over de partijgrenzen heen. Zo kwam het eindelijk tot de aanpassing van de Expresweg in Brugge en uit dezelfde aanpak vloeide de start van de A11 voort.”“Een maximumtermijn voor ruimtelijke procedures zal op tafel komen, ongeacht welke partij in de volgende Vlaamse regering zit. Indien de overheid niet binnen een

bepaalde periode haar verantwoordelijkheid neemt, dan moet een beslissing verondersteld worden van goedge-keurd te zijn. De knoop in ruimtelijke dossiers is dat de Vlaamse regering altijd het advies van de administratie volgt. We moeten de truc vinden om de regering weer boven de administratie te zetten.”

Onderwijs en arbeidsmarkt“Contact met ondernemerschap heeft een enorme impact op de zin van jongeren om zelf te starten. Dat idee wordt meegenomen in de onderwijshervor-ming, waarvoor onze minister Pascal Smet veel steun kreeg, weliswaar niet altijd publiek.”“In plaats van de loonlasten lineair te verlagen, willen we maatregelen voor de groepen die het meest steun nodig hebben, met name kortgeschoolde jongeren en ouderen die op het einde van hun loopbaan veel kosten aan hun werkgever.”

Overheidsefficiëntie“Wij stellen onze grootste overheidsbesparingen ooit voor: 9,6 miljard euro. Dat geld zoeken we vooral bij de Gemeenschappen en de Gewesten omdat die hun pensioenen niet zelf betalen. Het is gemakkelijker om Vlaams minister van Begroting te zijn dan schepen van

Financiën in Oostende. Er zal zeker een herfinanciering van de lokale besturen moeten komen want zij zijn, als grootste investeerders van het land, de sterkste buf-fer tegen de crisis.”“Het Voka-voorstel om 22 miljard euro te besparen op de overheidsuitgaven is niet haalbaar zonder te schrap-pen in onderwijs, pensioenen en welzijn. Aan de sociale zekerheid raken we niet. Dan leverde onze regularisering van kapitaal op buitenlandse rekeningen meer op: 30 miljard euro keerde volledig wit terug in onze economie.” (RJ - Foto MVN)

“Wij sturen bewust burgemeesters naar Brussel”

Verkiezingen 25 mei 2014

Page 16: Ondernemers 09 2014

16 Ondernemers 09 9 mei 2014

ONDERNEMERS & COSanders Accounting

Wil je als bedrijfsleider aan een werknemer een extra vergoeding geven, dan blijft er daarvan netto amper iets over. De toeken-ning van een aandelenoptieplan is op dat vlak een interessant, maar minder gekend alternatief.

Aandelenopties geven werknemers het recht om bin-nen een bepaalde periode aandelen van - meestal beursgenoteerde - bedrijven tegen een voorafbepaalde prijs aan te kopen. Indien de waarde van de onderne-ming stijgt, kan deze optie tot mooie winsten leiden.

Fiscaal

De aanvaarding van de gratis aangeboden aandelen-opties voor een looptijd van maximum 5 jaar wordt forfaitair bij de werknemer belast tegen een tarief van 18% (voor niet-beursgenoteerde bedrijven) van de waarde van de aandelen op het moment van de aan-bieding. Belangrijk om weten is dat er op deze toeken-ning in principe geen werknemers- en werkgeversbij-dragen verschuldigd zijn.

Een voorbeeld maakt dit duidelijk. Stel: je geeft aan een bepaalde werknemer een optie om 1.000 aandelen aan te kopen tegen de huidige waarde van 10 euro per aandeel. De werknemer betaalt hierop een belasting van ± 954 euro, namelijk 10.000 euro x 18% x 53%.

Heeft de werknemer gedurende 10 jaar het recht om een aandeel in te kopen dan stijgt het belastingsper-centage van 18% naar 23 %. De logica van de wetgever gaat er namelijk van uit dat hoe meer tijd de werkne-mer krijgt om de aandelen te verkopen, hoe groter de kans dat het aandeel in waarde zal stijgen.

Stel nu dat na 3 jaar het aandeel is gestegen naar 15 euro en dat de werknemer de tijd rijp acht om zijn opties te verzilveren. Dan kan hij de aandelen eerst inkopen tegen 10 euro per stuk en deze aandelen met-een daarna doorverkopen met een winst van 5 euro. In dit geval heeft de werknemer een winst gerealiseerd van 5.000 euro waarop hij, rekening houdende met een actualisatievoet van 3%, ongeveer 20% belasting zal betalen.

Indien de werkgever het loon van die medewerker op de klassieke manier had verhoogd, had die daar niet veel meer dan 30% van overgehouden. Met andere woorden, een totale belastingsdruk van maar liefst 70%! Op het extra loon zijn immers werkgevers- en werknemersbijdragen verschuldigd, vakantiegeld, per-sonenbelasting tegen de hoogste schijf en gemeente-belasting.

OTC-opties

Een alternatief hierop vormen de zogenaamde OTC-opties (Over The Counter). Je bedrijf kan de OTC-opties aankopen en ze aan de medewerkers aanbieden. De opties worden gedurende 1 jaar geblokkeerd. Daarna kunnen de opties worden uitgeoefend of gewoon weer worden verkocht. Het is bijgevolg vergelijkbaar met de klassieke aandelenopties, met dat verschil dat de werknemer de OTC-opties niet eerst hoeft te lichten om vervolgens zijn aandelen te kunnen verkopen, hij kan namelijk direct zijn optie doorverkopen.

Risico’s

Deze alternatieve verloningsvormen zijn niet helemaal vrij van risico’s. Zo dient de werknemer eerst belasting te betalen en daartegenover staat dat hij geen onmid-dellijke return heeft. Daarnaast zijn de financiële markten onvoorspelbaar en is het nooit zeker dat de aandelen in waarde zullen stijgen. De werknemer dient zich ervan bewust te zijn dat hij in bepaalde gevallen zelfs verlies kan leiden.

Een aandelenoptieplan mag niet dienen om bestaande looncomponenten te vervangen zoals eindejaarspre-mie, opzeggingsvergoeding, bonussen, enzovoort. Het bekomen van het aandelenoptieplan mag voor de werknemer geen evidentie zijn. Er moet met andere woorden steeds een onzeker element zijn. Zo dient de optie te vervallen indien men ontslag neemt. Ten slotte moet de optie ook altijd in verhouding staan met het bestaand loon.

Voordelen

Het grote voordeel van een aandelenoptieplan is dat je bepaalde werknemers individueel kunt belonen.

Dit in tegenstelling tot alternatieve extra’s zoals de loonbonus of groepsverzekering, waarbij men steeds een categorie werknemers dient te belonen. Goed om weten is dat ook bedrijfsleiders van deze regeling kun-nen genieten. Naast de forfaitaire belasting, zijn er in dat geval wel sociale bijdragen verschuldigd.

Conclusie

Een aandelenoptieplan biedt een mooi alternatief voor de klassieke loonsverhoging. Bij een positief beurs-klimaat kan het leiden tot significante voordelen die slechts beperkt belastbaar zijn. Bovendien kan je als bedrijfsleider je trouwe werknemers individueel belo-nen.

Julius Sanders, Sanders Accounting

Een alternatieve manier van verloning: een aandelenoptieplan

Sanders Accounting & Consulting is gespecialiseerd in accountancy, fiscaliteit, begeleiding overname, audit, herstructureringen en familieregelingen.

Het uitgangspunt vormt een kwalitatief hoog dienstverlening.

Sanders Accounting & Consulting beschikt over een ISO-certificaat en is door de Vlaamse overheid erkend als dienstverstrekker voor advies.

Archimedesstraat 7 – 8400 Oostende – 059 55 00 55Gistelse Steenweg 253 – 8200 Brugge – 050 40 48 90Heldenplein 20 – 8301 Knokke-Heist – 050 53 03 00 www.sandersaccounting.be

Page 17: Ondernemers 09 2014

ONDERNEMERS & CODelboo Deknudt

Inleiding

Voor mensen zonder afstammelingen die tijdens hun leven een bepaald vermogen hebben opgebouwd, wordt er in de praktijk druk gezocht naar een geschikt middel om twee diametraal tegenover elkaar staande doelstellingen te verzoenen. Enerzijds is er de wil van de toekomstige erflater om zich tijdens zijn leven niet te verarmen, noch de controle over zijn vermogen te verliezen. Niemand weet immers hoelang men zal leven. Maar anderzijds is er de druk van de successie-rechten die de erfgenamen zullen moeten betalen en in Vlaanderen kan het tarief al heel snel oplopen tot 65%.

Deze situatie leidt vaak tot een zeker ongenoegen in de familie. De familieleden, die zelf wel kinderen heb-ben, begrijpen vaak niet waarom de erflater zo lang wacht om iets uit te delen. Hij heeft toch veel meer dan hij ooit zal kunnen opdoen, zo redeneren ze. De erflater kan die latente druk aanvoelen als erfenisbe-jaging en gaat daardoor nog krampachtiger reageren.

In de praktijk wordt daarom gezocht naar oplossingen die beide doelstellingen zoveel mogelijk proberen te verzoenen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van nota-riële volmachten om in extremis (dit is op het moment dat de erflater niet meer bij volle bewustzijn is en aan het sterven is) tegen een schenkingstarief van 7% de roerende goederen weg te schenken.

Voor de onroerende goederen biedt deze techniek echter geen oplossing. Als de erflater plots sterft, zal de volmacht geen uitwerking meer kunnen heb-

ben. Vaak wordt ook gewerkt met een duo-legaat. Een duo-legaat is een testamentaire techniek - de erflater geeft dus sowieso niets weg tijdens zijn leven - waarbij gebruik wordt gemaakt van de fiscale behan-deling van een legaat aan een goed doel om de kost voor de familie van ongeveer 65% te drukken naar ongeveer 40%. Dat scheelt natuurlijk wel een slok op een borrel, maar het blijft nog steeds veel.

Oorlogskas voor het welzijn van de familie

Een andere oplossing die de laatste tijd veel geko-zen wordt, is het werken met een private stichting. Een dergelijke stichting is een beetje vergelijkbaar met een vzw en kan zowel bij leven als testamentair opge-richt worden. Het voordeel van deze techniek voor de erflater is dat hij of zij levenslang het volledige vermo-gen kan behouden (roerend en onroerend). Bovendien kan hij bijvoorbeeld bij veranderde omstandigheden in de relatie met de erfgenamen nog ingrijpen en het tes-tament herroepen.

Met andere woorden: er is niets definitief beslist. Het doel van die stichting moet belangeloos zijn en kan bij-voorbeeld bestaan in de verzorging, maar kan evenzo ook bestaan in het onderhoud van het welzijn van een bepaalde familie (denken we maar aan de stich-ting van Koningin Fabiola). Het begrip ‘welzijn’ is een breed begrip en kan vele zaken omvatten waaronder het financieren van studies of van een verblijf in een rusthuis, ziekenzorg of een extra uitkering in geval van werkloosheid. De begunstigden van de stichting zijn dan de bloedverwanten van de ouders van de stichter. Dat zullen dus broers, zussen, neven, nichten, achter-neven en achternichten, enzovoort zijn. Er wordt met andere woorden een soort oorlogskas aangelegd die moet dienen voor het welzijn van de familie.

Fiscaal leidt dit ertoe dat de overdracht bij overlijden van de roerende en onroerende goederen belast wordt tegen 8,5% in Vlaanderen. Uitkeringen aan de begun-stigden, voor zover kaderend binnen het voormeld belangeloos doel, worden niet belast. Jaarlijks dient de stichting wel een taks tot vergoeding van de succes-sierechten te betalen van 0,17% van het vermogen van

de stichting. De stichting zelf ondergaat de rechtsper-sonenbelasting (vergelijkbaar met de personenbelas-ting - bijvoorbeeld bevrijdende roerende voorheffing). Fiscaal biedt dit dus een bijzonder interessant resul-taat.

Om één en ander goed te laten werken, zal de rol van het bestuur van de stichting, bestaande uit minstens drie leden, cruciaal zijn. De erflater dient daar met andere woorden goed over na te denken en moet de juiste, bekwame, mensen benoemen. Indien zij zich goed van hun taak kwijten, kan dit voor een familie met een vermogende, kinderloze nonkel of tante voor-waar een deus ex machina zijn.

Mark Delboo, Delboo Deknudt Advocaten

Geen afstammelingen? Kies voor een Private Stichting

Ondernemers 09 9 mei 2014 17

Franklin Rooseveltlaan 172/174, 8790 WaregemTel. 056 62 51 00 - Fax 056 62 51 01Optimismelaan 1b3, 1140 BrusselTel. 02 502 59 87 - Fax 02 502 83 06Paalsteen 5, 9830 St-Martens-LatemTel. 09 220 51 10 - Fax 09 281 18 80

www.delboodeknudt.be - [email protected]

Het referentie-advocatenkantoor inzake advies en procedure rond uw vermogen

Vermogensplanning een niveau hoger

• Inkomstenbelastingen• Schenkings- en successierechten• Registratierechten

• Regularisaties• Planning onroerend goed (ook in het buitenland)• Patrimoniumvennoot- schappen

• Huwelijksvermogensrecht• Erfrecht, schenkingen en testamenten• Familierecht

• Vereffening en verdeling van nalatenschappen• Vereffening en verdeling na echtscheiding

• Holdings• Grensoverschrijdende planning (trust, SPF, ...)

Delboo Deknudt adv. 70x115mm.indd 1 3/01/14 13:09

Page 18: Ondernemers 09 2014

18 Ondernemers 09 9 mei 2014

ONDERNEMERS & COOptima

De laatste jaren was het fiscaal visitatie- en retentierecht van de fiscus onderwerp van heel wat discussie. Het leek wel of de fis-cus aan het aftasten was waar de wettelijke grenzen lagen. Maar hoe ver kan de fiscus gaan tijdens een controle?

Eind 2013 werd een wet gestemd die de bevoegdheden van de fiscus bij de controle van boeken en bescheiden uitbreidt. Voorheen diende een belastingplichtige bij een fiscale controle slechts de boeken en bescheiden voor te leggen “zonder enige verplaatsing” om zo de belastbare inkomsten te bepalen. De fiscus kon enkel in de woonplaats of maatschappelijke zetel van de belastingplichtige de stukken onderzoeken. Krach-tens de nieuwe wettekst mag de fiscus voortaan deze stukken ook “meenemen”. De regering is namelijk van mening dat dit de efficiëntie van belastingcontroles zal bevorderen.

Dit retentierecht van de fiscus is niet onbeperkt. De nieuwe wettekst voorziet eveneens dat de fis-cus documenten kan “behouden” wanneer hij van mening is dat deze stukken nodig zijn ter bepaling van de belastbare basis van de belastingplichtige of van derden. Dit geldt enkel voor de boeken die reeds afgesloten zijn. Boeken en bescheiden van het lopende boekjaar mogen niet meegenomen worden. Wanneer de fiscus dit retentierecht uitoefent, moet hij hiervan een proces-verbaal opstellen. Er wordt echter niet bepaald binnen welke termijn de taxatieambtenaren de stukken moeten terugbezorgen. In de Memorie van Toelichting wordt er op gewezen dat de administratie de meegenomen stukken mag bijhouden “voor de nor-male duur van het onderzoek”. De stukken moeten aan de belastingplichtige terugbezorgd worden ten laatste op het ogenblik dat aan de betrokken belastingplich-tige een bericht van wijziging, gebaseerd op die stuk-ken, wordt verstuurd.

Deze bevoegdheidsuitbreiding heeft enkel betrek-king op de inkomstenbelasting. Inzake btw bestond immers al een dergelijke bepaling. De invoering van deze wet leidt tot een harmonisatie van de bevoegd-heden van de fiscus inzake het retentierecht op het vlak van btw en inkomstenbelastingen.

Toestemming nodig?

Fiscale controleurs hebben een fiscaal visitatierecht. De fiscus mag daarbij een belastingplichtige een bezoek brengen tijdens de uren waarop een werkzaam-heid wordt verricht. De taxatieambtenaren kunnen dan de aard en omvang van de activiteiten vaststel-len, de voorraden en voorwerpen nagaan, met inbe-grip van installaties en rollend materieel. Niet alleen bedrijfslokalen, ook privélokalen vallen onder bepaalde voorwaarden onder dit visitatierecht. Een fiscaal con-troleur kan echter enkel tussen 5u ‘s morgens en 21u ‘s avonds de toegang vragen tot een privélokaal of de woning van de belastingplichtige en dit enkel met een machtiging van een politierechter.

De belastingplichtige is in principe verplicht om vrije toegang te verlenen aan de controleur. Deze verplich-ting wordt expliciet opgelegd aan de belastingplichtige zelf, waardoor een fiscale visitatie ten gronde niet kan worden uitgevoerd wanneer de belastingplichtige zelf of zijn vertegenwoordiger niet aanwezig is. De betrok-ken belastingplichtige moet namelijk voorafgaand de kans krijgen om de motivatie van het bezoek te vragen.

De fiscale controleur mag zich niet eigenhandig toe-gang verschaffen tot het bedrijf of het toegangs-recht afdwingen. Wanneer de belastingplichtige niet aanwezig is of de toegang weigert - wat mogelijk is aangezien de wettekst slechts over het “verlenen” van toegang spreekt - dan kan de visitatie in principe niet plaatsvinden. Wettelijk is toestemming van de betrok-ken belastingplichtige noodzakelijk.

Recente rechtspraak achtte echter de aanwezigheid en toestemming van de betrokken belastingplichtige op het moment van visitatie niet nodig. De rechtbank van Antwerpen oordeelde in een recent dossier dat ook zonder toestemming van de belastingplichtige de ambtenaren de lokalen mogen betreden, zonder de rechten van verdediging te schenden.

Actief zoekrecht?

In kader van het visitatierecht mag de fiscale con-troleur de boeken en stukken onderzoeken die men

“zichtbaar aantreft” in de lokalen; dus zonder kasten te openen. Het was de intentie van de wetgever te duiden op een louter bezoekrecht, wat eveneens blijkt uit de parlementaire werken en de commentaar van de administratie. De rechtspraak heeft hier op heden geen eenduidig oordeel over.

Onlangs heeft de Antwerpse rechtbank, na de Brus-selse en Brugse, geoordeeld dat de fiscus wel degelijk zou beschikken over een actief zoekrecht. Meer en meer kiezen de rechtbanken de kant van de fiscus. Volgens recente rechtspraak kan de fiscus met mach-tiging van de politierechter ook de privéwoning van de belastingplichtige betreden zonder diens toestem-ming en/of aanwezigheid. Een verontrustende evolu-tie. Is het de bedoeling van de wetgever om de fiscus een huiszoekingsrecht te geven?

Conclusie

Ook al is er op heden een wettelijk kader voorzien rond het fiscale visitatie- en retentierecht van de fiscus, toch lijken de rechtbanken de kant van de administra-tie te kiezen door de wettekst steeds ruimer te inter-preteren.

Tine Bultinck, Tax Advisor, Optima

(On)verwacht bezoek van de fiscus: Wat mag (niet)?

Plan uw financieel geluk

Hebt u al nagedacht over uw financiële toekomst ? Daar begint u beter nu mee dan later. Maak nu een afspraak met uw Optima-expert via www.optima.be.

Vraag geen advies, maar eis een plan.

Keizer Karelstraat 75 | 9000 Gent 09 225 25 71 | [email protected]

ID-kit Optima_Voka_Nl_70x115_NEW.indd 1 18/04/14 10:00

Page 19: Ondernemers 09 2014

Middlegate Europe vierde zijn 25-jarig bestaan met opvallend nieuws: de Zee-brugse transporteur en logistiek dienst-verlener verhoogt zijn capaciteit naar het Verenigd Koninkrijk, innoveert met dub-beldektrailers en voegt aan zijn bijhuizen in Hull en Luik nu ook Luxemburg toe.

Helaas mocht Charlie Notman de viering van het 25-jarige bestaan van Middlegate Europe niet meer beleven. Het team onder leiding van zijn zoon en hui-dig gedelegeerd bestuurder Kim Notman (39) bracht hulde aan de in maart op 67-jarige leeftijd overleden oprichter.

Op zijn 21ste stak de Schotse junioreninternational Charlie Notman het Kanaal over om bij Racing Meche-len te voetballen. Naar verluidt sloeg hij een aanbod van Chelsea af wegens “too far and it’s England”. In Mechelen leerde hij zijn vrouw Rosa Storms kennen, met wie hij later naar Brugge verhuisde. Na voetbal-passages bij onder andere Cercle Brugge en VG Oost-ende werkte het echtpaar samen bij MAT Transport, waar Notman opklom tot directeur.

“Het leek alsof hij voorbestemd was om transporteur te worden. Als jongere werkte hij in Edinburgh al op de verzendingsafdeling van een textielbedrijf. Bij MAT Transport ontpopte hij zich vanuit het magazijn tot een goede organisator die droomde van een eigen bedrijf”, getuigt Rosa Storms.

In 1989 stootte de Liverpoolse groep Middlegate zijn transportactiviteiten af, waaronder een kantoor in Hull. Dat werd overgenomen door een Brit en tegelijk startte Charlie Notman in Zeebrugge het zusterbedrijf Middlegate Europe. De focus lag meteen op trafieken tussen de Britse eilanden en het Europese vasteland. “Van meet af aan was de strategie duidelijk: geef een betere service waarmee je voor de klant meerwaarde creëert en doe altijd wat je belooft. De belangrijkste kpi in dit bedrijf is vandaag nog altijd stiptheid van levering. Dat werd in de loop der jaren gewaardeerd door kleine en grote klanten zoals Mobil, Nestlé, Volvo,

Associated Weavers, UCB en Bekaert”, vertelt Kim Notman, die in 2011 het bedrijf van zijn ouders over-nam. Zijn broer Peter (44) levert met zijn eigen bedrijf technische diensten.

Stap voor stap groeide Middlegate Europe in trans-port, groupage, opslag en distributie van en naar het Verenigd Koninkrijk en Ierland. In 2007 werd een onderaannemer nabij de Luikse luchthaven Bierset overgenomen, met 6.000 m² en rollend materieel in alle formaten. Deze hub bedient voornamelijk high-tech klanten, staat in voor distributie in Benelux en Frankrijk en wereldwijd transport van onder meer graf-zerken voor de Britse oorlogskerkhoven. In 2012 won Middlegate Europe de zilveren award als Transporteur van het Jaar. Vandaag haalt de groep 30 miljoen euro omzet met 130 medewerkers. Daarvan werken er 50 in Zeebrugge waar 22.000m² magazijn beschikbaar is.

Hoever staat u met de ambitie die u twee jaar geleden uitsprak om in elk West-Europees land een vestiging te openen?Kim Notman: “Momenteel starten we met een kan-toor in Luxemburg. Dat wordt geleid door Arnaud Baillieux, die met 18 jaar ervaring overstapte van onze klant ExxonMobil. Luxemburg is niet alleen een lokaal interessante markt, maar ook een ideale uitvalsbasis voor de omliggende regio’s van Frankrijk en Duitsland, waar veel industriële activiteit heerst en waar veel con-sumenten wonen.”

Welke perspectieven biedt de heropleving van de consumentenmarkt in het Verenigd Koninkrijk na de crisis?Kim Notman: “Zes jaar geleden namen wij het ver-lieslatende Middlegate UK over en we maakten het opnieuw rendabel. Ik ging er zelfs wonen om de zaken beter te kunnen opvolgen. Sindsdien verdeel ik mijn tijd tussen Hull en Zeebrugge. Twee jaar geleden bouwden we in Hull een nieuw magazijn en kantoor. Dat komt vandaag volop tot zijn recht voor klanten die door de combinatie van onze faciliteiten in Hull en Zeebrugge de Britse markt bereiken. We verfijnen dat nu door meer gerichte distributie en extra capaciteit.”

Hiervoor investeert u in dubbeldektrailers, een inno-vatie voor België?Kim Notman: “In het Verenigd Koninkrijk zijn hogere trailers toegelaten. Sinds twee jaar werkten we aan een oplossing om daarop in te spelen. Met dank aan het Havenbestuur MBZ bekwamen we voor het korte traject tussen onze magazijnen en de kades nu een uitzonderlijke toelating. Daardoor hebben we 3,35 m nuttige binnenhoogte met een verstelbaar tweede dek. Dat schept mogelijkheden om zware en lichte goederen te combineren of om bij niet-stapelbare goe-deren een extra laag mee te nemen. In totaal kunnen de trailers tot 26 ton laden waarvan maximaal 10 ton op het hoogste dek. We testen er nu vijf en bestelden er nog 40.” (RJ - foto MVN)

www.middlegate.be

Middlegate Europe verhoogt aanbod naar VK en slaat vleugels uit naar Luxemburg

Innoveren met dubbeldektrailers

HAV

ENN

IEU

WS

Association Port of Zeebrugge Interests

In samenwerking met

www.apzi.be

Ondernemers 09 9 mei 2014 19

KIM NOTMAN:

“OM DE BRITSE MARKT NOG BETER TE BEDIENEN, VERHOGEN WE DE

LAADCAPACITEIT.”

Page 20: Ondernemers 09 2014

Franky Devos (BUDA kunstencentrum)Katrien Van Eeckhoutte (Concertgebouw Brugge)

20 Ondernemers 09 9 mei 2014

Page 21: Ondernemers 09 2014

Een zachte sector of een harde sector? Over de cultuursector zijn de meningen verdeeld. Feit is dat met de jaren de bedrijfsmatige aanpak helemaal deel geworden is van de nieuwe generatie cultuurleiders. Vraag het maar aan Katrien Van Eeckhoutte of aan Franky Devos die respectievelijk de werking van het Concertgebouw Brugge en van BUDA kunstencentrum in goede banen moeten leiden. “Met mensen werken, naar het financiële bord kijken, rekening houden met consumenten, de concurrentie trotseren of innovatie prediken, we kennen het allemaal.”

“Alles begint bij passie” INTE

RVIE

W

Is het terecht of onterecht als we het Concertgebouw van Brugge of BUDA kunstencentrum een volwaardig bedrijf noemen?Katrien Van Eeckhoutte: “Helemaal terecht, geen twij-fel mogelijk. Dat kan je staven met veel voorbeelden. Om te beginnen zijn we een mensgerichte organisatie met 55 vaste medewerkers, 40 interims en zo’n 160 vrijwilligers. Alles bijeen dus 250 mensen die net als in elke kmo productief en creatief moeten zijn. We zijn ook een kmo met een missie: een sterk product in de markt zetten en toegevoegde waarde creëren en dat veronderstelt het maken van fundamentele keuzes. We hebben klanten die graag cultuur con-sumeren, maar dan wel tegen een betaalbare prijs. Ook wij voelen dus de druk van de markt. Finaal leven we binnen de sector van de vrijetijdsindustrie ook in een competitieve context waar we onze plaats moeten zien te vinden en zelfs moeten opeisen.”Franky Devos: “Ja, we zijn een bedrijf in die zin dat wij als vrijetijdsaanbieders producten verkopen aan een publiek binnen een concurrentiële omgeving. Aan Studio 100 of aan Kinepolis wordt niet gevraagd of zij een volwaardig bedrijf zijn, terwijl wij naar bedrijfsvoering best vergelijkbaar zijn. Wel krijgen wij subsidies omdat ons product niet altijd overeind blijft binnen een marktomgeving en de maatschappij vindt het toch waardevol dat we dat aanbieden tegen een betaalbare prijs.”

Kunnen jullie ons enkele financiële cijfers geven over jullie organisatie?Zijn jullie financieel gezond?Katrien Van Eeckhoutte: “Het Brugse Concertgebouw werkt met een jaarbudget van circa 9 miljoen euro. We zijn een vzw en gaan dus voor een financieel break-even. Maar we moeten ook instaan voor het onderhoud en alle kosten van het gebouw. De jaarlijkse afschrij-vingen en eigenaarslasten van het gebouw zijn goed voor 2 miljoen euro. Wat de dagelijkse werking betreft, krijgen we subsidies van de overheid (Vlaanderen, West-Vlaanderen en Brugge), alles samen goed voor zo’n 3,5 miljoen euro. Tegenover elke euro steun van bovenaf zorgen we zelf voor iets meer dan 1 euro eigen inkomsten. Die komen van ticketing, van structurele of projectsponsoring van bedrijven of particulieren en van business & events.”

Franky Devos: “BUDA is een vzw die werkt met een bud-get van om en bij de 2 miljoen euro. 70% is afkomstig van subsidies (Europa, Vlaanderen, West-Vlaanderen en Kortrijk), 30% zijn eigen inkomsten. Sponsoring door bedrijven is voor ons minder evident omdat we in de eerste plaats kunstenaars ondersteunen en ons dus minder richten tot het grote publiek. BUDA is immers een creatieplaats. Jaarlijks werkt bij ons een 40-tal theater- en dansgezelschappen aan nieuwe voorstellingen die daarna internationaal gaan toeren. Het systeem van crowdfunding slaat vrij goed aan. Via mailings en gerichte communicatie kunnen we privépersonen overtuigen om ons project te steunen.”

De economische return van cultuur

Bent u niet te afhankelijk van geldschieters en dus van het principe ‘wiens brood men eet, diens woord men spreekt’. Of is er voldoende ruimte voor een onafhankelijk beleid?Katrien Van Eeckhoutte: “Het kunstendecreet en de beheersovereenkomst met de overheid garanderen in verregaande mate onze autonomie.”Franky Devos: “Niemand voert een onafhankelijk beleid. Andere ondernemers zijn ook afhankelijk van de markt of van de vraag wat de klant precies wil. Wij dienen om de vijf jaar een beleidsplan in dat goed- of afgekeurd wordt door de subsidiërende overheid. Eenmaal dat plan goedgekeurd, hebben we een kader waarbinnen we werken. Dan zijn er geen bemoeienis-sen meer met je beleid, je programmering of je bud-getverdeling.”Katrien Van Eeckhoutte: “Volgens de wet moeten we minstens 12,5% eigen inkomsten genereren. Wij halen iets meer dan 50% en ook dat is een garantie voor meer eigen armslag.”Franky Devos: “Met 30% halen we in BUDA ook ruim de normen.”

Is het toch niet ontzettend moeilijk om permanent zowel overheid als privé te moeten dienen? Franky Devos: “Toch niet. De overheid probeert te ver-woorden wat de maatschappelijke belangen zijn van de culturele sector. Het is evident dat wij daar reke-ning mee houden, maar zonder dat klakkeloos over te

nemen. De desiderata van de privé gaan vooral richting het aantal toeschouwers. Wij hebben de opdracht om ons publiek te verrassen door artistieke producties te tonen die ze nog niet kennen. We programmeren niet enkel wat zij willen zien of horen, maar ook wat wij artistiek relevant vinden op vandaag. Via communica-tie, educatie en publiekswerking verleiden wij daar een zo breed mogelijk publiek voor.” Katrien Van Eeckhoutte: “Met de hand op het hart, we kunnen een zeer onafhankelijke koers varen, ook al hebben we verschillende stakeholders met elk hun eigen verwachtingen. Er is ook regelmatig overleg. Druk van buitenuit om de dingen zus of zo aan te pakken, voel ik niet. Ik denk dat dit toe te schrijven is aan het feit dat we het ten gronde eens zijn over de grote lijnen en het hogere doel, met name een sterk merk uitbouwen en een kwaliteitsvol aanbod brengen van nationale en internationale muziek- en podiumkunsten naar een zo breed mogelijke laag van de bevolking.”

Welk antwoord hebben jullie klaar tegenover de inkrimpende overheidsbudgetten?Franky Devos: “Het stoort me altijd dat men stelt dat cultuur veel geld opslorpt. Niets is minder waar. Het globale Vlaamse kunstenbudget bedraagt 96 miljoen euro. De recente renovatie van het klaverblad in Zwijn-aarde kostte al een derde van dat bedrag. Is cultuur dan duur?”Katrien Van Eeckhoutte: “We blijven zweren bij het principe dat een sterke werking het beste antwoord is. Om de vijf jaar, bij elke nieuwe legislatuur, moeten we aan de Vlaamse regering ons businessplan voorleggen. We scoren elke keer goed, zowel zakelijk als artistiek. Het globale Vlaamse budget voor cultuur blijft op een-zelfde niveau, en dankzij onze goede punten krijgen we telkens een iets groter deel van de globale koek toege-schoven. Maar laten we daar zeker niet euforisch over doen. Ik blijf erbij dat West-Vlaanderen qua culturele subsidies vanuit Brussel zonder meer stiefmoederlijk behandeld wordt. De Singel in Antwerpen bijvoorbeeld krijgt dubbel zoveel toegestopt als het Concertgebouw, zonder dat daar wezenlijk verschillende verwachtingen tegenover staan.”Franky Devos: “Wij moeten ons daar met ons publiek

Ondernemers 09 9 mei 2014 21

Page 22: Ondernemers 09 2014

INTE

RVIE

W

absoluut tegen verzetten. Saneren op cultuur zal de financiële problemen van steden en de Vlaamse Gemeenschap niet oplossen, daarvoor zijn de mid-delen te marginaal. Een belangrijker argument is de economische return van de cultuurmiddelen. BUDA is bijvoorbeeld jaarlijks goed voor 5.000 maaltijden plus nog eens 1.700 overnachtingen. Verwijzen naar meer private inbreng zoals in Nederland, het Verenigd Koninkrijk of de VS gebeurt, is een vergelijking die helemaal mank loopt. Als de Belgische overheid een belastingdruk van 50% oplegt, dan kan je de bedrij-ven moeilijk vragen om ook nog eens in te staan voor het cultuuraanbod. We kunnen al enkele jaren mooie cijfers voorleggen. Toch heeft de overheid nog altijd een zeer centralistische kijk op de zaken. Het grensoverschrijdende cultuurfestival NEXT (voor de Eurometropool Kortrijk-Rijsel-Doornik) is met bijna 15.000 bezoekers een succes, maar toch geeft de overheid ons een signaal van: hou het daar maar klein. We moeten hen duidelijk maken dat de ambities voor cultuur in een grensoverschrijdende regio met twee miljoen mensen best wat hoger mogen zijn.”

Het belang van passie Wat vraagt u aan de huidige schepen van Cultuur en aan de toekomstige minister van Cultuur?Franky Devos: “Het allerbelangrijkste is liefde voor het vak. Minister van Cultuur zijn? Dat is toch de aller-mooiste job die er bestaat. Dat veronderstelt inspanningen om én de waarde van het artistieke te blijven verdedigen én daadkracht om de barrières tussen de domeinen cultuur, economie, onderwijs en innovatie te slopen. Dat lijkt me essentieel.”

Katrien Van Eeckhoutte: “Een minister van Cultuur mag één zaak nooit vergeten. Dat is dat subsidies noodzakelijk zijn om het type kunstenprogramma te kunnen aanbieden aan de in Vlaanderen gangbare ticketprijzen, en die zijn laag. Bovendien zijn subsidies nodig als hefboom om eigen inkomsten vanuit de privésector te genereren. Want cultuur is belangrijk, zoniet cruciaal voor een maatschappij. De Vlaamse kunstensector wil dat extra benadrukken door de campagne “Ik kies voor kunst.”

In het klassieke bedrijfsleven is innovatie erg cruci-aal. Wat betekent dat om zichzelf steeds opnieuw te moeten uitvinden?Katrien Van Eeckhoutte: “We zijn het aan onszelf verplicht om telkens opnieuw middenin de ons omringende wereld te staan en tendensen in de maatschappij aan te voelen. De digitalisering in onze maatschappij is zo één van die nieuwe bewegingen. Dat betekent onder meer dat cultuurbeleving niet meer uitsluitend geconsumeerd wordt in een cul-tuurtempel zoals bij ons het Concertgebouw, maar even goed kan gesmaakt worden in scholen of zelfs

in de huiskamer. Als we innovatief willen blijven zul-len we daar rekening moeten mee houden. Maar ook binnen de eigen muren kunnen we nooit innovatief genoeg zijn en moeten we blijven op zoek gaan naar maatschappelijk relevante thema’s zoals multicultu-ralisme. Dit jaar programmeren we bijvoorbeeld nog een 10-daagse rond Aziatische dans en gaan we de confrontatie aan tussen oost en west.”Franky Devos: “We zoeken continu naar nieuwe methodes om kunstenaars in hun creatief proces met nieuwe technologie bij te staan, of om hen via de sociale media in contact te brengen met ons publiek. We willen niet enkel focussen op het artistieke, maar proberen ook de samenwerking te stimuleren tussen kunstenaars, ondernemers, designers, studenten en actieve burgers. Zo willen wij bijdragen tot economi-sche, culture en sociale innovatie in de maatschappij. Nergens anders in Vlaanderen gebeurt dat. De pro-grammatie van de Budafabriek gebeurt dan ook niet unilateraal door onszelf, maar in overleg met instan-ties zoals Howest, Designregio Kortrijk, Flanders Ins-hape en zelfs de Zorggroep Heilig-Hart. In het najaar organiseren we Creativity World Forum in Kortrijk, een event waar we nationale en internationale projecten tonen die het resultaat zijn van samenwerking tus-sen kunstenaars en het bedrijfsleven. We timmeren terzake al een tijdje aan de weg, onder meer via het project 5X5 samen met Designregio Kortrijk.”Katrien Van Eeckhoutte: “Ik denk zelfs dat het bedrijfs-leven inzake innovatie soms kan leren van de culturele sector. Ik denk hier aan het project The Art of Con-ducting. Een orkest diende toen als metafoor voor de werking van een bedrijf.”

Cultuur is een belangrijk exportproduct Als we Vlaanderen vergelijken met het nabije buiten-land, is het dan Arm Vlaanderen of Rijk Vlaanderen?Katrien Van Eeckhoutte: “Geen twijfel mogelijk: Rijk Vlaanderen. Als men alleen al naar Brugge kijkt, dan kan niemand om het aanbod heen van cultureel erfgoed, onroerend erfgoed, podiumkunsten of muziek. Brugge is ook niet voor niets beschermd door Unesco. Vlaanderen behoort qua hedendaagse dans bijvoorbeeld tot de drie topregio’s van de wereld.” Franky Devos: “Het is Rijk Vlaanderen. Het cultuur-aanbod in Vlaanderen is internationaal, maar bovenal scoren onze Vlaamse choreografen, theatermakers en beeldende kunstenaars zeer sterk in het buitenland. Cultuur is een belangrijk exportproduct.”

De kunstensector wordt door de enen de zachte sector genoemd en door anderen dan weer wel een harde sector. Wat is ervan aan?Katrien Van Eeckhoutte: “Het is een harde sector en dat om meer dan één reden. Om te beginnen moeten we rekening houden met een hele pleiade aan sta-keholders. Dat is al een hele uitdaging op zich. Twee: we hebben heel wat, en niet de minste, financiële spanningsvelden. En drie: in de globale Vlaamse cul-tuurpot moet elkeen toch maar mooi zijn deel zien op te eisen. Dat is soms een harde strijd.”Franky Devos: “Overdag organiseer je de vrije tijd van de anderen ’s avonds. In de praktijk wil dat zeggen dat je veel uren moet kloppen, dat je weinig betaald wordt, dat het moeilijk te combineren valt met het privéleven en dat je niet eens werkzekerheid hebt. Ik kan mijn ploeg tot eind 2016 garanderen dat ze een job hebben, maar niet langer. Er staan bovendien wel honderden mensen te azen op je job in deze aantrekkelijke sector.

Bovenal worden kunst en cultuur nog altijd niet als een basisbehoefte erkend. Dat betekent dus dat je een continu gevecht moet leveren voor erkenning, zowel bij de overheid als bij het publiek, zeker in crisistijden.”

Van Jacque Brel is de uitdrukking: “Dans la vie, il faut réaliser ses rêves.” Waarvan dromen jullie nog?Franky Devos: “De cultuurwereld mag vooral niet in zichzelf opgesloten zijn. Meer dan ooit heeft onze sector behoefte aan een open dialoog met de onder-wijswereld, de bedrijfswereld of zelfs de filosofische wereld. Muurtjes slopen zeg maar, daar kan iedereen alleen maar wel bij varen.”Katrien Van Eeckhoutte: “Ik wil in de eerste plaats het Concertgebouw een meer internationaal profiel geven. Naast onze aandacht voor Vlaamse kunstenaars wil-len we onze blik op de wereld blijven richten, zowel qua programmatie als qua samenwerking op het vlak van producties. Mijn tweede ambitie is om kunstedu-catie nog verder uit te diepen, vooral voor jongeren. We kunnen de jeugd nooit vroeg genoeg informeren

en stimuleren richting creativiteit, muziek en dans. Daarvoor moeten we rekenen op de onderwijswereld. Soms is dat vrij persoonsgebonden: de ene ziet daar ook het belang van in, terwijl een andere daar eerder lauwtjes op reageert. Wat mij betreft mag die sen-sibilisering een onderdeel vormen van een globaal beleidsplan cultuur voor alle scholen.Franky Devos: “Ik droom ook van een sterke integra-tie met de andere partners die op het Buda-eiland aanwezig zijn. Een tijdlang waren wij daar de enige speler. Nu zijn ook het Autonoom Gemeentebedrijf Buda, Designregio Kortrijk, het Broelmuseum en Pas-serelle er actief. Met die nieuwe buren moeten we naar mijn gevoel een nieuw netwerkmodel creëren, elkaar uitdagen en versterken, ook naar uitstraling toe. Een gezamenlijke en enthousiasmerende communica-tiestrategie voor Buda is een enorme uitdaging.”

(Tekst: Karel Cambien – Foto’s: Kurt Desplenter)

22 Ondernemers 09 9 mei 2014

KATRIEN VAN EECKHOUTTE:

“QUA CULTURELE SUBSIDIES WORDT WEST-VLAANDEREN

VANUIT BRUSSEL ZONDER MEER STIEFMOEDERLIJK BEHANDELD.”

FRANKY DEVOS:

“ALS DE BELGISCHE OVERHEID EEN BELASTINGDRUK VAN 50%

OPLEGT, DAN KAN JE DE BEDRIJVEN MOEILIJK VRAGEN OM OOK NOG

EENS IN TE STAAN VOOR HET CULTUURAANBOD.”

Page 23: Ondernemers 09 2014

Open Bedrijvendag is voor elk bedrijf dé kans om te timmeren aan een positief imago! Lanceer je een nieuw product? Zoek je nieuwe medewerkers? Open je een nieuw bedrijfsgebouw? Kan je merk een duwtje in de rug gebruiken? Of wil je gewoon eens ongeremd stoefen met wat jij en je medewerkers dag in dag uit teweeg brengen? Neem dan samen met honderden andere bedrijven deel aan Open Bedrijvendag en proef meteen zelf van het succes dat dit sowieso met zich meebrengt.

SCHRIJF IN VIA www.openbedrijvendag.be/deelnemen

DATA START14Kom binnenkort naar START14,ons kick-off moment van editie 2014. 20 mei | Waregem 24 juni | Antwerpen

Onze bedrijven zijn allemaal

Hoog tijd om daar ook eens flinkmee TE STOEFEN!

GOEBEZIG!

Met de steun van

TIP: VOKA-leden krijgen een korting van 200 euro op de deelnameprijs

Met de steun van

Page 24: Ondernemers 09 2014

VITO NVBerchem - Genk - Gent - Mol - OostendeVoor meer informati e, neem vrijblijvend contact op met Karen VanderstraetenGSM + 32 499 54 67 [email protected] – www.vito.be

Duurzamechemie

Duurzaammaterialenbeheer

Duurzamegezondheid

Duurzaamlandgebruik

Duurzameenergie

The 4th edition of the international sustainability conference i-SUP

Industry and Innovative Sustainable ProductionGrowth and Sustainability

www.i-sup.org

September 1 – 3, 2014, HILTON Antwerp

Industry and Innovative Sustainable Production

VOKA_West-Vlaanderen_220bx152,5h.indd 1 4/04/2014 16:38:15

Page 25: Ondernemers 09 2014

DOSS

IER

Anderhalf jaar geleden verhuisde de groot-handel in elektrotechnisch materiaal Cebeo naar een nieuwbouw in Waregem. Het duurzame concept is voor heel wat andere ondernemingen een inspiratiebron.“Te vaak nog leeft de verkeerde perceptie dat energie-efficiëntie ten koste gaat van het werk- en leefcomfort, terwijl het ene het andere net stimuleert”, weten marketing-manager Carl Malfait en communicatiever-antwoordelijke Jo Vanackere van Cebeo.

Cebeo hechtte altijd al veel belang aan het aspect ener-gie-efficiëntie. “Dat doen we via verschillende pijlers”, onderstreept Carl Malfait. “Ten eerste passen onze producten perfect in dat plaatje. Daarnaast illustreren we dat via onze dienstverlening, waarbij we voor ver-lichtingsprojecten van installateurs en hun klanten de berekeningen van ROI (return on investment) en TCO (total cost of ownership) uitvoeren. Bovendien organi-seren we zelf, of samen met fabrikanten, regelmatig opleidingen voor onze klanten. Onze website biedt een uitstekend overzicht van dat aanbod.”

Waar efficiënt omgaan met energie vroeger vooral als een extra troef werd beschouwd, is dat tegenwoordig uitgegroeid tot de nieuwe norm. “Toch mag energie-efficiëntie zeker niet als evident worden beschouwd. Daarom blijven we er ook bij onze klanten op hameren om daar de nodige aandacht aan te besteden. Het sen-sibiliseringsproces is al een tijdje aan de gang en heeft vooral in de tertiaire sector tot een sneller bewustzijn geleid. Logisch, gezien het aandeel van de energiekost daar een stuk hoger ligt dan in de residentiële markt.

Toch gaan ondernemingen daarbij niet over één nacht ijs en wordt nog altijd zorgvuldig afgewogen of de investering wel snel genoeg zal renderen.”

Geïntegreerde oplossingen

Door de jaren heen heeft deze markt sowieso wel aan maturiteit gewonnen. “De energie-efficiënte producten en oplossingen zijn meer volwassen en ook beter betaalbaar geworden. Bovendien kan je dankzij de mogelijkheden van centrale automatisering de verschillende systemen en technieken veel beter op elkaar afstemmen, met een nog grotere energie-effi-ciëntie als resultaat. Bij nieuwe projecten worden dan ook steeds minder stand alone-oplossingen toegepast ten voordele van geïntegreerde automatiseringsop-lossingen. Die aanpak kan ondernemingen enorme besparingen op hun energiefactuur opleveren.”

Het aanbod aan zuinige systemen is de jongste jaren quasi exponentieel gegroeid. Dat maakt de keuze voor de eindklant er niet makkelijker op. Jo Vanackere:

“Wij beschouwen het als één van onze taken om die overvloed te filteren en gepaste oplossingen uit te werken. Daarom leveren we ook voortdurend inspan-ningen om de knowhow van onze medewerkers verder te verfijnen, zodat we de markt adequaat kunnen adviseren hoe bewust de juiste technieken toe te pas-sen.”

Voorbeeldfunctie

Cebeo vindt het belangrijk te tonen hoe comfort en zuinigheid perfect samengaan. “Het concept van ons nieuwe gebouw veegt het vooroordeel dat energie-efficiënte een negatieve impact op het werk- en leef-comfort heeft, resoluut van tafel. We hebben de ideale harmonie gevonden door zowat alle nieuwe technolo-gieën te implementeren en te integreren in een per-formant centraal KNX-automatiseringssysteem. Onze verwarming gebeurt met warmtepompen. We werken met dynamische verlichting op basis van daglichtsen-soren, die pas wordt ingeschakeld als er van buitenaf te weinig lichtinval is. Alle burelen situeren zich aan de raamzijden van het gebouw, om zoveel mogelijk van het daglicht te genieten.”

Schakelaars zijn in het hele bedrijfsgebouw amper aanwezig. “Dat hoeft ook niet, want het automatise-ringssysteem regelt de sturing van de verwarming, de ventilatie, de verlichting en de koeling. Doorheen het hele gebouw zijn aanwezigheidsmelders geïnstalleerd die ervoor zorgen dat, bijvoorbeeld bij het verlaten van een bureel, de verlichting wordt uitgeschakeld.”

Bovendien gaat er weinig tot geen warmte verloren. “Zowel uit de afgevoerde lucht van ons mechanisch D-ventilatiesysteem als uit de warmte die ons data-center opwekt, recupereren we de thermische energie voor ons verwarmingssysteem. Het gebouw wordt verwarmd en passief gekoeld via vloerverwarming. Het PV-systeem staat in voor een kwart van onze elektrische energiebehoefte. De warmtepompboiler gebruikt de warmte van de technische ruimte waarin hij staat opgesteld om sanitair warm water te leve-ren.” (BVC – Foto Hol)

www.cebeo.be

Energie-efficiëntie is de rode draad doorheen de aanpak van Cebeo

“Bewust omgaan met de juiste technieken”

Ondernemers 09 9 mei 2014 25

DOSSIERMilieu en energie

CARL MALFAIT EN JO VANACKERE:

“MET EEN GEAUTOMATISEERD STURINGSSYSTEEM ZIJN IN EEN

MODERN BEDRIJFSGEBOUW AMPER NOG SCHAKELAARS

NODIG.”

Page 26: Ondernemers 09 2014

Om de West-Vlaamse klanten beter te kunnen bedienen, heeft milieustudiebureau RSK Benelux sinds enige tijd ook een kantoor op een boogscheut van Eldorado in Oostende. “We proberen zo lokaal mogelijk en in kleine teams te werken die dicht bij de klant staan, maar we kunnen anderzijds rekenen op de ondersteuning en kennisopbouw van de RSK Group”, vertelt departementshoofd Sammy Tanghe.

ESA (Environmental Strategical Advice) werd opgericht om grotere chemische bedrijven te ondersteunen bij complexe bodemproblemen. Het bedrijf groeide snel van 1 naar 4 medewerkers. De Britse RSK Group zocht in België een partner voor een Europees raamcontract en kwam bij ESA terecht. In 2006 werd RSK Benelux opgericht. “Ik was de tweede werknemer en werkte eerst vanuit Antwerpen en Gent om nu vanuit het satellietkantoor in Oostende West-Vlaanderen beter te kunnen bedienen. Ik pendel ook nog regelmatig naar Gent om daar ook de projectleiders aan te sturen”, vertelt Sammy Tanghe.

“De voorbije 10 jaar hebben we met ESA en RSK ervaring opgedaan met bodemon-derzoek en –sanering, zowel in Vlaanderen, Brussel als Wallonië, waar telkens een andere wetgeving geldt. Door te werken met projectontwikkelaars ondervonden we

ook de nood aan aanverwante activiteiten zoals grondverzet, asbestinventarisatie en inventarisatie voorafgaand aan sloopactiviteiten. Vroeger kwamen wij op een vervuild terrein, braken het gebouw af, saneerden het terrein en de kous was af voor ons. Nu willen we vroeger in het proces optreden, omdat klanten één aanspreekpunt willen voor de diverse diensten. Als bodembureau schiet je daarin tekort. Daarom zetten we nu ook in op energiestudies en duurzame woonprojecten volgens de BREEAM-duurzaamheidsstandaard.”

“Ook het verzamelen van bodemgegevens over bepaalde terreinen is sterk gegroeid door de uitbouw van databases en visualisatie van gegevens”, gaat Sammy Tanghe verder. “We kijken via milieu-audits ook of bedrijven aan alle milieuvoorschriften voldoen en gaan bij overnames na of er geen grote milieurisico’s zijn. Ook de tech-nische en administratieve ondersteuning van milieudiensten van bedrijven, vaak in piekperiodes of bij de implementatie van bepaalde wetgeving, behoort tot onze dienstverlening.”

Groeipotentieel

Recent ontving RSK Benelux als een van de eerste studiebureaus in Vlaanderen de VLAREL-erkenning voor staalname in het kader van hergebruik van materialen (bag-ger- en ruimingsspecie, meststof of bodemverbeterend middel, bouwstof/vaste stof en asbest in hopen). Momenteel telt het bedrijf 40 medewerkers verdeeld over vijf kantoren, maar door die verruiming en verbreding van de activiteiten, is er nog heel wat groeipotentieel.

RSK zet sterk in op kwaliteit, milieu, gezondheid en veiligheid. Sammy Tanghe: “We hebben zowel de ISO 9001-, ISO 14001- als de OHSAS 18001-certificaten. Niet alleen omdat we intern aan bepaalde kwaliteitseisen willen voldoen, maar ook omdat bepaalde klanten dat vragen. Voor een langlopende sanering van een vroegere raffinaderij ontvingen we ook een Safety Champion Award van een groot petroleumbedrijf. Dat geeft aan dat we bij de grote spelers in die sector heel goed scoren op het vlak van veiligheid. We willen ons ook profileren door niet zomaar uit te voeren wat de klant vraagt, maar het probleem eerst grondig te analyseren en misschien tot een oplossing te komen die op termijn beter is.” (SD – Foto EV)

www.rskgroup.be

DOSS

IER

Milieustudiebureau verruimt activiteiten

RSK Benelux opereert nu ook vanuit Oostende

26 Ondernemers 09 9 mei 2014

SAMMY TANGHE:

“OMDAT KLANTEN ÉÉN AANSPREEKPUNT WILLEN VOOR DE DIVERSE DIENSTEN, ZETTEN WE NU OOK IN OP

ENERGIESTUDIES.”Lightingsolutions

Page 27: Ondernemers 09 2014

DOSS

IER

Met de ondertekening van het West-Vlaams Charter Duurzaam Ondernemen werkt Pidy Gourmet, de Ieperse producent van klaar-om-te-vullen bakkerij-, slagerij-, traiteur- en feestproducten, concreet en gericht aan een verbetering van de pres-taties op het vlak van People, Planet en Profit. “Het Charter is een kapstok en biedt structuur”, bekent Bart D’hondt, trekker bij Pidy.

Op 12 maart ondertekenden acht nieuwe bedrijven het West-Vlaams Charter Duurzaam Ondernemen in Tor-hout. Ook Pidy – dat 300 werknemers telt, verspreid over vestigingen in Ieper, Halluin (Frankrijk) en Inwood (Verenigde Staten) - ging in op het initiatief van POM West-Vlaanderen, Voka West-Vlaanderen en Bureau Veritas Certification (met de steun van de provincie en de Vlaamse overheid). Pidy engageert zich om duurzaam ondernemen verder in het bedrijfsbeleid te integreren en streeft continue verbetering na van zijn economische, sociale en milieuprestaties.

De ondertekening van het Charter impliceert de opmaak van een actieplan rond tien thema’s zoals corporate governance, maatschappelijk engagement, duurzaam investeren en mensvriendelijk ondernemen. “Aan de nulmeting van 7 januari ging een aanvraag met motivatie vooraf”, licht Bart D’hondt, HR Officer en SHE-advisor (Safety, Health, Environment) toe. Hij is bij Pidy Gourmet de trekker van de werkgroep die het traject Charter Duurzaam Ondernemen opvolgt. “Het Charter is het perfecte kader en richtsnoer om mee onze missie en strategische doelstellingen te rea-liseren, verbonden te blijven met onze stakeholders, ons menselijk kapitaal te upgraden, duurzaamheid te realiseren, milieuprestaties te verbeteren, kwaliteit te borgen … De nulmeting toonde geen knelpunten, maar het rapport formuleerde wel aanbevelingen die we nu stelselmatig in concrete actiepunten vertalen.”

Van aanbeveling naar actiepunt en Jaarcer-tificaat

De aanbevelingen werden gebundeld en worden voortaan in vijf subwerkgroepen opgevolgd. “Uit de nulmeting bleek dat we eigenlijk al met veel zaken bezig waren”, zegt Bart D’hondt. “In het verleden werkte iedere afdeling apart met eigen doelstellingen. Tegenwoordig werken we veel minder op verschillende eilanden. Iedereen werkt nu samen om continu verbe-teringsprojecten aan te pakken.”

“Communicatie over de afdelingen heen is een aanbe-veling vanuit de nulmeting, die in deze context struc-tureel belangrijk is”, aldus Bart D’hondt. “Het Charter biedt ons de kapstok om gestructureerd te werken en zaken ook op te volgen met het oog op grotere duur-zaamheid. Een eenvoudig voorbeeld: bestaande arma-turen correct afstellen om lichtpollutie te voorkomen,

heeft een grote milieu-impact, maar we hebben nu ook een checklist opgesteld ter controle. We werken ook aan een inventarisatie van de stakeholders, om te komen tot een stakeholdersoverleg. De implemen-tatie van een nieuw ERP-systeem is momenteel een belangrijke uitdaging, om beter te meten en te weten, net zoals een materiaalscan op een lijn, van grondstof tot expeditie, ons waardevolle informatie ter verbete-ring zal bieden. Zo brengt het Charter tal van zaken in beeld, structureert ze of laat toe ze aan te pakken of te verfijnen.”

Pidy vindt het waardevol dat de POM overleg met gelijkgezinde bedrijven organiseert. Na één jaar wordt bij Pidy een evaluatieaudit uitgevoerd, waarna het Jaarcertificaat al dan niet toegekend wordt, met con-crete verbetermogelijkheden. Daarna kan ingetekend worden voor een nieuwe cyclus: duurzaam onderne-men is immers een groeiproces. (MD – Foto DD)

www.pidy.comwww.charterduurzaamondernemen.be

Gestructureerd werken aan continue verbetering

Ondernemers 09 9 mei 2014 27

BART D’HONDT EN JEROME WIECZORKIEWICZ:

“HET CHARTER BIEDT ONS DE KAPSTOK OM GESTRUCTUREERD TE WERKEN EN ZAKEN OOK OP

TE VOLGEN MET HET OOG OP GROTERE DUURZAAMHEID.”

LTB-Adv_VOKA-70x310.indd 1 5/02/14 12:09

Page 28: Ondernemers 09 2014

ITEP in de praktijk

Het International Trade Executive Programme vangt aan met een bootcamp op 17-18/10/2014 en loopt tot 5/6/2015. De 21 sessies zijn verdeeld over 8 modules: principles of international busi-ness, organising your presence abroad, contrac-ting, transport & logistics, administration and formalities of international trade, financing the operation, selling IP abroad en risk management & insurance.

De sessies vinden plaats op vrijdagnamiddag van 13u30 tot 17u in de gebouwen van ICC Belgium, Stuiversstraat 8 in Brussel. Deelnemen aan het volledige programma kost 5.000 euro excl. btw (4.000 euro excl. btw voor leden van de Kamer van Koophandel). Wie inschrijft voor eind mei, krijgt 20 % korting.

In 2012 startten de Kamers van Koophan-del samen met ICC België met de opleiding International Trade Executive Programme (ITEP). Met dat programma wilden de Kamers hun bestaand aanbod aan oplei-dingen nog verder uitbreiden. Deze maand loopt de tweede editie van de opleiding af en starten ook de inschrijvingen voor de derde jaargang. We blikken even terug met Wouter Van Gulck, algemeen directeur van de Federatie van Belgische Kamers van Koophandel.

“Nog maar eens een nieuwe opleiding”, zullen veel mensen gedacht hebben. Was er dan nog nood aan een nieuw programma?Wouter Van Gulck: “Een terechte vraag die wij onszelf ook hebben gesteld. De Kamers bieden inderdaad al een hele waaier van opleidingen en vormingspro-gramma’s aan, van informatiesessies over actuele onderwerpen tot landenclubs en lerende netwer-ken. Wat volgens ons echter nog ontbrak, was een langlopend programma waarin de verschillende aspecten van het internationaal ondernemen wer-den belicht vanuit een meer strategische invalshoek. Uit een enquête die Accenture uitvoerde bij Europese bedrijfsleiders blijkt het meest nijpende gebrek zich te bevinden in de hoek van de internationale vaardighe-den, en niet zoals men wellicht zou verwachten op het vlak van technische competenties. Onze ondernemin-

gen hebben nood aan goed gevormde mensen die de business in het buitenland kunnen doen groeien. ITEP is daarom opgevat als een multidisciplinaire opleiding voor kaderleden.”

Voor deze opleiding is men in zee gegaan met ICC België. Waarom?Wouter Van Gulck: “ICC België is de Belgische afdeling van de International Chamber of Commerce in Parijs. ICC is de organisatie die staat achter de internationale modelcontracten, Incoterms en andere instrumenten die in de internationale handel elke dag opnieuw wor-den gebruikt. Door met ICC samen te werken, kunnen we een beroep doen op hun expertise in die materies. Omdat we deze samenwerking op langere termijn zien, hebben we die ook concreet willen vormgeven door de oprichting van het International Business Institute (IBI).”

Wie is het doelpubliek van dit opleidingsprogramma?Wouter Van Gulck: “Het programma is in het Engels en richt zich tot exportmanagers, business developers, international sales executives, aankopers, supply-chain managers, bedrijfsjuristen en -consultants die in hun werking te maken hebben met internationale han-del. Het doelpubliek is dus vrij ruim. Wie zich vandaag met internationaal ondernemen bezighoudt, kan zich niet beperken tot één enkele specialiteit. Men moet weet hebben van specifieke juridische, financiële, commerciële, logistieke en culturele technieken om

met kennis van zaken strategische keuzes te maken, administratieve, fiscale en commerciële valkuilen te vermijden en de winst uit internationale operaties te optimaliseren. Bedoeling van de opleiding is niet om diep op alle technische aspecten in te gaan, maar om de deelnemers het bewustzijn bij te brengen van de noodzaak om zowel binnen het eigen bedrijf als over de grenzen van de onderneming heen samen te werken en waar nodig de hulp van een specialist in te roepen.”

Wat beschouwt u zelf als de sterke punten van het programma?Wouter Van Gulck: “De lesgevers en sprekers zijn zeker een belangrijke troef. We hebben zoveel mogelijk gekozen voor mensen uit het bedrijfsleven, mensen die met hun beide voeten in de praktijk staan. Zonder overdrijven durf ik zeggen dat de deelnemers na afloop van de opleiding beschikken over een indrukwekkend adressenboekje en hun netwerk serieus hebben uitge-breid. Ook de wisselwerking en kruisbestuiving tussen grote en kleinere ondernemingen is een belangrijke meerwaarde. Die ontbrak nog in de eerste editie, maar is nu zeker aanwezig. Het belang daarvan hebben we trouwens geleerd bij de lerende netwerken zoals PLATO.” (WVG – Eigen Foto)

www.iccbelgium.be/ibi

VOKA

-NIE

UW

S

Derde editie van International Trade Executive Programme

“Een opleiding voor kaderleden om de internationale activiteiten te versterken”

28 Ondernemers 09 9 mei 2014

Page 29: Ondernemers 09 2014

DATUM TIJDSTIP ACTIVITEIT PLAATS EVENEMENTEN EN ONTMOETINGEN woensdag 14 mei 12u30-14u30 Lunch & Learn Zuid-Amerika De Caese, Brugge

donderdag 15 mei 18u30-21u30 Te gast bij boekhandel Theoria Kortrijk

donderdag 15 mei 18u30-21u30 Voka meets CCI WAPI BMW Concessie Monserez, Aalbeke

donderdag 22 mei 12u00-14u00 Te gast bij Seabridge Zeebrugge

dinsdag 27 mei 18u30-21u30 Welkomstevent nieuwe leden Voka, Kortrijk

woensdag 4 juni 11u30-14u30 Businesslunch met de ambassadeur van Oezbekistan in België Voka, Kortrijk

donderdag 5 juni 18u30-22u30 Voka Young Power visits Groep Verhelst Oostende

donderdag 5 juni 18u30-22u00 Open Lokale Raad Kortrijk met Jo Libeer Het Notenhof, Kortrijk

vrijdag 6 juni 11u00-12u00 Voka-actua: De West-Vlaamse werknemer: nog altijd ‘ne noeste werker’ of moet dit beeld genuanceerd worden? Bedrijvencentrum, Veurne

woensdag 11 juni 18u30-21u30 Vokafé Brugge De Caese, Brugge

donderdag 12 juni 18u00-21u00 Te gast bij Mercure Hotel Accent Business Park, Roeselare

maandag 16 juni 18u00-21u00 Zomerfeest - Algemene Vergadering Bellewaerde Park, Ieper

woensdag 18 juni 12u00-14u00 Ontmoeting met de Burgemeester van Ieper CCV Belgium, Ieper

WORKSHOPS EN SEMINARIES dinsdag 13 mei 09u00-12u30 Commercieel aanscherpen van technische medewerkers Voka, Kortrijk

dinsdag 13 mei 14u00-17u00 Een wereld aan online handelsinformatie bij internationaal zakendoen Voka, Kortrijk

donderdag 15 mei 08u45-12u30 Geef uw website een boost Voka, Kortrijk

donderdag 15 mei 14u00-17u00 Voka-update: Zwitserland, buitenbeentje van Europa Voka, Kortrijk

dinsdag 20 mei 16u30-20u00 Jurdische do’s en dont’s bij ICT-contracten Voka, Kortrijk

woensdag 21 mei 08u30-10u30 Voka-update: Bedrijfwagens: markttendens en kostenbeheersing Voka, Kortrijk

vrijdag 23 mei 09u00-17u00 Karaktervol in de markt zetten van je merk of bedrijf Voka, Kortrijk

dinsdag 27 mei 16u00-19u00 Hoe ontwikkelt u een bedrijkfsklimaat dat vruchtbaar is voor innovatie? Voka, Kortrijk

dinsdag 3 juni 09u00-17u00 Van medewerker tot coachend leidinggevende Leonardo Hotel, Brugge

donderdag 5 juni 16u30-20u00 HR Policies Voka, Kortrijk

dinsdag 10 juni 16u30-20u00 Overheidsopdrachten in de zorgsector: wat nu? Voka, Kortrijk

donderdag 12 juni 16u30-20u00 Impact van de digitale realiteit op uw business Voka, Kortrijk

vrijdag 13 juni 16u00-19u00 Hoe ontwikkelt u een bedrijfsklimaat dat vruchtbaar is voor innovatie? Voka, Kortrijk

INfO EN INSCHRIJVINGEN OP ONZE WEBSITE: WWW.VOKA.BE/WEST-VLAANDEREN

AGEN

DA

Ondernemers 09 9 mei 2014 29

SEMINARIES & WORKSHOPS

15/05: Zwitserland, buitenbeentje van Europa

Zwitserland is één sterkste en stabielste econo-mieën in Europa. Het land biedt vele opportuniteiten maar kent ook zijn eigen complexiteit. Tijdens dit seminarie krijgt u praktische tips om zaken te doen in Zwitserland en overlopen we de wetenswaardig-heden waar u als Belgische ondernemer beter van op de hoogte bent als u de ambitie heeft om zaken te doen met Zwitserland.Voka, Kortrijk, 14u00-17u00

20/05: Juridische do’s en don’ts bij ICT-contracten

Meer dan ooit spelen allerhande ICT-diensten een grote rol in de dagdagelijkse werking van uw bedrijf, ongeacht of het nu gaat om starters of reeds geves-tigde kmo’s. In de toekomst zal dit belang alleen maar toenemen. Reden genoeg om bij die dienstver-lening even stil te staan. Het kan gaan om (custom) software op de eigen systemen, storage van belang-rijke bedrijfsgegevens op een externe server of in de cloud, tot de informatisering van de volledige flow van offerte tot factuur. Het is essentieel voor uw bedrijf, alsook voor de gegevens die vaak de kern van uw bedrijf vormen, om de vereiste juridische dekking te voorzien. Voka, Kortrijk, 16u30-20u00

Info en inschrijven: www.voka.be/west-vlaanderen

Economische missie naar Kazachstan en Oezbekistan

Voka West-Vlaanderen organiseert eind september een economische missie naar Kazachstan en Oez-bekistan. Eeuwenlang was de zijderoute de belang-rijkste verbinding tussen het oosten en het westen. Kazachstan en Oezbekistan zijn echter niet enkel landen met een rijke geschiedenis, maar met een rijkdom aan grondstoffen. Kazachstan is vooral wel-varend door de olie- en gasindustrie. Oezbekistan is de 3de grootste katoenexporteur ter wereld.

Meer info? Els De Muynck, tel. 056 26 13 96, [email protected]

Commercieel aanscherpen van technische medewerkers!

Wist u dat uw technische medewerkers (intern of extern) een schat aan informatie hebben over uw klanten? Zij zijn uw mede-ambassadeurs, het gezicht en de stem van uw onderneming! Ze staan het dichtst bij de klant en kunnen als eerste oppor-tuniteiten ontdekken. Durven/kunnen uw techni-sche medewerkers uw klanten op gepaste wijze te woord staan? Kunnen ze de opportuniteiten op een gestructureerde manier voor opvolging doorgeven? U verneemt er alles over tijdens de sessie op 13 mei.

Meer info? Heidi Logghe, tel. 056 23 50 49, [email protected]

Structurele partners van Voka - West-Vlaanderen 2014

Mobiliteitscongres: first mile and last mile in woon-werkverkeer

Ontmoet alle spelers zowel uit de ondernemerswe-reld als uit politieke kringen die van ver of dichtbij professioneel betrokken zijn bij mobiliteit. Een boei-end en actueel programma geeft u stof tot naden-ken. Deze dag biedt intensieve workshops afgewis-seld met boeiende getuigenissen. Om 14u00 ontdekt u wie de Business Mobility Awards gewonnen heb-ben. En onze visionaire spreker stuurt u vast en zeker met nieuwe inzichten naar huis. Het congres gaat door op 4 juni in het KBC Audito-rium, Havenlaan 2, 1080 Brussel

Meer info? www.hetmobiliteitscongres.be

Page 30: Ondernemers 09 2014

PROS

IT30 Ondernemers 09 9 mei 2014

Voka meets CCI WapiQuoi de nʻoeuf ? Ei ?

Wuk zeg je ?

15 mei organiseren Voka West-Vlaanderen en Chambre de Commerce et d’Industrie Wallonie Picarde voor de eerste keer “Voka meets CCI Wapi”. Graag brengen we ondernemers van beide Kamers samen om elkaar over de taalgrens heen beter te leren kennen. Gastspreker is Jo Libeer, gedelegeerd bestuurder Voka. Het event gaat door bij BMW Concessie Monserez in Aalbeke.

Meer info? Astrid De Clerck, tel. 056 26 13 85, [email protected]

Voorstelling Streekpact - Veurne

Meer dan 200 aanwezigen waren getuige van de voorstelling van het Streek-pact Westhoek. Onder het motto: ‘Op naar 2020. De Westhoek: een streek met karakter... en ambitie’ roept het pact op om de krachten te bundelen voor een slagkrachtige Westhoek. Provincieraadslid Gunter Pertry twijfelt nog een beetje, maar Patrick Deferme (De Lovie), Dirk Wynants (Extremis), Christof Dejaegher (burgemeester Poperinge en Voorzitter Resoc Westhoek), Patrice Bakeroot (Voka) en Lode Morlion (burgemeester Lo-Reninge) zien het helemaal zitten. foto DD

Rondetafelgesprek Voedingsbedrijven - Roeselare

Op 15 april zaten vertegenwoordigers van de West-Vlaamse voedingsindustrie aan tafel met gedeputeerde Jean de Bethune om de toekomstige actiepunten voor deze belangrijke sector in onze provincie te bespreken. De samenkomst kaderde binnen het West-Vlaamse beleid voor de Fabrieken voor de Toekomst. foto Kurt

Ontbijt met de burgemeester - Staden

Een 20-tal ondernemers ging in op de uitnodiging voor een gesprek met de burgemeester van Staden. Francesco Vanderjeugd (tweede van links) vertelde onder meer over de ambitieuze plannen van zijn gemeente want op het vlak van infrastructuur wil hij maar liefst 20 miljoen euro investeren. Jan Degrave (Voeders Degrave), Frank Decadt (Voeders Decadt), Roger Dick (Dicogel) en Lieve Wyseur zijn onder de indruk van zoveel ambitie. foto Kurt

Vokafé bij Italdeli - Middelkerke

Een goed gesprek wordt nog gemoedelijker met iets lekkers in de hand. Ital-deli was dan ook de ideale gastheer voor dit netwerkevenement want het bedrijf importeert Italiaanse voedingswaren, delicatessen en dranken. Bernard Decorte (General Stores), Geert Dalle (BNP Paribas Fortis) en Sebastian Ver-meulen (Flanders Bakery) zijn het daar volmondig mee eens. foto EV

Page 31: Ondernemers 09 2014

PROS

IT

Ondernemers 09 9 mei 2014 31

KANTOORDESIGN DAT WERKT

MAROLI @ THE OFFICE

Industriestraat 5 8755 Ruiselede / 051 72 73 25 / www.maroli.be

Openingsuren ma-vr: 09:00 - 12:00 of na afspraak

kantorennetwerk in oost- en west-vlaanderen

www.turner-dewaele.be/kantoren

/ experts in bedrijfsvastgoed

Vokafé bij ‘t Rhodesgoed - Kachtem

Interessante mensen ontmoeten, is heel erg belangrijk voor een ondernemer. Onder andere met de organisatie van de Vokafés helpt Voka daarbij. Frederick Reynaert (Innovaition), Hilde Donck (‘t Rhodesgoed), Peter Verplancke (Lenzer Photographers) en Nathalie Claerhout (Talent Angels) grepen de uitgestoken hand en wisselden met elkaar de allerlaatste nieuwtjes uit. foto Kurt

Na een geanimeerd debat hadden Filip Walleyn (Eu Workforce), Renau Kint (Hp Cds) en Kurt Vanwynsberghe (Erpa Industrial Supplier) meer dan stof genoeg om lange tijd na te kaarten. foto MVN

Nu staan onze politici nog broederlijk lachend op de foto, na 25 mei zal dat voor sommigen wellicht anders zijn. foto MVN

West-Vlaams Verkiezingsdebat - Brugge

Samen met UNIZO, De Hanze en de Brugse Persbond organiseerde Voka het ultieme verkiezingsdebat in het Brugse Concertgebouw. Maar liefst 600 aanwezigen zagen de West-Vlaamse kopstukken met elkaar in discussie gaan. Eerst werden de Vlaamse politici Bart Dochy (CD&V), Axel Ronse (N-VA), John Crombez (sp.a), Bart Tommelein (Open Vld), Bart Caron (Groen) en Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) aan de tand gevoeld over heikele thema’s als mobiliteit, ruimtelijke ordening, onderwijs, zorg en bestuurlijke organisatie. Daarna was het de beurt aan de federale politici Vincent Van Quickenborne (Open Vld), Renaat Landuyt (sp.a), Hendrik Bogaert (CD&V), Brecht Vermeulen (N-VA), Peter Logghe (Vlaams Belang), Wouter De Vriendt (Groen) en Jean-Marie Dedecker (LDD).

Slotevent leidinggevenden productie en kwaliteit – Poperinge

In de Lerende netwerken Meestergasten, Productiechefs, Kwaliteit, Service & Techniek, Preventie & Welzijn en Industrial Scouting komen de deelne-mers geregeld samen om werkervaringen met elkaar uit te wisselen. Om een vruchtbaar werkjaar af te sluiten, bliezen Philippe Vandemaele (LVD), Patrick Vandoorne (Sowepo), Frank Saelens (Assa Abloy), Johan Vandenberghe (LVD), Peter Schoonbaert (Assa Abloy), Britte Odegard (Voka), Yoeri Doornaert (Barco), Pascal Devos (Proferro), Dieter Van Biervliet (Thermote & Vanhalst), Philippe Vienne (Waak) en Danny Wiels (Wiels & Partners) voor een laatste keer verzamelen in Feestzaal Palace te Poperinge. foto DD

Page 32: Ondernemers 09 2014

@Gentseweg 518 n 8793 Waregem n T. 056 61 52 04 n [email protected] n www.inofec.be

Xenon, voordelig ergonomisch zitten tijdens het WK!

De Xenon bureaustoel wordt gekenmerkt door een doordacht design en een zeer hoge kwaliteit. Het Duitse design collectief “ITO Design” slaagde erin, om op een innovatieve manier, zuivere designlijnen te combineren met puur zitcomfort. Bij het ontwerp werd er speciale aandacht besteed aan alle aspecten van ergonomisch werken, waardoor deze stoel alle mechanismen herbergt om u in iedere situatie een corecte werkhouding te garanderen.

Zorg vandaag nog voor meer ergonomie op uw werkplek en kom de Xenon uitproberen in onze 1000m2 grote showroom te Waregem! Nu 3 Xenon stoelen voor slechts € 999,50 i.p.v. € 1198,50.Surf naar www.inofec.be/xenon voor meer informatie.

* Actie geldig voor online bestellingen t.e.m. 1 juli 2014.

NIEUW

Volg ons via:Twitter.com/InofecBelgie

Like ons op:Facebook.com/InofecBelgie