Johoo Joes (5129)

8
Evelien Pullens Johoo Joes

description

Joes wil stoer zijn en schept weleens op. Hij vindt meisjes stom. Maar als Kim laat zien hoe goed ze kan dansen, bekijkt hij haar met andere ogen.

Transcript of Johoo Joes (5129)

Page 1: Johoo Joes (5129)

Evelien Pullens

Johoo Joes

Page 2: Johoo Joes (5129)

© 2012, Kwintessens, Amersfoort www.kwintessens.nl

Auteur Evelien Pullens www.evelienpullens.nlIllustraties Katja Schellekens www.katjaschellekens.nl Redactie Nelleke KraaikampUitgever Cora VlamingVormgeving Richard Feld

ISBN 978 90 5788 382 8

Bestelnummer 5129NUR 282Avi 7/E5/M6

Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen of enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

Met plezier leren lezen. Dat is een belangrijk uitgangspunt voor de leesboeken van Kwintessens. Maar het gaat in deze boeken ook om de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen. In de boeken komen dilemma’s voor die kinderen herkennen, ook al is de context soms heel anders. De dilemma’s sluiten aan bij een of meer van de gedragscategorieën van de methode Kinderen en… hun sociale talenten en de SCOL. Met het lezen van deze boeken ontwikkelen kinderen zowel hun leesvaardigheid als hun sociale vaardigheden.De methode Kinderen en … hun sociale talenten is ontwikkeld door Kwintessens Uitgevers in samenwerking met de CED Groep Onderzoek en Ontwikkeling, Rotterdam.

Page 3: Johoo Joes (5129)

Inhoud

1. De maan in je tas 10

2. Spreekbeurt of zwijgbeurt 12

3. De aarde valt 15

4. Een aquarium op straat 18

5. Mijn vader kan alles 23

6. Voetballen met een stropdas 26

7. Spiegelland 27

8. Spartelende vis 32

9. Pannenkoekenbakker 37

10. Het ruime sop 40

11. Rover Joes 45

12. De gouden spiegel 47

13. Het jubileumfeest 52

Page 4: Johoo Joes (5129)

10

1. De maan in je tas‘Hééé Joes!’Joes kijkt om. Zijn vriend Gijs komt aanrennen van de andere kant van de straat. Gijs is makkelijk te herkennen. Zijn rode haar waait alle kanten op. Joes wacht even tot Gijs bij hem is. Dan kunnen ze het laatste stukje samen naar school lopen. ‘Wat heb jij vandaag een dikke tas bij je!’ Gijs voelt aan de rugzak van Joes. ‘Ik ga toch een spreekbeurt doen?’ antwoordt Joes. ‘Oh ja. Waar gaat het ook alweer over?’ ‘Over de maan.’ ‘Dan heb je zeker de maan in je tas zitten,’ grinnikt Gijs. ‘Ha, ha,’ zegt Joes. ‘Wacht maar af.’

Page 5: Johoo Joes (5129)

11

‘De maan is rond, de maan is rond, rond, rond. Hij heeft twee ogen, ogen en een... mond, mond, mond.’ Gijs maakt een rap van het kinderliedje en stampt om Joes heen. ‘Hou je kop,’ bromt Joes. ‘Jij bent zeker zenuwachtig,’ plaagt Gijs. ‘Echt niet,’ zegt Joes stoer. ‘Ik weet heel veel over de maan. Mijn vader is onderzoeker. Hij gaat binnenkort op reis. In een satelliet de ruimte in.’‘Cool.’ Gijs kijkt Joes nieuwsgierig aan.Als ze de hoek om lopen, botsen ze bijna tegen twee meisjes op. Het zijn Kim en Ella uit hun klas. ‘Jullie zijn te laat. De bel is allang gegaan,’ zegt Joes voor de grap. Kim en Ella schrikken. Joes begint te racen. Gijs sprint achter hem aan. Kim en Ella rennen snel met de jongens mee. ‘Oh, mijn tas,’ roept Kim. De tas van Kim is opengegaan. Haar balletschoenen en balletpakje liggen op straat. Ella gaat terug om haar vriendin te helpen. ‘Wat heeft zij nou voor rare dingen meegenomen?’ grinnikt Gijs.‘Kim houdt ook een spreekbeurt. Weet je nog?’ zegt Joes. ‘Dat zal wel een zwijgbeurt worden,’ lacht Gijs. Hij geeft Joes een vrolijke stomp. Kim is namelijk verlegen. Ze zegt bijna nooit iets in de klas.

Page 6: Johoo Joes (5129)

12

2. Spreekbeurt of zwijgbeurt‘Goedemorgen allemaal,’ roept juf Lies door de klas. ‘Ga snel zitten, want het wordt een leuke dag vandaag.’Juf Lies ziet er inderdaad vrolijk uit. ‘Waarom bent u zo blij?’ vraagt Ella. Juf kijkt geheimzinnig de klas rond. ‘Oké, laat ik er vast iets over vertellen. Gisteren hadden we een lange vergadering op school.’‘Word je daar vrolijk van?’ vraagt Gijs. ‘Vergaderen is saai.’Juf Lies lacht. ‘Dat vind ik meestal ook. Maar deze keer ging het over het feestelijk jubileum van de school. Wisten jullie dat “De Regenboog” al vijftig jaar bestaat?’ Ella steekt haar vinger op. ‘Mijn vader en moeder hebben ook allebei op onze school gezeten. En mijn opa is leraar geweest.’ Ella kijkt trots rond. ‘Waren ze toen al verliefd?’ vraagt Gijs. Ella haalt haar schouders op. ‘Het zou best kunnen,’ zegt juf. ‘Wie weet ontstaan er in onze klas ook liefdes. Dan zitten jullie kinderen hier over dertig jaar.’‘Echt niet,’ roept Gijs. ‘Ik ga in Amsterdam wonen.’‘Ik in Turkije,’ roept Gamze. ‘Ik op de maan,’ roept Joes. Iedereen begint door elkaar te praten. ‘Op de maan kun je niet wonen, daar is geen zuurstof,’ zegt Gijs tegen Joes. ‘Dat weet ik ook wel,’ antwoordt Joes. ‘Maar over tien jaar hebben ze vast ontdekt hoe dat wel kan.’ ‘Nou, ik vind Amsterdam toch leuker. Mijn oom woont daar.’ Gijs steekt zijn tong uit. Juf klapt en steekt haar hand omhoog. Daardoor houdt iedereen op met kletsen. ‘Hé Kim, ga jij later niet in China wonen?’ vraagt Gijs nog. ‘Gijs!’ waarschuwt juf.

Page 7: Johoo Joes (5129)

13

Page 8: Johoo Joes (5129)

Joes wil graag stoer zijn. Daarom schept hij weleens op. Op school houdt hij een spreekbeurt over zijn vader die astronaut is. Maar klopt dat wel?Joes vindt meisjes stom. Zij houden niet van stoere dingen. Ook Kim, zijn klasgenootje niet. Ze is veel te verlegen. Maar als zij aan de klas laat zien hoe goed zij kan dansen, kijkt hij met andere ogen naar haar. Ze worden vrienden. Joes kan met haar praten over dingen waar hij mee zit.

Lezen is leuk en soms ook spannend. En je kunt veel

dingen ontdekken. Bijvoorbeeld wat kinderen doen in

moeilijke situaties. Wat kiezen ze, en hoe loopt dat af?

Je kunt met de hoofdpersonen meeleven en denken:

wat zou ik nu zelf doen?

Ervaringen delen

Jezelf presenteren

Aardig doen

Een keuze maken

Samen spelen en werken

Opkomen voor jezelf

Een taak uitvoeren

Omgaan met ruzie

AVI 7/E5

Met illustraties van Katja Schellekens

9 7 8 9 0 5 7 8 8 3 8 2 8

Bestelnummer 5129ISBN 978-90-5788-382-8