Jaarveslag 2014

22
41 e JAARVERSLAG 2014

Transcript of Jaarveslag 2014

Page 1: Jaarveslag 2014

41e JAARVERSLAG 2014

Page 2: Jaarveslag 2014

In het begin van dit verslagjaar is het bestuur versterkt door toetreding van de heren Bernd Jacobs namens BosKalis en Cees van de Graaf Jr. namens Baggerbedrijf De Boer.

Begin 2014 nam onze conservator-beheerder Ariane Riep afscheid van het museum.

Gedurende ruim een half jaar was de dagelijkse leiding in handen van de vrijwilligers. De als dagelijks bestuur actieve vrijwilligers hebben in nauwe samenwerking met de overige vrijwilligers met veel plezier zich extra ingespannen om gedurende die periode alles soepel te laten verlopen en dat is in belangrijke mate gelukt. We zijn er in geslaagd de bestaande overlegstructuur te verbeteren en de samenwerking tussen de diverse disciplines te versterken.

Duidelijk is in die periode echter ook ge- bleken, onder andere door een terugloop in het aantal bezoekers, dat het museum haar doelstellingen niet kan realiseren zonder leiding van een deskundige en door de volledige organisatie gesteunde conservator-beheerder.

Daarom is het met nog meer plezier dat wij U kunnen berichten dat wij er in geslaagd zijn iemand aan te nemen die daar aan voldoet. Eind 2014 is in dienst getreden mevrouw Ir. Conny A.A.M.M. Dirkzwager-van Leeuwen MA.

In het verslag over het jaar 2000 schreef de toenmalige voorzitter Jan Meijers dat de aanleg van de nieuwe dijk consequen- ties zou hebben voor de ligplaats van de baggermolen “ Friesland”. Hij kon toen niet vermoeden dat het bestuur 15 jaar later nog steeds geconfronteerd zou worden met de gevolgen daarvan voor de ligplaats van de baggermolen. We ver- wachten nu dat eind 2015 de molen haar definitieve ligplaats krijgt aan de westzijde van het industrieterrein “Het Plaatje” en bereikbaar zal blijven via een looppad over de dijk en een drijvend steiger naast de baggermolen.

Eind april 2015 zal de BaggerPraktijkTuin worden opengesteld voor scholen en daarmee wordt een extra dimensie toe- gevoegd aan ons museum.Na de verwachte daling van het aantal bezoekers in 2014 gaan we er van uit dat 2015 weer een stijging in het aantal zal laten zien.

Alle sponsoren en donateurs wil ik danken voor hun bijdrage aan het museum, alle vrijwilligers voor hun geweldige inzet in het verslagjaar en alle op een andere wijze bij het museum betrokkenen voor hun bijdrage.

Namens het bestuur van het NBM,

Arie Struijk Voorzitter

3

NATIONAALBAGGERMUSEUM

Verslag van het bestuur

Jaarverslag 2014

Page 3: Jaarveslag 2014

Jaarverslag 2014

4

Inhoud

Inleiding 5Tentoonstellingen 6Evenementen 8Educatie 9Vernieuwingen 9Nieuwe objecten 10BaggerPraktijkTuin 12Personalia 12Regionaal overleg 12De organisatie 13Bezoekersaantallen 13Te verwachten tentoonstellingen 16Definitie van een museum door de ICOM 16Tenslotte 16Overzicht donateurs 17Overzicht sponsors 19

Financieel jaaroverzicht 2014Rekening van baten en lasten 20Toelichting bij de rekening 21

Page 4: Jaarveslag 2014

5

NATIONAALBAGGERMUSEUM

De aanhef van dit onderdeel luidt doorgaans “Jaarverslag 2014 van de conservator/beheerder”. Dit is ten dele het geval.

Inleiding

De taken van conservator/beheerder zijn verdeeld en waargenomen door de vier leden van het dagelijks bestuur. Begin november

2014 is mevrouw Conny Dirkzwager-Van Leeuwen in dienst getreden als conservator/beheerder. In de periode

The Queen of the Netherlands.

mei tot en met oktober, het conservator loze tijdperk, besteedden de leden van het dagelijks bestuur de nodige tijd aan het reilen en zeilen van het museum. Dit zou niet hebben gekund zonder de loyale medewerking van de zestig vrijwilligers die het museum rijk is. Het voorliggende onderdeel van het jaarverslag 2014 is tot stand gekomen door een gezamenlijke inspanning.

Page 5: Jaarveslag 2014

TentoonstellingenHet jaar continueerde met de tentoon- stelling over de waterkering bij “Sint Petersburg”. De vestiging van Arke Reizen in Sliedrecht stelde een reischeque beschikbaar die werd verloot onder de geregistreerde bezoekers van deze expositie. De trekking werd eind maart in het Nationaal Baggermuseum uitgevoerd door de vestigingsleider van Arke.

Medio april werd een tentoonstelling geopend met de titel: “Capturing the essence”, een bijzondere collectie foto’s van het Sliedrechtse bedrijf Koninklijke Van der Kloet. Dit bedrijf fotografeert en filmt de wereld van waterbouw, scheepsbouw en offshore, waar ook ter wereld.

Medio juni werd een tentoonstelling geopend: “IHC Merwede, werven met een reputatie”. De Industriële Handels Combinatie werd opgericht in het jaar 1943 en omvatte destijds een conglomeraat van zes scheepswerven. Conrad Stork Haarlem, Werf Verschure Amsterdam, Scheepswerf Gusto Schiedam, L. Smit & Zoon Kinderdijk, J. & K. Smit Kinderdijk en Scheepswerf en Machinefabriek De Klop Sliedrecht. Deze tentoonstelling maakte deel uit van een duo tentoonstelling met het Maritiem Museum Rotterdam. Tijdens de openingshandeling van deze expositie in het Nationaal Baggermuseum werd het predicaat Koninklijk verleend aan het bedrijf IHC. Koninklijke IHC of Royal IHC is nu de naam. (Zie foto’s pagina 8 en 16).

In de tweede helft van december werd de tentoonstelling geopend “Tinwinning op Billiton”. De openingshandeling werd verricht door de plaatsvervangend ambassadeur van Indonesië, de heer Ibnu Wahyutomo.Voorts werd op speciale wijze medewer- king verleend door de actrice Wieteke van Dort in haar alter ego als “Tante Lien”. Een groot aantal baggeraars werkte destijds op de eilanden Billiton en Banka, waaronder veel Sliedrechters, die met hun gezin voor perioden van steeds vier jaar naar Indonesië vertrokken.Uit de archieven van de voormalige Nederlandse Billiton Maatschappij zijn vele waardevolle attributen beschikbaar gesteld voor deze indrukwekkende expositie, te bezoeken tot 30 mei 2015.

6

Jaarverslag 2014

Page 6: Jaarveslag 2014

7

NATIONAALBAGGERMUSEUM

Actrice Wieteke van Dort verleende op speciale wijze haar medewerking

Page 7: Jaarveslag 2014

EvenementenIn het Nationaal Baggermuseum wordt met regelmaat een filmfestival georganiseerd. De omvangrijke collectie films is beschikbaar gesteld door de waterbouwers Van Oord en Boskalis en de scheepsbouwer IHC. Per filmfestival wordt een onderwerp gekozen waarvoor een aantal films wordt geselecteerd. Er kan worden vastgesteld dat de filmdagen qua bezoekers in populariteit toeneemt.

Een drietal vrijwilligers van het Nationaal Baggermuseum houdt desgevraagd lezingen met als onderwerp “Baggeren, toen en nu”. De lezingen werden gehouden voor historische verenigingen in de

gemeenten Hoornaar en Meerkerk en voor de jaarvergadering van de vereniging van binnenvaart-schippers, de Koninklijke Schuttevaer Sliedrecht.

Een maal per maand wordt een rond- leiding georganiseerd op de werf van IHC in Sliedrecht. De rondleidingen worden gehouden voor individuele belangstellenden en met name voor groepen jongeren in de fase van hun beroepskeuze. De rondleidingen worden gecombineerd met een bezoek aan de stoombaggermolen “Friesland” en een bezoek aan het Nationaal Baggermuseum. Voor een rondleiding bij IHC dient men zich vooraf aan te melden.

8

Jaarverslag 2014

Tijdens de openingshandeling van de tentoonstelling “IHC Merwede, werven met een reputatie” in het Nationaal Baggermuseum werd het predicaat Koninklijk verleend aan het bedrijf IHC. Links de burgemeester van Sliedrecht, de heer Van Hemmen en de heer Roelse CEO IHC.

Page 8: Jaarveslag 2014

9

NATIONAALBAGGERMUSEUM

Drie maal werd een instructieve lezing gehouden voor de vrijwilligers van het Nationaal Baggermuseum. Dit jaar werden de lezingen verzorgd door professor ir. K. d’Angremond, ir. Joh Pennekamp en professor ir. C. van Rhee.

Groepsbezoeken vonden ook dit jaar met regelmaat plaats. Zo werd het jaarcongres van de Vereniging Nederlandse Gemeenten in 2014 gehouden in de Drechtsteden met Dordrecht als centrum. Het congres werd bezocht door 2500 personen waaronder burgemeesters, wethouders, raadsleden, griffiers en gemeentesecretarissen. Onder-deel van het congres zijn excursies. Popu-lair was de excursie naar het Sliedrechts baggerbedrijf Van den Herik, de werf van IHC, de stoombaggermolen “Friesland” en het Nationaal Baggermuseum.

Eind september werd een korenfestival voor de jeugd gehouden op het buiten- terrein van het Nationaal Baggermuseum. Vele ouders en grootouders waren hierbij aanwezig. Het festival werd geopend door de burgemeester van Sliedrecht, de heer Van Hemmen.

Het tweejaarlijkse uitstapje voor de vrij- willigers had als hoofddoel een bezoek aan het stoomgemaal Cruquius, destijds operationeel bij de drooglegging van het Haarlemmermeer. De techniek van het stoomgemaal Cruquius werd door de vrij- willigers van het Baggermuseum vakkundig bewonderd en door de rondleiders van Cruquius uiteengezet. Vervolgens werd ingescheept en een deel van de ringvaart van de Haarlemmermeer bevaren. Besloten werd met een royaal buffetdiner.Deze excursie vond plaats eind augustus.

EducatieEen drietal vrijwilligers werkt continu aan de herziening en vernieuwing van de educatieve programma’s, deels in samen- werking met het Erfgoedhuis van de Provincie Zuid-Holland in Delft. Het les- programma voor de BaggerPraktijkTuin is in ontwikkeling.

VernieuwingenDe aan het Koetshuis aangebouwde paviljoens zijn in de loop van 2014 ingericht en voor bezoek opengesteld. De paviljoens zijn te bezoeken in combinatie met het Koetshuis. Onder meer zijn opgesteld de twee watertafels waar de ligging van een groot deel van Nederland onder de zeespiegel beleefd kan worden en de effecten van de Deltaprogramma’s daarop.Er kan ook geoefend worden met de baggersimulator: werken met een sleephopperzuiger, een snijkopzuiger, een steenstortvaartuig en en beunschip.

Page 9: Jaarveslag 2014

Jaarverslag 2014

10

Nieuwe objectenIn het jaar 2014 werd een diversiteit aan objecten toegevoegd aan de museum- collectie. Schaalmodellen van bagger- werktuigen, tegeltableaus, herdenkings- borden, kleinere objecten als relatie- geschenk. Een overzicht:

Schenking familie Koeman: model van de sleephopperzuiger “HAM 317” en een model van de snijkopzuiger “Sliedrecht XVI”.Voorts een klein model op houten voet van de “Sliedrecht 31”, een model van een pickpoint, diverse penningen, foto’s en relatiegeschenken.

Schenking Gemini College Ridderkerk: model van de zelfvarende bakkenzuiger “Wilkinson Nash”.

Ook het afgelopen jaar zijn er weer schitterendeschaalmodellen aan ons geschonken

Page 10: Jaarveslag 2014

11

NATIONAALBAGGERMUSEUM

Schenking FNV afdeling Sliedrecht: model van de emmerbaggermolen “Laboremus”.

Schenking mevrouw Groenewegen: model (klein) van de emmerbaggermolen “Arnhem”.

Schenking R.L. Hartong: tegeltableau met afbeeldingen van historische baggerwerktuigen.

Schenking A. Huisman: wimpel ABM en grammofoonplaat “Ode aan de baggeraars”.

Schenking A. Reitzema: 2 delftsblauwe wandborden, ooit geschonken aanScheepswerf Lanser te Sliedrecht.

Schenking S. Dijkmans: een houten 8-spaaks stuurrad en een koperen werfplaat van de IHC werven.

Schenking H.D. Nieuwdorp: delftsblauwe asbak met afbeelding van de emmer- baggermolen “Holland”.

Schenking H. van Dijk: delftsblauw herdenkingsbord 100-jarig bestaan, 1854-1954, van de Koninklijke Maat- schappij tot het uitvoeren van Openbare Werken “Adriaan Volker” N.V. te Sliedrecht.

Schenking Genealogische Vereniging “De Stamboom”: 4 tegels met afbeeldingen van baggervaartuigen.

Schenking A. Kok: 3 tombstones van plexiglas met ingegoten afbeeldingen van baggerwerktuigen.

Schenking Museum Prinsenhof: afgietsel van een gevelsteen met een voorstelling van een gebergte op Malakka.

Schenking mevrouw Verkaik: 11 delfts- blauwe wandtegels met afbeeldingen van baggerwerkzaamheden en een herdenkingsbord Royal Boskalis Westminster.

Schenking J. Hartmans: model van een bedieningstelegraaf.

Schenking mevrouw ‘t Jong: 12 foto- boeken betreffende “Afsluiting en gedeel- telijke droogmaking van de Zuiderzee”.

Schenking H. Brecman: fotoalbum betreffende het baggerproject Richards Bay in Zuid-Afrika. Voorts nog een aantal foto’s van bagger- werkzaamheden en van diverse baggerwerktuigen.

Page 11: Jaarveslag 2014

Jaarverslag 2014

12

BaggerPraktijkTuinVrijwel alle ontwikkelde proefstations zijn gereed, zoals de opstelling van een centrifugaalpomp aangedreven door fietsbeweging. Het werk in de tuin van het Nationaal Baggermuseum vordert gestaag. Eind april 2015 zal de BaggerPraktijkTuin in bedrijf genomen worden. Handelingen voor een officiële opening zullen daarna plaatsvinden.

PersonaliaWegens omstandigheden van uiteen- lopende aard hebben de volgende vrijwilligers hun inzet beëindigd. Dit zijn Wim de Groot - rondleider, Janny van den Dries - catering, Teus Klomp - cad/camtekeningen, Jeske Boer - bibliotheek en Ed Smouter- algemene dienst.

Regionaal overlegPeriodiek wordt overleg gevoerd met “Erfgoedspoor Waterdriehoek”, een initiatief van de Provincie Zuid-Holland, het “AVH” overleg, de gezamenlijke musea in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden en de Maritieme Koepel, een initiatief van het Scheepvaart Museum Amsterdam.

De educatieve tuin wordt een steeds belangrijker onderdeel van het museum

Page 12: Jaarveslag 2014

13

NATIONAALBAGGERMUSEUM

De organisatieVrijwilligers en leden van het dagelijks bestuur (ook vrijwilligers) hebben in de periode van mei tot en met oktober de vele taken onderling verdeeld. Voor het aantrekken van een conservator/beheerder is een advertentie geplaatst waarop vijftig sollicitanten hebben gereageerd. Het dagelijks bestuur heeft uit dit aantal een selectie samengesteld en met meerderen een gesprek gevoerd. Hieruit volgde een kopgroep waarmee een tweede gesprek werd gehouden. Mevrouw Conny Dirkzwager-Van Leeuwen is benoemd tot conservator/beheerder van het Nationaal Baggermuseum en is begin november gestart met de werkzaamheden.

In oktober van het jaar 2013 werd gestart met het Groepsoverleg waarin alle geledingen van het vrijwilligerskorps vertegenwoordigd zijn. Deze vorm van overleg is verder uitgebouwd tot een nuttige overlegvorm die mede heeft geleid tot verbetering van de samen- werking in de organisatie. Naast het Groepsoverleg wordt het zogenaamde Werkoverleg vooralsnog gehandhaafd. Er bestaan ideeën het Werkoverleg een andere vorm te geven en dit drie of vier keer per jaar te laten plaatsvinden.De groep Hoofdsuppoosten kenden een eigen vorm van overleg. Besloten is het overleg van Hoofdsuppoosten en Rondleiders te combineren.

Bezoekersaantallen

De stoombaggermolen “Friesland” is een belangrijk onderdeel van het Nationaal Baggermuseum. De baggermolen neemt deel aan meerdere manifestaties per kalenderjaar, zoals de Wereld Havendagen in Rotterdam, Dordt in Stoom in Dordrecht, de Botterdagen in Vlaardingen en de Zeesleepdagen in Maassluis. Per evenement bezoeken ongeveer 2.500 personen de baggermolen. Op jaarbasis betekent dit een bezoekersaantal van circa 10.000 in totaal.

Regulier 6544 5517 6077 7491 5791 5566 6770 6474 6980 5923

Baggerfestival 3150 3450

Fiets4daagse 710 1135 532

Rabo 607

Totaal 6544 8667 6077 11651 5791 6701 7377 7006 6980 5923

2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014

Page 13: Jaarveslag 2014

14

Jaarverslag 2014

Page 14: Jaarveslag 2014

15

NATIONAALBAGGERMUSEUM

Page 15: Jaarveslag 2014

Jaarverslag 2014

16

Te verwachten tentoonstellingenIdeeën worden ontwikkeld voor een tentoonstelling over “Offshore Wind”. Waterbouwers hebben hierin een toenemend belang met onder meer hun offshore activiteiten. Deze tentoonstelling zal begin september 2015 geopend worden.

Definitie van een museum door de ICOM.Het Nationaal Baggermuseum volgt de “Code of Ethics” van de International Council of Museums (ICOM) zoals die is vertaald in de “Gedragslijn voor Museale Beroepsethiek” die op 9 januari 1992 namens het toenmalig bestuur van het Nationaal Baggermuseum werd ondertekend door de heer Ir. W. Bos.

Tenslotte“Een museum is een permanente instelling ten dienste van de gemeenschap en haar ontwikkeling, toegankelijk voor het publiek, niet gericht op het maken van winst, die de materiële getuigenissen van de mens en zijn omgeving verwerft, behoudt, wetenschappelijk onderzoekt, presenteert en hierover informeert voor doeleinden van studie, educatie en genoegen”.

Het Baggermuseum krijgt een Delftsblauw bord in bruikleen van de gemeente

Page 16: Jaarveslag 2014

17

NATIONAALBAGGERMUSEUM

Privileges particulierenCategorie Jaarlijkse donatie Privileges

Vriend e 10,00 tot e 50,00 Gratis toegang museum voor één persoon (éénmaal per jaar). Vermelding naam in het jaarverslag.Begunstiger e 50,00 tot e 100,00 Gratis toegang museum voor twee personen (éénmaal per jaar). Vermelding naam in het jaarverslag.Beschermer e 100,00 tot e 250,00 Gratis toegang museum voor twee personen meerdere malen per jaar. Vermelding naam in het jaarverslag. Toezending van het jaarverslag. Toezending Nieuwsbrief.Weldoener > e 250,00 Als beschermer, plus uitnodiging voor opening exposities

voor twee personen.Weldoener > e 5.000,00 (éénmalig) Als weldoener, plus vermelding in museumgids.voor het leven

VriendBakker, J.; PapendrechtBeers, ir. J.; Alphen a/d RijnBennekom, R. van; HaarlemBerg, J.M. v.d.; PapendrechtBergsma, A.; PapendrechtBesten, M. den; Groot AmmersBont-Roël, C.H.M. de; MijdrechtBreejen, L. den; AlmereBreejen, A.H. den; Hardinxveld GiessendamBrevet, A.; Nieuw LekkerlandBroersma, J.J.F.; AmstelveenBrouwer, E.P.; RosmalenBusser, J.; TielCharité, W.; SliedrechtCox, C.M.; AchtkarspelenDeelen, C.H.; StreefkerkDiepen, H. van; VoorburgDijkshoorn-Knape, C.; SliedrechtDikkerboom, Y.; OranjewoudDikkerboom, J.; DwingeloDongen, M. van; PapendrechtDongen, D. van; Nieuw BeijerlandDrimmelen, A.J. van; DrimmelenDrooger, W.; Hendrik Ido AmbachtDubbeldam, G.; WoudrichemDuren- de Neef, Mevr. E. van; OegstgeestEijkelenboom-Schram, J.; SliedrechtEijl-van der Vlies, E. van; PapendrechtFalkena, B.L.; BalkGilst, M. van; Bergen op ZoomGroot, Th. de; HasseltGruis, N.C.; Gorinchem

Haan, M. de; ZuidlarenHaarbrink, M.; EemnesHage, M.L.J.; BenthuizenHanssen-van der Velden; PapendrechtHardam-Plomp, Mevr. C.; PapendrechtHartog, P.; LelystadHoekstra, A.J.; OostvoorneHoorn, R.E. van; MaarssenHovestadt, E.; WerkendamHulsebos, M.; Oude PekelaHunnik, I. van; AmersfoortJager, A. de; SliedrechtJong, A. de; VoorhoutJong, Mevr. W.G. de; PapendrechtKasteel, W. van; AmstelveenKeijzer-Kramer, Mevr. G. de; WerkendamKluiver, A.J. de; SliedrechtKoch, O.U.; LangerakKoek, G.J.; NieuwegeinKoning, S.J.M. de; GorinchemKooij, W.; StreefkerkKooiman, W.; WaddinxveenNN; GorinchemKorevaar, C.; SliedrechtKornet, A.; Bunschoten-SpakenburgKornet, J.M.; Bunschoten-SpakenburgKorver, J.N.; RoosendaalKouwenhoven, D.; PapendrechtKraaijeveld, T.; SliedrechtKramers, C.H.M.; MaarssenKroon, C.P.; Sliedrecht

Kros, D.; SliedrechtKuil, D. van der; BennekomLeeuw van Wenen, P. de; SliedrechtLeeuwen, H.D. van; WesterborkLeeuwestein- van den Dool, Mevr. M.; HankLobbes, C.H.; HaaftenLoo, W. van de; HillegomMartini, L.; BeesdMeulen-Rijpkema, Mevr. K. van de; LeeuwardenMoens, M.R.; DordrechtMol, J.J.C.; PrinsenbeekNierop, K. van; DoorwerthOckers, G.C.F.; RotterdamOord, J.J. van; WerkendamOostendorp, B.F.M.; De BiltOosterom, W.; SliedrechtPelt, H. van; Nieuw LekkerlandPenners, A.M.R.; DelftPilkes, D.; PapendrechtPlas, H. van der; BilthovenPol, A.H.J. van der; BoxtelPoppe, J.; VeenendaalPrins, G.; BovenkarspelProcé, K.H.; AmstelveenQuerido, D.W.; TerheijdenRees, W. van; SliedrechtRiel, P. van; MarkenRogier, J.M.; Sint MichielsgestelRover, D. de; SliedrechtRozendaal, R.H.; KampenSanders, H.P.M.; GemerenSchaart, J.; ZettenSmit, J.D.; Kinderdijk

Page 17: Jaarveslag 2014

Jaarverslag 2014

18

Spelt, J.; AmsterdamSteijn, B.; Burgh HaamstedeStrohmeijer, J.W.P.; DordrechtVeenis, J.; SliedrechtVellekoop, L.; Capelle a/d IJsselVerkerk-Kalis, Mevr. C.L.; RhoonVermeulen, Mevr. M.; DordrechtVersteeg, T.H.; SliedrechtVeth-Nomen, Mevr. G.; SliedrechtViergever, J.M.P.; AmersfoortVisser, P.J.; Oud AlblasVliet, H.M.A. van; LemmerVlietstra, S.; MoordrechtVlijmen, J.S.M. van; NijmegenVolker, A.M.; WestbroekVrijhof, A.J.; BennekomWassenaar, L.T.; PrinsenbeekWeijnman, K.; AaltenWoerden, A. van; GenderenZonnenberg, A.M.; WerkendamZwaan, A.A. van der; Sliedrecht

BegunstigerAngremond, K. d’; AmstelveenBaardewijk, A.H.P.van; Capelle a/d IJsselBeijer, W.J.G. de; RotterdamBlonk, J.; DordrechtBoele, S.; Krimpen a/d IJsselBoer, P.; OosterhoutBons, P.C.; SliedrechtBos, R.F.; DordrechtBosch, J.W.G.; Den HaagCollot d’Escury, J.M.; MonacoDikken, W.L. den Dikken; EngelandNN, SliedrechtFaasse, R.A. ; LemmerFlinkerbusch, R.W.; Den HaagGerritsma, P.; StreefkerkGinkel, N. van; LisseGraaf, L. van der; Krimpen a/d IJsselGründlehner, G.J.; DordrechtHaaren, E.H.A.W. van; HaarlemHekken, P.O.M. van; WoerdenHerwijnen, J. van; RaamsdonksveerHooff, C.M.W. van; SliedrechtNN, LopikJoustra, A.J.; PapendrechtLok-Vuyk, Mevr. J.H.P.; MoordrechtLudwig, J.W.; HeemstedeRovers, J.H.M.; DriehuisRuiter, H.J.W. de; DordrechtSalm- van der Vlies, Mevr. M.K. v.d.; SliedrechtTwigt, M.J.; Leusden

Verhoeven, F.A.; DordrechtVerkaik, C.J.; KlundertVerkerk, G.; BoskoopVisser, W.M.; VlissingenVisser, T.; SliedrechtVolker, Mevr. T.J.; RomeVorm, H.P. van der; RhoonNN, SchiedamWiel – Korevaar, Mevr. J.; SliedrechtNN, HilversumWoerkom, A.I. van SliedrechtZuiderwijk, C.A.; Heerhugowaard

Beschermheer/vrouweBemmel, H.J.G. van; VianenBruin, G.C. de; Hardinxveld-GiessendamBuzina, D.C.; BleskensgraafNN, PapendrechtElenbaas, T.; SchoonhovenFenijn, C.N.C.; HoornaarFrijlink, K.; AssenGeer, J.P. de; AustraliëGelder, R. van; DriebergenHaan, D. de; WijngaardenHartlief, R.; NieuwegeinHerik, A. van den; SliedrechtHin, J.; KinderdijkHommes-Volker, Mevr. M.; ZevenhuizenJong, H. de; SliedrechtJonkman, N.F.; GoudaKips, A.E.; DelftKraaijeveld van Hemert, J.; p/a RotterdamKrijgsman, J.; PapendrechtKoeman, J.J., ZierikzeeMaagdelijn, J.; RotterdamMalschaert-Reijs, Mevr. J.M.; DordrechtMiddelkoop, T. van; GorinchemNes, K.G. van, SchoonhovenOord-Husen, Mevr. R.E. van; RuurloOord, M.G. van; NieuwendijkOord-van Putten, Mevr. J.G.; DoornPeters, G.J.; SliedrechtRijke, R.J.; BredaRingers, Mevr. C.M.; MeppelStruijk, A.; GiessenburgVisser, C.; PapendrechtVlot, D.; Kerk-AvezaathZutphen, A.C. van; ZwijndrechtZwieteren-Volker, Mevr. M.F. van; Bilthoven

WeldoenerBot, Mevr. C.; Capelle a/d IJsselBreeuwsma, L.J.; NijlandGoede, G. de; PapendrechtMeijers, J. Th.; Den HaagOord, A.A. van; UtrechtOord, J.G. van; OdijkRaalte, G.H. van; DordrechtSchagen-Bos, Mevr. J.W. van; Hendrik Ido Ambacht

Page 18: Jaarveslag 2014

19

NATIONAALBAGGERMUSEUM

Privileges sponsors, bedrijven en/of organisatiesCategorie Jaarlijkse donatie Privileges

Vriend > e 100,00 Gratis toegang museum voor twee personen (éénmaal per jaar). Vermelding naam in het jaarverslag. Toezending jaarverslag.Begunstiger e 100,00 tot e 250,00 Als vriend, plus toezending Nieuwsbrief.Beschermer e 250,00 tot e 1.000,00 Als begunstiger, plus uitnodiging voor opening exposities

voor twee personen. Eénmaal per jaar gratis gebruik van vergaderfaciliteiten

exclusief catering.Weldoener > e 1.000,00 Als beschermer, plus onbeperkt toegang museum

voor twee personen. Vermelding naam op zuil bij het museum. Steunpilaar > e 25.000,00 (éénmalig) Als weldoener, plus vermelding in museumgids.

VriendAKO. Consultancy Boele, Joh. BvBoogaard Sliedrecht bvBureau Veritas Kantoorgebouw “De Witte Keizer”Heus De Staal bvJong de Pijpleidingen bvKloet Foto van der bvNetten Elektro bvStemat bvSterrenburg, fa. G.Stoop, L. & J. GroenvoorzieningVink Diesel bvVuyk Engineering Rotterdam bvWinter de, Schildersbedrijf Woerkom J.J. van bv

BegunstigerBoer, L.J. Scheepswerf bvG.J.V. Diesel Services bvJB Hydraulics BVKrohne Altometer Prod.Bedr.Santen Van, Beheer en Beleggings- maatschappij Schottel Nederland bvStichting Fondsenbeheer WaterbouwVis Baggerwerken bvVliet Van, Aannemingsbedrijf bvVoorden van, Gieterij bvVos & Zn. bv MachinefabriekVulkan BeneluxWegusta Holland bvWoerkom van, Nobels en Ten Veen Expertise Bureau

BeschermerArge Management bvBakker Sliedrecht Electro Industrie bvBunnik A. bvDamen Dredging Equipment bvGrijp, van der, Buizen bvIROJager, J. de Sliedrecht bvKamp, van der Bagger Aannemingsmaatschappij bvKoning, Gebr. De Kraaijeveld, C. Machinefabriek bvLasco Staalbouw bvMuller, Rederij T. b vNiebeek Milieumanagement bvRaboBank MerwestroomRedwise Maritime Services bvSchrieck G.L.M van der, IngenieursbureauSnijder Equipment bvWesco IJm. App. Bouw bv

WeldoenerBoer, Baggerbedrijf De bvBoskalis Baggermaatschappij bvCentraal Baggerbedrijf Stichting

Damen, Scheepswerf Gorinchem bvDeltares, StichtingEs van, HoldingFugro bvHoek en Blok b vi.P.S. Powerful People bvIHC Merwede Holding bvOord van, Dredging & Marine Contracting bvPort of Rotterdam Hoofdbeheer infrastructuurPrins Aannemingsmaatschappij bvSvasek Hydraulics Ingenieursbureau bvWaterschap Hunze & Aa’sWitteveen en Bos Raadgevend Ingenieursbureau bv

De Stichting Nationaal Baggermuseum is door de Belastingdienst aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Deze beslissing is gebaseerd op artikel 6.33 Wet Inkomstenbelasting 2001. De Stichting is volledig vrijgesteld van successie- en schenkingsrecht, zodat giften en legaten bij testamentaire beschikking onbelast aan het museum ten goede komen.

Page 19: Jaarveslag 2014

Jaarverslag 2014

20

Baten 2014 2013

Sponsors 73.325 64.725St. Vrienden van het Nationaal Baggermuseum 50.000 50.000St. Vrienden extra bijdrage voor groot onderhoud 0 50.000Donateurs en giften 13.502 14.167Subsidie gemeente Sliedrecht 11.925 11.925Entreegelden 22.433 20.752Marge op kantineverkopen e.d. 11.661 10.920Diverse baten 3.244 311

186.090 222.800

Lasten

Personeelskosten 47.765 67.410Energie, water, schoonhouden e.d. 18.374 18.639Onderhoud gebouwen, inrichting en tuin 71.259 86.229Aanschaf en onderhoud inventaris 17.027 7.781Kantoorkosten incl. jaarverslag 12.683 16.995Belastingen en verzekeringen 5.065 5.187Tentoonstellingen 3.291 10.126Public Relations 5.055 5.140Diverse lasten 4.729 4.734

185.248 222.241

Voordelig saldo 2014 resp. 2013 842 559

Financieel jaaroverzicht 2014

Rekening van baten en lasten

Page 20: Jaarveslag 2014

21

NATIONAALBAGGERMUSEUM

SponsorsHet bestuur is er in geslaagd enkele nieuwe sponsors te vinden resp. sponsors er toe te bewegen hun bijdrage te verhogen. Het be-stuur blijft er naar streven de bijdragen van sponsors op dit hogere niveau te houden.

Stichting Vrienden van het Nationaal BaggermuseumDe bijdrage van de Stichting Vrienden in de exploitatiekosten bleef op het oude niveau. Een extra bijdrage voor groot onderhoud was in 2014 niet nodig daar het noodza-kelijke groot onderhoud uit eigen middelen kon worden gefinancierd.

Donateurs en giftenHet totaal van de bijdragen van donateurs en eenmalige giften liep, ten opzichte van 2013 met € 665,= terug. Voornamelijk door-dat het aantal donateurs afnam.

EntreegeldenOndanks dat het aantal bezoekers terugliep stegen de inkomsten ten gevolge van baten uit presentaties en lezingen. Het bestuur verwacht, na het gereed komen van het Educatief Waterbouwkundig Erf, een stij-ging van het aantal bezoekers.

Marge op kantineverkopen e.d.De verdiensten op kantineverkopen en arti-kelen uit de museumwinkel nemen geleide-lijk toe. De aanschaf van een pinautomaat heeft hier aan bijgedragen.

Diverse batenDe diverse baten bestaan voornamelijk uit extra opbrengsten en incidentele giften.

PersoneelskostenDe personeelskosten zijn aanzienlijk lager doordat in 2014 gedurende een halfjaar

Toelichting bij de rekening van baten en lasten

geen conservator-beheerder in dienst was. Medio november is Mevrouw Dirkzwager als zodanig in dienst getreden.Het aantal vrijwilligers dat zich inzette voor het museum bleef gelukkig nagenoeg gelijk. Deze mensen ontvangen geen salaris maar slechts een kleine kostenvergoeding. Voor het functioneren van het museum zijn zij, met name als er geen conservator-beheer-der beschikbaar is, onmisbaar.

Onderhoud gebouwen, inrichting en tuinHet onroerend goed, waarin het museum is gevestigd, is eigendom van de Stichting Vrienden van het Baggermuseum en wordt om niet aan de Stichting Nationaal Baggermuseum ter beschikking gesteld. Daartegenover staat dat het museum het onderhoud en de huurderslasten voor haar rekening neemt. Het resultaat over 2014 maakte het mogelijk € 15.000,= te besteden aan groot onderhoud (voegen pand Molendijk 208 en renoveren voorgevel Koetshuis) en € 24.000,= op zij te zetten voor de renovatie van de receptieruimte.

Aanschaf en onderhoud inventarisDeze kosten waren het afgelopen jaar belangrijk hoger dan normaal o.a. omdat de airco-installatie vernieuwd moest worden. Daarnaast is de installatie in de tentoonstel-lingszaal verbeterd teneinde te voorkomen dat teveel storingen optreden door onoor-deelkundig gebruik door bezoekers.

TentoonstellingenDe tentoonstellingskosten zijn belangrijk lager doordat minder dan in andere jaren gebruik werd gemaakt van externe “hulp-conservators” daarnaast droeg BHP € 3.000,= bij in de kosten van de Billiton tentoonstelling.

Page 21: Jaarveslag 2014

Jaarverslag 2014

22

NATIONAALBAGGERMUSEUM

Colofon

Nationaal BaggermuseumGeopend 23 juni 1973

Gebouwen: Molendijk 204, 206 en 208Museum: Molendijk 204Secretariaat: Molendijk 208,

tevens correspondentieadres 3361 ER Sliedrecht.

Telefoon: 0184 414166, museum 0184 425615, secretariaat en bibliotheekFax: 0184 410289E-mail: [email protected]: www.baggermuseum.nlBank: ABN-Amro NL40 ABNA 0495 3907 71 ING NL73 INGB 0004 3871 80

OpeningstijdenDinsdag t/m vrijdag van 14.00 tot 17.00 uurZaterdag van 11.00 tot 17.00 uur.Voor groepen zijn op afspraak andere tijden mogelijk. Op zondagen en officiële feestdagen is het museum gesloten.

Conservator/beheerderMevrouw Ariane Riep MA tot april 2014.Mevrouw Ir. Conny A.A.M.M. Dirkzwager-Van Leeuwen MAvanaf november 2014.

Bestuur Stichting Nationaal Baggermuseum:A. Struijk (voorzitter), Ir. A.E. Kips (2e voorzitter), D. de Haan (penningmeester), R.G. van de Ven (secretaris), Ir. C. Kraaijeveld (pvl. secretaris), H. de Jong, A. Kok,Ir. J.R. Kraaijeveld van Hemert, B. Jacobs en drs. C.J. van de Graaf Jr.

Bestuur Stichting Vrienden van het Nationaal Baggermuseum:Ir. F.A. Vehoeven (voorzitter), Ir. A.E. Kips (secretaris), drs. E. Lokkerbol (penningmeester), H. de Jong, Ir. A.J. de Jong, Ir. J.J.C.M. van Dooremalen, M. van der Giessen, A. Struijk en drs. C.J. van de Graaf Jr. Zie pagina 10. Schenking familie Koeman.

Page 22: Jaarveslag 2014

Molendijk 204, 3361 ER SliedrechtTel. 0184-414166 • Fax 0184-410289www.baggermuseum.nl