Jaarverslag VIVO 2011

25
Activiteitenverslag 2011

description

Jaarverslag VIVO 2011

Transcript of Jaarverslag VIVO 2011

Page 1: Jaarverslag VIVO 2011

Activiteitenverslag 2011

Page 2: Jaarverslag VIVO 2011
Page 3: Jaarverslag VIVO 2011

Na het afsluiten van het sectorconve-nant medio 2010, kwam de uitvoering ervan in 2011 ten volle in werking. De meeste acties kregen vorm en werden ontwikkeld door de VIVO-medewer-kers. U leest er meer over in dit activi-teitenverslag. Door de verlenging van het convenant met 1 jaar worden de realisaties van deze acties ook in 2012 een belangrijke prioriteit voor VIVO.

In september 2011 werd het Vlaams Interprofessioneel Akkoord 4 (VIA 4) afgesloten tussen de sociale partners van de socialprofitsector en de Vlaam-se overheid voor de periode 2011-2015. Deze meerjarenovereenkomst heeft betrekking op zo’n 150.000 me-dewerkers uit de Vlaamse socialprofit-sectoren. Ook VIVO zal bij een aantal luiken van de uitvoering van het VIA 4 betrokken worden.

Het afgelopen jaar namen we ook af-scheid van een pionier binnen VIVO. Katty Stas besliste na 11 jaar om terug te keren naar het werkveld. Katty was het eerste personeelslid van VIVO. Zij zette als algemeen coördinator, in nauwe samenwerking met de sociale partners van de sector, VIVO op de

Wissel op de toekomst

kaart als een betrouwbare, loyale part-ner en promotor in heel wat projecten en acties. Dankzij een goede overdracht en de voortreffelijke opvolging door de be-leidsmedewerker Pieter Verstraete en het voltallige team kon de continuïteit van de werking tijdens de overgangsperiode goed worden overbrugd.

De zoektocht naar een opvolger was on-dertussen gestart. Die vonden we, na een grondige selectieperiode, bij onze buren van FE.BI. Eind 2011 werd Luc Van Waes aangesteld als directeur van VIVO.

Met deze personeelswissel neemt VIVO een wissel op de toekomst. Er dienen zich op korte termijn heel wat uitdagingen aan. De opbouw van het convenant 2013-2014 staat voor de deur. Het wordt zaak om ook daar, met betrokkenheid van alle sectoren en hun actoren, prioriteiten vast te leggen en acties te ondernemen om aan de uitdagingen voor de social profit te werken. De social profit blijft, ondanks de crisis, een groeisector met bijzonder sterke troeven op de Vlaamse arbeids-markt. Aan VIVO om deze troeven mee te ontwikkelen en uit te spelen.

Bruno AertsVoorzitter VIVO vzw

Page 4: Jaarverslag VIVO 2011

VIVO staat voor Vlaams Instituut voor Vorming en Opleiding in de Social Profit. Sommige organisaties kennen VIVO van het Vormingsbudget. Dit is het opleidingsbudget dat de Vlaamse overheid, via VIVO, ter beschikking stelt aan Vlaamse organisaties voor de terugbetaling van opleidingen van hun medewerkers. VIVO doet echter veel meer dan dat.

VIVO werkt voor, door en met de Vlaamse en federale socialprofitsector aan een kwalitatief beleid in de social profit, bij sommigen beter bekend als non-profit of de ‘sociale sector’. Dit doen we door het ontwikkelen en co-ördineren van een resem activiteiten, ervaringsuitwisselingen, websites, projecten rond thema’s als diversiteit,

VIVO in ‘t kort

competentiemanagement, VTO-beleid, leeftijdsbewust personeelsbeleid en de aansluiting tussen onderwijs en arbeids-markt.Bestuurd door een vertegenwoordiging van werkgevers en werknemers (de so-ciale partners), richt VIVO zich niet al-leen tot werkgevers uit de social profit. Werknemers, werkzoekenden, jongeren en kansengroepen vallen evengoed bin-nen ons vizier. Die laatsten brengen we in contact met en leiden we toe naar de social profit.

Dit alles doen we uiteraard samen met onze partners. Belangrijke partners zijn bijvoorbeeld de Vlaamse en federale so-cialprofitfondsen, VDAB, de onderwijs-actoren, de werkgeversfederaties, de vak-bonden en de SERR/Resoc’s.

Katty Stas omringd door de drie Vlaamse collega-directeurs

Page 5: Jaarverslag VIVO 2011

Gezocht: 70.000 socialprofitmedewerkers. Wat doet VIVO?

5

De werkgelegenheid in de Vlaamse social profit blijft toenemen, zelfs in crisistijd. In 2011 telde de social profit al bijna 300.000 medewerkers. Volgens berekeningen van het Federaal Planbureau komen er tegen 2014 nog eens zo’n 70.900 banen bij. Dit is tegelijkertijd goed nieuws én een enorme uitdaging. Nu al gaat het bij één op de tien van alle vacatures voor knelpuntberoepen om een typisch socialprofitberoep. In dit hoofdstuk schetsen we een beeld van de manier waarop VIVO de instroom van nieuw en broodnodig talent ondersteunt en om-kadert.

Dag van de mentor: vorming voor begeleiders van jongeren uit het deeltijds onderwijs

Opleiding op maat

Elk jaar worden zo’n 500 jongeren uit het deeltijds onderwijs tewerkgesteld in de sociale sector. Zij zijn potentiële toekomstige werknemers voor onze sector. VIVO hecht veel belang aan de kwaliteit van hun eerste tewerkstel-ling in de social profit. Daarom orga-niseerden we in oktober 2011, samen met de Fondsen risicogroepen1 van de welzijns- en gezondheidssector, de Vlaamse Opvoedings- en Huisvestings-inrichtingen en de socioculturele sector een “Dag van de mentor” in Lommel, Leuven en Kortrijk. 58 werkplekbege-leiders namen deel.

Ervaringen van deelnemersTijdens de “Dag van de mentor” kregen mentoren die dagelijks jongeren uit het deeltijds onderwijs op de werkvloer begeleiden, een opleiding op maat. Bovendien bood deze dag hen een platform om ervaringen, moeilijkhe-den en methodieken in het werken met deze groep jongeren, uit te wisselen. In samenwerking met de Managementbib werd er ook een boekenstand uitge-werkt, waar de mentoren boeken over het onderwerp van de dag konden inkijken. De deelnemers kregen ook een uitgebreide brochure met achter-grondinformatie mee naar huis.

1 De werkgevers- en werknemersorganisaties hebben in de schoot van de Paritaire Comités en Subcomités vormings- en opleidingsfondsen opge-richt, de zgn. Fondsen ‘Risicogroepen’. Elk fonds ontwikkelt initiatieven, waarbij telkens een andere invulling gegeven wordt aan de opdracht tot stimulering van vorming en opleiding in de social-profitsector. De fondsen zelf zijn geen opleidingsverstrekkers. Een gemene deler van de fondsen is de tussenkomst in opleidingskosten. Soms gaat de subsidie rechtstreeks naar de werkgever als die opleidingen organiseert voor zijn werknemers. In andere gevallen genieten de (po-tentiële) werknemers zelf een financiële tussenkomst.

Concreet bestond de opleiding uit twee workshops. Een eerste workshop werd verzorgd door Groep Intro en had als titel “Motiveren van jongeren en col-lega’s”. Vragen die aan bod kwamen, waren onder andere “Hoe krijg/houd ik een jongere gemotiveerd?”, “Hoe krijg ik mijn collega’s gemotiveerd om samen te werken?”, “Hoe reageer ik op grensoverschrijdend gedrag van een jongere?” en “Wat doe ik en waar kan ik terecht met verhalen van een jongere?”

De tweede workshop werd gegeven door Trees De Keyser van het MPI Wagenschot. Zij deed de methodiek “Stevig Op de Werkvloer” uit de doeken. Deze methodiek biedt zeven pedagogisch didactische hulpmidde-len voor motivatie en attitudetraining van risicojongeren aan.

Uit de bevraging van de deelnemers blijkt alvast dat er nood is aan een der-gelijk initiatief. Hieronder geven we enkele impressies:

Wat vond je het beste aan deze dag? Waarom?

“De interactie met anderen. Het –uitwisselen van informatie en voorbeelden.”“Het was geen theoretische uiteen- –zetting maar bruikbare info.”

Workshops Waarmee ga je concreet aan de slag in jouw organisatie?

“Meer ondersteuning geven aan de –begeleiding van de jongeren. Het onderwerp bespreekbaar maken in het team.”“Vertrekken vanuit de sterke punten –van de jongere. De jongere kansen geven. Want wat je aandacht geeft, groeit.”“De gekregen informatie laten –doorstromen naar de collega’s.”

Geïnteresseerd in de volgende Dag van de Mentor? Neem dan contact op met Veerle Noerens via [email protected] of 02 227 22 41

Werkgenoot

Werkgenot

Page 6: Jaarverslag VIVO 2011

Gezocht: 70.000 socialprofitmedewerkers. Wat doet VIVO?

6

Meer weten over de werkgroep Buitenlandse Verpleegkundigen? Contacteer dan Catelijne DeVriendt via [email protected] of 02 250 37 78

Buitenlandse verpleegkundigen, een trend in de zorgsector?Een stijgend aantal verpleegkundigen in de Vlaamse zorgsector zou ver buiten de landsgrenzen worden gerekruteerd. VIVO richtte daarom de werkgroep Buitenlandse Verpleegkundigen op. Alvorens een standpunt in te nemen omtrent dit fenomeen of concrete acties te ondernemen, wou de werk-groep zicht krijgen op de omvang en de context van deze buitenlandse aanwervingen.

EnquêteVia een enquête aangeboden bij 1236 zorginstellingen werd gepeild naar het aantal voorzieningen dat buitenlandse verpleegkundigen in dienst heeft en hun ervaringen hiermee. 443 organi-saties, waaronder algemene zieken-huizen, psychiatrische ziekenhuizen, diensten voor thuisverpleging en orga-nisaties uit de ouderenzorg, vulden de enquête ook effectief in. Hieronder geven we een overzicht van de meest markante cijfers:

18,7% – van de ondervraagde voor-zieningen heeft buitenlandse ver-pleegkundigen (BVK) in dienst of is een selectieprocedure bezig.Vooral – de ondervraagde algemene ziekenhuizen en de diensten voor thuisverpleging scoren hoog: 30,20% van de algemene zieken-huizen heeft BVK in dienst of is een procedure bezig. Voor de thuisver-pleging ligt dit cijfer op 27,3%.Belangrijkste redenen om geen –BVK in dienst te nemen zijn: geen tekort aan verpleegkundigen (37,6%), de hoge kostprijs van de procedure (18,7%) en twijfel aan de kwaliteit van de verpleegkundi-gen (15,1%).1,9% van de voorzieningen geeft –aan geen BVK aan te werven omdat de patiënten dit niet zouden aanvaarden.

Tijd voor actieIn 2012 bekijkt de werkgroep welke concrete acties wenselijk zijn. Er liggen alvast plannen op tafel voor het opstel-len van een voorwaardenkader rond zorgmigratie en het uitwerken van een praktische gids voor werkgevers die overwegen om buitenlands zorgperso-neel aan te werven.

Het merendeel van de BVK komt uit –Roemenië (34,1%), Polen (30,6%) en de Filippijnen (16,5%).Bijna de – helft van de voorzieningen rekruteerde via een uitzendkan-toor of gespecialiseerd selectiebu-reau, 25% voorzieningen deed het helemaal op eigen houtje.Als grootste knelpunten bij het in –dienst nemen van BVK worden kennis van de taal, gelijkschakeling van diploma’s en de algemene admi-nistratieve regelgeving genoemd.75% van het ‘eigen’ zorgpersoneel – staat positief ten opzichte van de BVK.

Hoog op de agenda: arbeidshandicap

In samenwerking met Jobkanaal (www.jobkanaal.be) en trajectbegelei-ders verbonden aan GOB’s en GTB’s - beide diensten zijn Gespecialiseerd in Opleiding– en/of TrajectBegeleiding van personen met een arbeidshandicap - gingen we op zoek naar mogelijkhe-den en drempels voor de tewerkstelling van personen met een arbeidshandicap in onze sector. Werknemers uit deze kansengroep zijn namelijk nauwelijks aanwezig in onze sector (tenzij dan in Beschutte en Sociale Werkplaatsen). Dit resulteerde in twee actiepunten.

Stagedatabank

Sinds 2011 kunnen organisaties uit de sociale sector zich bij VIVO kandidaat stellen om personen met een arbeids-handicap een stageplaats aan te bieden in hun organisatie. In 2012 zal VIVO dit aanbod verder bekendmaken.

DuodagHiernaast zet de socialprofitsector mee haar schouders onder de jaarlijkse DUODAG (www.duodag.be) waarop werkzoekenden met een arbeidshan-dicap gedurende één dag kunnen proeven van de tewerkstelling in een organisatie of bedrijf door een duo te vormen met een werknemer.

Interesse om als organisatie je deuren open te zetten voor werkzoekenden met een arbeidshandicap? Bekijk de infobrochure op http://www.vivosocialprofit.org/documenten/Infofolder-Arbeidshandicap.pdf

Meer informatie over de werking van VIVO op het vlak van arbeidshandicap kan opgevraagd worden bij Tine Winnelinckx: [email protected] of 02 227 20 39

Page 7: Jaarverslag VIVO 2011

Gezocht: 70.000 socialprofitmedewerkers. Wat doet VIVO?

7

Trefdag voor arbeidsbemiddelaars: al aan 3e editie toe!

Op 21 oktober ging in Leuven de 3e editie van de Trefdag voor arbeidsbe-middelaars door. 90 arbeidsbemid-delaars uit heel Vlaanderen en uit heel wat verschillende organisaties bliezen verzamelen om bij te leren en uit te wisselen rond het thema ‘knel-puntberoepen in de social profit’. Een uitgebreid verslag van de trefdag vind je op de VIVO-website (www.vivosocialprofit.org, klikken op Organisatie&Werknemer/Diversiteit/Trefdag). Hieronder schetsen we de dag met een paar sfeerbeelden. Plenair gedeelte van de trefdag

Spreekster Myriam Snoeckx van OCMW Antwerpen in de workshop ‘Vrijwilligerswerk als opstap naar de social profit?

Deze tevreden deelneemster zien we wellicht volgend jaar terug!

Page 8: Jaarverslag VIVO 2011

Gezocht: 70.000 socialprofitmedewerkers. Wat doet VIVO?

8

Tijdens de middagpauze bemant collega Tine een infostand waar o. a. de nieuwe beroepenzoeker van VIVO wordt getoond

Kaat Lisaerde en Mimi Loits van FE.BI geven een workshop met als titel ‘Vele wegen leiden naar Verpleegkunde’. De andere workshops gingen over werk & opleiding in de sector van de gezinszorg, minder bekende knelpuntberoepen in de social profit en hoe als arbeidsbemiddelaar ‘in competentietaal’ te spreken met je cliënt.

Page 9: Jaarverslag VIVO 2011

Gezocht: 70.000 socialprofitmedewerkers. Wat doet VIVO?

9

Project “Wij hebben u(w) Hard(t) nodig”: aangevuld met Beroepenzoeker

Gedurende een periode van 2 jaar werkten de projectmedewerkers diver-siteit aan het project “Wij hebben u(w) hard(t) nodig”. Daarin kregen Brusselse allochtone jongeren, hun ouders én leerkrachten de kans een bezoek te brengen aan organisaties uit de soci-ale sector. Tijdens zo’n inleefmoment vertelden werknemers van bijvoor-beeld een woon- en zorgcentrum, een ziekenhuis, een kinderdagverblijf of een socioculturele organisatie hun ver-haal. Uiteraard was er telkens ruimte voor het uitwisselen van ideeën en het stellen van vragen. Hiernaast vond er ook een ontmoetingsmoment plaats tussen hoogopgeleide allochtone werkzoekenden en werkgevers uit de socialprofitsector.

Beroepenzoeker Social Profit

Aan deze inleefdagen koppelden we de ontwikkeling van een Beroepenzoeker Social Profit. Dit instrument mikt op jongeren die reeds in het secundair onderwijs een keuze moeten maken voor meer praktijkgerichte en techni-sche studierichtingen. Denk daarbij aan beroepen als animator in de oude-renzorg, tandtechnicus, optieker, apo-theekassistent of zorgkundige.

Per beroep werd een fiche ontwikkeld die een overzicht geeft van de juiste jobinhoud, de opleidingsmogelijkhe-den, werkomstandigheden en deelsec-toren waarin men tewerkgesteld kan worden. Er wordt ook een link gelegd met de interesses van jongeren en de nodige competenties. Om dit alles in beeld te brengen, stuurden we een

fotografe op pad om de diversiteit in activiteiten, beroepen en deelsectoren vast te leggen.

Deze fiches zijn een handig instru-ment voor studiekeuzebegeleiders en hun leerlingen. Tijdens de inleef-dagen bieden ze aanvullende infor-matie. Daarnaast verdeelt VIVO de fiches via secundaire scholen, op Studie Informatie Dagen en via part-ners in Brussel zoals Tracé vzw (www.tracebrussel.be) en het Huis voor Gezondheid (www.huisvoorgezond-heid.be). Ook arbeidsbemiddelaars geven aan handig gebruik te maken van de fiches om kortgeschoolde werk-zoekenden te oriënteren. De fiches zijn terug te vinden op http://www.vivoso-cialprofit.org/?var=141. Ze kunnen ook besteld worden via [email protected].

“Wij hebben u(w) hard(t) nodig” in Antwerpen

In 2012 bekijkt het Steunpunt op welke manier gelijkaardige acties in het Antwerpse uitgewerkt kunnen worden. Zo zal er, in samenwerking met het Antwerps Minderhedencentrum De8 (www.de8.be), ingezet worden op een ontmoeting tussen socialprofitorga-nisaties en Antwerpse hoogopgeleide werkzoekenden van andere origine.

Meer informatie over het Hard(t) nodig-project kan je krijgen bij Damienne D’Heygers: [email protected] of 02 229 20 38

Page 10: Jaarverslag VIVO 2011

Gezocht: 70.000 socialprofitmedewerkers. Wat doet VIVO?

10

Oog voor zorg: instrument dat speurt naar vaardigheden bij herintreders in zorgsector

Vorig jaar maakten we in ons activitei-tenverslag al melding van het project Oog voor Zorg. Dit project, onder coördinatie van RESOC Gent en Rondom Gent, focuste op het ontwik-kelen van een screeningsinstrument voor het meten van elders verworven competenties bij kandidaat-cursisten ‘polyvalent verzorgende/zorgkundige’.

ProduktenOog voor zorg in 2012Opzet van Oog voor zorg was het aanreiken van een derde oog, een objectieve blik op vaardigheden van potentiële (her)intreders in de zorg-sector. Een jaar van hard werken later, is www.oogvoorzorg.be een feit. Volgende producten werden samenge-bracht op de website:

Zelftest “De zorgsector, echt iets –voor mij?”

Bekwaamheidsproef voor de module –“Onderhoud in de zorgsector”

Bekwaamheidsproef voor de –module “Organisatie van huishou-delijke taken”

In 2012 wordt de laatste hand gelegd aan de bekwaamheidsproeven voor volgende modules:

“ICT-vaardigheden” –“logistieke vaardigheden in de –zorgsector”.

Oog voor zorg kan als assessmentinstru-ment gebruikt worden door CVO’s in het kader van hun vrijstellingsbeleid.

Interesse? Registreer je dan snel op www.oogvoorzorg.be

(h)e

rken

ning

sins

trum

ent v

oor z

orgt

alen

t

(h)erkenningsinstrument voor zorgtalent

Page 11: Jaarverslag VIVO 2011

Gezocht: 70.000 socialprofitmedewerkers. Wat doet VIVO?

11

VDAB en VIVO gaan voor geïnformeerde instromersDe samenwerking tussen VIVO en VDAB en de toeleiding van werk-zoekenden naar de sector is al sinds het ontstaan van VIVO een belang-rijke pijler in onze werking. Hierbij zetten we telkens in op projecten die de instroom van werkzoekenden in de sector kunnen vergroten. In 2011 werkten we binnen deze samenwer-king een aantal gezamenlijke projec-ten uit. VIVO zet hierbij vooral in op het inhoudelijk ondersteunen van de verschillende VDAB-consulenten die werkzoekenden informeren en dit in nauw overleg met VDAB zelf. Deze ondersteuning gebeurt op verschil-lende manieren.

Informeren in de werkwinkelInformeren in competentiecentra

Een grote groep werkzoekenden infor-meert zich in VDAB-werkwinkels over mogelijke tewerkstelling in de soci-alprofitsector. Trajectbegeleiders die hier werken, dienen daarom een goed beeld te hebben van de arbeidsmoge-lijkheden en gezochte profielen binnen de deelsectoren en de opleidingen die hiervoor vereist zijn.

Met de opstart van de vier Servicepunten Zorg (SPZ) in Hasselt, Genk, Heusden-Zolder en Tongeren wil VDAB, in nauwe samenwerking met VIVO, inzetten op de match tussen vraag en aanbod op de arbeids-markt en de relatie tussen VDAB en de zorginstellingen uit Limburg ver-stevigen. Op die manier wil het SPZ

Een tweede groep werkzoekenden wordt vanuit de werkwinkel doorge-stuurd naar de consulenten van de Competentiecentra van VDAB. Deze consulenten zijn gespecialiseerd in een

bepaald segment van de arbeidsmarkt (vb. de socialprofitsector). Ze organi-seren in dit kader informatiesessies over job- en opleidingsmogelijkheden in de sector. Aan deze sessie worden ook individuele gesprekken gekop-peld. Binnen het samenwerkingsver-band VIVO-VDAB werd de algemene informatiesessie Social Profit van de verschillende competentiecentra in Vlaanderen aangepast en uitgebreid met een aantal minder evidente beroe-pen. In 2012 worden de informatieses-sies in alle Vlaamse provincies door de consulenten social profit uitgetest. Bedoeling is om ook hier inhoude-lijke ondersteuning te bieden voor de consulenten. In december 2011 en januari 2012 wordt de herwerkte sessie uitgeprobeerd in Oost-Vlaanderen door Pieterjan Soens, VDAB-consulent social profit in regio Oost-Vlaanderen. Hij geeft

talent in de sector behouden en de instroom van nieuwe arbeidskrachten bevorderen. Een SPZ-consulent met een voorraad actuele informatie levert een optimale service op. VIVO orga-niseerde in dit kader een “zorgbad” voor alle trajectbegeleiders waarbij een ziekenhuis werd bezocht en gaf een infomoment over opleidingen en de sector. We bouwden ook een databank op met achtergrondinformatie over de sector, de beroepen en de opleidingen. In 2012 volgt de uitrol van dit project naar heel Vlaanderen.

27/10/2011: De 4 Servicepunten Zorg Limburg worden officieel geopend door minister Vandeurzen en gedelegeerd bestuurder van VDAB Fons Leroy. Foto ©VDAB

Page 12: Jaarverslag VIVO 2011

Gezocht: 70.000 socialprofitmedewerkers. Wat doet VIVO?

12

Promotie van zorgberoepen naar werkzoekenden

Tenslotte maakte VDAB zich nog op voor een actieve bijdrage aan de Dag van de Zorg op 18 maart 2012. Daarvoor werd in 2011 nauw samen-gewerkt met VIVO bij het ontwikke-len van een online wervingstool met informatie over zorgberoepen om werkzoekende kandidaten hun rol in de zorgsector te laten ontdekken. Via de tool kan men een socialprofitor-ganisatie virtueel bezoeken en maakt men kennis met een aantal evidente en minder voor de hand liggende beroe-pen. Via verschillende afdelingen zoals de administratieve dienst, de medisch-technische dienst en de dienst hospi-talisatie komen bezoekers van de tool in aanraking met onder andere een medisch secretaresse, een zorgkundige, een laborant en een technoloog in de medische beeldvorming. Neem gerust een kijkje op www.rolindezorg.be !

al enkele jaren infosessies voor werk-zoekenden en getuigt voor ons over de herwerkte oriëntatiesessie:

Pieterjan Soens: “In de oriëntatiemo-dule komen een heel aantal beroepen en opleidingen aan bod. Veel van de werkzoekenden die deze informatie-sessie volgen weten zelf nog niet hele-maal wat ze nu juist willen doen. De uitbreiding van de infosessies zoals die door VIVO werd voorgesteld is positief omdat mensen op die manier een breder zicht krijgen op de verschillende beroe-pen en opleidingen die er zijn binnen de socialprofitsector en de verschillende profielen die gezocht worden. De meeste interesse blijft uiteraard uitgaan naar de meer bekende beroepen zoals zorg-kundige, verpleegkundige of opvoeder terwijl andere beroepen, zoals de meer technische of minder zorg gerelateerde beroepen onderbelicht blijven.

Andere werkzoekenden hebben nog niet onmiddellijk een idee wat ze willen doen of hebben een heel verkeerd beeld van de inhoud van een aantal functies. Daarvoor is een overzicht van de beroe-pen interessant. Mensen krijgen beves-tiging van hun idee of krijgen een beter idee van wat wel of niet zou kunnen aansluiten bij hun interesse.

Langs de andere kant is het natuurlijk ook wel zo dat slechts een aantal beroe-pen kunnen worden geleerd met een VDAB-opleidingscontract, en dat hier dan ook de meeste interesse naar blijft uitgaan. Er wordt veel en voldoende informatie gegeven maar door het feit dat mensen de opleiding zelf moeten bekostigen, nemen ze niet zo snel ini-tiatief om dergelijke opleidingen te volgen.”

Page 13: Jaarverslag VIVO 2011

Gezocht: 70.000 socialprofitmedewerkers. Wat doet VIVO?

13

www.ikgaervoor.be: Promotie van de Zorgberoepen

Het Federaal Planbureau voorspelt een tekort van om en bij de 100.000 beroepskrachten in de gezondheids-zorg. Het Vlaams Overlegplatform Promotie Zorgberoepen (VOPZ), opgericht in de schoot van het kabi-net Welzijn probeert hier iets aan te doen. Het meest bekende gezicht van het VOPZ is Eleonora Holtzer, ambas-sadeur Zorgberoepen. VIVO is lid van de stuurgroep van het VOPZ en werkte op inhoudelijk vlak mee aan de groot-scheepse promotiecampagne rond zorgberoepen die werd uitgewerkt: www.ikgaervoor.be.

Provinciale werkgroepen

Daarnaast zetelen de projectmede-werkers van VIVO in de provinciale werkgroepen van het VOPZ. Met deze provinciale werkgroepen wordt nauw samengewerkt om op Vlaams niveau het overzicht te bewaren over de verschillende promotie-acties voor zorgberoepen. De centrale doelstel-ling is enerzijds het samenbrengen en stroomlijnen van de vele initiatieven die zich in de verschillende provin-cies ontwikkelen/ontwikkeld hebben ter promotie van tewerkstelling in de zorg. Dit met het oog op een verbe-terde samenwerking en afstemming. Anderzijds tracht het platform in de eigen provincie een draagvlak te creë-ren voor de door Vlaanderen opgezette acties. In 2012 worden de regionale ini-tiatieven verder opgezet en uitgewerkt. Daarnaast zal ook de promotiecam-pagne op volle toeren blijven draaien.

Page 14: Jaarverslag VIVO 2011

Gezocht: 70.000 socialprofitmedewerkers. Wat doet VIVO?

14

STUDIEKEUZEBEURS “WORD EEN HELD”Initiatief van vlaamse Gemeenschaps CommissieWaar: CC De Markten (Brussel)Wanneer: 8 tot 11/02/2011Voor wie: 3e graad Basisonderwijs1e graad Secundair onderwijs> Promotie TSO en BSONB: Oudermoment op 10/02

SCHOOLVERLATERSDAG

Initiatief van VDAB en Lokaal Overleg Platform

Waar: VDAB Competentiecentrum Diest

Wanneer: 7/04/2011

Voor wie: 3e graad BSO en TSO

> Informeren over mogelijkheden na school

OPLEIDINGS- EN JOBBEURS SOCIAL PROFIT

Initiatief vaN VDAB Antwerpen

Waar: SK Lierse (Lier)

Wanneer: 25/03/2011

Voor wie: Laatstejaar secundair onderwijs

Werkzoekenden

> Bekendmaking sector en opleidingen

DOE-BEURS VLAAMS-BRABANT (BiBje)Initiatief van provincie Vlaams-Brabant(onderwijsflankerend beleid)Waar: Brabanthal Leuven (Haasrode)Wanneer: 8 tot 11/02/2011Voor wie: 3e graad Basisonderwijs1e graad Secundair onderwijs> Interactieve kennismaking met de sector

“ZORG VOOR DE TOEKOMST” opleiding- en jobbeursInitiatief van VDAB LeuvenWaar: Vlaams Administratief Centrum (naast station Leuven)Wanneer: 26/05/2011Voor wie: Werkzoekenden> Informeren over opleidingen en vacatures

LESMATERIALENBEURSInitiatief van Het BeroepenhuisWaar: Beroepenhuis GentWanneer: 19/10/2011Voor wie: Leraren/studenten Lerarenopleiding> verspreiden van lesmaterialen (Beroepen-zoeker social profit, Puzzel aan je toekomst)

INFODAG VOOR CENTRA DEELTIJDS

ONDERWIJS

Initiatief van verschillende sectoren

Waar: Consciencegebouw Brussel

Wanneer: 25/08/2011

Voor wie: Tewerkstellingsbegeleiders CDO’s

> Informeren over de werkervaringsplaatsen in de

verschillende deelsectoren van de social profit

BEURZEN: NIET VERGETEN !

JONGERENBEURS FIX’ET ANTWERPEN

Initiatief van JES vzw, i.s.m. VDAB en Stad A’pen

Waar: Jongerencompetentiecentrum Zappa

Wanneer: 28 en 29/10/2011

Voor wie: kortgeschoolde, werkzoekende jongeren

tussen 16 en 25, recente schoolverlaters

DOEL: jongeren een realistisch vrijetijds-, job- of

opleidingsperspectief bieden

AFSTUDEERBEURZEN UA

Initiatief van Universiteit Antwerpen

Waar en wanneer:

16/02/11: Campus 3 Eiken Wilrijk

�Voor wie: Studenten (Bio)medische richtingen

2/03/11: Stadscampus Antwerpen

�Voor wie: Studenten Humane richtingen

DOEL: Hooggeschoolden informeren

STUDIE-INFORMATIEDAGEN (SID-IN)Initiatief van Onderwijs VlaanderenWaar en wanneer:13-15/01/11: Expohallen Roeselare (W-VL)

�20-22/01/11: Brabanthal Leuven (VL-B)

�27-29/01/11: Flanders Expo Gent (O-VL)

�24-26/01/11: Antwerp Expo (A’pen)

�Voor wie: Laatstejaars Secundair Onderwijs

> Informeren over beroepen en opleidingen

Page 15: Jaarverslag VIVO 2011

Bekwaam, bekwamer, bekwaamst: competentieversterking

15

De sociale sector is een sector waarin mensen werken met én voor andere mensen. Investeren in de toekomst van de social profit betekent dan ook investeren in mensen. VIVO neemt hierin een belangrijke rol op. Com-petentieversterking, vorming, training & opleiding, het ontsluiten van kennis, lerende netwerken, intervisie en procesbegeleiding zijn dan ook woorden die bij VIVO dagelijks over de tongen rollen. Een greep uit het aanbod.

VIVO & competentie-management: van ESF-project naar heus expertisecentrumVan januari 2008 tot en met juni 2010 liep binnen VIVO het ESF-project “Competent van kop tot teen”. Dit mondde in 2011 uit in de oprich-ting van het ‘Expertisecentrum Competentiemanagement’. Doel van het Expertisecentrum is organisaties uit de sociale sector blijvend te onder-steunen in het opstarten of verder uit-bouwen van een competentiebeleid.

Voorbereidingen

De ombouw van ESF-projectresultaten naar een structureel Expertisecentrum vraagt heel wat voorbereiding. In 2011 ging dan ook heel wat tijd naar het uitwerken van een actieplan voor het Expertisecentrum competentie-management. De grote lijnen van het actieplan zijn:

- De website www.competentin-desocialprofit.be vormt het klop-pend hart van het expertisecen-trum. Het up to date houden en

verder uitbouwen ervan is dan ook een kernopdracht. Hiertoe werd de hele site nog eens aan een kritische blik onderworpen. Diverse verbetervoorstellen werden geformuleerd en wach-ten op uitvoering in 2012.

- VIVO beschikt over tal van boeken, tijdschriftartikels en instrumenten over competen-tiebeleid. Om deze informatie ook beschikbaar te stellen aan de sector werd een concept van digitale bibliotheek ontworpen. Via enkele eenvoudige zoekcri-teria moeten organisaties gericht informatiebronnen kunnen te-rugvinden. Operationalisering van deze digitale bibliotheek, gekoppeld aan de website, volgt in 2012.

- Naar aanleiding van de erva-ringsuitwisselingen (zie ver-der) beslisten we onze eigen ervaringen met competentie-management, de lessen die we eruit trokken en de visie die we

Ervaringsuitwisselingen

Naast het opmaken van een actieplan, werden er in het najaar van 2011 ook 3 ervaringsuitwisselingen georganiseerd, telkens met veel succes:

- Wegwijs in competentiema-nagement: 17 organisaties die willen starten met competen-tiemanagement werden weg-wijs gemaakt in het thema. Zij kregen van Giselle Smeyers, algemeen coördinator van het kinderdagverblijf Windekind en lid van het samenwerkingsver-band Hupsakee, een inspirerend praktijkverhaal. Input genoeg voor deze organisaties om mee te starten.

ontwikkelden, te vatten in een toegankelijke powerpointpre-sentatie. Deze presentatie vormt voor ieder van ons de basis om organisaties op weg te helpen in hun competentieverhaal.

WWW.COMPETENTINDESOCIALPROFIT.BECOMPETENT VAN KOP TOT TEEN!

Je gelooft in mensen.

Je gelooft in de kracht van competenties.

Ontwikkelen van competenties biedteen meerwaarde voor je organisatie,je medewerkers en je cliënten.

Je gelooft in ontwikkeling en groei.

Je gelooft dat waardering mensen energie geeft.

Competentieontwikkeling biedt je meer kansen en mogelijkheden.

Page 16: Jaarverslag VIVO 2011

Bekwaam, bekwamer, bekwaamst: competentieversterking

16

Reacties van deelnemers:“Ik ga functie-/competentiepro-fielen opmaken aan de hand van de nieuw uitgewerkte pedagogi-sche visie”

“Op directieniveau gaan we de betekenis en doel van competen-tiemanagement opnieuw helder stellen en een stappenplan op-maken”.

- En verder aan de slag: 19 orga-nisaties met al wat meer ervaring werden door Nicolas Desmet van Feniks vzw en Groep Ubun-tu geïnspireerd over competen-tiegerichte werving, selectie en onthaalbeleid. Ann Vancom-pernolle van Borgerstein vzw

schetste hun manier van compe-tenties ontwikkelen.

Enkele impressies: “De afwisseling tussen presen-taties van mensen uit het veld en de groepssessies maakten het erg boeiend. Goed dat er ge-werkt werd in 2 kleine groepen”

“Competentiemanagement is geen pasklare methodiek, wel een handvat om specifieke pro-cessen binnen aparte context te benaderen”

“De verhalen van de anderen waren zeer herkenbaar, wat aan-genaam is. Zowel in de moeilijke momenten als in de geslaagde

momenten bij het invoeren van een competentieproces”“Ik heb echt wel dingen opge-stoken uit de uiteenzettingen en uit de vragen die andere mensen stelden”

- Creatie van draagvlak: de or-ganisaties die deelnamen aan de ervaringsuitwisseling met als thema ‘En verder aan de slag’ namen ook deel aan de erva-ringsuitwisseling ‘creatie van draagvlak’. Ghislain Verstraete van Acsim bvba begeleidde de organisaties in dit heikel thema. Rechtuit en helder werden tips aangereikt en ervaringen uitge-wisseld. Genoeg stof voor orga-nisaties om verder aan de slag te gaan.

Page 17: Jaarverslag VIVO 2011

Bekwaam, bekwamer, bekwaamst: competentieversterking

17

“Toegankelijke hulpverlening is onze maatschappelijke opdracht”

VIVO helpt drempels naar revalidatiecentrum wegnemen

Niet iedereen die hulp nodig heeft, vindt even makkelijk de weg er naartoe. Dit geldt ook voor (poten-tiële) cliënten van de 46 Vlaamse ambulante revalidatiecentra. Stefaan Singelée, voorzitter van de Federatie van Nederlandstalige Centra voor Ambulante Revalidatiecentra en tevens directeur van ambulant revalidatie-centrum Ter Kouter, ondervindt dit al jaren. Hij vond in VIVO een partner om hieraan iets te doen. Wij vroegen Stefaan naar zijn ervaringen in het samenwerken met VIVO en de weg die tot nog toe werd bewandeld.

VIVO: Een Centrum voor Ambulante Revalidatie, wat is dit eigenlijk?

Stefaan Singelée: “Een ambulant reva-lidatiecentrum is een centrum waar je terecht kan met bepaalde problemen: fysieke problemen zoals gehoorstoornis-sen of een hersenletsel, maar ook met ontwikkelingsstoornissen als ADHD of autisme. Volwassenen, maar vooral kinderen komen bij ons terecht via doorverwijzing van een arts. Het kind komt in de regel voor 2 uur per week naar het centrum, het verblijft er dus niet. De therapie kan individueel of in groep gebeuren.”

VIVO: In het voorjaar van 2011 vond een eerste gesprek plaats tussen medewerkers van VIVO en uzelf. Hoe ervaarde u dat?

Stefaan Singelée: “Bij aanvang van het gesprek was ik vrij sceptisch. De sector van de ambulante revalidatiecentra is heel streng gereglementeerd. Er moet aan heel wat regels en formaliteiten worden voldaan. Een gesprek met VIVO over diversiteitsplannen - toch een instru-ment van ‘de overheid’ - wekte daarom ook niet meteen mijn enthousiasme

op. Ik vreesde nóg meer papierwerk en regeltjes.

Ik was dan ook aangenaam verrast toen bleek dat de medewerkers van VIVO open stonden voor een andere aanpak dan alleen maar het werken via een diversiteitsplan. Bovendien hadden ze ook oor naar wat ik op dit moment zie als hét grote probleem op vlak van diver-siteit in onze sector, namelijk het feit dat (gekleurde) mensen in armoede de weg naar onze centra maar met mondjes-maat - en dikwijls te laat - vinden.”

VIVO: Met als resultaat …?

Stefaan Singelée: “… de oprichting van de Werkgroep diversiteit van de Ambulante Revalidatiecentra. Na het eerste gesprek met VIVO-medewerkers checkte ik op een ledenvergadering van de Federatie naar interesse bij collega’s om met VIVO in zee te gaan. Twee col-lega-directeurs, namelijk Ciska Cauwe van De Klinker in Knokke-Heist en Marieke Steunenberg van CAR Antenne 3000 in Leuven sprongen meteen mee op de kar.”

VIVO: Vertel eens iets over die eerste bijeenkomst van die nieuwe werk-groep ‘diversiteit’?

Stefaan Singelée: “Tijdens deze eerste sessie in mei 2011 brainstormden we aan de hand van een bepaalde metho-diek zeer ruim over wat het thema voor onszelf betekent. We gingen ook dieper in op wat het zou kunnen betekenen op vlak van onze organisaties. Heel wat ideeën passeerden de revue, maar de problematiek van kansarmoede kwam telkens terug.”

VIVO: Alle drie deelden jullie de bezorgdheid om jullie organisa-ties toegankelijker te maken voor kinderen uit kansarme (gekleurde) gezinnen. Hadden jullie er dan nooit eerder rond gewerkt?

Stefaan Singelée: “Toch wel. Een aantal jaren geleden hebben we in Deinze met de werkgroep ‘Welzijn & preventie van kinderen’ een project gehad in het kader van de ‘opvoedingswinkel’. Doel was mensen wegwijs maken in het aanbod van advies en therapie. In die werk-groep zitten vertegenwoordigers van

Page 18: Jaarverslag VIVO 2011

Bekwaam, bekwamer, bekwaamst: competentieversterking

18

verschillende welzijnsorganisaties zoals het CLB en Kind en Gezin. Het resul-taat was www.opvoedingspunt.be, een site die ouders met opvoedingsvragen uit de regio Deinze een antwoord wil geven op de vraag “Waar kan ik in de regio Deinze terecht met vragen over mijn kind?”.

Bij afronding van dat project kozen we er voor om dieper in te gaan op het thema ‘kansarmoede’. Er kwam een reflectie over de werking van ons eigen centrum . We deden ook een aantal losse ‘ingrepen’ zoals de vrijstelling van betaling voor vervoer en vrijstelling van remgeld. Het bleef echter occasioneel en dat terwijl ik er echt verder in wilde gaan.

Ik zie de huidige samenwerking met VIVO als een ideale kans om één en ander te structuraliseren en acties in te bedden in de hele sector van Ambulante Revalidatiecentra. Bij de mensen van VIVO zit de kennis en de knowhow om

onze ambities mee te verwezenlijken.”VIVO: Hoe ambitieus is dit?

Stefaan Singelée: “De ambitie ligt hoog. Als directeurs willen we eerst stenen verleggen binnen onze eigen organisaties, dan in de hele sector van ambulante revalidatiecentra. En tot slot hopen we ook de overheid in dit verhaal mee te krijgen. Het is uiteindelijk onze maatschappelijke taak om te zien dat onze hulpverlening terecht komt bij die kinderen die het nodig hebben en bij wie de ouders zich geen andere niet-gesubsidieerde vorm van hulp kunnen permitteren!” VIVO: Hoe ver staan jullie onder-tussen in het proces dat jullie onder begeleiding van VIVO afleggen? Wat is er allemaal al gebeurd sinds die eerste bijeenkomst in mei 2011?

Stefaan Singelée: “De projectmede-werker van VIVO heeft onze ideeën en plannen in een stappenplan gegoten. Zij

Benieuwd hoe dit verhaal afloopt? Vraag het aan Damienne D’Heygers, projectmedewerker diversiteit van VIVO: [email protected], 02 229 20 38

stuurt het hele proces mee. Uiteindelijk gaat het om het in gang zetten van een veranderingsproces. Zoiets vereist een methodische aanpak.

Via VIVO kwamen we ook in contact met een ervaringsdeskundige in de kansarmoede en met TAO. Dat staat voor Team voor Advies en Opleiding rond armoede. Zij zullen een belangrijke rol spelen in de verwezenlijking van het stappenplan.De eerste stap die we nu als werkgroep moeten zetten, met ondersteuning van VIVO, TAO en de ervaringsdeskundige, is om alle obstakels te detecteren die de toegankelijkheid van onze centra belem-meren. Daarvoor moeten we ons verder verdiepen in de problematiek van de kansarmoede, want tenslotte is het een ‘wereld’ die wij niet kennen.”

Page 19: Jaarverslag VIVO 2011

Bekwaam, bekwamer, bekwaamst: competentieversterking

19

In de maak: nieuwe website over leren en opleiding

Eén van de opdrachten van VIVO is het ondersteunen van het VTO-beleid (Vorming, Training & Opleiding) van de sector. De map en cd-rom “OpStap naar een strategisch Vormings-, Trainings-, en Opleidingsbeleid” werden ruim verspreid. Alleen blijft zo’n instrument nog te vaak in handen van één persoon en dreigt het in de kast te verzeilen om er nadien nooit meer uit te komen. Vandaar de idee om de beschikbare informatie via een website toegankelijk te maken.

Rondje social profitTer voorbereiding van de website maakten we een “Rondje social profit” door Vlaanderen. 16 werkgevers uit onze sector werden bezocht en kregen volgende vragen voorgeschoteld: wat doet uw organisatie rond leren en opleiding, welke knelpunten duiken op, waar wil u meer over weten en welke uitdagingen dienen zich aan?

14 van de 16 organisaties gaven aan veel aandacht te hebben voor het leren van de medewerkers. Organisaties willen het leer- en opleidingsbeleid structureel aanpakken en een conti-nue vertaalslag maken van de missie en visie in dit beleid. Men geeft aan nood te hebben aan systemen om het leer- en opleidingsbeleid op te volgen en te beheren en zo te evolueren naar ‘kennismanagement’. Het zoeken naar gepaste onderwerpen en leervormen voor medewerkers met 20 of 30 jaar dienst kwam als concrete uitdaging naar voor.

Thema’s zoals coaching en mentoring, werkplekleren en persoonlijke ontwik-kelingsplannen werden door zowat alle bevraagden aangehaald. De manier waarop het leer- en opleidingsbeleid vorm krijgt, verschilt wel. Zo blijkt er een onderscheid in leerbeleid tussen grote en kleine organisaties.

De werknemers

We onderzochten het thema “leren en opleiding” ook vanuit de invalshoek van de werknemers. Met medewerking van de vakbonden werd een online bevraging opgezet rond het onderwerp ‘Wat wil jij weten over opleiding en leren?’. 144 mensen vulden deze vragenlijst in. Minstens 1/4de van de respondenten stelt zich volgende vragen:

Waar vind ik informatie over opleidingen? 45.83%Heb ik recht op opleiding? 40.28%Hoe overtuig ik mijn leidinggevende van mijn opleidingsvraag? 38.19%Hoe zorg ik ervoor dat ik wat ik leerde ook toepas? 30.56%Wie kan mij helpen bij mijn verdere ontwikkeling in mijn job? 29.86%Hoe kan ik opleiding betalen? 28.47%Hoe kies ik een opleiding? 27.08%

Website in de maak

De verzamelde knelpunten en uitda-gingen van organisaties en de vragen van werknemers sturen ons aan bij het maken van de website. De lancering van www.lerenindesocialprofit.be is gepland in de loop van 2012. Om in de gaten te houden!

Kan je niet wachten en wil je nu graag al meer weten: mail of bel Patricia Van Dessel op [email protected], 02 227 59 80

Digitaal platform cultuursensitieve zorgEind 2011 kwam het goede nieuws dat het projectdossier dat het Steunpunt diversiteit van VIVO indiende bij het Federaal Impulsfonds voor Migrantenbeleid, integraal werd goed-gekeurd. Doel van het project is de oprichting van een digitaal platform rond cultuursensitieve zorg.

Een steeds hoger aantal zorgvragers is van andere afkomst. Denk maar aan de groeiende groep allochtone ouderen, vluchtelingen met oorlogs-trauma’s of het hoge aantal Turkse en Marokkaanse diabetespatiënten. Hun migratieverhaal, cultuur of religie kan invloed hebben op de beleving van zorg. In contacten met mensen uit etnisch-culturele minderheden worden zorgverstrekkers ook meer dan ooit geconfronteerd met hun eigen sociocultureel referentiekader.

Het digitaal platform moet een onder-steuningsinstrument worden voor zorgverstrekkers die in hun job in con-tact komen met mensen van andere afkomst. Dit zal het platform doen door informatie te bundelen én via het aanbieden van een forum waarop zorgverstrekkers met elkaar kunnen uitwisselen.

De lancering van het digitaal platform is voorzien voor het najaar van 2012. Wil je er nu al meer over weten, mail dan naar [email protected] of bel op 02 250 37 78

Page 20: Jaarverslag VIVO 2011

Bekwaam, bekwamer, bekwaamst: competentieversterking

20

Iedereen (langer) aan de slag Het pensioendebat heeft het duidelijk gemaakt. Iedereen zal langer moeten werken. Ook werknemers uit de social-profitsector ontsnappen hier niet aan. VIVO nam deze thematiek in 2011 op via www.leeftijdindesocialprofit.be en door deelname aan Balans.

www.leeftijdindesocialprofit.be

Al in 2009 zag VIVO, samen met FE.BI en VSPF, de bui hangen en ontwikkelde de website www.leeftijdindesocialpro-fit.be. Een leeftijdsbewust personeels-beleid is niet langer een must maar een noodzaak. www.leeftijdindesocialpro-fit.be informeert, stimuleert en onder-steunt werknemers en werkgevers op dit vlak.

De cijfers op de site werden het afge-lopen jaar uitgebreid met de leeftijd-spiramides van de werknemers in de verschillende deelsectoren van de social profit. Er werden een aantal videoboodschappen opgenomen met getuigenissen van werkgevers en werk-nemers uit de sector. Daarnaast vind je er een inspirerend voorbeeld rond loopbaanbegeleiding op de werkvloer vanuit de sector.

BalansTwee medewerkers van VIVO namen ook deel aan Balans, een ESF-project van Resoc Mechelen met onder andere drie Lerende Netwerken. HR- mensen en loopbaanbegeleiders uit de profit en de non-profit kregen er tools aan-gereikt ter ondersteuning van een loopbaanbeleid dat gericht is op com-petenties en levensfases.

Competentiegericht werken in de kinderopvangIn de sector van de kinderopvang wordt een aantal werknemers tewerk-gesteld via tewerkstellingsmaatregelen als het Generatiepact of de Lokale Diensteneconomie. Deze werknemers hebben meestal geen achtergrond in het werken met kinderen. Een kwa-lificerende opleiding volgen bij een CVO is een mogelijkheid (en op lan-gere termijn zelfs een must), maar is niet altijd haalbaar op korte termijn. Zo zijn er soms lange wachtlijsten bij CVO’s. Daarom kregen deze werkne-mers alvast de kans deel te nemen aan een competentiegericht ‘inwerktraject’. De opdracht voor het ontwikkelen van dit traject viel in de schoot van VIVO. Voor de inhoudelijke uitwerking sprak VIVO op haar beurt PCBO aan.

Uitgebreid trajectHet traject dat PCBO in opdracht van VIVO uitwerkte was weliswaar niet kwalificerend, maar liet hen wel alvast kennismaken met een aantal basisaspecten van het werken met kinderen. Het vormingspakket was behoorlijk uitgebreid: doorheen 14 sessies maakten de deelnemers kennis met de kinderopvang en kregen ze een eerste aanzet om zich verder te ontwik-kelen tot gekwalificeerde begeleider. Daarnaast stonden er nog 3 individuele sessies op het programma, een bezoek op de werkplek en een gesprek met de coördinator. Van de deelnemers werd ook huiswerk verwacht.

WerkvloerbegeleidersNaast het traject voor ongekwalifi-ceerde medewerkers uit de kinder-opvang, organiseerde VIVO ook vormingssessies voor hun begeleiders op de werkvloer. De werkvloerbege-leiders kwamen 3 halve dagen samen voor een vorming waarbij veel ruimte was voor eigen inbreng. Doel van de vorming was hen te helpen bij het ondersteunen van (ongekwalificeerde) werknemers. Zo kwamen coachende vaardigheden aan bod en de opmaak van een plan van aanpak.

De interesse voor de vormingssessies was groot. De vorming ging minstens één keer door in elke Vlaamse pro-vincie: Hasselt, Antwerpen, Turnhout, Leuven, Oostende, Gent en Zulte.

Positieve evaluaties

Mede dankzij onze opleidingspart-ners PCBO, KIKO, VCOK en Vokans werden deze twee vormingstrajecten een geslaagd experiment. Getuige daarvan zijn de vele positieve reacties op de evaluatieformulieren:

“de theorie was praktijkgericht”, “er was veel ruimte voor eigen inbreng”, “de thema’s waren precies goed” en “er was een fijne sfeer” waren enkele reac-ties van deelnemende medewerkers uit de kinderopvang.

Werkvloerbegeleiders schreven: “er was een veelheid aan bruikbare infor-matie, technieken, werkinstrumenten en concrete tips”, “er was voldoende ruimte voor eigen inbreng vanuit de praktijk”, “goeie lesgeefsters” en “we

Balans wordt in 2012 verder gezet met nog twee thematische sessies en een uitwisselingsmoment tussen de ver-schillende Lerende Netwerken. VIVO zal een rol opnemen in de disseminatie van de actiemap die werd ontwikkeld. Het zal er ook voor zorgen dat de pro-jectresultaten breder bekend geraken in de social profit.

De intensiteit van dit competentiege-richte traject schrok misschien af. De opleiding vond plaats in Gent, Hasselt, Turnhout en Antwerpen. In Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen waren er niet genoeg kandidaten.

Page 21: Jaarverslag VIVO 2011

Bekwaam, bekwamer, bekwaamst: competentieversterking

21

Het is nog niet duidelijk of dit project een vervolg krijgt in 2012. Meer informatie kan je krijgen bij Joke Sweygers via [email protected], 02 250 37 89

Ondertussen bij VIVO ...2011 was een bewogen jaar voor VIVO. Zoals onze voorzitter als schreef in het Woord Vooraf, was dit het jaar waarin algemeen coördinator Katty Stas het schip verliet. Maar ook Isabel De Wispeleir, jarenlang mede-werker voor de luiken Levenslang Leren en Onderwijs Arbeidsmarkt, verkoos terug te gaan naar haar profes-sionele roots, namelijk de psychiatrie. Binnenskamers zullen we volgende zaken zeker onthouden:

- Verlenging sectorconvenant: de meerderheid van de activiteiten van VIVO is gevat in een tweejaarlijkse overeenkomst met de Vlaamse Overheid, het sectorconvenant. Het huidige sectorconvenant (voor de periode 2010-2011) werd verlengd met 1 jaar en eindigt dan ook op 31 december 2012.

Een aantal realisaties uit de afgelo-pen periode in cijfers:

• 18beroepenfiches(uithetgam-ma van meer dan 50) werden visueel herwerkt en op een dui-delijke, eenvoudige en gestruc-tureerde manier opgebouwd. De laagdrempelige fiches werden ge-bundeld in een beroepenwaaier. (zie pagina …)

• Meerdan100geïnteresseerdear-beidsbemiddelaars schreven zich in 2011 in voor de Trefdag voor arbeidsbemiddelaars rond ‘knel-puntberoepen in de social profit’. 90 van hen konden deelnemen.

• 39organisaties schrevenzich invoor een ervaringsuitwisseling rond competentiemanagement voor startende organisaties. 32 organisaties schreven in voor een tweedaagse voor ervaren or-ganisaties.

• 180monitoren/begeleidersuitdesociale en beschutte werkplaat-sen werden samengebracht on-der de noemer ‘PARKOER’ voor een interactieve vormings- en ontmoetingsdag in Antwerpen.

• 839 jongerenbezochtenin2011de VIVO-stand op de SID-IN’s.

• 150leerlingenkregeneeninleef-moment in de sector in het kader van het diversiteitsproject “Wij hebben u(w) hard(t)nodig”.

• 2116organisatiesuitdeVlaamseSocial Profit maakten gebruik van het Vormingsbudget 2011.

• 1670 doelgroepwerknemers uitde sociale werkplaatsen en 1004 uit de beschutte werkplaatsen namen deel aan het VIVO-oplei-dingsaanbod.

- Zoektocht naar nieuwe directeur: Als de algemene coördinator het schip verlaat, betekent dit de zoek-tocht naar een nieuwe directeur. Na een selectieprocedure werd Luc Van Waes gekozen als de nieuwe directeur van VIVO. Luc start half februari 2012.

- VIVO on the move: door een acuut tekort aan kantoorruimte in de Handelskaai 48 verliet VIVO, het officieuze ‘huis van de social profit’ om zich te vestigen op het Saincteletteplein 11/12 in Brussel. Een tijdelijke oplossing tot er een definitief gebouw wordt gevonden dat groot genoeg is voor VIVO en haar partnervzw’s. Het contact-adres van VIVO blijft nog altijd de Handelskaai.

- Ontwikkeling DBOSS: de ver-schillende vzw’s uit de Handelskaai (VIVO, FE-BI, VSPF en APEF) hebben heel wat opleidings- en

konden ervaringen delen met collega’s”, “de tijd was veel te kort om het over al die interessante dingen te hebben!”

subsidieprojecten die ze elk op hun eigen manier beheren. Om de dienstverlening naar de organisaties te verbeteren en te stroomlijnen, werd in 2010 beslist om DBOSS te ontwikkelen. DBOSS staat voor Data Base of Social Sector en is een gemeenschappelijke database voor álle opleidings- en subsidie-projecten die de organisaties uit de Handelskaai aanbieden.

Intern is de ontwikkeling van DBOSS een behoorlijk intens en ingewikkeld proces. Eens het systeem op punt, betekent dit wel een grote sprong voor-uit in onze werkingen. Concreet zal de tool ervoor zorgen dat instellingen een beter zicht krijgen op hun opleidings-beleid binnen de fondsen en vzw’s van het huis. Zo zullen ze de status van hun opleidingen kunnen opvolgen en hun inschrijvingen online kunnen aanpassen.

Page 22: Jaarverslag VIVO 2011

Bekwaam, bekwamer, bekwaamst: competentieversterking

22

3.1123.454

292Beschutte en sociale werkplaatsen schreven inopleidingsbrochures samenstelleninschrijvingen verwerkencursussen toewijzen aan de werkplaatsen

Opleidingen gingen effectief door

Personen volgen een opleiding

Evaluatieformulieren worden verwerkt

deelnemersgegevens opvragen bevestigingsbrieven versturen opleidingsverstrekker verwittigen

aanwezigheidslijsten controlerenafwezigheden opvolgendeelnemersattesten bezorgen

90 % van deelnemers7 % van opleidingsderden3 % van werkgevers

106

2.719Organisaties krijgen een budgetlijsten updatenbudget berekenenbrieven versturen

2.126Organisaties tekenen inbrochures lay-outengegevens controlerenbrieven verzenden

7.256Ontvangen dossiers*dossiers verwerkengegevens invoerendocumenten klasseren

3.245Financiële verwerkingen*berekenen uitbetalingenbedragen invoeren

43.199Deelnemers aan een vorming*profielen inputtenkosten berekenenevalueren resultaten

14.954Verschillende deelnemersprofielen*prijs per deelnemer berekeneninvoeren profielenopleidingsderde noteren

Opleiding staat in de social profit hoog op de agenda. De Vlaamse overheid wil de opleidingsinspan-ningen ondersteunen. Ook in 2011 werden via VIVO vzw middelen ter beschikking gesteld aan de Vlaamse socialprofit organisaties. VIVO verzorgt de administratieve opvolging van deze opleidingen. Hier enkele cijfers m.b.t. de voorbereiding en verwerking van deze dossiers:

Voor de sector van de sociale en beschutte werkplaatsen wordt jaarlijks i.s.m. de vormingsfondsen van deze sectoren een sectoraal opleidingsaanbod georganiseerd. D.w.z. dat werkplaatsen bij VIVO kunnen inschrijven voor een gevari-eerd pallet van cursussen. Voor het verzorgen van dit aanbod doet VIVO beroep op externe opleidingsverstrekkers.

Voor alle andere rechthebbende sectoren (uitgezonderd de sociale werkplaatsen) kunnen organisaties bij ons terecht voor terugbetaling van opleidingen.

Sectoraal aanbod beschutte en sociale werkplaatsen

Intern aanbod

Het vormingsbudget enkele cijfers: gebruik blijft stijgen

* Dit zijn gegevens van 2010 die in 2011 werden verwerkt, vermits organisaties nog tot 15 maart 2011 dossiers konden indienen

Page 23: Jaarverslag VIVO 2011

VERKLARENDE WOORDEN- EN AFKORTINGENLIJST

23

GEBRUIKTE AFKORTINGENCLB : Centrum voor LeerlingenbegeleidingCVO : Centrum voor VolwassenenonderwijsESF : Europees Sociaal FondsFE.BI vzw : Vereniging van de Federale en Bicommunautaire Sociale Fondsen van de Non-Profit Sector vzwGOB : Gespecialiseerde Opleidings-, Begeleidings- en bemiddelingsdienstGTB : Gespecialiseerde Trajectbepalings- en BegeleidingsdienstHR : Human RessourcesKIKO : Kempense Initiatieven voor KinderopvangMPI : Medisch-Pedagogisch InstituutOCMW : Openbaar Centrum voor Maatschappelijk WelzijnPCBO : Provinciale Commissie Buitenschoolse OpvangRESOC : Regionaal Sociaaleconomisch OverlegcomitéSERR : Sociaal-Economische Raad van de RegioSID-In : Studie Informatie DagenSPZ : Servicepunt ZorgTAO : Team voor Advies en Ondersteuning rond armoedeVCOK : Vormingscentrum Opvoeding en KinderopvangVDAB : Vlaamse Dienst voor ArbeidsbemiddelingVIA 4 : Vlaams Interprofessioneel Akkoord 4VOHI : Vlaamse Opvoedings- en HuisvestingsinrichtingenVOKANS vzw : Vormings- en Opleidingskansen vzwVOPZ : Vlaams Overlegplatform Promotie ZorgberoepenVSPF vzw : Vlaamse Social Profit Fondsen vzwVTO : Vorming, Training en Opleiding

Page 24: Jaarverslag VIVO 2011

LEDEN RAAD VAN BESTUUR EN ALGEMENE VERGADERING *

24

Raad van Bestuur: effectieve leden*voor de werkgevers vanuit VERSO:

De heer Bruno Aerts - VERSOMevrouw Madeleen de Roo - Vlaams Welzijnsverbond

De heer Robert Geeraert - VFDGDe heer Jannie Hespel - Thuishulp

De heer Luc Jaminé - VSOMevrouw Klaartje Theunis - Zorgnet

voor de werkgevers:De heer Peter Neirynck - VVSGDe heer Luk Van Roye - VOV

voor de werknemers:

De heer Jan-Piet Bauwens - BBTKDe heer Walter Bormans - ACOD

De heer Stef Doise - LBC-NVKDe heer Bart Labeeuw - ACV - Voeding en diensten

De heer Mark Selleslach - LBC-NVKDe heer Bram Van Braeckevelt - ACLVB

Mevrouw Diane Van Cauter - ACV Openbare dienstenDe heer Werner Van Heetvelde - ABVV

Raad van Bestuur: plaatsvervangende leden*voor de werkgevers vanuit VERSO:

De heer Stefaan Berteloot - VVDGDe heer Stef De Cock - VLABDe heer Dirk Malfait - VERSO

Mevrouw Veerle Degrande - Vlaams WelzijnsverbondDe heer Jozef Van Holsbeke - ZorgnetDe heer Dirk Vermeulen - Sociare vzw

voor de werkgevers:Mevrouw Mattie Jacobs - VVSG

De heer Luc Seaux - VOV

voor de werknemers:

Mevrouw Fatiha Dahmani - LBC-NVKDe heer Bjorn De Kerpel - ACLVB

De heer Dimitri Govers - BBTKDe heer Karel-Jan Meert - ABVV

Mevrouw Laurette Muylaert - ACODDe heer Olivier Remy - LBC-NVK Brussel

De heer Bart Vannetelbosch - ACV - Voeding en dienstenDe heer Chris Vanbillemont - ACV Openbare Diensten

Algemene vergadering*voor de werkgevers vanuit VERSO:

De heer Bruno Aerts - VERSODe heer Stefaan Berteloot - VVDGDe heer Kurt Berteloot - VDKVO

De heer Stef De Cock - VLABMevrouw Liesbeth De Jonge - VDP

Mevrouw Madeleen de Roo - Vlaams WelzijnsverbondDe heer Jannie Hespel - Thuishulp

De heer Luc Jaminé - VSOMw Paula Nuyens-Hermans - Wit-Gele Kruis Vlaanderen

De heer L.-Ph. Scholts - Solidariteit voor het GezinMevrouw Klaartje Theunis - Zorgnet

De heer Dirk Vermeulen - Sociare vzw

voor de werkgevers:Mevrouw Mattie Jacobs - VVSGDe heer Peter Neirynck - VVSG

De heer Luc Seaux - VOVDe heer Luk Van Roye - VOV

voor de werknemers:

De heer Jan-Piet Bauwens - BBTKDe heer Walter Bormans - ACOD

Mevrouw Fatiha Dahmani - LBC-NVKDe heer Bjorn De Kerpel - ACLVB

De heer Stef Doise - LBC-NVKDe heer Dimitri Govers - BBTK

De heer Bart Labeeuw - ACV - Voeding en dienstenDe heer Karel-Jan Meert - ABVV

Mevrouw Vinciane Mortier - ACV Openbare dienstenMevrouw Laurette Muylaert - ACOD

De heer Olivier Remy - LBC-NVK BrusselDe heer Mark Selleslach - LBC-NVK

De heer Bart Vannetelbosch - ACV - Voeding en dienstenDe heer Bram Van Braeckevelt - ACLVBDe heer Werner Van Heetvelde - ABVV

De heer Chris Vanbillemont - ACV Openbare Diensten

* Op 31 december 2011

Page 25: Jaarverslag VIVO 2011

WIE IS WIE

25

Vera

ntw

oord

elijk

e ui

tgev

er: L

uc V

an W

aes -

VIV

O v

zw -

Han

delsk

aai 4

8 - 1

000

Brus

sel

Foto

cov

er: S

. Spi

nnox

De VIVO-medewerkers maakten in 2011 wel wat veranderingen mee.

Maak kennis met al de medewerkers en zoek de 7 verschillen.

Van links naar rechts:

Bovenaan:

Miranda Vermeiren – Stefan Mertens – Tine Winnelinckx – Patricia Van Dessel – Catelijne Devriendt – Damienne D’heygers - Veerle Noerens – Elvira Staskowiak – Pieter Verstraete – Bart Van Opstal

Onderaan:

Jessica De Bruyn – Nadine Vander Seypen – Lieselore Beckers – Joke Sweygers

Bovenaan:

Luc Van Waes

Rechts:

Isabelle De Wispelaire

Oplossing: verhuisdozen, naaktkat diversiteit, kattymagazine, nieuwe directeur Luc Van Waes, vertrek Isabelle, hondje, bladeren