Jaarverslag Trias 2008

40
Trias Jaarverslag 2008 Trias steunt ondernemende mensen in het Zuiden

description

Trias is een Belgische NGO

Transcript of Jaarverslag Trias 2008

Page 1: Jaarverslag Trias 2008

Trias Jaarverslag 2008

Trias steunt ondernemende mensen in het Zuiden

Page 2: Jaarverslag Trias 2008

Woord vooraf 3

Hoofdstuk 1:Het profiel van Trias 4

Hoofdstuk 2:Het bestuur van Trias 7

Hoofdstuk 3:De mensen van Trias 9

Hoofdstuk 4:Het Zuiden 12Bestedingen en bereikDe vier kernthema’s:

· Microfinanciering· Bedrijfsdiensten· Toegang tot markten· Bewegingsopbouw

Regio’s en regiokantorenOverzicht van partners

Hoofdstuk 5:Uitwisseling tussen Noord en Zuid 22KLJ en Groene KringKVLV en AgraLandelijke Gilden en BoerenbondmarkantNeosUNIZO

Hoofdstuk 6:Het financieel, maatschappelijk en milieuverslag 29Financiële indicatorenMilieu-indicatorenSociale indicatoren

Hoofdstuk 7:Tot slot 37

2

Inhoudsopgave

Page 3: Jaarverslag Trias 2008

3Woord vooraf

IdentiteitWoord vooraf

Beste lezer,

In het vorig jaarverslag kon u lezen dat Trias streeft naar transparantie. Transparantie en ver-antwoording zijn terecht begrippen die de publieke opinie beroeren. Om aan die bezorgdheidtegemoet te komen, ligt voor u het eerste jaarverslag van onze werking dat opgemaakt werdvolgens de internationale standaard van duurzaamheidverslaggeving ‘Global ReportingInitiative’, afgekort GRI. Voor de eerste keer brengt Trias een integraal verslag. Dit betekentdat in dit jaarverslag 2008 er naast financiële verslaggeving ook over maatschappelijke enmilieuaspecten wordt gerapporteerd. En naast het verslag over de activiteiten in het Zuidenen het Noorden, belichten we het profiel van de organisatie en haar bestuur.

Het jaar 2008 was een bijzonder jaar, niet alleen omwille van de wereldwijde financiële crisismet diverse gevolgen, maar ook voor Trias. Met de verderzetting van de integratie van de orga-nisaties Act, Form en ‘Ieder Voor Allen’, was het in 2008 tijd om op een constructieve manieralle potentieel te verenigen in één merk: Trias. Vanaf 2009 willen we Trias als organisatie ver-der zichtbaar maken, met een scherp profiel, een uitgetekend karakter en een unieke identiteit.Trias wordt erkend en herkenbaar als de ngo die kleinschalig ondernemerschap steunt. Ditvergt een continu en intens proces van samenwerking, afstemming en een volgehouden com-municatie-inspanning.

Trias steunt ondernemende mensen in het Zuiden met het oog op duurzame resultaten.Concreet betekent dit dat 380.000 mensen op een blijvende manier hun bestaanszekerheid ver-beteren. Steeds vaker wordt daarbij ook naar sociale en milieugerelateerde randvoorwaardengekeken. Trias is proactief in het ontwikkelen van een meetsysteem, zodat we steeds beter hetbrede spectrum van resultaten en effecten in kaart kunnen brengen via een hele reeks indica-toren.

Trias ondervindt invloed van diverse maatschappelijke factoren, ook met betrekking tot haarfinanciële ambities. De nood aan een breed draagvlak voor ontwikkelingssamenwerking, devraag naar verantwoording en transparantie van ngo’s en de voortdurende veranderingenbinnen de sector en de hele samenleving, zorgen ervoor dat Trias niet op haar lauweren kanrusten. Daarom kiest Trias om te groeien op een consistente manier en via een brede waaieraan middelen.

Een belangrijke stap in de verdere diversificatie van de werking en financiering van Trias, isde erkenning als Agri-agency binnen het netwerk AgriCord. Dit mandaat werd ons voorge-steld door de Boerenbond. AgriCord brengt middelen samen uit verschillende bronnen met alsdoel de rol en de plaats van boerenorganisaties binnen ontwikkeling in het Zuiden te verster-ken. Die rol opnemen betekent voor Trias ook een evolutie in de doelstellingen en strategiewaarbij we de boerenorganisaties en de ondernemersorganisaties nog meer centraal stellen.

De werkelijkheid van elke dag voor zoveel mensen in het Zuiden is de reden waarom we metzijn allen werken aan solidariteit tussen mensen wereldwijd. De inhoud van dit jaarverslag ishet resultaat van de inspanningen van vele mensen, vaak vrijwilligers, die we met dit verslagook willen bedanken.

Ik wens u veel leesplezier,

Sabine de Bethune, voorzitster Trias

Sabine de Bethune, voorzitster Trias

Page 4: Jaarverslag Trias 2008

4 Hoofdstuk 1: Het profiel van Trias

Het profiel van TriasDe naamgeving Trias verwijst niet naar een speci-fiek aspect van ontwikkelingssamenwerking, maaris het resultaat van het vanaf 2002 geleidelijksamengaan van drie organisaties: Form, Ieder VoorAllen en Act tot “drie assen” of “Trias”. Na hetsamenbrengen van die drie organisaties, was hettijd om in 2008 op een constructieve manier allepotentieel te verenigen in dat ene merk: Trias. Triaswordt in de komende tijd als organisatie meerzichtbaar, met een scherp profiel, een uitgetekendkarakter en een unieke identiteit. Dit heeft in 2008een intens proces van samenwerking en afstem-ming gevergd en blijft centraal op onze agendastaan.

Trias steunt ondernemende mensen in het Zuiden.Dat is de slagzin die bij ons logo hoort. En die weer-geeft wat Trias uniek maakt en wat haar positie is inde sector en daarbuiten.

Wat Trias concreet tot doel heeft, is uitgetekend ineen visie en een missie, die werd vastgelegd in eenStrategische Nota 2006-2012. Om die missie waar temaken zet Trias mensen en middelen in via eenaantal welgekozen strategieën en daarin specifiekedoelen. Trias ontwikkelt daartoe de nodige proces-sen en meet de verwachte resultaten.

VISIETrias gelooft dat individuen en groepen de krachtbezitten om zichzelf te ontplooien en zich samen inte zetten om sociaal en economisch sterker te staan.

Hoe begrijpt Trias “ontwikkeling” en “armoede”?Een ontwikkelde maatschappij kenmerkt zich vol-gens Trias door de waaier aan keuzes die een indi-vidu heeft om zijn leven in te vullen. In het Zuidenbestaan die keuzes vaak niet, en zijn de mensen dusletterlijk ‘kansarm’. Trias kiest er daarom voor deeconomische en sociale positie van individuen teversterken via ondernemerschap, zodat de armende kans krijgen om zelf als economische en socialeactoren deel te nemen aan processen die leiden totbetere levensomstandigheden. Op die manierdraagt ook Trias bij aan de Millenniumdoel-stellingen voor Ontwikkeling van de VerenigdeNaties.

Wat zijn de waarden van waaruit Trias werkt? Trias werkt vanuit een christelijk waardepatroon.Het recht op zelfontplooiing, respect voor elkeen engelijkwaardigheid van mensen staan centraal.Daarbij zijn zowel gelijkgestemdheid als zelfred-zaamheid van primair belang voor Trias. • Gelijkgestemdheid: het belang van een gemeen-

schappelijke visie op de maatschappij, waarinde betrokkenen zelf het recht hebben een eigenvisie uit te bouwen.

• Zelfredzaamheid: omdat er voldoende sociaal-en economisch basiskapitaal aanwezig is, kun-nen mensen hun eigen lot in handen nemen.

MISSIETrias wil de bestaanszekerheid verhogen van klein-schalige ondernemers en familiale landbouwers inhet Zuiden en van hun organisaties.

Trias wil ook wereldwijd uitwisseling en samen-werking stimuleren tussen landbouwers en onder-nemers en hun verenigingen.

In het Noorden draagt Trias bij tot meer bewustzijnover gelijkheid en verschillen in waarden en totgrotere maatschappelijke betrokkenheid van haarspecifieke doelgroep omtrent de Noord-Zuid-ver-houding en de internationale solidariteit.

Trias heeft haar missie vertaald in één algemene envijf strategische doelstellingen.

Page 5: Jaarverslag Trias 2008

5Hoofdstuk 1: Het profiel van Trias

EEN ALGEMENE DOELSTELLINGDe bestaanszekerheid van micro-ondernemers enfamiliale landbouwers in de regio’s waar Triasactief is, is verhoogd evenals de actieve participatiein de processen van lokale economische ontwikke-ling en dit op een duurzame wijze.

VIJF STRATEGISCHE DOELENTrias heeft vijf strategische doelstellingen waarbijde drie eerste vooral slaan op de werking in hetZuiden, de vierde op de werking tussen Noord enZuid, en de vijfde op de kwaliteitsvolle werkingvan de organisatie Trias zelf.

1. De doelgroep heeft toegang tot adequate, aan-gepaste en kwalitatief hoogstaande dienstver-lening (micro financiering, bedrijfsondersteu-nende diensten en vermarkting).

2. De doelgroep is beter georganiseerd in demo-cratische en onafhankelijke organisaties waar-door steeds meer invloed kan uitgeoefendworden op de sociale en economische realiteit.

3. De doelgroep is beter ingebed in en kan meerinvloed uitoefenen op sociale en economischeontwikkelingen wat resulteert in een verhoog-de institutionele slagkracht om de eigen stra-tegische belangen te verdedigen.

4. De solidariteit en het wederzijds respect tus-sen bewegingen in Noord en Zuid is versterkt.

5. Trias werkt op een resultaatgerichte manieraan haar missie en haar doelstellingen.

Het activiteitenverslag over de inhoudelijke wer-king van Trias kan u lezen in de hoofdstukken “HetZuiden” en “Uitwisseling tussen Noord en Zuid”.

ENKELE KERNCIJFERSTrias werkt in 12 landen, geconcentreerd in 9 regio’sen werkt samen met 83 lokale partners.In Vlaanderen heeft Trias een formeel partnerschapmet de volgende 6 organisaties uit de civiele maat-schappij: KLJ, KVLV, Landelijke Gilden (Boerenbond)enerzijds en Unizo, markant en Neos anderzijds.Bovendien heeft Trias een breed netwerk van indivi-duele sympathisanten, vrijwilligers en van donoren.

Totaal inkomsten: 8.413.129 eurosubsidies: 6.254.902 eurofondsenwerving en andere: 2.158.227 euro

Bestedingen programma’s in het Zuiden: 6.616.466 euro

De financiële gegevens kan u lezen in het hoofdstuk‘financieel, maatschappelijk en milieuverslag’.

OVER DIT VERSLAGDit verslag slaat op de periode 1 januari 2008 tot en met31 december 2008. Het vorig jaarverslag werd gepubli-ceerd naar aanleiding van de Algemene Vergaderingvan 24 juni 2008. Er is een jaarlijkse verslagcyclus.

De inhoud van dit jaarverslag werd afgebakend doorde groep leidinggevenden van de organisatie opbasis van een voorstel van de directie. Daarbij konelke dienst een inbreng voorbereiden. De belangrijk-ste bronnen voor het jaarverslag zijn enerzijds deDGOS 2008 rapportering en anderzijds het eigenPLATS (Planning, Learning, Accountability, TriasSystem). Bij de afbakening van de inhoud werd reke-ning gehouden met de belangrijkste externe stake-holders en hun behoefte aan informatie over de wer-king van de organisatie. De Raad van Bestuur keurdede belangrijkste uitdagingen voor 2009 goed en diekan u lezen doorheen dit verslag.

We richten ons met dit verslag in eerste instantie op deomschrijving van de organisatie, de verslagparame-ters, de GRI inhoudsopgave, de bestuurlijke facetten,het overleg met de belanghebbenden en tenslotte dedrie soorten indicatoren : economische, milieu gerela-teerde en over de sociale aspecten. Vanzelfsprekendkomen de Noordwerking en de Zuidwerking uitge-breid aan bod.

Page 6: Jaarverslag Trias 2008

6 Hoofdstuk 1: Het profiel van Trias

Wij menen dat de transparante wijze van communi-ceren, de goede structurering van de informatie enhet evenwicht tussen volledigheid en verstaanbaar-heid de communicatie met onze voornaamste sta-keholders – medewerkers, vrijwilligers, financiers,donoren, leveranciers en doelgroepen in Zuid enNoord – ten goede komt.

Er hebben zich tijdens de verslagperiode geen ver-anderingen voorgedaan die de vergelijkbaarheidvan de verslaggeving beïnvloeden. Dit verslagwordt bovendien beschouwd als een nulmetingtegenover alle volgende verslagen voor de periode2008-2013. Dit komt overigens overeen met het pro-ces van het meten van onze werking via het PLATS,waarbij in 2008 ook een nulmeting werd uitgevoerdvoor die programma's die binnen het DGOS actie-plan 2008-2010 vallen.

Het activiteitenverslag, met name hoofdstukken 4en 5, behandelt de werking van Trias wereldwijd.

De balansgegevens slaan op het Trias hoofdkan-toor. Op termijn wordt er gestreefd naar een gecon-solideerde boekhouding van het hoofdkantoor ende negen regiokantoren. Ook de maatschappelijkeen milieurapportering slaan op het hoofdkantoor.Waar geen gegevens beschikbaar zijn, wordt ditverder verduidelijkt in de rapportering.

In de komende jaren streven we ernaar om met degeïntegreerde rapportering steeds beter de wereld-wijde activiteiten van Trias te omvatten. Trias heeftimmers in 2008 en ook nog in 2009 bijzondere aan-dacht aan het consolideren van systemen en proces-sen, met name die met betrekking tot het financieelbeheer, de fondsenwerving, het personeelsbeleid ende werking van de Research & Development afde-ling (R&D).

De technieken voor de metingen van de activiteitenvan Trias worden uitgebreid beschreven in hetPLATS handboek. Voor de berekening van CO2emissies maken we gebruik van een rekenmoduledie ter beschikking werd gesteld door Bond BeterLeefmilieu. Andere metingen zijn afgeleid uit facturatie en regi-stratie binnen de diensten financiën en personeels-beheer, uit de sociale balans en de boekhouding.

De GRI overzichtstabel met het overzicht van debehandelde criteria vindt u op de laatste pagina.

Het jaarverslag wordt actief aangeboden aan dedonoren, financiers en een lijst van betrokken stake-holders. Daarnaast wordt er een samenvattinggemaakt in het Nederlands, Engels, Frans enSpaans. De Nederlandse versie daarvan wordtruim verspreid en streeft vooral goede verstaan-baarheid na. Dit document wordt jaarlijks ver-nieuwd en ingezet in de brede communicatie overTrias.

Page 7: Jaarverslag Trias 2008

7Hoofdstuk 2: Het bestuur van Trias

BESTUURSSTRUCTUURTrias is een vzw naar Belgisch recht met als hoogstebestuursorgaan de Algemene Vergadering (AV). DeAV stelt de Raad van Bestuur (RvB) aan en keurt dejaarrekening goed, geeft kwijting aan de bestuur-ders en keurt de begroting goed. De AV komt éénkeer per jaar samen. De Raad van Bestuur komtmaandelijks samen. De RvB zet de krijtlijnen uit diedoor de directie en de medewerkers worden uitge-voerd. De voorzitster zit zowel de AV als de RvBvoor. Alle bestuursleden zijn onbezoldigde vrijwil-ligers die geen mandaat hebben binnen de operati-onele werking van de organisatie.

Sabine de Bethune voorzitsterRik Jaeken ondervoorzitterEric Tollens ondervoorzitterJos Daniels bestuurslidMiet Deckers bestuurslidCarla Durlet bestuurslidAnne Van den Bussche bestuurslidAn Van Elsacker bestuurslidChris Verhaegen bestuurslidJan Boulogne bestuurslidEric Bradt bestuurslidWalter Corluy bestuurslidGuido Lamote bestuurslidChristian Stivigny bestuurslidDominique Veraert bestuurslidJan Steverlynck bestuurslid

MEDEZEGGENSCHAPAlle medewerkers van Trias hebben verschillendeformele overlegmomenten, zowel op het niveauvan de dienst als de diensthoofden en leidingge-venden met de directie. Bovendien is Trias eenvlakke organisatie. Dit betekent dat via de directeuren – voor specifieke onderwerpen ook via eenmedewerker- maximaal input wordt gegeven aande Raad van Bestuur. Op basis daarvan wordenbeslissingen genomen. De directie heeft een advise-rende rol ten aanzien van de RvB zonder stemrecht.

HERVORMING VAN DE BESTUURSORGANENTrias is in 2008 een proces gestart om de Raad vanBestuur en de Algemene Vergadering te hervormen

met als doel enerzijds de werkbaarheid te verbeterenen anderzijds een betere weerspiegeling van debetrokken stakeholders te bekomen. De AV wordtkleiner en representatiever. Het hervormingsproceszal resulteren in de formele goedkeuring van de nieu-we samenstelling van beide organen op de extraAlgemene Vergadering in het najaar 2009.

De leden van de Raad van Bestuur vertegenwoordi-gen elk specifieke kennis, competenties en veranke-ring in de Vlaamse samenleving. De statuten bepalenexpliciet het proces voor de selectie van leden van deRaad van Bestuur of de Algemene Vergadering. Viade website kan iedereen kennis nemen van desamenstelling van beide organen, waarbij voor elk lidvan de Raad van Bestuur een korte voorstellingwordt gegeven om de persoon in kwestie te helpensitueren.

HET ONTSTAAN VAN VISIE EN MISSIE Trias heeft, na het opstarten van het integratieprocesin 2002, een grondig proces gevoerd om te komen toteen gedragen visie en missie. In de Strategische Nota2006-2012 werden naast visie en missie ook tweealgemene doelen en zes strategische doelen vastge-legd. In 2007, naar aanleiding van het ontwerp vanhet nieuwe DGOS programma 2008-2013, werd ditbijgestuurd tot één algemeen doel en vijf strategischedoelen, die elders in dit jaarverslag aan bod komen. Voor de transversale thema’s – gender & diversiteit,duurzaamheid en participatie- werden visiedocu-menten ontwikkeld. Deze vormen een leidraad voorde medewerkers en de werking in Noord en Zuid.

Het bestuur van Trias

Page 8: Jaarverslag Trias 2008

8 Hoofdstuk 2: Het bestuur van Trias

In 2008 werd een proces gestart om een instrument teontwikkelen rond vrouwelijk ondernemerschap. In2008 werd de dienst R&D verrijkt met een medewer-ker ‘bewegingsopbouw’ waarbij kennis en kundemet betrekking tot participatie binnen de organisatiewordt opgebouwd en gedeeld. Beide beslissingenkaderen in de uitdieping van visie en missie en hetverdere afstemmen van de werking daarop.

In het kader van PLATS zal begin 2010 een tussen-tijdse evaluatie van de belangrijkste aspecten vande Triasstrategie worden uitgevoerd, zodat eventu-ele operationele aanpassingen in de periode 2011-2013 kunnen worden geïmplementeerd.

HET METEN VAN PRESTATIES De prestaties, waaronder de duurzaamheid, wor-den gemeten via het PLATS, gegroepeerd onder devijfde strategische doelstelling die we kunnensamenvatten als ‘de gezondheid van de organisatieen de kwaliteit van haar werking’. Dit verslag,maar ook een tussentijdse rapportage over de wer-king, worden voorgelegd aan de RvB. De AV keurthet jaarverslag goed, met inbegrip van het financi-eel, maatschappelijk en milieuverslag en met inbe-grip van de strategische lijnen en begroting voorhet volgende werkingsjaar. De begroting wordt eeneerste keer door de RvB goedgekeurd in decembervan elk werkingsjaar evenals de krijtlijnen voor hetvolgende werkjaar, om zodoende de continuïteit teverzekeren.

HET VOORZORGSPRINCIPEEr werden in de literatuur vijf beginselen vastgelegdom duurzame ontwikkeling te definiëren en te beoor-delen. Eén ervan is het voorzorgsbeginsel zoalsbepaald in het artikel 15 van de verklaring van Rio.Bij het nemen van besluiten, zowel strategisch alsoperationeel, is het dus duurzaam om rekening tehouden met de onzekerheid over de gevolgen van debeslissingen. Bij het ontwerp van programma’s moe-ten we rekening houden met financiële risico’s, soci-ale risico’s en milieurisico’s. Trias is bijgevolg behoedzaam in haar werkwijze. Zijbetracht die voorzorgen te nemen die nodig zijn omongewenste risico’s te vermijden. De inschatting vandie risico’s gebeurt zowel aan de hand van eigen leer-cycli en metingen, als aan de hand van zowel sector-gebonden als thematische informatie en aan de handvan maatschappelijke informatie zowel in België alsinternationaal.

Na een periode van focus op interne versterking,evolueert Trias nu naar een organisatie die steedsalerter is voor voortdurende en versnellende veran-deringen, zowel binnen de sector als daarbuiten.

TRIAS ONDERSCHRIJFT…Trias onderschrijft de Millenniumdoelstellingen endraagt haar steentje bij tot het halen van die doel-stellingen via haar werking. Trias onderschrijft hetcharter van VEF en haalt het label van ‘ethischfondsenwerver’. Trias is initiatiefnemer van en onderschrijft hetSocial Performance Manifest.

TRIAS IS LID VAN…Trias is erkend als Agri-agency en lid van hetAgriCord netwerk. Trias is lid van 11.11.11, de koepel van Noord-Zuidbewegingen, en van Coprogram, de sectorfederatie.Trias is lid van verschillende werkgroepen binnen defederatie en de koepel. Trias is lid van de VEF, Vereniging voor EthischeFondsenwerving en van het Fundraisers Network.Trias is deelnemer aan Donorinfo, een site voor wiegiften een bestemming wil geven.Trias is lid van de coalitie ‘2015 De Tijd Loopt’ , decampagne die de Millenniumdoelstellingen als voor-werp heeft. Trias is één van de stichtende leden van hetWereldmediahuis, de uitgever van MO* magazine. Trias is lid van het Belgisch platform voor microfi-nanciering. Trias is lid van het Europees Microfinance Platformen zit in de Raad van Bestuur.Trias is lid van Kauri, een Belgisch duurzaamheids-netwerk. Trias is stichtend lid van CFP, een samenwerkings-verband tussen ngo’s en bedrijven.

Page 9: Jaarverslag Trias 2008

9Hoofdstuk 3: De mensen van Trias

Trias is een organisatie van en voor mensen en orga-nisaties van mensen. Daarom lijsten we hier de men-sen en organisaties op waar Trias een relatie meeheeft.

STAKEHOLDERSEen stakeholder kan zowel iemand zijn die invloeduitoefent als iemand die invloed ondervindt. Het kanzowel iemand zijn die veel belangstelling toont maarniet meteen een groot belang heeft bij de organisatie,maar het kan ook iemand zijn die veel belang heeft bijde organisatie en haar werking en toch weinigbelangstelling toont. Trias deed reeds in 2006 een analyse en de belangrijk-ste groepen voor Trias zijn:

• KLJ, KVLV, Landelijke Gilden, en hun respectieveberoepswerking Groene Kring, Agra enBoerenbond.

• UNIZO, markant en Neos.• CD&V. • de Raad van Bestuur en de Algemene

Vergadering van Trias.• het personeel van Trias. • Donerende organisaties zoals VDK, BRS,

Rabobank en andere donerende bedrijven enstichtingen zoals CFP, Via fonds, Felix fonds, DeWilg, Gillès, Kerk In Actie, Efico, Ommersteyn,Belgapom, Palm, Lotus Bakeries, Van de Capelle,Panasonic, …

• de koepelorganisatie 11.11.11 en bevriende ngo’szoals Caritas International en met speciale aan-dacht voor de vijf zusterorganisaties uit hetAgriCord netwerk.

• De individuele particuliere donoren.• Subsidiërende overheden: de federale overheid

via haar agentschap DGOS en via het BelgischOverlevingsfonds (BOF), de Europese Unie, deVlaamse overheid, de vijf provincies en een tien-tal gemeenten.

• onze partners in Afrika, Latijns-Amerika, Azië enhun doelgroepen.

• De uiteindelijke begunstigden van Trias zijn de380.000 bestaansonzekere mensen en hun fami-lies.

DE MEDEWERKERS VAN TRIAS Brussel, hoofdkantoor: Andes25 (23,74 VTE) coöperanten: 2

lokaal personeel: 3Guinée Ghanacoöperanten: 3 coöperanten: 0lokaal personeel: 4 lokaal personeel: 4DR Congo Ugandacoöperanten: 1 coöperanten: 3lokaal personeel: 14 lokaal personeel: 7Tanzania Filipijnencoöperanten: 4 coöperanten: 2lokaal personeel: 3 lokaal personeel: 3Brazilië Centraal Amerikacoöperanten: 1 coöperanten: 5lokaal personeel: 2 lokaal personeel: 5

Totaal:werknemers in Brussel: 25coöperanten in regiokantoren:21lokale medewerkers: 45

De mensen van Trias

Page 10: Jaarverslag Trias 2008

10 Hoofdstuk 3: De mensen van Trias

VRIJWILLIGERS VOOR TRIASElk jaar kan Trias rekenen op een aantal vrijwilli-gers die een reële bijdrage leveren tot het realiserenvan onze missie. Trias is hen erg dankbaar en wildit ook tonen. Om de vrijwilligers nog beter teomkaderen is er in 2008 een eerste aanzet gegevenom het vrijwilligersbeleid te verbeteren. Een inven-taris van de bestaande praktijken binnen en buitende organisatie met betrekking tot vrijwilligers enhet organiseren van een netwerkmoment zijn daar-bij de eerste stappen. Om praktische redenen is hetorganiseren van een netwerkmoment uitgesteld tot2009. Het plan is om minstens één maal per jaar eenmoment te voorzien waar de brede achterban, devrijwilligers en de medewerkers van Trias elkaarkunnen ontmoeten.

De meer dan 200 vrijwilligers hebben in 2008 veelwerk verzet via overleg, organisatie van en deelna-me aan activiteiten. Vrijwilligers hebben zich ookingezet voor vertaalopdrachten of als fluistertolk.

Het totaal aantal vrijwilligers bij de bewegingen in2008 is 214.

DE LEVERANCIERS AAN TRIASEen eerste groep leveranciers van Trias houdt ver-band met het personeel en de daarbij horendediensten. Daarbij wordt ook beroep gedaan opfreelance medewerkers, adviserende en dienstver-lenende organisaties. Een tweede belangrijke groepleveranciers levert kantoormateriaal en materieel,

inclusief drukwerk en het versturen ervan. Eenderde belangrijke groep dienstverleners houdt ver-band met de Zuidwerking en de Noord Zuid uit-wisselingen en behelst voornamelijk reizen en daar-aan gerelateerde kosten en verzekeringen. Dezeleveranciers hebben betrekking op het hoofdkan-toor. De dimensie 'lokale leveranciers' wordt opge-nomen op het moment dat de scope van de verslag-geving de hele organisatie betreft.

DE FINANCIERS VAN TRIASDe financiële bronnen van Trias zijn erg divers.Enerzijds zijn dit de overheden: federaal, Vlaams enEuropees maar ook provincies en gemeenten.Anderzijds zijn dit andere maatschappelijke actoren:stichtingen en bedrijven, de bewegingen en hunleden, andere ngo’s en individuele donoren uit hetbredere netwerk. In een medefinancieringlogicabrengen zij de totale som aan werkingsmiddelen bij-een. Om het beheer van deze middelen zo efficiëntmogelijk te maken, zal Trias in 2009 investeren in hetimplementeren van nieuwe software, wat een profes-sioneel beheer van individuele en institutioneledonoren mogelijk maakt.

DE PARTNERS VAN TRIASDe 83 partners van Trias in 2008 zijn verspreid overdrie continenten waaronder 49 partners in Afrika, 24in Latijns-Amerika en 9 in Azië en 1 op wereldvlak.

Trias heeft vier soorten partners: dienstverlenendeorganisaties (26), microfinancieringsinstellingen (28),ledenbewegingen (25) en platforms of netwerkorga-nisaties (4).

Meer over de partners in het Zuiden kan u lezen inhet hoofdstuk over de werking in het Zuiden.

De achterbanorganisaties in Vlaanderen bestaan uitde ongeveer 350.000 leden van de zes bewegingenwaarmee Trias een partnerschap heeft en uit indivi-duen die behoren tot het ‘historisch’ netwerk vanTrias.

Meer over de partners in het Noorden kan u lezen inhet activiteitenverslag Noord.

z KLJ: 14 z KVLV: 44 z LG: 12 z markant: 57z Neos: 9 z UNIZO: 65z Vertalers 13

Page 11: Jaarverslag Trias 2008

11Hoofdstuk 3: De mensen van Trias

PARTICIPATIE VAN STAKEHOLDERSParticipatie is één van de drie transversale thema’sbinnen Trias, naast gender & diversiteit en duur-zaamheid. Alle Trias partners in het Zuiden zijn gericht op kans-arme ondernemende mensen, hebben sociale doel-einden en zijn sterk participatief ingesteld.

Binnen de deelwerking ‘organisatieversterking’wordt veel aandacht besteed aan het verhogen ofbewaken van participatie. Het werken met participa-tieve methoden is immers één van de belangrijkstevereisten om armoede te bestrijden.

Trias werkt zelf ook aan het zo optimaal mogelijkinzetten van participatie in haar eigen werking en indie van haar partners in het Noorden. Het Trias ate-lier is een jaarlijks conclaaf van alle leidinggevendenvan Trias, zowel op het hoofdkantoor als uit hetZuiden, waar gedurende één week in het najaar the-ma’s, strategische keuzes en operationele uitdagin-gen worden aangekaart. Vanaf 2009 worden ookmomenten gepland waar de voltallige ploeg op hethoofdkantoor op een participatieve manier wordtbetrokken bij de uitdagingen en keuzes voor Trias.Deze samenkomsten worden momenten om eengezamenlijk en gedragen beeld van Trias te beleven.

We stellen vast dat de plaats en de rol van de leden-organisaties, zowel in Noord als in Zuid, binnen dewerking van Trias steeds belangrijker wordt.

Page 12: Jaarverslag Trias 2008

12 Hoofdstuk 4: Het Zuiden

Het ZuidenBestedingen programma’s in het Zuiden: 6.616.466 euro

Latijns Amerika: 37%Regio Brazilië 359.705 Regio Andes 630.944 Regio Centraal -Amerika 1.488.234

Afrika: 54%Regio Guinée 492.472 Regio Ghana 207.445 Regio RD Congo 1.185.052 Regio Uganda 724.297 Regio Tanzania 944.001

Azië: 9%Regio Filippijnen 584.316

BEREIK IN HET ZUIDENAls we het bereik van alle partners optellenbedraagt de totale doelgroep 380.000 personen.Gemiddeld is 39 % van alle directe begunstigdeneen vrouw.

Continent Aantal Verdelingpartners man-vrouw

Afrika 47 partners 39% man61% vrouw

Latijns-Amerika 24 partners 86% man14% vrouw

Azië 9 partners 5% man95% vrouw

VIER KERNTHEMA’S IN HET ZUIDENNaast de drie transversale thema’s, zet Trias in opvier kernthema’s: microfinanciering, bedrijfsdien-sten, toegang tot de markten en bewegingsopbouw.

Microfinanciering(MF)Microfinanciering (microkre-diet, sparen en aanverwanteproducten) beschouwt Triasals een krachtige hefboomvoor armoedebestrijding

indien het beheer professioneel ingevuld wordt enindien microfinanciering ondersteund wordt bin-nen een geïntegreerde lokale ontwikkelingsdyna-miek. Zowel voor landbouwers en hun gezinnenals voor kleinschalige ondernemers is microfinan-ciering een zeer doelmatig instrument om hun per-spectieven te verruimen.

Trias specialiseert zich in rurale microfinancieringen in microfinanciering met een accent op armoede.Microfinanciering is in veel landelijke gebiedenimmers nog altijd zo goed als onbestaande. Ook dearmoedefocus is erg belangrijk om te voorkomendat microfinancieringsorganisaties na verloop vantijd hun sociale missie verwaarlozen en zich dusniet meer op de armen concentreren.

Trias werkt met 32 in microfinanciering gespeciali-seerde partners (MF partners) waaronder coöpera-ties (8), ngo’s (9), rurale banken (13) en koepelorga-nisaties (2). De MF partners hebben in 2008 over hetalgemeen een positief jaar achter de rug. Er is eentoegenomen bereik met 54% in Afrika en 14% inLatijns Amerika. Qua sociale performantie zien wedat een groot gedeelte van de mensen die bereiktworden tot de armste bevolking behoren, waarbijde kredietbedragen relatief laag zijn (vanaf 43 euro)en verstrekt worden aan personen die geen toeganghebben tot bancair krediet.

Met deze kredieten worden ook veel vrouwenbereikt, meer dan 40% van de gezamenlijke krediet-portefeuille van alle partners is voor vrouwen, voorAfrika is dit zelfs 56% en in specifieke gevallen,zoals in de Filipijnen, is dit 100%. In Tanzania enGhana gaat bijna 70% van de kredietportefeuillenaar vrouwen. In andere landen is dit lager, ook alomdat kredieten meer gericht zijn op groepen of opfamilies, en dus minder individueel. Deze vrouwenbehoren veelal tot de meest kwetsbare groepenmaar bewijzen leningen te kunnen beheren.

Trias en haar MF partners bereiken 195.522 krediet-nemers. Dit is een forse stijging in het bereik tenopzichte van het voorgaande programma, toen erongeveer 110.000 personen bereikt werden. Dezekredietnemers gebruiken de leningen voor diversedoeleinden, met name als werkkapitaal voor agra-rische productie en handel. Maar microkredieten

Page 13: Jaarverslag Trias 2008

13Hoofdstuk 4: Het Zuiden

dienen vaak gedeeltelijk als buffer om onverwach-te noden op te vangen zoals gezondheidskostenbinnen de familie vanwege de precaire situatie.

Trias ondersteunt de partners door middel vanadvisering op diverse deelaspecten. Hiervoor heeftTrias 7 adviseurs microfinanciering in dienst in hetZuiden en één adviseur microfinanciering op hethoofdkantoor in Brussel als onderdeel van dedienst Research & Development.

Door deze advisering en bemiddeling zijn de financi-ële middelen van de partners toegenomen waardoorzij meer kredieten kunnen verstrekken aan de armeboeren en ondernemers. De financiering van de kre-dietportefeuille komt voort uit diverse bronnen. In2008 zien we dat het aantal partners met commercië-le leningen is toegenomen maar nog steeds kleinblijft. Bij deze partners nemen de externe leningenmet meer dan 50% toe. Ook de spaargelden nementoe met 30% via deposito’s van de klanten. Dit laatsteis zeer belangrijk omdat het blijk geeft van het ver-trouwen van de klant in de MFI en het de meestduurzame vorm is van kapitaalsvorming voor deMFI om de kredietportefeuille te financieren. Zekerin de context van de financiële crisis , wanneer externkapitaal steeds schaarser en duurder wordt, is diestrategie van vitaal belang. Ook het eigen vermogenvan de partners nam toe met meer dan 40%.Ondanks de sterke verbetering van de toegang totdiverse kapitaalbronnen, blijft de financiering eengrote zorg voor vele MFI’s. Velen kunnen immersniet aan de vraag voldoen vanwege een tekort aankapitaal.

Mede dankzij de ondersteuning vanuit Trias zijn deMF partners vrij gezond. Ze hebben een operationeelinkomen dat hoger is dan operationele kosten. Deoperationele duurzaamheid (OSS) van de huidige

Trias partners is gemiddeld dan ook 132% wat primais. Dit is een stijging ten opzichte van 2006. De achterstallige schuld, gemeten door middel vande indicator “Portfolio at Risk 30” is ongeveer 10% inAfrika en 9.1% in Latijns-Amerika. Trias ondersteunde ook de aanpassingen van de pro-ductvoorwaarden zodat de mensen minder terugbe-talingsproblemen hebben, zoals bijvoorbeeld inGhana. In vergelijking met soortgelijke partners in deregio’s scoren de indicatoren voor achterstallige beta-lingen redelijk goed. Speciale aandacht gaat nu uitnaar de partners die minder goed scoren, zeker indeze huidige fragiele economische situatie. De crisiszal immers invloed hebben op de MF partners. Er isnu al sprake van een vermindering van de toegangtot extern kapitaal, wat het belang van spaargeldenen een goed portfolio management belangrijkermaakt. In diverse landen, waaronder Congo, werdsterk gecommuniceerd over het sparen en spaarpro-ducten, wat geleid heeft tot het aantrekken van meerspaargelden.

Het management van de MF partners voelt sterk dedruk vanwege deze externe factoren en dient verderondersteund te worden. Trias levert die steun op diverse terreinen in duidelij-ke samenspraak met de partner, op basis van de ana-lyse van de behoeften en met duidelijke focus op deduurzaamheid van de partner en het bereik van dedoelgroep. Trias biedt die steun onder meer doormiddel van versterking van de organisatie, financiëleondersteuning, technische advisering, kennisuitwis-seling met andere Trias partners en organisaties in hetnoorden, faciliteren van deelname Trias partners aanoverleg in de regio en daarbuiten, faciliteren van bij-voorbeeld toegang tot fondsen of deelname aan eve-nementen, planning en monitoring. De ondersteu-ning door Trias wordt over het algemeen erg op prijsgesteld door de partners.

Bedrijfsdiensten (BDS)Bedrijfsdiensten, ook welBusiness Development Servicesgenoemd, omvatten een breedspectrum aan diensten: vantrainingen en boekhoudkundi-

ge ondersteuning tot advisering en informatie voorindividuele micro-ondernemers en familiale boeren.

In de eerste plaats hebben we het hier over bedrijfs-diensten ontwikkeld voor andere dan landbouwacti-viteiten. De bedrijfsdiensten ontwikkeld voor land-

Page 14: Jaarverslag Trias 2008

14 Hoofdstuk 4: Het Zuiden

bouwactiviteiten zijn opgenomen in de thema ‘toe-gang tot markten en ketenontwikkeling’.Vormingen zijn de belangrijkste component binnenhet aanbod van de Trias partners. In de praktijk wor-den in sommige gevallen de vormingen aan dezelfdedoelgroep als die van de MF partners verstrekt om tekomen tot een hogere impact. Een voorbeeld hiervanis een pilootproject in de Filipijnen, waar een MFpartner en een BDS partner samenwerken om deklanten te ondersteunen bij het realiseren van hunbusiness plan en bij de financiering ervan. De doelgroep van deze diensten zijn arme boeren enkleine ondernemers. Met zowel financiële als techni-sche ondersteuning van Trias werden door deze part-ners bijna 30.000 personen bereikt, waarvan ongeveer45% vrouw en 55% man.

In de ondersteuning door Trias is er ruime aandachtvoor het verbeteren of ontwikkelen van vormings-producten, het stimuleren van samenwerking en par-ticipatie in platforms, het creëren van handleidin-gen en interne procedures en de vorming van hetpersoneel onder andere over het begeleiden vanbasisorganisaties, over klantvriendelijkheid en overfinancieel management.

Door deze ondersteuning zijn partners in staatgeweest om hun dienstverlening beter af te stem-men op de behoeften van de doelgroep. Trias streefternaar zowel financiële als niet financiële dienstenaan te bieden door diverse partners aan dezelfdedoelgroep. Door die combinatie van beide midde-len is de impact van de Trias werking hoger. Eenander voorbeeld hiervan is de werking in Ugandawaar collectieve bedrijfsvorming (door een BDSpartner) gekoppeld wordt aan microfinancieringvoor deze bedrijfjes (door een MF partner).

Ook de samenwerking tussen partners kan efficiën-ter, bijvoorbeeld in Guinee. Bij veldbezoeken doorde MF partner worden ook vormingsbehoeftengeïdentificeerd voor de BDS partner. Daardoorworden dubbele bezoeken vermeden, wat veel tijdkost in moeilijk bereikbare gebieden. Dankzij hetfaciliteren door Trias, maken vele partners deel uitvan netwerken, wat hun toegang tot kennis en demogelijkheid tot beleidsbeïnvloeding sterk ver-groot. Binnen de Trias werking is er een uitgebreid scalaaan vormingen voor het personeel van de partner-organisaties, evenals specifieke adviezen. Dezedienstverlening door Trias wordt door de partnersover het algemeen zeer op prijs gesteld.

Toegang tot markten(MCD)Om haar missie te bereiken,focust Trias ook op een verbe-terde toegang tot vooral loka-le en regionale markten.

Een belangrijke strategie daarbij is de ketenbenade-ring waarbij de functies van alle actoren (van pro-ductie tot consumptie), hun winsten en relaties inkaart gebracht worden. Bij ketenontwikkelingwordt die analyse gebruikt bij het versterken vande positie van de doelgroep en haar markttoegang.Daarom worden de dienstverlening door TRIAS’partners vaak in 1 adem “market and chain devel-opment” (MCD) genoemd, wat wij vertalen als‘vermarkting en ketenontwikkeling ‘ of ‘toegang totmarkten’.

Trias steunt met betrekking tot dit thema zowelledenorganisaties als dienstverlenende ngo’s. Deeerste bieden aan hun leden vormende dienstenaan, maar nemen soms ook een uitvoerende rol opbinnen de keten, overwegend vermarkting, terwijlde tweede vooral vormend en adviserend te werkgaan. De aard van diensten en doelgroep kan danook variëren.

Doordat sommige regio’s en partners MCD dien-sten anders gedefinieerd hebben, is voor 2008 devergelijkbaarheid van gegevens niet evident.Niettemin zijn de getallen een waardevolle benade-ring en wordt er gerapporteerd dat minstens 6.600mannen een verbeterde toegang tot MCD dienstenkregen, en minstens 7.240 vrouwen.

Page 15: Jaarverslag Trias 2008

15Hoofdstuk 4: Het Zuiden

De ketens zijn heel divers. Binnen de landbouw zijndat onder andere koffie, cacao, zonnebloem, rijst,aardappel, bonen, pinda’s en karité. In de veeteeltzijn dat melk, kippen, varkens en bijen. Ook rondvisteelt en visverwerking wordt gewerkt. De ver-werkende voedselindustrie komt ook aan bod enverder is er in heel wat landen aandacht voor hetartisanaat. Ten slotte worden ook dienstverlenendeactiviteiten ondersteund zoals toerisme en in eenenkel geval ook massage, detailhandel…Binnen het brede gamma aan mogelijke dienstver-lening zijn er continentale tendensen te onderschei-den. Zo worden in Latijns-Amerika en Filippijnenvooral diensten ondersteund die zich richten optoegenomen verwerking (upgrading) of verbeterdeverwerking (upscaling) en het consolideren vanmarketing door product- en klantdifferentiatie. Milieuvriendelijkheid, kwaliteitsverhoging en kwa-liteitsgarantie doorheen de hele keten wordenbenadrukt. In Afrika – met uitzondering vanOeganda – wordt aandacht besteed aan de verbe-terde basisproductie en aan de productiviteit, vaakdoor technologische verbeteringen. Verder wordtverbeterde markttoegang vooral nagestreefd doorupscaling via het aanmoedigen en versterken vangroepsvermarkting en het uitschakelen van tussen-handelaars, en in mindere mate via verhoogdekwaliteit. Er wordt in Uganda en Tanzania geëxpe-rimenteerd met twee bedrijfsondersteunende dien-

sten waarbij de ketenbenadering een centrale rolspeelt: respectievelijk “de 10 step market linkageapproach” en de “participatory agro-enterprise devel-opment”. De effecten die deze dienstverlening in het voorbijejaar heeft gehad bij de doelgroep, variëren sterk.Niettemin is er bij een aantal doelgroepen een stijgingvan inkomen, een stijging van verkoop en winsten,net als toenemende investering in succesvolle ketens.Er is sprake van een verbetering in het functionerenvan de markt dankzij handelsbeurzen en uitwisselin-gen, maar vooral dankzij gegroepeerde vermarkting.Qua competenties wordt er in vele gevallen een ver-betering vastgesteld bij de doelgroep, waarbij zij zelfde verworven kennis en middelen beginnen over tedragen en er dus sprake is van een multiplicatoreffect.

Om effectieve en kwaliteitsvolle MCD diensten teverlenen aan de doelgroep moet de partnerorganisa-tie zelf natuurlijk ook sterk staan. Dat is een procesvan lange adem. Versterking van de partner gebeurtdoor inhoudelijke en methodologische vorming voorhet technische personeel van de partners. Hetgebeurt ook institutioneel door het verbeteren vanhet interne functioneren van de organisatie en doorhet verhogen van haar autonomie. De noden en acti-viteiten zijn natuurlijk partnerspecifiek en vaak eencombinatie van inhoudelijke en institutionele ele-menten.

Een belangrijk probleem waar heel wat partners meegeconfronteerd worden, is de gebrekkige inventarisvan de noden van de doelgroep enerzijds en degeschiktheid van de aangeboden diensten zowelinhoudelijk als naar methodologie anderzijds.Daarom werken partnerorganisaties aan een beteropvolging- en evaluatiesystemen. Een veelgebruikteoplossing om aan de nood te voldoen, is het inzettenvan expertise van buitenaf. Dat kan gaan van adviesvanwege Trias, het inhuren van extra personeel tothet tijdelijk inhuren van externe experts of een con-

Page 16: Jaarverslag Trias 2008

16 Hoofdstuk 4: Het Zuiden

sultant voor vormingen aan de doelgroep of voorvormers, het zogenaamde “train the trainers”.

Bewegingsopbouw (MB)Trias werkt aan de duurzameversterking van lokale basis-groepen en ledenorganisatiesom zodoende het lokaal econo-misch ontwikkelingsproces te

stimuleren. Organisatieversterking heeft vooralbetrekking op de interne werking van de organisatie(beleid en strategie, planning, monitoring en evalua-tie, human resource management, financieel beheeren eventueel bewegingsopbouw). Organisatie-versterking heeft als doel de duurzaamheid vanledenorganisaties te vergroten, de participatie vandoelgroep te verhogen en de diensten aan de doel-groep te optimaliseren. We spreken dan ook vanbewegingsopbouw of ‘movement building’ (MB).

Naast de organisatieversterking wil Trias haar part-ners ook stimuleren deel te nemen aan lokale ontwik-kelingsprocessen samen met andere actoren. Degemeenschappelijke visie op ontwikkeling die dediverse actoren samen ontwikkelen met daarin elkhun eigen rol en wederzijdse verantwoording, leidttot een betere lokale economische ontwikkeling en toteen verbeterd investering - en ondernemersklimaat.Daarom wil Trias hierop inspelen door de partner testeunen in zijn institutionele ontwikkeling.

Het bereik van individuen en basisgroepen met leider-schapstrainingen, kadervorming (vorming voor secre-taris, voorzitter en penningmeester) en trainingenvoor belangenverdediging zijn relevante indicatoren

met betrekking tot de versterking van de doelgroep.Verder worden er positieve effecten gemeten op:• Het aantal coöperatieven met een economisch

leefbare micro-onderneming is gestegen(Filippijnen, Congo - Kinshasa)

• Basisgroepen die samen commercialiseren isgestegen in Congo – Bas Fleuve.

• Officiële registratie van basisgroepen en coöpera-tieven (Filippijnen, Congo – Bas Fleuve, Guinée)

• Opzetten van en verbeteren van PME-systemen,beheerssystemen en/of een administratie om lid-maatschappen bij te houden (Filippijnen, Congo -Kinshasa, Guatemala, Honduras, El Salvador)

• Betere belangenverdediging van de leden(Guinée, Filippijnen, Honduras, Guatemala, ElSalvador, Congo – Bas Fleuve) en meer inspraakvan de leden (Ecuador)

• Het participeren in uitwisselingsactiviteiten natio-naal en internationaal leidt tot versterkte capaci-teit van de betrokkenen en werd genoteerd in ElSalvador, Guatemala, Honduras en bij Tanzania.

De resultaten bij de ledenorganisaties en bij partnersdie ledenorganisaties versterken zijn divers. Dithangt samen met de rollen die Trias vervult, voorna-melijk die van donor, adviseur en facilitator. We zien dat er voornamelijk gewerkt wordt aan hetgoed beheer van de organisaties in al haar aspectenvia vorming van de besturen en personeelsleden envia instrumenten die de planning en de opvolgingvan de partners zelf vergemakkelijken. Tenslotte werd ook aandacht besteed aan de financie-ring van de partners. Het is nog steeds moeilijk omfondsen te mobiliseren. Er zijn een aantal partners dieer min of meer in slagen, maar het blijft een uitda-ging.

Page 17: Jaarverslag Trias 2008

17Hoofdstuk 4: Het Zuiden

Trias heeft negen regiokantoren die gedecentraliseerd werken, met telkens een regionaal coördinator (RC) aanhet hoofd ervan.

kantoor Guinée: KindiaRC: Bert SnoekBP 50 KindiaGuinée Conakrytel. Nr.: 00224 30 61 16 77Satelliet: 0088 16 31 57 88 96Mobiel: 00224 64 37 14 42De expat medewerkers in Guinée combineren heel wat jaren terreinervaringen coördinatiecapaciteiten met grondige kennis over de kernthema's van onzelokale programma's: bewegingsopbouw, organisatieontwikkeling en vermark-ting. Ook het thema gender krijgt hier extra aandacht. Een lokale medewerkerwerd aangetrokken om de partners te versterken in het opzetten van goedeopvolging- en evaluatiesystemen voor de activiteiten.

DE 9 REGIO’S EN REGIOKANTOREN VAN TRIAS

kantoor Ghana: BolgatangaRC: Rex AsangaPO box 619BolgantangaUpper East RegionGhanaTel. +233 72-23282Mob. +233 246924053GhanaHet regiokantoor in Noord Ghana werd opgezet in 2008. Trias Ghanawerkt samen met 12 rurale banken, om microfinancieringsdiensten te ver-lenen aan kleine boeren en ondernemers. Via training en regelmatigeopvolging, staat het regioteam de banken bij in het opzetten en/of beter uit-werken van hun diensten, en het introduceren van informaticasystemen.

kantoor RD Congo: KinshasaRC: Alphonse Kapuya7éme Rue, Avenue de la Révolution 402Q. RésidentielCommune de LimeteKinshasaRD CongoHet regioteam in Congo bestaat uit 15 medewerkers meteen uitgebreide kennis van de Congolese context. Hunuiteenlopende profielen en ervaringen bieden de idealemix voor het welslagen van onze multidisciplinaire pro-gramma's in de regio. Onder leiding van een Congoleseregiocoördinator verzekeren de 3 expat adviseurs en hetteam Congolese medewerkers een goede begeleiding vande jonge lokale partnerorganisaties rond de thema's ver-markting en economisch beheer; bewegingsopbouw enorganisatieontwikkeling; microfinanciering; en land-bouwtechnische innovatie.

Page 18: Jaarverslag Trias 2008

18 Hoofdstuk 4: Het Zuiden

kantoor Uganda: KampalaRC: Willem KosterP.O. Box 5617KampalaUgandalandline: 00256 41 4266 371De Expat Adviseurs in Oeganda zijn mensenmet jarenlange ervaring in de regio, voor wieAfrika hun thuis geworden is. Een combina-tie van capaciteiten in planning en facilite-ring en sterke kennis rond het versterken vanbewegingen geeft een goede basis voor hetprogramma. De lokale adviseurs werden aan-geworven omwille van hun specifieke meer-waarde en praktische kennis op het terreinrond de kernthema's: vermarkting (toepassing van de Participatory Agro-Enterprise Development methode) en micro-financiering.

kantoor Tanzania: ArushaRC: Toon RöttjersP.O. Box 12 [email protected]: 00255 27 250 48 17De expat medewerkers in het Regiokantoor van Tanzania combineren veelervaring in de het land met specifieke thematische kennis rond microfinancie-ring en organisatieversterking. Deze ervaring stelt hen in staat om de ver-schillende partners op de juiste manier te benaderen en te stimuleren tot eensuccesvolle samenwerking. Op het vlak van microfinanciering brengen ze eenmeerwaarde, niet alleen voor de partners in Tanzania maar voor heel Trias. In2009 zal het team doelgericht versterkt worden door lokale adviseurs met spe-cifieke ervaring rond microfinanciering en vermarkting. Recent werd eenveelbelovende lokale adviseur financieel management aangeworven, die zowelhet regiokantoor als de partners zal ondersteunen.

kantoor Filipijnen: ManilaRC: Gudrun Cartuyvels# 22 Matiyaga Street Corner - Mapagbigay StreetBarangay Central DistrictDilimanQuezon City - ManilaPhilippinestel.: 0063 (0)2 92 66 163fax: 0063 (0)2 43 44 417FilippijnenHet programma in de Filippijnen telt 9 partners, verdeeld over 3 provincies. Per interventiegebied verzekert 1 mede-werker van het regioteam een regelmatig contact met de partners ter opvolging van het programma. Het merendeel vande partnerorganisaties werken pas sinds 2008 samen met Trias. Het regioteam staat hen bij in OrganisationeleOntwikkeling, Lokale Economische Ontwikkeling en Algemene Leerprocessen.

Page 19: Jaarverslag Trias 2008

19Hoofdstuk 4: Het Zuiden

kantoor Brazilië: CuritibaRC: Jaap van Waalwijk van DoornRua Nilo Cairo 336Cj. 402 - 4° andarCEP 8.00.60-050Centro - CuritibaParanáBrasiltel.: 00 55 (0)41 32 62 98 91Het team in Brazilië heeft één expat coördinator die sterk op netwerking inzet met nationale en internationale contac-ten. Men focust op de ondersteuning van alle coöperatieve organisaties voor familiale landbouw binnen de coöperatie-ve koepel UNICAFES. De werking wordt omringd door een jong maar dynamisch team van lokale experten die advise-rend en faciliterend werken naar de integrale ketens van zuivel, granen en fruit. Hun facilitatie tracht in te spelen opde noden en prioritaire aandachtspunten binnen de betrokken coöperaties.

kantoor Centraal-Amerika: San SalvadorRC: Astrid VreysUrbanizacion Lomas de San Fransisco, Pol "C"Avenida 2, casa 29San SalvadorEl Salvadortel.: 00503 2273 80 82fax: 00503 2273 80 82Het team in Centraal-Amerika werkt enerzijds met een grotemix van dienstverlenende organisaties in microfinanciering,groepsvorming, bedrijfsversterking, markttoegang of inte-gratie in de civiele maatschappij en anderzijds met ledenor-ganisaties. Het team heeft een mooie balans van expat enlokale adviseurs. Heel veel aandacht gaat naar de organisato-rische versterking van de lokale partnerorganisaties, hetleren plannen en evalueren en het inbedden in lokale, regio-nale en nationale netwerken. Eén van de sterke punten vanhet team is het linken van deze partners onderling en metandere actoren die een hefboomeffect kunnen genereren.

kantoor Andes: RiobambaLibrecht Van Hemelrycken Wilson Carasco (ad interim)Olmedo 21-41 entre Espejo y 5 de JunioRiobambaEcuadortel: 00 593 (0)3 29 68 211Het team in de Andes speelt in op de eigenheid van de part-ners in de regio. Vier van de 6 partnerorganisaties zijnledenorganisaties van ondernemers en boeren in de sectorenzuivel, aardappel, ecotoerisme en een koepel van kredietcoö-peraties met 110.000 leden. Het team biedt een sterke exper-tise in in organisatieversterking, microfinanciering, netwer-king en markttoegang. Het versterken van de ledenbewegin-gen om hun "kerntaken" op te nemen staat centraal.

Page 20: Jaarverslag Trias 2008

20 Hoofdstuk 4: Het Zuiden

OVERZICHT VAN PARTNERS

Naam Organisatie Land Continent Type OrganisatieBessfa Rural Bank, Ghana Afrika MicrofinancieringBonzali Rural Bank, Ghana Afrika MicrofinancieringBorimanga Rural Bank, Ghana Afrika MicrofinancieringBuilsa Rural Bank, Ghana Afrika MicrofinancieringEast Mamprusi Rural Bank, Ghana Afrika MicrofinancieringLawra Rural Bank Ghana Afrika MicrofinancieringNaara Rural Bank, Ghana Afrika MicrofinancieringNandom Rural Bank, Ghana Afrika MicrofinancieringSissala Rural Bank, Ghana Afrika MicrofinancieringSonzele Rural Bank, Ghana Afrika MicrofinancieringToende Rural Bank, Ghana Afrika MicrofinancieringWest Mamprusi Rural Bank Ghana Afrika MicrofinancieringApfog Ghana Afrika LedenorganisatieFong Ghana Afrika LedenorganisatieAGUIDEP Guinée Afrika Dienstverlenende ngoATC Guinée Afrika Dienstverlenende ngoCAFODEC Guinée Afrika MicrofinancieringFOP-BG Guinée Afrika LedenorganisatieFPAKI Guinée Afrika LedenorganisatieRGTA-D Guinée Afrika Dienstverlenende ngoSARA Guinée Afrika Dienstverlenende ngoMBADIFA Oeganda Afrika LedenorganisatieHODFA Oeganda Afrika LedenorganisatieMADFA Oeganda Afrika LedenorganisatieHOFOKAM Oeganda Afrika MicrofinancieringEBO SACCO Oeganda Afrika MicrofinancieringMADFA SACCO Oeganda Afrika MicrofinancieringNucafe Oeganda Afrika LedenorganisatieUnasgo Oeganda Afrika LedenorganisatieCEP RDC Afrika Dienstverlenende ngoCoocec RDC Afrika MicrofinancieringSOPAM RDC Afrika Dienstverlenende ngoCOOPECMAKIN RDC Afrika MicrofinancieringMec Bosangan RDC Afrika MicrofinancieringMec Idece RDC Afrika MicrofinancieringCADEM RDC Afrika Dienstverlenende ngoPREFED RDC Afrika Dienstverlenende ngoACIST Tanzania Afrika Dienstverlenende ngoFaida Mali Tanzania Afrika Dienstverlenende ngoFIDE Tanzania Afrika Dienstverlenende ngoMVIWATA Manyara Tanzania Afrika LedenorganisatieMVIWAMO Tanzania Afrika LedenorganisatieWEDAC Tanzania Afrika MicrofinancieringWEGCC Tanzania Afrika Dienstverlenende ngoINCOMET Tanzania Afrika Dienstverlenende ngoMUCOBA Tanzania Afrika MicrofinancieringTASGA Tanzania Afrika LedenorganisatieADF Filippijnen Azië Dienstverlenende ngoAFON Filippijnen Azië Netwerk/Platform

Page 21: Jaarverslag Trias 2008

21Hoofdstuk 4: Het Zuiden

Naam Organisatie Land Continent Type OrganisatieASHI Filippijnen Azië MicrofinancieringBMCI Filippijnen Azië Netwerk/PlatformCSE Filippijnen Azië Dienstverlenende ngoINSOL Filippijnen Azië Dienstverlenende ngoMNCCI Filippijnen Azië LedenorganisatiePDCI Filippijnen Azië LedenorganisatiePROCESS Filippijnen Azië Dienstverlenende ngoUnicafes-Paranà Brazil Latijns Amerika LedenorganisatieCresol Baser / Ancosol Brazil Latijns Amerika MicrofinancieringUnicafes-Nationaal Brazil Latijns Amerika LedenorganisatieAPODIP Guatemala Latijns Amerika LedenorganisatieACDIJ Guatemala Latijns Amerika LedenorganisatieFUNDACEN Guatemala Latijns Amerika MicrofinancieringADP Guatemala Latijns Amerika Dienstverlenende ngoAMPRO Honduras Latijns Amerika LedenorganisatiePILARH OPDF Honduras Latijns Amerika MicrofinancieringPILARH OPD Honduras Latijns Amerika Dienstverlenende ngoADELSAR Honduras Latijns Amerika Dienstverlenende ngoASONOG Honduras Latijns Amerika Dienstverlenende ngoCCA El Salvador Latijns Amerika LedenorganisatieFADEMYPE El Salvador Latijns Amerika MicrofinancieringFADEMYPE El Salvador Latijns Amerika Dienstverlenende ngoRed Unión de Mujeres El Salvador Latijns Amerika Netwerk/PlatformCESA Ecuador Latijns Amerika Dienstverlenende ngoFundación MARCO Ecuador Latijns Amerika Dienstverlenende ngoCOLACH Ecuador Latijns Amerika LedenorganisatieCONPAPA Ecuador Latijns Amerika LedenorganisatieCORDTUCH Ecuador Latijns Amerika LedenorganisatieUCACCENTRO Ecuador Latijns Amerika MicrofinancieringADEA Andahuaylas Peru Latijns Amerika Dienstverlenende ngoMIJARC World World Ledenorganisatie

Page 22: Jaarverslag Trias 2008

22 Hoofdstuk 5: Uitwisseling tussen Noord en Zuid

Trias heeft een partnerschap met zes organisaties inVlaanderen. Deze organisaties en hun leden steunenTrias en haar partners in het Zuiden. Trias heeft alsdoel de solidariteit te versterken tussen die Vlaamsebewegingen en organisaties van boeren en onderne-mers in het Zuiden. In 2008 zijn vijf bewegingen betrokken in negen uit-wisselingen tussen Noord en Zuid. De ondernemers-bewegingen in Vlaanderen wisselen uit met onderne-mersbewegingen, microfinancieringsinstellingen envormingsinstellingen in de Filipijnen, in Guinee, in ElSalvador en in Tanzania. De Boerenbond, die deVlaamse agrarische sector verenigt, haar socio-cultu-rele verenigingen en de diverse beroepswerkingenwisselen uit met landelijke bewegingen, met familia-le boeren en met beroepsverenigingen in Brazilië,Guinee, Congo en Tanzania. In die uitwisselingen staat solidariteit, respect enwederkerigheid voorop. Dit vergt van alle betrokkenen bijzondere vaardighe-den en vaak een nieuwe kijk op ontwikkelingssa-menwerking en op armoede. Een uitwisseling is een traject met een waaier aanactiviteiten. Die activiteiten worden georganiseerd engecoördineerd door de zes medewerkers van deNoorddienst van Trias.

Ondernemers en familiale boeren wereldwijd staanvoor dezelfde uitdagingen als gevolg van globalise-ring en de diverse crisissen: voedselzekerheid, ener-gie, financieel en economisch. Voor de betrokkenen inde uitwisselingstrajecten is de meerwaarde de moge-lijkheid om tot echte dialoog te komen, om van elkaarte leren, om solidariteit te ervaren als een verrijking.

PARTNERS VAN TRIAS IN VLAANDERENDe zes Trias partners in het Noorden zijn, net als demeeste partners in het Zuiden, gegroeid uit en opge-bouwd rond familiale landbouw en (kleinschalig)ondernemerschap. Historisch zijn die bewegingenstevig ingebed in het sociaal-cultureel, professioneelen politiek weefsel. Hun ervaringen in verband metbewegingsopbouw, specifieke dienstverlening,belangenbehartiging door organisaties en het ont-

wikkelen van een professioneel vormingsaanbod,worden ingezet in een duurzame internationalesamenwerking met gelijkaardige bewegingen in hetZuiden.

Beweging Aantal leden in 2008KLJ en Groene Kring 25.000

waarvan 21.400 KLJ en 3.600 Groene Kring

KVLV- Agra 112.382 waarvan 10.826 Agra

Landelijke Gilden 70.000 waarvan- Boerenbond 17.000 actieve land-

en tuinbouwersmarkant 26.500Neos 26.260UNIZO 85.000TOTAAL 345.142

Wie bereiken we in Vlaanderen?• Meer dan 200 vrijwilligers zetten zich regelma-

tig of occasioneel in voor Trias. Velen van henzijn een klankbord voor de Noordwerking enleveren ideeën en inhoud aan de partnerschap-pen tussen Noord en Zuid.

• 7% van alle afdelingen werd bereikt met eeneducatief aanbod: 194 afdelingen en 8.732 leden.

• Tientallen bestuursleden binnen de bewegingenmaar ook professionele medewerkers van debewegingen werkten mee aan de uitwerkingvan de Noord Zuid partnerschappen.

• Naast de diverse geledingen binnen de bewe-gingen, heeft Trias een breder netwerk vanbetrokken individuen. Meer dan 7000 mensenworden aangesproken via het kwartaaltijd-schrift Zuidingen.

• Er werden 11 artikels gepubliceerd in de leden-bladen van de bewegingen.

Op de volgende pagina’s volgt een overzicht vande deelwerkingen per beweging

Uitwisseling tussenNoord en Zuid

Page 23: Jaarverslag Trias 2008

23Hoofdstuk 5: Uitwisseling tussen Noord en Zuid

KLJ EN GROENE KRING

KLJ, Groene Kring en Trias lanceerden een nieuwactiemodel en een spelbundel om de hele bewegingte betrekken bij het partnerschap met de boerenor-ganisatie Mviwamo in Tanzania. Alle afdelingenkunnen met een foto van hun sprong (refererendnaar de springende Masai) lokale kranten aanspre-ken en hun omgeving sensibiliseren. Ze kunnenhun actie alvast kwijt op onze blog www.wijsprin-genmee.be die centraal staat de komende jaren.

De werkingVoor de leden en bestuursleden van lokale afdelin-gen is ‘Samen springen we hoger’ een actiemodeldat laagdrempelig is en een hele afdeling kan sensi-biliseren over de samenwerking met Mviwamo.Het dient ook om fondsen te werven voor Trias ende partner in het Zuiden

• In de Nationale Commissie Solidariteit zitten 8vrijwilligers die regelmatig feedback en inputgeven voor het uitwisselingstraject metMviwamo.

• Voor sleutelpersonen wordt een werkgroepTanzania opgericht. Daarbij betrekken we men-sen die mee inspiratie willen bieden aanMviwamo, mensen die goed zijn in het organise-ren van events in Vlaanderen om te sensibilise-ren en mensen die goed zijn in fondsenwerving.

• Wereld Aan Tafel, een wereldhandelsspelgemaakt door het Centrum Informatieve Spelen,werd in 2008 twee keer lokaal gebracht en erwerden 15 leden bereikt.

• In Cactus, het ledenblad voor de +16 jarige KLJleden, getuigde de ex-voorzitter over het vorigetraject met Trias -Tiener Aksie in Zuid Afrika-dat dit één van de voornaamste herinneringen isin zijn carrière als voorzitter.

• In december 2008 werd Komma, het ledenbladvoor -12 jarige KLJ leden, gewijd aan het bezoekvan An Van Elsacker, voorzitster van KLJ, aanTanzania.

• In het voorwoord van de voorzitter in het tijd-schrift van de Groene Kring staat de intentie totsamenwerking met Mviwamo.

• Een artikel in de Groene Krant over landbouwin Tanzania werd gepubliceerd.

KLJ en Groene Kring werken samen met Mviwamo,een boerenorganisatie, aan de opstart van een jonge-renwerking in Tanzania.De eerste stap in deze uitwisseling werd door devoorzitters van KLJ en Groene Kring gezet met eenstudiereis in oktober 2008.Na een inhoudelijke en praktische voorbereidingtrok de delegatie onder begeleiding van Trias naarMviwamo in Tanzania. Ze bezochten verschillendeTrias partners en wisselden uit met Mviwamo omeen jongerenwerking uit te bouwen.

“Samen springen we hoger”: de hele beweging springt mee.

KLJ voorzitster An Vanelsacker na het bezoek aan enkele organisaties

die werken met jongeren: "De organisaties hebben elk hun eigenmanier van werken met jongeren. Voorons was het zeer interessant om inzichtte krijgen in deze verschillende metho-den. "

Groene Kring voorzitter Pieter Van Oostover de samenwerking met Mviwamo:

"Jongeren in Tanzania mobiliseren lijktons geen makkelijke taak, maar wij wil-len er alvast voor gaan."

Page 24: Jaarverslag Trias 2008

24 Hoofdstuk 5: Uitwisseling tussen Noord en Zuid

KVLV

KVLV maakt deel uit van de NederlandstaligeVrouwenraad. De toestand in Oost- Congo stondafgelopen jaar geagendeerd. Op de vraag hoe deNVR iets kon doen aan het lot van de vele vrouwendaar, heeft KVLV (nationaal voorzitster) een toe-lichting gegeven over hoe KVLV ism Trias aan ont-wikkelingssamenwerking doet via o.a. Noord-Zuiduitwisseling. De aanwezigen waren onder deindruk van dit engagement en de onderbouwdemanier van werken van KVLV en Trias.

De werking• Negentig afdeling luisterden naar een getuige-

nis over de inleefreis naar Guinee.• Er werd door 185 afdelingen 13.000 zakjes rijst

gekocht ten voordele van rijstpelmachines inGuinee.

• Zeven afdelingen speelden het spel ‘Energie opje Bord’, dat op vraag van Trias werd ontwik-keld door het Centrum Informatieve spelen.

• Negen afdelingen organiseerden de activiteit‘Gezond de Wereld Rond’.

• Zes afdelingen luisterden naar de voordracht‘Help! Mijn spaarpot wordt gepluimd’ overmicrokrediet.

• Er werden 3 artikels in het ledenblad ‘Vrouwenmet Vaart’ gepubliceerd: - een reisverslag van de inleefreis- over Wereldvoedseldag en voedselprijzen- over de fondsenwervende actie voor rijstpel-

machines

In het uitwisselingstraject tussen KVLV en de platte-landsvrouwen van FOP-BG werden een aantalbelangrijke stappen gezet.Achtentwintig KVLV vrouwen vertrokken in januari2008, na een intense voorbereiding, op inleefreis naarGuinee. Ze maakten kennis met de plaatselijke Triaswerking en het regiokantoor, en de Guineese part-nerorganisaties. Ze wisselden uit met de Guineeseplattelandsvrouwen over de beslissingsmacht vanvrouwen en over vele andere onderwerpen waarvrouwen wereldwijd mee bezig zijn. Het thuisfronten heel KVLV volgde hen op de voet via verhalen enbeelden op het webdagboek.De twee ‘nareis’ vergaderingen stonden in het tekenvan de getuigenissen in de KVLV-afdelingen. Eenklein werkgroepje selecteerde uit duizenden foto’s demooiste beelden die hun inleefervaring het best illus-treren. Samen met het scenario dat ze daarbij schre-ven, en het filmpje dat een inleefreizigster op eigeninitiatief maakte, resulteerde dat in degelijk materiaalom in afdelingen te getuigen. Op de programmadagen ontpopten de inleefreizig-sters zich tot de beste ambassadeurs van Trias enGuinee. Wat resulteerde in 90 aanvragen van KVLV-afdelingen om te getuigen in 2008.

Uit het dagboek van Lieve Baert (inleefreizigster KVLV), januari ‘08

“Onze voorstelling van de evolutie vande rechten van de Vlaamse vrouw oogst-te veel bijval. Hoe zij vroeger moestopkomen in de mannenwereld voor haarrechten, terwijl ze nu beschikt over eigengeld, vertegenwoordigd is in het bestuurvan gemeente en staat. Hoe kinderen enjonge meisjes studeren en zelfstandigbeslissingen nemen.“

“Een jaar in het teken van Guinee”, getuigt een inleefreizigster.

Page 25: Jaarverslag Trias 2008

25Hoofdstuk 5: Uitwisseling tussen Noord en Zuid

LANDELIJKE GILDEN EN BOERENBOND

Het trajectbeeld ‘Bijeenkomen maakt het verschil’ als-ook het aanbod ‘Congo in Beeld’ werkt aan een ande-re beeldvorming over Congo en ontwikkelingssa-menwerking in het algemeen. ‘Met Congo in beeld’worden voordrachten gegeven bij de lokale afdelin-gen van Landelijke Gilden waarbij de situatie wordtgeduid adhv kunstwerken van moderne stadschil-ders uit Kinshasa.

De werking• Drie afdelingen, samen goed voor 165 leden, luis-

terden naar een getuigenis over Honduras als uit-vloeisel van het vorig uitwisselingstraject.

• Trias gaf een vorming over microfinanciering tij-dens één arrondissementsraad en bereikte 23leden.

• Met 9 voordrachten ‘Congo in Beeld’ werden 268personen bereikt.

• Met de actie ‘Stap Voor Stap’ werden ten voorde-le van de werking van Trias 5 solidaire wandelin-gen in de provincie Antwerpen georganiseerd.

• Het personeel van Landelijke Gilden en Boeren-bond maakt kennis met de Congolese realiteit tij-dens ‘Mondvol’, een lunchactiviteit.

• In het ledenblad ‘Buiten’ verscheen een artikelover Gi Mateusen en zijn voordracht ‘Congo inBeeld’.

• In het ledenblad van de Boerenbond ‘Boer &Tuinder’ verschenen volgende bijdragen:- over Congo- over biobrandstoffen en voedselzekerheid- over voedselzekerheid in Tanzania- over studiereis Boerenbond naar Brazilië

In 2008 werden voorbereidingen getroffen om de uit-wisseling tussen Landelijke Gilden en de boerenbe-wegingen in Congo op te starten.

Dialoog ‘biobrandstoffen en voedselzeker-heid’Dit is een thematisch traject waarbij het doel is eenboerendialoog op te starten in Noord en Zuid en opzoek te gaan naar gemeenschappelijke uitdagingenin verschillende contexten. Partners uit het Zuidenkonden deelnemen aan de hand van een vragenlijsten gaven op die manier opinie en informatie overhet thema ‘biobrandstoffen en voedselzekerheid’vanuit hun context. De verzamelde informatiewerd verwerkt en, samen met opzoekingwerk, ver-werkt in de publicatie: ‘Biobrandstoffen en voedsel-zekerheid – elementen voor dialoog.’

Deze publicatie diende als basis om een dialoog-model te ontwikkelen dat reflecties binnen deLandelijke Beweging en de Boerenbond moet sti-muleren.

Boerenbond Twee vertegenwoordigers van Boerenbond trokkennaar Brazilië om in dialoog te gaan over de melkke-ten met de UNICAFES coöperaties. In september2008 werd op basis van de bevindingen van de mis-sieleden bepaald hoe verder samen te werken. Deprioritaire werkgebieden zijn de melksector, deledenbinding en de coöperatiemodellen, en hoemeerwaarde creëren in de keten via industrialisatie.Een programma werd uitgewerkt voor een volgendbezoek van een delegatie van de Braziliaanse melk-coöperaties aan Vlaanderen in 2009.

‘Bijeenkomen maakt het verschil’ is de slagzin die LandelijkeGilden gebruikt voor haar dialoog met het Congolese platteland.

Page 26: Jaarverslag Trias 2008

26 Hoofdstuk 5: Uitwisseling tussen Noord en Zuid

MARKANT

De werkingVierentwintig afdelingen gingen voor een avondje‘Twins: karibu Tanzania'.Er verschenen de volgende artikels in het ledenbladVrouw:• verslag Twins -reis Tanzania• 4 columns• over intra familiaal geweld • over waardig werk • verslag studiereis Filipijnen

De Noord- Zuid werking kreeg een belangrijke plaatsbinnen markant met zowel een inleefreis voor het tra-ject met WEGCC,Tanzania, als de opstart van eennieuw traject met ASHI op de Filipijnen.

Uitwisseling met TanzaniaDe samenwerking met WEGCC kende een hoogte-punt tijdens de Twins-reis naar Tanzania in februa-ri 2008 door 15 markant leden. De reis was het lang-verwachte vervolg op het bezoek van WEGCC aanBelgië en vormde de bekroning van de samenwer-king . Een mooi resultaat was de dynamiek die dereis via de deelneemsters teweeg bracht binnen debeweging. Een grote respons op hun getuigenissentoonde aan dat er wel degelijk een draagvlakbestaat rond het Zuiden binnen markant. Een anderresultaat was het besef van de gelijkenissen tussenVlaamse en Tanzaniaanse vrouwen en van hungelijkwaardigheid.

Uitwisseling met de FilippijnenEen studiereis naar Trias-partner ASHI door direc-teur Anne-Marie Descamps en voorzitster MiekeVandromme in oktober 2008 vormde de aftrap vanhet nieuwe uitwisselingstraject waarmee markantde volgende vier jaar het vrouwelijk ondernemer-schap in het Zuiden zal promoten.

“Twins. Een zaak van wereldvrouwen” is de slogan die markant gebruikt om solidariteit uit te drukken .

Mieke Vandromme’ s motivatie voor dit nieuwe traject na haar studiereis:

“Terwijl ik deze tekst schrijf, voel ik nogde warmte van de gastvrijheid die wijondervonden tijdens onze studiereis inde Filippijnen. De contacten met de kan-didaat-winnaressen van de WomedAward Zuid waren intens, het verblijffysiek en emotioneel behoorlijk zwaar.Het was ontnuchterend te zien in welkeomstandigheden de mensen leven en hoeze vechten om een hogere levensstan-daard te bereiken…. Ons verblijf bevestigde mijn overtuigingop 101 manieren: onze samenwerkingmet Trias is goed. Vrouwen vorming eneen (micro)banklening geven als startvoor een zelfstandige onderneming,maakt het verschil tussen een leven inarmoede of de weg eruit. Vooral de wensom hun kinderen een beter leven tebezorgen, stuwt de Filippijnse vrouwenvooruit. Female empowerment – vrou-wen steunen in hun groei – is een missiedie stand houdt over de continentenheen.

Page 27: Jaarverslag Trias 2008

27Hoofdstuk 5: Uitwisseling tussen Noord en Zuid

NEOS

Neos draagt solidariteit hoog in het vaandel, ookmet het Zuiden. Trias en Neos gaan samen verderop het ingeslagen weg om het Zuiden een plaats tegeven in de lokale clubs. Door voordrachten vangerenommeerde sprekers tracht Trias een realistischbeeld te geven over ontwikkelingssamenwerkingen wordt de rol van Trias telkens belicht.

De werking• Vijfenveertig afdelingen luisterden naar één van

de voordrachten ‘Experten aan het woord’: - “Congo: tussen hoop en wanhoop door

Walter Zinzen: 22 afdelingen- “Globalisering en armoedebestrijding” door

Dirk Barrez: 6 afdelingen- “Het gezicht van Congo” door Peter

Verlinden: 7 afdelingen- “Door de mazen van het net: ouder worden

in ontwikkelingslanden” : 5 afdelingen- “Latijns-Amerika: op weg naar democratie”

door An Vranckx: 3 afdelingen- “Latijns-Amerika: een toekomst in bewe-

ging” door Liesbet Walckiers: 2 afdelingen• Nationaal secretaris Eric Bradt droeg dit jaar zijn

deelname aan de Dodentocht van Bornem opaan de werking van Trias. Neos zette hiervooreen hele actie op touw en met succes. Meer dan50 clubs en vele individuele sponsors onder-steunden deze actie.

• Er verscheen een artikel in het ledenblad ‘NeosMagazine’ over ‘waardig werk’.

Oprichting werkgroep TriasIn het voorjaar van 2008 werd een werkgroep’Trias’ opgericht. Dit is een denktank over hoeNoord-Zuid binnen Neos het best aan bod kankomen en heeft als doel Trias en ontwikkelingssa-menwerking op de kaart te zetten binnen Neos.Trias begeleidt en coördineert de werkgroep. Op ditmoment neemt Neos niet deel aan een uitwisse-lingstraject. Wel is er interesse om nader kennis temaken met de context waarin ondernemers in hetZuiden leven via bijvoorbeeld een inleefreis. Triasen Neos bekijken samen wat de beste manier is omNeos dichter bij het Zuiden te brengen.

Jean-Creemers, voorzitter Neos Peer: “Ik sta achter het werk van Trias: meewerk helpen creëren door microkredietenvoor de kleine ondernemer in het Zuidenis volgens mij de juiste aanpak.Ondernemers moeten kansen krijgen omte groeien, ook daar waar de omstandig-heden moeilijk zijn.”

De werkgroep Trias werd opgericht in 2008.

Page 28: Jaarverslag Trias 2008

28 Hoofdstuk 5: Uitwisseling tussen Noord en Zuid

UNIZO

Aan de hand van deze slogan maakt UNIZO samenmet Trias haar engagement concreet door uitwisse-lingen uit te bouwen tussen ondernemers inVlaanderen en ondernemers uit het Zuiden.Uitwisseling van kennis en ervaringen staan in hetpartnerschap centraal. Dat kan bijvoorbeeld gaanover thema's zoals relaties met de overheid, belan-genbehartiging, dienstverlening voor ondernemersen alles wat met ondernemerschap te maken heeft.

De werking• Er werd driemaandelijks een elektronische

nieuwsbrief gepubliceerd voor 600 geïnteres-seerden over de voortgang van de Trias werkingbinnen Unizo

• Er kwam een nieuwsbrief van Gent-Meetjesland en de Trias partner Fpaki voorbestuursleden, personeelsleden en geïnteres-seerden over de voortgang van de Trias werkingbinnen Gent- Meetjesland.

• Er ware enkele artikels in ledenblad ‘ZO maga-zine’:- Aankondiging van studiereis Gent-

Meetjesland - UNIZO-ondernemers in de Filippijnen - De werkgever als bullebak volgens 11.11.11

• Op de site van UNIZO kwam er een pagina overde inleefreis naar El Salvador opwww.unizo.be/elsalvador

• Op talrijke netwerkactiviteiten bij UNIZO waser communicatie over de uitwisselingen tussenNoord en Zuid.

Ondernemers zonder grenzen in deFilippijnenNa de inleefreis van UNIZO Westhoek naar deFilippijnen in december 2007 werd er in 2008 verderuitgewisseld via een communicatieplatform enwerden initiatieven tot fondsenwerving onderno-men.

Ondernemers zonder grenzen in El SalvadorUNIZO Noord-West-Vlaanderen trok in oktober2008 naar El Salvador. Het bezoek van de UNIZOdelegatie (8 ondernemers en 2 beroepskrachten)had een stimulerend effect op zowel Fademype(BDS en microfinancieringsdiensten) en Redga(netwerk van ondernemerssectoren) als op deUNIZO delegatie. Het was ook inspirerend voorTrias in Centraal- Amerika en voor Trias in het alge-meen, meer bepaald in haar definiëring en strategierond ondernemerschap.

Ondernemers zonder grenzen in GuineeEen regiodirecteur van UNIZO, een adviseur diewerkt voor ‘Jobkanaal’ en de Trias ambassadricevoor UNIZO Gent-Meetjesland zijn in april 2008 opstudiereis geweest naar Guinee waar ze kennismaakten en overleg hadden met vertegenwoordi-gers van Aguidep en FPAKI.

‘Ondernemers zonder Grenzen’: UNIZO en Trias slaan een brug naar ondernemers in het Zuiden

Page 29: Jaarverslag Trias 2008

29Hoofdstuk 6 Het financieel, maatschappelijk en milieuverslag

Het financieel, maatschappelijk en milieuverslag

FINANCIËLE INDICATORENTrias groeit en dat is ook in haar cijfers waar tenemen. Vooral de subsidies van de Europese Unieen van het Belgisch Overlevingsfonds (BOF) zullenin 2009 verder stijgen. In het financieel meerjaren-plan 2006-2013 van Trias staat een groeipad dat zogoed als mogelijk gevolgd wordt, rekening hou-dend met interne en externe factoren die de resulta-ten beïnvloeden. De wereldwijde financiële crisisen de daarbij horende voorzichtigheid van donorenheeft zich in 2008 nog niet substantieel laten voelen,maar zal mogelijks in 2009 wel een effect hebben opde fondsenwerving.

In 2008 werd er gewerkt aan een strategische notafondsenwerving en externe communicatie. Wat defondsenwerving betreft, was één van de conclusiesde nood aan verdieping van bestaande donorrela-ties en de diversificatie van financiële bronnen.Ook wordt er gewerkt aan het meten en verbeterenvan de rendabiliteit van de fondsenwervendeinspanningen.

Trias is nu financieel gezond en wenst dat ook zo tehouden. Trias heeft een goede solvabiliteit, liquiditeiten begrotingsevenwicht, en is erkend voor program-ma financiering door DGOS, de dienst ontwikke-lingssamenwerking van de federale overheid.

Naast de subsidiërende overheden, waaronder pro-vincies en gemeenten, werven we ook fondsen bij 5andere categorieën van donoren: particulieren, de 6achterbanorganisaties in Vlaanderen, andere ngo’s,stichtingen en fondsen en tenslotte bedrijven. In2009 worden deze inspanningen geconsolideerd enwordt er geïnvesteerd in de ontwikkeling van nieu-we fondsenwervende instrumenten.

Een bijzondere inspanning in het verbeteren vanhet beheer van financiën, en ook fondsenwerving,is de aankoop en implementatie van nieuwe boek-houdkundige software, inclusief een module voordonorbeheer in 2009.

Page 30: Jaarverslag Trias 2008

z Verkopen: 45.235 € z Particulieren: 147.737 € z Bewegingen: 136.363 €z Andere NGO's: 980.090 € z Stichtingen en Fondsen: 456.361 € z Bedrijven: 147.133 €z CD&V: 33.933 € z Provincies en gemeentes: 153.181 €

2%

6%

47%

22%

7%

Verdeling Eigen Opbrengsten

7% 7%2%

30 Hoofdstuk 6 Het financieel, maatschappelijk en milieuverslag

BALANS 2008

ACTIVA euroImmateriële vaste activa 0,00Materiële vaste activa 218.189,10Financiële vaste activa 1.125,00Vorderingen op meer dan 1 jaar 7.719.870,31Vooruitbetalingen 0,00Vorderingen op ten hoogste 1 jaar 8.023.194,29Liquide middelen 1.843.887,82Overlopende rekeningen 0,00TOTAAL ACTIVA 17.806.266,52

PASSIVA euroBestemde fondsen 569.077,72Overgedragen resultaat 137.384,40Voorzieningen voor risico’s en kosten 175.053,00Schulden op ten hoogste 1 jaar 379.147,06Overlopende rekeningen 16.545.604,34TOTAAL PASSIVA 17.806.266,52

Zoals uit de balans 2008 blijkt, is vanwege de een-malige goedkeurig door DGOS van de meerjarigeprogrammafinanciering een veel hoger activa enpassiva ontstaan in vergelijking met vorige jaren,met name de hogere vorderingen op zowel 1 jaarals op meer dan 1jaar.

OPBRENGSTEN 2008

Eigen opbrengsten euroParticulieren 147.736,85Bewegingen 136.362,8911.11.11 282.892,03Agricord 706.408,52Ieder voor Allen 44.541,21Form 34.870,70Stichtingen en Fondsen 503.230,39Bedrijven 147.132,77Andere inkomsten 97.906,69Totaal eigen opbrengsten 2.101.082,05

Subsidies en medefinanciering euroProvincies en Gemeenten 153.181,20Belgische Overheid DGOS 4.993.756,22Belgische Overheid BOF 763.830,70Vlaamse Overheid 0,00Europese Unie 344.133,73Andere 57.145,07Totaal subsidies 6.312.046,92

TOTAAL OPBRENGSTEN 8.413.128,97

De eigen opbrengsten kenden in 2008 een substantiëleverhoging in vergelijking met 2007, toen we 1.457.621euro realiseerden. De vooropgestelde begroting werdvoor 91% gerealiseerd. Dit is, naast de volgehoudeninspanning naar de andere donoren, vooral het resul-taat van de inspanningen die geleverd werden metbetrekking tot het AgriCord netwerk.In 2009 zullen de subsidies van de Europese Unie enhet Belgisch Overlevingsfonds verder stijgen. Erwordt in 2009 ook een bijzondere inspanning gele-verd in de fondsenwerving naar bedrijven en in desamenwerking met CFP.

Page 31: Jaarverslag Trias 2008

31Hoofdstuk 6 Het financieel, maatschappelijk en milieuverslag

KOSTEN 2008

KostenDirectie 91.781,16Financiën & ICT 201.155,43Fondsenwerving & externe communicatie 189.658,77HRM & Logistiek 108.889,87Noorddienst 438.409,77Research & development 242.612,29Regio adviseurs 401.803,47Regio's 6.616.466,10TOTAAL KOSTEN 8.290.776,86

RESULTAAT VAN HET BOEKJAAR 122.352,11

De jaarrekening van Trias vzw met betrek-king tot het boekjaar 2008, afgesloten op 31december 2008, werd gecontroleerd en goed-gekeurd door de Burgerlijke bvba Van Impe,Mertens & Associates, vertegenwoordigddoor de bedrijfscommissaris Herman VanImpe.

In 2008 werd de kostenstructuur gealligneerd methet organigram, waardoor de financiële verant-woordelijkheid en de operationele efficiëntie vanelke dienst verder zichtbaar wordt gemaakt.

Meteen wordt duidelijk wat het hoofdkantoor kost,de ondersteunde diensten en de Noordwerking, nl.20% van de totale kosten.Bovendien kan de kost van fondsenwerving encommunicatie afgezet worden tegen de opbreng-sten, zijnde het resultaat aan eigen middelen. Datbetekent dat 1 euro kosten voor fondsenwervingongeveer 11 euro opbrengt. Uit beide indicatoren blijkt dat Trias zorgvuldig enzo efficiënt mogelijk met middelen omspringt.

z Directie: 91.781 € z FW&EC: 189.659 € z F&ICT: 201.155 € z HRM&LOG: 108.890 € z Noord: 438.410 € z R&D: 242.612 €z RA: 401.803 €

5%

11%

12%

7%

27%

14%

24%

Verdeling kosten hoofdzetel

z Brazilië: 359.705 € z Andes: 630.944 € z Centraal Amerika: z Guinee: 492.472 € 1.488.234 € z Ghana: 207.445 € z RD Congo: 1.185.052 € z Oeganda: 724.297 € z Tanzania: 944.001 € z Filippijnen: 584.316 €

5%

10%

23%

7%18%

11%

14%

Verdeling uitgaven Regio’s

3%

9%

Page 32: Jaarverslag Trias 2008

32 Hoofdstuk 6 Het financieel, maatschappelijk en milieuverslag

MILIEU-INDICATORENDit onderdeel geeft momenteel alleen informatieover een aantal milieuaspecten van de werking vanhet Trias hoofdkantoor. De aspecten waarovergerapporteerd wordt, zijn: materialen, energie,luchtemissies en transport. Trias is een lerende organisatie. Omwille van derelevantie zal Trias in 2009 een nulmeting uitvoerenvoor het aspect ‘gebouw’ en het aspect ’mobiliteit’voor wat betreft CO2 emissies. Verder zal Trias eennulmeting doen voor het aspect ‘papier’ voor watbetreft samenstelling en gewicht. Trias is zich bewust van de milieu-impact van haarwerking. Trias is zich ook bewust van haar bijdrageaan de herverdeling van middelen ten voordele vanhet Zuiden, inclusief de nodige milieukwaliteit. Het PLATS, het ‘Planning Learning AccountabilityTrias System’, zal verder evolueren om op termijnde milieu impact en ook de milieubijdrage van deorganisatie beter meetbaar te maken. Voor 2008 geven we metingen weer die afgeleid zijnuit de bestaande registratiesystemen. Dit betekentdat sommige waarden een deductie zijn uit anderegegevens. Trias zal in de loop van de volgende tweeverslaggevingcycli verder werken aan het verfijnenvan dataverzameling afgestemd op de prestatie indi-catoren van GRI.

EN1: Totale hoeveelheid gebruikte materia-len naar gewicht of volume. Door de organisatie aangekocht kopieerpapier endrukwerk voor intern gebruik in 2008: 100,00 kg.Door de organisatie aangekocht kopieerpapier endrukwerk voor externe publicatie, inclusief hetpapier gebruikt bij uitbestede publicaties: 1571,00 kg. Omdat Trias geen typische campagne organisatie is,is het papierverbruik relatief laag.

EN2: Percentage van de gebruikte materia-len dat bestaat uit afval uit externe bron-nen.Intern gebruik Geen van het aangekochte kopieerpapier en druk-werk is van een soort met een recyclage inhoud van100%. Dit is een werkpunt voor 2009. De helft ongeveer van het aangekochte kopieerpapieren drukwerk is van een soort met een recyclageinhoud van 50%.Extern gebruik Geen van het aangekochte kopieerpapier en druk-werk is van een soort met een recyclage inhoud van100% .Ongeveer een kwart van het aangekochte kopieerpa-pier en drukwerk is van een soort met een recyclageinhoud van 50%.

EN3 en EN4: Direct en indirect energiever-bruik door primaire energiebron.Energieverbruik van de gebouwen Aantal kWh elektriciteit verbruikt in 2008: 12.951,00kWh, 100 % standaard grijze stroom geleverd doorEssent. De CO2-uitstoot van het elektriciteitsverbruikis 9.764,54 kg CO2 en uitgedrukt in Megajoule:46.623,60 MJAantal liter stookolie voor verwarming in 2008: 3.138liter. Dit betekent een CO2-uitstoot van 9.209,94 kgCO2 of 113.909,40 MJ.De centrale verwarming is gemeenschappelijk en inbeheer van de gebouwbeheerder Imargo. Het ver-bruik werd afgeleid uit facturatie en gemiddeldeliterprijs 2008.

Dienstverkeer Aantal kilometer dienstverkeer afgelegd auto in 2008:3.367,00 km Aantal kilometer dienstverkeer openbaar vervoer in2008: 0,00 km Aantal kilometer dienstverkeer met de fiets in 2008:0,00 km

Page 33: Jaarverslag Trias 2008

33Hoofdstuk 6 Het financieel, maatschappelijk en milieuverslag

Aantal retourvluchten binnen Europa: 4 Aantal retourvluchten naar Oostkust Amerika,Midden-Oosten, Noord-Afrika: 0 Aantal retourvluchten naar Westkust Amerika,Midden- en Zuid-Amerika, Zuid-Afrika en Azië op:91

Totalen Totale CO2-uitstoot als gevolg van het energiever-bruik van gebouwen is 18.974,47 kg CO2 of uitge-drukt in Megajoule 160.533,00MJ.Totale CO2-uitstoot als gevolg van het dienstver-keer is 11.875.452,50 kg CO2 of 146.779.191,68 MJ .

Totale CO2-uitstoot als gevolg van directe energie-verbruik in 2008: 11.894.426,97 kg CO2 of146.939.724,68 MJ EN5: Energie die bespaard is door besparingen &efficiëntieverbeteringen.Er zijn geen besparingen of verbeteringen te mel-den ten opzichte van vorige jaren, omdat er geenmetingen zijn.

EN8: Totale wateronttrekking per bron. Het aantal m3 leidingwater verbruikt door Trias isniet gekend omdat dit niet apart gemeten wordt.Dit wordt opgenomen als aandachtspunt voor2009. De organisatie beschikt niet over een opslag-capaciteit voor regenwater.

EN17: Andere relevante indirecte emissievan broeikasgassen naar gewicht.CO2-uitstoot als gevolg van het woon-werk ver-keer: 25.646,21 kg CO2 CO2-uitstoot als gevolg van het papierverbruik:8.755,99 kg CO2 Totale CO2-uitstoot als gevolg van indirecte ener-gieverbruik: 34.402,20 kg CO2

EN18: Initiatieven ter verlaging van deemissie van broeikasgassen en gerealiseer-de verlagingen.In 2008 werd voor dienstverkeer met de auto over-geschakeld op Cambio autodelen. Het is echter nietmogelijk het precieze effect ervan te meten. Wekunnen wel vaststellen dat er nog minder met deeigen wagen naar Brussel wordt gereden omdatmen niet zelf in een voertuig moet voorzien. In2009 wordt verder gewerkt aan een nulmeting opdiverse indicatoren.

SOCIALE INDICATORENOok hier is de scope van dit verslag beperkt tot hethoofdkantoor. Het HR beleid wordt vorm gegevendoor de directie en het management, inclusief con-sultatie en informatiemomenten voor alle mede-werkers. Het HR beleid van Trias werd eind 2007 vernieuwden in 2008 expliciet gecommuniceerd in een hand-leiding die aangeboden wordt aan elke medewer-ker. Het HR beleid wordt vanaf 2009 uitgevoerddoor twee HR medewerkers (1,7 VTE). De operati-onele leiding wordt waargenomen door de directie.In het organigram is deze functie toegewezen aande adjunct directeur. Naast de handleiding die zowel gedrukt als via hetinterne communicatiesysteem First Class raad-pleegbaar is, zal het arbeidsreglement aangepast enter inzage aangeboden worden, zoals voorzien inde arbeidsreglementering. Beide werkdocumentenstreven naar eenvormigheid, duidelijkheid entransparantie met betrekking tot verschillendeaspecten van het HR beleid.

Page 34: Jaarverslag Trias 2008

34 Hoofdstuk 6 Het financieel, maatschappelijk en milieuverslag

Het organigram geeft de operationele structuur weer.

Organigram Trias

Financiën &ICT

Diensthoofd en3 medewerkers

Algemene vergadering

Raad van bestuur

Algemeen Directeur

Adjunct-directeur

NoordDiensthoofd en4 medewerkers

Zuid

RA RA RA

Research & Development

2 R&Dmedewerkers

Personeel & Onthaal

2 medewerkers

Fondsenwerving& Communicatie

2 medewerkers

RC RCRC

RC RCRC

RC RCRC

LA1: Totale personeelsbestand naar type werk, arbeidsovereenkomst en regio. A. Tijdens het rapporteringjaar 2008.Vanaf 2009 zal telkens ook het vorig rapporteringjaar worden opgenomen.

voltijds deeltijds totaal (in VTE) (boekjaar) (boekjaar) (boekjaar)

gemiddeld aantal werknemers 18 4 20,74

De daadwerkelijk gepresteerde uren werden niet tijdig opgevraagd, maar dit punt wordt opgenomen in dedata verzameling voor 2009.

B. Op de afsluitingsdatum van het rapporteringjaar voltijds deeltijds totaal (in VTE)(boekjaar) (boekjaar) (boekjaar)

aantal werknemers ingeschreven in het personeelsregister 21 4 23,74volgens de aard van de arbeidsovereenkomst:overeenkomst voor onbepaalde tijd 20 4 21,74overeenkomst voor bepaalde tijd 0 0 0overeenkomst voor duidelijk omschreven werk 0 0 0vervangingsovereenkomst 0 0 0volgens de beroepscategorie:Kaderleden (directie & diensthoofd) 5 0 5Bedienden (inclusief regio-adviseurs) 16 4 18,74arbeiders 0 0 0

Page 35: Jaarverslag Trias 2008

35Hoofdstuk 6 Het financieel, maatschappelijk en milieuverslag

LA2: Totaal aantal en snelheid van perso-neelverloop per leeftijdsgroep en geslacht. Geef het verloop weer van het aantal VTE geduren-de het rapporteringjaar:

volgens het geslacht: vertrokken ingeschreven

mannen 1 4vrouwen 4 4

VOLGENS LEEFTIJDSGROEP: < 30j 2 430 - 50j 2 4> 50j 1 0

LA4: Percentage medewerkers dat ondereen collectieve arbeidsovereenkomst valt. Percentage werknemers gebonden door ParitairComité 329.1: 100,00%

LA10: Gemiddeld aantal uren training envorming per persoon gedurende 2008

ONDERVERDELING NAAR BEROEPSCATEGORIEkaderleden:

10 uren training/kaderlid (2 personen)bedienden:

4 uren training/bediende (5 personen)arbeiders:

0,00 uren training/arbeider (NVT)

In 2009 wordt het HRM beleid verder uitgewerkttot en met de functiekaarten en het bijhorende per-soonlijk ontwikkelingsplan. Op die manier wordtvorming en training verankert in de implementatie,aangepast aan elke medewerker. Het volgend jaar-verslag brengen we daar verslag over uit. In het kader van de versterking van de eigen orga-nisatie, werd in 2009 voorzien om een binnen depersoonlijke jaarplanning ook vormingsmomentente voorzien op maat van de individuele medewer-kers. Ook het leren tussen collega’s wordt gestimu-leerd via “boeiende boterhammen”. Dit zijn lunch-momenten waarbij een collega een verhaal brengtuit haar of zijn praktijk.

LA13: Samenstelling van bestuurslicha-men en onderverdeling van medewerkersper categorie, naar geslacht, leeftijds-groep, het behoren tot een bepaalde maat-schappelijke minderheid en andere indica-toren van diversiteit.

Algemene Vergadering In het kader van de het proces tot hervorming vande bestuursorganen zal vanaf 2009 hierover gerap-porteerd worden.

Raad van Bestuur

Onderverdeling naar geslacht mannen 9 56,25%vrouwen 7 43,75%

Onderverdeling naar leeftijdsgroep < 30 j 0 0,00%

30 - 50j 8 50,00%> 50j 8 50,00%

Onderverdeling naar afkomst afkomstig uit EU 16 100,00afkomstig van buiten de EU 0 0,00

De leeftijd werd niet expliciet bevraagd, dus is diteen zo accuraat mogelijke inschatting.

Werknemers

Onderverdeling naar geslacht mannen 10 40,00%vrouwen 15 60,00%

Onderverdeling naar leeftijdsgroep < 30 j 7 28,00%30 - 50j 17 68,00%> 50j 1 4,00%

Onderverdeling naar afkomst afkomstig uit EU 25 100,00%afkomstig van buiten de EU 0 0,00%

Page 36: Jaarverslag Trias 2008

36 Hoofdstuk 6 Het financieel, maatschappelijk en milieuverslag

Alle medewerkers vallen onder het paritair comité329.1 en de daaruit volgende Cao’s. Lokale mede-werkers in de negen regio’s vallen onder de plaat-selijke wetgeving, zowel qua arbeidsstandaardenals qua remuneratie. Het handboek biedt eenmethode voor een benchmark om het loon vast testellen. Verslaggeving hierover wordt opgenomenwanneer de scope van het verslag de wereldwijdeorganisatie betreft.

Trias is een groeiende organisatie en bijgevolg is ereen belangrijke taak weggelegd voor de dienstHRM en logistiek die het menselijk kapitaal vanTrias beheert. In 2008 werden bijzondere inspannin-gen geleverd in de zoektocht naar talent inVlaanderen en in het Zuiden, zowel in vervangingvan als in aanvulling op de bestaande competen-ties.

DiversiteitTrias is een vlakke organisatie en er is een diversi-teit van competenties nodig om de doelstellingen teverwezenlijken. Gender is als transversaal themaook zichtbaar een element van diversiteit binnenTrias. Er is een openheid naar personen met eenbeperking: zowel onder de vrijwilligers als onderhet personeel bevinden zich personen met eenbeperking. Op het hoofdkantoor werken twee men-sen (voltijds) met een beperking. De culturele diversiteit is eigen aan de internationa-le werking van Trias. Op het hoofdkantoor is hetteam nog niet een weerspiegeling van de maat-schappelijke diversiteit rondom, omdat de compe-tentieprofielen zo specifiek zijn. Trias kijkt uit naarde komende generatie die vanuit diverse achter-gronden kiest voor de sector en daaromtrent speci-fieke competenties ontwikkelt.

LA14: Verhouding tussen basissalarissen van mannen en vrouwen per medewerkercatego-rie De lonen zijn gender neutraal en transparant. In het handboek dat elk personeelslid ontvangt, staan de loon-categorieën, de aanvangslonen en het progressiemechanisme.

Aanvangslonenbediende bediende bediende adviseur leidinggevend directieCategorie 1 Categorie 2 Categorie 3 Categorie 4 Categorie 5 Categorie 61.804,05 1.984,84 2.222,59 2.555,98 2.939,38 3.527,26

Page 37: Jaarverslag Trias 2008

37Hoofdstuk 7: Tot slot

Tot slotHet is duidelijk dat dit jaarverslag een eerste oefening is om met het raamwerk van GRI aan de slag te gaan.Voor een aantal indicatoren kunnen we onvoldoende of niet rapporteren. We leren uit die eerste ervaring waarer ‘information gaps’ zijn. Daar is werk aan de winkel voor de lerende organisatie Trias. Concreet zal dit wor-den ingevuld via PLATS, zodat dit meten en data verzamelen gecoördineerd en uiteindelijk voor de hele orga-nisatie kan gebeuren.

HET GLOBAL REPORTING INITIATIVEGlobal Reporting Initiative of kortweg GRI ontstond een 10-tal jaar geleden als netwerk van ngo’s,bedrijven en overheden. Het opzet was om in de eerste plaats bedrijven aan te zetten om te rapporte-ren over hun volledige maatschappelijke impact en dus informatie te verschaffen niet enkel over hunfinanciële resultaten maar ook over hun milieu-impact en hun sociale impact. Daarnaast wou GRI ookrichtlijnen aanreiken om op die drie vlakken een beleid uit te stippelen. Daarvoor werkte GRI een raam-werk voor verslaggeving uit. Dat bevat ten eerste een aantal sleutelprincipes voor goede rapportering(relevantie, betrouwbaarheid, vergelijkbaarheid, leesbaarheid …) en ten tweede geeft het een aantal ele-menten aan waarover het rapport informatie moet verschaffen. Achteraan in dit verslag staat een overzicht van de GRI-elementen in dit verslag en waar ze terug tevinden zijn.GRI is een uitgebreid raamwerk gericht op grotere organisaties. Maar het kan toegepast worden op 3niveaus A, B en het instapniveau C. Trias koos voor het C-niveau en wil dit eerst volledig uitwerken.GRI is uitgegroeid tot een wereldwijd netwerk met vertegenwoordigers vanuit de bedrijfswereld, over-heden, ngo’s … Inmiddels rapporteren er ook al een 1000-tal organisaties volgens dit raamwerk.Momenteel wordt er ook gewerkt aan een raamwerk afgestemd op ngo’s.Trias neemt voor de Belgische ngo’s deel aan dit proces. Door deze internationale standaard te gebrui-ken verhoogt Trias haar transparantie, vergroot dit de vergelijkbaarheid van verslaggeving en gevenwe het goede voorbeeld, als lerende en proactieve organisatie.

GRI overzichtstabelDit is de tabel waarin staat waar in het verslag de verschillende onderdelen van de informatie voorziening tevinden zijn.

1. Strategie en analyse1.1 Verklaring duurzaamheid p 31.2 Beschrijving implicaties in de toekomst p 3

2. Organisatieprofiel2.1 Naam van de organisatie Trias vzw 2.2 Voornaamste producten en/of diensten p12, p 222.3 Operationele structuur van de organisatie p 342.4 Locatie van het hoofdkantoor, colofon p 392.5 Het aantal landen waar de organisatie actief is p 5, p 17-192.6 Eigendomsstructuur en de rechtsvorm p 7, p 392.7 Afzetmarkten p 5, p 12, p 222.8 Omvang van de organisatie p 52.9 Veranderingen tijdens de verslagperiode p 62.10 Onderscheidingen tijdens verslagperiode geen

Page 38: Jaarverslag Trias 2008

38 Hoofdstuk 7: Tot slot

3. Verslagparameters3.1 Verslagperiode p 53.2 Datum van het meest recente verslag p 53.3 Periodiciteit p 53.4 Contactpunt voor vragen over het verslag colofon p 393.5 Proces het bepalen van de inhoud van het verslag p 5 3.6 Afbakening van het verslag p 5, p 6 3.7 Specifieke beperkingen reikwijdte van het verslag p 6 3.8 Verslaggeving over samenwerkingsverbanden p 17-213.10 Herformuleringen van eerder verstrekte informatie geen geen3.11 Significante veranderingen qua reikwijdte, afbakening, methoden geen 3.12 GRI- inhoudstafel p 37

4. Bestuur, Verplichtingen en betrokkenheid4.1 De bestuursstructuur van de organisatie p 7 4.2 Heeft de voorzitter een leidinggevende functie? neen 4.3 Het aantal onafhankelijke bestuurders 100% 4.4 Inspraak mogelijkheden stakeholders p 114.8 Intern verklaring code van belang voor MVO geen 4.12 Externe handvesten de organisatie onderschrijft p 84.13 Lidmaatschap van verenigingen p 8 4.14 Lijst van groepen belanghebbenden die werden betrokken p 9-104.15 Basis voor inventarisatie en selectie van belanghebbenden p 94.16 Benadering van het betrekken van belanghebbenden p10

Prestatie-indicatoren

Economische prestatie-indicatorenEC1 Directe economische waarden p 30EC4 Significante steun van de overheid p 30EC6 Beleid lokale leveranciers p 10

Milieuprestatie-indicatorenEN1 Gebruikte materialen p 32EN2 Hergebruikte materialen p 32EN3 Direct energieverbruik door primaire energiebron p 32EN4 Indirect energieverbruik door primaire bron p 32EN8 Totale waterontrekking per bron p 33EN17 Andere relevante indirecte emissie van broeikasgassen p33EN18 Verlaging van de emissie van broeikasgassen p33

Sociale aspectenLA1 Totale personeelsbestand p 34LA2 Personeelsverloop p 34LA4 Collectieve arbeidsovereenkomst p 34LA10 Vorming en opleiding p 34LA13 Samenstelling van bestuurslichamen p 34LA14 Verhouding salarissen van mannen en vrouwen p 35

Page 39: Jaarverslag Trias 2008

39Hoofdstuk 7: Tot slot

Trias vzwHandelsstraat 20 bus 14

1000 Brusseltel. 02/513 75 34 fax 02/512 05 02

[email protected] www.triasngo.beondernemingsnummer 0427.736.148

Steun op rekening 736-3333333-89

V.U. Lode Delbare, Handelsstraat 20 bus 14, 1000 Brussel

Trias verhuist op 3/8/2009! Ons nieuw adres: Wetstraat 89, 1040 Brussel.

Ons e-mailadres en telefoonnummer blijven ongewijzigd.

Page 40: Jaarverslag Trias 2008

www.triasngo.be