Jaarverslag De Hoop ggz 2009

13
Jaarverslag De Hoop ggz 2009

description

Jaarverslag De Hoop ggz 2009

Transcript of Jaarverslag De Hoop ggz 2009

Page 1: Jaarverslag De Hoop ggz 2009

Jaarverslag De Hoop ggz

Jaarverslag De Hoop ggz

2009

Page 2: Jaarverslag De Hoop ggz 2009

Jaarverslag De Hoop ggz 2009 3

DankbaarheidMet dankbaarheid presenteren wij ons verslag van 2009. Het afgelopen jaar kon ons zorgaanbod nog verder worden uitgebreid met 24-uurs kinder- en jeugd-zorg alsmede de zorg voor jeugdige verslaafden. De Hoop ggz ervaart het als een zegen van de Here God dat aan een steeds grotere groep zorgvragers hulp geboden kan en mag worden. Dit blijven wij doen vanuit de Bijbelse opdracht in Spreuken 24 vers 11 (Statenvertaling): ‘Red degenen die ter dood gegrepen zijn, want zij wankelen ter doding, zo gij u onthoudt.’ De Hoop ggz wil vanuit een bewuste christelijke identiteit handen en voeten geven aan professionele zorg aan mensen in nood.

De jaarrekeningDe officiële jaarrekening 2009 kunt u vinden in ons jaardocument onder Archief Jaardocumenten op www.jaarverslagenzorg.nl.

Op de omslag: jongeren van de Kajuit, de kliniek voor jeugdige verslaafden.In 2009 ging deze kliniek van start.

Page 3: Jaarverslag De Hoop ggz 2009

Jaarverslag De Hoop ggz 20094 Jaarverslag De Hoop ggz 2009 5

Henk Stoorvogel tijdens de Dag van Hoop:“Waar hoop is, gaan mensen bidden. En God beantwoordt gebeden. Wel is het belangrijk te weten dat God anders naar tijd en realiteit kijkt dan wij dat doen. We leven nog vaak in de vrijdag van onze nood, maar het wordt zondag!” en met enige ironie: “Kijk uit voor mensen die blijven hopen, bidden en verwachten!”

Raad van toezichtDhr. R. Romijn voorzitter Dhr. H.D. Ploeg vice-voorzitter/secretarisMw. mr. H.K. Korteweg-de Jager lidDhr. drs. D.A. van Steensel lidDhr. Jac. Hogeweg lidDhr. L.K. Hoogendoorn lidDhr. C.H.N.M. Petit lid

Adviseur van de Raad van Toezicht was in 2009 de heer Th.J. Malschaert.

Raad van BestuurDhr. T. Stortenbeker voorzitterDhr. mr. C.L. van Dam lid

DirectieDhr. drs. D. W. van Twillert directeur volwassenenzorg Dhr. drs. R.J. Hondsmerk directeur kinder- en jeugdzorg Dhr. drs. V.J. van Petegem psychiater, medisch directeur Dhr. drs. P.G.F. Vel Tromp directeur financiën Dhr. H.J. Valk directeur communicatieDhr. J.C. van den Boogaart directeur bedrijven

OrganisatieIn juli 2009 zijn de heer L.K. Hoogendoorn en de heer C.H.N.M. Petit officieel toegetreden tot de Raad van Toezicht.

Dag van Hoop Ruim 2000 mensen bezochten zaterdag 27 juni 2009 de Dag van Hoop. Het thema van deze open dag was ‘Hopen, bidden, verwachten’. Naast veel samenzang en muziek wa-ren er lezingen, seminars, een markt en rondleidingen door de centra en bedrijven. Auteur-voorganger Henk Stoorvogel sprak over hoop als energie voor het geloof. In de avond gaf Kees Kraayenoord een prachtig concert waar ruim 1500 mensen op af kwamen. Bijzonder was dat televisiezender Family7 de hele Dag van Hoop live uitzond.

Reactie van een bezoeker:“Bedankt voor deze

heerlijke dag. We hebben genoten!”

Cliënt Rinus: “Het is écht

mogelijk een leven na

verslaving op te bouwen.

Daar ben ik zelf een voor-

beeld van. Leven na ver-

slaving betekent voor mij

een eerlijke relatie met

God. Ook het contact met

mijn vrouw en kinderen is

weer goed.”

Page 4: Jaarverslag De Hoop ggz 2009

Jaarverslag De Hoop ggz 20096 Jaarverslag De Hoop ggz 2009 7

Hoop Laat De Hoop ggz is begonnen met de productie van een eigen tv-programma. ‘Hoop Laat’ is een late-night talkshow, waar cliënten van De Hoop hun levensverhaal vertellen. Ook komen deskundigen aan het woord. Na elke uitzending kunnen kijkers bellen of mailen met De Hoop om na te praten over de onderwerpen. De Hoop ggz brengt al een aantal jaren via zelf geproduceerde radioprogramma’s haar visie op (verslavings)problematiek en hulpverlening. Nu zijn daar de televisieprogramma’s bij gekomen. Op 28, 29 en 30 december 2009 werden de eerste drie talkshows uitgezonden op Family7. Deze afleveringen gingen over ‘Alcohol’, ‘Moeilijke dagen’ en ‘Vergeving’.

ToerustingNa vierendertig jaar verslavingszorg is er veel kennis vergaard en ervaring opgedaan. Met deze kennis wil De Hoop ggz graag anderen toerusten. Niet alleen de eigen medewerkers, maar ook andere (christelijke) hulpverleners, zendelingen, kerken en organisaties. Daarom organiseert De Hoop allerlei trainingen en cursussen. Een voorbeeld hiervan is de Pastoresdag, een thema-dag voor voorgangers, pastoraal werkers en hun partners. Verder organiseert De Hoop ggz vier keer per jaar een ‘the-mablok’ voor cliënten, medewerkers en andere geïnteresseerden. Tijdens deze bijeenkomsten wordt nagedacht over belangrijke thema’s waar veel mensen vragen over hebben, zoals seksualiteit en afwijzing.

Missie en visie De Hoop ggz heeft een christelijke identiteit. De missie is het uitvoeren van de Bijbelse opdracht in Spreuken 24:11 (Statenvertaling): ‘Red degenen, die ter dood gegrepen zijn, want zij wankelen ter doding, zo gij u onthoudt.’ De Hoop ggz vraagt haar medewerkers de christelijke identiteit actief te onderschrijven. Zo kunnen zij het totale gedachtegoed van De Hoop vormgeven en uitdragen.

Visie praktisch maken In 2009 onderzocht De Hoop ggz hoe haar visie nog praktischer toegepast kan worden in de zorg en het beleid. Zo zijn er nieuwe interne cursussen en trainingen ontwikkeld en andere verbeterd. Het onderwerp ‘visie’ loopt nu als rode draad door alle interne op-leidingen. Tijdens de introductiecursus maken nieuwe medewerkers kennis

met alle uitgangspunten van De Hoop. Als verwerkingsopdracht bij deze cursus schrijft de nieuwe medewerker een persoonlijk visiedocument waarin hij of zij de eigen visie verbindt aan de visie van De Hoop. Tijdens de volgende training schrijft de nieuwe medewerker een groeiplan. Hierin staat hoe hij of zij zich vanuit zijn visie verder wil gaan ontwikkelen.

Page 5: Jaarverslag De Hoop ggz 2009

Jaarverslag De Hoop ggz 20098 Jaarverslag De Hoop ggz 2009 9

De Hoop: verbreding en kwaliteitVerbreding Het afgelopen jaar was een bijzonder jaar voor De Hoop. In 1975 startte De Hoop als verslavingszorginstel-ling. In 1999 werd het zorgaanbod verbreed met psychosociale zorg. In het verslagjaar kwam hier nog een zorgtak bij: de kinder- en jeugdzorg. Dit bredere zorgaanbod vertaalde zich in de naamswijziging van ‘De Hoop’ in ‘De Hoop ggz’.

KwaliteitKwaliteit staat bij De Hoop ggz hoog in het vaandel. Sinds 2007 draagt De Hoop ggz het HKZ kwaliteitskeur-merk. Ook Kinderdagverblijf Bambino en de ambulante GGZ-zorg van de divisie Kinder- en jeugdzorg hebben

dit certificaat gehaald. De afdeling Kwaliteit bewaakt en onderhoudt het kwaliteitsmanagementsysteem. Tevre-denheid van cliënten is voor De Hoop heel belangrijk. Daarom publiceert De Hoop de meest recente rapportage over de tevredenheid van cliënten op de website www.dehoop.org. Er wordt naar gestreefd de wachtlijsten zo kort mogelijk te houden. Verder wil De Hoop zorgen voor een goede klach-tenprocedure, medezeggenschap en een duidelijke informatievoorziening aan en betrokkenheid van de cliënt bij zijn behandeling.

Governance-codeDe Hoop is lid van Geestelijke Gezond-heidszorg Nederland (GGZ-Nederland). GGZ-Nederland maakt op haar beurt deel uit van Brancheorganisatie Zorg (BoZ). BoZ heeft in december 2005 de zorgbrede Governance-code vastgesteld Als lid van GGZ-Nederland houdt De Hoop zich aan deze code.

Nieuwbouw In 2009 is er flink gebouwd op Dorp De Hoop:

Kiel en KajuitNoodgebouwen voor Kiel en Kajuit. Dit zijn twee jongerenklinieken. De Kiel is voor kinder- en jeugd-psychiatrie en de Kajuit voor jonge verslaafden. Multifunctioneel CentrumSinds augustus 2009 kunnen cliënten in het Mul-tifunctioneel Centrum terecht voor sport, therapie en recreatie.Dubbel DiagnoseIn deze kliniek kunnen vanaf september 2010 cliënten met verslavingsproblematiek in combi-natie met psychiatrische problematiek terecht.BasisscholenAchterop het terrein van De Hoop zijn twee nood-gebouwen voor twee basisscholen gebouwd, in verband met de herbouw van de oorspronkelijke gebouwen van deze scholen.Voetbalkooi Op 14 november 2009 opende Erica Terpstra, toen nog voorzitter van NOC*NCF, de splinternieuwe voetbalkooi.De ArkEind 2009 was de bouw van de Ark bijna afgerond. Dit gebouw herbergt een aantal woningen waar cliënten onder begeleiding zelfstandig wonen. Verder is hier de behandeling ondergebracht op basis van het zogenaamde Minnesota-model; de ‘Challenge groepen’, een multidisciplinaire benadering gebaseerd op twaalf stappen.

Page 6: Jaarverslag De Hoop ggz 2009

Jaarverslag De Hoop ggz 200910 Jaarverslag De Hoop ggz 2009 11

Hier volgen een aantal noemenswaar-digheden vanuit de volwassenenzorg in het verslagjaar 2009:

Horeb bestaat tien jaarWoon- en leefgemeenschap Horeb in Beekbergen, onderdeel van De Hoop ggz, bestond in 2009 tien jaar. Horeb is bedoeld voor mannen met een versla-vingsprobleem of met psychosociale problemen. Het jubileum werd gevierd met allerlei activiteiten, zoals een open dag en een congres voor ondernemers.

Concert voor CPC Op 16 mei gaven violiste Joke Wittox en pianist Jan Moeyaert een prachtig benefietconcert voor het Centrum voor Pastorale Counseling (CPC). Het CPC, on-derdeel van De Hoop, helpt bij psychoso-ciale problemen, biedt pastorale zorg en geeft daarnaast allerlei cursussen.

Explosieve groei InloophuisBij het Inloophuis van De Hoop ggz kunnen daklozen en verslaafden terecht voor een kop koffie, een maaltijd of een goed gesprek. Veel mensen die op straat

leven, blijken moeilijk bereikbaar te zijn voor de hulpverlening. De medewerkers van het Inloophuis willen naar hen om-zien. In de twee jaar dat het Inloophuis bestaat, is het aantal bezoekers explosief gestegen tot soms meer dan 100 unieke bezoekers per week.

Dubbel diagnoseMedio september 2010 wil De Hoop ggz hulp bieden aan cliënten die kampen met verslavingsproblemen én psychia-trische problemen. In 2009 bereidde De Hoop ggz, de opvang van deze zoge-naamde ‘dubbel diagnose cliënten’ voor, door het realiseren van een gebouw dat geschikt is voor dit type hulp.

De Hoop helpt! Volwassenzorg

RuchamaDe vrouwenopvang van Stichting Ruchama ging in de zomer van 2009 verder onder de leiding van de Raad van Bestuur en de Raad van Toezicht van De Hoop ggz. Ruchama betekent ‘ontferming’. Wat het is om niemand te hebben die zich over je ontfermt, weten de meeste vrouwen in het opvanghuis maar al te goed. Een van de medewerkers: “De helft van de vrouwen komt vanuit een crisissituatie binnen. Die kunnen niet langer wachten. Dat zou onverantwoord zijn. Dan belt iemand die op de wachtlijst staat: ‘M’n man is nú even de deur uit, ik kan nu vluchten.’ “

De verslavingszorg van De Hoop ggz is gericht op mensen met verschillende soorten verslavingen, zoals drugs, alcohol en gokken. De zorg aan verslaafden richt zich niet alleen op het afkicken, maar ook op het opnieuw leren leven, wer-ken, wonen en eventueel opvoeden. Op de afdeling Ouder- en Partnerwerk kun-nen partners, kinderen, ouders en ander familieleden van verslaafden terecht. Vaak hebben ook zij te kampen met allerlei problemen. Daarnaast biedt De Hoop ggz hulp aan cliënten met psychosociale problemen, bijvoorbeeld op het vlak van identiteit en rouwverwerking. De Hoop ggz heeft verschillende vormen van behandeling: 24-uursopvang, ambulante zorg en deeltijdbehandeling.

Page 7: Jaarverslag De Hoop ggz 2009

12 Jaarverslag De Hoop ggz 2009 13 Jaarverslag De Hoop 2009

Bambino opent deuren eerste peuterspeelzaal Op 1 maart 2009 opende Bambino, het kinderdagverblijf van De Hoop ggz, de deuren van haar eerste peu-terspeelzaal. Bambino heeft inmiddels drie locaties in Dordrecht. Op al deze plekken kunnen cliënten werk-ervaring opdoen. Bambino wil de kinderen die aan haar zijn toevertrouwd stimuleren en ondersteunen in hun persoonlijke ontwikkeling. Dit doet zij vanuit de visie dat elk kind door God geschapen is en een unieke persoonlijkheid heeft. Bambino heeft een vierde vestiging in Dordrecht in voorbereiding. Medio september 2010 zal deze vestiging aan de Spuiweg geopend worden.

Re-integratie en opleiding Na de eerste acht weken beginnen cliënten, die in 24-uursbehandeling zijn, aan werkstage. Zo worden ze voorbereid op een leven in de maatschappij. Het doen van een werkstage vergroot hun kans op een goede re-integratie.

OpleidingscentrumDe Hoop heeft een eigen opleidingscen-trum. Hier krijgen de cliënten begelei-ding, advies en ondersteuning op het gebied van werkervaring en opleiding.

ParticipatiebanenIn samenwerking met de Gemeente Dordrecht heeft De Hoop mogelijk-heden om een aantal cliënten een participatiebaan aan te bieden. Dit is een tijdelijke baan voor maximaal drie jaar, bedoeld om de afstand naar de reguliere arbeidsmarkt te verkleinen.

WerkervaringDe bedrijven en afdelingen van De Hoop waar de cliënten werkerva-ring kunnen opdoen zijn:• Kinderdagverblijf Bambino • Grafisch Centrum De Hoop• Constructiewerkplaats De Hoop

Metaal• Breadline Cateringservice• De Hoop Music & Books• Postorderbedrijf ‘De Hoop Shop’• De Hoop Houtbewerking• Civieltechnische Dienst• Afdeling Media• Afdeling Preventie• Interne Dienst• Centrale Keuken• Financiële Administratie • Stichting Vrienden van De Hoop

Cliënt Daniëlle: “De Hoop gaf mij de kans opnieuw te beginnen. Ik kon invulling geven aan mijn verlangen om een baan te zoeken die bij mij past en koos voor werkervaring bij het Grafisch Centrum van De Hoop. Deze werkplek was voor mij een schot in de roos.”

Samenwerking Op 15 december 2009 tekenden De Hoop Houtbewerking en de orga-nisatie SOlink een samenwerkings-overeenkomst. SOlink ontwikkelde een methode om ouderen uit hun sociaal isolement te halen en tegelijkertijd een oplossing te bieden voor de woning-nood onder studenten. De Hoop Hout-bewerking knapt leegstaande kamers op bij ouderen en meubileert de kamers met een eigen productlijn van meu-bels. Vervolgens kunnen deze kamers verhuurd worden aan studenten.

Page 8: Jaarverslag De Hoop ggz 2009

Jaarverslag De Hoop ggz 200914 Jaarverslag De Hoop ggz 2009 15

Opening jongerenklinieken Burgemeester Bandell van Dordrecht liet donderdag 11 juni 2009 tien witte duiven los ter gelegen-heid van de opening van de jeugdklinieken Kiel en Kajuit. De duiven staan symbool voor het losbre-ken uit verslaving of psychiatrische problemen. Bandell wees erop dat toestemming van het ministerie voor de start van deze klinieken bewijst dat De Hoop ggz kwaliteit levert. Hij zei er trots op te zijn dat De Hoop ggz in Dordrecht gevestigd is. “We zijn een stad met kansen voor iedereen. We schrijven niemand af! Ook De Hoop gelooft niet in hopeloze gevallen.”

De Hoop helpt! Kinder- en jeugdzorgDe Hoop zet zich in om genezing en herstel mogelijk te maken voor iedereen die in behandeling is. Dit geldt dus ook voor kinderen en jongeren.

Kajuit: kliniek voor jeugdige verslaafdenKliniek de Kajuit (24-uursopvang en klinische behandeling) is voor jeugdige verslaafden van twaalf tot drieëntwin-tig jaar.

Kiel: kliniek voor kinder- en jeugd-psychiatrieKliniek de Kiel is voor kinderen van vier tot en met achttien jaar met psychiatrische en ernstige psychische problemen, zoals diverse vormen van autisme, eetstoornissen, emotionele stoornissen (zoals angsten) en stem-mingsstoornissen (zoals depressie).

Ambulante kinder- en jeugd- psychiatrie Kinderen en tieners tot achttien jaar kun-nen bij De Hoop terecht voor gesprekken wanneer ze hulp nodig hebben bij pro-blemen. Dit kunnen problemen zijn als ADHD, autisme, depressiviteit, angsten, eetproblemen, klachten als gevolg van pesten, rouwen, verliesverwerking en een negatief zelfbeeld.

Telefoon-vrijwilligster Janny: “Het is een hele stap voor

kinderen en tieners om te bellen. Vaak durven ze niet over hun problemen te

praten met iemand uit hun omgeving. Luisteren is soms al genoeg.”

ChrisChris is onderdeel van De Hoop ggz en biedt onder deze naam enkele vormen van hulp.

Kindbegeleiding (maatjesproject)In heel Nederland zetten vrijwilligers van Chris zich in als ‘kindbegeleider’. Zij hebben regelmatig persoonlijk contact met een kind dat extra aandacht nodig heeft, bijvoorbeeld wanneer het een vorm van autisme heeft. Dit contact kan ontspannende momenten voor het kind brengen én zorgt ervoor dat een gezin tijdelijk wordt ‘ontlast’.

Hulplijn, chat en kinder- en tiener-pastoraatKinderen en tieners tot achttien jaar kunnen met hun vragen terecht bij Chris via de telefonische hulplijn, via de chat en via e-mail.

Met hun ouders meeNaast deze vormen van hulp, neemt De Hoop op de afdelingen verslavingszorg voor volwassenen ook kinderen mee op als hun vader of moeder voor hulp wordt opgenomen bij De Hoop.

Page 9: Jaarverslag De Hoop ggz 2009

Jaarverslag De Hoop ggz 200916 Jaarverslag De Hoop ggz 2009 17

Geen excuusNo Apologies is een interactief preventieproject dat jongeren van elf tot achttien jaar helpt kiezen voor een gezonde levensstijl. Er komen allerlei onderwerpen aan bod, zoals risicogedrag, seksualiteit en vriendschappen. Vrijwilliger Pieter: “Door de ‘speelse’ manier waarop de jongeren worden onderwezen, krijgen zij handvatten aangereikt die belangrijk zijn voor hun toekomst.”

Preventie

Nieuw jongerenblad: ConnectIn februari 2009 lanceerde De Hoop ggz haar nieuwe jongerenblad ‘Connect’. Connect is de opvolger van Str8! en richt zich op jongeren van twaalf tot achttien jaar. Het tijdschrift bevat ondermeer interviews, informatie over de nieuwste gadgets en een helpdesk. De boodschap van Connect is dat je ‘nee’ kunt zeggen tegen risicogedrag zoals alcohol- en drugsgebruik, pesten, gewelddadige games en vrije seks.

Week van verslavingVan zondag 8 tot en met zondag 15 november 2009 werd voor de vierde keer de Week van Verslaving georga-niseerd. Deze week is het initiatief van verschillende christelijke organisaties voor verslavingszorg en preventie. Rond het thema ‘Leven na verslaving’ werden in het hele land allerlei activiteiten georganiseerd. De organisaties kozen dit thema om aan te geven dat verslaving geen eindstation hoeft te zijn. Het is voor de verslaafde mogelijk een nieuwe start te maken.

DocentendagOp 10 november 2009 hield De Hoop ggz een docentendag. Het thema van deze kennisbijeenkomst voor jeugdlei-ders, docenten en tienerleiders was ‘Her-kennen en signaleren’. Het signaleren van drugsgebruik en verkeerd gebruik van alcohol bij leerlingen is voor docen-ten belangrijk en tegelijk lastig. Vanuit haar ervaring biedt De Hoop ggz deze hulp aan docenten en jongerenwerkers.

Wilco, docent: “De leerlingen zijn echt aan het

denken gezet. Ook voor mij

zaten er leerpunten in.”

De afdeling Preventie verzorgt voorlichtingen op scholen, jeugdverenigingen

en tienerclubs. Het doel is om tijdens de voorlichtingen jongeren NEE te leren

zeggen in situaties waar zij duidelijke keuzes moeten maken. Keuzes wat betreft

drank en drugs, seksualiteit en relaties, internet, televisie, muziek en ga zo maar

door. Vaak gaat een cliënt van De Hoop ggz mee naar een voorlichting om

zijn verhaal te vertellen. Dat maakt altijd diepe indruk. In 2009 verzorgden de

medewerkers en vrijwilligers 1004 voorlichtingen en spreekbeurten. Daarnaast

richt het preventiewerk zich op ouders, docenten, tienerleiders, jongerenwerkers

en beleidsmakers.

Page 10: Jaarverslag De Hoop ggz 2009

Jaarverslag De Hoop ggz 200918 Jaarverslag De Hoop ggz 2009 19

1. Groningen

2. Zwolle

6. Beekbergen

14. Dordrecht

13. Oud-Beijerland

9. Lunteren

11. Lichtenvoorde

8. Alphen

19. Eindhoven

20. Heerlen

10. Driebergen

5. Apeldoorn

3. Rijssen

4. Enschede

18. Vlissingen 17. Goes16. Tholen

15. Middelharnis

12. Rotterdam

7. Katwijk

21. Maastricht

Horeb, Beekbergen

Kinderdorp HebronCuraçao

De Ommekeer, Maastricht

Krusada, Bonaire

De Brug, Katwijk

Locatie Spuiweg Locatie Oudendijk Dorp De Hoop

De Hoop internationaalVanuit veel landen kloppen verslavingszorg-instellingen bij De Hoop aan voor advies. We werken met een aantal organisaties samen, onder meer op de Filippijnen, in Suriname en in Indonesië. Het meest intensief is de betrok-kenheid van De Hoop bij Kinderdorp Hebron en Stichting Yama’mi op Curaçao, Stichting Krusada op Bonaire en de verslavingshulpver-lening in Roemenië.

Concern De HoopSinds 1 januari 2007 werkt De Hoop als ‘Concern De Hoop’. In Concern De Hoop nemen, naast De Hoop ggz zelf, diverse organisaties plaats met wie De Hoop samenwerkt, door heel Nederland én in het buitenland. Voordelen van de concernstructuur zijn onder andere de krachtenbundeling van christelijke gezondheidszorg en een breed hulpverleningsaanbod in geheel Nederland. Ook kunnen mensen gerichter worden doorverwezen naar andere organisaties.

Hier was De Hoop actief in 2009: 1. Terwille, verslavingszorg2. Ruchama, vrouwenopvang3. Terwille, verslavingszorg4. Terwille, verslavingszorg5. Stichting De Overbrugging,

verslavingszorg6. Horeb, verslavingszorg en

psychosociale zorg7. De Brug, verslavingszorg8. De Brug, verslavingszorg9. Rotonde Huis, psychosociale hulp voor jongeren10. Polikliniek De Hoop ggz, kinder- en jeugdzorg en

Centrum voor Pastorale Counseling11. Stay Clean, zelfhulpgroep

verslavingszorg12. Refaja, verslavingszorg, psychosociale en

psychiatrische zorg13. Stay Clean, zelfhulpgroep verslavingszorg14. Oudendijk De Hoop ggz, psychosociale hulp Spuiweg De Hoop ggz, verslavingszorg en

psychosociale zorg Dorp De Hoop De Hoop ggz, verslavingszorg, psychosociale zorg15. Polikliniek van De Hoop ggz16. Centrum voor Pastorale Counseling, pastorale hulp17. Stay Clean, zelfhulpgroep verslavingszorg18. Sta Op Zorg, verslavingszorg19. Cjo-SELA, jeugdhulpverlening20. Stay Clean, zelfhulpgroep verslavingszorg21. Stichting De Ommekeer, verslavingszorg

De Hoop nationaal

Page 11: Jaarverslag De Hoop ggz 2009

Jaarverslag De Hoop ggz 200920 Jaarverslag De Hoop ggz 2009 21

Veilige Publieke Taak Award Begin oktober 2009 is De Hoop ggz met haar project ‘Samen tegen Agressie’ als winnaar uit de bus gekomen voor de Veilige Publieke Taak Award. Teun Stortenbeker, voorzitter van de Raad van Bestuur: “We vinden het belangrijk dat onze medewerkers hun taak veilig en respectvol kunnen uitvoeren. Tegelijk verdienen onze cliën-ten respect in de afhandeling van voorvallen van agressie. Uitgangspunt van het project is dat betrokkenheid van alle partijen nodig is om op constructieve, structurele wijze agressie tegen te gaan.” Uit metingen blijkt dat na implementatie van het project binnen De Hoop ggz een derde van de medewerkers zich veiliger voelt, dat agressie met 22 procent is gedaald en dat het gevoel van de veiligheid onder de cliënten is gestegen.

Ook dit was 2009CongressenDe Hoop ggz organiseert regelmatig congressen, seminars en studiedagen. Een voorbeeld is het symposium voor professionals in de verslavingzorg op 11 november 2009. Verder organi-seerde De Hoop op 8 januari 2009 een studiedag voor professionals uit de kinder- en jeugdzorg, met als thema ‘Jeugd, verslaving en psychiatrie’. Een van de sprekers was kinderarts Dr. Nico van der Lely, kinderarts bij de eerste Nederlandse ‘alcoholpoli’ in Delft.

ConcertenZoals gebruikelijk organiseerde De Hoop ggz iedere derde zondag van de maand een lofprijsavond. Ook werden er concerten gehouden. Gospelarties-ten Marcel en Lydia Zimmer gaven bij-voorbeeld in maart een dubbelconcert. ’s Middags boden zij een afwisselend programma voor kinderen en ’s avonds een aanbiddingsconcert voor jongeren en volwassenen. In april introduceerde gospelzanger Wim Bevelander zijn nieuwe album ‘Als niets meer rijmt’ tijdens een optreden met zijn band bij De Hoop ggz. In december genoten gasten en bezoekers van de jaarlijkse Kerstpraise.

Avond voor radiomakers en -liefhebbersOp 24 september 2009 waren radio-makers en -liefhebbers welkom bij De Hoop voor een speciale radioavond. Na een buffet startte een programma met onder andere een workshop van radiomaker en producer Jan Post. Ook kregen de bezoekers informatie over de radioprogramma’s van De Hoop ggz.

Vernieuwd magazineIn 2009 bracht De Hoop haar vernieuw-de magazine De Hoop Nieuws uit. Voorheen droeg de tweemaandelijkse uitgave de naam De Hoop Magazine. De Hoop verwacht met het vernieuwde tijdschrift beter aan te sluiten bij haar doelgroepen.

Congres ZakenVriendenOp donderdag 19 maart 2009 organi-seerde het bedrijvennetwerk Zaken-Vrienden van De Hoop een congres voor ondernemers en managers uit het bedrijfsleven. Het thema was ‘Seeing is Believing.’ Sprekers waren Jan van den Bosch (Beter Uit Reizen) en Huib Klamer (VNO-NCW). De leden van het bedrijvennetwerk maken zich onder andere sterk voor de re-integratie van cliënten van De Hoop ggz.

Workshop op de radioavond.

Wim Bevelander introduceert zijn nieuwe CD.

Jan van den Bosch spreekt tijdens het zakencongres.

Page 12: Jaarverslag De Hoop ggz 2009

Jaarverslag De Hoop ggz 200922 Jaarverslag De Hoop ggz 2009 23

Koninklijke onderscheiding

Dinie Stortenbeker werd op woensdag 29 april 2009 benoemd tot ‘Lid in de Orde van Oranje Nassau’. Ze ontving de onderscheiding – tot haar eigen grote verrassing – voor haar jarenlange inzet als vrijwilliger bij De Hoop ggz. Dinie is de echtgenote van Teun Stortenbeker, die als directeur in 1975 gestart is met het werk van De Hoop. Vanaf het begin is Dinie nauw betrokken bij het werk.

De mensenCliëntenraadDe Hoop heeft twee cliëntenraden. De cliëntenraden behartigen de belangen van de cliënten en geven advies aan de Raad van Bestuur inzake beleidsbeslis-singen. De cliëntenraad van de volwas-senenzorg telt maximaal tien leden; elk lid vertegenwoordigt een zorgafdeling van De Hoop. In 2009 startte de cliënten-raad voor Kinder- en jeugdpsychiatrie (KJP). De cliëntenraad KJP vertegen-woordigt de cliënten van de Kiel, de Ka-juit en KJP ambulant. Er is voor gekozen om deze cliëntvertegenwoordiging door ouders te laten plaatsvinden.

MedewerkersIn 2009 telde De Hoop ggz 467 mede-werkers. Het jaar daarvoor waren dat er 378. Het profiel en daaruit voortvloei-ende levensstijl van de medewerkers spelen een cruciale rol in de selectie van personeel.

OndernemingsraadHet personeel van De Hoop ggz wordt vertegenwoordigd door de onderne-mingsraad. De ondernemingsraad wordt gevormd door medewerkers van zowel de zorggebonden als de niet-zorgge-bonden afdelingen van De Hoop.

StagiairesDe Hoop is voor (met name hbo-) stu-denten een aantrekkelijke stagegever. Stagiairs krijgen een vaste begeleider en begeleiding op de werkvloer van erva-ren medewerkers. In 2009 werkten er 32 stagiaires bij De Hoop. Daarnaast dient De Hoop geregeld als leerschool voor hulpverleners uit binnen- en buitenland.

OmscholenMedewerkers van De Hoop ggz hebben de mogelijkheid zich te laten omscho-len. Een medewerker krijgt dan een leer-arbeidovereenkomst en volgt daarnaast een duale opleiding, bijvoorbeeld de studie Sociaal Pedagogisch Hulpverle-ner. Voor deze opleiding werkt De Hoop samen met de Christelijke Hogeschool Ede. De kosten van de studie worden gedragen door De Hoop.

Page 13: Jaarverslag De Hoop ggz 2009

Provincialeweg 703329 KP DordrechtTelefoon: (078) 6 111 222E-mail: [email protected]: 38.38.38

ContactMeer informatie over De Hoop vindt u op www.dehoop.org.

De Hoop helpt!