Jaarvergadering 2012

15
Algemene Leden Vergadering Turning Spirit Amsterdam Seizoen 2011 - 2012 woensdag 21 november 2012 18:30 Sportcafe Time-Out Dr Meurerlaan 7, Amsterdam

description

Verantwoording naar de ALV over het seizoen 2011/12

Transcript of Jaarvergadering 2012

Page 1: Jaarvergadering 2012

Pagina 1

Algemene Leden VergaderingTurning Spirit Amsterdam

Seizoen 2011 - 2012

woensdag 21 november 2012 18:30

Sportcafe Time-OutDr Meurerlaan 7, Amsterdam

Page 2: Jaarvergadering 2012

Pagina 2

Agenda Jaarvergadering Turning Spirit Amsterdamwoensdag 21 november 2012 18:30

Sportcafe Time-Out

Agenda1. Opening2. Agendering3. Mededelingen4. Verslag laatste ALV

a. Verslag ALV 17 april 2012b. Informatie nav de jaarvergadering

5. Verslag secretariaat6. Voortgang Turnz to the Top7. Financien

a. Jaarrekening 2011-2012b. Begroting 2012-2013c. Contributie

8. Bestuura. Aftredendb. Aankomendc. Mutaties

9. Commissiesa. Technische commissie

Trainers

b. Wedstrijdsecretariaat Stephanie Hermans, Miranda Katerberg

c. PR en Sponsorcommissie Cornell Tol, Joop Jansen, Marion Kuipers-Verbuijs, Maurice van Heusden, Doortje Tumbuan

d. Bedrijfsbureau Barry Zieren, Renate Peijnenborgh ( Lisanne & Elisa ?)

e. Schoonmaakcommissie Ildiko van der Pol

f. Kleding Commissie Usha Ramdjanamsingh, Marleen Haverkorn, Marianne Berg

g. Technisch beheer Rolf Katerberg en Maurice van Heusden

h. Evenementencommissie Carla de Winter, Angelique Kramer, Iris Moens, Ylva de Kort, Ron Vosshard, Rolf Katerberg

10. Turnstad11. Rondvraag12. Sluiting

Het bestuur nodigt u uit om na afloop van de vergadering nog even gezellig te blijven hangen en met ons een drankje te gebruiken.

Page 3: Jaarvergadering 2012

Pagina 3

4a. Verslag JV 2010-201117 april 2012

01. OpeningWolther Kooistra opent de vergadering, en heet de aanwezigen van harte welkom.Wolther Kooistra maakt welgemeende excuses voor het feit dat het nagenoeg 2 maanden te lang heeft geduurd, voordat er een Algemene Leden Vergade-ring is uitgeschreven. Deze “overschrijding” is o.a. toe te wijzen aan het feit dat er een eigenlijk te veel werk was voor de bestuursleden. Verder is er sprake geweest van een overdracht van taken tussen Francis Lorang en Barry Zieren.Wolther Kooistra zegt verder toe dat de eerstvolgen-de ALV in november 2012 gehouden zal worden.

De aanwezige sponsoren van Turning Spirit worden ook van harte welkom geheten.

02. AgenderingDe agenda wordt conform de uitnodiging vastgesteld, met de vermelding dat onder punt 7d de voorgestel-de contributie verhoging zal worden besproken.

03. MededelingenVriendelijk verzoek om de presentie lijst te tekenen. Lijst als bijlage bijgevoegd.Gemeld wordt dat Francis Lorang helaas door ziekte heeft moeten afzeggen. Verslaglegging wordt deze keer verzorgd door Barry Zieren.

04. Verslag jaarvergadering 20 april ‘11Het verslag wordt, onder dankzegging aan de samen-steller, Mauro Mastrogiacomo, zonder op- of aanmer-kingen goedgekeurd.

05. SecretariaatsverslagOver dit verslag worden vanuit de vergadering geen opmerkingen gemaakt. Verslag wordt goed gekeurd.

06. Presentatie Turnz to the TopJaap van der Spek maakt melding van het feit dat er rond de totstandkoming van dit plan plm. 10 bijeen-komsten zijn geweest. Duidelijk moet zijn dat dit plan gericht is op de TOPSPORT. Jaap van der Spek maakt het plan aan de hand van sheets inzichtelijk voor de aanwezigen. Duidelijk moet in ieder geval zijn dat er meer mensen moeten bijkomen om de vereniging levensvatbaar te houden. Dit plan zal ook aan de Gemeente Amsterdam en het Stadsdeel Nieuw-West gepresenteerd worden, in de hoop dat de genoemde ambitie garant zal staan voor subsidie van de kant van de overheid.

07. Financiëna. Financieel verslag Stichting en Vereniging. De overlegde cijfers worden daar waar nodig van uitleg voorzien. Cijfers zijn voor eenieder helder en er zijn geen vragen meer. De financiële situatie van Turning Spirit ziet er overigens niet bepaald rooskleurig uit, dat moge duidelijk zijn.

b. Kascontrole. De kascontrolecommissie (Doortje Tumbuan en Marianne Berg) verleent het bestuur de-charge. Geeft wel nog het advies mee om tussentijd-se controles uit te voeren en om de boekingen in het juiste tijdvak te laten plaatsvinden.c. Jaarcijfers. Geen opmerkingen vanuit de vergade-ring.d. Contributie verhoging. Dit toegevoegde punt wordt behandeld door Mauro Mastrogiacomo. Aan de hand van sheets informeert hij de vergadering. Feiten zijn in ieder geval dat de laatste contributie verhoging in 2008 heeft plaats gevonden. Hierdoor heeft TS in principe inkomsten misgelopen. De nieu-we hal heeft uiteraard hogere (huur)kosten met zich meegebracht. Daar tegenover staat wel dat de kwali-teit is toegenomen.Voorstellen vanuit het bestuur zijn in ieder geval om financieel gezond te worden, een kwaliteitsslag mo-gelijk te maken en onderhandelen met het stadsdeel over de huur van de accommodatie.Een contributie verhoging blijft echter onvermijde-lijk!!!De discussie rond de voorgestelde verhoging ver-loopt soms ietwat `opgewonden`.Vanuit de vergadering wordt gewaarschuwd voor het weglopen van leden.Een tweetal voorstellen wordt besproken.1e Een bijzondere ledenvergadering over 2 a 3 we-ken, waarbij dan het besluit genomen zal worden over de hoogte van de verhoging van de contributie.2e Een verhoging van de contributie met 25% met ingang van het 4e kwartaal 2012 en jaarlijks een aan-passing van de contributie met het inflatie cijfer.Voor het 1e voorstel stemmen 9 personen voor, en voor het 2e voorstel stemmen 20 personen voor. Duidelijk is dus dat er besloten is om met ingang van het 4e kwartaal 2012 de contributie met 25% te verhogen. Bekeken zal nog worden hoe de jaarlijkse inflatie in de contributie “verwerkt” zal gaan worden.NOOT: inmiddels is aan iedereen een door Jaap van der Spek gemaakt informatiebrief toegezonden, waarin nogmaals wordt uiteen gezet wat er op de vergadering is besproken en wat er is besloten. Deze mededeling zal met de uitnodiging van de jaarverga-dering van november 2012 nogmaals worden mee-gezonden!!

08. Bestuura. Vergadering gaat akkoord met het wisselen van functies tussen Francis Lorang en Barry Zieren. Bei-den blijven dus in het bestuur.b. Vergadering gaat akkoord met de benoeming van Jaap van der Spek als (algemeen) bestuurslid van de vereniging.c. Wolther Kooistra stelt zich opnieuw beschikbaar als voorzitter. Vergadering gaat hiermee akkoord.d. Als nieuw lid van het bestuur heeft Sebastiaan So-mers zich beschikbaar gesteld, met dien verstande dat hij pas zal toetreden tot het bestuur, als hij stopt met het geven van trainingen. Vergadering gaat hier-mee akkoord.

Page 4: Jaarvergadering 2012

Pagina 4

09. Commissiesa. Evenementen commissie. Verslag wordt door de vergadering goed gekeurd.b. Technische commissie. Geen op- of aanmerkingen op het verslag. Wordt dus goedgekeurd.c. Administratie. Gemeld wordt dat Jan Gerrits in de (nabije) toekomst zijn werkzaamheden zal neerleg-gen. Gevraagd wordt naar ouders, die taken kunnen overnemen. Verslag wordt overigens goedgekeurd.

10. PR & SponsoringVerslag is aan iedereen toegezonden. Voor de werk-zaamheden van de mensen die zich hiermee bezig houden, wordt verwezen naar dit verslag. Verder kan er te allen tijde contact worden opgenomen met Cor-nell Tol. E-mail adres is: [email protected]

11. TurnstadOver dit onderwerp is een notitie meegezonden. Hier over zijn vanuit de vergadering geen vragen, zodat aangenomen mag worden, dat de aanwezigen zich hierin kunnen vinden. Eventuele uitgebreide informa-tie over TURNSTAD AMSTERDAM is terug te vinden op: www.turnstadamsterdam.nl

12. Rondvraag a. Er is een vraag over de afsluitbare kasten in de trainingszaal. Hiervoor is middels een sponsoractie, o.l.v. Sebastiaan Somers geld “binnen gehaald”. Er ligt inmiddels een offerte, de sloten zijn besteld en er wordt gewerkt aan de realisering van deze afsluit-bare kasten.b. Jaap van der Spek oppert het idee om bijvoorbeeld 2 keer per jaar een Algemene Leden Vergadering te houden. Hiervoor bestaat bij de aanwezigen weinig animo.c. Jaap van der Spek legt nogmaals de nadruk op de noodzaak dat er om de vereniging goed te kunnen

4b. Informatie naar aanleidingvan de Jaarvergadering26 april 2012

Omdat gebleken is dat niet informatie bij iedereen correct is ontvangen vindt u hieronder een aantal punten zoals die op de jaarvergadering zijn besloten om te activeren. Mochten er naar aanleiding van deze uitleg nog bezwaren rijzen of extra informatie cq be-sluitvorming nodig zijn, laat het ons dan weten zodat we een extra informatie avond kunnen inlassen.

ContributieBesloten is de contributie met 25% te verhogen. Dit komt bij 1 uur les per week neer op een verhoging van € 4,58 per maand, bij 5 uur per week op € 18,33 per maand en bij 16 of meer uur op € 25 per maand.Wij begrijpen dat dit een zware last is, zeker bij een sport die toch al niet tot de lagere prijsklassen be-hoort. Daarom moet u dit niet los zien van de moge-lijkheid om met behulp van sponsorwerving een deel van de contributie te elimineren.

Kortingsregeling door sponsoringHet bestuur heeft besloten om, bij een aangebrachte sponsor, 10% van het sponsorbedrag in mindering te

runnen meer vrijwilligers nodig zijn!! Waarvan akte.

13. SluitingRond de klok van 22.00 uur sluit Wolther Kooistra de bijeenkomst, en dankt de aanwezigen voor hun inbreng.

Verslaglegging Barry Zieren nov. 2012.

Page 5: Jaarvergadering 2012

Pagina 5

brengen op de contributie. Dit is overdraagbaar. Je kunt dus zo ook een ander sponsoren.Voorbeeld: Iemand brengt een sponsor aan van € 1000. De korting op de contributie bedraagt dan € 100. Stel de jaarcontributie bedraagt € 800. De con-tributie met korting bedraagt dan € 700 per jaar.Hierdoor wordt met enige inspanning de vereniging, maar vooral ook uzelf geholpen!

Korting dmv van vrijwilligersinspanningDoor bovenstaande regelingen én inspanningen op recreatief gebied (ouder en kind gym, ouderenfit-ness, tricking, dans) hoopt het bestuur dat er vol-doende middelen binnenkomen die de club financi-eel gezond maken. Als tegenprestatie verwachten wij van u dat u mee-doet aan de actie DOE TURNZ.Nu reeds hebben zich 6 mensen aangemeld die gaan helpen om van alles te organiseren. Denk aan het jubileum, een kerstevenement, een landelijke wed-strijd. Daarnaast zijn er mensen nodig die een deel van de administratie doen en nog veel meer. Hoe meer mensen zich melden, hoe lichter de taken zijn. Net zo belangrijk: daardoor wordt de club hechter en dat willen we allemaal.

Aanspraak op coulanceIn gevallen dat de contributie bij (ouders van) leden tot situaties leiden waardoor het lidmaatschap zou moeten worden opgezegd, behoud het bestuur zich het recht voor om een coulance regeling te treffen met betrokken leden. In dergelijke situaties zullen enkele gesprekken plaatsvinden om de rechtmatig-heid te toetsen.

Vrijwilligers op een plenaire bijeenkomstMeld u nu nog aan bij het secretariaat via [email protected] en kom op xx mei aanstaande om 19:30 op de plenaire bijeenkomst waarbij we de taken/ideeën aan u voorleggen zodat we ze per com-missie kunnen indelen.

DOE TURNZ, DOE MEE

Jaap van der Spek

5. Verslag secretariaat9 november 2012

Vanaf 17 april 2012 heeft het bestuur een wijziging ondergaan. Na goedkeuring door de leden van de Algemene Le-denvergadering op 17 april jl. is de functie van pen-ningmeester ingevuld door Barry Zieren en de functie van secretaris ingevuld door Francis Lorang.De ledenadministratie is opgepakt door Doortje Tum-buan als “hoofd” en Renate Peijnenborgh en Yvette Ankum als “medewerkers”. Lisanne Heijnis en Elisha Bos zijn de aanspreekpun-ten voor wat de recreatie betreft.Het bestuur is om de 3 weken bij elkaar geweest om de lopende zaken te bespreken maar ook zaken zo-als financiën, beleidsplan Turnz to the Top, de stand van zaken in de diverse commissies en het jubileum-feest. Er zijn gesprekken geweest met de kledingcommis-sie over de te volgen koers met betrekking tot de aan te schaffen kleding en met de ouders van de 3e divi-sie naar aanleiding van hun verzoek om een gesprek.Waar voorheen diverse berichten via de post bin-nenkwamen, is steeds vaker te zien dat er gemaild wordt. De mailberichten zijn doorgestuurd naar de bestuursleden en waar nodig, besproken in het be-stuursoverleg.Het bestuur heeft ook besloten voortaan niet meer mee te doen met de Grote clubactie. Dit vergt enorm veel tijd en energie om alles in goede banen te lei-den. Gekozen is om als club mee te doen met de Vriendenloterij. Dit wordt zo spoedig mogelijk op de website gezet. Na de vakantie is het bestuur geconfronteerd met de mededeling van de penningmeester, Barry Zieren, dat hij stopt met zijn werkzaamheden. Het bestuur moet op zoek naar een nieuwe penningmeester.

Francis Lorangsecretaris

Page 6: Jaarvergadering 2012

Pagina 6

6. Voortgang Turnz to the Top10 november 2012

Tussen november 2011 en april 2012 is gewerkt aan het plan Turnz to the Top. Het plan is geschreven om de topsport te versterken, maar bepaalt ook de ver-sterking van de vereniging op alle fronten.In de afgelopen maanden is vooral gewerkt aan een zaken die het financiële lek in de club (vereniging en stichting) moeten dichten. Omdat de stichting voor recreatie daarin een sterke rol vervuld is deze ook in het plan betrokken.

Gerealiseerd• Het vertrek van Monique is met de huidige staf

opgevangen• In gesprek met de beheerder van de sporthal zijn

de aanloopkosten van de eerste 3 jaar verlaagd• Lisanne en Elisha zijn aangesteld om het trai-

ningscentrum voor Turnstad Amsterdam op te zetten. Van Turnstad en de KNGU is daarvoor subsidie ontvangen. Het trainingscentrum krijgt een officiële KNGU status

• Nieuwe initiatieven zijn uitgezet; samen met de gemeente wordt ouder en kind gym opgezet.

• De financiële boekhouding wordt omgezet naar een heldere structuur, waarbij stichting en ver-eniging volledig gescheiden zijn. Gekozen is voor een variant, waarbij de club wel in haar volle breedte gebruik kan maken van de voordelen die deze scheiding met zich meebrengt.

• De aansturing in de stichting is omgezet van een

7. Financien7a. Jaarrekening 2011-20127b. Begroting 2012-2013

locale aansturing naar een centrale aansturing.• Vestiging de Pijp heeft een andere opzet gekre-

gen en past nu in dezelfde structuur als die van de andere vestigingen. Met het personeel zijn ge-sprekken gevoerd en in goed overleg zijn veran-deringen doorgevoerd.

Zaken die nog gerealiseerd dienen te worden• Aanstellen vertrouwenspersoon, en -commissie• Opleiden trainers TSA en samenwerkende vereni-

gingen• Op zoek naar ene grotere sponsor• Overleg Topsport Amsterdam voor subsidie mo-

gelijkheden• Contributie in de Pijp zal in 2 jaar naar normaal

niveau worden gebracht• Verbeteringen aan de website om eea transparan-

ter te maken• Stabiele nieuwsbrief voorziening• Documenteren procedures in de stichting

Met vriendelijke groetJaap van der Spek

Zie rechter pagina

Van invloed zijn• Ombouw naar vereenvoudigd financieel model• Verzelfstandiging financien naar vereniging• Extra post a 10.000 niet inbare contributie• Voortaan wordt afgeschreven op duurzame mid-

delen met een aanschafwaarde van meer dan 3000. Daaronder wordt dit als eenmalige kosten genomen.

Page 7: Jaarvergadering 2012

Pagina 7

EXPLOITATIE Vereniging Turning Spiritperiode 01-09-2011 t/m 31-08-2012Afdrukdatum: 13-11-2012

BATEN

Resultaat 2011/2012 Begroot 2011/2012 Begroting 2012/2013

80 - Leden800 - Leden 8010 - Contributie 112.307,85 95.000,00 130.000,00

8015 - contributie HvA 150,00 600,00 - 8020 - inschrijfgeld 290,00 300,00 300,00 8025 - Inschrijfgeld wedstrijden 2.163,45 7.000,00 2.500,00 8030 - wedstrijdbegeleiding 1.161,00 - 1.250,00 8040 - bondscontributie 334,93 1.500,00 1.500,00 8045 - Stages 629,30 - 1.500,00 8060 - Sponsoracties 37.290,00 25.000,00 35.000,00 8070 - wedstrijdpaspoorten 20,50 100,00 100,00 8080 - wedstrijdkleding 6.837,50 2.000,00 1.000,00 8090 - Afboeking 10.000,00- - 2.000,00- Groeptotaal (Leden) 160.757,82 131.500,00 171.150,00

95 - Overige950 - opleidingen/expertise 9500 - Clinics - -

9510 - opleidingen/expertise 5.833,75 6.000,00 6.000,00 Groeptotaal (Overige) 5.833,75 6.000,00 6.000,00

Totaal Baten 166.591,57 137.500,00 177.150,00

LASTEN

Resultaat 2011/2012 Begroot 2011/2012 Begroting 2012/2013

40 - Leden400 - Bondscontr/wedstrijdgeld 4010 - Afdracht bondscontributie 1.313,48 1.500,00 1.500,00

4020 - Wedstrijdgelden 5.683,95 7.000,00 7.000,00 4030 - Org.kosten evenementen 1.584,85 2.000,00 2.000,00 4040 - Stages incl reizen - 1.000,00 1.000,00 Groeptotaal (Leden) 8.582,28 11.500,00 11.500,00

41 - Accomodatie410 - Turnhal 4110 - Huur - - -

4125 - Schoonmaakkosten - - - Groeptotaal (Accomodatie) - - -

43 - Organisatie430 - Leiding Sub Groeptotaal (Leiding) 151.056,22 173.800,00 155.000,00

431 - Les en organisatie kosten 4314 - Paspoorten 200,40 100,00 200,00 4316 - Inschrijfgelden wedstrijd 1.455,00 - 1.500,00 4318 - Vrijwilligers 1.425,00 1.250,00 1.500,00 4322 - Turnkleding 4.027,14 3.750,00 1.000,00 Sub Groeptotaal (Les en organisatie) 7.107,54 5.100,00 4.200,00

433 - Administratie 4330 - Kantoorkosten 322,19 - 300,00 4332 - Juridische kosten 3.435,28 - 3.500,00 Sub Groeptotaal (Administratie) 3.757,47 - 3.800,00

434 - PR 4342 - Overige (folders, etc) - - Sub Groeptotaal (PR) - - -

439 - Overige 4390 - Evenementen Commissie - - 3.000,00 4392 - Bankkosten 253,53 200,00 300,00 4394 - Rentekosten - - 4395 - Klein materiaal:EHBO,fysio - 500,00 500,00 Sub Groeptotaal (Overige) 253,53 700,00 3.800,00

Groeptotaal (Organisatie) 162.174,76 179.600,00 166.800,00

Totaal Lasten 170.757,04 191.100,00 178.300,00

JAAR RESULTAAT 4.165,47- 53.600,00- 1.150,00-

Page 8: Jaarvergadering 2012

Pagina 8

7c. Contributie seizoen 2012-201310 november 2012

Gezien de resultaten, de ledengroei en de herstruc-turering ziet het bestuur af van een verandering van de contributie. Het bestuur stelt derhalve voor aan de ledenvergadering om de contributie op hetzelfde niveau te laten en dat is in deze crisistijd alleen maar prettig.

Zoals eerder overeengekomen zal een inflatiecorrec-tie worden doorgevoerd bij de aanvang van het sei-zoen 2013/2014, per 1 september 2013.

8. Bestuur

8a. AftredendPenningmeester Barry van Zieren per 1-1-2013

8b. AankomendSebastiaan Somers

8c. MutatiesWolther Kooistra van voorzitter naar lidJaap van der Spek van lid naar voorzitter

8d. VacantPenningmeester per 1-1-2013

Vinger aan de pols11 november 2012

Om beter te kunnen voorspellen hoe de club ervoor staat zijn een 3-tal modellen ontwikkeld die de voor-naamste indicatoren van de club bewaken: de inkom-sten (he aantal leden), de kosten (het aantal trainers per aantal kinderen ofwel de groepsgrootte) en het resultaat van de stichting en de vereniging plus de som van beide.

• Ontwikkeling van het aantal leden

• Ontwikkeling van de groepsgrootte

• Ontwikkeling van het resultaat

 -­‐        

 50    

 100    

 150    

 200    

 250    

 300    

 350    

01-­‐09-­‐11

 

01-­‐10-­‐11

 

01-­‐11-­‐11

 

01-­‐12-­‐11

 

01-­‐01-­‐12

 

01-­‐02-­‐12

 

01-­‐03-­‐12

 

01-­‐04-­‐12

 

01-­‐05-­‐12

 

01-­‐06-­‐12

 

01-­‐07-­‐12

 

01-­‐08-­‐12

 

01-­‐09-­‐12

 

01-­‐10-­‐12

 

01-­‐11-­‐12

 

01-­‐12-­‐12

 

01-­‐01-­‐13

 

01-­‐02-­‐13

 

01-­‐03-­‐13

 

01-­‐04-­‐13

 

01-­‐05-­‐13

 

01-­‐06-­‐13

 

01-­‐07-­‐13

 

01-­‐08-­‐13

 

Turnz  (V)  

Ookmeer  

Pijp  

Ijburg  

0  

2  

4  

6  

8  

10  

12  

14  

01-­‐09-­‐12  

01-­‐10-­‐12  

01-­‐11-­‐12  

01-­‐12-­‐12  

01-­‐01-­‐13  

01-­‐02-­‐13  

01-­‐03-­‐13  

01-­‐04-­‐13  

01-­‐05-­‐13  

01-­‐06-­‐13  

01-­‐07-­‐13  

01-­‐08-­‐13  

ST  Ookmeer  

ST  Pijp  

ST  Ijburg  

ST  target  

-­‐140000  

-­‐120000  

-­‐100000  

-­‐80000  

-­‐60000  

-­‐40000  

-­‐20000  

0  

20000  

40000  

60000  

01-­‐09-­‐12  

01-­‐10-­‐12  

01-­‐11-­‐12  

01-­‐12-­‐12  

01-­‐01-­‐13  

01-­‐02-­‐13  

01-­‐03-­‐13  

01-­‐04-­‐13  

01-­‐05-­‐13  

01-­‐06-­‐13  

01-­‐07-­‐13  

01-­‐08-­‐13   ST  begroot  

ST  prog  

V  begroot  

V  prog  

TOT  begroot  

TOT  prog  

Page 9: Jaarvergadering 2012

Pagina 9

9. Commissies

9a. Technische Commissie14 november 2012

HERENTURNEN

Samenstelling Technisch kaderMet de start van seizoen 2011/2012 had elke groep zijn eigen trainer, Alexandr de bovenbouw, Daniël de pupillen, Sebastiaan de pupillen talentendivisie en de instap alle niveaus. Door het geschuif van som-mige turners in dagen was de bezetting op bepaalde dagen laag. De voorbereidingsgroep werd getraind door ofwel Alexandr ofwel Sebastiaan vast geassis-teerd door Olivèr en Milo.

Daniel besloot om per 1 december te stoppen met het lesgeven voor Turning Spirit. Sebastiaan is per 1 december gestopt op de zaterdagochtend, waar-door de voorbereidingsgroep en de pupillen een vast trainersteam kregen in de vorm van Milo, Olivèr en Alexandr.

Samenstelling selectie Vanaf 1 september heeft de Turnen Heren Selectie 3 nieuwe leden aangenomen, Wesley van den Zande, Zane Petras, Quint Bijvoets, wel zijn de volgende le-den gestopt met turnen: Steyn de Wolff en Jens van der Wateren. De selectie turnen heren bestond vanaf 1 september uit 37 leden, met 5 wekelijkse gasttrainingen

Voorbereiding 7Benjamin/Instap 14Pupillen 6Topsport 4Jeugd/Junior 5Senioren 1ste 2

Per 1 september zijn er 13 uitgekomen in de Eredivi-se/Talentendivisie. De voorbereidingsgroep bestaat officieel uit 7 leden, waarvan er 3 geen wedstrijden hebben gedaan. Voor wat betreft de andere divisies: 1ste divisie 5 jongens, 12 jongens in de 2de divisie en 5 jongens in de 3de divsie.Prestaties dit seizoen

NK Teamcup 2011Er zijn 4 teams ingeschreven voor de nationale team-cup. Het instap 9 team is 2de geworden, het jeugd/junior 12 team is 2de geworden en het pupillen 8 team is 2de geworden. De senioren behaalden een 4de plaats. Dit resultaat is extreem goed.

NK selectie traject30 jongens hebben deelgenomen aan eerste selec-tiewedstrijden voor het NK, 13 jongens zijn daad-werkelijk doorgedrongen tot de landelijke finale. Dit waren in willekeurige volgorde Thijmen Vastenhout, Thijmen Katerberg, Bram Wijnand, Ronin de Kort,

Orry Coppen, Vince Tilroe, Wout Teilers, Tim Peijnen-borgh, Max Kooistra, Milo Kapitein, Zane Petras, Job Koot en Matthijs Horio.

Tijdens de selectie wedstrijden hebben 2 jongens medailles veroverd. Vince Tilroe heeft in de 2de di-visie geturnd, waar hij zowel in de kwartfinale en als in de halve finale de zilveren medaille gehaald heeft.In de eredivisie behaalde Job Koot in de kwart finale de bronzen medaille.

Tijdens de NK zelf werd door Max Kooistra in de meerkamp finale de bronzen medaille veroverd. Ook behaalde hij 2 zilveren en één bronzen medailles in de toestelfinales.

Totaal 9 jongens mochten meedoen met één of meerder toestelfinales, waarvan 6 jongens in totaal 10 medailles hebben behaald. Thijmen Vastenhout, Bram Wijnand, Vince Tilroe, Mats Berg, Max Kooistra en Milo Kapitein behaalde eremetaal. Helaas voor Oliver Boersma, Thijmen Katerberg en Ronin de Kort, zij grepen ernaast.

Kortom een goed seizoen, met behaalde doelstellin-gen.

Mededelingen TC voor het aankomend seizoenDaniël is niet vervangen en Sebastiaan stopt naar alle waarschijnlijkheid met het lesgeven in de loop van het huidige seizoen.

Tobias Brils neemt jaar de onderbouw onder zijn hoede. Alexandr geeft de bovenbouw en de voorbe-reidingsgoep training, Sebastiaan geeeft de Benja-mins en de topgroep van de onderbouw les. Nieuw is Tobias Brils die de rest van de onderbouw onder zijn hoede heeft.

Sebastiaan Somers

Page 10: Jaarvergadering 2012

Pagina 10

9b. Wedstrijdsecretariaat9 november 2012

DAMESTURNENIn het seizoen 2011-2012 heeft het wedstrijdsecreta-riaat van de afdeling turnen dames zich voornamelijk bezig gehouden met de inschrijvingen voor de regi-onale- en landelijke- en teamwedstrijden, waaronder ook de nationale toernooien (BOSAN CUP, Sidijktoer-nooi). De inschrijvingen voor de internationale toer-nooien zijn door de trainers zelf gedaan. In totaal ging het hierbij om een groep van 37 turnsters. (12 turnsters eredivisie, 12 turnsters 1e divisie, 8 turn-sters 2e divisie, 5 turnsters 3e divisie)

Naast het verzorgen van de inschrijvingen was het wedstrijdsecretariaat ook verantwoordelijk voor: • Het aanvragen en verlengen van wedstrijdpas-

poorten bij de KNGU. • Verzoeken van dispensatie of afwijkingen van re-

gelingen aanvragen bij de KNGU• Communiceren met de technische commissie van

de KNGU m.b.t. wedstrijden en/of andere lopen-de zaken

• Bijwonen van technische vergaderingen • Het regelen van juryleden voor wedstrijden bin-

nen de regio• Trainers informeren over wedstrijdplanning,

deadlines van inschrijvingen, bijscholingen enz. • Het regelen van vrijwilligers bij het organiseren

van een regionale wedstrijd

Stephanie Hermans, Miranda Katerberg

HERENTURNENHet verslag van het wedstrijdsecretariaat heren is in het verslag van de Technische Commissie geinte-greerd.

9c. PR en Sponsorcommissie1 november 2012

WebsiteDe website is dit seizoen opnieuw vernieuwd en zal ook binnenkort een nieuwe lay-out krijgen en via deze website wordt het nieuws inzake Turning Spirit Amsterdam nu uitvoerig verspreid.

SponsornieuwsDankzij een sponsorklus in Eindhoven is een aan-zienlijk bedrag aan sponsorgeld verdiend. Ook is er een eenmalige gift van een anonieme sponsor bin-nengekomen, waarvoor dank.

MediaNet als vorig jaar worden allerlei perskanalen zoals NHD, Parool, Echo Amsterdam, Witte Weekblad, Wes-terpost, dichtbij West, Drimble, AT5, Metro, Spits en Telegraaf aangeschreven wanneer er belangrijke wedstrijden of evenementen zijn geweest. Daarbij worden de gymsites Gympower en de site van de KNGU ook meegenomen.

Ook worden moderne communicatiemiddelen zo-als Twitter en Facebook bijgehouden Turning Spirit heeft vanaf vorig seizoen dan ook een facebook en een twitter account (@turnzAmsterdam)

Regelmatig worden er filmpjes geplaatst op You Tube na wedstrijden of trainingen. Dit wordt veelvul-dig bekeken.

Dit alles om een landelijk positief imago neer te zet-ten van Turning Spirit Amsterdam en turnen in het algemeen.

In het nieuwe seizoen zal ook meer aandacht ge-schonken worden aan de recreatie en de tweede en derde divisie. Om voor een goede verslaglegging van de verrichtingen van onze turners en turnsters te zorgen willen we aandacht vragen voor het volgende.

Mochten er nog mensen zijn die stukjes willen schrijven over wedstrijden of foto’s willen aanleve-ren, deze kunnen contact opnemen met Cornell Tol.(emailadres [email protected])

Cornell Tol, Joop Jansen, Marion Kuipers-Verbuijs, Maurice van Heusden, Doortje Tumbuan

Page 11: Jaarvergadering 2012

Pagina 11

9d. Bedrijfsbureau31 oktober 2012

In de afgelopen jaarvergadering is toegezegd, dat er naar de haalbaarheid gekeken zal worden om de ad-ministratieve processen, middels het oprichten van een zgn. bedrijfsbureau, te stroomlijnen. Een be-drijfsbureau heeft o.a. tot doel de bestaande admi-nistratieve processen binnen de vereniging, in kaart te brengen. Deze processen moeten dan kritisch te-gen het licht worden gehouden en getoetst worden op realiteitszin, effectiviteit, haalbaarheid etc. Inmiddels zijn de eerste stappen gezet om het bo-venstaande te realiseren. Gelukkig zijn een aantal ouders ons hierbij aan het helpen, zodat wij hier niet helemaal alleen voor staan.

Zoals bekend, is Jan Gerrits sinds enige tijd gestopt met zijn dagelijkse werkzaamheden voor de vereni-ging. Jan Gerrits was dagelijks bijna de gehele dag aanwezig en dus voor iedereen aanspreekbaar. Deze aanwezigheid kunnen wij helaas niet van hem over-nemen, zodat er o.a. gezocht is, en nog steeds wordt, naar zaken, die geautomatiseerd kunnen worden etc.

Een aantal zaken, die zijn opgepakt, kunnen in wille-keurige volgorde genoemd worden:• Personeel vult inmiddels de vereiste VOG en VAR

verklaringen in.• Diegenen die lesgeven aan de recreatie zijn ge-

stopt met het invullen van gewerkte uren in de agenda in het kantoortje in de hal. Zij vullen hun gewerkte uren in op een speciaal hiervoor ont-worpen staatje en sturen dit dan aan het einde van de kalendermaand op naar de penningmees-ter. Uitbetaling volgt dan binnen 1 week.

• Vast personeel (trainers/trainsters) worden rond de 23e betaald. Bij een aantal gaat de betaling al automatisch. Gewerkt wordt om dit ook voor de anderen te regelen.

• Er is inmiddels een lijst samengesteld, door Lisan-ne Heijnis en Elisha Bos, waarin de uurlonen zijn opgenomen voor de trainers van de recreatie. Lijst is opgesteld aan de hand van de gegevens van de KNGU, en voor iedereen in te zien.

• De ledenadministratie wordt momenteel tegen het licht gehouden en daar waar noodzakelijk ge-stroomlijnd. Hierbij hebben wij hulp van ouders.

• De boekhouding, het boeken op de juiste posten, is ook opgepakt en wordt grotendeels verzorgd door een ouder.

• Binnenkomende mails (op een vast E-mailadres) worden afgehandeld door Elisha Bos en Lisanne Heijnis. Er wordt gezocht naar een methode om potentiële “klanten” zoveel mogelijk alles zelf te laten regelen via de website.

• Er wordt gewerkt aan het maken van een hand-boek. Hierin zullen alle procedures worden be-schreven, zodat eenieder hier kennis van kan ne-men.

• Getracht wordt om de contributie zoveel mogelijk via bank of giro te innen. Dit lukt helaas nog niet

in alle gevallen, maar er wordt hard aan gewerkt.• Het debiteurenbestand is helaas nog een “zor-

genkindje”. Er blijken nog een paar heel oude zaken open te staan, deze worden met de jaar-rekening van seizoen 2011/2012 afgeschreven. Gelukkig ligt er wel al een voorstel hoe dit pro-bleem aan te pakken, waarbij het natuurlijk ook van groot belang is dat het ontstaan van debi-teuren in de nabije toekomst voorkomen dient te worden. Er zal een strakker beleid op gevoerd moeten worden, waarbij dan helaas niet kan wor-den uitgesloten, dat er kinderen geweigerd zullen moeten worden. Laten wij hopen dat dit alleen in uitzonderlijke gevallen aan de orde zal zijn.

• Gelukkig heeft een ouder op zich genomen om op de dag dat het kind traint, het kantoortje te bemensen. Verkoop van kleding en ander materi-aal is dan o.a. mogelijk en uiteraard ook het stel-len van vragen.

• Contante betalingen zullen zoveel mogelijk wor-den teruggedrongen. Inmiddels heeft het bestuur besloten om hiertoe een PIN AUTOMAAT te laten installeren.

Het ziet er naar uit dat wij op de goede weg zijn!!

Barry Zieren. Penningmeester TS.

9e. Schoonmaakcommissie11 november 2012

AlgemeenHet schoonmaak en onderhoud van de Turnz turnhal is een grote uitdaging. De gangen en kleedkamers worden vanuit het stadsdeel schoongehouden. Het specifieke turngedeelte van het gebouw is als huur-der een verantwoordelijkheid van Turnz/Turning Spi-rit zelf. Gelet op de relatief hoge kosten van schoon-maak door een commercieel schoonmaakbedrijf, is de beste optie dat het schoonmaakonderhoud door de leden zelf ter hand wordt genomen. Het daarmee uit te sparen geld kan dan voor noodzakelijker zaken aangewend worden.

MagnesiumstofIn het begin van het gebruik van de nieuwe hal moest nog ervaren hoe en met welke frequentie schoon-maak noodzakelijk zou zijn. Met name de ‘vervuiling’ door het veel toegepaste magnesium(stof) vraagt om frequente reiniging. In de praktijk bleek echter elke normale stofzuiger binnen de kortste keren te sneu-velen op het zeer fijne magnesiumstof. Filters raak-ten in kort tijd verstopt en motoren raakten vervol-gens oververhit.De oplossing werd gevonden met de aanschaf van een industriële stofzuiger die het fijne magnesium stof wel aan kan. De machine is zo krachtig dat er tegelijkertijd met 2 slangen gewerkt kan worden. In de zuigmonden zit tevens een roterende borstel die

Page 12: Jaarvergadering 2012

Pagina 12

wordt aangedreven door de zuigende luchtstroom. Ook na meerdere weken intensief (magnesium)stof-zuigen werkte alles nog perfect. Een uitgebreide Turnz gebruikershandleiding is inmiddels aange-bracht aan de speciale stofzuiger.

Periodieke schoonmaakEr is gestart met het plan per week op wisselende basis door leden/ouders vooral te stofzuigen. Met 2 personen kan in ca. 3 uur de gehele hal gezogen zijn.Bij het tribunedeel hangt een inschrijfrooster waarop aangegeven kan worden wanneer men beschikbaar is (incidenteel of periodiek).

Grote schoonmaakOp zaterdag 7 juli j.l. werd er een grote (half)jaarlijk-se totaalschoonmaak georganiseerd. Een groep vrij-willigers was beschikbaar om de gehele hal letterlijk van nok tot trampolinebak schoon te maken. Ook de ‘frietenbak’ ging helemaal leeg en werd de bak goed onder handen genomen. Alle matten werden gerei-nigd, de matten met kunststof afwerking ook op nat-te wijze. Gescheurde stiknaden van matten werd met beleid hersteld. Uiteraard ging de dag met een hoop lol en plezier gepaard. Aan het einde van de schoon-maakdag kon een ieder moe maar voldaan naar een blinkende hal terug kijken.

Hoe verder?Op dit moment zijn er (helaas) maar een zeer beperkt aantal vrijwilligers die naast de Turnz medewerkers schoonmaak werkzaamheden verrichten.Het komend jaar zouden belangstellenden op de planningsagenda (publicatiebord bij tribune) kunnen aangeven op welke dag(en) zij een actieve bijdrage kunnen leveren. Daar is het afgelopen jaar nog (te) weinig van terecht gekomen. De grote schoonmaakdag zal ook in 2013 zeer ge-wenst zijn. Planning is deze zaterdag 6 juli 2013 te laten plaatsvinden. Dank gaat uit naar allen die hebben meegeholpen met de schoonmaak in het afgelopen seizoen.

Ildiko en Erik hebben in het afgelopen seizoen de verantwoordelijkheid genomen om de schoonmaak te organiseren. Er is echter dringend behoefte aan een vaste commissie die de schoonmaak op regulie-re intervallen coördineert. Uiteraard willen Ildiko en Erik daarbij helpen, maar uitbreiding is dringend ge-wenst.

Ildiko Orban & Erik van der Pol

Page 13: Jaarvergadering 2012

Pagina 13

9g. Technisch BeheerRolf Katerberg en Maurice van Heusden

De comissie Technisch beheer heeft geenverslag in-gelebverd

9f. Kledingcommissie27 oktober 2012

Het afgelopen seizoen hebben Marianne Coppen en Marianne Berg voor de herenselectie de wedstrijdkle-ding verzorgd. Voor de dames is dat Usha Ramdja-namsingh. Hierbij is zo goed mogelijk gekeken om zo strak mogelijk in tekopen en waarbij mogelijk kleding om te ruilen. Aan het eind van het seizoen werd de wedstrijdkleding van de sporters ingenomen om in het nieuwe seizoen weer uitgedeeld te worden in passende maten.Zowel Marianne Coppen als Marianne Berg hebben aangegeven om niet meer de leidende rol te willen vervullen in de Kledingcommissie. Hiervoor in de plaats is Marleen Haverkorn gekomen. Zij is nu aan-spreekpunt voor de Heren en daarbij ondersteund door Marianne Berg. Voor de dames blijft dit Usha Ramdjanamsingh.Het kledingsysteem van TS gaat ook veranderen. In plaats van dat de vereniging ervoor zorgt dat er pas-sende wedstrijdkleding is worden de turners(sters) zelf verantwoordelijk voor de juiste kleding. Hiervoor kan bij Christian Moreau worden besteld. De vereni-ging geeft de juiste kledingvoorschriften aan. Er is wel een overgangsregeling opgesteld voor de nog lo-pende contracten.

Marleen HaverkornMarianne BergUsha Ramdjanamsingh

Page 14: Jaarvergadering 2012

Pagina 14

9h. Evenementencommissie5 november 2012

Na de start van de evenementencommissie vorig jaar, is onze evenementencommissie (bestaande uit Fran-cis Lorang en Ylva de Kort) medio dit jaar versterkt met maar liefst 5 nieuwe leden, te verstaan:• Iris Moens, • Rolf Katerberg, • Ron Vosshard, • Carla de Winter en• Angelique Kramer. Francis blijft op de zijlijn actief. Als wij vragen heb-ben, is zij onze directe lijn naar het bestuur toe. Ver-der is het de bedoeling dat wij als ‘Evenementencom-missie’ zelfstandig opereren. Wij streven ernaar een aantal keer per jaar bijeen te komen om alle evene-menten te bespreken en daar waar dit nodig is ta-ken/ evenementen te verdelen. Aan de vooravond van een nieuw evenement dat op de agenda staat, vergaderen wij regelmatiger.

Het afgelopen jaar hebben we al een aantal evene-menten mogen organiseren, o.a.• Een paasbrunch voor de turn(st)ers/ train(st)ers

van de wedstrijdgroepen (met familie). • Hulp tijdens de jaarlijkse onderlinge wedstrijden

voor de recreatiegroepen• Seizoensafsluiting voor de turn(st)ers/ train(st)ers

van de wedstrijdgroepen (met familie)in Bounz• Het 25- jarig jubileum

De meest recente activiteit was uiteraard het 25-jarig jubileum op 29 september j.l. Dit evenement werd getrokken door Carla en Angelique. Zij hebben bin-nen korte tijd een programma voor de hele dag sa-mengesteld.

Aan iedereen was gedacht; de recreanten konden een danceclinic volgen, de oud-turn(st)ers konden hun kunsten nog een keer uitproberen in de turnzaal en de huidige turners konden naar lieve lust turnen. Voor een officieel gedeelte werd ook gezorgd. Er was een receptie voor iedereen, waaronder ook genodig-den van de KNGU, van het stadsdeel Amsterdam en de pers. Hier werden diverse personen waaronder Claudia en Wolther gehuldigd, en natuurlijk medeo-prichter Otto SandersNa de receptie was het tijd voor groepsfoto’s en de-monstraties. Ondertussen werd Time Out gereed ge-maakt voor het buffet en de feestavond.Al met al was het een heel geslaagde dag!En uiteraard staat er nog een hoop op de agenda t/m het eind van dit jaar en zelfs al voor het volgende jaar...

Daar het een hoop (tijd) vergt om al deze evenemen-ten te organiseren en er op de dag zelf ook nog een hoop werk te verrichten is, zullen wij daar waar dit nodig is (en kan)een oproep doen voor helpende handjes. Wij hopen d.m.v. het organiseren van evenementen de eensgezindheid binnen de vereniging nog meer te versterken en de scheiding tussen de turnsters en turners kleiner te maken.De eerstvolgende activiteit staat in het teken van kerst/nieuwjaar. Hierover ontvangt u binnenkort de nodige informatie en uiteraard de uitnodiging.

Een gezellige groet,

DE EVENEMENTENCOMMISSIECarla de Winter, Angelique Kramer, Iris Moens, Ylva de Kort, Ron Vosshard, Rolf Katerberg

Page 15: Jaarvergadering 2012

Pagina 15

10. Turnstad14 november 2012

De Stichting Turnstad Amsterdam is een samenwer-kingsverband van Amsterdamse Gymnastiekvereni-gingen. Het is een zelfstandige stichting met een eigen Algemeen – en Dagelijks bestuur. Het bestuur bestaat uit vertegenwoordigers van de aangesloten verenigingen.

In eerste instantie was het doel van dit samenwer-kingsverband het uitvoeren van het project Meedoen Allochtone Jeugd Door Sport (MAJDS), wat door het Ministerie VWS via de sportbonden in de 11 grote steden van Nederland was uitgezet. Het streven was om aan het eind van 2010 een stijging van 15% meer allochtone deelnemers (tussen de 4 en 23 jaar) bij de aangesloten vijf clubs. Nu ondersteunt Turnstad de verdere ontwikkeling van de verenigingen en ondersteunt nieuwe activitei-ten en sporten. Doel is om zoveel mogelijk Amster-dammers te laten bewegen in een of andere vorm van gymnastiek.Turnstad is voor de KNGU als voor de gemeente Am-sterdam en de stadsdelen een belangrijke gespreks-partner.

De volgende verenigingen zijn lid:DOS (Zuid, Bos en Lommer, Jor-

daan, Geuzenveld, Sloter-vaart)

FDO (Nieuw West, Zuidoost)GTV de Badhoeve (Nieuw West, Badhoevedorp)GV KDO (Noord)Olympia (de Pijp)Salto GV (Noord)Tonido (Noord)Turnace (West)Turning Spirit A’dam (Nieuw West, de Pijp, IJburg)Tonido (Noord)Vlug & Vaardig G’veld (Geuzenveld)SV Vriendschap (Noord)SV West! (Osdorp, Slotervaart, Over-

toomse Veld, Buitenveldert)Wilskracht (West)

Zie verder website www.turnstadamsterdam.nl

Onderwerpen en Projecten Turnstadvan het afgelopen jaar

Matthew Eelman is tot 1 januari 2013 sportcoördina-tor Turnen in Amsterdam. Op dit moment wordt er gezocht naar een opvolger. De coördinator werkt één dag in de week voor Turnstad

Taken zijn o.a.: 1. Ondersteunen / begeleiden bestuur vd verenigin-

gen2. Ondersteunen / begeleiden combinatiefunctiona-

rissen3. Postadres Turnstad4. Vertegenwoordiger Turnstad voor de vereniging

(PR, website...)5. Opzetten / ondersteunen nieuwe activiteiten

Voorzitterschap is een duo: Peter de Jong (DOS) en Simone Tielrooij (Sportvereniging West). Huidige ver-tegenwoordiger Turning Spirit is Marjolijn van Nes.

Voorbeelden van nieuwe actviteiten: 1. Opzetten van IJburg voor ons2. Extra jongens training voor ‘getalenteerde’ recre-

anten3. Beweegplein (was afgelopene april en wordt ko-

mend voorjaar weer georganiseerd)4. Coördinatie susidietrajecten (Sportimpuls)

Groot aandachtspunt is een nieuwe beleidsnota te maken: Nota Toekomstvisie Turnen Amsterdam. Met deze nota hopen we dat turnen weer focussport in Amsterdam wordt.

Marjolijn van Nes

11. Rondvraag

Het bestuur nodigt u uit om na afloop van de vergadering nog even gezellig te blijven hangen en met ons een drankje te gebruiken.