Internet trend visie -- Reis en vrijetijdsbranche & Mobiel internet -- juli 2010

4

Click here to load reader

description

 

Transcript of Internet trend visie -- Reis en vrijetijdsbranche & Mobiel internet -- juli 2010

Page 1: Internet trend visie -- Reis en vrijetijdsbranche & Mobiel internet -- juli 2010

Internet trend visie – editie 1 Reis- en vrijetijdsbranche & Mobiel internet – juli 2010 │ 1

Belangrijke internet trends en kansen voor sectoren en branches

internet trend visie

Editie 1

REIS- en VRIJETIJDS

BRANCHE & mobiel internet De internetontwikkelingen volgen zich in razend tempo op. De webmanager van vandaag de dag kan nog maar met moeite bijhouden wat nog ‘hot’ is en wat ‘not’. Wat leeft er bij de doelgroep en hoe ontwikkelt zijn/haar internetgebruik? Is er nog verschil te constateren tussen verschillende sectoren of branches? In deze editie van Internet Trend Visie gaan we in op de mobiele internet trends in de reis- en vrijetijdssector. Naast feiten en cijfers wordt een uiteenzetting gedaan van mogelijkheden die bij kunnen dragen aan een optimale bediening van klanten. In de volgende edities van deze Reis- en vrijetijd serie gaan we in op:

Social Media

Dialoog Marketing

Affiliate Marketing Als u vragen, opmerkingen en/of aanvullingen heeft, laat het mij weten op: m.holsheimer@ presentmedia.nl +31 6 5111 7612

Michiel Holsheimer, adviseur internet Present Media

Juni 2010

Ons “mobieltje” heeft het ver geschopt als de ultieme persoonlijke gadget. Het is het enige apparaat dat veel van alle succesvolle elektronicafuncties in zich heeft. Een gangbaar en betaalbaar mobieltje, of beter een ‘iPhone’, ‘blackberry’ of ‘smartphone’, bezit tegenwoordig een camera, GPS ontvanger, kompas, breedband internetverbinding, audio en video toepassingen, toetsenbord, radio en natuurlijk een telefoon. Het aantal mogelijkheden lijkt oneindig. Mobiel internet verandert de regels van het spel, in het bijzonder die van de reis- en vrijetijdssector.

Gebruik

Uit een recent onderzoek van Multiscope (september 2009) blijkt dat meer dan twee miljoen mensen maandelijks mobiel internet gebruiken. Ongeveer 1,3 miljoen mensen zijn elke week op het mobiele internet te vinden. Het percentage mobiel internetgebruikers dat elke dag online gaat, is in een jaar verdubbeld van 19 naar 40 procent. Uit datzelfde onderzoek blijkt dat gebruikers lang niet tevreden zijn over mobiel internet. Net als in bijvoorbeeld Engeland zijn gebruiksvriendelijkheid, kosten en traagheid de grootste struikelblokken. De volgende ontwikkelingen gaan het gebruik van mobiel internet verder stimuleren:

Technologie

Nieuwe en toekomstige telefoons bieden een sterk verbeterde internetbeleving. Bijvoorbeeld Apple’s iPhone of de N serie van Nokia

De ontwikkelingen gaan echter nog niet zo snel als we zouden willen. Oorzaak is onder meer het ontbreken van een standaard (er bestaan zo’n vijfduizend verschillende mobiele internetbrowsers)

Het wordt makkelijker om (kleine bedragen) te betalen met onze telefoon

Prijs

Prijzen dalen. Ook wordt vaker een vaste prijs voor mobiele communicatie aangeboden. Dit stimuleert het gebruik

Aanbieders

Houden er doorgaands een gesloten en ondoorzichtig beleid op na. Ook daar lijkt verandering in te komen met vaste bedragen en samenwerkingsverbanden met content aanbieders (samenwerking T-Mobile met Google en de overeenkomsten van Vodafone met MySpace, YouTube en eBay)

Deze internet trend visie is opgesteld door Present Media, Internet Management. De visie geeft een beeld van de belangrijkste trends voor specifieke sectoren en branches. Het is een hulpmiddel voor webmanagers om snel geïnformeerd te raken over belangrijke ontwikkelen en kansen in de markt binnen een specifieke branche.

Page 2: Internet trend visie -- Reis en vrijetijdsbranche & Mobiel internet -- juli 2010

Internet trend visie – editie 1 Reis- en vrijetijdsbranche & Mobiel internet – juli 2010 │ 2

Belangrijke internet trends en kansen voor sectoren en branches

internet trend visie

Gowalla is een sociale netwerk website en applicatie voor telefoons gebaseerd op geografische locatie met behulp van GPS. Door Gowalla leer je bijvoorbeeld je vaste klanten kennen, en je zou ze daarvoor kunnen belonen door de vijf meest actieve bezoekers korting te geven.

Aantallen iPhone applicaties per category (jan. 2009) In januari 2009 bestonden er 811 Reisapplicaties voor de iPhone, 4.3% van de beschikbare apps op dat moment. De apps in de categorie navigatie zijn niet meegerekend.

Belangrijke mobiele diensten Gartner heeft een lijst opgesteld met de belangrijkste mobiele applicaties. Hieronder volgt een overzicht met nuttige toepassingen voor de reis- en vrijetijdssector. 1. Mobiel betalen Een dienst die het mogelijk maakt om via bijvoorbeeld SMS bedragen over te maken aan anderen. Voorbeeld: toegangskaarten voor musea of aanvullende diensten tijdens bezoek aan attractiepark. Maar ook geleend geld terugbetalen aan een vriend (peer-to-peer betalingen) 2. Location-Based services (LBS) Een belangrijke ontwikkeling is de zogenaamde ‘context-aware services’. Diensten die informatie aanbieden op basis van een geografische locatie in combinatie met gegevens als bijvoorbeeld tijdstip, gezondheid, werk, interesses of je reisgezelschap. LBS kan bijdragen aan een hoge loyaliteit van gebruikers. De diensten voegen waarde toe met relevante informatie. Voorbeeld: informatie over een gebouw tijdens je wandeling door historische binnenstad, scores zien van de spelers die voorbij komen bij hole tien tijdens je aanwezigheid op een golftoernooi. Maar ook geattendeerd worden op de lokale kledingaanbiedingen tijdens je verblijf in het buitenland. 3. Mobiel zoeken In het verlengde van LBS kan mobiel zoeken ook resultaten op basis van een geografische locatie tonen. De verkoop en marketing mogelijkheden zijn legio. De gebruiksvriendelijkheid moet bij deze toepassingen nog meer verbeterd worden, willen gebruikers mobiel zoeken massaal gebruiken. Voorbeeld: dichtstbijzijnde plek vinden om je baby te verschonen, Grieks restaurant met livemuziek op loopafstand.

4. Near Field Communication Services (NFC) NFC is een contactloze communicatiemethode die gebruik maakt van een hoge frequentie op korte afstand; ongeveer 10 centimeter. NFC communiceert in twee richtingen en is in staat om ontvangen signalen ook zelf te verwerken. Voorbeeld: Ticketsysteem (succesvol getest bij Diergaarde Blijdorp): mensen kunnen met een via het internet aangeschaft toegangsbewijs met NFC nu gewoon doorlopen. NFC als betaalmiddel: Kroketje trekken bij de Febo. Gebruikers kunnen eten uit de muur trekken zonder op zoek te moeten naar kleingeld. Q-park heeft in veel garages NFC ook al toegepast als betaalmiddel. 5. Mobiel browsen De meeste mobiele telefoons zijn voorzien van een internet browser. Door alle verschillende soorten telefoons die er bestaan, zijn er zo’n 5000 soorten operating systems. Dat maakt het publiceren van informatie soms ingewikkeld, hoewel een mobiele website vaak de goedkoopste manier is om informatie mobiel aan te bieden. Voorbeeld: mobiele nieuwssites, evenementenagenda’s of reviewsites raadplegen. 6. Mobiel adverteren Mobiele telefonie is bij uitstek het medium voor personal interaction omdat een mobiele telefoon gedurende de levensduur 1-op-1 hoort bij een individu met een vast profiel. Deze vorm van advertising werkt bijvoorbeeld met een opt-in database waarin jongeren via gratis SMS en beltegoeden gelokt worden om reclameboodschappen te ontvangen. Voorbeeld: op MMS gebaseerde interactieve advertentie wordt verstuurd naar specifieke doelgroep om je bijvoorbeeld een Pizzahut in te lokken tijdens een bezoek aan London.

Page 3: Internet trend visie -- Reis en vrijetijdsbranche & Mobiel internet -- juli 2010

Internet trend visie – editie 1 Reis- en vrijetijdsbranche & Mobiel internet – juli 2010 │ 3

Belangrijke internet trends en kansen voor sectoren en branches

internet trend visie

QR-codes Reisorganisaties hebben met QR-codes de mogelijkheid specifieke handboeken te maken met praktische informatie voor onderweg. Het handboek is niet meer voorzien van paginavullende reisinformatie maar bevat alleen de QR-codes met handige informatie over de locatie, vertalingen in de gewenste taal, het actuele weerbericht, wisselkoersen, plattegronden, foto’s, menu’s of zelfs route-informatie naar de hotels voor taxi chauffeurs. Het voordeel is niet alleen dat zo’n handboek veel compacter is, maar ook dat de content van de geprinte codes elke dag aangepast kan worden door de touroperator of via de laptop van de gids.

Populaire toepassingen De vraag is natuurlijk welke ontwikkelingen specifiek de leisure branche interessant zijn. Welke technologische ontwikkeling biedt kansen? Naast de bekende toepassingen als SMS, e-mail, (instant) messaging en (nieuws) feeds is er een aantal toepassingen sterk in opkomst: • Mobile tagging • Augmented reality • Social networking mobiele applicaties Mobile tagging Mobiele tags zijn tweedimensionale barcodes die je met je mobiele telefoon kunt scannen. De code kan met een simpel stukje software eenvoudig worden omgezet in tekst of een domeinnaam. De mobiele tags maken de cross-over van print naar mobiel internet eenvoudig en zijn voor zowel de adverteerder als de eindgebruiker interessant. Het gebruik van deze codes is nu nog een redelijk uniek fenomeen in Nederland. In Azië zie je de codes overal: op advertenties, reclameposters, visitekaartjes en websites. Voorbeeld: In Nederland heeft het Utrechts Monumenten Fonds een aantal gebouwen voorzien van een barcode (QR, quick response code). Bezoekers kunnen deze barcode met hun mobiele telefoon scannen, waarna zij op een mobiele website alle historische feiten van het betreffende gebouw kunnen zien, inclusief foto's van de binnen- en de buitenkant.

Augmented Reality Augmented Reality of transrealiteit, is het versmelten van de echte (fysieke) en de virtuele wereld. Met deze techniek is het mogelijk om bijvoorbeeld objecten te laten verschijnen die er niet zijn. Een camera of mobiele telefoon is daarbij onmisbaar. Globaal zijn er 2 richtingen: Fysieke objecten van informatie voorzien en van print naar multimediaal. De voorspellingen over het succes van deze technologie zijn niet eenduidig, maar over het algemeen wordt het meeste succes verwacht van toepassingen die informatie ‘ toevoegen’ aan fysieke objecten. Daarbij worden virtuele lagen live aan het beeld van een fysiek object toegevoegd. Door bijvoorbeeld de camera van een mobiele telefoon op een object te richten wordt relevante informatie over dat object getoond. Voorbeeld: www.wikitude.org, een dienst die gebruikt wordt als een 'augmented reisgids'.

Layar app op iPhone

Page 4: Internet trend visie -- Reis en vrijetijdsbranche & Mobiel internet -- juli 2010

Internet trend visie – editie 1 Reis- en vrijetijdsbranche & Mobiel internet – juli 2010 │ 4

Belangrijke internet trends en kansen voor sectoren en branches

internet trend visie

In Nederland zijn drie mobiele netwerken beschikbaar: KPN/Telfort, Vodafone en T-Mobile. De 20 miljoen simkaarten die gebruik maken van deze netwerken zitten in GSM-telefoons, PDA’s, smartphones en laptops. Mobiel internet is geen vervanging voor de vaste verbinding. De twee vullen elkaar prima aan. Logischerwijs wordt mobiel internet buitenshuis meer gebruikt dan binnen. Tijdens het wachten op de trein of een afspraak bijvoorbeeld. De toepassingen die gebruikt worden zijn vaak eenvoudig en van korte duur. Zoals het controleren van email, lezen van nieuws, of plaatsen van een bericht op Twitter.

Social Networking mobiele applicaties Iedereen kent wel Social Networking sites als Hyves, LinkedIn, Facebook, Twitter e.d. Veel bedrijven experimenteren om te onderzoeken waar en hoe zij hun voordeel er mee kunnen doen. De meeste Social Networks bieden ook mobiele diensten aan. Hyves bijvoorbeeld heeft al meer dan mobiele 400.000 gebruikers en 100 miljoen pageviews per maand. Dat Social Networking via de mobiele telefoon wordt gebruikt is duidelijk. Wat nog niet duidelijk is, is hoe je als reis- en vrijetijdsector daar wat mee kunt doen. Er wordt veel geëxperimenteerd, zoals bijvoorbeeld campagnes die via Hyves gelanceerd worden. Het sneeuwbal effect genereert een enorm bereik. Toch is nog lang niet duidelijk hoe en waarom mobiele Social Networks meer dan bereik gaan opleveren. Hoewel de meningen daarover verdeeld zijn, lijken mobiele sociale netwerken veel interessanter te worden wanneer toepassingen als www.foursquare.com en www.yelp.com doorbreken in Nederland.

Conclusie Mobiele internettoegang in combinatie met een geografische locatie van de gebruiker geeft de reis-en vrijetijdsbranche een ongekende keur aan mogelijkheden. Plaats, tijd, omstandigheden en behoeften bepalen de relevantie van content voor gebruikers. De komst van nog snellere dataverbindingen, lagere kosten en geavanceerdere toestellen, maakt ook de beleving voor gebruikers vele malen intensiever.

Met name foursquare combineert webvertising met aanbevelingen en social media buzz. Zij beweren dat je mensen kunt motiveren om een locatie (restaurant, bar, winkel) te bezoeken door ze daarvoor te belonen als ze dat doen. Bezoekers kunnen punten verzamelen en bij een bepaald aantal bijvoorbeeld korting of iets gratis krijgen. Interessant is ook dat je op deze manier veel data over je klanten kunt verzamelen: hoe vaak ze jou bezoeken en hoe vaak ze jou aanbevelen bij anderen bijvoorbeeld. Een andere mogelijkheid is dat als een bezoeker zich eenmaal bekend heeft gemaakt, je die persoon live berichten kunt sturen. De toegevoegde waarde voor gebruikers is wat minder duidelijk. Het is denkbaar dat maar een kleine groep mensen hier iets mee zal doen. Van de andere kant is het een manier om vast te leggen waar je bent geweest; handig als je nog eens terug wilt gaan. Hoe dan ook, de ervaring zal moeten uitwijzen of dergelijke toepassingen breed geaccepteerd en gebruikt zullen worden.

Het leveren van niche content, voor een niche doelgroep op een specifieke locatie onder specifieke omstandigheden wordt de grote uitdaging voor reis-en vrijetijdsobject aanbieders de komende jaren.