Installatie van het Fokker 50 Project panel in de Dreamwings Fokker 50

of 15 /15
Installatie van het Fokker 50 Project panel in de Dreamwings Fokker 50

Embed Size (px)

Transcript of Installatie van het Fokker 50 Project panel in de Dreamwings Fokker 50

Page 1: Installatie van het Fokker 50 Project panel in de Dreamwings Fokker 50

Installatie van het Fokker 50 Project panel in de Dreamwings Fokker 50

Page 2: Installatie van het Fokker 50 Project panel in de Dreamwings Fokker 50

Installatie van het Fokker 50 Project panel in de Dreamwings Fokker 50.ALLEEN VOOR FS2004 COF (FS9) !!!

Deze handleiding beschrijft de installatie van de Dreamwings Fokker 50 en het panel van de Fokker 50 Project Panel groep in FS9 en het initieel opstarten van het panel.De procedure om de APU en de motoren op te starten zullen in een apart document worden beschreven.

ENIGE ALGEMENE OPMERKINGEN VOORAF:

Om files van Avsim.com (http://www.avsim.com) te kunnen downloaden is een (gratis) account noodzakelijk !!

In dit document is sprake van het uitpakken van ZIP-bestanden.Hiervoor wordt door mij Winzip (versie 9) gebruikt. Winzip is PAYWARE ! (http://www.winzip.com/)Er zijn echter nog meer (ook FREEWARE) programma's voor het uitpakken van ZIP-bestanden.Voor het uitpakken van ZIP-bestanden kan ook gebruik worden gemaakt van de Internet Explorer (minimum versie 6) van Microsoft Windows XP.

LEGAL STUFF:

Indien de Fokker 50, de soundfiles en het panel volgens deze handleiding worden geïnstalleerd staan de files daarvan op de juiste plaats in Flight Simulator 9 om alles correct te laten werken.Het gebruik van deze handleiding voor het installeren van de Fokker 50, de soundfiles en de panel-files is echter geheel voor EIGEN risico.Met name ben ik niet verantwoordelijk voor problemen die ontstaan door het (niet exact volgens deze handleiding) installeren, kopiëren en verwijderen van files, waardoor mogelijk folders/files verminkt en/of verwijderd zouden worden die voor het correct functioneren van de computer en/of Flight Simulator 9 noodzakelijk zijn !!MAAK DAAROM ALTIJD VOORAF KOPIËN VAN DE BESTANDEN, ZOALS OOK IN DEZE HANDLEIDING IS AANGEGEVEN !!

Dit vliegtuig en het panel zijn door mij NIET getest voor FS-X.Installeren in FS-X is daarom geheel voor eigen risico.

-o0o-

Samengesteld door Paul D.T. Berrelkampe-mail: [email protected]

januari 2007

installatie FOKKER 50 PROJECT panel in DREAMFLEET FOKKER 50 v3 pagina 2

Page 3: Installatie van het Fokker 50 Project panel in de Dreamwings Fokker 50

INSTALLATIE VAN HET VLIEGTUIG.

Hiervoor hebben we het volgende bestand nodig: dwfok503.exe. Dit is beschikbaar op de site van Dreamwings: http://www.dreamwingsdesign.comHet bestand is FREEWARE.

Download het bestand van de site en sla het op op een plek waar dit gemakkelijk is terug te vinden.opmerking: het verdient aanbeveling voor het opslaan van files (voor Flight Simulator) NIET de desktop/het bureaublad te gebruiken, maar hiervoor een aparte map/partitie, b.v. c:\downloads\flightsim aan te maken.

Pak nu het ZIP-bestand uit en sla het op; het beste kan hiervoor de aparte folder gebruikt worden die ook voor de opslag van de gedownloade files wordt gebruikt; maak hierin dan een subfolder F50dreamwings aan en zet de uitgepakte files van de het ZIP-bestand hierin.)Gebruik in Winzip de optie "use foldernames".Pak de bestanden (selecteer "all files") uit naar de F50dreamwings subfolder.Bij gebruik van de Internet Explorer kopieert u alle aanwezige bestanden in het ZIP-bestand naar de F50dreamwings subfolder.

(dubbel)Klik nu op het .exe bestand in de subfolder waar de uitgepakte ZIP-bestanden staan, dwfok503.exeDit is een zelfinstallerend .exe-bestand.In de wizard die dan opent geeft u de HOOFDDIRECTORY (map) van Flight Simulator 9 aan

Klik op het rechthoekje met de drie puntjes, rechts naast het witte veld, om de map te selecteren.bij een standaard installatie zal dit zijn: C:\Windows\Program Files\Microsoft Games\Flight Simulator 9, maar dat kan op uw computer anders zijn, als u een andere map voor de installatie van FS9 heeft gekozen.

Klik dan op [next] en daarna op [install].Het vliegtuig (een F50 in oude kleuren van de SAS) wordt nu geïnstalleerd in de gekozen FS9 map, in de folder aircraft, onder de titel Dreamwing Fokker 50 v3Het zal u opvallen dat er GEEN PANEL SUBFOLDER aanwezig is. Dit panel gaan we hierna installeren.

Repaints van KLM-Cityhopper voor de Dreamwings Fokker 50 zijn o.a. beschikbaar opThe Dutch Flight Simulatie (DFS) site: http://www.dutchfs.com (DEZE site: kijk op de main page onder downloads K LM Cityhopper aircraft FS2004 )

- DW Fokker 50 v3 KLMCNC (Sean Kneppers)- klmcity50.zip (Michael Bouter)

Avsim.com: http://www.avsim.com - sga50klm.zip

Op Avsim.com zijn ook andere repaints dan voor KLM-Cityhopper beschikbaar

Het installeren van extra repaints valt buiten het kader van deze handleiding.

installatie FOKKER 50 PROJECT panel in DREAMFLEET FOKKER 50 v3 pagina 3

Page 4: Installatie van het Fokker 50 Project panel in de Dreamwings Fokker 50

INSTALLATIE VAN EEN PANEL.

Aanbevolen wordt gebruik te maken van het panel van Fokker 50 Panel Project. Dit panel is gemaakt door Espen Øijordsbakken, oorspronkelijk voor FS98.Voor FS2002 is een nieuwe versie gemaakt (ef50v30.zip)Middels een aantal patches is dit geschikt gemaakt voor uiteindelijk FS9 (FS2004) (ef50v34c.zip, cumulatieve patch).BEIDE bestanden zijn noodzakelijk voor het goed functioneren van het panel !!Deze bestanden zijn zowel van de site van het Fokker 50 Panel Project (http://www.fokker50.com/) als van Avsim.com (http://www.avsim.com) te downloaden.

Download de beide ZIP-bestanden van een van deze sites en sla ze op op een plek waar die gemakkelijk zijn terug te vinden. opmerking: het verdient aanbeveling voor het opslaan van files (voor Flight Simulator) NIET de desktop/het bureaublad te gebruiken, maar een aparte map/partitie, b.v. c:\downloads\flightsim.

Pak nu de beide ZIP-bestanden uit en sla de files op; het beste kan hiervoor de aparte folder gebruikt worden die ook voor de opslag van de gedownloade files wordt gebruikt; maak hierin dan een subfolder F50panel aan en zet de uitgepakte files van de beide Zip-bestanden hierin.)Gebruik in Winzip de optie "use foldernames".Pak de bestanden (selecteer "all files") uit naar de F50panel subfolder.Bij gebruik van de Internet Explorer kopieert u alle aanwezige bestanden naar F50panel subfolder.

(dubbel)Klik nu op het bestand ef50v30.zip (dus NIET ef50v34c.zip!!!) in de folder waar de uitgepakte ZIP-bestanden staan, Dit is een zelfinstallerend .exe-bestand.In de wizard die dan opent geeft u de HOOFDDIRECTORY (map) van Flight Simulator 9 aan (dit staat niet expliciet op het scherm vermeld, maar is voor een correcte installatie wel NOODZAKELIJK !!!)

bij een standaard installatie zal dit zijn: C:\Windows\Program Files\Microsoft Games\Flight Simulator 9, maar dat kan op uw computer anders zijn als u een andere map voor de installatie van FS9 heeft gekozen.Klik op het rechthoekje met de 3 puntjes, naast het witte veld, om de folder te selecterenopmerking: U kunt de verwijzingen naar FS2002 in de eerste schermen negeren Klik op [Next] en dan op [Start].Het panel wordt nu geïnstalleerd in de gekozen FS9 map, in de folder aircraft, onder de titel Fokker 50 Panel Project.De gauges worden ook op de juiste plaats geïnstalleerd.Dit is een COMPLEET pakket, met een vliegtuig (een F50 in Norwegian Air Shuttle kleuren), panel en sound files.

installatie FOKKER 50 PROJECT panel in DREAMFLEET FOKKER 50 v3 pagina 4

Page 5: Installatie van het Fokker 50 Project panel in de Dreamwings Fokker 50

(dubbel)Klik na het afsluiten van de wizard op het bestand ef50v34c.zip in de folder waar de uitgepakte ZIP-bestanden staan, Ook dit is een zelfinstallerend .exe-bestand.In de wizard die dan opent geeft u weer de HOOFDDIRECTORY (map) van Flight Simulator 9 aan (dit staat ditmaal wèl op het scherm vermeld).bij een standaard installatie zal dit zijn: C:\Windows\Program Files\Microsoft Games\Flight Simulator 9, maar dat kan op uw computer anders zijn als u een andere map voor de installatie van FS9 heeft gekozen.Druk op [Next] en dan op [Start].De update voor FS2004 (FS9) bestaat uit een nieuw f50.gau file, dat door het installatie programma op de juiste plaats wordt geïnstalleerd.

Na het afsluiten van de wizard zijn we nu klaar om het panel van het Fokker 50 Panel Project in de F50 van Dreamwings te gaan plaatsen.

Ga in de verkenner (of deze computer) van Windows naar de map van Flight Simulator 9bij een standaard installatie zal dit zijn: C:\Windows\Program Files\Microsoft Games\Flight Simulator 9, maar dat kan op uw computer anders zijn als u een andere map voor de installatie van FS9 heeft gekozen.Selecteer nu de aircraft folder van Flight Simulator 9 en daarin de folder Fokker 50 Panel Project.Hierin staan 5 subfolders:

Selecteer de panel folder en klik met de rechter muisknop. Selecteer in het menu dat nu opent "kopiëren".

Selecteer hierna in de aircraft folder de folder Dreamwing Fokker 50 v3 (zorg dat niet een SUBfolder is geselecteerd !!)

Klik nu weer met de rechter muisknop. Selecteer in het menu dat nu opent "plakken".De folder [panel] wordt nu naar de Dreamwing Fokker 50 v3 folder gekopieerd.In deze folder moeten dan nu de volgende 4 subfolders aanwezig zijn:

Op dezelfde manier kopiëren we de [manual] folder uit de folder Fokker 50 Panel Project naar de folder waar de uitgepakte ZIP-files staan (DOEN !! dit manual is erg belangrijk voor het op de juiste manier bedienen van de systemen en het vliegen met dit panel !!)

installatie FOKKER 50 PROJECT panel in DREAMFLEET FOKKER 50 v3 pagina 5

Page 6: Installatie van het Fokker 50 Project panel in de Dreamwings Fokker 50

INSTALLATIE VAN EEN GOED SOUNDFILE.

Standaard wordt bij beide kisten, zowel de Dreamwings als de Panel 50 Panel Project, een sound.cfg file geleverd dat naar de beech_king_air_350\sound verwijst.

Dreamwings heeft echter zelf een (vrij) goed soundfile gemaakt: f50_sounds.zipDit file is te vinden op Avsim.com: http://www.avsim.com.Dit is een file voor FS2002, maar werkt ook in FS2004 goed.

Download het bestand van de site en sla het op in de folder waar ook de eerder gedownloade Zip-bestanden zijn opgeslagen (maak hiervoor een subfolder [F50sound] aan)

Ga naar de folder Dreamwing Fokker 50 v3 en selecteer de subfolder [sound].Maak een kopie van de aanwezige sound.cfg (klik met de rechter muisknop en selecteer in het menu dat dan opent kopiëren; klik nogmaals met de rechter muisknop en selecteer ditmaal plakken; er staat daarna in de subfolder [sound] een file genaamd "kopie van sound.cfg"). Verwijder dan het originele sound.cfg bestand (ALLEEN ALS DAT KOPIE BESTAND AANWEZIG IS !!).

Ga nu terug naar de subfolder waar het Zip bestand f50_sounds.zip staat.Pak het ZIP-bestand uit.Gebruik in Winzip de optie "use foldernames".Pak de bestanden (selecteer "all files") uit naar de [sound] folder van de Dreamwing Fokker 50 v3.Bij gebruik van de Internet Explorer ziet u o.a. een folder genaamd [sound].Open die folder en kopieer alle daarin aanwezige bestanden naar de [sound] folder van de Dreamwing Fokker 50 v3. LET OP !!!Kopieer de soundfiles NIET naar de main [sound] folder van FS9. Dan werkt het NIET !!

De soundfolder moet er dan nu zó uitzien:

Dat is het !Het geluid moet het nu ook doen !

installatie FOKKER 50 PROJECT panel in DREAMFLEET FOKKER 50 v3 pagina 6

Page 7: Installatie van het Fokker 50 Project panel in de Dreamwings Fokker 50

TESTEN VAN HET PANEL.

We zijn nu klaar om deze installatie te gaan testen.

Start Flight Simulator 9 op. In het start-up scherm selecteert u bij [selected aircraft] de Dreamwings Fokker 50 v3

ZET DE TIJD OP DAY !!!!!! (er zit namelijk een ernstige bug in het panel, v.w.b. de instrument lights; het gebruiken daarvan geeft vrijwel zeker een crash !!!! – kom ik later op terug).Selecteer een vliegveld (+ eventueel een andere runway of opstelplaats) naar keuze.Maak desgewenst nog een keuze v.w.b. het weer en klik dan op [Fly Now].FS zal nu opstarten met als vliegtuig de Dreamwings Fokker 50 met het Fokker 50 Panel Project panel.Het panel ziet er dan zó uit (dit is dus "dark en cold"):

Als dit goed gaat, sluit FS dan af ( [Ctrl]+[Break] ).

Desgewenst kan de folder Fokker 50 Panel Project (dus NIET Dreamwing Fokker 50 v3 !!! ) nu in zijn geheel verwijderd worden (tenzij u de kist die daarin zit nog wilt vliegen).

Op de site van Fokker 50 Panel Project (http://www.fokker50.com/) staat ook nog een file genaamd V3.5b4 bêta.

Dit voegt een NMS (Navigation Management System) toe.De installatie daarvan is geheel handmatig.E.e.a. is echter niet stabiel gebleken en geeft een zeer grote kans op crashes van FS !!!Ik adviseer dan ook om dit NIET te installeren.

installatie FOKKER 50 PROJECT panel in DREAMFLEET FOKKER 50 v3 pagina 7

Page 8: Installatie van het Fokker 50 Project panel in de Dreamwings Fokker 50

HET OPSTARTEN VAN HET PANEL.

Ik ga er vanuit dat FS is opgestart, dat de F50 van Dreamwings geselecteerd is en dat het panel zichtbaar is.De kist is "dark and cold", dat wil zeggen: geen elektrische voeding op de kist, alle systemen uitgeschakeld)opmerking: als dit panel wordt afgesloten (einde vliegsessie of keuze van een ander vliegtuig, worden de gegevens van de meeste schakelaars in een .ini bestand opgeslagen en zal het panel de volgende keer met DIE instellingen opstarten; als de vliegsessie dus wordt afgesloten met elektrische voeding ingeschakeld dan zal het panel dus NIET "dark en cold" opstarten!) Als U op [SHIFT]+[9] drukt krijgt U linksboven op het scherm een iconenbalk waar alle subpanels mee te selecteren zijn (de meest linker is het overhead panel) Klik hierop om het overhead panel te openen).

Of druk op [SHIFT]+[2] om het overheadpanel te openen.

Dat ziet er ZO uit:

installatie FOKKER 50 PROJECT panel in DREAMFLEET FOKKER 50 v3 pagina 8

Page 9: Installatie van het Fokker 50 Project panel in de Dreamwings Fokker 50

Zet nu in de sectie [Electric] de "batteries" schakelaar (in de gele cirkel, hieronder) op "ON".

Het overhead panel komt nu tot leven ….De [BAT PWR ONLY] annunciator vlak boven de schakelaar komt (ook) aan.Het overhead panel ziet er nu zó uit:

installatie FOKKER 50 PROJECT panel in DREAMFLEET FOKKER 50 v3 pagina 9

Page 10: Installatie van het Fokker 50 Project panel in de Dreamwings Fokker 50

We kunnen nu ook de external power (EXT PWR) inschakelen.In de sectie [ELECTRIC] brandt in de schakelaar op het onderste deel van deze sectie het witte lampje "AVAIL" (zie hieronder)

Klik met de linker muisknop op de knopU ziet alle brandende lampjes even flikkeren en de annunciator [BAT PWR ONLY] gaat uit; het lampje in de [EXT PWR] knop verandert naar "ON". Verder verandert er niets.Als u nu teruggaat naar het main panel zult u zien dat op daar nog niet alles werkt: o.a. de HSI en de EADI (de beide grote rechthoekige displays in het midden, links) doen het niet.Hiervoor moeten eerst nog twee schakelaars op het overhead panel worden geactiveerd.Ga naar de sectie [AVIONICS] links boven op het overhead panel en klik met de linker muisknop op de twee buitenste schakelaars waarbij staat SG (= signal generator) en waarin de witte lampjes "OFF" branden.

De beide "off" lampjes zullen nu uitgaan en de HSI en EADI zijn nu geactiveerd.

installatie FOKKER 50 PROJECT panel in DREAMFLEET FOKKER 50 v3 pagina 10

Page 11: Installatie van het Fokker 50 Project panel in de Dreamwings Fokker 50

Het main panel ziet er nu zó uit:

installatie FOKKER 50 PROJECT panel in DREAMFLEET FOKKER 50 v3 pagina 11

Page 12: Installatie van het Fokker 50 Project panel in de Dreamwings Fokker 50

WAARSCHUWINGEN !!!

Er zijn twee vrij ernstige bugs bekend van dit panel.

De EADI (de bovenste van de twee grote rechthoekige indicators, links in het midden)Deze veroorzaakt vaak na een poosje vliegen meestal een freeze/crash van FS.Hiervoor wordt door Espen Øijordsbakken, de maker van het panel, op de site van het Fokker 50 Panel Project de volgende oplossing aangedragen:ga naar het panel.cfg bestand in de folder ..\aircraft\Dreamwing Fokker 50 v3\panel en maak daarvan een kopie; zoek daarna in het panel.cfg bestand in de sectie [window00] de regel

gauge42=Fokker50!EADI,312,474,214en verander dit in:

gauge42=Boeing777-300!PFD,312,474,214en

gauge43=Fokker50!EHSI,312,699,214en verander dit in:

gauge43=Boeing777-300!MFD,312,699,214

Het resultaat is dat de EADI en de EHSI worden vervangen door vergelijkbare displays van de default Boeing 777 van Flight Simulator 9.

Dat ziet er dan zó uit:

IK vind dit geen mooie oplossing.Er is een betere:

Hiervoor hebben we het panel voor de Dash8 (DHC83PNL.zip) van Premaircraft nodig (FREEWARE).(de directe downloadlink: http://www.premaircraft.com/fs24dash83dld/DHC83PNL.zip )Download het bestand van de site en sla het op in de folder waar ook de eerder gedownloade Zip-bestanden zijn opgeslagen (maak hiervoor een subfolder Dash8 panel aan)

installatie FOKKER 50 PROJECT panel in DREAMFLEET FOKKER 50 v3 pagina 12

Page 13: Installatie van het Fokker 50 Project panel in de Dreamwings Fokker 50

Pak het ZIP-bestand DHC83PNL.zip uit.Gebruik in Winzip de optie "use foldernames" en sla de bestanden op in de subfolder Dash8 panel. Bij gebruik van de Internet Explorer kopieert u alle folders en bestanden naar de subfolder Dash8 panel.(in onderstaand schermvoorbeeld is dit een folder genaamd Unzip)Ga nu in de Dash8 panel subfolder naar de subfolder gauges.Hierin vindt u een bestand genaamd DHC8_ADI.gau. (we hebben alleen DIT bestand nodig!)

Kopieer dit bestand naar de gauges folder van Flight Simulator 9.Ga nu naar het panel.cfg bestand in de folder ..\aircraft\Dreamwing Fokker 50 v3\panel en maak daarvan een kopie; zoek daarna in het panel.cfg bestand in de sectie [window00] de regel

gauge42=Fokker50!EADI,312,474,214en verander dit in

gauge42=DHC8_ADI,312,468,214

Omdat het crashprobleem in de EADI zit en NIET in de EHSI, laten we die laatste ongemoeid.Nu ziet het panel er zó uit:

Een stuk mooier dus dan die 777 gauges!!opmerking: deze configuratie is getest en geeft GEEN crash van de HSI

installatie FOKKER 50 PROJECT panel in DREAMFLEET FOKKER 50 v3 pagina 13

Page 14: Installatie van het Fokker 50 Project panel in de Dreamwings Fokker 50

Een tweede probleem dat bekend is, is dat van de (instrument) verlichting.Hiervoor zijn bedieningsknoppen aangebracht op de center console (pedestal).zie hieronder in de gele rechthoek

Het (enkele malen) bedienen hiervan zal echter vrijwel zeker leiden tot een crash van Flight Simulator !!

Op de Fokker 50 Panel Project site staat, in het Engels, deze "oplossing" te lezen (door mij vertaald)

Ga naar het FS9.cfg file; dit staat op de schijf waar Windows staat, in de folder schijfletter\documents and settings\uw naam\application data\Microsoft\FS9(ziet u deze folder niet, ga dan in de verkenner (of mijn computer) van Windows in de menubalk naar extra mapopties weergave en selecteer daar "verborgen mappen en bestanden weergeven"; dit staat vrijwel onderaan)zoek nu de volgende sectie:

[DISPLAY.Device.NVIDIA Drivers on Win2K/XP] (de driversnaam hangt af van uw videokaart)Mode=1024x768x16 (deze waarden zijn afhankelijk van de instelling in uw Flight Simulator)RenderToTexture=0 TextureAGP=0 (deze waarde is afhankelijk van de uw videokaart)PanelAsTexture=0 TriLinear=1 (deze waarde is afhankelijk van de instelling in uw Flight Simulator)MipBias=8 (deze waarde is afhankelijk van de instelling in uw Flight Simulator)AntiAlias=1 (deze waarde is afhankelijk van de instelling in uw Flight Simulator)

verander nu de regel RenderToTexture=0

inRenderToTexture=1

Een tweede mogelijkheid is de volgende (komt ook van de Fokker 50 Panel Project site):Ga naar de folder ..\aircraft\Dreamwing Fokker 50 v3\panelopen het panel.cfg file (u heeft hiervan al eerder een kopie gemaakt) met notepad/kladblok en verwijder de volgende regels:

in de sectie [window00]gauge01=Fokker50!Main_Night_lighting,0,0,1280

in de sectie [window01]gauge00=Fokker50!Overhead_Night_lighting,0,0,675

en in de sectie [window02]gauge00=Fokker50!Pedestal_Night_lighting,0,0,675

installatie FOKKER 50 PROJECT panel in DREAMFLEET FOKKER 50 v3 pagina 14

Page 15: Installatie van het Fokker 50 Project panel in de Dreamwings Fokker 50

Hiermee wordt de verlichting compleet uitgeschakeld en zouden er geen crashes meer door mogen worden veroorzaakt.Bij mij heeft dit echter niet gewerkt.Ik kan nog steeds de schakelaars op de center console (pedestal) bedienen en ik zie nog steeds een reactie daarop op het panel. Toen ik daarna iets probeerde te activeren (de GPS) crashte Flight Simulator.Het beste is dus om de verlichting NIET TE GEBRUIKEN en de SCHAKELAARS NIET TE BEDIENEN !!

-o0o-

Met dank aan:- Dreamwings voor het Fokker 50 vliegtuig en de soundfiles- Fokker 50 Panel Project voor het panel- Premaircraft voor het Dash8 panel

(alles hierboven is FREEWARE !!!)- de DFS site voor hosting sommige files

installatie FOKKER 50 PROJECT panel in DREAMFLEET FOKKER 50 v3 pagina 15