infobrochure_2013-2014

66
Welkom Christine Deschaumes Directeur Welkom kind, ouders, Deze uitgave wil bij de start van het nieuwe schooljaar een wegwijzer zijn voor het schoolleven en uw aandacht vragen voor een aantal regelingen en afspraken om een vlotte start te verzekeren. Ons schoolreglement bestaat uit verschillende delen. In het eerste deel vind je het pedagogisch project. In het tweede deel vind je het eigenlijke reglement en de regelgeving. Een 3de deel bevat heel wat nuttige informatie e n contactgegevens. De inschrijving van jullie kind op onze school houdt in dat jullie akkoord gaan met het volledige schoolreglement. Wijzigingen aan het 1ste en 2de deel worden aan de ouders voorgelegd, die moeten zich opnieuw akkoord verklaren met het gewijzigde schoolreglement. Wij hopen goed met u te kunnen samenwerken en rekenen erop dat u uw kind anmoedigt de doelstellingen van de school na te streven. Wij hopen dat je goed uitgerust en met frisse moed het nieuwe schooljaar zal starten. Deze gids wil je alvast helpen om dit schooljaar goed voorbereid in te gaan. Iedereen gaat bij het terugzien van de vriendjes en vriendinnetjes vol goede moed van start! Wie nieuw is op school voelt zich misschien nog wat onwennig. Gelukkig zorgen de klasgenoten ervoor dat dit gevoel vlug overgaat! Wij wensen jullie een leuke tijd op onze school toe. Tot kijk! Het schoolteam

description

Infobrochure GVB Gavere & Semmerzake

Transcript of infobrochure_2013-2014

  • Welkom

    Christine DeschaumesDirecteur

    Welkom

    k ind,ouders,

    Deze uitgave wil bij de start van het nieuwe schooljaar een wegwijzer zijn voor het schoolleven en uw aandacht vragen voor een aantal regelingen en afspraken om een vlotte start te verzekeren. Ons schoolreglement bestaat uit verschillende delen. In het eerste deel vind je het pedagogisch project. In het tweede deel vind je het eigenlijke reglement en de regelgeving. Een 3de deel bevat heel wat nuttige informatie e n contactgegevens. De inschrijving van jullie kind op onze school houdt in dat jullie akkoord gaan met het volledige schoolreglement. Wijzigingen aan het 1ste en 2de deel worden aan de ouders voorgelegd, die moeten zich opnieuw akkoord verklaren met het gewijzigde schoolreglement. Wij hopen goed met u te kunnen samenwerken en rekenen erop dat u uw kind anmoedigt de doelstellingen van de school na te streven.

    Wij hopen dat je goed uitgerust en met frisse moed het nieuwe

    schooljaar zal starten.

    Deze gids wil je alvast helpen om dit schooljaar goed voorbereid in te gaan.

    Iedereen gaat bij het terugzien van de vriendjes en vriendinnetjes vol

    goede moed van start!

    Wie nieuw is op school voelt zich misschien nog wat onwennig.

    Gelukkig zorgen de klasgenoten ervoor dat dit gevoel vlug overgaat!

    Wij wensen jullie een leuke tijd op onze school toe. Tot kijk!

    Het schoolteam

  • semmerzakegavere

    opvoedingsprojec t

    schooleigen

  • Onze school voor nu en later

    De schooleigen christelijke identiteit

    Een degelijk en samenhangend onderwijsaanbod

    Een stimulerend opvoedingsklimaat en een doeltre ende aanpak

    De ontplooiing van elk kind, met een brede zorg

    De school als gemeenschap en als organisatie

    5

    5 - 6

    6 - 7

    7 - 8

    8 - 9

    9

    opvoedingsprojec tschooleigen

    Inhoud

    reglementschool

    regelgevingonderwijs

    34 - 66

    13 - 29

  • 05opvoedingsprojec tschooleigen

    Onze school is een gemeenschap van velen. Ieder is er op een verschillende manier bij betrokken, maar steeds verantwoordelijk met al de anderen. Zo bouwen we aan een school als gemeenschap.We willen ons positief instellen als team, kinderen, ouders, leerkrachten, school-bestuur en externe begeleiders om tot een goede samenwerking te komen.

    De visie over ons opvoedingsproject geven we weer in enkele punten:

    de school als

    gemeenschap en

    als organisatie

    de ontplooiing van elk kind

    met een brede zorg

    een stimulerend opvoedingsklimaat

    en een doeltre! ende

    opmaak

    een degelijk en

    samenhangend onderwijs

    aanbod

    christelijke identiteitde schooleigen

    We zijn een katholieke school. In onze (godsdienst)lessen voelen we ons uitgenodigd door het voorbeeld van Jezus. Via bijbelverhalen en onze persoonlijke houding willen we vreugde en hoop opwekken bij de kinderen.Daarnaast komt het katholiek karakter van onze school hoorbaar en zichtbaar tot uiting in onze dagelijkse klaspraktijk.

    Onze schoolvoor nu en later

    De schooleigenchristelijke identiteit

  • 06 opvoedingsprojec tschooleigen

    We spreken niet alleen over God, we spreken Hem ook aan in gebed. Momenten van stilte en persoonlijke bezinning kunnen verrijkend zijn. In elke klas maken we werk van een sfeervol hoekje. We nemen deel aan de eucharistie- en gebedsvieringen bijvoor-beeld bij de start van het nieuwe schooljaar, met Kerstmis en Pasen.

    Als school werken we voor bepaalde vieringen nauw samen met de parochie. Kinderen doen rijke ervaringen op als ze zien hoe hun opvoeders in de gemeenschap van medegelovigen zijn opgenomen. We willen een werk- en leefgemeenschap scheppen waar men dagelijks gezamenlijk de christelijk genspireerde waarden beleeft.

    Naast de christelijk genspireerde waarden duiken ook mense-lijke waarden op in momenten van vreugde en verdriet, van solidariteit met de derde wereld, in de zorg voor de zwakken.

    We bieden alleen rooms-katholieke godsdienst aan. Ook buiten de godsdienstlessen werken we aan christelijke waar-denopvoeding. Daarom proberen we de invloed van de media of toevallige gebeurtenissen (actualiteit) en con icten te relativeren en te benutten (duiden). Een katholieke school staat niet buiten de samenleving waar ook andere godsdiensten en andere culturen bestaan.

    We aanvaarden ook leerlingen die niet katholiek zijn op voorwaar-de dat zij en hun ouders het katholieke karakter van de school eerbiedigen. Zij worden echter niet verplicht om actief deel te nemen aan de gebedsmomenten of liturgie. In de godsdienstles ligt voor hen de nadruk op de cognitieve doelstelling. Ze maken vrijblijvend kennis met het christelijk geloof en leven.

    Van alle medewerkers wordt verwacht dat ze zich loyaal opstellen t.o.v. het opvoedingsproject.

    We willen elk kind zo veel mogelijk ontplooiingskansen geven op alle vlakken en dit door het degelijk uitwerken van leer- en vormingsplannen van het katholiek basisonderwijs. We proberen kinderen tot fundamenteel leren te brengen onder meer door nieuwe inzichten, vaardigheden en houdingen te ontwikkelen om met zichzelf en de wereld te kunnen omgaan. Dit is zowel een opdracht voor de kleuterschool als voor de lagere school.Werken met projecten of themas biedt mogelijkheden om zelf-ontdekkend te leren. Zo zijn de kinderen zeer actief bezig.

    De leerstof, hoe belangrijk ook, is geen doel op zich maar een middel. We hebben veel aandacht voor taalontwikkeling. We vragen de kinderen vaak om uit te leggen wat hen bezighoudt, wat ze zien, horen, voelen, beleven,

    Communicatie vinden we heel belangrijk: niet alleen tussen kinderen, ook tussen kinderen en leerkrachten, tussen kinderen en ouders en tussen leerkrachten en ouders. In gesprekken met ouders praten we niet alleen over verwerking van leerstof maar ook leerlingengedrag, con icten en procesontwikkeling komen aan bod.

    Een degelijk en samenhangend

    onderwijsaanbod

  • 07opvoedingsprojec tschooleigen

    Luisteren, spreken, lezen, schrijven en rekenen zijn fundamentele vaardigheden. Het is belangrijk voor later om de kinderen te leren leren. Dit kan door ervaringen op te doen en ze te stimuleren zelf op ontdekking te gaan.Het onderwijs moet dus zoveel mogelijk rekening houden met de werkelijkheid. Dit wil zeggen vertrekken en aansluiten bij de belevings- en leefwereld van de kinderen. Regelmatig krijgen kinderen de kans om creatief bezig te zijn met taal, beweging en allerlei materiaal. We proberen de kinderen ook te brengen tot bewondering en verwondering over de schepping, eigen creaties en wetenschap.Kinderen hebben veel nood aan beweging. Het is dus belangrijk de lessen en activiteiten bewegingsopvoeding goed te verzorgen.

    Het is van essentieel belang om de inhoud van verschillende vakken en activitei-ten af te stemmen op de actualiteit. Daarom proberen we in onze school kinderen in de klas ruimte te geven om initiatief te nemen en verantwoordelijkheid te dragen. Ook leren we hen samenwerken door het organiseren van groepswerk. Kinderen verwerven inzicht in het functioneren van een groep en hoe zij zich in de groep kunnen gedragen.

    We zoeken naar de beste aanpak om het leren van de kinderen te ondersteunen en te begeleiden. We nemen kinderen serieus. Kinderen staan positief tegenover het leven en de wereld. We willen aansluiten bij die positieve ingesteldheid.Leren is niet een vullen van vaten met alle mogelijke kennis. Kinderen zijn zelf actief betrokken in het leren. Ze bouwen nieuwe kennis, inzichten en vaardigheden op, bouwen voort op wat ze reeds kennen en kunnen.

    Onze opvoeding wordt gedragen door:onze gerichtheid op de uniekheid van ieder kind.

    We stemmen ons aanbod en het leerproces zoveel mogelijk af op de ontwikkeling van ieder kind.

    de pedagogie van verbondheid.Leren is een sociaal gebeuren. Leren is samenleren, wederzijdse verrijking.

    de pedagogie van de hoop.We hebben een optimistische visie op de ontwikkeling van kinderen. We geloven in de groeikansen van kinderen en dat ze ondanks hun grenzen, hun beperkingen, hun onmogelijkheden, toch kansen krijgen en begeleid worden in hun groei.

    de pedagogie van het geduld.Onderwijs en opvoeding afstemmen op de mogelijkheden van kinderen vraagt veel geduld opdat de hoop niet zou omslaan in wanhoop, want dan is opvoeding onmogelijk.

    Een stimulerendopvoedingsklimaat en

    een doeltreffendeaanpak

  • Van onze leerkrachten verwachten we dat ze :

    model staan voor goed lerenstrategische vragen stellenaansluiten bij wat de leerlingen reeds beheersenzinvolle contexten aanbiedeninteractieprocessen begeleidenpeilen naar vorderingenhelpen en coachen

    Dit veronderstelt een vlotte, open relatie tussen de leerkracht en het kind en ook tussen de kinderen onderling.

    In het kringgesprek kunnen kinderen gedachten en ervaringen uitwisselen. Zo ontdekken kinderen hun eigen mogelijkheden en beperktheden en leren ze

    hun plaats in de gemeenschap kennen.

    We leren ook buiten het klaslokaal. Daarom gaan we regelmatig op leeruitstappen,

    (bijvoorbeeld, natuuractiviteiten met Doran, sportactiviteiten, we bezoeken een lm, museum en theater, en organiseren openluchtklassen.)

    We gebruiken in de mate van het mogelijke eigentijdse leermiddelen, o.a.: mediamateriaal, handboeken, bewegingsmateriaal, opvoedend spelmateriaal,

    08 opvoedingsprojec tschooleigen

    De ontplooiingvan elk kind,

    met een brede zorg

    We streven ernaar elk kind centraal te stellen.We omringen kinderen daarom met brede zorg. We willen kinderen optillen en het uitzicht geven op een veilige oever van welbevinden. Daarvoor zijn de pedagogie van de hoop en het geduld essentieel.

    Onze brede zorg heeft twee dimensies.We hebben aandacht voor de gewone zorgvragen van alle kinderen. Ieder kind is anders, uniek en heeft eigen vragen, problemen en mag daarvoor aanspraak maken op de nodige zorg. We worden uitgedaagd om het onderwijs zoveel mogelijk af te stemmen op de noden van de kinderen, bijvoorbeeld door te diagnosticeren en te diff erentiren.

    We verbreden onze zorgen voor kinderen wiens ontwikkeling anders verloopt dan verwacht (sneller of trager). Hier stoten we op bijzondere zorgvragen. Voor deze bijzondere zorgvragen werken we als school samen met ouders, CLB, scholen voor buitengewoon onderwijs en gespecialiseerde centra.

    In de kleuterschool wordt intens gewerkt aan de overgang naar het eerste leerjaar.De leerlingen van het zesde leerjaar en hun ouders worden voor-bereid op de overstap naar het secundair onderwijs en begeleid in de richtingskeuze.

    Praktische afspraken in verband met het schoolleven vindt u in deze schoolbrochure.Ouders worden genformeerd over de manier van werken in de klas, over wat een kind op die leeftijd kan en kent.

  • Onze school uitbouwen en verbeteren eist van ieder een onbaatzuchtige inzet. We staan open voor vernieuwingen op pedagogisch-didactisch vlak en voeren ze door als ze verantwoord en in overeenstemming zijn met ons opvoedingsproject.Door uitwisseling van leerervaringen, begeleiding van interne en externe deskundigen, het doornemen van vakliteratuur en het volgen van nascholingen verruimen we onze deskundigheid.In onze school bouwen we ontwikkelings- en leerlijnen uit om effi cint te werken.

    We streven naar een participatief schoolbeheer met een doordacht schoolbeleid, een goede administratie, uitbouw van professionele relaties tussen de leerkrachten en een open informatiebeleid.We bieden ouders de kans om actief deel te nemen aan het schoolgebeuren doorheen allerlei activiteiten, vriendenkring en schoolraad.De stimulerende rol van de directie is in elk geval van groot belang. Ze zorgt ervoor dat het beleid in de school wordt uitgevoerd in overeenstemming met het opvoedingsproject.

    De schoolals gemeenschapen als organisatie

    Elk kind kan zelfstandig een taak op zich nemen. Naast het individueel werk krijgt het kind de gelegenheid door groepswerk, sport en spel samen met anderen iets te realiseren.Hierbij stimuleren we de kinderen om naar elkaar te luisteren en met elkaar te spreken, zich afhankelijk weten van elkaar, een andere mening kunnen waarderen, er rekening mee houden, een ondergeschikte rol aanvaarden.

    Door een veelzijdige opvoeding, zowel verstandelijk als gevoelsmatig, ontdekken onze kinderen diepmenselijke waarden. Ze beleven vreugde aan het creatief bezig zijn. Ze leren hun eigen mogelijkheden en die van anderen kennen. Ze worden bevestigd en winnen aan zelfvertrouwen. Door een aangepast pedagogisch handelen worden kansarme en leerbedreigde kinderen gestimuleerd om te blijven groeien en ontwikkelen.

    09opvoedingsprojec tschooleigen

  • semmerzakegavere

    regelgevingonderwijs

  • Inhoud

    regelgevingonderwijs

    reglementschool

    opvoedingsprojec tschooleigen

    5 - 9

    34 - 66

    Defi nities

    Schoolstructuur

    Schoolorganisatie

    Onze samenwerking mar het CLB

    Waarvoor kan u bij het CLB terecht?

    Het medisch onderzoek

    Inentingen

    CLB-Dossier

    Naar een andere school

    En Later?

    Hoe kan u het CLB bereiken?

    Inschrijven van leerlingen

    Toelatingsvoorwaarden

    Weigering van inschrijving

    Leerplicht

    Afwezigheden

    Afwezigheden wegens ziekte

    Van rechtswege gewettigde afwezigheden

    Afwezigheden waarvoor toestemming van de directie nodig is

    Afwezigheden van trekkende bevolking, in zeer uitzonderlijke omstandigheden

    Afwezigheden omwille van revalidatie tijdens de lestijden

    Problematische afwezigheden

    Onderwijs aan huis

    Orde- en tuchtmaatregelen

    Schorsen

    Uitsluiten

    Procedure bij schorsing voor meer dan n dag en bij uitsluiting van leerlingen

    Getuigschrift basisonderwijs

    Financiele bijdrage

    Geldige en niet-geldige ondersteuning die niet afkomstig is vande Vlaamse Gemeenschap en de rechtspersonen die daarvan afhangen

    131313

    1414151515161616

    1616 - 1718 - 19

    19

    20202122

    232424

    25

    26262627

    27

    28

    29

  • Definities

    School:

    Schoolstructuur

    Pedagogisch geheel waar onderwijs georganiseerd wordt onder leiding van n directeur.

    Basisschool: Omvat een kleuterniveau en een niveau lager onderwijs.

    Vestigingsplaats: Gebouw of gebouwencomplex waarin een school of een gedeelte van de school gehuisvest is.

    Schoolorganisatie

    Schooljaar: De periode van 1 septembertot en met 31 augustus.

    Schoolbestuur: De rechtspersoon of de natuurlijke persoon die verantwoordelijk is voor n of meer scholen.

    Scholengemeenschap: Samenwerkingsverband tussen meerdere scholen.

    Klassenraad: Team van personeelsleden dat onder leiding van de directeur of zijn afgevaar-digde samen de verantwoordelijkheid draagt voor de begeleiding van en het onderwijs aan een bepaalde leerlingen-groep of individuele leerling.

    Schoolraad: Orgaan met advies- en overlegbe-voegdheid samengesteld uit vertegen-woordigers van ouders, personeel en lokale gemeenschap. De schoolraad heeft rechten en plichten inzake informatie en communicatie.

    Leerlingenraad: Orgaan met adviesbevoegdheid sa-mengesteld uit vertegenwoordigers van de leerlingen. De leerlingenraad heeft rechten en plichten inzake informatie en communicatie. De wijze waarop de leer-lingenraad wordt samengesteld wordt bepaald in het schoolreglement.

    Extra-murosactiviteiten:

    Activiteiten die plaats vinden buiten de schoolmuren en georganiseerd worden voor n of meer leerlingengroepen. Activiteiten de volledig buiten de school-uren georganiseerd worden, vallen hier niet onder.

    13regelgevingonderwijs

  • 14

    Onze samenwerkingmet het CLB

    Maandag tot donderdag van 08.30 uur tot 12.00 uur

    en van 13.00 uur tot 16.30 uurVrijdag van 08.30 uur tot 12.00 uur

    Wettelijke en decretale feestdagen van 15 juli tot en met 15 augustus kerstvakantie (min 2 dagen) en paasvakantie

    Openingsuren:

    Sluitingsperiode:

    Een centrum voor leerlingenbegeleiding (CLB) biedt informatie, hulp en begeleiding voor leerlingen, ouders en scholen.

    Uw kind KAN naar het CLB...

    - als het ergens mee zit of zich niet goed in zijn vel voelt

    - als het moeite heeft met leren

    - voor studie- en beroepskeuzehulp

    - als het vragen heeft over zijn gezondheid

    - met vragen over seks, vriendschap en verliefdheid

    - voor inentingen.

    Waarvoor kan u bij het CLB terecht?

    De school is aangesloten bij het Vrij Centrum voor Leerlingenbegeleiding Zuid-Oost-Vlaanderen

    Burgschelde 79700 Oudenaarde

    Tel.: 055 31 38 62Website: www.vclbzov.be

    Het CLB is er voor de leerlingen, hun ouders en de school. Gratis. Er wordt samengewerkt op verschillende vlakken met de school,

    maar het CLB maakt geen deel uit van de school. Ouders en kinderen kunnen dus gerust los van de school bij het CLB terecht.

    Voor elke school is er een CLB-team. Dit bestaat uit een maatschappelijk werker, een psychopedagoog, een arts

    en een verpleegkundige.

    De namen van de teamleden staan in deze brochure en op de sticker in de schoolagenda van uw kind.

    U kan dit ook zien op de website van het CLB: www.vclbzov.be

    Uw kind MOET naar het CLB...

    - op medisch onderzoek

    - als het te vaak afwezig is op school (leerplicht)

    - voor een overstap naar het buitengewoon onderwijs

    - om vroeger of net later aan de lagere school te beginnen

    - bij een niet zo voor de hand liggende instap- in het eerste leerjaar A of B van het secundair onderwijs

    regelgevingonderwijs

  • Het medischonderzoek

    Het CLB biedt gratis inentingen aan. Daarbij wordt het vaccinatieprogramma dat door de overheid is aanbevolen gevolgd. Om de inentingen te krijgen moeten de ouders toestemming geven. U wordt tijdig op de hoogte gebracht van de inentingen. (welk spuitje u wanneer krijgt).

    Inentingen

    Komt u bij het CLB voor begeleiding, dan wordt een dossier opgemaakt: in het dossier komen enkel gegevens die nodig zijn voor de begeleiding. De gegevens worden met de nodige discretie en zorgvuldigheid behandeld. Het CLB houdt zich aan het beroepsgeheim en het decreet rechtspositie minderjarigen.

    Het dossier inkijken?

    - Vanaf 12 jaar mag het kind dat zelf. De ouders of voogd mogen het dossier - enkel inkijken met de toestemming van het kind.

    - Als het kind jonger is dan 12 jaar, dan mogen de ouders of voogd het dossier inkijken zonder toestemming van het kind.

    - Het inzagerecht geldt niet altijd, er zijn uitzonderingen. En het geldt ook niet - voor het volledige dossier. Voor gezondheidsgegevens bijvoorbeeld beslist de arts.

    U kan een kopie vragen van de gegevens die u mag inkijken. Daarbij krijgt umondeling uitleg. De kopie is vertrouwelijk en mag enkel dienen voor jeugdhulp.

    U kan vragen om sommige gegevens niet in het dossier op te nemen. Daarvoor moet u wel een ernstige reden hebben. Het mag bovendien niet gaan om gegevens die verplicht zijn, zoals de resultaten van de medische onderzoeken.

    CLB-Dossier

    15regelgevingonderwijs

    Elk kind moet verschillende keren op onderzoek bij de CLB-artsen en verpleegkundigen. De onderzoeken zijn verplicht.Tijdens het onderzoek mag men de verpleegkundige en de dokter altijd vragen stellen of men kan dat ook op een later tijdstip doen.

    Overzicht medische consulten 1ste kleuterklas 2de kleuterklas 1ste leerjaar 3de leerjaar 5de leerjaar

    Men kan de onderzoeken door een andere arts laten uitvoeren maar daar zijn enkele voorwaarden aan verbonden. Die vraagt u best aan de directeur van uw CLB.

  • Uw persoonlijk dossier wordt minstens 10 jaar bijgehouden, te tellen vanaf het laatste medisch onderzoek. Dit gebeurt onder het beheer van de directeur.

    En later?

    U kan een afspraak maken met de medewerkers op school of op het centrum. Die afspraak kan, indien nodig, ook doorgaan buiten de openingsuren.

    VERDER bij vragen, twijfels, klachten kan u steeds contact opnemen met de teamleden en indien nodig met de directeur. Bij elke individuele begeleiding krijgt u hierover mondelinge toelichting.

    Heel wat bijkomende informatie vindt u ook op de website: www.vclbzov.be.

    Hoe kan u het CLB bereiken?

    Als uw kind naar een andere school gaat, dan gaat het dossier naar het CLB waar die school mee samenwerkt. U kan zich daartegen verzetten maar sommige gegevens geeft men verplicht door. Het volgende kan u niet weigeren: identifi catiegegevens, gegevens over leerplicht, inentingen, medisch onderzoek en de opvolging hiervan.

    Wil u niet dat uw hele dossier naar het nieuwe CLB gaat, dan moet u dat binnen de 10 dagen na inschrijving in de nieuwe school, schriftelijk laten weten aan het oude CLB. Dat moet zo snel omdat uw dossier anders automatisch verhuist met uw inschrijving.

    Naar een andere school

    Inschrijvenvan leerlingen

    Toelatingsvoorwaarden En inschrijving kan pas ingaan na instemming met het school- reglement en het pedagogisch project van de school. Het schoolreglement zal voortaan via de website of schriftelijk (op aanvraag van de ouders) aangeboden worden. De ouders moeten zich schriftelijk akkoord verklarenmet het schoolreglement.

    Bij inschrijving dient een offi cieel document te worden voorge-legd dat de identiteit van het kind bevestigt en de verwantschap aantoont, bij voorkeur de SIS-kaart. De inschrijving van de leer-ling geldt voor de duur van de hele schoolloopbaan in de school, tenzij de ouders zich met een wijziging van het schoolreglement niet akkoord verklaren (zie verder).

    Alle kleuters en leerlingen worden op de datum van de inschrijving opgenomen in het inschrijvingsregister. Zij worden slechts nmaal ingeschreven volgens chronologie.

    16 regelgevingonderwijs

  • Wanneer de kleuter voldoet aan de toelatingsvoorwaarden (2,5 jaar zijn), wordt de kleuter opgenomen in het stamboekregister. Vanaf de volgende instapdatum wordt de kleuter toegelaten in de school en wordt hij/zij opgenomen in het aanwezigheidsregister van de klas. Kleuters zijn niet leerplichtig.Kleuters vanaf 2,5 tot 3 jaar mogen in het kleuteronderwijs op school aanwezig zijn op de volgende instapdagen.

    de eerste schooldag na de zomervakantiede eerste schooldag na de herfstvakantiede eerste schooldag na de kerstvakantiede eerste schooldag van februaride eerste schooldag na de krokusvakantiede eerste schooldag na de paasvakantiede eerste schooldag na het O.L.H.-Hemelvaartweekend

    Een kleuter die de leeftijd van 3 jaar heeft bereikt, kan elke dag worden ingeschreven en in de school toegelaten zonder rekening te houden met de instapdagen.

    Om toegelaten te worden tot het lager onderwijs moet een leerling 6 jaar zijn voor 1 januari van het lopende schooljaar. Een leerling die 5 jaar wordt voor 1 januari van het lopende schooljaar kan reeds in het lager onderwijs ingeschreven worden. Deze afwijking blijft beperkt tot n jaar.

    Vanaf 1 september 2009 geldt voor de inschrijvingen vanaf het schooljaar 2010-2011 onderstaande regeling:

    Om toegelaten te worden tot het gewoon lager onderwijs moet een leerling zes jaar zijn voor het lopende schooljaar. Als hij/zij nog niet de leeftijd van zeven jaar heeft bereikt of zal bereiken voor 1 januari van het lopende schooljaar, moet hij/zij bovendien aan een van volgende voorwaarden voldoen:

    Het voorgaande schooljaar ingeschreven zijn geweest in een door de Vlaamse Gemeenschap erkende Nederlandstalige school voor kleuter-onderwijs en gedurende die periode gedurende minstens 220 halve dagen aanwezig zijn geweest.

    Voldoen aan een proef die de kennis van het Nederlands, nodig om het lager onderwijs aan te vatten, peilt. De Vlaamse Regering legt de inhoud van die taalproef vast. Het CLB waarmee de school waar de betrokken leerling zich aanbiedt een beleidscontract heeft, is bevoegd die taalproef af te nemen.

    Beschikken over een bewijs dat hij/zij het voorafgaande schooljaar onder-wijs heeft genoten in een Nederlandstalige onderwijsinstelling uit een instelling van de Nederlandse Taalunie.

    Een leerling die 5 jaar wordt voor 1 januari van het lopende schooljaar kan in het lager onderwijs ingeschreven worden, op voorwaarde dat hij/zij tijdens het voorafgaande schooljaar was ingeschreven in een door de Vlaamse Gemeenschap erkende Nederlandstalige school voor kleuteronderwijs en gedurende die periode ten minste 185 halve dagen aanwezig was geweest.

    Een leerling die 5 jaar wordt voor 1 januari van het lopende schooljaar en die tijdens het voorafgaande schooljaar niet was ingeschreven in een door de Vlaamse Gemeenschap erkende Nederlandstalige school voor kleuteronderwijs, kan in het lager onderwijs worden ingeschreven op basis van een taalproef.

    17regelgevingonderwijs

    1.

    2.

    3.

  • Weigering van inschrijving

    Ouders hebben het recht om hun kind in te schrijven in de school van hun keuze. Toch kan de school een leerling weigeren onder bepaalde omstandigheden.

    Het schoolbestuur weigert de inschrijving van de betrokken leerling die het vorige of het daaraan voorafgaande schooljaar door een tuchtmaatregel defi nitief werd uitgesloten in de school.

    1.

    Kinderen kunnen specifi eke noden hebben. Van ouders wordt verwacht dat zij dit meedelen aan de school. De school zal bij leerlingen met een inschrijvingsverslag buitengewoon onderwijs, type 8 uitgezonderd, onderzoeken of haar draagkracht voldoende groot is om het kind de nodige ondersteuning te geven op het vlak van onderwijs, therapie en verzorging. Indien de ouders, bij inschrijving, nalaten om mee te delen dat hun kind een attest buiten- gewoon onderwijs heeft en er de eerste weken na de inschrijving een vermoeden is van specifieke noden, zal de school haar draagkracht alsnog onderzoeken.

    Bij het onderzoek naar de draagkracht houdt de school, in overleg met de ouders en het CLB, rekening met:

    2.

    - De verwachtingen van de ouders ten aanzien van het kind en ten aanzien van de school.

    - De concrete ondersteuningsnoden van de leerling op het vlak van leergebieden, sociaal funcioneren, communicatie en mobiliteit.

    - Een inschatting van het regulier aanwezig draagvlak van de school inzake zorg.

    - De beschikbare ondersteunde maatregelen binnen en buiten het onderwijs.

    - Het intensief betrekken van de ouders bij de verschil-lende fasen van het overleg- en beslissingsproces.

    18 regelgevingonderwijs

    Het kind wordt ingeschreven onder de ontbindende voorwaarde van het aantonen van onvoldoende draagkracht.

  • De beslissing tot weigering wordt binnen de vier kalenderdagen (eventueel na onderzoek van de draagkracht van de school) bij aangetekend schrijven of tegen afgiftebewijs aan de ouders van de leerling bezorgd. Ouders krijgen toelichting bij de beslissing van het schoolbestuur.

    Bij een weigering op draagkracht wordt door het Lokaal Overlegplatform (LOP) onmiddellijk, en zonder te wachten op de vraag van de ouders, een bemiddelingsprocedure opgestart.

    Bij weigering op basis van de andere redenen start het LOP alleen een bemiddeling wanneer de ouders er uitdrukkelijk om verzoeken. Indien de school niet behoort tot een LOP duidt de Vlaamse Regering per provincie, een LOP-deskundige en een onderwijsinspecteur aan die de taken van het LOP opnemen. Na de bemiddeling door het Lokaal Overleg Platform kunnen ouders alsnog een klacht indienen bij de Commissie inzake

    3.

    4.

    Elk schoolbestuur moet per school, vestigingsplaats, niveau lager en kleuter een capaciteit invoeren. Wanneer deze capaciteit overschreden wordt, moet de school de leerling weigeren.

    19regelgevingonderwijs

    Bij elke wijziging van het schoolreglement informeert het schoolbestuur de ouders schriftelijk over die wijziging en de ouders geven opnieuw schriftelijk akkoord. Indien de ouders zich met de wijziging niet akkoord verklaren, dan wordt aan de inschrijving van het kind een einde gesteld op 31 augustus van het lopende schooljaar.

    Leerplicht In september van het jaar waarin het kind 6 jaar wordt, is het leerplichtig en wettelijk verplicht om les te volgen. Ook wanneer het op die leeftijd nog in het kleuteronderwijs blijft, is het dus net als elk ander leerplichtig kind onderworpen aan de controle op het regelmatig schoolbezoek.

    Een jaar langer in de kleuterschool doorbrengen, vervroegd naar de lagere school komen en een achtste jaar in de lagere school verblijven kan enkel na kennisgeving van en toelichting bij het advies van de klassenraad en van het CLB-centrum. De ouders nemen de uiteindelijke beslissing.

    In het gewoon onderwijs kan een leerling minimum 4 jaar en maximum 8 jaar in het lager onderwijs doorbrengen, met dien verstande dat een leerling die 15 jaar wordt vr 1 januari geen lager onderwijs meer kan volgen.

    De leerlingen zijn verplicht om alle lessen en activiteiten van hun leerlingengroep te volgen.

    Om gezondheidsredenen kunnen er, in samenspraak met de directeur, eventueel aanpassingen gebeuren.

  • Afwezigheden

    De regelgeving op afwezigheden is van toepassing op leerplichtige kinderen in het gewoon basisonderwijs. De regelgeving is ook van toepassing op leerlingen die, wegens verlengd kleuterschoolbezoek, op zesjarige leeftijd nog in het kleuteronderwijs zitten. Zij zijn op basis van hun leeftijd leerplichtig. Ook leerlingen die reeds op vij! arige leeftijd zijn overgestapt naar het lager onderwijs vallen onder de reglementering. Niet-leerplichtige leerlingen in het kleuteronderwijs kunnen niet onwettig afwezig zijn, aangezien ze niet onderworpen zijn aan de leerplicht en dus niet steeds op school moeten aanwezig zijn.

    Het is belangrijk dat kleuters regelmatig naar school komen. Kinderen die activiteiten missen lopen meer risico om te mislukken en raken minder goed gentegreerd in de klasgroep. We verwachten dat de ouders ook de afwezigheden van hun kleuter onmiddellijk melden omwille van veiligheidsoverwegingen.

    Voor ziekte tot en met drie opeenvolgende kalenderdagen volstaat een brie! e van de ouders. Dergelijk brie! e kan slechts vier keer per schooljaar door de ouders zelf geschreven worden. Vanaf de vijfde keer is een medisch attest vereist. Is een kind mr dan drie opeenvolgende kalenderdagen ziek dan is steeds een medisch attest vereist. Dat attest kan afkomstig zijn van een geneesheer, een geneesheer-specialist, een psychiater, een tandarts, een orthodontist en de administratieve diensten van een ziekenhuis of een erkend labo. Consultaties (zoals bijvoorbeeld een bezoek aan de tandarts), moeten zoveel mogelijk buiten de schooluren plaatsvinden.

    Wanneer een kind een chronische ziekte heeft die leidt tot verschillende afwezigheden zonder dat telkens een doktersconsultatie noodzakelijk is (bijv. astma, migraine, ...) is het goed contact op te nemen met de school en het CLB. Het CLB kan dan een medisch attest opmaken dat de ziekte bevestigt. Wanneer een afwezigheid om deze reden zich dan e ectief voordoet, volstaat een attest van de ouders.

    Een medisch attest wordt beschouwd als twijfelachtig in volgende gevallen:

    - Het attest geeft zelf de twijfel van de geneesheer aan wanneer deze schrijft dixit de patint.

    - Het attest is geantedateerd of begin- en einddatum werden ogenschijnlijk vervalst.

    - Het attest vermeldt een reden die niets met de medische toestand van de leerling te maken heeft zoals bv. de ziekte van n van de ouders, hulp in het huishouden.

    De school zal het CLB contacteren telkens ze twijfels heeft over een medisch attest.

    Afwezighedenwegens ziekte

    20 regelgevingonderwijs

  • 21regelgevingonderwijs

    Van rechtswegegewettigde

    afwezigheden

    In volgende situaties kan een kind gewettigd afwezig zijn. De ouders moeten een document met offi cieel karakter (1-5) of een verklaring (6) kunnen voorleggen ter staving van de afwezigheid. Voor deze afwezigheden is geen voorafgaand akkoord van de directeur nodig. De ouders verwittigen de school vooraf van dergelijke afwezigheden.

    1. Het bijwonen van een begrafenis- of huwelijksplechtigheid van iemand die onder hetzelfde dak woont als uw kind, of van een bloed- of aanverwant van uw kind.

    2. Het bijwonen van een familieraad.

    3. De oproeping of dagvaarding voor de rechtbank (bijvoorbeeld wanneer uw kind gehoord wordt in het kader van een echt-scheiding of moet verschijnen voor de jeugdrechtbank).

    4. Het onderworpen worden aan maatregelen in het kader van de bijzondere jeugdzorg (bijvoorbeeld opname in een onthaal-, observatie- en orintatiecentrum).

    5. Onbereikbaarheid of ontoegankelijkheid van de school door overmacht (staking van het openbaar vervoer, overstroming, ...).

    6. Het beleven van feestdagen die inherent zijn aan de door de grondwet erkende levensbeschouwelijke overtuiging van een leerling (anglicaanse, islamitische, joodse, katholieke, orthodoxe, protestants-evangelische godsdienst).

    Concreet gaat het over:

    - islamitische feesten: het Suikerfeest en het Off erfeest (telkens 1 dag);

    - joodse feesten: het joods Nieuwjaar (2 dagen), de Grote Verzoendag (1 dag), het Loofhuttenfeest (2 dagen), het Slotfeest (2 laatste dagen), de Kleine Verzoendag (1 dag), het feest van Esther (1 dag), het Paasfeest (4 dagen), het Wekenfeest (2 dagen);

    - orthodoxe feesten: Kerstfeest (2 dagen), voor de jaren waarin het orthodox Kerstfeest niet samenvalt met het katholiek Kerstfeest, Paasmaandag, Hemelvaart en Pinksteren voor de jaren waarin het orthodox Paasfeest niet samenvalt met het katholieke Paasfeest.

    De katholieke feestdagen zijn reeds vervat in de wettelijk vastgelegde vakanties. De protestants-evangelische en de anglicaanse godsdienst hebben geen feest-dagen de hiervan afwijken.

    7. Het actief deelnemen in het kader van een individuele selectie of lidmaatschap van een vereniging als topsportbelofte (voor de sporten tennis, zwemmen en gym-nastiek) aan sportieve manifestaties. Het gaat over het kunnen deelnemen aan wedstrijden/tornooien of stages. De unisportfederatie dient een document af te leveren. Dit document is geldig voor n schooljaar en dient elk schooljaar vernieuwd te worden. De afwezigheid kan maximum 10 al dan niet gespreide halve schooldagen per schooljaar bedragen.

  • 22

    Afwezighedenwaarvoor

    de toestemming van de directeur nodig is

    Deze categorie afwezigheden verleent de school autonomie om in te spelen op specifi eke situaties die niet altijd door de regelgeving op te vangen zijn. Indien de directeur akkoord is en mits voorlegging van, naargelang het geval, een offi cieel document of een verklaring van de ouders, kan de leerling gewettigd afwezig zijn om n van de onderstaande redenen:

    1. Het overlijden van een persoon die onder hetzelfde dak woont als het kind of van een bloed- of aanverwant tot en met de tweede graad. (Voor de dag van de begrafenis zelf is geen toestemming van de directeur nodig. Het gaat hier over een periode die het kind eventueel nodig heeft om emotioneel evenwicht terug te vinden (rouwperiode)). Mits toestemming van de directeur kan zo ook een begrafenis van een bloed- of aanverwant in het buitenland bijgewoond worden.

    2. Het actief deelnemen aan een culturele of sportieve manifestatie, indien het kind hiervoor als individu of als lid van een club geselecteerd is. Het bijwonen van trainingen komt niet in aanmerking, wel bijv. de deelname aan een kampioenschap/competitie. Het kind kan maximaal 10 halve schooldagen per schooljaar hiervoor afwezig zijn (hetzij achtereenvolgend, hetzij gespreid over het schooljaar).

    3. De deelname aan time-out-projecten. Deze afwezigheden komen in het basisonderwijs zelden voor, maar in die situaties waarin voor een leerling een time-outproject aangewezen is, is het in het belang van de leerling aangewezen om dit als een gewettigde afwezigheid te beschouwen. Voor sommige leerlingen is er geen andere oplossing dan hen tijdelijk te laten begeleiden door een externe gespecialiseerde instantie.

    4. Afwezigheden voor persoonlijke redenen worden in echt uitzonderlijke omstandigheden toegestaan. Voor deze afwezigheden moet de directeur op voorhand zijn akkoord verleend hebben. Het gaat om maximaal 4 halve schooldagen per schooljaar (al dan niet gespreid).

    5. Afwezigheden wegens topsport voor de sporten tennis, zwemmen en gymnastiek (sporttrainingen).

    Dit kan slechts toegestaan worden voor maximaal 6 lestijden per week, mits het vooraf indienen van een dossier met de volgende elementen:

    Deze vijf categorien van afwezigheden zijn geen automatisme, geen recht dat ouders kunnen opeisen. Enkel de directeur kan autonoom beslissen om deze afwezigheden toe te staan. De directeur mag onder geen beding toestemming geven om vroeger op vakantie te vertrekken of later terug te keren.

    De leerplicht veronderstelt dat een kind op school is van 1 september tot en met 30 juni.

    - Een gemotiveerde aanvraag van de ouders. - Een verklaring van een bij de Vlaamse sportfederatie

    aangesloten sportfederatie. - Een medisch attest van een sportarts verbonden aan een erkend

    keuringscentrum van de Vlaamse Gemeenschap. - Een akkoord van de directie.

    regelgevingonderwijs

  • Afwezigheden vantrekkende bevolking,

    in zeer uitzonderlijke

    omstandigheden

    De volgende regels zijn van toepassing op de kinderen van binnenschippers, kermis- en circusexploitanten en -artiesten en woonwagenbewoners. Ze zijn niet van toepassing op kinderen die behoren tot de trekkende bevolking maar die ter plaatse verblijven (bijvoorbeeld in een woonwagenpark). Die kinderen moeten elke dag op school aanwezig zijn.

    23regelgevingonderwijs

    Ouders behorend tot de categorie trekkende bevolking die hun kind inschrijven in een school, moeten er - net als alle andere ouders - op toezien dat hun kind elke dag op school aanwezig is. In uitzonderlijke omstandigheden kunnen zich situaties voordoen waarbij het onvermijdelijk is dat het kind tijdelijk met de ouders meereist. Deze situaties moeten op voorhand goed met de school besproken worden. De ouders maken samen met de school duidelijke afspraken over hoe het kind in die periode met behulp van de school verder de onderwijstaken zal vervullen (de school zorgt voor een vorm van onderwijs op afstand) en over hoe de ouders met de school in contact zullen blijven. Deze afspraken moeten in een overeenkomst tussen de ouders en de school neergeschreven worden. Enkel als de ouders hun engagementen naleven is het kind gewettigd afwezig.

  • Afwezigheden omwille vanrevalidatie

    tijdens de lestijden

    De directeur kan de afwezigheid van een leerling toestaan voor revalidatie tijdens de schooluren voor specifi eke situaties en dit gedurende 150 minuten per week, verplaatsing inbegrepen.

    1. Na ziekte of ongeval

    De school heeft een dossier met daarin:

    - Een verklaring van de ouders waarom de revalidatie tijdens de lessen moet plaatsvinden.

    - Een medisch attest met de frequentie en de duur van de revalidatie.

    - Een advies van het CLB, na overleg met de klassenraad en de ouders.

    - De toestemming van de directeur. De 150 minuten kunnen uitzonderlijk overschreden worden mits een gunstig advies van de arts van het CLB, in overleg met de klassenraad en de ouders.

    2. Een stoornis die vastgelegd is in een o! cile diagnose

    De school heeft een dossier met daarin:

    - Een verklaring van de ouders waarom de revalidatie tijdens de lessen moet plaatsvinden.

    - Een advies van het CLB, na overleg met de klassenraad en de ouders. Dit advies moet motiveren waarom het zorgbeleid van de school daarop geen antwoord kan geven en dat de revalidatietussenkomsten niet beschouwd kunnen worden als een schoolgebonden aanbod.

    - Een samenwerkingsovereenkomst tussen de school en de revalidatieverstrekker over de manier waarop de revalidatie het onderwijs aanvult en hoe de informatieuitwisseling zal verlopen. De revalidatieverstrekker bezorgt op het einde van het schooljaar een evaluatieverslag aan de directie van de school en aan het CLB.

    - De toestemming van de directeur.

    De 150 minuten kunnen uitzonderlijk overschreden worden voor leerplichtige kleuters (dit zijn de kinderen in het kleuteronderwijs die de leeftijd van zes jaar hebben bereikt) tot 200 minuten, verplaatsing inbegrepen mits een gunstig advies van het CLB, in overleg met de klassenraad en de ouders.

    Voor leerlingen die vallen onder de toepassing van het Besluit van de Vlaamse Regering van 12 december 2003 betreff ende de integratie van leerlingen met een matige of ernstige verstandelijke handicap in het gewoon lager onderwijs kan de afwezigheid maximaal 250 minuten per week bedragen, verplaatsing inbegrepen.

    De verzekering van de leerlingen die tijdens de lestijden revalidatie krijgen buiten de school, wordt tijdens de revalidatie en tijdens de verplaatsingen gedekt door de revalidatieverstrekker.

    24

    Problematischeafwezigheden

    Alle afwezigheden die niet opgesomd en gewettigd kunnen worden zoals hierboven beschreven, zijn te beschouwen als problematische afwezigheden. De school zal de ouders onmiddellijk contacteren bij elke problematische afwezigheid. Van zodra het kind meer dan 10 halve schooldagen problematisch afwezig is, stelt de school samen met het CLB een begeleidingsdossier op dat ter inzage is voor de verifi cateurs. School en CLB zullen in communicatie met de betrokken ouders een begeleidingsplan opstellen voor de betrokken ouders en hun kinderen.

    regelgevingonderwijs

  • Onderwijs aan huis

    Leerlingen vanaf 5 jaar (d.w.z. leerlingen die vijf jaar of ouder geworden zijn vr 1 januari van het lopende schooljaar) hebben recht op tijdelijk onderwijs aan huis (kleuter- of lager onderwijs; 4 lestijden per week) indien volgende voorwaarden gelijktijdig zijn vervuld:

    1. De leerling is meer dan 21 kalenderdagen ononderbroken afwezig wegens ziekte of ongeval (vakantieperiodes meegerekend).

    2. De ouders hebben een schriftelijke aanvraag ingediend bij de directeur van de thuisschool. De aanvraag is vergezeld van een medisch attest waaruit blijkt dat het kind de school niet of minder dan halftijds kan bezoeken en dat het toch onderwijs mag volgen.

    3. De afstand tussen de school (vestigingsplaats) en de verblijfplaats van betrokken leerling bedraagt ten hoogste 10 km.

    Specifi eke situatie bij chronische ziekte (= een ziekte die een continue of repetitieve behandeling van minstens 6 maanden noodzaakt):

    1. Voor chronisch zieke kinderen vervalt de wachttijd van 21 kalenderdagen. Deze kinderen hebben recht op 4 uur tijdelijk onderwijs aan huis na 9 halve schooldagen afwezigheid (moeten niet in een ononderbroken periode doorlopen). Telkens het kind daarop opnieuw 9 halve schooldagen afwezigheid heeft opgebouwd, heeft het opnieuw recht op 4 uur tijdelijk onderwijs aan huis.

    2. Voor chronisch zieke leerlingen moet bij de eerste aanvraag tijdens het betrokken schooljaar een medisch attest worden gevoegd, uitgereikt door een geneesheer-specialist, dat het chronisch ziektebeeld bevestigt en waaruit blijkt dat het kind onderwijs mag krijgen. Bij een nieuwe afwezigheid ten gevolge van deze chronische ziekte tijdens hetzelfde schooljaar is geen nieuw medisch attest vereist. Er dient wel een nieuwe aanvraag voor tijdelijk onderwijs aan huis ingediend te worden.

    25regelgevingonderwijs

  • Orde- entuchtmaatregelen

    In uitzonderlijke gevallen kan een school een leerplichtig kind als tuchtmaatregel schorsen of uitsluiten. Deze beslissing wordt genomen door het schoolbestuur, of bij delegatie door de directeur. In de praktijk zal schorsing of uitsluiting in het basisonderwijs allicht zelden voorkomen.

    In gevallen waar het gedrag van een leerling het recht op onderwijs van de medeleerlingen in het gedrang brengt, moet er evenwel een ernstige sanctie mogelijk zijn. Beide maatregelen (schorsen en uitsluiten) kunnen dus enkel toegepast worden op leerlingen waarmee een school zware tuchtproblemen heeft. Aangezien we er vanuit kunnen gaan dat dergelijke zware tuchtproblemen zich niet voordoen bij kleuters, zal allicht geen enkele school kleuters uitsluiten of schorsen.

    Schorsing en uitsluiting is ook niet bedoeld om een verstoorde communicatie tussen school en ouders te beslechten. Schorsing en uitsluiting kunnen evenmin door het schoolbestuur (of de directie) gebruikt worden als oplossing voor een leerling met een besmettelijke ziekte (bijv. luizen). Bij besmettelijke ziekten kan immers alleen de arts van het Centrum voor Leerlingenbegeleiding beslissen welke maatregelen aangewezen zijn.

    Schorsen Een schorsing betekent dat de gesanctioneerde leerling het recht op onderwijs tijdelijk (gedurende een bepaalde periode) ontnomen wordt. Deze leerling mag dan de lessen en activiteiten van zijn leerlingengroep niet volgen, maar moet wel op school zijn.

    Uitsluiten Bij een uitsluiting ontneemt het schoolbestuur (of bij delegatie de directeur) de gesanctioneerde leerling defi nitief (d.w.z. voor de rest van het lopende schooljaar) het recht op onderwijs in de school waar het kind werd uitgesloten. Deze leerling wordt defi nitief uit de school verwijderd, op het ogenblik dat hij/zij in een andere school ingeschreven is en uiterlijk n maand, vakantieperioden niet inbegrepen, na de schriftelijke kennisgeving van uitsluiting door de school. In afwachting bevindt de leerling zich in dezelfde toestand als een geschorste leerling. Ook deze leerling moet dus op school opgevangen worden. Geschorste en uitgesloten leerplichtigen eff ectief uit de school verwijderen zou er immers toe kunnen leiden dat ze in een ernstige spijbelproblematiek vervallen of zelfs nergens-ingeschreven leerlingen worden, die dus niet meer voldoen aan de leerplicht.

    Om te vermijden dat het verantwoordelijk blijven van de school ertoe leidt dat ouders van een uitgesloten leerling geen inspanningen doen om hun kind in een andere school in te schrijven, is een termijn voorzien waarna de sanctie van uitsluiting eff ectief uitwerking krijgt. Deze termijn is vastgesteld op een maand, vakantieperioden niet inbegrepen. Is een kind een maand na de schriftelijke kennisgeving nog niet in een nieuwe school ingeschreven, dan is de oude school dus niet langer verantwoordelijk voor de opvang van de uitgesloten leerling. Het zijn uiteindelijk de ouders die erop moeten toezien dat hun kind aan de leerplicht voldoet.

    De school doet er in elk geval goed aan om bij uitsluiting het bevoegde CLB in te schakelen om samen naar een oplossing te zoeken.

    26 regelgevingonderwijs

  • Procedure bij schorsing

    voor meer dan n dag en

    bij uitsluiting van leerlingen

    Bij schorsing voor meer dan n dag of bij uitsluiting moet steeds een procedure gevolgd worden. Deze procedure wordt opgenomen in het schoolreglement en respecteert volgende principes:

    - Het voorafgaandelijk advies van de klassenraad moet ingewonnen worden.

    - De ouders hebben inzage in het tuchtdossier en worden gehoord.

    - De genomen beslissing wordt schriftelijk gemotiveerd en schriftelijk ter kennis gebracht aan de ouders.

    Een leerling die in een school ingeschreven is, maar het volgend schooljaar niet meer welkom is in deze school, kan beschouwd worden als een uitgesloten leerling wanneer de in het schoolreglement opgenomen procedure gevolgd wordt.

    Getuigschriftbasisonderwijs

    Het schoolbestuur kan, op voordracht en na beslissing van de klassenraad, een getuigschrift basisonderwijs uitreiken aan een regelmatige leerling uit het gewoon lager onderwijs. Een regelmatige leerling is volgens het Decreet Basisonderwijs een leerling die slechts in n school ingeschreven is. In het basisonderwijs, of als leerplichtige in het kleuteronderwijs, moet de leerling daarenboven aanwezig zijn, behoudens gewettigde afwezigheid, en deelnemen aan alle onderwijsactiviteiten die voor hem of zijn leergroep worden georganiseerd.

    De klassenraad oordeelt autonoom of een regelmatige leerling in voldoende mate, de doelen die in het leerplan zijn opgenomen heeft bereikt, om een getuigschrift basisonderwijs te bekomen. De beslissing van de klassenraad is steeds het resultaat van een weloverwogen evaluatie in het belang van de leerling. Wanneer een leerling overlijdt in het schooljaar waarin hij normaliter het getuigschrift basisonderwijs zou ontvangen hebben, dan kan de klassenraad alsnog beslissen om het getuigschrift basisonderwijs postuum aan de leerling toe te kennen.

    Iedere leerling die bij het voltooien van het lager onderwijs geen getuigschrift basisonderwijs krijgt, heeft recht op een attest afgeleverd door de directie met de vermelding van het aantal en de soort van gevolgde leerjaren lager onderwijs.

    27regelgevingonderwijs

  • Financile bijdrage

    Voor scholen van het gesubsidieerd basisonderwijs kan geen direct of indirect inschrijvingsgeld gevraagd worden. Evenmin kunnen er bijdragen worden gevraagd voor materialen die gebruikt worden om de eindtermen te realiseren of de ontwikkelingsdoelen na te streven. Het Vlaams Parlement heeft een lijst vastgelegd met materialen die kosteloos ter beschikking moeten worden gesteld om de eindtermen te realiseren of de ontwikkelingsdoelen na te streven.

    Lijst met materialenBewegingsmateriaalConstructiemateriaal

    Handboeken, schriften

    Werkboeken en -blaadjes

    Fotokopien, software

    ICT-materiaal

    Informatiebronnen

    Kinderliteratuur

    Knutselmateriaal

    Leer- en ontwikkelingsmateriaal

    Meetmateriaal

    Multimediamateriaal

    Muziekinstrumenten

    Planningsmateriaal

    Schrijfgerief

    Tekengerief

    Atlas

    Globe

    Kaarten

    Kompas

    Passer

    Tweetalige alfabetische woordenlijst

    Zakrekenmachine

    Het schoolbestuur kan wel een bijdrage vragen voor:

    Activiteiten of verplichte materialen die niet noodzakelijk zijn voor de eindtermen en ontwikkelingsdoelen en waarvan de ouders het te besteden bedrag niet zelf kunnen bepalen. Voor deze categorie dient de school een scherpe maximumfactuur te respecteren.

    Voor het schooljaar 2012 2013 bedraagt het gendexeerd plafond:

    voor twee- en driejarigen 25 euro.voor vierjarigen 35 euro.voor vij" arigen 40 euro.

    Voor het lager onderwijs bedraagt het gendexeerd bedrag 70 euro per leerjaar. De basisbedragen (respectievelijk 20, 30, 35 en 60 euro) worden jaarlijks aangepast aan de gezondheidsindex van de maand maart van het kalenderjaar waarin het schooljaar begint. Bij die aanpassing wordt het bedrag afgerond naar het dichtstbijzijnde veelvoud van vijf.

    Meerdaagse uitstappen. Voor deze categorie dient de school voor het schooljaar een maximumfactuur van 405 per kind voor de volledige loopbaan lager onderwijs te respecteren. Voor het kleuteronderwijs mag geen bijdrage gevraagd worden. Het basisbedrag voor meerdaagse uittappen, 360, is ook onderworpen aan de jaarlijkse indexering.

    Diensten die de school aanbiedt en die buiten de kosteloosheid en de maximumfacturen vallen. Voor deze categorie worden de kosten opgenomen in een bijdrageregeling. Deze bijdrageregeling wordt besproken in de schoolraad en wordt bij het begin van het schooljaar meegedeeld aan de ouders. De kosten die aan de

    28 regelgevingonderwijs

  • Geldige en niet-geldige ondersteuningdie niet afkomstig is van

    de Vlaamse Gemeenschap en de rechtspersonen die daarvan afhangen

    In het decreet Basissonderwijs zijn een aantal beginselen vastgelegd waaraan scholen, die reclame en sponsoring door derden toelaten, zich sinds 1 september 2001 zich moeten houden.

    Artikel 51 4 bepaalt dat een schoolbestuur dat mededelingen toelaat die rechtstreeks of onrechtstreeks tot doel hebben de verkoop van producten of diensten te bevorderen de volgende principes in acht nemen:

    - De door het schoolbestuur verstrekte leermiddelen of verplichte activiteiten moeten vrij blijven van reclame.

    - Facultatieve activiteiten (vb. schoolreis, zeeklassen, ) moeten vrij blijven van reclame, behalve wanneer die enkel verwijst naar het feit dat de activiteit of een gedeelte van de activiteit ingericht werd door middel van een gift, een schenking of een prestatie onder de rele prijs door een bij name genoemde natuurlijke persoon, rechtspersoon of feitelijke vereniging.

    - Reclame en sponsoring mogen niet kennelijk onverenigbaar zijn met de pedagogische en onderwijskundige taken van de school. Dit principe betekent dat er geen schade mag berokkend worden aan de geestelijke en/of lichamelijke gesteldheid van leerlingen en dat sponsoring en reclame in overeenstemming moet zijn met de goede smaak en fatsoen.

    - Reclame en sponsoring mogen de objectiviteit, de geloofwaardigheid, de betrouwbaarheid en de onafhankelijkheid van de school niet in het gedrang brengen.

    Elke school die wenst gebruik te maken van reclame en sponsoring, moet over de hierboven vermelde algemene principes concrete afspraken maken. Het staat vast dat reclame en sponsoring hoe dan ook een rol spelen in de moderne maatschappij en in de belevingswereld van de kinderen. Het is daarom essentieel dat er over de fundamentele visie op reclame en sponsoring voorafgaandelijk overleg gepleegd wordt in de schoolraad. Via het schoolreglement worden de ouders genformeerd over de afspraken die er m.b.t. sponsoring en reclame gemaakt werden.

    Als ouders het niet eens zijn met beslissingen van de school inzake sponsoring, kunnen zij daarover een klacht indienen bij de Commissie Zorgvuldig Bestuur.

    Commissie Zorgvuldig Bestuur Departement OnderwijsSecretariaat- generaalt.a.v. Willy Van BelleghemKamer 5B25

    Koning Albert II-laan 15, 1210 Brussel

    29regelgevingonderwijs

  • reglementschool

    semmerzakegavere

  • Inhoud

    reglementschool

    opvoedingsprojec tschooleigen

    regelgevingonderwijs

    5 - 9

    13 - 29

    Contact met de schoolSchoolstructuurSchoolbestuurPersoneelLeerkrachtenScholengemeenschap

    Organisatie van het schoolgebeurenSchoolurenVoor- en naschoolse opvangLeerlingenvervoerBinnenblijvenVakantiesMiddagpauzeHuistaken en lessenCommunicatie, agendas en rapportenSport op school

    Samenwerking met de leerlingenLeerlingenraad

    Samenwerking met de oudersSchoolraadVriendenkring

    Samenwerking met externen

    Nuttige adressen

    Inschrijven van leerlingenInschrijvenToelatingsvoorwaarden eerste leerjaarSchoolcapaciteitOrganisatie van de leerlingengroepen

    AfwezighedenWegens ziekteAndere afwezighedenProblematische afwezigheden

    343434353536

    37373738383939

    39 - 414242

    4343

    434444

    45

    46 - 47

    484848

    48 - 4949

    50505050

  • En of meerdaagse uitstappen (extra-muros acitiviteiten)Endaagse uitstappen

    Meerdaagse uitstappen

    Getuigschrift basisonderwijs

    Onderwijs aan huis

    Orde- en tuchtmaatregelen

    BijdrageregelingWijze van betaling

    Confl ictbeheer

    Geldelijke en niet-geldelijke ondersteuning

    Vrijwilligers

    PreventieVerwachtingen naar de ouders

    Verwachtingen naar de kinderen

    VerkeersveiligheidVerwachtingen naar de ouders

    Verwachtingen naar de kinderen

    Medicatie

    Stappenplan bij ongeval of ziekteWat doet de school wanneer een kind zich bezeerd heeft?

    Rookverbod

    Gedragsregels

    Kleding

    Persoonlijke bezittingen

    Verboden

    Eerbied voor materiaal

    Milieubeleid

    Ouderlijk gezag

    Revalidatie

    Privacy

    Schoolbrochure

    EngagementsverklaringOnze school kiest voor een intense samenwerking met de ouders

    Aanwezig zijn op school en op tijd komen

    Individuele leerlingenbegeleiding

    Positief engagement ten aanzien van de onderwijstaal

    505051

    51

    51

    52

    53 - 555656

    56

    56

    575757

    585859

    59

    5960

    61

    61

    61 - 62

    62

    62

    62

    63

    63

    64

    64

    64

    6565656666

  • Contact metde school

    Kloosterstraat 29890 Gavere09 384 45 [email protected]

    Opperweg 89890 Semmerzake09 384 10 31

    Hoofdschool:

    Telefoon en Fax:E-mail:

    Website:

    Vestigingsplaats:

    Telefoon:

    Schoolstructuur

    Kleuterklassen1ste leerjaar2de leerjaar

    Kleuterklassen3de leerjaar4de leerjaar5de leerjaar6de leerjaar

    Vrije Basisschool Gavere - Semmerzake

    Vestiging Gavere Vestiging Semmerzake

    Schoolbestuur

    Het schoolbestuur is de eindverantwoordelijke voor het hele schoolgebeuren.

    Katholieke Scholen, regio Land van Gavere, v.z.w.Baaigemstraat 84 - 9890 Gavere

    Frank PauwelsScheldestraat 12 - 9890 Gavere

    Voorzitter:

    Secretaris: Antoine EeckhoutBaaigemstraat 84 - 9890 Gavere

    Katrien Bernaert Klikhoutestraat 35 - 9890 Dikkelvenne Christ Bross Lindeboomstraat 7 - 9890 Vurste Paul Geerinck Nijverheidsstraat 16 - 9890 Dikkelvenne

    Wim BeelenWarande 46 - 9890 Gavere

    Johan Van Den Haute Baaigemstraat 35 - 9890 Baaigem

    Leden:

    34 reglementschool

    Tel. 09 384 44 32

    Tel. 09 351 58 83

    Tel. 0485 40 22 90

    Tel. 09 384 95 84

    Tel. 09 384 14 84

    Tel. 09 362 98 11

    Tel. 09 384 96 65

    Tel. 09 384 80 38Katty De WaeleBossemstraat 17 - 9890 Gavere

  • reglementschool

    De leerkrachten zorgen in een open en positieve geest voor de opvoeding en de vorming van de kinderen.

    Dhr. Pieter Vanopbroeke

    Mevr. Caroline Van Meirhaeghe

    Dhr. Stefaan Dhondt

    Mevr. Karen Rasschaert

    Dhr. Luc Verwulgen

    Mevr. Isabelle Van Acker

    Mevr. Nolla Van MalderghemMevr. Nadine Swennen

    Mevr. Nancy De ClercqMevr. Nadine Swennen

    Dhr. Eric Van Hoorde

    Mevr. Leen Lannoo Mevr. Nolla Van Malderghem

    Peuter + 1ste kleuterklas Gavere

    2de + 3de kleuterklas Gavere

    Peuter + 1ste kleuterklas Semmerzake

    2de + 3de kleuterklas Semmerzake

    Mevr. Lieve Vijls

    Mevr. Hilde Van Dorpe

    Mevr. Carine Vlerick

    Mevr. Katelijn Lievijns

    1ste leerjaar

    2de leerjaar

    3de leerjaar

    4de leerjaar

    5de leerjaar

    6de leerjaar

    Mevr. Lucie MoermanMevr. Heleen Van HeddeghemMevr. Evelyn De VriendtMevr. Hilde Van BaeveghemMevr. Annelies PorrezMevr. Karen RasschaertDhr. Pieter Vanopbroeke

    Bewegingsopvoeding lager

    Kinderverzorgster

    ICT-cordinator

    ZORG-cordinator

    Preventie-adviseur

    Boekhoudster

    Onderhoudspersoneel

    Opvangmoeke GavereOpvangmoeke Semmerzake

    Busdienst

    Busbegeleidster s morgensBusbegeleidster s avonds

    Personeel

    Leerkrachten

    Mevr. Christine Deschaumes0498 51 25 [email protected]

    Directie:Telefoon:

    E-mail:

    Mevr. Anita De Beir - Mevr. Ingrid Van Herpe09 384 45 [email protected]

    Secretariaat:Telefoon:

    E-mail:

    35

  • Kwaadstraat 20 - 9750 Zingem

    Brugstraat 29 - 9770 Kruishoutem

    Nokerepontweg 5 - 9772 Wannegem-Lede

    Steenweg 41- 9890 Asper

    Bossemstraat 2 - 9890 Dikkelvenne

    Kloosterstraat 2 - 9890 Gavere

    Kloosterstraat 18A 9750 Huise

    Molendamstraat 8A - 9750 Ouwegem

    Lozerstraat 26 - 9770 Lozer

    Gesubsidieerde Vrije Basisschool

    Gesubsidieerde Vrije Basisschool

    Vrije kleuterschool

    Gesubsidieerde Vrije Basisschool

    Gesubsidieerde Vrije Basisschool

    Gesubsidieerde Vrije Basisschool

    Gesubsidieerde Vrije Basisschool

    Gesubsidieerde Vrije Basisschool

    Vrije kleuterschool

    Scholengemeenschap

    Vanaf 1 september 2003 behoort de school tot de scholengemeenschap KRUIZINGA.De opgerichte scholengemeenschap heeft als doel het onderwijs te cordineren en te begeleiden, overeenkomstig de van kracht zijnde wettelijke en reglementaire bepalingen van het decreet basisonderwijs van 1997.

    De overeenkomst werd afgesloten tussen de hierna vermelde schoolbesturen:

    1. V.Z.W. Katholieke Scholen, Regio Berg en Dal2. V.Z.W. Katholieke Scholen, Regio Kruishoutem3. V.Z.W. Katholieke Scholen, Regio Land van Gavere4. V.Z.W. Katholieke Scholen, Huise-Lozer-Ouwegem

    Respectievelijk vertegenwoordigd door:

    1. Mevr. Huguette Droesbeke2. Mevr. Godelieve De Waele 3. Dhr. Frank Pauwels 4. E.H. Christiaan van Quickelberghe

    De hiernavermelde scholen maken deel uit van de scholengemeenschap:

    36 reglementschool

  • reglementschool

    De organisatievan het schoolgebeuren

    De leerlingen zijn voor de aanvang van de lessen in de school aanwezig.Aan de ouders vragen we hun kinderen slechts te begeleiden tot op de speelplaats en deze dan te verlaten opdat het toezicht voor de leerkrachten overzichtelijk blijft. De leerkracht van dienst heeft dan toezicht, leid haar/hem niet af door een gesprek.

    Wil ook uw kleuters tijdig naar school brengen en toevertrouwen aan de leer-krachten van dienst op de speelplaats.

    Tijdens de lesuren mogen de lessen niet worden gestoord, boodschappen worden via het bureel doorgegeven.

    De ouders worden verwittigd bij elke niet-gewettigde afwezigheid.

    Klasuren:

    Speeltijden:

    Gavere en Semmerzake van 08.30 uur tot 11.40 uur van 13.00 uur tot 15.45 uur (tot 15 uur op vrijdag)

    Gavere en Semmerzake van 10.10 uur tot 10.25 uur van 14.40 uur tot 14.55 uur

    (vrijdag van 13.55 uur tot 14.10 uur)

    De kinderen vanaf het 2de leerjaar die in de opvang blijven, volgen verplicht studie van 16.00 uur tot 16.30 uur of tot 17.00 uur.In de studie kunnen zij, na het maken van taken en studeren van de lessen, in stilte lezen of werken.De begeleidende leerkracht zorgt voor een rustige leeromgeving.Na 17.00 uur komen de kinderen naar de opvang terug.

    Op woensdagnamiddag komen de kinderen voor de opvang naar Gavere (vanuit Semmerzake met gratis intern vervoer). Er is opvang tot 17.00 uur.

    Er wordt een bijdrage gevraagd per begonnen half uur (zie bijdrageregeling). Bij eventuele problemen met opvanguren neemt u contact op met de directie.

    De richtlijnen van de toezichter worden steeds gevolgd. Zij kunnen, indien nodig, ook straff en opleggen.

    Het speelgoed mag worden gebruikt volgens de voorschriften van de toezichters. Opzettelijke schade dient te worden vergoed.

    van 07.00 uur tot 08.00 uuren van 16.00 uur tot 18.00 uur vrijdag van 15.00 uur tot 17.30 uurwoensdag van 12.00 uur tot 17.00 uur

    Gavere en

    Semmerzake

    37

    De schooluren

    Voor- en naschoolse opvang

  • De leerlingen kunnen gebruik maken van onze schoolbus. Ze kunnen op eenvoudige aanvraag met de schoolbus van en naar huis vervoerd worden. De vergoeding wordt geregeld via de maandelijkse schoolrekening. Iedere wijziging bij het ophalen of terugbrengen van uw kind(eren) dient tijdig te worden gemeld aan de busbegeleider.

    Mevr. Leen Lannoo - 09 384 42 63 of aanMevr. Nolla Van Malderghem - 0496 99 85 69

    De leerlingen staan onder toezicht van de buschauff eur en de busbegeleider. Het toezicht houdt op, op het ogenblik dat zij de bus verlaten.

    Gelieve rekening te houden met volgende punten :

    - Zorg dat de kinderen tijdig klaar staan.- Wijs de kinderen erop dat ze veilig en rustig wachten.

    - Een begeleid(st)er helpt de kinderen opstappen en zorgt voor de orde in de bus.- Na de schooluren zal de begeleid(st)er de kinderen weer helpen afstappen. -Wees er om hen op te vangen, want vanaf dan bent u verantwoordelijk.

    Onze schoolbus verzorgt elke dag het intern vervoer d.w.z. dat kinderen gratis vervoerd worden tussen de vestigingen van de school. Wie gebruik wil maken van het intern vervoer houdt zich aan de onderstaande uurregeling.

    38

    Als de kinderen spelen, mogen er geen kinderen binnenblijven zonder attest (max. 1 week). De kinderen hebben buitenlucht nodig.

    reglementschool

    Onze schoolbus rijdt volgens onderstaand uurschema:

    08.15 uur: Semmerzake - Gavere

    15.45 uur: Semmerzake - Gavere

    De bus vertrekt vanaf de bushalte aan de schoolpoort in Semmerzake en in Gavere. Tussenin stopt de bus aan de hoek van de Scheldestraat, Grotenbroekstraat, Eeckhoutstraat en Krijgslaan. Op deze plaatsen kan er op- of afgestapt worden. Hier worden de kinderen opgehaald door een volwassene of zij gaan vanaf daar te voet naar huis. Hiervoor is een schriftelijke toestemming van de ouders nodig. Kinderen die aan huis opgehaald moeten worden of thuis moeten afgezet worden maken gebruik van de betalende ophaaldienst van de school. Zij nemen hiervoor contact op met n van de busbegeleiders, de chauff eur of de directie of zij geven dit aan hen door via de personeelsleden van de school.

    Het leerlingenvervoer

    Binnenblijven

    08.20 uur: Gavere - Semmerzake

    15.50 uur: Gavere - Semmerzake

  • reglementschool

    van 26 oktober t.e.m. 3 november 2013van 21 december 2013 t.e.m. 5 januari 2014

    Vrije dagen van het eerste trimester

    herfstvakantie:kerstvakantie :

    van 1 maart t.e.m. 9 maart 2014van 5 april t.e.m. 20 april 2014

    Vrije dagen van het tweede trimester

    krokusvakantie:paasvakantie :

    Donderdag 29 mei 2014 tot en metvrijdag 30 mei 20149 juni 2014

    Vrije dagen van het derde trimester

    O.-L.-Heer Hemelvaartvakantie:

    Pinkstermaandag:

    Woensdag 2 oktober 2013Woensdag 27 november 2013

    Woensdag 15 januari 2014

    Pedagogischestudiedagen

    vrijaf voor kinderen

    Facultatieveverlofdagen

    Maandag 3 februari 2014

    Vrijdag 2 mei 2014

    De vakanties zijn door het Departement Onderwijs vastgelegd.

    Elke school heeft het recht twee facultatieve verlofdagen, na overleg met het personeel en de schoolraad, naar eigen keuze vast te leggen. Deze verlofdagen worden meegedeeld aan de ouders en het departement.

    De schooldirectie heeft niet het recht bijkomende verlofdagen toe te kennen aan leerlingen.

    Het is een vaste afspraak dat leerlingen regelmatig een huistaak en/of les(sen) krijgen. De bedoeling van een huistaak is het zelfstandig kunnen verwerken van een opdracht over de leerstof van de dag. Ouders die geregeld de huistaken van hun kinderen nakijken, hebben een goede kijk op de leerstof en de wijze van werken in de klas.De leerlingen maken hun huistaken stipt en met zorg en geven die binnen op de vastgestelde dag. De afspraken hieromtrent verschillen per klas en worden door de klastitularis bij de eerste ouderavond van het schooljaar besproken en verduidelijkt.Hierbij vindt u een overzicht van de gradatie in taken en lessen, afhankelijk van de klas van het kind.

    39

    Vakanties

    Middagpauze

    Huistaken en lessen

    s Middags kunnen de kinderen op school blijven eten. Ze kunnen een gezond en gevarieerd eetpakket meebrengen of een warme maaltijd gebruiken. Als drank kunnen ze soep of water bekomen. De kinderen brengen geen glazen fl esjes drank mee. Berg de boterhammen en eventueel meegebrachte drankjes in een afzonderlijke tas.

    Elke voormiddag wordt de bestelling voor de eetmalen opgenomen vr 9.00 uur.

    Kauwgom, snoep, ... horen niet op de school. We vervangen dit door een gezond tussendoortje (een stuk fruit of een koek).

  • 3de Leerjaar

    Dagelijks je lessen

    en taken bijhouden

    is nodig.

    30 minuten

    per dag is aangewezen.

    1ste Leerjaar

    Dagelijks je lessen

    en taken bijhouden

    is nodig.

    15 minuten

    per dag is aangewezen.

    2de Leerjaar

    Dagelijks je lessen

    en taken bijhouden

    is nodig.

    20 minuten

    per dag is aangewezen.

    Maandag

    Dinsdag

    Woensdag

    Donderdag

    Vrijdag

    Taal - woordpakket inoefenenWiskunde - inoefenen varia

    Wiskunde - inoefenen variaTaal: - luidop lezen

    Taal - woordpakket inoefenen - of luidop lezenOf Wiskunde - inoefenen varia

    Wiskunde en taal: eventuele verbetering maken

    Maandag

    Dinsdag

    Woensdag

    Donderdag

    Vrijdag

    LezenTaal

    Lezen

    Lezen

    WiskundeLezen

    Lezen

    40 reglementschool

    Maandag

    Dinsdag

    Woensdag

    Donderdag

    Vrijdag

    Taak Spelling

    Taak Wiskunde

    Les Wiskunde

    Les Taal

    Taak Wiskunde of Taal Les Taal of Wiskunde

    Huistaken en lessen

  • reglementschool

    6de Leerjaar

    Dagelijks je lessenen taken bijhoudenis nodig.

    75 minutenper dag is aangewezen.

    4de Leerjaar

    Dagelijks je lessenen taken bijhoudenis nodig.

    45 minutenper dag is aangewezen.

    5de Leerjaar

    Dagelijks je lessenen taken bijhoudenis nodig.

    60 minutenper dag is aangewezen.

    41

    Maandag

    Dinsdag

    Woensdag

    Donderdag

    Vrijdag

    1 of 2 HuistakenWiskunde of Taal

    1 of 2 HuistakenWiskunde of Taal

    1 of 2 Lessen

    1 of 2 Lessen

    1 of 2 HuistakenWiskunde of Taal

    1 of 2 Lessen

    Maandag

    Dinsdag

    Woensdag

    Donderdag

    Vrijdag

    Taak Wiskunde

    Taak Spelling Begrijpend lezen

    Taak Frans Wiskunde

    Les Frans - toets unit Spelling - dictee WP

    Les: Frans - nieuwe woordenin oefenschrift

    Taak Taal

    Tijdens de toetsenweken zal er ook les zijn op woensdag en vrijdag.

    Maandag

    Dinsdag

    Woensdag

    Donderdag

    Vrijdag

    Taak mogelijk van: Frans - Wiskunde Spelling - Taal

    Taak mogelijk van: Spelling - wiskunde - taal

    Taak mogelijk van: Spelling - wiskunde

    Les Frans Spelling

    Les Frans

    Taak mogelijk van: Frans - spelling wiskunde - taal

    Les Frans Les Spelling dictee

    Les Frans Spelling

    Voor wiskunde, taal, WO en godsdienst volgen na ieder hoofdstuk de toetsen. Deze kun-nen elke dag gegeven worden. De toetsen worden enkele dagen vooraf aangekondigd.

    Huistaken en lessen

    Voor wiskunde, taal, WO en godsdienst volgen na ieder hoofdstuk de toetsen. Deze kun-nen elke dag gegeven worden. De toetsen worden enkele dagen vooraf aangekondigd.

  • Communicatie viaschoolagenda,

    brievenmap en maandbrieven

    De schoolagenda is het perfecte communicatiemiddel tussen school en thuis. Taken en lessen worden hierin vermeld. Gelieve de agenda wekelijks te ondertekenen.

    De kinderen ontvangen in het begin van het schooljaar een brievenmap waarin alle brieven, berichten, van de school aan de ouders meegegeven worden. De brievenmap bevindt zich steeds in de boekentas van uw kind. Elke laatste dag van de maand ontvangen de gezinsoudsten een maandbrief met de kalender van de maand, het menu en belangrijke mededelingen.

    Evaluaties en rapporten Het rapport is een belangrijke schakel tussen school en gezin. Na een leerstofgeheel kan een toets afgenomen worden. De punten komen op het rapport. Het rapport geeft daardoor een weergave van de studieresultaten, daarnaast geeft het ook een evaluatie van de leef- en de leerhouding van uw kind. Het leer- en leefhoudingenrapport wordt ingevuld door de leerkracht en door de leerling. Wij vragen de ouders het rapport te ondertekenen telkens het wordt meegegeven. Ook de toetsen die de leerlingen meekrijgen worden door de ouders nagezien en ondertekend. Leg de nadruk op wat het al goed kan, want niets werkt zo motiverend als aanmoediging.

    Rapporten worden 5 6 maal per schooljaar meegegeven. De planning is terug te vinden in de maandbrief.Tweemaal per jaar krijgen de kinderen een syntheserapport: in de maand februari en op het einde van het schooljaar.

    Vanaf het 1ste leerjaar gaan de kinderen 1 maal per maand zwemmen in Zottegem (Bevegemse Vijvers) volgens een regeling die elk jaar aangepast wordt.De kinderen dragen een badmuts, op school te verkrijgen. Deze wordt best na elke zwembeurt gepoederd.Wij vestigen er de aandacht op dat het zwemonderricht verplicht en even belangrijk is als eender welke andere les. Alle kinderen moeten eraan deelnemen. Bij niet-deelname is er een doktersattest of een brie" e van de ouders vereist.

    Voor het zwemmen en de bus wordt een bijdrage gevraagd, opgenomen in de maximumfactuur. De zwembeurten voor de leerlingen van het 6de leerjaar worden gratis aangeboden.

    De lessen bewegingsopvoeding zijn verplicht voor elke leerling van de lagere school. Wie een ernstige reden heeft om er niet aan deel te nemen, moet een schriftelijk bewijs van de ouders of de dokter meebrengen.

    De leerlingen dragen tijdens de lessen gymkledij, turnpanto els (binnen) of sportschoenen (buiten). Het grijze T-shirt en de zwarte turnshort wordt liefst in de school aangekocht. T-shirt, broekje, en gympanto els worden genaamtekend en bewaard in een gymzak. Minstens vr elke vakantie wordt de gymzak meegenomen naar huis om de kleding te wassen.

    42 reglementschool

    Communicatieagendas en rapporten

    Sport op school

  • reglementschool

    Samenwerkingmet de leerlingen

    Leerkrachten

    Uit elke klas worden jaarlijks 2 klasvertegenwoordigers gekozen.

    Leerlingenraad

    Leerlingen

    Samenwerkingmet de ouders

    Openklasmomentenvoor ouders en

    nieuwe kleutersin Gavere en

    Semmerzake

    Klasvergadering:

    Oudercontacten:

    5 september (19.00 uur in Gavere - 19.30 uur in Semmerzake)

    Kleuters:

    11 en 13 februari 2014

    26 juni 2014

    43

    2de leerjaar:

    3de leerjaar:

    4de leerjaar:

    5de leerjaar:

    6de leerjaar:

    Lager:

    22 en 24 oktober 2013

    11 en 13 februari 2014

    27 maart 2014 voor het 6de leerjaar

    26 juni 2014

    Michiels Viktor en Hellinck Hanne

    De Corte Yaron en Heeren Mira

    De Vriendt Ruben en Van De Sijpe Bas

    Bil Michiel en De Witte Wolf

    Vanden Bossche Wout en Louis Van Caelenbergh

    Gavere

    zaterdag 24 augustus 2013

    zaterdag 25 januari 2014

    woensdag 19 maart 2014

    maandag 23 juni 2014

    Semmerzake

    zaterdag 24 augustus 2013

    zaterdag 25 januari 2014

    dinsdag 18 maart 2014

    maandag 23 juni 2014

  • In dit overlegorgaan krijgen de personeelsleden, de ouders en de lokale gemeen-schap inspraak in het dagelijkse onderwijsgebeuren van de school, waarvoor het schoolbestuur de eindverantwoordelijkheid draagt. Elk met hun eigen inbreng komen zij samen op voor een degelijke vorming van onze jongeren.

    De schoolraad wordt verkozen voor vier jaar en vergadert tenminste drie keer per jaar.

    Mevr. Christine Deschaumes

    Voorzitter

    Secretaris

    Vertegenwoordigingvanuit

    de leerkrachten

    Vertegenwoordigingvanwege

    de ouders

    Vertegenwoordigingvanuit

    de plaatselijkegemeenschap

    Vertegenwoordigingvanuit

    het schoolbestuur

    Directie

    Mevr. Marijke Servaes

    Mevr. Saskia Coucke

    Mevr. Katlijn LievijnsMevr. Hilde Van BaeveghemMevr. Annelies Porrez

    Mevr. Saskia CouckeMevr. Siska Van HoutteMevr. Van Melis Mirella

    Mevr. Marijke ServaesMevr. Jolien Mortier

    Mevr. Katrien Bernaert

    Schoolraad

    De vriendenkring wil een brug zijn tussen de school en de ouders.De vriendenkring doet ieder jaar diverse uitgaven ten voordele van de leerlingen. Daarom organiseert ze ook jaarlijks allerlei activiteiten.Ouders die genteresseerd zijn in een actieve medewerking op school, kunnen zich kenbaar maken aan de directeur of aan het bestuur.

    Vriendenkring

    Mevr. Veerle Albrecht

    Mevr. Carine Bernaert Mevr. Saskia Coucke Mevr. Nancy De ClercqMevr. Inez De CorteMevr. Anja De Munter Dhr. Dirk DenutMevr. Cindy De RidderMevr. Anja De RouckMevr. Nathalie De Smet Mevr. Grete PallemansMevr. Ellen MatthysDhr. Nol NevejansMevr. Cecile SeeuwsMevr. Nolla Van MalderghemDhr. Bernard VerheydenMevr. Heidi Vuylsteke

    Voorzitster

    Leden

    44 reglementschool

  • reglementschool

    CentrumLeerling

    Begeleiding

    Vrij CLB Zuid-Oost-VlaanderenBurgschelde 79700 OudenaardeTel. 055 31 38 62Fax. 055 31 84 10

    Mevr. Annemie Saveyn psycho-pedagogisch werker [email protected]

    Mevr. Liesbeth Verleyen maatschappelijke werker [email protected]

    Mevr. Kathleen Baele schoolarts [email protected]

    45

    Samenwerkingmet de externen

  • Brisson DeniseAalbroekstraat 499890 SemmerzakeTel.: 09 384 23 56E-mail:

    Albrecht VeerleSint Christianastraat 99890 DikkelvenneTel.: 0486 55 21 30E-mail: [email protected]

    De Beir AnitaPontweg 719890 AsperTel.: 0479 53 53 79E-mail:

    De Clercq NancyKriephoekstraat 159890 SemmerzakeTel.: 0475 97 56 01E-mail:

    Dhont RitaBerkenstraat 469700 OudenaardeTel.: E-mail: [email protected]

    Deschaumes ChristineMachelgemstraat 159630 ZwalmTel.: 0498 51 25 32E-mail: [email protected]

    De Vriendt EvelynAcacialaan 219080 LochristiTel.: 09 231 23 47E-mail: [email protected]

    Eeckhout AntoineBaaigemstraat 849890 GavereTel.: 09 351 58 83E-mial: [email protected]

    Lannoo LeenGrotenbroekstraat 142 9890 SemmerzakeTel.: 09 384 42 63 - 0494 16 92 14E-mail: [email protected]

    Lievijns KatelijnPoekevoetweg 288755 RuiseledeTel.: 0472 45 53 38E-mail:

    Moerman LucieLindestraat 159630 ZwalmTel.: 055 49 70 62 - 0497 88 44 00E-mail: [email protected]

    Pauwels FrankScheldestraat 129890 GavereTel.: 09 384 44 32E-mail:

    Rasschaert KarenKouterlos 39620 ZottegemTel.: 0477 36 88 60E-mail: [email protected]

    Porrez AnneliesSint Martinumstraat 619790 Wortegem-PetegemTel.: 0499 13 21 86E-mail: [email protected]

    Nuttige adressen

    46 reglementschool

    Dhondt StefaanSpilthoorestraat 149770 KuishoutemTel.: E-mail:

    Reybroeck Marlieseuwfeestlaan 519840 De PinteTel.: 0495 41 69 52E-mail:

  • reglementschool

    Van Dorpe HildeSpilthoorestraat 149770 KruishoutemTel.: 09 383 09 72E-mail: [email protected]

    Van Heddeghem Heleen

    Tel.: 0476 60 61 52E-mail: [email protected]

    Van Hoorde EricKriekestraat 119840 De Pinte ZevergemTel.: 0497 41 76 23 - 09 385 72 08E-mail:

    Van Malderghem NollaBroekstraat 309890 GavereTel.: 09 384 46 45 - 0496 99 85 69E-mail: [email protected]

    Van Meirhaeghe CarolineBroekstraat 339750 ZingemTel.: 0474 80 23 89E-mail: [email protected]

    Vanopbroeke PieterKerkstraat 59570 DeftingeTel.: 0486 23 99 61E-mail: [email protected]

    Verwulgen LucMachelgemstraat 209630 ZwalmTel.: 0496 13 48 91E-mail: [email protected]

    Vlerick CarineLouis de Meesterstraat 149890 SemmerzakeTel.: 09 384 27 66E-mail: [email protected]

    Vijls LieveHoutmarkt 25C9450 HaaltertTel.: 0476 24 60 54E-mail: [email protected]

    Van Baeveghem HildeKoutergatstraat 569420 Erpe-MereTel.: 053 83 02 91E-mail: [email protected]

    Nuttige adressen

    47

    Swennen NadineAalbroekstraat 1039890 SemmerzakeTel.: 09 384 83 92 - 0478 37 85 83E-mail:

  • Inschrijvenvan leerlingen

    Inschrijven

    Toelatingsvoorwaardeneerste leerjaar

    48 reglementschool

    (zie onderwijsregelgeving)

    Schoolcapaciteit Elke school in Vlaanderen moet haar capaciteit bepalen tot op een bepaald niveau. Zo is het schoolbestuur VERPLICHT om de capaci-teit te bepalen op het niveau van de school, van de vestigingsplaats, van het kleuteronderwijs en van het lager onderwijs. De overheid legt echter geen klasgrootte op en gaat niet in op wat het vol zijn van een school betekent. De school bepaalt dus autonoom haar maximale capaciteit. Voor onze school betekent dit:

    * Hoofdschool Kloosterstraat 2, Gaverekleuteronderwijs: 95 kleuters

    lager onderwijs: 134 leerlingenTotaal: 229 kinderen

    * Vestigingsplaats Opperweg 8, Semmerzakekleuteronderwijs: 109 kleuterslager onderwijs: 147 leerlingen

    Totaal: 266 kinderen* Totale capaciteit van de school: 495 kinderen

    Je kind is pas ingeschreven in onze school als de ouder(s) schriftelijk instem(t)(men) met het pedagogisch project en het schoolreglement. Bij elke wijziging van het schoolreglement zullen we terug jullie schriftelijk akkoord vragen. Indien jullie niet akkoord gaan met de wijziging, dan wordt de inschrijving van jullie kind beindigd op 31 augustus van het lopende schooljaar.

    Bij de inschrijving van jullie kind, zullen we jullie bevragen over de organisatie van het ouderlijk gezag, de gezinssamenstelling, de verblijfsregeling, We gaan ervan uit dat beide ouders instemmen met de inschrijving. Indien we op de hoogte zijn van het niet-akkoord van een van beide ouders, kunnen we het kind niet inschrijven. We kunnen jullie kind pas inschrijven als beide ouders akkoord gaan.

    Bij de inschrijving vragen we je naar allerlei informatie voor onze administratieve schoolfi che van je kind.

    De school heeft geen capaciteitsprobleem en kan zeker alle leer-lingen inschrijven: Alle leerlingen kunnen inschrijven vanaf de eerste schooldag van september van het voorafgaande schooljaar.

    Je kind kan pas instappen in het eerste leerjaar als het zes jaar is voor 1 januari van het lopende schooljaar n indien het aan een van de volgende voorwaarden voldoet:

    1. het voorgaande schooljaar ingeschreven zijn geweest in een door de Vlaamse Gemeenschap erkende Nederlandstalige school voor kleuteronderwijs en gedurende die periode gedurende ten minste 220 halve dagen aanwezig zijn geweest;

    2. voldoen aan een proef die de kennis van het Nederlands, nodig om het lager onderwijs aan te vatten, peilt. De Vlaamse Regering legt de inhoud van die taalproef vast en het CLB is bevoegd om die taalproef af te nemen;

    3. beschikken over een bewijs dat hij het voorafgaande schooljaar on-derwijs heeft genoten in een Nederlandstalige onderwijsinstelling uit een lidstaat van de Nederlandse Taalunie.

    Bij het bereiken van de leeftijd van zeven jaar, moet de leerling niet meer aan een van bovenstaande voorwaarden voldoen om zich in te schrijven in het eerste leerjaar.

  • reglementschool

    Organisatievan

    de leerlingengroepen

    Onze school heeft aandacht voor alle kinderen en zeker voor hen die minder talenten hebben. Wanneer er zich problemen voordoen, houdt de school eraan de ouders tijdig in kennis te stellen en te helpen zoeken naar een oplossing.

    De klassenraad beslist, in overleg en in samenwerking met het CLB dat onze school begeleidt, of een leerling kan overgaan naar een volgende leerlingengroep. De ouders kunnen dit advies naast zich leggen en dragen zelf de verantwoordelijk-heid voor de beslissing of hun kind blijft zitten of overgaat.

    Het is de klassenraad die beslist in welke leerlingengroep een leerling, die in de loop van zijn schoolloopbaan van school verandert, terechtkomt.

    Leerlingengroepen kunnen heringedeeld worden op basis van een gewijzigde instroom. (bvb. in de kleuterschool na een instapdatum)

    49

    Betrokken school brengt de andere Gaverse basisscholen op de hoogte.

    De berekening van deze maximumcapaciteit wordt gemotiveerd vanuit een uniform rekenblad voor alle vrije Gaverse basisscholen waarbij vooral rekening gehouden wordt met het dagelijkse comfort van de leerlingen (een minimum van 1,5 - 2 m klasoppervlak/leerling).

    Gezien er momenteel in geen enkele Gaverse basisschool een capaciteitspro-bleem is:

    - kunnen de inschrijvingen op 1 september (maandag 3 sept. 2012) starten voor het daaropvolgende schooljaar (schooljaar 2013 -2014)

    Wat als de maximumcapaciteit bereikt zou worden?

    Indien een bepaald niveau vol is, moet de school elke bijkomende leerling die

    zich voor dat niveau wenst in te schrijven, weigeren.

    De capaciteit mag overschreden worden in volgende

    uitzonderlijke gevallen:

    - anderstalige nieuwkomers

    - geplaatsten, (semi-)internen, voorziening residentile opvang

    - terug van BuO naar BaO (speelleerklas)

    - centrum voor kinderzorg en gezinsondersteuning (CKG)

    - meerlingen

    - zittenblijvers

    De maximumcapaciteit kan zowel naar boven als naar beneden gewijzigd wor-

    den. De reeeds ingeschreven leerlingen behouden gedurende hun hele school-

    loopbaan hun plaats in de school.

  • Andere afwezigheden Soms moet een kind om een andere reden afwezig zijn. De ouders bespreken dit op voorhand met de directie. Het betreft hier afwezigheid wegens:

    - Het overlijden van een persoon die onder hetzelfde dak woont of van een bloed- en aanverwant tot en met de tweede graad.

    - Het actief deelnemen in het kader van een individuele selectie of lidmaatschap van een vereniging of culturele en/of sportieve manifestaties.

    - De deelname aan time-out-projecten.

    - Echt uitzonderlijke omstandigheden afwezigheden voor persoonlijke redenen voor maximum 4 al dan niet gespreide halve dagen per schooljaar.

    Opgelet: Er kan geen toestemming gegeven worden aan ouders om vroeger op vakantie te vertrekken of later uit vakantie terug te keren. De leerplicht veronderstelt dat een kind op school is van 1 september tot en met 30 juni.

    Problematische afwezigheden De school vindt de aanwezigheid van je kind belangrijk. Dit heeft immers gevolgen voor het verkrijgen en behouden van de schooltoelage. Alsook voor de toelating voor het eerste leerjaar.

    De school verwittigt de ouders van elke niet-gewettigde afwezigheid. Na meer dan 10 halve dagen

    problematische afwezigheden stelt de school samen met het CLB een begeleidingsdossier op. De

    ouders worden uitgenodigd voor een gesprek. Na 30 halve dagen problematische afwezigheden

    verwittigt de school het Agentschap voor Onderwijsdiensten.

    En- of meerdaagse schooluitstappen(extra-muros activiteiten)

    Endaagse uitstappen - Doel: Nastreven van de ontwikkelingsdoelen / bereiken van de eindtermen voor het lager onderwijs.

    - Aanbod: Sportactiviteiten, natuuractiviteiten, schoolreizen, theater- of fi lmbezoek, educatieve leeruitstappen in de nabije leeromgeving.

    De ondertekening van dit schoolreglement geldt als toestemming voor deelname aan de ndaagse uitstappen. Indien de ouders de toestemming bij een ndaagse extra-muros activiteit weigeren, dienen zij dat vooraf aan de school te melden. Leerlingen die niet deelnemen aan extra-muros activiteiten dienen op de school aanwezig te zijn.

    50 reglementschool

    Afwezigheden

    Wegens ziekte - Is een kind mr dan drie opeenvolgende kalenderdagen ziek, dan is een medisch attest verplicht.

    - Is het kind minder dan drie opeenvolgende kalenderdagen ziek, dan is een brie" e van de ouders

    voldoende. Zon brie" e van de ouders kan slechts 4 keer per schooljaar.

    - Is je kind afwezig tijdens de week onmiddellijk voor of onmiddellijk na de herfst-, de Kerst-, de

    krokus-, de Paas- of de zomervakantie dan is er steeds een medisch attest vereist. Een brie" e van

    de ouders is voor deze gevallen niet mogelijk.

    - Is het kind chronisch ziek, dan nemen de ouders contact op met de school en het CLB.

    - Consultaties (bvb. een bezoek aan de tandarts) moeten zoveel mogelijk buiten de schooluren

    plaats vinden.

    De ouders verwittigen de school zo vlug mogelijk, graag voor 9.00 uur. Zij bezorgen het ziektebrie" e

    aan de klastitularis.

    De school zal het CLB contacteren bij twijfel over een medisch attest.

  • Meerdaagse uitstappen

    - Doel: Activiteiten met een pedagogische en sociale meerwaarde.

    - Aanbod: Zeeklassenweek voor het 5de en 6de leerjaar (tweejaarlijks)

    Bij een meerdaagse extra-muros activiteit is een afzonderlijke schriftelijke toestemming van de ouders vereist. Het streefdoel is dat alle leerlingen deelnemen aan de extra-muros activiteiten. Leerlingen die niet deelnemen aan extra-muros activiteiten dienen op de school aanwezig te zijn.

    reglementschool

    Getuigschriftbasisonderwijs

    De klassenraad houdt onder andere rekening met onderstaande criteria:

    - De schoolrapporten van het lopende en voorafgaande schooljaar.- De evaluaties van het lopende en voorafgaande schooljaar.- De gegevens uit het LVS.- Het verslag van de leerkracht die tijdens de laatste schooljaren het hoogste

    aantal lestijden heeft gegeven aan de leerling.

    De voorzitter en alle leden van de klassenraad ondertekenen het schriftelijk verslag.

    Beroepsprocedure:

    - De ouders kunnen binnen zeven kalenderdagen na ontvangst van de beslissing een beroep indienen bij de directie.

    - De directie roep