inct.magazine 5 2015

36
kennis- en opiniemagazine voor uitgeefexperts nr 5 november 2015 • www.inct.nl (en friskijken) DWARS denken Michiel Buitelaar Ebru Umar Jan Rotmans Hans Offringa Jorien Castelein Marianne Zwagerman Marc Jellema

description

Kennis- en opiniemagazine voor uitgeefexperts. Zeven interviews nav het congres inct.spiratie

Transcript of inct.magazine 5 2015

Page 1: inct.magazine 5 2015

kennis- en opiniemagazine voor uitgeefexperts nr 5 november 2015 • www.inct.nl

(en friskijken)

DW

ARS

denken

Michiel Buitelaar

Ebru Umar

Jan Rotmans

Hans Offringa

Jorien Castelein

Marianne Zwagerman

Marc Jellema

Page 2: inct.magazine 5 2015

Directeur Michel Wouters: “Kort gezegd ontwikkelen

we leermiddelen, leermethoden en examenmethodie-

ken voor het vmbo en mbo-beroepsonderwijs. Daar-

naast geven we ondersteuning en bieden we scholing

en training aan, van beleid tot uitvoering. Omdat we

veel koepel- en brancheorganisaties kennen, is het

voor ons mogelijk om aansluiting te krijgen met bedrij-

ven en zo te linken aan de praktijk. Dit is weer gunstig

voor het bevorderen van de onderlinge samenwer-

king”. Als Neerlandicus en voormalig docent heeft hij

zelf veel onderwijservaring en kennis van het werkveld.

“Dat is voor ons wel een criterium, wij werken met be-

vlogen docenten uit het onderwijs en specialisten uit

de beroepspraktijk. Alleen mensen die bij het primaire

proces betrokken zijn, kunnen ons adviseren of de pro-

ducten op de juiste manier zijn vormgegeven. Zij ken-

nen de praktijk, weten waar de knelpunten zitten en

hebben kennis van doelgroepen en leerdoelen.”

Digitaal verdiepenMomenteel wordt er bij Het Consortium veel nadruk

gelegd op de ontwikkeling van digitale ondersteunen-

de leermiddelen. “Je kunt met een paar muisklikken

zoveel verdieping en verbreding in de lesstof krijgen

als je wilt. Met behulp van innovatieve digitale bouw-

stenen laten we de student zijn kennis praktisch toe-

passen en verbreden. Onze papieren materialen blijven

echter een belangrijke basis voor het overbrengen van

de lesstof. De productie en distributie hiervan heb-

ben we uitbesteed, dit zijn complexe processen waar

wij de juiste kennis en middelen niet voor hebben. Na

wat nare ervaringen zijn wij aan het begin van dit jaar

op zoek gegaan naar een partij die ons niet alleen ont-

zorgt maar ook voldoet aan onze hoge kwaliteitseisen

voor de leermiddelen.”

Samenwerking met HollandridderkerkDe digitaal gedrukte leermiddelen worden verzorgd

door Hollandridderkerk, specialist op het gebied van

Book-On-Demand. Hollandridderkerk bouwde speciaal

voor Het Consortium een digitaal platform voor het ge-

automatiseerd produceren en administratief afhande-

len van de grote hoeveelheid complexe orders uit de

bestelomgeving van Het Consortium. Daarmee is het

gehele traject van bestellen, productie en verzending

nu in handen van Hollandridderkerk. Het Consortium

hoeft zich daarover geen zorgen meer te maken en

heeft daarmee de rust en de ruimte gecreëerd om zich

te richten op haar eigen activiteiten. Daarom koos Het

Consortium voor Hollandridderkerk.

Het Consortium BeroepsonderwijsOok uitgever van leermiddelen

Het Consortium Beroepsonderwijs ontwikkelt en implementeert een krachtige en duurzame opleidings- en examineringsmethodiek voor het vmbo en mbo. Vanuit het principe voor, door en met professionals uit het onderwijs worden hierbij zowel gedrukte als digitale, ondersteunende leermiddelen uitgegeven.

Hollandridderkerk | Kolenbranderstraat 14 | Postbus 49, 2980 AA Ridderkerk

(0)1804 48 22 22 | [email protected] | www.hollandridderkerk.nl

(Advertorial)

2015-02-11 Adv Publishing 185x265.indd 1 11-02-15 14:11

Page 3: inct.magazine 5 2015

inct 5-2015 3

David Huijzer is hoofdredacteur

van inct.magazine

Voor u ligt een special editie van het inct.magazine,

gewijd aan ons najaarscongres inct.spiratie. Als u nog nooit dit bijzondere event heeft bijgewoond, dan is de editie 2015 wellicht een hele mooie gelegen-heid om daarmee kennis te maken. Als u eerder bent geweest, weet u waarom het de moeite waard is om opnieuw te komen.

Dat de media- en uitgeefsector onder druk staat hoeft niemand u meer te vertellen, dat innoveren noodzakelijk is ook niet. Dat het in de praktijk allemaal niet zo simpel is, hebben velen inmid-dels ook ervaren. De buitenwereld dringt aan en de onrust slaat toe.

Als u dit herkent, zult u soms ook wel eens behoefte hebben aan inzichten die u daadwerkelijk verder kunnen helpen. Ervaringen, gedachtes en ideeën uitwisselen met vakgenoten kan daarbij heel prettig, nuttig en vruchtbaar zijn. Dat is dan ook precies wat we op inct.spiratie willen bereiken. U gaat dus niet naar zomaar een congres, u gaat naar een congres waarop u concreet en praktisch verder komt.

Hoe doen we dat? We hebben zeven bijzondere sprekers uitgenodigd die allemaal op hun eigen wijze iets bijdragen aan het thema van de dag. Het thema dit jaar is: dwarsdenken en friskijken. Het uitgangspunt is dat om echt te kunnen innoveren, je eerst eens alles los moet laten en alles vanuit een nieuwe invalshoek moet willen bekijken.

Als bezoeker van het congres doet u meer dan naar deze sprekers luisteren. Hun gedachten vormen de inspiratie-bron voor de rondetafelgesprekken die u daarna voert. De gesprekken staan

Luisteren, denken & doen!

onder leiding van experts. Samen met uw tafelgenoten denkt u na over wat u gehoord heeft en bespreekt u wat u er zelf mee zou kunnen doen. Zo leert u van uw tafelgenoten en zij van u. Wij hopen dat u aan het eind van de dag met een concreet idee of plan de deur uit kunt lopen.In ons vak gebeurt het mijns inziens nog te weinig dat we kennis en inzichten delen. We zijn een gesloten vak, mensen zijn bang dat kennis en

ervaringen delen betekent dat je de concurrent sterker maakt. Dat zou best zo kunnen zijn, maar dat geldt dan andersom ook. Het vak, dat zijn we met z’n allen. Een sterke concurrent, of concullega zo u wilt, is alleen maar goed.

We zouden met z’n allen de ambitie moeten hebben om samen ons vak sterker te maken en het vak future proof te krijgen. Het antwoord op de uitdaging die de veranderende maatschappij ons stelt is niet simpel te geven. Daarom is samenwerken en kennis, ervaring en inspiratie delen van groot belang.

Ik nodig u dan ook van harte uit om op 11 november aanwezig te zijn op inct.spiratie. Als u nog overtuigd moet worden, dan kunt u in dit nummer van inct.magazine alvast kennismaken met de sprekers.Ik hoop u op 11 november in Doorn te mogen verwelkomen.

Wij hopen dat u met een concreet idee de deur uit loopt

Page 4: inct.magazine 5 2015

4 inct 5-2015

12 Jan RotmansJan Rotmans is spreker over transitie en wordt door mensen en organisaties uit veel verschillende branches gevraagd hen bij te staan bij het denken over en het handelen bij maatschappe-lijke ontwikkelingen. Rot-mans stelt: we leven niet gewoon in een tijdperk van verandering maar in een verandering van tijdperk.

14 Marianne Zwager-manMarianne Zwagerman stelt haar expertise en ervaring in het vak in dienst van de sector. Dat doet zij onder meer als schrijfster, mediacri-ticus, columnist en innovatie-strateeg. Daarbij beperkt ze zich zeker niet tot de media-sector, want verandering en innovatie onder druk van digitale ontwikkelingen speelt in veel meer branches.

16 Michiel BuitelaarMichiel Buitelaar heeft een uitgesproken mening over innoveren en uitgeven en hij geeft die mening graag en onomwonden. Achter de aimabele persoon gaat een kritische geest schuil die weinig mensen of organisa-ties spaart.

18 Jorien CasteleinJorien Castelein is directeur en oprichter van Blink, een jonge educatieve uitgeverij die te midden van de reuzen in het educatieve veld haar eigen weg gaat, en met succes. Zij vertelt hoe een bijzondere aanpak de uitgeverij een bijzondere plek op de markt heeft opgele-verd.

Page 5: inct.magazine 5 2015

inct 5-2015 5

inct.magazine kennis- en opiniemagazine voor uitgeefexperts. inct.magazine verschijnt 6x per jaar. www.inct.nlHoofdredacteur David Huijzer [email protected] / 06-26244183Redactioneel coördinatorFrank Veerkamp: [email protected]

Redactie Cathelijne Esser, Michiel Hatenboer, Dirkjan van Ittersum, Jeroen Kans, Hans van der Klis, Marloes de MoorInterviews David Huijzer Foto’s Anna GreenVormgeving Peter Snaterse BeeldinZicht, www.beeldinzicht.nlUitgever David Huijzer: [email protected]

Inct is een uitgave van: inct.publishing BV Postbus 33028, 3005 EA Rotterdamwww.inct.nlAdvertenties [email protected] 06-26244183Druk BDUprint

Abonnementen Kijk voor informatie over abonnementen en lidmaatschappen op www.inct.nlOvername van artikelen is alleen toegestaan met bronvermelding en na toestemming van de uitgever.© 2015 inct.publishing bv

ISSN 1571-2583

Colofon

22 Marc JellemaMarc Jellema is oprichter en CEO van Tom Kabinet, de marktplaats voor tweede-hands e-books. Tom Kabinet is een mooi voorbeeld van dwarsdenken en friskijken. Dat maakt Marc tot een ideale spreker op inct.spiratie 2015.

24 Ebru UmarEbru Umar is vooral bekend als een uitgesproken columnist, maar wie weet dat zij haar carrière begon bij Wolters Kluwer? Toen ze klaar was met het corporate uitgeven ging ze verder als uitgever van haar eigen magazine Fab. En dat doet ze helemaal op haar manier.

28 Hans OffringaHans Offringa spreekt op inct.spiratie 2015 over zijn boek Bourbon & Blues en hoe hij daarmee invulling geeft aan het begrip ‘auteur 3.0’. Daarbij wordt hij muzikaal begeleid én biedt hij de bezoekers ook nog een heerlijk glaasje Bourbon aan.

En verder:3 Hoofdredactioneel6 Kort8 Inct.spiratie praktisch30 Uit de inct.kennisbank: Wat is cross device tracking?33 Uit de inct.kennisbank: Wie betaalt de uitgever?

Page 6: inct.magazine 5 2015

6 inct 5-2015

Nieuwe standaard voor online videoDe Alliance for Open Media is een overlegorgaan waar zo’n beetje alle techreuzen van de VS aan deelne-men: Microsoft, Google, Amazon, Netflix, Cisco, Intel en Mozilla onder veel meer. Zij werken aan een nieuwe standaard voor online video die sneller, scherper, lichter en flexibeler is. Het moet een open standaard worden die door iedereen kosteloos gebruikt mag worden. Uiteindelijk moet het de huidige standaard MPEG, waarvoor wel licentiekosten betaald moeten worden, vervangen.

Op alle apparatenEr wordt steeds meer videocontent geconsumeerd en dat gebeurt op de meest uiteenlopende apparaten: van smartphone tot HD-tv, via snelle verbindingen of draadloos. Het nieuwe protocol moet het signaal aanpassen aan de capaciteit van de verbinding en de speler: hoge beeldkwaliteit als het kan, iets minder als daardoor de video toch vloeiend afspeelt. En dat vanuit één basisbestand, zodat aanbieders geen verschillende versies voor verschil-lende apparaten en verbindingen hoeven te maken.

Blokkentelefoon in de ijskastDe Phonebloks, een smartphone waarbij de onderdelen makkelijk te vervangen of upgraden zijn, is een idee van de Nederlandse ontwerper Dave Hakkens. Die vroeg geen patent op het idee aan maar liet het aan anderen over om zijn concept te realiseren. Een consortium met onder meer Google nam de handschoen op en noemde het Project Ara. De blokkentelefoon zou dit jaar op de markt moeten komen, maar heeft nu vertraging opgelopen. De reden is dat de magneten waarmee de

onderdelen bij elkaar worden gehouden niet sterk genoeg zijn: als de telefoon valt, springen de onderdelen alle kanten op.

Blokken-pc bijna klaarTegelijkertijd werkt One Education ook aan een modulair apparaat: de XO Infinity. One Education is een Australische organisatie die gelieerd is aan het One Laptop Per Child-initia-tief. Dat wil kinderen in ontwikke-

lingslanden aan goedkope maar degelijke computers helpen. De laptop van XO wordt ook uiterst betaalbaar en bovendien duurzaam. Door de modulaire opbouw zijn onderdelen zoals het scherm, het toetsenbord en de batterij makkelijk te vervangen, zodat niet de hele laptop weggegooid moet worden als een onderdeel kapot of verouderd is. Omdat alle onderde-len via USB-C met elkaar verbonden zijn, kunnen derde partijen makkelijk eigen modules ontwikkelen. De computers gaan tussen € 250 en € 300 kosten.

Flexibel scherm voor slimme horloges

Veel schermen van slimme horloges zijn te klein om handig te zijn en te groot om elegant te zijn. Het Ameri-kaanse bedrijf Polyera heeft een flexibel draagbaar aanraakscherm ontwikkeld, de Wove Band, dat in ieder geval niet te klein is. Dankzij zijn flexibiliteit kan het scherm om de arm gebogen worden als een horloge. Omdat het deel waarop het

beeld getoond wordt (zwart-witte e-ink) veel langer en breder is dan het standaard horlogescherm, kan er veel meer informatie op getoond worden en is navigeren makkelijker. Het scherm kan niet alleen in een polsband verwerkt worden, maar ook bijvoorbeeld in kleding: dynamische shirtsponsoring of al je tweets op je trui.

Page 7: inct.magazine 5 2015

inct 5-2015 7

Push content voor verveelde mensenSpaanse onderzoekers hebben algoritmen ontwik-keld waarmee ze kunnen vaststellen dat smartphone-gebruikers zich vervelen. Daarvoor monitoren ze onder meer welke activitei-ten mensen op hun telefoon ondernemen, hoe lang geleden ze de laatste berichtjes hebben gelezen en gesprekken hebben gevoerd en of ze het apparaat in hun zak of tas hebben of daarbuiten. Zodra

de gedragingen overeenkwa-men de symptomen van verveling kregen de proef-personen artikeltjes van Buzzfeed voorgeschoteld. Die bleken ze 3,5 keer zo vaak te bekijken en 2,5 keer zo vaak te openen als proefpersonen die op willekeurige momenten dezelfde content kregen voorgeschoteld.

Audiobooks populair in de VSScribd heeft de luisterboe-ken wegens te veel succes uit het all you can read-abonnement gehaald: de abonnees zijn zo gek op luisteren dat de abonne-mentsopbrengsten niet meer opwegen tegen de vergoeding die Scribd aan de makers moet betalen. Eerder moest Scribd al de

romantische fictie uit het abonnement halen van-wege een te groot aantal binge readers.

Meer aanbiedersDezelfde populariteit is voor TuneIn en Deezer, twee bedrijven die voornamelijk in podcasts en internetradio doen, juist een reden om meer luisterboeken in hun assortiment op te nemen. Ook Amazon biedt in verschillende landen een all you can listen-service met audiobooks aan.

Docenten verkopen hun eigen lesmateriaalIn de VS is een handel ontstaan in leuke lessen. Docenten die veel tijd besteden aan het uitdenken van een originele manier om lesstof tot leven te brengen, bieden dat materiaal aan op TeachersPayTeachers.com. Andere docenten kunnen dat

materiaal dan tegen een kleine vergoeding gebruiken. Dat docenten elkaars materiaal gebruiken is niet

nieuw, maar dat sommigen er nu flink aan verdienen is wel opmerkelijk.

Wiens telefoon is dit?Een lerares Engels heeft bijvoorbeeld 4000 keer de module ‘Van wie (welk romanpersonage, red.) is

deze mobiele telefoon?’ verkocht à $ 1 per keer. Haar grootste klapper is materiaal voor een heel jaar Engelse les: dat heeft inmiddels een ton opgebracht. Tot nog toe heeft de organisatie achter de site $ 175 miljoen uitbetaald aan de auteurs.

Geen zelfstartende Flash in Chrome meerGoogle beperkt de weergave van Flash-content in de Chrome-browser. Flash-animaties worden standaard niet meer automatisch afgespeeld. De gebruiker kan er wel voor kiezen om die instelling ongedaan te maken. De vele veiligheidslekken in Flash oogsten al jaren veel kritiek, maar de veiligheid van de gebrui-kers is mogelijk niet de enige reden van de grote jongens in Silicon Valley om Flash te boycotten. Ze exploiteren bijna allemaal een advertentiedienst en willen graag de Flash-animaties vervangen door advertenties die via hun eigen kanaal lopen. Reclame-bureaus die animaties willen maken en niet te veel aan de advertentiediensten gebonden willen zijn hebben wel een alternatief dat in alle moderne browsers werkt: HTML 5.

Wat leest u daar?Mensen die in het openbaar lezen wekken de nieuwsgie-righeid van anderen: Waarin is hij of zij verdiept? Maar wie heeft het lef er naar te vragen? De Duitse Börseverein heeft het onderzocht. Gemiddeld is 57 % van de onder-vraagden nieuwsgierig naar wat anderen lezen. Vrouwen zijn met 62 % nieuwsgieriger dan mannen, maar tieners spannen met 70 % de kroon. Wie de 60 gepasseerd is, gelooft het wel: slechts 48 % is geïnteresseerd. Als ze de titel niet glurend kunnen zien, vragen ze er dan naar? Gemiddeld is 13,5 % van de Duitsers zo brutaal. Wat opvalt is dat 16,6 % van de ondervraagden uit Baden-Württemberg (naast Frankrijk boven Zwitserland) er geen probleem mee heeft, terwijl dat in het Saarland (nog geen vijftig kilometer verderop) nog geen 5 % is.

Page 8: inct.magazine 5 2015

8 inct 5-2015

Kennis-event over succesvol uitgeveninct.spiratie is dit jaar meer dan ooit een kennis-event waarbij het opdoen en uitwisselen van kennis centraal staat.

Het thema is Dwarsdenken (en friskijken).

Dwarsdenken: Het uitgeefbedrijf van een andere kant bekijken, jezelf uit je ‘comfort-zone’ laten halen en een ander perspectief op de markt ontwikkelen. Hoe je het ook wilt noemen, het is altijd nuttig om jezelf een dag lang te dwingen de vastgeroeste standpunten los te laten. Op inct.spiratie 2015 helpen notoire dwarsdenkers u om fris te denken.

Waar en wanneerinct.spiratie vindt plaats op 11 november 2015 in Zonheuvel in Doorn.

Kosten en aanmeldeninct.spiratie kost voor leden van inct € 275,00 en voor niet-leden € 399,00. Als u lid bent, zorg dat u ingelogd bent als u zich aanmeldt, dan wordt direct de juiste (lage) prijs gerekend.

11 NOVEMBER 2015 • ZONHEUVEL DOORN

WWW.INCTSPIRATIE.NL

Page 9: inct.magazine 5 2015

Uw partner incontentbeheer

www.lineup.nl

eBookKast_mMemo.indd 1 29-11-2011 15:25:11

Sprekers inct.spiratie

Opening Keynote Jan Rotmans

Geen tijdperk van verandering, maar een verandering van tijdperk

Marianne Zwagerman

Schaamteloos en onverschrokken leven en ondernemen

Michiel Buitelaar

De kracht van dwarse gedachten

Jorien Castelein

Op zoek naar de diepste drijfveren om te leren

Marc Jellema

Met Tom Kabinet tegen de gevestigde instituties in

Ebru Umar

Rücksichtslos tegen de stroom in

Closing Keynote Hans Offringa

Auteur 3.0 verkoopt zichzelf (met bluesmuziek en whiskyproeven)

11 NOVEMBER 2015 • ZONHEUVEL DOORN

Page 10: inct.magazine 5 2015

Stipp verzorgt de inrichting van processen voor het onderhouden en

toegankelijk maken van informatie en ontwikkelt websites en kennis-

banken. Stipp organiseert oplossingen voor diverse branches, zoals

overheid, kennisintensieve dienstverlening, sport en bewegen, uitgeverij,

onderwijs en cultuur. Tot de oplossingen behoren onder meer StipPub

en StippWeb, dé combinatie voor het publiceren van uw informatie-

stromen. Kijk voor meer informatie op www.stipp.nl.

Bezoekadres Zutphenseweg 29F - 7418 AH Deventer Postadres Postbus 194 - 7400 AD DeventerTelefoon 0570 - 502160 E-mail [email protected] Internet www.stipp.nl

StippDe verbindende factor tussen kennispartijen

Stipp_adv_297x210_FC.indd 2 07-10-14 09:27

Page 11: inct.magazine 5 2015

BDUprint l Postbus 67 l 3770 AB Barneveld l Telefoon: 0342 - 494 331l Twitter: @BDUprint l www.bduprint.nl

De drukschakelaar inuw communicatieketen

BDUprint - Adv [A4].indd 1 5/10/2013 11:57:10 AM

Page 12: inct.magazine 5 2015

12 inct 5-2015

Jan Rotmans

Ik heb een wake-up call voor uitgevers

Met een glas bier voor ons om te vieren dat zowel ons eigen elftal als het eerste team gewonnen heeft, hebben we ons gesprek voordat de fameuze ‘derde helft’ begint.

Rotmans is van huis uit wiskundige. Tijdens zijn studie wiskunde in Delft kwam hij in aanraking met het fenomeen klimaatveran-dering. Hij deed zijn afstudeeropdracht bij het RIVM: daar ontwikkelde hij een model om veranderingen in het klimaat in kaart te brengen. Dit model, het IMAGE-model, was het eerste integrale klimaatmodel ter wereld. Het werd gebruikt door het IPCC (Intergover-nmental Panel on Climate Change) en bij de onderhandelingen voor het Kyoto-protocol.In 1990 promoveerde hij op het IMAGE-model aan de Universiteit van Maastricht. In 1998 richtte Jan Rotmans het ICIS op, het International Centre for Integrated assessment and Sustainable development. In 2004 werd Rotmans hoogleraar aan de Erasmus

Universiteit Rotterdam, waar hij het onder-zoeksinstituut DRIFT (Dutch Research Institute For Transitions) startte. Hier wordt onderzoek gedaan naar transities, radicale maatschap-pelijke omwentelingen en de mogelijkheden om die te beïnvloeden via transitiemanage-ment.

Ingrijpende veranderingenRotmans is inmiddels voltijds spreker over transitie en wordt door mensen en organisa-ties uit veel verschillende branches gevraagd hen bij te staan bij het denken over en het handelen bij maatschappelijke ontwikkelin-gen. Rotmans is niet uniek in zijn visie dat we in een tijdperk van verandering leven, maar hij doet er graag een schepje bovenop. Zoals hij zelf graag stelt: we leven juist in een verandering van tijdperk. Hij vindt dat de veranderingen veel ingrijpender zijn dan we denken. ‘De tijd van grote bedrijven is voorbij, het economisch veld zal drastisch

Ik ontmoet Jan Rotmans op zaterdagmiddag in de kantine van de Rotterdamse voetbalclub Neptunus-Schiebroek. De keuze voor deze opmerkelijke plaats is even simpel als pragmatisch: Rotmans heeft een overvolle agenda en het toeval wil dat wij al tien jaar lang elkaar op zaterdag op het voetbalveld ontmoeten omdat we in hetzelfde (veteranen)elftal spelen.

Page 13: inct.magazine 5 2015

inct 5-2015 13

Jan Rotmans

Ik heb een wake-up call voor uitgevers

veranderen. We gaan naar een economie met kleinere bedrijven gebaseerd op netwer-ken en coöperatieve samenwerking.’

Rotmans propageert dat mensen en organi-saties naar andere sectoren kijken en daarmee praten. ‘Iedereen zit in hetzelfde schuitje, iedere sector worstelt met de invloed van digitalisering, de veranderingen in de keten en het feit dat de consument steeds meer zelf producent kan worden. Het is goed om daarbij van elkaar te leren. Tien jaar geleden vertelde ik eigenlijk al hetzelfde verhaal. Toen in eerste instantie aan de “harde industrie” zoals de energiesector, de bouw en dergelijke maar nu ook steeds meer aan sectoren als de zorg, onderwijs en dus ook de media.’

Slachting‘Ik heb de uitgeverij zeker een verhaal te vertellen, sterker nog: ik heb een soort

wake-up call die een aantal van hen zeker slapeloze nachten zal gaan opleveren. Net als de andere sectoren staat de uitgeverij een ‘slachting’ te wachten.’ Rotmans wil hierbij geen onheilsprofeet zijn maar hij wil juist aangeven hoe je die slachting kunt ontlo-pen. ‘Ik zie nog te veel dat verandering wordt gezocht in bestaande ketens en in bestaande modellen, maar uiteindelijk zal je veel meer moeten doen en zal het veel ingrijpender zijn: bedrijven moeten nieuwe dienstverlening, een nieuwe plaats en vooral nieuwe waardes gaan creëren.’

Rotmans durft er wel een fles whisky op te zetten dat hij de uitgevers op inct.spiratie serieus aan het denken krijgt. En de uit-spraak over slapeloze nachten is ook geen loze opmerking. Op 11 november kunt u het zelf komen ervaren.

Iedereen zit in hetzelfde schuitje, het is goed om van elkaar te leren

Page 14: inct.magazine 5 2015

14 inct 5-2015

Marianne Zwagerman

De uitgever als content-retailerSoms is een gesprek zo boeiend dat je de tijd vergeet en alle vooraf bedachte plannen loslaat. Het gesprek dat ik met Marianne Zwagerman had over het aankomende congres, was zo’n gesprek. Zonder duidelijke aantekeningen keerde ik huiswaarts, maar wel met een hoofd vol gedachten, ideeën en halve en hele plannetjes. Ik heb toch maar geprobeerd daar een consistent artikel van te maken.

Marianne Zwagerman is zeker één van de ‘celebrity’s’ van de Nederlandse mediawereld: wie kent haar niet? Haar carrière voerde haar vanuit de automobielwereld al snel naar de uitgeverij waar ze, niet geheel toeval-lig, begon bij de AutoTelegraaf, een titel die ze zelf oprichtte. Ze vervulde een aantal functies binnen het Telegraafconcern, zoals programmamanager innova-tie, in welke hoedanigheid ze onder meer De Telegraaf op Zondag lanceerde. Daarna werd Zwagerman onder meer verantwoordelijk voor alle digitale media binnen het concern en werd ze lid van de directie van TMG. ‘Een belangrijke strategielijn die ik uitzette bij TMG was “van tekst en plaatjes naar beeld en geluid”. Ik heb het tv-productiehuis opgezet en productiebedrijven overgenomen, zoals Pilarczyk, dat de autoprogram-ma’s van RTL maakt. Vanuit deze strategie nam ik het initiatief voor de nieuwe publieke omroepen PowNed en WNL.’ ‘Als privépersoon ben ik ook medeoprichter van PowNed, omdat ik sinds de overname van GeenStijl (op mijn initiatief) hen ook zakelijk onder mijn hoede had. Ik ben gepassioneerd voor het verder laten groeien van die nieuwe vorm van nieuws maken.’ Zwagerman schreef het beleidsplan waarmee PowNed een concessie voor vijf jaar als aspirant omroep in het bestel kreeg van de minister van OC&W.

ZelfstandigNa haar afscheid van TMG vanwege gezondheidsrede-nen ging Zwagerman op eigen kracht verder om haar expertise en ervaring in dienst te stellen van de sector. Dat doet zij onder meer als schrijfster, haar derde boek komt binnenkort uit, en als mediacriticus, columnist en innovatiestrateeg. Daarbij beperkt ze zich zeker niet tot de mediasector, want verandering en innovatie

onder druk van digitale ontwikkelingen speelt in veel meer branches.

Content-retailerOver de uitgeefsector is Zwagerman vrij duidelijk. Er zijn twee zaken die uitgevers met spoed moeten aanpakken. Ten eerste moeten uitgevers in haar optiek (weer) leren om content-retailer te zijn. ‘Veel uitgevers, misschien wel alle uitgevers, maken het voor de gebruiker veel te ingewikkeld om toegang te krijgen tot hun content.’ Een voorbeeld van hoe het volgens haar wel moet is Blendle, waarbij je kunt lezen wat je wilt. ‘Als je naar de slager gaat en om een plakje rosbief vraagt, dwingt hij je toch ook niet om de hele koe te nemen?’ Het in kleine, losse onderdelen verkopen van content vereist van uitgevers een nieuwe visie op hun rol en nieuwe technieken om content te verkopen.In het verlengde daarvan ligt het tweede aandachtspunt van Zwagerman, het delen van content. ‘Alles is social en de meeste uitgevers hebben hun social media-strategie nog helemaal niet op orde. Uitgevers stellen zelden of nooit KPI’s vast waarop zij kunnen sturen. De meeste uitgevers doen maar wat, met als resultaat dat de sociale media in hun ogen ook niet voldoende opleveren. Misschien is het handig als je dan eerst vastlegt wat je vindt dat het moet opleveren en hoe je daar zelf als uitgever invloed op kunt uitoefenen.’

KritischWie Zwagerman wel eens beluistert op BNR of op Radio 1 weet dat ze niet terugdeinst voor een pittige mening. Juist op inct.spiratie 2015 komt dat goed van pas. Daar zal ze niet alleen de toon zetten aan het begin van de dag, maar er ook voor zorgen dat de andere sprekers niet wegkomen zonder een paar kritische noten te kraken.

Page 15: inct.magazine 5 2015

inct 5-2015 15

‘Als je de slager om een plakje rosbief vraagt, moet je toch ook niet de hele koe nemen?

Page 16: inct.magazine 5 2015

16 inct 5-2015

Michiel Buitelaar

Het oude wordt vernietigd door het nieuweMichiel Buitelaar is in de sector voornamelijk bekend als Chief Digital Officer van Sanoma, een positie die hij tot 2013 heeft vervuld. Daarvoor was hij onder meer werk-zaam bij Endemol en KPN. Nu zit Buitelaar voornamelijk in Nigeria waar hij managing director is van Smile Nigeria, een mobiele internetprovider. Iedereen die Buitelaar een beetje kent, zal gelijk beamen dat zo’n uitdaging precies bij hem past.

Ik sprak Buitelaar een tijdje geleden tijdens een lunch in Haarlem, waar hij domicilie houdt als hij in Nederland is. Michiel Buitelaar heeft een uitgesproken mening over innoveren en uitge-ven en hij geeft die mening graag en onomwon-den. Achter de aimabele persoon gaat een kritische geest schuil die weinig mensen of organisaties spaart.

DisruptieBij innovatie hoort disruptie, volgens Buitelaar: ‘Het begrip creative destruction van Joseph Schumpeter interesseert mij bovenmatig. Het is onderdeel van een theorie die het proces van industriële verandering beschrijft als een onophoudelijke verandering van binnenuit, waarbij het oude vernietigd wordt door het creëren van iets nieuws. Eigenlijk is het gewoon innovatie dus. Dat proces van vernietiging is ook in de media aan de gang. Goede voorbeelden daarvan zijn Netflix en YouTube die het lineaire broadcasten aan het veranderen zijn.’

Een andere belangrijke ontwikkeling wordt kort samengevat in een mooie quote van Marc Andreessen, de man die onder meer de Nets-cape-browser heeft bedacht: “Software is eating the world”. Dat wil zeggen dat software bestaan-

Page 17: inct.magazine 5 2015

inct 5-2015 17

de businessmodellen en bedrijven overbodig zal maken. Kijk bijvoorbeeld naar Uber (de meerijd-app, red.), die dat nu met taxibranche aan het doen is.’

Non-establishmentBuitelaar stelt dat de creative destruction nu vooral komt van het non-establishment: bloggers, videomakers op YouTube, digitale start-ups et cetera. Zij zorgen voor nieuwe ideeën, voor ongebreidelde creativiteit. ‘Alles wat nu ontstaat is laagdrempelig en toeganke-lijk. Kijk naar software als WordPress, Layergloss en Magento. Daar kan iedereen in een namid-dag op zijn eigen zoldertje van alles mee maken. Als je bij veranderingen uitgaat van bestaande modellen, dan leg je de lat veel te hoog. Dat is net als van leuke voetballertjes van 14 verwach-ten dat ze de nieuwe Messi zijn: torenhoge verwachtingen killen de creativiteit en serendi-piteit. Daar kun je niet op sturen. Mooie dingen

komen zelden voort uit het strak volgen van een helder plan.’Buitelaar stelt dat dit ook de reden is waarom de klassieke mediabedrijven niet met veel nieuws komen. ‘Misschien moeten we ook wel leren leven met het feit dat het oude model breekt voordat het nieuwe model er is.’

Toch verloopt de teruggang niet bij alle uitga-ven even snel. ‘Ik ben van mening dat special interest meer toekomst heeft dan general interest. Kranten zijn eigenlijk ook steeds meer op bladen gaan lijken. Daarmee zijn kranten ook steeds meer general interest geworden. Het is nieuws gelardeerd met lifestyle en andere general interest-onderwerpen. Dat geeft ook niet, daar zit blijkbaar het geld.’

Nieuwe businessmodellenMediabedrijven moeten ook over andere manieren van financiering nadenken. ‘Het is een feit dat titels als The Guardian en The New York Times niet op een economische basis worden geëxploiteerd. Dat hoeft niet per definitie slechter te zijn: musea werken bijvoor-beeld ook al op een dergelijke wijze. Het heeft ook wel iets moois, je creëert een mooie onaf-hankelijkheid: je hoeft als krantenmaker en krantenuitgever dan niet permanent wakker te liggen van de cijfertjes.’

Op inct.spiratie krijgt Buitelaar van ons een ‘vrije rol’: hij mag vrijelijk filosoferen over wat hij ziet gebeuren in de mediabranche. Dat kan hij als geen ander. Verrassend wordt het dus zeker, prikkelend en dwars ook, dus alle reden om uit te kijken naar zijn bijdrage op 11 no-vember.

Mooie dingen komen zelden voort uit het strak volgen van een helder plan

Page 18: inct.magazine 5 2015

18 inct 5-2015

Jorien Castelein

Het belang van ‘design thinking’ in de uitgeverij

Castelein heeft in haar uitgeefcarrière, die inmiddels zo’n twintig jaar beslaat, al heel wat grote educatieve uitgeverijen van binnen gezien. Via Nijgh Versluys en ThiemeMeulenhoff kwam zij bij Malmberg terecht, waar ze verantwoordelijk werd voor de e-strategie. Dat was geen rare stap, want digitalisering loopt als een rode draad door haar carrière. Bij Malmberg werd ze daar-naast verantwoordelijk voor de thuismarkt, waar bladen als Okki en Taptoe onder vielen. Haar taak: een toekomst vinden voor die uitgaven, die ooit flinke cashcows waren, maar waarvan de omzet inmiddels was gaan dalen.

Reddingsplan‘Dat uitstapje naar de wereld van kinderen-tertainment, of zo je wilt edutainment, is leidend geweest voor mijn denken over educatief uitgeven. Via onder meer Disney, Lego en Nintendo zijn wij uitgekomen bij een heel andere manier van producten en merken ontwikkelen.’ Dit nieuwe inzicht leidde tot een reddingsplan voor de kinder-tijdschriften dat Castelein aan de directie presenteerde. Malmberg en Sanoma (waar

Malmberg deel van uitmaakt) voerden het niet uit: ze wilden het fonds liever afstoten. Dat was het moment waarop Castelein samen met Joachim Driessen, toen alge-meen directeur van Malmberg, besloot in het diepe te springen. Via een management buy-out namen ze de tijdschrifttitels over en dat was de start van Blink.

De eerste jaren van Blink stonden nog in het teken van het omvormen van de overgeno-men kindertijdschrifttitels naar crossmediale kindermerken, maar daarna kroop het bloed waar het niet gaan kon en werd een nieuwe businesstak gestart: de ontwikkeling van digitale lesmethodes.

Design ThinkingCastelein: ‘In beide businesstakken van Blink (Kinderconcepten en Leermiddelen) ontwikkelen we volgens een eigen metho-diek, geïnspireerd op Design Thinking. Kort gezegd betekent dit dat je bij het ontwikke-len de vraag centraal stelt wat de gevoelige snaar is die je kunt raken bij je eindgebrui-ker. Met andere woorden: waarom zou iemand jouw product willen gebruiken? Als

Blink is een jonge educatieve uitgeverij, die te midden van de reuzen in het educatieve veld haar eigen weg gaat, en met succes. Jorien Castelein, directeur en oprichter van Blink, vertelt hoe een bijzondere aanpak de uitgeverij een bijzondere plek op de markt heeft opgeleverd.

Page 19: inct.magazine 5 2015

inct 5-2015 19

Jorien Castelein

Het belang van ‘design thinking’ in de uitgeverij

je propositie niet een diep gevoeld probleem oplost bij je klant, dan is je product niet erg kansrijk.’

DrijfverenDe eerste lesmethode die Blink volgens dit principe heeft ontwikkeld is Groove.me. Daarin leren leerlingen de Engelse taal aan de hand van popmuziek. ‘Wij hebben eerst onderzocht wat de diepe drijfveer is voor leerlingen om Engels te leren. Daaruit kwamen drie drijfveren naar voren: om het internet beter te kunnen gebruiken, om popmuziek beter te kunnen begrijpen en om beter te kunnen gamen. Wij hebben de popmuziek gekozen en zijn op basis daar-van de methode gaan ontwikkelen. Wij starten dus niet bij leerdoelen en onderwijs-programma’s, maar bij de drijfveren en behoeftes van de uiteindelijke gebruikers. Wij hanteren een andere definitie van wat een ‘leermiddel’ is dan wat in de markt gebruikelijk is.’ Castelein geeft aan dat het voor Blink prettig is dat ze een nieuw bedrijf zijn: dat betekent dat ze gewoon vanaf het begin kunnen beginnen en geen last hebben van

een erfenis. ‘We hebben geen bestaande lesmethodes of klantgroepen waar we rekening mee hoeven houden en hoeven dus ook geen kannibalisatie-scenario’s door te rekenen.’‘Eigenlijk heb ik twintig jaar gewacht op wat er nu gebeurt: de definitieve doorbraak van digitalisering in alle geledingen van het onderwijs. Dit is de mooiste tijd om in de branche te werken en Nederland loopt in leermiddelen ontwikkeling ook internatio-naal voorop. We kunnen als klein land een toonaangevende gidsfunctie vervullen als het gaat om zinvolle digitalisering van onderwijs.’

Radicale keuzesVanuit hun unieke aanpak heeft Blink bij de organisatie, financiering en inrichting van haar educatieve business ook een aantal radicale keuzes gemaakt. Eén van deze keuzes is dat Blink zonder sales-afdeling werkt. Over het hoe en waarom van deze keuzes zal Jorien Castelein spreken op inct.spiratie 2015. Ze zal er de visie van Blink presenteren en voorbeelden geven van de keuzes die uit die visie volgen.

Dit is de mooiste tijd om in de branche te werken

Page 20: inct.magazine 5 2015

PRICING STARTS AT

€ 0,35PER PAGE!

CORE: ‘A new way of typesetting’

Save up to 50% of production costs.FREE production of ePub.Drastically reduce the turnaround time of publications.24/7 access to all files (pdf, ePub and source material).Overview of all current productions.

@CriusGroupwww.crius-group.com

PRICING STARTS AT

€ 0,35PER PAGE!

CORE: ‘A new way of typesetting’

Save up to 50% of production costs.FREE production of ePub.Drastically reduce the turnaround time of publications.24/7 access to all files (pdf, ePub and source material).Overview of all current productions.

@CriusGroupwww.crius-group.com

Page 21: inct.magazine 5 2015

Smart, easy, mobile:

Handle your rights sales processes like never before

A new workflow-oriented browser-based solution to guide you

through the entire rights negotiation and selling process:

Simple navigation

Available rights at your fingertips

Fully searchable title information

Rights marketing

Appointment management

Interest recording

Option granting and tracking

Sale prevention alerts

Title and prospect interest matching

Favourites and bookmarks for faster access to your top titles

Full offer management

Rights chasing and reminders

Payment tracking and statements

Interfaces to finance system

Flexible report creator

For more information go to our website:

www.klopotek.nl/software/stream

WEBRights Sales Manager

Klopotek BV | Oostenburgervoorstraat 120-124 | 1018 MR Amsterdam | [email protected] | www.klopotek.nl

Page 22: inct.magazine 5 2015

22 inct 5-2015

Dit is iets spannends, iets wat de markt op zijn kop gaat zetten

Page 23: inct.magazine 5 2015

inct 5-2015 23

Marc Jellema

Tom Kabinet is een ‘gamechanger’Tom Kabinet wordt door veel mensen in de branche als een bedreiging gezien. Dat maakt Marc Jellema, de oprichter en CEO van deze marktplaats voor tweedehands e-books, tot een ideale spreker op inct.spiratie 2015. Niet om zijn gelijk uit te dra-gen, maar omdat Tom Kabinet een mooi voorbeeld is van dwarsdenken en friskij-ken. De toekomst zal uitwijzen wie gelijk heeft, de gevestigde orde of de uitdager. Jellema kijkt in ieder geval met veel vertrouwen vooruit. En zijn boodschap is er één die door uitgevers gehoord mag (moet) worden.

Marc Jellema is een buitenstaander in het uitgeefvak. Na zijn studie econometrie werkte hij bijna twintig jaar als zelfstandig professional. ‘In het begin hielp ik vooral het mkb om gegevensverzamelingen om te zetten naar informatie en ondersteunde ik hen met het inrichten van slimme bedrijfsprocessen. Uiteinde-lijk heb ik dat ook gedaan voor grotere bedrijven zoals Apple, Samsung en dergelijke.’‘Op een dag kruiste Judith Mariën mijn pad. Zij had het idee om een site te ontwikkelen waar tweedehands e-books aangeboden werden. Dat was voor mij een gamechanger. Ik zag direct de uitdaging: dit is iets spannends, iets nieuws, iets wat deze markt op zijn kop gaat zetten. In april 2014 nam ik het besluit, in juni 2014 was Tom Kabinet er en de rest is denk ik al ruim verteld in de verschillende media.’‘Het leuke van het werken aan Tom Kabinet is dat ik vroeger één probleem voorgeschoteld kreeg, waar ik dan in alle rust een oplossing voor vond, nu zijn er steeds nieuwe uitdagingen, nieuwe zaken die een oplossing vergen en ze zijn allemaal verschillend van karakter.’

Alle digitale eigendommenJellema had direct door waarom het idee van Mariën een gamechanger was. ‘Natuurlijk was het ook een kwestie van gut feeling – dit móet ik doen – maar ik zag ook direct dat dit groter was dan alleen e-books. Het gaat over alle digitale eigendommen. Ik heb dus mijn gevoel gevolgd en daar heb ik nog geen moment spijt van gehad. Natuurlijk heeft het wel een prijs: Tom Kabinet kost mij mijn oude netwerk, al mijn tijd en energie en het trekt natuurlijk ook een wissel op het thuisfront.’

Jellema denkt niet dat hij zich heeft verkeken op de strijd die Tom Kabinet heeft doen losbarsten. Wat hem wel op is gevallen, is de principiële houding aan de ‘andere kant’ (NUV, uitgevers). ‘Ik had me wel voorbereid op allerlei voorbehouden maar niet op het feit dat de andere partijen principieel niets met ons te maken willen hebben. Dat valt me wel tegen. Het gaat dan namelijk niet meer om ons verhaal.’

Over de grens‘Het liefst werken we samen met uitgevers, maar we hebben ze niet absoluut nodig. Wat we nodig hebben is materiaal, zonder e-books is er geen Tom Kabinet. Voor dat materiaal zorgen onze gebruikers. Ik vind dat we ook een verhaal richting uitgevers hebben. Het is een alternatief voor illegaal downloaden en er is een aantoonbare behoefte. Ze kunnen ons dus wel in de wielen blijven rijden, maar er is altijd wel een weg omheen voor ons. Maar laat het duidelijk zijn, wij werken veel liever samen met uitgevers en het NUV dan dat we de confrontatie zoeken.’

Rooskleurige toekomstOp de vraag hoe hij de toekomst ziet, is Jellema stellig: rooskleurig. ‘Als je me over vijf jaar weer spreekt hoop ik dat ik kan zeggen dat de uitspraak van het Europese Hof over Usoft (over het verkopen van tweedehands software (red. ) dan ook e-books betreft, dat wij met Tom Kabinet ons model internati-onaal hebben kunnen uitrollen en dat ons concept dan verder gaat dan alleen digitale boeken. Als we dat dan bereikt hebben, dan ben ik blij.’

Page 24: inct.magazine 5 2015

24 inct 5-2015

Wij doen het voor onszelf, niet voor aandeel houders

of managers

Ebru Umar

Ik zit er niet in voor de centen

Al tijdens haar studie bedrijfskunde bleek Umar aanleg voor schrijven te hebben: ‘Ik was altijd degen die in werkgroepen de teksten schreef en het groepje aanstuurde.’ In 2003 begon ze voor de site van Theo van Gogh te schrijven en sinds 2005 leeft ze van het schrijven van columns en artikelen.

Bij KluwerNa haar studie kwam ze – na een

korte periode bij een bank – bij Kluwer Academic Publishers terecht. ‘Daar klotste het geld echt tegen de plinten op. Bij de bank was ik gewend dat je het met dubbeltjes verdient, bij de uitgeverij was het allemaal luxe. Mijn taak was het om wetenschappers wereldwijd te verleiden om “gratis” iets te schrij-ven wat we dan bij Kluwer voor veel geld verkochten. Ik mocht de hele wereld over reizen met een creditcard

Iedereen kent journaliste Ebru Umar waarschijnlijk vooral als een uitgesproken columnist, maar wie weet dat Umar haar carrière ooit begon bij Wolters Kluwer? Ebru Umar vertelt ons over haar ambities en over het runnen van haar magazine Fab.

Page 25: inct.magazine 5 2015

inct 5-2015 25

Ebru Umar

Ik zit er niet in voor de centenvan de zaak waarbij er eigenlijk maar een regel was: niet het Hilton boeken.’ Umar voelde zich in deze baan helemaal niet op haar plaats dus stapte zij over naar Noordhoff Uitgevers, toen nog Wolters Noord-hoff, waar ze begon als business development manager. ‘Ook die baan vond ik eigenlijk superstom, want van alle ideeën kwam in de praktijk toch nooit iets terecht.’

Umar kwam tot de conclusie dat het corporate spel eigenlijk niets voor haar was. Het schrijven voor de site van Van Gogh kwam dus als een welkome afleiding. Het succes van die columns ontging Kluwer echter niet, dus werd er een manier gezocht en gevonden om van Umar af te komen: ‘Mijn functie werd opgehe-ven en we moesten dus om de tafel om te bespreken wat ik dan moest gaan doen. Een goede afscheidsrege-ling was het gevolg.’

In de zonUmar kocht een stulpje in Turkije en tikte in de zon op het strand haar stukjes. Toen bekroop haar toch een gevoel van verveling: ‘Ik leefde als een soort pensionado. Dus ging ik bedenken wat ik zou willen. Ik zou best de baas van Opzij willen worden, maar daar denken ze natuurlijk nooit aan iemand zoals ik. Ik heb er zelfs over gedacht om de titel over te nemen toen het blad in de etalage stond, maar zelfs toen namen ze dat niet serieus.’ Waar ze haar wel serieus namen was bij Sanoma. Het magazine Fab stond daar te koop en Umar wist deze titel

te bemachtigen. Ze maakte, samen met uitgever Sandy Wenderhold, van Fab een magazine voor onder-nemende vrouwen.

Break-even‘Op dit moment kost het blad ons nog tijd en geld, maar we naderen nu wel het break-even-punt. Als je me vraagt wat we anders hadden kunnen doen, zou ik zeggen dat ik Sandy Wenderhold nog voor de aankoop erbij had moeten betrek-ken. Misschien dat we dan wat minder impulsief en wat zakelijker te werk zouden zijn gegaan.’ Umar heeft een duidelijke kijk op haar eigen ondernemerschap. ‘Waarom moet alles wat je koopt in waarde vermeerderen? Bedenk ook dat als je voor een bedrijf werkt, je voor een ander werkt. Dan is het moeilijk om de drang van meer en meer te weerstaan.’

Met Fab doet Umar het dan ook anders. ‘Wij doen het voor onszelf, niet voor aandeelhouders of mana-gers. We willen naast het blad ook evenementen gaan organiseren en uiteindelijk ook partijen die content hebben laten betalen om Fab als doorgeefluik te gebruiken. Je bent als blad een doorgeefluik, dus waarom zou je je daar niet voor laten betalen?’Umar heeft een eigenzinnige kijk op ondernemen en uitgeven en die visie zal ze op inct.spiratie delen met de bezoekers. Dan zal ze verder ingaan op het bijzondere van Fab en hoe zij als ‘dwarse’ maker van Fab een succes wil maken.

Page 26: inct.magazine 5 2015

De software voor uitgeverijen

Biblio3 is een webbased standaard software pakket voor uitgeverijen. Biblio3 biedt workfl ow support voor marketing, sales, redactie, productie, contracten, rechten, royalties, Digital Asset Management (BiblioDAM) en rapportages. Door de uitgebreide interfacemogelijkheden kan Biblio3 naadloos in huidige IT landschappen worden geïntegreerd.

Biblio3 is modulair opgebouwd, gebaseerd op de nieuwste Microsoft .NET en browserbased SQL technologieën. Crossplatform voor Mac en PC en klaar voor alle toekomstige ontwikkelingen in de uitgeverijsector.

Biblio3 zet zich volledig in om aan de eisen van uitgeverijen te voldoen. Vandaag, morgen en in de toekomst. Juist om die reden ontwikkelen wij continue nieuwe functionaliteiten en modules die onze huidige systemen uitbreiden zodat u optimaal kunt blijven uitgeven.

Geïnteresseerd in een gesprek of demonstratie?

Neem contact met Danny Francken op!

+31 (0) 88 88 21 000 | [email protected] | www.biblio3.nl

Marius van Campen, directeur Gottmer: “Met Biblio3/Finall maken we een duidelijk stap richting de toekomst. Een toekomst waarin Gottmer haar content op steeds meer verschillende manieren gaat uitgeven. We anticiperen tegelijkertijd op de verschillende verdien-modellen die we voor ogen hebben. De software van Biblio3/Finall ondersteunt ons hierbij intern zodanig dat wij ons als uitgeverij maximaal naar buiten kunnen richten.”

Tibor Kuijs, IT Director OverAmstel Uitgevers: “Binnen Overamstel uitgevers staat de aandacht voor het boek en de auteur centraal. In Biblio3 hebben we een totaalpakket gevonden dat specifi ek ontwikkeld is voor de uitgeverijbranche en dat onze bedrijfsprocessen begrijpt. Van redactie tot marketing en van uitgever tot e-commerce: iedereen bij Overamstel werkt in dit systeem om het hele proces van manuscript tot boek beter, sneller en inzichtelijker te kunnen laten verlopen. Biblio3 is hét pakket voor uitgevers van nu.”

P U B L I S H I N G S O L U T I O N S

BBA2438_Adv_Biblio3_210x297_v2.indd 1 11-02-15 (wk 7) 16:16

Page 27: inct.magazine 5 2015

Verfrissend advies.

Meer dan ooit is het zaak om de juiste beslissingen te nemen. Over de toekomst van uw organisatie, uw mensen, uzelf. Juist nu bent u dus gebaat bij een goed advies. Denk dan eens aan Deloitte. Niet voor niets hebben wij een ijzersterke reputatie als het gaat om accountancy, belastingadvies, consultancy en financiële advisering.

Kijk op www.deloitte.nl voor meer informatie.

© 2013. For information, contact Deloitte Touche Tohmatsu Limited.

Page 28: inct.magazine 5 2015

28 inct 5-2015

Hans Offringa

Bourbon, Blues & Beleving

Hans Offringa begon zijn carrière als corrector en redacteur bij TIJL Uitgeve-rij in Zwolle. Daar hield hij zich al snel ook bezig met allerlei digitale ontwikkelingen en dat voerde hem uiteindelijk naar de NOS waar hij mede aan de wieg stond van Teletekst, en naar de PTT waar hij zich bezig-hield met de ontwikkeling van Viditel.

Printing On DemandUiteindelijk keerde hij terug naar Zwolle om daar als zelfstandig media-adviseur te beginnen. Via een opdracht bij Euronet, een van de eerste commerciële internetproviders, kwam hij in aanraking met een digitale drukkerij in Groningen. Samen met die drukker ontwikkelde hij de eerste Printing On Demand (POD)-straat in Nederland. Dat was het begin van wat later Uitgeverij Gopher zou worden, de eerste POD-uitgever ter wereld. Offringa kwam vanwege zijn pionierswerk in contact met de mensen van Booksurge, een Amerikaanse POD-uitgeverij die hij mede hielp ontwikkelen en die uiteindelijk in 2005 door Amazon werd ingelijfd.

WhiskyIntussen was Offringa gaan schrijven, vooral over zijn hobby: whisky. Zijn eerste boek verscheen nog bij een reguliere uitgeverij, maar al snel

kreeg hij door dat hij zijn eigen boeken beter zelf kon verkopen. ‘De traditionele uitgeverij is te laks in het opzetten van leuke marketingacties, de boekhandel staat over het alge-meen ook niet te trappelen, dus dan doe ik het zelf wel. Ik werk samen met NBD Biblion die, on demand, mijn boeken drukken. Ik bestel het gewens-te aantal en NBD Biblion bezorgt ze ter plekke.’

OptredensOffringa publiceert zijn boeken ook in de VS – via Amazon – en daar ontdekte hij de potentie van optre-dens als ondersteuning voor het boek. Hij trad onder andere op met diverse musici in New York, Chicago, Charles-ton en Seattle om zijn boeken Whisky & Jazz en Bourbon & Blues te promoten en te verkopen. Iets wat hij nader-hand kopieerde in Nederland, waarbij hij door het hele land optrad. ‘Je moet een beleving rond het boek creëren. Vreemd genoeg hadden de meeste boekhandels, met uitzondering van Westerhof hier in Zwolle, daar geen oren naar. Dus ging ik het via slijters proberen. Die vinden dat wel leuk. Boekjes zijn ook geen verdringing van hun reguliere omzet, maar een aanvulling daarop.’ Het blijkt een succesvolle formule te zijn, want van Bourbon & Blues verkocht Offringa zelf zo’n 7000 exemplaren. Slechts een

fractie daarvan is via de reguliere boekhandel verkocht.

Offringa stelt dat je zonder tussen-komst van een uitgever dus best aangenaam kan verdienen als auteur. ‘Je kort de waardeketen in en houdt dus als auteur meer over.’ Is er dan helemaal geen rol meer voor de uitgever? Offringa ziet nog wel degelijk een rol voor de uitgeverij, maar dan moet die wel gaan beseffen dat de auteur vaak de beste marketeer is. 'Uitgevers moeten weer leren om marketeer te worden.'

FeestjeOp inct.spiratie 2015 zal Offringa op entertainende wijze zijn serieuze boodschap en visie brengen. Dat zal hij doen door kort zijn visie te vertel-len om die daarna aanschouwelijk te maken met een stukje uit het pro-gramma Bourbon & Blues, waarbij hij muzikaal begeleid zal worden door Klaas ‘Bluesharp’ Vermeulen en Dirk ‘The Walking Jukebox’ van Coevor-den. Natuurlijk krijgen alle bezoekers ook een glaasje bourbon whisky en is er voor iedereen een, door NBD Biblion on demand vervaardigde, gebonden limited edition van Bourbon & Blues. Een betere afsluiting van een dag dwarsdenken en friskijken kunnen we ons niet voorstellen.

Hans Offringa staat niet voor het eerst als spreker op een congres van inct, maar inct.spiratie 2015 is wel de eerste keer dat hij muzikaal begeleid wordt en dat hij de bezoe-kers ook nog een heerlijk glaasje bourbon aanbiedt. En dat allemaal om te illustreren hoe hij met zijn boek Bourbon & Blues (onderdeel van de Drank & Klank-trilogie) invulling geeft aan het begrip ‘auteur 3.0’.

Page 29: inct.magazine 5 2015

inct 5-2015 29

Page 30: inct.magazine 5 2015

30 inct 5-2015

Cross device tracking is een persoon volgen op alle apparaten die hij of zij gebruikt. Omdat mensen de ene keer een telefoon gebruiken om het internet te bezoeken, een andere keer een pc, laptop of tablet, en daarvoor ook nog verschillende aansluitpunten (ip-adressen) gebruiken, krijg je een incompleet beeld van iemand als je hem of haar op slechts een van de apparaten volgt.

Sinds enkele decennia wordt het cookie gebruikt om bezoekers van websites te identificeren. De techniek is in de loop der jaren zo verfijnd dat het mogelijk is om bijna alle acties die iemand op het internet doet te volgen. Maar dan moet diegene wel steeds dezelfde browser op hetzelfde apparaat gebruiken: het cookie wordt op de harde schijf geplaatst en is niet toegankelijk als iemand een ander apparaat gebruikt.

Bovendien ondersteunen de meeste telefoons en tablets de cookie-tech-niek niet. Sowieso is wat gebruikers in allerlei apps doen niet via cookies te volgen: de techniek hoort bij de webbrowser. Adverteerders en anderen die graag het gedrag van mensen vastleggen en analyseren, zitten daardoor met gaten in hun gegevens. Daarom zijn er verschillende methoden ontwikkeld om toch zo nauwkeurig mogelijke profielen van (potentiële) klanten samen te stellen.

Deterministic en probalistic modellingEén methode om het gedrag van mensen op verschillende appraten te volgen is hem of haar ertoe verleiden om op beide appraten op dezelfde site in te loggen: dan kunnen de twee cookies (of andere id’s) op de twee apparaten aan elkaar gekoppeld worden, inclusief het opgeslagen surfgedrag. Dit wordt deterministic modelling ge-noemd. Partijen als Google, Twitter, Facebook en dergelijke doen dit. In com-binatie met tracking via knoppen (zoals de like-knop) op andere sites, of tracking cookies van advertentiediensten kunnen zij het gedrag en de voorkeuren van individuen tot in detail vastleggen. In theorie kan iedere gebruiker het de achtervolgers lastig maken door na iedere sessie de cookies op te ruimen, een ad-blocker (software die adverten-ties tegenhoudt) te installeren en ip-spoofing (een techniek die een nep-ip-adres doorgeeft) te gebruiken, maar de doorsneegebruiker doet dat niet.

Een andere manier om gegevens te achterhalen is gedragsanalyse, oftewel probalistic modelling. Als er op verschil-lende apparaten naar vrijwel dezelfde sites wordt gesurft, daar ongeveer dezelfde dingen worden gedaan en de gebruikers zich dan ook nog ruwweg in dezelfde regio bevinden, dan is het mogelijk dezelfde persoon. Bij deze methode is het veel minder zeker dat het gedrag werkelijk van één en

dezelfde persoon is, maar dat is niet altijd van belang. De meeste gegevens worden om privacy-redenen toch geanonimiseerd verwerkt. Uiteindelijk gaat het om het patroon: dat je op basis van eerder gedrag ontdekt wie je op welke manier wanneer kunt aanspreken met welke boodschap op welk apparaat. Volgens de aanbieders van ‘probalistic modelling’-diensten is de methode tussen 60 en 90% nauwkeurig.

Het nut van gericht aanbodEen belangrijke reden voor consumen-ten om mee te werken aan het steeds nauwkeuriger profileren van hun interesses is dat misplaatste adverten-ties of berichten ergernis opwekken. Als een supermarkt een vegetarisch aanbod heeft, is dat interessant voor vegetari-ers. Maar als die dan ook de reclame voor de sukadelappen voorgeschoteld krijgen, is de supermarkt snel de opgebouwde goodwill weer kwijt. Hetzelfde geldt voor media: wie te ruwe profielen hanteert bijvoorbeeld door alleen de leeftijd als criterium te gebruiken, kan een kwakkelende oudere onaangenaam treffen met een aanbod dat eigenlijk alleen bedoeld is voor fitte, kwieke pensionado’s. Of andersom.

Het nut voor uitgeversUitgevers kunnen er op twee manieren bij gebaat zijn om mensen op verschil-lende apparaten te volgen: als aanbie-ders van advertentieruimte en als verkopers van content.

Uit de inct.kennisbank In de kennisbank van inct staan tal van artikelen die verdieping bieden en professionals helpen bij hun werk. Zo nu en dan plaatsen we een artikel uit de kennisbank ook in inct.magazine.

Wat is cross device tracking?En wat hebben uitgevers eraan?

Page 31: inct.magazine 5 2015

inct 5-2015 31

AdvertentieruimteAls aanbieder van advertentieruimte is de uitgever erbij gebaat als duidelijk is dat een advertentie heeft bijgedragen tot aankopen en dus zijn geld waard is. Uit onderzoek van Google blijkt dat in Nederland 67 % van de mensen ten minste twee verschillende apparaten gebruikt alvorens een aankoop te doen. Daardoor kan het verband tussen de eerste kennismaking (een advertentie) en de aankoop kwijtraken. Bijvoorbeeld: in een digitale uitgave staat een advertentie voor een vakantie. De lezer ziet die op zijn of haar smart-phone tijdens het forenzen, maar kan niet meteen boeken, want dat soort beslissingen moet aan de eettafel doorgesproken worden. Thuis wordt de aanbieding gezamenlijk bekeken op familie-tablet. Als de partner de volgen-de dag op het werk ook vakantieverlof

heeft weten te regelen, wordt de reis geboekt via de pc omdat je daar (volgens twee derde van de deelnemers aan het Google-onderzoek) veiliger mee kunt betalen. Als de drie contactmo-menten niet gebundeld worden, weet de reizenverkoper niet dat de kiem gelegd is op de smartphone. En dus ook niet dat de investering in die advertentie zich dus al weer een beetje heeft terugbetaald.

ContentaanbiederAls aanbieder van content heeft de uitgever op dezelfde manier met cross device tracking te maken als alle anderen die iets willen verkopen: hoe meer je over je klant(en) weet, des te beter kun je je aanbod aan diens wensen aanpassen. Door gericht andere producten aan te bieden, of door de publicatie of het portfolio aan te passen.

Als bijvoorbeeld blijkt dat een bepaalde rubriek of bijlage niet of nauwelijks wordt gelezen, hoeft die in de toekomst niet meer gemaakt te worden. De energie kan dan worden gestoken in content die wél aanspreekt. Hoewel betalen voor content steeds gewoner wordt, is het voor veel uitgevers nog steeds lastig om bezoe-kers te vragen om in te loggen. Als de content vrij toegankelijk is (of op papier verschijnt), zal bijna niemand voor de lol gegevens achterlaten. In dat geval is een uitgever afhankelijk van andere partijen, zoals advertentienetwerken, voor gebruikersprofielen.

PrivacyIn verband met privacy-kwesties is het gebruik van cookies per wet geregeld. Cross device tracking is niet expliciet door de wet geregeld maar valt wel onder de Wet bescherming persoonsge-gevens omdat het privacy-issues met zich meebrengt. De Amerikaanse Digital Advertising Alliance (die de belangen van adverteerders behartigt door regels op te stellen waardoor consumenten zich niet te veel aan commerciële boodschappen ergeren) heeft haar leden geadviseerd om deze techniek toe te passen in ‘de geest’ van de regels rondom het gebruik van cookies. Voor Nederland zou dat betekenen: een opt-out aanbieden, open en transparant vertellen waarvoor de gegevens verzameld worden en hoe ze gebruikt worden, geen handel drijven in tot indivi-duen herleidbare gegevens en de gegevens goed beschermen tegen misbruik en diefstal.

Frank Veerkamp

Page 32: inct.magazine 5 2015

• Hardbound in oplage één

• Paperbacks met flappen

• Koffietafel- en groot formaat oblong

• Digitale ‘spot vernis’ op binnenwerken

• Dundruk papier

POD 2.0 Scan Laser bvSymon Spiersweg 4

1506 RZ Zaandam075 655 43 55

[email protected]

Wij staan graag voor u klaar!

Scan Laser heeft weer een fors aantal stappen gezet op het gebied van POD

Bovendien is de website www.1Boek.nl vernieuwd!

v o r m g e v i n g v a n d i g i t a l e e n g e d r u k t e m e d i a

TERUGBLIK OP EEN JAAR PASSEND ONDERWIJS

THEMANUMMER

perspectief voor ieder kind

nr 7 september/oktober 2015Uitgave van Ouder vereniging Balans • 28 e jaargang • € 6,95

EN VERDER: HENK KROL (50PLUS), RINDA DEN BESTEN, PAUL ROSENMÖLLER, SURFEN OP DE NOORDZEE

STAATSSECRETARIS SANDER DEKKER OVER THUISZITTERS EN SCHOLING VAN DOCENTEN.

DYSLEXIE: WAT LEVERDE DECENNIALANG ONDERZOEK OP?

ADHD: DE INVLOED VAN MEDICATIE EN BLAUW LICHT OP SLAAP.

01-Omslag-BM 20150828 SM.indd 1 30-08-15 15:37

[email protected] • www.beeldinzicht.nl

Page 33: inct.magazine 5 2015

inct 5-2015 33

Gratis bestaat niet: publicaties maken en verspreiden kost nu eenmaal geld en iemand moet daarvoor opdraaien. In de meeste gevallen is dat degene die de informatie of het entertainment consu-meert, maar er zijn ook allerlei afgeleide manieren bedacht. Op welke plaatsen kun je als uitgever de rekening neerleg-gen?

Er zijn grofweg vier manieren waarop de uitgaven betaald kunnen worden.• De consument betaalt voor de

informatie.• Een derde partij betaalt voor informa-

tie in ruil voor aandacht van of gegevens over de consument.

• De consument betaalt voor iets anders en krijgt de informatie erbij.

• De uitgever betaalt de informatie (deels) uit andere diensten.

Uiteraard zijn er ook allerlei combinaties mogelijk.

De consument betaalt voor de informatie

Boter bij de visDit is het oudste en bekendste verdien-model: je loopt een winkel binnen, kiest een product, betaalt, en het is van jou. Boeken, kranten en tijdschriften worden zo al eeuwen verhandeld. Als er voldoende boeken verkocht worden, raakt de uitgeverij uit de kosten en met een beetje mazzel maakt ze nog winst ook. Dit gebeurt al eeuwen met fysieke producten zoals gedrukte boeken. Maar

online een e-book kopen en met iDEAL-betalen is in wezen hetzelfde.

AbonnementenEen abonnement kan, zoals bij kranten, tijdschriften of losbladigen een afspraak tot het afnemen van een reeks produc-ten uit een serie zijn, of het kan gedu-rende een bepaalde periode toegang tot een dienst zijn. Het grote voordeel voor de leverancier is een gestage stroom aan inkomsten; voor de klant is het een garantie op tijdige en constante levering, zonder dat tussentijds inspan-ningen nodig zijn om het volgende exemplaar uit de serie te ontvangen.

Verstopte opbrengstenDe meeste websites hebben een

Uit de inct.kennisbank In de kennisbank van inct staan tal van artikelen die verdieping bieden en professionals helpen bij hun werk. Zo nu en dan plaatsen we een artikel uit de kennisbank ook in inct.magazine.

Wie betaalt de uitgever?Als de lezer op de knip zit

Foto

: Beeld

inZ

icht, Peter S

naterse

Page 34: inct.magazine 5 2015

34 inct 5-2015

algemeen toegankelijk gedeelte met een aantal gratis artikelen om bezoe-kers die nog geen lid zijn ervan te overtuigen dat de inhoud een lidmaat-schap waard is. Voor specialistische inhoud moet wel betaald worden, bijvoorbeeld: onderzoeken, whitepa-pers, e-books, video’s, podcasts, een gebruikersforum en kortingsaanbiedin-gen op activiteiten die relevant zijn voor de leden van de site. De gratis artikelen worden gefinancierd uit de inkomsten van de betaalde content. Dat wordt ook wel het freemiummodel genoemd: geef iets weg om de geesten rijp te maken voor verkoop. Zoals de kaasboer een plakje kaas geeft om te proeven, in de hoop dat het een onsje meer mag zijn.

Derden betalen de uitgever

AdvertentiesBekend model in de uitgeverij: de aantrekkingskracht van de inhoud zorgt voor aandacht, en adverteerders hopen te profiteren van die aandacht. De meeste advertentievormen zijn duidelijk als zodanig te herkennen, zoals grafische advertenties, tv- en radioreclame, maar sommige zijn meer versluierd, zoals productplacement in de content: het noemen van een productnaam in een verhaal, een gesponsorde recensie, een product of logo in beeld enzovoort. Bij deze vorm van adverteren hebben de uitgever en de adverteerder een rechtstreekse band.

Google Ads is de belangrijkste speler op het gebied van automatisch geplaatste advertenties. Hierbij heeft de uitgever geen rechtstreekse band met de adverteerder: beiden hebben een afspraak met Google en de koppeling komt op basis van algorit-men tot stand. Google plaatst de advertenties op basis van woorden die relevant zijn voor de adverteerder en de contentleverancier.

Bij een contentwebsite zijn adverten-ties doorgaans de eerste inkomsten-bron. Adverteerders hebben graag een duidelijk omschreven doelgroep die de site regelmatig bezoekt en daar actief

is. Maar aandacht alleen is voor veel adverteerders niet meer genoeg, er moet werkelijk contact tussen de adverteerder en de bezoeker ontstaan, bijvoorbeeld doordat zij doorklikken naar de webwinkel van de adverteerder of dat zij een coupon downloaden of een Like uitdelen: het bewijs dat een advertentie op de site niet alleen zichtbaar is geweest, maar ook is opgevallen. De maker van de site moet daarom goed rekening houden met de plaatsing van de commerciële bood-schappen. Die moeten voldoende opvallen, maar mogen niet irriteren. Ook de adverteerder (met name diens reclamebureau) heeft hier een verant-woordelijkheid: de advertentie moet spannend en uitnodigend zijn. Kermis-geknetter alleen werkt allang niet meer.

DoelgroepconcentratieHet onderwerp van de website trekt mensen aan die een gezamenlijke interesse delen. Zij zijn interessant voor adverteerders die een aanbod willen doen dat met die interesse overeen-komt. Ook een afgeleide interesse kan interessant zijn, omdat de ene interesse vaak gepaard gaat met de andere. Zo zijn tuinierders vaak ook wandelaars en hebben veel autoliefhebbers een bovengemiddelde voorkeur voor sterke drank en dure horloges. De gezamenlijk-heid kan ook uit iets anders voortkomen dan de binding met een bepaald onderwerp, bijvoorbeeld uit het feit dat men elkaar offline kent.

MarktinformatieIn het marktinformatiemodel levert de aanbieder van content gegevens over de lezers aan organisaties die daarin geïnteresseerd zijn. Big data dus, over zoek-, lees- en aankoopgedrag van (internet-)gebruikers. De opbrengst wordt besteed aan artikelen die nog meer inzicht in de motivatie van de bezoekers geven. Voor het verzamelen van dit soort informatie is veel specialis-tische kennis over het verzamelen en analyseren van bezoekersgegevens noodzakelijk.

CrowdfundingEen ander verdienmodel dat door digitalisering groot is geworden is

crowdfunding. De auteur of uitgever krijgt geld van particulieren om een publicatie te maken: de massa wordt ingezet om financiële steun te krijgen. Investeerders hebben toegang tot exclusieve content op de website of kunnen rechtsreeks in contact komen met de auteur. Dit heeft de meeste kans van slagen bij uitgaven waarvoor een beperkt, maar enthousiast publiek is.

SponsoringSponsors zijn niet alleen geïnteresseerd in naamsvermelding, maar willen interactie met degenen die zij sponso-ren. Bij sportsponsoring betekent dit vaak dat er niet alleen een logo op het shirt of langs het veld / de baan / het parcours staat, maar er ook gelegenheid is om de sporters te ontmoeten, dat trainers motivatiespeeches geven aan het personeel of vergaderingen in het stadion plaatsvinden. In de uitgeverij is dergelijk direct contact ook mogelijk, waarbij de auteur bijvoorbeeld een workshop helder schrijven geeft of zijn of haar deskundigheid op een bepaald onderwerp deelt.

AuteursVoor sommige auteurs is het belangrij-ker dat hun ideeën aandacht krijgen dan dat ze verdienen aan de uitgave. Zij hebben voldoende inkomsten uit andere bronnen, maar willen of moeten gehoord worden. Voor wetenschappers is bijvoorbeeld het aantal publicaties en het aantal keren dat die geciteerd worden van levensbelang voor hun carrière. In de wetenschappelijke wereld draait de geldstroom nu om: de (meest-al prijzige) abonnementen worden goedkoper of gratis, vanuit de gedachte dat de wetenschap zich beter ontwikkelt naarmate wetenschappers elkaars resultaten beter kunnen gebruiken voor hun eigen onderzoek. Daar staat tegenover dat de wetenschappers (of hun financiers) moeten betalen voor publicatie.

Een andere manier waarbij de auteur bijdraagt is ‘assisted self-publishing’. Daarbij loopt niet de uitgever het uitgeefrisico, maar de auteur. De uitgever biedt tegen betaling diensten als schrijfadvies, redactie, vormgeving

Page 35: inct.magazine 5 2015

inct 5-2015 35

en publiciteitsdiensten aan. De auteur loopt het risico dat hij of zij dergelijke investeringen niet terugverdient, maar als de uitgave een succes wordt, houdt de auteur er meer aan over dan bij een traditionele uitgeefovereenkomst.

Kick back feesKick back fees zijn de vergoedingen die telecomaanbieders aanboden (aanbie-den?) aan sites die veel webverkeer genereerden, bijvoorbeeld door veel video of interactiviteit te bieden. Zij maakten het immers voor bezoekers de moeite waard om over te stappen naar een abonnement met meer dataverkeer of een hogere snelheid, wat voor de telecombedrijven betekende dat ze duurdere abonnementen konden verkopen. Met de komst van 4G-net-werken kan dit model weer interessant worden.

De lezer betaalt voor iets anders

Affiliate marketingAffiliate marketing is één van de belangrijkste verdienmodellen op het internet. Bij affiliate marketing worden producten van partners (affiliates) op de website verkocht. De uitgever ontvangt een vergoeding per aangebrachte klant zodra de verkoop gerealiseerd is. De bezoeker kan zichtbaar doorgeleid worden naar de site van de partner, maar er kan ook een schil omheen

gelegd worden waardoor het lijkt alsof de transactie op de site van de uitgever plaatsvindt terwijl de onderliggende techniek (en de afhandeling) geheel bij de partner liggen. De basis van een affiliate-relatie kan een website zijn, een webwinkel, een bestand met e-mail-adressen en/of een klantenbestand. Essentieel is dat er een inhoudelijke relatie is tussen de content en de winkel: de bezoeker van de site komt binnen op basis van interesse voor het onderwerp van de site.

De uitgever financiert de uitgave uit andere diensten

Aanvullende dienstenDe consument betaalt niet voor de informatie, maar voor diensten die dezelfde organisatie aanbiedt in het verlengde van de informatie. Het grote verschil met bijvoorbeeld affiliates is dat de consument aan dezelfde partij betaalt die zowel de informatie als het product of de dienst levert en er geen derde bij is betrokken. Een voorbeeld is een bank die informatie over huizen kopen en inrichten aanbiedt aan degenen die een hypotheek bij die bank hebben of overwegen. Dit wordt ook wel corporate publishing genoemd.

LicentieverleningLicentieverlening geeft mensen die het intellectueel eigendom op een idee

hebben de mogelijkheid daar geld aan te verdienen. In de technologie wordt veel kennis via licenties te gelde gemaakt. Steeds vaker laten uitgeverijen dure digitale publicatiesystemen ontwikke-len. Die zouden ze in licentie kunnen geven bij andere uitgeverijen die geen directe concurrenten zijn.In de uitgeverij bekende verdienmodel-len als het doorverkopen van rechten op de vertaling, verfilming, omwerking tot strip en hoorspel, zijn vergelijkbaar: ook hierbij wordt intellectueel eigendom via verschillende verschijningsvormen verkocht.

MerchandisingVoor sommige soorten uitgaven is het mogelijk om merchandising te ontwik-kelen. Het bekendst zijn de poppetjes van stripfiguren of sokken en stropdas-sen met een stripfiguur als opdruk, maar ook de kussenslopen met een gedicht erop worden al jaren verkocht. Bij boeken komt de merchandising meestal pas op gang als het boek verfilmd wordt, omdat mensen er eerder geen gemeenschappelijk beeld bij hebben. Maar ook daar zijn uitzonde-ringen op: de Harry Potterbril stond ook al op het originele boekomslag en is niet door de filmmakers bedacht.

Frank Veerkamp

PublishOne Jade nu beschikbaar!Het krachtigste document management systeem voor auteur en redacteur.Verkort de time-to-market van publicaties door te schrijven, verrijken, doorzoeken en publiceren vanuit één omgeving.

Vraag nu een demo aan op www.publishone.nlPublishOne is een product van Diskad - [email protected] - twitter.com/publish_one

Page 36: inct.magazine 5 2015

Betrouwbaar, accuraaten transparant

Abonnementenbeheer

S.P.AbonneeserviceAnthony van Leeuwenhoekweg 34, 2408 AN Alphen aan den Rijn, T: 0172-476085E: [email protected] www. spabonneeservice.nl