HVC - Vmbo informatie (2011/2012)

download HVC - Vmbo informatie (2011/2012)

of 7

description

Algemene informatie over het Vmbo op het HVC. Herbert Vissers College: jouw school, mijn school!

Transcript of HVC - Vmbo informatie (2011/2012)

vmbo bk

Jouw school, mijn school!

Het is zo ver!Na de zomervakantie is het zo ver, je gaat aan een nieuw en spannend avontuur beginnen en dat avontuur heet de brugklas. Nu ben je de oudste en waarschijnlijk ook de grootste op school, maar in de brugklas ben je opeens weer de kleinste. Op je nieuwe school lopen kinderen rond die nog groter zijn dan jij en de leraren lijken wel reuzen. Toch zal je snel merken dat er op het HVC alleen maar vriendelijke reuzen rondlopen. Dit zijn ervaren leraren die er zijn om ervoor te zorgen dat je zo snel mogelijk je eigen plekje vindt op het HVC.

Het HVC biedt onderwijs aan op alle niveaus. Waarschijnlijk heb jij een vmbo-basis of -kader advies gekregen. Met dit advies ben je welkom op het HVC. In de eerste twee schooljaren word je voorbereid op de keuze voor een afdeling in de bovenbouw. Je krijgt dan wel veertien verschillende vakken aangeboden! Je zult in de eerste twee schooljaren al gauw merken welke vakken je leuk vindt en voor welke vakken je talent hebt. Dit kan je helpen bij een keuze voor de afdeling in de bovenbouw. Meer informatie hierover vind je in de folders over de verschillende afdelingen. Nu nog even wat meer informatie over de brugklas, want daar wil je natuurlijk alles over weten. Het HVC vindt het super belangrijk dat jij je veilig voelt op school. Met zijn allen zorgen we ervoor dat er een gezellige en vertrouwde sfeer hangt. Een belangrijk persoon die over jouw veiligheid en die van anderen waakt, is je mentor. In de brugklas vangt je mentor jou en je klas op. Je mentor is een echte alleskunner: hij wil jou graag leren kennen, luistert naar je als je vragen hebt, helpt je bij problemen, zorgt voor je als je je opeens niet lekker voelt, hij houdt contact met je ouders en naast al die dingen geeft hij ook nog les. Je mentor begeleidt jou twee jaar lang. Je zult merken dat je langzaam een band gaat opbouwen met je mentor, en je durft het in de

derde klas vast niet te zeggen , maar stiekem zal je hem in de bovenbouw gaan missen! Het HVC is een school met een christelijke achtergrond. Dit betekent echter niet dat je per se christelijk moet zijn om bij ons op school te mogen komen. Wij vinden het juist leuk en leerzaam als er zoveel mogelijk mensen met verschillende achtergronden in de klaslokalen zitten. Onze slogan is niet voor niets: jouw school, mijn school. Dat betekent dat het HVC een school is voor iedereen!

Vmbo op het HVC

De afdeling vmbo bestaat op het HVC uit vmbo-basis beroepsgericht en vmbo-kader beroepsgericht. De afdeling vmbo-t wordt bij ons mavo genoemd. De afdelingen vmbo-b en vmbo-k zitten samen in n gebouw. Dat heet de Noorderdreef. Je komt dus voornamelijk leerlingen uit vmbo-b en vmbo-k op school tegen. De mavo-afdeling zit in het middelste gebouw van het HVC (het T-gebouw) en de havo en vwo afdelingen zitten in het gebouw dat de Beurtschipper heet. Die verschillende gebouwen zorgen ervoor dat de school niet te groot aanvoelt en daardoor kun je het met elkaar gezellig maken. Als je een vmbo-b of een vmbo-k advies hebt, dan zit je bij ons dus goed. Als je een lwooleerling bent, dan gaan we jou ook extra begeleiden. Op het HVC is veel aandacht

voor persoonlijke ontwikkeling. We vinden dat je de kans moet krijgen om al je talenten te gebruiken. Het vmbo is een 4-jarige beroepsvoorbereidende opleiding. Op het HVC is er een duidelijk verschil tussen de onderbouw en de bovenbouw. In de onderbouw volg je veel meer verschillende vakken, in de bovenbouw heb je juist weer minder vakken, maar je hebt dan wel vaker les in die vakken. De onderbouw en de bovenbouw hebben ook verschillende teamleiders, dat zijn eigenlijk de bazen van jouw opleiding. Je vindt hun namen ook achterin deze folder. Als je in de derde klas zit heb je voor een afdeling gekozen. Meer informatie daarover vind je in de afdelingsfolders. Nu zit je op de basisschool en heb je elke dag op dezelfde tijden les van dezelfde juf of meester. Straks wordt dat allemaal anders.

Je hebt verschillende lestijden, wel 14 (!) verschillende vakken en alsof dat nog niet genoeg is, krijg je ook nog eens allemaal andere leraren. Dat zorgt voor heel wat brugklasstress , maar het HVC heeft daar een paar dingen op gevonden: De klassen zijn klein; Er zijn leraren die meerdere vakken geven zodat je niet aan veertien nieuwe gezichten hoeft te wennen; De mentor begeleidt je heel goed in het eerste jaars, en natuurlijk ook in het tweede! Elk lesuur duurt maar 50 minuten zodat je veel afwisseling hebt; Je houdt pauze in je eigen gebouw, zo leer je ook andere leerlingen en leraren kennen.

AfdelingstestJe krijgt straks twee jaar de tijd om uit te zoeken welke afdeling het beste bij jou past, maar deze mini-test geeft al je alvast een tipje van de sluier.

Rijtje 1: Ik vind het leuk om in de garage van mijn vader bezig te zijn met solderen Ik vind het leuk om technische tekeningen te maken op de computer Ik ben graag aan het werk in de garage of in een werkplaats Ik heb twee rechterhanden, dat betekent dat ik erg handig ben Rijtje 2: Ik vind het leuk om op school iets van hout te maken Ik wil later een baan waarbij ik niet elke dag hetzelfde doe Als ik iets maak, dan zorg ik ervoor dat het netjes afgewerkt is Ik wil kiezen voor een praktische opleiding met veel arbeidsmogelijkheden

Rijtje 3: Als het licht thuis uitvalt, weet ik meteen weer hoe ik het aan moet krijgen Ik vind het interessant om te weten hoe apparaten er van binnen uitzien Later wil ik een baan waarbij ik bij veel verschillende mensen over de vloer kom Ik werk altijd heel nauwkeurig, ik maak niet snel fouten Rijtje 4: Ik help graag anderen Ik houd me bezig met gezond leven Als mijn zusje/broertje ziek is, dan zorg ik graag voor hem/haar Ik heb veel vrienden en vriendinnen Rijtje 5 Toen ik klein was, stond ik elk jaar met mijn spulletjes op de rommelmarkt Ik ben een echte aanpakker, als er iets moet gebeuren dan ga ik aan de slag Het lijkt me leuk om later als verkoper in een winkel te werken Ik help graag anderen

ja/nee ja/nee

ja/nee ja/nee

ja/nee ja/nee ja/nee ja/nee ja/nee

ja/nee ja/nee ja/nee

ja/nee ja/nee ja/nee ja/nee

ja/nee ja/nee ja/nee

ja/nee

Herbert Vissers had een bedrijf en dat groeide enorm. Daarom had het bedrijf van Herbert veel mensen nodig met verstand van techniek. Omdat er weinig mensen waren met de juiste opleiding richtte Herbert met een paar andere ondernemers uit de buurt een school op die later het Herbert Vissers College zou gaan heten.

De meeste jas bij rijtje 1? Dan is de afdeling metaal wat voor jou. Lees hier mee over in de verschillende afdelingsfolders. De meeste jas in rijtje 2? Dan is de afdeling hout en bouw iets voor jou. Lees hier meer over in de verschillende afdelingsfolders. De meeste jas bij rijtje 3? Dan is misschien de afdeling elektro of

instalektro iets voor jou. Lees hier meer over in de verschillende afdelingsfolders. De meeste jas bij rijtje 4? Dan is misschien de afdeling verzorging iets voor jou. Lees hier meer over in de verschillende afdelingsfolders. De meeste jas bij rijtje 5? Dan is misschien de afdeling Handel en Verkoop iets voor jou. Lees hier meer over in de verschillende afdelingsfolders.

Stellingen voor brugklasleerlingen:Hieronder vind je een aantal uitspraken gedaan door leerlingen van groep 8. Ervaren burgklasleerlingen reageren hierop. Het leerlingenpanel bestaat uit: Amal (1k3), Bryan (1k3), Gaby (1k2), Marouane (1k2), Robin (1k2) en Gaby (1k2)

1. Ik ben bang dat ik de lokalen niet kan vinden op zon grote school. Straks raak ik nog verdwaald! Bryan: De eerste week mag je nog te laat komen, maar na de tweede week weet je het wel. Amal: Het is heel makkelijk verdeeld eigenlijk. Je hebt twee verdiepingen en bij de deuren staan allemaal nummers. Gaby: Je kunt ook gewoon achter de klasgenoten aanlopen, er is vast wel iemand die het weet. Als je te laat komt in de eerste week dan maakt het nog niet zoveel uit, dan zijn de leraren aardig. Later worden ze daar wel strenger in!

2. Ik heb gehoord dat je boekentas soms wel tien kilo weegt. Ik heb echt geen zin in rugklachten! In koor: Onze tas weegt echt geen tien kilo! Bryan: Je kan ook je boeken in je kluisje leggen en tijdens de pauze omwisselen. Juliette: Ik doe eigenlijk altijd mijn boeken in mijn kluis en als ik huiswerk heb dan neem ik ze mee naar huis. 3. Mijn vrienden op de basisschool hebben allemaal een ander advies gekregen dan ik. Nu ga ik helemaal alleen naar de brugklas en ik weet niet of ik wel nieuwe vrienden kan maken. Juliette: Ik had precies hetzelfde, ik ging met n vriendin van de basisschool naar het HVC. Daar ben ik nu nog steeds bevriend mee, maar ik heb ook nieuwe vrienden gemaakt. Marouane: Ik ging juist met veel vrienden van de basisschool naar het HVC. Ik heb ook wel nieuwe vrienden gemaakt maar die neem ik nog niet mee naar huis ofzo. Allemaal: Het is ons allemaal meegevallen eigenlijk. Robin: Ik dacht echt dat het anders zou zijn, dat ik heel alleen zou zijn. Maar ik had al snel vrienden gemaakt. Op kamp leerde ik ook een meisje kennen waarvan ik dacht die is wel een beetje hetzelfde.

Juliette: Je moet soms ook groepjes maken en dan denk je ook bij wie zal ik eens gaan? daardoor leer je ook mensen kennen. 4. Volgens mijn broer zijn de leraren op de middelbare school super streng. Ze geven strafwerk en laten je soms tot 17:00 nablijven! Robin: Dat is wel waar! Juliette: Ik heb bij de wiskunde al vaak straf gehad. Dan mocht ik kiezen of strafwerk schrijven of nablijven. Dan kies ik natuurlijk voor strafwerk schrijven. Robin: Als een docent vrolijk is, dan zijn de lessen erg leuk. Bij een vrolijke docent zijn zelfs de drukste kinderen rustig. Bij sommige docenten kijken we ook lms, dat is natuurlijk wel leuk. Allemaal: Over het algemeen zijn de leraren aardig, maar ook erg verschillend. 5. Mijn nichtje van vijftien zit elke avond drie uur lang aan haar huiswerk. Moet ik ook zo lang aan mijn huiswerk zitten? Allemaal: Nee! Juliette: Ligt er aan hoeveel huiswerk je hebt. Robin: Het ligt er ook aan of je het snapt of niet, ik denk dat ik er wel anderhalf uur aan zit elke dag. Juliette: Het lijkt soms of ik er langer aan zit, want tussendoor ga ik ook wel pingen en muziek luisteren.

Begeleiding op het HVCMentor: In het welkomstwoord kwam hij al even voorbij: de mentor. In de brugklas krijgt je klas een mentor. Hij wordt twee jaar lang jouw persoonlijke coach op school. In de eerste schoolweken doe je samen met je mentor en je klas veel leuke activiteiten om elkaar wat beter te leren kennen. Zo is er een sportdag en gaan jullie samen op kamp. Je mentor zorgt ervoor dat je kennismaakt met de school, maar ook met al je klasgenoten. Je ouders leren je mentor ook kennen, dat is wel zo handig als je het thuis met je ouders over school hebt. Je mentor geeft natuurlijk ook gewoon les, dat kan elk vak zijn. Naast de gewone lessen volg je elke week een les mentoruur. In dit uur vertelt de mentor je belangrijke dingen over schoolzaken. Zo legt hij bijvoorbeeld uit hoe je het beste je agenda kunt invullen, hoe je een repetitie moet voorbereiden of hoe je je tas het beste kunt inpakken. Ook houdt hij klassengesprekken over de sfeer op school en in de klas. Als het even niet gaat Als het even niet gaat dan kun je altijd bij je mentor aankloppen. Hij helpt je dan zo goed als hij kan, maar soms zijn er problemen die een mentor niet kan oplossen. In dat geval staat er op het HVC een zorgteam voor jou klaar dat bestaat uit: een zorgcordinator, een orthopedagoog en een counsellor. Dat zijn allemaal moeilijke woorden die je niet meteen hoeft te onthouden. Wat je wel moet weten is dat deze mensen er altijd voor je zijn als je problemen hebt die je niet met je mentor kunt bespreken. Dyslexie/dyscalculie: Twee woorden voor iets wat veel voorkomt in de brugklas. Heb je dyslexie of dyscalculie, dan heb je waarschijnlijk een ofcieel papier waar dat op staat. Als je een kopie van dit papier inlevert bij het HVC, dan krijg je van ons een pasje. Met dit pasje heb je recht op bijvoorbeeld: extra tijd bij toetsen en examens, alternatieve toetsmogelijkheden en aangepaste beoordeling van spelfouten.

Maak kennis met enkele brugklasmentoren...

Meneer El Mahdadhi

Ik heb zelf ook op het HVC gezeten toen ik nog een klein ventje was. Ik was altijd al een druk mannetje en daarom ben ik gymdocent geworden. Ik ben nu al een paar jaar mentor in de onderbouw van de kader en ik vind het ontzettend leuk om te doen. In de brugklas is alles nieuw voor de meeste leerlingen; vooral de grote school en al die verschillende lokalen zorgen voor veel verwarring. Daarom maak ik ze in de eerste week van het schooljaar wegwijs in het schoolgebouw, maar ik vertel ook hoe ze hun agendas moeten bijhouden en hoe ze het beste hun tas kunnen inpakken. Naast al die schoolzaken vind ik het belangrijk dat de sfeer in de klas goed is. Geen enkele leerling is hetzelfde en daarom vind ik dat iedereen elkaar moet respecteren. Aan het einde van de mentorperiode hoop ik dat leerlingen over mij zeggen dat ik een leuke mentor ben die te vertrouwen is. Het leuke van mentor zijn, is de band die je opbouwt met de leerlingen. Na twee jaar is die band zo sterk dat ik ook in de bovenbouw contact blijf houden met de leerlingen. Elke mentorklas is eigenlijk als je eerste verkering, die vergeet je nooit meer.

Mevrouw Wemer

Ik heb eerst lesgegeven op een basisschool en daarna ben ik docente godsdienst geworden op het HVC. Ik heb speciaal voor het vmbo gekozen vanwege de leerlingen. Ik vind de leerlingen op het vmbo heel open en spontaan, ze willen graag dingen doen. Veel leerlingen zijn ook best wel druk, maar dat ben ik ook en daarom begrijp ik ze ook goed. Ik ben nu al vier jaar mentor van de brugklas basis en dat vind ik super. Het leukste aan mentor zijn van een brugklas vind ik dat je een band opbouwt met de leerlingen. Het is ook leuk om ze te zien groeien, niet alleen fysiek (elk jaar zijn de meesten weer vijf centimeter gegroeid), maar ook in hun talenten en prestaties.

Aan het begin van het schooljaar is alles nog nieuw voor de leerlingen, ze kennen nog maar weinig andere kinderen. Daarom doe ik veel kennismakingsspelletjes met ze en laat ik ze veel samenwerken. Hierdoor leren ze elkaar goed kennen en vormt de klas langzaamaan een hechte groep. In mijn mentorklas voelt iedereen zich hopelijk geaccepteerd en er is altijd ruimte voor een grapje, want, als je het niet leuk op school hebt, kun je ook niet leren. Als ik na twee jaar afscheid neem van mijn leerlingen, dan hoop ik dat ze tijdens mijn lessen altijd veilig hebben gevoeld en dat ze iets hebben geleerd over zichzelf.

Directie en teamleiders:Mevr. M.M. van de Woestijne J.N. Kooistra G.A.C.W. Kortenoeven K.G. Engelvaart sectordirecteur vmbo teamleider basisberoepsgerichte leerweg, leerjaar 1 en 2 teamleider kaderberoepsgerichte leerweg, leerjaar 1 en 2 teamleider basis- en kaderberoepsgerichte leerweg, leerjaar 3 en 4

Jouw school, mijn school!

Herbert Vissers College Beurtschipper 200 2 1 5 2 L G N i e u w - Ve n n e p Te l e f o o n 0 2 5 2 6 6 1 5 9 9