Horeb Bode mrt 2009

4
meerdere malen opgenomen geweest in een kliniek in Den Haag. Maar ik kickte af voor mijn ouders en ex-vriendin. Buiten de kliniek viel ik snel weer terug. Bij een andere stichting in Den Haag kwam ik voor de eerste keer in aanraking met het christelijk geloof, maar ik deed hier weinig mee. Totdat ik bij Horeb kwam. Tijdens een gebedsbij- eenkomst liet ik voor me bidden en mocht ik de Heilige Geest ontvangen.” Dopen Als deze Horeb Bode verschijnt, is Edwin gedoopt. “De Here God werkt in mij! Hij verandert alles ten goede. Na Horeb wil ik de opleiding Sociaal Pedagogisch Werk gaan doen. Ik wil graag als ervaringsdeskundige aan de slag in de verslavingszorg. Ik heb discipline voor de taken die ik moet doen en ik wil de ver- antwoording daarvoor dragen. Dit was voorheen ondenkbaar, maar nu – samen met de Here God – ga ik het redden!” Dankt u samen met ons voor de doop van Edwin? Het is zó bijzonder dat de Here God mensen vanuit een diep dal naar Zijn Vaderhart trekt. Edwin groeit op in een achterstandsbuurt waar veel criminaliteit voorkomt. Ook in het gezin heerst chaos. “Mijn vader had een al- coholprobleem en mijn ouders hadden vaak ruzie. Ze hadden het eerst ook niet door dat ik drugs gebruikte. Totdat ik een keer door hen werd betrapt toen ik in XTC-pillen aan het handelen was.” Visserij “Ik blowde dagelijks toen ik nog maar vijftien jaar was. Op mijn zestiende kwam ik in dienst bij een visserijbedrijf en verdiende ik mijn eigen geld. Ik kon toen meer drugs, toen nog wiet, kopen. Ik was vaak erg gespannen en ik wilde dit gevoel verdoven. Cocaïne leek mij hierbij te helpen.” Door het cocaïnegebruik wordt Edwin paranoïde en krijgt hij last van achtervolgingswaanzin. “Heroïne hielp dáár weer tegen en ik raakte meer en meer verstrikt in de drugswereld. Om aan extra geld te komen, begon ik te stelen. ’s Ochtends nam ik bestellingen op bij mensen waarvoor ik stal. Ze vertelden mij wat ze nodig hadden en ik leverde het, net zoveel totdat ik kon voorzien in mijn gebruik. Het ging zover dat ik thuis niet meer welkom was, ik op straat leefde en in portieken sliep.” Afkicken “Vanaf mijn twintigste wil ik al stoppen met het gebruiken van drugs. Ik ben ook Horeb bode 9e jaargang • nummer 2 • maart 2009 Edwin: “Ik leefde op straat” Edwin (29) komt op jonge leeftijd in aanraking met drugs. Op zijn twaalfde begint hij te experimenteren met ‘softdrugs’. Al snel verlangt hij naar meer… 10 jaar Horeb!

description

Horeb Bode mrt 2009

Transcript of Horeb Bode mrt 2009

Page 1: Horeb Bode mrt 2009

meerdere malen opgenomen geweest in een kliniek in Den Haag. Maar ik kickte af voor mijn ouders en ex-vriendin. Buiten de kliniek viel ik snel weer terug. Bij een andere stichting in Den Haag kwam ik voor de eerste keer in aanraking met het christelijk geloof, maar ik deed hier weinig mee. Totdat ik bij Horeb kwam. Tijdens een gebedsbij-eenkomst liet ik voor me bidden en mocht ik de Heilige Geest ontvangen.”

DopenAls deze Horeb Bode verschijnt, is Edwin gedoopt. “De Here God werkt in mij! Hij verandert alles ten goede. Na Horeb wil ik de opleiding Sociaal Pedagogisch Werk gaan doen. Ik wil graag als ervaringsdeskundige aan de slag in de verslavingszorg. Ik heb discipline voor de taken die ik moet doen en ik wil de ver-antwoording daarvoor dragen. Dit was voorheen ondenkbaar, maar nu – samen met de Here God – ga ik het redden!”

Dankt u samen met ons voor de doop van Edwin? Het is zó bijzonder dat de Here God mensen vanuit een diep dal naar Zijn Vaderhart trekt.

Edwin groeit op in een achterstandsbuurt waar veel criminaliteit voorkomt. Ook in het gezin heerst chaos. “Mijn vader had een al-coholprobleem en mijn ouders hadden vaak ruzie. Ze hadden het eerst ook niet door dat ik drugs gebruikte. Totdat ik een keer door hen werd betrapt toen ik in XTC-pillen aan het handelen was.”

Visserij“Ik blowde dagelijks toen ik nog maar vijftien jaar was. Op mijn zestiende kwam ik in dienst bij een visserijbedrijf en verdiende ik mijn eigen geld. Ik kon toen meer drugs, toen nog wiet, kopen. Ik was vaak erg gespannen en ik wilde dit gevoel verdoven. Cocaïne leek mij hierbij te helpen.” Door het cocaïnegebruik wordt Edwin paranoïde en krijgt hij last van achtervolgingswaanzin. “Heroïne hielp dáár weer tegen en ik raakte meer en meer verstrikt in de drugswereld. Om aan extra geld te komen, begon ik te stelen. ’s Ochtends nam ik bestellingen op bij mensen waarvoor ik stal. Ze vertelden mij wat ze nodig hadden en ik leverde het, net zoveel totdat ik kon voorzien in mijn gebruik. Het ging zover dat ik thuis niet meer welkom was, ik op straat leefde en in portieken sliep.”

Afkicken “Vanaf mijn twintigste wil ik al stoppen met het gebruiken van drugs. Ik ben ook

Horeb bode9e jaargang • nummer 2 • maar t 2009

Edwin: “Ik leefde op straat”

Edwin(29)komtopjongeleeftijdinaanrakingmetdrugs.Opzijntwaalfdebegint hij te experimenteren met ‘softdrugs’. Al snel verlangt hij naar meer…

10 jaarHoreb!

Page 2: Horeb Bode mrt 2009

soms gewoon naar om even in mijn eentje in de kapel te zitten. Ik voel me hier dicht bij de Here God. Ik ben ook door Hem genezen van een nare schouderblessure!”

Nieuw levenJohan blijft voorlopig nog bij Horeb wonen. “Ik heb veel schulden gemaakt en ik zal daar eerst iets aan moeten doen voordat ik daadwerkelijk opnieuw kan beginnen buiten Horeb. Daarnaast ben ik achttien jaar verslaafd geweest. Het is nodig om mijn hele levensstijl te veranderen, maar dat lukt niet van de ene op de andere dag. Maar inmiddels heb ik in elk geval wél weer contact met mijn kinderen en verloopt ook het contact met mijn ex-vrouw steeds beter. Ja, ik ben blij dat ik bij Horeb terecht ben gekomen!”

Wilt u danken dat Johan is teruggekomen bij Horeb? We kunnen ook bidden dat het hem lukt om zijn schulden kwijt te raken en dat het contact met zijn kinderen helemaal wordt hersteld.

“Op mijn vijftiende kreeg ik verkering met het meisje met wie ik later trouwde. We kregen drie mooie kinderen en ik had het gevoel dat ik alles prima voor elkaar had. Ik had namelijk ook een eigen dakdekkersbedrijf en dat verdiende goed.”

GescheidenDan komt Johan erachter dat zijn vrouw vreemd gaat met een andere man. Zijn wereld stort in elkaar. ”Ik raakte mijn vrouw, mijn maatje, kwijt. Ik vertrok uit huis en liet mijn vrouw en kinderen daar wonen.” Vanaf zijn vijftiende blowt Johan al regelmatig en in de jaren daarna gebruikt hij steeds meer soorten drugs, zelfs cocaïne en heroïne. “Ik gebruikte drugs altijd voor mijn eigen plezier, maar nadat ik gescheiden was van mijn vrouw, raakte ik verslaafd. Vanaf die tijd gebruikte ik de heroïne en cocaïne door te spuiten.”

Voor zijn gevoel heeft Johan (33) alles prima voor elkaar. Hij is ge-trouwd, heeft drie mooie kinderen én runt zijn eigen dakdekkersbedrijf. Maar dan stort zijn wereld in elkaar.

“Ik wil graag een nieuwe start maken”

Johan:

VerzwaktDoor zijn drugsgebruik raakt Johan zijn bedrijf kwijt, komt hij op straat terecht en belandt hij in het criminele circuit. In de tijd die volgt, heeft hij af en toe baantjes en zelfs – vlak voordat hij bij Horeb komt – weer een eigen woning. “Ik was erg verzwakt door de drugs en ik wist dat ik hulp nodig had. Op een avond stond er opeens een jongen voor mijn deur die bij Horeb was geweest. Ik hoorde hem uit over Horeb en de volgende dag stapte ik de deur uit met alleen een tas met wat kleren.”

GezondIn augustus 2008 komt Johan bij Horeb aan. “Ik woog toen nog maar 69 kilo en ik had mijn kinderen al acht maanden niet meer gezien.” Toch vertrekt hij na elf weken weer. “Ik had problemen. Ik stak mijn hoofd in het zand en ik besloot om deze problemen op te lossen op de manier die ik kende: door drugs te gebruiken en weg te vluchten. Tenslotte was ik inmiddels 28 kilo aangeko-men en voelde ik me gezond. Dus ik dacht dat ik er wel weer tegenaan kon.” Na vijf weken komt Johan weer bij Horeb terug. “Ik ben veranderd. De eerste keer vond ik het moeilijk om alleen te zijn. Nu verlang ik er

TalentenDoor heel de geschiedenis en alle generaties heen – én ook vandaag – luidt de vraag van de Here God aan een ieder van ons: “Waar ben jij?” (Genesis 3:9). Waar staat u of sta ik op dit moment in het leven? Hoe dicht staan wij bij de Here God, of hoe ver zijn we bij Hem vandaan? Adam was zo eerlijk om te antwoorden dat hij zich verborgen hield voor de Here God. Jezelf verbergen is iets menselijks.

De Here God roept ons en vraagt ons waar we zijn. Dit doet Hij om iets in ons wakker te maken, om ons in beweging te krijgen zodat we Gods bestemming voor ons bereiken. In ons

Rob MeijerLocatiedirecteur Horeb

allemaal heeft de Here God ‘iets’ gelegd dat speciaal en uniek is en als bekwaamheid (talent) tot uiting mag komen. Het is onze verantwoording om met dit talent, of met deze talenten, aan de slag te gaan. We behoren elkaar daarin ook niet te kopiëren. We mogen Gods weg voor ons zoeken en onze eigen talenten tot uiting brengen (Efeze 4:16). De bedoeling is daarbij dat we met onze talenten en bekwaamheden de Here God de eer geven die Hem toekomt.

Bij Horeb stimuleren we de bewoners en geven we hen de ruimte om hun talenten te ontdek-

ken en antwoord te geven op de vraag van de Here God: “Waar ben jij?” Samen met de bewo-ners bid ik: “Met mijn bekwaamheid die ik van u hebt ontvangen, wil ik Uw Naam eren!”

Met vriendelijke groet,

Page 3: Horeb Bode mrt 2009

“Ik wil graag een nieuwe start maken”

Blauw’ en ondersteunt hij de zestien bewo-ners daarvan. Daarnaast werkt hij elke dag in de telefooncentrale van Horeb. “Net als het kooltje gloei ik weer. Als ik de Here God ontrouw ben, bijvoorbeeld door in oude gewoonten terug te vallen, wijst Hij mij terecht. Het is echt niet altijd rozengeur en maneschijn hier bij Horeb. Het is hard knok-ken om gezond te worden en te blijven. Maar er is gelukkig ook tijd om plezier te maken.”

ToekomstVoor Theo is het goed dat hij bij Horeb is. “Ik ben wakker geschud en dat was nodig. Ik heb me in laten schrijven in Apeldoorn voor een seniorenflat en ik bezoek regelmatig mijn moeder die zich soms eenzaam voelt. Ik wil de Here God gehoorzaam zijn. Daarom is mijn lijfspreuk: ‘Ja Vader. Ja, en altijd ja!’”

Dankt u met ons mee dat het goed gaat met Theo? Laten we bidden dat hij de Here God blijft volgen en de keuzes in zijn leven met Hem blijft maken.

“Nadat mijn vader was overleden, ben ik naar een afkickcentrum in Arnhem gegaan. Daar ben ik één jaar geweest. Daarna kreeg ik een flat in Arnhem. Maar doordat ik mij eenzaam voelde, ging het vrijwel direct mis. Ik begon weer drugs en alcohol te gebrui-ken. Ik heb aan de bel getrokken en ik kon bij Horeb terecht. Dat was in 1999.” Theo verblijft 26 maanden bij Horeb. “Ik leerde de Here God kennen en ik ben gedoopt. Ik vergelijk mijzelf wel eens met een kooltje. Als ik dichtbij de Here God blijf, dichtbij het vuur, dan gloei ik!”

TerugvalIn 2001 verhuist Theo naar een zorgboerde-rij in Apeldoorn waar hij zes jaar woont. “Ik las steeds minder in de Bijbel. En ik had al zes maanden niet meer in de Bijbel gelezen, toen het écht mis ging. Ik blowde weer en ik ben dat zes weken lang blijven doen. Dat duurde totdat ik niet meer in de boerderij mocht wonen. Ik wist dat ik nog hulp nodig had en gelukkig kon ik de volgende dag voor de tweede keer bij Horeb terecht.”

Terug op HorebTheo voelt zich meteen weer thuis bij Horeb. Momenteel is hij opziener van ‘woongroep

Horeb bestaat dit jaar 10 jaar! Dit vieren we graag samen met u! In 2009 organiseren we allerlei activiteiten, waaronder een open dag op zaterdag 16 mei en een congres voor ondernemers op 17 september.

Vernieuwing woonverblijvenMede dankzij uw steun en betrokken-heid mocht Horeb in de afgelopen jaren duizenden mensen helpen, zoals Theo, Johan en Edwin, van wie u de verhalen in deze Horeb Bode kunt lezen. Help mee om ook in de komende tien jaar mannen als hen te helpen! Graag willen we de huidige woonverblijven én de gemeenschapsruimte vervangen. Met name de woonverblijven (houten barak-ken) moeten grondig worden aange-pakt, want deze zijn erg verouderd. Zo slapen de mannen vaak maandenlang met z’n drieën op een kamer van tien vierkante meter!

Nieuw levenHoreb helpt haar bewoners een nieuw leven te beginnen. Helpt u mee? Felici-teer Horeb met haar 10-jarig bestaan en doneer 10 euro per maand! U kunt direct online doneren/een machtiging invullen via www.horeb.nl of uw gift overmaken op banknummer 66.91.45.319 ten name van Horeb te Beekbergen.

Namens alle bewoners: heel hartelijk bedankt en graag tot ziens op één van de jubileumactiviteiten!

Feest bij Horeb!

Theo:

Theo (56) gebruikt tot zijn achtenveertigste jaar alcohol en vele soorten drugs. Als hij zijn vader verzorgt op diens sterfbed, doet hij hem een belofte: hij zou op zijn moeder letten als zijn vader overleed. Deze belofte is voor Theo dé reden om te stoppen met het gebruik van verslavende middelen.

“Ik ben wakker geschud”

10 jaarHoreb!

Page 4: Horeb Bode mrt 2009

Edwin: “Ik leefde op straat”

9e jaargang • nummer 2maart 2009

Redactie: Marijke DuifhuizenEindredactie: Rob Meijer, Cor van Dam

Horeb is een christelijke woon- en leefgemeenschap voor mensen met een

verslaving of psychosociale problemen.In Horeb wonen en werken zo’n tachtig mannen die met elkaar en met de hulp van de Here God gaan voor een nieuw, gezond leven. Horeb Bode is een uitgave van Stichting Vrienden van De Hoop. Deze stichting is eindverantwoordelijk voor de fondsenwerving voor Horeb.

Voor meer exemplaren of voor regelmatige toezending kunt u contact opnemen met:Horeb, Kuiltjesweg 55, 7361 TC Beekbergen.T (055) 576 21 00 F (055) 576 21 03

Giften zijn van harte welkom via bankrekening 66.91.45.319 ten name van Horeb.Bezoek ons online: www.horeb.nl

Congres: donderdag 17 september Op 17 september organiseert het bedrijvennetwerk Zakenvrienden van De Hoop een congres bij Horeb. Het bedrijvennetwerk heeft inmiddels een aantal leden in de regio Apeldoorn. Het congres is speciaal voor deze leden en hun (zaken)relaties en andere geïnteresseerde onder-nemers uit de regio. Iedere ondernemer is welkom! Kijkt u voor meer informatie op: www.vriendenvandehoop.nl/zakenvrienden

Zakenlunches - op aanvraagBij Horeb kunt u dit jaar ook terecht voor ‘zakenlunches’. U bent met uw bedrijf/col-lega’s van harte welkom voor een lunch bij Horeb. Onder de lunch vertellen wij u meer over het werk van Horeb en vertellen één of meerdere bewoners over de wonderen die de Here God in hun leven heeft ge-daan. Voor meer informatie kunt u kijken op: www.vriendenvandehoop.nl/zakenvrien-den of bel naar (078) 6 111 477.

Steun Horeb!De bewoners van Horeb kunnen uw steun goed gebruiken. Zo kunt u bijvoorbeeld voor hen bidden. Veel van de mannen van Horeb hebben namelijk een zwaar en moeilijk leven achter de rug. Een heel nieuw leven opbou-wen is dan niet zo gemakkelijk. Een bemoe-diging kunnen zij dan ook goed gebruiken. Stuurt u ook bijvoorbeeld eens een kaartje, bijvoorbeeld om Horeb te feliciteren met haar 10-jarig bestaan. De bewoners stellen dit al-tijd erg op prijs! Het adres is: Horeb, Kuiltjes-weg 55, 7361 TC Beekbergen.

Bedankt voor uw gift!

Horeb Algemeen:

November € 5292

December € 23.515,90

Steun het werk en de bewoners

van Horeb! Doneer online via

www.horeb.nl. Bedankt!

Gebeds- en dankpunten

• Wilt u danken voor alle bewoners die er nu bij Horeb zijn? Laten we danken dat zij bij Horeb tot herstel mogen komen!

• Wilt u bidden dat alle bewoners die de Here God nog niet kennen, Hem zullen aannemen als hun Verlosser?

• Wilt u danken dat Horeb dit jaar haar jubileum mag vieren? Tegelijkertijd vra-gen we u om te bidden voor alle voor-bereidingen voor de jubileumactivitei-ten.

Het belooft een feestelijke dag te worden voor jong en oud met onder andere:

• eenoptredenvanElly&Rikkert• sprekerenzendelingJaapDieleman• workshops!• specialebijeenkomstvoordiaconieën

Houd www.horeb.nl in de gaten voor meer informatie!

Jubileumactiviteiten 2009

Open dag: zaterdag 16 mei