Hofvijver Nieuws mei 2011

2
Hofvijver Nieuws Hofvijver Nieuws Maandbericht van de Vrienden van de Hofvijver Mei 2001 website www.hofvijver.net Voor vrienden en geïnteresseerden Reacties via [email protected] Ontmoetingen met inhoud rond de Hofvijver Donderdag 19 mei 2011, 17.00-18.30 uur, LET OP: verzamelen om 17 uur bij het beeld Haagsch Jantje aan de Lange Vijverberg De Hofvijversalon - iedere Derde Donderdag van de maand, behalve in juli en augustus - van 17.00 tot 18.30 uur in de sociëteit (en indien beschikbaar, in de Louis XV-zaal) van Pulchri Studio, Lange Voorhout 15, Den Haag. Toegang gratis, drankjes voor eigen rekening. http://hofvijversalon.blogspot.com/ Ivo Coljé en Haagsch Jantje Het bekendste beeld aan de Hofvijver is onfgetwijfeld Haagsch Jantje van beeldhouwer Ivo Coljé. Iedereen kent het versje In Den Haag daar woont een graaf dat treffend is uitgebeeld en waarvan alle elementen terugkeren in het beeld (op zijn hoofd een pluim, aan zijn arm een mandje, wijst hij met zijn handje). Hoe is Coljé ertoe gekomen om dit versje als uitgangspunt te nemen en het op deze manier te verbeelden? Wat is het verhaal achter Haagsch Jantje? Dat is het onderwerp van de komende Hofvijversalon op donderdag 19 mei. We verzamelen dit keer om 17 uur bij het beeldje aan de Lange Vijverberg om er te luisteren naar Ivo Coljé. Daarna lopen we gezamenlijk terug naar Pulchri Studio voor een afsluiting in de sociëteit. Neem gerust een vrien(in) of bekende mee! Wedstrijd: telefoonfoto's van en rond de Hofvijver U kunt nog tot 1 juni foto's die u met uw mobiele telefoon hebt gemaakt van en rond de Hofvijver insturen voor onze wedstrijd voor telefoonfoto's. U kunt zoveel foto's insturen als u wilt via [email protected] . Op de website http://hofvijverfotos.blogspot.com/ zijn de inzendingen te zien, zoals (hiernaast) de foto Eendjes voeren van Robert Kruyskamp. De jury , bestaande uit de fotografen Frederick Linck en Patricia Steur en conservator van Fotomuseum Den Haag Wim van Sinderen, komt na sluiting van de inzendtermijn bijeen om de ingezonden foto's te beoordelen en de winnaar aan te wijzen, die wij bekendmaken tijdens de Hofvijversalon van 16 juni in Pulchri Studio. “Het Hofvijvertje is een blijvertje” Bart Chabot H o f v i j v e r N i e u w s m e i 2 0 1 1 j a a r g a n g 1 , n r . 3

description

Maandbericht van de Vrienden van de Hofvijver, mei 2011

Transcript of Hofvijver Nieuws mei 2011

Page 1: Hofvijver Nieuws mei 2011

Hofvijver NieuwsHofvijver Nieuws –

Maandbericht van de Vrienden van de Hofvijver Mei 2001 website www.hofvijver.net Voor vrienden en geïnteresseerden Reacties via [email protected]

Ontmoetingen met inhoud rond de Hofvijver

Donderdag 19 mei 2011, 17.00-18.30 uur, LET OP: verzamelen om 17 uur bij het beeld Haagsch Jantje aan de Lange Vijverberg

De Hofvijversalon - iedere Derde Donderdag van de maand, behalve in juli en augustus - van 17.00 tot 18.30 uur in de sociëteit (en indien beschikbaar, in de Louis XV-zaal) van Pulchri Studio, Lange Voorhout 15, Den Haag. Toegang gratis, drankjes voor eigen rekening. http://hofvijversalon.blogspot.com/

Ivo Coljé en Haagsch JantjeHet bekendste beeld aan de Hofvijver is onfgetwijfeld Haagsch Jantje van beeldhouwer Ivo Coljé. Iedereen kent het versjeIn Den Haag daar woont een graaf dat treffend is uitgebeeld en waarvan alle elementen terugkeren in het beeld (op zijn hoofd een pluim, aan zijn arm een mandje, wijst hij met zijn handje). Hoe is Coljé ertoe gekomen om dit versje als uitgangspunt te nemen en het op deze manier te verbeelden? Wat is het verhaal achter Haagsch Jantje? Dat is het onderwerp van de komende Hofvijversalon op donderdag 19 mei. We verzamelen dit keer om 17 uur bij het beeldje aan de Lange Vijverberg om er te luisteren naar Ivo Coljé. Daarna lopen we gezamenlijk terug naar Pulchri Studio voor een afsluiting in de sociëteit. Neem gerust een vrien(in) of bekende mee!

Wedstrijd: telefoonfoto's van en rond de HofvijverU kunt nog tot 1 juni foto's die u met uw mobiele telefoon hebt gemaakt van en rond de Hofvijver insturen voor onze wedstrijd voor telefoonfoto's. U kunt zoveel foto's insturen als u wilt via [email protected].

Op de website http://hofvijverfotos.blogspot.com/ zijn de inzendingen te zien, zoals (hiernaast) de foto Eendjes voeren van Robert Kruyskamp.

De jury, bestaande uit de fotografen Frederick Linck en Patricia Steur en conservator van Fotomuseum Den Haag Wim van Sinderen, komt na sluiting van de inzendtermijn bijeen om de ingezonden foto's te beoordelen en de winnaar aan te wijzen, die wij bekendmaken tijdens de Hofvijversalon van 16 juni in Pulchri Studio.

“Het Hofvijvertje is een blijvertje”Bart Chabot

H o f v i j v e r N i e u w s m e i 2 0 1 1 – j a a r g a n g 1 , n r . 3

Page 2: Hofvijver Nieuws mei 2011

Verdwenen rond de HofvijverMet dank aan Jan van der Ploeg van de Werkgroep Levende Historie van de Vrienden van Den Haag besteden wij ditmaal aandacht aan de voormalige tearoom Lensvelt Nicola op de hoek Tournooiveld/Lange Vijverberg, de plek van de huidige Winebar. Lensvelt Nicola waseen begrip, maar moest net als het befaamde Krul in de moderne tijd het loodje leggen en sloot in 1966. Einde van een tijdperk. Meer over Lensvelt Nicola in het komende Hofvijver Bulletin. Tips, verhalen en afbeeldingen voor Verdwenen rond de Hofvijver zijn welkom via [email protected].

Vrienden maken Vrienden Staat u op de mailinglist als geïnteresseerde maar bent u nog geen Vriend(in) van de Hofvijver? Meld u dan nu aan door een mailtje te sturen naar [email protected]. Voor 15 euro per jaar (30 euro als bedrijf of instelling) steunt u onze activiteiten. Bent al wel Vriend? Attendeer uw omgeving op de mogelijkheid om ook Vriend(in) van de Hofvijver te worden. Alvast bedankt!

Plaatje van de maand Uit ons Facebook-fotoalbum Luchtopnamen van de Hofvijver Komt deze verstilde ANP-luchtopname van Binnenhof en Hofvijver uit 1951, gemaakt door G. V.d. Werff. Zonder auto's, trams, fietsers of voetgangers. Let ook op de (andere) beplanting aan de Lange Vijverberg en op het eilandje. Word ook Facebookvriend van de Hofvijver, net als ruim 1370 anderen, en volg onze vrijwel dagelijkse berichten, afbeeldingen en signalementen over en rond de Hofvijver.

HermanceOp 24 mei is het vier jaar geleden dat Hermance Schaepman overleed, actievoerster en organisator van kunstprojecten rond de Hofvijver. Om haar als onze voorgangster te eren hebben wij het eilandje in de Hofvijver naar haar vernoemd en het gemeentebestuur verzocht die naamgeving te bekrachtigen. Voorjaar 2011 hebben wij een werkgroep ingesteld die tien voorstellen heeft ontwikkeld voor een blijvend en passend gedenkteken voor Hermance aan de Hofvijver. De flyer met de voorstellen is op aanvraag verkrijgbaar via [email protected].

Het HofvijverkwartierHet Hofvijverkwartier is de door de Stichting Vrienden van de Hofvijver gelanceerde, nieuwe benaming van het historische hart van Den Haag rond Hofvijver en Binnenhof. De portalsite www.hofvijverkwartier.nl wordt momenteel gebouwd door PDC Informatie Architectuur aan het Lange Voorhout, de voorloper is al online. Hierop gaan de 18 culturele instellingen in het gebied*) zich gezamenlijk presenteren met hun volledige programma-aanbod, en komen geselecteerde winkel- en horecabedrijven met een “Haagse” signatuur. Wordt vervolgd.

*) Cultuur rond de Hofvijver: De Gotische Zaal, Pulchri Studio, Koninklijke Schouwburg, Het Nationale Toneel, Haags Historisch Museum, Museum De Gevangenpoort, Het Mauritshuis, Schilderijenkabinet Galerij Prins Willem V, Museum Bredius, Theaters Diligentia/Pepijn, Theater Branoul, De Kloosterkerk, Pathé Buitenhof, Campus Den Haag, Montesquieu Instituut, Huis van Europa, Huis van de Democratie, Perscentrum Nieuwspoort.

H o f v i j v e r N i e u w s m e i 2 0 1 1 – j a a r g a n g 1 , n r . 3