Hofvijver Nieuws april 2011

2
Hofvijver Nieuws Hofvijver Nieuws Maandbericht van de Vrienden van de Hofvijver April 2001 website www.hofvijver.net Voor vrienden en geïnteresseerden Reacties via [email protected] Ontmoetingen met inhoud rond de Hofvijver Donderdag 21 april 2011, 17.00-18.30 uur Sociëteit Pulchri Studio, Lange Voorhout 15 Toegang gratis, drankjes voor eigen rekening, introducé(e)s welkom Stef de Niet (Voorzitter van de Vrienden van de Hofvijver, voorheen Hoofd Publieksvoorlichting, bestuursadviseur wethouder Financiën en Cultuur Den Haag en directeur van Centrum 16-22) vertelt in de vierde Hofvijversalon van dit jaar het ware en meeslepende verhaal van de verwerving van het schilderij Victory Boogie Woogie van Piet Mondriaan voor het Haags Gemeentemuseum. De Hofvijversalon - iedere Derde Donderdag van de maand, behalve in juli en augustus - van 17.00 tot 18.30 uur in de sociëteit (en indien beschikbaar, in de Louis XV-zaal) van Pulchri Studio, Lange Voorhout 15, Den Haag – http://hofvijversalon.blogspot.com/ Comité van Aanbeveling Wij verheugen ons in de toetreding van Antoinette Visser (directeur van het Haags Historisch Museum/Museum de Gevangenpoort) tot ons Comité van Aanbeveling, waarin verder zitting hebben: Jacqueline Biesheuvel-Vermeijden, Bernard Bot, Dick Brongers, Frans Engering, Pierre Heijnen, Frits Huffnagel, Frans van der Leeuw en John Sillevis. Mauritshuis Dinsdag 5 april waren wij met andere buurtgenoten aanwezig bij de presentatie van de definitieve bouwplannen van het Mauritshuis, toegelicht door directeur Emilie Gordenker . Hieronder een impressie. Links het Mauritshuis met de vaste collectie, rechts het pand Plein 26 (hoek Plein/Korte Vijverberg) in het gebouw van Sociëteit De Witte waarin voorheen Wolters Kluwer was gehuisvest. Als verbinding tussen beide de ondergrondse foyer, toegankelijk vanaf het voorplein van het Mauritshuis. In april 2012 verhuist een deel van de vaste collectie tijdelijk naar het Haags Gemeentemuseum, in juni 2012 beginnen de graafwerk- zaamheden, medio 2014 is de feestelijke opening voorzien. Volg het project op de website www.mauritshuisbouwt.nl

description

Maandbericht van de Vrienden van de Hofvijver, april 2011

Transcript of Hofvijver Nieuws april 2011

Hofvijver NieuwsHofvijver Nieuws –

Maandbericht van de Vrienden van de Hofvijver April 2001 website www.hofvijver.net Voor vrienden en geïnteresseerden Reacties via [email protected]

Ontmoetingen met inhoud rond de Hofvijver

Donderdag 21 april 2011, 17.00-18.30 uur Sociëteit Pulchri Studio, Lange Voorhout 15 Toegang gratis, drankjes voor eigen rekening, introducé(e)s welkom

Stef de Niet (Voorzitter van de Vrienden van de Hofvijver, voorheen Hoofd Publieksvoorlichting, bestuursadviseur wethouder Financiën en Cultuur Den Haag en directeur van Centrum 16-22) vertelt in de vierde Hofvijversalon van dit jaar het ware en meeslepende verhaal van de verwerving van het schilderij Victory Boogie Woogie van Piet Mondriaan voor het Haags Gemeentemuseum.

De Hofvijversalon - iedere Derde Donderdag van de maand, behalve in juli en augustus - van 17.00 tot 18.30 uur in de sociëteit (en indien beschikbaar, in de Louis XV-zaal) van Pulchri Studio, Lange Voorhout 15, Den Haag – http://hofvijversalon.blogspot.com/

Comité van AanbevelingWij verheugen ons in de toetreding van Antoinette Visser (directeur van het Haags Historisch Museum/Museum de Gevangenpoort) tot ons Comité van Aanbeveling, waarin verder zitting hebben: Jacqueline Biesheuvel-Vermeijden, Bernard Bot, Dick Brongers, Frans Engering, Pierre Heijnen, Frits Huffnagel, Frans van der Leeuw en John Sillevis.

MauritshuisDinsdag 5 april waren wij met andere buurtgenoten aanwezig bij de presentatie van de definitieve bouwplannen van het Mauritshuis, toegelicht door directeur Emilie Gordenker. Hieronder een impressie. Links het Mauritshuis met de vaste collectie, rechts het pand Plein 26 (hoek Plein/Korte Vijverberg) in het gebouw van Sociëteit De Witte waarin voorheen Wolters Kluwer was gehuisvest. Als verbinding tussen beide de ondergrondse foyer, toegankelijk vanaf het voorplein van het Mauritshuis.

In april 2012 verhuist een deel van de vaste collectie tijdelijk naar het Haags Gemeentemuseum, in juni 2012 beginnen de graafwerk-zaamheden, medio 2014 is de feestelijke opening voorzien.

Volg het project op de websitewww.mauritshuisbouwt.nl

Hermance SchaepmaneilandBij onze start in oktober 2010 hebben wij het eilandje in de Hofvijver na eeuwen eindelijk een naam gegeven: het Hermance Schaepmaneiland. In onze Werkgroep Hermance Schaepman-eiland op Facebook zijn onlangs tien voorstellen naar voren gekomen voor een blijvend gedenkteken, waaruit het bestuur van de Vrienden van de Hofvijver een keuze maakt om het te realiseren. De flyer met de eindpresentatie van de voorstellen is op aanvraag beschibaar: stuur een mailtje naar [email protected].

Foto hiernaast: het portret van Hermance Schaepman op de tentoonstelling Vrouwen rond de Hofvijver in het Haags Historisch Museum, geschilderd door Dick Stapel (tevens bestuurslid van de Vrienden), met erboven het naambordje van het (door ons) naar haar vernoemde eilandje. Te zien t/m 28 augustus. Verdwenen rond de HofvijverNieuw op onze Facebookpagina en in het komende Hofvijver Bulletin: de serie Verdwenen rond de Hofvijver. Met als eerste onderwerpen het Nederlands Kostuummuseum aan de Lange Vijverberg en Hotel De Twee Steden aan de Hofweg naast de Passage. Tips, verhalen en afbeeldingen zijn welkom via [email protected].

Plaatje van de maand / FacebookOp Facebook? Word ook Facebookvriend van de Hofvijver, net als nu 1285 andere vrienden. Elke dag plaatsen we nieuwe berichten en afbeeldingen, zoals deze schoonheid uit het album Historische Prentbriefkaarten rond de Hofvijver. We blijven ons erover verbazen hoeveel moois er over de Hofvijver te vinden is en laten dat graag zien. Deze prentbriefkaart komt uit de prachtige collectie van www.htmfoto.net.

Wedstrijd: telefoonfoto's van en rond de Hofvijver

Onze wedstrijd voor telefoonfoto's is nog in volle gang. Tot 1 juni is het nog mogelijk foto's in te zenden via [email protected].

De tot nu toe ingezonden foto´s zijn van de Hofvijver, de Lange Vijverberg, het Plein, het Lange Voorhout, de Kneuterdijk en zélfs het "Binnenhofje" en het "Hofvijvertje" in Madurodam. Alle foto's zijn te zien op de speciale website http://hofvijverfotos.blogspot.com/

De jury, bestaande uit Frederick Linck, Wim van Sinderen en Patricia Steur, geeft na het sluiten van de inzending een beoordeling en wijst de winnaar aan, die wij donderdag 16 juni bekendmaken tijdens onze Hofvijversalon in Pulchri Studio. Dan worden alle inzendingen aangeboden aan Foto:

“Voedertijd” van Robert Kruyskamp Antoinette Visser, directeur van het Haags Historisch Museum, dat vervolgens een kleine tentoonstelling van de foto's zal inrichten. Verder denken we nog na over een aparte

publicatie.