NORMA nieuws april 2016

13
INTERVIEW VICTOR REINIER ‘Je moet geluk hebben met je ‘big break’ VIJF VRAGEN Will Maas JURIDISCH Vonnis over vergoedingen tv-uitzendingen INTERNET Nieuwe website NORMA MAGAZINE VOOR MUSICI EN ACTEURS APRIL 2016

description

NORMA

Transcript of NORMA nieuws april 2016

Page 1: NORMA nieuws april 2016

IntervIew vIctor reInIer

‘Je moet geluk hebben met je ‘big break’

vIJf vragen

will Maas

JurIdIsch

vonnis over vergoedingen tv-uitzendingen

Internet

nieuwe website norMa

MagazIne voor MusIcI en acteursaprIl 2016

Page 2: NORMA nieuws april 2016

april 2016 3norma nieuws2

Elf jaar geleden, in mei 2005, verscheen het eerste nummer van het NORMA Nieuws in de huidige vorm: het leuke vierkante formaat waarover we heel vaak en veel positieve reacties hebben ontvangen. Niet alleen van onze aangeslotenen, maar ook van ambtenaren en politici. Wij zijn ervan overtuigd dat ons magazine heeft bijgedragen aan de herkenbaarheid van de organisatie en de betrokkenheid van onze aangeslotenen bij NORMA heeft vergroot.

Toch zullen wij afscheid nemen van het NORMA Nieuws in deze vorm. Printmedia is jarenlang het belangrijkste communicatiemiddel geweest, maar die tijd is voorbij.

Al jaren is ons magazine ook digitaal te lezen op onze website. Hier wordt ook veel gebruik van gemaakt. De digitale leescijfers groeien bij iedere nieuwe editie van NORMA Nieuws. Nu de website van NORMA volledig is vernieuwd, is het moment gekomen om het fysieke magazine vaarwel te zeggen en helemaal digitaal te gaan. Daarom zullen wij stoppen met het drukken en via de post versturen van 13.000 exemplaren van NORMA

Nieuws. Naast de kostenbesparing die dit met zich meebrengt, zullen wij daardoor beter in staat zijn om vaker en gerichter met de aangeslotenen te communi-ceren. Vanaf juli 2016 zullen wij u maandelijks een digitale nieuwsbrief sturen met nieuwsupdates, longreads en interviews.

In het eerste nummer van het NORMA Nieuws, in mei 2005, schreef ik: “Het gaat goed met NORMA. Wij zijn succesvol in de uitvoering van onze primaire taak, het innen en verdelen van naburige rechten gelden. Zo hebben we in 2004 ruim € 2,7 miljoen verdeeld.”

Jarenlang zat de incasso en de repartie van NORMA op dergelijke bedragen, wij streden echter al die jaren al voor een verhoging daarvan. Vanaf 2014 hebben die inspanningen zich uitbetaald: dat jaar incasseerde NORMA € 12,1 miljoen en in 2015 is dat zelfs opgelopen tot € 15,3 miljoen. In beide jaren werd bijna € 10 miljoen uitgekeerd aan uitvoerende kunstenaars. In de meerjaren- raming houden wij de komende 5 jaar rekening met een incasso van € 10 - € 12 miljoen.

Naast deze groei van incassocijfers, is ook het aantal aangeslotenen meer dan verdubbeld: in 2005 had NORMA ruim 6.000 aangeslotenen en op dit moment zijn dat er bijna 14.000.

Ook dit jaar wordt een belangrijk jaar. NORMA werkt hard aan een volledig nieuw verdeelsysteem (VUIK3) en een nieuwe versie van het digitale portal MyNORMA.

Verder zal NORMA in 2016, na een lange strijd, voor het eerst kabelgelden gaan verdelen. De eerste betaling betreft filmwerken die in 2015 zijn uitgezonden. Het betreffende repartitiereglement is na consultatie met de betrokken aangesloten acteurs opgesteld en inmiddels door het College van Toezicht goedgekeurd.

De repartitie van de vergoeding voor de uitvoerende kunstenaars die een hoofdrol vertolken is dermate complex dat NORMA daar VUIK3 voor wil gaan gebruiken.

Met MyNORMA werkt dat steeds eenvoudiger. Het is vele malen makkelijker en efficiënter dan met de papieren speellijsten die op termijn (als het nieuwe MyNORMA in gebruik is genomen) ook zullen verdwijnen.

Als gevolg van de hogere incasso, is ook het budget van het NORMA fonds toegenomen. De termijn om subsidie- aanvragen in te dienen is inmiddels verstreken en in de komende maand zullen de 157 indieners een reactie van ons ontvangen. Ook in 2016 zullen vele honderden musici, acteurs en andere uitvoerende kunstenaars merken dat NORMA ook op dit vlak zeer actief is.

In de komende jaren zullen wij ons inspannen om te blijven uitblinken in onze primaire taak: het innen en verdelen van naburige rechten gelden.

Wisso WissingDirecteur NORMA

VAN DE REDACTIECOlOfON

NORMAnaburige rechten musici en acteurs

BezoekadresJacob Bontiusplaats 91018 LL Amsterdam

postadresPostbus 29951000 CZ Amsterdam

020 - 627 27 [email protected]

redactieWisso Wissing (hoofdredacteur)Suzanne Kerkhof(eindredacteur)Maaike BoomstraJoey Cramer

Met medewerking van: Olga MeijerDiederik MosChantal Werensteijn

vormgeving: T2 Ontwerp, Katwijk

druk: Zwaan Printmedia, Wormerveer

fotografie: Monique Shaw (cover, p. 4, 7, 8, 9, 15, 16 en 17)

INHOUD

IN DIT NUMMER

10Vonnis over vergoedingen tv-uitzendingen

11Schema betalingen 2016

15Van de repartitie

19Kort nieuws

20Presentatie “Pop, wat levert het op?”

22Nieuwe website NORMA

Interview Victor Reinier

Interview Tilo Gerlach

Vijf vragen aan... Will Maas

4

12

16

Page 3: NORMA nieuws april 2016

april 2016 5

norMa spreekt acteur victor reinier terwijl hij onderweg is naar een

rechter om onderzoek te doen voor een nieuwe dramaserie die hij, samen

met vrienden, ontwikkelt. naast zijn werk als acteur in succesvolle series

als ‘Baantjer’ en ‘flikken Maastricht’, kan hij geen seconde stilzitten omdat

hij graag mooie dingen wil maken. een gedreven acteur en scenarist die

geen blad voor de mond neemt.

tekst olga MeIJer fotografIe MonIque shaw

Je hebt al 25 jaar lang onafgebroken werk als acteur. Hoe heb je dat voor elkaar gekregen?Mijn stagejaar van de toneelschool Amsterdam heb ik op de toneelschool in New York doorgebracht. Daar krijg je met de paplepel ingegoten dat je niet de enige acteur bent op de wereld. Drie keer te laat in de les komen of je werk niet voorbereiden, betekent vertrekken. Als je het niet kunt opbrengen om op tijd te komen en je werk

voor te bereiden, dan heb je in dit vak niets te zoeken, zo luidt het credo. Want pas ná die basisvoorwaarden, kun je opvallen door je arbeidsethos, je talent of je geestdrift. In tegenstelling tot de Amsterdamse toneel-school werd je in de tijd goed voorbereid op het leven na school. Dat heeft mij enorm geholpen om mij te onderscheiden van mijn Nederlandse collegae. Wanneer ik naar audi-ties toe ging, dan was ik beter voorbereid dan andere auditanten en bracht ik ongevraagd

WEES ONDER-SCHEIDEND

‘Je moet geluk hebben met je ‘big break’. Je moet op de juiste plek zijn, op het juiste moment.’

INTERVIEW VICTOR REINIER

Page 4: NORMA nieuws april 2016

april 2016 7norma nieuws6

drie monologen en vijf liedjes mee. Dat was mij in New York ook bijgebracht - ‘Wees on-derscheidend’ - en dat heeft er in ieder geval voor gezorgd dat ik bij mijn eerste audities gelijk de rol kreeg.

Daarnaast moet je ook geluk hebben met je ‘big break’. Je moet altijd op de juiste plek zijn, op het juiste moment. Aan het begin van mijn carrière heb ik een rol in de serie ‘Spijkerhoek’ gespeeld. Daardoor werd ik gevraagd voor de serie ‘Baantjer’, die een onverwachte megahit werd.

Voor de rest moet een acteur simpelweg het vak serieus nemen en hard werken. Je moet het zélf bereiken maar je moet het ook zélf onderhouden. Ik zie mensen om me heen die een ‘break’ hebben gehad en het vanaf dat moment als vanzelfsprekend gaan er-varen, die zijn binnen de kortste keren weer verdwenen. Je moet gretig blijven en bereid zijn om heel veel voor je carrière te doen. Vooral niet op je lauweren gaan rusten, dat kan pas als je in je kist ligt. Het is elke dag bijleren, dat is ook een instelling waar je over moet beschikken, die in je karakter moet zitten.

ben omdat ik op televisie ben. Ik ben heel blij dat ik er goed van kan leven en op vakantie kan, maar daar houdt het ook echt mee op. Die misvatting leidt ertoe dat we als inhalig worden neergezet. Er zijn periodes dat je werkt en geld verdient. Tussen die periodes door ben je werkeloos en doe je audities, werk je aan eigen plannen en producties. Onbetaald. Dat wil Rodap liever niet horen.

Ook voor schrijvers en regisseurs geldt dat er weinig werk is en dat het werk veel

Hun arrogantie tijdens die zitting vond ik schrikbarend en ook wel confronterend. En nu hebben ze de krachten ook nog gebundeld. Ik zou willen voorstellen: We kopen poppenkastpoppen voor ze, zetten daar een camera voor, dan mogen ze spelen en zelf inspreken. Dan zullen we eens zien hoeveel mensen daar naar kijken.

Het is voor rechters misschien niet goed te begrijpen waarom acteurs geld nodig heb-ben. Veel mensen denken dat ik miljonair

hebben het doorgaans financieel helemaal niet zo slecht EN hebben (en) de kabel- vergoeding dus helemaal niet nodig’. Jij was ook bij die zitting aanwezig. Wat vind je van dat argument?Dat is natuurlijk je reinste flauwekul. Zij hebben geen inzicht in mijn portemonnee. Daarnaast verdienen zij hun geld omdat wij, acteurs, succesvol geworden zijn. Hoe beter wij worden, hoe meer zij verdienen. Waarom moeten zij daar alleen de vruchten van plukken?

Ben je selectief bij je de klussen die je aan-neemt en zo ja, wat zijn daarbij de criteria die je aanhoudt? Zou je bijvoorbeeld weer een quiz presenteren?Dat groeit natuurlijk met je mee. Als je heel jong bent en net begint, dan kun je niet al te kritisch zijn. Destijds heb ik ervoor gekozen om niet in een soap te spelen, op basis van de verhalen van mijn toenmalige buurmeis-je frédérique Huydts. Zij vertelde mij dat je bij een soap eigenlijk altijd ongelukkig naar huis gaat omdat tijd belangrijker is dan het resultaat. Dat hoort bij dat métier en dat wilde ik niet. ‘Spijkerhoek’ was weliswaar ook ‘soapachtig’ maar daar had ik een hele week om een aflevering te draaien, wat best veel is, waardoor ik heel veel kon oefenen en leren.

De keuze voor ‘Baantjer’ was natuurlijk snel gemaakt, met Piet Römer in een politie- serie spelen is geen moeilijke keuze. Toen ik daarna voor ‘flikken’ werd gevraagd, had ik wel mijn twijfels. ‘Voor je het weet, speel ik gewoon mijn hele leven politieman’, dacht ik. Daarom heb ik als voorwaarde gesteld dat ik van meet af aan betrokken zou zijn bij het creëren van de serie, ondermeer als scenarist, zodat ik zeker wist dat ik niet weer dezelfde rol zou gaan spelen.

Uit louter financiële overwegingen zou ik nooit een quiz presenteren. Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik mezelf goed kan onderhouden met wat ik doe en ik ben daarnaast ook niet materialistisch ingesteld.

Maar als ze mij een quiz aanbieden die ik écht leuk vind, en er zijn in Nederland een paar weergaloze spelprogramma’s gemaakt, dan doe ik het. Het is ook leuk om gevari-eerd werk te hebben; presenteren, schrijven, acteren zijn allemaal facetten van mijn vak. In beginsel sta ik helemaal nergens negatief tegenover omdat het vooroordeel niet bepa-lend moet zijn bij je keuze.

Je schrijft ook mee aan het scenario van ‘Flikken Maastricht’. Staan de onder- handelingen over je aandeel in het scenario los van de onderhandelingen als acteur? Zo ja, verlopen die dan anders?Die onderhandelingen zijn veel simpeler. Voor scenario’s geldt gewoon een vast bedrag, alle schrijvers krijgen hetzelfde per aflevering. Take it or leave it. Het schrijven van scenario’s vind ik eigenlijk onderbetaald in Nederland. Het begint immers allemaal bij een goed scenario. Als dat niet goed is, kun je produceren, regisseren en acteren tot je een ons weegt, maar het wordt nooit echt goed.

Voor acteurs ligt het anders. Een acteur bepaalt het box-office succes, de film wordt immers doorgaans bezocht omdat een bepaalde acteur meespeelt en dat bepaalt de waarde van de acteur. Daarom moet je als acteur je positie bewaken en zorgvuldig kiezen waar je in meespeelt.

Dat was nu juist een argument van Rodap bij de recent gevoerde rechtszaak van de PAM partijen tegen Rodap: ‘Acteurs

‘Vooral niet op je lauweren gaan rusten, dat kan pas als je in je kist ligt.’

Page 5: NORMA nieuws april 2016

april 2016 9norma nieuws8

Acteurs zouden moeten leren om hun eigen productiewerk te doen. Dat is helemaal niet zo ingewikkeld, je kunt gewoon mensen met productie-expertise inhuren, dat doen producenten uiteindelijk ook.

Als je een eigen productiehuis vormt, als acteur, dan kun je al het geld dat binnen-komt, verdelen onder de makers.

voorbereiding vergt. En als wij daar niet in beschermd worden, dan zullen de produ-centen en omroepen dat uiteindelijk gaan merken. Het zal een hard gelag worden als de kabelaars, producenten en omroepen alleen nog maar kunnen leven van goed-koop ingekochte buitenlandse troep.

Je was in het verleden actief voor ACT en ook bij NORMA sta je bekend als een

Weliswaar zorgen producenten voor de eer-ste financiering, maar dat zouden de makers ook voor elkaar kunnen krijgen. Ooit wilden wij een Baantjer-film maken, waarvoor ik de financiering in één seconde rond had. Men-

sen vinden het ook gewoon leuk als acteurs binnenkomen. Als je daarbij een goed verhaal hebt en een goed product dan heb je die financiering zó rond en vervolgens is het gewoon een kwestie van de juiste mensen op de juiste stoelen

zetten. Dan blijft het product van de makers en niet van één of ander groot bedrijf. Hopelijk is dat de toekomst.

mondige aangeslotene. Wat is jouw kijk op de belangenbehartiging van acteurs?Ik was betrokken bij de oprichting van de vakvereniging voor acteurs, wat inmiddels ACT is geworden. De groep na mij, met Waldemar Torenstra, heeft die vereniging pas echt goed van de grond gekregen. Maar nog steeds zijn wij niet goed verenigd en omdat wij geen vuist kunnen maken, wordt ons verhaal niet serieus genomen.

Wat zijn je plannen voor de komende seizoenen? Voorlopig mogen we nog twee jaar ‘flikken Maastricht’ maken en dan wil ik ook echt met een ‘big bang’ eindigen. Maar ik kan geen seconde stilzitten, ik wil mooie dingen maken, bijvoorbeeld meer regisseren, een speelfilm maken, zoeken naar een mooi scenario daarvoor. Hoe ouder je wordt, hoe breder je netwerk met getalenteerde mensen. Dat is alleen maar inspirerend, mijn horizon is grenzeloos.

Als je beginnende acteurs zou coachen, wat zou je dan benadrukken?Het is belangrijk om van het begin af aan te netwerken, je bent immers kleine zelf-standige. Maak jezelf kenbaar in de wereld. Daarnaast weten beginnend acteurs van toeten noch blazen en hebben veel profijt bij goed management, een goede agent.

Ten slotte wil ik nog benadrukken dat het heel belangrijk is dat alle acteurs zich aan-sluiten bij NORMA en ACT. Willen we ooit iets bereiken, dan moeten we de krachten bundelen. Is het niet voor deze generatie, dan is het voor de volgende. Het allereerste betalende lid van ACT was mijn tante, Annet Nieuwenhuijzen. Zij deed dat niet voor zichzelf, maar voor ons. Met aanslui-ting bij NORMA en ACT geef je een heel duidelijk signaal af aan de mensen die nu te gemakzuchtig met ons werk en onze rechten omgaan en dwing je hen om ons serieus te nemen. ●

Bovendien ontberen we ook nog eens de steun van de meeste agentschappen, die zouden moeten stellen dat de slechte behandeling van één acteur betekent dat de betreffende producent met geen enkele van de bij de agent aangesloten acteurs meer mag werken. Zo ver gaat niemand, want iedereen heeft een dubbele agenda en de belangrijkste agenda die er is, is geld. En dat weet de producent als geen ander.

‘Het is belangrijk om van het begin af aan te netwerken, je bent immers kleine zelfstandige.’

Page 6: NORMA nieuws april 2016

april 2016norma nieuws10 11

Kabel Kabel 2015 4e kwartaal 2016

ThuisKopie video (TKv) Thuiskopie video 2013 & 2014 2e kwartaal 2016Thuiskopie video 2013 4e kwartaal 2016 (afsluitend)Thuiskopie video 2014 & 2015 4e kwartaal 2016

ThuisKopie audio (TKa) Thuiskopie audio 2014* 2e kwartaal 2016( afsluitend)Thuiskopie audio 2015* 4e kwartaal 2016 ThuisKopie audio live Thuiskopie audio live claims 2013 4e kwartaal 2016 (afsluitend)Thuiskopie audio live klassiek 2013 4e kwartaal 2016 (afsluitend)Thuiskopie audio hoorspelen 2013 4e kwartaal 2016 (afsluitend)

leenrechT video leenrecht video 2013 & 2014 2e kwartaal 2016leenrecht video 2013 4e kwartaal 2016 (afsluitend)leenrecht video 2014 & 2015 4e kwartaal 2016

leenrechT audio leenrecht audio 2013 4e kwartaal 2016 (afsluitend)leenrecht audio 2014 4e kwartaal 2016

leenrechT mulTimedia leenrecht multimedia 2013 4e kwartaal 2016 (afsluitend)leenrecht multimedia 2014 4e kwartaal 2016

achTergrondmuzieK Achtergrondmuziek 2013 4e kwartaal 2016 (afsluitend)Achtergrondmuziek 2014 4e kwartaal 2016

* De betaling die door Sena in opdracht van NORMA wordt uitgevoerd.

De genoemde betalingsdata zijn prognoses. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Voor de betalingen wordt NORMA’s verdeelsysteem VUIK gehanteerd.

REPARTITIE

SCHEMA BETAlINGEN 2016

JURIDISCH

Zoals in het NORMA Nieuws al vaker aan bod is gekomen, hebben de PAM CBO’s en RODAP in januari 2015 een Convenant gesloten, waarin onder meer een vergoedingsregeling is afgesproken voor TV-uitzending (inclusief catch-up) voor hoofdrolspelers, scenaristen en regisseurs. Die vergoeding moet worden betaald door de zgn. RODAP-distributeurs, zoals Ziggo en KPN.

RODAP stelde vervolgens extra voorwaarden aan de betaling, die niet waren afgesproken. Zo stelde ze de voorwaarde dat de hoofd-makers álle rechten aan de producenten zouden moeten overdra-

met het Convenant zijn wanneer RODAP op die basis later betaalde vergoedingen weer zou willen terugvorderen. Het vonnis biedt dus geen 100% garantie dat RODAP nooit een procedure zal starten om de betaalde vergoedingen bij de CBO’s terug te vorderen, maar geeft de CBO’s nu wel voldoende vertrouwen om de vergoedingen te gaan factureren en door te betalen.

Hierdoor zal 2016 de boeken in gaan als het historische jaar waarin acteurs in Nederland voor het eerst vergoedingen voor TV-uitzending (inclusief catch-up) gaan ontvangen! ●

gen, inclusief de rechten voor exploitaties waarover nog helemaal geen vergoedingen in het Convenant waren afgesproken. Onder verwijzing naar die nieuwe voorwaarden, hield RODAP zich het recht voor om betaalde gelden weer terug te vorderen, waarmee de CBO’s met een onacceptabel risico werden opgezadeld.

De rechter merkte op dat zij RODAP niet kan verbieden om een voorbehoud van

rechten te maken en zij alleen een voorlopig oordeel kan geven. Nu RODAP-distributeurs ook onder druk van het kort geding inmiddels hadden aangegeven de volledige vergoeding te gaan betalen, was er volgens de rechter geen belang meer bij een voor-lopige voorziening en wees de vorderingen vervolgens af. Daarbij merkte de rechter wél op dat het standpunt van RODAP -dat méér rechten moeten worden overgedragen dan waar de vergoeding op ziet- ‘op gespannen voet’ staat met de inhoud van het Convenant. Het zou om die reden ook ‘moeilijk verenigbaar’

op 17 januari 2016 heeft de amsterdamse voorzieningenrechter

uitspraak gedaan in het kort geding dat de paM cBo’s, waaronder

norMa, tegen (de partijen in) rodap hadden aangespannen. hoewel

de rechtbank de vorderingen van de paM cBo’s niet heeft toegewezen,

is er ook reden voor optimisme.

tekst MaaIke BooMstra

vonnis over vergoedingen Tv-uiTzendingen

de pam cbo’s die bestaan uit norMa, lIra en vevaM zijn vertegenwoordigd in het samenwerkingsverband portal audiovisuele Makers (paM). naast de cBo’s zijn hierin ook de beroepsverenigingen netwerk scenarioschrijvers, dutch directors guild en act verenigd. gezamenlijk komen zij op voor de belangen van scenarioschrijvers, regisseurs en acteurs en pleiten ze voor transparant collectief beheer van filmrechten en vergoedingen voor de hoofdmakers van film en televisieprogramma’s.

rodap staat voor: “rechtenoverleg voor distributie van audiovisuele producties”. dit is een samenwerkings- verband bestaande uit nederlandse producenten verenigd in stop, de nederlandse publieke en commerciële omroepen en tv-distributeurs (zoals kabelmaatschappijen). zij stellen tot doel de leden te verzekeren hun functie te blijven vervullen bij het creëren en toegankelijk maken van audiovisuele werken voor de producent.

Page 7: NORMA nieuws april 2016

april 2016 13norma nieuws12

Kunt u mij iets vertellen over uzelf en uw positie binnen GVL?Van oudsher ben ik een jurist. Twintig jaar geleden begon ik bij GVl als hoofd van de juridische afdeling. In 2001 werd ik directeur van de performers divisie. Er is ook een directeur voor divisie producenten.

Vertel eens iets over GVL en haar geschiedenis?GVl werd opgericht in 1959. Het is een sa-mengevoegde onderneming van de vakbond orkest musici als vertegenwoordiging van de performers en de fonogrammen producen-

ficeren. Dit heeft tot een enorme toename van personeel geleid. Tot 2010 hadden we minder dan 40 medewerkers en nu hebben we 150 medewerkers.

Wat was de voornaamste reden voor deze wijziging?Het oude systeem was het niet compatibel met de internationale normen. De internati-onale uitwisseling was hierdoor zeer moeilijk en beperkt. We konden geen reserveringen maken voor internationale performers en an-dere zusterorganisatie waren terughoudend om met ons samen te werken.

Hoe reageerden jullie leden op deze wijziging? Was het in hun voordeel?Het kost de performer nu meer werk en tijd om te claimen. Tevens is door deze wijziging de internationale uitwisseling verhoogd met als gevolg dat het inkomen voor de regionale leden is gedaald. Kortom;

ten organisatie (IfPI Duitsland). Zij zijn nog steeds de enige twee aandeelhouders van GVl. “Aandeel” in deze context betekent niet dat er sprake is van inkomen of winst. GVl is een non-profit organisatie ten gunste van de uitvoerende kunstenaars en de producenten. De rechthebbenden kiezen de afgevaardig-den voor de raad van bestuur en zij beslissen over de belangrijke vraagstukken en geven hun input. Muzikanten vertegenwoordigen nog steeds het grootste deel van onze leden. Duitsland heeft van oudsher een enorme orkest traditie. Een orkest bestaat al snel uit tachtig of meer performers.

meer werk voor minder geld. Natuurlijk waren veel leden het hier niet mee eens en er is ook geprobeerd om het tegen te houden, maar ze zijn hier niet in geslaagd. In Duitsland hebben we een zeer strenge raad van toezicht en zij zijn bij de gehele ontwikkeling van de nieuwe verdeel- methodiek betrokken geweest. Inmiddels is de verdeelmethodiek geconsolideerd en dat is logisch. We konden geen systeem blijven handhaven waarbij internationale performers uitgesloten werden.

GVL is lid van “de Societies Council for the Collective Management of Performers Rights” (SCAPR), is de nieuwe verdeelme-thodiek een direct gevolg van uw deelna-me aan de SCAPR?Wij zijn zelfs één van de oprichters van SCA-PR en ondanks dat we altijd actief lid zijn geweest, was onze internationale uitwisseling zeer beperkt. Met alle vooruit-gang en ontwikkelingen die op internatio-naal gebied hebben plaatsgevonden en zijn doorgevoerd, kon de aanpassing van onze verdeelmethodiek niet achterblijven. Daarnaast mag er op grond van de SCAPR richtlijnen alleen op basis van feitelijk gebruik uitgewisseld worden. Ook met het oog op de ontwikkeling van de internationale database VRDB was het voor GVl het juiste moment om deze wijziging door te voeren.

Ik ben ervan overtuigd dat de internationale

Wat zijn in de laatste paar jaar de belang-rijkste veranderingen binnen GVL op het gebied van wetgeving?In 2010 zijn we overgestapt naar een andere verdelingsmethodiek op basis van gebruik. Dit was een grote overgang. Tot die tijd konden onze leden een bewijs van inko-men aanleveren en werd er verdeeld op basis van een verhoging van dat inkomen. Het was niet gerelateerd aan wat werd uitgezonden of werd gebruikt. De nieuwe verdeelmethodiek wel, maar daarmee is alles veel complexer geworden. We moeten nu elke performer in elke productie identi-

uitwisseling nog meer zal toenemen, zodra VRDB in werking is getreden en de administratiekosten zullen afnemen.

Betalen leden een contributie of houdt GVL administratiekosten in?We sluiten een servicecontract af met de performers, waarin zij ons hun rechten toevertrouwen, deze worden kosteloos door ons beheerd. Er is dus geen sprake van contributie, maar wij houden wel admini- stratiekosten in op de uit te betalen rechten. Eenmaal per jaar keren wij uit. Dit zal in de toekomst worden gewijzigd als de nieuwe richtlijn collectief beheer wordt geïmple-menteerd, waarmee we na negen maanden al moeten uitkeren. Dit zal zeer moeilijk zijn, omdat we afhankelijk zijn van de gebruikers gegevens die altijd pas achteraf beschik-baar zijn en waardoor het tot op heden nog niet mogelijk is om vaker uit te keren. Hier wordt hard aan gewerkt.

GVL beheert de rechten van zowel uit- voerend kunstenaars als producenten. Wat zijn volgens u de voor- en nadelen van een “joined” society?Er zijn zeker voor- en nadelen. Toen wij wer-den opgericht in 1959 bestonden er nog geen naburige rechten. Er was een flink verzet te-gen de invoering van naburige rechten voor zowel de kunstenaars als de producenten. In die tijd was het dan ook zeer belangrijk om de krachten te bundelen. Tot op de dag van

INTERVIEW TIlO GERlACH

In deze rubriek interviewt norMa een vertegenwoordiger van een buitenlandse collectieve beheers

organisatie. deze editie is tilo gerlach, directeur van gvl, onze duitse zusterorganisatie aan het woord.

norMa en gvl hebben in juli 2014 een bilaterale overeenkomst gesloten. In 2014 heeft gvl in totaal

bedrag van 82, 6 miljoen geïncasseerd.

tekst chantal werensteIJn

inTerview meT duiTse zusTerorganisaTie gvl

Page 8: NORMA nieuws april 2016

van de reparTiTie

april 2016 15norma nieuws14

vandaag hebben we hierdoor politiek gezien een sterkere onderhandelingspositie.

Daarnaast komt het vaak voor dat arties-ten ook producent zijn, met name de Indy labels. In tegenstelling tot vele andere landen is onze nationale wetgeving in het voor-deel van de performers. Sommige rechten worden alleen verdeeld aan performers en de producenten moeten hun aandeel via de performers verkrijgen. De performers heb-ben hierdoor meer zeggenschap en zijn de producenten bereid om mee te werken.

In Duitsland wordt er gewerkt aan een wetswijziging met betrekking tot een eerlijke overeenkomst. Omdat we zowel de performers en producenten vertegen-woordigen moeten wij neutraal blijven in lobbyactiviteiten tegen producenten. Dat kan als nadeel worden beschouwd.

“Wat zijn de grootste uitdagingen voor GVL de komende jaren?”De verdere implementatie van de copyright act 2014. Dit zal een enorme impact hebben op de uitvoering en processen, maar ook

ten aanzien van de structuur van de GVl, het bestuur en de aandeelhouders.

We richten ons op het verbeteren van de structuur van de bestaande database. Zoals het intelligenter matchen van performers en producties, betere algoritmen en het verwij-deren van duplicaten zodat we goed kunnen aansluiten op VRDB.

Ook lopen er nog verschillen de rechts- zaken met als doel de incasso van public performance te verhogen. De incasso hiervan is heel laag in vergelijking tot de incasso van broadcasting.

Een blijvende uitdaging is bepaalde normen rechten in stand te houden, zoals bescher-ming van uitvoerende kunstenaars. Ten eerste met betrekking tot de thuiskopie ver-goeding. De industrie van de reprografische apparaten is behoorlijk aan het lobbyen. Ook is er veel te doen met betrekking tot de veranderde markt. Er moet een vergoeding komen voor onlineservices.

En als laatste zien we dat de interpretatie van de definitie van public performance meer en meer beperkt wordt door het Europese hof van Justitie. Vroeger was de definitie helder; Wanneer het niet werd gebruikt voor privé was het openbaar, maar daar is nu geen consensus meer over. We willen hier een halt aan roepen. ●

antwoord op de meest gestelde

vragen aan norMa

Hoe kan ik eraan bijdragen dat ik krijg uitbetaald waar ik recht op heb? Het is van belang dat uw gegevens goed in ons systeem geregistreerd staan. Hierbij drie belangrijke punten; • Zorgervoordatuwpersoonsgegevens

te allen tijde up to date zijn. Dit kunt u in MyNORMA bijhouden.

• Wijradenuaanomaanhetbeginvanelkjaar uw medewerkingen over het jaar daar-voor bij ons te claimen via MyNORMA. Op onze website staat aangegeven van welke jaren de data in ons systeem staan. Ook al zoekt NORMA actief naar mede-werkingen van audiovisuele producties, u bent zelf verantwoordelijk voor het opgeven van uw medewerkingen.

• Indienuzichlaatvertegenwoordigendooreen agent is het van belang dat wij u ook rechtstreeks kunnen benaderen.

Wanneer kom ik voor een vergoeding in aanmerking? Om voor één of meerdere vergoedingen in aanmerking te komen, dient u aan alle daarvoor geldende voorwaarden te voldoen. Deze voorwaarden zijn integraal terug te

vinden in de repartitiereglementen op onze website. Kort samengevat komt het erop neer dat u als uitvoerende kunstenaar heeft deelgenomen aan een audio- of audiovi-suele productie en dat uw productie en/of een opname daarvan in de huiskamers van de consument is terechtgekomen. Daarmee wordt vooralsnog gedoeld op de kopie voor eigen oefening, studie en gebruik (thuiskopie), op het uitlenen van geluids- en beelddragers (leenrecht) en televisie uitzen-ding. Met betrekking tot ander gebruik, zoals doorgifte via de kabel, is NORMA voorals-nog in onderhandeling. De thuiskopieën en het uitlenen van uw audio-/audiovisuele product moet in een jaar vallen dat binnen de NORMA afrekenperiode valt. Zie hiervoor ons betalingsschema en de vervaltermijnen op de website. De vergoeding van thuiskopie audio wordt in opdracht van NORMA door Sena uitgevoerd. Het is daarom van belang dat u als muzikant zowel bij NORMA als bij SENA bent ingeschreven.

Welke medewerkingen mag ik opgeven? Wanneer u in de hoedanigheid van een uitvoerende kunstenaar aan een audio- of audiovisuele productie meedoet, komt u in aanmerking voor een vergoeding. Een uitvoerende kunstenaar is iemand die een herkenbare artistieke bijdrage levert aan

het tot stand komen van een productie. En dat zijn zeker niet alleen musici, acteurs en stemacteurs, maar ook zangers, dansers, cabaretiers, variété- en circusartiesten, poppenspelers en mimespelers, ongeacht in welk genre zij werken.

Welke medewerkingen mag ik niet opgeven? Presentatiewerkzaamheden vallen niet onder de Wet op de Naburige Rechten (‘WNR’), net zo min als stuntwerkzaam- heden. Volgens de WNR voeren deze per-sonen geen werk van letterkunde of kunst op. Een deelname aan een spelprogramma valt ook niet onder de noemer uitvoerende kunst. Bij twijfel verdient het aanbeveling op contact op te nemen met NORMA.

Komen erfgenamen in aanmerking voor een vergoeding? Mocht de uitvoerende kunstenaar over-lijden, dan komen de wettige erfgenamen mogelijk in aanmerking voor de vergoeding waar de uitvoerende kunstenaar tijdens zijn of haar leven recht op zou hebben gehad. Erfgenamen dienen contact op te nemen met NORMA.

Moet ik belasting betalen over de vergoe-ding die ik van NORMA heb ontvangen?

Ja, het netto uitkeringsbedrag op de door u ontvangen vergoedingen moet worden opgegeven bij uw aangifte inkomsten- belasting in het jaar waarin de NORMA- betaling is ontvangen. Maakt u voor uw bedrijfsvoering gebruik van een rechts-persoon - zoals bijvoorbeeld een B.V. of VOf - dan dient de uitkering van NORMA als een verkoopfactuur te worden geboekt. Ook uw BTW nummer kunt u via MyNORMA opgeven. Het is voor de betaling van belang dat wij een actueel woonadres van u hebben

Het televisieprogramma waarin ik zit, is op de buitenlandse televisie te zien geweest. Krijg ik daar een vergoeding voor? Als NORMA met de organisatie in het betreffende lAND een overeenkomst heeft afgesloten en u heeft ons een wereldwijd mandaat gegeven, dan ontvangt u hiervoor een vergoeding. Mocht u zeker weten dat een productie is uitgezonden in het buiten-land, maar u kunt de productie niet terug-vinden in MyNORMA, geef dit dan aan ons door via een papieren speellijst. Deze kunt u downloaden van onze website. De juridische uitleg in deze meest gestelde vragen is ver-eenvoudigd weergegeven. Er kunnen geen rechten aan worden ontleend. ●

fAQ’S

Page 9: NORMA nieuws april 2016

april 2016 17norma nieuws16

tekst MaaIke BooMstra

Wat was de aanleiding om be-stuurslid bij de Ntb te worden?Nou ja, ik heb me eigenlijk m’n

hele leven al bemoeid met zaken. Als stu-dent zat ik al in de medezeggenschapsraad en ik ben de laatste tijd steeds vaker mee gaan denken over issues. Ik heb een gevoel dat ik misschien, heel bescheiden, een klein verschilletje kan maken in een aantal zaken. En wat ik graag veranderd zou willen zien is hoe we in Nederland omgaan met talent- ontwikkeling en de inkomenspositie van de popmuzikant.

Volgens het onderzoek “Pop, wat levert het op?”, werken popmusici meer uren in de week tegen een

lager inkomen, in vergelijking tot het jaar 2008. Welke ontwikkelingen liggen hier volgens jou aan ten grondslag? Wat je heel erg ziet, is dat de landelijke overheid sinds 2008 begonnen is met het weghalen van middelen bij de culturele sector. We zitten nu toch al wel acht jaar later, maar dat heeft wel ernstige gevolgen gehad. En wat je in het lokale verhaal heel vaak ziet, is dat de wethouder van cultuur

wel een portefeuille heeft waarin talent- ontwikkeling of cultuur centraal staat, maar waarbij hij dan vergeet om even goed na te denken op welke plek de middelen terechtkomen.

Om een voorbeeld te schetsen, de wethouder wil graag dat er een mooi popcentrum staat in zijn gemeente en zorgt er dan vervolgens voor dat er een architectenbureau wordt ingeschakeld en er een prachtig gebouw wordt neergezet met daarin een fantastische licht- en geluidsinstallatie. En dan is eigenlijk het geld op. Dat betekent dat men voor het exploiteren van mening is dat het podium zichzelf moet bedruipen en het enige dat het podium dan doet, is hele grote bekende acts binnenhalen. En af en toe ouwe lullen disco avonden organiseren, maar zodra het bandje van op de hoek er wil spelen, dan moet het bandje eigenlijk zelf alweer geld mee- nemen. Dat zijn de twee belangrijke invloe-den geweest die het inkomen ernstig hebben verlaagd.

Jasper van Dijk van de SP stelt een popfonds voor en recente-lijk heeft minister Bussemaker

beloofd te kijken naar de verdeling van de

INTERVIEW WIll MAAS

VIJf VRAGEN AAN...WIll MAAS

‘Ik heb een gevoel dat ik misschien, heel bescheiden, een klein verschilletje kan maken in een aantal zaken.’

will Maas is een succesvolle (sessie)muzikant. als toetsenist speelt hij

onder meer in de band van Ilse de lange en Matt simons. ook geeft hij les

op de rockacademie. alhoewel hij zijn sporen in het vak ruimschoots heeft

verdiend, maakt hij zich hard voor een betere (inkomens)positie van zijn

vakgenoten. hij is sinds juli 2015 bestuurslid bij de ntb en heeft recentelijk

op noorderslag bijgedragen aan de presentatie en het debat over de

uitkomsten van het onderzoek ‘pop wat levert het op?’. we stelden hem

de volgende vragen.

1 2

3

Page 10: NORMA nieuws april 2016

april 2016 19norma nieuws18

AEPO ARTIS pleit samen met de FIM en FIA via de fair internet campagne dat artiesten mee-

delen in online diensten als Spotify en dat daarvoor -net als bij de radio- collectief wordt geïncasseerd. Verdien jij nu aan jouw werk op Spotify? Op dit moment krijg ik geen naburig recht vanuit Youtube of Spotify. Dat wordt afge-kocht in de studio. Wanneer mijn muziek wordt gedraaid op de radio, dan krijg ik daar wél een naburige rechtenvergoeding voor. Bij streamingdiensten is dat niet het geval, terwijl Spotify ook een ‘radio’ functie heeft. Het waarborgen van een vergoeding via collectieve incasso lijkt mij daarom een goede oplossing en ik weet dat ze daarmee bezig zijn. Ik heb de petitie (van NORMA over het voorstel van AEPO ARTIS c.s. red.) ook getekend. Dit is iets waar we in de toekomst zeker aan moeten gaan werken. ●

georganiseerd worden. Wat NORMA en Sena daarmee willen bereiken, is dat de muzikan-ten die op zo’n festival spelen, een bepaalde minimum gage krijgen. Daar kan je ook niet echt een Mercedes van rijden, maar dat is in ieder geval wat reëler dan wat er nu gebeurt.

Ook zou de muzikant ondersteund moeten worden bij het opbouwen van een carrière en dat kan op verschillende manieren. Door bij-voorbeeld een talent te ondersteunen via een coaching traject, zoals je ook in de topsport ziet. Dat zou via een fonds kunnen voor de podiumkunsten, mits daaruit meer middelen bij de popmuziek terecht zouden komen. Toursupport zou ook heel erg goed kunnen. Als je nu gaat toeren door Nederland en je krijgt 100 euro bruto uitbetaald van een ge-subsidieerd poppodium, dan ben je daar acht uur voor onderweg. Op een gegeven moment zou je meer gezelschappen, meer poparties-ten kunnen ondersteunen met toursupport.

5

subsidies in de kunstsector. Wat verwacht je hiervan? Ik ben heel benieuwd wat de Minister uit haar hoed gaat toveren. Ik hoop dat Jasper van Dijk en ook Tjeerd van Dekken van de PvdA, met de Kamervragen die zij onlangs hebben gesteld, daar toch enige invloed op kunnen krijgen. Het onderzoek ‘Pop wat levert het op?’, is nog eens ondersteund door een onderzoek dat daarna gepubliceerd is van de Sociaal Economische Raad (genaamd: Verkenning arbeidsmarkt culturele sector - red.). Ik heb het idee dat ze daarmee wel wat gaat doen. Maar ja, het is afwachten.

Als je goed om je heen kijkt, dan zie je her en der dat beroepsmatige muzikanten aan het afhaken zijn. laten we zeggen, als dit in de landbouw zou gebeuren, dan gingen ze nu met 5000 tractoren naar Den Haag.

Wat is volgens jou verder nodig om de inkomenspositie van musici de komende jaren

te verbeteren?Ik denk dat ze via de lokale overheden iets heel directs moeten gaan doen aan de inkomenspositie, door ervoor te zorgen dat middelen niet direct bij het gebouw en de faciliteiten terechtkomen, maar daadwerke-lijk naar de kunstenaars die het uitoefenen.Misschien moeten we eens gaan nadenken over minimum gages wanneer gesubsidi-eerde poppodia een band aanbieden, zoals ze dat eigenlijk bij verschillende fondsen, waar NORMA o.a. ook bij betrokken is, ook al doen. Er zijn SOCU gelden uit de fondsen van NORMA en van Sena waar festivals van

4

ACTUEEl

KorT nieuws

de vereniging van professionele speelfilm onder-nemers (vpso) heeft de staat der nederlanden gedaagd.

Het VPSO is onlangs opgericht om “een actieve rol in het bestrijden van de piraterij” te spelen. Haar eerste grote daad is het dagvaarden van de Staat der Nederlanden, waarvan zij een schadevergoeding van € 1,2 miljard claimt, voor het – kortweg – niet invoeren van een verbod op illegaal downloaden.

Volgens de VPSO heeft Nederland de betreffende Europese richtlijn niet goed in het nationale recht opgenomen. Hierdoor zou de Staat volgens de VPSO in de hand hebben gewerkt dat een hele generatie consumenten het idee heeft gekregen dat het onbe-kommerd downloaden en kopiëren zonder vergoeding is toegestaan.

De verantwoordelijke minister heeft daarop aan de Kamer laten weten dat Nederland naar zijn mening de richtlijn wel degelijk goed in het nationale recht heeft opgenomen. Daarnaast schrijft de minister dat er voldoende handhavingsmiddelen zijn om op te treden tegen dergelijke inbreuken.

dat er inderdaad handhavingsmiddelen zijn, bewijst de nederlandse filmdistributeur dutch filmworks.

Zij heeft aangekondigd om individuele Nederlandse Popcorn Time-gebruikers civielrechtelijk aan te gaan pakken. Popcorn Time is een zeer populaire en bovendien gratis streamingsdienst. Het onderscheidt zich in gebruiksgemak en het enorme aanbod. Het heeft echter geen toestemming voor het aanbieden van de films en is daarom vanzelfsprekend niet toegestaan.

Stichting Brein heeft overigens aangegeven deze weg niet te volgen. Zij staat een beleid voor waarin de grote aanbieders worden aan- gepakt (in dit geval dus Popcorn Time zelf) en individuele down- loaders ongemoeid worden gelaten.

De sluitingsdatum voor aanvragen is weer voorbij. De afgelopen maanden hebben diverse instellingen hun projecten en ideeën bij NORMA neergelegd ten behoeve van een bijdrage. Het aantal aanvragen is dit jaar met 50% gestegen! Er zitten weer hele mooie projecten bij voor concerten, theatervoorstellingen, festivals, films en meer. De komende periode zijn er dus hele mooie dingen te zien in het land, medemogelijk gemaakt door het NORMA fonds.

filmproducentenvereniging daagt de Staat en claimt € 1,2 miljard

Dutch filmworks pakt popcorn-Time gebruikers aan

Norma fonds

Page 11: NORMA nieuws april 2016

april 2016 21norma nieuws20

Dit rapport is opgesteld naar aanleiding van een onderzoek naar de inkomenspositie van popmusici in Nederland, in 2015 door Cubiss, in opdracht van de Ntb, fNV KIEM, NORMA en Sena Performers.

Dit onderzoek is een vervolg op het gelijk-namige onderzoek van 2009.

Tijdens de presentatie kwam andermaal de bittere waarheid boven tafel: bedroevend weinig popmusici zijn in staat om van hun muziek te leven. De modale popmusicus heeft een bruto inkomen van rond de

€ 18.000 (dat bedrag wordt verdiend uit muziek, plus andere inkomsten) en in 2014 verdiende ruim de helft € 9.000 of minder. Slechts the happy view zijn in staat van hun muziek te leven.

Deze inkomsten staan in schril contrast met de opleidingen die mu-sici dikwijls hebben genoten en het gemiddelde aantal arbeidsuren die zij in de week maken. Ruim twee-derde is hoogopgeleid en de popmusici werken gemiddeld 49 uur per week.

Hoewel optreden een van de belangrijkste inkomstenbronnen is voor popmusici, blijkt dat bij gesubsidieerde poppodia 40% van de gages onder € 100,- ligt.

verkeerde investeringen bij poppodia, actie vanuit de politiekTijdens de presentatie werd het rapport besproken in een panel bestaande uit Anita Verheggen (Ntb), Marjolein Kooijman (muzikante en programmeur van Poppodium Groene Engel), Saskia von der fuhr (de uitvoerend onderzoekster), Will Maas (sessiemuzikant en docent aan de Rockacademie) en Tjeerd van Dekken (Kamerlid PvdA).

Eén van de punten waarover brede consensus bestond in het panel was de enigszins onevenredige manier van financiering en subsidi-ering van poppodia. Nederland kent een flink aantal gesubsidieerde

poppodia, die voor veel (gemeenschaps)geld worden gebouwd en natuurlijk arbeidsplaatsen bieden. Meer en meer zien een aantal panelleden echter dat er daardoor geen geld meer is om de muzi-kanten fatsoenlijk te betalen.

Hierop vertelde PvdA-kamerlid Tjeerd van Dekken dat hij samen met SP-kamerlid Jasper van Dijk oproept tot een fonds voor Popmusici. De verantwoordelijke minister heeft eerder een onder-zoek naar de inkomenspositie van kunstenaars in het algemeen aangekondigd, Van Dekken gaf aan op basis van dit onderzoek nog specifiek vragen over popmusici te stellen.

aanbieders op het internetOok de online aanbieders kwamen aan bod: terwijl grote onder- nemingen als Spotify, iTunes en YouTube veel geld verdienen aan het online aanbieden van muziek, zien musici daar vrijwel niks van terug.

Deze situatie kan echter enkel op Europees niveau worden opgelost. Hiervoor zijn verschillende scenario’s mogelijk, waaronder een eigen recht op een billijke vergoeding voor muzikanten zoals door een brede coalitie van makers en musici wordt bepleit onder de noemer “fair Internet for Performers”. ●

ONDERZOEK

tijdens eurosonic noorderslag werd het onderzoeksrapport “pop, wat

levert het op?” gepresenteerd in de oosterpoort. het eerste exemplaar

werd in ontvangst genomen door pvda-kamerlid tjeerd van dekken.

tekst Joey craMer

presenTaTie “pop, waT leverT heT op?”

opvallende onderzoeKsresulTaTen• Depopmusicusisoverwegendhoogopgeleid;• Depopmusicuswerktgemiddeld49uurperweek,datiseentoenamevan11%t.o.v.hetvorigeonderzoekuit2009;

• Ruimdehelftvandeprofessionelepopmusiciverdiendein2014slechts€9.000,-metmuziek;

• Demodalepopmusicusheefteenbrutojaarinkomenvan€ 18.000, maar verdient dat voor een belangrijk deel met nietaanmuziekgerelateerdewerkzaamheden;

• 85%vandepopmusiciisvanmeningdatzijteweinigkrijgen uitbetaald voor download- en streamingsdiensten.

Kamervragenhet onderzoek heeft direct tot kamervragen geleid.op welke wijze betrekt u de inkomenspositie van popmu-zikanten en -makers bij het onderzoek van de raad voor cultuur en de ser over de verbetering van de positie van de kunstenaar op de arbeidsmarkt? hoe houdt u hierin re-kening met de specifieke kenmerken van popmuzikanten en -makers ten opzichte van andere kunstenaars?

Page 12: NORMA nieuws april 2016

april 2016 23norma nieuws22

INTERNET

InformatievoorzieningDe website is ontwikkeld in samenwerking met onze vaste ontwerper T2Ontwerp en internetbureau Occhio.

Tijdens de ontwikkeling ging de meeste aandacht, naast uiteraard een modern toe-gankelijk design, uit naar de manier van het brengen van informatie. Uit contact met onze aangeslotenen blijkt dat er grote verschillen bestaan in de informatiebehoefte: waar een deel veelal geïnteresseerd is in de uitvoe-rende kant van NORMA (Wanneer keert NORMA uit en voor welke uitvoeringen?), krijgen wij ook veel juridische vragen en vragen over bijvoorbeeld lobby voor verbeterde wetgeving.

Dit hebben wij tijdens de ontwikkeling van de website ondervangen door de infor-matievoorziening in verschillende lagen op te delen, waartussen de bezoeker intuïtief kan navigeren via linkcards, informatie- kaders en andere links.

Daarnaast hebben wij onder meer de aanmeldformulieren en contactvensters verbeterd, waardoor wij onze (potentiële) aangeslotenen nog beter van dienst kunnen zijn.

verdere professionalisering IctDe aanpassing van de website maakt onderdeel uit van een bredere professionaliseringsslag van onze ICT-diensten, waarvan ook een hernieuwd MyNORMA en een nieuw verdeelsysteem onderdeel uitmaken. ●

Werking van een informatiekader

Vernieuwd aanmeldvenster

Linkcards

In januari heeft norMa haar nieuwe website gelanceerd. wij, norMa,

willen hiermee onze aangeslotenen nog beter van dienst zijn, zo zijn

wij beter in staat om informatie gelaagd te brengen en te delen, op alle

mogelijke apparaten.

tekst Joey craMer

NIEUWE WEBSITE NORMA

Page 13: NORMA nieuws april 2016

norma nieuws24

NORMA is de rechtenorganisatie die de creatieve inspanningen en prestaties van alle uitvoerend kunstenaars beschermt. Niemand uitgezonderd. NORMA zorgt ervoor dat u een eerlijke financiële vergoeding krijgt voor het gebruik van uw uitvoering. Zowel in Nederland als in het buitenland. Wanneer exploitanten geld verdienen met het openbaar maken van uw werk, heeft u in veel gevallen recht op een financiële vergoeding. NORMA zorgt ervoor dat u dat geld daadwerkelijk ontvangt én dat exploitanten bij één loket de exploitatierechten van duizenden uitvoerende kunstenaars kunnen regelen. NORMA lobbyt tevens voor betere wetgeving. In nauwe samenwerking met vakbonden, beroepsorganisaties en andere rechtenorganisaties maken wij ons elke dag sterk voor een betere wetgeving en voor een goede rechtspositie. Via de ondersteuning en financiering van sociale en culturele activiteiten willen wij daarnaast de culturele, maatschappelijke en professionele belangen van uitvoerend kunstenaars, verbonden aan het Nederlandse kunstenforum, verbeteren. Het kan zijn dat u wel aangesloten bent bij NORMA, maar uw collega nog niet. Als dat het geval is, kan hij / zij zich kostenloos aanmelden via www.stichtingnorma.nl.

normaJacob Bontiusplaats 91018 ll amsterdampostbus 29951000 cz amsterdam

T 020 - 627 27 98e [email protected]

www.stichtingnorma.nl