Fotoboekje Boten Bouwen 2011-2012

24
Voorwoord project BOTEN BOUWEN VLETTEN OP DE MAAS 2011 - 2012

Transcript of Fotoboekje Boten Bouwen 2011-2012

Page 1: Fotoboekje Boten Bouwen 2011-2012

VoorwoordprojectBOTEN BOUWENVLETTEN OP DE MAAS

2011 - 2012

Page 2: Fotoboekje Boten Bouwen 2011-2012

 

Vletten op de Maas Scouting Pocahontas doet dit jaar mee aan 'Vletten op de Maas'. Dit project is bedoeld om scholieren te interesseren in een baan in de techniek. In het project werken een VMBO-school, een waterscoutinggroep en een sponsor uit het bedrijfsleven samen om een nieuwe lelievlet te bouwen. De sponsor betaalt alle materialen die nodig zijn voor de boot, het staal, het houtwerk de tuigage...alles! Derdejaars en vierdejaars VMBO-leerlingen lassen het staal van de lelievlet in elkaar en de scoutinggroep schildert de vlet, plus al het houtwerk dat erbij hoort. Het laswerk wordt officieel gekeurd door erkende keurmeesters uit het onderwijs en van Scouting Nederland!

Ook verzorgt de scoutinggroep een aantal roeitrainingen voor de VMBO-ers, want op 1 juni is er een roeiwedstrijd tijdens de Dordtse Stoomdagen waarbij alle scholen die aan dit project meedoen (in totaal zijn dat er 10!) tegen elkaar strijden. Daarna dragen zij de lelievlet over aan de scoutinggroep.

Onze groep zal dus vanaf 1 juni niet 7 maar 8 lelievletten hebben. Onze sponsor IRO is de vereniging van de Nederlandse toeleveringsbedrijven voor de olie- en gasindustrie. (www.iro.nl), gevestigd in Zoetermeer. De school die de lelievlet voor ons gaat maken is het Stanislas College in Delft. Op 18 januari levert Tukker Botenbouw het staalpakket aan de school en start de bouw van de eerste splinternieuwe vlet in onze vloot!

 

Boten bouwen

Wethouder doopt nieuwe vlet Scouting Pocahontas

zaterdag 30 juni 2012 13:58 | Geschreven door Sergio Boontjes | | |

Zoetermeer, 29 juni 2012 - “Ik doop hierbij de Orion en wens haar een behouden

vaart”. Met deze woorden heeft wethouder Mariëtte van Leeuwen (Onderwijs,

Jongeren en Sportzaken) de nieuwe zeilboot van Scouting Pocahontas officieel te

water gelaten. De stalen lelievlet is gebouwd door leerlingen van het Stanislas College

uit Delft tijdens het unieke project “Vletten op de maas”.

Dit project is bedoeld om scholieren te interesseren in een baan in de techniek. In het project

werken een VMBO-school, een waterscoutinggroep en een sponsor uit het bedrijfsleven

samen om een nieuwe lelievlet te bouwen. Het Zoetermeerse IRO heeft als sponsor van de

Pocahontasvlet alle materialen betaald, zoals het staal, het houtwerk en de tuigage. De boot

is gebouwd onder projectleiding van Kenniscentrum Mainport Rotterdam. Derde- en

vierdejaars VMBO-leerlingen hebben het staal van de lelievlet in elkaar gelast. Het laswerk is

officieel gekeurd door erkende keurmeesters uit het onderwijs en van Scouting Nederland!

Scouting Pocahontas is een bloeiende vereniging van circa 150 leden. Met de Orion als

nieuwe aanwinst beschikt ze over een vloot van negen zeilboten: acht lelievletten en één

lelieschouw. Daarvan liggen er twee op de Kaag en acht bij de basis aan de Zoetermeerse

Plas, beter bekend als de Noord-AA. In 2009 is daar nog een nieuwe, multifunctionele

botenloods in gebruik genomen. Vanaf dat moment richt de groep zich op een nieuw

clubhuis, want het huidige is in een slechte staat. Volgend jaar bestaat Pocahontas 30 jaar,

en dan hoopt de vereniging het nieuwe clubhuis in gebruik te kunnen nemen. “Het is mijn

wens dat u hier dan zult staan om het lint door te knippen”, zo sprak bestuurslid Mark Jacobs

wethouder Van Leeuwen toe.

Geplaatst 2012-05-15 om 11:47

Foto: Richard van der Klaauw | Metro

Levensecht leren door boten bouwen Tijdens het project Boten Bouwen - Vletten op de Maas lassen vmboʼers, voor het goede doel, hun eigen boot in elkaar.

Ooit gehoord van een lelievlet? Zo niet, dan kunnen de derdejaars metaalleerlingen van het Comenius College je er alles over vertellen. Bijvoorbeeld dat het de meest gebruikte stalen zeil-, roei- en wrikboot bij waterscoutinggroepen van Scouting Nederland is. En hoe zwaar (700 kilo), lang (5,6 meter) en breed (1,8 meter op het breedste punt) de boot is. Maar ook hoe je het ding in elkaar zet. Begin dit jaar kregen de leerlingen van de Capelse techniekschool een pakket stalen platen afgeleverd, met de opdracht er een boot van te buigen, hechten, slijpen en lassen. Nu de vlet bijna af is, kan hoofdlasser Quincy Zorg (16) er wel om lachen. Maar toen hij het bouwpakket zag binnenkomen, in lange, platte metalen stroken, zakte de moed hem even in de schoenen. Vooral toen metaaldocent Jan de Jong zijn team vertelde dat ze er alleen voor stonden. “Dit is jullie project, jongens. Succes ermee!” Levensecht leren, noemen ze dat. Eén van de uitgangspunten van het Vakcollege, waar het Comenius aankomend schooljaar mee start, in nauwe samenwerking met het bedrijfsleven. En dus ging het team aan de slag. Eerst nog wat schoorvoetend, buigend en trekkend aan het metaal. Maar al gauw kregen ze de slag te pakken. Langzaam maar zeker verschenen de contouren van wat onmiskenbaar een vlet zou worden. “Leuk? Echt wel”, aldus een stralende Quincy. “Normaal kunnen we eindeloos oefenen met het lassen van een klein stukje dat toch nergens voor gebruikt wordt. Nu moet het direct goed zijn. Een las blijf je altijd zien in de boot.” “En als ie niet goed is, vind je de vlet later terug op de bodem van de plas”, vult Patrick Hartmans (15) aan. “Dat willen we onze roeiers die het tijdens een roeiwedstrijd met Dordt in Stoom opnemen tegen negen andere vmbo-techniekscholen, en Scouting JWF uit Krimpen aan den IJssel die de vlet na afloop krijgt uitgereikt, niet aandoen. Om alles goed te krijgen voor 1 juni, zullen we zelfs moeten overwerken. Net als in het echt.” “En zo is het maar net”, zegt ook François Pols, kaderlid bij de Krimpense scouts. “Maritieme bedrijven sponsoren de vletten; de leerlingen maken ze. Voor hen zijn wij hun eerste echte opdrachtgever. Met een deadline waaraan niet valt te tornen: de finale van de vlettenrace.” Doel van het project is om meer jongeren te interesseren voor de maritieme wereld en voor een technische beroepsopleiding. Er is nog altijd een groot tekort aan technisch personeel. Een rondje langs de lassers op het Comenius leert dat zij in ieder geval al overstag zijn. Jan Pieter Matthijsen (15) wil op een booreiland gaan werken. Quincy wil onderwaterlasser worden. En Dave de Waardt (15) is vastbesloten om, net als zijn vader en broer, schipper te worden. Na deze opleiding meldt hij zich aan bij het Scheepvaart en Transport College.

Page 3: Fotoboekje Boten Bouwen 2011-2012

1

Voorwoord

Jonge mensen inspireren voor alles wat met varen te maken heeft. Dat is wat “Vletten op de Maas” niet alleen beoogt, maar ook daadwerkelijk doet. Het enthousiasme spatte er immers ook op vrijdag 1 juni jongstleden weer vanaf bij de jongeren, toen ze roeiden voor een finaleplaats. Nog diezelfde avond zeilden deze jongens en meisjes de spiksplinternieuwe Lelievletten over de Oude Maas in de Vlootschouw van AD Dordt in Stoom 2012. Die ervaring gaat op de “harde schijf” en dat kan zomaar leiden tot een baan in de scheepvaartsector. En dat is hard nodig. Toen mij werd gevraagd of ik de startschoten wilde lossen voor de roeiwedstrijden voorafgaand aan Dordt in Stoom heb ik dan ook geen moment getwijfeld. Dordt in Stoom is immers ook een initiatief om mensen te interesseren (voor een opleiding/baan) in techniek en scheepvaart. Het evenement trekt elke twee jaar een kwart miljoen bezoekers. Een passend podium voor de race. De Vlootschouw als openingsevent is een mix van nostalgie, passend bij Hollands oudste stad, en een showcase van reders en scheepsbouwers uit dé binnenvaartregio van Nederland. Jaren geleden ben ik zelf als zeeverkenner geïnspireerd geraakt voor de watersport. Het roeien op het toen nog snelstromende Haringvliet staat nog altijd op mijn “harde schijf”. Als zeiler ben ik trots op het feit dat Nederland op nummer 3 staat in de wereldranglijst van bouwers van superjachten vanaf 30 m. en zelfs

nummer 1 is bij jachten boven 50 m. De rijken van deze aarde willen (gelukkig voor onze werkgelegen-heid) maar wat graag een in Nederland gebouwd jacht, waarvan het ontwerp en de afwerking tot de absolute top behoren. Om die posities te behouden is instroom noodzakelijk. Als er één sector is waar jongeren kunnen profiteren van een interessante mix van traditioneel vakmanschap gecombineerd met lef en innovaties is het wel de scheeps- en jachtbouw. Terecht zetten de partijen betrokken bij het project “Vletten op de Maas” zich in om elke keer opnieuw bij jonge mensen de kiem te leggen voor interesse in de maritieme sector. Hulde daarvoor en succes bij het vervolg!

Marco WestlandVoorzitter Dordt in Stoom

Page 4: Fotoboekje Boten Bouwen 2011-2012

2

VoorwoordBoten bouwen

Het project Vletten op de Maas is een gezamenlijk initiatief van Nederland Maritiem Land (NML) en Kennisinfrastructuur Mainport Rotterdam (KMR). Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met Scouting Nederland.

Het doel van dit project is meer jongeren te interesseren voor de maritieme wereld en voor een technische en logistieke beroepsopleiding. Er is nog steeds een groot tekort aan technisch en nautisch personeel en daarom willen we op deze eigentijdse manier de leerlingen hiervoor blijven interesseren.

In onze haven en industrie worden van de mensen topprestaties verwacht om voorop te blijven lopen in de internationale concurrentiestrijd. Met een project als Vletten op de Maas willen wij bijdragen aan interessant technisch onderwijs op het VMBO en een doorstroom naar de maritieme en technische sectoren in het MBO creëren.

Als afronding van deze zesde editie van dit project kwamen op 1 juni 2012 tien teams van VMBO-techniekscholen sportief in actie tijdens Dordt in Stoom. Het werd een spannende en zonnige finaledag, waar een stevige wind voor een extra uitdaging zorgde. Na de wedstrijd vond de prijsuitreiking en de officiële overdracht van de vletten aan de scoutinggroepen plaats met ’s avonds de traditionele vlootschouw.

Huub KleinrouwelerDirecteur Stichting KMR

Page 5: Fotoboekje Boten Bouwen 2011-2012

Voorwoord

3

Vletten op de Maas

Meteen na mijn aanstelling als directeur van Nederland Maritiem Land per 1 mei 2012 kwam ik in aanraking met het vlettenproject.

Geweldig om mee te maken hoe enthousiast iedereen daar aan meewerkt, dat werkt aanstekelijk en met groot genoegen ben ik dan ook aanwezig geweest bij de afronding van het project tijdens Dordt in Stoom. Met het project bereiken we vele jongens en meisjes die interesse hebben in de maritieme wereld en/of voor een technische beroepsopleiding. Natuurlijk proberen we ze te verleiden om een langdurige en voorspoedige carrière te starten in het zo mooie en dynamische maritieme leven, maar het project is ook gewoon leuk en het levert ook nog eens een prachtig eindproduct op: de stalen Lelievlet.

Als Nederland Maritiem Land, uitgevoerd door de Human Capital Council, proberen we op deze manier bij te dragen aan een positief imago van onze maritieme sector, dat niet alleen voldoende kansen biedt voor de jongeren maar ook erg interessant en leuk is. Vele bedrijven hebben dan ook hun deuren voor de deelnemende jongeren open gezet. Het project kan ook alleen maar een succes zijn door de inzet van velen, de leerlingen en hun leraren, de water-scouts en de sponsoren. Wij blikken met elkaar terug op een succesvolle dag!

Arjen UytendaalDirecteur Nederland Maritiem Land

Page 6: Fotoboekje Boten Bouwen 2011-2012

4

Scouting

Ook voor Scouting was dit weer een prachtig project! Fantastisch om betrokken te zijn bij al die scholieren die de vletten hebben gebouwd. En natuurlijk zijn de groepen die een vlet hebben gekregen daar heel erg blij mee! Daarnaast hebben vele bedrijfscontacten van Scouting allerlei ondersteuning geboden.

Zowel scholieren als scouts en alle betrokkenen daar omheen kwamen weer direct in contact met nautische bedrijven. Die aandacht voor deze vorm van bedrijfsleven in ons waterrijke land is heel goed. Houd je van water, maak daar dan ook je beroep van; niets leuker dan hobby en werk te combineren! Wij zijn dan ook trots dat vele waterscouts een baan hebben gevonden in de nautische wereld. Er zullen er nog vele volgen....

Willemien Meershoek Directeur Scouting Nederland

Page 7: Fotoboekje Boten Bouwen 2011-2012

5

VIP-ExcursiesOm de bouwers bekend te maken met het maritieme cluster en de maakindustrie werden voor het derde jaar VIP-excursies georganiseerd. Zo kregen de jongeren leuke rondleidingen en presentaties door het havengebied, waren te gast bij de Marine, maakten kennis met een hyper moderne lasrobot en waren aanwezig bij de doop en tewaterlating van een baggerschip. Ook werden ze als VIP-gasten ontvangen bij relevante vervolgopleidingen voor nautische en technische beroepen in de regio. Bijzonder was ook dit jaar weer de introductie-stage op De Eendracht voor de jongeren.

“Ik zou me zo weer inschrijven voor de

stage aan boord van de Eendracht.

Het is erg leuk om met leeftijdgenoten

op zo’n groot schip te varen. De volgende

keer wel op tijd een pilletje innemen tegen

zeeziekte”.

Jesse Deijl, zeeverkenner

Wanneer je een schip wilt bouwen

Breng dan geen mensen bijeen

Om timmerhout te sjouwen

Of te tekenen alleen

Voorkom dat zij werk ontvangen

En deel ook geen plannen mee,

Maar leer eerst mensen verlangen

Naar de eindeloze zee

Gebaseerd op La Citadelle,

Antoine de Saint-Exupéry

Page 8: Fotoboekje Boten Bouwen 2011-2012

6

De Lelievlet

“Een lelievlet is nog helemaal niet zo makkelijk in elkaar gezet. Maar de scholieren hebben er een prima schip van weten te maken”.

Ed van Hagen, docent Metaaltechniek Grotius College

De lelievlet is een stalen boot van ongeveer 700 Kg. Hij heeft een lengte van 5,6 meter en op het breedste punt is hij 1,8 meter breed. Het zeiloppervlak bedraagt 12 vierkante meter wat voor een boot van deze afmetingen eigenlijk ondertuigd is.

Het voordeel is dan wel dat er een veilige boot ontstaat. Temeer omdat de vlet is uitgerust met twee lucht-kasten. Deze zorgen ervoor dat de vlet, ook al staat hij helemaal vol met water, toch blijft drijven. De lelievlet kan gebruikt worden om te zeilen, te roeien en te wrikken. Via een aparte constructie kan er ook een buiten-boordmotor aan gehangen worden.

De maximale bemanning bestaat uit 8 man. Dit komen we tegen tijdens het roeien. Er zijn dan 6 personen aan het roeien met een roerganger en een ‘piekeman voor’. Voor wat betreft het zeilen is 2 personen het minimum en 6 personen eigenlijk wel het maximum. Ervaren zeilers kunnen met een lelievlet zelfs alleen weg komen.

De firma MasterShip Software BV heeft, in samenwerking met Scouting Nederland en Botenbouw Tukker, een digitale bouwbeschrijving gemaakt van de lelievlet. Een zeer welkome en eigentijdse aanvulling op de bestaande bouwbeschrijving!

AfmetingenLengte: 5,60 m Breedte: 1,80 m Hoogte: 5,60 m Gem. gewicht: 650 kg (casco) Gem. gewicht: 900/1000 kg (voltuig) Zeiloppervlak: 12,15 m² Diepgang: 0,30 m

Page 9: Fotoboekje Boten Bouwen 2011-2012

7

Voorwoord

“We hebben veel van het project geleerd. Vooral het samenwerken en het lassen in alle standen. Ook het stellen van alle delen en het vinden van “trucjes” om probleempjes op te lossen”.

Saba Gelder, 3e jaars leerling metaaltechniek IJsselcollege

Page 10: Fotoboekje Boten Bouwen 2011-2012

8

Boten Bouwen

“Leuk? Echt wel! Normaal kunnen we einde-loos oefenen ….nu moet het direct goed zijn”.

Quincy Zorg, 3e jaars metaaltechniek Comenius College

“Dit is de 2e boot, waar ik aan meewerk

met mijn klasgenoten. Vooral het werken

op een bedrijfsschool vond ik erg leuk.

Volgend jaar gaan we op één na allemaal

verder in de metaal”.

Donny Hemmers,

4e jaars leerling metalektro Gemini College

Page 11: Fotoboekje Boten Bouwen 2011-2012

9

Vletten zijn klaar

Na al het harde werken is het tijd voor de keuring van de vletten. Alle nieuwe lelievletten worden gekeurd door de keurmeester van Scouting Nederland. Onderdelen van deze keuring zijn afmetingen, waterdichtheid en veiligheid. Als de vlet aan alle voorschriften voldoet wordt het zeilnummer vrijgegeven en kunnen de scouts met de vlet meedoen aan zeilwedstrijden van Scouting.

De vletten in dit project zijn niet alleen gekeurd door Scouting Nederland, maar nog eens aan een extra inspectie onderworpen door onze eigen keurmeester. Ook werden de leerlingen geïnterviewd. Naast de vaste keuringsonderdelen is hierbij vooral gekeken naar het uiterlijk en het laswerk. Dit jaar werden voor het eerst ook de luchtkasten afgeperst om eventuele lekkages aan het licht te brengen.

Waar is nu bij de keuring allemaal op gelet?• Maatvoering van de vlet• Uiterlijk van de vlet (butsen, kromtrekken,

slijpsporen, etc)• Laswerk (slakinsluitsels, poreusiteit, bobbels,

scheurtjes, reparaties, etc)• Afwerking tot aan inspectie

Page 12: Fotoboekje Boten Bouwen 2011-2012

10

Voorbereiding en ……………..

“Vrijdag 16 maart was de eerste roei-

instructie op de Vliet. De jongens merkten

al snel dat het niet meevalt om tegelijk en

in eenzelfde ritme te roeien. De scouts

hebben een goede uitleg gegeven, want

na een uurtje oefenen was er al een mooi

resultaat zichtbaar!”

Yvonne Boef, waterscouting Dorus Rijkers

Page 13: Fotoboekje Boten Bouwen 2011-2012

11

“Vletten aan de Maas is een geweldig

project. Een project dat alleen maar

winnaars kent.”

François Pols,

kaderlid Scouting JWF

…………..roeien maar!!

Page 14: Fotoboekje Boten Bouwen 2011-2012

12

VoorwoordDe roeiteams

Comenius College, Capelle aan den IJssel Gemini College, Ridderkerk

IJsselcollege, Capelle a/d ijssel SG Helinium, Hellevoetsluis

ISW, Naaldwijk

Page 15: Fotoboekje Boten Bouwen 2011-2012

13

Voorwoord

Merewade College, Gorinchem

Wartburg de Swaef, Rotterdam

Grotius College, Delft

Penta College CSG “De Oude Maas”, Spijkenisse

Stanislas College, Delft

Page 16: Fotoboekje Boten Bouwen 2011-2012

14

De uitslag!!

De Snelste VletComenius College

uitgereikt door mevrouw Thessa Menssen, COO Havenbedrijf Rotterdam

De roeiwedstrijden vonden plaats in twee heats met 5 teams. De snelste twee vletten van elke heat mochten door naar de finale. Het Comenius College uit Capelle aan den IJssel was het snelst in de finale en won daarmee de prijs voor de snelste vlet. De vlet werd gebouwd in samenwerking met Scouting JWF uit Krimpen aan den IJssel.

De Beste VletIJsselcollege

uitgereikt door de heer Henk Zandvliet, directeur Nederlandse Instituut voor Lastechniek

Met een klein verschil van 6/100e punt op de nummer 2 een terechte winnaar! De keurmeesters waren onder de indruk van het uiterlijk van de boot, het laswerk en de afwerking. Geen butsen, nergens kromgetrokken, een perfect haaks geplaatste zwaardkast, geen slakinsluitsels, nauwelijks scheurtjes of poreusheid. Daarnaast zijn zij 1 van de 2 teams, die een volledig en juist meetrapport hebben ingediend, wat hen o.a. deze voorsprong bezorgd. De vlet is gebouwd voor de Wetrogroep uit Rotterdam.

2e prijs: Gemini College3e prijs: Grotius College

2e prijs: Comenius College 3e prijs: Gemini College

Page 17: Fotoboekje Boten Bouwen 2011-2012

15

Scoutinggroep van het jaarDorus Rijkers

uitgereikt door de heer Bert van de Burgt, Wethouder Gemeente Dordrecht

Deze scoutinggroep heeft zich bijzonder ondersteunend opgesteld richting de school en de bouwers. Wekelijks was één van de scouts een paar uur op school aanwezig om de leerlingen te ondersteunen bij de bouw en de voortgang te volgen. Elke week verrasten de scouts met een mooi verslag met foto’s, zodat de beleving van leerlingen, docenten en scouts goed te volgen was. Niet alleen via hun websites en in krantenartikelen, maar ook via Facebook en Twitter. De scouts van Dorus Rijkers hebben meerdere keren een oefenroeisessie georgani-seerd en dankzij alle originele oefeningen en deskundige instructies hebben de leerlingen erg goed leren roeien. Ook ging de scoutinggroep mee naar de VIP-excursies waar de school aan deelnam. Kortom, een zeer actieve scoutinggroep en een terechte winnaar van deze prijs!

De uitslag!!

Botenbouwschool van het jaarGrotius College

uitgereikt door de heer Robert Tieman, directeur CBRB

Niet alleen de school, maar ook de leerlingen zijn met ongekend enthousiasme in dit project gestapt. Op eigen verzoek hebben de leerlingen veel in vrije uren aan de vlet gewerkt. Dat het project ook binnenschools breed gedragen werd was duidelijk door het drukke be-zoek van andere docenten en leerlingen bij elke mijlpaal tijdens de bouw. De samenwerking met de scoutinggroep was uniek en deze nomineer-de de school dan ook voor deze prijs met een fantastisch verslag en motivatie. Er zijn veel maatwerkwensen van de scoutinggroep verwerkt in de vlet, zoals een bijzondere motorsteun. De school nam deel aan alle VIP-excursies en liet bij alle gastbedrijven een goede indruk achter. Er is hard en vaak geoefend voor de finaledag, zelfs op Moederdag, waar ouders en docenten een roeiparcours uitzetten voor het team. Daarnaast hebben deze metaalleerlingen, onder begeleiding van de scouts, zelf het hout- en verfwerk verzorgd, dus dit is 100% hun vlet geworden.

2e prijs: Gemini College3e prijs: Grotius College

2e prijs: Comenius College 3e prijs: Gemini College

2e prijs: SG Helinium 3e prijs: Penta College CSG “De Oude Maas”

2e prijs: Scouting Pocahontas 3e prijs: Cornelis de Houtman

Page 18: Fotoboekje Boten Bouwen 2011-2012

16

Nog even sfeer proeven

Page 19: Fotoboekje Boten Bouwen 2011-2012

17

Voorwoord

Page 20: Fotoboekje Boten Bouwen 2011-2012

18

Nog even sfeer proeven

Page 21: Fotoboekje Boten Bouwen 2011-2012

19

Samenwerking scholen, sponsoren en scouting

School Sponsor Scoutinggroep

Comenius CollegeCapelle a/d IJssel

Deltalinqs Scouting JWFKrimpen a/d IJssel

Gemini CollegeRidderkerk

Marine Nassau GroepStrijen

SG HeliniumHellevoetsluis

Vereniging van Waterbouwers Karel DoormangroepMaassluis

ISWNaaldwijk

Productschap Vis Katwijkse ZeeverkennersKatwijk

IJsselcollegeCapelle a/d IJssel

Scheepsbouw Nederland WetrogroepRotterdam

Merewade CollegeGorinchem

HISWA Willem de ZwijgergroepDordrecht

Stanislas CollegeDelft

IRO Scouting PocahontasZoetermeer

Grotius CollegeDelft

Binnenvaart Dorus RijkersRijswijk

Wartburg de SwaefRotterdam

Havenbedrijf Rotterdam/ EIC Mainport Scouting JCWDordrecht

Penta College CSG “De Oude Maas”Spijkenisse

KVNR Cornelis de HoutmanGouda

Page 22: Fotoboekje Boten Bouwen 2011-2012

20

• Deltalinqs• Marine• Vereniging van Waterbouwers• Productschap Vis• Scheepsbouw Nederland• HISWA• IRO• Binnenvaart• Havenbedrijf Rotterdam/EIC Mainport Rotterdam• KVNR

• Nederland Maritiem Land• KMR• Scouting Nederland• Dordt in Stoom• Kamer van Koophandel Rotterdam• MasterShip Software B.V.

Colofon© KMR/NML 2012Foto’s: Maarten Kruik, Ferry van Yperen, docenten en scoutinggroepenVormgeving: KMR/NML

Sponsors

EIC Mainport Rotterdam

Page 23: Fotoboekje Boten Bouwen 2011-2012

21

KMR is hét platform voor onze partners uit het bedrijfs-leven, onderwijs en overheid binnen Mainport en Industrie voor het thema arbeidsmarkt. Waar mogelijk en nodig wil KMR de onderlinge samenwerking tussen de partners bevorderen, bijdragen aan het beschikbaar komen van voldoende en goed opgeleid personeel en een structurele bijdrage leveren aan het tot stand komen en up-to-date houden van een hoogwaardige en doelmatige kennis-infrastructuur. Het werkveld van KMR bestrijkt het gebied Rotterdam - Rijnmond - Drechtsteden.

KMR werkt samen met:• Bedrijven in de sectoren – Scheepvaart, transport, haven en logistiek – Proces- en petrochemie en energie – Metaal, elektro en installatiesector• Onderwijsinstellingen in de hele keten van basison-

derwijs tot hoger beroepsonderwijs• Gemeentelijke en provinciale overheden

ContactStichting KMRT: +31 (0)10-244 85 90E: [email protected]: www.kmr.nl

Scouting Nederland is de grootste jeugd- en jongeren-organisatie van Nederland. Scouting zorgt voor een leuke en spannende vrijetijds-besteding. De vereniging biedt

ieder kind een veilige en leerzame speelomgeving en biedt uitdagende activiteiten voor jongeren.

ContactScouting NederlandT: +31 (0)33-496 09 11E: [email protected]: www.scouting.nl

Stichting Nederland Maritiem Land wil samen met belangrijke publieke en private spelers het imago en de naam van de Nederlandse maritieme sector verbeteren. De Nederlandse maritieme sector biedt met een toegevoegde waarde van € 14,8 mrd werk gelegenheid aan 186.000 mensen. De export bedraagt € 15,6 mrd en er zijn 12.000 ondernemingen maritiem actief in Nederland.

De maritieme cluster beslaat de volgende sectoren:• Binnenvaart • Offshore• Havens • Scheepsbouw• Marine • Visserij• Maritieme dienstverlening • Waterbouw• Maritieme kennisinstituten • Watersport• Maritieme toeleveranciers • Zeescheepvaart

ContactStichting Nederland Maritiem LandT: +31 (0)10-400 71 60E: [email protected]: www.maritiemland.nl

Organisatie

Page 24: Fotoboekje Boten Bouwen 2011-2012