Folder Dit doet Transvorm 2015

6
Voor en met de aangesloten organisaties werktTransvorm aan een regionale aanpak van vraagstukken op het gebied van strategisch arbeidsmarktbeleid, HRM-beleid, opleiding en imago. Jaarlijks wordt het activiteiten- pakket van Transvorm aangepast en geactualiseerd. In 2015 omvat het activiteitenpakket met producten en diensten zes thema’s. Transvorm is het samenwerkingsverband van werkgevers in de sector Zorg en Welzijn in Noord-Brabant. Bij Transvorm zijn 165 zorg- en welzijnsorganisaties aangesloten. In totaal werken bij deze organisaties ruim 130.000 mensen. Dit is circa 85% van het totaal aantal medewerkers in zorg en welzijn in Noord-Brabant. Dit doet Transvorm Activiteiten 2015

description

Activiteitenpakket Stichting Transvorm 2015, overzicht producten en diensten voor aangesloten zorg- en welzijnsorganisaties in Noord-Brabant. #zorg #welzijn #arbeidsmarkt #brabant

Transcript of Folder Dit doet Transvorm 2015

Page 1: Folder Dit doet Transvorm 2015

Volg ons op Twitter voor actuele informatie: @Transvorm_ZenW

Voor en met de aangesloten organisaties werktTransvorm aan een regionale aanpak van vraagstukken op het gebied van strategisch arbeidsmarktbeleid, HRM-beleid, opleiding en imago. Jaarlijks wordt het activiteiten- pakket van Transvorm aangepast en geactualiseerd. In 2015 omvat het activiteitenpakket met producten en diensten zes thema’s.

Transvorm is het samenwerkingsverband van

werkgevers in de sector Zorg en Welzijn in

Noord-Brabant. Bij Transvorm zijn 165 zorg- en

welzijnsorganisaties aangesloten. In totaal werken

bij deze organisaties ruim 130.000 mensen. Dit is

circa 85% van het totaal aantal medewerkers in

zorg en welzijn in Noord-Brabant.

Dit doet Transvorm

Activiteiten

2015

Page 2: Folder Dit doet Transvorm 2015

1. Strategisch arbeidsmarktbeleid

Hoeveel (nieuwe) medewerkers heeft de sector nu en in de toekomst nodig? En welke competenties moeten deze medewerkers hebben? Transvorm doet onderzoek naar ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in de regio en verzamelt informatie die zorg- en welzijnsorganisaties ondersteunt bij het bepalen van hun beleid.

• Ontwikkelen en uitvoeren arbeidsmarktonderzoek Jaarlijks doet Transvorm in samenwerking met collega

werkgeversorganisaties in Nederland onderzoek naar ontwikkelingen op het gebied van vacatures, personeels-formatie, instroom in opleiding en arbeidsreserves. Waar nodig worden deelonderzoeken of inventarisaties op regionaal of provinciaal niveau door Transvorm zelf uitgevoerd. De onderzoeksgegevens vormen de basis voor beleidsanalyses en strategische scenario’s voor zorg en welzijn. Waar nodig ondersteunt Transvorm de aangesloten organisaties hierbij.

• Arbeidsmarkt in Kaart en Onderwijs in Kaart In het najaar van 2015 publiceert Transvorm de regionale

rapportage Arbeidsmarkt in Kaart. Deze rapportage geeft een samenhangend overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen en trends die in de regio van belang zijn voor het bijsturen van het strategisch arbeidsmarktbeleid. In het voorjaar van 2015 wordt de Onderwijs in Kaart gepubliceerd met de belangrijkste opleidingsinformatie per regio.

• Stimuleren van Strategische Personeelsplanning (SPP) Veel organisaties beginnen nog maar net aan een

strategisch personeels- en opleidingsbeleid. In 2015 ondersteunt Transvorm opnieuw de ontwikkeling en invoering van strategische personeelsplanning bij individuele organisaties en in regio’s door het organiseren van trainingen, leergangen en bijeenkomsten.

2. Instroom en mobiliteit

Het bieden van zorg en welzijn is mensenwerk. Daarom is het hebben van voldoende en gemotiveerde medewerkers hét aandachtspunt van elke zorg- en welzijnsorganisatie. Transvorm ondersteunt de aangesloten organisaties hierbij met concrete diensten, instrumenten en voorzieningen.

• BrabantZorg.Net BrabantZorg.Net is dé vacaturesite voor werken en

leren in zorg en welzijn in Noord-Brabant. Om nog beter aan te sluiten bij de wensen van de gebruikers wordt BrabantZorg.Net voortdurend vernieuwd en aangepast aan actuele ontwikkelingen op het gebied van (digitale) personeelsvoorziening en de toepassing van sociale media. In 2015 wordt extra aandacht besteed aan de presentatie van de vacatures voor hoger opgeleiden en specialistische functies en de werving en selectie van Zelfstandige Professionals (ZZP-ers).

• Servicepunt Zorg & Welzijn Met de activiteiten vanuit het Servicepunt Zorg & Welzijn

ondersteunt Transvorm aangesloten organisaties concreet en direct bij instroom- en mobiliteitsvraagstukken. De vraag van de werkgevers vormt het uitgangspunt.

Dit doet Transvorm | Activiteiten 2015

Page 3: Folder Dit doet Transvorm 2015

Voorbeelden van activiteiten zijn:• groepsgewijze voorlichting en workshops voor medewerkers

die zich (moeten) heroriënteren op de arbeidsmarkt;• informatie en ondersteuning bij werving en (voor)selectie

van medewerkers;• informatie en advies over subsidies en wet- en regelgeving

bij instroom van specifieke doelgroepen.

De medewerkers van het Servicepunt zijn werkzaam geweest binnen de sector Zorg en Welzijn en kennen de sector door en door. Daarnaast zijn zij zeer goed op de hoogte van de knelpunten en mogelijkheden op de regionale arbeidsmarkt. Waar mogelijk en nodig werken zij nauw sament met de gemeenten, het UWV en opleiders in de regio. Vanwege de ontwikkelingen in de sector staan in 2015 de mobiliteitsactiviteiten binnen het Servicepunt Zorg & Welzijn centraal.

• Transvorm Loopbaan Portal Om ook de medewerkers in Zorg en Welzijn bewust temaken van alle veranderingen op de arbeidsmarkt inde sector en hen mede verantwoordelijk te maken voorhun eigen loopbaan is het Transvorm Loopbaan Portal(TLP) ontwikkeld. Het TLP ondersteunt en stimuleertmedewerkers om zelf initiatieven te nemen. De introductie en toepassing van e-portfolio’s staat daarbij centraal.Medewerkers krijgen door een e-portfolio beter inzicht inhun kennis, ervaring en ambities. Werkgevers krijgen dooreen e-portfolio beter inzicht in de competenties en talenten van de medewerkers. Daarmee kunnen e-portfolio’seen belangrijke bijdrage leveren aan de mobiliteit vanmedewerkers in de sector. Transvorm onderneemt in2015 een groot aantal activiteiten om het gebruik van deTransvorm Loopbaan Portal onder zorgmedewerkers testimuleren.

3. Beeldvorming en imago

Om nu en in de toekomst in de vraag naar personeel te kunnen voorzien is het nodig te investeren in het imago van de sector. Transvorm ontwikkelt en coördineert activiteiten om een realistisch en positief beeld van werken en leren in zorg en welzijn uit te dragen.

• Week van Zorg en Welzijn De jaarlijkse Week van Zorg en Welzijn is een belangrijkevenement, waardoor vele duizenden belangstellendeneen kijkje achter de schermen kunnen nemen. In 2015 isde Week van Zorg en Welzijn van 16 tot en met 21 maart.In deze week wordt het werken en leren in de sector in een waaier van activiteiten onder de aandacht gebracht. Doelis op zelfbewuste en strijdvaardige wijze te laten zien datde sector ondanks de vele bezuinigingen werkt aan detoekomst en dat ‘tijdens de verbouwing’ het werk gewoondoorgaat.

Voorafgaand en tijdens de week zal een intensieve publiciteitscampagne worden gevoerd. Een belangrijk onderdeel daarvan is de bezorging van een kranten-magazine bij 900.000 huishoudens in Noord-Brabant.

• Voorlichting en promotie Het is van groot belang dat Zorg en Welzijn zich op eenprofessionele en aantrekkelijke wijze blijft presenteren.Transvorm coördineert, ondersteunt en begeleidt depresentatie van de sector op regionale bijeenkomsten,branchedagen en dergelijke. In 2015 ontwikkelt Transvorm een Facebookpagina specciaal voor zorgmedewerkers.Daarnaast wordt een aantrekkelijk programma uitgevoerdom ‘young professionals’ te interesseren en te behoudenvoor de sector.

Page 4: Folder Dit doet Transvorm 2015

Kijk voor meer informatie op www.transvorm.org

4. Duurzame inzetbaarheid

De gemiddelde leeftijd van medewerkers in de sector stijgt. Inzetten op gezondheid, vitaliteit en duurzame inzetbaarheid van medewerkers is daarom van het grootste belang. De activiteiten van Transvorm in 2015 richten zich op het gezond, vitaal en gemotiveerd houden van medewerkers in de sector.

• Organiseren van netwerken en bijeenkomsten Door het organiseren en faciliteren van netwerken en

bijeenkomsten voor HRM-professionals, arbocoördinatoren en ergocoaches ondersteunt, stimuleeert en enthousias-meert Transvorm zorgaanbieders om actief beleid te voeren op inzetbaarheid.

• Kennis delen, verbinden en enthousiasmeren Een belangrijke rol van Transvorm is het verspreiden van

informatie en publicaties over nieuwe ontwikkelingen op het gebied van duurzame inzetbaarheid, vitaliteit en arbeidsproductiviteit. Via de website en publicaties wordt informatie over activiteiten, good practices, tips en projecten die bijdragen aan het vormgeven van een duurzaam inzetbaarheidsbeleid verspreid.

5. Aansluiting beroepsonderwijs en beroepspraktijk

Door de grote veranderingen in de sector is de aansluiting tussen het beroepsonderwijs en de beroepspraktijk in iedere regio een belangrijk item. Transvorm ondersteunt en neemt initiatieven om de aansluiting onderwijs en praktijk kwalitatief en kwantitatief te verbeteren

• Ontwikkelen en ondersteuning van een regionale structuur voor opleiden

De centrale missie van Transvorm is het realiseren van een evenwichtige en adequate personeelsvoorziening in de sector zorg en welzijn. Het opleiden van voldoende medewerkers voor nu en in de toekomst, die bovendien over de juiste kwalificaties beschikken, is daarbij essentieel. Om dit te realiseren ontwikkelt Transvorm een reeks van initiatieven.

Belangrijke onderdelen daarvan zijn:• Het samenstellen en verspreiden van rapportages over

belangrijke ontwikkelingen op het gebied van opleiden op provinciaal en regionaal niveau. Waar mogelijk vormen deze rapportages de input voor concrete afspraken en taakstellingen op het gebied van arbeidsmarkt en opleiden in de regio;

• Het organiseren en/of ondersteunen van regionaal overleg op strategisch of uitvoerend niveau tussen werkgevers en opleidingsorganisaties om afstemming en uitwisseling tot stand te brengen of concrete knelpunten en problemen op te lossen;

• Het ondersteunen van concrete projecten en initiatieven zoals zorgacademies die op regionaal niveau een bijdrage leveren aan de oplossing van praktische knelpunten.

De inzet van Transvorm sluit aan bij de wensen en verwachtingen van de aangesloten zorgwerkgevers.

• Nieuwe beroepsprofielen, beroepen en opleidingsstructuur

Transvorm is intensief betrokken bij de discussie over de zorgmedewerker van de toekomst. Belangrijke onderwerpen daarbij zijn ‘nieuwe beroepsprofielen en beroepen’, ‘@nders werken’ en het ‘nieuwe leren’. Om hier vorm aan te geven levert Transvorm een bijdrage aan de ontwikkeling van nieuwe pilots en projecten.

Page 5: Folder Dit doet Transvorm 2015

Dit doet Transvorm | Activiteiten 2015

6. Belangenbehartiging

Transvorm is een samenwerkingsverband van werkgevers in zorg en welzijn in Noord-Brabant. In 2015 vult Transvorm haar rol als werkgevers-samenwerkingsverband krachtig in door het actief behartigen van de belangen van de aangesloten instellingen op alle thema’s uit dit jaarplan.

• Sectorplan In 2014 heeft Transvorm namens de sector een ‘SectorplanZorg en Welzijn in Noord-Brabant’ ontwikkeld om decompetentieontwikkeling en scholing van medewerkersbinnen zorg en welzijn in Noord-Brabant te ondersteunen.Voor de uitvoering hiervan heeft het Ministerie vanSociale Zaken 10 miljoen euro toegezegd. In 2015 staatde uitvoering van het sectorplan centraal en wordt waarmogelijk actief ingespeeld op vervolgmogelijkheden dievanuit het Ministerie van SZW worden geboden.

• Zorgpact Brabant Op initiatief van een ‘kopgroep’ van bestuurders van zorg- en welzijnsorganisaties afkomstig uit verschillende werk-velden en bestuurders vanuit de werknemersorganisatiesNu’91, CNV Publieke Zaak en FBZ is het Zorgpact Brabantontstaan. Het doel van het Zorgpact Brabant is samen tewerken aan concrete acties om de personele gevolgenvan de transitie in de zorg zo goed mogelijk op te vangen.In 2015 wordt verder gewerkt aan het realiseren van deactielijnen die in het ‘Brabants sociaal akkoord arbeids-markt Zorg en welzijn’ zijn opgenomen. De website vanZorgpact Brabant vormt hét kennisknooppunt voor desector zorg en welzijn in de provincie.

• Bijeenkomsten, netwerken en regioraden Een belangrijke rol van Transvorm is het organiseren enfaciliteren van bijeenkomsten waar vertegenwoordigersvan zorgorganisaties elkaar kunnen ontmoeten. Vaak vormen deze bijeenkomsten de aanzet voor eengezamenlijke actie of een initiatief. Iedere derde woensdag van de maand vindt bijvoorbeeld TransvormActueel plaats waar een actueel thema wordt uitgediept.Per subregio (West-Brabant, Midden-Brabant, Zuidoost-Brabant en Noordoost-Brabant) vinden een groot aantalnetwerken en regioraden plaats, waaraan vertegen-woordigers van aangesloten organisaties deelnemen.

• Publicaties Door middel van publicaties worden aangesloteninstellingen geïnformeerd over belangrijke ontwikkelingen.

Belangrijke uitgaven in 2015 zijn:• NieuwsImpuls; maandelijkse, digitale nieuwsbrief met

actuele informatie over de activiteiten van Transvorm ende sector;

• Magazine InVorm: magazine voor het bestuur enmanagement van de aangesloten organisaties en belang-stellenden in Noord-Brabant.

• Innovatie en vernieuwing De personele problemen in de zorg zijn niet alleen op telossen met meer of minder personeel. Een belangrijkeoplossingsrichting kan ook liggen in het anders werken.Een slimmere organisatie van het werk, gebruik makenvan innovaties, nieuwe technologieën en zorgconceptenkunnen de zorg toekomstbestendig maken. Om innovatieen vernieuwing mogelijk te maken of te stimuleren isTransvorm bij vele projecten en initiatieven betrokken.

Page 6: Folder Dit doet Transvorm 2015

Vorm

gevi

ng &

real

isat

ie: S

taet

van

Cre

atie

, Tilb

urg

RegioplusTransvorm is één van de 16 regionale werkgeversverbanden in Nederland die zich inzetten voor de sector zorg en welzijn. Landelijk zijn deze 16 organisaties verenigd in Regioplus. Via deze structuur werken de regionale werkgeversverbanden nauw met elkaar samen en worden de regionale ervaringen op een krachtige wijze landelijk door vertaald.

De centrale missie van Transvorm is het leveren van een bijdrage aan de kwalitatieve en kwantitatieve personeels-voorziening in de sector zorg en welzijn. Deze missie kan alleen goed worden volbracht als er optimale kennis over de regio, de zorgmarkt, de opleidingsmarkt en de arbeids- markt in de organisatie aanwezig is. Door kwantitatieve en kwalitatieve informatie op bovenstaande gebieden te verzamelen, te bundelen, met elkaar te verbinden, transparant te maken en te verspreiden kan Transvorm binnen het kader van haar missie een rol vervullen die daadwerkelijk het verschil maakt.

Volg ons op Twitter voor actuele informatie: @Transvorm_ZenW

RegioadviseursTransvorm wil zo goed mogelijk zichtbaar en aanspreekbaar zijn voor de aangesloten organisaties in de regio’s. Daarom richten we ons sterk op het subregionale niveau in Noord-Brabant en hanteren de regio-indeling West-, Midden-, Noordoost- en Zuidoost-Brabant. Onze regioadviseurs hebben optimale kennis van hun regio en vormen daar het eerste aanspreekpunt voor de aangesloten organisaties.

Regioadviseurs West-BrabantAnke [email protected] 250 545 76

Carla van den [email protected] 250 544 97

Regioadviseurs Midden-BrabantEsther [email protected] 250 545 36

Karin van de [email protected] 115 200 93

Regioadviseurs Noordoost-BrabantLiesbeth [email protected] 506 042 86

Tom [email protected] 115 335 68

Regioadviseurs Zuidoost-BrabantMichiel van den [email protected] 115 200 94

Monique [email protected] 218 856 43

Transvorm Postbus 4275

5004 JG Tilburg

T 088 144 40 00E [email protected] www.transvorm.org