Flyer Europees pensioenrecht-def-2015

2
GESPECIALISEERDE CURSUS Deze gespecialiseerde cursus heeft tot doel om u een beter inzicht te geven in de Europese dimensie van het pensioendossier. De invloed van de EU op dit terrein wordt steeds belangrijker. Pensioenen kunnen niet langer vooral vanuit nationaalrechtelijke invalshoek benaderd te worden. In deze cursus leert u dat veel nationale kwesties een Europese achtergrond hebben en/of aanpak vergen. In compacte vorm worden de belangrijkste (juridische) thema’s zowel theoretisch als praktisch behandeld. KIJKJE IN DE KEUKEN Naast theorie en casuïstiek is er ook gelegenheid om ervaringen uit te wisselen met anderen buiten uw eigen werkkring met als doel meer begrip en kennis van de EU dimensie. De belichting van verschillende disciplines verlevendigt de casusbehandeling en draagt bij aan boeiende discussies. EXCLUSIVITEIT Deze cursus is maar voor een selecte groep bestemd. Het maximum aantal deelnemers is op 20 gesteld om de interactie te garanderen en de individuele leerdoelen na te komen. Professor Hans van Meerten is tijdens de gehele cursus aanwezig om de gestelde doelen te bewaken. DOCENT Prof. mr. dr. Hans van Meerten is hoogleraar Internationaal Pensioenrecht bij de faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie , Departement Rechtsgeleerdheid, Universiteit Utrecht en is tevens werkzaam bij Clifford Chance. Hij adviseert over PPI, APF en EU-vraagstukken. Hans bereidde de PPI-wet voor op het Ministerie van Financiën en is gespecialiseerd in EU- vrij verkeer recht en institutionele vraagstukken. VOOR WIE BESTEMD? Deze cursus is bestemd voor juristen, economen en beleidsmedewerkers met enige juridische achtergrond, die te maken hebben met (economisch) toezicht, met 3 - 5 jaar praktijkervaring bij onder andere: Advocatenkantoren Toezichthouders Ministeries Bedrijven DATA EN PLAATS Donderdag 26 november, dinsdag 1 en donderdag 10 december 2015, Toon Peterszaal, Achter Sint Pieter 200 in Utrecht. Europees Pensioenrecht 2015 Faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie Executive en Masterprogramma’s

Transcript of Flyer Europees pensioenrecht-def-2015

Page 1: Flyer Europees pensioenrecht-def-2015

GESPEC IAL ISEERDE CURSUS

Deze gespecialiseerde cursus heeft tot doel om u een beter inzicht te geven in de Europese dimensie van het pensioendossier. De invloed van de EU op dit terrein wordt steeds belangrijker. Pensioenen kunnen niet langer vooral vanuit nationaalrechtelijke invalshoek benaderd te worden. In deze cursus leert u dat veel nationale kwesties een Europese achtergrond hebben en/of aanpak vergen.In compacte vorm worden de belangrijkste ( juridische) thema’s zowel theoretisch als praktisch behandeld.

KIJK JE IN DE KEUKEN

Naast theorie en casuïstiek is er ook gelegenheid om ervaringen uit te wisselen met anderen buiten uw eigen werkkring met als doel meer begrip en kennis van de EU dimensie. De belichting van verschillende disciplines verlevendigt de casusbehandeling en draagt bij aan boeiende discussies.

EXCLUSIV ITE IT

Deze cursus is maar voor een selecte groep bestemd. Het maximum aantal deelnemers is op 20 gesteld om de interactie te garanderen en de individuele leerdoelen na te komen. Professor Hans van Meerten is tijdens de gehele cursus aanwezig om de gestelde doelen te bewaken.

DOCENT

Prof. mr. dr. Hans van Meerten is hoogleraar Internationaal Pensioenrecht bij de faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie , Departement Rechtsgeleerdheid, Universiteit Utrecht en is tevens werkzaam bij Clifford Chance. Hij adviseert over PPI, APF en EU-vraagstukken. Hans bereidde de PPI-wet voor op het Ministerie van Financiën en is gespecialiseerd in EU- vrij verkeer recht en institutionele vraagstukken. VOOR WIE BESTEMD?

Deze cursus is bestemd voor juristen, economen en beleidsmedewerkers met enige juridische achtergrond, die te maken hebben met (economisch) toezicht, met 3 - 5 jaar praktijkervaring bij onder andere:

• Advocatenkantoren• Toezichthouders• Ministeries• Bedrijven

DATA EN PL A ATS

Donderdag 26 november, dinsdag 1 en donderdag 10 december 2015, Toon Peterszaal, Achter Sint Pieter 200 in Utrecht.

Europees Pensioenrecht

2015

Faculteit Recht, Economie,Bestuur en Organisatie

Executive en Masterprogramma’s

Page 2: Flyer Europees pensioenrecht-def-2015

MEER INFORMATIE

• Het programma Europees Pensioenrecht wordt aangeboden door de Executive en Masterprogramma’s van de faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie• Wilt u meer weten over onze opleidingen en cursussen? Ga dan naar onze website: www.uu.nl/rechten/professionals• Heeft u nog vragen, neem dan contact op met Miranda Walraven via e-mail: [email protected] of bel 030 253 9178

Juni 2015. Uitgave Faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie. Samenstelling en productie: afdeling Communicatie. Foto: Ivar Pel

Het onderwijsprogramma is steeds in ontwikkeling. De inhoud van deze flyer geeft de stand van zaken op het moment van verschijnen weer.

KOSTEN

€ 1.995,- per persoon (vrij van btw). Kosten worden voldaan na ontvangst van de factuur. Prijs is inclusief koffie, thee, borrel en broodjes en (vooruitgezonden) reader. Na afloop van de cursus ontvangt u een certificaat.

ANNULERING

Na acceptatie van uw aanmelding is annulering niet meer mogelijk.

PERMANENTE EDUC ATIE

Nederlandse Orde van Advocaten 15 PO punten (5 PO per dag).

A ANMELDEN EN INFORMATIE

U kunt zich aanmelden door het intakeformulier in te vullen en op te sturen naar:

Faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie Executive en Masterprogramma’st.a.v. Miranda WalravenBijlhouwerstraat 63511 ZC Utrecht

Voor vragen kunt u contact opnemen met Miranda Walraven, [email protected], telefoonnummer: 030 – 253 9178.

TOEL AT INGSEISEN

Uw inschrijving wordt getoetst aan een aantal criteria (zie bij ‘Voor wie bestemd?’). Bij goedkeuring volgt een definitieve bevestiging van inschrijving.

PROGR AMMA

Beginselen en begrippen EU (26 november 2015)15.45 uurOntvangst.16.00 – 16.15 uurIntroductie tot de cursus. 16.15 – 17.00 uurModule 1; Pensioenen in Europees perspectief.17.00 – 18.00 uurModule 2; Institutionele aspecten relevant voor pensioenregulering op Europees niveau o.a.:• Rechtsbasis;• Bevoegdheden;• Subsidiariteit.18.00 – 18.15 uurPauze18.15 – 19.00 uurModule 3; De interne markt van de EU

• Interne markt: de vier vrijheden;• Rechtsbasis interne markt;• Sociale samenwerking versus financiële instellingen.19.00 – 20.00 uurModule 4; Vrij verkeer van diensten en vestiging• Europees paspoort;• De IORP-richtlijn en herziening daarvan.

Het IORP-kader (1 december 2015)15.45 uurOntvangst.16.00 – 17.00 uurModule 5; Europese pensioenvehikels: i) De APF en de PPI: kenmerken, voordelen, kansen ii) Belgische OFP, Luxemburgse Sepcav.• vanuit perspectief aanbieders;• vanuit perspectief werkgever;• vanuit perspectief deelnemer;• vanuit perspectief toezichthouder.17.00 – 18.00 uurModule 6; Hindernissen voor IORPs: waarom komt het grensoverschrijdend verkeer niet tot stand?18.00 – 18.15 uurPauze18.15 – 19.00 uurModule 7; Pensioenen in EU-mededingingsrechtelijk perspectief.19.00 – 20.00 uurModule 8; Fiscale aspecten van Europese pensioeninstellingen.

Toezicht en EU – Praktijkcasus (10 december 2015)15.45 uurOntvangst.16.00 – 17.00 uurModule 9; Europees toezicht op IORPs: EIOPA, EBA, ESMA.17.00 – 18.00 uurModule 10; Pension pooling in Europees verband: hoe werken risk pooling / asset pooling en pension pooling?18.00 – 18.15 uurPauze 18.15 – 19.00 uurModule 11; Praktijkcasus: De PPI keten: wat zijn de uitdagingen om een PPI in de praktijk te laten slagen?19.00 – 20.00 uurModule 12; Praktijkcasus: recente ontwikkelingen: IORP II, Groenboek; hoe pensioenen te reguleren?20.00 uurAfsluiting en aperitief, broodjes.