Fietsreis Argentinië

of 6 /6
D E P A S O A G U A N E G R A T U S S E N FOTO’S: ELLEN VAN DER ZWAN/WWW.EZFOTOGRAFIE.NL Het Andesgebergte op de grens van Argentinië en Chili is meedogenloos. Het is er koud, droog, kaal en stenig. Niet een plek waar iedereen zich thuis voelt. Ellen van der Zwan wel. Deze fietsfotografe legde de haast buitenaardse kleurschakeringen van de bergen vast en vergoot ondertussen liters zweet tijdens de beklimming van de Paso Agua Negra. Fotostory XX BIKE & TREKKING Zoals de stralen van de zon diepe lijnen etsen in de sneeuwvelden op de hoge flanken van de Andes, zo heeft ook de eenzame fietser te lijden onder de hitte van de koperen ploert.

Embed Size (px)

description

De paso Agua Negra tussen Argentinië en Chili

Transcript of Fietsreis Argentinië

 • D E P A S O A G U A N E G R A T U S S E N FOTOS: ELLEN VAN DER ZWAN/WWW.EZFOTOGRAFIE.NL

  Het Andesgebergte op de grens van Argentini en Chili is meedogenloos. Het is er koud, droog, kaal en stenig. Niet een plek waar iedereen zich thuis voelt. Ellen van der Zwan wel. Deze fietsfotografe legde de haast buitenaardse kleurschakeringen van de bergen vast en vergoot ondertussen liters zweet tijdens de beklimming van de Paso Agua Negra.

  Fotostory

  XX BIKE & TREKKING Zoals de stralen van de zon diepe lijnen etsen in de sneeuwvelden op de hoge flanken van de Andes, zo heeft ook de eenzame fietser te lijden onder de hitte van de koperen ploert.

 • A R G E N T I N I E N C H I L I

  BIKE & TREKKING XX

 • D E S O L A A T

  XX BIKE & TREKKING

 • BIKE & TREKKING XXGeen stranden, clubs of de hipste djs uit Londen. Wie kampeert in de hoge dalen van de Andes, krijgt een heel andersoortig vermaak voorgeschoteld. Eindeloze rust en de helderste sterrenhemels die je ooit hebt gezien.

 • I M P O S A N T

  XX BIKE & TREKKING Met zn 6962 meter is de Argentijnse berg Aconcagua de hoogste berg van de Andes. Eerder een omgeving waar je alpinisten verwacht dan fietsers.

 • B A A S B O V E N B A A S

  In Tamil Nadu fietst een pottenverkoper die ochtend een stukje mee tot het volgende dorp. Klagen over te zware tassen? Doen we niet meer...

  Elmar van Drunen, wereldfietser: Het is pijn lijden op deze hoogte, maar het is heerlijke pijn.Het is bloedheet. De zon staat loodrecht boven ons en brandt ongenadig op ons in. Er is geen boompje te bekennen om even te schuilen. Enkele uren geleden lagen onze tenen nog bijna los in onze schoenen van de kou, nu druppelen er zweetdruppeltjes langs mijn neus op de stoffige weg die naar de top van de Paso Agua Negra op 4779 meter voert. Fietsen op deze hoogte is afzien, pijn lijden. Een heerlijke pijn. Pijn die trots maakt, trots omdat we straks ondanks alles toch de top gaan bereiken. Het Andesgebergte op de grens van Argentini en Chili is meedogenloos. Kaal, droog en stenig. Er lijkt nauwelijks leven te zijn. Niet ieders cup-of-tea. Je moet ervan houden. Wij houden ervan. De bergen lijken alle kleurschakeringen van rood te hebben. Hoog torenen ze boven ons uit. Op deze hoogte houdt alleen de wind ons gezelschap. De stilte is doordringend, de rust ongekend. Als we s avonds op 4100 meter hoogte in ons kleine, rode tentje kruipen voelen we ons nietiger dan ooit.De laatste meters naar de top zijn puur afzien, dieper gaan dan ooit tevoren. We worden getest door de natuur. Wolken duiken het dal in en glijden langzaam als een lawine langs de flanken van de berg naar beneden. Nog driehonderd meter, nog tweehonderd, honderd, vijftig. We dreigen ingehaald te worden door de sneeuwvlokken die uit de grijze dreiging op ons afkomen, maar we zijn ze voor. We hebben het gehaald! Voor ons, aan de Chileense zijde, schijnt de zon weer.

  Ik kijk achterom en zie Ellen zwoegen. Ik ben trots op haar en wacht. Ik wacht om samen de laatste meters af te leggen naar het hoogste punt, om samen onze overwinning op deze bergpas te vieren. Als ze mijn hand grijpt ontsnapt er een piepgeluidje uit haar keel. Een brok wordt weggeslikt en een stiekeme traan van de overwinning biggelt over haar wang naar beneden. Op dat moment ben ik de gelukkigste man op aarde.- Elmar van Drunen

  BioEllen van der Zwan en Elmar van Drunen hebben elkaar ruim vier jaar geleden leren kennen. Al snel bleek fietsen een wederzijdse passie en sindsdien maken ze alleen nog maar fietsreizen. Eerst dichtbij huis, zoals naar Barcelona en naar de Noordkaap, later naar overzeese bestemmingen. Beiden dromen ervan om voor langere tijd een deel van de wereld per fiets te verkennen. Stille plannen worden inmiddels gesmeed. Fotografie is voor Van der Zwan een grote passie, die het best tot uiting komt tijdens de fietsreizen die Ellen en Elmar - El en El voor intimi - samen maken. Ellen sleept al haar cameraspullen mee op de fiets, geen prachtig natuurbeeld mag gemist worden. Met haar fotos wil ze iedereen laten meegenieten van al het moois dat ze op haar reizen tegenkomt.

  Info: www.fietsjunks.nl

  BIKE & TREKKING XX

  B E P R O E V I N G

  IJle lucht, droogte en een brandende zon stellen de Andesfietser op de proef. Het begrip fietsavontuur is hier meer op zn plaats dan fietsvakantie.