FedCon 2014

28
FedCon 2014 FedCon 2014 Conreport FedCon 23 Conreport FedCon 23 29 mei – 1 juni 2014 29 mei – 1 juni 2014 Geert Bonte Geert Bonte

description

FedCon 23 conreport (Düsseldorf, Duitsland, 29 mei – 1 juni 2014)

Transcript of FedCon 2014

Page 1: FedCon 2014

FedCon 2014FedCon 2014

Conreport FedCon 23Conreport FedCon 2329 mei – 1 juni 201429 mei – 1 juni 2014

Geert BonteGeert Bonte

Page 2: FedCon 2014

© 2014 Geert Bonte

Op dit werk is een Creative Commons-licentie (cc by-nc-nd 3.0) van toepassing. Je mag dit werk doorsturen naar anderen, maar er geen ver-anderingen in aanbrengen en het niet commercieel exploiteren.

Page 3: FedCon 2014

FedCon 2014

Inleiding

Net als vorig jaar rijdt Andy weer met me mee naar FedCon. Het was toen zijn eerste con, en hij had al direct de smaak te pakken. Meteen na afloop wist hij al zeker dat hij dit jaar terug zou ko-men. Hij was ook tevreden over het hotel, dus we hebben net als vorige keer weer geboekt in het Lindner Airport Hotel, op een kwartiertje stappen van het Maritim, waar de conventie plaats-vindt.

Ik had heel even rekening gehouden met de mogelijkheid dat ik dit jaar maar drie in plaats van vier dagen naar Düsseldorf zou kunnen gaan omdat nichtje Jolien dit jaar haar communie doet – en daar moeten we natuurlijk bij zijn –, maar dat pro-bleem bleek zich uiteindelijk niet te stellen. De communie is vol-gende week pas.

Dag 1 – donderdag 29 mei 2014

Zelfde scenario als een jaar geleden: in Aalter Andy opgehaald en vlotjes naar Düsseldorf gereden. Ik ken de weg ondertussen. Bij het inchecken in ons vertrouwde Lindner Airport hotel zijn de kamers helaas nog niet vrij, en de ondergrondse parkeergara-ge is tijdelijk ontoegankelijk. We laten de auto dus voorlopig bo-vengronds staan en laten onze bagage achter bij de receptie.

Vol verwachting stappen we gezwind richting Maritim, waar we ons snel kunnen aanmelden en onze badge, ons polsbandje en onze goody bag met programmaboekje en obligatoire recla-mefolders in ontvangst nemen. De tas bevatte ook enkele co-mics. Ik heb weer een lanyard met plastic badgehouder meege-

3

Page 4: FedCon 2014

G E E R T B O N T E

bracht, zodat ik mijn badge gewoon om mijn nek kan hangen. Dan heb ik daar alvast geen omzien naar.

Het is nog geen middag, maar we zijn vandaag al vroeg op pad, dus we beginnen toch wel honger te krijgen. Andy krijgt het water al in de mond bij de gedachte aan de heerlijke Pizza Asia die we straks bij 4 Cani della Città zullen eten.

We wandelen dus meteen naar de luchthaven om er te lun-chen. De lange rit is achter de rug, we zijn op onze bestemming, dus het vakantiegevoel maakt zich van ons meester. Vier dagen lang kunnen we de dagelijkse beslommeringen weer even aan de kant schuiven en moeten we ons nergens anders iets van aan-trekken. Vier dagen lang alleen maar sci-fi-stuff, geeky stuff en nerdy stuff.

Na de lunch maken we nog even een kort verkennend wande-lingetje door de luchthaven, en dan gaan we terug naar ons ho-tel. De kamers zijn ondertussen vrij, zodat we de bagage uit de auto kunnen halen en ons wat kunnen opfrissen. De parkeerga-rage is nu ook open.

Wanneer we terug in het Maritim Hotel zijn, is het panel van Jay Acovone al bezig. Het panel van Barry Jenner (Admiral Ross, Star Trek: Deep Space Nine) hebben we gemist. Jay Acovone ken-

4

Page 5: FedCon 2014

F E D C O N 2 0 1 4

nen we als Charles Kawalsky in Stargate sg-1. In die reeks was hij occasioneel te zien in de eerste drie seizoenen, om vervolgens van het scherm te verdwijnen en nog een keer op te duiken in seizoen 8. Acovone had ook een rol in Beauty and the Beast, de tv-serie uit 1987 met Ron Perlman en Linda Hamilton (waarvan ik de meeste details ondertussen vergeten ben).

Bij het binnenkomen van de grote aula wordt onze aandacht meteen getrokken door de aankleding van het brede podium. De twee kleinere projectieschermen die vorig jaar het grote hoofd-scherm flankeerden, zijn vervangen door grote, driedimensiona-le constructies waarop de naam van de gast geprojecteerd wordt. Het lijken wel 3d-Tetrisblokjes. In het midden van de bühne ligt een Tardis op zijn kant, en links daarvan staat de stargate waar-langs de gasten het podium opkomen.

Jay Acovone is een van de vele Stargate-acteurs die dit jaar op FedCon te gast zijn. Andy heeft het ongetwijfeld al naar zijn zin, want hij is vooral een Stargate-fan. Hij ziet wellicht nog het meest uit naar Richard Dean Anderson, die dit jaar voor de der-de keer op FedCon te gast is.

Na Jay Acovone is het tijd voor het panel van Diana Muldaur. Het is toch altijd iets speciaals wanneer een acteur of actrice uit de originele Star Trek-reeks op FedCon verschijnt. Muldaur is ondertussen 75 en wordt op het podium bijgestaan door Richard Arnold. Deze beroemde actrice heeft een bijzonder uitgebreide en indrukwekkende filmografie. Ze acteerde in heel wat succes-volle tv-series, waaronder Dr. Kildare, The Survivors en Born Free. Bij de Star Trek-fans is ze vooral gekend als doctor Katherine Pu-laski in Star Trek: The Next Generation. In het tweede seizoen van st:tng verving ze Gates McFadden als scheepsdokter op de En-terprise. Maar de fans van de originele serie kennen Muldaur ook van haar twee opmerkelijke gastrollen als de blinde Dr. Miranda Jones in de aflevering Is There in Truth No Beauty? en Ann Mul-hall in Return to Tomorrow.

De volgende gast is Nicole de Boer (Ezri Dax in het laatste seizoen van Star Trek: Deep Space Nine). Nicole wordt vergezeld door Garrett Wang (Harry Kim in Star Trek: Voyager). De vorige keer dat de Boer op FedCon te gast was (FedCon xx, 2011) liet ze

5

Page 6: FedCon 2014

G E E R T B O N T E

ons weten dat ze een heel grote fan was van Patrick Stewart, en dat ze het bijzonder jammer vond dat ze sir Patrick nog steeds niet ontmoet had. Vandaag blijkt ze daar helemaal overheen. Haar grote idool is nu Benedict Cumberbatch. Star Trek-fans kennen Cumberbatch als Khan uit Star Trek Into Darkness, maar genre-fans zullen deze Britse acteur ongetwijfeld ook kennen als Sherlock Holmes in de bbc-reeks Sherlock, en als de stem van Smaug in de tweede (en straks ook derde) Hobbit-film. Cumber-batch heeft inderdaad een heel opmerkelijke, karakteristieke stem, die ongetwijfeld mee aan de oorzaak ligt van zijn grote schare vrouwelijke fans. Die fans noemen zichzelf de Cumber-bitches, en het is overduidelijk dat Nicole de Boer nu een van hen is.

Daarna verschijnt een minder bekende actrice op het podium: Natasha Henstridge, die de rol van Sil en Eve vertolkte in respec-tievelijk Species en Species ii. Ze vertolkte ook de hoofdrol in Ghosts of Mars, een sci-fi-film die niet erg goede kritieken kreeg.

Even voor half zeven is iedereen present voor de Opening Ce-remony. Het was ons bij de panels al opgevallen en nu wordt het bevestigd: Garrett Wang is dit jaar geen Master of Ceremonies. Jammer, want hij had dat de voorbije jaren erg goed gedaan. Ik

6

Page 7: FedCon 2014

F E D C O N 2 0 1 4

vraag me af waarom, want Wang is hier dit weekend immers wel aanwezig. (Om budgettaire redenen, naar ik achteraf verno-men heb. Wang en FedCon konden het niet eens worden over zijn vergoeding voor de rol van mc.) Dit jaar wordt het program-ma aan elkaar gepraat door Nessi, die bijgestaan wordt door een zekere Kris, voor mij een illustere onbekende. In de loop van het weekend zal duidelijk worden dat Nessi de grote zaal (Saal Mari-tim) voor zich neemt en Kris de kleine zaal (Saal Düsseldorf).

De Opening Ceremony begint met de FedCon Song, vertolkt door Nessi en Kris. Het filmpje staat op YouTube en is best grap-pig (youtu.be/r_82AhnZ6vU). Daarna krijgen we een optreden van een groep die we ook de voorbije jaren al op FedCon zagen: Defcon Unlimited, met een lightsaber fight.

En het lijkt een traditie te worden: ook dit jaar weer een mu-zikaal optreden van de Japanse sushichef. Dit muzikale inter-mezzo wordt gevolgd door de voorstelling van de (voornamelijk Duitse) lectoren die dit weekend een lezing zullen geven. Bij hen is ook de Japanse artiest Tsuneo Sanda, voor de tweede keer te gast op FedCon, die bijgestaan wordt door een tolk.

Maar de openingsceremonie komt natuurlijk pas goed op gang wanneer de acteurs en actrices in groepjes op het podium

7

Page 8: FedCon 2014

G E E R T B O N T E

uitgenodigd worden. Wanneer Nichelle Nichols (Nyota Uhura, st:tos) verschijnt, gaat zowat iedereen spontaan rechtstaan om deze Grand Lady van Star Trek op een denderend applaus te trakteren. Dit toont aan dat tos nog altijd heel populair is en dat de fans een grote bewondering koesteren voor de nu al stilaan bejaarde leden van de originele cast. Dat doet me eraan denken dat ik ondertussen op één na alle hoofdrolspelers uit de originele serie ontmoet heb: William Shatner (Kirk), Leonard Nimoy (Spock), James Doohan (Scotty), George Takei (Sulu), Walter Koenig (Chekov) en Nichelle Nichols (Uhura). Enkel de inmid-dels overleden DeForest Kelley (McCoy) heb ik nooit ontmoet.

Alle andere acteurs staan op dat moment al op het podium, en ze zijn ongetwijfeld bijzonder onder de indruk om te zien hoe de fans hun idool hier onthalen. Nichelle vindt dat het haar beurt is om de fans te trakteren, en ze gaat aan het zingen. Op 81-jarige leeftijd beschikt ze nog over een verrassend krachtige zangstem, met een indrukwekkend stembereik.

Voor mij is het de derde keer dat ik deze actrice op een con-ventie ontmoet. Nichols was eerder al te gast op FedCon xii (2004) en xviii (2009). Andy ontmoet Nichelle dit jaar voor het eerst. Hij is nog steeds niet klaar met het bekijken van zijn tos-

8

Page 9: FedCon 2014

F E D C O N 2 0 1 4

dvd’s, en ik heb hem aangemaand om het tempo wat op te krik-ken.

Enkele gasten ontbreken nog: Tony Curran is afwezig, en ook het duo Holly Marie Combs en Shannen Doherty is er nog niet. Na de openingsceremonie staan er nog twee panels op het pro-gramma: eerst Richard Dean Anderson, daarna Roxann Dawson.

Richard Dean Anderson – of kortweg rda – is een van de vijf Stargate-acteurs die dit jaar naar FedCon zijn afgezakt. Hij ver-tolkt de rol van Jack O’Neill in Stargate sg-1, maar de al wat ou-dere fans kennen hem beslist ook als MacGyver in de gelijkna-mige serie. Anderson zet zich ook actief in voor de Sea Shepherd Conservation Society, die ook dit jaar weer met een stand op FedCon vertegenwoordigd is. Ook rda is al voor de derde keer te gast op FedCon. Ik zag hem hier eerder in 2011 en 2012, en Andy ziet hem nu voor het eerst.

Hij is, zoals gewoonlijk, erg grappig. Te pas en te onpas zegt hij ‘What?’ of kijkt hij naar het grote scherm om zijn ieder jaar dunner wordende haardos te bestuderen.

De laatste gaste van vandaag is Roxann Dawson, gekend als de half-Klingon B’Elanna Torres uit Star Trek: Voyager. Dawson stond vorig jaar ook op de gastenlijst, maar zag zich toen ge-

9

Page 10: FedCon 2014

G E E R T B O N T E

noodzaakt op het laatste moment te cancelen. Dit jaar maakt ze dat goed. Wie haar alleen maar als B’Elanna Torres kent, heeft wellicht moeite om haar te herkennen zonder Klingon-make-up. Dawson valt meteen in de smaak bij de fans. Ze vertelt niet en-kel over haar acteerwerk in Voyager, maar ook over haar werk als regisseur. Dawson heeft al heel wat afleveringen van ver-schillende tv-series geregisseerd, waaronder uiteraard Voyager en Enterprise, maar ook Agents of s.h.i.e.l.d., die nieuwe Marvel-reeks die voortborduurt op het succes van The Avengers. Ze liet weten dat ze van plan is om in de toekomst nog meer afleverin-gen van Agents of s.h.i.e.l.d. te gaan regisseren.

Dag 2 – vrijdag 1 juni 2014

Dag 2 beginnen we met twee Ferengi’s uit Star Trek: Deep Space Nine: Max Grodénchik (Qark) en Aron Eisenberg (Nog). Eisen-berg zie ik hier voor het eerst, maar Grodénchik heb ik al op twee eerdere conventies gezien: de Tranquillity Base ii-con (Rot-terdam, 1996) en FedCon xviii (2009). Samen vormen ze een olijk duo, met heel wat grappige anekdotes.

10

Page 11: FedCon 2014

F E D C O N 2 0 1 4

Daarna komt Tony Curran, tegenwoordig gekend als de alien Datak Tarr in Defiance, maar de Doctor Who-fans kennen hem beslist als Vincent (van Gogh) uit de afleveringen Vincent and the Doctor en The Pandorica Opens. Toen ik hem opzocht op imdb, merkte ik dat hij ook een gastrol had in het achtste sei-zoen van 24. Ook Curran vertelt enkele leuke verhalen en komt tot een goede interactie met de fans.

Oorspronkelijk stond ook Defiance-actrice Julie Benz op de gastenlijst, maar zij heeft helaas moeten afzeggen. Gelukkig heb ik Benz, die ik ook kende als Rita uit Dexter, vorig jaar in Gent op facts gezien.

Na Curran hebben we even tijd voor wat anders alvorens we terug in de grote zaal verwacht worden voor het panel van Ni-chelle Nichols. Het is nog te vroeg om te lunchen – het uitge-breide ontbijt van vanmorgen is nog niet helemaal verteerd –, maar op FedCon is gelukkig genoeg te doen. We gaan dus maar even kijken in de dealers rooms en bij de art show, waar toch ie-der jaar weer leuke dingetjes staan. Ook Garrett Wangs ouders zijn er weer en bemannen zijn t-shirtstand.

Nu heb ik ook de gelegenheid om enkele verklede FedCon-bezoekers op foto vast te leggen. Eentje is verkleed als Batman,

11

Page 12: FedCon 2014

G E E R T B O N T E

een anderen hebben zich uitgedost als Darth Vader, als storm trooper en zelfs als Alien. En dan zijn er nog een paar die ik niet meteen kan thuisbrengen. Op een van de stands laat iemand zich voorzien van Ferengi-make-up.

We zijn mooi op tijd terug voor Nichelle Nichols, maar ik ben wel een beetje verwonderd dat er niet meer volk in de zaal zit. Maar ja, lang niet alle FedCon-bezoekers zijn st:tos-fans. Net als Diana Muldaur wordt Nichelle Nichols tijdens haar panel ook bijgestaan door Richard Arnold, die af en toe vragen stelt en met de actrice in dialoog gaat. Net als bij Muldaur moet Arnold ook Nichols’ geheugen wat helpen opfrissen, want beide oudere da-mes blijken ondertussen een beetje vergeetachtig te zijn gewor-den. Nichols had het erg vaak over haar ontmoeting met Duke Ellington en viel dikwijls in herhaling. Ze had het ook over haar ontmoeting met president Obama, een tijdje geleden. Terwijl ze erover praat, wordt een foto van de ontmoeting op het grote scherm geprojecteerd. Nichelle Nichols in het Witte Huis met Barack Obama! Obama bewijst dat hij een echte Trekkie is, want hij brengt net als Nichols het Vulcan handgebaar (je weet wel: een ‘v’ met de ring- en middelvinger uit elkaar). De meeste men-sen hebben erg veel moeite met dit gebaar, maar iedere rechtge-

12

Page 13: FedCon 2014

F E D C O N 2 0 1 4

aarde Trekkie heeft er natuurlijk genoeg op geoefend en kan de Vulcan groet zonder problemen brengen.

Daarna is nog een oudere acteur aan de beurt: de veelzijdige Brit David Warner. We kennen hem van films als The Omen, Time After Time, Star Trek v: The Final Frontier (St. John Talbot), Star Trek vi: The Undiscovered Country (chancellor Gorkon) en Titanic, maar hij heeft nog veel meer films en tv-series op zijn filmografie staan. Hij vertolkte ook de rol van de Cardassian Gul Madred in de Star Trek: The Next Generation two-parter Chain of Command (‘There are four lights!’) en was een gastacteur in Doctor Who.

David Warner waarschuwt het publiek dat hij niet goed meer hoort. Hij draagt een hoorapparaat en heeft een tolk meege-bracht, die hij echter maar heel af en toe moet consulteren wan-neer hij iets niet goed begrepen heeft.

De derde gaste van deze namiddag is Nana Visitor (Kira Ne-rys in Star Trek: Deep Space Nine). Ook Nana Visitor is geen on-bekende op FedCon. Ik zag haar hier eerder in 2003 (FedCon xi) en 2009 (FedCon xviii). Ze is bijzonder goedlachs en demon-streert dat ze niet alleen een goede actrice, maar ook een uitste-kende zangeres is, met het nummer All That Jazz! (uit de musical Chicago). Ze laat ook heel trots een foto van haar zoon Django zien, die ondertussen 17 is. (Nana was zwanger tijdens het vier-de seizoen van st:ds9.)

Na het panel van Visitor gaan we naar ons favoriete luchtha-venrestaurant voor een late lunch, en dan is Nana’s ex-partner, Alexander Siddig, aan de beurt. Siddig vertelt over een nieuwe reeks waar hij aan meewerkt en die ik bij gelegenheid toch eens moet bekijken: Da Vinci’s Demons, over Leonardo da Vinci. Al sedert mijn jeugd ben ik erg geboeid door zowel de persoon als het werk van da Vinci, en hoewel de reeks slechts gedeeltelijk op historische feiten gebaseerd is en ook veel fictie bevat, verwacht ik dat het toch wel de moeite waard zal zijn. Ik heb Siddig het af-gelopen jaar ook zien acteren in een nieuwe fictiereeks op de bbc: Atlantis, waarin hij de rol van koning Minos vertolkt. De reeks speelt zich af op het legendarische eiland Atlantis en is doorspekt van verhaallijnen uit de Griekse mythologie.

13

Page 14: FedCon 2014

G E E R T B O N T E

Garrett Wang begint zijn panel weer met enkele gekke poses voor de fotografen, zoals we van hem gewoon zijn. Zijn panel zit vol grapjes – veel FedCon-insiderhumor – en hij laat ook geen enkele gelegenheid liggen om zijn ieder jaar toenemende kennis van de Duitse taal te demonstreren. Hij doet enkele stemimita-ties (Captain Janeway en George Takei zijn mijn favorieten), en hij vertelt de anekdote van die keer toen een fan dacht dat het ‘handsome Kim’ was in plaats van ‘ensign Kim’. Zoals Kate Mul-grew (Janeway) het uitspreekt, klinkt dat ongeveer hetzelfde.

Na Wang een dubbelpanel, waar Andy blijkbaar nogal van geniet: Holly Marie Combs en Shannen Doherty. Ik heb nooit een reeks gevolgd waar deze actrices in meespelen, maar ze zijn blijkbaar vooral bekend als de zusjes Piper en Prue Halliwell in Charmed, een serie over heksen. Doherty is ook bekend als Brenda Walsh in Beverly Hills 90210, nog zo’n tienersoap waar ik mijn kostbare tijd niet aan wil verspillen. Ik vind dat beide actri-ces eigenlijk niet echt op FedCon thuishoren, ze zijn een beetje de vreemde eenden in de bijt. Met een beetje goeie wil kun je Charmed wellicht als genre zien, een beetje in de stijl van Buffy, The Vampire Slayer, ook een reeks die mij eigenlijk weinig zegt. Shannen blijkt net als rda wel erg begaan met Sea Shepherd.

14

Page 15: FedCon 2014

F E D C O N 2 0 1 4

Het volgende panel is dan weer helemaal top: drie Stargate-acteurs: Richard Dean Anderson (Jack O’Neill), Amanda Tap-ping (Samantha Carter) en Michael Shanks (Daniel Jackson), dat moet wel vonken geven. Dit panel vormt inderdaad een prima afsluiter van de dag. Als ik het goed begrepen heb, was dit een wereldpremière: Anderson, Tapping en Shanks, de drie hoofdrol-spelers uit Stargate sg-1, verschenen nooit eerder samen op het podium op een conventie. Het panel werd dan ook druk bijge-woond.

Voordat het panel van start ging, moest iedereen de zaal ver-laten. Omdat de organisatoren een grote toeloop verwacht had-den, werd weer hetzelfde systeem toegepast als bij het panel van William Shatner twee jaar geleden (FedCon xxi, 2012): alleen houders van een weekendticket (mensen zoals wij dus) mochten de zaal weer binnen; anderen konden het panel via een live vi-deostream volgen vanuit Saal Düsseldorf. Het panel liep wel een half uur langer uit dan voorzien, maar ik denk niet dat iemand dat erg vond.

Dag 3 – zaterdag 2 juni 2014

Na een stevig ontbijt zijn we klaar voor dag 3. We zitten nu half-weg het conventieweekend, en ik wou eigenlijk dat de tijd wat minder snel vooruitging, zodat het allemaal nog wat langer kon blijven duren.

Het eerste panel waar ik naartoe ga, is een wetenschappelijke lezing van Rainer Kresken, getiteld 2014 – Landung auf einem Kometen. In het Duits dus, maar dat is voor mij natuurlijk geen enkel bezwaar. Ik heb al erg veel over het onderwerp gelezen, maar hoop hier misschien toch nog enkele nieuwtjes te kunnen opsteken. Het gaat over de Europese Rosetta-missie, die in au-gustus na een vlucht van 10 jaar zal aankomen bij de komeet 67p/Churyumov-Gerasimenko. Voor het eerst in de geschiedenis zal een ruimtesonde niet zomaar een flyby van een komeet doen, maar de komeet ook echt maandenlang blijven volgen. Hoogte-punt van de missie wordt het uitzetten van een lander, Philae ge-

15

Page 16: FedCon 2014

G E E R T B O N T E

naamd, die in november op het oppervlak van de komeet moet gaan landen.

Dat laatste is beslist geen sinecure. Landen op een komeet is totaal niet te vergelijken met landen op een planeet of een maan. Een komeetkern is immers relatief klein en heeft daardoor een erg zwak zwaartekrachtsveld. Wanneer een sonde erop probeert te landen, is het niet ondenkbaar dat de sonde bij het contact al meteen terug de ruimte in gekaatst wordt. Philae is daarom uit-gerust met een harpoensysteem, dat twee harpoenen in de ko-meetbodem zal schieten. Op die manier zal de lander zichzelf verankeren, zodat hij niet weer de ruimte in stuitert. Er wordt verwacht dat deze missie heel wat interessante wetenschappelij-ke informatie zal opleveren. De komeet bevindt zich nu nog er-gens tussen de banen van Mars en Jupiter, maar Rosetta zal 67p blijven volgen terwijl hij dichter bij de zon komt en een coma (staart) ontwikkelt.

Wat leven we toch in boeiende tijden!Na deze interessante wetenschappelijke uiteenzetting staat

weer een dubbelpanel op het programma: Nana Visitor en Alexander Siddig, ooit een echtpaar, nu gelukkig gescheiden. Ze hebben gelukkig een goede verstandhouding en kunnen goed

16

Page 17: FedCon 2014

F E D C O N 2 0 1 4

met elkaar opschieten. Nana heeft bijwijlen zo veel pret, dat ze het uitschatert van het lachen.

Dan volgt er een pauze in het programma, want Saal Maritim moet nu omgebouwd worden voor de grote autogramsessie. Het is nog te vroeg om te gaan lunchen, en er is pas om 14.00 uur in Saal Düsseldorf weer een lezing waar ik naartoe wil: How Star Wars became such a major part of pop culture, door Steve San-sweet. In afwachting gaan Andy en ik, elk apart, eens kijken of er elders nog iets te beleven valt.

Ook nu weer kan ik enkele foto’s maken van cosplayers. Van-daag is de kostuumwedstrijd, en dan lopen er doorgaans meer verklede bezoekers rond op FedCon. Een aantal van hen herken ik van eerdere FedCons. Ik fotografeer o.a. Alice (van Wonder-land), een Jaffa, een Goa’uld, een Ferengi en een Wookiee.

Wanneer ik alles zo’n beetje gezien heb, ga ik in de Rheini-sche Stov iets drinken. Ik stuur Andy een sms’je om te vragen of hij mee wil naar de lezing van Steve Sansweet.

Even later zitten we samen op de eerste rij in Saal Düsseldorf. Sansweet is voorzitter van Rancho Obi-Wan, een non-profit mu-seum dat ’s werelds grootste collectie aan Star Wars-memorabilia bevat. Hij heeft ook een stuk of zestien boeken over Star Wars

17

Page 18: FedCon 2014

G E E R T B O N T E

geschreven en blijkt een expert in de materie. De collectie be-staat uit zowat 300 000 items. Ik moet bij gelegenheid zeker eens wat tijd doorbrengen op zijn website (www.ranchoobiwan.org).

Na Sansweets boeiende verhaal ga ik lunchen, in het Maritim deze keer. Ik kijk even wat er op de con voor eetbaars aangebo-den wordt en besluit mijn keuze te laten vallen op een bord pas-ta. Is best lekker. Andy is ondertussen in de rij gaan staan voor de fotosessie met Richard Dean Anderson. Als toegewijd Star-gate-fan mag Andy deze unieke gelegenheid natuurlijk niet aan zich voorbij laten gaan.

Wanneer mijn bordje pasta leeg is, blijkt mijn nummer al aan de beurt voor de autogramsessie. Dat is veel sneller dan vorig jaar. Ik ga dus even een kijkje nemen in Saal Maritim. Ik wil geen autogrammen, maar loop gewoon even rond om enkele foto’s te maken.

Ik ben nog net op tijd terug om het laatste stukje van de le-zing van Bettina Wurche bij te wonen: Ozean und Eis, Leben am Jupitermond Europa?, over de mogelijkheid tot de aanwezigheid van leven in de oceaan van Europa, een van de grote Jupiterma-nen. Dit onderwerp boeit me natuurlijk heel erg. Wellicht denk je dat het in de buurt van Jupiter überhaupt veel te koud is om

18

Page 19: FedCon 2014

F E D C O N 2 0 1 4

leven mogelijk te maken. Dat klopt, aan het oppervlak van de manen tenminste. Maar enkele jaren geleden heeft de Jupiter-sonde Galileo ontdekt dat onder de dikke ijslaag aan Europa’s oppervlakte een grote, vloeibare oceaan schuilgaat. De warmte die nodig is om die oceaan vloeibaar te houden, ontstaat door de getijdenkrachten die Europa ondervindt. Die zijn dan weer het gevolg van een baanresonantie met Io en Ganymedes, twee an-dere grote Jupitermanen. In de niet zo verre toekomst willen we-tenschappers een sonde op Europa laten landen, die zich vervol-gens een weg door het ijs moet boren (of smelten), om daarna een kijkje te gaan nemen in de oceaan diep onder het bevroren oppervlak.

Waar vloeibaar water is, is leven mogelijk. Stel je voor dat zo’n sonde buitenaardse vissen, kwallen, octopussen of andere schepselen op foto of video kan vastleggen, dat zou fantastisch zijn, niet? Of dat het op zijn minst de aanwezigheid van buiten-aards microscopisch leven kan aantonen. Ogen zullen die we-zens wel niet hebben, want in de oceaan van Europa is het vast pikkedonker.

Ook op andere manen is inmiddels de aanwezigheid van oce-anen onder het oppervlak aangetoond. Dat is het geval bij Callis-

19

Page 20: FedCon 2014

G E E R T B O N T E

to (bij Jupiter), en heel recent nog bij Enceladus (Saturnus). Ik kan niet wachten totdat ruimtesondes in de oceanen van deze werelden gaan zoeken naar buitenaards leven. Ik zei het al: we leven in bijzonder boeiende tijden!

Daarna is het gedaan met de wetenschappelijke lezingen en is het weer tijd voor een sci-fi-panel, over Star Trek: Axanar, een veelbelovende onafhankelijke productie. Op het podium zitten Alec Peters, David Gerrold en Tobias Richter. Alec Peters is (sa-men met Christian Gossett) de scenarist. David Gerrold ken ik natuurlijk als schrijver van de st:tos-aflevering The Trouble with Tribbles, een klassieker. Voor Axanar treedt hij op als creative consultant. Tobias Richter is ook een bekende naam: hij is de vi-sual effects supervisor, en is met zijn bedrijfje The Light Works (www.thelightworks.com) verantwoordelijk voor alle cgi. Zowel Peters, Gerrold als Richter werken ook aan de fanserie Star Trek: Phase ii (voorheen Star Trek: New Voyages). Ze laten de trailer en enkele andere beeldfragmenten van Axanar zien.

Axanar is iets om naar uit te zien. Er doen zes bekende ac-teurs aan mee. De rollen zijn netjes verdeeld: drie Star Trek-acteurs (Tony Todd, J.G. Hertzler en Gary Graham) en drie Batt-lestar Galactica-acteurs (Kate Vernon, Richard Hatch en Michael Hogan). Met uitzondering van Tony Todd heb ik ze allemaal op eerdere FedCons ontmoet.

Star Trek: Axanar vindt plaats in het jaar 2245, twee decennia vóór tos, en gaat over de slag van Axanar, een sleutelmoment in de oorlog tussen de Federatie en de Klingons. Er worden twee films gemaakt: een korte fictie-docu van 20 minuten (Prelude to Axanar), die later dit jaar gereleaset wordt, en Star Trek: Axanar, een anderhalf uur durende speelfilm die in de loop van 2015 moet uitkomen. Uiteraard moeten de makers van Axanar zich aan de regels houden die Paramount heeft opgesteld met betrek-king van het creëren van werken die gebaseerd zijn op de Star Trek-franchise: dergelijke fan- of onafhankelijke producties mo-gen niet te gelde gemaakt worden. Goed nieuws voor de fans, want dat betekent dat we Axanar straks gratis (en volledig le-gaal) kunnen downloaden. De makers hebben natuurlijk wel

20

Page 21: FedCon 2014

F E D C O N 2 0 1 4

heel wat kosten gemaakt om dit project te kunnen realiseren, en dat geld werd bijeengehaald via Kickstarter.

Na het panel verlaat ik Saal Düsseldorf, want ik heb een ticket voor de fotosessie met Nichelle Nichols. Fotosessies met acteurs of actrices doe ik niet zo vaak, maar voor Nichols wil ik deze keer toch wel een uitzondering maken. Mijn vorige Fed-Con-fotosessie dateert alweer van 2011 (met Patrick Stewart tij-dens FedCon: Captains Table), en die daarvóór van 2006 (met George Takei en Walter Koenig, tijdens FedCon xv, op de brug van de Enterprise en met mij in de captain’s chair).

Ik moet eventjes aanschuiven vooraleer ik aan de beurt ben. De foto zelf gaat erg snel, dus veel tijd voor een praatje is er niet. Ik heb net genoeg tijd om Nichols te begroeten en te zeggen hoe vereerd ik me voel om met haar op de foto te kunnen. Net als op de foto met Obama maakt Nichelle het Vulcan-handge-baar, en dat doe ik dus ook maar. Dit gebaar, in de jaren ’60 geïn-troduceerd door Leonard Nimoy, is ondertussen wereldwijd be-kend, en ik heb onlangs vernomen dat het zelfs is opgenomen in de nieuwste versie van de Unicode-standaard (versie 7.0 van juni 2014). Codepunt is u+1f596, iets wat ik als typo-nerd uiteraard moet zien te onthouden!

21

Page 22: FedCon 2014

G E E R T B O N T E

Na mijn foto ga ik nog eventjes kijken naar een stukje van het panel van Bai Ling en Nalini Krishan. Dit staat aangekon-digd als het Star Wars-dubbelpanel, maar ik ken geen van beide actrices. Nalini Krishan, een actrice afkomstig van de Fiji-eilan-den, had een piepklein rolletje in Episode ii en de scènes met de Chinese Bai Ling zijn eruit geknipt. (Ze is wel te zien in de ‘dele-ted scenes’ op de dvd- en blu-rayrelease van Episode iii.)

De autogramsessie is ondertussen afgelopen, en in Saal Mari-tim vinden weer panels plaats. Het panel van Amanda Tapping begint met drie kwartier vertraging (wat mij toeliet om nog heel eventjes naar Nalini Krishan en Bai Ling te gaan kijken). Na de veiling (die ik dit jaar niet bijgewoond heb) moest de zaal weer ontruimd worden en was er weer controle bij het binnenkomen, zoals gisteren. Andy en ik willen dit panel natuurlijk niet mis-sen. Amanda vertelt niet enkel over haar rollen in Stargate en Sanctuary, maar spreekt ook vol toewijding over haar goede doel, Sanctuary for Kids (www.sanctuaryforkids.org). Eerder op de dag heb ik bij de stand van Sanctuary for Kids al iets gekocht om het project te steunen.

Dan is het tijd voor de Costume Contest / Talent Show, een vast programmaonderdeel dat ieder jaar druk bijgewoond wordt.

22

Page 23: FedCon 2014

F E D C O N 2 0 1 4

Maar dit jaar zijn er toch geen uitschieters. Al was het gezinne-tje met Doctor Who-fans (met de twee kinderen die vorig jaar ook de show stalen), wel weer erg genietbaar.

Hierna is het weer de beurt aan het duo Combs/Doherty, dus ik verhuis maar even naar Saal Düsseldorf, waar Larry Nemecek (auteur en Star Trek-kenner, bijgenaamd ‘Dr. Trek’) een nieuw concept uittest. ‘Captions for Bloopers’ heet het, en het gaat als volgt: op het scherm wordt een foto van een grappige situatie uit een of andere Star Trek-aflevering geprojecteerd, en mensen uit het publiek mogen naar voor komen als ze er een leuke tekst bij kunnen bedenken. Ik vind het wel leuk, maar blijf toch de hele tijd veilig op mijn stoel zitten.

Ik ben terug in Saal Maritim voor het laatste panel van de dag, een dubbelpanel met Roxann Dawson en Garrett Wang. Het wordt een erg leuk panel (uiteraard, met Garrett), en ze spelen goed op elkaar in.

Dag 4 – zondag 3 juni 2014

De laatste dag alweer. Na het ontbijt checken we uit. De auto mag nog de hele dag hier in de parkeergarage blijven staan. Voor de laatste keer maken we de wandeling naar het Maritim Hotel.

In Saal Düsseldorf geeft Larry Nemecek weer een panel. Ne-mecek werkt momenteel ook aan een documentaire, genaamd The Con of Wrath (inderdaad: deze titel is geïnspireerd door The Wrath of Khan), over een conventie die in 1982 helemaal in het honderd liep. Ik ben al benieuwd om de docu te kunnen zien. Hopelijk duurt het niet meer al te lang tot hij af is. Nemecek was ook de uitgever van het fanmagazine Star Trek Communicator, waar ik enkele jaren een abonnement op had, maar dat sedert 2005 niet meer bestaat.

Ik noteer ook de url van Trekland, de website van Nemecek (larrynemecek.blogspot.com).

Na het panel van Larry geeft Tobias Richter een uiteenzetting over de visual effects die hij maakt voor verschillende onafhan-

23

Page 24: FedCon 2014

G E E R T B O N T E

kelijke producties: voor Star Trek: Axanar, Star Trek: Phase ii en Star Trek: Renegades. Die laatste moet de pilootaflevering worden van een nieuwe Star Trek-reeks met o.a. Walter Koenig, Robert Picardo, Manu Intiraymi, Tim Russ, Gary Graham, Richard Herd en Corin Nemec. Renegades speelt zich af tien jaar na de terug-keer van de uss Voyager op Aarde. Ik kan dit soort initiatieven alleen maar toejuichen. Ik ben wel fan van de bestaande fan-reeksen (Star Trek: Phase ii, Star Trek Continues) en -films. Ze zijn van een meer dan behoorlijke kwaliteit. Het enige probleem is dat we altijd veel te lang op een nieuwe aflevering moeten wachten. Dus hoe meer mensen dit soort reeksen en films gaan maken, hoe liever.

Ik blijf in Saal Düsseldorf om Diana Muldaur nog eens aan het woord te zien. Hierna was ik van plan om naar de grote zaal te verhuizen voor het tweede panel van Nichelle Nichols, maar ondertussen is aangekondigd dat het panel van Nichols niet doorgaat omdat ze liever wil blijven signeren (na het officiële einde van de autogramsessie van vandaag) om geen enkele fan teleur te moeten stellen.

Ik blijf dus zitten, want Richard Arnold geeft een lezing geti-teld 50 years The Cage. Het is dit jaar inderdaad een halve eeuw

24

Page 25: FedCon 2014

F E D C O N 2 0 1 4

geleden dat The Cage, de eerste Star Trek-pilootaflevering, werd gemaakt. De aflevering werd echter door de bazen van nbc als te cerebraal en te intellectueel bestempeld, en met te weinig actie. Maar gelukkig kreeg Gene Roddenberry de kans om een tweede pilootaflevering te maken, iets wat zeer uitzonderlijk was. In The Cage zwaait nog niet kapitein Kirk, maar kapitein Pike de plak op de Enterprise. Kirk was wel van de partij in de tweede piloot-aflevering, Where No Man Has Gone Before, die de eerste Star Trek-aflevering zou worden die op tv werd uitgezonden. Delen uit The Cage werden later wel hergebruikt in de dubbelafleve-ring The Menagerie.

De volgende gast op het podium is Nicole de Boer. Daarna verhuis ik naar Saal Maritim, waar Andy al klaarzit en een stoel voor mij heeft bewaard. Wat nu volgt, is een unicum: vijf Star-gate-acteurs en -actrices samen op een podium: Richard Dean Anderson, Michael Shanks, Amanda Tapping, Jay Acovone en Suanne Braun. De Zuid-Afrikaanse actrice Suanne Braun ver-tolkt in een drietal afleveringen van sg-1 de rol van Hathor. Het wordt natuurlijk weer een erg leuk panel, met de grappige reac-ties van rda.

En ja, jammer genoeg zijn we dan alweer bij het allerlaatste

25

Page 26: FedCon 2014

G E E R T B O N T E

programmapunt aanbeland: de onvermijdelijke Closing Ceremo-ny, waarin alle gasten van het weekend die ondertussen nog niet op het vliegtuig zitten, weer op het podium komen. Nichelle Ni-chols laat haar zangstem nog eens horen, en Max Grodénchik declameert een zelfgemaakt gedicht in het Duits.

Slotbeschouwingen

Het was weer een erg geslaagd FedCon-weekend, maar ik vond het jammer dat Garrett Wang dit jaar niet meer als mc optrad. Ik hoop stilletjes dat hij volgend jaar wel weer in die rol kruipt. De gasten gaven stuk voor stuk goede panels, maar er zat toch wat minder vaart in dan vorig jaar. Dat komt wellicht doordat de zot-te kuren van John Barrowman, Ben Browder, Eve Myles en Casper Van Dien natuurlijk moeilijk te overtreffen zijn. In ieder geval denk ik dat Andy het wel heel tof vond om dit jaar maar liefst vijf acteurs uit zijn favoriete tv-reeks te kunnen ontmoeten en met enkelen van hen op de foto te kunnen. Dat ze alle vijf sa-men op het podium verschenen in hun Stargate-panel op zon-dag, was een unicum in de con-geschiedenis.

Natuurlijk ben ik ook erg blij met mijn foto met Nichelle Ni-chols. Ik ben in ieder geval weer van plan om ook volgend jaar naar FedCon te gaan, maar jammer genoeg blijkt de FedCon-vierdaagse in 2015 niet in het hemelvaartweekend maar in het pinksterweekend te vallen. Dat betekent dat ik de donderdag en de vrijdag vrijaf zal moeten nemen. Ik weet nog niet of dat zal kunnen, aangezien het aantal vrije dagen dat mij tegenwoordig gegund wordt, bijzonder krap is, maar ik hoop het in ieder geval wel. Desnoods ga ik volgend jaar drie dagen naar Düsseldorf in plaats van vier, we zien wel. Andy heeft al laten weten dat hij volgend jaar niet mee zal kunnen, want op school kunnen ze hem dan niet missen.

Bij het schrijven van dit verslag heb ik informatie over de ac-teurs en actrices opgezocht in de Internet Movie Database. Het viel me daarbij op dat een groot aantal van hen vermeld worden bij de cast van een nieuwe onafhankelijke productie die momen-

26

Page 27: FedCon 2014

F E D C O N 2 0 1 4

teel gefilmd wordt en de titel Unbelievable!!!!! draagt (inderdaad: met vijf uitroeptekens). Ik kan me niet herinneren dat iemand daar iets over heeft verteld, maar gezien de cast ben ik nu na-tuurlijk wel reuze benieuwd naar dit project. De film staat op imdb aangegeven als comedy/sci-fi en de cast bevat o.a. volgende namen: Dina Meyer, Michael Dorn, Jeffrey Combs, Robert Picar-do, Chase Masterson, Nana Visitor, Nichelle Nichols, Tim Russ, Walter Koenig, Linda Park, John Billingsley, Armin Shimerman, Connor Trinneer, Garrett Wang, Manu Intiraymi, Barbara Luna, Gary Graham, Anthony Montgomery en Vaughn Armstrong. Al-lemaal Star Trek-acteurs en -actrices die in de voorbije jaren op FedCon te gast waren. Verder is er nog erg weinig informatie over te vinden, maar de film blijkt toch al een eigen Facebookpa-gina te hebben, waar te lezen staat dat het gaat om een homma-ge en een parodie op de sciencefictionfilms uit de jaren ’50 en ’60. Op YouTube staat er een korte trailer.

En hiermee komt ook aan dit FedCon-conreport een einde. Enkele weken na de con heb ik de dvd’s van de vorige con beke-ken (goed voor in totaal meer dan 9 uur kijkplezier) om wat in de sfeer te blijven. Daarna ben ik meteen beginnen aftellen naar FedCon 2015 …

27

Page 28: FedCon 2014