Factsheet Elektrotechniek deeltijd 2012 - 2013

4
DEELTIJD TECHNIEK Elektrotechniek

description

Factsheet Elektrotechniek deeltijd 2012 - 2013

Transcript of Factsheet Elektrotechniek deeltijd 2012 - 2013

DEELTIJD

TECHNIEK

Elektrotechniek

Bij de opleiding Elektrotechniek is het vakgebied elektrotechniek onderverdeeld in elektronica en embedded systems, power engineering en drives, besturingstechniek en mechatronica.

In de elektrische energietechniek zijn duurzame energie en drive technology belangrijke aandachtsgebieden. Het embedded systems vakgebied is voortdurend sterk in ontwikkeling. Voorbeelden zijn draadloze sensornetwerken en FPGA-technologie. Om alle grote hoeveelheden producten zoals auto’s en gebruiksgoederen te kunnen produceren is automatisering en mechatronica onontbeerlijk. Als afgestu-deerd elektrotechnisch ingenieur kun je terecht komen in research- en engineeringsfuncties, maar ook in technische project- en managementfuncties, zowel in het bedrijfsleven als bij de overheid.

Opbouw

Rotterdams Onderwijs ModelOm onze Rotterdamse aanpak en talentontwikkeling van onze studenten te vertalen naar het onderwijs heeft Hogeschool Rotterdam een strak doorgevoerd onder-wijsmodel ontwikkeld. Kenmerkend voor dit Rotterdamse onderwijsmodel (ROM) zijn drie leerlijnen: kennisgestuurd, praktijkgestuurd en studentgestuurd onderwijs. Meer informatie vind je op hogeschoolrotterdam.nl/rom

Bij de opleiding Elektrotechniek volg je onderwijs over vakinhoudelijke onderwerpen en leer je de vaardigheden die de moderne ingenieur kenmerken. Je volgt vakken als wiskunde, elektronica, energietechniek, regeltechniek, telecommunicatie, microcontrollers en C programmeren.Tijdens je hele studie vindt studieloopbaanbegeleiding plaats en bouw je een portfolio op. In dit portfolio houd je je competentieontwikkeling bij.

PropedeuseHet eerste jaar van de opleiding volg je alleen het interne propedeuseprogramma. Je oriënteert je breed in de elektro-techniek. Je legt een goede theoretische en praktische basis.

HoofdfaseDe hoofdfase omvat het tweede, derde en vierde studiejaar. In het tweede en derde jaar volg je een intern en een extern programmadeel. Het interne programmadeel omvat cursus-sen, trainingen en projecten. Het externe programma is op-gebouwd uit werkervaringsprojecten, die worden uitgevoerd in samenwerking met je werkgever. Het eerste deel van het vierde jaar omvat de minor. In een minor specialiseer je je in een bepaalde richting van het vakgebied. In het laatste half jaar voer je je afstudeeropdracht uit.

AfstuderenIn het kader van het afstuderen moet je een samenhangende en complexe opdracht uitvoeren. Met de afstudeeropdracht bewijs je als volwaardig ingenieur te kunnen functioneren en de bijbehorende competenties te beheersen. In overleg met je werkgever formuleer je een afstudeeropdracht. Na goedkeuring door de opleiding voer je de afstudeeropdracht uit op je werkplek. De uitwerking van de afstudeeropdracht resulteert in een verslaglegging, die ten overstaan van een examencommissie wordt gepresenteerd en verdedigd.

Minors

In het laatste jaar van je studie verdiep je je door middel van een minor in je vakgebied of verbreed je je kennis in een door jou gewenste richting. Je kunt onder andere kiezen uit onderstaande minors. In de minors voer je in je bedrijf twee opdrachten uit die passen in het competentieprofi el van de betreffende minor. Minor Electrical Power EngineeringDeze minor is gericht op het ontwerpen, bouwen en beheren van elektrische installaties en systemen. Belangrijke onder-werpen zijn: veiligheid, net quality, opwekking en distributie, duurzame energie, vermogenselektronica en computer-simulaties hiervan.

Minor Embedded SystemsEmbedded Systems zijn slimme onderdelen van grotere systemen. Ze zijn niet weg te denken uit de hedendaagse wereld. Ze vertonen zich vaak in de vorm van kleine com-puterplatforms en zijn terug te vinden in allerlei systemen; van motormanagementsystemen tot ruimtevaartuigen.In de minor leer je alles over microcontrollers, real-time

ELEKTROTECHNIEK DEELTIJD

systemen, C programmeren, digitale schakelingen, digitale signaalbewerking en computerarchitectuur.

Minor MechatronicaMechatronica is het vakgebied waar elektrotechniek, tech-nische informatica en werktuigbouwkunde samenkomen. Speerpunten van de minor zijn besturingstechniek, ontwer-pen van geautomatiseerde systemen, aandrijvingen en het programmeren hiervan. Ook volg je vakken die erop gericht zijn aansluiting te kunnen maken met andere disciplines. Als mechatronicus leer je denken vanuit meerdere vakgebieden.

Studieduur en studiebelasting

StudieduurDe deeltijdopleiding is zo opgebouwd dat je binnen vier jaar je hbo-diploma kunt behalen als je in het bezit bent van een relevant mbo-niveau 4 diploma (elektrotechniek) en minimaal 2 jaar werkervaring hebt in het vakgebied elektrotechniek. Voldoe je aan deze eisen dan kom je in aanmerking voor de vereiste vrijstellingen behorende bij dit deeltijdtraject.

StudiebelastingDe deeltijdopleidingen van Hogeschool Rotterdam zijn zo ingericht dat werken en studeren goed te combineren is. Het curriculum is opgebouwd uit een intern en een extern deel. Daarnaast zul je wel extra tijd moeten vrij maken voor zelfstudie, zeker in tentamenperiodes. Houd naast je werk rekening met ongeveer 20 á 25 uur studie per week. De ervaring leert dat de deeltijdopleidingen pittig kunnen zijn vanwege de combinatie werk en studie. Een goede planning is dan ook erg belangrijk.

Werk en studie

Wanneer je start met de deeltijdopleiding, moet je minimaal twee jaar relevante werkervaring en een baan hebben op minimaal mbo 4-niveau van minstens 20 uur per week. Het werk moet elektrotechnisch zijn en doorgroeimogelijkheden bieden naar hbo-niveau elektrotechniek. Van je werkgever wordt gevraagd dat er een studiebegeleider is die minimaal op hbo-niveau functioneert in het vakgebied elektrotechniek. Na aanmelding word je uitgenodigd voor een intakegesprek. Tijdens dit gesprek worden je vooropleiding, werkervaring en -situatie getoetst.

Begeleiding

Elke student heeft een studieloopbaancoach, die je helpt bij de planning van je studie en eerste aanspreekpunt is binnen de hogeschool. Vanaf het tweede studiejaar werk je ook aan het externe programma op je werk. Aan de hand van de planning en de verslaggeving wordt beoordeeld in hoeverre je competenties hebt behaald. Bij de opleiding Elektro-techniek zijn contacten met medestudenten, docenten en peercoaches vanzelfsprekend. Zij zijn goed bereikbaar en kunnen je bij de studie helpen.

NEM

Bij NEM ben ik electrical engineer. NEM is een bedrijf dat stoomketels maakt voor powerplants. Toen ik aan de opleiding begon, werkte ik op detacheringsbasis als E-designer bij een ingenieursbureau. Halverwege het tweede jaar ben ik in vaste dienst gekomen bij NEM.Ik heb een mbo-diploma, maar merkte dat ik meer nodig had voor mijn nieuwe interesse en ambitie. Een hbo-diploma biedt meer carrièremogelijkheden. Voor mezelf wil ik bewijzen dat ik genoeg discipline bezit. Door mijn gemotiveerde instelling en ambitie betaalt NEM de rest van mijn studie. Ik zit bij NEM precies op de plek die ik voor ogen had. Zij begeleiden mij uitstekend en daar ben ik dan ook dankbaar voor. Op mijn werk heb ik KPO&PRE kunnen combineren door bepaalde onderwerpen technisch uit te diepen en te verslaan wat mijn dagelijkse bezigheid was. Het hoofdonderwerp was een motor data sheet van een 25kW motor toegepast voor een recirculatiepomp. Omdat ik nog nooit een evaluatie van zo’n motor had gedaan was het één van de vele uitdagingen van mijn werk. Voor het volgende verslag ben ik begonnen om weer een combi te doen van EPM40&60. Middels kortsluit-berekeningen probeer ik de klant te overtuigen om mijn advies te volgen om lagere kortsluit-waardes te hanteren voor een laagspannings-verdeler.

Ik doe een aantal groepsprojecten met me-destudenten. Dat is wel wennen omdat ik nu ineens afhankelijk ben van de motivatie en inzet van anderen. De docenten zijn een grote inspiratiebron die altijd bereikbaar zijn en een goede begeleiding geven. Mijn studie slokt rustig een paar weekenden per kwartaal op. Maar daarnaast houd ik nog voldoende tijd over voor een sociaal leven.

Albert Hünteler (37), electrical engineer bij NEM, derdejaarsstudent deeltijdopleiding Elektrotechniek

PRAKTISCHE INFORMATIE

Offi ciële opleidingsnaam

¬ Elektrotechniek

Studieroutes

¬ voltijd¬ duaal¬ deeltijd

Lestijden

In het eerste leerjaar staan er twee lesavonden per week ingeroosterd. Vanaf het tweede jaar krijg je één middag met aansluitend één avond per week onderwijs.

Locatie opleiding

Academieplein G.J. de Jongweg 4-6 3015 GG Rotterdam

Toelating

Uitgebreide informatie over de toelatingsvoorwaarden vind je op hogeschoolrotterdam.nl/elektrotechniek/deeltijd

Aanmelden

Je kunt je eenvoudig online aanmelden via Studielink. Voor je aanmelding in Studielink heb je een DigiD nodig. Heb je nog geen DigiD? Vraag deze dan aan via www.DigiD.nl. Kijk voor alle informatie over de aanmeldprocedure op hogeschoolrotterdam.nl/aanmelden

Intakegesprek

Wie zich aanmeldt voor een deeltijdopleiding wordt uitge-nodigd voor een intakegesprek. Vragen die in het gesprek aan de orde komen zijn: Heb je een relevante vooropleiding? Wat is je werkervaring? Biedt je werk voldoende faciliteiten voor deze opleiding? En wat zijn de redenen om met deze opleiding te starten? Tijdens het intakegesprek komen ook de elders verworven competenties aan de orde en de competenties die je tijdens je studie in je werk verder ontwikkelt. Op basis daarvan wordt vastgesteld waaraan je gedurende de opleiding moet werken om je diploma te behalen en welke vrijstellingen je eventueel krijgt.

Kosten

Jaarlijks betaal je collegegeld. De bedragen worden ieder jaar opnieuw vastgesteld. Het actuele collegegeld vind je op hogeschoolrotterdam.nl/collegegeld

Voor deze opleiding moet je voor de aanschaf van boeken, readers en andere leermaterialen rekenen op een bedrag van € 400 per jaar.

Open Dagen en Avonden

Tijdens de open dagen en avonden kun je kennismaken met alle opleidingen van Hogeschool Rotterdam en een indruk krijgen van de faciliteiten en de sfeer van de locaties. Kijk voor de data op hogeschoolrotterdam.nl/agenda

Studievoorlichting

Wil je meer informatie over opleidingen, toelating, aanmelden en studeren in het hbo?Neem dan contact op met afdeling Studievoorlichting.

(010) 794 44 00 [email protected] hogeschoolrotterdam.nl

Bezoekadres:

Visitor Centre locatie Museumpark (metro Dijkzigt) Burg. s’Jacobplein 1 3015 CA Rotterdam

Kijk voor de actuele openingstijden op hogeschoolrotterdam.nl/studievoorlichting

Meer weten? Alle opleidingsinformatie vind je op hogeschoolrotterdam.nl/elektrotechniek/deeltijd